Menu
Voedselallergie

Hoe lastig is leven met een voedselintolerantie

voedselintolerantie

Een deel van de mensen kan bepaalde voedingsstoffen niet of slecht verdragen. Ze krijgen er hevige klachten van, variërend van huiduitslag tot een levensbedreigende anafylactische shock. Je kunt vanaf je geboorte last hebben van een intolerantie voor bijvoorbeeld lactose, gluten of pinda’s en noten. Maar je kunt dit ook op latere leeftijd ontwikkelen. Andersom komt ook voor: Als je als kind ergens niet tegen kon kan het goed zijn dat je daar als volwassene geen last meer van hebt. Het maakt het leven soms wel lastiger dan van mensen die niet met dit probleem te maken hebben.

Toch af en toe met de rest mee kunnen doen

Het is natuurlijk niet leuk als je nooit eens onbezorgd uit eten kunt. Als je altijd in een restaurant moet vragen wat er precies in een gerecht zit vanwege je allergieën. Voor kinderen is het helemaal lastig. Ze krijgen iets lekkers aangeboden en eten het zonder na te denken op. Pas als het misgaat realiseren ze zich dat dit geen goede keuze was. Gelukkig kun je hier wel iets aan doen. Je kunt lactase pillen slikken. Die zorgen ervoor dat lactose snel wordt afgebroken zodat de kans een stuk kleiner wordt dat je er last van krijgt. Ook voor andere allergieën zijn er dergelijke supplementen te koop. Helaas zijn die er nog niet voor een pinda- en notenallergie.

Hoe weet je waarvoor je allergisch bent?

Wanneer je na het eten gezondheidsklachten krijgt dan denk je eerst misschien nog dat het toeval is. Als het vaker gebeurt dan moet je aan een intolerantie gaan denken. Het kan dan soms nog lastig zijn om uit te vinden waar je precies allergisch voor bent. Hier kun je achter komen via een voedsel intolerantie test. De huisarts kan je doorverwijzen naar een ziekenhuis. Daar worden bepaalde stoffen toegediend, uiteraard onder streng toezicht. Zodra er een reactie optreedt weet je dan voor welke voedingsstoffen je allergisch bent. Deze kun je dan simpelweg vermijden om problemen te voorkomen.

Verplichte informatie over voeding

Op alle voeding moet staan wat erin zit. Een uitzondering is er alleen voor verse groente en fruit en voor eieren. Op de ingrediëntenlijst kun je zien of een product pinda’s en noten of sporen daarvan bevat, of gluten of lactose. Op die manier weet je of je dit wel of niet kunt eten als je een allergie hebt. Bedenk wel dat producten soms zelf geen foute stoffen hebben maar die dan toch kunnen bevatten. Denk aan een glutenvrije pizza of pannenkoek in een restaurant die in dezelfde pan wordt gebakken als een gewone pannenkoek of pizza. Als een restaurant het goed wil doen dan bereiden ze gluten-, lactose- en pinda vrije gerechten strikt gescheiden. Alleen dan kan worden gegarandeerd dat de gewraakte stof er niet in zit. Als je allergisch bent is het verstandig om altijd een zogenaamde epipen bij je te dragen. Hiermee kun je jezelf een shot adrenaline geven om ernstige verschijnselen zoals shock te beperken totdat er medische hulp is.