Rubriek

Ziektebeelden

Rubriek

Wellicht heeft u er al wat van gehoord maar er staan weer een aantal evenementen op de planning. Ze willen namelijk testen of evenementen weer mogelijk zijn en hoe dit op een goede manier zou kunnen. Welke dingen staan er gepland en wat zijn we te weten gekomen over het eerste proefevenement?

Eerste zakelijke congres van 2021

Op 15 februari was het eerst proefevenement in het Beatrix Theater met ongeveer 500 bezoekers. Iedereen werdt vooraf en achteraf van dit evenement getest om zo te zien of er mensen besmet zouden worden of wat de risico’s zijn. Met dit evenement is er achteraf een medewerker positief getest die niemand anders besmet heeft tijdens dit evenement. Twee dagen voor aanvang van het congres werdt iedereen getest en waren er zes mensen positief getest. Zij mochten niet meer komen naar dit congres, de medewerker die besmet is heeft dit waarschijnlijk vlak daarvoor opgelopen.

Niet het enige proefevenement

Het blijft natuurlijk niet bij een proefevenement zo hebben ze er al meer staan om te testen wat het beste werkt. Zo wordt bij elke evenement de groep verdeeld in verschillende bubbels. Deze bubbels mogen niet met elkaar in aanraking komen en elke groep moet zicht ook aan andere regels houden. Zo mag een groep dichter bij elkaar komen met het dragen van een mondkapje terwijl de ander geen mondkapje op hoeft en meer afstand moet houden. Daarbij worden er ook sensor gedragen om te checken wie bij elkaar in de buurt geweest is. Bij een voorstelling zal er minder contact met andere zijn als bij een dance festival.

Deze evenementen staan nog op de planning:

 • 6 maart: dance event in Ziggo Dome 1300 bezoekers
 • 7 maart: concert in Ziggo Dome 1300 bezoekers
 • 13 maart: dancefestival 1500 bezoekers
 • 14 maart: popfestival 1500 bezoekers

Een heleboel mensen in Nederland hebben het coronavirus gehad of dragen deze nu bij zich. Echter hebben we ook al de 1 miljoen vaccinaties aangetikt. Volgens demissionair minister De Jonge zal dit straks sneller gaan en moeten we denken aan 2,5 miljoen inentingen per week. Maar wanneer bereiken we nou groepsimmuniteit?

Wat houdt groepsimmuniteit in en wanneer bereiken we deze?

Groepsimmuniteit is het punt waarop genoeg mensen immuun zijn voor het coronavirus. In ieder geval genoeg dat het virus zich niet langer kan verspreiden. Maar natuurlijk is de grootste en belangrijkste vraag: ”Wanneer bereiken we groepsimmuniteit?”. Hier zijn de meningen nog over verdeeld. Vorig jaar werd door RIVM-baas Jaap van Dissel een percentage van 50 tot 60% genoemd van mensen die immuun moeten zijn. Echter benoemd de New York Times deze week een percentage van wel 70 tot 90%.

Welk percentage genoeg is, is op dit moment nog koffiedik kijken. Dit is onder andere ook afhankelijk van welke maatregelen er getroffen worden. Scherpen ze deze aan of laten ze het virus hun gang gaan door bijvoorbeeld alle vliegvakanties weer mogelijk te maken? Één ding is duidelijk: hoe meer mensen corona hebben gehad of zijn gevaccineerd, hoe eerder we groepsimmuniteit behalen.

Vaccineren

Uit onderzoek is gebleken dat op dit moment 77% van de Nederlandse bevolking zich wil laten vaccineren. Stel dat deze 77% genoeg is, wanneer bereiken we dit dan? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Één van deze factoren is het tempo waarin er gevaccineerd wordt. Op dit moment wordt er verwacht dat we op 14 maart 2021 op de 2,5 miljoen prikken zitten. Als we ditzelfde tempo aanhouden dan zal het aantal in november op 14,5 miljoen liggen. Echter moet men er dan ook nog aandenken dat er bij veel vaccins een tweede prik gezet moet worden. Dus de 14,5 miljoen wordt dan gedeeld door twee.

We kunnen dus wel stellen dat het vaccinatietempo aanzienlijk hoger mag. Daarvoor is er echter nog wel één zorgpunt: de levering. Zo schrijft demissionair minister De Jonge deze week aan de Tweede Kamer dat het voor fabrikanten moeilijker blijkt te zijn om op te schalen. In tegenstelling tot dit zorgpunt, is De Jonge wel optimistisch dat de leveringen in het tweede kwartaal flink zullen toenemen.

Duur van immuniteit

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we zo snel mogelijk groepsimmuniteit kunnen bereiken en weer een beetje terug naar het ”normaal” gaan. Maar hoe lang blijft u eigenlijk beschermd? In ieder geval een half jaar maar waarschijnlijk nog langer. Dit blijkt uit het bloedonderzoek van het RIVM. Bij ruim 90% mensen van de mensen waarbij antistoffen in het bloed zijn gevonden, zijn deze ruim 6 maanden later nog steeds aanwezig in het bloed. Tevens blijkt dat 5% van de bevolking vóór de derde golf al over deze antistoffen bezat. Ook de mensen van de eerste lichting vaccinaties zijn dus zeker 6 maanden beschermd en worden op voet gevolgd of deze bescherming nog langer gaat duren. Het is dus ontzettend nuttig om mee te doen aan deze onderzoeken.

Al het coronanieuws vindt u op de site van de rijksoverheid en de ontwikkelingen volgt u via het RIVM.

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van migraine en er zijn ongeveer 70 duizend migraine aanvallen per dag. Er zijn dus veel mensen die wel iets te maken hebben met migraine. Wellicht heeft u het zelf of is er iemand in de familie de wel eens af moet zeggen wegens een migraine aanval. Wat kunt u doen om deze hoofdpijn te verlichten?

Wat is migraine

Migraine is eigenlijk hele hevige hoofdpijn. Dit begint vaak erg plotseling en zit vaak maar aan een kant van uw hooft. Deze pijn kan erg bonzend of stekend zijn waarbij u graag in uw bed gaat liggen. Door inspanning wordt de pijn vaak alleen maar erger. Het kan zijn dat u ook andere klachten ervaart zoals misselijk zijn, diarree en niet tegen fel licht of hard geluid kunnen.

Wat helpt als een aanval heeft?

Neem direct rust en duik gelijk het bed weer in. Als u toch door werkt of iets gaat ondernemen wordt het alleen maar erger. Neem ook direct uw medicijnen in als dit kan zo kunt u rust nemen zodat de medicijn kunnen werken. Wat een migraine aanval kan veroorzaken is stress of te weinig slaap. Ga dus na of dit een van de oorzaken bij u kan zijn en pak dit aan zodat u minder vaak een aanvallen heeft.

Plat liggen

Sommige mensen voelen wel eens migraine aankomen doordat ze vlekjes zien of als geluid en licht al erg gevoelig kan zijn. Ga dan direct plat liggen het liefst in een donkere ruimte. Het is dan goed om wel een raam open te zetten zodat u voldoende frisse lucht heeft dan kan erger voor komen en frisse lucht zal altijd wat verlichting geven.

Zonder koffie

Het beste is toch om koffie, tabak en alcohol te vermijden. Dit zal het alleen maar verergeren op migraine waardoor u dus meer pijn kunt ervaren. Het kan dus ook komen door andere dranken waar cafeïne in zit zoals thee, cola en redbull. Het beste is om overmatig gebruik hiervan ook te vermijden in uw dagelijkse ritme dit kan er ook voor zorgen dat u een aanval voorkomt.

Coronacijfers van vandaag

Helaas ook vandaag weer een lichte stijging in het aantal positief gemelde testen. Vandaag zijn het er 5151 wat er 122 meer zijn dan gister. Al zijn er meer positief geteste mensen ziet het er alsnog goed uit. We is namelijk veel meer getest als afgelopen week waardoor er dus een stijging ontstaat. We zien ook dat het aantal gezette vaccinaties sneller gaat en we zitten nu op ongeveer 1.23 miljoen. Begin deze week waren hadden we net de miljoen gehaald.

Bekijk al het coronanieuws bij het RIVM.

CoronaMelder nu ook beschikbaar voor oudere iPhones

CoronaMelder is vanaf nu ook beschikbaar voor de iPhones 5s, 6 en 6 Plus. Hierdoor kan ruim 97 procent van de Nederlanders met een smartphone de app gebruiken. Dat blijkt uit cijfers van Statcounter GlobalStats. Een belangrijke ontwikkeling, zeker nu we weten dat de Britse variant van het virus nog besmettelijker is.

Henri ter Hofte was afgelopen zomer onderdeel van het bouwteam van CoronaMelder en volgt nog altijd de statistieken rondom gebruik en effectiviteit van de app. “Het stond hoog op het lijstje van het bouwteam om CoronaMelder ook aan te bieden voor de iPhones 5s, 6 en 6 Plus. Naar schatting heeft zo’n 2 procent van de Nederlanders met een smartphone deze iPhone-versies. Dat is een paar keer de Kuip van Rotterdam vol!”

Het oplopen van letselschade is voor niemand fijn. Met letselschade wordt de lichamelijke of geestelijke schade die men oploopt bij een ongeval. Dit kan zowel materiële als immateriële schade zijn. Men spreekt over het algemeen van letselschade als een andere partij dan jijzelf de schade heeft toegebracht. In veel gevallen kun je dan ook een vergoeding krijgen voor de opgelopen letselschade. In deze blog vertellen we je hoe je het beste kunt handelen als je zelf letselschade hebt opgelopen.

Documentatie

De documentatie rondom de letselschade is enorm belangrijk als je een schadevergoeding probeert te krijgen. Deze documentatie kan bestaan uit je eigen documentatie van het moment, maar ook uit documentatie die opgesteld is door derden. Als er ooggetuigen aanwezig waren bij het ongeluk dat plaatsvond, dan dien je als slachtoffer de contactgegevens van deze ooggetuigen te noteren. Zo kun je na afloop en tijdens het proces contact opnemen met de derden. Deze kunnen vervolgens een ooggetuigenverklaring afleggen om zo het verhaal vanuit diverse perspectieven te kunnen bevestigen. Wat betreft jouw eigen documentatie is het handig om je bevindingen altijd te noteren. Door zo veel mogelijk details van het moment op te schrijven, zul je de situatie ook zo compleet en kloppend mogelijk kunnen reproduceren. 

Hulp bij letselschade

Als je letselschade hebt opgelopen dan is het verstandig om een letselschade advocaat in de arm te nemen. Dit komt voornamelijk door de ervaring die de letselschade advocaat heeft in dit vakgebied. Als je een schadeclaim wilt ontvangen, dan zal dit waarschijnlijk de eerste keer zijn dat je dit proces dient te doorlopen. Voor de beste letselschade advocaat zal het een routineklus zijn. De letselschade advocaat weet precies hoe je het proces dient te doorlopen om de kans op een schadevergoeding te maximaliseren. Het grootste nadeel dat komt kijken bij het inschakelen van een letselschade advocaat is dat deze in eerste instantie behoorlijk wat geld zal kosten. Dit geld kun je er op de lange termijn echter gemakkelijk uit halen. Het zal je echter in eerste instantie wel flink wat geld kosten om gebruik te kunnen maken van de diensten van de letselschade advocaat.

De vergoeding van gehoorapparaten door de zorgverzekering: Vanaf je dertigste gaat je gehoor langzaam, maar zeker achteruit. Als je pech hebt, heb je zelfs voor die tijd al een hoorapparaat nodig. Dit bijvoorbeeld kan het geval zijn, als je je gehoor zonder goede geluidsbescherming aan harde geluiden blootgesteld hebt. Een gehoortest is geen overbodige luxe, als je merkt dat je minder goed hoort. Om dit uit te zoeken kun je beginnen online een gehoortest te doen. Een vervolgstap is een afspraak maken met een Star gekwalificeerde audicien voor een uitgebreide gehoortest. Het kan zijn dat je voor beide oren een hoorapparaat nodig hebt, maar soms is het gehoor in een oor nog goed genoeg en hoef je alleen een hoorapparaat in het andere oor aan te schaffen. Financieel is dit aantrekkelijk. De kosten gehoorapparaat kunnen hoog oplopen.

Kosten gehoorapparaat

Een hoorapparaat is niet goedkoop. Zeker als je hoge eisen stelt aan de kwaliteit van je hoortoestel moet je al snel aan bedragen rond de 1500 euro of meer denken. Dit zijn bijna kleine minicomputers met veel opties die je via een app kunt bewerken. Zo kun je het geluid harder en zachter zetten. Het geluid van deze hoorapparaten is vaak van zeer goede kwaliteit. Als je voor een dergelijk hoorapparaat kiest, moet je er rekening mee houden dat de zorgverzekering niet meebetaald. De zorgverzekering betaald over het algemeen vrij weinig voor een hoortoestel. De apparaten die je krijgt via de zorgverzekering zijn van mindere kwaliteit. Het geluid laat vaak te wensen over en klinkt minder zuiver dan van duurdere hoorapparaten. Om voor een gehoorapparaat in aanmerking te komen, moet je een gehoorverlies van meer dan 35 dB te hebben. Deze kosten worden voor 75% vanuit de basisverzekering vergoedt. De andere 25% moet je dus zelf betalen. Als je een aanvullende verzekering hebt, kan het zijn dat je alles vergoedt krijgt. Het is verstandig hierover met de audicien en je zorgverzekering contact op te nemen. Hiermee voorkom je hoge kosten gehoorapparaat.

Verschillende soorten hoorapparaten

Verschillende soorten hoorapparaten

De hoorapparaten van tegenwoordig zijn over het algemeen behoorlijk klein en onopvallend. Er zijn veel merken die zeer gekwalificeerde hoortoestellen maken die je gehoor verbeteren. Een hoortoestel draag je meestal met een kastje achter je oor, die soms in kleur verkrijgbaar zijn, zoals zwart of zilver. Uiteraard zijn de toestellen ook in huidskleur verkrijgbaar. Andere apparaten draag je geheel in je oor. Er is veel keuze, dus laat je uitgebreid adviseren door de audicien.

Wanneer we ouder worden worden onze botten steeds minder sterk. Veel oudere brekend dan ook iets wanneer ze vallen wat voor veel ongemakken kan zorgen. Hoe zorgt u er nou eigenlijk voor dat de botten sterk blijven? Deze tips zullen zorgen dat ze sterker blijven.

Beweeg regelmatig

Door regelmatig te bewegen word de aanmaakt van botweefsel gestimuleerd. U hoeft daarbij niet fanatiek te bewegen of te sporten maar een wandeling of tennissen kan al genoeg zijn als u dit maar dagelijks doet. Een half uurtje per dag is dan al voldoende dus even in de tuin aan de slag gaan of traplopen. Deze dingen zullen allemaal zorgen dat uw botten sterker worden.

Sterke botten door calcium

Wat zorgt voor sterke botten is calcium ofwel kalk. Het is belangrijk dat u hier voldoende van binnen krijgt door bijvoorbeeld zuivel te eten of drinken. Calcium zit namelijk in zuivelproducten zoals melk en kaar maar ook in soja, en havermelk zit calcium. Ons lichaam verbruikt ook calcium zo ook ons hartspier. Wanneer we te weinig calcium binnenkrijgen zal dit uit de botten gehaald worden en waardoor ze dus minder sterk worden. Genoeg calcium binnen krijgen is dus een belangrijk onderdeel voor sterke botten.

Vitamine D

Deze vitamine D heeft zelf geen invloed op de sterkte van uw botten. Echter is dit een belangrijk onderdeel waardoor uw lichaam calcium op kan nemen. Heeft u te weinig vitamine D dan zal uw lichaam ook te weinig calcium hebben. Normaal wordt vitamine D aangemaakt door zonlicht echter zal een oudere huid dit niet goed op kunnen nemen. Het is daarom belangrijk om extra vitamine D te slikken zodat u geen te kort zult krijgen.

Heeft u er nog geen vertrouwen in dat we uit de lockdown komen? Er is een plan gemaakt om dit toch waar de kunnen maken maar hoe zit dit plan er dan uit? Ze hebben een aantal doelstellingen wat ze willen bereiken en hoe zet dit kunnen halen.

Doelstellingen

 • Kwetsbare beter beschermen
  Ze willen een tijdelijke invulling van de ziektewet voor kwetsbare die niet thuis kunnen werken. Het inzetten van leegstaande hotels, vakantiehuizen en taxi’s op kwetsbare te vervoeren of op te vangen als dit nodig is.
 • Inrichten van veilige zones
  Ze willen strenge maatregelen hanteren op kwetsbare te beschermen. Zo kunnen zones bepaalde plekken zijn maar ook tijdstippen waarop iets wel of niet kan.
 • Na 1 maart weer open
  Vanaf 1 maart alles weer open, geen avondklok, winkel, onderwijs, horeca en cultuur weer open. Uiteraard testen bij klachten en wanneer het nodig is massaal snel testen. In dit scenario gaan mensen gewoon weer aan het werk, werken thuis of gaan tijdelijk in de ziektewet.
 • Slimme zorg
  Ook bij de zorg willen ze stappen zetten. Zo willen ze mensen in de zorg bij laten scholen zodat ze op de juiste afdeling bij kunnen springen. Ex- zorgverleners willen ze ook meer gebruik laten maken van het herintreden in de zorg.

Wat willen ze nu doen

Scholen open

Wat ze als eerst willen doen is om alle scholen, universiteiten en de kinderopvang per direct te openen. De jongeren hebben vrij weinig last van het corona virus maar kunnen deze wel overdragen. Op korte termijn kan dit voor risico zorgen bij de ouderen. Echter wanneer we naar het lange termijn kijken kunnen ze zorgen voor een hogere immuniteit en kan dit het virus bedwingen.

Inzetten van veiligheidszones

Een voorbeeld zal het wat duidelijker maken hoe de veiligheidszone er uit komt te zien. Zo kan een bioscoop een aantal dagen aangeven waarop het een veilige zone dag is. Op deze dag of dagen worden strikte maatregelen gehanteerd door afstand en mondkapje. Dit kan ook bij treinen gehanteerd worden door de voorste of achterste coupe een veilige zone te maken.

Na maart weer open

Ze willen nar 1 maart dat alles in Nederland weer open gaat en weer op start. De meeste kwetsbare zijn dan ook gevaccineerd en we vertrouwen er op dat er voldoende immuniteit opgebouwd wordt.

Wilt u meer informatie over dit plan, kijk dan op herstel.nl.

Er is een vaccinatiestrategie waarin in ze bepaald hebben wie nu al een vaccin krijgen en wanneer de rest van Nederland gevaccineerd zal worden. Zo worden nu medewerkers in de langdurige zorg gevaccineerd, mensen tussen de 60 en 64 jaar en mensen tussen de 18 en 60 jaar met ernstige medische aandoeningen. Dit zijn dus ook mensen met ernstig overgewicht maar ook mensen met longaandoeningen of thuiswonende mensen met het syndroom van down. Als eerst worden de zorgmedewerkers gevaccineerd bij de GGD, daarna zal het vaccin ook beschikbaar zijn bij huisartsenpraktijken in Zeeland. Hier beginnen ze het eerst met het vaccineren in deze groep en zal later ook in Brabant en Limburg beschikbaar zijn.

Morbide Obesitas

iet iedereen die wat voller is krijg gelijk een vaccinatie. Het gaat daarbij enkel om mensen met ernstig overgewicht met een BMI hoger dan 40. Nederland telt ongeveer 100.000 mensen met morbide obesitas. Het moet dan echter wel kenbaar zijn bij huisartsen of iemand morbide obesitas heeft. Helaas is het nog wel even wachten want ze verwachten dat het tot maart kan duren voordat huisartspraktijken in Nederland bevoorraad zijn.

Wat weten we over de Britse coronavariant?

Inmiddels is de Britse variant van het coronavirus al een aantal weken in ons land. Maar wat is er nu eigenlijk bekend over dit variant? Één ding is in ieder geval duidelijk; de Britse variant is veel meer besmettelijker dan de normale variant. Hoeveel besmettelijker precies, dat durft epidemioloog van het UMC Utrecht Patricia Bruijning niet te zeggen. De schatting ligt op zo’n 35%. Het betekent dat, wanneer je besmet bent met de Britse variant, de kans vele malen groter is dat u iemand uit uw omgeving besmet dan bij de variant dat we al kenden.

Wat voor effect heeft het nieuwe variant op kinderen?

Tot nu toe wisten we dat kinderen onder de 12 jaar een veel betere afweer hebben op het coronavirus dan volwassenen en dat zij daardoor minder risico lopen om het virus te krijgen en over te dragen. Nu is er toch wel iets vreemds aan de hand. Er is namelijk duidelijk geworden dat de Britse coronavariant besmettelijker is in álle leeftijdsgroepen en niet alleen maar bij de ouderen. Zo dus ook onder kinderen.

Maar worden zij hier ook zieker van? Nee, dat niet. De Britse coronavariant lijkt niet gevaarlijker te zijn voor kinderen. Het enige wat wel duidelijk is, is dat zij mogelijk deze versie wel makkelijker overdragen. Er zijn verder geen aanwijzingen dat zij er ernstiger ziek van worden dan bij het ‘oude’ coronavirus.  Doordat de Britse variant dus veel makkelijker wordt overgedragen in álle leeftijdsgroepen, zijn de huidige maatregelen dan ook zo belangrijk om dit zoveel mogelijk tegen te houden.

Bekijk al het coronanieuws op de site van het RIVM.

Pin It