Rubriek

Dranken

Rubriek

Met lekker weer kan het soms leuk zijn om een nieuw drankje uit te proberen. Hoe fijn is het als dit drankje ook nog eens gezond is! Hier zijn een paar gezonde verkoelende drankjes om u te helpen af te koelen bij mooi weer of een gezellige avond. Niet alleen verfrissend, maar ook voedzaam en gezond.

Gezonde verkoelende drankjes

1. Komkommer-limoenwater
Snijd komkommer en limoen in plakjes en voeg ze toe aan een kan met water. Laat het een paar uur trekken in de koelkast en geniet van verfrissend water met een vleugje smaak.

2. Kokoswater
Kokoswater is van nature verfrissend en hydraterend. Het bevat ook elektrolyten die uw lichaam nodig heeft op warme dagen. Drink het rechtstreeks uit de kokosnoot of koop kant-en-klare kokoswaterpakken.

3. Groene smoothie
Blend verse bladgroenten zoals spinazie of boerenkool met vers fruit naar keuze, zoals banaan, ananas of mango. Voeg wat water, ijsblokjes of kokoswater toe naar wens.

4. Iced matcha latte
Meng matchapoeder met wat warm water om het op te lossen. Voeg vervolgens melk naar keuze toe, zoals amandel- of haverdrank, en giet het mengsel over ijsblokjes. Roer goed en geniet van deze verkoelende groene thee-variant.

5. Infused water met bessen en kruiden
Voeg een handvol verse bessen, zoals aardbeien, frambozen of bosbessen, toe aan een kan met water. Voeg ook wat gehakte verse kruiden toe, zoals munt of basilicum. Laat het enkele uren in de koelkast staan ​​om de smaken vrij te geven.01

Dagelijks verliest u zo’n 2 tot 3 liter vocht. Met lekker weer moet u dit extra compenseren. Maar hoe zorgt u ervoor dat u voldoende drinkt op vakantie?. Met de onderstaande tips maken we het u graag een stuk makkelijker.

Hoe zorgt u ervoor dat u voldoende drinkt op vakantie

Begin vroeg met water drinken

Wanneer het gaat over vroeg  beginnen met water drinken hebben we het over ’s ochtends vroeg. Zorg ervoor dat u een glas of flesje water naast het bed hebt staan, en deze opdrinkt zodra u wakker wordt. Tijdens de uren dat u slaapt krijgt uw lichaam namelijk niks van vocht binnen en is het des te belangrijker dat het gelijk wat water binnen krijgt.

Zet een glas of flesje binnen hand bereik

Zorg ervoor dat u altijd wat te drinken in uw gezichtsveld hebt staat. Wanneer u water ziet zult u het automatisch ook sneller drinken. Zorg er daarom ook voor dat u altijd voldoende bij u heeft zodat u een glas of klein flesje opnieuw  bij kunt vullen.

Voordelen van water drinken

Het is ook goed om te weten dat voldoende waterdrinken veel voordelen heeft voor uw gezondheid en productiviteit. Wanneer u de voordelen weet zult u wellicht  ook gemakkelijker tijdens uw vakantie water drinken.

Water is goed voor uw huid

Bij  het drinken van voldoende water worden er afvalstoffen uit het lichaam gespoeld. Dit zal zorgen voor een beter uitziende huid.

Tevens wordt uw huid tijdens de vakantie regelmatig blootgesteld aan zonlicht en zal het sneller droog aanvoelen omdat het vocht in uw huid verdampt. Voldoende waterdrinken is daarom extra belangrijk.

Ons lichaam bestaat uit maar liefst 70 tot 75% water. Wanneer dit percentage al 2% daalt kan ons lichaam hier veel overlast van krijgen en zal het lichaam uitdrogen. Door water te drinken zorgt u echter voor meer goede dingen in ons lichaam.

Goede werking van organen

Zoals gezegd bevat ons lichaam dus heel veel water. Dit zit niet alleen in ons bloed maar is ook te vinden in onze organen. Onze hart, hersenen, longen, spieren, lever en botten hebben allemaal water nodig. Wanneer u te weinig water drinkt zal de functie hiervan dus verminderen. Tijdens het sporten, werken of bij de dagelijkse dingen hebben we natuurlijk optimaal gebruik hiervan nodig.

Meer energie door water drinken

We kunnen lange tijd zonder eten maar zonder water drinken houden we dit niet lang vol. Wanneer we 2% minder water hebben kan onze energie met maar liefst 20% dalen. We hebben het ook nodig om energie op te nemen. Zo kan ons lichaam alleen voedingsstoffen opnemen als we voldoende water in ons hebben.

Goede doorbloeding

In ons bloed is natuurlijk ook een groot deel water te vinden. Hoe meer water u drink hoe soepeler het bloed door uw lichaam stroomt. Het kan zijn dat u hierdoor anders ook hoofdpijn krijgt of u zich vermoeid zult voelen. Door in de ochtend te beginnen met een aantal glazen water zult u de doorbloeding bevorderen en zult u ook sneller op gang komen.

Water ontgift

Wanneer we sporten of bewegen komen er eigenlijk gifstoffen vrij in ons lichaam. Er is water voor nodig om deze gifstoffen goed af te kunnen voeren. Hierdoor zult u minder snel spierpijn krijgen maar ook is het nog eens goed voor onze huid. Na een flinke sportsessie is water drinken dus erg belangrijk. Daarom bevelen ze dit ook aan na een massage doordat ook dan gifstoffen vrij komen uit onze spieren.

Drinkt u gemiddeld al 2 liter water op een dag?

Wellicht staat u er in de ochtend mee op, of drinkt u een paar kopjes gedurende de dag. Nee, we hebben het niet over koffie maar over thee. Er wordt vaker gezegd dat u beter thee kunt drinken dan koffie, maar is thee eigenlijk wel zo gezond? We vertellen u graag wat de meest gezonde theesoorten zijn.

De meest gezonde theesoorten

Van nature bevatten de blaadjes van een theeplant cafeïne, net zoals koffie. De hoeveel cafeïne varieert alleen per theesoort, en zelf dan kan de thee nog heel gezond zijn. Over het algemeen zit er in zwarte thee de meeste cafeïne, daarna groene thee en als laatste witte thee.

Ondanks deze categorieën zijn er binnen zowel de zwarte, groene als witte thee veel verschillende theesoorten. Het kan dus ook zomaar eens zijn dat u een zwarte theesoort drink die minder cafeïne bevat dan een groene theesoort. De hoeveelheid cafeïne in thee hangt namelijk onder andere af van de grofheid van de theeblaadjes en de hoeveelheid, hoe sterk het is gezet, tempratuur van het water en de grote van de kop of mok.

Zwarte thee

Onder de zwarte thee vallen bekende soorten zoals Earl Grey en English breakfast. Voor het maken van de thee worden de bladeren volledig blootgesteld aan zuurstof en verandert onder andere de kleur. Wanneer u zwarte thee drinkt kan het helpen bij concentratieproblemen. De cafeïne in de theesoort zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar uw hersenen verhoogt.

Uiteraard blijft er cafeïne in de theesoort zitten. Het is dan ook het beste om de inname niet te overdrijven. Maar het is altijd nog beter dan koffie.

Groene thee

Deze theesoort is een van de gezondste soorten van allemaal. Niet alleen bevat het ontstekingsremmende eigenschappen die bacteriën tegengaan, maar zorgen de vele antioxidanten ook voor het verlagen van stress en vermoeidheid. De kleur van groene thee ontstaat doordat de blaadjes worden verhit en niet worden blootgesteld aan zuurstof.

Nog een leuk weetje. Groene thee kan de vetverbranding stimuleren.

Witte thee

Witte thee is een theesoort die over het algemeen weinig cafeïne bevat en het minst bewerkt is. Zo zit witte thee vol antioxidanten die het immuunsysteem versterken en beschermen tegen ontsteking. Tevens is het een theesoort die net als groene thee het afvalproces een beetje makkelijker kan maken en is het goed voor uw botten.

Overige theesoorten

Niet alleen zwarte, groene en witte thee hebben voordelen. Zo bevat Kamillethee kalmerende eigenschappen die uw zenuwstel tot rust brengen waardoor u gemakkelijker in slaap kunt vallen. Tevens is het goed tegen menstruatie krampen en migraine.

Drinkt u wel eens gemberthee? Dan kunt u dit ook wel het wondermiddeltje tegen kwalen noemen. Deze theesoorten is namelijk goed tegen bijvoorbeeld: hoofd-en spierpijn, de bloedcirculatie, onrustige spieren of maag en het afvallen.

 

Het mag geen geheim zijn, maar alcohol is slecht voor je lichaam. Het kan daarom ook symptomen veroorzaken als black-outs, overgeven, misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast verandert alcohol ook je perspectief op de werkelijkheid, je reactievermogen en je redelijkheid. Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Daarom drinken we graag een glaasje meer na een break up, na een andere tragische gebeurtenis of juist tijdens feestdagen. ‘Even lekker ontspannen’, wordt er vaak gezegd. Maar hoe meer alcohol, hoe groter dit verdovende effect. Daarom is het vast geen verrassing voor je dat alcoholvrije dranken gezonder zijn voor lichaam en geest dan alcoholhoudende dranken. We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van de alcoholvrije dranken. Een heerlijke mocktail kan net zo feestelijk zijn, al dan niet feestelijk ogen als een drankje met alcohol. En hoe feestelijk is het nu eigenlijk, om (te veel) alcohol te drinken? 

Alcohol in het lichaam

Alcohol is wat ze noemen een ‘psychotrope’  of een  ‘psychoactieve stof’. Dit zijn stoffen die een werking hebben op bepaalde processen in de hersenen en daarmee de werking ervan beïnvloeden. En dat heeft vervolgens weer invloed op de emoties, de beleving, de waarneming en het gedrag. Autorijden na het nuttigen van alcohol is dan ook verboden in Nederland. En terecht, je reactievermogen wordt zwaar beïnvloed, en je vormt vaak zonder dat je het zelf door hebt, een gevaar voor anderen. Alcohol heeft effect op alle hersenfuncties, van de motoriek tot de zintuigen. Zeker na de eerste paar glazen lijk je wat ‘losser’ te worden. Je voelt je vrijer, ongefilterd en minder geremd. Maar alcohol heeft heftige invloed op je vitale functies, en je kan zelfs zo veel alcohol drinken dat het ernstige gevolgen heeft voor je gezondheid. 

Alternatieven voor alcohol

Wellicht blijven we het toch massaal drinken omdat we denken dat er nog niet genoeg alcoholvrije alternatieven op de markt zijn. Het tegendeel is waar, maar misschien zijn mensen er nog niet zo bekend mee. Daar komt gelukkig steeds meer verandering in. En als je drinkt voor de smaak, kan alcoholvrij bier net zo lekker zijn als een alcoholhoudend biertje.

We dagen je graag uit om eens over te stappen op alcoholvrije dranken. Gezonder voor lichaam en geest, leuker voor de omgeving, en net zo gezellig. Laten we eerlijk zijn, het scheelt vaak een hele hoop gedoe, geen alcohol drinken. En het is ook nog eens beter voor je lichaam. 

Sommige landen ademen wijn. Frankrijk is natuurlijk het schoolvoorbeeld, maar Italië kan zeker niet achterblijven. Want waar in Frankrijk een aantal regio’s zijn zonder noemenswaardige wijnbouw, blijft er in Italië geen regio ongemoeid. Italiaanse wijn is overal.

Van alles

Of je nu fan bent van witte wijn, rode wijn, rosé of mousserend, Italië heeft het allemaal. Uiteraard zijn er de welbekende druivenrassen als Pinot Grigio en Chardonnay, maar het land kent ook een enorm aantal inheemse druivenrassen. Ooit gehoord van druiven als Fiano, Pecorino, Falanghina, Aglianico en Nero d’Avola? Van sommige wijnen zul je de druif wellicht niet kennen, maar de wijn wel. Zo is Chianti wereldberoemd. Een rode wijn die wordt gemaakt van Sangiovese. De bubbel prosecco kennen we allemaal, maar die wordt gemaakt van de druif Glera. In de beroemde Barolo wijnen speelt Nebbiolo de hoofdrol.

Proeven

Wie Italië als wijnland wil ontdekken staat voor nogal een uitdaging, want de hoeveelheid verschillende wijnen is enorm. Het beste is dan ook om het gebied voor gebied aan te pakken. Kijk eerst naar welke wijnen er per regio te vinden zijn en begin daar.

Het noorden

Voor het noordwesten van Italië ga je op zoek naar wijnen uit Piemonte, Valle d’Aosta, Lombardije en Ligurië. Druiven die men hier veel terug kan vinden zijn: Nebbiolo, Vermentino, Barbera, Dolcetto, Arneis, Moscato en Pinot Nero.

In het noordoosten gaat het om de regio’s Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia en Veneto. Deze laatste regio staat bekend om de productie van Prosecco en de vele Pinot Grigio’s. Ook in de andere regio’s wordt Pinot Grigio verbouwd, maar ook Merlot.

Het midden

In het midden van Italië vinden we de regio’s Emilia-Romagna, Toscane, Umbrië, Le Marche, Lazio en de Abruzzen. Gebieden waar we van allerlei druivenrassen vinden. Zo is Toscane beroemd om de wijnen op basis van Sangiovese. Le Marche om de wijnen van Verdicchio. En Umbrië om de Grechetto en Trebbiano.

Het zuiden

In het warmere zuiden vinden we de beroemde regio Puglia, die bekend staat om de wijnen van Primitivo en Negroamaro. Campanië, een echte vulkanische regio, brengt bijzondere wijnen voort. Druivenrassen die daar bekend zijn, zijn Aglianico, Falanghina, Fiano en Greco Bionco.

De eilanden

Uiteraard mogen de eilanden niet overgeslagen worden. Zowel op Sicilië als op Sardinië wordt veel wijn gemaakt. Sicilië staat bekend om uitstekende wijnen van Catratto, Nero d’Avola, Grillo, Inzolia en Nerello Mascalese. Op Sardinië speelt Cannonau een grote rol. Een druif die beter bekend is onder de naam Grenache.

Velen van ons houden wel van een glaasje sinas of cola op zijn tijd.  Het drinken van te veel frisdrank is echter niet al te best voor uw gezondheid. Maar waardoor is frisdrank nou zo slecht? En wat zijn de belangrijkste redenen om deze drankjes te vermijden?

Wat valt er onder frisdrank

Het is in eerste instantie belangrijk om te weten wat we onder frisdrank verstaan. Dit is namelijk niet alleen cola, sinas, 7-up, tonic en bitter lemon. Zo valt ook dubbeldrank, ranja, ijsthee, gevitamineerd water en sportdranken onder frisdrank. Officieel valt vruchtensap er niet onder maar hier zit net zo veel suiker in als bij frisdrank.

Meer risico op Diabetes type 2

Het drinken van dranken met veel toegevoegde suikers kan erg schadelijk zijn. Er is een verband met diabetes type 2. Wanneer u elke dag 1 of 2 glazen frisdrank drinkt dan is de kans op diabetes 20% hoger. Dit is dus een groot verschil dat we liever willen vermijden.

Frisdrank kan zorgen voor overgewicht

In dranken zitten heel veel suikers zoals we wel weten. De suikers worden om gezet in calorieën waardoor we aan kunnen komen. Per glas zitten er ongeveer 6,5 suikerklontjes. Als u dat voor 1 week uit gaat rekenen zult u zien dat dit een hele hoop suikers zijn. Wanneer u over stapt op gezonder drinken zonder veel toegevoegde suikers kan dit een hoop schelen qua gewicht.

Geen stralend gebit

De suikers kunnen ook nog eens uw tanden aantasten. Er zullen meer gaatjes ontstaan en het mooie witte beschermlaagje zal er langzaam af gaan. De tanden kunnen slecht tegen de zuren die in de drank zit waardoor u toch wat vaker naar de tandarts zult moeten.

Een glaasje frisdrank op zijn tijd moet natuurlijk blijven kunnen maar probeer het drinken van een glaasje cola af te wisselen met een gezond alternatief. Een glaasje water met bijvoorbeeld een citroentje erin kan net zo lekker zijn en vele malen gezonder voor uw lichaam.

Er zijn allerlei hypes op het gebied van een ‘healthy lifestyle’. Detoxen is er daar één van. Het ontgiften van het lichaam met het doel om je weer fit te voelen en/of gewicht te verliezen. De ervaringen worden je soms om de oren geslingerd, waarbij deze zowel positief als negatief zijn. Deze ervaringen zijn persoonlijk en kunnen erg verschillen. Ben je nog niet bekend met detoxen of ben je benieuwd wat het met je lichaam doet? We lichten het hier voor je toe. 

Wat is detoxen? 

Dagelijks krijgt ieder mens afvalstoffen en gifstoffen binnen door middel van voedsel of simpelweg via de lucht. Vooral een ongezonde leefstijl (alcohol, roken, veel suiker) zorgt voor veel van deze stoffen. Je lichaam voert deze afvalstoffen af, waardoor deze zo min mogelijk schade kunnen veroorzaken. Het gevolg hiervan is dat de afvalstoffen zich opstapelen, maar ons lichaam heeft ook een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van deze stoffen. De lever, galblaas en nieren zijn de harde werkers binnen dit proces. Detoxen helpt hen een handje. Het doel van detoxen is dan ook om de afvalstoffen zo veel mogelijk af te breken. 

Welke manieren van detoxen zijn er? 

Er zijn ontzettend veel manieren hoe je kan detoxen. Ten eerste kan je dit zelf doen, door bijvoorbeeld enkel groentes te eten of te vasten. Maar er zijn ook een aantal producten die je een handje kunnen helpen. Supplementen, zoals detox thee of sapkuren zijn het meest gebruikelijk. Wanneer je nog nooit een detox hebt gedaan, is de detox theekuur wellicht een goed idee om mee te beginnen. Hierbij mag je namelijk gewoon eten en drink je twee keer per dag detox thee, ‘s ochtends en ‘s avonds. Het is wel verstandig om naast deze thee gezond te eten. Zo behaal je het optimale resultaat. 

Tips voor een optimale detox 

Om het proces te optimaliseren, zijn er nog een aantal dingen die hier een sterke bijdrage aan kunnen leveren. Ten eerste, het eten van biologisch voedsel, zoals veel groenten en fruit. Ben je al bekend met de ‘superfoods’? Zalm, avocado, rood fruit, havermout en walnoten hebben namelijk een hoog aantal antioxidanten die ook helpen bij de afvoer van schadelijke stoffen. Probeer daarnaast suikers, alcohol en voorbewerkt voedsel te vermijden. Natuurlijke volkoren producten zorgen ervoor dat de spijsvertering goed werkt. Ook een goede nachtrust is van belang, zodat het lichaam kan herstellen. Tot slot het belangrijkste: drink genoeg water of thee, dit reinigt het lichaam. Helaas, koffie zal toch even overgeslagen moeten worden! 

We horen het maar al te vaak aan: drink voldoende water. Velen slaan het advies in de wind omdat ze niet met een klotsende buik willen rondlopen. Maar dat advies komt natuurlijk wel ergens vandaan. We bespreken een aantal redenen waarom voldoende water drinken zo belangrijk is.

Je hersenen hebben het nodig

Wie te weinig water drinkt, functioneert mentaal slechter. Je hersenen bestaan voor bijna 80 procent uit water, om maar aan te geven hoe belangrijk het is voor het goed functioneren ervan. Water is noodzakelijk voor je cognitieve vaardigheden. Zelfs bij lichte uitdroging, kunnen hersenfuncties al verminderen. Zo’n vochttekort kan je stemming verstoren, je concentratievermogen verminderen, je werkgeheugen nadelig beïnvloeden, voor angstgevoelens zorgen of je vermoeid gevoel geven. Alle reden dus om overdag altijd een flesje water bij je te hebben. Om te ervoor te zorgen dat niemand anders daarmee vandoor gaat, kun je een gepersonaliseerde waterfles met naam laten maken.

Water vermindert hoofdpijn

Aansluitend bij het vorige, kan een gebrek aan vocht naast slechter werkende hersenen ook voor hoofdpijn zorgen. Ook migraineaanvallen kunnen ontstaan door uitdroging. Het is vooral de duur en de intensiteit van de hoofdpijn die verminderd door voldoende water te drinken.

Water drinken belangrijk

Het helpt bij het voorkomen van obstipatie

Men zegt altijd dat je veel vezels moet eten voor een goede stoelgang. Om obstipatie te voorkomen zijn vezels inderdaad belangrijk, maar vezels alleen is niet voldoende. Die kunnen namelijk aan hun werk doen als er voldoende vocht bij komt. Drink je er niet voldoende water bij, dan kan je obstipatie juist verergeren. Dus hoewel we water vooral associëren met plassen, ga je van water ook beter poepen.

Noodzakelijk voor gezonde nieren

Ook de functionaliteit van je nieren wordt beïnvloed door je vochtinname. Om goed te kunnen functioneren, hebben je nieren voldoende water nodig. Een goede nierfunctie is belangrijk, om dat de nieren afvalstoffen uit het bloed filteren en afvoeren. Als dit niet naar behoren gebeurt, vergroot dit onder andere het risico op nierstenen.

Helpt om af te slanken

Je ziet niet voor niets mensen die willen afvallen met waterflessen rondlopen en om water vragen wanneer je ze vraagt wat ze willen drinken. Water is een gezonder alternatief voor andere, suikerrijke dranken. Ook helpt het drinken van veel water om hongergevoelens te verminderen, waardoor je ook weer minder calorieën tot je neemt. Zo spreekt je lichaam eerder zijn vetvoorraad aan om te verbranden.

Het is mooi om een fijne, stevige waterfles te hebben die je bij je kunt dragen om regelmatig even wat water te kunnen drinken. Soms kun je geluk hebben dat je er een als promotieartikel van een bedrijf krijgt. Sommige bedrijven laten immers waterflessen bedrukken met hun bedrijfslogo en delen ze uit bij wijze van promotie.

Door COVID-19 is de werkvloer er bij veel bedrijven heel anders uit gaan zien. Veel mensen werken thuis, waarbij het contact tussen collega’s verloopt via email, telefoon of videobellen. Maar niet iedereen vindt dit even fijn. Werken doen mensen immers niet alleen om geld te verdienen, het vervult ook een belangrijke sociale functie. Vooral het directe persoonlijke contact wordt dan ook erg gemist. Bovendien moeten mensen die wel (soms) op kantoor of in de werkplaats werken afstand houden en niet zo gemakkelijk even kunnen gaan buurten. Daardoor is de koffieautomaat des te belangrijker geworden.

Koffie bevordert de sociale cohesie tussen mensen

De koffieautomaat is echt een centrale ontmoetingsplek binnen bedrijven. Hier komen mensen elkaar tegen en worden (nu uiteraard op veilige afstand om verspreiding van het coronavirus te voorkomen) nieuwtjes uitgewisseld. Daarnaast kunnen medewerkers onderling hun collegialiteit tonen door voor elkaar koffie mee te nemen.

De smaak van de koffie kan dit effect nog eens vergroten. Vinden veel mensen de koffie niet lekker, dan zullen ze daar gezamenlijk over klagen. Aangezien niet iedereen zijn koffie op dezelfde manier drinkt, is het van belang te kiezen voor een veelzijdige machine die lekkere, verse koffie zet. Zoals bijvoorbeeld een Giocoffee koffiebonen machine, die zowel mensen die hun koffie het liefst zwart drinken als cappuccinodrinkers op hun wenken bedient.

Nog meer gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie

Nog meer gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie

Het voelen van sociale verbondenheid is erg belangrijk voor de geestelijke gezondheid van mensen. Maar koffie (of eigenlijk de cafeïne erin) heeft nog meer gezondheidsvoordelen.

  • Koffie drinken geeft energie. Hierdoor verbeteren je concentratie, reactietijd, humeur en andere cognitieve functies;
  • Het kan mensen helpen om gewicht te verliezen doordat onder andere de vetverbranding verbetert;
  • Het bevat belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B2 en B5, magnesium, mangaan, kalium en niacine;
  • Koffie is in het westerse dieet de grootste bron van antioxidanten;
  • Elk dagelijks kopje koffie leidt tot zeven procent minder risico op type II diabetes;
  • Het drinken van koffie geeft vijfenzestig procent lager risico op Alzheimer;
  • Koffie zorgt mogelijk voor minder leververvetting. Door minimaal vier kopjes per dag te drinken verlaag je bovendien de kans op cirrose met tachtig procent;
  • Koffie beëindigt mogelijk een depressieve gemoedstoestand;
  • Het vermindert het risico op de ziekte van Parkinson met wel zestig procent; en
  • Koffiedrinkers lopen minder risico op het krijgen van leverkanker en dikke darmkanker.

Zoals je kunt lezen, is koffie een van de gezondste dranken (mits natuurlijk met mate gedronken). Even een genietmomentje en ook nog eens profiteren van de gezondheidsvoordelen, wat wil je nog meer!

Pin It