Rubriek

Voeding

Rubriek

Elke cel waaruit je bent opgebouwd bevat eiwitten. Je lichaam haalt deze stoffen uit het voedsel dat je eet en gebruikt ze voor het onderhoud en de opbouw van je huid, botten en spieren. Het is dus belangrijk — vooral als je veel sport — dat je bij elke maaltijd voldoende eiwitten binnenkrijgt. Maar hoe doe je dat?

Een korte biologieles geeft meer inzicht. De eiwitten die je eet, breekt je lichaam af tot 21 aminozuren. Deze zijn allemaal even belangrijk voor de goede werking van je lichaam. Er zijn twaalf niet-essentiële en negen essentiële aminozuren. De niet-essentiële aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken indien nodig. De essentiële aminozuren daarentegen krijg je enkel binnen door regelmatig eiwitten te consumeren.

Oorspronkelijk was de mens een omnivoor, een alleseter. We verorberden dus zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten worden ook wel complete eiwitten genoemd. Ze bevatten namelijk alle essentiële aminozuren. Plantaardige eiwitten zijn meestal niet compleet: ze missen één of meer van de essentiële aminozuren. Daarom is het voor vegetariërs en veganisten extra belangrijk om gevarieerd te eten. Alleen zo kunnen zij het hele scala aan essentiële aminozuren opnemen.

Dierlijke eiwitbronnen

Als je op zoek bent naar gezonde dierlijke eiwitten, zijn er twee vuistregels. Eén: kies voor mager. twee: eet zo weinig mogelijk rood en verwerkt vlees. Dergelijk vlees is namelijk in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker.

Kies dus voor dierlijke eiwitbronnen met weinig verzadigd vet, die onbewerkt zijn of die rijk zijn aan onverzadigde vetten en omega 3. Lekker gezond voor het hart! Hier een paar goede voorbeelden:

 • Wit vlees zoals kip of kalkoen
 • Mager rundvlees zoals entrecote of mager rundergehakt
 • Varkenshaasje
 • Vette vis zoals tonijn, zalm, forel, makreel en haring
 • Eieren
 • Melkproducten zoals hüttenkäse, magere Griekse yoghurt, kwark en melk
Plantaardige eiwitbronnen

Plantaardige eiwitbronnen

Plantaardige eiwitten vind je vooral in bonen, linzen, erwten, noten, zaden en granen. Weet je nog dat we zeiden dat plantaardige eiwitten niet compleet zijn? Nou er is goed nieuws, er zijn namelijk een aantal uitzonderingen. De volgende plantaardige voedingsproducten bevatten alle negen essentiële aminozuren en zijn dus ideaal om toe te voegen aan je voedingspatroon:

 • Quinoa
  Dit oeroude graan is perfect als rijstvervanger en in pap.
 • Tofu
  Dit sojaproduct is lekker in asiatische kost zoals curry of wokgerechten.
 • Boekweit
  Gepelde boekweitkorrels zijn heerlijk in pap en boekweitmeel geeft een diepe nootachtige smaak aan je pannenkoeken.
 • Spirulina
  Dir poeder op basis van blauwgroene algen kan je toevoegen aan je smoothies, soepen en salades.
 • Hennepzaad
  Hennepzaad heeft een nootachtige smaak. Je kan het over je yoghurt of salade strooien, aan je smoothies toevoegen of in je zelfgemaakte energierepen verwerken.
 • Chiazaad
  Chiazaad kan vloeistof absorberen en daardoor een gel-achtige massa vormen. Het is dan ook ideaal om pudding of jam mee te maken of als eivervanger in gebak te gebruiken.
 • Edelgist
  Edelgist is een gedeactiveerde gist die in de vorm van gele vlokken of poeder wordt verkocht. Het geeft een kaasachtige smaak aan je pasta of aardappelpuree en kan ook gebruikt worden om je soepen of sauzen wat dikker te maken.

Tot slot zijn er een aantal plantaardige voedingscombinaties die alle negen essentiële aminozuren bevatten. Denk aan rijst met bonen, pita met hummus en volkoren brood met pindakaas.

Wat een kou hè? Hoog tijd om jezelf op te warmen met dit heerlijke overnight oats recept. Door de houtachtige smaak van kaneel samen met de warme Overnight Oats en de zoete stoofpeer ervaar je een ultiem wintergevoel! Dit recept is makkelijk te maken, 100% plantaardig, voedzaam en winterproof; dus perfect als ontbijt of tussendoortje om te proberen tijdens Veganuary!

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Stap 1: Warm jouw favoriete Overnight Oats uit de koelkast al roerend op in een pannetje
Stap 2: Snijd de stoofperen in stukjes en hak de pecannoten grof fijn
Stap 3: Top de Overnight Oats met stoofperen, pecannoten en het kaneel
Stap 4: Warm lekker op met dit heerlijke ontbijt en geniet!

Geniet van deze Overnight Oats tijdens je ontbijt! Op zoek naar nog meer Overnight Oats recepten? Kijk dan in YB by Yoghurt Barn hun inspiratie gids!

Fotocredits: YB by Yoghurt Barn

De jaarlijks terugkerende campagne vraagt deze editie ook aandacht voor de impact van zuivel op het klimaat en daagt deelnemers uit om niet alleen vlees maar ook zuivel een week te laten staan.

4 januari 2022, Amsterdam – Van 7-13 maart 2022 vindt de vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Sinds de eerste editie in maart 2018 is deze duurzaamheidscampagne een jaarlijks terugkerend initiatief dat laat zien dat minder vlees eten een positieve impact heeft op het klimaat. Nieuw dit jaar is de toevoeging ‘& Zuivel’. Naast het minderen van vlees, heeft zuivel namelijk ook een zeer belastend effect op het klimaat. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2022 worden deelnemers daarom uitgedaagd om niet alleen het vlees te laten staan, maar ook te proberen zuivel te vervangen. Vanaf vandaag kunnen mensen zich op weekzondervlees.nl aanmelden om mee te doen.

Toevoeging ‘& Zuivel’

In 2018 was de Week Zonder Vlees de campagne die voor het eerst bij veel Nederlanders de ogen opende voor de impact van vlees eten op het klimaat. In vijf jaar tijd is er veel veranderd in de Nederlandse eetcultuur, wat de organisatie heeft doen besluiten dat het tijd is voor de volgende stap. Vlees eten is namelijk niet het enige wat een enorme CO2- en watervoetafdruk achterlaat. Ook de consumptie van zuivel is erg belastend voor het klimaat. In 2022 is daarom ‘& Zuivel’ als extra laag toegevoegd aan de campagne, waarmee de campagne haar naam blijvend zal veranderen in Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.

De basis van de week blijft dat iedere Nederlander wordt uitgedaagd vlees een week te laten staan, om zo te ontdekken hoe lekker en gemakkelijk het is om vegetarisch te eten. Als extra toevoeging worden deelnemers gestimuleerd om ook zuivel een week links te laten liggen. Daarmee wordt er een meer plantaardig eetpatroon gepromoot, waarbij vlees én zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven.

Impact van zuivel

Wanneer je als volwassene een week lang geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen 101 liter water, 79 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees. Als je daarnaast ook een week lang geen zuivel eet, bespaar je maar liefst 150 liter water, 121 km autorijden aan CO2-uitstoot en 3,2 kg vlees en zuivel [1]. Deze besparingen zijn door middel van een ‘cradle to end of life’ levenscyclusanalyse doorgerekend door Blonk Consultants, rekening houdend met de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Het volledige rapport is hier te vinden.

Meer plantaardig het nieuwe normaal

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel sluit aan bij het groeiende bewustzijn dat elke dag dierlijke producten eten niet meer van deze tijd is. De grote milieu-impact van vlees en zuivel speelt hierin een belangrijke rol. Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel: “Dit jaar voegen we ‘& Zuivel’ toe om deelnemers te inspireren ook zuivel vaker te vervangen. We willen daarmee voorloper blijven op dit onderwerp en Nederland de ogen openen voor de impact van zuivel. De meeste Nederlanders zijn zich – mede dankzij onze campagne – inmiddels bewust van de impact die vlees heeft op het milieu, maar de impact van zuivel is minder bekend. Door hier de aandacht op te vestigen, zetten we ons in om het normaal te maken vaker plantaardig te eten en drinken.”

Een breed gedragen, maatschappelijke campagne

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is een non-profit initiatief. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door 78 partners uit de voedingsindustrie. Boerdam: “We hebben als stichting ook in 2022 weer gekozen voor een collectief partnermodel, waarin onze partners de campagne financieel ondersteunen en daarnaast iedere partner op eigen wijze invulling geeft aan het versterken van de campagne. Samen maken we deze week tot een nationaal succes.” De partners van de derde editie worden op 18 januari officieel bekendgemaakt.

Aanmelden is nú mogelijk!

Vanaf vandaag kunnen mensen zich op weekzondervlees.nl aanmelden om mee te doen. Deelnemers worden op de hoogte gehouden door middel van tips en inspiratie en krijgen toegang tot het Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel magazine dat begin maart verschijnt.

[1] Deze berekening gaat uit van het maximale effect bij het niet consumeren van vlees en zuivel gedurende 7 dagen. Wanneer vlees en zuivel worden vervangen door eieren, tofu, vlees/zuivelvervanger, noten of peulvruchten is de besparing lager. In het rapport van Blonk Consultants is te zien wat de verschillen in besparing zijn tussen de vlees- en zuivel vervangende producten.

Wanneer mensen op dieet gaan of erg letten op gezonde voeding wordt er vaak Avocado gebruikt. Waarom zien we dit als iets gezonds en welke voordelen heeft het dan? Misschien is het ook voor u tijd om de avocado vaker in huis te halen.

Avocado werkt Cholesterolverlagend

In avocado’s zitten veel vetten en voornamelijk oliezuur. Dit is een onverzadigd vet dat het cholesterol gehalte in het bloed zal verlagen. Een te hoog cholesterol kan leiden tot hart en vaat ziekten maar de onverzadigde vetten die ook in vette vis, noten of olie kunnen daarbij helpen.

Zorgt voor minder eetlust

Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat dit vaak in diëten gebruikt wordt. Een avocado wordt namelijk langzaam opgenomen waardoor u langer een vol gevoel heeft. Hierdoor is de kans groter dat de zak chips of koekjes langer in de kast blijven liggen.

Minder kans op depressie door avocado

In avocado’s zit foliumzuur dat helpt bij het aanmaken van hormonen die u goed laten voelen. Ze maken serotine, dopamine en norepinefrine aan. Deze helpen bij het energiebalans, eetlust, kwaliteit van uw nachtrust en de manier waarop pijnprikkels ervaren wordt.

Goed voor uw darmen en beschermt tegen ziektes

Doordat uw goed voor uw darmen zorgt zult u minder kans hebben op verschillende ziektes. In Avocado’s zitten ook veel vezels dat uw darmflora gezond houdt. Het risico op hartziektes worden verlaagd, bloedsuikerspiegel blijft stabiel, bevorderd de stoelgang en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.

Nu de kerstdagen weer voorbij zijn en het nieuwe jaar er weer aankomt is het ook tijd om de goede voornemens vast op te schrijven. Op veel lijstjes staat vaak een paar kilootjes afvallen. Zeker nu sinterklaas en de kerstdagen erop zitten gaan mensen zich oriënteren in verschillende diëten. Dat lang niet elk dieet werkt is bekent maar welke diëten kunt u beter vermijden.

Crash diëten

Een crashdieet is het voorbeeld om in een hele korte tijd heel veel af te vallen. Het dieet is gebaseerd op een hele lage calorie inname. Wanneer u begint met een crashdieet zult u snel veel afvallen wat een goed gevoel kan geven. Een crashdieet kan heel gevaarlijk zijn voor uw lichaam. Doordat u te weinig voedingstoffen binnen krijgt gaat u zich steeds slechter voelen. Een crashdieet kan uw hele hormoonbalans, metabolisme en humeur in de war schoppen. Gaat u weer normaal eten dan zitten die verloren kilo’s er vaak snel weer aan. Een crashdieet is geen oplossing op de lange termijn.

Het gebruik van maaltijdvervangers

In plaats van een boterham een proteïne reep. Of in plaats van uw lunch een maaltijdshake. Maaltijdvervangers zijn er in vele soorten en maten. In het begin zult u net als bij het crashdieet veel af vallen. Wanneer u de maaltijd vervangers weer gaat vervangen voor normale voeding kunt u ook bij dit dieet weer snel aan komen waardoor u het bekende jojo effect gaat krijgen. Een dieet met shakes en repen zijn geen blijven oplossing waardoor ook dit dieet geen aanrader is.

Het uitsluiten van een bepaalde voedselgroep

Koolhydraten, suikers of gluten kunnen worden vermeden. Sommige diëten sturen er op aan om 1 productgroep helemaal uit uw voeding te halen. Het is niet alleen heel vermoeiend om uw maaltijd elke keer weer af te stellen op dit dieet, het wordt ook een beetje eentonig. Het uitsluitend van 1 voedselgroep helpt niet en kan op den duur ook schade brengen aan uw lichaam. Het lichaam heeft bouwstoffen nodig en die worden nu eenmaal uit voeding gehaald.

Welke diëten werken dan wel?

Hier kan eigenlijk niemand antwoord op geven. Ieder persoon is uniek wat betekent dat niet voor iedereen het zelfde dieet het gewenste resultaat oplevert. Eet voldoende groente en fruit en beweeg regelmatig blijft de basis regel voor een gezond leven. De combinatie voeding en bewegen is wellicht wel het beste dieet dat er is. Wees niet te streng voor u zelf en ga voor het resultaat op de lange termijn.

Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht hebben veel mensen goede voornemens gemaakt. Een van de meest voorkomende goede voornemens is afvallen. Veel Nederlanders zouden het fijn vinden om een paar kilo’s kwijt te zijn. 

Dat doe je door te beginnen met gezond afvallen. Vergeet crashdiëten en shakes wanneer je blijvend wat minder gewicht wilt hebben. Met dat soort diëten val je weliswaar binnen no time veel af, maar heb je het voordat je het doorhebt er zo weer bij op wanneer je weer wat normaler gaat eten. Daarom is gezond afvallen veel belangrijker én beter voor je lichaam en geest. In dit artikel lees je enkele tips waarmee je direct kunt beginnen.

Normaal en lekker eten terwijl je afvalt met YellowFit boek

Veel mensen denken dat ze ineens heel weinig mogen eten of niks lekkers meer mogen wanneer ze op dieet zijn. Dat is, gelukkig, niet helemaal waar. Het draait allemaal om balans in een gezond dieet. Je kunt gerust nog normaal en lekker eten wanneer je af wilt vallen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de menu’s in het YellowFit boek. Dit boek bewijst dat je heel lekker en divers kunt koken zonder dat je koolhydraten of brood hoeft te laten staan. Wel eet je bij dit soort recepten veel minder calorieën en dat is de reden waarom je af gaat vallen. Het grote voordeel van dit soort boeken is dat de menu’s voor ieder soort persoon zijn gemaakt: voor sporters en niet-sporters en voor makkelijke en moeilijke eters.

Neem kleinere porties van wat je lekker vindt

Wanneer je door het YellowFit boek bladert, zul je zien dat je kleinere porties gaat eten dan je misschien gewend bent. Dat betekent niet dat je direct honger zult hebben, omdat je alsnog voldoende binnen gaat krijgen. Buiten bepaalde menu’s om is dat sowieso een handige tip om mee te nemen wanneer je gezond wilt afvallen. Eet liever meerdere kleinere porties op een dag dan een paar keer heel veel. Het kan zijn dat je hier aan het begin even aan moet wennen en dat je een hongergevoel hebt. Naarmate je dit volhoudt merk je vanzelf dat je uiteindelijk minder trek krijgt en langer op kleinere porties kunt doorgaan. Zonder dat je het merkt in je voeding val je alsnog af. Ideaal!

Heb geen haast en neem de tijd

Ben je net een weekje bezig met gezond afvallen en heb je het idee dat je nog niet veel merkt aan je lijf? Geen zorgen: je lichaam moet wennen aan een nieuw ritme. De kans is groot dat je na een week al iets bent afgevallen, maar het kan ook zomaar zo zijn dat dit nog niet het geval is. Geef in ieder geval niet meteen op, maar heb geduld. In het kader van gezond afvallen is het heel belangrijk om geen haast te hebben. Snel afvallen en gezond afvallen gaan namelijk niet goed samen. Daarom is het van groot belang om strenge crashdiëten te vermijden en te gaan voor een dieet dat weliswaar wat langer duurt, maar wel een beter effect heeft op je lijf.

Houd altijd bij wat je eet

Wat ook heel succesvol werkt in het kader van gezond afvallen, is bijhouden wat je eet. Dit mag op papier, via een app of via de notities in je telefoon – wat voor jou het beste werkt. Een aanrader is om een app te gebruiken waarbij je precies ziet wat je gegeten hebt aan eiwitten, koolhydraten en vetten. Op basis daarvan leer je uiteindelijk een beetje wat wel of niet goed voor je is en heb je een duidelijk overzicht van wat je al gegeten hebt die dag. Wat veel mensen niet doorhebben, is dat afvallen begint bij bewustwording. Door iedere dag bij te houden wat je eet en drinkt, word je bewuster van wat je binnen krijgt.

Beweeg iedere dag voldoende

Tot slot is het goed om te weten dat bewegen loont. Je hoeft echt niet drie keer per week naar de sportschool te gaan wanneer je daar niet van houdt. Het is al goed om iedere dag een uurtje buiten te wandelen of te fietsen of om vanuit huis een yogales te doen. Hoe jij het beste beweegt, vul je helemaal zelf in. De één vindt het prettig om regelmatig te hardlopen terwijl de ander het liever anders aanpakt. Bouw het bewegen in ieder geval rustig op en kijk wat voor jou het beste werkt. Dat in combinatie met een YellowFit boek, bijhouden wat je eet én het eten van kleinere porties zorgt er gegarandeerd voor dat je wat kilo’s kwijtraakt.

Het najaar is in volle gang, de dagen worden korter en kouder. Dat betekent ook dat onze weerstand afneemt, des te belangrijker dus om iedere dag genoeg fruit te eten. Zo krijg je voldoende vitamines binnen om de koude dagen gezond door te komen! Hier vind je 5 tips om dit najaar op gemakkelijke én leuke wijze voldoende fruit te eten.

Tip 1: Weet wat je nodig hebt

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit is 200 gram, dat is ongeveer 2 stuks fruit. Fruit is namelijk goed voor je gezondheid: het bevat veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Bedenk dus aan het einde van elke dag even of je al 2 stuks fruit hebt gegeten. Zo niet, eet dan ‘s avonds op de bank nog een mandarijn of sinaasappel of neem een lekker bakje yoghurt met kiwi of peer.

Tip 2: Maak het jezelf gemakkelijk

Heb je geen tijd (of zin) om fruit te schillen en te snijden? Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor voorgesneden stukjes fruit. Ga bijvoorbeeld voor een kant-en-klare fruitbowl van Albert Heijn. De verpakking van deze fruitbowl is optimaal afgestemd op het fruit. Met zo min mogelijk plastic wordt een zo lang mogelijke houdbaarheid gerealiseerd met behoud van kwaliteit én smaak. De fruitbowl van Albert Heijn bevat maar liefst 550 gram ananas, cantaloupe en watermeloen. Met deze fruitbowl heb je dus ruim 5 porties fruit in huis!

Tip 3: Koppel fruit eten aan een gewoonte

Sport je elke ochtend? Of loop je elke middag na de lunch een rondje buiten? Koppel deze gewoontes dan aan het eten van fruit. Eet bijvoorbeeld na het sporten een bakje kwark met perzik of bessen of eet tijdens je dagelijkse wandelingetje een banaan. Zo maak je van fruit eten een (lekkere) gewoonte!

Tip 4: Verwerk fruit in meerdere eetmomenten

>Vers fruit past bij elk eetmoment! Doe ’s ochtends bijvoorbeeld stukjes appel door je havermout, vul de lunch aan met een bakje druiven en eindig de dag met een toetje van stukjes meloen en ananas. Albert Heijn maakt dit extra gemakkelijk met de fruitbowl waar al dit fruit voorgesneden in zit. Zo sta je niet de hele dag fruit te snijden en maak je het makkelijk en leuk om fruit te verwerken in meerdere maaltijden op de dag. Een extra tip: de fruitbowl met verse meloen, ananas, appel & druif is ook perfect voor een fruitpunch deze kerst!

Tip 5: Verwerk fruit in gerechten waar je het niet verwacht

Maak deze koude maanden een beetje tropischer door fruit te verwerken in gerechten waar je het niet verwacht. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan wraps met vega kip en ananas, een curry met mango of geroosterde druiven met burrata? Combinaties waar je niet zo snel aan denkt, maar die wel heel lekker zijn. Zo maak je het eten van fruit leuker, makkelijker en verrassend!

Krijg je niet voldoende vitamines en mineralen binnen? Dan kun je voedingssupplementen gebruiken. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in tabletten of capsules, maar ook in poeder- of drankvorm. Ze dienen enkel en alleen ter aanvulling op jouw dagelijkse voeding. Heb je voedingssupplementen in huis? Dan wil je hier waarschijnlijk zo optimaal mogelijk gebruik van maken. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Wij vertellen het jou in deze tekst.

Stel kwaliteit boven prijs. Wie op zoek is naar voedingssupplementen ontdekt al snel dat de keuze ontzettend groot is. Om het jezelf makkelijk te maken, kies je mogelijk standaard voor de goedkoopste optie. In het geval van voedingssupplementen is dit niet verstandig. De kwaliteit van goedkope voedingssupplementen laat namelijk vaak te wensen over. Gebruik je goedkope supplementen met magnesium? Dan loop je het risico dat dit mineraal niet wordt opgenomen door jouw lichaam. Je hebt er dan niets aan. Het supplement kan zelfs een negatieve invloed hebben. Stel kwaliteit daarom altijd boven de prijs als je optimaal gebruik wilt maken van voedingssupplementen. Neem voedingssupplementen op vaste momenten in. Alhoewel voedingssupplementen vaak dagelijks gebruikt worden, zijn er behoorlijk wat mensen die zo nu en dan vergeten het supplement in te nemen. Gelukkig kun je dit betrekkelijk eenvoudig voorkomen. Hoe? Door ze op vaste momenten in te nemen. Om het beste moment te bepalen, raden wij je aan op de verpakking te kijken. Hier wordt namelijk een voorkeursmoment op vermeld. Vaak wordt geadviseerd om voedingssupplementen voor, tijdens of na een maaltijd in te nemen. Het maakt in dat geval niet veel uit welke maaltijd je kiest. Wij adviseren je wel om ze altijd bij dezelfde maaltijd in te nemen. Waarom? Omdat er dan een routine ontstaat. Hierdoor vergeet je niet snel de voedingssupplementen in te nemen. Pas op bij medicijngebruik. Wie voedingssupplementen gebruikt in combinatie met medicijnen, doet er goed aan extra alert te zijn. Waarom? Omdat medicijnen ervoor kunnen zorgen dat bepaalde supplementen niet goed in het lichaam worden opgenomen. Koop daarom nooit lukraak voedingssupplementen als je medicijnen gebruikt, maar laat je hier goed over informeren. Alleen dan kun je namelijk de beste voedingssupplementen te kopen. Ga overigens nooit zelf op onderzoek uit, maar neem hier een professional voor in de armen.

Kies de vorm die jij het prettigst vindt. Eerder in deze tekst haalden we al aan dat voedingssupplementen er in verschillende vormen zijn. Je kunt kiezen voor pillen, maar ook voor poeders, capsules of dranken. Voor welke variant je het beste kunt kiezen? Dat is aan jezelf. Kies vooral de vorm die jij het prettigst vindt. Als je een tekort aan omega 3 hebt, kom je waarschijnlijk uit bij capsules. Visolie smaakt namelijk niet lekker. Als je voor capsules kiest, heb je hier geen last van. Je slikt een capsule namelijk in één keer door.

Nog een paar dagen tot de kerst. Pak uit met dit heerlijke recept, Portobello Carpaccio met Truffle Soy Sauce.

Ingrediënten

 • 100 ML Truffle Soy Sauce van Oil & Vinegar
 • 2 Portobello Paddenstoelen
 • 10 GR Pijnboompitten
 • 10 GR Parmezaanse kaas
 • 1⁄2 Avocado
 • Peper
 • Rucola als garnering

Bereiding

Snijd de portobello-paddenstoelen in dunne plakjes en leg ze in een schaal. Giet er vervolgens de Truffle Soy Sauce over, zodat alle plakjes bedekt zijn. Laat minstens 2 uur intrekken.Pureer het vruchtvlees van de avocado, breng op smaak met wat peper en doe in een spuitzak. Bak de pijnboompitten mooi lichtbruin in een pan zonder vet.

Verdeel de plakjes portobello over een bord, garneer met pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en toefjes avocado. Werk af met wat streepjes Truffle Mayonnaise en rucola. Geniet ervan!

Foto credits: Oil & Vinegar

Heeft u een voedselallergie of vermoed u dat u een voedselallergie heeft? Het leven met een voedselallergie hoeft geen beperkingen op te leveren toch moet u wel vaak rekening houden met uw eigen recepten of uit eten gaan. Hoe kunt u omgaan met een voedselallergie?

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie maakt het lichaam antistoffen aan voor bepaalde eiwitten die in voedingsmiddelen zit. U krijgt klachten die veroorzaakt worden als reactie op uw afweersysteem. De symptomen van een voedselallergie zijn per persoon verschillend. Meestal krijgt u direct een reactie of binnen een paar uur naar het eten van het voedingsmiddel. Klachten kunnen bestaan uit huidklachten, oogklachten, last van de luchtwegen, maag/darmklachten of hartklachten.

Heeft u een allergie?

Wanneer u het vermoeden heeft dat u elke keer na het eten van bepaald voedsel klachten krijgt kan het zijn dat u allergisch bent. De allergie moet vastgesteld worden door een arts. Een arts zal door middel van een allergie test naar boven halen voor welke voedingsmiddelen u allergisch bent. Wanneer het om bijzondere dingen gaat is het vaak gemakkelijk deze ingrediënten te vermijden. Een noten allergie of een allergie voor gluten is vaak wat lastiger te vermijden omdat veel gerechten hiermee worden bereid. Aanvullende medicijnen kunnen dan een oplossing zijn.

Hoe kunt u omgaan met een voedselallergie

Wanneer u precies weet waarvoor u allergisch bent kunt u een dieet volgen. U kunt zelf of in samenspraak met een diëtist recepten samenstellen. Door bepaalde gerechten te schrappen kan het zijn dat u te weinig voedingsstoffen binnen krijgt die natuurlijk wel belangrijk zijn. Mocht uw allergie zo erg zijn dat u ernstig ziek kunt worden bij het eten van een bepaald voedingsmiddel dan zijn aanvullende medicijnen nodig. Maak uw allergie kenbaar in uw omgeving. Gaat u uit eten? Meld vooraf aan de keuken dat u een allergie heeft. Tegenwoordig zijn chefs heel bedreven in het maken van een alternatief gerecht voor diverse voedsel allergieën.

Heeft u zelf een voedselallergie? Laat ons weten hoe u hier mee omgaat.

Pin It