Rubriek

Ziektebeelden

Rubriek

Nekklachten komen veel voor en kunnen voor behoorlijk veel hinder zorgen. We gebruiken immers bij vrijwel iedere beweging ons hoofd en dus ook onze nek. In dit artikel lees je hoe nekpijn ontstaat en hoe het verholpen kan worden.

Hoe ontstaat nekpijn?

De meeste nekklachten ontstaan door een verkeerde (werk)houding, maar ook tijdens het sporten kan er chronische pijn in de nek ontstaan. Op dergelijke momenten worden de nekspieren maximaal aangespannen en stijgt de druk op de nek. Daardoor ontstaat pijn.

De meest voorkomende oorzaken

  • Stijve (acute) nek: De bekendste nekklacht. Bij een stijve nek is de nek geblokkeerd in één richting en staat deze vaak scheef doordat een klein schijfje kraakbeen tussen een facetgewricht klem komt te zitten. Dit is pijnlijk, maar doorgaans niet ernstig.
  • Cervicogene hoofdpijn: Deze hoofdpijn over de achterzijde van het hoofd wordt veroorzaakt door een stijve nek. Vaak zijn de nekspieren zo ver opgespannen waardoor er klachten ontstaan. Stress, vermoeidheid en lange tijd in dezelfde (werk)houding zitten zijn vaak de veroorzakers.
  • Whiplash (zweepslag): Bij een whiplash treden er plotseling nekklachten op. Het hoofd beweegt onverwacht naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in de nek plots te ver uitrekken. Vaak gebeurt dit door een ongeluk. De klachten die ontstaan zijn pijn in de nek, hoofdpijn, concentratieproblemen, duizeligheid en misselijkheid.
  • Artrose: Artrose is de slijtage van de nekwervels. Het is een veelvoorkomende klacht waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten langzaam achteruit gaat. Door deze slijtage van de nekwervels wordt het bewegen van de nek sterk bemoeilijkt.
  • Nekhernia:. Door onbekende oorzaak kan een uitstulping van een tussenwervelschijven in de nek ontstaan. Dit heet een hernia. Deze hernia kan op een zenuwbaan drukken en deze irriteren.

Wat te doen bij aanhoudende nekpijn?

Ook al doet de nek pijn, het is belangrijk om de nek altijd te blijven bewegen om stijfheid en ernstigere klachten te voorkomen. Warmte kan de klachten verlichten. Bij aanhoudende klachten kun je samen met fysiotherapie Almere bekijken hoe de nekpijn verholpen of vermindert kunnen worden.

Zeker in deze tijd van het jaar heeft u de kans een verkoudheid of griep op te lopen. Snotteren, hoofdpijn, keelpijn en u over het algemeen niet lekker voelen zijn klachten die zowel bij de griep als bij een verkoudheid horen. Wat is het verschil tussen een verkoudheidje of griep?

Verkoudheid

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Vaak voelt u een verkoudheid wel aankomen. Zo kunt u bijvoorbeeld eerst last van uw keel krijgen en de volgende ochtend wakker worden met een verstopte neus. Een verkoudheid gaat meestal naar een paar dagen over en vaak bent u nog wel in staat uw dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Omdat een verkoudheid een virus is kunt u ook anderen besmetten. We weten tegenwoordig allemaal hoe belangrijk het is om uw handen te wassen en niet te dicht bij een ander in de buurt te komen. Volwassenen krijgen gemiddeld 3x per jaar te maken met een verkoudheid.

Griep

Griep wordt net als een verkoudheid veroorzaakt door een virus. Symptomen zoals koorts, snotteren en spierpijn over uw gehele lichaam kunnen van de een op de andere dag op duiken. Anders als bij een verkoudheid voelt u de griep vaak niet aankomen. De griep kan u helemaal plat leggen. Het liefst kruipen we in bed met een warm dekentje en een kop thee. Een griepvirus kan soms 2 weken aanhouden en vaak bent u niet in staat iets anders te doen dan in bed liggen. Ook het griepvirus is besmettelijk dus pas op met uw medebewoners.

Verkoudheid of griep?

Twijfelt u tussen een verkoudheidje of griepje? Meestal is het dan een verkoudheid. Ook van een verkoudheid kunt u zich flink beroerd voelen en toch zijn de klachten van de griep zo heftig dat u dan wel weet dat het griep is. Ziek goed uit, drink voldoende en verlicht uw klachten met paracetamol of neusspray.

Al maanden is corona het gespreksonderwerp van de dag. Overal waar je komt hoor je dat woord met de ‘C’ weer langskomen. En dit is af en toe vermoeiend. Toch moeten we er met z’n allen voor zorgen dat we hier doorheen komen. Daarvoor zijn er van tijd tot tijd maatregelen ingevoerd door de overheid. Je kunt echter zelf ook het nodige doen. Buiten de 1,5 meter afstand die je van elkaar neemt, kun je zelf zorgen voor een schoner huis. Door gebruik te maken van WTW-filters zorg je ervoor dat jouw huis van schone lucht wordt voorzien. Weg met die bacteriën!

Wat doet een WTW-filter?

De kans is aanwezig dat jij thuis al gebruik maakt van WTW-filters. Al sinds 2006 worden alle nieuwe huizen voorzien van deze filters. Ook als je huis na 2006 nog eens flink verbouwd is. 

WTW-filters zorgen ervoor dat je geen vuile lucht in huis krijgt. Hierdoor ontstaat er een gezond klimaat in jouw leefomgeving. De inkomende en uitgaande lucht is perfect in evenwicht. Daarom worden de WTW-filters ook wel ‘Balansventilatie’ genoemd. Groot voordeel: het energieverbruik is nihil.

De letters WTW staan voor ‘Warmte Terug Win’.  Dit betekent dat de filters koude lucht van buiten naar binnen halen, dit filteren en vervolgens opwarmen om binnen warme lucht te kunnen ontvangen. Zo krijg je dus buiten schone lucht ook aangename, warme lucht binnen. Het is een duurzaam ventilatiesysteem, aangezien je hier geen gas of stroom voor hoeft te gebruiken. 

Wat heeft dit met corona te maken?

Corona is een besmettelijk virus, dat snel wordt overgedragen aan anderen. Via lichaamscontact of kleine deeltjes in de lucht is het voor het virus een fluitje van een cent zichzelf verder uit te breiden. Zoals bekend zijn er deze periode veel mensen die thuis werken. Daarom is het belangrijk dat er constant schone lucht in huis is. 

Wanneer je in deze tijd mensen op bezoek hebt, is het belangrijk een goede ventilatie te hebben. Je leeft voor een deel in de adem van andere mensen. Om meer besmettingen te voorkomen is het daarom belangrijk dat er in elke woning een gezond leefklimaat is. Het virus verspreidt zich namelijk ook door de lucht. Als iemand hoest of niest, kunnen er virusdeeltjes in de lucht komen. Vervolgens is de kans groot dat iemand anders deze deeltjes weer inademt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het van groot belang dat je zorgt voor een goed geventileerde woning. 

Hoe zorg ik voor een schoner huis?

De WTW-filters worden geplaatst in een WTW-unit. Dit apparaat zorgt ervoor dat er schone lucht binnenkomt en vuile lucht verdwijnt. De WTW-unit blijft ten alle tijden aanstaan. Zeker tijdens de corona periode. Het is overigens niet zo dat de WTW-filters coronaproof zijn. Toch houden deze filters de virusdeeltjes wel sneller tegen dan wanneer ze er niet zijn. Het is raadzaam gebruik te maken van de filters. Het is niet nodig naast dit filter ook nog ramen en deuren open te zetten voor extra ventilatie. ‘

Het onderhouden van WTW-filters

Het is belangrijk dat je de WTW-filters goed onderhoud. Doordat ze veel in aanraking komen met kleine stofdeeltjes, kan het voorkomen dat de filters verstopt raken. En hierdoor kunnen ze uiteraard hun werk niet meer doen. We gaan je uitleggen hoe je de filters het beste kunt onderhouden. Je kunt de filters het beste elke twee maanden reinigen. Daarbij is het verstandig om elk half jaar nieuwe filters aan te schaffen. De kans is groot dat ze op dat moment al veel minder effectief zijn. Je kunt gemakkelijk nieuwe filters aanschaffen en deze zelfstandig vervangen. 

Hoe vervang of reinig ik WTW-filters?

Belangrijk is dat de als eerste de stekker van de WTW-unit uit het contact haalt. Dit doe je puur voor de veiligheid. Hierna kun je de filters gemakkelijk uit de sleuven van het WTW-unit trekken. Wanneer je volledig nieuwe filters wilt plaatsen, gooi je de oude weg en plaats je de nieuwe in de unit. Wil je ze alleen schoonmaken? Doe dit dan voorzichtig. De WTW-filters zijn kwetsbaar en moeten met zorg worden behandeld. Nadat de filters weer goed zijn geplaatst, doe je de stekker weer in het stopcontact. Klaar is kees!

Door de WTW-filters goed te onderhouden draag je bij aan een betere leefomgeving in jouw huis. Dit verkleint de kans op corona en houdt het virus buiten de plek waar je waarschijnlijk het liefste bent. Uiteindelijk is dit is goed voor jouw fysieke en mentale gezondheid. En dat is waar het allemaal om draait!

Maagzweer is een klein wondje in de wand van maag. Bij een zweer krijgt u vaak pijn boven in uw buik. Hoe kunt u een zweer in uw maag voorkomen, wat zijn de klachten en wat is de behandeling? Lees hier meer over maagzweer.

Wat is maagzweer

Zoals hierboven aangegeven is maagzweer een klein wondje in de wand van de maag. Een wondje zit niet alleen in de maag zelf maar kan ook in het eerste stukje van de dunne darm of 12-vingerige darm zitten. Ook wanneer het wondje in de darmen zit noemen we dit nog steeds maagzweer. Mannen krijgen 2x zo vaak last van maagzweer dan vrouwen.

Wat zijn de symptomen

Bij maagzweer krijgt u te maken met buikpijn. ’s nachts of na het eten kan de pijn in de buik erger worden. Naast buikpijn zijn er ook nog andere symptomen om rekening mee te houden: brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, het opboeren van eten en drinken en het gevoel van snel vol zit. In sommige gevallen kan het ook zijn dat u moet overgeven en hierbij kan dan ook wat bloed zitten.

Wat zijn de oorzaken

In veel gevallen krijg u een een zweer door een maagbacterie. Naast een bacterie kan een zweer ook komen van het gebruik van bepaalde medicijnen. Het nuttigen van alcohol en roken kan hebben ook invloed op het ontstaan van het wondje in uw maag. Bij verdenking van een zweer zal er een maagonderzoek nodig zijn waarbij er verschillende plekjes (biopten) worden afgenomen om te detecteren wat de oorzaak is van uw ontsteking.

Behandeling van een maagzweer

Maagzweer kan worden behandeld door het gebruik van medicijnen. Naast het gebruik van medicijnen is soms een aanpassing in uw leefstijl ook aan te raden. Zo kunt u beter stoppen met roken en uw eetpatroon aanpassen. Eet vezelrijke en gevarieerde voeding volgens de schijf van 5. verminder het gebruik van alcohol en koffie en kauw uw eten goed.

Wanneer u diabetes heeft kan dit uw zenuwen aantasten. Beschadigingen aan de zenuwen door diabetes noemen we neuropathie. Te hoge bloedsuikerspiegels beschadigen de bloedvaten die de zenuwen van bloed voorzien. Wat zijn symptomen van neuropathie?

Zenuwschade door diabetes

Ongeveer 40% van van mensen die diabetes heeft krijg ook last van neuropathie. Het kan ook zijn dat klachten van zenuwaantasting de eerste teken van diabetes zijn. Uw zenuwen sturen een boodschap van de hersenen naar u spieren en andere organen. Wanneer een zenuw beschadigd is kan hij deze signalen niet meer goed doorgeven en is er sprake van beschadiging.

Symptomen Zenuwschade door diabetes

Door zenuwschade kunt u klachten krijgen als het niet meer goed aanvoelen van warm en koud, een kriebelend gevoel van uw huid, het niet kunnen verdragen van kleding, duizeligheid en misselijkheid. Deze symptomen kunnen natuurlijk ook aan bod komen bij andere ziektes waardoor het niet altijd is terug te leiden naar diabetes.

Behandeling en pijnbestrijding neuropathie

Een behandeling voor uw zenuwen is gericht op het verminderen van klachten. De pijn wordt vooral veroorzaakt door uw bloedsuikerspiegel, deze moet niet te hoog maar ook niet te laag zijn. Uw suiker kan worden geregeld door insuline-injecties, tabletten of een insuline pomp. Er bestaan ook medicijnen die uw pijn verminderen maar deze hebben vaak ook heftige bijwerkingen. Helaas bestaat er geen gouden oplossing voor neuropathie. De behandeling zal bij iedere diabetes patiënt anders zijn.

Eindhoven, 08 november 2021 | Voor hartpatiënten die een behandeling moeten ondergaan in alle drie de kransslagaders is een  open hartoperatie, een zogenoemde bypass-operatie, de beste behandelingswijze. Maar als het gaat om minder complexe vernauwingen in de drie kransslagaders is het dotteren van die vernauwingen zeker even effectief. Tot die conclusie komt een groep van onderzoekers van  University of Stanford in Amerika, het Catharina Ziekenhuis in Nederland  en het Cardiovasculair Center Aalst in België en. De resultaten van het internationale onderzoek zijn  gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, wereldwijd het invloedrijkste tijdschrift over geneeskunde.

“Hartspecialisten weten door deze zogeheten FAME 3-studie nu beter welke behandeling voor wie het meest geschikt is”, zegt onderzoeker Frederik Zimmermann van het Catharina Ziekenhuis. “We kunnen met deze kennis de behandeling nog specifieker afstemmen op de patiënt met een grotere veiligheid en beter resultaat. Zorg op maat! Goed nieuws dus voor onze hartpatiënten.” Het onderzoek is de grootste studie ter wereld die dotteren met een bypassoperatie heeft vergeleken bij vernauwingen in alle drie de kransslagaders; wereldwijd namen 48 ziekenhuizen deel aan het onderzoek.

Aanleiding onderzoek

Patiënten met vernauwingen in de kransslagaders worden onderverdeeld in patiënten met vernauwingen in één, twee of alle drie de kransslagaders. Bij patiënten met vernauwingen in één of twee kransslagaders wordt in het algemeen voor dotteren gekozen, omdat dit de beste resultaten en minste complicaties geeft. Bij patiënten met vernauwingen in alle drie de kransslagaders daarentegen wordt van oudsher een bypass-operatie als de beste behandelingswijze beschouwd.

In de laatste jaren is de techniek van dotteren sterk verbeterd door het ter beschikking komen van betere stents en door de zogenoemde Fractionele Flow Reserve (FFR) methode, waarmee beter bepaald kan worden waar en hoe precies stents geplaatst moeten worden. De doelstelling van de FAME 3-studie was om te onderzoeken of met gebruikmaking van moderne stents en van de FFR methode bij patiënten met vernauwingen in alle drie de kransslagaders even goede resultaten behaald zouden worden als na een bypass-operatie.

In de FAME 3-studie werden daarom wereldwijd 1500 patiënten met vernauwingen in alle drie de kransslagaders die verwezen waren voor een bypass-operatie, door het lot verdeeld in 2 groepen: één groep die de bypassoperatie kreeg en één groep waarbij alle vernauwingen gedotterd werd.

Patiëntgroepen vergeleken

Na een jaar werd gekeken hoeveel patiënten in beide groepen waren overleden, een hartinfarct hadden gekregen of opnieuw een ingreep hadden ondergaan. Uit resultaten uit het verleden was bekend dat het percentage patiënten (met vernauwingen in alle drie de kransslagaders) bij wie een dergelijke complicatie optreedt, na een jaar bij dotteren ongeveer 18 procent was en bij een bypass-operatie ongeveer 12 procent.

Conclusie

In de FAME 3-studie bleken deze percentages 10 procent en respectievelijk 6 procent te zijn. Dat betekent dat dotteren enorm verbeterd is ten opzichte van wat uit het verleden bekend was. Maar ook de resultaten van bypass-chirurgie waren 50 procent beter dan verwacht. De conclusie is dat bij patiënten met vernauwingen in alle drie de kransslagaders, een bypass-operatie in het algemeen nog steeds de voorkeur geniet. Dit geldt vooral wanneer het drie of meer complexe afwijkingen betreft.

Bij patiënten met minder complexe vernauwingen in alle drie de kransslagaders, worden er betere resultaten geboekt met het plaatsen van stents.

Veelvoorkomend

Vernauwingen in kransslagaders (aderverkalking) komen veel voor. 25 procent van de Nederlanders ouder dan 50 jaar en 40 procent van de Nederlanders ouder dan 60 jaar hebben één of meerdere vernauwingen in de kransslagaders. Hoe erger de vernauwing, hoe groter de kans op angina pectoris, pijn op de borst. Als een kransslagader helemaal dicht zit, kan er geen zuurstof meer bij het achterliggende spierweefsel komen en sterft een deel van het hart af. In dat geval spreken we van een hartinfarct.

Vervolgonderzoek

Voor de Fame3-studie zijn patiënten tot 1 jaar na hun behandeling gevolgd. Omdat de onderzoekers ook de gevolgen op langere termijn in kaart willen brengen, worden alle patiënten die deelnamen aan de studie nog steeds gemonitord. Frederik Zimmermann hoopt begin volgend jaar met dit onderzoek te promoveren op de TU/e in Eindhoven.

De FAME 3-studie werd uitgevoerd onder leiding van de University of Stanford (USA, Prof. William Fearon), het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven ( Prof.Nico Pijls ) en het Cardiovascular Center Aalst (België, Prof Bernard De Bruyne).

Link naar The New England Journal of Medicine: Fractional Flow Reserve–Guided PCI as Compared with Coronary Bypass Surgery | NEJM

Veel mensen met cognitieve beperkingen door bijvoorbeeld dementie, ME, NAH, hebben moeite met een analoge en digitale klok. Ons hele leven draait om tijd. Je dagritme, je afspraken, je werk en je sociale leven. Maar wat als je niet weet hoe laat het is?

Alles draait om tijd.

Stel je voor dat je ’s-ochtends wakker wordt en niet weet hoe laat het is. Hoe laat komt mijn zus op bezoek? Zou het al tijd zijn om te eten? De trein vertrekt om 11.28.  De winkels sluiten om 17.30. De afspraak met de huisarts is woensdag om 09.30.

Zodra de analoge – en digitale klok moeilijk worden om te begrijpen, zoek je bevestiging in je omgeving. Je vraagt letterlijk de hele dag aan anderen hoe laat het is en dat doet veel met je gevoel van onafhankelijkheid en daarmee ook je stress. Ook je omgeving begrijpt dit niet altijd en kan geïrriteerd reageren.

Hester en Ton: “Van alles wat ze mist, mist ze zichzelf het meest”.

Hester kon nog wel autorijden maar géén klokkijken.

Het is vijf jaar geleden maar ik kan het mij nog herinneren als de dag van gisteren. Hester (50) reed met mij naar de geriater in het ziekenhuis. Ze zat al 2 jaar thuis met een burn-out en had ook wat testjes gedaan waar ik niet bij ben geweest. We zouden nu de uitslag krijgen. De boodschap kwam hard binnen: “Mevrouw, u heeft Alzheimer”.

Ik zag nu voor het eerst ook dat ze geen klok meer kon tekenen. Onbegrijpelijk voor mij, want zij reed nog met de auto naar deze afspraak en dan zou ze geen klok meer kunnen kijken. De geriater legde uit dat de analoge en digitale klok heel moeilijk is voor haar, maar een klok die de tijd uitschrijft in woorden “het is tien voor twee” kan uitkomst bieden.

In mijn zoektocht naar een dementieklok, een appje die de tijd uitschrijft in woorden, leverde niets op. De dementieklokken die ik vond waren niets meer dan de gewone klok maar dan wat groter. Alsof het aan haar ogen zou liggen. Ik zag haar worstelen met de tijd en daarmee ook haar zelfvertrouwen.

Mijn frustraties in die tijd waren de aanleiding voor het bouwen van een app die op elke telefoon en tablet gedownload kan worden en de tijd uitschrijft in woorden.

Gratis

De TimeSteps app is gratis voor iedereen. Wij doen dit voor alle ‘Hesters’ in de wereld en willen iedereen de tijd teruggeven die het zijn kwijtgeraakt.

Hier vind je meer informatie over TimeSteps en deze app.

Rechtstreeks naar de App stores:

Wanneer je dementie hebt en jonger bent dan 65 jaar, spreekt men over ‘dementie op jonge leeftijd’. Dit is dan meestal tussen de 40 en 65 jaar. Een leeftijd waarin je nog midden in je werkend leven staat en de zorg voor de opvoeding van je kinderen hebt.

Vroegtijdige dementie

Volgens de cijfers van Alzheimer Nederland zijn er in Nederland cc. 20.000 mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar. De kans bestaat dat deze groep veel groter is maar het stellen van de diagnose kan jaren duren. Veelal denkt men eerst aan een burn-out of depressie. Daardoor duurt het niet alleen veel langer, maar stapelen de problemen zich ook verder op.

Het is niet alleen Alzheimer. Op deze leeftijd komt Fronto-temporale dementie (FTD) en vasculaire dementie ook vaker voor.

Op jonge leeftijd is het niet direct altijd het geheugen. Het gedrag verandert sneller, routinematige handelingen worden een uitdaging en er ontstaan problemen op het werk en in de relatie. De kans op ontslag en scheiding, voordat er een diagnose is, wordt groter en daarmee ook de gevolgen.

Hoe vergroot je de zelfredzaamheid?

Er is nog zoveel winst te behalen. Focus op wat wél kan. Ondersteuning in het begrip van tijd. Een dementievriendelijke agenda. Navigatie maar dan eenvoudig te gebruiken. Geen onnodige prikkels en teveel geklik door programma’s die ingewikkeld zijn geworden voor deze doelgroep.

Iets nieuws aanleren is met dementie niet makkelijk. Eigenlijk op een bepaald moment nagenoeg onmogelijk. Maar juist als je jong bent en net na diagnose, is de kans op succes het grootst. Voor deze groep mensen is de smartphone zeer herkenbaar en vaak het belangrijkste middel om zelfstandig te blijven.

Tim van Santen

Tim van Santen heeft enkele jaren onderzoek gedaan en deze uitkomsten zijn het begin geweest van de oprichting van TimeSteps. TimeSteps is een social impact startup met als doel het vergroten en verlengen van de zelfredzaamheid van mensen met dementie. Daarnaast ook het ondersteunen en ontlasten van de mantelzorgers en zorgprofessionals.

TimeSteps maakt het mogelijk om de smartphone niet alleen langer te gebruiken, maar ook dat deze ondersteuning biedt in tijdsbesef, dagritme, routine en oriëntatie.

Tijdsbesef en de agenda zijn de eerste functies die nu zijn uitgewerkt. Hiervoor is er de TimeSteps App (voor mensen met dementie)  en de Mantelzorg App (voor familie en vrienden).

Timesteps App

Gratis proberen

Iedereen mag een jaar lang gratis en vrijblijvend beide apps gebruiken. Test in de praktijk of het jullie kan helpen. Op deze manier willen wij met de feedback uit de praktijk werken aan betere oplossingen in de toekomst.

Alle informatie over de apps, hoe je ze kunt downloaden en tips van andere gebruikers, vind je op de website van TimeSteps.

Het idee ontstond op een informatieavond voor jonge mensen met dementie.

Tim van Santen – MA (in zorg & innovatie) ontmoette op deze avond in 2018 Ton in ’t Veen (mantelzorger). Het thema was “Mensen met dementie en ondersteunende techniek om langer zelfstandig thuis te wonen”.

Tim van Santen

Tim (26) vertelde over de beschikbare technische hulpmiddelen, met camera’s en sensoren (domotica), die vooral gericht waren op controle en veiligheid. Op afstand word je in de gaten gehouden. Het is duidelijk dat deze hulpmiddelen in een bepaalde fase van de ziekte, zorgverleners kunnen helpen. Maar wat als je nog thuis woont en de regie over je leven zo lang mogelijk zelf wil vasthouden? Tim voelde het onbegrip en de wanhoop in de zaal en besloot deze avond zijn Masterstudie aan de NHL Stenden Hogeschool, op het onderwerp ‘zelfredzaamheid voor jonge mensen met dementie’ te richten.

Hester en Ton. “Van alles wat ze mist, mist ze zichzelf het meest”.

Ton (52) is mantelzorger van zijn vrouw Hester. Hester kreeg op haar 50’ste de diagnose Alzheimer. Direct in het begin waren er al problemen zoals het niet kunnen klokkijken (tijdsbesef) en het vergeten van afspraken. “Ze gebruikte haar smartphone nog, maar de digitale klok, de outlook agenda en Google maps werden onoverbrugbare problemen die veel stress en verdriet veroorzaakten”. Zijn zoektocht naar dementievriendelijke, digitale hulpmiddelen, leverde niets op.

TimeSteps
Toen Tim na anderhalf jaar research zijn eindresultaten presenteerde aan Ton, besloten ze in okt ’20 samen het bedrijf TimeSteps op te richten. TimeSteps richt zich op het vergroten en verlengen van de zelfredzaamheid van mensen met dementie en het ondersteunen van mantelzorgers. Tim en Ton: “wij willen de sociale impact maximaliseren met betaalbare oplossingen”.

Apps
Er zijn 2 apps: de ‘TimeSteps app’ (voor mensen met dementie) en de ‘mantelzorg app’ (voor mantelzorgers en familie). Deze apps worden gekoppeld aan elkaar en zo ontstaat er een gemeenschappelijke agenda voor de mantelzorgers en een gebruiksvriendelijke agenda voor de persoon met dementie. Ook zit er een dementieklok in en werkt alles op je eigen smartphone en tablet.

TimeSteps App

De ontwikkeling van functionaliteiten met een gebruiksvriendelijk design, wordt samengedaan met de doelgroep, ergotherapeuten en casemanagers. De persoon met dementie moet het kunnen en willen gebruiken. Er wordt hard gewerkt aan de functionaliteit ‘navigatie’. Een dementievriendelijke functie om eenvoudig de weg te vinden. En voor de mantelzorgers wordt gewerkt aan de communicatiefunctie. Het vereenvoudigen van alle communicatie tussen mantelzorgers, familie, vrienden en zorgverleners.

Gratis proberen

Iedereen mag een jaar lang gratis en vrijblijvend beide apps gebruiken. Test in de praktijk of het jullie kan helpen. Op deze manier willen wij met de feedback uit de praktijk werken aan betere oplossingen in de toekomst.

Alle informatie over de apps, hoe je ze kunt downloaden en tips van andere gebruikers, vind je op de website van TimeStep

1 op de 9 mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Deze chronische ziekte heeft een grote impact op het leven van patiënten. De Santeon ziekenhuizen, het Maasstad Ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente en het St. Antonius Ziekenhuis, werken via het Samen Beter programma aan het verbeteren van de zorg voor reumapatiënten. De verkregen inzichten geven inspiratie tot (digitale) vernieuwing. Real-life data verzamelen, uitkomsten met elkaar bespreken én met lokale multidisciplinaire verbeterteams verbetering in gang zetten, wordt nog niet veel toegepast binnen de reumazorg. Om de ontwikkeling van de reumazorg in een stroomversnelling te brengen, delen de ziekenhuizen hun kennis in een publicatie en tijdens het webinar ‘Op weg naar gepersonaliseerde reumazorg’, op 23 november aaanstaande.

“Ik hoop dat onze aanpak en resultaten andere ziekenhuizen, nationaal en internationaal, inspireert om op een zelfde structurele en real-life data gedreven manier met hun werkwijzen en uitkomsten aan de slag te gaan.” Angelique Weel – Koenders, medisch leider en reumatoloog in het Maasstad Ziekenhuis

Voorspelmodel voor het gepersonaliseerd afbouwen van reumamedicatie

Zij gebruiken vaak langdurig een combinatie van medicijnen die veel bijwerkingen kunnen geven en bovendien erg kostbaar zijn voor de maatschappij. Het afbouwen van medicatie is echter complex, en hangt af van veel factoren, die per patiënt kunnen variëren. Daarom werken de Santeon ziekenhuizen aan een voorspelmodel voor het gepersonaliseerd afbouwen van deze medicatie. Uniek aan het model is dat deze is gebaseerd op real-life uitkomsten van bijna 12% van de Nederlandse reumapatiënten.

“Om de uitkomsten van reumazorg inzichtelijk te maken gebruiken we real-life data. Dit houdt in dat de conclusies uit onze analyses betrekking hebben op de dagelijkse praktijkvariatie en daardoor direct in de praktijk toepasbaar zijn. Voor patiënten is dat waardevol omdat zij zich hierdoor kunnen vergelijken met andere reumapatiënten, bijvoorbeeld ten aanzien van het ziektebeloop. Bovendien houdt het ons als reumatologen scherp ten aanzien van het leren op groepsniveau en in gebruik bij de individuele patiëntenzorg.” Anna Jamnitski, medisch leider en reumatoloog in het St. Antonius Ziekenhuis

PROMs-dashboards voor gepersonaliseerde reumazorg

Door de chronische aard van de ziekte reuma is het belangrijk dat zorgprofessionals en patiënten goed zicht hebben op het ziektebeloop. Om dit inzicht (bekeken vanuit het perspectief van de patiënt) te vergroten, zetten de ziekenhuizen actief in op het uitvragen van onderwerpen die voor patiënten het belangrijkst zijn via vragenlijsten (PROMs, Patient Reported Outcome Measures). Ook sturen zij steeds meer op het optimaal benutten ervan in de spreek- en huiskamer. Zo werken de Santeon ziekenhuizen met PROMs-dashboards, waarin de uitkomsten van de vragenlijsten visueel zijn weergegeven. De dashboards geven de patiënt en zorgverlener in één oogopslag inzicht in de actuele situatie, opvallende uitkomsten en historische patronen. Hierdoor zijn de ziekenhuizen in staat om steeds meer gepersonaliseerde zorg te leveren. Ook geeft het patiënten handvatten om mee te beslissen over hun eigen zorgtraject.

“Voor reumapatiënten is het belangrijk om controle te krijgen over hun ziekte. Via het online patiëntenportaal kunnen patiënten het beloop van hun ziekte volgen in relatie tot de uitkomsten van de vragenlijsten. Dat geeft hen heldere inzichten, wat ten goede komt aan het gesprek in de spreekkamer en het onder controle krijgen van de ziekte.” Marjan Ghiti, medisch leider en reumatoloog in het Medisch Spectrum Twente

Transparantie voor betere reumazorg

Het doel van de samenwerking binnen Santeon is om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Door het transparant maken van de medische en patiënt relevante uitkomsten, wil Santeon ook het bredere zorgveld inspireren aan de slag te gaan met uitkomstinformatie. De resultaten van het Santeon verbeterprogramma zijn gebundeld in de publicatie Samen Beter Inflammatoire Artritis. Voor geïnteresseerde zorgprofessionals organiseert Santeon daarnaast op 23 november a.s. het webinar ‘Op weg naar gepersonaliseerde reumazorg’, waar zij haar inzichten uit het verbeterprogramma vanuit verschillende perspectieven belicht. Meer informatie over het webinar vindt u hier.

Transparant verbeteren

De Santeon ziekenhuizen vinden het belangrijk transparant te zijn over de uitkomsten van zorg. Hierbij leggen zij de focus op zaken die er echt toe doen voor patiënten. Vanaf 2018 deelde Santeon de resultaten van de zorg rondom borstkanker, heupartrose, CVA en prostaatkanker, geboortezorg en nu ook reuma. Inmiddels werken de Santeon ziekenhuizen op 15 verschillende aandoeningen in verbetertrajecten samen.

Het Samen Beter Reuma rapport is hier te lezen en downloaden.

Foto: Santeon Samen Beter Reuma

Pin It