Rubriek

Roken

Rubriek

Is vapen slechter dan roken? Het zijn twee verschillende manieren om nicotine in te nemen. Roken is het inhaleren van tabaksrook, terwijl vapen het inhaleren van een damp van een vloeistof die nicotine bevat is. Het is belangrijk om te begrijpen dat beide vormen van nicotine-inname negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, maar er zijn wel verschillen tussen de twee.

1. Is vapen slechter dan roken?

Tabaksrook bevat veel meer schadelijke stoffen dan de damp die vrijkomt tijdens het vapen. Tabaksrook bevat kankerverwekkende stoffen, terwijl de damp bij het vapen meestal alleen nicotine, smaakstoffen en propyleenglycol of glycerol bevat. Dit betekent dat vapen inderdaad minder schadelijk is dan roken, maar het is beide ongezond.

2. Kan vapen helpen om te stoppen met roken?

Nicotine is verslavend en het stoppen met roken kan erg moeilijk zijn. Vapen kan een minder schadelijk alternatief zijn en kan sommige rokers helpen om hun nicotineverslaving te beheersen of te verminderen. Er zijn echter wel een aantal risico’s verbonden aan vapen, zoals de mogelijkheid dat het ook verslavend kan zijn en dat het kan leiden tot een verdere afhankelijkheid van nicotine.

3. Hebben beide negatieve gevolgen voor de gezondheid?

Beide vormen hebben negatieve gevolgen voor de gezondheid. Beide vormen van nicotine-inname verhogen het risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, longziekten en kanker. Het is dus nog steeds niet veilig.

Is het ook schadelijk voor de mensen om u heen?

Het is belangrijk om te onthouden dat beide niet alleen schadelijk zijn voor uw eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de mensen om u heen. Ze kunnen beide leiden tot passief roken en dampen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor anderen. Daarom is het belangrijk om te stoppen of helemaal niet te beginnen.

Als we de keuze moeten maken tussen roken of vapen, dan is vapen minder schadelijk dan roken, maar het is nog steeds niet veilig. Het beste is om beide niet te doen. Als u rookt of dampt, is het belangrijk om te proberen te stoppen en om ondersteuning te zoeken om u te helpen slagen. Het belangrijkste is om uw gezondheid en die van anderen te beschermen.

Gaat u binnenkort stoppen met roken/vapen? Bekijk dan onze tips op: senioren.nl/stoppen-met-roken/

Stoppen met roken kan uw leven verlengen. Misschien rookt u al vanaf uw tiener jaren of bent u later gestart maar lukt het nog niet om te stoppen. Heeft het nog wel zin om stoppen met roken als u al 30 jaar rookt? Wat zijn de voordelen van het stoppen met roken op latere leeftijd?

Rookvrije samenleving

Al jaren wordt er campagne gevoerd voor een rookvrije samenleving of rookvrije generatie. Toch zijn er in Nederland nog veel vaste mensen die vast roken. Waarom ook stoppen wanneer u al 30 jaar gerookt heeft? Het stoppen heeft ook zeker op latere leeftijd nog voordelen. Niet alleen voor uw portemonnee maar ook voor uw gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van stoppen met roken

Hoe eerder u stopt met roken hoe beter het is. Wanneer u voor uw 35ste bent gestopt kan uw levensverwachting net zo hoog zijn als iemand die nooit heeft gerookt. Wanneer u op deze site zit bent u waarschijnlijk de 35 al gepasseerd maar dat wil niet zeggen dat het stoppen met roken helemaal geen zijn meer heeft. Indien u met 65 jaar besluit te stoppen kunt u nog steeds gezondheidsvoordelen ondervinden. Wanneer u stopt voelt u zich waarschijnlijk de eerste paar weken beroerd. Van een jarenlange verslaving komt u niet zo maar af. Na 2 dagen is de nicotine uit uw lichaam verdwenen. Uw huid en uw adem zal al snel verbeteren, een snelle win dus. Op de lange termijn zal u minder snel hart- en vaatziekte krijgen dan wanneer u blijft doorroken.

Uw lichaam hersteld sneller

Door te stoppen met roken kan uw conditie sterk verbeteren. Vergroot uw long inhoud door te sporten. Door structureel te gaan sporten en de sigaret aan de kant te leggen zult u zich fitter gaan voelen en wordt uw conditie beter. Wanneer u een operatie moet ondergaan zal een wond sneller genezen wanneer u niet rookt. De kans op compilaties na een operatie is ook lager. Er zijn dus ook op latere leeftijden voldoende redenen om te stoppen. Via deze blog treft u enkele tips aan om te stoppen met roken.

Het is erg populair en er doen ontzettend veel mensen aan mee. Wat? Stoptober! Ook wij schrijven hier graag een blog over. De afgelopen tijd is er via social media, tv en radio ontzettend hard gewerkt om zo veel mogelijk mensen zich te laten aanmelden voor Stoptober. 28 dagen lang niet roken. Oftewel, stoppen met roken. Waarom 28 dagen? Uit onderzoek is gebleken dat na 28 dagen niet roken, de kans 5 keer groter is dat men niet meer begint met roken.

Voordelen stoppen met roken

Stoppen met roken heeft meerdere voordelen. Na 24 uur lang niet roken gaat u vrijer ademen en begint u zich steeds fitter te voelen. Daarna verbeteren uw smaak- en reukorganen zich. Uw huid wordt weer mooier en de kans op allerlei aandoeningen en ziekten worden minder.

Stoptober

De rokers worden volop gemotiveerd om te stoppen met roken. Er zijn verschillende radioprogramma’s die aandacht besteden aan dit prachtige initiatief. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het KWF, Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, GGD GHOR Nederland, de Hartstichting, het Trimbos-instituut en het Longfond hebben zich samen sterk gemaakt voor dit initiatief. Ook zij staan alle (stoppende) rokers van Nederland bij.

Tips om te stoppen met roken

  • Plan het goed. Wanneer precies gaat u stoppen met  roken?
  • Verwijder alle spullen in huis die te maken hebben met roken
  • Zorg dat u hulp kunt krijgen van vrienden/familie of een coach.
  • Drink water. Dit houdt u bezig en vermindert de trek in een sigaret.
  • Zorg voor genoeg afleiding. Zolang u elke keer afgeleid bent, vermindert de behoefte aan nicotine vanzelf.

Doet u ook mee aan Stoptober? Wij wensen u ontzettend veel succes! Op naar een gezond(er) leven.

Iedereen weet dat stoppen met roken erg lastig is. Vaak horen we dat iemand wilt stoppen en zien we hem of haar vrij snel daarna toch weer roken. Hoe kunt u uzelf motiveren om dit toch vol te houden en door te zetten? Waarschijnlijk zult u wel een aantal tips kennen maar welke werkt er voor u?

Begin met een datum

Het is erg lastig om de een op andere dag te gaan stoppen met roken. Bereid u dan ook voor op deze datum en zet het in de agenda voor 3 of 4 weken vooruit. Zo kunt u zich er ook mentaal op voorbereiden en heeft u geen excuus dat u pakje nog niet leeg is. Laat de mensen in uw omgeving dan ook weten dat u vanaf dan gaat stoppen zo zult u er aan herinnerd worden en gesteund worden bij het stoppen.

Begin schoon

Wat dan erg belangrijk is om een goede start te hebben. Haal dan ook alle asbakken in uw huis weg en probeer uw huis rook vrij te krijgen. Maak alles goed schoon zodat u ook niet herinnerd wordt aan deze lucht. Gebruik goed schoonmaak middel en zet ramen en deuren lekker open. Het zal even duren voordat het weg is maar dit kan een hoop schelen. Het zelfde geldt voor de auto natuurlijk, maak dit ook helemaal schoon met de stofzuiger en hang een nieuwe luchtverfrisser er in.

Wanneer verlangt u naar een sigaret?

Ga voor u zelf na wat voor u de lastige momenten kunnen zijn. Gaat u elke ochtend na de koffie roken of grijpt u bij stress snel naar een sigaret. Probeer iets te verzinnen wat het roken kan vervangen. Pak in plaats van een sigaret een stuk fruit of ga op dat moment even wandelen. Als u wat zoekt om te doen zal uw gedachte sneller af gaan van het roken.

Probeer samen te stoppen

Roken u en uw partner maar willen jullie beide stoppen. Dit zal elkaar motiveren en kan niet alleen u maar ook uw partner helpen. Het kan natuurlijk ook zijn dat u samen met een vriendin of een familielid wilt stoppen. Het voordeel hiervan is dat als u bij elkaar komt kunt u het er over hebben en delen wat het allemaal zo lastig maakt.

De elektrische sigaret: Een apparaatje dat veel weg heeft van een pen waarmee je kunt roken. Deze e-smoker stijgt in populariteit. Onder jongeren wordt hij zo populair dat het vanaf juli 2022 verboden is om elektrische sigaretten met smaakjes te verkopen. Over hoe ‘gezond’ de e-smoker is lijken de meningen uiteen te lopen. Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoe (on)gezond de elektrische sigaret nu eigenlijk is. Daarom hebben we alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Hoe werkt de elektrische sigaret

Met de e-sigaret ‘rook’ je door damp in te ademen. Deze damp ontstaat doordat een vloeistofmengsel in je sigaret wordt verhit. Dit is een mengsel van verschillende stoffen, waaronder nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden en eventueel een smaakje. Waar een normale sigaret ook nog teer bevat, bevat deze elektrische sigaret dit niet.

Geen verbranding

De elektrische sigaret werd oorspronkelijk gezien als gezond alternatief op de normale sigaret. Hoewel daar wat op wordt teruggekomen, zijn er toch wel een aantal voordelen. Bij e-smokers vindt geen verbranding plaats, waardoor kankerverwekkende stoffen als teer niet in de longen terechtkomen. Er zitten wel schadelijke stoffen in de e-sigaret, maar minder dan in een gewone sigaret. Een ander bijkomend voordeel van het gebrek aan teer en verbranding: waardoor je geen gele, stinkende vingers en bruine tanden meer krijgt.

Meer controle op nicotine

Bij een e-sigaret bepaal je zelf of en hoeveel nicotine je binnenkrijgt. Je hebt namelijk keuze uit veel verschillende vullingen voor apparaatje, met verschillende hoeveelheden nicotine óf helemaal geen nicotine. Ook handig als je de nicotine inname wilt afbouwen.

Stoppen met roken

De e-sigaret kan gebruikt worden als hulpmiddel om te stoppen met roken. De hoeveelheid nicotine die iemand binnenkrijgt kan namelijk worden afgebouwd. Dit zorgt voor minder ontwenningsverschijnselen en een hogere slagingskans. Deze werking is hetzelfde bij nicotinepleisters en kauwgom.

Meeroken

Nog een voordeel van de elektrische sigaret is dat het minder schadelijk is voor omstanders. Hier zijn een aantal redenen voor: Bepaalde schadelijke stoffen zijn niet aanwezig (zoals teer) en een deel van de schadelijke stoffen blijft achter in de e-sigaret. Ook smeult de sigaret niet, zodat omstanders geen last hebben van meeroken op het moment dat je niet actief rookt. De hoeveelheid schadelijke stoffen die worden uitgeademd is afhankelijk van de gebruikte vloeistof, de frequentie van het dampen en de ventilatie en afmeting van de ruimte.

Wat zijn de nadelen van de e-smoker?

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan de e-smoker? Zeker wel. Want hoewel het roken van een e-sigaret minder ongezond is dan de gewone sigaret, kleven er heus nog wel nadelen aan.

Bovenaan het artikel werden de in e-sigaretten aanwezige stoffen nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden al genoemd. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze zijn kankerverwekkend, de luchtwegen kunnen van deze stoffen beschadigd raken en er kunnen tijdens gebruik hartkloppingen ontstaan. Een ander nadeel is dat jongeren regelmatig van elektrische sigaretten overstappen op gewone sigaretten. Daarom wordt het gebruik van smaakjes in e-sigaretten verboden.

Samenvattend kan dus gesteld worden dat de e-sigaret op veel vlakken gezonder en beter is dan gewone sigaretten. Maar het beste blijft natuurlijk om helemaal niet te roken.

Stoppen met blowen is niet direct nodig. Af en toe blowen is onschuldig. Wanneer je dit enkel tijdens feestjes doet of wanneer je erg gestrest bent, dan is er in principe niks aan de hand. Echter kan het ook voorkomen dat je afhankelijk van wiet wordt. Dit resulteert in veel vaker blowen dan een keer op een feestje. Jaarlijks melden zich zo’n 12000 mensen met een blowverslaving zich bij een afkickkliniek. 

Een verslaving doet veel afbreuk op je sociale leven, maar kan ook zeker invloed hebben op je werk en andere situaties in je leven. 

Kom daarom in actie en begin vandaag nog met stoppen met blowen. Hoe je dit doet? In dit artikel nemen we je mee in de stappen. 

Wanneer ben ik afhankelijk van blowen?

De grens tussen recreatief gebruik en probleemgebruik is moeilijk te herkennen. Er zijn een aantal symptomen die wijzen op een wiet- of hashverslaving.

Slapeloosheid wanneer je niet stoned bent is een veel voorkomend symptoom van een blowverslaving. Blowen wordt vaak gebruikt als slaapmiddel. 

Ook afspraken niet nakomen, schulden en jezelf verwaarlozen zijn symptomen van een (ernstige) blowverslaving. 

Stoppen met blowen: tijd voor actie!

Stoppen met blowen tijd voor actie!

Wanneer je deze symptomen herkent, is het tijd om actie te ondernemen. Bespreek jouw blowverslaving eerst met je huisarts. Deze “eerstelijnshulp” is laagdrempelig en wordt betaald vanuit je basisverzekering. De kosten van een huisartsenconsult vallen niet onder je eigen risico.

De kans is groot dat de huisarts je doorverwijst naar specialistische verslavingshulp. Omdat je eerste contact via de huisarts verliep, word je doorverwijzing ook gemeld bij je zorgverzekeraar. Dat is alvast handig op het moment dat je je basisverzekering aanspreekt voor de kosten van de tweedelijns hulpverlening. Je zit op deze manier in het systeem.

Klinische behandeling of liever ambulant?

Er zijn twee manieren om behandeling te krijgen voor jouw blowverslaving: klinische- of ambulante hulpverlening. 

Bij een klinische behandeling verblijf je voor een specifieke tijd binnen een instelling. Bij een ambulante behandeling blijf je gewoon thuis. In beide gevallen word je begeleid door verslavingsexperts, artsen en/of psychologen. 

Waar kan ik terecht met mijn blowverslaving?

Nederland kent tientallen klinieken en instellingen in alle uithoeken van het land. Waar je ook woont, er is altijd hulp in de buurt. Over het algemeen is het het meest pragmatisch om dicht bij huis behandeld te worden. Dit scheelt in de reistijd en kosten.

Hoe lang duurt het afkicken? Hoe zit het met de nazorg?

Een afkicktraject volledig doorlopen kan maanden duren, maar ook binnen een paar weken afgerond zijn. Een en ander hangt af van jouw specifieke situatie. Psychische blowverslavingen zijn immers hardnekkig en terugval ligt op de loer.

Een afkicktraject heeft daarom meestal geen abrupt einde. Na de eigenlijke behandeling wordt je houvast aangeboden middels “aftercare”.

Aftercare kent vele gezichten. Het idee is dat je op het moment dat je clean bent nog altijd mag gebruik maken van verslavingshulp. Wellicht dat je af en toe wilt meedoen met een groepssessie. Ook krijg je simpelweg het telefoonnummer van een hulpverlener zodat je kan bellen op het moment dat je het moeilijk hebt.

Welke klinieken zijn gespecialiseerd in blowverslaving?

Elke kliniek heeft zo haar sterke punten en specialisaties. Door het unieke softdrugsbeleid in Nederland hebben onze klinieken doorgaans veel expertise in huis met betrekking tot cannabisverslaving.

Toch kun je niet bij alle klinieken terecht met een cannabisprobleem. Het is daarom een goed idee om zelf wat voorwerk te doen en een kliniek te vinden die een blowverslaving effectief kan behandelen, volgens een methode die jou aanstaat.

Op AfkickkliniekInfo.nl vind je uitgebreide informatie over de verschillende afkickklinieken in Nederland en hun specialisaties. Zo vind je de meest geschikte afkickkliniek voor jouw verslaving en voor jou.

Dit is de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. Niet alleen roken maar ook wierook kan net zo schadelijk zijn. Steekt u vaak wierook aan of heeft u het nog in huis liggen? Het is belangrijk om een aantal dingen over wierook te weten, daarna zult u ze minder vaak aansteken of misschien wel weg doen voor uw eigen gezondheid.

Waarom is wierook zo schadelijk?

Als u wierook aansteekt komt er een hoop fijnstof en koolstofmonoxide vrij. Door deze stoffen die bij de verbranding vrij komen kunt u last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en geïrriteerde ogen en longen. Uit laboratoriumtesten blijkt ook nog eens dat er kankerverwekkende stoffen in zitten zoals benzeen, naftaleen en formaldehyde. Wierook is daarom net zo slecht als roken. Heeft u elke avond wierook aan staan dan is het dus goed om ook hier mee te stoppen. Het is dan wel niet zo verslavend als roken maar goed is het niet.

Kies voor natuurlijke producten

We weten dat bij verbranding chemische reacties kunnen ontstaan waarbij er schadelijke stoffen vrij komen. Voor een heerlijke geur in huis kunt u ook kaarsen of waxmelts gebruiken maar ook dit kan schadelijk zijn. Zorg dan vooral voor kaarsen of waxmelts die zo natuurlijk mogelijk zijn en waarbij er zo min mogelijk toevoegingen gedaan zijn. Zo wordt er vaak kleurstof en geurversterkers toegevoegd terwijl er dus ook betere opties zijn. Wilt u dus een heerlijke geur in huis let dan goed op de ingrediënten. Zo kunt u dus wel voor een heerlijke geur zorgen zonder de schadelijke stoffen.

Stop dus niet alleen met roken in oktober maar leg ook de wierook stokjes weg.

Heb je plannen om te stoppen met roken, maar zoek je daarbij wel naar een soort vervanging? In dat geval zijn er meerdere alternatieven om in te zetten. Voor je gezondheid is stoppen met roken natuurlijk de allerbeste manier. Daar zijn ook hulpmiddelen voor beschikbaar, variërend van nicotinepleisters tot medicijnen. Liever toch op zoek naar een alternatief? Bekijk hier de mogelijkheden.

Elektrisch roken

Een van de alternatieven om het roken op te geven, maar nog wel de beleving te ervaren, is elektrisch roken. De e-sigaret heeft de afgelopen jaren een sterke toevlucht genomen. Er zijn rokers die helemaal zijn overgestapt op elektrisch roken en allerlei smaakjes uitproberen. Zo zijn er ook rokers die willen stoppen met roken en daarom beginnen met elektrisch roken. De mogelijkheid om elektrisch te roken met nicotine liquids is daarom vooral populair bij de rokers die willen stoppen. De rokers die elektrisch roken als alternatief kiezen, proberen vaak al snel ook andere smaakjes uit. Er is dan ook een gigantisch aanbod beschikbaar met keuze uit allerlei smaakjes, zoals van Vampire Vape.

Damp inhaleren

Het inhaleren van damp met de elektrische sigaret is een van de populaire alternatieven voor stoppen met roken. Je hebt namelijk bij het dampen gewoon nog het idee dat je aan het roken bent. Dat maakt het gemakkelijker om van de echte sigaretten af te blijven. Overigens is het voor de echt verstokte rokers ook nog mogelijk om beide opties met elkaar te combineren. Als je wilt stoppen met roken, maar het lukt nog niet helemaal met een elektrische sigaret is het aan te raden om langzaam af te bouwen. Beperk het gebruik van echte sigaretten door momenten te kiezen waarop je die rookt. Bijvoorbeeld in de ochtend als je een kop koffie drinkt of na het eten omdat je dat zo gewend bent.

Hulpmiddelen gebruiken

Het is als alternatief om te stoppen met roken ook nog mogelijk om gewoon van hulpmiddelen gebruik te maken. Bijvoorbeeld door nicotinepleisters op te plakken. Deze geven aan het lichaam nicotine af, zodat je minder tot geen last hebt van afkickverschijnselen. Datzelfde effect is eveneens te bereiken door nicotinetabletten te nemen. Een ander alternatief is naar de huisarts te gaan en om medicijnen te vragen om te stoppen met roken. Wil je het roken niet helemaal opgeven of lukt het niet dan is het altijd mogelijk om elektrisch te gaan roken.

We weten allemaal wel dat roken slecht voor ons is. Wanneer u lange tijd rook is het stoppen met roken een stuk lastiger dan we denken. Het is toch verleidelijk om weer een sigaret te pakken en al helemaal als mensen in uw omgeving ook nog roken. Ik geeft u een aantal tips die u een klein beetje kunnen helpen. U moet het zelf allemaal doen maar wellicht dat dit het een klein beetje makkelijker kan maken.

Plan een start datum

Als mensen stoppen met roken is het vaak van de een op andere dag. Echter is er meer voorbereiding nodig om helemaal te kunnen stoppen met roken. Plan uw stop datum bijvoorbeeld 2/3 weken vooruit en denk goed na over deze datum. Vaak wordt er gekozen voor een maandag om zo kunt u de hele werk week uw gewoonte aanpassen maar dit kan voor iedereen anders zijn. Wanneer u deze datum gepland heeft moet u deze ook niet meer aanpassen of uitstellen, markeer het dan ook goed in uw agenda.

Maak uw huis rookvrij

Wanneer u normaal gesproken in huis rookt is het goed om alvast wat dingen aan te passen voordat u helemaal stopt. Daarvoor heeft u dus nog 2/3 weken de tijd om wat dingen te veranderen. In plaats van dat u in huis rookt ga dan even naar buiten om te roken. Zo wordt de rook geur in uw huis minder en zult er ook minder naar verlangen wanneer u gestopt bent. Haal dan ook de asbakken weg en berg deze op. Als u stopt binnen een dag heeft u vaak nog sigaretten over en ergens in een kast gestopt. Neem vooraf de tijd om alvast iets te minderen en om de sigaretten in uw huis op te roken zodat uw huis vrij is van sigaretten.

Doorbreek uw ritme

Net als vele andere heeft u een vast patroon en ritme waar de sigaret in voor komt. Het is goed om na te gaan wanneer u rookt en om hier iets anders voor te verzinnen. Waarschijnlijk rookt u wanneer u net opstaan, na het eten of wanneer er een stress moment is. Vervang dit door iets anders, ga na het eten bijvoorbeeld een rondje lopen. Bewegen en wandelen kan voor afleiding zorgen wanneer u zin heeft in een sigaret dus leer anders omgaan met verschillende momenten.

Voordat u stopt met  roken is het dus verstandig om goed na te denken over uw dagelijkse ritme. Maak uw huis rookvrij en maakt de stap langzaam naar minderen tot volledig stoppen. Het kan voor veel gezondheidsvoordelen zorgen dus het is zeker de moeite waard.

Elektrisch roken blijkt een zeer effectieve manier om te stoppen met roken. Niet zo verwonderlijk dus dat steeds meer mensen gaan vapen. Uit recent onderzoek is ook gebleken dat de helft van de e-rokers volledig stopt met gewoon roken. Maar is elektrisch roken nu wel zo gezond of is het toch schadelijk? En welke risico’s zitten er dan aan vast? In deze blog zetten we het even overzichtelijk voor je op een rij.

E-roken gezond?

Dat een vorm van roken echt gezond zou zijn, dat is natuurlijk een sprookje. Het blijft natuurlijk altijd een combinatie van bepaalde stoffen die je in je longen binnen krijgt. Elektrisch roken is een alternatief voor de gewone sigaret. Je krijgt er minder schadelijke stoffen mee binnen. Het RIVM meldt op haar site ook dat elektrisch roken minder schadelijk is dan gewoon roken. Maar niet roken is natuurlijk nog altijd de beste optie voor je gezondheid.

Onderzoek: 95% minder schadelijk dan roken

In Engeland is onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van e-roken. Daaruit bleek dat elektrisch roken 95% minder schadelijk is dan gewoon roken. Ben je een roker? Dan is elektrisch roken in ieder geval dus minder schadelijk dan gewoon roken. In totaal is elektrisch roken zo’n 700 keer minder schadelijk dan gewoon roken.

Ook is in Engeland onderzoek gedaan door het Britse Cancer Research. Dit onderzoek ging over de schadelijkheid van e-roken op lange termijn. Uit dit onderzoek bleek dat e-roken op lange termijn veel minder schadelijk is dan werd aangenomen.

Welke stoffen krijg je binnen?

E sigaret

Gewone sigaretten werken via verbranding. Daardoor krijg je koolmonoxide, stikstofoxide en teer binnen. En verder komen er tijdens de verbranding nog zo’n 4.000 andere toxische stoffen vrij zoals arseen, benzeen, methanol en ammoniak. Elektrische sigaretten bevatten propyleenglycol oftewel PG en wanneer je daarvoor kiest soms ook nicotine.

Sommige mensen krijgen een allergische reactie van PG. Het kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en een droge mond. Verder bevatten e-sigaretten wanneer je daarvoor kiest soms ook nicotine. De nicotine in e-sigaretten is daarbij vergelijkbaar aan de nicotine in nicotine pleisters of kauwgom. Verder kun je soms hoestbuien krijgen van e-sigaretten. Dit komt omdat in e-sigaretten in tegenstelling tot gewone sigaretten geen stoffen worden toegevoegd die het hoesten tegengaan. Dit hoesten verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.

Sommige e-liquids hebben een zeer sterke smaakstof. Het is mogelijk dat deze net even te sterk is. Of je kunt ook verkeerd reageren op een bepaalde e-liquid. Kies in dit geval voor een ander type liquid.

Niet zelf experimenteren!!

De problemen met e-roken zijn vooral ontstaan doordat mensen zelf zijn gaan experimenteren. Zo werd er bijvoorbeeld THC en vitamine-E olie toegevoegd aan e-sigaretten. Ook werd er geprobeerd om de liquids te verbranden. Voor de veiligheid is het van groot belang om nooit te experimenteren met de vloeistoffen.

Koop je liquids bij officiële dealers en winkels

Er wordt aangeraden om de e-liquids alleen te kopen bij officiële geregistreerde dealers en nooit van straathandelaren. In sommige goedkope varianten worden soms andere stoffen toegevoegd zoals nitrosamine en formaldehyde. Kies voor e-liquids die goed getest zijn en die deze stoffen niet bevatten. In de webshop van roken.nl vind je bijvoorbeeld een groot aanbod met dit soort liquids.

Pin It