Rubriek

Ziektebeelden

Rubriek
Boek Levenslef
Fotocredit: Xander Uitgevers

De boeken tip van deze week is mooi, maar ook heftig. Het gaat over Ingeborg en hoe haar leven ineens op de kop stond na vreselijk nieuws.

Het leven van Ingeborg van Beek komt dus compleet op zijn kop te staan als er in 2013 een kwaadaardige hersentumor bij haar wordt ontdekt. Er begint een emotionele rollercoaster van onderzoeken, een risicovolle operatie en gevoelens van verdriet, onzekerheid en angst. Ingeborg haalt tegen de klippen op alles uit het leven. Bijna negen jaar later is ze er nog steeds. Ze vertelt haar verhaal in een persoonlijk boek.

Op ontroerende, rauwe maar ook enorm geestige wijze vertelt Ingeborg over wat je doet als je weet dat je niet oud wordt, maar het leven ondertussen wel gewoon verdergaat. Over haar ziekteproces, haar scheiding, de spirituele zoektocht naar de zin van het bestaan (en het aangekondigde einde daarvan), maar ook over moeder zijn, daten, skydiven, therapiesessies en haar drang om nog steeds vol overgave te leven, ook al is er altijd die tikkende tijdbom. Een aangrijpend én geestig boek over leven in reservetijd, dat elke lezer zal ontroeren en aan het denken zal zetten over het belang van leven in het nu.

Ingeborg van Beek (Breda, 1976) rondde de Hogere Hotelschool af en liep stage in Parijs, Brussel en Koeweit. Daarna werkte ze jarenlang als marketeer. In 2013 werd bij haar een hersentumor ontdekt. Daarover, en over de tijd die volgde, schreef ze de bestseller Levenshaast.

Reviews:

‘Rauw, teder, schokkend, maar zo invoelbaar.’ – Marion Pauw
Levenslef is tragikomisch, net als het leven zelf. Keihard lachen en dan een potje janken. Wat hou ik van deze vrouw.’ – Floortje Dessing

Het voorjaar en de zomer zijn de momenten om lekker van de tuin te genieten. Lange avonden en lekker weer zorgen er voor dat u tot ’s avonds laat in de tuin kunt zitten met een drankje en een hapje. Om echt te genieten van de tuin is het wel fijn als alles op orde is en u niet uitkijkt op onkruid en een groen terras. Dus tijd om te tuinieren om straks echt te kunnen genieten.

Onkruid verwijderen zonder rugpijn

Wanneer het weer mooi en warm weer is, gecombineerd met regen dan is dit het ideale klimaat voor onkruid om zich verder door te tuin te verspreiden. Het is belangrijk om het onkruid regelmatig te verwijderen en dan ook met de gehele wortel. Dit kan natuurlijk op de knieën, maar na een dag tuinieren zult u ervaren dat de rug hier minder blij van wordt. Met de juiste tools is het ook mogelijk om het onkruid staand te verwijderen. Dit kan door een onkruidsteker te gebruiken. U prikt de onkruidsteker om het onkruid heen. U kunt de hendel dan overhalen en het onkruid wordt dan met wortel en al verwijderd. Doordat de wortel ook uit de grond is komt het onkruid niet op dezelfde plek terug. Het gewenste resultaat zonder uw rug te belasten.

Geen onbegroeide plekken in de tuin

Rug vriendelijk tuinieren is natuurlijk fijn, maar u kunt er ook voor zorgen dat er zo weinig mogelijk onkruid komt. Dan hoeft deze ook niet verwijderd te worden. Een tip hiervoor is om zo weinig mogelijk onbegroeide plekken in de tuin te hebben. Een onbegroeide plek betekent namelijk een paradijs voor onkruid. Wanneer de plekken met goede planten begroeid zijn dan heeft het onkruid hier geen kans.

Gebruik een spade of hark

Er is divers gereedschap dat u in de tuin kunt gebruiken. Om het bukken tot een minimum te beperken raden wij aan om gereedschap te gebruiken waar u bij kunt blijven staan. Dus een spade of hark met een lange steel, zodat u niet hoeft te bukken om de grond uit te graven of los te harken. Ook het aanvegen van het terras kan makkelijk met een grote bezem. Veeg alles bij elkaar en dan hoeft u aan het einde het alleen nog op te vegen met een stoffer en blik. Ook deze bestaat er in een staande versie.

Geniet van tuinieren, maar denk ook aan uw rug. Wanneer de tuin weer aan kant is dan kunt u plaats nemen met een heerlijk glas wijn en genieten van de zomeravonden.

Wil je nu een PCR test laten doen? Of zoek je een corona test om te reizen? Dit moet je weten voor een PCR test laten doen.

Wanneer je een PCR test wilt laten doen, dan kan dit zijn omdat je in contact geweest bent met iemand die corona heeft, omdat je symptomen hebt, of omdat je op reis gaat. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom iemand een PCR test laat doen. Wanneer je bijvoorbeeld een PCR test Amsterdam zoekt, dan is het goed om een aantal dingen vooraf te weten. Daarover gaat dit artikel.

1. Niet iedere PCR test is hetzelfde

Gaat de PCR test je om een certificaat om te kunnen reizen te krijgen? Bekijk dan van tevoren of de PCR test die je laat doen je ook dit certificaat geeft. Voor landen binnen de Europese Unie is het mogelijk om met je Europese corona QR code te reizen, maar voor landen buiten de EU is dit niet zo. Hoe dan ook is controleren wat de vereisten zijn voor het land van bestemming een must. Zie je dat een PCR test verplicht is, een kortere quarantaine periode biedt of toegang tot bepaalde dingen? Laat dan de PCR test in Amsterdam doen vlak voordat je gaat vliegen. Je kiest dan een spoed test.

2. Spoed coronatest, hoe snel is dat?

Bij een spoed coronatest kun je al binnen 30 minuten je uitslag krijgen. Over het algemeen heb je keuze uit drie testen. De eerste is een goedkope PCR test, deze heeft een wachttijd van 24 uur op de uitslag. De tweede is een corona spoedtest. Zoals bij de Covid spoedtest in Amsterdam krijg je, indien je voor 12:00 deze test laat doen, de uitslag al rond 01:30 s ‘nachts. Tot slot is er de PCR NAAT test, welke een uitslag in 30 minuten geeft.

3. Check waar de test beoordeeld wordt

Belangrijk bij een Covid test laten doen, is dat deze beoordeeld wordt door een RIVM gevalideerd laboratorium. Alleen dan weet je zeker dat de uitslag ook echt betrouwbaar is. Met zowel de normale PCR test als de spoed Covid test wordt de beoordeling in een laboratorium gedaan. Met de spoedtest kom je echter vooraan in de rij waardoor je de uitslag sneller hebt. De kwaliteit is echter hetzelfde.

Wacht niet langer, laat een PCR test doen

Welk van de redenen voor een PCR test ook van toepassing zijn, laat je PCR test in Amsterdam bij een betrouwbaar test-station doen.

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur. Brandend maagzuur is meestal niet ernstig en kan snel verholpen worden. Wat is brandend maagzuur precies? Wat zijn de oorzaken en hoe komt u ver vanaf? U leest het hier.

Wat is brandend maagzuur

Wanneer we eten doorslikken komt dit in de slokdarm terecht. Vanaf de slokdarm gaat het voedsel naar de maag waar het voedsel wordt vermengd met maagsap. Maagsap is een lichaamssap met een zeer hoge zuurgraad. De hoge zuurgraad is nodig voor de spijsvertering en om bacteriën te doden. Wanneer er te veel maagzuur in de maag aanwezig is kan dit echter voor irritatie zorgen. Doordat het zuur een brandend gevoel kan geven spreken we van brandend maagzuur.

Oorzaken

Maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is een verhoogde druk op de maag. De sluitspier tussen de slokdarm en de maag werkt vervolgens minder goed. Een verhoogde druk op de maag kan een gevolg zijn van overgewicht, zwangerschap, roken of het dragen van strakke kleding. Ook voeding kan van invloed zijn op brandend maagzuur zo kan gefrituurd voedsel, vet voedsel, volle zuivelproducten, koolzuurhoudende drank, koffie, alcohol en pittig gekruid eten branden maagzuur veroorzaken. Medische oorzaken als een middenrifbreuk, stress en simpelweg ouderdom kunnen er ook zorgen dat uw sluitspier minder goed werkt.

Klachten

Veel voorkomende klachten van brandend maag zuur zijn: Een pijnlijk gevoel in uw maag, drukkend gevoel achter uw borstbeen, opgeblazen gevoel. Het kan ook voorkomen dat uw maagsap terugstroomt naar uw slokdarm, dit noemen we reflux. Reflux kan een pijnlijk gevoel geven aan uw slokdarm en keel. Zeker wanneer u vaak last heeft van reflux kan dit op de lange termijn vervelende klachten geven als slikklachten, een geïrriteerde slokdarm een ontstekingen.

Hoe komt u van brandend maagzuur af

Wanneer maagzuur eenmalig voorkomt hoeft u zich niet gelijk zorgen te maken. Door het aanpassen van uw voedingsgewoonte kunt u vaak al veel van de klachten voorkomen. Een tabletje van de drogist kan u ook snel van uw zuur afhelpen. Wanneer de klachten blijven aanhouden kunt u via de huisarts een medicijn krijgen. Indien de klachten van brandend maagzuur niet afnemen kan het zijn dat u wordt doorverwezen voor een kijkoperatie.

Er is een nieuwe, betere behandeling beschikbaar voor patiënten met hartfalen en een niet-synchroon samenknijpend hart. Cardiologen plaatsen nog maar één pacemakerdraad, in het tussenschot van de hartkamers, exact in het elektrische geleidingssysteem van het hart. “Vanuit die centrale plek wordt normaal het hart aangestuurd om een pompbeweging te maken. Nu krijgt de patiënt vanuit dezelfde plek een elektrische prikkel van de pacemaker, zodat het hart zo natuurlijk mogelijk samentrekt,” aldus cardioloog Nard Rademakers van het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Het hart bevat een elektrisch geleidingssysteem dat ervoor zorgt dat alle delen van de hartspier
gelijktijdig en gecoördineerd samentrekken. Dit zorgt voor een optimale pompfunctie van het hart. Bij sommige mensen met hartfalen trekt het hart niet meer gelijkmatig samen, er is dan een probleem in het elektrische geleidingssysteem. Rademakers: “De synchronie probeerden we tot voor kort te herstellen door in beide hartkamers een pacemakerdraad te plaatsen en het hart gelijktijdig te stimuleren.” De gouden standaard was om één van die pacemakerdraden via een klein bloedvat aan de buitenkant van het hart te leggen. Maar bij één op de vijf patiënten werkte die behandeling niet goed genoeg. De pompfunctie van het hart verbeterde niet of onvoldoende en patiënten bleven last houden van hartfalen.

Prikkel volgt de oorspronkelijke route

Uit onderzoek van de cardiologen van het Catharina Ziekenhuis blijkt dat de nieuwe behandeling
veilig kan worden uitgevoerd. “De elektrische prikkel die de pacemaker in de centrale plek in het hart afgeeft, volgt als het ware de oorspronkelijke route. Bovendien is de gebruikte pacemaker kleiner, goedkoper en gaat ie veel langer mee, tot wel 12 jaar! Dat is een belangrijk voordeel voor onze patiënten, want de oude moest elke zes tot zeven jaar worden vervangen. Met alle risico’s van dien”, verduidelijkt Rademakers.

Zinnige Zorg VGZ

Naast de voordelen voor de patiënt heeft VGZ berekend dat deze nieuwe werkwijze 1700 euro per
patiënt goedkoper is. Landelijk zou volgens de zorgverzekeraar 1 miljoen euro per jaar aan
zorgkosten kunnen worden bespaard. VGZ heeft de nieuwe werkwijze dan ook opgenomen in het
Zinnige Zorg-programma, zodat andere ziekenhuizen laagdrempelig deze werkwijze kunnen
overnemen.

Ook voor bredere groep hartpatiënten

Deze nieuwe ingreep kan ook voor een andere, veel grotere groep hartpatiënten worden ingezet.
“Patiënten met een te langzaam werkend hart, die daarvoor een pacemaker moeten krijgen, bieden we deze nieuwe behandeling aan. We zien dat ook deze patiëntengroep voordeel heeft bij deze nieuwe techniek. We lopen daar in Nederland nu wel in voorop”, aldus Rademakers.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Misschien heeft u altijd al een slechte reuk gehad of heeft u na corona de geur nog niet terug gekregen? Er zijn tips om uw reuk te verbeteren, heeft u dit al geprobeerd? Dit kan een hoop verschil maken en u zult een stuk beter kunnen ruiken.

Reuk training

Het lijkt vreemd om reuktraining te doen als u niets ruikt. Toch kan dit na langere tijd dit veel positief effect hebben. Zo is er onderzoek gedaan naar het effect van reuktraining waarbij ze een testperiode van 12 weken hadden. Daarbij heeft 30% van de patiënten verbetering gezien in hun reukvermogen.

Hoe doet u een reuktraining

Om resultaat te bereiken moet u deze training 24 weken volhouden. Wellicht heeft u in minder weken ook al resultaat maar als u dit langer volhoud dan kan het alleen maar beter worden. Een reuktraining doet u eigen lijk door etherische oliën in huis te halen. De geuren die ze aanraden is roos, citroen, eucalyptus en kruidnagel maar uiteraard kunnen ook andere geuren helpen. Het beste is om twee keer per dag aan deze oliën te ruiken via de volgende stappen:

  • Pak een van de etherische oliën
  • Houdt dit ongeveer 3 cm van uw neus
  • Ontspan en haal diep adem en doe dit ongeveer 5 keer ( haal niet te snel adem dan wordt de geur niet goed opgenomen)
  • Wacht een aantal minuten en begin dan aan de volgende geur
  • Herhaal dit proces bij alle geuren

U moet dit dus wel een tijdje vol houden en het is belangrijk om dit welke dag 2 maal te doen. Sla dus geen dag over om het beste resultaat te krijgen en u zult merken dat u wat reuk terug krijgt.

Helpt een ingebouwd apparaatje hartpatiënten met ernstige vernauwingen van de kransslagaders van hun pijn af? Die vraag staat centraal bij een zogenoemd dubbel blind wetenschappelijk onderzoek naar de werking van de neurostimulator. Het onderzoek wordt de komende jaren uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis, waar jaarlijks de meeste patiënten van Nederland met deze klachten worden gezien.

Tot anderhalf jaar geleden kregen patiënten met onbehandelbare pijn op de borst deze behandeling door verzekeraars vergoed. Maar omdat er te weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is over het nut van de behandeling, is de vergoeding stopgezet, ondanks goede ervaringen met deze behandeling de afgelopen jaren. Samen met anesthesioloog en pijnspecialist dr. Hans van Suijlekom nemen cardiologen dr. Inge Wijnbergen en dr. Koen Teeuwen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum de handschoen nu op en starten een wetenschappelijk onderzoek om voor eens en voor altijd het antwoord te krijgen op die ene vraag: werkt een neurostimulator nu wel of niet?

Medicatie helpt niet

Uitbehandelde patiënten met vernauwingen van de kransslagaders, in medisch termen refractaire angina pectoris, hebben vaak hevige pijnklachten op de borst. Klachten die niet door medicatie of een behandeling – dotteren of bypass-operatie – kunnen worden weggenomen. Maar door het plaatsen van een elektrode tegen het ruggenmerg met een bijbehorend apparaatje kan de pijn mogelijk afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. In het ziekenhuis wordt deze behandeling
neurostimulatie genoemd.

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt

Volgens Van Suijlekom gaat het om een groep van 400 tot 500 patiënten per jaar in Nederland. Zij
komen in het nieuwe onderzoek in aanmerking voor neurostimulatie. “In het verleden hebben we die behandeling al bij enkele honderden patiënten uitgevoerd. Met succes. Maar wetenschappelijk
bewijs ontbreekt. Daarom starten we nu een groot onderzoek om voor eens en voor altijd
duidelijkheid te krijgen.”

De neurostimulator die in het lichaam wordt geïmplanteerd, stuurt via een kabeltje elektrische
pulsen naar de elektrode die tegen het ruggenmerg is geplaatst. Die elektrische pulsen zorgen ervoor
dat de kleine bloedvaatjes rondom het hart worden verwijd waardoor het hart beter wordt
doorbloed. Door die betere doorbloeding krijgt het hart voldoende zuurstof waardoor er geen pijn
meer optreedt en de patiënt zich beter kan inspannen waardoor de kwaliteit van leven verbetert.

Zoektocht naar 100 patiënten

Het ziekenhuis zoekt 100 patiënten bij wie een neurostimulator in de komende maanden kan worden geplaatst. Zij dragen het apparaat een jaar. “Het ene half jaar staat het apparaat uit, het andere half jaar aan. Wanneer de neurostimulator aan of uit staat, verschilt per patiënt en wordt ook niet met de patiënt gecommuniceerd,” verduidelijkt cardioloog dr. Inge Wijnbergen. “Ook de onderzoekers weten niet wanneer het apparaat werkt en wanneer niet. Alles om de onderzoeksgegevens niet te verstoren.” Patiënten die denken voor deze behandeling in aanmerking te komen, kunnen contact opnemen met hun eigen cardioloog of huisarts voor een verwijzing naar het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Bekijk de video over dit onderwerp:

Bronnen:
http://www.catharinaziekenhuis.nl/
http://www.santeon.nl/

Ieder oncologisch traject is ingrijpend. In korte tijd komen er veel vragen en onzekerheden op je af. Je wereld komt even tot stilstand en veel komt op losse schroeven te staan. Het kan prettig zijn om hulp te krijgen tijdens dit traject. Op deze manier kun je gevoelens een plekje geven en kwaliteit van leven zo optimaal houden.

Emotionele gevolgen van de behandeling

Voor de behandeling en tijdens de behandeling kun je met veel vragen blijven zitten. Het kan onzeker zijn of de behandeling aanslaat en in hoeverre je van de kanker kunt herstellen. Óf je wel van de kanker kunt herstellen.

Omgaan met kanker eindigt niet wanneer de behandeling is afgerond. Mocht de behandeling aangeslagen zijn, betekent dit niet dat daarmee ook je zorgen zijn verdwenen. Het kan zijn dat het vertrouwen in je lichaam verstoord is. Je vraagt je bijvoorbeeld af of de tumor echt verdwenen is en niet weer terug kan komen, of het is moeilijk om weer volledig te herstellen van de behandeling.

Fysieke gevolgen van een oncologische behandeling

Op fysiek gebied verandert er een hoop in je lichaam tijdens een oncologische behandeling. In veel gevallen zorgt de behandeling er namelijk niet alleen voor dat kankercellen afsterven, maar ondervinden ook lichaamseigen cellen hier gevolgen van. De behandeling kan uitputtend zijn waardoor je weinig energie hebt om de dagen door te komen. Ook kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met gevolgen als botontkalking, veranderingen in je gewicht, lymfoedeem, voetproblemen en vormen van pijn. Niet alle gevolgen zijn even bekend; zo kan de chemotherapie er ook voor zorgen dat reuk en smaak veranderen.

Fysieke en emotionele ondersteuning bij kanker

Fysieke en emotionele ondersteuning bij kanker

Op zowel emotioneel als fysiek gebied loop je tijdens een oncologische behandeling tegen veel aan. Zelf heb je alle antwoorden niet klaarliggen en het kan ook moeilijk zijn steeds weer nieuwe antwoorden te zoeken. Op verschillende manieren is het mogelijk ook bij dit onderdeel van de oncologische behandeling ondersteuning te krijgen.

Verschillende vormen van hulp bij kanker

Hulp bij kanker kan helpen om vragen te stellen en het te hebben over je zorgen. Deze zorgen zijn namelijk heel gewoon. Veel mensen die een oncologische behandeling krijgen, lopen tegen moeilijke vragen aan. Er zijn dan ook mensen die je graag helpen om hier samen antwoorden op te vinden. Of om je te helpen accepteren dat er soms geen antwoorden bestaan.

De juiste hulp bij het omgaan met kanker kan je ook helpen om advies en verwijzingen te krijgen naar instanties die met fysieke problemen kunnen helpen. Fysiotherapeuten bieden vaak gespecialiseerde behandeling voor mensen met kanker. Voedingsconsulenten kunnen helpen bij problemen met spijsvertering en mocht je te maken krijgen met haarverlies, zijn er haarwerksalons om je toch weer een gevoel van zelfvertrouwen te geven. Zo staan er veel mensen voor je klaar om je in deze zware, emotionele tijd bij te staan. Je staat er immers nooit alleen voor.

Veel vrouwen hebben last van een terugkerende blaasontsteking. De blaasontsteking heeft een enorme invloed op het dagelijks leven en het seksueel contact met de partner van deze groep vrouwen. Het is echt een onderschat probleem waar veel meer aan te doen is dan men denkt. Om hier aandacht voor te vragen is deze week de campagne Stop Blaasontsteking gestart. De website stopblaasontsteking.nl, een website speciaal gemaakt voor vrouwen die vaak te maken hebben met een blaasontsteking, maakt hiervan onderdeel uit. Het initiatief is tot stand gekomen met medewerking van experts op dit gebied, waaronder artsen, verpleegkundigen en een ervaringsdeskundige.

Dick Janssen, arts in het Andros Blaascentrum: “Ik zie regelmatig vrouwen die radeloos zijn en bij mij op het spreekuur komen. Ze hebben van alles geprobeerd en veel antibioticakuren gehad. Goed kijken naar de oorzaken en deze vervolgens behandelen kan vaak al uitkomst bieden.’’

Lisette van de Bilt-Sonderegger, verpleegkundig specialist in het Catharina Ziekenhuis: ‘’Ik zie veel ongemakken voorbij komen. Het is heel pijnlijk en je hele dag wordt ontregeld door de vele toiletbezoeken. Mensen voelen zich aan huis gekluisterd en kunnen soms niet naar hun werk. Het is echt beperkend. Dit leidt tot veel verlies van kwaliteit van leven.’’

Stopblaasonsteking.nl biedt praktische informatie over de oorzaak, diagnose, behandeling en preventie van een blaasontsteking en er worden adviezen en ervaringen van experts gedeeld. Daarnaast kan de BLAAStest gemaakt worden. Door vragen te beantwoorden kunnen bezoekers van de website hun persoonlijke situatie in kaart brengen.

Over terugkerende blaasontstekingen

Jaarlijks wordt er in Nederland 700.000 tot 1.000.000 keer een blaasontsteking vastgesteld.(1) Vaak is dat eenmalig, maar sommige mensen krijgen vaker met een blaasontsteking te maken. Wanneer iemand 3 keer of vaker per jaar een blaasontsteking heeft, wordt gesproken over een terugkerende blaasontsteking. Ook het Zorginstituut heeft recentelijk vastgesteld dat verbeteringen mogelijk zijn in het zorgtraject voor patiënten met een blaasontsteking. Mogelijke acties staan beschreven in het ‘Verbetersignalement Urineweginfecties’. Hier komt onder andere in naar voren dat het belangrijk is dat de voorlichting via patiëntenwebsites wordt verbeterd en vrouwen vaker samen met hun arts beslissen over de behandeling.

Stopblaasontsteking.nl is ontwikkeld vanuit een samenwerking met experts en wordt mede mogelijk gemaakt door Goodlife Pharma en is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar en ouder.

Meer informatie: stopblaasontsteking.nl

(1) Bron: Zorginstituut

Nekklachten komen veel voor en kunnen voor behoorlijk veel hinder zorgen. We gebruiken immers bij vrijwel iedere beweging ons hoofd en dus ook onze nek. In dit artikel lees je hoe nekpijn ontstaat en hoe het verholpen kan worden.

Hoe ontstaat nekpijn?

De meeste nekklachten ontstaan door een verkeerde (werk)houding, maar ook tijdens het sporten kan er chronische pijn in de nek ontstaan. Op dergelijke momenten worden de nekspieren maximaal aangespannen en stijgt de druk op de nek. Daardoor ontstaat pijn.

De meest voorkomende oorzaken

  • Stijve (acute) nek: De bekendste nekklacht. Bij een stijve nek is de nek geblokkeerd in één richting en staat deze vaak scheef doordat een klein schijfje kraakbeen tussen een facetgewricht klem komt te zitten. Dit is pijnlijk, maar doorgaans niet ernstig.
  • Cervicogene hoofdpijn: Deze hoofdpijn over de achterzijde van het hoofd wordt veroorzaakt door een stijve nek. Vaak zijn de nekspieren zo ver opgespannen waardoor er klachten ontstaan. Stress, vermoeidheid en lange tijd in dezelfde (werk)houding zitten zijn vaak de veroorzakers.
  • Whiplash (zweepslag): Bij een whiplash treden er plotseling nekklachten op. Het hoofd beweegt onverwacht naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in de nek plots te ver uitrekken. Vaak gebeurt dit door een ongeluk. De klachten die ontstaan zijn pijn in de nek, hoofdpijn, concentratieproblemen, duizeligheid en misselijkheid.
  • Artrose: Artrose is de slijtage van de nekwervels. Het is een veelvoorkomende klacht waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten langzaam achteruit gaat. Door deze slijtage van de nekwervels wordt het bewegen van de nek sterk bemoeilijkt.
  • Nekhernia:. Door onbekende oorzaak kan een uitstulping van een tussenwervelschijven in de nek ontstaan. Dit heet een hernia. Deze hernia kan op een zenuwbaan drukken en deze irriteren.

Wat te doen bij aanhoudende nekpijn?

Ook al doet de nek pijn, het is belangrijk om de nek altijd te blijven bewegen om stijfheid en ernstigere klachten te voorkomen. Warmte kan de klachten verlichten. Bij aanhoudende klachten kun je samen met fysiotherapie Almere bekijken hoe de nekpijn verholpen of vermindert kunnen worden.

Pin It