Rubriek

Roken

Rubriek

Dit is de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. Niet alleen roken maar ook wierook kan net zo schadelijk zijn. Steekt u vaak wierook aan of heeft u het nog in huis liggen? Het is belangrijk om een aantal dingen over wierook te weten, daarna zult u ze minder vaak aansteken of misschien wel weg doen voor uw eigen gezondheid.

Waarom is wierook zo schadelijk?

Als u wierook aansteekt komt er een hoop fijnstof en koolstofmonoxide vrij. Door deze stoffen die bij de verbranding vrij komen kunt u last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en geïrriteerde ogen en longen. Uit laboratoriumtesten blijkt ook nog eens dat er kankerverwekkende stoffen in zitten zoals benzeen, naftaleen en formaldehyde. Wierook is daarom net zo slecht als roken. Heeft u elke avond wierook aan staan dan is het dus goed om ook hier mee te stoppen. Het is dan wel niet zo verslavend als roken maar goed is het niet.

Kies voor natuurlijke producten

We weten dat bij verbranding chemische reacties kunnen ontstaan waarbij er schadelijke stoffen vrij komen. Voor een heerlijke geur in huis kunt u ook kaarsen of waxmelts gebruiken maar ook dit kan schadelijk zijn. Zorg dan vooral voor kaarsen of waxmelts die zo natuurlijk mogelijk zijn en waarbij er zo min mogelijk toevoegingen gedaan zijn. Zo wordt er vaak kleurstof en geurversterkers toegevoegd terwijl er dus ook betere opties zijn. Wilt u dus een heerlijke geur in huis let dan goed op de ingrediënten. Zo kunt u dus wel voor een heerlijke geur zorgen zonder de schadelijke stoffen.

Stop dus niet alleen met roken in oktober maar leg ook de wierook stokjes weg.

Heb je plannen om te stoppen met roken, maar zoek je daarbij wel naar een soort vervanging? In dat geval zijn er meerdere alternatieven om in te zetten. Voor je gezondheid is stoppen met roken natuurlijk de allerbeste manier. Daar zijn ook hulpmiddelen voor beschikbaar, variërend van nicotinepleisters tot medicijnen. Liever toch op zoek naar een alternatief? Bekijk hier de mogelijkheden.

Elektrisch roken

Een van de alternatieven om het roken op te geven, maar nog wel de beleving te ervaren, is elektrisch roken. De e-sigaret heeft de afgelopen jaren een sterke toevlucht genomen. Er zijn rokers die helemaal zijn overgestapt op elektrisch roken en allerlei smaakjes uitproberen. Zo zijn er ook rokers die willen stoppen met roken en daarom beginnen met elektrisch roken. De mogelijkheid om elektrisch te roken met nicotine liquids is daarom vooral populair bij de rokers die willen stoppen. De rokers die elektrisch roken als alternatief kiezen, proberen vaak al snel ook andere smaakjes uit. Er is dan ook een gigantisch aanbod beschikbaar met keuze uit allerlei smaakjes, zoals van Vampire Vape.

Damp inhaleren

Het inhaleren van damp met de elektrische sigaret is een van de populaire alternatieven voor stoppen met roken. Je hebt namelijk bij het dampen gewoon nog het idee dat je aan het roken bent. Dat maakt het gemakkelijker om van de echte sigaretten af te blijven. Overigens is het voor de echt verstokte rokers ook nog mogelijk om beide opties met elkaar te combineren. Als je wilt stoppen met roken, maar het lukt nog niet helemaal met een elektrische sigaret is het aan te raden om langzaam af te bouwen. Beperk het gebruik van echte sigaretten door momenten te kiezen waarop je die rookt. Bijvoorbeeld in de ochtend als je een kop koffie drinkt of na het eten omdat je dat zo gewend bent.

Hulpmiddelen gebruiken

Het is als alternatief om te stoppen met roken ook nog mogelijk om gewoon van hulpmiddelen gebruik te maken. Bijvoorbeeld door nicotinepleisters op te plakken. Deze geven aan het lichaam nicotine af, zodat je minder tot geen last hebt van afkickverschijnselen. Datzelfde effect is eveneens te bereiken door nicotinetabletten te nemen. Een ander alternatief is naar de huisarts te gaan en om medicijnen te vragen om te stoppen met roken. Wil je het roken niet helemaal opgeven of lukt het niet dan is het altijd mogelijk om elektrisch te gaan roken.

We weten allemaal wel dat roken slecht voor ons is. Wanneer u lange tijd rook is het stoppen met roken een stuk lastiger dan we denken. Het is toch verleidelijk om weer een sigaret te pakken en al helemaal als mensen in uw omgeving ook nog roken. Ik geeft u een aantal tips die u een klein beetje kunnen helpen. U moet het zelf allemaal doen maar wellicht dat dit het een klein beetje makkelijker kan maken.

Plan een start datum

Als mensen stoppen met roken is het vaak van de een op andere dag. Echter is er meer voorbereiding nodig om helemaal te kunnen stoppen met roken. Plan uw stop datum bijvoorbeeld 2/3 weken vooruit en denk goed na over deze datum. Vaak wordt er gekozen voor een maandag om zo kunt u de hele werk week uw gewoonte aanpassen maar dit kan voor iedereen anders zijn. Wanneer u deze datum gepland heeft moet u deze ook niet meer aanpassen of uitstellen, markeer het dan ook goed in uw agenda.

Maak uw huis rookvrij

Wanneer u normaal gesproken in huis rookt is het goed om alvast wat dingen aan te passen voordat u helemaal stopt. Daarvoor heeft u dus nog 2/3 weken de tijd om wat dingen te veranderen. In plaats van dat u in huis rookt ga dan even naar buiten om te roken. Zo wordt de rook geur in uw huis minder en zult er ook minder naar verlangen wanneer u gestopt bent. Haal dan ook de asbakken weg en berg deze op. Als u stopt binnen een dag heeft u vaak nog sigaretten over en ergens in een kast gestopt. Neem vooraf de tijd om alvast iets te minderen en om de sigaretten in uw huis op te roken zodat uw huis vrij is van sigaretten.

Doorbreek uw ritme

Net als vele andere heeft u een vast patroon en ritme waar de sigaret in voor komt. Het is goed om na te gaan wanneer u rookt en om hier iets anders voor te verzinnen. Waarschijnlijk rookt u wanneer u net opstaan, na het eten of wanneer er een stress moment is. Vervang dit door iets anders, ga na het eten bijvoorbeeld een rondje lopen. Bewegen en wandelen kan voor afleiding zorgen wanneer u zin heeft in een sigaret dus leer anders omgaan met verschillende momenten.

Voordat u stopt met  roken is het dus verstandig om goed na te denken over uw dagelijkse ritme. Maak uw huis rookvrij en maakt de stap langzaam naar minderen tot volledig stoppen. Het kan voor veel gezondheidsvoordelen zorgen dus het is zeker de moeite waard.

Elektrisch roken blijkt een zeer effectieve manier om te stoppen met roken. Niet zo verwonderlijk dus dat steeds meer mensen gaan vapen. Uit recent onderzoek is ook gebleken dat de helft van de e-rokers volledig stopt met gewoon roken. Maar is elektrisch roken nu wel zo gezond of is het toch schadelijk? En welke risico’s zitten er dan aan vast? In deze blog zetten we het even overzichtelijk voor je op een rij.

E-roken gezond?

Dat een vorm van roken echt gezond zou zijn, dat is natuurlijk een sprookje. Het blijft natuurlijk altijd een combinatie van bepaalde stoffen die je in je longen binnen krijgt. Elektrisch roken is een alternatief voor de gewone sigaret. Je krijgt er minder schadelijke stoffen mee binnen. Het RIVM meldt op haar site ook dat elektrisch roken minder schadelijk is dan gewoon roken. Maar niet roken is natuurlijk nog altijd de beste optie voor je gezondheid.

Onderzoek: 95% minder schadelijk dan roken

In Engeland is onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van e-roken. Daaruit bleek dat elektrisch roken 95% minder schadelijk is dan gewoon roken. Ben je een roker? Dan is elektrisch roken in ieder geval dus minder schadelijk dan gewoon roken. In totaal is elektrisch roken zo’n 700 keer minder schadelijk dan gewoon roken.

Ook is in Engeland onderzoek gedaan door het Britse Cancer Research. Dit onderzoek ging over de schadelijkheid van e-roken op lange termijn. Uit dit onderzoek bleek dat e-roken op lange termijn veel minder schadelijk is dan werd aangenomen.

Welke stoffen krijg je binnen?

E sigaret

Gewone sigaretten werken via verbranding. Daardoor krijg je koolmonoxide, stikstofoxide en teer binnen. En verder komen er tijdens de verbranding nog zo’n 4.000 andere toxische stoffen vrij zoals arseen, benzeen, methanol en ammoniak. Elektrische sigaretten bevatten propyleenglycol oftewel PG en wanneer je daarvoor kiest soms ook nicotine.

Sommige mensen krijgen een allergische reactie van PG. Het kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en een droge mond. Verder bevatten e-sigaretten wanneer je daarvoor kiest soms ook nicotine. De nicotine in e-sigaretten is daarbij vergelijkbaar aan de nicotine in nicotine pleisters of kauwgom. Verder kun je soms hoestbuien krijgen van e-sigaretten. Dit komt omdat in e-sigaretten in tegenstelling tot gewone sigaretten geen stoffen worden toegevoegd die het hoesten tegengaan. Dit hoesten verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.

Sommige e-liquids hebben een zeer sterke smaakstof. Het is mogelijk dat deze net even te sterk is. Of je kunt ook verkeerd reageren op een bepaalde e-liquid. Kies in dit geval voor een ander type liquid.

Niet zelf experimenteren!!

De problemen met e-roken zijn vooral ontstaan doordat mensen zelf zijn gaan experimenteren. Zo werd er bijvoorbeeld THC en vitamine-E olie toegevoegd aan e-sigaretten. Ook werd er geprobeerd om de liquids te verbranden. Voor de veiligheid is het van groot belang om nooit te experimenteren met de vloeistoffen.

Koop je liquids bij officiële dealers en winkels

Er wordt aangeraden om de e-liquids alleen te kopen bij officiële geregistreerde dealers en nooit van straathandelaren. In sommige goedkope varianten worden soms andere stoffen toegevoegd zoals nitrosamine en formaldehyde. Kies voor e-liquids die goed getest zijn en die deze stoffen niet bevatten. In de webshop van roken.nl vind je bijvoorbeeld een groot aanbod met dit soort liquids.

E liquids is de Engelse benaming voor de vloeistoffen die je in een elektronische sigaret stopt. Maar als je begint met het roken van een e-sigaret moet je wel weten wat e liquids precies zijn. De e-sigaret is bedacht om verstokte rokers te helpen bij het stoppen met roken. Het stoppen houdt in dat je stopt met het roken van tabak en de (slechte) ingrediënten in die tabak, zoals nicotine. Nicotine is een toxine en zorgt voor het verslavende deel van tabak. E liquids zijn een essentieel onderdeel van de e-sigaret.

E liquids en nicotine

De vloeistoffen of e liquids die je in je e-sigaret stopt bevatten veel, weinig of helemaal geen nicotine meer. Voorkeur verdient uiteraard om geen nicotine te gebruiken. Het roken zelf is hierdoor aantrekkelijker geworden. Het roken van een e-sigaret heeft zelfs een eigen naam, vaping. Vaping is steeds meer een sociaal gebeuren aan het worden. Beter is om uiteraard helemaal te stoppen, maar Vaping zonder nicotine is een goed alternatief voor het traditionele roken. E liquids zijn te krijgen in veel verschillende smaken, van de klassieke tabakssmaak, met een (kleine) hoeveelheid nicotine tot en met bijvoorbeeld een aardbeien-milkshake smaak.

Hoeveelheid

Kies bij de e liquid een smaak die je lekker vindt en kies dan een gehalte aan nicotine. E liquids met een hoog nicotinegehalte zitten in kleinere flesje, minder dan 30 ml. En de e liquids met minder nicotine zit in een wat grotere flesjes (30 ml en meer). Het nicotinegehalte is afhankelijk van de behoefte van de gebruiker. Er zijn wel wat algemene aanbevelingen ten aanzien van het vermogen:

  • Hogere nicotinegehalte: 12 tot 60 mg werkt het best in een e-sigaret met lager vermogen.
  • Middelmatig nicotinegehalte: 6 tot 12 mg, kan met een iets hoger vermogen, maar dat hoeft niet.
  • Lagere nicotine: 0 tot 6 mg; dit werkt het best met een hoger vermogen.

Weet je niet precies welk nicotinegehalte voor jou het meest geschikt is, bepaal dan zelf hoeveel sigaretten je normaal gerookt hebt, dus hoeveel nicotine je gewend bent. Was je een zware, lichte of een recreatieve roker? Een e liquid met een extra hoog nicotinegehalte voel je het snelst en kan daardoor een intensere ervaring zijn. Bij een lagere dosis nicotine duurt het vaak iets langer om iets te voelen, dit normaal gesproken een minder intense ervaring. Zodra je weet of je een laag, gemiddelde of hoog nicotine gehalte wilt in je e-liquid, start dan op het laagste niveau hierbinnen en beoordeel het effect. Zorg er wel voor dat het vermogen van de e-sigaret geschikt is voor het nicotinegehalte.

Informatie

Wees altijd alert en bewust van je gezondheid. Laat je dus goed informeren door betrouwbare verkopers. Als je nogrmaal gewend was aan veel nicotine en je vervolgens wilt stoppen met roken kunnen e liquids en de e-sigaret een uitkomst bieden. Het is wel verstandig om eerst te overleggen met je huisarts over het veilig en tijdig verlagen van het nicotinegehalte van je e liquid.

Voor vele rokers van sigaretten is de aanblik van e-sigaretgebruikers niet prettig omdat men zich niet kan voorstellen wat het plezier is die zo een e-sigaret of e-smoker te bieden heeft. De meningen veranderen echter snel wanneer een keertje zo een e-sigaret daadwerkelijk probeert en merkt dat de verschillen niet zo groot zijn. Toch zal men zich in het begin aan moeten passen, maar is het overstappen naar een e-sigaret geen moeilijke opgave wanneer alles stapsgewijs gebeurt.

De grootste gewenning moet komen van het effect

Eerlijk is eerlijk: rokers van sigaretten doen dat door het effect dat met name de aanwezige nicotine in de rook aan hun lichaam verschaft. Het is een gevoel die men niet snel los kan laten en is er bij de overstap naar een e-sigaret daar gelukkig wel rekening mee gehouden. De vloeistof en coils die bij een e-sigaret wordt gebruikt kan namelijk geheel naar wens gevuld worden in de e-sigaret en kan zo het nicotinegehalte ook bepaald worden. wie namelijk wilt afbouwen en van de sigaretverslaving af wilt zijn, zal dat stapsgewijs moeten doen en is een e-sigaret daarbij een goed hulpmiddel. De hoeveelheid damp die ingeademd zal worden kan namelijk aangepast worden en kan men langzaam aan de behoefte aan nicotine verminderen. Wie echter daar niet de behoefte aan heeft, kan ook gewoon doorgaan met het gebruiken van vloeistof met nicotine erin.

Een e-sigaret vraagt om wat meer aandacht

Snel een sigaret uit het pakje halen en aansteken is er niet bij met zo een e-sigaret en zal er wat meer erbij komen kijken. Zo heeft elke e-sigaret nu een batterij die op tijd opgeladen zal moeten worden. gelukkig gaan ze wel lang mee en zal je niet elke de dag de e-sigaret op moeten laden. Het is echter wel goed om steeds de status van de batterij in de gaten te houden. Ook het verwarmingselementen dient bij de meeste modellen regelmatig vervangen te worden. de sterkte waarmee de vloeistof wordt verwarmt kan trouwens ook gevarieerd worden en let je er gelijk ook op dat het vloeistofreservoir regelmatig wordt aangevuld.

Op het oog lijkt de overstap dus te vragen om een flink aantal aanpassingen, maar valt dat in de praktijk wel reuze mee. Na een paar dagen heeft zo een e-sigaret geen geheimen meer en kan de gebruiker op dezelfde voet ervan genieten als bij een sigaret. Bij de aanschaf kan er trouwens gekozen worden uit een groot aantal modellen, voor de beginners tot aan de meer ervaren rokers.

Roken is ontzettend ongezond. Je loopt risico op allerlei vormen van kanker, maar ook op hart- en vaatziekten. Steeds meer rokers beginnen te beseffen hoe slecht het roken nou echt is en proberen om van deze hardnekkige verslaving af te komen. Het roken wordt alsmaar duurder, waardoor het ook nog eens erg slecht is voor je portemonnee. Het is moeilijk om het nicotinegebruik af te bouwen als je sigaretten blijft roken. Steeds meer mensen besluiten daarom om naar moderne alternatieven te grijpen. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de nicotinepleisters. Er is echter nog een modern alternatief, namelijk de e-sigaret.

Steeds meer rokers besluiten om over te stappen naar de e-sigaret, om vervolgens proberen te stoppen met roken. Het voordeel van zo’n e-sigaret is dat je het nicotinegebruik zeer geleidelijk kunt afbouwen. In tegenstelling tot met sigaretten, kan je met een e-sigaret vrij nauwkeurig bepalen hoeveel nicotine je toevoegt. Hierdoor is het ook mogelijk om af te bouwen. Op het internet zijn er verschillende schema’s te vinden om uiteindelijk helemaal te kunnen stoppen met nicotine.

Waarom wordt er steeds vaker voor dit alternatief gekozen?

Veel mensen hopen de e-sigaret te gebruiken als hulpmiddel om uiteindelijk helemaal te kunnen stoppen met roken. Er zijn echter ook rokers die overstappen naar de e-sigaret vanwege andere voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld geen vieze aanslag meer op je tanden, ramen en muren. Iedere roker weet wat voor viezigheid de dampen van de sigaret kunnen veroorzaken. De rokers van de e-sigaret hebben hier echter geen last van. Een ander voordeel van dit alternatief is dat het veel minder stinkt. Sigarettenrook blijft overal hangen en de meeste rokers zijn hier erg zelfbewust over. Terwijl veel niet-rokers de sigaret vinden stinken, wordt de geur van de e-sigaret vaak zelfs als aangenaam ervaren.

Een andere goede reden om over te stappen naar de e-sigaret zijn de maandelijkse kosten. Als roker betaal je maandelijks honderden euro’s. Dankzij de stijgende accijnzen, blijven de kosten ook oplopen. Het roken van de e-sigaret is vooralsnog goedkoper. Op websites zoals Roken.nl kunnen de zogenaamde e-liquids voor relatief weinig geld bestelt worden. Als je als roker overstapt naar de e-sigaret, dan zal je dit al snel merken aan je portemonnee. Roken is ver van ideaal en de alternatieven zijn dit natuurlijk ook niet, maar niet voor niks stappen steeds meer rokers over naar een modern alternatief. Wanneer ga jij een poging doen om te stoppen of te minderen?

Afbeelding van Ralf Kunze via Pixabay

Bijna iedere roker wil eigenlijk wel stoppen met roken. Het brengt naast een financieel voordeel, enorm veel gezondheidsvoordelen met zich mee, maar het is niet voor iedereen even gemakkelijk. Voor veel mensen is roken een gewoonte geworden en zit dusdanig in het dagelijkse systeem dat het stoppen ervan als zeer moeizaam ervaren wordt. De e-sigaret kan hierbij helpen. De e-sigaret geeft hetzelfde gevoel als normaal roken, maar bevat tot meer dan 95% minder schadelijke stoffen dan een gewone sigaret.

Wat is een e-sigaret?

De e-sigaret of elektronische sigaret is een apparaatje waarin een vloeistof, die de smaak van nicotine nabootst, wordt verdampt. De e-sigaret is voorzien van een verdampingselement die ervoor zorgt de u de vloeistof kunt inademen.
Deze vloeistof smaakt naar nicotine (of een kleine hoeveelheid hiervan), waardoor u het gevoel ervaart dat u een normale sigaret rookt. De vloeistof in een e-sigaret kan verschillende smaken bevatten zoals vanille, tabak, watermeloen en kersen.
Een e-sigaret bestaat over het algemeen uit twee delen, te weten de batterij en de verdamper. Door het indrukken van een knop wordt op de batterij een gloeidraad in werking gesteld die zorgt voor verdamping. Verder is de e-sigaret voorzien van een zogenaamde ‘mod’. Op deze mod plaats je de verdamper zodat je zelf kunt bepalen op welk vermogen je rook uitblaast. Je kunt kiezen uit verschillende dampers en mods om ze je eigen behoeft te kunnen samenstellen.

De prettige aspecten van de e-sigaret

Er zijn veel prettige aspecten als je door het gebruik van een e-sigaret wilt stoppen met roken.  Het maakt in ieder geval de overgang tussen het daadwerkelijke roken en het stoppen daarmee een stuk makkelijk.
Een e-sigaret kan een kleine hoeveelheid nicotine bevatten, maar het bevat niet de hoeveelheid andere giftige stoffen die het roken zo ongezond maken. Deze giftige stoffen zijn arsenicum, polonium, lood-206, cyanide, koolmonoxide, stikstofoxide, aceton, benzeen, teer, ammoniak en DDT. Door deze giftige stoffen is de e-sigaret wel 95% minder schadelijk dan een normale sigaret. Dat natuurlijk veel beter voor je gezondheid, maar ook andere prettige aspecten zoals:
– Verbeterde conditie
– Frisse huid en glanzende haren
– Frisse adem

Sociaal

De e-sigaret is niet alleen minder schadelijk dan een sigaret of sigaar, het is ook nog eens een sociaal beter geaccepteerd alternatief. In de afgelopen 25 jaar is er een enorme verschuiving geweest in de manier waarop er naar rokers wordt gekeken. In de jaren 70 stonden de sigaretten tijdens een feestje gewoon op tafel naast de zoutjes en glazen wijn, maar tegenwoordig worden de rokers met hun sigaren of sigaretten naar buiten verbannen. Met een e-sigaret kun je gewoon binnen op het feestje blijven staan en veroorzaak je geen overlast voor je gesprekspartner.

Het is alom bekend dat roken een slechte gewoonte is. Het is niet alleen slecht voor de roker, maar ook voor de mensen om zich heen. Vele mensen willen daarom stoppen met roken, maar het lukt ze gewoon niet. Ze proberen van alles en nog wat, maar uiteindelijk pakken ze het weer op.

Uiteindelijk is men met iets gekomen dat daadwerkelijk wel kan helpen. E-sigaretten zijn er al een tijdje en dat kan potentieel de juiste manier zijn om te kunnen stoppen. Want bij e-sigaretten stop je niet meteen met roken. Je gaat gewoon door. Alleen bevatte de e-sigaretten geen schadelijke stoffen die je in gewone sigaretten vindt. De e-liquids komen alleen met nicotine. De persoon blijft dus voorlopig door roken. Alleen doen ze dat op een gezond manier.

De nicotine sterkte kan door de roker zelf bepaald worden. Dus je kunt met een hoge gehalte beginnen wanneer je pas overgestapt bent. Naderhand kun je dat verminderen totdat er geen nicotine meer in de liquid zit. Zo kan het mensen dan lukken om te stoppen met roken, omdat ze dan het niet meteen opgeven. En het is niet alleen goed voor de roker.

E-sigaretten bevatten geen rook. De rokers zuigen damp naar binnen en blazen dat weer uit. De mensen om zich heen hebben dan geen last meer van schadelijke stoffen en vieze geurtjes. En het is zeker ook een pluspunt dat de roker niet meer naar sigaret zal ruiken. Dit zijn de redenen waarom je e-sigaretten wel in gesloten ruimtes mag roken. Je bent niemand tot last. Verder zien we dat het ook goed is voor jongeren. We weten dat sommige van ze al vroeg beginnen met roken. Het is dus beter wanneer ze e-sigaretten roken dan normale sigaretten.

E-sigaretten komen in diverse vormen. Voor degenen die op willen vallen, zijn er e-sigaretten die op gewone sigaretten lijken. Er zijn ook e-sigaretten die groter zijn en die duidelijk op e-sigaretten lijken. Men kan dus eentje kiezen die helemaal bij hun persoonlijkheid past. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele smaken. Je kunt voor de normale tabakssmaak kiezen of een e-liquid nemen die een fruit of mint smaak heeft. Je kunt werkelijk veel meer krijgen uit een e-sigaret dan een gewone sigaret. Er zijn dus vele redenen waarom je voor een e-sigaret zou moeten kiezen, maar het belangrijkste is natuurlijk je gezondheid. Als je helemaal wilt stoppen met roken, dan is de kans groot dat het zal lukken met e-sigaretten.

De e-sigaret blijkt niet alleen minder schadelijk te zijn voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van mensen in je omgeving. Uit onderzoek van de RIVM is gebleken dat de gezondheidsrisico’s van het roken van een elektrische sigaret in jouw omgeving gering zijn en zelfs verwaarloosbaar genoemd kunnen worden. Meer over het onderzoek en de resultaten van de studie van de RIVM, lees je in dit artikel.

Een e-sigaret meeroken: de risico’s voor je omgeving
Uit het uitgebreide onderzoek van de RIVM is gebleken dat het meeroken van e-sigaretten wel leidt tot een verhoging van de bloeddruk, maar dat het gaat om een kleine verhoging die vergelijkbaar is met de bloeddrukverhoging die je hebt na het drinken van twee tot drie koppen koffie. Alleen als je in een kleine en gesloten ruimte meerookt met de sigaret, zoals in een auto, kun je last krijgen van je neus, je oren en/of je keel.

Het grootste verschil tussen de gewone sigaret en de e-sigaret voor de gezondheid van mensen in jouw directe omgeving, is dat omstanders bij een elektronische sigaret alleen blootgesteld worden aan schadelijke stoffen als de damper uitademt. Bij gewone sigaretten is dit anders, want bij deze sigaretten komen er ook schadelijke stoffen vrij bij het inhaleren. Dit betekent dat omstanders vaker en langer blootgesteld worden aan schadelijke stoffen dan bij de elektronische sigaret, wat de negatieve gezondheidseffecten van de sigaret groter maken dan bij de e-sigaret.

Veiliger roken voor je omgeving? Kies voor de e-sigaret
Wil je overstappen van de gewone sigaret naar een veiliger sigaret voor je omgeving, bijvoorbeeld omdat je jonge kinderen hebt? Dan biedt de e-sigaret de oplossing. Deze sigaret heeft nog steeds wel schadelijke gevolgen voor de gezondheid van omstanders bij het roken, maar deze schadelijke effecten zijn bijna verwaarloosbaar. Alleen in kleine, afgesloten ruimtes, kan de sigaret nog voor vervelende klachten zorgen. De verhoging van de bloeddruk die het meeroken van de sigaret als gevolg heeft, is ook niet schadelijk te noemen.

Pin It