Rubriek

Recepten

Rubriek

Met dit recept zet je zo een heerlijke en gezonde plaattaart op tafel. Je maakt de notenbodem helemaal zelf, en dat proef je! Beleg de taart met bloemkool, boerenkool en appel en het genieten kan beginnen. Kijk voor meer plantaardige inspiratie op zokanhetook.nu!

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 600 g bloemkool
  • 200 g onbewerkte noten
  • 200 g bloem
  • 50 g boerenkool
  • 6 el olijfolie
  • 6 el plantaardige melk
  • 6 el tahin
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 appel
  • 2 citroenen, het sap
  • 1 mespunt zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Doe de noten in een keukenmachine en maal ze fijn. Doe de fijngemalen noten samen met de bloem, het bakpoeder en een mespunt zout in een kom. Voeg de olijfolie en plantaardige melk toe aan de kom en kneed tot een egaal deeg. Verdeel het deeg over een ingevette springvorm of een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Doe ondertussen de tahin, het citroensap en de extra vierge olijfolie in een keukenmachine, blend tot een egale saus en breng op smaak met zout en peper.
  4. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en meng in een kom met 2 eetlepels zonnebloemolie. Verwijder de schil en het klokhuis van de appel en snijd het vruchtvlees in plakjes. Doe de boerenkool met de chilivlokken en een eetlepel zonnebloemolie in een kom en hussel door elkaar.
  5. Haal de notenbodem uit de oven en bestrijk met twee derde van de tahinsaus. Verdeel de boerenkool, bloemkool en appel over de bodem en bak de plaattaart nog 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat 5 minuten afkoelen voordat je de taart aansnijdt en garneer met de overgebleven tahinsaus.

Foto: #zokanhetook

Deze plaattaart is een feestje op de eettafel! De pompoen, rucola en rode ui zijn een smaakvolle en kleurrijke combinatie. Lekker én verantwoord, want de taart is helemaal plantaardig! Kijk voor meer plantaardige inspiratie op zokanhetook.nu

Ingrediënten
voor 4 personen

  • 600 g kikkererwten uit blik
  • 100 g kikkererwtenmeel
  • 25 g rucola
  • 100 ml water
  • 2 rode uien
  • ½ flespompoen
  • 2 tl ras-el-hanoutkruiden

Bereidingswijze

  1. Laat de kikkererwten uit blik uitlekken, spoel ze af onder de stromende kraan en laat uitlekken. Doe 2/3 van de uitgelekte kikkererwten in een keukenmachine samen met de helft van het water en maal tot een gladde puree. Voeg het kikkererwtenmeel toe, breng op smaak met zout en peper en mix tot een stevig beslag.
  2. Verdeel het kikkererwtendeeg over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Verwijder de schil van de flespompoen en snijd de flespompoen in zo dun mogelijke plakken. Verwijder de schil van de rode uien en snijd de rode ui in dunne ringen. Doe de overgebleven kikkererwten samen met de ras-el-hanourkruiden en een scheutje zonnebloemolie in een kom en hussel door elkaar.
  4. Haal de kikkererwtenbodem uit de oven en verdeel hier de plakjes flespompoen en ui over, gevolgd door de kikkererwten. Bak de plaattaart nog 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Haal de plaattaart uit de oven en garneer met rucola.

Fotocredits: #zokanhetook

BBQ eens buiten de box. Wist je dat groentes ook heel lekker zijn om te bereiden op de BBQ. Deze groentespiesjes zijn super lekker en ook nog eens heel erg gezond!

Ingrediënten

Voor 12 spiesjes

  • 1 bos EAT ME groene asperges, in grove stukken
  • 12 EAT ME mini aubergine, gehalveerd
  • 6 EAT ME mini courgette, gehalveerd
  • 12 EAT ME mini bloemkool, heel
  • peper en zout, naar smaak
  • zonnebloemolie, om in te smeren

Voor de mangochutney

  • 2 EAT ME eetrijpe mango, in blokjes
  • 1 EAT ME rode cayenne peper, fijn gesneden
  • 2 cm EAT ME gember, geschild en geraspt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 limoen, het sap
  • 2 el bruine basterd suiker
  • 4 kardemompeulen
  • 1 tl komijnzaad heel
  • 1 tl korianderzaad heel
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl zout

Benodigdheden: (houten) spiesjes

Bereidingswijze

  1. Week de spiesjes even in water, zodat deze niet verbranden op de bbq. Snijd ondertussen de groente
  2. Rijg de groenten om en om aan de spiesjes zodat je een kleurrijke spies vormt en leg deze op een serveerschaal. Smeer de spiesjes in met een beetje zonnebloemolie en breng op smaak met peper en zout.
  3. Bak de spiesjes 5-8 minuten op de BBQ of in een grillpan met zonnebloemolie totdat ze een mooie kleur krijgen. Serveer met de mangochutney en garneer met verse koriander. Eet smakelijk!

Voor de mangochutney

  1. Maak ondertussen de mango chutney. Snijd de mango in blokjes. Rooster de kardemom, komijn en korianderzaad in een koekenpan zonder olie, totdat het begint te geuren. Stamp vervolgens de specerijen fijn met een vijzel en verwijder het jasje van de kardamom.
  2. Verwarm een steelpannetje met een scheut olie om middelhoog vuur. Bak hierin de knoflook en gember. Doe hier de bruine basterdsuiker in samen met het limoensap en roer dit goed door tot het begint te koken. Verlaag nu het vuur en voeg scheutje water toe, de getoaste specerijen, zout en de mangoblokjes.
  3. Laat dit 30 minuutjes pruttelen op laag vuur tot een dikke substantie ontstaat. Voeg in de laatste 10 minuten de fijngehakte cayennepeper toe en op het eind de kurkuma en roer dit nog goed door.
  4. Laat dit afkoelen alvorens te serveren.

Fotocredit: EAT ME

Lekker buiten eten is wat we natuurlijk het allerliefste doen in de zomer. Deze salade is perfect om mee te nemen naar een gezellige picknick of heerlijk om te serveren als bijgerecht bij jou BBQ avond in de tuin.

Ingrediënten

  • 800 g EAT ME zoete aardappel
  • 250 g EAT ME mini maïs
  • 2 EAT ME avocado’s, in blokjes
  • 100 g cornichons, in kleine stukjes
  • 50 g kappertjes
  • 15 g bieslook, grofgehakt
  • peper en zout
  • zonnebloemolie, om in te bakken

Voor avocadosaus

  • 2 EAT ME avocado’s
  • 4 el mayonaise
  • 125 g crème fraîche
  • 3 el mosterd
  • 30 ml azijn

Bereidingswijze

  1. Was de zoete aardappel en schil deze. Snijd in gelijkmatige stukken (ongeveer 3x3cm) en kook de zoete aardappelen in een ruime hoeveelheid water ongeveer 10 minuten. Controleer of de aardappel gaar is met een vork, je zou makkelijk door de aardappel heen moeten komen. Giet dit af en laat ze afkoelen.
  2. Gril ondertussen de mini maïs op de BBQ op of in een grillpan op hoog vuur met zonnebloemolie. Zet apart en laat afkoelen.
  3. Maak ondertussen ook de saus. Combineer de ingrediënten voor de saus in een keukenmachine of een blender tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Pak nu een mengkom erbij en voeg hierin de zoete aardappel, mini maïs en blokjes avocado. Voeg ook de plakjes cornichons en kappertjes toe en drie kwart van de bieslook.
  5. Meng ook de avocadosaus erdoor heen en garneer met de overgebleven bieslook. Eet smakelijk!

Fotocredits: EAT ME

Dit van oorsprong Egyptische cakeachtige gebak móet je een keer proberen! De griesmeelcake wordt gemaakt met plantaardige yoghurt en boter, en verschillende zoete ingrediënten. Hierdoor is deze Basbousa niet alleen verrassend lekker, maar ook helemaal plantaardig! Tip: serveer met een kopje verse muntthee.

Bereidingstijd totaal: 1 uur
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 30 minuten

Ingrediënten

250 g griesmeel
100 g Flora Plant ongezouten (+ extra om in te vetten)
100 ml plantaardige yoghurt
100 ml agavesiroop
1 tl bakpoeder
50 g blanke amandelen
50 g pistachenoten
40 g kokosvlokken

Voor de sinaasappel-oranjebloesemsiroop
100 ml sinaasappelsap
100 g abrikozenjam
2 el oranjebloesemsiroop
2 el suiker

Benodigdheden
springvorm ⌀ 20 tot 22 cm

Bereidingswijze

1. Voeg in een diepe kom het griesmeel, bakpoeder en de kokosvlokken samen en meng alles goed door elkaar.
2. Smelt de Flora Plant en los er de agavesiroop in op. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed met een lepel. Voeg dan de plantaardige yoghurt toe.
3. Vet de springvorm in met wat Flora Plant. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm door er met je vingers in te drukken. Versier met de amandelen en pistachenoten in een leuk patroon.
4. Verwarm de oven voor op 180 °C en plaats de bakvorm 30-35 minuten in de oven. Maak aan het eind van de baktijd de siroop, door in een pannetje op laag vuur de oranjebloesemsiroop, het sinaasappelsap, de abrikozenjam en de suiker samen te voegen.
5. Laat de Basbousa kort afkoelen voordat je deze aansnijdt, bijvoorbeeld in diamant-vormige stukjes. Giet voorzichtig de hete siroop over de Basbousa en serveer direct.

Fotocredits: Flora Plant

Deze taco’s gevuld met bloemkool, radijsjes en Tomatillo salsa zijn een feestje op jouw bord. De kruidige bloemkool steelt in dit gerecht de show! Serveer met geroosterde mais om het feest compleet te maken.

Ingrediënten voor 4 personen

1 bloemkool
1 krop romeinse sla
5 radijsjes
100 g pompoenpitten
2 el olie
50 ml water
1½ verpakking Santa Maria Tortilla Corn & Wheat Small
1 zakje Santa Maria Veggie Taco Kruidenpasta
1 fles Santa Maria Tomatillo Salsa

Bereidingswijze

1. Snijd de radijsjes in plakjes en de sla in grove stukken. Leg alles op een schaal en zet opzij.
2. Verwarm de tortilla’s in een hete, droge koekenpan op middelhoog vuur, ongeveer 10 seconden per kant tot ze licht geroosterd zijn. Dek de tortilla’s af met een schone theedoek om ze warm te houden.
3. Verdeel de bloemkool in roosjes. Verwarm de olie in een koekenpan. Doe de bloemkoolroosjes in de hete pan en wacht twee minuten voor je gaat roeren in de pan, zodat ze mooi bruin kleuren. Als de bloemkool bruin is en wat zacht is geworden, voeg je de Santa Maria Veggie Taco Kruidenpasta en wat water toe terwijl je roert. Haal de pan daarna van het vuur.
4. Zet alle ingrediënten op tafel en laat iedereen zijn eigen taco naar wens vullen.

TIP: Serveer met geroosterde mais als bijgerecht! Rooster een blik uitgelekte mais in wat olie in een pan tot het bruin is. Meng de mais wanneer afgekoeld met 2-3 eetlepels mayonaise. Bestrooi met gerookte paprikapoeder of chipotle chili.

Credits: Santa Maria

Met dit gerecht maak je er thuis een feestje van! Probeer eens deze heerlijke taco’s met gekruide kip, ingelegde rode ui, fetakaas, zwarte bonen en zoet-pittige salsa. Serveer met zelfgebakken tortilla chips en het genieten kan beginnen.

Ingrediënten voor 4 personen

500 g kippendijfilet
1 krop sla
100 g zwarte bonen
½ verpakking feta kaas
1½ verpakking Santa Maria Tortilla Corn & Wheat Small
1 el olie
1 zakje Santa Maria Chicken Taco Kruidenpasta
1 fles Santa Maria Peach & Chili Salsa

Ingelegde rode ui
1 rode ui
50 ml appelazijn (of andere azijn)
1 el oregano
2 ml zout
1 tl suiker

Bereidingswijze

1. Maak de ingelegde rode ui door 1 gesneden rode ui in dunne plakjes te snijden en deze plakjes in een kom te mengen met 50 ml appelazijn, 1 eetlepel oregano, 2 ml zout en 1 theelepel suiker. Roer af en toe goed door en laat minstens 20 minuten rusten.
2. Snijd de sla in stukken en verkruimel de fetakaas. Laat de zwarte bonen uitlekken in een vergiet.
3. Verwarm de tortilla’s in een hete, droge koekenpan op middelhoog vuur, ongeveer 10 seconden per kant tot ze lichtjes geroosterd zijn. Dek de tortilla’s af met een schone theedoek om ze warm te houden.
4. Snijd de kip in kleine stukjes. Verwarm de olie in een koekenpan. Doe de kip in de hete pan en wacht 2-3 minuten voordat je erin gaat roeren zodat ze mooi bruin kleuren. Voeg de Santa Maria Chicken Taco Kruidenpasta toe als de kip gaar is, roer een paar keer en haal dan van het vuur.
5. Zet alle ingrediënten op tafel en laat iedereen zijn eigen taco naar wens vullen.

TIP: Serveer met zelfgemaakte tortilla chips! Smeer wat tortilla’s in met olie en snijd ze in stukjes. Bak ze 3-5 minuten in een oven op 225 graden, en breng op smaak met zout en specerijen naar keuze (bijv. gerookte paprikapoeder).

Credits: Santa Maria

Baklava is een zoete lekkernij uit de Griekse en Turkse keuken. Het wordt gemaakt van laagjes deeg gevuld met gehakte noten en suikersiroop, heerlijk zoet! Baklava wordt gegeten tijdens feestelijke gebeurtenissen zoals het Suikerfeest. Wat je ook te vieren hebt, als je een zoetkauw bent is dit hét recept voor jou!

Bereidingstijd totaal: 1,5 uur
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 60 minuten

Ingrediënten

15-20 vellen filodeeg
400 g walnoten, fijngehakt
250 g Flora Plant ongezouten
2 el kaneel

Voor de siroop
450 g suiker
50 ml rozenwater
100 ml agavesiroop
15 g korenbloemblaadjes
1 kaneelstokje

Voor de topping
10 g walnoten, fijngehakt
30 g eetbare rozenblaadjes

Benodigdheden
vierkant bakblik van ongeveer 30 bij 30 cm

Bereidingswijze

1. Smelt de Flora Plant in een pan op laag vuur. Vet ondertussen het bakblik in, neem hierbij goed de zijkanten mee.
2. Maak de basis van de baklava door ongeveer 10 lagen filodeeg op de bodem van het bakblik te leggen. Besprenkel elke laag filodeeg met gesmolten Flora Plant voor je er de volgende laag op legt.
3. Hak de walnoten fijn en meng deze met de kaneel in een grote kom. Strooi wat van het notenmengsel over het filodeeg met een beetje gesmolten Flora Plant en leg hier een laagje filodeeg op. Herhaal deze stap tot je de bovenkant van de bakschaal hebt bereikt.
4. Bestrijk de bovenkant van de baklava met voldoende gesmolten Flora Plant en zet het bakblik 15 tot 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 °C.
5. Haal het bakblik uit de koelkast en snijd de baklava met een scherp mes in kleine vierkantjes. Plaats de baklava in de oven en bak ongeveer 35 minuten, tot alle filodeeg lagen knapperig en goudbruin zijn.
6. Maak ondertussen de siroop: meng de suiker en het rozenwater in een kleine pan en voeg hier het kaneelstokje aan toe. Breng aan de kook. Kook dit ongeveer 2 minuten tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en voeg nu ook de agavesiroop en de korenbloemblaadjes toe. Meng dit goed. Laat de siroop daarna afkoelen. Zodra de baklava klaar is, giet je de siroop langzaam over de hete baklava, zodat de siroop volledig wordt opgenomen in het filodeeg.
7. Laat de baklava circa 30 minuten afkoelen en garneer met walnoten en eetbare rozenblaadjes.

Fotocredits: Flora Plant

Deze bloemvormige koekjes zijn prachtig om te zien! Ze staan in de Marokkaanse cultuur vaak op tafel. Dit recept is een aanrader voor iedereen die toe is aan een ouderwets bakdagje. Ze zijn bíjna te mooi om op te eten!

Bereidingstijd totaal: 2 uur
Voorbereidingstijd: 1 uur en 45 minuten
Baktijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 50 koekjes

Voor het deeg
1 kg bloem
200 g Flora Plant ongezouten, op kamertemperatuur
100 ml lauwwarm water
100 g geroosterde amandelen
50 g sesamzaad, geroosterd
50 ml oranjebloesemwater
50 ml (appel)azijn
1 tl kaneel
1 tl bakpoeder
1 tl saffraanpoeder
1 tl zout
½ zakje (3,5 g) gist
½ tl fijngemalen anijszaad
½ tl fijngemalen venkelzaad
½ tl kurkuma

Voor de karamelsaus
150 g Flora Plant ongezouten
300 g suiker
150 ml plantaardige room

Extra
350 g agavesiroop
zonnebloemolie, om in te frituren
sesamzaadjes, geroosterd

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom de bloem, het geroosterde sesamzaad, fijngemalen venkelzaad en anijszaad, kurkuma, saffraanpoeder, kaneel, bakpoeder en gist. Voeg hierna het zout toe.
  2. Vermaal de geroosterde amandelen in een keukenmachine tot een fijn mengsel. Voeg vervolgens de Flora Plant, het water, het oranjebloesemwater en de azijn toe en meng tot een glad mengsel. Voeg dit aan de ingrediënten van stap 1 toe en kneed tot je een soepel deeg krijgt.
  3. Vorm ongeveer vier balletjes van het deeg en dek ze af met plasticfolie. Laat ze een uur rijzen.
  4. Pak een ​​deegbal en kneed deze met je handen. Rol het deeg met een deegroller uit tot ongeveer ½ cm dik.
  5. Snijd met een pizzasnijder of scherp mes het deeg in vierkanten ongeveer ter grootte van je handpalm.
  6. Snijd vervolgens 4 lijnen in ieder vierkant (zonder het deeg aan de uiteindes door te snijden), zodat je uiteindelijk 5 stroken in ieder vierkant hebt. Neem dan een vierkantje en leg de 1e, 3e, en 5e strook op je rechter middelvinger. Knijp bij de laatste strook de uiteindes van het vierkant uit elkaar. Dit wordt de kern van de bloem. Laat het deeg nu van je vinger vallen en gebruik je linkerhand om de rest van de stroken binnenste buiten om de kern heen te vouwen, zodat je een soort verfrommelde bloem vormt. Doe dit met elk vierkant tot het deeg op is.
  7. Verwarm nu flink wat zonnebloemolie in een pan, genoeg om de chebakia in te frituren. Zet ook een klein steelpannetje op met de agavesiroop en zet dit op het allerlaagste vuur. Bak nu de chebakia in de zonnebloemolie aan beide kanten in 2-3 minuten goudbruin.
  8. Haal de chebakia met een schuimspaan uit de pan en dompel ze meteen onder in de lauwwarme agavesiroop. Haal ze uit het agavebad, leg ze op keukenpapier en bestrooi de chebakia meteen met geroosterde sesamzaadjes.
  9. Smelt voor de karamelsaus de suiker in een steelpan. Wanneer het aan de kook is gebracht en een bruine kleur begint te krijgen, is het tijd om Flora Plant toe te voegen (let op: dit kan spetteren!). Voeg wanneer de Flora Plant is opgenomen de plantaardige room toe en laat nog een paar minuten (al roerend) koken om de karamelsaus in de dikken.
  10. Serveer de chebakia’s met een kannetje karamelsaus om eroverheen te gieten.

Fotocredits: Flora Plant

Met dit recept voor taco’s met rundvlees, rode kool en avocado breng jij jouw taco naar een next level. Serveer met een pikante salsa en ingelegde rode ui om de maaltijd compleet te maken. Lekker en verrassend!

Ingrediënten voor 4 personen

500 g biefstuk
200 g rode kool
1 krop romeinse sla
1 avocado
1 el olie
1½ verpakking Santa Maria Tortilla Corn & Wheat Small
1 zakje Santa Maria Beef Taco Kruidenpasta
1 fles Santa Maria Taqueria Salsa

Bereidingswijze

1. Snijd de rode kool in fijne reepjes, de sla in grove stukken en de avocado in plakjes. Leg alles op een schaal en zet opzij.
2. Verwarm de tortilla’s in een hete, droge koekenpan op middelhoog vuur, ongeveer 10 seconden per kant tot ze lichtjes geroosterd zijn. Dek de tortilla’s af met een schone theedoek om ze warm te houden.
3. Verwarm de olie in een koekenpan. Doe het vlees in de hete pan en wacht 2 minuten voordat je het vlees omdraait zodat het mooi kan dichtschroeien. Haal het vlees uit de pan voordat het helemaal gaar is en snijd in kleinere stukken. Doe de stukjes vlees weer in de pan en voeg de Santa Maria Beef Taco Kruidenpasta toe. Bak het vlees gaar en roer regelmatig. Haal de pan daarna van het vuur.
4. Zet alle ingrediënten op tafel en laat iedereen zijn eigen taco naar wens vullen.

TIP: Serveer met ingelegde rode ui. Je maakt dit bijgerecht door plakjes rode ui tenminste 20 minuten te laten marineren in een mengsel van 50 ml appelazijn, 1 el oregano, 2 ml zout en 1 tl suiker.

Credits: Santa Maria

Pin It