Rubriek

Voeding

Rubriek

Gezond eten is van groot belang voor onze gezondheid. Echter doen veel mensen dit te weinig. Groentes zijn niet lekker, aardappels worden altijd te veel geschild waardoor je er meer van eet en vlees zonder saus? Liever niet. Het is dan ook niet raar dat veel mensen te zwaar zijn.

En als je dan de ingeving hebt gekregen om af te vallen, valt het ook nog eens niet mee. Die 5 kilo die er af vlogen zitten er binnen no-time weer op en het lekkere eten kan je gewoon niet laten liggen. Tevens vallen veel mensen op de verkeerde manier af waardoor het ongezond word, te snel gebeurt en het effect geen stand houdt. Dan kan een diëtist goed helpen.

In dit artikel lees je alles over een diëtist, wat hij of zij doet en hoe ze je kunnen helpen. Daarnaast krijg je tips over gezond eten en hoe je blijvend kan afvallen met hulp van een diëtist.

Oorzaak van overgewicht

Overgewicht is een ding waar erg veel mensen mee worstelen en waar ze erg onzeker over zijn. Vaak kunnen ze er niks aan doen, denk bijvoorbeeld door een ziekte. Maar in veel gevallen ligt de oorzaak bij het eetpatroon. Het is zelfs zo tegenwoordig, dat dertig procent van de wereldbevolking overgewicht heeft. Een groot probleem wat steeds groter wordt is het zeker.

Er zijn veel oorzaken waardoor je overgewicht kan krijgen. Je hebt bijvoorbeeld een verhoogt risico op overgewicht als je van Turkse of Marokkaanse afkomst bent, gestopt bent met roken, lijd aan een ziekte, als je ouders overgewicht hebben, als je psychische klachten hebt en als je als kind al overgewicht had. Hier kan je uiteraard niets aan doen, maar toch zijn er wel manieren om van het overgewicht af te komen.

Nog een oorzaak van overgewicht, wat bij veel mensen voorkomt, is hun eetpatroon. De snackbar is nu eenmaal goedkoper en sneller, maar zeker ook lekkerder. En de lekkere dingen zijn vaak tevens ongezond. Ook als je overgewicht hebt door je eetpatroon, kan je meer doen dan alleen je eetpatroon aanpassen. Een diëtist komt bij deze oorzaken goed van pas.

Wat doet een diëtist?

Misschien ben je al eens met een diëtist in aanraking geweest in je jeugd of heb je het effect bij en kennis gezien. Een diëtist helpt mensen niet alleen met afvallen, maar zorgt er tevens voor dat je blijvend gewicht verliest.

Dit doet een diëtist door middel van leefstijladviezen en voedingsadviezen te geven. Het is dus niet zo dat je, net zoals met een personal trainer, naar de sportschool gaat en helemaal kapot gaat. Een diëtist helpt je door een nieuwe manier van eten en leven te creëren. Zo kan een diëtist je bijvoorbeeld een voedingsdagboek laten bijhouden en je aansporen om te gaan wandelen. Dit zijn effectieve manieren om af te vallen omdat je hierdoor meer beweegt en bewust wordt van je calorie inname.

Niet iedereen mag zich een diëtiste noemen. Je moet er echt voor opgeleid zijn, dus je kan er vanuit gaan dat je echt goed advies krijgt als je hulp inschakelt bij een gediplomeerde diëtiste. Zij zijn er in gespecialiseerd om je te laten afvallen, door middel van anders leren eten en meer bewegen, en het gewicht ook echt weg te laten. Als je dus de manieren van een diëtist blijft volgen, kom je minder snel aan dan wanneer je zelf probeert af te vallen.

De gevaren van ongezond afvallen

Veel mensen denken dat het goed is als ze 5 kilo per week afvallen. Dit is alleen goed, als je boven de 150 kilo weegt omdat je dan echt zware obesitas hebt. Gezond afvallen is niet alleen van groot belang als je het gewicht niet meer terug wil, maar ongezond afvallen kan ook grote gevolgen hebben voor je lichaam.

Zo kan je voedingsstoffen kwijt raken die je wel nodig hebt en kan je lichaam zwak worden als je te veel of te snel afvalt. Het gaat er tevens om dat je het gewicht kwijt raakt en weg laat, niet om hoe snel je het kwijt raakt.

Een paar tips die ik je dan ook kan meegeven als je toch eerst zelf wil afvallen, is dat je moet blijven eten, meer gezonde dingen moet eten en meer moet gaan bewegen. Beweging is goed voor je lichaam en geest en hierdoor krijg je tevens meer energie. Als je dan ook nog meer groente en fruit eet, maak je je lichaam helemaal blij en zal je je een stuk beter voelen. Al ben je nog maar 3 kilo kwijt!

Baklava is een zoete lekkernij uit de Griekse en Turkse keuken. Het wordt gemaakt van laagjes deeg gevuld met gehakte noten en suikersiroop, heerlijk zoet! Baklava wordt gegeten tijdens feestelijke gebeurtenissen zoals het Suikerfeest. Wat je ook te vieren hebt, als je een zoetkauw bent is dit hét recept voor jou!

Bereidingstijd totaal: 1,5 uur
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 60 minuten

Ingrediënten

15-20 vellen filodeeg
400 g walnoten, fijngehakt
250 g Flora Plant ongezouten
2 el kaneel

Voor de siroop
450 g suiker
50 ml rozenwater
100 ml agavesiroop
15 g korenbloemblaadjes
1 kaneelstokje

Voor de topping
10 g walnoten, fijngehakt
30 g eetbare rozenblaadjes

Benodigdheden
vierkant bakblik van ongeveer 30 bij 30 cm

Bereidingswijze

1. Smelt de Flora Plant in een pan op laag vuur. Vet ondertussen het bakblik in, neem hierbij goed de zijkanten mee.
2. Maak de basis van de baklava door ongeveer 10 lagen filodeeg op de bodem van het bakblik te leggen. Besprenkel elke laag filodeeg met gesmolten Flora Plant voor je er de volgende laag op legt.
3. Hak de walnoten fijn en meng deze met de kaneel in een grote kom. Strooi wat van het notenmengsel over het filodeeg met een beetje gesmolten Flora Plant en leg hier een laagje filodeeg op. Herhaal deze stap tot je de bovenkant van de bakschaal hebt bereikt.
4. Bestrijk de bovenkant van de baklava met voldoende gesmolten Flora Plant en zet het bakblik 15 tot 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 °C.
5. Haal het bakblik uit de koelkast en snijd de baklava met een scherp mes in kleine vierkantjes. Plaats de baklava in de oven en bak ongeveer 35 minuten, tot alle filodeeg lagen knapperig en goudbruin zijn.
6. Maak ondertussen de siroop: meng de suiker en het rozenwater in een kleine pan en voeg hier het kaneelstokje aan toe. Breng aan de kook. Kook dit ongeveer 2 minuten tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en voeg nu ook de agavesiroop en de korenbloemblaadjes toe. Meng dit goed. Laat de siroop daarna afkoelen. Zodra de baklava klaar is, giet je de siroop langzaam over de hete baklava, zodat de siroop volledig wordt opgenomen in het filodeeg.
7. Laat de baklava circa 30 minuten afkoelen en garneer met walnoten en eetbare rozenblaadjes.

Fotocredits: Flora Plant

Voel je je allesbehalve energiek, terwijl je juist heel veel te doen hebt? Ben je niet vooruit te branden, terwijl er een deadline in je nek hijgt of een lange dag in het verschiet ligt? Dan ben je vast en zeker op zoek naar manieren om direct wat extra energie te krijgen, zodat je er weer tegenaan kunt. Goed nieuws: die zijn er. Al kun je om dit in de toekomst voorkomen beter wat wijzigingen in je levensstijl doorvoeren.

Op korte termijn: hoe kom ik hier doorheen?

Een dag die maar niet wil eindigen, of een week waarvan je weet dat hij pittig zal gaan worden? En nauwelijks energie genoeg om zelfs maar je ogen open te houden?

We hebben zo’n situatie allemaal wel eens meegemaakt. Zeker wanneer het al de zoveelste pittige dag of week op rij is, of wanneer het gewoon allemaal even tegenzit, kan het voelen alsof je niet eens energie hebt om de dag wakker door te komen, laat staan om alles wat van je verwacht wordt positief af te ronden.

Op dat soort momenten heb je behoefte aan een beetje extra energie. En snel ook. Er zijn gelukkig manieren om die te krijgen, om jezelf weer even een tijdje wakker te houden. Cafeïne is een beproefde methode. Dit stofje, dat uit de koffieplant wordt gewonnen en dus volledig natuurlijk is, zorgt voor een beetje extra energie en scherpte. Cafeïne vind je terug in koffie, maar let wel op dat je niet een cafeïnevrije variant te pakken hebt. Zorg voor een flinke verpakking gemalen koffie, en laat de machine maar pruttelen. Iedere keer als je een wegtrekkertje hebt schenk je jezelf een kopje in. Of sla een voorraad koffiepads in, dan kun je je koffie iedere keer vers zetten. Een prima manier om op de korte termijn je energietekort op te lossen! Let wel op: komt je dag langzaam ten einde, stop dan met de koffie. Anders doe je ’s nachts wellicht geen oog dicht, en wordt de volgende dag nog zwaarder.

Op de lange termijn: zorg voor balans

Wil je dit soort dagen, waarop je koffie nodig hebt om wakker te blijven, in de toekomst liever vermijden? Dan is het goed om eens naar je levensstijl te kijken. Goed en gezond eten is belangrijk, en zorgt ervoor dat je fitter bent. Eet dus voldoende groente en fruit, maar zorg ook dat je genoeg energie uit de rest van je voeding krijgt.

Let verder ook op of je wel genoeg slaap krijgt. Zo niet, ga dan eens een uurtje eerder naar bed. Slaap je onvoldoende, dan is het steeds lastiger om goed te functioneren. Met koffie kun je jezelf dan wakker houden, maar echt fit ga je je nooit voelen. Het is beter om het probleem bij de bron proberen aan te pakken, zodat je je over het algemeen wat uitgeruster en energieker gaat voelen.

Deze bloemvormige koekjes zijn prachtig om te zien! Ze staan in de Marokkaanse cultuur vaak op tafel. Dit recept is een aanrader voor iedereen die toe is aan een ouderwets bakdagje. Ze zijn bíjna te mooi om op te eten!

Bereidingstijd totaal: 2 uur
Voorbereidingstijd: 1 uur en 45 minuten
Baktijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 50 koekjes

Voor het deeg
1 kg bloem
200 g Flora Plant ongezouten, op kamertemperatuur
100 ml lauwwarm water
100 g geroosterde amandelen
50 g sesamzaad, geroosterd
50 ml oranjebloesemwater
50 ml (appel)azijn
1 tl kaneel
1 tl bakpoeder
1 tl saffraanpoeder
1 tl zout
½ zakje (3,5 g) gist
½ tl fijngemalen anijszaad
½ tl fijngemalen venkelzaad
½ tl kurkuma

Voor de karamelsaus
150 g Flora Plant ongezouten
300 g suiker
150 ml plantaardige room

Extra
350 g agavesiroop
zonnebloemolie, om in te frituren
sesamzaadjes, geroosterd

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom de bloem, het geroosterde sesamzaad, fijngemalen venkelzaad en anijszaad, kurkuma, saffraanpoeder, kaneel, bakpoeder en gist. Voeg hierna het zout toe.
  2. Vermaal de geroosterde amandelen in een keukenmachine tot een fijn mengsel. Voeg vervolgens de Flora Plant, het water, het oranjebloesemwater en de azijn toe en meng tot een glad mengsel. Voeg dit aan de ingrediënten van stap 1 toe en kneed tot je een soepel deeg krijgt.
  3. Vorm ongeveer vier balletjes van het deeg en dek ze af met plasticfolie. Laat ze een uur rijzen.
  4. Pak een ​​deegbal en kneed deze met je handen. Rol het deeg met een deegroller uit tot ongeveer ½ cm dik.
  5. Snijd met een pizzasnijder of scherp mes het deeg in vierkanten ongeveer ter grootte van je handpalm.
  6. Snijd vervolgens 4 lijnen in ieder vierkant (zonder het deeg aan de uiteindes door te snijden), zodat je uiteindelijk 5 stroken in ieder vierkant hebt. Neem dan een vierkantje en leg de 1e, 3e, en 5e strook op je rechter middelvinger. Knijp bij de laatste strook de uiteindes van het vierkant uit elkaar. Dit wordt de kern van de bloem. Laat het deeg nu van je vinger vallen en gebruik je linkerhand om de rest van de stroken binnenste buiten om de kern heen te vouwen, zodat je een soort verfrommelde bloem vormt. Doe dit met elk vierkant tot het deeg op is.
  7. Verwarm nu flink wat zonnebloemolie in een pan, genoeg om de chebakia in te frituren. Zet ook een klein steelpannetje op met de agavesiroop en zet dit op het allerlaagste vuur. Bak nu de chebakia in de zonnebloemolie aan beide kanten in 2-3 minuten goudbruin.
  8. Haal de chebakia met een schuimspaan uit de pan en dompel ze meteen onder in de lauwwarme agavesiroop. Haal ze uit het agavebad, leg ze op keukenpapier en bestrooi de chebakia meteen met geroosterde sesamzaadjes.
  9. Smelt voor de karamelsaus de suiker in een steelpan. Wanneer het aan de kook is gebracht en een bruine kleur begint te krijgen, is het tijd om Flora Plant toe te voegen (let op: dit kan spetteren!). Voeg wanneer de Flora Plant is opgenomen de plantaardige room toe en laat nog een paar minuten (al roerend) koken om de karamelsaus in de dikken.
  10. Serveer de chebakia’s met een kannetje karamelsaus om eroverheen te gieten.

Fotocredits: Flora Plant

Met dit recept voor taco’s met rundvlees, rode kool en avocado breng jij jouw taco naar een next level. Serveer met een pikante salsa en ingelegde rode ui om de maaltijd compleet te maken. Lekker en verrassend!

Ingrediënten voor 4 personen

500 g biefstuk
200 g rode kool
1 krop romeinse sla
1 avocado
1 el olie
1½ verpakking Santa Maria Tortilla Corn & Wheat Small
1 zakje Santa Maria Beef Taco Kruidenpasta
1 fles Santa Maria Taqueria Salsa

Bereidingswijze

1. Snijd de rode kool in fijne reepjes, de sla in grove stukken en de avocado in plakjes. Leg alles op een schaal en zet opzij.
2. Verwarm de tortilla’s in een hete, droge koekenpan op middelhoog vuur, ongeveer 10 seconden per kant tot ze lichtjes geroosterd zijn. Dek de tortilla’s af met een schone theedoek om ze warm te houden.
3. Verwarm de olie in een koekenpan. Doe het vlees in de hete pan en wacht 2 minuten voordat je het vlees omdraait zodat het mooi kan dichtschroeien. Haal het vlees uit de pan voordat het helemaal gaar is en snijd in kleinere stukken. Doe de stukjes vlees weer in de pan en voeg de Santa Maria Beef Taco Kruidenpasta toe. Bak het vlees gaar en roer regelmatig. Haal de pan daarna van het vuur.
4. Zet alle ingrediënten op tafel en laat iedereen zijn eigen taco naar wens vullen.

TIP: Serveer met ingelegde rode ui. Je maakt dit bijgerecht door plakjes rode ui tenminste 20 minuten te laten marineren in een mengsel van 50 ml appelazijn, 1 el oregano, 2 ml zout en 1 tl suiker.

Credits: Santa Maria

Kent u zelf iemand met een notenallergie maar weet u niet waar u op moet letten? Kom meer te weten wat deze allergie is en waar u op moet letten als hij of zij langskomt. Zo maakt u het voor u zelf een stuk makkelijker zonder zich veel zorgen te hoeven maken.

Wat is een notenallergie?

Wanneer u allergisch bent voor noten is dit vaak voor de hele groep bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten en walnoten. Deze noten komen allemaal van een boom en zijn rijk aan olie en eiwitten. De pinda’s vallen hier niet onder het kan dus zijn dat u pinda’s wel kunt eten als u een notenallergie heeft. Het kan ook zijn dat u een allergie heeft voor een van deze noten, zo zien we in Nederland dat er veel allergieën zijn voor hazelnoten en walnoten. Bij kinderen wordt ook steeds vaker een cashewnootallergie geconstateerd. De allergie kan ook verlopen via een berkenpollenallergie dit is dan in een milde vorm.

Reactie van het lichaam bij noten

Heeft u toch een noot gegeten waar u allergisch voor bent. Het is natuurlijk erg afhankelijk hoe extreem uw allergie is maar het kan zijn dat de volgende reacties ontstaan.

  • Tinteling in mond, keel, wangen of tong
  • Lokale netelroos
  • Reactie in de organen
  • Benauwdheid of astma
  • Bloeddruk daalt
  • Lichaam kan in shock raken

Waar moet u op letten?

Heeft u een notenallergie dan moet u natuurlijk goed opletten waar noten in zitten. Gaat u ergens eten stem dan altijd even af dat er geen noten in het eten moet zitten en laat weten hoe zeer allergisch u bent. Sommige mensen kunnen namelijk al last hebben wanneer het in de zelfde keuken bereid wordt terwijl de ander een klein beetje noten nog kan verdragen. Gaat u naar de supermarkt houdt dan onderstaande dingen in de gaten en check het etiket.

  • Chocolade en chocoladepasta
  • Koekjes
  • Gebak
  • Muesli
  • Kant en klaarmaaltijden
  • Vleesvervangers
  • Dressing en sauzen
  • Brood
  • Chips en zoutjes
  • Energierepen

Velen van ons houden wel van een glaasje sinas of cola op zijn tijd.  Het drinken van te veel frisdrank is echter niet al te best voor uw gezondheid. Maar waardoor is frisdrank nou zo slecht? En wat zijn de belangrijkste redenen om deze drankjes te vermijden?

Wat valt er onder frisdrank

Het is in eerste instantie belangrijk om te weten wat we onder frisdrank verstaan. Dit is namelijk niet alleen cola, sinas, 7-up, tonic en bitter lemon. Zo valt ook dubbeldrank, ranja, ijsthee, gevitamineerd water en sportdranken onder frisdrank. Officieel valt vruchtensap er niet onder maar hier zit net zo veel suiker in als bij frisdrank.

Meer risico op Diabetes type 2

Het drinken van dranken met veel toegevoegde suikers kan erg schadelijk zijn. Er is een verband met diabetes type 2. Wanneer u elke dag 1 of 2 glazen frisdrank drinkt dan is de kans op diabetes 20% hoger. Dit is dus een groot verschil dat we liever willen vermijden.

Frisdrank kan zorgen voor overgewicht

In dranken zitten heel veel suikers zoals we wel weten. De suikers worden om gezet in calorieën waardoor we aan kunnen komen. Per glas zitten er ongeveer 6,5 suikerklontjes. Als u dat voor 1 week uit gaat rekenen zult u zien dat dit een hele hoop suikers zijn. Wanneer u over stapt op gezonder drinken zonder veel toegevoegde suikers kan dit een hoop schelen qua gewicht.

Geen stralend gebit

De suikers kunnen ook nog eens uw tanden aantasten. Er zullen meer gaatjes ontstaan en het mooie witte beschermlaagje zal er langzaam af gaan. De tanden kunnen slecht tegen de zuren die in de drank zit waardoor u toch wat vaker naar de tandarts zult moeten.

Een glaasje frisdrank op zijn tijd moet natuurlijk blijven kunnen maar probeer het drinken van een glaasje cola af te wisselen met een gezond alternatief. Een glaasje water met bijvoorbeeld een citroentje erin kan net zo lekker zijn en vele malen gezonder voor uw lichaam.

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nieuwe kabinet dringend op om met regelgeving het aanbod van ons eten en drinken gezonder te maken. De hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in alledaagse bewerkte producten zorgt voor alarmerende cijfers en moet snel omlaag. Alleen dan kunnen kinderen in Nederland gezond opgroeien en worden mensen niet meer onnodig ziek. Onder het motto ‘Maak ons eten weer gezond’ is het ‘Team Gezonde Voeding Nu’ een petitie gestart, die wordt ondersteund door tientallen invloedrijke ambassadeurs, zoals voedingswetenschapper Jaap Seidell en de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.

Ongezonde voeding is na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak, met bijna 13.000 doden per jaar. Het nieuwe kabinet moet daarom prioriteit geven aan gezonde voeding, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting, namens de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie: “We willen regelgeving die fabrikanten verplicht de hoeveelheid suiker, zout en ongezonde vetten in producten omlaag te brengen, zodat mensen hier dagelijks minder van binnenkrijgen. Binnenkort wordt aan de onderhandelingstafel een nieuw regeerakkoord in de steigers gezet. Dit is het moment om dit ernstige probleem aan te pakken. Anders verliezen we kostbare tijd, met name voor de jeugd.”

Het is tijd voor gezonde voeding

Uit onderzoek van I & O Research blijkt dat 82% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt. De supermarkt schappen staan echter vol met ongezond eten en drinken. Veel alledaagse bewerkte producten, zoals sauzen, soepen, vleeswaren, voldoen niet aan de Schijf van Vijf en zitten – zonder dat mensen het doorhebben – vol suiker, zout en of ongezond vet. Als consument kan je bijna niet om de ongezonde producten in de schappen heen. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek.

Team Gezonde Voeding Nu

Het is tijd dat eten en drinken gezonder wordt. Dat vinden ook een aantal Nederlanders verenigd in ‘Team Gezonde Voeding Nu’. Zij zijn de petitie gestart, omdat ze dagelijks zien wat ongezonde voeding kan aanrichten. Zoals Wilfred en Lili Genee, die vanuit ‘Vullen of Voeden’ al met verschillende projecten een bewuste leefstijl stimuleren. Zij vinden het belangrijk dat er concrete oplossingen komen. Ook Anita Vreugdenhil (kinderarts maag-darm-leverziekten in Maastricht UMC+) en Petra Lammers (35 jaar, moeder van twee jonge kinderen) maken deel uit van het team.

Sinds haar moeder aan kanker overleed, is Petra een stuk bewuster bezig met voeding. “Ik merk dagelijks hoe lastig het is om gezonde keuzes kunnen maken. Toetjes voor kinderen bevatten vaak nog meer suiker dan toetjes voor volwassenen. Ik heb mij er toevallig in verdiept, maar de meeste mensen doen boodschappen vanuit gewoonte en weten onvoldoende over de hoeveelheid rotzooi die er in de supermarkt te koop is. Ik begrijp niet waarom hier niets aan gedaan wordt.” Kinderarts Anita Vreugdenhil, onderschrijft dit: “Tijdens de coronapandemie zijn veel kinderen nog meer ongezonde producten gaan gebruiken. Overgewicht neemt toe met grote gevolgen voor hun gezondheid, nu en later. Er moet echt nu iets gebeuren om dat tegen te gaan.”

Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell ondersteunt de petitie van ‘Team Gezonde Voeding Nu’ van harte: “Een minder prominente plaats van ongezond eten in onze voedselomgeving geeft meer ruimte voor een gezond voedingspatroon. Gezond eten krijgt te weinig kans in deze samenleving, omdat het niet kan concurreren met het overmatige aanbod van goedkoop en lekker maar minder gezond gemaksvoedsel.”

Een gezond voedingspatroon voor ieder kind

Op dit moment zorgt de voedselomgeving ervoor dat vrijwel niemand volledig gezond eet en drinkt. Nederland telt zo’n 350.000 kinderen die (veel) te zwaar zijn. Ongezonde voeding zorgt daarnaast ook jaarlijks voor 6 miljard euro aan zorgkosten. Als het nieuwe kabinet de voedselomgeving per direct gezonder maakt, kan ieder kind een gezond voedingspatroon ontwikkelen. Daardoor groeit een generatie op die later gezonder zal zijn.

Start petitie

De petitie ‘Maak ons eten weer gezond’ gaat woensdag 19 mei van start en kan t/m 14 juni ondertekend worden via tijdvoorgezondevoeding.nl. De petitie wordt vier weken later, op 15 juni, aan de Tweede Kamer aangeboden.

Foto: Maag Lever Darm Stichting

Quiche is bij veel mensen een echte favoriet. Deze feestelijke quiche is dan ook het perfecte gerecht om te serveren! Het huis ruikt meteen heerlijk wanneer ‘ie uit de oven komt. Deze quiche is lekker kruidig en zal bij het hele gezin in de smaak vallen!

Ingrediënten voor de bodem

80 g boter
1½ dl tarwemeel
1½ dl geraspte kaas
30 ml koud water

Vulling voor de feestelijke quiche

1 pak Pulled Oats® Naturel
1 kleine ui
1 knoflookteen
80 g verse babyspinazie
2/3 dl zongedroogde tomaatjes
verse basilicum
olie om in te bakken
2 kleine eieren
1½ dl mascarpone
1½ dl geraspte mozzarella
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
1 tl paprikapoeder
zout
zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Meng de zachte boter, geraspte kaas, het water en de tarwebloem. Druk de bodem aan in een taartvorm (24 cm diameter). Het deeg mag over de randen krullen. Bak 10-15 minuten.
  3. Bak de fijngesneden knoflook en ui aan in een pan met wat olie, totdat de ui glazig is. Voeg de spinazie toe en bak totdat het overtollige vocht is verdampt. Verspreid over de taartbodem en besprenkel met zongedroogde tomaatjes en basilicum. Breng Pulled Oats op smaak met gedroogde tijm, oregano en paprikapoeder en verdeel over de taartbodem.
  4. Klop in een kom de eieren, mascarpone, geraspte kaas, zout en peper. Schenk het mengsel in de taartvorm. Bak 30 minuten, of totdat het midden compleet is gestold. Laat de quiche voor het aansnijden eerst 5-10 minuten afkoelen.
  5. Serveer eventueel met een verse salade.

Fotocredits: Gold&Green

Ons gewicht is een getal waar we regelmatig mee bezig zijn. Dit komt omdat het gewicht grotendeels verantwoordelijk is voor hoe we ons iedere dag voelen.  Het is dan ook belangrijk om een gewicht te hebben waar je zelf tevreden mee bent. Dit gewicht wordt over het algemeen jouw persoonlijke streefgewicht genoemd. Om dit streefgewicht te bereiken en te behouden is het verstandig om goed op je eigen eetpatroon te letten. Een manier om dit eetpatroon ‘onder controle’ te houden is middels intermittent fasting. Omdat dit nog een relatief nieuwe werkwijze is vertellen we je in deze blog meer over de principes rondom intermittent fasting.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een relatief nieuwe manier van gewicht verliezen. Bij intermittent fasting gaat het in eerste instantie niet om wat je eet maar juist om wanneer je eet. Bij intermittent fasting wordt er gekozen voor een eetpatroon waarin men de dag in twee delen op knipt. In het ene deel van de dag mag je wel eten en in het andere deel niet. Je kunt hierin zelf bepalen hoe ‘gek’ je het wilt maken. De een volgt een intermittent fasting programma gebaseerd op een 8:16 principe, de ander kiest voor 6:18 en weer een ander voor 2:22. Met deze cijfers wordt de indeling van de dag bedoeld. In het 8:16 principe wordt er op de dag in 8 achtereenvolgende uren wel gegeten en de overige 16 niet. Het is afhankelijk van je eigen behoeften en daarnaast mogelijkheden tot de uitvoering van deze principes.

Hoe pas je intermittent fasting toe?

Intermittent fasting wordt het makkelijkst toegepast door overdag je tijdslot waarin je mag eten in te delen. De meest voorkomende dagindeling binnen intermittent fasting is het plaatsen van het eetmoment tussen 12:00 en 20:00/18:00. Door je dag op deze manier in te delen zul je overdag het minst honger hebben. Als je wilt weten hoe je jezelf kunt trainen om het intermittent fasting vol te houden, bezoek dan eens de website van gohumannature. Hier vind je tal van tips die jou kunnen helpen met het starten van jouw intermittent fasting proces.

Pin It