Rubriek

Coronavirus

Rubriek

m snel duidelijk te hebben of je wellicht besmet bent met het gevreesde coronavirus, kun je tegenwoordig een corona zelftest uitvoeren. Je kunt daarmee, mits je de instructies nauwgezet volgt, op betrouwbare wijze ontdekken of het virus in je lichaam aanwezig is. Er bestaan twee soorten zelftests en de werking ervan verschilt nogal. We onderscheiden de antigeen zelftest en de antibody zelftest. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn en hoe je de tests uitvoert.

De antigeen zelftest

Bij een antigeentest wordt de aanwezigheid van het coronavirus vastgesteld op basis van bepaalde eiwitten, de zogenoemde antigenen. Het zijn in feite kleine stukjes van het virus die een afweerreactie in ons lichaam kunnen opwekken. Wanneer iemand het coronavirus onder de leden heeft, bevinden deze antigenen zich in het neus- en/of keelslijm. Met behulp van een wattenstaafje kun je dit slijm opvangen en vervolgens onderzoeken. Het slijmmonster breng je in contact met de teststof en binnen een kwartier weet je of zich allergenen in je lichaam bevinden. Als je kort voor het uitvoeren van de test besmet bent geraakt, is het goed mogelijk dat de test desondanks negatief uitvalt, omdat er dan nog niet voldoende antigenen in het lichaam zijn verspreid. De test is vooral bedoeld om vast te stellen of je het virus al eerder ergens opliep.

De antibody zelftest

Wanneer iemand besmet wordt met het coronavirus, zal het lichaam proberen om deze indringer te verjagen. Het lichaam gaat daarvoor zogenoemde antilichamen aanmaken. Aangenomen wordt dat deze antilichamen nog enkele maanden in het lichaam actief blijven. De aanwezigheid van dergelijke antilichamen kan met behulp van een zelftest aangetoond worden. Hiervoor is een druppeltje bloed nodig, want daarin zouden zich de antilichamen moeten bevinden. Met behulp van een bloedprikkertje (meegeleverd) kun je het bloeddruppeltje eenvoudig afnemen en vervolgens onderzoeken. Dergelijke tests zijn bedoeld voor professioneel gebruik.

Besmetting voorkomen

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, dus probeer altijd een besmetting met het coronavirus te voorkomen. Dit doe je onder meer door voldoende afstand te houden en de basisregels voor hygiëne in acht te nemen. Om jezelf extra te beschermen kun je een ffp2masker kopen. Deze maskers bieden een filtercapaciteit van ten minste 94%. Dit houdt in dat van alle deeltjes die zich in de lucht bevinden. Let bij aanschaf op het CE-certificaat. Het master voldoet dan aan de eisen zoals gesteld binnen de Europese Economische Ruimte.

Coronacijfers van vandaag

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is weer fors gedaald. In de afgelopen 24 uur zijn er 103 ziekenhuisbedden vrijgekomen. Er worden op dit moment in totaal nog 834 mensen met Covid-19 behandeld. Dit is het laagste aantal sinds oktober 2020. We zijn dus op de goede weg! Momenteel liggen er 530 coronapatiënten op de verpleegafdelingen, dit zijn er 86 minder dan gisteren. Ook het aantal coronapatiënten op de IC is voor de zeventiende dag op rij gedaald naar 304, dit zijn er zeventien minder dan dinsdag. 

Vaccineren van jongeren

De Nederlandse bevolking voelt ervoor om ook gezonde jongeren te laten vaccineren. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Van de 2004 ondervraagden is 74% voorstander, maar dan vooral bij oudere kinderen. Zes van de tien deelnemers zien dat zitten bij de groep 12- tot 16 jarigen en bijna hetzelfde aantal staat ook achter een vaccinatie voor 16- en 17-jarigen. Voor jonge kinderen onder de twaalf jaar zijn er veel minder voorstanders. Men is van mening dat bij jonge kinderen de vaccinatiebereidheid afneemt en de onzekerheid toeneemt. Ouders en/of verzorgers van jonge kinderen wijzen erop dat er mogelijk nog onbekende bijwerkingen zijn bij deze leeftijden. Daarnaast lopen zij ook minder risico om (ernstig) ziek te worden van Covid-19 in vergelijking met volwassenen. Daar deze twee redenen zullen zij hun jonge kinderen dan ook niet snel laten vaccineren.

Bekijk al het coronanieuws bij het RIVM.

Lange tijd werd gedacht dat het dragen van niet medische mondkapjes weinig tot geen effect zou hebben bij het tegengaan van de verspreiding van het Corona virus. Dat blijkt inmiddels niet helemaal te kloppen. Uit Duits onderzoek blijkt nu juist het tegenovergestelde. Onder bepaalde omstandigheden zijn mondkapjes een effectief middel om het besmettingsgevaar te verminderen. Het is geen vervanging van de andere maatregelen zoals afstand houden, handen ontsmetten en thuisblijven als je klachten hebt.

Mondkapjes zijn toch effectief

De Duitse onderzoekers durven nu te stellen dat in een situatie met een lage concentratie virusdeeltjes, het dragen van een mondkapje een bijdrage levert, mits corrects gebruikt, aan het verlagen van het reproductiegetal, met andere woorden de R-waarde. Om het reproductiegetal te laten van 3 (de verspreidingsfactor zonder maatregelen) naar minder dan 1, moet zo’n 60% van de bevolking een mondkapjes dragen. Dit geldt zowel voor de gewone, vaak modieuze mondkapjes als de medische varianten zoals het FFP-2 masker en het N95-masker. Bij gebruik van betere maskers is dit percentage 40%. Dat is goed nieuws voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan de bestrijding van het virus. Ook voor ondernemers is dat een zeer gewilde uitkomst. Je kan nu dus mondkapjes voorzien van je bedrijfslogo of slagzin en tegelijkertijd aangeven dat je de gezondheid van je relatie belangrijk vindt.

Soorten mondkapjes

Soorten mondkapjes

Je kunt grofweg een onderscheid maken in medische en niet-medische mondkapjes. Onder de medische mondkapjes vallen

  • respiratoire maskers (FFP2 en FFP3)
  • chirurgische mondmaskers
  • stoffen maskers

Het eerste mondkapjes  beschermt je tegen het inademen van verontreinigde lucht. Ieder masker heeft een bepaald soort filtervermogen (FFP3 filtert actief tegen virussen, FFP2 houdt ongeveer 95% tegen). In de gezondheidszorg zijn de FFP2 maskers, de meest gebruikte.

De chirurgische masker vangen druppeltjes op die worden uitgestoten. Een besmette patiënt zorgt voor bescherming voor de verzorgende en z’n directe omgeving. Dit masker wordt ook door apothekers gedragen tijdens het werk, omdat afstand houden hier vaak lastig is. Ook mensen met een contactberoep, zijn verplicht om CE-gecertificeerde chirurgische mondmaskers te dragen.

Het dragen van een stoffen masker doe je met name om andere te beschermen en niet jezelf. Dit mondmasker is dus geen garantie om verspreiding tegen te gaan. Het is meer een extra middel wat helpt voor een zo normaal mogelijk leven.

Aerosolen en mondkapjes bescherming

Uit het onderzoek is er ook meer informatie gekomen over aerosolen. De wetenschappers hebben vastgesteld de aerosolen (de kleine virusdeeltjes) niet verantwoordelijk zijn voor een snelle verspreiding van het virus, zoals dat bij andere virussen wel het geval is. Toch zijn mondkapjes aan te raden om de verspreiding enigszins tegen te gaan.

Mondkapje als geschenk

Al jaren lang worden verschillende relatiegeschenken gebruikt als een ludieke manier om de eigen naamsbekendheid te vergroten. Nu duidelijk is dat je als ondernemer hiermee een dubbele slag kan slaan, is het laten bedrukken van mondkapjes een ideale marketingtool. Dat de mondkapjes nu blijkbaar wel degelijk werken is op zijn minst bijzonder, maar niet minder welkom. Eerder nog verkondigde het RIVM bij monde van directeur Jaap van Dissel nog dat het effect te verwaarlozen zou zijn en het juist zou zorgen voor schijnveiligheid. Inmiddels heeft men die theorie laten varen en is de Nederlandse consument massaal het mondkapje gaan dragen.

De geruchten gaan al langer rond maar hij gaat er nu toch echt komen: Het coronapaspoort. Het Europees Parlement en de EU-landen zijn het eens geworden over de invoering van de digitale pas die reizen binnen Europa weer mogelijk moet maken.

Covid-19-certificaat

Het digitale certificaat moet reizen binnen Europa weer mogelijk maken. Het paspoort of certificaat wordt op 21 juni 2021 doorgevoerd. Lidstaten van de EU mogen zelf bepalen hoe ze het paspoort implementeren en en controleren. Duitsland heeft al te kennen gegeven de deadline van 21 juni niet te halen.

QR-code

Door het scannen van een QR-code kunnen reizigers aan tonen of ze ingeënt zijn tegen het coronavirus, narratief getest zijn of onlangs besmet zijn geweest met het coronavirus. Landen mogen uiteindelijk nog steeds zelf bepalen wat de regels zijn voor inkomende reizigers. Of reizigers in quarantaine moeten of dat ze een corona paspoort moeten laten zien bepaald ieder land zelf.

Gratis test voor het coronapaspoort

Een belangrijk punt van de onderhandelingen was de gratis corona test. Voor reizigers die niet ingeënt zijn of corona hebben gehad zouden straks voor dat ze op reis gaan een test moeten doen. Het Europees Parlement wil de testen gratis maken maar een aantal lidstaten, waaronder Nederland, was het daar niet mee eens. Er wordt extra geld vrijgemaakt om de testen gratis aan te bieden zodat niemand benadeeld wordt deze zomer.

Afgelopen week is de website Prullenbakvaccin.nl online gegaan. Sinds de website online is worden huisartsen platgebeld en staan er aan het eind van de dag rijen bij de priklocaties. De website wordt dagelijks goed bezocht en het initiatief lijkt een groot succes. De website is in het leven groepen om verspilling van corona vaccins tegen te gaan. Vaccins kunnen niet altijd goed bewaard worden waardoor ze aan het einde van de dag in de prullenbak belanden. Zonde natuurlijk en er zijn genoeg mensen die zo voor de zomervakantie staan te springen om een vaccin.

Om wat voor een vaccins gaat?

De vaccins die op de website prullenbakvaccin.nl worden aangeboden zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen toegelaten en geregistreerd tegen het Coronavirus. Het gaat dus om goed gekeurde vaccins. De site is er echt voor om verspilling van goede vaccins tegen te gaan.

Hoe werkt het het prullenbak vaccin?

Huisartsen of prikinstellingen kunnen zich registreren bij de website. De prik locatie kan zelf een of meerdere tijdsloten ingeven waarop mensen zonder vaccin afspraak zich kunnen melden. Zodra de prik locatie aangeeft dat er vaccins beschikbaar zijn kleurt hun locatie blauw en kunnen ongevaccineerde volwassenen naar de locatie toe om kans te maken op een vaccin. Iedere volwassenen komt in aanmerking voor een prullenbakvaccin mits zij geen klachten hebben of onderliggende ziekten. Op is op. Het kan voorkomen dat de vaccins al op zijn wanneer u op de locatie bent aangekomen.

Dat het prullenbak vaccin populair is bleek afgelopen dagen wel. Mensen die nu nog niet in aanmerking komen voor een vaccin maar deze wel graag willen maken maken op deze manier toch kans op een vaccin. Met de zomervakantie voor de deur zijn mensen bereid om in de rij te wachten op hun prik.

Gratis verplichte PCR-test

Onlangs heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan om de verplichte PCR-testen gratis aan te bieden. Met een negatieve PCR-test mag men bijvoorbeeld over een tijdje weer naar het buitenland reizen, indien zij niet gevaccineerd zijn. Echter dreigt dit voorstel in duigen te vallen door een aantal landen die geen voorstander zijn, waaronder Nederland. Maar waarom?

Nederland is bang dat bedrijven die deze PCR-testen aanbieden hiervan commercieel de dupe van worden als ze er geen geld voor mogen vragen. Het verdienmodel van de commerciële aanbieders zal dan volledig wegvallen.

Rasmus Emmelkamp, directeur van Spoedtest.nl, geeft ook aan dat een gratis test niet te doen is. Zo’n test is vrij duur omdat er veel bij komt kijken. Als de test is afgenomen dan dient deze eerst te worden vervoerd naar het laboratorium waar vervolgens de gegevens beveiligd dienen te worden. ‘We zijn voor een zo goedkoop mogelijke test, maar gratis is wat ons betreft onhaalbaar’, aldus Emmelkamp. Wel hoopt hij dat de overheid met een tegemoetkoming komt. ‘Als de overheid het deels zou vergoeden, hoeven we niet kopje onder te gaan.’

Momenteel kost een PCR-test op de markt al zo’n € 100 waardoor het voor men een drempel kan vormen. Denk hierbij aan gezinnen die op reis willen. Uiteindelijk wilt natuurlijk iedereen dat verplichte PCR-testen niet meer nodig zijn. Zolang dit wel moet, willen ze het voor iedereen zo goedkoop mogelijk maken zodat het ook voor iedereen mogelijk is om zo’n test te halen.

Momenteel worden er al 1,5 miljoen vaccinaties per week gezet. De GGD’s bereiden zich voor om vanaf eind mei het aantal vaccinaties te verhogen naar 2 miljoen per week. Hugo de Jonge wil dat Nederlanders zo snel mogelijk de eerste vaccinatie kunnen halen en met de onzekerheden van AstraZeneca komt 1 juli steeds sneller in zicht, tijd om het tempo iets op te voeren.

Nieuwe dosis vaccins

In de komende weken worden grote leveringen verwacht van van de corona vaccins Pfizer en Janssen. Groot voordeel van het Janssen vaccin is dat deze maar 1 dosis nodig heeft.

Ziekenhuizen helpen mee met het zetten van vaccinaties

Doordat er grote dosis vaccins worden verwacht gaan ziekenhuizen helpen met het zetten van de prikken. Ziekenhuizen zullen ongeveer een half miljoen prikken per week voor hun rekening nemen. De ziekenhuizen zullen ingezet worden wanneer er een overschot aan vaccins is. Er zal per week worden bekeken hoe veel de ziekenhuizen worden ingezet voor het vaccineren.

Wanneer alle prognoses kloppen is het nog steeds haalbaar om iedereen voor 1 juli het eerste vaccin te kunnen geven

Vrijgeven patent

De Verenigde Staten willen dat het patent op de coronavaccins wordt vrijgegeven. Zo wilt president Biden andere leden van de Wereldhandelsorganisatie overhalen om dit voorstel te steunen. Het voorstel is afkomstig van ontwikkelingslanden binnen de WTO, zij pleiten al langer voor het vrijgeven van het patent.

Maar wat gaat dit dan betekenen? Indien het patent wordt vrijgegeven, kunnen andere bedrijven bestaande coronavaccins namaken zonder daarvoor een boete te krijgen. Het voordeel hiervan is dat inwoners van deze ontwikkelingslanden sneller gevaccineerd kunnen worden. Hiermee wordt de kans op verschillende mutanten ook verkleind. Vooral India en Zuid-Afrika maken zich hard voor het vrijgeven van het patent. Deze twee landen zijn hard getroffen door het virus.

De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zwitserland, Noorwegen en Brazilië zijn tot nu toe tegen het voorstel. Momenteel is het nog onduidelijk of zij hun standpunt zullen aanpassen na aanleiding van de koerswijziging van de VS.  De VS was namelijk eerder ook geen voorstander maar nu wel.

Wat is uw mening over het vrijgeven van het patent? Bent u voor of tegen?

Afgelopen dinsdag werden er een reeks van versoepelingen aangekondigd. De versoepelingen zijn kleine stapjes richting de oude samenleving. De horeca is al maanden gesloten en krijgt na eindelijk een eerste lichtpuntje. De terrassen mogen weer, met maatregelen, open van 12:00 tot 18:00 uur. Het is natuurlijk niet waar iedereen op had gehoopt maar het begin is gemaakt. De horeca ondernemers staan wel gelijk weer voor een nieuwe uitdaging: Waar halen ze het personeel vandaan?

Leegloop aan horecapersoneel

We zitten inmiddels dik een jaar met corona in onze samenleving. De horeca heeft al vanaf het begin de grootste klappen moeten opvangen. Met het sluiten van de horeca in maart 2020, het beperkt openen in de zomermaanden en de nieuwe volledige sluiting in het najaar van 2020 heeft veel personeel de benen genomen. De onzekerheid van werk en perspectief heeft er toe geleid dat veel horecapersoneel zich heeft laten omscholen of inmiddels een andere baan heeft gevonden in een andere sector.

Hoe gaan de terrassen open zonder personeel?

Horeca ondernemers staan voor de grote uitdaging om vanaf 28 april weer open te gaan. De openstaande vacatures voor koks, bedienend personeel, managers en keukenhulpen zijn er in overvloed te vinden. De vraag naar horecapersoneel is in jaren niet zo hoog geweest. Ondernemers twijfelen of ze straks wel weer 7 dagen per week open kunnen. Nu mag de horeca alleen van 12:00 uur tot 18:00 uur open wat slechts het begin is. Wanneer de horeca weer volledig open mag zal de vraag naar personeel alleen nog maar hoger worden. Alle ondernemers zitten in dezelfde vijver te vissen alleen is het aanbod steeds kleiner geworden.

AstraZeneca en Pfizer beschermen ook al na één prik

Dat het Janssen-vaccin na één prik al voldoende bescherming geeft, is al een tijdje bekend. Dit vaccin zou daarmee de enige zijn aangezien er met BioNTech/Pfizer, Moderna, Vaxzevria en AstraZeneca twee prikken worden gezet om men zo goed mogelijk te beschermen tegen COVID-19. 

Echter is er uit een grote Britse studie gebleken dat zowel AstraZeneca als Pfizer na één prik even goed bescherming geven. Tevens zijn ze allebei werkzaam tegen het de Britse coronavariant. Maar na één prik kan men nog steeds besmet raken met het virus en is de kans op het overdragen van het virus niet volledig uit te sluiten, evenals bij de andere vaccins. 

Ruim 373.000 Britten van alle leeftijden hebben deelgenomen aan dit grote onderzoek. Bij hen werden in totaal maar liefst 1,6 miljoen coronatesten afgenomen. Tot nu toe is dit het grootste onderzoek naar de effectiviteit van de vaccins en vandaag is het officieel naar buiten gebracht. Ook voor Nederland is dit erg relevant daar er 90% van de ca. 5 miljoen prikken, die tot nu toe gezet zijn in ons land, van AstraZeneca en Pfizer afkomstig zijn.

De Britse onderzoekers konden zien dat het aantal besmettingen mét klachten na de eerste prik veel harder afnam dan het aantal besmettingen zónder klachten. De personen die ná de eerste prik toch positief testten, droegen veel minder virus bij zich. Hieruit concluderen ze dat het immuunsysteem men na vaccinatie beter beschermt tegen het coronavirus.

Pin It