Rubriek

Voeding

Rubriek

Houdt u van vis en eet u dit dan ook regelmatig? Dit kan dus erg goed zijn voor uw gezondheid maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van vis precies? Veel mensen slaan vis helaas ook over omdat het vaak prijziger is als vlees of vinden het simpelweg niet lekker.

Belangrijke voedingsstoffen

In vis zitten veel goed voedingsstoffen die we minder tegen komen in andere producten. Zo zit het bordevol met hoogwaardige eiwitten, jodium en verschillende vitamines en mineralen. Vooral vette vis is gezond omdat hier ook omega-3 vetzuren in te vinden zijn en vitamine D. Kies dus voor zalm, forel, tonijn, makreel of sardines.

Verlaagd risico op hartaanval en beroertes

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig vis eten ongeveer 15% minder kans hebben op een hartaanval of een beroerte. Wanneer er veel vette vis wordt gegeten kan het voordeel nog groter zijn door de omega 3 vertzuren. Hartaanvallen en beroertes zijn de twee meest voorkomende oorzaken van vroegtijdig overlijden. Het is dus erg belangrijk om op gezonde voeding te letten en regelmatig vis te eten.

Goed geheugen is een van de gezondheidsvoordelen van vis

Als we ouder worden zullen we merken dat ons geheugen niet even goed is. Dit proces gaat vaak geleidelijk maar bij Alzheimer kan dit een stuk sneller gaan. Wanneer iemand elke week vis eet zal dit proces trager verlopen en zult u geheugen en uw emotie langer blijven houden.

Lust u geen vis?

Natuurlijk zijn er ook mensen die geen vis lusten. Hoe kunt u profiteren van gezondheidsvoordelen van vis zonder het met tegen zin op te eten? Probeer eens of garnalen dan wel voor u werken of probeer een witvis. Deze hebben een minder sterke vislucht wat de meeste niet zo prettig vinden. Gebruik daarbij wat ander sterke kruiden zodat deze smaak wat meer overheerst als de vis smaak.

Deze goedgevulde pasta met kruidige wortelsaus, aubergine en spinazie valt in de smaak bij iedereen aan tafel. De linzen penne zijn een bron van eiwitten en zijn daarmee een goede vervanging van vlees!

Ingrediënten voor 4 personen

300 g Honig Peulvruchten Pasta Penne Linzen
1 verpakking Honig Mix voor Italiaanse kruidensaus
1 aubergine
500 g winterpeen
250 g cherrytomaatjes
200 g verse spinazie
15 g verse basilicum
500 ml water
1 el olijfolie, om in te bakken

Bereidingswijze

1. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en verwijder het harde kroontje. Snijd het vruchtvlees nog een keer in de lengte door en snijd vervolgens in de breedte in parten. Halveer de cherrytomaatjes.
2. Verwijder de schil van de winterpeen en snijd de wortel in blokjes van 1 cm x 1 cm.
3. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem, voeg hier de winterpeen aan toe en roerbak deze 5 minuten op laag vuur. Voeg de aubergine toe en roerbak nog 10 minuten mee.
4. Kook ondertussen de peulvruchten pasta penne linzen in 7 minuten gaar in een pan met ruim kokend water.
5. Voeg vervolgens water en mix voor Italiaanse kruidensaus toe aan de pan met de saus en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus ongeveer 2 minuten doorkoken, roer af en toe door. Zet de warmtebron uit en roer de spinazie en cherrytomaatjes door de saus totdat de spinazie is geslonken.
6. Serveer de saus over de penne en garneer met verse basilicum.

Fotocredits: Honig

Deze aardappelgratin is het ultieme comfortfood. De combinatie van de frisse bieslook, de knoflook en room, maakt dit tot een heerlijk geheel. In dit recept wordt gebruik gemaakt van vegan alternatieven voor kaas en kookroom, waardoor dit gerecht niet alleen heel lekker is, maar ook nog eens plantaardig!

Ingrediënten voor 4 personen

1 verpakking Blue Band 100% plantaardige kookroom
1 kg snel kokende aardappelen, in dunne plakjes
2 teentjes knoflook, geperst
50 ml plantaardige melk
¼ tl nootmuskaat
15 g bieslook, fijngesneden
150 g vegan geraspte kaas (bv. Violife Grated Mozzarella)
zout en peper, naar smaak

Bereidingswijze voor de Aardappelgratin

1. Verwarm de oven op 180 graden.
2. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Dit kan ook met een mandoline gedaan worden.
3. In een mengkom, mix de Blue Band 100% plantaardige kookroom, de plantaardige melk, knoflook en nootmuskaat. Breng op smaak met peper en zout. Voeg nu ook de aardappelplakjes toe en roer dit goed door, zodat elk plakje omgeven is door deze roomsaus.
4. Doe het mengsel in een ovenschaal en zorg dat de aardappelplakjes goed verdeeld zijn. Strooi de vegan kaas over de schotel en bedek met aluminiumfolie.
5. Zet de aardappelgratin 45 minuten in de oven, maar verwijder na 30 minuten de aluminiumfolie zodat de schotel mooi kan bruinen.
6. Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Garneer met bieslook voordat je de schotel serveert. Eet smakelijk!

Fotocredits: Blue Band

Of de sportscholen nu gesloten zijn, je het te druk hebt of er een andere reden is: het kan soms moeilijk zijn om aan voldoende beweging toe te komen. Hoewel je daarvan kunt balen, kun je gelukkig wel wat betreft je voeding gezonde keuzes maken om fit te blijven. We delen onze tips!

De juiste porties eten

Als je bang bent om aan te komen tijdens de periode dat je weinig aan beweging toekomt, is het slim om je porties onder controle te houden. Over het algemeen heb je namelijk minder eten nodig als je ook minder beweegt. Daarom kan het goed zijn voor je gezondheid om wat kleinere porties te eten. Let er natuurlijk wel op dat je niet te weinig gaat eten: dat is vaak ook weer niet zozeer nodig. Wel kan het een optie zijn om (tijdelijk) een dieet te volgen, dat past bij een levensstijl met minimale beweging. Zo is het keto dieet een optie, of vasten zoals bij intermittent fasting. Het is wel verstandig om je hier vooraf goed over in te lezen.

Gezonde ingrediënten eten

Gezonde ingrediënten eten

Om je fit te blijven voelen, ook als je aan weinig beweging toekomt, is het belangrijk om gezond te eten. Probeer dus niet te vaak te grijpen naar ongezonde maaltijden, zoals fastfood of zoetigheid – hoe groot de verleiding ook is. Uiteindelijk voel je je vaak alleen maar beter als je gezond eet. Zorg daarom bijvoorbeeld dat je alleen gezonde ingrediënten in huis hebt: als je snacks buiten de deur laat, is het veel eenvoudiger om dit niet te eten. Je hebt het simpelweg niet binnen handbereik! Toch zin om te snacken? Een gezonde snack is ook voldoenend, zoals wat noten of snoepgroenten.

Kook met pure ingrediënten

Je doet er goed aan om zoveel mogelijk te koken met pure ingrediënten. Dit houdt in dat je producten uit zakjes laat staan: hier zitten toch al gauw stoffen in die niet per se goed zijn voor je gezondheid. Kook ook liever zelf dan dat je je eten laat bezorgen. Zo weet je immers precies wat je erin stopt. Als je het bij pure ingrediënten houdt, kies je voor de juiste weg. Dat voelt goed!

Gevarieerd eten

Het is niet alleen belangrijk om gezond te eten, maar ook om gevarieerd te eten. Probeer dit toe te passen bij alle maaltijden die je eet op een dag. Varieer dus niet alleen met je avondeten, maar ook met je ontbijt en lunch. Het werkt goed om wat verschillende gerechten te kiezen en deze steeds te rouleren. Ook kan het helpen om met het seizoen mee te eten, om een gevarieerd eetpatroon aan te houden. Zo krijg je steeds weer verschillende voedingsstoffen binnen, die de belangrijke bouwstenen vormen om je fit te voelen!

Suiker is natuurlijk niet heel gezond voor ons lichaam. Welke kleine stappen kunnen we zetten om gezonder te leven met minder suiker. Als u te veel suikers eet kan dit zelfs lijden tot diabetes en dat is natuurlijk niet wat we willen.

Wat doet suiker met uw lichaam

Wanneer u zoetigheid eet kan dit als eerst effect hebben op uw tanden en u zult merken dat u sneller gaatjes krijgt als andere. Door zoetigheid te eten komt er een stofje dopamine vrij in de hersenen dat een gevoel van beloning geeft waardoor u sneller weer iets zoets zal pakken. Door te veel suikers te eten zult u ook overgewicht ervaren en dan is natuurlijk ook de kans op Diabetes type 2 veel groter.

Minder suiker in dranken

Wat natuurlijk het aller beste is om water te drinken, veel wordt er ook gekozen voor andere dranken. Er kunnen goede wissels gemaakt worden waardoor u al een hoop minder suikers zal drinken als anders. Zo kunt het beste gezoete melkdranken vervangen voor normale melk. Frisdranken zoals cola en sinas zitten ook vol met suiker dus vervang dit beter eens door water met een smaakje of stap over naar ranja. Probeer ook eens koffie en thee te drinken zonder suiker.

Snoep vervangen voor fruit

Deze overgang is voor veel mensen natuurlijk lastig, een stuk taart in ruilen voor een appel is natuurlijk niet waar iedereen op zit te wachten. Fruit kan echter ook zoet zijn en bevatten meer natuurlijk suikers als snoep. Probeer eerst te beginnen met kleine dingen en gooi niet in een keer uw hele ritme om. Er is dan meer kans dat u terug valt in uw oude gewoontes. Vervang eerst eens die koek tussend e middag voor een banaan. Gaat dit een tijdje goed dan kunt u de volgende ongezonde snack gaan vervangen.

Gezond dessert

Waar vaak veel suikers in schuil gaan zijn de lekkere toetjes na het eten. Probeer eens een neutrale yoghurt of griekse yoghurt en voeg daarbij vers fruit en noten toe. U kunt ook een klein beetje honing toe voegen om het iets zoeter te maken, natuurlijk niet te veel maar dit is al een stuk beter als de andere toetjes.

Deze heerlijke pasta met champignonsaus, paddenstoelen en rucola is een feestje op tafel! Bovendien maak je het gerecht klaar in een handomdraai. Dankzij de eiwitrijke peulvruchten pasta mis je het vlees geen moment. 

Ingrediënten voor 4 personen

300 g Honig Peulvruchten pasta Fusilli kikkererwten
1 verpakking Honig Mix voor champignonsaus
400 g kastanjechampignons
250 g gemengde paddenstoelen
1 witte ui
1 teentje knoflook, geperst
40 g rucola
40 g Parmezaanse kaas
200 ml melk
200 ml water
1 el olijfolie, om te bakken
½ tl chilivlokken

Bereidingswijze

1. Snijd de ui fijn, de kastanjechampignons in plakjes en scheur de paddenstoelen in grove stukken.
2. Kook de peulvruchten pasta fusilli kikkererwten in 7 minuten gaar in een pan met ruim kokend water.
3. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook, champignons, paddenstoelen en chilivlokken toe en bak kort mee. Voeg de melk, water en mix voor champignonsaus toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken, roer af en toe.
4. Serveer de saus over de fusilli en garneer met Parmezaanse kaas en rucola.

Fotocredits: Honig

In de supermarkt is er altijd genoeg honing te verkrijgen echter kan dit heel anders smaken als de gene uit de buurt. Daarnaast heeft lokale honing ook andere voordelen die u misschien nog niet kent.

Gemengd honing of delicatesse

Wanneer u de honing lokaal koopt dan heeft zal dit een hele andere smaak hebben. Dit is erg afhankelijk van de bloemen die dan bloeien en de timing van de imker. Wanneer worden de honingkamers geplaatst en wanneer weg gehaald. De honing die u in de winkels koopt is weer totaal anders. Zo vindt u vaak op een etiket dat het honing bevat van EU als niet EU. Het wordt zo gemengd dat de smaak op een gemiddelde zit en dus ook niet tegen kan vallen wanneer u dit in de winkel koopt. De smaak is dus minder puur en neutraler als bij die uit uw eigen buurt.

Steun lokale bestuivers

Bijen zijn heel erg belangrijk voor de natuur. Zo zorgen ze voor bestuiving voor groente en fruit en en in elke omgeving zijn ze dus van belang. Niet alleen voor het groente en fruit wat in de winkels ligt maar ook voor de plantjes die u in uw eigen tuin heeft staan is het belangrijk dat er bijen zijn.

Kleine voetafdruk

Wanneer u alles haalt uit de supermarkt moet alles verplaatst worden naar een locatie waar het weer gemengd wordt. Daarna wordt het naar de verschillende landen geëxporteerd. Er is dus veel vervoer nodig om dat ene potje honing bij u thuis te krijgen. Wanneer u iets uit de buurt haalt is er bijna geen transport nodig of komt u er zelfs met de fiets langs dan kan dit een groot verschil hebben op uw voetafdruk.

Honing goed voor allergieën

Vooral wanneer u last heeft van hooikoorts kan honing uit de buurt veel verschil maken. Er zitten namelijk pollen en bacteriën die bij u in de buurt leven. Dit zal dan ook helpen bij het opbouwen van uw weerstand waardoor u ook de allergische reactie verminderd kan worden. Wilt u hooikoorts tegen gaan dan is het wel belangrijk dat u regelmatig deze honing eet.

Deze periode zal er waarschijnlijk niet zo veel gedronken worden. Heeft u toch een leuk avondje met uw partner waarbij er toch flink wat gedronken wordt. Dan is het natuurlijk fijn dat u hier de volgende dag geen last van heeft. Hoe kunt u er voor zorgen dat u er voor dat u zo min mogelijk last heeft van uw kater?

Drink water

Het beste is om de avond zelf na de drankjes nog minimaal een liter water te drinken. Dit helpt namelijk direct om de gifstoffen af te voeren. Dit werkt niet wanneer u dit de volgende ochtend doet omdat alles dan al opgenomen is in het bloed. Het kan natuurlijk wel zijn dat u dan ’s nachts naar het toilet moet maar zo zorgt u wel voor minder hoofdpijn de volgende dag.

Eieren eten tegen een kater

Niet alleen eieren maar ook ander vettig eten kan helpen bij een kater. Dit neutraliseert de alcohol waardoor u minder klachten zult ervaren. Zo kunt u de ochten beginnen met een gebakken of gekookt ei maar u kunt dit ook voor het drinken doen. U kunt niet om een lege maag drinken dus begint u dan al met een ei dan wordt alles direct geneutraliseerd.

Drink thee

Veel mensen proberen hun hoofdpijn en kater weg te krijgen door het drinken van koffie. Echter is het verstandiger om thee te drinken. Dit is een stuk rustiger voor de maag wanneer deze helemaal van slag is. In de meeste gevallen komt hoofdpijn ook door uitdroging door de alcohol. Thee kan dit vocht dan ook beter aanvullen als koffie.

Eet banaan

Deze tip zullen nog niet veel mensen kennen maar het werkt erg goed. Zo heeft het een zuurremmende werking wat uw maag tot rust kan brengen. De suikers zorgen ook nog eens voor een boost waardoor u zich wat beter gaat voelen. Daarnaast bevatten ze kalium wat helpt bij het verwijderen van afvalstoffen zoals alcohol.

Wist je dat kiwi’s echt bomvol vitamine C zitten? Dat kunnen we nu wel gebruiken! Met deze smoothiebowl start jij je dag goed en boost je jouw weerstand!

Ingrediënten voor 1 smoothiebowl

2 Zespri Green kiwi
een flinke hand spinazie
150 g Griekse yoghurt 0% vet
½ el chiazaad
10 blaadjes munt (+ wat extra om te garneren)

Toppings
½ el chiazaad
handje amandelen, gehakt
½ el kokossnippers
1 kiwi, in plakjes

Benodigdheden
blender

Bereidingswijze

1. Schil de kiwi’s en snijd ze in blokjes. Doe deze blokjes in een bakje en bewaar in de vriezer, laat minstens 4 uur vriezen. Dit kan ook al de nacht van tevoren zodat het in de ochtend klaarstaat!
2. Doe de bevroren kiwi blokjes, Griekse yoghurt, spinazie, chiazaad en munt in een blender en draai tot een glad, dik mengsel.
3. Doe dit in een mooie kom en garneer met de toppings. Smakelijk!

Voedingswaarden
voor 1 persoon

Energie431,2 kcal
Vet20,5 g
Verzadigd vet4 g
Koolhydraten35,5 g
Vezels10,2 g
Eiwitten19,3 g
Zout0,2 g
Vitamine C255,3 mg

Fotocredits: Zespri

Zelf vraagt u het misschien ook wel eens af maar weet u nog steeds het antwoordt niet op deze vraag. Vers groente en fruit smaakt toch vaak anders als ingevroren producten. Vaak wordt er toch gekozen voor diepvries producten omdat dit toch wel makkelijk is. Ze kunnen lang bewaard worden zijn vaak al voor gesneden en ook in de seizoenen wanneer ze vers niet te krijgen zijn kunt u ze wel uit de diepvries halen.

Diepvries fruit

Bij Fruit klopt het zeker dat diepvries fruit meer vitamine bevat als vers fruit. Na het plukken worden ze namlijk direct ingevroren waardoor ze hun vitamines blijven behouden. Bij vers fruit zal na het plukken de voedingswaarde afnemen. Diepvries fruit moet u echter niet zo eten, ze zijn dan vaak erg zacht en kunnen wat waterig zijn. Gebruikt u dit voor een saus of een lekkere jam dan is dit natuurlijk prima.

Ingevroren groente

Net als bij fruit worden ook groente direct na het plukken in gevroren. Ze behouden net als verse groente ongeveer 40% van het oorspronkelijke gehalte. Met Groente a la crème kan dit anders zijn omdat hier ook nog extra vet aan toegevoegd is. Het is echter wel anders wanneer groente of fruit uit een blik of pot komen. Deze bevatten vaak maar 15% van het oorspronkelijke aantal vitamines en mineralen. De groente hoeven vaak minder lang gekookt te worden waardoor ze in dat stadium minder voedingsstoffen verliezen.

U mag dus gerust groente of fruit uit de diepvries mee nemen want het is net zo gezond als dat u het vers haalt. Vaak is dit ook goedkoper mocht u wat willen besparen.

Pin It