Rubriek

Haar

Rubriek

Niet iedereen heeft een prachtige volle bos haar. Misschien is het futloos of heeft u gewoon erg dun haar wat wel een boost kan gebruiken. Hoe zorgt u er eigenlijk voor dat uw haar dikker en voller wordt?

Volle bos haar met een haarmasker

Er zijn veel verschillende factoren waardoor uw haar beschadigd kan raken. Denk aan het weer, harde wind of de zon die het kan beschadigen, natuurlijk helpt een hete douche natuurlijk ook niet. Het is daarom goed om zeker 1 of 2 keer per week een haarmasker te gebruiken. Het voed het haar waardoor het weer mooi gaat glazen en dus ook wat voller wordt.

Niet te vaak wassen

Na het douchen kan het haar misschien wel schoon aanvoelen maar dit is niet altijd het geval. Als u dagelijks uw haar wast spoelt u namelijk ook de natuurlijk oliën uit uw haar. Het haar wordt ook veel sneller vettig wanneer u het te vaak wast, daar gaat de volume. Wast u uw haar nu nog wel dagelijks, probeer het dan zo lang mogelijk uit te stellen. Het haar zal in het begin nog vrij snel vettig worden maar na een poosje is het haar er aan gewend en zal het een stuk minder vettig worden.

Voorzichtig kammen

Ook door te kammen kan het haar beschadigd raken. Zo is het verstandig om tijdens het douchen uw haar uit te kamen wanneer u er conditioner er in heeft zitten. Na het douchen kan het natuurlijk ook maar zorg er voor dat u voorzichtig borstelt en kam van onder naar boven.

Zorg voor gezond haar en krijg daardoor een volle bos haar.

Bij winter hoort vaak ook statisch haar. De temperatuur verschillen met binnen en buiten wordt steeds groter waardoor de haren statisch kunnen worden. Je haar gaat de lucht in staan, plakken aan je gezicht of je krijg misschien wel een schok. Wat kunt u doen om dit tegen te gaan?

Droogtrommeldoekjes voor statisch haar

Niet alleen zorgen deze doekjes ervoor dat de was lekker ruikt maar ook dat uw haar minder statisch wordt. Door alleen met het doekje over droog haar te wrijven zal dit al veel helpen. Zet bijvoorbeeld een doosje met deze doekjes in de gang zodat wanneer u binnen komt gelijk een doekjes kan pakken.

Niet te vaak wassen

Door uw haar vaak en warm te wassen kan dit sneller uit drogen. Uitgedroogd haar wordt sneller statisch dus het is belangrijk om uw haar goed te verzorgen. Gebruik dus niet te veel shampoo en douche niet te warm of te lang. Een goede crèmespoeling zorgt ervoor dat uw haar gevoed blijft en niet uitdroogt.

Draag geen wol

Wat u absoluut niet moet dragen is een wollen trui. Het haar wordt er ontzettend statisch van en bij het aantrekken van de trui zal het haar al overeind staan. Het zelfde geld voor synthetische kleding, dit kunt u bij koude dagen beter mijden. Pak dus beter een andere warmen trui die niet van wol is.

Handcrème tegen statisch haar

Normaal is deze crème er voor om uw handen lekker zacht te maken echter kan ook dit statisch haar tegen gaan. Het is heel handig omdat u vaak een klein tube in uw handtas heeft zitten zodat u op elk moment dit te voorschijn kan toveren. Doe simpelweg handcrème op uw handen en ga daarna even met uw handen door het haar.

We hebben er vorig jaar natuurlijk ook last van gehad dat de kappers dicht zaten. Helaas is het nu weer het geval en voor sommige kan dit voor veel frustratie zorgen. Het haar wordt veel te lang of er is uitgroei? Hoe kunt u dit verbergen of juist aanpakken? Deze tips zullen u helpen om deze tijd door te komen.

Vermijd gespleten haarpunten

We gaan allemaal naar de kapper om van de gespleten haarpunten af te komen. Gespleten haarpunten beginnen altijd bij de puntjes en wanneer we dit er niet af halen kan het zijn dat er veel meer haar beschadigd raakt. Nu de kapper dicht zit kunnen we ook de haarpunten extra goed verzorgen zodat uw haar gezond blijft. Het belangrijkst is om uw haar gehydrateerd te houden, zo kunt u eens een haarmasker gebruiken of niet te veel hitte gebruiken. Vermijd te warm water tijdens het douchen en waarschijnlijk zult u stijl of krultang al minder gebruiken omdat u de deur niet uit gaat.

Zelf uw haar knippen?

Sommige durven het aan om zelf met een schaar aan de slag te gaan. Het is raadzaam om vooraf een kappersschaar te bestellen een keukenschaar zal niet het zelfde resultaat geven omdat dit een stuk botter is. Een pony is vaak makkelijk bij te werken maar let er wel op dat u recht voor de spiegel zit en niet naar beneden of omhoog kijkt. Neem vooral ook de tijd om het te knippen en weet waar u aan begint want het kan soms erg frustrerend zijn. Als u stijl haar en recht haar heeft is het wellicht wat makkelijker als slag en krul. Als er laagjes in zitten wordt het allemaal nog moeilijker dus ik zou het alleen bij de pony laten.

Uitgroei verven

Begint u al grijs te worden en wilt u dit nog graag verbergen? Nu de kappers dicht zitten is het natuurlijk een ramp met de uitgroei. Om de uitgroei aan te pakken kunt u het beste kleur spoeling gebruiken. Wanneer het verven dan toch niet goed gelukt is kunt u het er na een paar wasbeurten toch uit krijgen. Vooral wanneer u uw haar donker geverfd heeft zal de overgang naar grijs erg groot zijn dus door de spoeling zult u aangenaam verrast worden.

Heeft u sinds kort een andere haar kleur? Het kan na verloop van tijd zijn dat de mooie kleur een beetje gaat vervagen of dof wordt. Dat is natuurlijk zonde van de kleur want u wilt ook niet elke keer uw hele haar verven maar alleen uit uitgroei. Wat kunt u doen om deze mooie kleur mooi te houden?

Was uw haar zo min mogelijk

Voor sommige mensen kan dit erg lastig zijn omdat ze elke dag of geregeld onder de douche staan. Het is echter goed om een wasbeurt voor uw haren eens over te slaan. Uw hoofdhuid maakt van zich zelf veel stoffen aan dat uw haar mooi houdt. Wanneer u te vaak uw haar wast zult u deze stoffen kwijt raken en zal uw haar minder mooi worden. De hitte van het water kan uw haar ook erg beschadigen dat ook de kleur aan kan tasten. Het is dus goed om af en toe uw haar in een badmuts te doen als u graag wilt douchen of om eens een douche beurt over te slaan en zich te wassen met een washandje.

Vermijd gloor

Gaat u graag nog eens zwemmen of vindt u het fijn om baantjes te trekken? Zorg dat uw haar vast zit en zo min mogelijk in het water kan komen. Die bijvoorbeeld een knot in tijdens het zwemmen of draag een badmuts. Zo voorkomt u dat het gloor uw haar kan beschadigen.

Blijf uit de zon

Waarschijnlijk zult u er nu niet zo veel last van hebben maar wanneer de zon weer een stuk feller schijnt kan dit voor verkleuring zorgen. De haren in uw nek zullen wel mooi van kleur blijven maar de buitenste haren zullen een stuk lichter worden. Het is niet de bedoeling dat er een vreemd kleur verschil ontstaat door de zon.

Gebruik speciale shampoo

Heeft u uw haar net geverfd dat is het ook goed om andere shampoo aan te schaffen. Zo is er speciale shampoo voor geverfd haar wat zorgt voor een diepere kleur en zorgt voor extra verzorging. Geverfd haar heeft namelijk andere verzorging nodig als uw natuurlijke haar kleur. Zet dan ook de andere shampoo even weg en haal de speciale shampoo in huis.

Verzorgend haar masker

Eens in de zoveel tijd zal uw haar toe zijn aan een goed verzorgend haar masker. Het zorgt er voor dat uw haar goed gevoed is en gezond haar betekend ook een mooie kleur. Het masker hoeft vaak maar kort in te trekken vaak 10 minuten tot een half uurtje, uitspoelen en u bent klaar.

Steeds meer mensen ondergaan tegenwoordig een haartransplantatie. Dankzij zo’n ingreep worden kale plekken op het hoofd tegengaan. Een arts transplanteert haarzakjes vanaf jouw achterhoofd (donorgebied) naar de kale plek (ontvangstgebied). Deze haren hebben een andere genetische aanleg, waardoor ze na een haartransplantatie niet meer uitvallen. Heb jij nog nooit een haartransplantatie ondergaan? Dan denk je mogelijk dat er maar één soort transplantatie is voor haren. Dit is een misvatting. We kennen namelijk verschillende soorten haartransplantaties. Wij zetten de bekendste hieronder op een rijtje.

Haarsparende haartransplantatie
Er worden op jaarlijkse basis veel haarlijn transplantaties uitgevoerd. Dit is niet gek, want de haarlijn is gezichtsbepalend. Nadeel van zo’n transplantatie is dat het haar gemillimeterd moet worden. Voor mannen is dit vaak geen probleem, maar voor vrouwen is dit geen pretje. Er gaat namelijk flink wat tijd overheen voordat het haar weer de normale lengte heeft.

Gelukkig kun je tegenwoordig voor een haarsparende transplantatie kiezen. Bij deze haartransplantatie wordt alleen het haar in het donorgebied opgeschoren. Heb jij als vrouw lang haar? Dan valt dit na afloop van de behandeling over het gemillimeterde gedeelte heen. Hierdoor is het niet zichtbaar dat jij een haartransplantatie ondergaan hebt. Jij kunt zodoende gewoon jouw normale kapsel behouden.

Kroeshaar transplanteren
Steil haar is over het algemeen relatief makkelijk te transplanteren. Bij kroeshaar is dit wat lastiger. Dit komt voornamelijk doordat kroeshaar niet alleen boven de huid krult. Nee, want kroeshaar krult ook onder de huid. Dit maakt dat de haartransplantatie kosten voor kroeshaar transplantatie vaak hoger uitvallen dan voor het transplanteren van steil haar. Het resultaat van het transplanteren van kroeshaar is wel beter dan bij steil haar. Het haar krult immers, waardoor het beter dekkend is. Hierdoor is het lastiger te zien dat iemand een haartransplantatie ondergaan heeft.

Reconstructieve haartransplantatie
Als gevolg van een medische ingreep kan er een litteken achtergebleven zijn op jouw hoofd. Rondom het litteken kan een kale plek ontstaan. Hoe groter het litteken, des te groter de kale plek. Dit ziet er niet fraai uit. Gelukkig kun je deze kale plek tegengaan met behulp van een reconstructieve haartransplantatie. Dit is overigens geen gemakkelijke opgave. De doorbloeding van littekens is namelijk minder goed dan de rest van de huid.

Baard
Er wordt vaak gedacht dat een haartransplantatie alleen kan worden toegepast op de hoofdhuid. Dit is niet het geval, want je kunt ook haar transplanteren voor een baard. Je kiest voor deze behandeling wanneer jij jouw baard op wilt vullen. Heb je geen baardgroei? Dan is haartransplantatie baard niet aan te raden. Waarom niet? Omdat de structuur van hoofdhaar fijner is dan die van baardhaard. Wanneer jij jouw baard laat groeien, wordt dit duidelijk zichtbaar. Deze transplantatie is wel zinvol wanneer jij een baard tijdig trimt.

Wenkbrauwen
Tot slot kun je een haartransplantatie ook gebruiken voor wenkbrauwen. Dit is met name handig wanneer jouw wenkbrauwen volledig verdwenen zijn. Epileren kan hieraan ten grondslag liggen, maar jouw wenkbrauwen kunnen ook door andere oorzaken verdwijnen. Door haar naar het gebied van de wenkbrauwen te transplanteren, kun je dit op een natuurlijke wijze herstellen. Je kunt wenkbrauwen ook tatoeëren, maar dit geeft een minder natuurlijk effect dan een haartransplantatie.

Als we ouder worden zullen we langzaam grijs haar krijgen. De meeste proberen dit zo lang mogelijk te vermeiden en zullen het haar vaker gaan verven. Maar hoe pakt u het aan als u uw grijze natuurlijke haar tevoorschijn wilt halen zonder een gekke uitgroei? Heeft u uw haar nooit laten verven dan zult u er langzaam aan kunnen wennen en heeft u vanzelf een mooie grijze coupe.

Van blond naar grijs

De makkelijkste en beste overgang is van blond naar grijs, het kleurverschil is dan namelijk niet zo groot. Als u ineens stopt met verven zult u nog steeds uitgroei zien als is het verschil minder groot. Een goede optie wat u dan kunt laten doen is highlights zetten. De overgang van uitgroei wordt dan minder groot maar u kunt toch al een beetje wennen aan de grijze haren. u zult het wel wat bij moeten houden en vaker naar de kapper moeten voor de highlights maar naar een tijdje zult u naturel grijs zijn.

Van bruin of zwart naar grijs

Bij een donkere haarkleur is de overgang een stuk groter en beter zichtbaar. Ook dan is het goed om naar de kapper te gaan om Llwlights te laten zetten. Het ziet er daardoor wat donkerder uit maar de grijze haren zullen langzaam aan zichtbaar worden. Daardoor zult u zelf er langzaam aan kunnen wennen en zal het voor de rest ook een mindergrote overgang zijn. Wat wel een goed tip is om door de kapper elke keer de zelfde plukjes te laten verven. Wanneer u vaker lowlights laat zetten op verschillen plukken dan zal uw haar over zijn geheel een stuk donkerder worden terwijl dat niet de bedoeling is. Uiteindelijk zal u haar gemengd grijs met bruin zijn en kunt u ook stoppen met het zetten van de lowligths.

Korter haar

Bent u ook eens toe aan wat anders en durft u te gaan voor een grote verandering. U kunt het haar dan ook een tijdje uit laten groeien en dan uw haar korter laten knippen. Zo heeft u niet heel lang een rare uitgroei maar heeft u ineens grijs haar die u dan weer kunt laten groeien. Wilt u graag lang haar dan is het een kwestie van groeien en u hoeft ook niet zo vaak naar de kapper te gaan om high of lowlights te laten zetten.

Uw grijze haren mooi houden

Niet alleen het pigment in de haren zijn verdwenen maar ook de talgproductie zal lager zijn. Daardoor zal grijs haar minder mooi glanzen en kan het sneller afbreken. Grijs haar moet u dan ook beter verzorgen en het is belangrijk om vaker een haarmasker aan te brengen. Zo kunt u genieten van een mooie coupe grijze haren.

Doordat het nu kouder en vochtiger word buiten begint het haar vaak te pluizen. Het haar kan niet zo goed tegen temperatuurwisselingen en u houd dan vaak een droog bosje haar over na even buiten te zijn geweest. Hoe zorgt u er nou voor dat uw haren goed verzorgt blijven en dat het weer mooi gaat glanzen?

Was uw haar niet te vaak

Sommige mensen vinden het heerlijk om vaak onder een lekker warme douche te staan. Voor het haar is dit eigenlijk helemaal niet goed en het wordt het alleen maar beschadigd. Door de hitte kan het haar dan ook sneller pluizen dus dit is helemaal niet goed als u gezond haar wilt houden. Door te vaak douchen spoelt u ook alle natuurlijk oliën weg die voor het haar van belang zijn. De hoofdhuid maakt talg aan en door dit vaak weg te spoelen kan het haar het talg niet op nemen. Het haar wordt dan ook een stuk sneller vettig omdat het steeds meer talg aan gaat maken.

Gebruik goede haar producten

Het juiste product kiezen kan al een hoop schelen en zal het haar minder pluizig maken. Zo kunt u beter kiezen voor producenten zonder alcohol er in. In de meeste gevallen is dit een uitdrogende alcohol en zal het dus alleen meer vocht uit uw haar halen in plaatst van het te voeden. Als u over het algemeen al last heeft van droog haar is het goed om uw producten hier op af te stemmen zo zijn er speciale conditioners die droog haar extra kunnen voeden.

Genieten met een haarmasker en hoofdhuid massage

Het is erg belangrijk om geregeld een haar masker te gebruiken. Zelf raad ik aan om dit 1x in de week te doen voor extra verzorgt haar. Laat het een half uurtje in trekken terwijl u uw nagels lakt of uw huid verzorgt. U kunt het daarna makkelijk uit spoelen en u bent klaar. Het is dan ook goed om uw hoofdhuid een lekkere massage te geven. Zo wordt de doorbloeding in uw hoofdhuid gestimuleerd en zal er ook meer talg aan gemaakt worden voor glanzend haar. Maakt er dus echt een verwen momentje van en verzorg uw haar en huid goed.

Vermijd hitte door föhn of stijltang

Veel mensen gebruiken dagelijks een föhn, stijltang of krultang. Deze hitte beschadigd het haar enorm wanneer u dit geregeld doet. Zorg dat u de föhn op een wat kouder stand zet, dan werkt dit prima. Bij een stijl of krultang werkt dit echter wat anders, vaak kunnen deze niet lager gezet worden of u moet heel vaak uw haar er door heen halen om het gewenste resultaat te bereiken. Het is beter om deze helemaal uit uw routine te bannen maar mocht u toch eens een stijl of krultang willen gebruiken bescherm uw haar dan goed.

Houd uw haren mooi en zonder pluis voor echt gezond haar.

Iedereen wilt natuurlijk een mooie bos haar hebben maar wanneer u veel haar verliest kan het zijn dat er een zielig bosje overblijft. Het kan verschillende oorzaken hebben maar er zijn ook een aantal tips om uw haar juist gezond te houden. Wat moet u doen en wat kunt u beter niet doen, ik heb alles voor u op een rijtje gezet.

Haaruitval is normaal

Iedereen verliest dagelijks 50 tot 120 haren, het klinkt veel maar dit is eigenlijk heel normaal. Wanneer u de hele dag een staart of knot in heeft gehad kunt u het haar wat los zit niet verliezen. Wanneer u de knot of staart er uit haalt zal er dus wat meer haar vanaf komen. Elke keer komen er weer nieuwe haren bij dus uw bos haar blijft daardoor even groot.

Drink veel water

Voor de opbouw van uw haren is er water nodig. Uw lichaam zal het eerst voor belangrijke dingen gebruiken maar wanneer u genoeg water drinkt zal het dus ook helpen voor huid en haar. Het zal minder pluizig worden en het zal dus ook helpen om nieuw haar terug te laten groeien.

Zorg voor de juiste borstel

Elke haar is weer anders, de een heeft dun haar de andere dikker haar krullend of steil. Voor elke haar type is er een andere borstel dus zorg ook dat u de juiste heeft. Uw haar kan anders beschadigd worden en u kunt daardoor haren uit trekken die eigenlijk nog gezond waren. Het is ook goed om een conditioner te gebruiken en om direct na het douchen het haar te kammen. De conditioner zal het haar beschermen en zal helpen bij de klitten uit het haar te halen zonder het te beschadigen.

Zorg voor voldoende ijzer

We hebben allemaal voldoende vitamines en mineralen nodig en dus ook ijzer. Wanneer er een te kort aan ijzer is kan dit leiden tot haaruitval. Als u zo af en toe vlees, vis of lever eet houdt dit het ijzer op peil.

Niet te veel hitte

De meeste mensen houden er van om lekker lang en lekker warm te douchen maar voor ons haar is dit best slecht. Door de hitte kan het beschadigen maar dit kan ook gebeuren door een föhn of stijltang. Bescherm het haar goed want beschadigd haar zal sneller uitvallen als gezond en sterk haar.

Beschadigd haar is op verschillende manieren te herkennen, zoals door gespleten haarpunten, dofheid en droogte. In een erger stadium loop je zelfs de kans op het afbreken van je haar. Een rigoureuze optie is dan maar je haar af te knippen. Dat wil je waarschijnlijk liever niet en dan helpt het om naar andere oplossingen te zoeken. Bijvoorbeeld beschadigd haar herstellen aan de hand van onderstaande methoden.

Gebroken verbindingen herstellen
Als je haar is aangetast door bijvoorbeeld een chemische behandeling dan is het belang de gebroken verbindingen te herstellen. Olaplex is daar een geschikt middel voor dat over ingrediënten beschikt om gebroken verbindingen in je haar te herstellen. Uiteraard is het daarna ook belangrijk je haar goed te verzorgen met bijvoorbeeld een shampoo van La Roche Posay.

Behandel je haar voorzichtig
Als het proces van herstel van beschadigd haar is ingezet, is het aan te raden daarna voorzichtig om te gaan met je haar. Zo is hitte funest voor je haar en is het daarom verstandig de föhn niet te gebruiken. Of als het niet anders kan heel kort en op een lage stand met voldoende afstand tot je haar. Dep je haar na een wasbeurt met een handdoek droog in plaats van hard te wrijven. Kam of borstel je haar verder niet als het nog nat is, want nat haar is kwetsbaar voor beschadiging.  Zo is het ook belangrijk om je haar te beschermen tegen felle zon door een petje of hoedje te dragen.

Gebruik een haarmasker
Een andere manier om beschadigd haar te herstellen, is door een haarmasker te gebruiken. Het is overigens mogelijk om zelf een haarmaskertje te maken. Bijvoorbeeld door amandelolie of kokosolie te gebruiken die diep tot je haar doordringen. Masseer de olie goed in en laat het twee uur intrekken om daarna de olie met shampoo te wassen en uit te spoelen. Wil je liever een professioneel haarproduct dan koop je gewoon een haarmasker.

Leef gezond
Het is eveneens belangrijk om gezond te leven. Je weet waarschijnlijk wel dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan een gezonde huid. Dat is ook het geval als het om je haardos gaat. Neem voldoende vocht tot je, maar drink geen alcohol. Eet gezonde voedingsmiddelen, zoals noten, vette vis, wortelen en eieren. IJzer en vitamine A zijn belangrijke bestanddelen die bijdragen aan een gezonde haardos. Combineer je bovenstaande methoden dan heb je binnen no-time weer gezond en stralend haar.

Bij mannen is het bekend en wordt er veel gesproken over een terugtrekkende haarlijn of kaalheid. Echter gebeurt dit ook bij vrouwen, maar er zijn mogelijkheden om het haar terug te laten groeien. Vaak begint kaalheid bij de slaap of begint het haar dunner te worden, wanneer u dit bij u zelf ziet kunt u er dus voor zorgen dat het ook weer terug komt.

Haaruitval

Wanneer u geregeld een haar verliest kunt u dit nog geen haaruitval noemen. We verliezen namelijk 50 tot 100 haren per dag en wanneer we ons haar wassen kan dit wel 200 zijn. We hebben ongeveer 100.000 haarzakjes waarbij een haar twee tot vijf jaar lang groeit. Wanneer het haartje niet meer groeit komt het haarzakje in een rustfase en zal het haartje uitvallen. Daarna zal het haarzakje weer een nieuwe haar maken en houd u een volle bos. Alle haarzakjes zijn elke keer in een ander stadium zodat u niet ineens al uw haar verliest. Wanneer u merkt dat er extreem veel haar vanaf komt meer dan normaal kunt u spreken over haaruitval.

Oorzaken van haaruitval

Er zijn verschillende oorzaken waardoor u meer haaruitval kunt krijgen. Zo is stress een grote factoor, wellicht denkt u dat het wel mee valt maar wanneer u meer haarverlies krijgt zult u toch iets moeten doen om van deze stress af te komen. Het kan ook komen door haar of huidziekte of wanneer u ijzertekort heeft. De hormonen kunnen ook veel invloed hebben, zo zullen mensen die in de overgang zijn meer haarverlies ervaren. Bij zwangerschap ligt dit anders door de hormonen worden de haren extra lang vast gehouden waardoor u na de zwangerschap ineens veel haar tegelijk verliest.

Wat kunt u doen tegen haaruitval

Het is goed om even te kijken naar de shampoo en conditioner welke u nu gebruikt. Het kan zijn door een andere producten te gebruiken dat dit minder zal worden. Het is ook goed om uw hoofdhuid goed te masseren, zo stimuleert u de doorbloeding en zal het haar minder gouw uitvallen. Daarbij kunt u ook olie gebruiken om uw hoofdhuid goed te verzorgen en dat maakt het masseren ook wat makkelijker.

Een bos haar zal niet snel weer terug zijn dus neem de tijd ervoor u uw haar het hoofdhuid goed de verzorgen.

Pin It