Rubriek

Recepten

Rubriek

Eet jij het liefst elke dag een tosti en ben je wel toe aan een verrassende variant? Door kimchi toe te voegen til jij je tosti naar een hoger (en gezonder) niveau! De pittige en friszure smaak is heerlijk in combinatie met gesmolten kaas.  Dit gerecht zal zeker in de smaak vallen bij elke tosti-liefhebber, en is daarmee de ideale lunch voor op 11 mei, want dan is het Eet wat je wil dag!

Ingrediënten

voor 2 personen

Bereidingswijze

  1. Beleg een sneetje brood met een plak kaas, leg daar de kimchi op en dek deze weer af met een plak kaas en een sneetje brood. Doordat de kimchi tussen 2 plakjes kaas ligt, wordt het brood niet nat en blijft het lekker knapperig.
  2. Grill 2 minuten in een tosti-ijzer en serveer met ketchup.

Receptcredits: this.is.glo

De paaseitjes liggen al weer geruime tijd in de in de supermarkten, Pasen komt eraan! Paaseitjes zoeken, de tafel gezellig dekken en vooral genieten van heerlijke paasbrunches met vrienden of familie. Om deze Pasen extra bijzonder te maken deel ik graag dit heerlijke gerecht: Kwarktaart met aardbeien en rabarber.

Ingrediënten

  • 250 gram Cantuccini van Oil & Vinegar
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 125 milliliter Aardbeien-rabarberazijn van Oil & Vinegar
  • 1 eetlepel Aceto Balsamico Della Casa van Oil & Vinegar
  • 100 gram witte basterdsuiker6 blaadjes gelatine
  • 75 milliliter water
  • 500 milliliter volle kwark
  • 200 gram roomkaas
  • 200 gram rabarber
  • 250 gram aardbeien
  • 1 eetlepel suiker

Bereiding

Week de gelatine 5 minuten in koud water. Smelt de boter en maal de Cantuccini fijn in de keukenmachine. Schenk de gesmolten boter bij de koekkruimels. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en verdeel het koekkruimelmengsel over de bodem. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de Aardbeien-rabarberazijn met het water in een pannetje. Voeg de gelatine toe en laat al roerend oplossen. Meng de kwark met de roomkaas en basterdsuiker
in een grote kom. Voeg het azijnmengsel toe en schenk in de springvorm. Laat de kwarktaart 4 uur opstijven in de koelkast.

Maak ondertussen de compote. Snijd de rabarber in kleine stukjes en doe dit samen met 1 eetlepel water en suiker in een pan. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten doorkoken.

Snijd ondertussen de aardbeien in stukjes. Voeg deze toe, nadat de rabarber ongeveer 10 minuten heeft gekookt en uit elkaar is gevallen. Laat de aardbeien nog ongeveer 8 minuten meekoken. Laat de compote afkoelen en voeg nog een eetlepel Aceto Balsamico Della Casa toe.

Garneer de taart met de compote, verse aardbeien en munt en geniet!

Foto credits: Oil & Vinegar

Krijg je wel eens vrienden of familie op bezoek die een hapje komen eten? Pak dan eens groot uit met een lekker vleesgerecht en laat ze echt versteld staan. Wij geven jou een paar handige tips waarmee jij een diner kan verzorgen dat ze niet snel meer vergeten. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Zorg voor een goede sfeer

Voordat je überhaupt iets serveert, moet uiteraard de sfeer goed zijn. Begin met een goede tafelaankleding. Kies voor sfeervolle dinerkaarsen, een mooi tafelkleed, bijpassende servetten en mooi servies. Schenk je gasten wat lekkers te drinken in en je zult merken dat ze dit erg waarderen. Zorg ook dat de verlichting goed is en dat er passende muziek op staat.

Bereid een uniek vleesgerecht

Bereid een uniek vleesgerecht

Doe eens gek, duik in een goed kookboek en kies een heerlijk vleesgerecht om jouw gasten mee te verrassen. Dit kan je uiteraard eventueel nog aanvullen met een voor- en nagerecht. Zorg dat je het vlees goed bereid en daarvoor goede voorbereidingen treft. Denk hierbij aan het marineren of kruiden van het vlees, houd er rekening mee dat het altijd eerst een bepaalde tijd moet intrekken.

Het vlees kopen

Er wordt vaak niet gerealiseerd hoe belangrijk een goed stuk vlees is voor de smaaksensatie. Goed vlees is namelijk net zo belangrijk als de bereidingswijze. Overheerlijk en goed vlees bestel je tegenwoordig gemakkelijk online. Doordat het vlees gekoeld wordt geleverd, hoef je niet bang te zijn dat deze in de verkeerde staat wordt bezorgd.

Extra baktips

Om je op weg te helpen geven wij je een paar extra tips voor het bakken van een heerlijk stuk vlees. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een dikke pan die de warmte optimaal vasthoudt. Pas ook de grootte van de pan aan aan het formaat van het vlees. Zo voorkom je dat het vet rondom het vlees in de pan snel verbrandt. Laat het vlees goed aanbakken aan beide kanten en laat het vlees vervolgens op een lagere temperatuur aan beide kanten garen.

Lees je voor het bakken altijd goed in en volg de stappen in het kookboek. Bedenk er ook gerust leuke andere gerechtjes bij, zo verzorg jij een diner dat niemand niet snel vergeet.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je vaker vlees vervangt voor een plantaardige optie, je lichaam een groter vermogen heeft om butyraat (boterzuur) te produceren uit de bacteriële populaties in je darmflora, wat veel gezondheidsvoordelen heeft. Maar vind je het moeilijk om je AVG’tje zomaar te vervangen? Probeer dan eens deze variant – met een twist!

Ingrediënten

  • 2 verpakkingen Meatless Farm Burgers
  • 200 g zuurkool
  • 1 friszoete appel
  • 50 ml bietensap
  • 30 ml vinaigrette
  • 1 kilo krieltjes met schil
  • 4 takjes verse tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Voor de salade

  • 100 g veldsla
  • 200 g cherrytomaatjes
  • 100 g radijsjes
  • 1 komkommer
  • 2 el vinaigrette

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de krieltjes en leg ze op bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met olijfolie, peper en zout en leg de stukjes tijm ertussen. Rooster voor 20-30 minuten tot de krieltjes goud- bruin en knapperig zijn.
  2. Snijd de appel in dunne reepjes. Meng met de zuurkool en de vinaigrette. Doe de helft van het zuurkoolmengsel in een kom met bietensap, zo krijgt het een roze kleur. Zet apart.
  3. Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de radijsjes in plakjes en de komkommer in blokjes. Meng met de veldsla en eventueel wat van de vinaigrette.
  4. Verhit wat olie in de pan. Bak de burgers gedurende 6-7 minuten op middelhoog vuur. Keer regelmatig.
  5. Verdeel de burgers, salade en de geroosterde krieltjes over 4 borden. Top de burger met zuurkooltoppings en serveer direct.

Wist je dat?
De binnenkant van je darmen continue vervelt net zoals je huid? Wat we eten en drinken draagt bij aan deze vernieuwing en butyraat is hierbij de belangrijkste energiebrandstof voor je spijsverteringsstelsel.

Foto: Green Food Lab

Wat een kou hè? Hoog tijd om jezelf op te warmen met dit heerlijke overnight oats recept. Door de houtachtige smaak van kaneel samen met de warme Overnight Oats en de zoete stoofpeer ervaar je een ultiem wintergevoel! Dit recept is makkelijk te maken, 100% plantaardig, voedzaam en winterproof; dus perfect als ontbijt of tussendoortje om te proberen tijdens Veganuary!

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Stap 1: Warm jouw favoriete Overnight Oats uit de koelkast al roerend op in een pannetje
Stap 2: Snijd de stoofperen in stukjes en hak de pecannoten grof fijn
Stap 3: Top de Overnight Oats met stoofperen, pecannoten en het kaneel
Stap 4: Warm lekker op met dit heerlijke ontbijt en geniet!

Geniet van deze Overnight Oats tijdens je ontbijt! Op zoek naar nog meer Overnight Oats recepten? Kijk dan in YB by Yoghurt Barn hun inspiratie gids!

Fotocredits: YB by Yoghurt Barn

Nog een paar dagen tot de kerst. Pak uit met dit heerlijke recept, Portobello Carpaccio met Truffle Soy Sauce.

Ingrediënten

  • 100 ML Truffle Soy Sauce van Oil & Vinegar
  • 2 Portobello Paddenstoelen
  • 10 GR Pijnboompitten
  • 10 GR Parmezaanse kaas
  • 1⁄2 Avocado
  • Peper
  • Rucola als garnering

Bereiding

Snijd de portobello-paddenstoelen in dunne plakjes en leg ze in een schaal. Giet er vervolgens de Truffle Soy Sauce over, zodat alle plakjes bedekt zijn. Laat minstens 2 uur intrekken.Pureer het vruchtvlees van de avocado, breng op smaak met wat peper en doe in een spuitzak. Bak de pijnboompitten mooi lichtbruin in een pan zonder vet.

Verdeel de plakjes portobello over een bord, garneer met pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en toefjes avocado. Werk af met wat streepjes Truffle Mayonnaise en rucola. Geniet ervan!

Foto credits: Oil & Vinegar

De feestdagen komen langzaam in zicht met dit recept van Oil & Vinegar tovert u een heerlijk gerecht op tafel.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • Bak- & braadolijfolie
  • Risotto Tartufo van Oil & Vinegar
  • 200 ml witte wijn
  • 1 zakje Funghi Procini Secchi van Oil & Vinegar
  • 600 g kabeljauw
  • Extra Virgin Olive Oil BlackTruffle van Oil & Vinegar
  • 2 Bouillonblokjes (groente, paddenstoelen in 800 ml water)
  • Zeekraal om te garneren
  • 1 Venkel

Voor de hollandaisesaus

  • 100 g Roomboter
  • 2 Eidooiers op kamertemperatuur
  • 2 el Marc-de-Champagne-Azijn van Oil & Vinegar

Bereiding

Wel de Funghi Porcini Secchi minstens 2 uur in water. Giet de geweekte paddenstoelen door een zeef met een koffiefilter erin (zo vang je het eventuele zand op) en bewaar het weekwater en de geweekte paddenstoelen apart. Was de geweekte paddenstoelen, zodat er zeker geen zand meer in zit en snijd ze fijn. Snijd ook de ui fijn en fruit die in 50 ml Bak- & Braad Olijfolie en voeg daar het zakje Risotto Tartufo aan toe. Kook de risotto ongeveer 2 minuten op een laag vuur en roer continu door. Voeg 200 ml witte wijn toe en kook het mengsel al roerend tot de wijn verdampt is. Voeg het weekwater van de paddenstoelen toe en roer weer goed door. Voeg vervolgens telkens een beetje bouillon aan de risotto toe en roer regelmatig door. Doe dat tot de risotto gaar is (circa 20 minuten). Voeg 5 minuten voor het eind de dungesneden (met mandoline) venkel toe en gaar die mee met de risotto. Besprenkel voor het serveren met Extra virgin Olive oil Black truffle.

Maak nu de hollandaisesaus

Smelt 100 gr roomboter in een pannetje, maar laat die niet bruin worden! Giet de gesmolten boter in een schenk-maatbeker. Doe de 2 eidooiers in een hoge beker, voeg er 2 el Marc-de-Champagne-azijn aan toe en mix met de staafmixer. Giet tijdens het mixen de gesmolten boter langzaam bij de eidooiers. Giet de boter in een langzame dunne straal, je zult de saus dikker zien worden. Bak de kabeljauw mooi bruin en gaar met Bak- & Braad Olijfolie. Verdeel de risotto over de borden, leg de kabeljauw er half op met de Hollandaise saus en werk af met de zeekraal. Eet smakelijk!

Foto credits: Oil & Vinegar

World Vegan Month is dé maand om samen te genieten van plantaardige gerechten. Wist je dat je je classic burger heel gemakkelijk kan omtoveren tot een smaakvolle en goedvullende vegan variant? Lekker met cheddar, sriracha mayonaise en rode ui. Serveer met ovenfrietjes en eet smakelijk samen!

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 2 plakken Violife Cheddar Flavour Slices
  • 2 hamburgerbroodjes
  • 2 plantaardige burgers, bijvoorbeeld van Beyond Meat
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 krop krulsla, grof gescheurd
  • 500 g ovenfriet
  • 3 el vegan mayonaise
  • 2 tl sriracha
  • VIOBLOCK unsalted, om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Bereid de frietjes volgens de instructies op de verpakking.
  2. Meng de mayonaise met de sriracha in een kom en zet apart voor later gebruik.
  3. Verhit een eetlepel VIOBLOCK unsalted in een grillpan. Snijd de broodjes open en bak de binnenzijden van de broodjes goudbruin en knapperig in 2 tot 3 minuten. Leg de broodjes alvast klaar om te serveren.
  4. Verhit een eetlepel VIOBLOCK unsalted in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de burgers volgens de instructies op de verpakking. Leg wanneer je de burgers omdraait een plakje Cheddar Flavour op de bovenzijde van de burgers zodat deze kan smelten. Plaats de deksel op de pan om het smeltproces te versnellen. Haal wanneer de Cheddar Flavour Slices gesmolten zijn de burgers uit de pan.
  5. Tijd om het af te maken! Bestrijk de onderzijden van de burgerbroodjes met de sriracha mayonaise. Leg hier de krulsla, de burgers met de gesmolten Cheddar Flavour Slices en de uienringen op. Bestrijk ook de onderzijde van de bovenkant van het broodje met sriracha mayonaise en leg deze erop. Serveer de burgers met een portie frietjes. Genieten maar!

Receptcredits & foto: Violife

Eet je graag eens wat vaker vega(n), maar kom je bij de lunch meestal niet verder dan een plakje salami of kaas op brood? Met deze tips maak je zonder veel moeite een lekkere vegetarische of plantaardige lunch klaar! Oktober is de ideale maand om daarmee te experimenteren, want dan vinden zowel Wereld Vegetarisme Dag (1 oktober) als Eet Geen Dierendag (4 oktober) als Wereldvoedseldag (16 oktober) plaats. Een vega(n) lunch is lekker, makkelijk en ook nog eens goed voor de planeet én de dieren!

1. Geef je vertrouwde boterham een twist

Eet jij tussen de middag het liefst een vertrouwde Hollandse boterham? Dat kan prima vega(n)! Van bijna alle vleeswaren is een lekkere vegetarische variant in de supermarkt te vinden. Zo kan je gewoon genieten van je boterham salami, paté of filet americain. Ook zuivel hoef je niet te missen als je een dagje plantaardig kiest. Zo is er zelfs vegan eiersalade te vinden en maak je met een plantaardige variatie op plakjes kaas makkelijk een heerlijke vegan tosti. Ook zonder vlees- en zuivelvervangers maak je een lekkere boterham klaar. Denk aan een broodje met hummus, avocado, komkommer en tomaat. Helemaal plantaardig en o zo lekker!

2. Ga voor een lichte lunch

Als de after lunch dip bij jou vaak toeslaat, dan is een lichte lunch misschien een goede uitkomst. Zo zit je na de lunch niet helemaal vol maar krijg je toch de benodigde energie binnen. Maak een soepje van jouw favoriete groenten (zo zijn champignonsoep en spinaziesoep echte aanraders) of ga voor een salade met vega kipstukjes of kikkererwten als eiwitbron. Wel zin in een verrassende lunch, maar geen tijd (of zin) om in de keuken aan de slag te gaan? De salades van Albert Heijn zijn dan jouw ideale uitkomst! Er zijn drie heerlijke nieuwe vega(n) salades in een handige meeneempot: de smaken Spicy Mango, Witte Kaas Zoete Aardappel en Sojaboon Wakame. Zo kan je waar en wanneer dan ook genieten van een gezonde lichte lunch.

3. Laat je inspireren door wereldkeukens

Heb je de tijd om in de keuken te staan en houd je wel van een beetje uitdaging? Er is zoveel lekkers te ontdekken! Laat je inspireren door wereldkeukens en maak bijvoorbeeld een vegan wrap met gemarineerde tempeh, avocado, kidneybonen en sla. Heb je wat meer tijd, maak dan je eigen Aziatische springrolls gevuld met je favoriete rauwkost. Of experimenteer met hartige pannenkoekjes met (vegan) kaas, prei en champignons. Heerlijk voor tijdens het thuiswerken, maar ook om mee te nemen in een bakje naar kantoor!

Zin in een lekkere lunch, maar geen tijd en zin om lang in de keuken te staan? Met dit recept maak je snel een lekkere wrap met vegetarisch gehakt en je favoriete groenten. De wraps maken je lunchtrommel tot een feestje dankzij de kleurrijke groente tortilla’s. Enjoy!

Ingrediënten

Voor 2 personen

Bereidingswijze

  1. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak het vegetarisch gehakt zo’n 3-5 minuten tot het knapperig en gaar is.
  2. Snijd de sla fijn, de komkommer in plakjes en de paprika in reepjes. Meng de cottage cheese met de Santa Maria Fajita Seasoning Mix en snijd als laatste de avocado in plakjes.
  3. Vul de Santa Maria Tortilla’s met het vegetarische gehakt, de groenten en de gekruide cottage cheese. Natuurlijk kan je meer ingrediënten naar keuze toevoegen, bijvoorbeeld restjes van groenten die je in de koelkast hebt liggen!

Foto:Santa Maria x Chickslovefood

Pin It