Rubriek

Coronavirus

Rubriek

Coronacijfers van vandaag

Helaas zijn er vandaag toch weer iets meer positief geteste mensen gemeld door het RIVM. Het aantal staat vandaag op 6.422. Dit is dus wel iets hoger dan de score van 11 mei, maar is wel lager dan het gemiddelde van de afgelopen 7 dagen. Ook het aantal nieuw opgenomen patiënten in de ziekenhuizen is weer gestegen. Op 11 mei werden er 265 nieuwe opnames gemeld. Het aantal gezette prikken staat vandaag op ruim 6,7 miljoen en zal volgende week de 7 miljoen voorbij gaan. In de afgelopen 24 uur zijn er ruim 120.000 prikken gezet.

Stap 2 volgens IC-baas dichterbij

Volgens Kuipers zijn het aantal nieuw ziekenhuisopnames de afgelopen dagen ruim een kwart lager dan in de piek van deze nieuwe golf. Dit zou betekenen dat we boven de genoemde daling van 20% zitten. Kuipers baseert zich op cijfers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS). Wanneer deze daling aanhoudt dan kan het kabinet maandag 17 mei besluiten om de versoepelingen, die voor 19 mei op de planning staan, door te laten gaan. Op deze manier komt het normalere leven weer een heel klein beetje dichterbij.

Bekijk al het coronanieuws bij het RIVM.

Momenteel worden er al 1,5 miljoen vaccinaties per week gezet. De GGD’s bereiden zich voor om vanaf eind mei het aantal vaccinaties te verhogen naar 2 miljoen per week. Hugo de Jonge wil dat Nederlanders zo snel mogelijk de eerste vaccinatie kunnen halen en met de onzekerheden van AstraZeneca komt 1 juli steeds sneller in zicht, tijd om het tempo iets op te voeren.

Nieuwe dosis vaccins

In de komende weken worden grote leveringen verwacht van van de corona vaccins Pfizer en Janssen. Groot voordeel van het Janssen vaccin is dat deze maar 1 dosis nodig heeft.

Ziekenhuizen helpen mee met het zetten van vaccinaties

Doordat er grote dosis vaccins worden verwacht gaan ziekenhuizen helpen met het zetten van de prikken. Ziekenhuizen zullen ongeveer een half miljoen prikken per week voor hun rekening nemen. De ziekenhuizen zullen ingezet worden wanneer er een overschot aan vaccins is. Er zal per week worden bekeken hoe veel de ziekenhuizen worden ingezet voor het vaccineren.

Wanneer alle prognoses kloppen is het nog steeds haalbaar om iedereen voor 1 juli het eerste vaccin te kunnen geven

Vrijgeven patent

De Verenigde Staten willen dat het patent op de coronavaccins wordt vrijgegeven. Zo wilt president Biden andere leden van de Wereldhandelsorganisatie overhalen om dit voorstel te steunen. Het voorstel is afkomstig van ontwikkelingslanden binnen de WTO, zij pleiten al langer voor het vrijgeven van het patent.

Maar wat gaat dit dan betekenen? Indien het patent wordt vrijgegeven, kunnen andere bedrijven bestaande coronavaccins namaken zonder daarvoor een boete te krijgen. Het voordeel hiervan is dat inwoners van deze ontwikkelingslanden sneller gevaccineerd kunnen worden. Hiermee wordt de kans op verschillende mutanten ook verkleind. Vooral India en Zuid-Afrika maken zich hard voor het vrijgeven van het patent. Deze twee landen zijn hard getroffen door het virus.

De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zwitserland, Noorwegen en Brazilië zijn tot nu toe tegen het voorstel. Momenteel is het nog onduidelijk of zij hun standpunt zullen aanpassen na aanleiding van de koerswijziging van de VS.  De VS was namelijk eerder ook geen voorstander maar nu wel.

Wat is uw mening over het vrijgeven van het patent? Bent u voor of tegen?

Afgelopen dinsdag werden er een reeks van versoepelingen aangekondigd. De versoepelingen zijn kleine stapjes richting de oude samenleving. De horeca is al maanden gesloten en krijgt na eindelijk een eerste lichtpuntje. De terrassen mogen weer, met maatregelen, open van 12:00 tot 18:00 uur. Het is natuurlijk niet waar iedereen op had gehoopt maar het begin is gemaakt. De horeca ondernemers staan wel gelijk weer voor een nieuwe uitdaging: Waar halen ze het personeel vandaan?

Leegloop aan horecapersoneel

We zitten inmiddels dik een jaar met corona in onze samenleving. De horeca heeft al vanaf het begin de grootste klappen moeten opvangen. Met het sluiten van de horeca in maart 2020, het beperkt openen in de zomermaanden en de nieuwe volledige sluiting in het najaar van 2020 heeft veel personeel de benen genomen. De onzekerheid van werk en perspectief heeft er toe geleid dat veel horecapersoneel zich heeft laten omscholen of inmiddels een andere baan heeft gevonden in een andere sector.

Hoe gaan de terrassen open zonder personeel?

Horeca ondernemers staan voor de grote uitdaging om vanaf 28 april weer open te gaan. De openstaande vacatures voor koks, bedienend personeel, managers en keukenhulpen zijn er in overvloed te vinden. De vraag naar horecapersoneel is in jaren niet zo hoog geweest. Ondernemers twijfelen of ze straks wel weer 7 dagen per week open kunnen. Nu mag de horeca alleen van 12:00 uur tot 18:00 uur open wat slechts het begin is. Wanneer de horeca weer volledig open mag zal de vraag naar personeel alleen nog maar hoger worden. Alle ondernemers zitten in dezelfde vijver te vissen alleen is het aanbod steeds kleiner geworden.

AstraZeneca en Pfizer beschermen ook al na één prik

Dat het Janssen-vaccin na één prik al voldoende bescherming geeft, is al een tijdje bekend. Dit vaccin zou daarmee de enige zijn aangezien er met BioNTech/Pfizer, Moderna, Vaxzevria en AstraZeneca twee prikken worden gezet om men zo goed mogelijk te beschermen tegen COVID-19. 

Echter is er uit een grote Britse studie gebleken dat zowel AstraZeneca als Pfizer na één prik even goed bescherming geven. Tevens zijn ze allebei werkzaam tegen het de Britse coronavariant. Maar na één prik kan men nog steeds besmet raken met het virus en is de kans op het overdragen van het virus niet volledig uit te sluiten, evenals bij de andere vaccins. 

Ruim 373.000 Britten van alle leeftijden hebben deelgenomen aan dit grote onderzoek. Bij hen werden in totaal maar liefst 1,6 miljoen coronatesten afgenomen. Tot nu toe is dit het grootste onderzoek naar de effectiviteit van de vaccins en vandaag is het officieel naar buiten gebracht. Ook voor Nederland is dit erg relevant daar er 90% van de ca. 5 miljoen prikken, die tot nu toe gezet zijn in ons land, van AstraZeneca en Pfizer afkomstig zijn.

De Britse onderzoekers konden zien dat het aantal besmettingen mét klachten na de eerste prik veel harder afnam dan het aantal besmettingen zónder klachten. De personen die ná de eerste prik toch positief testten, droegen veel minder virus bij zich. Hieruit concluderen ze dat het immuunsysteem men na vaccinatie beter beschermt tegen het coronavirus.

We zitten allemaal weer te wachten tot er wat dingen open zijn. Het aantal patiënten in ziekenhuizen is nog te veel maar er worden ook veel mensen gevaccineerd. Om eenzaamheid en depressie tegen te gaan is er een openingsplan om zo stap voor stap weer op en te kunnen.

Stap 1

De eerste stap kan op zijn vroegst op 28 april plaats vinden maar het kan ook zijn dat dit pas later gebeurt. Tijdens deze stap zullen winkels en terrassen weer open gaan met bepaalde voorwaarde. De avondklok komt dan ook te vervallen en in plaats van 1 persoon mogen we weer 2 personen over de vloer hebben. Deze stap kan echter pas gezet worden als het aantal ziekenhuisopnames gedaald is.

Stap 2

Natuurlijk is de tweede stap ook onder voorbehoud en moeten ook hiervoor ziekenhuis opnames en besmettingen gedaald zijn. Deze stap zal op zijn vroegst 11 mei ingaan. Er zal dan vooral meer versoepeling komen in het sporten en bewegen dat toch ook erg belangrijk is voor onze gezondheid. Daarnaast zullen ook buitenlocaties als dierentuinen weer open kunnen.

Stap 3

Voor de 3e stap hebben ze geen indicatie datum gegeven. In deze stap zullen er weer meer dingen binnen mogen zoals in restaurants, musea en bioscopen. Hier zal eerst een restrictie in aantal personen of bezoekers zitten. Als dit goed gaat komen er verder vervolg stappen om ook hier meer bezoekers te kunnen ontvangen als de cijfers het toelaten.

Vervolg stappen

Tijdens de andere stappen wordt er wat meer uitgebreid, zo mogen ook evenementen weer door gaan en kunnen we 6 personen ontvangen in huis. Dit begint klein maar zal bij latere stappen ook weer toegestaan zijn met meer personen.

Omdat er natuurlijk veel gebeurt is rondom het AstraZeneca vaccin is het wel belangrijk om de bijwerkingen hiervan te weten? Wat doet een vaccin precies en wat kunt u verwachten wanneer u een vaccin krijgt?

Verwachte bijwerkingen

Het is niet zo dat er helemaal geen bijwerkingen zijn aan een coronavaccin net zoals bij ander prikken en vaccins. Het lichaam reageert namelijk op het vaccin en wordt in eens hard aan het werkt gezet. De meest voorkomend klachten zijn hoofdpijn, spierpijn, koorts, vermoeidheid en zicht niet lekker voelen.

Wie hebben er last van

Het is wel zo dat sommige mensen er meer last van kunnen hebben als andere. Zo hebben juist jongeren vaak meer verwachten klachten van het vaccin als juist de ouderen. Bij vrouwen onder de 65 jaar is ook te zien dat ze vaak meer hoofdpijn of vermoeid zijn na een AstraZeneca prik als een van Pfizer. Dit zijn allemaal bekend bijwerkingen die vaak na 1 of 2 dagen weer helemaal over zijn.

Uitzondering

Natuurlijk weten we intussen dat er een aantal uitzonderingen zijn op de klachten. Zo zijn er in zeldzame gevallen ernstige trombose in combinatie met een tekort een bloedplaatjes. Dit risico is echter maar 1 op de 100 duizend of kleiner. Vaak wordt het niet door het vaccin veroorzaakt maar komt het door andere klachten die samen met het vaccin verkeerd uit kunnen pakken. Het zelfde geld voor een allergie voor iets in het vaccin. Daarom worden we ook 15 minuten in de gaten gehouden voordat we weg mogen na een prik een allergische reactie moet dan al te merken zijn en te behandelen zijn.

Iedereen staat natuurlijk te springen om versoepelingen maar gaan die er ook komen later deze maand? Er is een plan bedacht waarbij we in de zomer geen maatregelen meer zullen hebben.

Winkels en terrassen weer open?

Er is een concept plan bedacht waarbij we in 5 tot 6 stappen weer helemaal open zijn in de zomer. Dit plan ligt nu bij het OMT om te kijken of dit haalbaar is en of de besmettingen niet weer zullen gaan stijgen. In de eerste stap van dit plan is beschreven dat winkels en terrassen weer open kunnen. De avond klok zou dan ook komen te vervallen en het aantal bezoeker zal van 1 naar 2 personen veranderen. Verder zal hier ook het openen van de buitenschoolse opvang en het voortgezet en middelbaar onderwijs.

Wat kunnen we verwachten?

Nu hopen we allemaal dat alles wat zojuist benoemd is ook weer open zal gaan maar deze beslissing zal erg afhangen van het OMT. Waarschijnlijk zullen ze er dan voor kiezen om de dingen buiten meer te openen omdat daar de kans op besmettingen ook kleiner is. Dit zullen we allemaal 13 april te horen krijgen. De huidige maatregelen gelden tot 21 april dus dan zouden de nieuwe maatregelen in kunnen gaan.

Er zijn een aantal alarmerende berichten ontvangen uit Curaçao. Het aantal besmettingen stijgt hier zo hard dat de ziekenhuizen het niet meer aankunnen.

Besmettingsaantallen

In Nederland zijn er ongeveer 45 besmettingen per 100 duizend inwoners. In Curaçao staat dit echter op 177 per 100 duizend inwoners. Dit is dus bijna 4 keer zo veel als in Nederland. Door dat het plotseling snel oploopt stijgen dan ook het aantal IC opnames in het ziekenhuis. Vergeleken met de 1e en 2e golf is dit iets wat ze niet verwacht hadden.

Groter aantal IC bedden

Het ziekenhuis heeft er normaal 16 IC bedden echter is dit niet genoeg. Ze hebben in een week tijd 3 andere afdeling ingericht voor corona patiënten. Hierdoor hebben ze 30 IC bedden maar ook dat is nog te weinig. Inmiddels hebben ze ruimte gecreëerd voor 42 Patiënten.

Strengere maatregelen

Door het zo snel stijgen van de besmettingen hebben ze dan ook de maatregelen aan moeten passen. Zou is hun avond klok verander van 21:00 naar 19:00. Verder gaat er versneld 30 duizend vaccins naar Curaçao waarbij een deel ook bestemd is voor Aruba. Het ziekenhuis is nu alleen ingericht voor de Corona patiënten, hun reguliere zorg is bijna volledig stop gezet. Het is natuurlijk ook de bedoeling dat andere zorg door kan gaan maar dit gaat om het moment nog niet.

Meer AstraZeneca voor huisartsen

De verdeling van het vaccins wordt binnen kort veranderd. Zo krijgen de huisartsen dit keer meer AstraZeneca en krijgen de GGD’en minder van dit vaccin. De GGD’en hadden namelijk de taak om mensen die in de langdurige zorg werken te vaccineren. Dit is echter bijna klaar. Hierdoor worden er meer AstraZeneca vaccins vrij gegeven bij de huisarten. De huisartsen gaan namelijk de 60 tot 64 jarige vaccineren, mensen met het syndroom van down en mensen met morbide obesitas. Daarnaast gaan ze ook langs bij thuiswonend ouderen die niet mobiel zijn.

Hoe de verdeling nu exact gaat worden is nog niet bekend. Wel zullen de GGD’en een andere groepen vaccineren met ook een ander vaccin. Zo kunnen we alles zo soepel mogelijk laten verlopen waarbij er zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Wat voor de GGD’en ook nog zou kunnen is dat ze met het Nederlandse Janssen vaccin gaan werken. Hier is ook maar 1 prik voor nodig dus het kan zijn dat dit een stuk sneller gaat.

Pin It