Rubriek

Voeding

Rubriek

De winkels liggen er vol van. Kleine voorverpakte zakjes fruit. Ook in de kiosk, kantines en kleine to go winkeltjes zijn de zakjes fruit te vinden. We moeten met elkaar gezonder eten en een zakje fruit in plaats van een ham/kaas croissantje lijkt de beste keuze maar is dit ook zo?

Voorverpakt fruit

Een hele meloen snijden of een klein bakje voorgesneden meloen kopen? Voorgesneden fruit kopen is makkelijk, de portie is direct goed en u hoeft niet gelijk een hele meloen binnen een paar dagen op te eten. Natuurlijk is het een stukje gemakzucht maar is een voorgesneden meloen net zo gezond als een grote meloen die u zelf moet aansnijden?

Gesneden en voorverpakt fruit is minder langer houdbaar dan de grote variant met schil. Omdat het fruit al gesneden is worden stukjes appel in een luchtdichte verpakking aangeboden. Toch zal naar een tijdje ook het fruit in de luchtdichte verpakking vergaan. Zolang het fruit niet rot heeft het voorverpakte en gesneden fruit dezelfde vitamine als de grote variant. Een zakje fruit kopen is dus zeker een gezonde optie in de supermarkt. Of al die voorverpakte fruit met vele plastic verpakkingen een goede keuze is voor het milieu is een andere vraag.

Zijn voorverpakte zakjes fruit gezond?

Het antwoord op deze vraag is ja. In bijna alle gevallen bevatten de pakjes fruit net zoveel vitamine als de grote variant. U kunt uw kinderen of kleinkinderen dus met gerust had een gesneden pakje mango of meloen geven. Een dagje naar het park of de dierentuin? Snij van te voren uw fruit en neem deze mee in luchtdichte bakjes of sprint bij haast naar de supermarkt om de kant en klare zakjes in huis te halen.

Aubergines zijn super veelzijdig en hebben een vrolijke paarse kleur. Daarmee maken ze van ieder gerecht een feestje op je bord! Daarnaast is de aubergine laag in koolhydraten en calorieën en bevat het veel vitamines, mineralen en vezels. Het is daarmee de ideale groente om eens vaker toe te voegen aan je gerecht. Het past goed in een gezonde levensstijl, ook als je vegan, koolhydraatarm of glutenvrij eet!

  1. De aubergine is Koolhydraatarm

De aubergine bevat net zoals veel andere groenten weinig koolhydraten, namelijk zo’n 7,5 gram per 100 gram. Het is daarmee een perfecte toevoeging in koolhydraatarme gerechten als alternatief voor pasta (25 gram koolhydraten) en rijst (28 gram). Door aubergine te gebruiken als alternatief krijg je ook nog eens een groot deel van je dagelijkse portie groente binnen! Het gewicht van één aubergine is namelijk al gelijk aan de dagelijkse portie groente (250 gram).

  1. Aubergine is Laag in calorieën

Nu de zomer in zicht is, zetten we graag lichte maaltijden op tafel. Aubergines zijn daar een ideaal ingrediënt voor, omdat ze slechts 20 calorieën per 100 gram bevatten. Maak bijvoorbeeld een lekker gezonde salade met mozzarella, gedroogde tomaatjes en plakken gegrilde aubergine. Ideaal als bijgerecht of als maaltijdsalade op een zonnige dag

  1. Vol vitamines en mineralen

Aubergines bevatten vitamines en mineralen die belangrijk zijn om lekker in je vel te zitten. Zo bevatten ze onder andere vitamine C, magnesium, foliumzuur en mangaan. Dit laatste mineraal is bijvoorbeeld onmisbaar voor onze energiestofwisseling. Fun fact: de aubergine bevat ook veel antioxidanten, die vooral te vinden zijn in de schil. Daar heeft de aubergine z’n mooie dieppaarse kleur aan te danken!

  1. Vezelrijk

Aubergines zijn heel vezelrijk. Ze bevatten wel 12,5 gram vezels per 100 kcal! En dat is veel, want bij 3 gram vezels per 100 kcal is een product al vezelrijk te noemen. Door deze vezels ben je eerder verzadigd en hoef je ’s avonds niet meer te snacken. Ook neem je andere voedingsstoffen beter op en draagt het bij aan een gezonde darmflora. Een win-win-win situatie dus!

  1. Ideaal in glutenvrije en vegan gerechten

Eet je (graag) glutenvrij? Met aubergine maak je van veel gerechten een glutenvrije variant! Zo kun je aubergineplakken in een lasagne gebruiken in plaats van lasagnebladen, zoals in de bekende Italiaanse ovenschotel melanzane parmigiane. Ook is de aubergine heel geschikt voor op de grill, door z’n goede stevige structuur. Ideaal voor bijvoorbeeld een vega(n) barbecue!

BBQ eens buiten de box. Wist je dat groentes ook heel lekker zijn om te bereiden op de BBQ. Deze groentespiesjes zijn super lekker en ook nog eens heel erg gezond!

Ingrediënten

Voor 12 spiesjes

  • 1 bos EAT ME groene asperges, in grove stukken
  • 12 EAT ME mini aubergine, gehalveerd
  • 6 EAT ME mini courgette, gehalveerd
  • 12 EAT ME mini bloemkool, heel
  • peper en zout, naar smaak
  • zonnebloemolie, om in te smeren

Voor de mangochutney

  • 2 EAT ME eetrijpe mango, in blokjes
  • 1 EAT ME rode cayenne peper, fijn gesneden
  • 2 cm EAT ME gember, geschild en geraspt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 limoen, het sap
  • 2 el bruine basterd suiker
  • 4 kardemompeulen
  • 1 tl komijnzaad heel
  • 1 tl korianderzaad heel
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl zout

Benodigdheden: (houten) spiesjes

Bereidingswijze

  1. Week de spiesjes even in water, zodat deze niet verbranden op de bbq. Snijd ondertussen de groente
  2. Rijg de groenten om en om aan de spiesjes zodat je een kleurrijke spies vormt en leg deze op een serveerschaal. Smeer de spiesjes in met een beetje zonnebloemolie en breng op smaak met peper en zout.
  3. Bak de spiesjes 5-8 minuten op de BBQ of in een grillpan met zonnebloemolie totdat ze een mooie kleur krijgen. Serveer met de mangochutney en garneer met verse koriander. Eet smakelijk!

Voor de mangochutney

  1. Maak ondertussen de mango chutney. Snijd de mango in blokjes. Rooster de kardemom, komijn en korianderzaad in een koekenpan zonder olie, totdat het begint te geuren. Stamp vervolgens de specerijen fijn met een vijzel en verwijder het jasje van de kardamom.
  2. Verwarm een steelpannetje met een scheut olie om middelhoog vuur. Bak hierin de knoflook en gember. Doe hier de bruine basterdsuiker in samen met het limoensap en roer dit goed door tot het begint te koken. Verlaag nu het vuur en voeg scheutje water toe, de getoaste specerijen, zout en de mangoblokjes.
  3. Laat dit 30 minuutjes pruttelen op laag vuur tot een dikke substantie ontstaat. Voeg in de laatste 10 minuten de fijngehakte cayennepeper toe en op het eind de kurkuma en roer dit nog goed door.
  4. Laat dit afkoelen alvorens te serveren.

Fotocredit: EAT ME

Wilt u ook graag wat meer op het milieu letten? Het is dan belangrijk om geen of zo min mogelijk voedselverspilling te hebben. Hoe kunt u dit het beste aanpakken en wat is nou efficiënt?

Check de houdbaarheidsdatum

Veel dingen worden ook gewoon weg gegooid omdat ze simpel weg te lang in de kast of koelkast hebben gestaan. Gaat u vanavond koken check dan welke groente er minder goed uitzien of welk als eerst op zouden moeten maken. Er is vast een heerlijk recept dat u hiermee kunt maken. Niet alleen in de supermarkt zetten ze de oudste datum vooraan maar dit moet u eigenlijk ook in uw kast doen. Heeft u een gedeelte waar u pakken drinken, blikjes of uw crackers neer zet. Zet dan ook het geen wat u als laatst gekocht heeft helemaal achteraan. Dat blijf dat eenzame product niet jaren achter in de kast staan.

Minder voedselverspilling door te plannen

Het is ook belangrijk om te weten wat u precies wilt eten aankomende week. Zo kunt u een grote zak spinazie halen die u voor verschillende maaltijden kunt gebruiken. Heeft u pas spinazie gegeten en wilt u dit maar een keer gebruiken kunt u dus beter een kleine verpakking halen. Door dit te plannen kunt u eigenlijk nooit te veel halen. Het zal dan ook veel voedselverspilling schelen.

Kook voor meerdere dagen

Ligt de koelkast nog vol met diverse groente die niet lang meer goed blijven. Kook dan een grote portie zodat u het ook de volgende dag zou kunnen eten. Natuurlijk kunt u dit ook invriezen zodat u het de andere keer weer kunt eten.

Goede basisvoorraad voor lekkere restjes zonder voedselverspilling

Om de restjes op de kunnen maken is het ook handig om een goede voorraad in huis te halen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat deze voorraad lang houdbaar is. Kies voor tomatensaus, pasta, gedroogde kruiden of bonen in blik. Zo kunt u van elk restje weer wat lekkers maken.

Gezonde chocolade, bestaat dat eigenlijk wel? Dat we ervan kunnen genieten is een feit. Dat je je er beter door kunt voelen als je niet goed in je vel zit, ervaren sommigen ook. Chocolade kan endorfine los maken en je kunt er zelfs opgewonden van raken. Allemaal positieve zaken. Maar in hoeverre kunnen we er nu echt van spreken dat chocolade gezond is voor je lichaam?

Flavonoïden

De belangrijkste positieve gezondheidseffecten heeft chocolade te danken aan de antioxidanten die in cacao zitten. De belangrijkste antioxidanten in chocolade in het kader van de gezondheid zijn flavonoïden. Deze hebben een gunstig effect op het hart en de bloedvaten en kunnen helpen om diabetes te voorkomen. Je zou dus kunnen zeggen dat hoe meer cacao er in chocolade zit, hoe gezonder het is. Dat betekent dat pure chocolade in principe het gezondst is op het gebied van antioxidanten. Maar het is ook zo dat bij het verwerken van cacao tot chocolade er ook veel flavonoïden kunnen verdwijnen, dus de manier waarop de chocolade bereid is speelt een rol, net als de kwaliteit van de cacao. Wat wel met zekerheid gezegd kan worden, is dat het positieve effect van cacao niet van toepassing is op witte chocolade, omdat daar geen cacao in zit.

Rauwe chocolade versus chocoladerepen

Hoe rauwer de chocolade is, des te meer flavonoïden er in zit. Bij rauwe chocolade zijn de cacaobonen verhit op een temperatuur van maximaal 46 graden, waardoor de meeste flavonoïden in de cacao behouden blijven. Verder worden geen zaken als suikers toegevoegd aan rauw chocolade. Wanneer chocolade verwerkt wordt tot een chocoladereep, worden de cacaobonen op zeer hoge temperaturen verhit, waardoor een groot gedeelte van de flavonoïden verloren gaat. Dan worden er worden suikers en vetten toegevoegd, wat sterk bijdraagt aan het ongezonde karakter van een chocoladereep.

Rauwe chocolade versus chocoladerepen

Maar één soort gezonde chocolade

Toch is er naast rauwe chocolade maar één soort chocolade die officieel als ‘gezond’ verkocht mag worden, omdat de voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority) deze als zodanig erkend heeft. Dat gaat om chocolade genaamd Acticao (van het merk Callebaut). Dit zijn chocoladeparels die gemaakt zijn van zeer donkere chocolade. Deze chocolade bevat dan ook veel flavonoïden, waardoor het een positief effect op de bloedsomloop en de bloeddruk.

Voor chocolade geldt zonder meer dat je ervan mag genieten, maar het maar met mate tot je moet nemen. De wetenschap is het erover eens dat je het maar in kleine hoeveelheden moet eten om ongezonde effecten te vermijden. Helaas.

Is het tijd om wat af te vallen of gewoon om wat gezonder te eten? Een suikerarm of suikervrij dieet is dan een goede keuze voor een gezonder leven. Wat houdt het precies is en waar moet u op letten als u dit dieet gaat volgen?

Wat is een suikervrij dieet?

Dit dieet is niet 100% suikervrij en dat is ook helemaal niet nodig. Ons lichaam heeft namelijk wel suiker nodig om energie te krijgen. Het belangrijkst is dat de geraffineerde suikers worden vermeden. Deze suikers worden gewonnen uit mais, suikerbiet en suikerriet echter zijn alle voedingsstoffen hier uit gehaald. Tijdens het dieet worden dus vooral natuurlijke suikers waar dus nog wel voedingsstoffen in zitten. Er wordt dan vooral veel groente en fruit binnen dit dieet gegeten.

Waarom suikervrij?

Dit dieet is eigenlijk ook heel goed voor uw gezondheid. Wanneer u te veel suiker binnen krijgt kan de bloedsuikerspiegel namelijk erg gaan schommelen. Er zit dan te veel glucose in uw bloed dat niet verbrand wordt en wordt opgeslagen als lichaamsvet. Dit kan niet alleen zorgen voor overgewicht maar ook voor andere klachten.

  • Vermoeidheid
  • Lage weerstand
  • Behoefte aan suiker
  • Depressie
  • Huidproblemen
  • Slaapproblemen

Hoe begint u aan een suikervrij dieet?

Als eerste is belangrijk om de producten met een hoog suiker gehalte in uw huis te verwijderen. Haal dus snoep, chips, koekjes, frisdrank, kant en klaar maaltijden, sauzen en vooral ook de verpakte tussendoortjes uit de supermarkt. Het is dan beter ook om wit door bruin brood te vervangen of witte pasta naar volkoren pasta. Probeer ook de geraffineerde suikers van uw boodschappenlijstje te halen, ze hebben verschillende benamingen waar u ze aan kunt herkennen.

  • Suiker
  • Kandij
  • Glucosestroop
  • Siroop
  • Dextrose
  • HFCS
  • Fructose
  • Melasse
  • Maltodextrine
  • Karamel
  • Sacharose
  • Sucrose

Overstappen naar natuurlijke voeding

Heeft u alle suikers in uw huis verwijderd dan is het tijd om de juiste voeding in huis te halen. Daarbij zijn koolhydraten, eiwitten en vetten belangrijk om op te letten.
De koolhydraten met natuurlijke suikers vindt u in Groente, fruit, peulvruchten, quinoa, bruine rijs, zilvervliesrijst.
Eiwitten zijn vooral te vinden in vlees, vette vis, zuivel, noten, zaden, eieren.
Natuurlijk vetten zijn, olijfolie, kokosolie, avocado, vette vis, noten en zaden.

Gebruik als tussendoortjes dan ook gezonde maar ook lekkere dingen. Zo kunt u een handje vol ongezouten noten pakken en ook snackgroente zijn erg gezond. Heeft u zin in iets anders dan kunt u ook een klein stukje pure chocola pakken van minimaal 75% cacao.

Lekker buiten eten is wat we natuurlijk het allerliefste doen in de zomer. Deze salade is perfect om mee te nemen naar een gezellige picknick of heerlijk om te serveren als bijgerecht bij jou BBQ avond in de tuin.

Ingrediënten

  • 800 g EAT ME zoete aardappel
  • 250 g EAT ME mini maïs
  • 2 EAT ME avocado’s, in blokjes
  • 100 g cornichons, in kleine stukjes
  • 50 g kappertjes
  • 15 g bieslook, grofgehakt
  • peper en zout
  • zonnebloemolie, om in te bakken

Voor avocadosaus

  • 2 EAT ME avocado’s
  • 4 el mayonaise
  • 125 g crème fraîche
  • 3 el mosterd
  • 30 ml azijn

Bereidingswijze

  1. Was de zoete aardappel en schil deze. Snijd in gelijkmatige stukken (ongeveer 3x3cm) en kook de zoete aardappelen in een ruime hoeveelheid water ongeveer 10 minuten. Controleer of de aardappel gaar is met een vork, je zou makkelijk door de aardappel heen moeten komen. Giet dit af en laat ze afkoelen.
  2. Gril ondertussen de mini maïs op de BBQ op of in een grillpan op hoog vuur met zonnebloemolie. Zet apart en laat afkoelen.
  3. Maak ondertussen ook de saus. Combineer de ingrediënten voor de saus in een keukenmachine of een blender tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Pak nu een mengkom erbij en voeg hierin de zoete aardappel, mini maïs en blokjes avocado. Voeg ook de plakjes cornichons en kappertjes toe en drie kwart van de bieslook.
  5. Meng ook de avocadosaus erdoor heen en garneer met de overgebleven bieslook. Eet smakelijk!

Fotocredits: EAT ME

Ons lichaam bestaat uit maar liefst 70 tot 75% water. Wanneer dit percentage al 2% daalt kan ons lichaam hier veel overlast van krijgen en zal het lichaam uitdrogen. Door water te drinken zorgt u echter voor meer goede dingen in ons lichaam.

Goede werking van organen

Zoals gezegd bevat ons lichaam dus heel veel water. Dit zit niet alleen in ons bloed maar is ook te vinden in onze organen. Onze hart, hersenen, longen, spieren, lever en botten hebben allemaal water nodig. Wanneer u te weinig water drinkt zal de functie hiervan dus verminderen. Tijdens het sporten, werken of bij de dagelijkse dingen hebben we natuurlijk optimaal gebruik hiervan nodig.

Meer energie door water drinken

We kunnen lange tijd zonder eten maar zonder water drinken houden we dit niet lang vol. Wanneer we 2% minder water hebben kan onze energie met maar liefst 20% dalen. We hebben het ook nodig om energie op te nemen. Zo kan ons lichaam alleen voedingsstoffen opnemen als we voldoende water in ons hebben.

Goede doorbloeding

In ons bloed is natuurlijk ook een groot deel water te vinden. Hoe meer water u drink hoe soepeler het bloed door uw lichaam stroomt. Het kan zijn dat u hierdoor anders ook hoofdpijn krijgt of u zich vermoeid zult voelen. Door in de ochtend te beginnen met een aantal glazen water zult u de doorbloeding bevorderen en zult u ook sneller op gang komen.

Water ontgift

Wanneer we sporten of bewegen komen er eigenlijk gifstoffen vrij in ons lichaam. Er is water voor nodig om deze gifstoffen goed af te kunnen voeren. Hierdoor zult u minder snel spierpijn krijgen maar ook is het nog eens goed voor onze huid. Na een flinke sportsessie is water drinken dus erg belangrijk. Daarom bevelen ze dit ook aan na een massage doordat ook dan gifstoffen vrij komen uit onze spieren.

Drinkt u gemiddeld al 2 liter water op een dag?

Om goed te kunnen functioneren heeft ons lichaam ook mineralen nodig. Welke mineralen zijn dit eigenlijk en hoe komen we hieraan? Het is ook belangrijk om te weten wat deze mineralen doen.

Magnesium

Dit mineraal zorgt er voor dat botten en spieren goed gevormd worden. Het zal dan ook sterke spieren kunnen behouden en helpt voor een de overdracht van zenuwprikkels naar uw hersenen. Magnesium vinden we vooral in volkoren producen, brood, zuivel, noten, groente en vlees.

Calcium

De meeste weten al wel dat calcium erg belangrijk is voor het behoud van sterke botten. Echter zorgt dit er dus ook voor dat u goede en sterke tanden heeft. Het heeft ook nog een goede werking op zenuwen en spieren hierdoor zijn deze mineralen erg belangrijk. Ze zijn te vinden in zuivel en vooral ook groene groente.

Kalium

Dit is een wat onbekender mineraal maar ook erg belangrijk voor ons lichaam. Het regelt het vochtbalans samen met andere mineralen en heeft een positief effect op uw bloeddruk. Bijna in alle producten is kalium te vinden vaak wordt banaan gezien als bron van kalium.

Natrium

Samen met de Kalium en chloor zorgt het dus voor een goede vochtbalans. Wat ook een belangrijke functie is om de bloeddruk te regelen. Natrium is vooral te vinden in producten waar zout aan toegevoegd is zoals bewerkt vlees, kaas en kant en klaar producten.

Chloor

Dit mineraal heeft eigenlijk maar een functie en dat is zoals eerder gezegd het regelen van het vochtbalans. Niet alleen natrium maar ook chloor is vooral te vinden in producten waar zout aan toegevoegd is.

U hoeft vaak dus helemaal geen moeite te doen om deze mineralen binnen te krijgen. Ze zijn te vinden in de dagelijkse producten zoals brood, groente en vlees. Ons lichaam heeft vaak ook een klein voorraad met deze mineralen waardoor u bijna nooit te kort kunt hebben.

Haalt u geregeld verse kruiden in de winkel of koopt u wel eens gedroogde kruiden in een potje. Het is natuurlijk veel beter om ze zelf te verbouwen, zo veel heeft u niet nodig voor een duurzame kruidentuin. Wat kunt u het beste zelf kweken?

Frisse munt in uw duurzame kruidentuin

Wanneer u nog niet zo veel thuis bent in het tuinieren en het hebben van een kruidentuin is munt een goed begin. Deze plant kan er wel tegen wanneer u te weinig of te veel water geeft. Let er wel op dat als u het in de volle grond zet dat u dit al gouw door de hele tuin tegen komt. Kies daarom bij munt beter voor een goede pot. Wanneer u ook van thee houdt heeft u op deze manier ook verse munt thee.

Kruidige bieslook

Er zijn veel mensen die wel houden van wat bieslook. Heerlijk om een gerecht mee af te maken of juist voor bij de kruidenboter. Het geeft toch wat extra pit aan het eten.

Duurzame kruidentuin met dille

Wilt u toch nog wat kruiden maar bent u aan de late kant? Dan is dille een goed idee om nog te gaan zaaien, ze hebben ongeveer 2 weken nodig om te ontkiemen. Ze groeien dan vaak ook een stuk sneller en zijn erg lekker bij vis of in een salade.

Sterke rozemarijn

Wat ook erg goed is in uw duurzame kruidentuin is rozemarijn. Wanneer u deze wat langer heeft staan kan het flink uitgroeien tot een mooie struik. Lekker wat rozemarijn bij de aardappels of maak zelf gedroogde rozemarijn. Bewaar een oud potje waar u de gedroogde kruiden in kunt doen dus ook bij minder weer heeft u uw eigen kruiden.

Pin It