Rubriek

Ziektebeelden

Rubriek

Iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel. Een opgeblazen gevoel komt door een opgezette buik. Het onaangename gevoel in uw buik ontstaat door een opgezwollen maag-darmkanaal en een verstoring van uw spijsvertering. Hoe ontstaat een opgeblazen gevoel en hoe komt u er van af?

Zo ontstaat een opgeblazen gevoel

Een opgezette buik kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaat het opgeblazen gevoel na het nuttigen van een maaltijd. Tijdens het eten krijgt u lucht binnen. Door heel snel te eten of veel te praten tijdens het eten kan er extra veel lucht u in uw maag en darmen komen. Lucht wordt in uw dikke darm omgezet tot gas en door de opslag van het vele gas kan uw buik flink uitzetten. Lucht is niet de enige reden waarom uw buik uitzet. Voedselallergieën en voedseintoleranties kunnen u ook een opgeblazen buik geven. Zo kunnen mensen van melkproducten of het drinken koolzuurhoudende dranken flink last krijgen van een opgezette buik.

Hoe komt u van uw opgezette buik af?

Voorkomen is beter dan genezen. Wanner u last heeft van een opgezette buik is het verstandig om na te gaan wat u allemaal heeft gegeten en gedronken. Door een patroon te ontdekken weet u de volgende keer bij welke producten u moet uitkijken. Een opgeblazen gevoel gaat meestal vanzelf weer over. Wanneer de klachten lang aanhouden kunt u contact opnemen met een diëtist die kan u verder helpen met het filteren van voedingsstoffen die niet goed bij uw vallen.

Tips voor het voorkomen van een opgeblazen gevoel

Probeer zo min mogelijk lucht binnen te krijgen tijdens het eten en drinken. Eet en drink niet te snel en kauw goed. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Door te bewegen komt u spijsvertering sneller op gang. Maak elke dag een wandeling of ga een rondje hardlopen. Zorg ervoor dat u voldoende vezels binnen krijgt en pas op met te veel cafeïne en suikers.

Van teveel oorsmeer willen we zo snel mogelijk af. Geelbruine en plakkerige oorsmeer kan vervelend aanvoelen. Wanneer teveel oorsmeer te zien is wordt het tijd om uw horen schoon te maken. Traditioneel maken we onze oren schoon met wattenstaafjes maar of dit de juiste manier is? Ik geef u een aantal tips voor het schoonmaken van uw oren.

Waarom oorsmeer?

Oorsmeer ziet er niet echt fris uit maar het heeft wel een beschermende functie. Oorsmeer beschermt onze gehoorgang tegen uitdroging en vocht vangt het vuil van buitenaf op. De meeste mensen hebben wel eens last van teveel oorsmeer. Uw gehoorgang kan verstopt raken en een vol gevoel geven. Het zelf schoonmaken van uw gehoorgang kan maar heeft u eerder een beschadiging gehad aan uw trommelvlies dan kunt u het beste een bezoekje brengen aan een huisarts of specialist.

Uw oren schoonmaken met een wattenstaafje

Gebruikt u altijd een wattenstaafje? Het gebruik van een wattenstaafje om uw oren schoon te maken is toegestaan wanneer u het uiteinde van het staafje, het witte bolletje, niet te ver in uw oor steekt. Wanneer het bolletje nog zichtbaar is is het veilig om uw oren op deze manier schoon te maken. Veel mensen steken het wattenstaafje echter te ver de gehoorbuis in. Door het wattenstaafje te ver in uw oor te drukken kunt u oorsmeer juist verder uw oor in drukken met alle gevolgen van dien.

Warm water

Zelf u oren reinigen kan het beste tijdens het douchen. Door uw hoofd iets opzij te houden kunt u een kleine waterstraal in uw oor laten lopen. Door het warme water (niet heet) zal uw oorsmeer zacht worden en naar buiten lopen. Super effectief en veilig. Eventueel kunt u ook een klein beetje zoutoplossing gebruiken.

Olie gebruiken voor het schoonmaken van uw oren

Een ander natuurlijk middeltje is het gebruik van olie. Olijf olie heeft bijna iedereen wel in huis. De olie moet u iets verwarmen en daarna lauwwarm in uw oor laten druppelen. Olie zorgt er net als water voor dat uw oorsmeer zacht wordt en naar buiten loopt.

De beste tip is eigenlijk om uw oren met rust te maken. Uw oor reinigt zichzelf en heeft eigenlijk geen hulp nodig. Wanneer uw gehoorbuis echt vol zit kunt u beste een specialist bezoeken om op een verantwoorde manier uw overtollig oorsmeer te laten verwijderen. Niemand wil een gehoorbeschadiging dus weer voorzichtig.

Persoonlijke dementiezorg heeft als uitgangspunt dat iemand zich mens moet kunnen blijven voelen. Ook wordt er naar gestreefd dat iedereen zich gerespecteerd, erkend en vertrouwd kan voelen. In dit artikel wordt er ingegaan op de vraag waarom persoonlijke zorg bij dementie zo belangrijk is.

Wat is persoonlijke zorg?

Terugkijkend naar de jaren ’90 hebben verschillende experts zich al uitgesproken over de manier waarop mensen met dementie benaderd zouden moeten worden. Zo is het belangrijk om te onthouden dat de bewoners in de eerste plaats gewoon mensen zijn. Net als iedereen hebben zij behoeften aan liefde, comfort, gehechtheid en identiteit. Door bijvoorbeeld dementie, zijn mensen in een verpleeghuis vaak minder in staat om zelf in deze behoeften te voorzien. Het is daarom belangrijk dat dementerende bewoners naast fysieke verzorging, ook sociale en emotionele begeleiding ontvangen. Deze zorg wordt dan afgestemd op de specifieke en individuele behoeften. Met andere woorden, de zorg is gericht op de beleving van een persoon. Wanneer de houding van het verzorgend personeel persoonsgerichter wordt, gaat de kwaliteit van de zorg omhoog. Onthoud dus, bij persoonlijke dementiezorg gaat het in de eerste instantie om de persoon en niet om de ziekte.

Persoonsgericht werken

Het kan de beleving van de zorg van verpleeghuisbewoners maken of breken. Persoonlijke zorg blijkt cruciaal te zijn in hoe bewoners de zorg ervaren. Vanzelfsprekend moet de basis van de zorg in orde zijn, maar als de medewerkers oprecht luisteren en aandacht besteden aan de bewoners, dan wordt het verblijf voor de bewoners prettiger. Zorgen voor mensen met dementie kan soms een uitdaging zijn. Wanneer je iemand persoonlijk kent, kan je inspelen op iemands voorkeuren en behoeften. Dementie vraagt veel van zowel persoon als van zijn of haar omgeving. Door de nieuwe situatie worden mensen gedwongen zich aan te passen. Ze moeten leren leven met de aandoening en zien om te gaan met verlies. Iedereen heeft een andere manier om dit te verwerken. Wanneer je als zorgverlener hierbij aansluit, ben je bezig met persoonlijke zorg.

Gespecialiseerde zorg

Dementie is een ingewikkeld en progressief ziektebeeld. De ziekte ontwikkelt zich bij elke persoon anders. Gespecialiseerde zorg is daarom belangrijk. Bij gespecialiseerde zorg is er sprake van tijd, aandacht en ruimte. Een ‘’gewoon’’ verpleeghuis kan dit doorgaans niet bieden. Gespecialiseerde zorg kan je bijvoorbeeld vinden in een particulier verpleeghuis voor dementie. Vaak zijn particuliere verpleeghuizen gevestigd in monumentale panden en statige villa’s in Nederland. Over het algemeen is de voorziening kleinschalig, met professionele begeleiding. De bewoner krijgt een eigen ruimte of appartement en ontvangt alle zorg en dienstverlening die nodig is.  

Iedereen heeft een knorrende maag wel eens mee gemaakt. Een knorrende maag in een stille ruimte met andere mensen erbij valt altijd extra hard op. De eerste vraag die mensen stellen is dan: Heeft u honger? Of nog niets gegeten vandaag? Maar knort uw maag eigenlijk wel als u honger heeft of heeft dit een andere betekenis?

Knort uw maag

Uw maag is constant bezig met het verteren van eten. Na een maaltijd gaat uw maag aan de slag om het eten te verwerken. Uw maag trekt samen om het eten te verteren en af te voeren in uw darmen. Wanneer uw maag leeg is blijft het kneden en samentrekken door gaan. Vloeistoffen en gassen verplaatsen zich in uw maag en darmen. In een holle ruimte klinkt alles harder vandaar dat het samentrekken van uw maag nu een knorrend geluid maakt. Eerder dacht men dat een knorrende maag een teken is van honger maar dit is niet waar al krijgen uw hersenen wel een seintje om te eten. Een hap eten of een slokje water zal het knorren snel oplossen.

Ook uw darmen doen mee

Niet alleen uw maag maakt een knorrend geluid. Na dat uw maag klaar is met het verwerken van uw maaltijd zijn uw darmen aan de beurt. Ook uw darmen trekken zich samen om het voedsel te verwerken. Wanneer de maaltijd bijna verteerd is zal ook dit geluid harder klinken. Het is dus niet altijd uw maag die aan het knorren is uw darmen kunnen net zoveel lawaai maken.

Het knorrende geluid komt niet altijd uit

Zit u net in een serieus gesprek of bent u ergens waar u stil moet zijn? Dan kan een knorrende maag of knorrende darmen erg vervelend zijn. Door een klein hapje te eten of drinken is het snel verholpen. Door uw verteringskanaal constant te vullen blijft het in beweging. Veel voedingsadviezen raden ook aan om meerdere kleine porties per dag te nuttigen in plaats van de traditionele 3 grote maaltijden per dag. Bij kleinere porties per dag is de kans op een knorrende maag het kleinst.

Nieuwe campagne ParkinsonNL laat vele gezichten van de ziekte zien

In Nederland worden elke dag al meer dan 63.500 mensen met parkinson geconfronteerd met de gevolgen van hun ziekte. Het daadwerkelijke aantal mensen met parkinson ligt nog veel hoger omdat het gemiddeld maar liefst 7 jaar duurt voordat de diagnose gesteld wordt. En de ziekte kan iedereen treffen. De jongste patiënt met parkinson is 13 jaar!

Hoewel je aan Parkinson niet meteen dood gaat, pakt de ziekte wel elke dag een stukje van het leven af. Des te bewonderenswaardiger dat veel mensen met parkinson niet bij de pakken neerzitten maar er alles aan doen om zo lang mogelijk midden in het leven te staan. In de nieuwe campagne van ParkinsonNL krijgen deze mensen een gezicht. Zij zijn letterlijk en figuurlijk zelf niet te stoppen. Maar hun ziekte wel. In de campagnevideo’s kun je zien met welke passie en vanuit welke levenslust zij er alles aan doen om zoveel mogelijk uit het leven te halen

Kim (37) stond middenin het leven met 4 kinderen, een drukke baan en een rijk en actief sociaal leven. Multitasken was haar specialiteit. Nu kan ze vaak nog maar één ding tegelijk. ‘De kinderen opvoeden, met vriendinnen afspreken en een drukke baan. Het ging me probleemloos af. Maar door parkinson heb ik daar de energie en de concentratie niet meer voor. Ik heb moeten leren doseren waardoor ik wel in staat ben om er het voor mij maximale uit kan halen.’

Erik (60) moet door parkinson zijn passie, op hoog niveau trompet spelen, opgeven. ‘Ik speelde professioneel muziek. Maar mijn vingers doen niet meer wat ik wil. Dat komt door parkinson. Het orkest verlaten deed pijn. Maar muziek blijft mijn leven, dus speel ik door. Al is het maar een paar minuten per dag.’

Floor (79) is haar automatische piloot kwijt en moet bij alles even nadenken. Maar opgeven; dat nooit! ‘Ik heb bijvoorbeeld ook veel contact met twee andere mensen met parkinson. Samen zijn we op ontdekkingstocht naar wat wel en niet werkt. We noemen ons de drie musketiers en zijn een soort van detectives. Daar kunnen we echt helemaal in opgaan! Maar zo komen we er natuurlijk ook wel achter waar we écht mee geholpen zijn.’

Ook neuroloog Bas Bloem is als ambassadeur van ParkinsonNl verbonden aan de campagne. Hij is net als veel van zijn patiënten zelf niet te stoppen en werkt er elke dag keihard aan om de ziekte wel een halt toe te roepen. ‘Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Ook in Nederland neemt de ziekte sterk toe en het treft ook steeds meer jonge mensen. Hoog tijd dus dat de ziekte de  aandacht krijgt die het verdient en de financiële ondersteuning om nu echt de ziekte te gaan stoppen.’

Met het geld dat via de campagne opgehaald wordt zal ParkinsonNL wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van de ziekte steunen, en worden projecten gefinancierd die ervoor moeten zorgen dat de juiste diagnose veel eerder
gesteld kan worden. Ga naar www.parkinson.nl/niettestoppen voor meer informatie.

Bron: ParkinsonNL

 

Sterfte aan maag-, darm- of leveraandoening in 25 jaar met kwart toegenomen

Jaarlijks belanden meer dan 150.000 mensen in het ziekenhuis door een maag-, darm-, of leveraandoening. Dat zijn er gemiddeld 417 per dag. Daarmee is voor het eerst duidelijk dat spijsverteringsziekten de derde grootste oorzaak vormen van alle ziekenhuisopnamen door aandoeningen, na hart- en vaatziekten en kanker. Ook zijn de laatste vijf jaar de zorguitgaven voor maag-, darm- en leveraandoeningen met 14 procent gestegen. Met de campagne Listen to your guts roept de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) daarom alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren om een deel van deze ziekten te voorkomen. 

Dat spijsverteringsziekten zo’n groot aandeel hebben binnen alle ziekenhuisopnamen, blijkt voor het eerst uit onderzoek* van het RIVM in opdracht van de MLDS.  Het aantal klinische opnamen vanwege maag-, darm- en leveraandoeningen was in 2019 tien procent (152.250) van alle klinische opnamen in Nederland. De meeste (27 procent) van de klinische opnamen waren voor een aandoening aan de lever, galblaas, galwegen of de alvleesklier (42.000 patiënten). Ruim 23 procent (36.000 patiënten) lag in het ziekenhuis vanwege chronische darmziekten als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. En 21 procent (32.000 patiënten) werd opgenomen wegens kanker aan het spijsverteringsstelsel. 

In 2019 waren de zorguitgaven voor MDL-aandoeningen 14 procent hoger dan in 2015 en zorgden daarmee voor 3,8 procent van de totale zorgkosten. (2015: 3,26 miljard vs. 2019: 3,72 miljard).

“Deze cijfers benadrukken voor het eerst een groeiend probleem”, aldus dr. Mark Bouwens, projectleider research bij de MLDS. “We werken hard aan oplossingen, maar deze cijfers onderstrepen dat we als maatschappij het spijsverteringsstelsel niet serieus genoeg nemen. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen.”

Sterfte aan MDL-ziekten toegenomen

Ruim 15.500 mensen overleden in 2019 door aandoeningen aan de maag, darm of lever. Dat is ongeveer 10 procent van de totale sterfte. Het grootste deel van deze mensen (bijna 84 procent) overleed aan kanker van het spijsverteringsstelsel. Meestal gaat het dan om darmkanker. Aan kanker van het spijsverteringsstelsel sterven meer mannen dan vrouwen. De sterfte aan een maag-, darm- of leveraandoeningen is in de periode van 1996-2019 met ongeveer een kwart toegenomen.

Meer mensen met buikpijn, maagpijn en verstopping naar de huisarts

Jaarlijks gaan 3,8 miljoen mensen naar de huisarts met maag-, darm- en leverproblemen, een significante groei in vergelijking tot 2011 toen het nog om 3,4 miljoen mensen ging. Huisarts Tamara de Weijer ziet een enorme toename van buikklachten, vaak aan leefstijl gerelateerd. “We zijn qua voeding op grote schaal verkeerde brandstof voor ons lichaam gaan tanken. Ik denk dat het broodnodig is dat we ons meer bewust worden van de belangrijke rol van onze spijsvertering en er goed voor gaan zorgen door meer vezels te eten zoals groente en fruit. Ik geef daarom vaak als advies: geen pillen maar paprika!”

Campagne: Listen to your guts

Om het belang van een gezonde spijsvertering opnieuw te onderstrepen, start de MLDS vanaf vandaag de campagne Listen to your guts, die alle Nederlanders oproept om beter naar de spijsvertering te luisteren. Ook artsen en beleidsmakers. De lijfspreuk laat zien dat er een diepere waarheid achter deze populaire kreet schuilt: je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid. Meer op www.mlds.nl.

*Onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van de MLDS uitgevoerd door het RIVM onder mannen en vrouwen in alle leeftijdsgroepen op basis van de meest recent beschikbare cijfers (2019) voorafgaand aan de COVID-19-epidemie. Bekijk hier het gehele dossier: Maag-, darm- en leveraandoeningen | Volksgezondheid en Zorg (vzinfo.nl).

Over de Maag Lever Darm Stichting 

De Maag Lever Darm Stichting zet in op een gezonde spijsvertering voor iedereen. Dat doen we door wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken, steun aan patiënten te geven en bewustwording te kweken. De MLDS bestaat in 2022 veertig jaar en is mede-initiatiefnemer van het bevolkingsonderzoek darmkanker dat  jaarlijks duizenden levens redt. Tegelijkertijd laten de huidige cijfers zien dat er nog belangrijke stappen te zetten zijn. Onderzoek naar de invloed van het darmmicrobioom op onze algehele gezondheid is een volgend speerpunt. www.mlds.nl.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Help mee nierziekten te genezen

Je ziet het vaak niet aan ze, maar opgroeien met een nierziekte eist ongelooflijk veel van kinderen. In de week van 18 t/m 24 september zetten daarom duizenden vrijwilligers zich in voor de jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting. Alle donaties dragen bij aan een toekomst waarin nierziekten genezen kunnen worden.

Kinderen met een nierziekte hebben weinig energie, mogen niet eten en drinken wat ze willen, moeten veel zware medicijnen slikken en soms zelfs dialyseren. Dat is slopend. Maar ze geven niet op. Tom Oostrom, directeur Nierstichting: “Elke dag weer vragen deze doorzetters het uiterste van zichzelf om gewoon te léven. Jonge helden zijn het. Voor hén willen wij er zijn. Nu en later.”
Bram (4) is geboren met een erfelijke nierziekte en is elke dag afhankelijk van de dialyse. Eigenlijk heeft hij zo snel mogelijk een niertransplantatie nodig. Zijn moeder Marianne: “Als ik denk aan wat hij in zijn jonge leven allemaal al heeft meegemaakt word ik heel verdrietig. Maar we moeten door en daarom is het ook belangrijk om optimistisch te blijven. Ik denk dat het vooral Bram zelf is, die me op de been houdt. Want hij blijft vrolijk en vol levenslust. Ondanks dat hij dagelijks moet dialyseren, snel moe is, al die medicatie moet slikken en zich aan een strikt zout- en fosfaatarm dieet moet houden. Voor mij is hij de grootste jonge held die er is.”

Collectevrijwilligers maken het verschil voor nierpatiënten

Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen met een nierziekte weer mee kunnen doen. Door er aandacht voor te vragen en meer onderzoek te doen. De Nierstichting krijgt geen financiële steun van de overheid en is afhankelijk van giften en donaties. De inkomsten uit de collecteweek zijn dan ook fundamenteel voor de Nierstichting. Help ook mee. Geef aan de collectant, maak je eigen online collectebus of doneer via nierstichting.nl.

Heeft u ook wel eens momenten waarop u meer zweet als anders? Zweten is iets heel natuurlijks maar wanneer is dit te veel? Zijn er tips om van overmatig zweten af te komen of wat kan helpen?

Zweten is normaal

Het is natuurlijk eerst belangrijk om te weten dat iedereen zweet. Het is iets heel normaals en zeker niet iets om u voor te schamen maar wanneer doen wet dit? Wanneer we het warm hebben of wanneer we gesport hebben gaan we zweten om ons lichaam af te koelen. De zweetkliertjes op onze huid zorgt voor het zweet wat eigenlijk helemaal niet ruikt, door bacteriën op onze huid kan het wel gaan stinken. Heeft u veel stress of spanning ook dan kan er meer gezweet worden maar dan vooral in de handpalmen in onder de oksels.

Overmatig zweten door medische oorzaak

Heeft u medicijnen of heeft u een aandoening waardoor u misschien meer zweet als anders? Sommige medicijnen kunnen namelijk als bijwerking ‘meer zweten’ hebben. Maar ook overgewicht, zenuwziekte, hart en vaatziekte maar ook bij een angststoornis. Natuurlijk moeten we niet onze hormonen vergeten, bij een zwangerschap of wanneer iemand in de overgang is kan iemand ook overmatig zweten.

Zweten zonder medische oorzaak

Het kan natuurlijk ook zijn dat u helemaal geen medische klachten heeft. Zit het in de familie en hebben ook familieleden hier last van, dan kunt u er vaak vrij weinig aan veranderen. Er zijn wel tips om de geur tegen te gaan of om proberen de zweet momenten te vermijden.

Hoe kunt u overmatig zweten verminderen?

  • Draag luchtige en wijde kleding
  • Was regelmatig zonder al te veel zeep en droog u goed af
  • Draag kleding met een printje om zweten vlekken minder op te laten vallen
  • Gebruik deodorant met aluminiumzout om zweten tijdelijk te verminderen
  • Probeer kleding van katoen, wol of linnen te dragen dat vocht opneemt

In het eerste kwartaal van 2022 zijn 3 480 mensen overleden aan COVID-19. Dat is 8,1 procent van alle sterfgevallen in die periode. De COVID-sterfte was lager dan in het eerste kwartaal van 2021. Dit meldt het CBS op basis van de voorlopige cijfers over doodsoorzaken.In januari 2022 overleden 1 004 mensen aan COVID-19, in februari 1 033 en in maart 1 443. In het eerste kwartaal van 2022 was in 8,1 procent van de sterfgevallen COVID-19 de doodsoorzaak (3 480 sterfgevallen). In het eerste kwartaal van 2021 was dit nog 19 procent (8 964 sterfgevallen). Toen overleden niet alleen meer mensen als gevolg van COVID-19, maar er was ook oversterfte, anders dan in het eerste kwartaal van 2022.


Van de 3 480 mensen die overleden aan COVID-19 was 62 procent 80 jaar of ouder. Ongeveer 8 procent van de overledenen was jonger dan 65 jaar. Net als in de voorafgaande perioden is het aandeel vrouwen dat overlijdt aan COVID-19 lager dan het aandeel mannen.

Toename sterfgevallen onder Wlz-zorggebruikers

Het aandeel sterfgevallen door COVID-19 onder mensen die gebruik maken van langdurige zorg (Wlz) zoals bewoners van verpleeghuizen of gehandicaptenzorginstellingen, neemt sinds de eerste week van 2022 toe. Toen was COVID-19 de doodsoorzaak van 6 procent van de overleden Wlz-gebruikers. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 is dat toegenomen naar 16 procent. Het aandeel sterfgevallen door COVID-19 onder de overige bevolking bleef gedurende het eerste kwartaal stabiel rond de 7 procent.

covid-19-sterfte-tov-tot

Geen oversterfte eerste kwartaal

Uit eerdere berichten van het CBS over de totale sterfte per week blijkt dat er in het eerste kwartaal geen oversterfte was. In januari en februari overleden minder mensen dan verwacht. In maart nam het sterftecijfer weer iets toe, maar er was geen oversterfte. Er overleden vooral meer Wlz-zorggebruikers en 65-plussers dan verwacht.

sterfte-en-doodsoorzaken

Beeld overlijden door andere doodsoorzaken stabiel

In het eerste kwartaal van 2022 nam de COVID-19-sterfte af ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. In andere groepen doodsoorzaken zijn geen grote verschuivingen te zien. Vanaf 2015 is jaarlijks een seizoenpatroon te zien in groepen doodsoorzaken; in de winterperiode overlijden meer mensen aan hart- en vaatziekten en ziekten van de ademhalingsorganen. Dit patroon is ook te zien bij de sterfte aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, waartoe onder andere dementie en de ziekte van Alzheimer behoren.

overledenen-naar-groepen

Cijfers sterfte aan COVID-19

De cijfers over doodsoorzaken zijn gebaseerd op de doodsoorzaakverklaringen van artsen, die het CBS verwerkt en na vier maanden kan publiceren. Het RIVM en de Rijksoverheid melden het aantal overleden COVID-19-patiënten per week. Dat aantal is lager dan wat het CBS later publiceert op basis van doodsoorzaken. Dat komt doordat melding van COVID-19-sterfte aan het RIVM niet verplicht is. Ook kan een arts COVID-19 als doodsoorzaak op basis van het klinisch beeld vaststellen, zonder dat dit met een test is vastgesteld. Over het totaal aantal overledenen publiceert het CBS wekelijks cijfers, voordat informatie over de doodsoorzaken bekend is.

Op basis van GGD-meldingen rapporteerde het RIVM 22 065 mensen die overleden aan COVID-19 van maart 2020 tot en met 31 maart 2022 (stand op 21 juli 2022). Het CBS registreerde in dezelfde periode op basis van doodsoorzaakverklaringen 43 245 mensen die overleden aan vastgestelde of vermoedelijke COVID-19.

Bronnen

U bent lekker bezig met sporten en ineens schiet het u in de kuit. Een pijnlijke scherpe pijn, vaak zo heftig dat u ook niet meer verder kunt lopen.  Hoe ontstaat een zweepslag in de kuit en hoe kunt u de klachten verhelpen?

Wat is een zweepslag en hoe ontstaat het

Een zweepslag komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Vaak ontstaat een zweepslag wanneer u kort veel kracht zet. Dit kan tijdens het sporten zijn maar het kan ook voorkomen wanneer u stil staat. Wanneer u een berg of heuvel op fietst en kracht zet op de pedalen kan het ook in uw kuit schieten. Een zweepslag is een scheurtje in uw spier, meestal scheuren er ook meerdere bloedvaatjes. Een zweepslag komt vaker voor bij mensen van 40 jaar of ouder. Heeft u al eens een zweepslag gehad? Dan loopt u de kans vaker een spierscheurtje op te lopen.

Hoe komt u er weer vanaf?

Een Zweepslag is zeker de eerste dagen zeer pijnlijk maar het gaat uiteindelijk vaak vanzelf wel weer over. Probeer na dat het in uw kuit geschoten is direct uw been hoog te leggen. Koel uw kuit langdurig om verdere zwelling te voorkomen. Na een aantal dagen gaat u weer rustig proberen te lopen. Probeer elke dg iets meer te doen, zonder dat het extreem pijn doen. Indien u “door de pijn heen loopt” kan de scheur in uw spier groter worden en dat moet natuurlijk ten allen tijde voorkomen worden. Om het herstel te bevorderen kunt u naar een fysiotherapeut gaan. U krijg vaak ook speciale oefeningen mee voor thuis om uw kuit sneller te laten herstellen.

Hoe snel kunt u genezen van een zweepslag?

Hoe snel de genezing is afhankelijk van de grote van het scheurtje in de spier. Een scheurtje kan met 2 weken al genezen zijn maar bij een grote scheur kan het ook 12 weken duren. Na genezing moet u rustig uw sportprogramma weer opbouwen om de kuit weer sterker te maken.

Pin It