Rubriek

Dranken

Rubriek

Velen van ons houden wel van een glaasje sinas of cola op zijn tijd.  Het drinken van te veel frisdrank is echter niet al te best voor uw gezondheid. Maar waardoor is frisdrank nou zo slecht? En wat zijn de belangrijkste redenen om deze drankjes te vermijden?

Wat valt er onder frisdrank

Het is in eerste instantie belangrijk om te weten wat we onder frisdrank verstaan. Dit is namelijk niet alleen cola, sinas, 7-up, tonic en bitter lemon. Zo valt ook dubbeldrank, ranja, ijsthee, gevitamineerd water en sportdranken onder frisdrank. Officieel valt vruchtensap er niet onder maar hier zit net zo veel suiker in als bij frisdrank.

Meer risico op Diabetes type 2

Het drinken van dranken met veel toegevoegde suikers kan erg schadelijk zijn. Er is een verband met diabetes type 2. Wanneer u elke dag 1 of 2 glazen frisdrank drinkt dan is de kans op diabetes 20% hoger. Dit is dus een groot verschil dat we liever willen vermijden.

Frisdrank kan zorgen voor overgewicht

In dranken zitten heel veel suikers zoals we wel weten. De suikers worden om gezet in calorieën waardoor we aan kunnen komen. Per glas zitten er ongeveer 6,5 suikerklontjes. Als u dat voor 1 week uit gaat rekenen zult u zien dat dit een hele hoop suikers zijn. Wanneer u over stapt op gezonder drinken zonder veel toegevoegde suikers kan dit een hoop schelen qua gewicht.

Geen stralend gebit

De suikers kunnen ook nog eens uw tanden aantasten. Er zullen meer gaatjes ontstaan en het mooie witte beschermlaagje zal er langzaam af gaan. De tanden kunnen slecht tegen de zuren die in de drank zit waardoor u toch wat vaker naar de tandarts zult moeten.

Een glaasje frisdrank op zijn tijd moet natuurlijk blijven kunnen maar probeer het drinken van een glaasje cola af te wisselen met een gezond alternatief. Een glaasje water met bijvoorbeeld een citroentje erin kan net zo lekker zijn en vele malen gezonder voor uw lichaam.

Er zijn allerlei hypes op het gebied van een ‘healthy lifestyle’. Detoxen is er daar één van. Het ontgiften van het lichaam met het doel om je weer fit te voelen en/of gewicht te verliezen. De ervaringen worden je soms om de oren geslingerd, waarbij deze zowel positief als negatief zijn. Deze ervaringen zijn persoonlijk en kunnen erg verschillen. Ben je nog niet bekend met detoxen of ben je benieuwd wat het met je lichaam doet? We lichten het hier voor je toe. 

Wat is detoxen? 

Dagelijks krijgt ieder mens afvalstoffen en gifstoffen binnen door middel van voedsel of simpelweg via de lucht. Vooral een ongezonde leefstijl (alcohol, roken, veel suiker) zorgt voor veel van deze stoffen. Je lichaam voert deze afvalstoffen af, waardoor deze zo min mogelijk schade kunnen veroorzaken. Het gevolg hiervan is dat de afvalstoffen zich opstapelen, maar ons lichaam heeft ook een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van deze stoffen. De lever, galblaas en nieren zijn de harde werkers binnen dit proces. Detoxen helpt hen een handje. Het doel van detoxen is dan ook om de afvalstoffen zo veel mogelijk af te breken. 

Welke manieren van detoxen zijn er? 

Er zijn ontzettend veel manieren hoe je kan detoxen. Ten eerste kan je dit zelf doen, door bijvoorbeeld enkel groentes te eten of te vasten. Maar er zijn ook een aantal producten die je een handje kunnen helpen. Supplementen, zoals detox thee of sapkuren zijn het meest gebruikelijk. Wanneer je nog nooit een detox hebt gedaan, is de detox theekuur wellicht een goed idee om mee te beginnen. Hierbij mag je namelijk gewoon eten en drink je twee keer per dag detox thee, ‘s ochtends en ‘s avonds. Het is wel verstandig om naast deze thee gezond te eten. Zo behaal je het optimale resultaat. 

Tips voor een optimale detox 

Om het proces te optimaliseren, zijn er nog een aantal dingen die hier een sterke bijdrage aan kunnen leveren. Ten eerste, het eten van biologisch voedsel, zoals veel groenten en fruit. Ben je al bekend met de ‘superfoods’? Zalm, avocado, rood fruit, havermout en walnoten hebben namelijk een hoog aantal antioxidanten die ook helpen bij de afvoer van schadelijke stoffen. Probeer daarnaast suikers, alcohol en voorbewerkt voedsel te vermijden. Natuurlijke volkoren producten zorgen ervoor dat de spijsvertering goed werkt. Ook een goede nachtrust is van belang, zodat het lichaam kan herstellen. Tot slot het belangrijkste: drink genoeg water of thee, dit reinigt het lichaam. Helaas, koffie zal toch even overgeslagen moeten worden! 

We horen het maar al te vaak aan: drink voldoende water. Velen slaan het advies in de wind omdat ze niet met een klotsende buik willen rondlopen. Maar dat advies komt natuurlijk wel ergens vandaan. We bespreken een aantal redenen waarom voldoende water drinken zo belangrijk is.

Je hersenen hebben het nodig

Wie te weinig water drinkt, functioneert mentaal slechter. Je hersenen bestaan voor bijna 80 procent uit water, om maar aan te geven hoe belangrijk het is voor het goed functioneren ervan. Water is noodzakelijk voor je cognitieve vaardigheden. Zelfs bij lichte uitdroging, kunnen hersenfuncties al verminderen. Zo’n vochttekort kan je stemming verstoren, je concentratievermogen verminderen, je werkgeheugen nadelig beïnvloeden, voor angstgevoelens zorgen of je vermoeid gevoel geven. Alle reden dus om overdag altijd een flesje water bij je te hebben. Om te ervoor te zorgen dat niemand anders daarmee vandoor gaat, kun je een gepersonaliseerde waterfles met naam laten maken.

Water vermindert hoofdpijn

Aansluitend bij het vorige, kan een gebrek aan vocht naast slechter werkende hersenen ook voor hoofdpijn zorgen. Ook migraineaanvallen kunnen ontstaan door uitdroging. Het is vooral de duur en de intensiteit van de hoofdpijn die verminderd door voldoende water te drinken.

Water drinken belangrijk

Het helpt bij het voorkomen van obstipatie

Men zegt altijd dat je veel vezels moet eten voor een goede stoelgang. Om obstipatie te voorkomen zijn vezels inderdaad belangrijk, maar vezels alleen is niet voldoende. Die kunnen namelijk aan hun werk doen als er voldoende vocht bij komt. Drink je er niet voldoende water bij, dan kan je obstipatie juist verergeren. Dus hoewel we water vooral associëren met plassen, ga je van water ook beter poepen.

Noodzakelijk voor gezonde nieren

Ook de functionaliteit van je nieren wordt beïnvloed door je vochtinname. Om goed te kunnen functioneren, hebben je nieren voldoende water nodig. Een goede nierfunctie is belangrijk, om dat de nieren afvalstoffen uit het bloed filteren en afvoeren. Als dit niet naar behoren gebeurt, vergroot dit onder andere het risico op nierstenen.

Helpt om af te slanken

Je ziet niet voor niets mensen die willen afvallen met waterflessen rondlopen en om water vragen wanneer je ze vraagt wat ze willen drinken. Water is een gezonder alternatief voor andere, suikerrijke dranken. Ook helpt het drinken van veel water om hongergevoelens te verminderen, waardoor je ook weer minder calorieën tot je neemt. Zo spreekt je lichaam eerder zijn vetvoorraad aan om te verbranden.

Het is mooi om een fijne, stevige waterfles te hebben die je bij je kunt dragen om regelmatig even wat water te kunnen drinken. Soms kun je geluk hebben dat je er een als promotieartikel van een bedrijf krijgt. Sommige bedrijven laten immers waterflessen bedrukken met hun bedrijfslogo en delen ze uit bij wijze van promotie.

Door COVID-19 is de werkvloer er bij veel bedrijven heel anders uit gaan zien. Veel mensen werken thuis, waarbij het contact tussen collega’s verloopt via email, telefoon of videobellen. Maar niet iedereen vindt dit even fijn. Werken doen mensen immers niet alleen om geld te verdienen, het vervult ook een belangrijke sociale functie. Vooral het directe persoonlijke contact wordt dan ook erg gemist. Bovendien moeten mensen die wel (soms) op kantoor of in de werkplaats werken afstand houden en niet zo gemakkelijk even kunnen gaan buurten. Daardoor is de koffieautomaat des te belangrijker geworden.

Koffie bevordert de sociale cohesie tussen mensen

De koffieautomaat is echt een centrale ontmoetingsplek binnen bedrijven. Hier komen mensen elkaar tegen en worden (nu uiteraard op veilige afstand om verspreiding van het coronavirus te voorkomen) nieuwtjes uitgewisseld. Daarnaast kunnen medewerkers onderling hun collegialiteit tonen door voor elkaar koffie mee te nemen.

De smaak van de koffie kan dit effect nog eens vergroten. Vinden veel mensen de koffie niet lekker, dan zullen ze daar gezamenlijk over klagen. Aangezien niet iedereen zijn koffie op dezelfde manier drinkt, is het van belang te kiezen voor een veelzijdige machine die lekkere, verse koffie zet. Zoals bijvoorbeeld een Giocoffee koffiebonen machine, die zowel mensen die hun koffie het liefst zwart drinken als cappuccinodrinkers op hun wenken bedient.

Nog meer gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie

Nog meer gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie

Het voelen van sociale verbondenheid is erg belangrijk voor de geestelijke gezondheid van mensen. Maar koffie (of eigenlijk de cafeïne erin) heeft nog meer gezondheidsvoordelen.

 • Koffie drinken geeft energie. Hierdoor verbeteren je concentratie, reactietijd, humeur en andere cognitieve functies;
 • Het kan mensen helpen om gewicht te verliezen doordat onder andere de vetverbranding verbetert;
 • Het bevat belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B2 en B5, magnesium, mangaan, kalium en niacine;
 • Koffie is in het westerse dieet de grootste bron van antioxidanten;
 • Elk dagelijks kopje koffie leidt tot zeven procent minder risico op type II diabetes;
 • Het drinken van koffie geeft vijfenzestig procent lager risico op Alzheimer;
 • Koffie zorgt mogelijk voor minder leververvetting. Door minimaal vier kopjes per dag te drinken verlaag je bovendien de kans op cirrose met tachtig procent;
 • Koffie beëindigt mogelijk een depressieve gemoedstoestand;
 • Het vermindert het risico op de ziekte van Parkinson met wel zestig procent; en
 • Koffiedrinkers lopen minder risico op het krijgen van leverkanker en dikke darmkanker.

Zoals je kunt lezen, is koffie een van de gezondste dranken (mits natuurlijk met mate gedronken). Even een genietmomentje en ook nog eens profiteren van de gezondheidsvoordelen, wat wil je nog meer!

De meeste vinden water überhaupt niet lekker laat staan lauw water. Toch is lauw water veel beter voor de gezondheid dan koud water. Wat zijn nou de voordelen hiervan en is dit echt de moeite waard? Lees waarom het toch beter is om de dag te starten met een glas lauw of warm water.

Betere spijsvertering

Als u de dag begint met een glas warm of lauw water kunt u het lichaam reinigen. Water zal dan ook het spijsverteringstelsel op gang helpen hierdoor zal het dan ook beter verwerkt worden.

Waar mensen soms een glas koud water na de maaltijd nemen eigenlijk helemaal niet goed. De Vetten en oliën die in het eten zitten kunnen dan gaan stollen waardoor het verwerken alleen maar lastiger gaat. Dit glas water is dan ook beter te vervangen voor iets warms.

Helpen afvallen

Door een glas warm water te drinken op een lege maag zult u sneller af vallen. Het klinkt te mooi om waar te zijn maar het helpt echt. Door warm water te drinken stijgt de lichaamstemperatuur en versnelt het metabolisme. Wanneer dit allemaal gebeurt word ook de vet verbranding gestimuleerd. Het helpt dus ook de spijsvertering op gang en het is erg goed voor maag en darmen. Wellicht heeft u niet zo snel het gewenste effect na een keer een glas warm water drinken dus neem dit mee in uw dagelijks ritueel.

Behoud een jonge huid

Als schadelijke stoffen zicht ophopen in het lichaam zal het vatbaar worden voor ziektes en veroudering. Door warm water te drinken zal het lichaam ook wat meer kunnen ontgiften waardoor ophopingen verminderd worden. Het zal dan ook de huidelasticiteit verbeteren waardoor uw huid egaal en jong blijft.

pH-waarde in balans

Een goed begin van de dag zorgt er voor dat u de rest van de dag goed kunt functioneren. Begin je de dag gelijk met een boterham met vette worst of een grote bak koffie? De pH-waarde zal dan uit balans raken waardoor er meer ophopingen van gifstoffen in het lichaam komt. Dit is natuurlijk niet de juiste manier om de dag te beginnen. Als u de dag begint met warm water zal dit de pH-waarde weer in balans brengen. Het is altijd wel goed om even te wachten tussen het water drinken en uw ontbijt. Zo kan uw maag even opstarten voordat u uw ontbijtje naar binnen werkt.

Het beste krijgt u wanneer u citroen of citroensap toevoegt aan het warme water.

Er zijn veel mensen die wel een een kopje thee houden. Lekker even theeleuten met een vriendin of geniet samen van een high tea. Thea kan echter ook bijzonder werkingen hebben en kan zo helpen klachten te verminderen. Welke thee kunt u waarvoor gebruiken?

Waar bestaat thee uit?

Net als in koffie zit er in thee ook cafeïne, dit is een opwekkend stofje dat u waakzaam en alert houdt. Daarnaast bestaat thee uit 25% Catechine wat u waarschijnlijk zult beschermen tegen hart en vaatziekten. Daarnaast zijn er veel vitamine en minerale te vinden in thee en ook het stofje tannine. Tannine werkt vocht afdrijvend dus er zijn alleen maar plus punten te vinden in thee.

Groene thee helpt bij afslanken

De blaadjes van groen thee wordt gestoomd waardoor het meer van zijn goede stoffen behoudt. Zo heeft groene thee een vochtafdrijvende en reinigende werking. Het heeft een ook een gunstig effect op de vetstofwisseling waardoor calorieën sneller verband worden en er minder suikers omgezet worden in vetten.

Drink zwart voor uw hart

Echt bewezen is het nog niet maar er zijn veel aanwijzingen dat zwarte thee de kans op hart en vaatziekten verlaagt. Iemand die meerdere koppen zwarte thee drinkt op een dag heeft 30% minder kans op verkalking van de slagaders.

Minder kans op suiker

Als u drie of meer koppen thee op een dag drinkt verminderd dit de kans op Diabetes type 2. Het heeft dus een gunstig effect op het lichaam en kan de kans op diabetes met 40% verlagen

Kamillethee voor het slapen

Wanneer u stress heeft of last van slapeloosheid heeft dan kan kamillethee een goede oplossing zijn. Kamille bevat een kalmerende werking wat het lichaam makkelijker kan laten ontspannen ideaal voor het slapen gaan.

Minder hoofdpijn door Gemberthee

Gemberthee kan verschillende soorten hoofdpijn helpen verlichten, zo wordt het ook vaak gedronken wanneer iemand last heeft van migraine. Het helpt ook goed wanneer uw neus dicht en bij problemen met de luchtwegen.

Een lekker kopje thee kan dus ook een hele andere werking. Zorg goed voor u zelf door dagelijks een kopje thee te drinken.

Sommige mensen zijn snel tevreden over hun kopje koffie, maar de ander kan hier juist heel kieskeurig zijn. Er zijn tegenwoordig namelijk zoveel verschillende koffieautomaten en zoveel verschillende koffiesmaken. De keuze voor het koffieapparaat maar ook de keuze voor de verschillende soorten bonen, cups of pads maken het verschil. Waar moet u op letten en welke koffiesmaak past er goed bij u. Koffie heeft ook altijd een heerlijke geur wanneer het gemaakt wordt waardoor u er extra veel zin in krijgt.

Verse koffiebonen

Het apparaat dat gebruikt maakt van verse koffiebonen zal de bonen zelf malen om de meest verse koffie voor u te zetten. Het apparaat heeft een bonenreservoir waar u de bonen in kunt doen en soms zijn er zelfs twee reservoirs waar u uit kunt kiezen. Bonen blijven het lekkerst wanneer ze luchtdicht worden afgesloten. Wanneer u een zak heeft geopend zorg er dan voor dat u deze goed en lichtdicht opbergt. Het is dus helemaal niet nodig om het apparaat helemaal vol te gooien. De bonen drogen dan minder snel uit en de smaak gaat niet verloren. Er zijn ook verschillende soorten bonen die de koffie een andere smaak geven.

 • Coffea Arabica: Ongeveer 70% van de wereldwijde koffieoogst bestaat uit de Arabica boon. Het heeft een wat zoete en verfijnde smaak en heeft in tegenstelling tot de robusta 50% minder cafeïne.
 • Coffea Robusta: De overige 30% van de bonen bestaat uit de Robusta. Deze boon is een stuk krachtiger en sterker dan de Arabica boon. Door dat er meer cafeïne in zit heeft de koffie ook een wat bittere smaak.
 • Licht of donker gebrand: Een koffieboon is normaal groen van kleur voordat ze gebrand worden. Hoe langer de boon wordt gebrand hoe sterker en krachtiger de smaak.

Het gemak van koffiepads

De koffiepads werken eigenlijk op dezelfde manier zoals we ook filterkoffie kennen. De gemalen koffie zit in de juiste hoeveelheid in de pad en zal zorgen voor een heerlijk kopje koffie. U kunt 1 of 2 pads in het apparaat doen om koffie te zetten waarna u dit weggooit. De smaak van de koffie kan per merk wat verschillen dus dat is meer uitproberen welke u het lekkerst vindt of welke goed voor u werkt.

Gekleurde cups

Er zijn verschillende merken die met cups werken zoals de Nespresso of de Dolce gusto. Ze hebben elk echter een andere soort cup en wanneer u de verkeerde gebruikt kan dit gaan lekken. Zorg dus altijd dat u de juiste cup hiervoor gebruikt. In een cup is gemalen koffie luchtdicht verpakt, daardoor blijft de koffie wel tot een jaar vers. In het apparaat worden er gaatjes geprikt in de cup en wordt er heet water doorheen geperst voor een heerlijke smaak. Er zijn verschillende soorten koffiecups elk met hun eigen kleur. Ze hebben allemaal weer een andere smaak maar gelukkig staat dit ook op de verpakking. Zo kunt u terug vinden of u de cup kunt gebruiken voor een espresso of juist een cappuccino. U vindt ook terug of het een zachte subtiele smaak heeft of dat het juist bedoeld is voor een krachtige kop koffie. Bij sommige merken zijn er zelfs cups om thee te zetten of chocolademelk.

Als u nu zin heeft gekregen in koffie kunt u eens wat andere dingen uitproberen en ondervinden welke koffie er bij u past. Wissel met verschillende merken en smaken en u zult snel een favoriet hebben. Geniet de volgende keer dus nog meer van uw kopje koffie.

Drink jij ook de hele dag door thee, of juist alleen ‘s avonds thuis op de bank? Kom jij met een kopje thee ook zo lekker tot rust en is dit jouw ontspan momentje na een drukke dag? Dit is waarschijnlijk herkenbaar voor een groot aantal mensen. Thee, is net als koffie, één van de populairste warme dranken die door de dag heen gedronken wordt. Echter, steeds populairder wordt zogeheten CBD thee. 

Wat is CBD thee dan precies?

CBD thee bestaat uit twee kenmerkende onderdelen: de CBD en heerlijke kruidenmix die zorgt voor de geur en smaak aan de thee. Eigenlijk werkt het hetzelfde als normale thee. Je hangt het theezakje in een glas of mok, giet hier gekookt water bij en laat het even trekken. Doordat de biologische CBD wordt gemixt met verschillende kruiden, is de smaak niet veel anders dan normale verse kruidenthee. Kruiden waar het mee gemixt kan worden zijn bijvoorbeeld jasmijn, rooibos en chai.

Is het legaal?

CBD producten met een lager THC-gehalte dan 0,2% zijn legaal in Nederland. In de meeste CBD thee zit 0% THC en is dus volkomen legaal. CBD is een andere stof dan THC, heeft andere effecten en is ook, anders dan THC, niet psychoactief.

Waar is het verkrijgbaar?

CBD thee is eigenlijk op vrij veel plaatsen te verkrijgen. Denk hierbij aan bio-winkels of supermarkten, maar ook online is het eenvoudig te bestellen. Een voorbeeld hiervan is CBDirective, die allerlei CBD gerelateerde producten verkoopt. Wanneer je CBD thee gaat kopen, let dan goed op de ingrediënten, zodat je kunt voorkomen dat je per ongeluk thee met THC drinkt.

CBD

Wat is het effect van CBD?

Het menselijk lichaam beschikt over het zogeheten endocannabinoïde systeem. Dit systeem kan in balans zijn, waardoor je je goed voelt, maar dit systeem kan ook uit balans raken, waardoor je klachten kan ervaren. Het systeem beïnvloedt namelijk verschillende processen in je lichaam en hangt samen met je immuunsysteem. In CBD, en dus ook in CBD thee, zitten cannabinoïden. Deze cannabinoïden kun je innemen om je endocannabinoïde systeem te ondersteunen en in balans te brengen.

Is het verslavend?

Omdat CBD thee geen psychoactief effect heeft, heeft de thee verder weinig/geen bijwerkingen en is het niet verslavend. Je kunt dus zonder zorgen ‘s avonds op de bank onder een dekentje kruipen met een kopje CBD thee!

Nederlanders houden van hun koffie. Een kopje koffie bij het lezen van de krant, een kopje koffie voor het werken begint, een kopje koffie bij de lunch en een kopje koffie na het eten. Van koffiecups in de Senseo tot vers gebrande koffie in de percolator. Gemiddeld drinken we zo’n 5 tot 6 koppen koffie per dag. Mocht je nu geschrokken zijn en bedenken dat je toch echt wel meer dan die gemiddelde 5 kopjes per dag drinkt, geen zorgen! Koffie heeft namelijk tal van gezondheidsvoordelen.

 1. Verhoogde energie
  Het eerste gezondheidsvoordeel kennen we allemaal; koffie geeft je energie. Je bent minder snel moe en kan je ineens stukken beter concentreren. Sommige mensen hebben zelfs last van vermoeidheid en concentratie problemen wanneer ze nog geen bakje koffie hebben gehad. Al deze extra energie draagt ook nog eens bij aan een beter humeur.
 2. Verbeterde hersenfunctie
  Uit meerdere onderzoeken blijkt dat koffie verschillende onderdelen van de hersenfunctie verbeterd. Zo zou het drinken van koffie je geheugen, je waakzaamheid, reactiesnelheid en algemene cognitieve functie verbeteren. Cafeïne blokkeert namelijk een bepaalde remmende neurotransmitter in de hersenen. Het gevolg zijn de stimulerende effecten die dit met zich mee brengt.
 3. Vetverbranding
  Je kunt cafeïne terug vinden in bijna alle commerciële supplementen die gebruikt worden als stimulering voor vetverbranding. Zo laat koffie je spijsvertering toenemen en versnelt het de vetverbranding. Let wel: hoe meer koffie je drinkt, hoe minder groot de effecten zijn. Ook de kwaliteit van de koffie heeft hier invloed op. Een Senseo cup zal minder van de natuurlijke effecten bevatten dan bijvoorbeeld ‘echte’ koffie van Jones Brothers Coffee.koffie gezondheid
 4. Verbeterde fysieke prestaties
  Omdat cafeïne de energie verhoogt en het zenuwstelsel stimuleert, worden er meer signalen naar de vetcellen gestuurd om lichaamsvet los te laten. Ook het adrenaline niveau in het bloed wordt door cafeïne verhoogd en dit maakt fysieke inspanning weer minder moeizaam. Een kopje koffie voor het hardlopen kan dus helemaal geen kwaad.
 5. Voedingsstoffen
  Daarbij zitten er ook veel voedingsstoffen in dat ene kopje koffie. De koffiebonen bevatten namelijk veel mangaan, kalium en vitamine B2, B3 en B5. Door al deze gezonde eigenschappen kan koffie het risico op verschillende aandoeningen verminderen. Zo lopen koffiedrinkers een kleiner risico op het ontwikkelen van diabetes 2, en stimuleert het drinken van koffie een gezonde werking van hart en bloedvaten. Koffiedrinkers lopen ook een verlaagd risico op ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en dementie.

Er is dus helemaal niets mis met een kopje koffie op zijn tijd.

Je wist het misschien al langer, maar nu is het ook uit onderzoek gebleken: koffie is onmisbaar op de werkvloer. Of je nu espresso of een ander soort drinkt: een kleine 60% van de medewerkers haalt niet alleen koffie voor zichzelf, maar ook voor collega’s. Daarmee wordt het loopje naar het koffiezetapparaat een sociale gelegenheid. Het jaarlijkse onderzoek van koffieproducent Nestle heeft dat uitgewezen.

Koffie zorgt voor verbinding

Door digitalisering en de introductie van flexwerken en thuiswerken communiceren collega’s in toenemende mate online. Omdat we als mensen tóch behoefte blijven houden aan persoonlijk contact, is een sfeervolle koffiehoek op de kantoorlocatie daarvoor de ideale oplossing. Bijna de helft van de respondenten uit het onderzoek geeft namelijk aan dat zo’n koffiehoek onmisbaar is. Daarbij is het overigens niet eens zozeer belangrijk of er espresso of andere koffie geschonken wordt. Natuurlijk is het een algemeen bekend feit dat betrokken medewerkers voor betere prestaties op de werkvloer zorgen. En juist koffie kan voor een betere verbinding tussen collega’s zorgen.

Variatie

Een ander opvallend resultaat uit het onderzoek is dat niet alleen de inrichting van zo’n koffiehoek invloed op de interactie heeft. Ook het aanbod van diverse koffievariaties is namelijk belangrijk. Daarbij kun je er over het algemeen vanuit gaan dat hoe meer keuze er is, hoe vaker medewerkers koffie voor elkaar halen. Wanneer er alleen zwarte koffie beschikbaar is, haalt 48 procent van de respondenten koffie voor elkaar. Als er gekozen kan worden voor drie variaties, stijgt dit aantal al naar 54% en wanneer er nog meer keuze is, haalt maar liefst 66% van de respondenten koffie voor elkaar. Het lijkt er dus op dat variatie en keuze erg belangrijk zijn op een kantoor. Dat blijkt ook uit het feit dat maar liefst 56% van de ondervraagden aangeeft dat espresso koffie, cappuccino en latte wenselijk zijn. Het zelf kunnen bepalen van de sterkte van de koffie is nog belangrijker. Maar liefst 85% geeft aan dat dit erg belangrijk voor hen is. Het één en ander lijkt te maken te hebben met het feit dat mensen ook thuis steeds betere koffie drinken.

Pin It