Rubriek

Coronavirus

Rubriek

Coronacijfers van vandaag

Voor het weekend zagen we eigenlijk dat het aantal besmettingen iets aan het stijgen was. Vandaag is er echter een daling te zien, er zijn 3826 mensen positief getest dat er 882 minder zijn als gister. Deze daling is echter van een dag en dit moet een aantal dagen door zetten om te zien of er echt een daling is. Van de totaal afgenomen testen blijkt 9% positief te zijn, deze waarde lag eerder nog boven de 10%.

Bekijk al het coronanieuws bij het RIVM.

Gemiddeld aantal positief geteste mensen

Er wordt af en toe een berekening gemaakt over het aantal besmette mensen per 100.000 inwoners. Op het moment worden er gemiddeld 22 mensen positief getest uit 100.000 inwoner. Vorige maand lag deze waarde nog op 27 per 100.000 inwoners. Deze waarde kan ook erg per regio verschillen en u kunt ook zelf na kijken wat deze waardes bij u in de buurt zijn. Zo zijn er regio’s in Limburg waarbij er 0 besmettingen zijn per 100.000 inwoners. In Noord-holland zijn er echter regio’s waar dit 45 positief geteste mensen zijn per 100.000.

Al het coronanieuws vindt u op de site van de rijksoverheid en de ontwikkelingen volgt u via het RIVM.

Wellicht heeft u er al wat van gehoord maar er staan weer een aantal evenementen op de planning. Ze willen namelijk testen of evenementen weer mogelijk zijn en hoe dit op een goede manier zou kunnen. Welke dingen staan er gepland en wat zijn we te weten gekomen over het eerste proefevenement?

Eerste zakelijke congres van 2021

Op 15 februari was het eerst proefevenement in het Beatrix Theater met ongeveer 500 bezoekers. Iedereen werdt vooraf en achteraf van dit evenement getest om zo te zien of er mensen besmet zouden worden of wat de risico’s zijn. Met dit evenement is er achteraf een medewerker positief getest die niemand anders besmet heeft tijdens dit evenement. Twee dagen voor aanvang van het congres werdt iedereen getest en waren er zes mensen positief getest. Zij mochten niet meer komen naar dit congres, de medewerker die besmet is heeft dit waarschijnlijk vlak daarvoor opgelopen.

Niet het enige proefevenement

Het blijft natuurlijk niet bij een proefevenement zo hebben ze er al meer staan om te testen wat het beste werkt. Zo wordt bij elke evenement de groep verdeeld in verschillende bubbels. Deze bubbels mogen niet met elkaar in aanraking komen en elke groep moet zicht ook aan andere regels houden. Zo mag een groep dichter bij elkaar komen met het dragen van een mondkapje terwijl de ander geen mondkapje op hoeft en meer afstand moet houden. Daarbij worden er ook sensor gedragen om te checken wie bij elkaar in de buurt geweest is. Bij een voorstelling zal er minder contact met andere zijn als bij een dance festival.

Deze evenementen staan nog op de planning:

 • 6 maart: dance event in Ziggo Dome 1300 bezoekers
 • 7 maart: concert in Ziggo Dome 1300 bezoekers
 • 13 maart: dancefestival 1500 bezoekers
 • 14 maart: popfestival 1500 bezoekers

Een heleboel mensen in Nederland hebben het coronavirus gehad of dragen deze nu bij zich. Echter hebben we ook al de 1 miljoen vaccinaties aangetikt. Volgens demissionair minister De Jonge zal dit straks sneller gaan en moeten we denken aan 2,5 miljoen inentingen per week. Maar wanneer bereiken we nou groepsimmuniteit?

Wat houdt groepsimmuniteit in en wanneer bereiken we deze?

Groepsimmuniteit is het punt waarop genoeg mensen immuun zijn voor het coronavirus. In ieder geval genoeg dat het virus zich niet langer kan verspreiden. Maar natuurlijk is de grootste en belangrijkste vraag: ”Wanneer bereiken we groepsimmuniteit?”. Hier zijn de meningen nog over verdeeld. Vorig jaar werd door RIVM-baas Jaap van Dissel een percentage van 50 tot 60% genoemd van mensen die immuun moeten zijn. Echter benoemd de New York Times deze week een percentage van wel 70 tot 90%.

Welk percentage genoeg is, is op dit moment nog koffiedik kijken. Dit is onder andere ook afhankelijk van welke maatregelen er getroffen worden. Scherpen ze deze aan of laten ze het virus hun gang gaan door bijvoorbeeld alle vliegvakanties weer mogelijk te maken? Één ding is duidelijk: hoe meer mensen corona hebben gehad of zijn gevaccineerd, hoe eerder we groepsimmuniteit behalen.

Vaccineren

Uit onderzoek is gebleken dat op dit moment 77% van de Nederlandse bevolking zich wil laten vaccineren. Stel dat deze 77% genoeg is, wanneer bereiken we dit dan? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Één van deze factoren is het tempo waarin er gevaccineerd wordt. Op dit moment wordt er verwacht dat we op 14 maart 2021 op de 2,5 miljoen prikken zitten. Als we ditzelfde tempo aanhouden dan zal het aantal in november op 14,5 miljoen liggen. Echter moet men er dan ook nog aandenken dat er bij veel vaccins een tweede prik gezet moet worden. Dus de 14,5 miljoen wordt dan gedeeld door twee.

We kunnen dus wel stellen dat het vaccinatietempo aanzienlijk hoger mag. Daarvoor is er echter nog wel één zorgpunt: de levering. Zo schrijft demissionair minister De Jonge deze week aan de Tweede Kamer dat het voor fabrikanten moeilijker blijkt te zijn om op te schalen. In tegenstelling tot dit zorgpunt, is De Jonge wel optimistisch dat de leveringen in het tweede kwartaal flink zullen toenemen.

Duur van immuniteit

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we zo snel mogelijk groepsimmuniteit kunnen bereiken en weer een beetje terug naar het ”normaal” gaan. Maar hoe lang blijft u eigenlijk beschermd? In ieder geval een half jaar maar waarschijnlijk nog langer. Dit blijkt uit het bloedonderzoek van het RIVM. Bij ruim 90% mensen van de mensen waarbij antistoffen in het bloed zijn gevonden, zijn deze ruim 6 maanden later nog steeds aanwezig in het bloed. Tevens blijkt dat 5% van de bevolking vóór de derde golf al over deze antistoffen bezat. Ook de mensen van de eerste lichting vaccinaties zijn dus zeker 6 maanden beschermd en worden op voet gevolgd of deze bescherming nog langer gaat duren. Het is dus ontzettend nuttig om mee te doen aan deze onderzoeken.

Al het coronanieuws vindt u op de site van de rijksoverheid en de ontwikkelingen volgt u via het RIVM.

Heeft u er nog geen vertrouwen in dat we uit de lockdown komen? Er is een plan gemaakt om dit toch waar de kunnen maken maar hoe zit dit plan er dan uit? Ze hebben een aantal doelstellingen wat ze willen bereiken en hoe zet dit kunnen halen.

Doelstellingen

 • Kwetsbare beter beschermen
  Ze willen een tijdelijke invulling van de ziektewet voor kwetsbare die niet thuis kunnen werken. Het inzetten van leegstaande hotels, vakantiehuizen en taxi’s op kwetsbare te vervoeren of op te vangen als dit nodig is.
 • Inrichten van veilige zones
  Ze willen strenge maatregelen hanteren op kwetsbare te beschermen. Zo kunnen zones bepaalde plekken zijn maar ook tijdstippen waarop iets wel of niet kan.
 • Na 1 maart weer open
  Vanaf 1 maart alles weer open, geen avondklok, winkel, onderwijs, horeca en cultuur weer open. Uiteraard testen bij klachten en wanneer het nodig is massaal snel testen. In dit scenario gaan mensen gewoon weer aan het werk, werken thuis of gaan tijdelijk in de ziektewet.
 • Slimme zorg
  Ook bij de zorg willen ze stappen zetten. Zo willen ze mensen in de zorg bij laten scholen zodat ze op de juiste afdeling bij kunnen springen. Ex- zorgverleners willen ze ook meer gebruik laten maken van het herintreden in de zorg.

Wat willen ze nu doen

Scholen open

Wat ze als eerst willen doen is om alle scholen, universiteiten en de kinderopvang per direct te openen. De jongeren hebben vrij weinig last van het corona virus maar kunnen deze wel overdragen. Op korte termijn kan dit voor risico zorgen bij de ouderen. Echter wanneer we naar het lange termijn kijken kunnen ze zorgen voor een hogere immuniteit en kan dit het virus bedwingen.

Inzetten van veiligheidszones

Een voorbeeld zal het wat duidelijker maken hoe de veiligheidszone er uit komt te zien. Zo kan een bioscoop een aantal dagen aangeven waarop het een veilige zone dag is. Op deze dag of dagen worden strikte maatregelen gehanteerd door afstand en mondkapje. Dit kan ook bij treinen gehanteerd worden door de voorste of achterste coupe een veilige zone te maken.

Na maart weer open

Ze willen nar 1 maart dat alles in Nederland weer open gaat en weer op start. De meeste kwetsbare zijn dan ook gevaccineerd en we vertrouwen er op dat er voldoende immuniteit opgebouwd wordt.

Wilt u meer informatie over dit plan, kijk dan op herstel.nl.

Er is een vaccinatiestrategie waarin in ze bepaald hebben wie nu al een vaccin krijgen en wanneer de rest van Nederland gevaccineerd zal worden. Zo worden nu medewerkers in de langdurige zorg gevaccineerd, mensen tussen de 60 en 64 jaar en mensen tussen de 18 en 60 jaar met ernstige medische aandoeningen. Dit zijn dus ook mensen met ernstig overgewicht maar ook mensen met longaandoeningen of thuiswonende mensen met het syndroom van down. Als eerst worden de zorgmedewerkers gevaccineerd bij de GGD, daarna zal het vaccin ook beschikbaar zijn bij huisartsenpraktijken in Zeeland. Hier beginnen ze het eerst met het vaccineren in deze groep en zal later ook in Brabant en Limburg beschikbaar zijn.

Morbide Obesitas

iet iedereen die wat voller is krijg gelijk een vaccinatie. Het gaat daarbij enkel om mensen met ernstig overgewicht met een BMI hoger dan 40. Nederland telt ongeveer 100.000 mensen met morbide obesitas. Het moet dan echter wel kenbaar zijn bij huisartsen of iemand morbide obesitas heeft. Helaas is het nog wel even wachten want ze verwachten dat het tot maart kan duren voordat huisartspraktijken in Nederland bevoorraad zijn.

Wat weten we over de Britse coronavariant?

Inmiddels is de Britse variant van het coronavirus al een aantal weken in ons land. Maar wat is er nu eigenlijk bekend over dit variant? Één ding is in ieder geval duidelijk; de Britse variant is veel meer besmettelijker dan de normale variant. Hoeveel besmettelijker precies, dat durft epidemioloog van het UMC Utrecht Patricia Bruijning niet te zeggen. De schatting ligt op zo’n 35%. Het betekent dat, wanneer je besmet bent met de Britse variant, de kans vele malen groter is dat u iemand uit uw omgeving besmet dan bij de variant dat we al kenden.

Wat voor effect heeft het nieuwe variant op kinderen?

Tot nu toe wisten we dat kinderen onder de 12 jaar een veel betere afweer hebben op het coronavirus dan volwassenen en dat zij daardoor minder risico lopen om het virus te krijgen en over te dragen. Nu is er toch wel iets vreemds aan de hand. Er is namelijk duidelijk geworden dat de Britse coronavariant besmettelijker is in álle leeftijdsgroepen en niet alleen maar bij de ouderen. Zo dus ook onder kinderen.

Maar worden zij hier ook zieker van? Nee, dat niet. De Britse coronavariant lijkt niet gevaarlijker te zijn voor kinderen. Het enige wat wel duidelijk is, is dat zij mogelijk deze versie wel makkelijker overdragen. Er zijn verder geen aanwijzingen dat zij er ernstiger ziek van worden dan bij het ‘oude’ coronavirus.  Doordat de Britse variant dus veel makkelijker wordt overgedragen in álle leeftijdsgroepen, zijn de huidige maatregelen dan ook zo belangrijk om dit zoveel mogelijk tegen te houden.

Bekijk al het coronanieuws op de site van het RIVM.

Overgewicht en corona

Zo’n 78% van de coronapatiënten op de IC (Intensive Care) hebben overgewicht, dat wilt zeggen een BMI van 25 of meer. Hier is onderzoek naar gedaan door NICE, Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie. In het begin van het coronavirus werd ook al snel duidelijk gemaakt dat mensen met overgewicht eerder ernstige problemen kunnen ervaren door het virus. De reden hiervoor is dat het afweersysteem meestal verstoord is.

Wat kunt er zelf aan doen?

Door af te vallen zal uw afweersysteem beter gaan werken waardoor u minder vatbaar voor diverse ziektes. Gezonder leven en afvallen kan uw afweersysteem al binnen enkele weken versterken. Afvallen kan heel erg moeilijk zijn en vaak moet u even een drempel over, omdat het niet alleen om de kilo’s gaat maar uw levensstijl zal er ook op aangepast moeten worden. In dit artikel vindt u diverse tips die helpen bij het afvalproces. Uiteraard is het ook nooit onverstandig om contact op te nemen met een specialist die u hierbij kan helpen. Het belangrijkste is dat u niet kiest voor een crash-dieet maar dat u het stapje voor stapje aanpakt waardoor u geleidelijk aan zult afvallen. Kleine aanpassingen zoals dat ene bakje chips of dat ene koekje laten staan, kan al een grote verandering zijn.

Meer onderzoeken

In de afgelopen maanden zijn er steeds meer onderzoeken gedaan naar het verband tussen corona en overgewicht. Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas Erasmus MC, geeft aan dat het BMI niet alles zegt. Vaak kampen mensen met zwaar overgewicht ook met andere problemen zoals hart- en vaatziekte, diabetes en andere ziektes. Hierdoor is een kans op een ernstiger verloop ook groter. Hoewel er in eerdere studies nog werd aangetoond dat obesitaspatiënten een driemaal grotere overlevingskans hebben door hun betere vet- en energiereserves, is het toch zeer opmerkelijk dat zij wél harder getroffen worden door het coronavirus. In de komende tijd worden hier nog meer onderzoeken naar gedaan.

Bekijk alle informatie over het coronavirus bij het RIVM.

Wat weten we over het virus?

Een virus is een klein organisme dit ingepakt is in een klein laagje eiwit. Een virus heeft gastcellen nodig om te blijven overleven zoals de cellen van mensen. Wanneer een virus zich binnen dringt zal deze in gezonde cellen gaan zitten en zich steeds verder in het lichaam verspreiden. Heeft het lichaam dit door dan zullen er antistoffen aangemaakt worden om het virus te bestrijden.

Welke varianten zijn er?

Naast de bekend variant die we in Nederland kennen duiken er ook andere varianten op. ZO is er een virustype uit het verenigd koninkrijk bekend maar ook een variant uit Zuid-Afrika en twee uit Brazilië. Ze zijn nog druk aan het onderzoeken wat de verschillen zijn tussen deze varianten. Wat ze nu weten is dat deze vormen besmettelijker zijn omdat het eiwitlaagje dunner is en sneller aan de cellen zal hechten. Het vaccin zal bij de Engelse variant ook werken echter zal dit minder goed werken bij de Braziliaanse P1 variant.

Bekijk alle informatie over het coronavirus bij het RIVM.

Iedereen zal inmiddels genoeg mondkapjes hebben. Van de simpele blauwe wegwerp mondkapjes tot huisgemaakte mondkapjes met een speciaal filter. Als we de supermarkt in lopen of als we dit tijdens het werk moeten dragen kan dit voor een hoop ongemak verzorgen. Zo zullen veel mensen last hebben van oorpijn, krijgen het benauwd of hebben een beslagen bril.

Oorpijn door elastieken

Als we langere tijd een mondkapje dragen zal het veel druk geven op uw oren. Het zal wat irriteren en u zult vaak met uw handen de elastiekjes wat proberen uit te rekken. Er zijn echter slimme tips waardoor u het mondkapje gemakkelijker kunt dragen. Zo kunt u met een paperclip de twee bandjes achter uw hoofd aan elkaar maken zo zitten ze niet meer achter uw oren. Voor de gene met langere haren werkt het ook om haarspelden achter uw oren te doen zodat u daar aan de elastieken kunt maken. Het is dan wel verstandig om de haren vast te maken in een staart of knot zodat dit beter blijft zitten.

Beslagen bril

Voor de brildragers onder ons is een mondkapje er vervelend. Bij een keer zuchten kunt u gelijk niets meer zien wat het allemaal een stuk lastiger maakt. Hoe kunt u dan wel een mondkapje dragen zonder dat uw zicht belemmerd wordt? Draag een mondkapje dat u goed past zodat er weinig kieren en gaten aan de zijkanten zit. Een mondkapje met een ijzer beugel bij de neus werkt ook goed zodat u deze goed aan kunt laten sluiten. Door het mondkapje onder de bril te doen zal het ook minder snel beslagen worden, doet u dit niet dan zult u direct op het glas ademen.

Benauwdheid door mondkapje

De benauwdheid dat komt door een mondkapje is wat lastiger om aan te pakken. We moeten nou eenmaal overal een mondkapje dragen ook als u wat sneller benauwd wordt. Het is goed om voor u de winkel in gaat of het mondkapje opzet even goed in te ademen, doe dit ook wanneer het mondkapje weer af gaat. Zo kan uw lichaam voldoende zuurstof opnemen. Het kan ook helpen om verschillend mondkapjes uit te proberen, de een zijn dikker als de andere en door de een zou u ook makkelijker kunnen ademen.

Met deze tips kunt u makkelijker boodschappen doen zonder zich ongemakkelijk te voelen.

We zitten er nu al een tijdje op te wachten, het coronavaccin. Wanneer kunnen we deze verwachten en zijn we er dan wel klaar voor om deze direct in te zetten?  Er worden verschillende vaccins getest en elke werkt ook net weer een beetje anders zal dit ook nog verschil geven?

Nederland maakt zich klaar

Het ministerie geeft aan dat ze al sinds de zomer bezig zijn met de voorbereidingen van de vaccinatiestrategie. Zo hebben ze al miljoenen naalden en spuiten ingekocht om het proces snel te laten verlopen wanneer dit kan. Ze verwachten zelf dat ze in december of in de eerste maanden van 2021 kunnen starten met vaccineren.

Hoe werkt het vaccin?

Wanneer het lichaam besmet is met het virus zal het antistoffen aanmaken, dit duurt echter ongeveer een week voor dat ze aangemaakt zijn en hun werk kunnen doen. Een vaccin zorgt er voor dat uw lichaam het virus als kent en dus de benodigde antistoffen al aangemaakt heeft. Wanneer u in contact komt met het virus kan uw lichaam dus veel sneller het virus tegen gaan.

De verschillende vaccins

Er zijn 6 verschillende potentiele vaccins en ze werken op 3 verschillende manieren. Zo is er een vaccin waarbij er enkele kleine niet schadelijke deeltjes van het virus gebruikt worden. Het lichaam zal hiervan schikken en de antistoffen aanmaken. De tweede versie is dat er een soort blauwdruk wordt gemaakt van het virus deze wordt echter minder goed op genomen in het lichaam en kan zorgen voor minder antistoffen. De derde optie werkt eigenlijk ook volgens een soort blauwdruk, deze wordt echter in een leegomhulsel verpakt van een onschuldig virus. Zo komt het beter in uw cellen terecht en zullen er meer antistoffen aangemaakt worden.

Pin It