Rubriek

Coronavirus

Rubriek

Honderduizenden Nederlanders, van jong tot oud, kampen met langdurige gevolgen van long-covid na een coronabesmetting. Ze sprankelden van de energie voordat ze met het virus in aanraking kwamen. Nu – maanden en zelfs jaren na de infectie – zijn velen nog steeds totaal uitgeput.

Dit overkwam ook Caroline Prommenschenckel. Eind februari 2021 raasde het virus door haar lichaam. Terwijl collega’s, familie en vrienden na een coronabesmetting al snel weer opknapten, bleef zij meer dan een jaar kampen met extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en een totaal gebrek aan conditie. Zelfs een loopje van de bank naar de keuken voelde als een beklimming van de Mount Everest.

Na vele behandelingen zoals fysiotherapie, logopedie en uiteindelijk ook ergotherapie raakte ze haar long-covid klachten nog steeds niet kwijt. ‘Leer er maar mee leven’, luidde het advies van deskundigen…

Caroline kon haar lot niet accepteren. Door goed te luisteren naar haar eigen lijf en geest ontwikkelde ze de eerste praktische Herstelplanner van Nederland en Vlaanderen. Daarmee kreeg ze zelf binnen drie maanden haar energie weer terug, een resultaat dat ze ook andere long-covidpatiënten van harte gunt.

Caroline helpt nu lotgenoten om stap voor stap hun uithoudingsvermogen en (mentale) weerstand te vergroten. De Herstelplanner leert je je dag goed en bewust plannen en laat je ervaren hoeveel positieve invloed ademhaling, voeding, beweging en bewuste herstelmomenten op je genezingsproces hebben.

De Herstelplanner is een praktische handleiding die niet alleen long-covidpatiënten aan meer energie helpt, maar ook behulpzaam is voor mensen die herstellen van een burn-out, een zware operatie of behandelingen van een ernstige ziekte.

Caroline Prommenschenckel

Caroline Prommenschenckel coacht mensen met chronische vermoeidheid die weer fysiek en mentaal fit willen leven. Ze weet maar al te goed hoe het is om je voortdurend doodmoe en lusteloos te voelen.

Sinds 2021 kampt ze met de gevolgen van long-covid. Na vele behandelingen – zonder voldoende resultaat – ontwikkelde ze deze praktische Herstelplanner. Daarmee knapte ze zelf binnen drie maanden op, een resultaat dat ze ook anderen van harte gunt.

Kijk hier voor meer informatie.

Bron: persbericht

In het eerste kwartaal van 2022 zijn 3 480 mensen overleden aan COVID-19. Dat is 8,1 procent van alle sterfgevallen in die periode. De COVID-sterfte was lager dan in het eerste kwartaal van 2021. Dit meldt het CBS op basis van de voorlopige cijfers over doodsoorzaken.In januari 2022 overleden 1 004 mensen aan COVID-19, in februari 1 033 en in maart 1 443. In het eerste kwartaal van 2022 was in 8,1 procent van de sterfgevallen COVID-19 de doodsoorzaak (3 480 sterfgevallen). In het eerste kwartaal van 2021 was dit nog 19 procent (8 964 sterfgevallen). Toen overleden niet alleen meer mensen als gevolg van COVID-19, maar er was ook oversterfte, anders dan in het eerste kwartaal van 2022.


Van de 3 480 mensen die overleden aan COVID-19 was 62 procent 80 jaar of ouder. Ongeveer 8 procent van de overledenen was jonger dan 65 jaar. Net als in de voorafgaande perioden is het aandeel vrouwen dat overlijdt aan COVID-19 lager dan het aandeel mannen.

Toename sterfgevallen onder Wlz-zorggebruikers

Het aandeel sterfgevallen door COVID-19 onder mensen die gebruik maken van langdurige zorg (Wlz) zoals bewoners van verpleeghuizen of gehandicaptenzorginstellingen, neemt sinds de eerste week van 2022 toe. Toen was COVID-19 de doodsoorzaak van 6 procent van de overleden Wlz-gebruikers. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 is dat toegenomen naar 16 procent. Het aandeel sterfgevallen door COVID-19 onder de overige bevolking bleef gedurende het eerste kwartaal stabiel rond de 7 procent.

covid-19-sterfte-tov-tot

Geen oversterfte eerste kwartaal

Uit eerdere berichten van het CBS over de totale sterfte per week blijkt dat er in het eerste kwartaal geen oversterfte was. In januari en februari overleden minder mensen dan verwacht. In maart nam het sterftecijfer weer iets toe, maar er was geen oversterfte. Er overleden vooral meer Wlz-zorggebruikers en 65-plussers dan verwacht.

sterfte-en-doodsoorzaken

Beeld overlijden door andere doodsoorzaken stabiel

In het eerste kwartaal van 2022 nam de COVID-19-sterfte af ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. In andere groepen doodsoorzaken zijn geen grote verschuivingen te zien. Vanaf 2015 is jaarlijks een seizoenpatroon te zien in groepen doodsoorzaken; in de winterperiode overlijden meer mensen aan hart- en vaatziekten en ziekten van de ademhalingsorganen. Dit patroon is ook te zien bij de sterfte aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, waartoe onder andere dementie en de ziekte van Alzheimer behoren.

overledenen-naar-groepen

Cijfers sterfte aan COVID-19

De cijfers over doodsoorzaken zijn gebaseerd op de doodsoorzaakverklaringen van artsen, die het CBS verwerkt en na vier maanden kan publiceren. Het RIVM en de Rijksoverheid melden het aantal overleden COVID-19-patiënten per week. Dat aantal is lager dan wat het CBS later publiceert op basis van doodsoorzaken. Dat komt doordat melding van COVID-19-sterfte aan het RIVM niet verplicht is. Ook kan een arts COVID-19 als doodsoorzaak op basis van het klinisch beeld vaststellen, zonder dat dit met een test is vastgesteld. Over het totaal aantal overledenen publiceert het CBS wekelijks cijfers, voordat informatie over de doodsoorzaken bekend is.

Op basis van GGD-meldingen rapporteerde het RIVM 22 065 mensen die overleden aan COVID-19 van maart 2020 tot en met 31 maart 2022 (stand op 21 juli 2022). Het CBS registreerde in dezelfde periode op basis van doodsoorzaakverklaringen 43 245 mensen die overleden aan vastgestelde of vermoedelijke COVID-19.

Bronnen

Wil je nu een PCR test laten doen? Of zoek je een corona test om te reizen? Dit moet je weten voor een PCR test laten doen.

Wanneer je een PCR test wilt laten doen, dan kan dit zijn omdat je in contact geweest bent met iemand die corona heeft, omdat je symptomen hebt, of omdat je op reis gaat. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom iemand een PCR test laat doen. Wanneer je bijvoorbeeld een PCR test Amsterdam zoekt, dan is het goed om een aantal dingen vooraf te weten. Daarover gaat dit artikel.

1. Niet iedere PCR test is hetzelfde

Gaat de PCR test je om een certificaat om te kunnen reizen te krijgen? Bekijk dan van tevoren of de PCR test die je laat doen je ook dit certificaat geeft. Voor landen binnen de Europese Unie is het mogelijk om met je Europese corona QR code te reizen, maar voor landen buiten de EU is dit niet zo. Hoe dan ook is controleren wat de vereisten zijn voor het land van bestemming een must. Zie je dat een PCR test verplicht is, een kortere quarantaine periode biedt of toegang tot bepaalde dingen? Laat dan de PCR test in Amsterdam doen vlak voordat je gaat vliegen. Je kiest dan een spoed test.

2. Spoed coronatest, hoe snel is dat?

Bij een spoed coronatest kun je al binnen 30 minuten je uitslag krijgen. Over het algemeen heb je keuze uit drie testen. De eerste is een goedkope PCR test, deze heeft een wachttijd van 24 uur op de uitslag. De tweede is een corona spoedtest. Zoals bij de Covid spoedtest in Amsterdam krijg je, indien je voor 12:00 deze test laat doen, de uitslag al rond 01:30 s ‘nachts. Tot slot is er de PCR NAAT test, welke een uitslag in 30 minuten geeft.

3. Check waar de test beoordeeld wordt

Belangrijk bij een Covid test laten doen, is dat deze beoordeeld wordt door een RIVM gevalideerd laboratorium. Alleen dan weet je zeker dat de uitslag ook echt betrouwbaar is. Met zowel de normale PCR test als de spoed Covid test wordt de beoordeling in een laboratorium gedaan. Met de spoedtest kom je echter vooraan in de rij waardoor je de uitslag sneller hebt. De kwaliteit is echter hetzelfde.

Wacht niet langer, laat een PCR test doen

Welk van de redenen voor een PCR test ook van toepassing zijn, laat je PCR test in Amsterdam bij een betrouwbaar test-station doen.

Al maanden is corona het gespreksonderwerp van de dag. Overal waar je komt hoor je dat woord met de ‘C’ weer langskomen. En dit is af en toe vermoeiend. Toch moeten we er met z’n allen voor zorgen dat we hier doorheen komen. Daarvoor zijn er van tijd tot tijd maatregelen ingevoerd door de overheid. Je kunt echter zelf ook het nodige doen. Buiten de 1,5 meter afstand die je van elkaar neemt, kun je zelf zorgen voor een schoner huis. Door gebruik te maken van WTW-filters zorg je ervoor dat jouw huis van schone lucht wordt voorzien. Weg met die bacteriën!

Wat doet een WTW-filter?

De kans is aanwezig dat jij thuis al gebruik maakt van WTW-filters. Al sinds 2006 worden alle nieuwe huizen voorzien van deze filters. Ook als je huis na 2006 nog eens flink verbouwd is. 

WTW-filters zorgen ervoor dat je geen vuile lucht in huis krijgt. Hierdoor ontstaat er een gezond klimaat in jouw leefomgeving. De inkomende en uitgaande lucht is perfect in evenwicht. Daarom worden de WTW-filters ook wel ‘Balansventilatie’ genoemd. Groot voordeel: het energieverbruik is nihil.

De letters WTW staan voor ‘Warmte Terug Win’.  Dit betekent dat de filters koude lucht van buiten naar binnen halen, dit filteren en vervolgens opwarmen om binnen warme lucht te kunnen ontvangen. Zo krijg je dus buiten schone lucht ook aangename, warme lucht binnen. Het is een duurzaam ventilatiesysteem, aangezien je hier geen gas of stroom voor hoeft te gebruiken. 

Wat heeft dit met corona te maken?

Corona is een besmettelijk virus, dat snel wordt overgedragen aan anderen. Via lichaamscontact of kleine deeltjes in de lucht is het voor het virus een fluitje van een cent zichzelf verder uit te breiden. Zoals bekend zijn er deze periode veel mensen die thuis werken. Daarom is het belangrijk dat er constant schone lucht in huis is. 

Wanneer je in deze tijd mensen op bezoek hebt, is het belangrijk een goede ventilatie te hebben. Je leeft voor een deel in de adem van andere mensen. Om meer besmettingen te voorkomen is het daarom belangrijk dat er in elke woning een gezond leefklimaat is. Het virus verspreidt zich namelijk ook door de lucht. Als iemand hoest of niest, kunnen er virusdeeltjes in de lucht komen. Vervolgens is de kans groot dat iemand anders deze deeltjes weer inademt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het van groot belang dat je zorgt voor een goed geventileerde woning. 

Hoe zorg ik voor een schoner huis?

De WTW-filters worden geplaatst in een WTW-unit. Dit apparaat zorgt ervoor dat er schone lucht binnenkomt en vuile lucht verdwijnt. De WTW-unit blijft ten alle tijden aanstaan. Zeker tijdens de corona periode. Het is overigens niet zo dat de WTW-filters coronaproof zijn. Toch houden deze filters de virusdeeltjes wel sneller tegen dan wanneer ze er niet zijn. Het is raadzaam gebruik te maken van de filters. Het is niet nodig naast dit filter ook nog ramen en deuren open te zetten voor extra ventilatie. ‘

Het onderhouden van WTW-filters

Het is belangrijk dat je de WTW-filters goed onderhoud. Doordat ze veel in aanraking komen met kleine stofdeeltjes, kan het voorkomen dat de filters verstopt raken. En hierdoor kunnen ze uiteraard hun werk niet meer doen. We gaan je uitleggen hoe je de filters het beste kunt onderhouden. Je kunt de filters het beste elke twee maanden reinigen. Daarbij is het verstandig om elk half jaar nieuwe filters aan te schaffen. De kans is groot dat ze op dat moment al veel minder effectief zijn. Je kunt gemakkelijk nieuwe filters aanschaffen en deze zelfstandig vervangen. 

Hoe vervang of reinig ik WTW-filters?

Belangrijk is dat de als eerste de stekker van de WTW-unit uit het contact haalt. Dit doe je puur voor de veiligheid. Hierna kun je de filters gemakkelijk uit de sleuven van het WTW-unit trekken. Wanneer je volledig nieuwe filters wilt plaatsen, gooi je de oude weg en plaats je de nieuwe in de unit. Wil je ze alleen schoonmaken? Doe dit dan voorzichtig. De WTW-filters zijn kwetsbaar en moeten met zorg worden behandeld. Nadat de filters weer goed zijn geplaatst, doe je de stekker weer in het stopcontact. Klaar is kees!

Door de WTW-filters goed te onderhouden draag je bij aan een betere leefomgeving in jouw huis. Dit verkleint de kans op corona en houdt het virus buiten de plek waar je waarschijnlijk het liefste bent. Uiteindelijk is dit is goed voor jouw fysieke en mentale gezondheid. En dat is waar het allemaal om draait!

m snel duidelijk te hebben of je wellicht besmet bent met het gevreesde coronavirus, kun je tegenwoordig een corona zelftest uitvoeren. Je kunt daarmee, mits je de instructies nauwgezet volgt, op betrouwbare wijze ontdekken of het virus in je lichaam aanwezig is. Er bestaan twee soorten zelftests en de werking ervan verschilt nogal. We onderscheiden de antigeen zelftest en de antibody zelftest. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn en hoe je de tests uitvoert.

De antigeen zelftest

Bij een antigeentest wordt de aanwezigheid van het coronavirus vastgesteld op basis van bepaalde eiwitten, de zogenoemde antigenen. Het zijn in feite kleine stukjes van het virus die een afweerreactie in ons lichaam kunnen opwekken. Wanneer iemand het coronavirus onder de leden heeft, bevinden deze antigenen zich in het neus- en/of keelslijm. Met behulp van een wattenstaafje kun je dit slijm opvangen en vervolgens onderzoeken. Het slijmmonster breng je in contact met de teststof en binnen een kwartier weet je of zich allergenen in je lichaam bevinden. Als je kort voor het uitvoeren van de test besmet bent geraakt, is het goed mogelijk dat de test desondanks negatief uitvalt, omdat er dan nog niet voldoende antigenen in het lichaam zijn verspreid. De test is vooral bedoeld om vast te stellen of je het virus al eerder ergens opliep.

De antibody zelftest

Wanneer iemand besmet wordt met het coronavirus, zal het lichaam proberen om deze indringer te verjagen. Het lichaam gaat daarvoor zogenoemde antilichamen aanmaken. Aangenomen wordt dat deze antilichamen nog enkele maanden in het lichaam actief blijven. De aanwezigheid van dergelijke antilichamen kan met behulp van een zelftest aangetoond worden. Hiervoor is een druppeltje bloed nodig, want daarin zouden zich de antilichamen moeten bevinden. Met behulp van een bloedprikkertje (meegeleverd) kun je het bloeddruppeltje eenvoudig afnemen en vervolgens onderzoeken. Dergelijke tests zijn bedoeld voor professioneel gebruik.

Besmetting voorkomen

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, dus probeer altijd een besmetting met het coronavirus te voorkomen. Dit doe je onder meer door voldoende afstand te houden en de basisregels voor hygiëne in acht te nemen. Om jezelf extra te beschermen kun je een ffp2masker kopen. Deze maskers bieden een filtercapaciteit van ten minste 94%. Dit houdt in dat van alle deeltjes die zich in de lucht bevinden. Let bij aanschaf op het CE-certificaat. Het master voldoet dan aan de eisen zoals gesteld binnen de Europese Economische Ruimte.

Coronacijfers van vandaag

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is weer fors gedaald. In de afgelopen 24 uur zijn er 103 ziekenhuisbedden vrijgekomen. Er worden op dit moment in totaal nog 834 mensen met Covid-19 behandeld. Dit is het laagste aantal sinds oktober 2020. We zijn dus op de goede weg! Momenteel liggen er 530 coronapatiënten op de verpleegafdelingen, dit zijn er 86 minder dan gisteren. Ook het aantal coronapatiënten op de IC is voor de zeventiende dag op rij gedaald naar 304, dit zijn er zeventien minder dan dinsdag. 

Vaccineren van jongeren

De Nederlandse bevolking voelt ervoor om ook gezonde jongeren te laten vaccineren. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Van de 2004 ondervraagden is 74% voorstander, maar dan vooral bij oudere kinderen. Zes van de tien deelnemers zien dat zitten bij de groep 12- tot 16 jarigen en bijna hetzelfde aantal staat ook achter een vaccinatie voor 16- en 17-jarigen. Voor jonge kinderen onder de twaalf jaar zijn er veel minder voorstanders. Men is van mening dat bij jonge kinderen de vaccinatiebereidheid afneemt en de onzekerheid toeneemt. Ouders en/of verzorgers van jonge kinderen wijzen erop dat er mogelijk nog onbekende bijwerkingen zijn bij deze leeftijden. Daarnaast lopen zij ook minder risico om (ernstig) ziek te worden van Covid-19 in vergelijking met volwassenen. Daar deze twee redenen zullen zij hun jonge kinderen dan ook niet snel laten vaccineren.

Bekijk al het coronanieuws bij het RIVM.

Lange tijd werd gedacht dat het dragen van niet medische mondkapjes weinig tot geen effect zou hebben bij het tegengaan van de verspreiding van het Corona virus. Dat blijkt inmiddels niet helemaal te kloppen. Uit Duits onderzoek blijkt nu juist het tegenovergestelde. Onder bepaalde omstandigheden zijn mondkapjes een effectief middel om het besmettingsgevaar te verminderen. Het is geen vervanging van de andere maatregelen zoals afstand houden, handen ontsmetten en thuisblijven als je klachten hebt.

Mondkapjes zijn toch effectief

De Duitse onderzoekers durven nu te stellen dat in een situatie met een lage concentratie virusdeeltjes, het dragen van een mondkapje een bijdrage levert, mits corrects gebruikt, aan het verlagen van het reproductiegetal, met andere woorden de R-waarde. Om het reproductiegetal te laten van 3 (de verspreidingsfactor zonder maatregelen) naar minder dan 1, moet zo’n 60% van de bevolking een mondkapjes dragen. Dit geldt zowel voor de gewone, vaak modieuze mondkapjes als de medische varianten zoals het FFP-2 masker en het N95-masker. Bij gebruik van betere maskers is dit percentage 40%. Dat is goed nieuws voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan de bestrijding van het virus. Ook voor ondernemers is dat een zeer gewilde uitkomst. Je kan nu dus mondkapjes voorzien van je bedrijfslogo of slagzin en tegelijkertijd aangeven dat je de gezondheid van je relatie belangrijk vindt.

Soorten mondkapjes

Soorten mondkapjes

Je kunt grofweg een onderscheid maken in medische en niet-medische mondkapjes. Onder de medische mondkapjes vallen

  • respiratoire maskers (FFP2 en FFP3)
  • chirurgische mondmaskers
  • stoffen maskers

Het eerste mondkapjes  beschermt je tegen het inademen van verontreinigde lucht. Ieder masker heeft een bepaald soort filtervermogen (FFP3 filtert actief tegen virussen, FFP2 houdt ongeveer 95% tegen). In de gezondheidszorg zijn de FFP2 maskers, de meest gebruikte.

De chirurgische masker vangen druppeltjes op die worden uitgestoten. Een besmette patiënt zorgt voor bescherming voor de verzorgende en z’n directe omgeving. Dit masker wordt ook door apothekers gedragen tijdens het werk, omdat afstand houden hier vaak lastig is. Ook mensen met een contactberoep, zijn verplicht om CE-gecertificeerde chirurgische mondmaskers te dragen.

Het dragen van een stoffen masker doe je met name om andere te beschermen en niet jezelf. Dit mondmasker is dus geen garantie om verspreiding tegen te gaan. Het is meer een extra middel wat helpt voor een zo normaal mogelijk leven.

Aerosolen en mondkapjes bescherming

Uit het onderzoek is er ook meer informatie gekomen over aerosolen. De wetenschappers hebben vastgesteld de aerosolen (de kleine virusdeeltjes) niet verantwoordelijk zijn voor een snelle verspreiding van het virus, zoals dat bij andere virussen wel het geval is. Toch zijn mondkapjes aan te raden om de verspreiding enigszins tegen te gaan.

Mondkapje als geschenk

Al jaren lang worden verschillende relatiegeschenken gebruikt als een ludieke manier om de eigen naamsbekendheid te vergroten. Nu duidelijk is dat je als ondernemer hiermee een dubbele slag kan slaan, is het laten bedrukken van mondkapjes een ideale marketingtool. Dat de mondkapjes nu blijkbaar wel degelijk werken is op zijn minst bijzonder, maar niet minder welkom. Eerder nog verkondigde het RIVM bij monde van directeur Jaap van Dissel nog dat het effect te verwaarlozen zou zijn en het juist zou zorgen voor schijnveiligheid. Inmiddels heeft men die theorie laten varen en is de Nederlandse consument massaal het mondkapje gaan dragen.

De geruchten gaan al langer rond maar hij gaat er nu toch echt komen: Het coronapaspoort. Het Europees Parlement en de EU-landen zijn het eens geworden over de invoering van de digitale pas die reizen binnen Europa weer mogelijk moet maken.

Covid-19-certificaat

Het digitale certificaat moet reizen binnen Europa weer mogelijk maken. Het paspoort of certificaat wordt op 21 juni 2021 doorgevoerd. Lidstaten van de EU mogen zelf bepalen hoe ze het paspoort implementeren en en controleren. Duitsland heeft al te kennen gegeven de deadline van 21 juni niet te halen.

QR-code

Door het scannen van een QR-code kunnen reizigers aan tonen of ze ingeënt zijn tegen het coronavirus, narratief getest zijn of onlangs besmet zijn geweest met het coronavirus. Landen mogen uiteindelijk nog steeds zelf bepalen wat de regels zijn voor inkomende reizigers. Of reizigers in quarantaine moeten of dat ze een corona paspoort moeten laten zien bepaald ieder land zelf.

Gratis test voor het coronapaspoort

Een belangrijk punt van de onderhandelingen was de gratis corona test. Voor reizigers die niet ingeënt zijn of corona hebben gehad zouden straks voor dat ze op reis gaan een test moeten doen. Het Europees Parlement wil de testen gratis maken maar een aantal lidstaten, waaronder Nederland, was het daar niet mee eens. Er wordt extra geld vrijgemaakt om de testen gratis aan te bieden zodat niemand benadeeld wordt deze zomer.

Afgelopen week is de website Prullenbakvaccin.nl online gegaan. Sinds de website online is worden huisartsen platgebeld en staan er aan het eind van de dag rijen bij de priklocaties. De website wordt dagelijks goed bezocht en het initiatief lijkt een groot succes. De website is in het leven groepen om verspilling van corona vaccins tegen te gaan. Vaccins kunnen niet altijd goed bewaard worden waardoor ze aan het einde van de dag in de prullenbak belanden. Zonde natuurlijk en er zijn genoeg mensen die zo voor de zomervakantie staan te springen om een vaccin.

Om wat voor een vaccins gaat?

De vaccins die op de website prullenbakvaccin.nl worden aangeboden zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen toegelaten en geregistreerd tegen het Coronavirus. Het gaat dus om goed gekeurde vaccins. De site is er echt voor om verspilling van goede vaccins tegen te gaan.

Hoe werkt het het prullenbak vaccin?

Huisartsen of prikinstellingen kunnen zich registreren bij de website. De prik locatie kan zelf een of meerdere tijdsloten ingeven waarop mensen zonder vaccin afspraak zich kunnen melden. Zodra de prik locatie aangeeft dat er vaccins beschikbaar zijn kleurt hun locatie blauw en kunnen ongevaccineerde volwassenen naar de locatie toe om kans te maken op een vaccin. Iedere volwassenen komt in aanmerking voor een prullenbakvaccin mits zij geen klachten hebben of onderliggende ziekten. Op is op. Het kan voorkomen dat de vaccins al op zijn wanneer u op de locatie bent aangekomen.

Dat het prullenbak vaccin populair is bleek afgelopen dagen wel. Mensen die nu nog niet in aanmerking komen voor een vaccin maar deze wel graag willen maken maken op deze manier toch kans op een vaccin. Met de zomervakantie voor de deur zijn mensen bereid om in de rij te wachten op hun prik.

Gratis verplichte PCR-test

Onlangs heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan om de verplichte PCR-testen gratis aan te bieden. Met een negatieve PCR-test mag men bijvoorbeeld over een tijdje weer naar het buitenland reizen, indien zij niet gevaccineerd zijn. Echter dreigt dit voorstel in duigen te vallen door een aantal landen die geen voorstander zijn, waaronder Nederland. Maar waarom?

Nederland is bang dat bedrijven die deze PCR-testen aanbieden hiervan commercieel de dupe van worden als ze er geen geld voor mogen vragen. Het verdienmodel van de commerciële aanbieders zal dan volledig wegvallen.

Rasmus Emmelkamp, directeur van Spoedtest.nl, geeft ook aan dat een gratis test niet te doen is. Zo’n test is vrij duur omdat er veel bij komt kijken. Als de test is afgenomen dan dient deze eerst te worden vervoerd naar het laboratorium waar vervolgens de gegevens beveiligd dienen te worden. ‘We zijn voor een zo goedkoop mogelijke test, maar gratis is wat ons betreft onhaalbaar’, aldus Emmelkamp. Wel hoopt hij dat de overheid met een tegemoetkoming komt. ‘Als de overheid het deels zou vergoeden, hoeven we niet kopje onder te gaan.’

Momenteel kost een PCR-test op de markt al zo’n € 100 waardoor het voor men een drempel kan vormen. Denk hierbij aan gezinnen die op reis willen. Uiteindelijk wilt natuurlijk iedereen dat verplichte PCR-testen niet meer nodig zijn. Zolang dit wel moet, willen ze het voor iedereen zo goedkoop mogelijk maken zodat het ook voor iedereen mogelijk is om zo’n test te halen.

Pin It