Rubriek

Recepten

Rubriek

Het moet eerst nog zomer worden, maar toch kun je niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen voor het kerstdiner. Helemaal wanneer je de hele familie versteld wilt laten staan van jouw geweldige kookkunsten!

Voorgerechten

Wil je niet al te lang in de keuken staan? Dan kun je voor het voorgerecht een soep maken, bijvoorbeeld een courgette- of paprikasoep. Of ga voor een speciale soep, zoals een geroosterde bloemkoolsoep of brie soep met spek. Wanneer je wel iets meer tijd hebt, of koken gewoon heel erg leuk vindt, kun je voor het voorgerecht ook iets meer uitpakken. Denk dan aan een carpaccio van kip, een hartige tompouce, een gevulde portobello, of gevulde vijgen uit de oven. Wil je helemaal uitpakken? Maak dan ook een tussengerecht. Zo kun je ravioli maken, of een pompoen- of rode bieten risotto. Zorg ervoor dat de porties van het tussengerecht niet te groot zijn. Zo blijft er nog voldoende ruimte over voor de gangen erna.

Hoofdgerechten

Er zijn heel veel lekkere kerstdiner recepten hoofdgerecht te vinden, dus er is keuze genoeg! Een eenvoudig maar wel heel lekker hoofdgerecht, is varkenshaas met portsaus. De saus kun je al een dag van tevoren klaarmaken, en de varkenshaas hoeft maar 5 minuten te worden gebakken. Serveer de varkenshaas met bijvoorbeeld aardappelkroketjes of sperziebonen met ham. Maar je kunt natuurlijk ook uitpakken met het hoofdgerecht door bijvoorbeeld te kiezen voor gebraden eend of een pork wellington met paddenstoelen en rozemarijn.

Nagerechten

Ook wat betreft nagerechten voor het kerstdiner is de keuze reuze. Ga bijvoorbeeld voor een kerst meringue krans die je van tevoren al kunt bakken. Zo hoef je de dag zelf alleen nog maar de slagroom te kloppen. Of voor een speciale cheesecake, bijvoorbeeld met salted caramel, of een stoofperen pavlova. Wil je het liefst zo makkelijk mogelijk? Dan kun je ook kant-en-klare chocolade lava cakejes kopen.

Heeft u eens zin om zich lekker uit te sloven in de keuken? Ga eens heerlijk koken voor uw partner of houdt u er van om juist wat te bakken. Het kan zoet of hartig net waar u zin in heeft. Deze kookboeken zullen u helpen om iets heerlijks op tafel te krijgen.

Kookboeken 7x Anders

Dit boek van Jamie Oliver heeft maar liefst 125 verschillende recepten. Een groot voordeel is dat ze allemaal makkelijk te maken zijn en met maximaal 8 ingrediënten. Elke week zijn er 7 andere recepten en verschillende variaties met 18 alledaagse ingrediënten. Zo kunt u vaak ook in korte tijd een gevarieerde maaltijd op tafel zetten.

De snelle bakplaat

Dit kookboek is ideaal als u niet lang in de keuken wilt staan. Ze hebben vaak maar 10 minuten voorbereiding nodig en de oven doet het verdere werk. Er staan maar liefst 75 verschillende oven recepten in voor veel afwisseling. Voor een gerecht die goed voor kinderen geschikt is tot een luxe recept voor samen met uw partner. Niet alleen avond eten maar ook ontbijt en lunch recepten vindt u in dit kookboek.

Bakbijbel

Dit boek is voor de gene die houden van taarten, cakes en koekjes. Helaas is het bij bakken niet zo dat u van alles in de kom kunt gooien en het er goed uit komt. Bakken werkt toch altijd wat preciezer daarom is er ook een duidelijke uitleg. Van klassieke gerechten gerechten als brownie en appeltaart tot een tulpand en pistachepavlova.

Heerlijk koken doet u dus met een van deze boeken.

Met dit pompoen recept zet je zo een heerlijke maaltijd op tafel, en de mogelijkheden zijn eindeloos! Dit recept laat je zien hoe je met een gemakkelijke groentehack een romige pastasaus op tafel tovert. Zo maak je zeker een gezonde start van het nieuwe jaar!

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de tagliatelle met roerbakgroente
1x groentehack pompoen (zie onderstaand)
1 verpakking (400 g) AH roerbakgroente Italiaanse champignons
400 g tagliatelle
350 ml melk
1 el olijfolie

Voor de groentehack pompoen
2 verpakkingen (800 g) AH Flespompoenstukjes, AH Pompoenstukjes of AH Biologische Pompoenstukjes
2 el olijfolie
1½ tl kaneel
1 tl chilivlokken
1⁄4 tl knoflookpoeder

Bereidingswijze

Voor de groentehack pompoen
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Doe de pompoen samen met kaneel, chilivlokken en knoflookpoeder in een kom. Voeg hier olijfolie aan toe en schud door elkaar. Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de pompoenblokjes 25-30 minuten in de voorverwarmde oven terwijl je ze halverwege een keer omschudt.

Voor de tagliatelle met roerbakgroente
3. Doe de geroosterde pompoenblokjes van de groentehack pompoen in een pan samen met de melk. Warm het geheel op en blend tot een gladde saus met behulp van een staafmixer.
4. Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking gaar.
5. Verhit olijfolie in een wokpan en roerbak de wokgroente Italiaanse champignons in 6-8 minuten beetgaar.
6. Verdeel de tagliatelle over de borden er verdeel hier de pompoensaus en geroerbakte wokgroente over. Serveer direct!

Fotocredits: Albert Heijn

De makkelijkste manier om het nieuwe jaar goed te beginnen, is met een makkelijke en voedzame maaltijd. Dit gerecht met bloemkoolcouscous heb je in een handomdraai op tafel staan, want met de groentehack laat je de oven al het werk doen!

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de Midden-Oosterse bloemkoolcouscous
1x groentehack ovengroente (zie onderstaand)
2 verpakkingen (800 g) AH Bloemkoolcouscous met paprika, tomaat en koriander
1 citroen
50 g amandelen
1 el zonnebloemolie

Voor de ovengroente hack
1 verpakking (600 g) AH Ovengroente courgette, rode paprika & peen
2 el olijfolie
3 tl Ras el Hanout kruiden

Bereidingswijze

Voor de groentehack ovengroente
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Doe de ovengroente courgette, rode paprika & peen in een kom en voeg hier de Ras el Hanout kruiden en de olijfolie aan toe. Schud door elkaar en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de ovengroenten 25 minuten in de oven terwijl je ze halverwege de kooktijd een keer omschudt.

Voor de Midden-Oosterse bloemkool couscous
3. Hak de amandelen grof en pers de citroen.
4. Verhit zonnebloemolie in een wokpan en wok de bloemkoolcouscous in 2 minuten beetgaar. Voeg het citroensap en de gehakte amandelen toe aan de pan en roer de bloemkoolcouscous nog een keer goed door.
5. Serveer de bloemkoolcouscous met de geroosterde ovengroente.

Fotocredits: De Hippe Vegetariër

Met tortilla wraps kun je eindeloos variëren. Wat dacht je van deze heerlijke paddenstoelen enchilada? Deze variant bevat veel groente en eiwitten. Pulled Oats® bevat namelijk 30 gram eiwitten per 100 gram, en heeft een hoge eiwitkwaliteit en verteringswaarde. Dat maakt deze enchilada tot een gerecht in lijn met de schijf van vijf om van te genieten!

Ingrediënten voor 2 personen

Aantal gram groente per persoon: 180

1 pakje Pulled Oats® Naturel
150 gram bimi (of broccoli)
1 kleine ui
150 gram champignons
1 blikje tomatensaus zonder zout
2 eetlepels geraspte belegen 30+ kaas
1 theelepel gerookte chili- of paprikapoeder
een bosje koriander of peterselie
2 eetlepels olie
versgemalen zwarte peper
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (zoals oregano, tijm en basilicum)
4 volkoren tortilla’s

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200° graden.
2. Voeg de bimi heel even aan kokend water toe, dan worden ze niet te gaar.
3. Snijd de ui en koriander fijn en bak in een pan met olie tot ze zacht zijn.
4. Snijd de paddenstoelen en Pulled Oats® en voeg ze toe aan de pan.
5. Voeg de in stukken gesneden bimi, chilipoeder en een groot deel van de tomatenblokjes toe aan de pan. Roer de ingrediënten door elkaar tot ze goed verdeeld zijn.
6. Vul de tortilla’s met het mengsel.
7. Rol de tortilla’s op en leg ze met de vouwkant naar beneden in een ovenschaal.
8. Schenk de resterende tomatenblokjes eroverheen en strooi de kaas er bovenop.
Bak 10 minuten in de oven of totdat de kaas gesmolten is.

Fotocredits: Gold & Green

Pasta bolognese is een van de populairste Italiaanse gerechten. Traditioneel wordt het gerecht gemaakt met gehakt. Deze vegetarische variant bevat veel eiwit dankzij de plantaardige eiwitbron Pulled Oats® en het bevat 275 gram groente per persoon. Een lekker, voedzaam gerecht dat in een handomdraai op tafel staat. Bovendien is het gerecht in lijn met de schijf van vijf!

Ingrediënten voor 2 personen

Aantal gram groente per persoon: 275

1 pakje Pulled Oats® Naturel
300 gram gezeefde tomaten (zonder zout)
2 eetlepels tomatenpuree
2 tomaten
1 kleine ui
1 knoflookteentje
½ verse chilipeper
2 theelepels suiker
versgemalen zwarte peper
verse basilicum
2 eetlepels versgeraspte 32+ kaas (Grana Padano of Parmigiano Reggiano)
150 gram volkorenspaghetti
1-2 eetlepels olie om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Snijd de uien, knoflook, chilipeper en tomaten fijn. Verhit wat olie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
  2. Voeg de ui, knoflook en chili toe en bak ze een paar minuten of totdat ze goudbruin kleuren.
  3. Voeg daarna de tomatenpuree, fijngesneden en gezeefde tomaten toe. Laat het 10-15 minuten op laag vuur sudderen met de deksel op de pan.
  4. Breng op smaak met suiker en versgemalen peper. Kook ondertussen de volkorenspaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg Pulled Oats® aan de pan toe en laat nog kort sudderen.
  5. Serveer met wat versgeraspte kaas en verse basilicum.

Fotocredits: Gold & Green

Deze gepofte knolselderij met romige pompoenpuree is een heerlijk veganistisch hoofdgerecht, perfect voor het kerstdiner! Het is een echte feestelijke toevoeging op een mooi gedekte tafel. De topping van paddenstoelen, Pulled Oats en alfalfa maakt het helemaal af.

Ingrediënten voor 2-3 personen

1 knolselderij
1 verpakking Pulled Oats® Naturel
2 laurierblaadjes
2 el olijfolie
½ tl tijm
½ tl rozemarijn
600 gr pompoen
100 ml plantaardig alternatief op room
300 gr gemengde paddenstoelen
20 gr alfalfa (of tuinkers)
peper en zout
70 gr plantaardig alternatief op roomboter

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven op 200 graden.
2. Snijd de wortelige onderkant van de knolselderij af en schil de buitenste laag.
3. Wrijf de knolselderij in met ongeveer 2 eetlepels olijfolie en verdeel er een beetje zout overheen. Leg de laurierblaadjes op de knolselderij en pak in met aluminiumfolie. Bak de knolselderij ongeveer 2 uur in de oven of totdat deze helemaal zacht is.
4. Begin 1,5 uur nadat de knolselderij in de oven gegaan is met de rest van het gerecht. Schil de pompoen en snijd in blokjes. Kook de pompoen gaar en prak tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout en voeg de room toe.
5. Snijd de paddenstoelen in plakjes. Verhit een boter en bak de paddenstoelen met de tijm en rozemarijn. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan.
6. Verhit opnieuw een beetje boter in de pan en bak de Pulled Oats licht krokant. Voeg vervolgens de paddenstoelen erbij. Smelt de overige boter, deze mag straks over de knolselderij.
7. Verdeel de pompoenpuree over het bord.
8. Haal de knolselderij uit de oven, snijd een kleine inkeping in het vlakke deel. Verdeel de paddenstoelen en Pulled Oats op de knolselderij en een beetje over de pompoenpuree.
9. Maak af met alfalfa en een beetje gesmolten boter.

Fotocredits: Gold&Green

Nu de restaurants nog steeds gesloten zijn beginnen we steeds meer zin te krijgen in gezelligheid en lekkere dingen.  Niet alleen in restaurants kunt u genieten van een goed biertje maar ook thuis kunt u zich verwennen met verschillende biertjes. Haal zelf alles in huis voor een heerlijke bierproeverij.

Kies niet de standaard biertjes

Het is dit keer de bedoeling om voor het zelfde merk te kiezen die u altijd heeft. Kies eens voor een ander merk of probeer een regionale biertje die allemaal uit de buurt komen. U kunt ook een proeverij maken met donkere, lichte of rosé bieren zodat u echt iets anders kunt proberen. Wilt u echt even verrast worden stuur dan iemand naar de winkel die nooit bier drink, zo krijgt u een verrassend aanbod en waarschijnlijk een collectie aan mooie etiketten.

Kant en klaar pakketten

Heeft u geen zin om zelf naar de winkel te gaan en biertjes uit te zoeken? Er zijn ook kant en klaar pakketten die al verschillende biertje bevat. Zo kunt u een pakket selecteren die u het meeste aanspreekt en waarschijnlijk dan ook goed in de smaak valt. Het voordeel hieraan is dat de biertjes vaak goed samen passen. Ze komen soms ook met bijpassende hapjes dus dat wordt extra genieten.

Blind proeven

Wat ook leuk is om een keer te proberen is om het bier eens blind te proeven. Dit kunt u doen met een blinddoek maar dit drinkt altijd wat lastiger. U kunt ook het bier in een donker glas schenken zodat de kleur niet meer zicht baar is. Zet daarbij de biertjes op tafel die u heeft en probeer eens uit of u het juiste biertje er tussen uit zou kunnen halen.

proeven met een kleine gezelschap

Waar u normaal met een grotere groep vrienden in een restaurant gaat zitten is dat nu helaas niet mogelijk. Ga eens bier proeven met uw partner of nodig 2 of 3 vrienden uit als dit natuurlijk met voldoende afstand zou kunnen. Het gezelschap hoeft niet groot te zijn om het gezellig te kunnen hebben. U kunt natuurlijk ook zorgen dat iedereen wat biertjes mee neem zo hoeft u niet zelf alles te halen en is het ook voor u een verrassing hoe de bierproeverij er uit komt te zien.

Ook thuis kunt u zorgen voor een heerlijke bierproeverij.

De koudere dagen komen er weer aan en dat betekend dat ook de pompoenen weer volop verkrijgbaar zullen zijn. Ze hebben een hele zacht ook wel zoete smaak en is prima te gebruiken in een soep of een curry. Ik heb een heerlijk recept voor een pompoen soep om even lekker bij op te kunnen warmen.

Wat heeft u nodig?

Maak een boodschappenlijstje om deze heerlijk soep thuis te kunnen maken, u heeft daarbij het volgende nodig.
– 1 middel of 2 kleine pompoenen (fles pompoen of eikelkalabas is prima)
– Peper en zout
– Olijfolie
– Liter bouillon naar keuze
– Bakpapier
– Staafmixer
– Lekker brood voor om te dippen

Daarbij kunt u zelf nog een variatie aan kruiden kiezen die u hieraan toe wilt voegen. Dit kunt u dus naar wens doen of net waar u zin in heeft. Kies bijvoorbeeld voor kaneel, gember, kokos, rozemarijn, oregano, nootmuskaat, tijm of noten.
Zo kunt u blijven variëren met smaken en kruiden.

Het recept

  • Maak de pompoen schoon en verwijder de zaadlijsten. Snij de pompoen volgend in grote stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter. De schil kan je er dan gewoon aan laten zitten.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg de stukken pompoen op een bakplaat met een velletje bakpapier. Bestrooi de pompoen met de verschillende kruiden en wat olijf olie en wrijf alles goed in. Zorg er dus voor dat elk stukje pompoen goed bedekt is met kruiden en olie.
  • De pompoen moet dan 30 mintuten in de oven waarbij u deze af en toe om schept.
  • Is de pompoen zacht? Dan kunt u dit in een grote pan doen samen met de bouillon. Laat vervolgend nog 15 mintuten pruttelen.
  • Het is tijd om de staafmixer te pakken en de soep glad te maken. Ga voorzichtig te werk want het kan goed heet zijn.
  • De soep is klaar om te serveren. U kunt de soep in kommen scheppen en om het af te maken kunt u er wat verse kruiden overheen strooien. Vergeet ook het brood niet om lekker in de soep te kunnen dippen.

Dit heerlijke gerecht past dus prima in de herfst, begin dus binnenkort zelf aan deze heerlijke soep.

Deze week kunnen we tropische temperaturen verwachten in Nederland. Bij veel mensen neemt de eetlust door de warmte af. Een warme maaltijd met 30 graden heeft ook niet bij iedereen de voorkeur. Graag deel ik hierbij een lekker recept voor een zomerse salade met vis. 

Frisse zalm salade met geitenkaas en komkommer

Een heerlijke frisse salade die u in ongeveer 15 minuten op tafel kunt zetten. De salade heeft niet veel ingrediënten waardoor het gemakkelijk te maken is. Zalm is niet alleen heerlijk in een salade maar ook erg gezond. Zalm bevat veel gezonde vetten, vitaminen en mineralen en heeft daarom veel goede effecten op je lichaam.

De ingrediënten

150 gram Veldsla of andere sla (combineren kan natuurlijk ook)
100 gram gerookte zalm
50 gram geroosterde pijnboom pitten
1/2 Komkommer
1 Bosui
2 theelepeltjes Kappertjes
200 gram Geiten kaas
200 gram Cherrytommaatjes

Bereiding

Snij alle ingrediënten naar de gewenste grote. Maak de salade in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Voeg nog wat Yogurt, olijfolie of citroen toe voor een heerlijke smaak. Breng de salade verder op smaak met peper en zout.

Lekker en licht genieten tijdens de warme zomerdagen, Bon Appétit!

Pin It