Rubriek

Recepten

Rubriek

Er zijn steeds meer restaurants die tapas of shared dining aanbieden. De menukaart bestaat uit kleine gerechtjes waarvan u er in verschillende rondes meerdere van kunt bestellen. Lekker lang tafelen, meerdere gerechtjes proeven en het delen van eten met elkaar. Vindt u het leuk om thuis etentjes te organiseren? Met meerdere gerechtjes kunt u voor ieder elk wils maken. Ik geef u een aantal tips voor het maken van een meergangen menu met kleine gerechtjes.

Maak een goed menu met kleine gerechtjes

Het leuke van meerdere gerechtjes is natuurlijk dat er voor iedereen wat tussen zit. Doordat er meerdere gerechtjes worden aangeboden moet u de hoeveelheden aanpassen aan het gezelschap. Begin met het samenstellen van een goed menu. Bij het samenstellen van een menu kunt u rekening houden met de traditionele 3 gangen. Het leuke aan kleine gerechtjes is dat u meerdere dingen kunt serveren. Zo is een soepje in een glaasje, capriccio op een lepel en een broodplankje met smeersel een prima eerste gang. U kunt uw meergangen diner eventueel ook een thema geven zoals Italiaans, Nederlands of Spaans. In elke gang kunt u dan typische gerechten van dat moment kiezen. Maak een menu die voor u gemakkelijk te maken is. Veel gerechtjes kunt u al een dag van te voren voorbereiden. Maak geen gerechten waarbij u nog lang in de keuken moet staan maar zorg voor een menu waarbij u zelf ook veel aan tafel kunt zitten bij de gasten.

Vlees, vis en vegetarisch als hoofdgerechtjes

Voor het hoofdgerecht is het goed om een gerechtjes te maken met vlees, vis en vegetarisch. Met menu kunt u dan aanvullen aardappelen, rijst, pasta, groente en salades. Door de gerechtjes in kleine porties op tafel te serveren kan iedereen iets lekkers pakken. Het grote voordeel is dat u ook de gerechtjes voor het hoofdgerecht al kunt voor bereiden. Kies voor gerechten die gemakkelijk zijn op te waren of maak de ovenschotel al zover klaar dat deze alleen nog in de oven hoeft. Wanneer alle gerechtjes op tafel staan schuift u zelf ook lekker aan. Samen tafelen en meerdere receptjes proeven.

Nagerechten

Na het hoofdgerecht is het tijd voor het toetje. U kunt een variatie maken van ijs, pudding of een heerlijk kaasplankjes. Ook bij het nagerecht is combineren mogelijk. Geef uw gasten meerdere nagerechtjes. Het voordeel van een meergangen diner met kleine gerechtjes is dat u zelf ook meer tijd heeft om aan tafel te zitten. Bij dieetwensen is er voor iedereen wel iets te kiezen. Maak het u zelf gemakkelijk en begin een dag voor uw etentje met het voorbereiden van de meeste gerechtjes.

Met deze gezondere versie van de klassieke Caesarsalade begin jij het najaar goed! Deze Caesarsalade zit bomvol vezelrijke ingrediënten zoals volkoren croutons en boerenkool en bevat ook nog eens een goede portie eiwit en gezonde vetten. Lekker én gezond genieten dus met dit kleurrijke recept!

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 4 eieren
  • 2 kipfilets, in reepjes
  • 1 bosui, in plakjes
  • 500 g boerenkool
  • 200 g radijs, in plakjes
  • 200 g quinoa
  • 4 el Becel Original Vloeibaar
  • 2 el pompoenpitten
  • zout en peper

voor de volkoren croutons

  • 2 sneeën volkorenbrood, grof gesneden
  • 2 el Becel Original Vloeibaar

voor de yoghurtdressing

  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ½ citroen
  • 50 g magere yoghurt
  • 5 g platte peterselie

Bereidingswijze

  1. Begin met de volkoren croutons. Verwarm de oven voor op 200 °C en verdeel de stukjes brood over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel hier de Becel Original Vloeibaar overheen en breng op smaak met zout en peper. Bak de croutons 10 minuten in de oven tot de croutons knapperig zijn geworden. Hussel halverwege om.
  2. Door naar de boerenkool! Verdeel de boerenkool over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met 2 eetlepels Becel Original Vloeibaar en breng op smaak met zout en peper. Hussel het geheel goed door en bak de boerenkool vervolgens 8 minuten in de oven totdat de boerenkool knapperig is geworden.
  3. Bereid de quinoa volgens de instructies op de verpakking. Breng op smaak met zout en peper en laat de quinoa compleet afkoelen.
  4. Meng alle ingrediënten voor de yoghurtdressing in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  5. Kook de eieren 6 minuten in ruim kokend water en giet af met koud water. Pel de eieren en snijd ze door de helft.
  6. Verhit de Becel Original Vloeibaar in een grillpan op hoge temperatuur en bak de kipfiletreepjes in 4 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper en keer halverwege om.

Verdeel de quinoa over de vier kommen, leg hierop de boerenkool en radijs. Leg vervolgens op iedere salade wat gegrilde kip, een ei en maak het af met de volkoren croutons. Garneer het met de bosui en pompoenpitten en serveer direct met de yoghurtdressing. Eet smakelijk!

Recept- en fotocredits: Becel

Wat is nou het ultieme najaarsgerecht? Een hartverwarmende stoof natuurlijk! Deze gezonde vegan stoofpot met paddenstoelen en krieltjes zit boordevol groente én smaak en is ook nog eens heel makkelijk te bereiden. Maak een lekker grote pan klaar en verwen je vrienden en familie ermee!

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 4 tomaten, in blokjes
  • 3 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 300 g krieltjes, gehalveerd
  • 250 g kastanjechampignons, in kwarten
  • 140 g koningsoesterzwammen, in kwarten
  • 50 g zilveruien
  • 15 g basilicum, fijngesneden
  • 5 g tijm
  • 200 ml groentebouillon
  • 2 el Becel Original Vloeibaar
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verhit Becel Original Vloeibaar in een grote braadpan op middelhoge temperatuur en fruit hierin de zilveruien 3 minuten aan. Voeg de knoflook, de helft van de basilicum en de tijm toe en bak deze nog 2 minuten mee.
  2. Voeg dan de paprika, courgette, aubergine, kastanjechampignons en koningsoesterzwammen toe en bak deze 5 minuten totdat deze beetgaar zijn.
  3. Verlaag de temperatuur en voeg de tomaten, krieltjes en groentebouillon toe en laat dit 20 minuten pruttelen totdat de krieltjes gaar zijn. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de groentestoof over diepe kommen en garneer deze met de overgebleven basilicum. Serveer direct!

Tip: Ben je nog op zoek naar een goede braadpan? Maak deze stoof eens in een braadpan van BK!

Recept- en fotocredits: Becel

Eet jij het liefst elke dag een tosti en ben je wel toe aan een verrassende variant? Door kimchi toe te voegen til jij je tosti naar een hoger (en gezonder) niveau! De pittige en friszure smaak is heerlijk in combinatie met gesmolten kaas.  Dit gerecht zal zeker in de smaak vallen bij elke tosti-liefhebber, en is daarmee de ideale lunch voor op 11 mei, want dan is het Eet wat je wil dag!

Ingrediënten

voor 2 personen

Bereidingswijze

  1. Beleg een sneetje brood met een plak kaas, leg daar de kimchi op en dek deze weer af met een plak kaas en een sneetje brood. Doordat de kimchi tussen 2 plakjes kaas ligt, wordt het brood niet nat en blijft het lekker knapperig.
  2. Grill 2 minuten in een tosti-ijzer en serveer met ketchup.

Receptcredits: this.is.glo

De paaseitjes liggen al weer geruime tijd in de in de supermarkten, Pasen komt eraan! Paaseitjes zoeken, de tafel gezellig dekken en vooral genieten van heerlijke paasbrunches met vrienden of familie. Om deze Pasen extra bijzonder te maken deel ik graag dit heerlijke gerecht: Kwarktaart met aardbeien en rabarber.

Ingrediënten

  • 250 gram Cantuccini van Oil & Vinegar
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 125 milliliter Aardbeien-rabarberazijn van Oil & Vinegar
  • 1 eetlepel Aceto Balsamico Della Casa van Oil & Vinegar
  • 100 gram witte basterdsuiker6 blaadjes gelatine
  • 75 milliliter water
  • 500 milliliter volle kwark
  • 200 gram roomkaas
  • 200 gram rabarber
  • 250 gram aardbeien
  • 1 eetlepel suiker

Bereiding

Week de gelatine 5 minuten in koud water. Smelt de boter en maal de Cantuccini fijn in de keukenmachine. Schenk de gesmolten boter bij de koekkruimels. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en verdeel het koekkruimelmengsel over de bodem. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de Aardbeien-rabarberazijn met het water in een pannetje. Voeg de gelatine toe en laat al roerend oplossen. Meng de kwark met de roomkaas en basterdsuiker
in een grote kom. Voeg het azijnmengsel toe en schenk in de springvorm. Laat de kwarktaart 4 uur opstijven in de koelkast.

Maak ondertussen de compote. Snijd de rabarber in kleine stukjes en doe dit samen met 1 eetlepel water en suiker in een pan. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten doorkoken.

Snijd ondertussen de aardbeien in stukjes. Voeg deze toe, nadat de rabarber ongeveer 10 minuten heeft gekookt en uit elkaar is gevallen. Laat de aardbeien nog ongeveer 8 minuten meekoken. Laat de compote afkoelen en voeg nog een eetlepel Aceto Balsamico Della Casa toe.

Garneer de taart met de compote, verse aardbeien en munt en geniet!

Foto credits: Oil & Vinegar

Krijg je wel eens vrienden of familie op bezoek die een hapje komen eten? Pak dan eens groot uit met een lekker vleesgerecht en laat ze echt versteld staan. Wij geven jou een paar handige tips waarmee jij een diner kan verzorgen dat ze niet snel meer vergeten. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Zorg voor een goede sfeer

Voordat je überhaupt iets serveert, moet uiteraard de sfeer goed zijn. Begin met een goede tafelaankleding. Kies voor sfeervolle dinerkaarsen, een mooi tafelkleed, bijpassende servetten en mooi servies. Schenk je gasten wat lekkers te drinken in en je zult merken dat ze dit erg waarderen. Zorg ook dat de verlichting goed is en dat er passende muziek op staat.

Bereid een uniek vleesgerecht

Bereid een uniek vleesgerecht

Doe eens gek, duik in een goed kookboek en kies een heerlijk vleesgerecht om jouw gasten mee te verrassen. Dit kan je uiteraard eventueel nog aanvullen met een voor- en nagerecht. Zorg dat je het vlees goed bereid en daarvoor goede voorbereidingen treft. Denk hierbij aan het marineren of kruiden van het vlees, houd er rekening mee dat het altijd eerst een bepaalde tijd moet intrekken.

Het vlees kopen

Er wordt vaak niet gerealiseerd hoe belangrijk een goed stuk vlees is voor de smaaksensatie. Goed vlees is namelijk net zo belangrijk als de bereidingswijze. Overheerlijk en goed vlees bestel je tegenwoordig gemakkelijk online. Doordat het vlees gekoeld wordt geleverd, hoef je niet bang te zijn dat deze in de verkeerde staat wordt bezorgd.

Extra baktips

Om je op weg te helpen geven wij je een paar extra tips voor het bakken van een heerlijk stuk vlees. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een dikke pan die de warmte optimaal vasthoudt. Pas ook de grootte van de pan aan aan het formaat van het vlees. Zo voorkom je dat het vet rondom het vlees in de pan snel verbrandt. Laat het vlees goed aanbakken aan beide kanten en laat het vlees vervolgens op een lagere temperatuur aan beide kanten garen.

Lees je voor het bakken altijd goed in en volg de stappen in het kookboek. Bedenk er ook gerust leuke andere gerechtjes bij, zo verzorg jij een diner dat niemand niet snel vergeet.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je vaker vlees vervangt voor een plantaardige optie, je lichaam een groter vermogen heeft om butyraat (boterzuur) te produceren uit de bacteriële populaties in je darmflora, wat veel gezondheidsvoordelen heeft. Maar vind je het moeilijk om je AVG’tje zomaar te vervangen? Probeer dan eens deze variant – met een twist!

Ingrediënten

  • 2 verpakkingen Meatless Farm Burgers
  • 200 g zuurkool
  • 1 friszoete appel
  • 50 ml bietensap
  • 30 ml vinaigrette
  • 1 kilo krieltjes met schil
  • 4 takjes verse tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Voor de salade

  • 100 g veldsla
  • 200 g cherrytomaatjes
  • 100 g radijsjes
  • 1 komkommer
  • 2 el vinaigrette

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de krieltjes en leg ze op bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met olijfolie, peper en zout en leg de stukjes tijm ertussen. Rooster voor 20-30 minuten tot de krieltjes goud- bruin en knapperig zijn.
  2. Snijd de appel in dunne reepjes. Meng met de zuurkool en de vinaigrette. Doe de helft van het zuurkoolmengsel in een kom met bietensap, zo krijgt het een roze kleur. Zet apart.
  3. Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de radijsjes in plakjes en de komkommer in blokjes. Meng met de veldsla en eventueel wat van de vinaigrette.
  4. Verhit wat olie in de pan. Bak de burgers gedurende 6-7 minuten op middelhoog vuur. Keer regelmatig.
  5. Verdeel de burgers, salade en de geroosterde krieltjes over 4 borden. Top de burger met zuurkooltoppings en serveer direct.

Wist je dat?
De binnenkant van je darmen continue vervelt net zoals je huid? Wat we eten en drinken draagt bij aan deze vernieuwing en butyraat is hierbij de belangrijkste energiebrandstof voor je spijsverteringsstelsel.

Foto: Green Food Lab

Wat een kou hè? Hoog tijd om jezelf op te warmen met dit heerlijke overnight oats recept. Door de houtachtige smaak van kaneel samen met de warme Overnight Oats en de zoete stoofpeer ervaar je een ultiem wintergevoel! Dit recept is makkelijk te maken, 100% plantaardig, voedzaam en winterproof; dus perfect als ontbijt of tussendoortje om te proberen tijdens Veganuary!

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Stap 1: Warm jouw favoriete Overnight Oats uit de koelkast al roerend op in een pannetje
Stap 2: Snijd de stoofperen in stukjes en hak de pecannoten grof fijn
Stap 3: Top de Overnight Oats met stoofperen, pecannoten en het kaneel
Stap 4: Warm lekker op met dit heerlijke ontbijt en geniet!

Geniet van deze Overnight Oats tijdens je ontbijt! Op zoek naar nog meer Overnight Oats recepten? Kijk dan in YB by Yoghurt Barn hun inspiratie gids!

Fotocredits: YB by Yoghurt Barn

Nog een paar dagen tot de kerst. Pak uit met dit heerlijke recept, Portobello Carpaccio met Truffle Soy Sauce.

Ingrediënten

  • 100 ML Truffle Soy Sauce van Oil & Vinegar
  • 2 Portobello Paddenstoelen
  • 10 GR Pijnboompitten
  • 10 GR Parmezaanse kaas
  • 1⁄2 Avocado
  • Peper
  • Rucola als garnering

Bereiding

Snijd de portobello-paddenstoelen in dunne plakjes en leg ze in een schaal. Giet er vervolgens de Truffle Soy Sauce over, zodat alle plakjes bedekt zijn. Laat minstens 2 uur intrekken.Pureer het vruchtvlees van de avocado, breng op smaak met wat peper en doe in een spuitzak. Bak de pijnboompitten mooi lichtbruin in een pan zonder vet.

Verdeel de plakjes portobello over een bord, garneer met pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en toefjes avocado. Werk af met wat streepjes Truffle Mayonnaise en rucola. Geniet ervan!

Foto credits: Oil & Vinegar

De feestdagen komen langzaam in zicht met dit recept van Oil & Vinegar tovert u een heerlijk gerecht op tafel.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • Bak- & braadolijfolie
  • Risotto Tartufo van Oil & Vinegar
  • 200 ml witte wijn
  • 1 zakje Funghi Procini Secchi van Oil & Vinegar
  • 600 g kabeljauw
  • Extra Virgin Olive Oil BlackTruffle van Oil & Vinegar
  • 2 Bouillonblokjes (groente, paddenstoelen in 800 ml water)
  • Zeekraal om te garneren
  • 1 Venkel

Voor de hollandaisesaus

  • 100 g Roomboter
  • 2 Eidooiers op kamertemperatuur
  • 2 el Marc-de-Champagne-Azijn van Oil & Vinegar

Bereiding

Wel de Funghi Porcini Secchi minstens 2 uur in water. Giet de geweekte paddenstoelen door een zeef met een koffiefilter erin (zo vang je het eventuele zand op) en bewaar het weekwater en de geweekte paddenstoelen apart. Was de geweekte paddenstoelen, zodat er zeker geen zand meer in zit en snijd ze fijn. Snijd ook de ui fijn en fruit die in 50 ml Bak- & Braad Olijfolie en voeg daar het zakje Risotto Tartufo aan toe. Kook de risotto ongeveer 2 minuten op een laag vuur en roer continu door. Voeg 200 ml witte wijn toe en kook het mengsel al roerend tot de wijn verdampt is. Voeg het weekwater van de paddenstoelen toe en roer weer goed door. Voeg vervolgens telkens een beetje bouillon aan de risotto toe en roer regelmatig door. Doe dat tot de risotto gaar is (circa 20 minuten). Voeg 5 minuten voor het eind de dungesneden (met mandoline) venkel toe en gaar die mee met de risotto. Besprenkel voor het serveren met Extra virgin Olive oil Black truffle.

Maak nu de hollandaisesaus

Smelt 100 gr roomboter in een pannetje, maar laat die niet bruin worden! Giet de gesmolten boter in een schenk-maatbeker. Doe de 2 eidooiers in een hoge beker, voeg er 2 el Marc-de-Champagne-azijn aan toe en mix met de staafmixer. Giet tijdens het mixen de gesmolten boter langzaam bij de eidooiers. Giet de boter in een langzame dunne straal, je zult de saus dikker zien worden. Bak de kabeljauw mooi bruin en gaar met Bak- & Braad Olijfolie. Verdeel de risotto over de borden, leg de kabeljauw er half op met de Hollandaise saus en werk af met de zeekraal. Eet smakelijk!

Foto credits: Oil & Vinegar

Pin It