Rubriek

Zwangerschap

Rubriek

Verloskundigen belangrijk bij signaleren problemen

Vrij veel zwangere vrouwen kampen met angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. Aan dit probleem wordt (te) weinig aandacht geschonken, ook omdat zwangere vrouwen vaak het idee hebben die gevoelens ‘erbij horen’. Verloskundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het bespreekbaar en behandelbaar maken van het probleem. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het vakblad Journal of Women’s Health.

Ongeveer 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. Die gevoelens gaan soms gepaard met een minder optimale ontwikkeling van de zwangere vrouw en haar kind. Vrouwen met zulke angstige of sombere gevoelens hebben bijvoorbeeld een verhoogde kans op vroeggeboorte en postnatale depressie. De kinderen lopen iets meer risico op een lager geboortegewicht en een achterblijvende psychomotore en gedragsontwikkeling in de kinderperiode.

Weinig hulpvragen

Carolina de Weerth, hoogleraar Psychobiologie van de vroege ontwikkeling aan het Radboudumc, heeft met collega’s onderzoek gedaan naar deze gevoelens bij bijna 1500 zwangere Nederlandse vrouwen, meestal in het tweede semester van hun zwangerschap. “Hoewel we weten dat ongeveer twintig procent van de zwangere vrouwen last heeft van dergelijke gevoelens, zien we relatief weinig vragen om hulp of behandeling. We hebben onderzocht hoe dat komt, welke drempels er zijn – zowel bij de zwangere vrouw als bij de verloskundige – om die problemen te signaleren en te behandelen.”

Niét natuurlijk

Ook in het Nederlandse onderzoek had ongeveer een vijfde van de zwangere vrouwen last van angstige en sombere gevoelens. Onderzoeker Pamela Browne, eerste auteur van het artikel Prenatal Anxiety and Depression in Journal of Women’s Health: “Slechts vijftien procent van deze vrouwen wordt hiervoor behandeld, meestal met psychotherapie. Kijken we naar de lage graad van behandeling, dan valt op dat de meeste vrouwen die negatieve gevoelens zien als een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap, iets dat er nou eenmaal bij hoort. Met dit onjuiste beeld in gedachte zullen vrouwen ook minder snel om hulp vragen.”

Rol verloskundigen

Het onderzoek maakt ook duidelijk hoe belangrijk de rol van de verloskundigen bij dit probleem is. De Weerth: “Er wordt weinig hulp gevraagd, maar áls het tot een hulpvraag of behandeling komt, dan blijken zwangere vrouwen in de meeste gevallen te zijn doorverwezen door de verloskundige. Zwangere vrouwen praten ook vaak pas over hun problemen als verloskundigen er expliciet naar vragen. Op die manier wordt de drempel om het bespreekbaar te maken een stuk lager. Sterker nog, vragen verloskundigen niet expliciet naar gevoelens van angst en depressie, dan vinden zwangere vrouwen het vaak moeilijk om het onderwerp zelf ter sprake te brengen.”

Standaard screenen?

Hoewel veel zwangere vrouwen dus gevoelens van angst en depressie hebben, blijken die problemen nog maar weinig besproken en behandeld te worden. Verloskundigen spelen een essentiële rol om de problematiek beter op de agenda te krijgen. De Weerth: “Mogelijk kan een standaard screening als onderdeel van het werk daartoe een aanzet geven.”

Bron: Radboud UMC

Ben je in verwachting? Van harte gefeliciteerd! Nu is het moment om je met een zwangerschapskalender goed voor te bereiden op de komende periode. Het is logisch dat je nog niet alles weet over zwangerschap en de ontwikkeling van je baby. Gelukkig is er de zwangerschapskalender om je een handje te helpen. Welke informatie kun je daar zoal in vinden?

Wat is een zwangerschapskalender?
Een zwangerschap is een ontzettend fijne, maar ook spannende periode. Het lichaam van een vrouw verandert en dat brengt soms bepaalde bijwerkingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid en vermoeidheid. Gelukkig heeft niet iedereen daar last van, want elke vrouw is anders.In een zwangerschapskalender staat de ontwikkeling van de baby iedere week beschreven. Ook vind je als moeder een beschrijving van alle veranderingen die plaatsvinden in je lichaam.

Wat is een trimester?
In een zwangerschapskalender kom je regelmatig de term ‘trimester’ tegen. Als het goed is ben je na negen maanden helemaal klaar voor de baby. Een zwangerschap is onderverdeeld in drie verschillende fases die ‘trimesters’ worden genoemd:

  • Eerste trimester: week 1 tot het einde van week 12
  • Tweede trimester: week 13 tot het einde van week 26
  • Derde trimester: week 27 tot het einde van de zwangerschap

Wanneer ben je uitgerekend?
Na het aankondigen van je zwangerschap is de eerste vraag die veel mensen stellen: ‘wanneer ben je uitgerekend?’. Tijdens je eerste prenatale bezoek zal de verloskundige of gynaecoloog je helpen bij het bepalen van de verwachte bevallingsdatum. Je verwachte bevaldatum is 40 weken vanaf de eerste dag van uw laatste menstruatie.

Uitgerekende datum is slechts een schatting
Onthoud dat de uitgerekende datum slechts een schatting is. De meeste baby’s worden geboren tussen 38 en 42 weken vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie van hun moeder. Slechts een klein percentage van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op hun uitgerekende datum.

Gezond leven: hier moet je rekening mee houden
Er is veel om rekening mee te houden als je in blijde verwachting bent. Het is belangrijk om zo vitaal mogelijk te blijven omdat je lichaam zo verandert én omdat er natuurlijk een baby in de buik groeit. Hou met de volgende zaken rekening als je zwanger bent of wanneer je probeert om zwanger te worden:

  • Gezond eten.
  • Prenatale zorg.
  • Omgaan met zwangerschapsproblemen, zoals bepaalde kwalen.
  • Beslissingen die je moet nemen over werk en geboorte. Wanneer ga je bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof en wanneer begin je na de bevalling eventueel weer met werken?
  • Wat te doen als een zwangerschap misgaat?

Bereid je gezond voor op je zwangerschap
Misschien ben je nog niet in verwachting, maar wil je dat wel graag. In dat geval is het alvast slim om prenatale vitaminen in te nemen. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip bij de baby. Calcium en ijzer zijn belangrijke voedingsstoffen die goed zijn voor jouw gezondheid en de ontwikkeling van de baby.

Neem vitamines
Prenatale vitaminen zijn bij de meeste drogisterijen verkrijgbaar. Soms krijg je ze op recept van je huisarts. Maakt de inname ervan je misselijk? Vervelend! Probeer ze ’s avonds of bij een licht tussendoortje in te nemen. Zuigen op harde snoepjes of kauwgom wil ook nog wel eens helpen.

Blijf zo lang mogelijk actief
Een zwangerschap heeft veel impact op je gezondheid. Actief blijven is belangrijk voor je algemene welzijn. Je houdt er je gewicht mee onder controle, het vermindert stress en verbetert de bloedsomloop. Ook helpt het je om beter te slapen. Neem een zwangerschapsgymnastiekles of loop minstens vijftien tot twintig minuten per dag in een rustig tempo. Kies bij warme temperaturen voor schaduwrijke gebieden of loop een rondje binnenshuis

Welke activiteiten zijn geschikt voor zwangere vrouwen?
Pilates, yoga, zwemmen en wandelen zijn ook geweldige activiteiten voor de meeste zwangere vrouwen. Neem echter eerst contact op met je arts voordat u met een trainingsprogramma begint. Probeer iedere week minstens dertig minuten aan lichaamsbeweging te doen. Luister altijd naar je lichaam en overdrijf niet.

Vermijd tabak, alcohol en oplosmiddelen
Vermijd tijdens de zwangerschap tabak, alcohol, illegale drugs en oplosmiddelen zoals verfverdunners en nagellakverwijderaar vermijden. Daarmee verklein je de kans op een miskraam en/of afwijkingen bij de baby. Roken is echt heel erg slecht voor de ontwikkeling van je kindje. Het vermindert de zuurstoftoevoer naar de baby en is gekoppeld aan vroeggeboorte en andere complicaties. Een zwangerschap is een bijzondere periode waar je zoveel mogelijk van moet genieten. En het is prachtig om in een zwangerschapskalender te zien hoe je kleintje groeit!

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen, de vaderschapstest. Waarbij je vroeger moest wachten tot het kindje geboren was, kun je al een lange tijd zelfs tijdens de zwangerschap laten testen wie de vader is. Je kunt hiervoor kiezen als je bijvoorbeeld zeker wilt weten wie de vader is van je ongeboren kindje. Dankzij een niet-invasieve testmethode is dit zelfs mogelijk zonder verhoogd risico op miskraam. Waar dit voorheen gebeurde via biopsie of vruchtwaterpunctie, kan dit tegenwoordig door bloed af te nemen bij de moeder en wangslijm bij de vader. Het grote voordeel hiervan? Je kunt in een vroeg stadium en zonder risico nagaan hoe de verwantschappen liggen. Superfijn! Hoe dit in zijn werk gaat, lees je hieronder!

Invasieve en niet-invasieve DNA-test

Je hebt twee soorten manieren om een vaderschapstest uit te voeren. Hierbij kun je kiezen voor een traditionele manier, namelijk een biopsie of punctie bij de moeder. Dit gebeurt bij een gynaecoloog in het ziekenhuis. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor de nieuwe niet-invasieve vaderschapstest. Het grote voordeel hieraan is dat dit gaat via bloedafname bij de moeder en dit kan al bij een huisarts of verloskundige. De vader hoeft hierbij alleen maar wangslijm af te nemen. Ideaal!

Vader zwangerschapstest

Invasief

Als we kijken naar de traditionele invasieve manier, zijn er verschillende opties. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen biopsie en vruchtwaterpunctie. Een biopsie is mogelijk in de eerste fase van de zwangerschap vanaf 11 tot 15 weken. Hierbij wordt er een stukje weefsel uit het lichaam verwijderd ter onderzoek met de bedoeling om een diagnose vast te stellen. Een vruchtwaterpunctie gaat net even wat anders. Met behulp van een echo wordt er gecontroleerd waar de placenta ligt en wordt er vaginaal een buisje ingebracht waarmee de vlokken opgezogen. Een punctie kan vaak tussen de 16 en 22 weken en er is ongeveer 2% kans op een miskraam via deze manier.

Niet-invasief

Zoals er al eerder is benoemd, is de niet-invasieve een geheel nieuwe methode om tijdens de zwangerschap het vaderschap te onderzoeken. Dit kan al vanaf 9 weken. Daarnaast is er geen risico tot miskraam bij als gevolg van een biopsie of vruchtwaterpunctie. Dit is natuurlijk een super goede innovatie op het gebied van vaderschapstesten. Een vaderschapstest tijdens zwangerschap kan ook volledig anoniem worden uitgevoerd als je kiest voor de niet-invasieve methode. Je hebt hier namelijk de keuze of je het in het medisch dossier wilt hebben of niet. Het enige nadeel is dat de kosten hoger liggen dan die van de traditionele manier die meer risico’s meebrengt. De keuze is aan jou!

Gefeliciteerd je bent zwanger! Dat is natuurlijk heel mooi nieuws, maar helaas kan een zwangerschap ook wat minder fijne kwaaltjes met zich meebrengen. Zo heeft een groot deel van ze zwangere vrouwen in de eerste periode van de zwangerschap last van ochtend misselijkheid, maar ook vocht vasthouden is een veel voorkomend probleem. Zeker met het weer van de afgelopen tijd.

Er zijn wel een aantal tips die je kunt proberen om iets minder last te hebben van deze zwangerschapskwalen. Tegen ochtendmisselijkheid kun je in de ochtend een gewoon glas cola drinken. De cola maakt een soort filmpje in je maag, waardoor je minder snel een misselijk gevoel hebt.

Al iets eten voordat je je bed uitgaat. Hierdoor kan je maag zich rustig vullen, waardoor je misselijkheid kan afnemen. Bij inspanning kan dit juist erger worden. Dus vandaar dat het verstandig is het te eten in bed. Zaken die goed helpen zijn bijvoorbeeld een bakje vla, of een banaan. Je kunt er ook voor kiezen om een maaltijdshake te nemen. Alles in 1 shake! Makkelijk en voedzaam en je weet zeker dat je de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zeker wanneer je te misselijk bent om gewoon te eten.

Heb je ook last van opgezette benen en vocht vasthouden? Dan is het belangrijk om regelmatig te bewegen en juist voldoende water te drinken. Dit zorgt er voor dat de vochthuishouding op peil blijft. Mocht dit niet helpen dan kun je er ook voor kiezen om compressiekousen te dragen. Door de graduele compressie verminderen compressiekousen je klachten. Denk aan zware vermoeide benen, dikke enkels, spataderen, oedeem of trombose.

Wellicht dat deze tips helpen om je klachten te verminderen, waardoor je lekker van je zwangerschap kunt genieten!

Babywatcher

Zwangeren in Nederland en België hebben gedurende de introductieperiode van de Babywatcher, ’s werelds eerste thuis-echo-scanner, zelfstandig 2.881 echo’s gemaakt.

Sinds mei van dit jaar maakt de Nederlandse Start-Up BabyWatcher het mogelijk om thuis zelf echo’s te maken gedurende de zwangerschap. Met de Babywatcher, die voor één of twee weken kan worden gehuurd, kunnen per dag drie echo’s van elk 10 minuten worden gemaakt. De Babywatcher heeft geen medisch doel en beschikt niet over meetfuncties. De scanner is alleen bestemd voor ultieme zwangerschapsbeleving. Bij 3% van de totale populatie had de hoogte van de BMI en de ligging van de placenta invloed op een vervaging van de beelden.

Naast de eerdere testresultaten van de Babywatcher, laten deze 2.881 echo’s zien dat een zwangere eenvoudig een echo kan maken. Hierop aanvullend draagt een juiste voorlichting ertoe bij, dat een zwangere niet ongerust wordt op het moment dat zij iets niet herkent of iets niet volledig ziet. De zwangere doet geen beroep op een extra medisch consult bij een gynaecoloog of verloskundige tijdens of na het gebruik van de Babywatcher.

Elke vrouw kent het wel, striae. Wanneer wij vrouwen zwanger worden krijgen we vaak ook striae. Dit wordt ook wel zwangerschap striae genoemd.

Striae ontstaat doordat uw huid sneller groeit dan dat dit aankan. Dan wordt het onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken en ontstaan er blauw-rode lijntjes. Dit ontstaat bij een zwangerschap doordat de huid rond uw buik ineens in een vrij korte periode uitrekt en niet iedere huid is elastisch genoeg om dat bij te houden. Ook bij de borsten kan dit voorkomen, de borsten zwellen op om straks borstvoeding te gaan geven. Zwangerschap striae op en rond de heupen komt omdat u daar extra vetreserves op gaat slaan tijdens de zwangerschap.

Maar hoe kunt u het nou voorkomen bij uw zwangerschap? Of in ieder geval dat het minder is dan wanneer u er niks aan zou doen.

  • Stimuleer de bloedcirculatie door wisseldouches te nemen (warm/koud) zodat het onderhuidse bindweefsel en de huid soepeler en rekbaarder worden. Let op! Geen enorme temperatuurverschillen gebruiken, dit is niet goed voor de baby. Douche ook niet te heet.
  • Masseer de huid door kleine stukken huid te pakken en die omhoog te trekken. Na het oprekken kunt u dan uw buik (of ander lichaamsdeel) insmeren met een verzorgende crème. Een tip: scrub van tevoren de dode huidcellen er eerst af; de crème kan dan beter in de huid trekken.
  • Als de huid erg gespannen aanvoelt kunt u door middel van een stevige bh en/of een buikband de huid ondersteunen.
  • Er zijn ook vrouwen die zweren bij Vitamine E. Deze vitamine is goed voor de bloedtoevoer en dus ook voor de gezondheid van uw huid. U kunt het als crème gebruiken maar er zijn ook capsules beschikbaar.
  • Tegenwoordig zijn er naast deze eeuwenoude middeltjes ook veel oliën en crèmes op de markt die beweren dat ze striae helpen verminderen. Er is helaas nog geen definitief bewijs voor gevonden dat deze middelen ook echt werken, hoewel er wel veel vrouwen zijn die zeggen dat bio-oil helpt.

De typische en de niet zo typische, als u een baby verwacht kan het u schadelijker maken voor sommige ziekte, maar het kan u juist ook beschermen.

  1. Komt vaker voor: Diabetes
  • Zwangerschapsdiabetes treft ongeveer 5% van de zwangerschappen.
  1. Komt vaker voor: Urineweginfecties
  • U heeft een groter risico op het ontwikkelen van dit in de weken 6 tot en met 24.
  1. Komt vaker voor: Gist infecties
  • Deze komen vaker voor tijdens de zwangerschap, vooral in het tweede trimester.
  1. Komt vaker voor: Galstenen
  • Tijdens die negen maanden krijgt u een hoger oestrogeen, dit lijkt cholesterolgehalte te verhogen en hierdoor kan de spijsverteringssap (zogenaamde gal),leiden tot galstenen.
  1. Komt vaker voor: Diepe veneuze trombose
  • Het risico van een bloedstolsel in een ader diep in het lichaam is groter tijdens de zwangerschap en zes weken na de levering, omdat er veranderingen in bloed en bloedvaten voorkomen tijdens uw zwangerschap.
  1. Komt minder vaak voor: Zweren
  • Verrassend voor iedereen die vreselijke maagzuur had tijdens de zwangerschap, maar uw maag produceert juist minder zuur tijdens de dracht, waardoor u hier juist minder vaak last van hebt.
  1. Komt minder vaak voor: Bekkenontsteking
  • Het risico van deze infectie van de voortplantingsorganen neemt af zodra de slijmprop de baarmoederhals heeft verzegeld, ongeveer halverwege het eerste trimester.

Tijdens uw zwangerschap zijn er aantal dingen die u beter niet kunt eten. Deze kunnen schadelijk zijn voor uw baby. Raak niet meteen in paniek als u er per ongelijk iets van eet of drinkt. Dit is niet meteen heel erg. Maar probeer hier wel rekening mee te houden.

Ik laat u hier producten zien die u het best kunt vermijden. Zoals ik al zei, als u hier tijdens uw zwangerschap al iets van heeft genomen is dat niet meteen een ramp maar probeer er in het gevolg wel rekening mee te houden.

Wat kunt u beter niet of niet teveel van eten:

  • Cafeïne. Deze stof komt voor in koffie, cola, thee en sommige energiedrankjes. De stof kan de kans verhogen op een miskraam of op een te laag geboortegewicht. Het Voedingscentrum adviseert de inname van cafeïne te beperken tot maximaal 100 milligram per dag. Dat staat gelijk aan: 1 kopje koffie, 3 koppen thee en 2 glazen cola Cafeïnevrije koffie of thee (bijvoorbeeld rooibosthee) kun je naar hartenlust drinken!
  • Rauwe eieren, want ze kunnen een bron van salmonellabacteriën zijn. In zelfgemaakte mousse en zelfgemaakt ijs zijn vaak rauwe eieren verwerkt. (Half)rauw vlees of rauwe vis, hierin kunnen de listeriabacterie en de toxoplasma-parasiet voorkomen. Pas dus op met filet americain, rosbief, tartaar, ossenworst en biefstuk die niet doorbakken is. Let ook op met verpakte gerookte of rauwe vis, zoals gerookte zalm en makreel.
  • Roofvissen als tonijn, zwaardvis, haai, snoekbaars en koningsmakreel. Deze vissen bevatten relatief veel kwik en dioxines, wat schadelijk kan zijn voor uw ongeboren kindje. Een uitzondering hierop is tonijn uit blik, die kunt u dus gerust eten.
  • Meer dan twee keer per week vette vis. Tijdens uw zwangerschap kunt u prima vette vis eten: dit is juist erg gezond. Maar eet het liever niet vaker dan twee keer per week. Als u te vaak vis eet, kunt u te veel dioxines binnen krijgen. Dioxines zijn giftige stoffen die in vis voor kunnen komen.
  • Paling uit Nederlandse rivieren. Deze paling kan namelijk veel dioxines bevatten. Kweekpaling kunt u gerust eten tijdens uw zwangerschap.
  • Rauwmelkse kazen. Hiermee worden zachte kazen bedoeld, zoals camembert en brie. Ze kunnen worden gemaakt van (ongepasteuriseerde) rauwe melk en besmet zijn met de listeria bacterie. Op de verpakking van rauw melkse-kazen staat ‘au lait cru’. Zachte kazen van gepasteuriseerde melk kunt u wel eten. Net als harde Nederlandse kazen. Dit zijn de kazen waarvoor u een kaasschaaf nodig hebt.
  • Lang bewaarde verse producten. Let bijvoorbeeld op met vleeswaren en rauwkostsalades, vanwege de kans op listeria besmetting.
  • Lever en leverproducten. In lever zit veel vitamine A en een te hoge dosis hiervan kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij uw kind. Daarom is het beter om geen lever te eten tijdens uw zwangerschap. In leverproducten, zoals paté, hausmacher, smeerleverworst en leverkaas zit wat minder vitamine A. Beleg per dag maximaal één boterham of een paar toastjes (15-20 gram) met deze vleeswaren. Kijk ook uit met multivitaminen waar vitamine A in zit.
  • Alcohol, want dit is schadelijk voor je ongeboren kind. Het kan veel nadelige gevolgen hebben, bijvoorbeeld hersenproblemen. Drink daarom geen alcohol tijdens uw zwangerschap. Heeft u de gewoonte om aan het eind van de dag te ontspannen met een glas wijn? Er zijn genoeg gezondere alternatieven om te relaxen, zonder alcohol. Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad, lees een mooi boek of ga een stuk wandelen. Deze activiteiten kunt u ook heel makkelijk in uw dagelijkse routine brengen.
  • Drop. In drop zit glycyrrhizine, een stof die effect heeft op de werking van de nieren. Door te veel drop (zout óf zoet) of zoethoutthee kunt u een hogere bloeddruk, vochtophoping en een tekort aan het mineraal kalium krijgen.
  • Geneeskrachtige kruiden en kruidenpreparaten. Sommige kruiden zijn schadelijk voor uw ongeboren kind. Neem bijvoorbeeld liever geen (producten met) venkel, fenegriek, anijs, nieszaad, moederkruid, salie, senna, rabarber, gember, meidoorn en dong quai. Efedra, aloë, sassafras, kaya kaya, absint-alsem, komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid kunt u beter helemaal niet nemen.

Goede hygiëne bij de bereiding van uw eten is essentieel. Was uw handen voordat u een maaltijd klaarmaakt en maak groenten grondig schoon. Kiest u voor een kant-en-klaarmaaltijd, een opwarm maaltijd of een etentje in een restaurant? Controleer dan of dit eten goed heet is voordat u ervan gaat genieten. Geef het eten gerust terug als het niet warm genoeg is.

Bron: www.nutriciavoorjou.nl

Zwanger zijn. Er groeit een kindje in u. Wat een wonder! Om het kindje zo goed mogelijk te laten ontwikkelen en zo gezond mogelijk te houden hebben wij voor u een aantal tips.

Voedingshygiëne
Zorg ervoor dat u alle groenten goed wast. Probeer ongepasteuriseerd voedsel zoveel mogelijk te vermijden en eet geen rauw vlees. Op deze manier verklein je het risico om ziek te worden tot een minimum.

Huisartsbezoek
U bent zwanger. Dit betekent dat u sneller naar de huisarts mag stappen dan normaal. Heeft u koorts, diarree of bent u aan het braken? Ga even langs de huisarts voor controle. Het ziekenhuis daarentegen mag u wel mijden, uit onderzoek is gebleken dat u hier snel een virusje kunt oppikken.

Alcohol
Dit is algemeen bekend, maar toch melden we het nog even. Alcohol is echt schadelijk voor het groeiende kindje in uw buik. Vooral in de eerste helft van de zwangerschap. Uw beschadigt uw kind voor de rest van het leven als u te veel alcohol drinkt tijdens uw zwangerschap. De hersenen van uw kind kunnen zich dan niet ontwikkelen zoals ze zouden moeten ontwikkelen.
Sporadisch een glaasje van uw favoriete drankje kan. Dit is vooral geen probleem als u er echt van geniet en er iets bij eet. Op deze manier heeft het geen effect op de baby, u bent ontspannen en de werking van alcohol wordt opgenomen door het voedsel wat u binnenkrijgt.

Sporten
Houd uw lichaam zo lang mogelijk actief en fit. Het is verstandig om tijdens de bevalling in een goede conditie te zijn. Tijdens de zwangerschap worden uw gewrichten slappen, dit komt door de invloed van de hormonen. Ga dus niet ineens harder trainen, maar houd uw eigen grenzen goed in de gaten.

Slapen
U heeft uw rust nodig. Het is tijd om naar uw lichaam te luisteren. Bent u moe, dan bent u moe en kunt u lekker gaan slapen. Midden op de dag behoefte aan een dutje? Geen probleem, ga maar lekker liggen. Het draait nu om u en uw baby.

Zorg goed voor uzelf, dan zorgt u ook goed voor uw baby. Geniet van uw wonder.

 

NIPT-test
NIPT-test

De Nederlandse Universitair Medische Centra zijn verheugd dat zij per 1 april 2014 mogen starten met de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT). Voorlopig is de test alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen die op basis van de combinatietest een verhoogde kans hebben op een kind met trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) of trisomie 13 (patausyndroom). Dankzij de NIPT-test hoeven de meeste zwangere vrouwen geen vlokkentest of vruchtwaterpunctie te ondergaan. Deze twee testen brengen een klein risico op een miskraam met zich mee. Het NIPT-consortium, waarin de UMC’s en beroepsorganisaties samenwerken, gaat de nieuwe test aanbieden in het kader van de TRIDENT studie.

Vandaag brengt de Gezondheidsraad een positief advies uit aan de minister van VWS over de invoering van de NIPT-test in Nederland. De minister heeft als reactie hierop een vergunning verleend aan het NIPT-consortium om deze test per 1 april 2014 aan te bieden.

De vergunning geldt voor een proefperiode. In deze periode komen alleen zwangere vrouwen voor de NIPT-test in aanmerking die een verhoogde kans hebben op een kind met downsyndroom of trisomie 13 en 18. Dit moet worden vastgesteld op basis van de combinatietest (bloedonderzoek en nekplooimeting). Ook vrouwen die 36 jaar of ouder zijn, moeten eerst de combinatietest laten afnemen. Vrouwen met een verhoogd risico vanwege een andere medische reden, bijvoorbeeld een eerder kind met downsyndroom, kunnen wel rechtstreeks in aanmerking komen voor vlokkentest of vruchtwaterpunctie of NIPT.

Projectleider TRIDENT-studie Erik Sistermans (VUmc):”De minister heeft met dit besluit een belangrijke stap gezet in de prenatale screening van zwangere vrouwen met een verhoogd risico. Zij kunnen straks kiezen voor een veilige test, die bij een gunstige uitslag een vlokkentest of vruchtwaterpunctie overbodig maakt. Ook hoeven ze niet meer de grens over voor deze test.”

Het NIPT-consortium, waarin de Nederlandse UMC’s o.a. samenwerken met de beroepsorganisaties NVOG, VKGN en VKGL, gaan de TRIDENT-studie (Trial by Dutch laboratories for Evaluation of Non-Invasive Prenatal Testing) uitvoeren. De studie moet duidelijk maken hoe in Nederland het aanbod van NIPT georganiseerd en uitgevoerd moet worden.

Meer informatie over de test is te vinden op de website.

Pin It