Rubriek

Voeding

Rubriek

Vraagt u zich wel eens af hoe gezond het fruit is dat u eet? Fruit is belangrijk voor een gezond voedingspatroon, maar welk fruit is gezond? Fruit levert veel vezels, vitamines en mineralen en bevat het veel water waardoor het ook nog eens hydraterend is. Maar met een tal van fruitsoorten die ook nog eens verschillende eigenschappen hebben, kunt u zich wellicht afvragen welke er dan eigenlijk bovenuit steken.

Is fruit eigenlijk wel zo gezond?

Zoals eerder benoemend is fruit een belangrijke  bron voor uw gezonde voedingspatroon. Ondanks de gezonde stoffen is het wel goed om te onthouden dat fruit ook veel suikers bevat, genaamd fructose. Teveel fructose is lastig te verteren. Dit betekent niet dat u geen fruit mag eten of dat fruit ongezond is. U kan dagelijks gerust een variatie van 2 tot 3 stukken eten.

Het meest gezonde fruit

Wanneer u naar alle fruitsoorten kijkt behoren tropische citrusvruchten toch tot het meeste gezonde fruit. Dit komt omdat veel tropische fruitsoorten rijk zijn aan antioxidanten. Deze stof  spelen een balgrijke rol voor uw lichaam.

Veel genuttigde fruitsoorten

Banaan 
Deze bekende en veel gegeten fruitsoort in een bron van energie. Het eten van een banaan kan ook wel gezien worden als brandstof voor uw lichaam. Het suikergehalte en aanwezige kalium zorgt voor een goede vochtbalans en samentrekking van uw spieren. Niet te vergeten bevat een banaan ook veel vezels en tryptofaan, het laatste zal er voor zorgen dat u serotonine aanmaakt. Ook wel bekent van het gelukshormoon.

Appels
Gelukkig mag u appels ook tussen het rijtje gezondste fruitsoorten voegen. Een appel zit namelijk vol vitamine B, C en K, vezels en Kalium. Tevens kunnen de antioxidanten in een appel het risico op sommige ziektes verlagen.

Het minst gezonde fruit

Eigenlijk bestaat er van nature niet zoiets als fruit dat ongezond is. Hierbij moet u natuurlijk niet denken aan de giftige niet eetbare soorten, maar die rekenen we niet mee. U kunt met een gerust hart een gezonde mix nuttigen van alle eetbare soorten fruit. Mocht u toch opletten doe dit dan bij de volgende fruitsoorten:

Gedroogd Fruit
Allereerst is het niet gelijk ongezond om gedroogd fruit te eten. De concentratie aan suiker is alleen hoger omdat het ontdaan is van al het water. Eet het dan ook met mate

Druiven
Ook voor deze fruitsoort geldt, het is niet ongezond. Druiven zijn juist supergezond alleen rijk aan suikers. Daarom geldt ook hiervoor eet druiven met mate.

Glutenvrij dieet, eten of drinken zonder lactose, geen fruit of zoetstof. Het klinkt als een dieet van iemand die vooral op zijn gewicht wil letten, maar voor de meeste mensen is het gewoon de dagelijkse realiteit van een voedselintolerantie. Voedselintoleranties zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen over de hele wereld. Het kan erg frustrerend zijn voor mensen die bepaalde voedingsmiddelen niet kunnen verdragen. Waarschijnlijk ken je wel iemand in je omgeving die last heeft van een bepaalde intolerantie of allergie. Wat is een intolerantie eigenlijk en hoe ga je ermee om?

Wat is een intolerantie?

Een voedselintolerantie zou je kunnen omschrijven als een negatieve reactie van je lichaam op bepaalde voedingsmiddelen. Je lichaam kan niet goed omgaan met deze stof, wat kan leiden tot ongemakkelijke en vaak pijnlijke symptomen. Bij een intolerantie is vaak sprake van een tekort aan een bepaalde enzym of zelfs het ontbreken daarvan. Bij een lactose-intolerantie bijvoorbeeld gaat het om het enzym lactase. Wanneer deze niet voldoende aanwezig is, kan de lactose in je voeding niet goed verteerd worden. 

Welke voedselintoleranties bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten voedselintoleranties. De meeste voorkomende en meest bekende zijn de lactose-intolerantie en glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd). Zoals hierboven beschreven is bij een lactose-intolerantie sprake van een tekort aan het enzym lactase. Bij een glutenintolerantie kan je lichaam geen gluten verdragen. Dit komt voornamelijk voor in bepaalde granen. Daarnaast kan er onder andere sprake zijn van een fructose-intolerantie of een histamine-intolerantie.   

Hoe herken je een intolerantie?

Misschien weet je van jezelf nog niet dat je intolerant bent voor een bepaald voedingsmiddel. Maar heb je wel regelmatig last van bepaalde klachten waarvan je er maar niet achter komt wat het veroorzaakt. Heb je bijvoorbeeld regelmatig na een maaltijd last van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid of hoofdpijn? Deze symptomen kunnen erop wijzen dat er sprake is van een intolerantie. Vooral maag- en darmklachten komen erg veel voor, denk hierbij aan buikpijn of kramp, diarree, misselijkheid of braken. Er zijn online tests die je kunt proberen om erachter te komen of jouw klachten passen bij een intolerantie. Maar het beste kun je langsgaan bij je huisarts, ook om uit te sluiten dat er geen sprake is van eventuele andere aandoeningen. 

Hoe ga je er mee om?

Helaas is er geen manier om van de intolerantie af te komen. Het beste dat je kunt doen is het aanpassen van je dieet. Oftewel; vermijd voedingsmiddelen die de klachten veroorzaken. Dit lijkt voor de hand liggend, maar is in de meeste gevallen toch echt de meeste effectieve manier om ermee om te gaan. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven op de markt om mensen met een intolerantie toch van bepaalde producten te laten genieten. Zo zijn er lactosevrije zuivelproducten zoals melk, kaas of toetjes. Ook zijn er veel glutenvrije opties beschikbaar, denk aan brood of gebak. In restaurants heb je ook vaak de mogelijkheid om te vragen om deze vervangers. Laat ook altijd weten dat je intolerant bent en bekijk van tevoren eventueel het menu, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Door vooruit te plannen maak je het jezelf wat makkelijker, ook als je bijvoorbeeld op reis gaat. Je kunt dan ook geschikt voedsel meenemen. 

Wat kun je als omgeving doen?

Omdat er zoveel mensen te maken hebben met dit probleem, is de kans groot dat je iemand kent die hier last van heeft. En hoe maak je het zelf bespreekbaar in je omgeving? Ben jij zelf degene met een intolerantie, zorg er dan voor dat mensen je omgeving daarvan op de hoogte zijn. Iemand kan je alleen helpen op het moment dat ze weten wat er speelt. Leg uit welke voedingsmiddelen je niet kunt verdragen en wat er gebeurt als je ze toch eet. Vraag ook om hulp als dat nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld naar een feestje gaat of bij iemand thuis gaat eten, maak dan van tevoren duidelijk wat veilig is om te eten. Eventueel kun je ook zelf iets meenemen zodat je zeker weet dat je goed zit en om de gastheer of -vrouw wat tegemoet te komen. Andersom is het belangrijk om begripvol met de situatie om te gaan, als iemand vertelt een voedselintolerantie te hebben. Biedt hulp aan en houd rekening met het eten of drinken wanneer iemand bij je langskomt. Biedt steun waar dat nodig is, het kan voor iemand heel vervelend zijn, maar steun van mensen in de omgeving kan het een stuk makkelijker maken.

Fusha Halal is een website die zich richt op de verkoop van Halal kalfsvlees. Halal kalfsvlees is kalfsvlees dat volgens de islamitische wetgeving is bereid. Dit betekent dat het dier volgens specifieke regels is geslacht en dat het vlees is bereid zonder verboden ingrediënten zoals alcohol. Op https://www.fushahalal.nl/halal-producten/ kun je terecht voor hoogwaardige Halal kalfsvlees, afkomstig van dieren die op een humane manier zijn gekweekt. De website biedt een breed scala aan Halal kalfsvleesproducten, van verschillende delen van het dier, en geeft je de mogelijkheid om gemakkelijk te bestellen en te laten bezorgen bij jou thuis. 

Waarom Halal kalfsvlees?

Een reden om Halal kalfsvlees te proberen is dat het vaak afkomstig is van dieren die op een humane manier zijn gekweekt. Halal-regels vereisen dat dieren een goed leven hebben gehad voordat ze worden geslacht, wat kan leiden tot een beter smakend en gezonder product. Daarnaast kan het eten van Halal kalfsvlees een manier zijn om respect te tonen voor de culturen en tradities van mensen die de islamitische levensstijl volgen.

Halal kalfsvlees is een belangrijk onderdeel van de islamitische levensstijl en wordt door veel moslims over de hele wereld gegeten. Halal is het Arabische woord voor “toegestaan” of “geoorloofd” en verwijst naar alles wat volgens de islamitische wetgeving en principes mag worden gedaan of gegeten. Kalfsvlees is een populaire keuze voor Halal-voedsel, omdat het wordt beschouwd als een gezonde en smakelijke bron van eiwitten en andere voedingsstoffen.

Wat zijn de eisen?

  • Om te voldoen aan de eisen van Halal kalfsvlees, moeten er specifieke regels worden gevolgd tijdens het slachten van het dier.
  • De slachter, die een moslim moet zijn, moet specifieke gebeden uitspreken tijdens het slachten. 
  • Het dier moet ook worden geslacht met een scherp mes in één snelle beweging, waardoor het dier snel en pijnloos overlijdt. Dit proces wordt beschouwd als een manier om respect te tonen voor het leven van het dier en om de kwaliteit van het vlees te verbeteren.
  • Een andere belangrijke vereiste voor Halal kalfsvlees is dat het wordt bereid zonder verboden ingrediënten zoals alcohol. Dit betekent dat er geen alcohol wordt gebruikt tijdens het koken of marineren van het vlees, en dat er geen alcoholhoudende producten worden toegevoegd aan het vlees.

Halal kalfsvlees wordt vaak beschouwd als een hoogwaardig product omdat het is geproduceerd volgens strikte eisen en regels. Dit leidt vaak tot een betere smaak, textuur en voedingswaarde. Halal kalfsvlees is afkomstig van dieren die op een humane manier zijn gekweekt, waardoor de kwaliteit van het vlees wordt verhoogd.

Halal kalfsvlees is een gezonde en smakelijke optie voor degenen die de islamitische levensstijl volgen of geïnteresseerd zijn in het proeven van Halal-voedsel. Door de specifieke regels die worden gevolgd tijdens het slachten en bereiden van het vlees, is Halal kalfsvlees vaak van hoge kwaliteit en smaakt het lekker. Zoek je naar een goede prijs voor Halal kalfsvlees? Op https://fushahalal.nl/ kun je een breed scala aan Halal kalfsvleesproducten vinden.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je vaker vlees vervangt voor een plantaardige optie, je lichaam een groter vermogen heeft om butyraat (boterzuur) te produceren uit de bacteriële populaties in je darmflora, wat veel gezondheidsvoordelen heeft. Maar vind je het moeilijk om je AVG’tje zomaar te vervangen? Probeer dan eens deze variant – met een twist!

Ingrediënten

  • 2 verpakkingen Meatless Farm Burgers
  • 200 g zuurkool
  • 1 friszoete appel
  • 50 ml bietensap
  • 30 ml vinaigrette
  • 1 kilo krieltjes met schil
  • 4 takjes verse tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Voor de salade

  • 100 g veldsla
  • 200 g cherrytomaatjes
  • 100 g radijsjes
  • 1 komkommer
  • 2 el vinaigrette

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de krieltjes en leg ze op bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met olijfolie, peper en zout en leg de stukjes tijm ertussen. Rooster voor 20-30 minuten tot de krieltjes goud- bruin en knapperig zijn.
  2. Snijd de appel in dunne reepjes. Meng met de zuurkool en de vinaigrette. Doe de helft van het zuurkoolmengsel in een kom met bietensap, zo krijgt het een roze kleur. Zet apart.
  3. Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de radijsjes in plakjes en de komkommer in blokjes. Meng met de veldsla en eventueel wat van de vinaigrette.
  4. Verhit wat olie in de pan. Bak de burgers gedurende 6-7 minuten op middelhoog vuur. Keer regelmatig.
  5. Verdeel de burgers, salade en de geroosterde krieltjes over 4 borden. Top de burger met zuurkooltoppings en serveer direct.

Wist je dat?
De binnenkant van je darmen continue vervelt net zoals je huid? Wat we eten en drinken draagt bij aan deze vernieuwing en butyraat is hierbij de belangrijkste energiebrandstof voor je spijsverteringsstelsel.

Foto: Green Food Lab

Voedingssupplementen zijn een aanvulling op uw dagelijkse voeding. Het gebruik van supplementen in Nederland neemt al jaren toe. Wanneer kunt u voedingssupplementen gebruiken? Zijn de supplementen nuttig en waarom neemt u extra voedingsupplementen in? U lees het hier.

Wat zijn voedingssupplementen?

Zoals aangegeven zijn voedingssupplementen een extra aanvulling op uw dagelijkse voeding. Wanneer het niet lukt om elke dag gezond te eten kan het voorkomen dat u bepaalde voedingsstoffen onvoldoende binnenkrijgt. Een supplement in de vorm van een pil, tablet, poeder of vloeistof kan dan het tekort aanvullen. Ook bij bepaalde diëten kan een aanvulling van supplementen nodig zijn. Eiwitpoeder is een bekend supplement voor de fanatieke krachtsporter en vitamine B12 en ijzer worden vaak toegevoegd aan een vegan dieet.

Wanneer gebruikt u extra supplementen

Extra supplementen kunt u gebruiken wanneer u van een bepaalde vitamine te weinig binnen krijgt. Het slikken of innemen van een supplement kan het te kort aan een bepaalde voedingsstof aanvullen. Toch is het niet verstandig om niet zomaar extra vitamine te slikken. Wanneer u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt met uw voeding hoeft u geen extra vitamine in te nemen.  Alleen wanneer u van een bepaalde vitamine te kort komt kunt u dit aanvullen. Veel te korten zijn op te lossen door het eetpatroon aan te passen. Wanneer u structureel te kort komt is een supplement toevoegen aan uw dieet verstandig.

Waarom extra supplementen gebruiken

Wanneer u een te kort aan bepaalde vitaminen binnen krijg kan dit van invloed zijn op uw gezondheid. Uw lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Door een te kort kan het voorkomen dat u minder energie heeft, dit wilt u natuurlijk voorkomen.

Supplementen zijn er in heel veel  varianten. Tegenwoordig kunt u bij de drogist voor alles wel een extra supplement krijgen. Overleg met een arts of diëtist welke supplementen voor u echt van toepassing zijn.  Gebruikt u wel extra vitamines? En in welke vorm slikt u deze?

Heeft u zin in een lekker ontbijtje waar u niet te lang voor in de keuken hoeft te staan? Lees dan snel verder voor onze 3 gezonde en gemakkelijke ontbijt recepten. Zo maakt u van uw ochtend een feestje.

3 gezonde en gemakkelijke ontbijt recepten

Bananenpannenkoeken

Benodigdheden:

  • 2 rijpe bananen
  • 4 eieren
  • Olijfolie

Extra toe te voegen:

  • Blauwe bessen
  • Honing

Bereidingswijze:

Prak de bananen met een vork zo fijn mogelijk en voeg de eieren toe. Mix het geheel goed door tot het een samenhangend geheel is geworden. Verhit een beetje olie in de koekenpan en giet het beslag erin. Zorg ervoor dat de pannenkoekjes niet te groot zijn, maak bijvoorbeeld 3 kleinere per keer. Stapel de pannenkoekjes op elkaar en garneer naar smaak met de blauwe bessen en de honing.

Toast met Hüttenkäse en kipfilet

Benodigdheden:

  • Hüttenkäse
  • Kipfilet
  • Avocado
  • Cherry tomaten
  • 2 volkoren boterhammen

Vegetarische optie:

  • Vervang de cherry tomaten met radijs

Bereidingswijze:

Toast de volkoren boterhammen in het broodrooster of de oven. Snijdt ondertussen de avocado in reepjes en halveer de cherrytomaten. Haal de toast uit het broodrooster of de oven en smeer de Hüttenkäse uit. Beleg de boterham met de kipfilet, avocado en cherry tomaten. Breng als laatste op smaak met zout en peper.

Liever de vegetarische optie? Laat dan de kipfilet weg en vervang de cherry tomaten door radijs.

Crackers met een gepocheerd ei en avocado

Benodigdheden:

  • 2 Crackers
  • 1 Avocado
  • Cherry tomaten
  • 2 eieren
  • Olijfolie
  • Witte wijnazijn

Bereidingswijze:

Breng in een pan water aan de kook en voeg een scheut witte wijnazijn en snufje zout toe. Zodra het water kookt zet u het vuur zachter zodat het stopt met koken. Breek het ei in een glas doormidden. Mocht u een theezeef in huis hebben breek het ei dan eerst hierin. Laat het ei zachtjes in het water glijden. U kan van te voren een kleine draaikolk in het water  maken, maar dit hoeft  niet. Zorg er hoe dan ook voor dat het ei rustig in het water glijdt. Laat het ei 3 minuten koken en herhaal hetzelfde voor het tweede ei. Snijdt ondertussen de avocado in stukjes en hak deze fijn met een vork. Breng de avocado op smaak met olijfolie, zout en peper. Beleg de cracker als laatste met het gepocheerde ei en verdeel nog wat cherry tomaatjes over de crackers.

Houd je van een heerlijke tosti maar wil je ook gezonder gaan eten? Dan hoef je je lievelingssnack nog niet links te laten liggen, want wij vertellen je hoe je je tosti gezonder kunt maken. Neem je beste broodrooster met tostiklem bij de hand, volg onze tips en smullen maar!

Kies voor volkorenbrood

Voordat je onze tips opvolgt, is het belangrijk om te zien of je broodrooster nog degelijk is. Heb je er geen of wil je een nieuwe kopen? Kijk dan eens op Kijkenvergelijk.nl. Daar zie je welke broodroosters de moeite waard zijn.

En nu onze allereerste tip voor het maken van een gezonde tosti: kies voor volkorenbrood in plaats van wit brood. Dit zit boordevol mineralen en vezels. Goed voor je darmen! Bruin brood vult ook meer, waardoor je minder snel weer honger krijgt. Hoe donkerder het brood, hoe gezonder.

Light als alternatief

Een tosti zonder kaas? Dat kan natuurlijk niet. Maar in plaats van vette kaas te nemen, kun je ook light kaas, huttenkaas of mozzarella gebruiken. Deze bevatten veel minder verzadigd vet. Een heel stuk gezonder dus en ook nog eens goed voor de lijn!

Ook voor je vleeswaren kies je het best voor een magere variant als je een gezonde tosti wilt maken. De gezondste vleeswaren zijn: kalkoen, ham, kipfilet, fricandeau, casselerrib en rosbief. Gebruik je graag saus op je tosti? Dan is het eveneens belangrijk om voor een light alternatief te kiezen. Anders heeft het immers geen nut dat je magere kaas en vlees koopt.

Light als alternatief

 

Vegetarische tosti

Als je light kaas en mager vlees gebruikt, zal je tosti al stukken gezonder zijn. Een andere mogelijkheid is om een vegetarische tosti te bereiden. Die maak je als volgt: Neem volkorenbrood en smeer dit in met een laagje pesto. Plaats daarop enkele plakjes mozzarella en voeg ook rode ui en basilicum toe. Even de broodrooster in en smullen maar!

Dit zijn de Ingrediënten voor 2 personen:

  • snuifje peper
  • 1 tomaat
  • 1 handje rucola
  • 4 sneden volkoren vloerbrood
  • ⅔ bol mozzarella
  • ½  rode ui
  • 4 blaadjes basilicum
  • 1 el basilicum pesto

Een heerlijke en gezonde tosti maken is kinderspel

Als je een heerlijke en gezonde tosti wilt maken, zijn er twee mogelijkheden: of je bereid hem met mager vlees, light kaas en volkoren brood of je maakt een vegetarische variant. Welke optie je ook het meest aanspreekt, je zal ontzettend van je tosti genieten. Zoveel is zeker!

Gemak dient de mens. Een zakje voorgesneden groente is ideaal wanneer u niet veel tijd heeft om te koken. In een zakje groentje uit het vers vak zit veel variatie. In de supermarkt is er ruime keuze in groente pakketten zo zijn er Italiaanse groente, Oosterse groente, Hollandse groente en Mexicaanse groenten te verkrijgen. Maar zijn deze groente pakketten net zo gezond als verse groente? U leest het hier.

Meer of minder vitamines in voorgesneden groente

Tijdens het snijden van groente kan het voorkomen dat er vitamines verloren gaan. De producten worden niet alleen voorgesneden in een fabriek maar natuurlijk ook verpakt. Wanneer de gesneden groente zuurstofarm worden verpakt zal het verlies aan vitamine beperkt blijven. Het verschil in vitamine tussen verse en voorgesneden groente is steeds kleiner door dat fabrieken steeds beter inspelen op het behoud van vitamine en de producten zo snel mogelijk goed verpakken.

Zijn voorgesneden groente minder gezond?

Verse groente blijven langer goed dan de al gesneden variant. Groente die al  is gesneden zal sneller bederven. Op de vraag of voorgesneden groente minder gezond zijn dan verse groente is het antwoord: nee. In veel gevallen is het aantal voedingsstoffen gelijk. Nadeel is dus dat de gesneden groente sneller zal  bederven. Een ander groot nadeel is dat de groente pakketten een stuk duurder zijn dan de verse producten. Gemak is fijn maar er hangt ook een prijs kaartje aan.

Groente van het seizoen

Zeker seizoen groente zijn vaak een stuk goedkoper in aanschaf. Heeft u tijd om groente te snijden? Dan bent u goedkoper uit en dat is in deze tijd zeker een voordeel. Door te werken met een weekmenu kunt goed indelen welke groente u gaat gebruiken en wat u nodig heeft. Qua voedingsstoffen maakt het geen verschil maar voor uw portemonnee is er natuurlijk wel een voordeel. Wat heeft uw voorkeur? Waarom maakt u liever gebruik van een voorgesneden pakket of verse groente?

Er zijn steeds meer restaurants die tapas of shared dining aanbieden. De menukaart bestaat uit kleine gerechtjes waarvan u er in verschillende rondes meerdere van kunt bestellen. Lekker lang tafelen, meerdere gerechtjes proeven en het delen van eten met elkaar. Vindt u het leuk om thuis etentjes te organiseren? Met meerdere gerechtjes kunt u voor ieder elk wils maken. Ik geef u een aantal tips voor het maken van een meergangen menu met kleine gerechtjes.

Maak een goed menu met kleine gerechtjes

Het leuke van meerdere gerechtjes is natuurlijk dat er voor iedereen wat tussen zit. Doordat er meerdere gerechtjes worden aangeboden moet u de hoeveelheden aanpassen aan het gezelschap. Begin met het samenstellen van een goed menu. Bij het samenstellen van een menu kunt u rekening houden met de traditionele 3 gangen. Het leuke aan kleine gerechtjes is dat u meerdere dingen kunt serveren. Zo is een soepje in een glaasje, capriccio op een lepel en een broodplankje met smeersel een prima eerste gang. U kunt uw meergangen diner eventueel ook een thema geven zoals Italiaans, Nederlands of Spaans. In elke gang kunt u dan typische gerechten van dat moment kiezen. Maak een menu die voor u gemakkelijk te maken is. Veel gerechtjes kunt u al een dag van te voren voorbereiden. Maak geen gerechten waarbij u nog lang in de keuken moet staan maar zorg voor een menu waarbij u zelf ook veel aan tafel kunt zitten bij de gasten.

Vlees, vis en vegetarisch als hoofdgerechtjes

Voor het hoofdgerecht is het goed om een gerechtjes te maken met vlees, vis en vegetarisch. Met menu kunt u dan aanvullen aardappelen, rijst, pasta, groente en salades. Door de gerechtjes in kleine porties op tafel te serveren kan iedereen iets lekkers pakken. Het grote voordeel is dat u ook de gerechtjes voor het hoofdgerecht al kunt voor bereiden. Kies voor gerechten die gemakkelijk zijn op te waren of maak de ovenschotel al zover klaar dat deze alleen nog in de oven hoeft. Wanneer alle gerechtjes op tafel staan schuift u zelf ook lekker aan. Samen tafelen en meerdere receptjes proeven.

Nagerechten

Na het hoofdgerecht is het tijd voor het toetje. U kunt een variatie maken van ijs, pudding of een heerlijk kaasplankjes. Ook bij het nagerecht is combineren mogelijk. Geef uw gasten meerdere nagerechtjes. Het voordeel van een meergangen diner met kleine gerechtjes is dat u zelf ook meer tijd heeft om aan tafel te zitten. Bij dieetwensen is er voor iedereen wel iets te kiezen. Maak het u zelf gemakkelijk en begin een dag voor uw etentje met het voorbereiden van de meeste gerechtjes.

Het mag geen geheim zijn, maar alcohol is slecht voor je lichaam. Het kan daarom ook symptomen veroorzaken als black-outs, overgeven, misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast verandert alcohol ook je perspectief op de werkelijkheid, je reactievermogen en je redelijkheid. Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Daarom drinken we graag een glaasje meer na een break up, na een andere tragische gebeurtenis of juist tijdens feestdagen. ‘Even lekker ontspannen’, wordt er vaak gezegd. Maar hoe meer alcohol, hoe groter dit verdovende effect. Daarom is het vast geen verrassing voor je dat alcoholvrije dranken gezonder zijn voor lichaam en geest dan alcoholhoudende dranken. We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van de alcoholvrije dranken. Een heerlijke mocktail kan net zo feestelijk zijn, al dan niet feestelijk ogen als een drankje met alcohol. En hoe feestelijk is het nu eigenlijk, om (te veel) alcohol te drinken? 

Alcohol in het lichaam

Alcohol is wat ze noemen een ‘psychotrope’  of een  ‘psychoactieve stof’. Dit zijn stoffen die een werking hebben op bepaalde processen in de hersenen en daarmee de werking ervan beïnvloeden. En dat heeft vervolgens weer invloed op de emoties, de beleving, de waarneming en het gedrag. Autorijden na het nuttigen van alcohol is dan ook verboden in Nederland. En terecht, je reactievermogen wordt zwaar beïnvloed, en je vormt vaak zonder dat je het zelf door hebt, een gevaar voor anderen. Alcohol heeft effect op alle hersenfuncties, van de motoriek tot de zintuigen. Zeker na de eerste paar glazen lijk je wat ‘losser’ te worden. Je voelt je vrijer, ongefilterd en minder geremd. Maar alcohol heeft heftige invloed op je vitale functies, en je kan zelfs zo veel alcohol drinken dat het ernstige gevolgen heeft voor je gezondheid. 

Alternatieven voor alcohol

Wellicht blijven we het toch massaal drinken omdat we denken dat er nog niet genoeg alcoholvrije alternatieven op de markt zijn. Het tegendeel is waar, maar misschien zijn mensen er nog niet zo bekend mee. Daar komt gelukkig steeds meer verandering in. En als je drinkt voor de smaak, kan alcoholvrij bier net zo lekker zijn als een alcoholhoudend biertje.

We dagen je graag uit om eens over te stappen op alcoholvrije dranken. Gezonder voor lichaam en geest, leuker voor de omgeving, en net zo gezellig. Laten we eerlijk zijn, het scheelt vaak een hele hoop gedoe, geen alcohol drinken. En het is ook nog eens beter voor je lichaam. 

Pin It