Rubriek

Sport

Rubriek

Nederland is natuurlijk bij uitstek een fietsland. Ons land kent ruim 37.000 kilometer aan fietspad en een hele lange lijst aan fietsroutes. Een mooie plek om dus om per fiets te gaan ontdekken. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het goed om van te voren uit te zoeken welke route u gaat fietsen en niet onbelangrijk wat u wilt tegenkomen onderweg. Mag het een route door de natuur zijn, wilt u liever naar de kust of gaat het om een route van stad naar stad? Wij hebben voor u 3 fietsapps op een rijtje gezet die handig zijn om te gebruiken tijdens uw fietstocht.

De Route.nl app

Dit is een gratis app die u kunt downloaden op uw telefoon. De app heeft meer dan 150.000 fiets en ook wandelroutes. Een groot deel hiervan bevindt zich in Nederland, maar de app is ook te gebruiken in België en in Duitsland. De routes zijn gebaseerd op het bestaande fietsknooppunten netwerk. Zo kunt u de route via de app volgen, maar ook via de routepaaltjes langs de fietsbaden en de route. Het mooie aan deze app is dat u ook kunt selecteren op hoeveel kilometer u wilt gaan fietsen en in welke provincie. De app komt dan met geschikte routes op basis van uw wensen. Onderweg laat de app ook nog weten welke bezienswaardigheden u tegenkomt of welke andere handige adressen zich op uw route bevinden.

fietsroute apps

Natuurroutes van Natuurmonumenten

Wilt u de natuur van Nederland ontdekken? Dan is deze app een passende voor u. Er staan honderden natuurroutes in en onderweg vertelt een boswachter u alles over de route. Leuk weetje er staan ook speciale routes voor kinderen of kleinkinderen in. Hier wat speciaal rekening gehouden met de kleinere natuurliefhebbers onder ons. Uiteraard kunt bij de routes in deze app ook weer selecteren welke afstanden u wilt gaan fietsen.

Fietssport-app voor de wielrenner

Bent u een sportieve fietser en pakt u graag de wielrenfiets? Dan zijn de vorige apps qua routes iets de recreatief. U kunt dan beter een keuze maken voor deze app. Hier staan speciale routes in die geschikt zijn voor op de wielrenfiets. U wordt onderweg uitgedaagd door mooie klimpartijen in de route, maar ook wordt er gedacht aan een cafe onderweg waar u even kunt stoppen om een hapje te eten of om uw bidon bij te vullen met vers water om de rest van de tocht te kunnen bedwingen.

fietsroute apps

Veel fietsplezier in Nederland.

Bent u ook een yoga liefhebber? Dan is het nu ook weer tijd om lekker naar buiten te gaan en daar uw yogasessie te doen. Het buiten beoefenen van yoga heeft ook voordelen. Wij hebben de voordelen voor u op een rijtje gezet.  

1. Natuurlijke geluiden zijn rustgevend

Wanneer u naar buiten gaat voor de yoga dan is het aan te raden dit op een rustige en natuurlijke plek te doen. Bijvoorbeeld op een open plek in het bos. Het uitzicht kan natuurlijk al rustgevend werken, maar ook de natuurlijke geluiden van vogels, geruis van wind door de bomen en stromend water hebben een rustgevende werking op het brein. Naast het geluid kan ook de geur van de natuurlijk stress verminderd werken.

2. Lagere hartslag in de buitenlucht

We ventileren natuurlijk thuis ook veel. ’s morgens en ’s avonds even de ramen openzetten, maar het effect van buitenlucht is binnen toch lastig na te bootsen. De buitenlucht en een natuurlijke omgeving zorgt voor minder spierspanning, lagere hartslag en een lagere bloeddruk. Dit effect is vaak al binnen een paar minuten merkbaar. Combineer dit met de juiste ademhaling en je haalt veel energie uit de oefening en de natuur.

3. Zon zorgt voor vitamine D

Vitamine D draagt bij aan een goede gezondheid. De zon is hier een belangrijke bron van. Dus wanneer u tot u zelf komt tijdens de Yoga kan de zon er tegelijkertijd voor zorgen dat er meer vitamine D wordt aangemaakt. Deze vitamine zorgt voor hogere weerstand en sterkere botten. We kunnen dus wel zeggen dat vitamine D onmisbaar is. Het kan botontkalking en osteoporose voorkomen of verminderen. Een kwaal die veel voorkomt bij vrouwen boven de 50 jaar.

4. Het weer is goed voor het immuunsysteem

Het is natuurlijk niet altijd zonnig en lekker weer, maar dit hoeft geen reden te zijn om niet naar buiten te gaan voor de Yoga. Ook andere weertypes kunnen bijdragen aan een beter immuunsysteem. Zo kan een beetje kouder weer of lichte regen er voor zorgen dat je lichaam went aan temperatuurverschillen en zich hier beter op leert aanpassen. Wanneer je immuunsysteem hoger is de kans op het oplopen van een griep ook weer kleiner.

5. Leer de natuur kennen

Het is goed om naast de yoga ook te genieten van de natuur. Wanneer u ’s morgens vroeg naar het bos gaat dan is de kans groot dat u naast een prachtige ochtendzon ook kennis maakt met de diverse diersoorten die leven in het bos. Neem plaats tussen de eekhoorns en herten en maak uw yogasessie nog bijzonderder.

Bewegen is een must. Het is een trieste gedachte dat er geschat wordt dat er ieder jaar in Nederland 8.000 mensen overlijden aan wat de wetenschap ‘bewegingsarmoede’ is gaan noemen. Op iedere leeftijd bewegen, betekent gemiddeld langer leven. Daarbij is het met name van belang dat ook de kwaliteit van leven vooruitgaat. Vaak is het rendement van een relatief kleine hoeveelheid beweging al enorm. Wist je bijvoorbeeld dat bij 50 minuten (matig) hardlopen per week de kans op overlijden door hart- en vaatziekte afneemt met 30%. Kortom bewegen loont, hieronder staan wat tips om het eenvoudiger te maken.

1. Plaats een trampoline in de tuin

Steeds vaker zie je in de stad een trampoline staan in de tuin. Dat is ook best logisch omdat trampolinespringen een gezellige, sportieve bezigheid is en je lekker in de buitenlucht bent. Trampoline springen zorgt voor soepele spieren, betere coördinatie en sterkere botten. Deze vorm van beweging is geschikt voor iedere leeftijd. Daarnaast heeft het als voordeel dat de trampoline voor een ‘zachte’ ondergrond zorgt waardoor het risico op schade aan gewrichten en wervelkolom beperkt is. Een trampoline kopen is beslist een goede investering in de gezondheid van een gezin.

Plaats een trampoline in de tuin

2. Maak een sport van bewegen

Bewegen hoeft niet altijd sport op hoog niveau te zijn. Probeer ook te genieten van momenten die je kan gebruiken om wat extra beweging te krijgen. Moet je nog 10 minuten wachten op je trein? Maak dan een korte wandeling. Haal koffie of thee voor je collega’s, behalve een bedankje krijg jij extra beweging. Maak iedere dag een dansje en je zal zien dat je humeur er ook nog eens van opknapt.

3. Maak een wandeling na het opstaan

Als je wat meer wilt bewegen en je tevens fitter wilt voelen gedurende de dag, overweeg dan eens om de wekker 20 minuten vroeger te zetten. Die extra minuten gebruik je voor een wandeling in de omgeving, het liefst in het groen. Als je dat lukt zal je merken dat je met veel meer energie de dag begint en de voordelen daarvan blijft voelen gedurende de dag. Een echte aanrader, ook voor notoire langslapers.

4. Doe het eens anders

Een pubquiz kan beslist gezellig zijn in het juiste gezelschap, maar voor je gezondheid is het minder positief. Gezelligheid kan je ook vinden in een gezellige wandeling of een andere sportieve bezigheid. Voeg er een picknick aan toe en iedereen geniet.

5. De klassiekers doen het nog best

Gebruik jij de trap in plaats van de lift? Het is nog altijd een mooie manier om meer te bewegen. Ook de fiets of desnoods het OV gebruiken en de auto laten staan, levert jou meer beweging op en het is in het algemeen ook nog eens voordelig. Moet je toch met de auto?  Parkeer dan eens wat verder weg van je bestemming en loop bijvoorbeeld een kilometer. Het beperkt de stress omdat parkeren niet langer een probleem is en bovendien kan jij je brein tijdens de wandeling leegmaken.

Wil je gezonder gaan leven, maar weet je niet goed hoe? Geen zorgen, wij helpen je graag op weg. In deze blog vind je allerlei handige tips en trucs om gezond te leven. Daarnaast vertellen we je over de laatste hulpmiddelen die er zijn om gezondheid te ondersteunen. Denk aan smartwatches die fitness-gegevens bijhouden of superfoods zoals moringa. Lees snel verder en kom meer te weten over een gezond leven!

Een sport smartwatch als coach

Slimme sporthorloges en superfoods kunnen je helpen een gezondere levensstijl te krijgen. Maar misschien heb je zelf nog geen smartwatch? Dan is het goed om te weten sporthorloge nou het beste is. Om daarachter te komen is het allereerst belangrijk om te achterhalen wat je wensen zijn.  Ben je vooral op zoek naar een apparaat dat de tijd bijhoudt? Dan is het niet nodig om veel geld uit te geven aan een smartwatch. Een goedkope sporthorloge kan al genoeg zijn. Maar wil je ook je fitness-gegevens kunnen bijhouden? Dan is het aan te raden om een smartwatch met ingebouwde hartslagmeter en stappenteller te kopen. Dit soort smartwatches zijn wat duurder, maar geven je wel veel meer inzicht in je activiteiten. Zo kun je gemakkelijk zien of je voldoende beweegt en of je hardloopsessies vooruitgang boeken.

Een smartwatch is dus eigenlijk net als een persoonlijke coach. Het apparaat motiveert je om gezond te leven en geeft je inzicht in je activiteiten. Zo weet je precies wat je moet doen om fitter te worden of af te vallen. Wil je meer weten over smartwatches? Op deze website vind je een uitgebreide sporthorloge koopgids.

Superfoods voor meer energie

Gezond leven betekent niet alleen bewegen, maar ook goed eten. Superfoods zijn voedingsmiddelen die extra gezond zijn. Denk aan producten die rijk zijn aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Superfoods kunnen je helpen om meer energie te krijgen, beter te slapen en sneller af te vallen. Een van de bekendste superfoods is spirulina. Spirulina is een blauwgroene alg die rijk is aan ijzer, vitamine B12 en antioxidanten. Deze stoffen zijn belangrijk voor je energieniveau, weerstand en spieropbouw. Spirulina is verkrijgbaar in poedervorm en is eenvoudig toe te voegen aan smoothies of shakes. Een ander superfood dat steeds populairder wordt, is moringa.  Moringa is een boom die in tropische gebieden groeit. De bladeren van de moringa-boom zijn rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. Vitamine C is belangrijk voor je weerstand, calcium voor je botten en ijzer voor je bloed. Moringa is verkrijgbaar in poedervorm of als capsule.

Deze superfoods zijn dus een goede aanvulling op je dagelijkse voeding. Ze helpen je om meer energie te krijgen en je weerstand te verbeteren. Wil je meer weten over superfoods? Op Yambahealth.com vind je een uitgebreide lijst met superfoods en hun gezondheidsvoordelen.

De juiste mindset

Met wat hulpmiddelen alleen kom je er natuurlijk niet. Een juiste mindset is natuurlijk ook erg belangrijk. Het is belangrijk dat je gemotiveerd bent en weet waarom je wilt gaan afvallen of fitter worden. Als je een doel hebt, zul je ook makkelijker doorzetten. Wanneer je begint met sporten of gezonder gaan eten, is het normaal dat je niet meteen resultaten ziet. Het is belangrijk om hierdoor niet ontmoedigd te raken, maar door te blijven gaan. Je lichaam moet wennen aan de veranderingen en het duurt dan ook even voordat je resultaten gaat zien.

Als je eenmaal weet waarom je wilt gaan afvallen of fitter worden, is het tijd om een plan te maken. Begin bijvoorbeeld met een aantal kleine stappen. Ga bijvoorbeeld elke dag een halfuur wandelen of fietsen in plaats van de bus te pakken. Op deze manier maak je gezond leven gemakkelijker en ben je minder snel geneigd om terug te vallen in oude gewoontes.

Een andere tip is om een work-out buddy te vinden. Als je iemand hebt die je kan motiveren en helpen, zul je makkelijker doorzetten. Een work-out buddy kan je ook helpen om nieuwe workout routines te leren en gemotiveerd te blijven.

Conclusie

We hopen dat je wat hebt opgestoken van deze blog en dat je nu weet hoe je gezonder kan gaan leven. Doe vooral rustig aan en probeer een paar van onze tips uit. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan weten in de comments!

Bent u op zoek naar een nieuwe sport? Of bent u aan het herstellen van een blessure? Wist u dat zwemmen hartstikke goed voor u is? Bijna iedereen in Nederland kan zwemmen en bijna overal is wel een zwembad in de buurt. Lees hier waarom zwemmen goed voor u is.

Spieren opbouwen door te zwemmen

Door te baantje te trekken doet u eigenlijk een totale body work-out. Met de schoolslag of borstcrawl gebruikt u heel veel spieren in uw lichaam. Anders dan bij bijvoorbeeld wandelen of hardlopen moet u bij het zwemmen uw hele lichaam gebruiken. Door met verschillende zwemslagen te zwemmen gebruikt u nog meer spieren en bouwt u naar verloop van tijd steeds meer spiermassa op. De zwemslagen zullen u steeds gemakkelijker afgaan en u merkt dat u steeds lekkerder in uw vel gaat zitten.

Calorieën verbranden

Doordat u met baantjes trekken uw hele lichaam gebruikt gaat de verbrandingsmotor vol aan. Met baantjes trekken verbrand u heel veel calorieën, veel meer dan met bijvoorbeeld wandelen of hardlopen. Zwemmen is intensief, u moet het opbouwen maar als u het eenmaal een tijdje vol kan houden heeft u er zeker plezier van. Zet vet om in spiermassa en verbrand die calorieën in het zwembad.

Lage impact op uw gewrichten

Water maakt u gewichtloos. Bij hardlopen of wandelen moeten uw knieën en voeten constant uw gewicht opvangen. Bij het zwemmen is de druk op uw gewrichten heel laag waardoor de slijtage ook een stuk minder is. Herstellende van een blessure? Baantjes trekken is de ideale sport om uw conditie weer op te bouwen.

Geeft uw gezondheid een boost

Door wekelijks het zwembad op te zoeken geeft u uw gezondheid een boost. Van baantjes trekken krijg u energie. Wekelijks ontspannen helpen verminderd uw stress. U slaapt beter en krijgt meer energie. Er zijn nog veel meer redenen om het water in te gaan want eigenlijk heeft zwemmen alleen maar voordelen. Gaat u wel eens baantjes trekken? Doet u dit in een zwembad of in open water?

Het mooie weer komt er weer aan. Sterker nog het is deze week al heerlijk zonnig weer. De juiste tijd om lekker vitamines op te doen in de zon. Dit is goed voor de gezondheid. Ook lekker buiten sporten is dan heel aangenaam. Wij hebben de leukste watersporten voor u op een rijtje gezet.

 1. Pak de golven tijdens het surfen
  Er mag wel gezegd worden dat surfen 1 van de populairste watersporten is van het moment. Het ziet er misschien moeilijk uit, maar met wat oefening en de juiste trainer kunt u dit zeker onder knie krijgen. Het is daarnaast een hele mooie combinatie van sporten in een rustgevende omgeving en anderzijds keihard werken om de golven te bedwingen. Denkt u er aan om deze sport op te gaan pakken maar nog niet het de juiste watersport artikelen in huis? Via de link komt u op een plek terecht met tal van watersport artikelen.
 2. Laat de wind u grijpen tijdens het kitesurfen
  Heeft u het surfen al onder de knie en bent u op zoek naar een wat grotere en extremere uitdaging? Dan is het kitesurfen een mooie nieuwe stap. Het is een manier van surfen om nog sneller en hoger over het water te gaan. Wanneer u dit onder de knie heeft dan is het ook leuk kom verschillende trucs aan te leren. Dit is wel mogelijk met kitesurfen, maar vaak niet mogelijk tijdens het gewone surfen.
 3. Duik het diepe in
  Bent u een echte waterliefhebber en juist ook fan van de onderwaterwereld? Dan is het diepzee duiken echt een must. In Nederland zijn er al tal van mooie dingen te beleven in de onderwaterwereld, maar ook in het buitenland is het natuurlijk mogelijk om de wondere wereld van de zee in te duiken. U maakt contact met een prachtige onderwaterwereld met mooie vissen. zee-egels en ook planten. Door de stilte die het water biedt begeeft u zich echt even in een andere wereld.
 4. Subben een rustigere wateractiviteit
  Wilt u wel van het water en de mooie natuur genieten, maar is het surfen of zelfs het kitesurfen iets te extreem voor u? Dan is het subben een mooie optie. U gaat op een plak over het water en u beweegt zich voort met een grote peddel. Er komt geen extreme snelheid bij kijken, maar u kunt toch genieten van de waterwereld en ook de mooi plekken waar u langs subt. Dat het rustiger is wil niet zeggen dat het niet sportief is. Het kost best wel wat energie om u zelf voort te bewegen over het water.

Blijf gezond, blijf sportief en geniet van de waterwereld.

Hardlopen. Heel veel mensen doen het. De redenen hiervoor zijn simpel: het is goed voor je conditie, je bent lekker buiten én je hoeft er niet voor naar een sportschool. Je loopt hard wanneer jij dat wil, waar jij dat wil. De een rent al een rondje in de vroege ochtend, de ander loopt de avondzon tegemoet. Maar hardlopen is wel iets wat je moet leren en opbouwen.

Maak een hardloopplan

Er zijn verschillende apps waarmee je kan hardlopen, want je moet hardlopen opbouwen. Je kan niet zomaar de deur uit rennen. In het begin loop je bijvoorbeeld één minuut hard en dan zal je vijf minuten wandelen. Dit bouw je langzaam op, zodat je iedere keer een stukje langer hardloopt. Je kan via een dergelijke app je hardloopschema opbouwen, maar dit kun je ook doen met een hardloopcoach. Dit laatste is overigens aan te raden, want naast het opbouwen van het hardlopen, kan een coach je meteen leren hoe je moet hardlopen.

Hardlooptechniek

Het ziet er soms heel simpel uit; want hardlopen is toch niets minder dan wandelen, maar dan snel? Ja, misschien wel, maar als je verkeerd hardloopt, dan kun je jezelf langdurig blesseren. Zo moet je je voeten goed neerzetten en niet te hard neer komen op de grond, want anders krijg je verschillende klappen in je enkel-, knie- en heupgewrichten waar je dus last van kan krijgen. Begin je met hardlopen? Doe dit dan onder begeleiding. Hierdoor leer je hardlopen opbouwen en veel blessureleed voorkomen. Bovendien is het hartstikke gezellig en helpt het om je doelen te behalen.

Hardlopen begint bij goede schoenen

Iedere sneaker is anders. Er zijn sneakers die je draagt als casual schoen, sneakers voor tennis, basketbal en om hard te lopen. Naargelang het soort sport worden sportschoenen dusdanig gefabriceerd dat ze je makkelijker laten draaien (bij tennis bijvoorbeeld), springen (basketbal) of lopen. Goede hardloopschoenen zijn een must als je gaat hardlopen. Een hardloopschoen vangt dankzij het voetbed namelijk schokken op die anders in je enkel, knie of heup terecht komen. Daarnaast helpt de ergonomische vorm bij het afrollen van de voet. Iets wat heel belangrijk is als je gaat hardlopen. Ook helpt de zool je bij iedere afzet vooruit, zodat je sneller en soepeler hardloopt. Hardloopschoenen zijn daarnaast zo licht mogelijk van gewicht, zodat je het lopen langer volhoudt.

Kleding is ook belangrijk

Tijdens het hardlopen is het aan te raden om speciale hardloopkleding te dragen. Een (lange) sportbroek of hardlooplegging en een shirt dat niet te veel om je heen wappert zorgen voor voldoende bewegingsvrijheid en vangen je transpiratievocht goed op. Op koude dagen draag je een jack of armstukken en lange sokken om je benen warm te houden. Voor hardlopers zijn er zelfs handschoenen, speciale petten die goed blijven zitten en armbanden voor je mobiele telefoon te koop. Zo wordt hardlopen een stuk beter en kun je op warme zomerse dagen en op koele winteravonden gewoon lekker trainen.

Doelen behalen

Als je de juiste hardlooptechniek hebt aangeleerd en je bent het hardlopen aan het opbouwen, dan zal je merken dat je bepaalde doelen zou willen halen. Door heel Nederland heen wordt het hele jaar door van alles aan hardloopactiviteiten georganiseerd. Zo zijn er marathons om aan mee te doen, maar ook veel evenementen met kortere afstanden, zoals een tien kilometer. Als je net begint met hardlopen, dan is een marathon nog veel te ver. Maar die eerste tien kilometer is zeker haalbaar. Stel jezelf doelen om naar toe te werken. Hoe snel wil je bijvoorbeeld vijf kilometer lopen? En kan je dat een paar weken later al sneller? Daag jezelf uit om mooie toertochten te kunnen rennen, over het strand of door het bos, en werk zo naar die doelen toe. Ook deze kun je samen met een coach en een goed hardloopplan bereiken. Dan loop je niet alleen maar hard als training, maar ook om persoonlijke doelen te behalen. Daar wordt het hardlopen alleen maar leuker van.

Routes in NederlandWanneer je iedere dag hetzelfde rondje rent, dan kan dat gaan vervelen en je zin in het hardlopen doen verminderen. Verras jezelf daarom geregeld met een nieuwe route door de buurt. En in het land. Natuurmonumenten en de ANWB bieden bijvoorbeeld bijzondere hardlooproutes door de Nederlandse natuur. Misschien kun je er wel eerst heen fietsen of ga je met de auto om vervolgens na je warming up de Kaapse bossen en Trailrun Zuid-Kennemerland te ontdekken. Hiermee maak je hardlopen iedere keer uitdagend en leuk.

Voeding vormt de brandstof van je lichaam. Het heeft ontzettend veel invloed op hoe je je voelt en hoe je presteert. Niet verrassend dus dat voeding je sportprestatie kan ‘maken of breken’. In dit artikel lees je daarom wat je het beste kunt eten voor- en na het sporten.

2 tot 3 uur vóór de sportsessie

Eet een gezonde, complete maaltijd. Zo’n maaltijd bestaat uit een gezonde verhouding tussen verschillende macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Met name eiwitten leveren een belangrijke bijdrage aan de spieropbouw. Zorg er tevens voor dat je voldoende drinkt, bij voorkeur zo’n halve liter. Zo zorg je ervoor dat je lichaam voldoende energie- en vochtvoorraad heeft voor jouw sportsessie.

1 tot 2 uur vóór de sportsessie

Eet een kleine maaltijd of een licht verteerbaar tussendoortje. Grote maaltijden of tussendoortjes die grote hoeveelheden vetten, eiwitten of vezels bevatten, kun je het beste vermijden. Deze kan je lichaam namelijk niet meer op tijd verwerken. Dit kan maag- en darmklachten als gevolg hebben, maar ook onnodig energie van je lichaam vragen tijdens de sportsessie.

Tijdens de sportsessie

Bij een sportsessie met een maximale tijd van anderhalf uur, is voornamelijk vocht belangrijk. Je hebt grofweg 500 milliliter vocht nodig per uur. Drink water of zogenaamd ‘Active Water’, een sportdrank met weinig suikers. Deze kun je kopen bij vrijwel iedere sportvoeding webshop. Als je langer dan anderhalf uur aaneengesloten sport, kan het verstandig zijn iets kleins te eten. Hiervoor zijn energierepen of energiegels aan te raden. Deze houden je energievoorraad op peil.

Binnen 1 tot 2 uur na de sportsessie

Je wilt natuurlijk dat je sportsessie zoveel mogelijk lichamelijke voordelen oplevert. Om dit te verwezenlijken, is het belangrijk om snel na je training een gezonde maaltijd te nuttigen. Zo’n maaltijd bestaat bij voorkeur uit koolhydraten, een flinke portie eiwitten en gezonde vetten. Deze zorgen namelijk voor het beste herstel van je spieren en gewrichten. Ook is het belangrijk om goed te drinken om je vochtvoorraad weer aan te vullen. Het liefst alcohol-, cafeïne- en suikervrije dranken.

Als u gaat sporten heeft u natuurlijk genoeg energie nodig. Echter wordt gezegd dat vlak voor het sporten het ook niet goed is om wat te eten. Sporten en eten gaat dit wel samen of wanneer kunt u dit het beste doen?

Eet u voor het sporten?

Het is zeker mogelijk om voor het sporten nog te eten echter wordt er wel geadviseerd om hier 2 tot 3 uur tussen te laten zitten. Zo kan het lichaam eerst alle vitamines en mineralen goed opnemen voordat ze gebruikt worden. Heeft u geen tijd om zo ver voor het sporten wat te eten of komt dit niet helemaal uit. U zou dan voor het sporten ook wat kunnen eten maar hou dit dan wel op een kleine maaltijd. Wanneer u gaat sporten hebben de spieren zuurstofrijk bloed nodig terwijl de maag nog alles aan het verteren is. Deze twee gaan niet goed samen waardoor er vaak maagklachten kunnen ontstaan.

Tijdens het sporten?

Wanneer u aan het sporten bent dan zullen niet veel mensen wat hoeven te eten of drinken. Vaak sporten we maar 1 of 1,5 uur waarbij we helemaal geen extra energie of voeding nodig hebben. Wanneer we echt een lange afstand gaan hardlopen of een langere tijd gaan sporten dan kunnen we dit zeker gebruiken. Probeer het dus eens met energie repen en neem vooral ook wat te drinken mee.

Na het sporten

Vul ook na het sporten uw energie voorraad weer aan. Ook hier zou ik ongeveer 1 tot 2 uur tussen laten zitten. Zorg dat u weer voldoende voedingstoffen binnen krijgt om ook de verdere dag genoeg energie te hebben. Het is ook belangrijk om dan voldoende te drinken om zo uw vocht aan te vullen. Dit zal u ook helpen bij het afvoeren van afvalstoffen uit uw spieren waardoor u minder spierpijn zult hebben.

Helaas is er deze december net als vorig jaar een lockdown, waardoor de sportscholen gesloten zijn. Naast het sluiten van de sportscholen zorgt het vele thuiswerken er ook voor dat we een stuk minder bewegen. Lees hier hoe jij toch genoeg kunt bewegen en sporten.

Calisthenics

Een groot voordeel van deze sport is dat je het overal kunt doen. Bij calisthenics doe je krachtoefeningen met je eigen gewicht. Onder meer pull up, push ups en burpees zijn calisthenics oefeningen. Je kunt vele varianten van de verschillende calisthenics oefeningen doen, zodat je de oefeningen lichter en zwaarder kunt maken. Push ups kan je bijvoorbeeld lichter maken door het op je knieën uit te voeren. Een zwaardere variant van push ups is de diamant push up, waarbij je jouw beide handen in de vorm van een diamant zet. Zo kan je oefeningen steeds zwaarder maken om progressie te boeken. Calisthenics wordt vooral buiten beoefend. Door het overdag buiten te doen krijg je meteen je dosis vitamine D binnen. Zorg ervoor dat jij je tijdens koude winterdagen goed aankleed. Schaf sporthandschoenen, een warme sportbroek en een sportjas aan. Wil jij onder begeleiding van iemand sporten? Dan kan jij je aanmelden voor een groep sportles in de buitenlucht of een personal trainer inhuren.

HIIT workouts

HIIT workouts

Hiit staat voor High Intensity Interval Training. Dit houdt in dat je op hoge intensiteit oefeningen uitvoert met korte pauzes. De pauzes zijn dezelfde duur of van kortere duur dan de duur dat je de oefening uitvoert. Tabata is een van de vele soorten HIIT workouts. Bij tabata doe je 6 tot 8 setjes van een oefening van 20 seconden met 20 seconden rust tussen de setjes door. Je kunt hiit workouts doen met calisthenics oefeningen.

Wandelen

Naast intensief bewegen is bewegen op een lage intensiteit ook belangrijk. Wandelen is een makkelijke manier om meer te bewegen. Wist je dat je om gezond te leven 10.000 stappen per dag moet lopen? In je pauzes een blokje om wandelen helpt je om dichterbij deze 10.000 stappen per dag te komen. Loop verschillende routes om het leuk te houden. Er zijn veel verschillende wandelroutes in Nederland die je kunt lopen. Houd je van spelletjes? Dan kan je een speurtocht doen in verschillende steden in Nederland.

Schaatsen

Een leuke wintersport is schaatsen. Als we geluk hebben kunnen we dit jaar op natuurijs schaatsen. Met schaatsen werk je aan je conditie, kracht en uithoudingsvermogen. Ook je buikspieren train je met deze sport.

Wil je beginnen met een sport zoals calisthenics, maar weet je nog niet zo goed hoe? Volg dan eerst een of meerdere lesjes voor beginners voordat je zelfstandig begint.

Pin It