Rubriek

Huidaandoening

Rubriek

Heeft u een heerlijk dagje aan het strand gezeten of bent u de hele dag buiten in de zon geweest. Vaak merkt u pas in de avond wanneer de zon weg gaat dat u verbrand bent. Het kan erg warm, rood maar ook pijnlijk zijn. Hoe kunt u de huid zo snel mogelijk verkoelen of wat helpt het beste?

Verkoel de huid met water

Als uw huid verband is voelt het erg warm aan en het is daarom goed om de huid te verkoelen. Dit kan met een koude douche of koud bad, wanneer u de douche toch iets warmer zet zult u merken dat dit ook niet prettig is. Wilt u nog niet douchen of bent u nog niet thuis? Dan kunt u het ook verkoelen door een natte handdoek op deze plekken te leggen.

Komkommer op huid die verbrand is

Niet alleen is komkommer verkoelend om te eten maar ook de huid houdt hier van. Wat het handigst is om de schil er af te halen zodat u lange stroken heeft. Leg dit vervolgens om de verbrande plekken, zo zal het de brand uit de huid trekken. Vaak zijn de schouders als eerst verbrand er daarbij kunt u dus komkommer er op toen terwijl u gewoon kan blijven zitten.

Verse tomaat

Niet alleen komkommer maar ook tomaat kan de verbrande plekke verlichte. Snij hiervoor een verse tomaat door midden en wrijf het sap over de plekken. Het voelt heerlijk aan en het branderige gevoel zal direct verlicht worden.

Verbrand? eiwit helpt tegen roodheid

Dit is even uitproberen of het werkt maar ze zeggen dat het eiwit van een ei voor goed zal helpen. Gebruik daarvoor geen water maar direct een eiwit en smeer dit over de verbrande plekken. De pijn wordt verzacht en de roodheid zal snel verdwijnen. U kunt dit even in laten werken door even op uw buik te liggen en uw rug in te laten smeren. Haal er vervolgens een doekje langs en de roodheid is weg.

Heeft u wel eens van psoriasis gehoord of wilt u hier juist meer over weten? Misschien heeft u er zelf onbewust ook wel last van of kent u iemand die deze symptomen heeft? Kom meer te weten over Psoriasis met onderstaande informatie.

Wat is psoriasis?

In Nederland hebben ongeveer 2/3% van de mensen psoriasis. Het is een chronische huidaandoening waarbij de huid rood wordt en witte schilvers kunnen ontstaan. In de meeste gevallen is dit op de ellenbogen, knieën, Scheenbeen maar ook op de hoofdhuid. Deze plekken kunnen soms erg jeuken of doen wellicht ook pijn.

Bij mensen met psoriasis vernieuwd de huid eigenlijk sneller dan bij andere. Normaal heeft dit proces namelijk 28 dagen nodig maar bij psoriasis kan de huid binnen 6 tot 7 dagen al volledig vernieuwd zijn. Doordat dit proces veel te snel gaat worden de nieuwe cellen niet goed aangemaakt en gaan ze dood. Dit zorgt dus voor de rode plekken en schilfers.

Wat kunt u er zelf tegen doen?

Wat erg belangrijk is voor de huid is om dit soepel en vet te houden. Gebruik daarvoor een verzorgende crème en breng dit meerdere keren per dag aan. Vooral na het in contact zijn met water of zeep is dit erg belangrijk. Komt u net onder de douche vandaan dan wordt er vaak een handdoek gebruikt om zich droog de wrijven. Echter is het beter om deze plekken te deppen zodat er zo min mogelijk irritatie komt. Probeer dan ook niet te krabben want ook dit kan het verergeren. Schijnt de zon weer een beetje dan is het goed om het zonlicht op te zoeken, het heeft een ontstekingsremmend effect en kan de plekken verbeteren. Ga echter niet te ver dat het gaat verbranden dan wordt het alleen maar erger.

Niets is vervelender dan jeuk maar hoe komen we hier weer vanaf. Een muggenbult zal na een tijdje verdwijnen en gelukkig zijn dit vaak ook maar kleine plekjes. Bij eczeem is het natuurlijk een ander verhaal vaak is dit over een groot deel van de arm of been en kan het een stuk erger worden wanneer u het krabben niet onder controle kunt houden. Hoe komt u hier nou vanaf?

Wat is eczeem?

Er zijn verschillende vormen van eczeem bij ons zal de meest bekende constitutioneel eczeem en contacteczeem zijn. Constitutioneel eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid waardoor u het hele leve lang klachten kunt hebben. Zo kunnen er schilvers, roodheid en uiteraard jeuk ontstaan. Het kan zijn dat u er een poosje last van heeft en dat weer even weg is maar vaak blijft u hier last van houden. Het helemaal weghalen kan niet maar de klachten verminderen waardoor de jeuk minder wordt is het beste.

Bij Contacteczeem geeft de huid eigenlijk een allergische reactie op bepaalde stoffen. Wanneer u met deze stof in contact bent geweest kan de eczeem optreden. Weet u een beetje waar u wel en niet tegen kunt is het ook makkelijker te meiden en zult u er minder last van hebben.

Hoe kunt u eczeem behandelen?

Het is belangrijk om uw huid goed te blijven verzorgen. Een droge huid kan zorgen voor meer klachten, wanneer u dus geregeld body lotion gebruikt zorgt dit voor een rustigere huid. Er is dan ook een speciale zalf waar ook medicijnen in zitten dat de ontstekingsreactie kan onderdrukken. Een zalf is eigenlijk het eerste wat u voor geschreven krijgt. Werkt dit niet goed genoeg dan zult u medicijnen krijgen wat ook veel verlichting kan geven tegen de jeuk. De laatst oplossing is een lichttherapie waarbij uw huid twee keer per week belicht wordt met ultraviolet licht.

Tips voor in het dagelijkse leven

 • Krabben maakt de eczeem en de jeuk alleen maar erger. Zorg voor korte nagels zodat u niet zo makkelijk kunt krabben.
 • Douche niet te vaak. Zeep en water kunnen de huid uitdrogen en u wast eigenlijk de natuurlijk oliën van de huid af. Probeer dan ook maximaal 2 tot 3 keer per week te douchen en dan ook niet te warm. Smeer uw huid na het wassen dan ook goed in met een verzorgende dikke crème.
 • Draag losse kleding. Te strakke kleding kan voor irritatie zorgen dus een wat wijder zitten shirt is dan de beste keuze. Een stof als wol of een andere warme stof kan ook voor irritatie zorgen.

Eczeem is al vervelend genoeg, zorg goed voor u zelf en het zal alleen maar minder worden.

In Nederland heeft 3 tot 5% van de bevolking last van eczeem. Bijna iedereen heeft vast weleens iets gehoord over eczeem, maar wat is eczeem nu eigenlijk? Vragen die ook zullen spelen zijn: wat soorten eczeem zijn er en welke behandelingen zijn er mogelijk. In dit artikel worden bovenstaande vragen beantwoord. 

Eczeem, wat is het precies?

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening. Deze huidaandoening veroorzaakt jeuk en gaat gepaard met roodheid, zwelling, schilfers, vochtblaasjes, kloofjes en korstjes. De jeuk kan dermate hevig zijn, dat u er ‘gek’ van wordt.

Soorten eczeem

 • Constitutioneel eczeem: deze vorm van eczeem is niet vies en besmettelijk. U kunt gerust iemand met dit eczeem aanraken. Dit eczeem komt vaak voor bij mensen die aanleg hebben voor allergieën. Bovendien komt constitutioneel eczeem vaak voor bij familieleden. Meestal heeft iemand als kind al eczeem gehad.
 • Contacteczeem: net als constitutioneel eczeem geldt bij deze vorm van eczeem ook dat deze niet vies of besmettelijk is. De huiduitslag ontstaat wanneer de huid in contact heeft gestaan met stoffen. Deze stoffen zorgen voor een geïrriteerde huid of veroorzaken een allergische reactie.
  Uw gehele leven kunt u last hebben van dit eczeem. U zult milde en ernstige klachten ervaren.
 • Acrovesiculeus eczeem: wordt gekenmerkt door jeukende blaasjes. De blaasjes kunnen ontstaan op de handpalmen, voetzolen en/of zijkanten van uw vingers en tenen. Bij deze vorm van eczeem weet u niet wanneer het weer tevoorschijn zal komen.
 • Nummulair eczeem: op uw huid zullen ronde/ovaal vormige jeukende eczeemplekjes te zien zijn. Opvallend aan deze vorm van eczeem is dat de plekken qua grootte kunnen verschillen. Op de huid komt dit eczeem meestal voor op de benen. Maar dit eczeem kan zich ook voordoen op uw buik, armen, handen en voeten. Bij dit eczeem geldt dat het eczeem gedurende lange tijd kan wegblijven, maar ook plotseling tevoorschijn kan komen.
 • Hypostatisch eczeem: u ziet dit eczeem vaak op de onderbenen van ouderen. De huiduitslag kunt u herkennen aan roodheid, korstjes en schilfers. Bovendien zwellen de onderbenen vaak op. Dit eczeem kan ineens verdwijnen, maar ook in hevige mate terugkeren.
 • Asteatotisch eczeem: op de onderbenen van ouderen ziet u deze vorm van eczeem. Op een droge huid vormen zich bleekrode barstjes. In droge tijden komt dit eczeem voornamelijk voor. Bovendien kan dit eczeem zo de deur uit zijn.
 • Seborroïsch eczeem: de huid wordt rood en er ontstaan gele, vettige schilfers. De schilfers kunnen jeuk veroorzaken. Dit eczeem komt voornamelijk voor in het gezicht, op de hoofd en de oren, maar kunnen ook voorkomen op de borst, de rug en in lichaamsplooien. Tussen de haren, in de wenkbrauwen, tussen de wimpers en achter/in de oren zitten de schilfers. Dit eczeem kan voorkomen bij iedereen. Mochten uw familieleden last van dit eczeem hebben, dan is de kans groter dat u er ook last van krijgt. Seborroïsch eczeem kan erfelijk bepaald zijn, maar dat hoeft niet.

Behandeling

Acrovesiculeus eczeem: heeft u last van een schimmelinfectie in uw lies of aan uw voet? Gebruik dan een antischimmelcrème.

Constitutioneel/Contact/Acrovesiculeus/ Nummelair/Hypostatisch eczeem: gebruik tweemaal daags een neutrale zalf of crème De zalf of crème zorgt ervoor dat uw huid meer vocht vasthoudt en beschermt de huid tegen uitdroging. Bovendien vermindert de jeuk en irritatie.

Bij veel jeuk en/of roodheid kan uw huisarts een zalf of crème met corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en verminderen de jeuk. Bij het gebruiken van de zalf of crème dient u het advies van de huisarts op te volgen.

Seborroïsch eczeem: mocht u veel last hebben van dit eczeem op uw hoofdhuid. Was uw haren 2 keer per week met speciale shampoo die schimmels en gisten bestrijdt. Op uw gezicht kunt u dagelijks 1 keer crème met dezelfde werking aanbrengen. De crème dient u 2 tot 4 weken te gebruiken.

Naarmate u ouder wordt merkt u dat uw huid ook minder elastisch wordt. In de loop van de jaren produceert de huid minder collageen en elastine. Uw huid wordt immers slapper, u krijgt meer rimpels en verliest volume.

Wilt u uw huid jong en fris houden?

Dan is microneeding een fantastische behandeling. Benieuwd waarom microneeding zo’n goede werking heeft? Lees het in onderstaand artikel.

Wat is microneeding?

Microneeding wordt aangemerkt als een fantastische behandeling, maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in? Allereerst stellen wij de Dermapen aan u voor. De pen wordt gebruikt in de behandelingen en er wordt bij microneeding gebruik gemaakt van zeer fijne naaldjes. Bij de Dermapen zitten de fijne naaldjes zeer dicht op elkaar. Hierdoor kan de pen precies gebruikt worden. Op een hoog tempo vibreren de naaldjes in de huid.

Microneeding wordt naar een hoger niveau getild door de Skinpen. In de huid worden kleine microkanaaltjes gemaakt door hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen. Het natuurlijke herstelproces diep in de huid wordt tijdens de behandeling geactiveerd waardoor nieuw collageen en elastine wordt aangemaakt. Wie wilt er nu geen steviger en vollere huid en een egale, frisse en stralende huidteint?

Toepassen van microneeding

De microneeding behandeling wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, namelijk:

 • Acnelittekens
 • Littekens
 • Verslapte huid
 • Pigmentvlekken
 • Als opfrisser voor de huid

Verwachtingen tijdens en na de behandeling bij de huidtherapeut

Na het ondergaan van de behandeling zult ondervinden dat de huid gladder en frisser is, verfijning van grove poriën, rimpels en fijne lijntjes. Bovendien vindt er verbetering van de huidstructuur plaats, worden bruine vlekken verminderd, acnelittekens worden opgevuld en operatie of traumatische littekens worden gladder.

De huid zal er na de behandeling direct rood uitzien. De roodheid kan 3 tot 4 dagen aanhouden. Tevens kan de huid na de behandeling wat warm of prikkelend aanvoelen. Mocht u een intensieve behandeling zijn ondergaan, dan kunnen er enkele kleine ontstekingen, puntbloedinkjes en/of kleine blauwe plekjes ontstaan. Dit is niet ernstig en zal vanzelf weer weg trekken. Enkele weken na de behandeling zult u uw huid goed moeten beschermen tegen de zon met een hoge SPF. Na elke behandeling neemt het herstelproces 12 tot 16 weken in beslag.

Het effect van de behandeling is niet direct zichtbaar. Voor het aanmaken van collageen en elastine heeft de huid enige tijd nodig. Het proces kan een aantal maanden duren. In sommige gevallen is de behandeling goed te combineren met microdermabrasie of peelings.

Rollen in uw badkamer

Onder rollen wordt verstaan uw huid behandelen met de dermaroller. De dermaroller is een rolletje met kleine naalden tussen de 0,2 mm en 0,5 mm. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat maar een kleine percentage van uw huidverzorging actief door de huid wordt opgenomen. De opname van actieve werkstoffen uit de huidverzorging wordt door het gebruik van de dermaroller met 1000 keer verhoogd. Bovendien wordt de huid gestimuleerd om collageen en elastine aan te maken.

Wilt u door het leven gaan met een stralende huid? Informeer dan voor de mogelijkheden om ook een microneeding behandeling te ondergaan en of dat voor u geschikt zou zijn.

 

Heeft u last van rode handen en bultjes wanneer u met een bepaalde shampoo in aanraking bent geweest? Krijgt u blaartjes op uw pols als u een horloge draagt waarin nikkel is verwerkt? Krijgt u huiduitslag van een bepaalde crème? dan heeft u misschien wel last van contactallergie

De bekendste aandoening als gevolg van contactreacties zijn netelroos en eczeem. Contact allergie begint altijd bij de plek die in contact is geweest met het allergeen. Dit is bij cosmetica vaak in het gezicht bij een horloge op de pols ene en ketting in de nek en op uw borst. Dit spreekt dus allemaal voor zich. U krijgt meestal een allergische reactie binnen 48 uur.

Dit kan bestaan uit

 • Rode huid
 • Jeuk
 • Zwellingen
 • Ontstaan van bultjes die kunnen over gaan in vochtblaartjes
 • Vorming van kloven
 • Verdikkingen
 • Schilfering van de huid, Dit gebeurt meestal wanneer u regelmatig in contact komt met de allergeen

De oorzaken kunnen zijn

 • Cosmetica
 • Metalen zoals nikkel en chroom
 • Shampoo
 • Parfum
 • Nagellak
 • Haarverf
 • Latex
 • Geneesmiddelen
 • Zalven en crèmes

De enige behandeling die bestaat is het vermijden van deze voorwerpen/ producten. Ook kan de huisarts zalven en crèmes voorschrijven. Dus wanneer u denk dat u last heeft van contact allergie neem dan contact op met uw huisarts

Heeft u pigment vlekken? Hier heb ik een paar tips hoe u ze kan verminderen en nieuwe wellicht kunt vermijden.

Scrubben
Het is erg goed voor je huid om deze eens in de twee tot vier weken te scrubben. Hier wordt je huid zacht van en het verwijdert de dode huidcellen. Dode huidcellen veroorzaken vaak donkere vlekjes, vandaar dat het helemaal niet erg is om eens in de zoveel tijd je gehele lichaam te scrubben. Op de plekken waar je last hebt van pigmentvlekken raad ik aan om minstens drie keer in de week deze extra vlekken te scrubben. Let er op dat scrubben geen pijn mag doen, wel mag je huid flink rood worden. Gebruik na het scrubben een fijne hydraterende lotion of olie.

Citroen
Citroen is een natuurlijk middel dat de huid aanzienlijk op kan lichten. Dit komt omdat citroen beschikt over een hoge concentratie zuur dat als het ware de huid weg bijt, het klinkt veel enger dan dat het is en zichtbaar resultaat is dan ook pas naar enkele keren gebruiken, minsten zo’n drie weken als u dit iedere dag tenminste één keer opsmeert. Let er wel op dat citroen uitdroogt dus smeer na deze behandeling een hydraterende crème of olie op.

Zonnebrand
De zon speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van pigmentvlekken door de invloed van UV-straling op melanine in de huid. Ook pigmentvlekken die zijn veroorzaakt door littekens, hormonen, medicijnen of inflammatie kunnen erger worden door de invloed van UV-straling. De beste manier om nieuwe vlekken te voorkomen en bestaande pigmentvlekken te verminderen, is daarom om elke dag een goede zonnebrandcrème met een hoge SPF (minstens SPF 15) te gebruiken.

Hoe te gebruiken: Elke ochtend (ook als het bewolkt is!) opsmeren om te voorkomen dat bestaande pigmentvlekken verergeren of nieuwe pigmentvlekken ontstaan.

Psoriasis is een chronische niet besmettelijke ontstekingsziekte waar naar schatting 132 miljoen mensen aan lijden, dat is ongeveer 2% van de wereldbevolking. In werkelijkheid zijn het er wellicht nog meer, want tal van patiënten doen aan zelfbehandeling en anderen leven met hun kwaal.

Aangezien de aandoening gepaard gaat met zichtbare huidletsels, heeft Psoriasis invloed op het dagelijkse leven. Sociale omgang, gezinsleven, beroeps- en vrijetijdsactiviteiten, maar ook relaties van patiënten kunnen worden bemoeilijkt.

Psoriasis is de tweede belangrijkste indicatie waarom mensen een kuur behandeling ondergaan in het Thermaal Kuuroord van La Roche-Posay.

La Roche-Posay introduceert vanaf september in de apotheek Iso Urea MD Balsem Psoriasis. Een volledige formule die verbetering en verlichting brengt bij de symptomen van psoriasis. De uiterst milde balsemtextuur met o.a. 10% Ureum bevordert de therapietrouw. Iso Urea MD Balsem Psoriasis is een Medical Devise ( MD). Een Medical Devise is een statuut dat verschilt van cosmetica en geneesmiddelen. Het houdt in dat doeltreffendheid, kwaliteit en veiligheid door de fabrikant wordt gegarandeerd voor de patiënt. Dit statuut wordt door een officiële instantie gecertificeerd. Daarom mag op de verpakking de aandoening Psoriasis vermeld staan.

In Nederland hebben twee miljoen mensen een huidaandoening, waarvan de grootste groep last heeft van eczeem. Recent onderzoek* wijst uit dat de mensen met eczeem de jeuk (80,7%) die bij deze huidaandoening hoort verreweg het ergst vinden. De overgrote meerderheid verkiest liever pijn boven jeuk en ruim 40% zou de jeuk maar al te graag inruilen voor 100 muggenbulten.

Andere lichamelijke klachten als een schilferige huid, rode plekken en een droge huid worden tevens als vervelende symptomen bestempeld. Veel mensen met eczeem voelen zich onbegrepen en één op de vijf heeft behoefte ervaringen, tips en adviezen uit te wisselen. Speciaal voor deze mensen is Eczeem.nl gelanceerd: het eerste online platform met tips en adviezen voor en door mensen met eczeem.

Stress verergert eczeem
Eczeem is een chronische huidaandoening en kent rustige periodes, maar ook periodes waarin het eczeem juist opspeelt. Er zijn verschillende factoren die eczeem verergeren. Teveel spanning en stress zijn de grootste boosdoeners van eczeemklachten; 40% van de ondervraagden plaatst dit stipt op nummer één. Andere veelvoorkomende verergeraars zijn hitte (30,2%), allergieën (26,7%), wasmiddelen(26,3%) en bepaalde kledingstoffen zoals wol en synthetische materialen (22,4%).

Emotionele hinder
Eczeem heeft vaak verstrekkende gevolgen op emotioneel vlak. Veel mensen met eczeem geven aan zich bekeken te voelen en voor één op de vijf Nederlanders met eczeem brengt dit grote onzekerheid met zich mee. Naast het lichamelijk ongemak van jeuk, is het constant moeten insmeren (44,2%) de grootste ergernis, maar ook het nadenken over wat wel en niet te eten en te dragen (13,3%) wordt gezien als erg vervelend.

Stéphanie heeft sinds ze drie jaar oud is eczeem en ervaart dus al 23 jaar lang elke dag jeuk: “Ik heb zelfs wel eens citroensap in opengekrabde huid gespoten, omdat ik liever heb dat het pijn doet dan dat het jeukt”, aldus Stéphanie.

Delen van ervaringen
Ondanks dat eczeem een veelvoorkomend probleem is, denken veel mensen dat zij er alleen voor staan en dat niemand de ongemakken begrijpt. Zij praten er dus met niemand over. Dat terwijl acht op de tien ondervraagden met eczeem wel een grote behoefte heeft om aan informatie en graag ervaringen wil delen. Eczeem.nl is gelanceerd om mensen met eczeem een platform te geven om eigen ervaringen te delen, een luisterend oor te vinden en om tips te ontdekken die het beste aansluiten bij het eigen type eczeem. Bovendien is het een verzamelplek voor o.a. interessante online artikelen en tweets over eczeem.

*Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard® onder 231 respondenten van 16 jaar en ouder die last hebben van eczeem. Met een betrouwbaarheid van 95% is te concluderen dat de steekproefuitkomst maximaal 6,4% zal afwijken van de werkelijke situatie (als alle Nederlanders in de doelgroep ondervraagd zouden zijn), augustus 2012.

Over Eczeem.nl
Op eczeem.nl kun je jouw ervaringen en tips delen, met als uitgangspunt: voor en door mensen met eczeem. Je vindt hier tips van anderen, maar ook algemene informatie over eczeem en huidirritatie. Ook kun je zien wat er op andere online plekken gezegd wordt over eczeem. Zo helpen we elkaar.

Zie voor meer informatie: www.eczeem.nl

Over Dermalex
Eczeem.nl wordt mede mogelijk gemaakt door Dermalex.
Wij begrijpen dat jij je huid het best kent van iedereen en dat je in je zoektocht naar een oplossing inmiddels een echte expert geworden bent. Dermalex ziet je dan ook niet als iemand met een huidprobleem, maar als een huidspecialist. Wil je meer weten over de producten van Dermalex? Kijk dan op www.dermalex.nl

Dermalex Repair producten zijn medische hulpmiddelen voor de behandeling van de milde tot matige symptomen van atopisch of constitutioneel eczeem, dauwworm, contacteczeem en handeczeem.

Vrijwel alle Nederlanders zijn bekend met de koortslip, 40% heeft er zelf last van. Dit kan effect hebben op het sociale leven; vooral het liefdesleven lijdt eronder, blijkt uit onderzoek van Novartis, uitgevoerd door Panelwizard onder 1000 Nederlanders. 30% schaamt zich voor het hebben van een koortslip. Vooral vrouwen worden onzeker wanneer het virus toeslaat; een goede camouflage maakt hen zelfverzekerder. Novartis lanceert de eerste en enige koortslipcrème die geneest en bovendien camoufleert, Fenistil Penciclovir. 

Vrouw sprint, man laat het op z’n beloop 
Vrijwel alle vrouwen (97%) komen direct in actie bij de eerste tekenen van een koortslip. De mannelijke helft van het land is meer ontspannen en laat een beginnende koortslip vaker op zijn beloop. Als de koortslip toch doorzet, wordt snel actie ondernomen. De grootste groep (60%) brengt meteen een bezoek aan drogist of apotheek, een kwart speurt het internet af naar een remedie en eveneens 25% smeert direct iets op de lippen.

Feit of fabel? Weerstand op peil
Opvallend genoeg weten Nederlanders goed onderscheid te maken tussen feiten en fabels over de koortslip. De grootste groep pleit voor een goede weerstand ter preventie van het virus, ook wordt zo min mogelijk uit het glas van een ander gedronken om besmetting te voorkomen. “Een slechte weerstand, stress en blootstelling aan extreme weesomstandigheden zijn belangrijke ‘triggers’ voor een koortslip. Nederlanders blijken goed op de hoogte! Minder bekend is dat je een koortslipcrème bij de eerste verschijnselen – tinteling of een branderig gevoel – direct moet aanbrengen. Dan is de werking het meest effectief,” aldus Lennart Kessels, Brand Manager van Novartis.

Liefdesleven beïnvloed
De koortslip kan effect hebben op het sociale leven van Nederlanders en lijkt vooral Cupido in de weg te staan. De helft van de Nederlanders zoent niet met iemand bij wie ze iets verdachts rondom de lippen zien en zoenen niet meer met een koortslip, bang anderen te besmetten (53%). Een eerste date stelt maar liefst 18% uit. Mannen zijn minder huiverig anderen te besmetten (45%) dan vrouwen (61%). Eén op de zes mannen blijft zoenen met een koortslip en drinken uit een glas van een ander vormt geen probleem (35%). Toch ontlopen vrouwen én mannen hun eigen partner of degene op wie ze een oogje hebben (10%).

Vrouwen op de gevoelige plaat
Een koortslip wordt door vrouwelijk Nederland ervaren als onaantrekkelijk (48%), evenals de witte kleur van de voorgaande Fenistil Penciclovir koortslipcrème (43%). Het gevolg? Een gevoel van onaantrekkelijkheid (62%) en schaamte (30%). Voor 30% van de vrouwen is een fotomoment met koortslip hoogst ongelukkig, zelfs een kwart ziet haar trouwdag met koortslip als meest slechtste timing. 75% van de vrouwelijke ervaringsdeskundigen verlangt naar een camouflerende koortslipcrème, vooral om zich minder gegeneerd en onzeker te voelen. Cupido krijgt zo weer kans raak te schieten; met een goede camouflage durven vrouwen een ander aan te spreken (35%).

Beautyweetjes gezocht
30% van de vrouwen is op zoek naar beautyweetjes om met een koortslip goed voor de dag te kunnen komen. “Er wordt nu regelmatig gegrepen naar camouflerende make-up om een koortslip te verdoezelen, want een koortslip laten zien is toch een drempel. Gelukkig kan het virus nu ook bestreden worden met een koortslipcrème met een genezende en ook camouflerende werking.” aldus Kessels.

Pin It