Rubriek

Sportblessure

Rubriek

Sporten en lichamelijke activiteit zijn belangrijk op elke leeftijd. Regelmatige lichaamsbeweging kan de algehele gezondheid en het welzijn verbeteren, maar het brengt ook het risico op blessures met zich mee. In dit artikel zullen we de meest voorkomende sportblessures bespreken, evenals manieren om ze te voorkomen en te behandelen.

Verstuikingen en verrekkingen

Verstuikingen en verrekkingen zijn veelvoorkomende sportblessures. Een verstuiking treedt op wanneer de ligamenten rondom een gewricht worden uitgerekt of gescheurd, terwijl een verrekking optreedt wanneer spieren of pezen worden uitgerekt of gescheurd. Deze blessures kunnen optreden tijdens activiteiten zoals wandelen, joggen of sporten met impact, zoals tennis. Het is essentieel om vooraf te stretchen en geleidelijk op te warmen om de kans op deze blessures te verminderen.

Kneuzingen en schaafwonden

Kneuzingen en schaafwonden kunnen het gevolg zijn van een valpartij tijdens het sporten. Naar mate we ouder worden hebben we vaak een verminderde balans en coördinatie. Het dragen van beschermende kleding, zoals knie- en elleboogbeschermers, kan helpen bij het voorkomen van ernstige kneuzingen en schaafwonden.

Botbreuken door sportblessures

Botbreuken in gebieden zoals de pols, heup en enkels kunnen het gevolg zijn van een val tijdens het sporten. Dit kan het gevolg zijn van osteoporose (verlies van botdichtheid) en een verminderde spierkracht. Het is belangrijk om activiteiten te kiezen die de botten versterken, zoals wandelen, dansen en krachttraining.

Tendinitis val ook onder veelvoorkomende sportblessures

Tendinitis is een ontsteking van de pezen die kan optreden door herhaalde bewegingen tijdens sportactiviteiten. Zeker wat ouderen mensen lopen vaak het risico op tendinitis in gebieden zoals de schouder, elle boog of knieën. Het vermijden van overmatige herhaling van dezelfde beweging en het zorgvuldig opbouwen van de intensiteit van de activiteit kan helpen bij het voorkomen van tendinitis.

Rugpijn

Rugpijn is een veelvoorkomende klacht, vooral bij diegenen die betrokken zijn bij sporten met impact, zoals hardlopen. Slechte houding, overbelasting en een gebrek aan flexibiliteit kunnen bijdragen aan rugpijn. Het is belang.

Sporttape is een soort tape die ervoor zorgt dat de spieren en gewrichten van sporters worden beschermd tijdens een intensieve training. De tape wordt veel gebruikt door mensen die sporten beoefenen als voetbal, basketbal, honkbal, hockey, tennis, etc., zowel op amateur- als professioneel niveau. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van sporttape? Je leest het in deze blog.

  1. Het beschermt spier- en gewrichtsblessures
    Wanneer je ooit een spierblessure hebt gehad, weet je maar al te goed hoe pijnlijk dit kan zijn. Spierblessures ontstaan vaak door langdurige overbelasting, trauma of zelfs ziekte. Bij dit soort blessures is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te behandelen. Indien je de blessure niet goed behandelt, kan dit leiden tot verdere complicaties die langdurig kunnen aanhouden. Dit is waar sporttape om de hoek komt kijken. Sporttape helpt (erger wordende) spier- en gewrichtsblessures te voorkomen door het gebied rond de geblesseerde spier of gewricht te verstevigen en daarmee te beschermen.
  2. Het helpt zwelling te verminderen
    Bij een spierblessure is het normaal dat er wat zwelling optreedt. Zwelling ontstaat wanneer zich vocht ophoopt in de spier of het gewricht. Dit extra vocht veroorzaakt pijn en maakt bewegen moeilijk. Met sporttape houd je het gebied rond de blessure droog en verminder je de zwelling.
  3. Sporttape voorkomt littekens
    Een ander voordeel van het gebruik van sporttape is dat het littekens voorkomt. Veel mensen krijgen namelijk littekens na een spierblessure te hebben gehad. Deze littekens kunnen behoorlijk opvallen en maken dat het getroffen gebied er anders uitziet dan de rest van het lichaam. Sporttape kan dit probleem helpen voorkomen.
  4. Het verbetert de bloedstroom
    Een laatste voordeel van sporttape is dat het de bloedcirculatie helpt verbeteren. Bloed stroomt normaal gesproken vrij door de huid en spieren, maar bij een spierblessure kan de bloedstroom vertragen. Door sporttape op de geblesseerde plek aan te brengen helpt het de bloedstroom naar de desbetreffende spier te verhogen.

Conclusie:

Spier- en gewricht blessures zijn pijnlijk en dienen zo snel mogelijk behandeld te worden om verdere (langdurige) klachten te voorkomen. Sporttape helpt je hierbij en biedt daarnaast nog vele andere voordelen zodat jij weer optimaal kunt trainen.

Het kan zijn dat u wel eens vaker een peesontsteking heeft gehad. Waarschijnlijk spant u zich dan te veel in of heeft u te hard gesport. Maar wat is het precies en wat kunt u doen om hier sneller vanaf te komen?

Wat is een peesontsteking?

Een pees is eigenlijk het verbindende stukje van van bot naar de spier. Als een spier te veel gebruikt wordt kan de pees overbelast raken waardoor er kleine scheurtjes ontstaan in de pees. Dit kan door veel inspanning maar ook door langdurige inspannen door bijvoorbeeld de hele dag met een zwart tas rond te lopen.

Hoe te behandelen?

Het belangrijkst is eigenlijk om rust te houden wanneer u een pees ontsteking heeft. Meestal is het een combinatie van rust en medicijnen waardoor het sneller beter gaat. Een paracetamol kan dan zeker de pijn verlichten echter zal ibuprofen de ontsteking ook helpen aanpakken. Ga dus niet te snel weer sporten en doe ook rondom huis niet te veel. Uiteraard zal het steeds iets beter voelen maar blijf in het beging nog wat voorzichtig met sporten.

Wat kunt u preventief doen?

Het beste is natuurlijk om een peesontsteking voor te zijn. Het is daarom belangrijk om bij het sporten een warming up en cooling down te doen. Zo kunnen de spieren en pezen langzaam op warmen en afkoelen en zal de doorbloeding al wat beter worden. Zo worden de afvalstoffen in uw spieren ook goed afgevoerd. Het is ook belangrijk om goede sportuitrusting te hebben. Bijvoorbeeld goed passende schoenen die een goede vering hebben tijdens het hardlopen. Heeft u wel eens vaker een peesontsteking gehad dan kunt u er ook voor kiezen om een brace te dragen. Ze belemmeren uw beweging nauwelijks maar zullen helpen tegen ontstekingen.

Heeft u een verkeerde stap gemaakt of sloeg uw enkel om hierdoor kunt u een gescheurde enkelband krijgen. Dit kan erg vervelend en pijnlijk zijn maar wat kunt u er tegen doen?

Hoe ontstaat een gescheurde enkelband?

In de meeste gevallen komt het door een verkeerde beweging bijvoorbeeld door uw enkel te gaan of tijdens het sporten. Vaak klapt de enkel naar binnen waardoor de buitenste band scheurt. Het gebeurt soms ook dat de enkel naar buiten klapt waardoor door de binnenste band juist scheurt. De klachten die u hierbij ervaart is vaak alleen wanneer u de enkel belast. Vaak is het ook een combinatie met een dikke enkel door vocht dit is een beschermingsreactie om verdere schade tegen te gaan. Wanneer u wel op uw enkel kunt steunen is de kans groter dat u een spier heeft verrekt en niet gescheurd.

Wat kunt u er tegen doen?

Kunt u toch erg lastig op uw enkel staan dan zult u een gescheurde enkelband hebben. Hiervoor kunt u naar de huisarts gaan om dit in te laten tapen of zacht loopgids te krijgen. Wat daarnaast het beste helpt is om eigenlijk rust te houden. Koel het met ijs en druk verband en houd de enkel hoog. Zo trekt het vocht vaak weg en heeft uw spier tijd om te herstellen. Vaak wordt u ook doorverwezen naar een fysio en zult u na ongeveer 6 weken van de klachten af zijn.

Hoe kunt u het voorkomen?

Het kan natuurlijk zijn dat u zwakkere enkels heeft en dat u dit vaker gebeurt. Het is dan goed om bijvoorbeeld een enkelbrace te dragen op de moment dat u ze meer inspant. Zo kunt u voorkomen dat u enkel omslaat. Er zijn ook speciale oefeningen om uw enkel sterker te maken, ook hierdoor zal het mindersnel scheuren.

Zowat iedereen die een sport beoefent heeft er wel eens last van: de enkel. Je enkel is een ontzettend gecompliceerd gewricht en er kan van alles mis mee gaan. Je enkel kan dubbelklappen, verstuiken, je enkelbanden kunnen rekken of scheuren of je kan je enkel zelfs breken! Een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker met een gecompliceerd gewricht als de enkel kan het herstel soms lang duren. Bij blessuregevoelige sporten als voetbal is een enkelblessure veelvoorkomend, maar ook met een rondje hardlopen kan het al misgaan. Ook in het dagelijks leven is de kans aanwezig dat je last van je enkel krijgt, daar is maar een kleine misstap voor nodig. Maar is er dan niets wat je kan dragen om de kans op blessures te verkleinen? Of om de snelheid van het herstel te vergroten? Zeker wel!

Kies voor een enkelbrace

Als je op zoek bent naar iets om je enkel mee te ondersteunen doe je er goed aan om eens te kijken naar een enkelbrace. Enkelbraces zijn er voor gemaakt om jouw enkelgewricht de stabiliteit te bieden die het nodig heeft. Veel enkels hebben baat bij ondersteuning, je hoeft er niet per se een blessure voor te hebben. Een enkelbrace kopen kan dus zowel voor revalidatie doeleinden als preventief een goed idee zijn. Een brace kan je helpen om het dagelijks leven een stukje prettiger te maken en je ook ondersteunen tijdens het sporten/

Waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van een enkelbrace is het belangrijk dat je de goede maat kiest. Een te grote of te kleine brace biedt namelijk niet de ondersteuning die je nodig hebt. Een brace moet dus goed om je enkel passen om effect te hebben. Let dus goed op je schoenmaat en de maattabellen van enkelbraces als je er een aan wil schaffen. Let wel op: het wordt aangeraden om een (sport)sok te dragen onder de brace ter bescherming van je huid. Hou daar dus bij het kiezen van een enkelbrace rekening mee. Kies dus de brace die bij jou past, brace yourself en ondersteun je enkel!

Als u persoonlijk te maken krijgt met letselschade zit u in een vervelende situatie. Los van het fysieke ongemak en het feit dat u tijdelijk of langdurig uit de roulatie bent, moet er ook financieel en administratief het een en ander geregeld worden. Als u aanspraak kunt maken op een vergoeding vanwege de aan u toegebrachte letselschade, is het belangrijk om tijdig de letselschade berekenen te gaan. Maar hoe gaat letselschade berekenen in zijn werk? In dit artikel leggen we uit hoe u uw schadevergoeding berekenen kunt als er sprake is van letselschade.

Online letselschade berekenen

Een van de manieren om de schadevergoeding te berekenen, is door online de letselschade berekenen via een professionele rekentool. Er zijn diverse betrouwbare websites waar u uw letselschade berekenen kunt, al dan niet tegen een gepaste vergoeding. Een voorbeeld van en website waar u gratis terecht kunt voor de letselschade berekenen, is de site van Zuid Letselschade advocaten. Deze website biedt u de mogelijkheid om eerst een test te doen, waarmee u kunt bepalen of u überhaupt in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding. Ook bieden dit soort websites overzichten van welke kosten meegeteld mogen worden als u online de letselschade berekenen wilt.

Een letselschade expert inschakelen is een verstandig idee

Naast uw schadevergoeding berekenen via het internet, kunt u er ook voor kiezen om een letselschadespecialist in te schakelen die het letselschade berekenen voor u kan doen. U weet dan in elk geval zeker dat u niets vergeet en de hoogst mogelijke vergoeding krijgt voor de letselschade die aan u is toegebracht. Zo houdt een letsel expert rekening met alle kosten die gedeclareerd kunnen worden. U kunt hierbij denken aan een wettelijk rentepercentage over de schadevergoeding. Maar ook andere zaken, zoals een eventuele geannuleerde vakantie, aanpassingen in uw woonsituatie sinds het ongeluk (denk bijvoorbeeld aan een traplift), verlies van inkomsten doordat u een bepaalde periode niet kunt werken en soortgelijke kostenposten zal een specialist bij het aanvragen van een letselschadevergoeding meerekenen in de totaalsom. Het is dan ook aan te raden om, mocht u met letsel te maken krijgen en een vergoeding kunnen krijgen, zo snel mogelijk een juridische adviseur in te schakelen die thuis is op dit terrein. De schadevergoeding berekenen is zo in veilige handen en u heeft de garantie dat u krijgt wat u verdient, namelijk een volledige compensatie van de geleden schade. Succes en een snel en goed herstel toegewenst!

Wanneer we lekker gesport hebben kan het zijn dat u de volgende dag erg last heeft van spierpijn. Is het hebben van spierpijn juist goed of doet u er goed aan om rustiger aan te doen zodat u geen spierpijn meer krijgt?

Waardoor krijgen we spierpijn?

Als we gaan sporten gebruiken we vaak veel verschillende spieren. Wanneer ze aan het werk gaan zullen er kleine scheurtjes in de spiervezels ontstaan. Na het sporten moet dit hersteld worden en dat is eigenlijk wat wij als spierpijn voelen. Hoe intensiever de training hoe meer scheurtjes er ontstaan en hoe meer spierpijn u zult hebben.

Is spierpijn na het sporten goed?

Wanneer u getraind heeft zullen de spieren zich aanpassen aan de training. Als het een intensieve training geweest is zullen er meer scheurtjes ontstaan en zult u de volgende keer wellicht minder spierpijn krijgen. Als u de training goed opbouwt kan het zijn dat u geen spierpijn heeft maar dit betekend niet dat de training niet effectief geweest is. De spieren hebben minder tijd nodig om te herstellen waardoor u ook sneller aan de volgende training kunt beginnen. Als u spierpijn heeft zullen uw spieren iets minder kracht hebben als normaal, ze hebben tijd nodig om te herstellen en moet dus nog even wachten met de volgende training. Als u graag vaker in de week wilt sporten is het beste om de training goed op te bouwen en niet intensief te sporten. Zo kunt u 2 dagen daarna gerust weer sporten zodat uw spieren nog sterker worden.

Minder spierpijn

Het kan zijn dat u samen met iemand anders de zelfde training heeft en dat de een spierpijn heeft en de ander niet. Er zijn ook andere factoren die hierbij mee spelen. Het signaal van de pijn is er eerder bij de ander waardoor deze spieren sneller herstellen en er amper spierpijn wordt ervaren. Als uw lichaam er wat trager op reageerde kan het zijn dat u de volgende dag hier nog wat meer last van heeft. De afvalstoffen die ontstaan in het lichaam moeten ook goed afgevoerd kunnen worden. Door veel water te drinken kunnen deze stoffen beter afgevoerd worden en zult u ook minder spierpijn ervaren. Ongeveer 52% vind het gevoel van spierpijn fijn. Zo heeft u na het sporten wel het gevoel dat u alles uit de training heeft gehaald.

Wanneer u spierpijn heeft beteken het dat uw spieren sterker worden. Het is zeker niet slecht maar u moet wel de tijd nemen om te herstellen. Wanneer u geen spierpijn ervaart betekend dit niet dat dit geen effect heeft gehad.

Wanneer we lekker aan het sporten zijn gebeurt het wel eens, een enorme pijnscheut in een spier. U kunt hierdoor even niet verder sporten tot dat de pijn weer verdwenen is. Het komt altijd op een moment wanneer het juist goed gaat. U staat een keer voor tegen uw tegenstander of u denkt u persoonlijke record te verbreken. Er zijn echter manieren om de kramp te verhelpen of zelfs voorkomen.

Kramp is eigenlijk een samentrekking van een spier op spiergroep hierdoor kan veel pijn ontstaan. De meeste mensen hebben vaak laste van kramp in de benen zoals de kuiten of het boven been. De kramp kan verschillende oorzaken hebben u kunt alle opties na lopen zo weet u wat de oorzaak bij u geweest is.

  • Vermoeide spieren
    Wanneer uw spieren vermoeid zijn zult u minder controle hierover hebben en ook minder op uw zenuwen. Het ontstaan van kramp kan dan sneller voorkomen. Door lang te sporten of de zelfde spieren te gebruiken kunnen ze vermoeid raken het kan ook liggen aan een verkeerde houding of sporttechniek.
  • Voorkom uitdroging
    Het lichaam heeft veel vocht en water nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Drink voor en na het sporten voldoende water en wanneer u langer gaat sporten neem dan ook voldoende water meer.
  • Warmte
    De omgeving kan ook een invloed hebben op krampen. Door te sporten in een warme omgeving kunt u ook een hittekramp krijgen. De spieren moeten in de hitte namelijk langer werken daardoor kan kramp snelle optreden.

Wat moet ik doen bij kramp?

Wanneer u kramp heeft is het natuurlijk fijn om zo snel mogelijk van de pijn af te zijn. Het helpt vaak om het er uit te schudden maar dit zal niet altijd helpen vooral bij kramp in uw benen. Er zijn echter een aantal trucjes waardoor u sneller van deze pijn af kunt komen.

  • Kramp in uw kuit
    Wanneer deze kramp optreed kun het beste op de grond zitten en uw benen volledig strekken, wanneer u uw voet naar u toe trekt zal de kramp sneller weg trekken.
  • Kramp in de hamstring
    In de bovenbeen is kramp erg vervelend en dit is lastiger om weg te krijgen. Het beste is om op uw rug te gaan liggen en uw benen volledig gestrekt naar u toe te halen. Zo wordt de spier opgerekt en verlicht het de kramp.
  • Kramp in voeten
    In de voeten kan ook kramp ontstaan en het is een erg vreemd gevoel. Als u blijft staat en uw tenen naar u toe haalt zal de pijn minder worden.

Krampen voorkomen is natuurlijk fijner

Tijdens het sporten wilt u niet de helft van de tijd aan de kant staan door uw kramp. Wanneer u zich voorbereid op het sporten kunt u er voor zorgen dat u spieren beter kunnen presteren. Zo kunt u vooraf voldoende water drinken om uw te spieren hydrateren. Controleer bij uw coach of sportinstructeur of u alles wel met de juiste technieken uitvoert. Wanneer u graag alleen sporten is het goed om af dit af en toe toch met een coach te doen ter controle. Rekken en strekken blijft natuurlijk het aller belangrijkst, voor en na het sporten even beginnen met deze oefeningen om uw spieren op te warmen. Merkt u nou tussendoor dat uw spieren nog wat stijf zijn of krijgt u last van uw benen kunt u dit tussentijds ook nog doen.

Blijf lekker actief bezig en zorg goed voor uw spieren.

Wanneer u gaat sporten is het belangrijk om naar uw lichaam te luisteren. Krijgt u bij het hardlopen last van uw knieën of enkels of krijgt u last van uw rug als u in de sportschool staat? Deze dingen moet u niet negeren want het kan voor vervelende blessures zorgen waardoor u een lange tijd niet kunt sporten. Door deze punten juist extra te ondersteunen kunt u blijven sporten zonder een blessure op te lopen.

Schouders en rug

Wanneer u oefeningen doet in een wat kromme houding kan u hier last van krijgen. Er zijn speciale hulpmiddelen waardoor u niet voorover kunt buigen en deze hulpmiddelen houden uw schouders op de juiste plek. Dit zal wel even wennen zijn maar wanneer u hier aan gewend bent zult u merken dat u de oefeningen beter uit kunt voeren en dat u geen klachten meer zult ervaren.

Brace

Er zijn verschillende vormen van een brace. De brace zorgt eigenlijk voor versteviging en houdt alles op de juiste plek. Zo zijn er braces voor rug, elleboog, enkels en knieën. Wanneer u vaker iets geblesseerd heeft of wanneer u zwakke gewrichten heeft zou u dit dus goed kunnen gebruiken.

Sporttape

Het kan ook zijn dat uw spieren wat extra ondersteuning nodig hebben. Vaak zijn het gekke plekken waar u geen brace of andere ondersteuning kunt gebruiken. Daarvoor zou u tape kunnen gebruiken, door deze op een bepaalde manier aan te brengen kan het voor veel verlichting zorgen. Breng de tape niet zelf aan maar zorg ervoor dat iemand met verstand dit plakt. Door het verkeerd aan te brengen kan het zijn dat de tape anders geen effect heeft.

Pas uw training aan

Niet alleen met hulpmiddelen kunt een een blessure voorkomen. Begin en eindig de training met het goed rekken en strekken van de spieren en een goede warming up. Voor uw spieren en gewrichten is dit erg belangrijk om eerst een beetje op te warmen voor de training begint. Merkt u dat u last begint te krijgen van uw knieën, belast deze dan niet te veel tijdens de training maar kijk tot hoe ver u kunt gaan en bouw dit langzaam op. De spieren rond de gewrichten moeten dan misschien nog wat sterker worden.

Luister naar uw lijf

Bij het sporten is het belangrijk om te luisteren naar uw lijf. Niet voor niets krijgt u signalen van pijn dat is dus het teken om te stoppen of om het rustiger aan te doen. Wanneer u deze signalen negeert kan er een blessure ontstaan of wordt de pijn misschien alleen maar meer.

Blijf in beweging en en houdt uw lichaam gezond door blessures te voorkomen. 

Als u veel sport kunnen er verschillende soorten blessures zijn waar u wellicht last van kunt krijgen of waar u voor uit moet kijken. De knieën zijn vaak extra gevoelig voor blessures. Ze worden natuurlijk veel gebruikt en met sporten komt er ook meer druk op te staan. Het kraakbeen in de knie is dan ook erg belangrijk het kan met sporten makkelijk overbelast worden.

Waar heeft u last van bij overbelasting van het kraakbeen?

Het is een veelvoorkomende blessure bij wandelen of hardlopen, het wordt ook wel een ‘lopersknie’ genoemd. Vaak gaat het om pijn rond of achter de knieschijf wat niet duidelijk te lokaliseren is. Soms maken de knieën een krakend geluid tijdens het bewegen of worden dik na een een sportsessie. De pijn zal vaak ontstaan tijdens of na het sporten. Het kan komen door trainen op heuvelachtig terrein, kracht- of springoefeningen maar ook door traplopen.

Wat zijn de oorzaken?

  • Geen of onvoldoende warming-up voor het sporten
  • Verkorte of stijve spieren
  • Spieren die te weinig op kracht zijn
  • In korte tijd veel meer gaan sporten dan anders
  • Eenzijdige training
  • Lopen met de verkeerde schoenen
  • Overgewicht
  • Niet of onvoldoende cooling-down

Wat moet u doen om dit te voorkomen of te verhelpen?

  • Zorg voor een goede warming-up
    Zorg dat u rustig begint met de training door eerst een stukje te lopen en rekoefeningen uit te voeren vooral voor de spieren in het bovenbeen.
  • Training opbouwen
    Het is belangrijk om na de warming-up niet gelijk met een zware oefening te beginnen. Bouw dit langzaam op dan gun je de spieren en gewrichten ook de tijd om verder op te warmen
  • Spieren versterken
    Het is belangrijk om uw spieren in het bovenbeen te versterken, zorg tijdens de training dat ook hier extra oefeningen voor zijn of pas de training hierop aan.
  • Ondergrond en schoenen
    Het is belangrijk om de schokken goed op te vangen dit kun je doen door op gras of bospaden te gaan lopen of door te zorgen voor goede schoenen met schok demping.
  • Cooling-down
    Na even lekker gesport te hebben is het belangrijk om weer even een stukje te lopen en opnieuw de spieren te rekken zo kunnen de spieren langzaam af koelen en blijven ze soepel.

Blijven sporten

Nu u weet u hoe een overbelaste knieschijf kunt herkennen en voorkomen kunt u blijven sporten. Mocht u pijn in de knie voelen zult u weten waardoor het komt en kunt u kijken naar hoe u uw training kunt verbeteren of aan kunt passen. Bouw alles langzaam op en gun uw spieren en gewrichten ook wat rust.

Pin It