Rubriek

Werkplek verbeteren

Rubriek

De afgelopen jaren worden we steeds bewuster van de negatieve effecten van langdurig zitten op de gezondheid. Het wordt steeds belangrijker om actiever te worden, niet alleen in uw vrijetijd maar ook tijdens werktijd. Heeft u wel eens gedacht aan fietsen achter uw bureau? In deze blog zullen we de voor- en nadelen van deze actieve werkplek uitlichten en bespreken hoe het uw productiviteit en welzijn kan beïnvloeden.

Waarom juist wel of geen bureaufiets aanschaffen

Voordelen:

  1. Fysieke gezondheid: Fietsen achter uw bureau biedt een effectieve manier om fysiek actief te blijven tijdens uw zittende werkuren. Door te trappen verhoog u uw hartslag, stimuleert u de bloedcirculatie en verbrand u calorieën. Tevens kan het helpen bij het verminderen van het risico op verschillende gezondheidsproblemen.
  2. Verbeterde concentratie: Beweging heeft een positief effect op uw cognitieve functies. Door te fietsen terwijl u werkt, kunt u uw concentratievermogen verbeteren, waardoor u productiever en alerter wordt. Het verhoogde zuurstofniveau in uw hersenen kan er tegelijkertijd voor zorgen dat uw creativiteit en probleemoplossend vermogen wordt gestimuleerd.
  3. Stressvermindering: Regelmatige lichaamsbeweging staat bekend om zijn vermogen om stress te verminderen. Fietsen achter uw bureau kan dienen als een uitlaatklep voor spanning en kan helpen bij het verbeteren van je algehele welzijn. Bovendien stimuleert lichaamsbeweging de aanmaak van endorfines, waardoor je je gelukkiger en positiever voelt.

Nadelen:

  1. Ergonomische uitdagingen: Het is belangrijk om aandacht te besteden aan uw houding wanneer u fietst achter uw bureau. Een onjuiste fietspositie kan leiden tot rugklachten, nekpijn en andere musculoskeletale problemen. Het is essentieel om een ergonomische fietsstoel en een verstelbaar bureau te hebben om een goede houding te behouden.
  2. Concentratieproblemen: Hoewel fietsen uw concentratie kan verbeteren, kan het in sommige gevallen ook afleidend zijn. Niet iedereen kan multitasken en effectief werken terwijl ze aan het trappen zijn. Sommige taken kunnen een volledige focus vereisen, en het constant bewegen van uw benen kan een hinderlijke factor zijn.

Waarom juist wel of geen bureaufiets aanschaffen is voor u wellicht nu iets duidelijker geworden. Het kan namelijk een effectieve manier zijn om meer beweging in uw werkdag te integreren en de negatieve effecten van langdurig zitten te verminderen.

Een ergonomisch verantwoorde manier van werken helpt de kans op verschillende soorten fysieke klachten sterk te verkleinen. Iets waar je niet alleen als individu van profiteert; werkgevers zien het ziekteverzuim afnemen door het faciliteren van ergowerken. Welke mogelijkheden biedt jouw werkgever momenteel al om een ergonomisch verantwoorde werkplek in te kunnen richten? Verschillende organisaties bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel met bijpassend bureau in bruikleen te nemen. Er zijn meer opties om ergonomisch te werken. In dit artikel lees je er meer over. 

Veel voorkomende klachten bij kantoormedewerkers

Kantoormedewerkers kunnen in hun carrière met tal van verschillende klachten te maken krijgen. Onder meer klachten aan de rug en nek komen veelvuldig voor. Hetzelfde geldt voor klachten aan de pols en elleboog van een medewerker. Middels ergonomische muizen en speciaal ontworpen toetsenborden wordt een individu gestimuleerd diens arm en hand in de juiste houding te houden; klachten aan gewrichten moeten zo voorkomen worden. Er zijn verschillende webshops waar je deze ergonomisch ontwikkelde hulpmiddelen voor een kantoor aan huis zelf kunt bestellen. Kies voor een draadloze muis en neem deze ook mee naar kantoor! De muizen die hier gebruikt worden zijn lang niet altijd ergonomisch verantwoord. Het kan onder meer verkramping in de hand veroorzaken bij een medewerker. 

Op juiste wijze afstellen van kantoormeubilair essentieel 

De keuze voor ergonomisch verantwoord meubilair maakt niet direct, dat rug- en nekklachten of klachten aan de pols en elleboog voorkomen worden. Het is minstens zo belangrijk om dit meubilair op de juiste wijze af te stellen, passend bij het lichaam van het individu. Dit betekent dat een kantoorstoel binnen een kantoortuin met flexplekken meermaals per dag opnieuw moet worden afgesteld. Er zijn online instructies te vinden over de wijze waarop je de kantoormeubelen correct afstelt. 

Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag 

Een derde aspect om rekening mee te houden: je beweging op een werkdag. Het is onverantwoord om lange dagen achter een vast bureau te blijven zitten. Zorg dat je bij regenachtig weer meermaals een ronde over de etage en bij voorkeur door het trappenhuis maakt. Het houdt je spieren en gewrichten soepel. Iets wat de kans op lichamelijke klachten sterk kan doen laten verkleinen. Bij mooi weer, zeker nu in het voorjaar en straks de zomer, werkt het ontspannend om een wandeling te maken in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor een lunchwandeling met een aantal collega’s. Gezond en gezellig! 

Het creëren van een gezonde werkomgeving is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van jouw medewerkers. Door voldoende maatregelen te nemen en een gezonde werkomgeving te creëren pluk je hier als onderneming uiteindelijk de vruchten van. Medewerkers worden minder snel ziek, en de productiviteit gaat omhoog. Uit onderzoek is  gebleken dat een gezonde werkomgeving zorgt voor betere werkresultaten. Hoe creëer jij een gezonde werkomgeving? Aan welke eisen moet een gezonde werkomgeving voldoen? Lees snel verder en creëer stap voor stap een gezonde werkomgeving voor jouw medewerkers! 

Ergonomische hulpmiddelen

Een comfortabele werkplek creëer je door te zorgen voor de juiste hulpmiddelen. Ergonomische stoelen, verstelbare bureaus en een ergonomische muis zijn voorbeelden van hulpmiddelen die bijdragen aan een comfortabele werkplek. Zonder deze hulpmiddelen wordt het risico op gezondheidsklachten zoals nek- of rugpijn vergroot. Door te zorgen voor de juiste hulpmiddelen creëer je een gezonde werkomgeving waarin medewerkers optimaal kunnen functioneren. 

Zorg voor voldoende frisse lucht

De luchtkwaliteit heeft veel invloed op de productiviteit van medewerkers. Alle processen die zich afspelen op de werkvloer, zoals het gebruik van apparatuur en zelfs het ademen van medewerkers, heeft invloed op de luchtkwaliteit. Door te zorgen voor voldoende frisse lucht van buitenaf houd je de lucht schoon. Hierdoor zullen er minder snel gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn of concentratieproblemen. Mochten de ramen op de werkplek niet geopend kunnen worden, is het belangrijk om te zorgen voor een goed ventilatiesysteem. Naast dat de luchtkwaliteit ontzettend belangrijk is voor een gezonde werkomgeving, speelt de luchtvochtigheid ook een grote rol. Een te droge lucht zorgt voor droge ogen en een droge keel. Een te vochtige ruimte kan zorgen voor huidirritaties. 

Een groene omgeving is een gezonde omgeving

Uit onderzoek is gebleken dat planten een positief effect hebben op de werkomgeving. Ze dragen bij aan de luchtvochtigheid van een ruimte en reguleren de temperatuur. Daarnaast hebben planten een positief effect op de gemoedstoestand van medewerkers. Doordat planten zorgen voor een gezonde werkomgeving zal er minder ziekteverzuim ontstaan onder medewerkers. Een win-win situatie. 

Zorg voor een hygiënische werkplek

Om het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden is het belangrijk om te zorgen voor een hygiënische werkplek. Zorg ervoor dat oppervlakken die vaak gebruikt worden zoals het toilet, het toetsenbord en een telefoon regelmatig schoongemaakt worden. Een hygiënische werkplek is een opgeruimde werkplek. Zorg er daarom voor dat alle ruimtes opgeruimd zijn en blijven. Op deze manier krijgen bacteriën minder snel de kans om te verspreiden wat uiteindelijk zal leiden tot minder ziekteverzuim. 

Maak gebruik van licht

Het juiste licht is ontzettend belangrijk bij het creëren van een gezonde werkplek. Te weinig licht kan zorgen voor concentratiestoornissen of depressieve gevoelens. Te veel licht kan leiden tot geïrriteerde ogen of hoofdpijn. Een gezonde dosis daglicht zorgt voor de beste productiviteit op de werkvloer. Wist je dat het juiste licht zelfs effect heeft op jouw slaapgedrag? Bij voldoende daglicht slaap je ’s nachts beter en langer. Dat heeft uiteindelijk weer effect op de resultaten die jouw medewerkers behalen op de werkvloer. 

Biedt gezonde voeding aan

Een gezond bedrijf zorgt voor gezonde voeding. In veel kantines worden gefrituurde snacks en ongezonde tussendoortjes aangeboden. Vette en calorierijke snacks dragen niet bij aan de gezondheid van jouw medewerkers. Na een gezonde maaltijd voel je je immers een stuk energieker dan na een vette hap. Zorg ervoor dat er voldoende gezonde producten aangeboden worden in de kantine zoals salades, vers fruit en gezonde noten. Deze producten gaan een hongergevoel tegen en zorgen voor voldoende energie en voedingsstoffen voor het lichaam. Daarnaast verkleint gezonde voeding de risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes of kanker. 

Voldoende beweging

Gezonde voeding in combinatie met voldoende beweging zorgt voor gezonde medewerkers. Medewerkers die niet voldoende bewegen en veel achter een bureau zitten zijn vatbaarder voor ziektes. Het is dus belangrijk om hier als bedrijf aandacht aan te besteden. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt gezamenlijk sporten, op deze manier werk je meteen aan teambuilding. Je kunt ervoor kiezen om als werkgever bij te dragen door een financiële tegemoetkoming te doen aan sportabonnementen of sportlessen. Het fietsplan, het organiseren van een wandel vergadering of de aanschaf van een deskbike zijn ook leuke manieren om medewerkers in beweging te krijgen. De keuze is reuze! 

Een veilige werkomgeving

Naast het creëren van een gezonde werkomgeving is een veilige werkomgeving misschien wel net zo belangrijk. Medewerkers die zich comfortabel en veilig voelen zullen minder stress ervaren en daardoor productiever kunnen werken. Een veilige en gezonde werkomgeving leidt tot een goede werksfeer, meer motivatie en minder ziekteverzuim.

Gezond werken begint met aandacht voor je lichaam. Als je veel achter een computer werkt, lijkt het alsof je lichaam weinig te lijden heeft, maar dat is niet helemaal weer. Juist omdat je lang in dezelfde houding zit, kun je lichamelijke klachten ontwikkelen. De belangrijkste ingrepen om dat te voorkomen zijn inmiddels welbekend: een ergonomische bureaustoel met verstelbare lendensteun kan ervoor zorgen dat je in de juiste houding zit en een zit-stabureau zorgt ervoor dat je niet de hele dag hoeft te zitten. Maar ergonomisch werken zit ook in de details. We geven een aantal tips voor zaken om op te letten.

Beeldscherm

De juiste zithouding wordt niet alleen bepaald door een verstelbare ergonomische bureaustoel en een verstelbaar bureaublad. Om te voorkomen dat je je nek de hele dag een verkeerde houding moet aanhouden, is het van belang dat het beeldscherm recht voor je staat. Daarnaast is het van belang voor je nek en schouders om de bovenrand van je beeldscherm op ooghoogte te hebben.

Computermuis

Ook je computermuis speelt een rol. Het is van belang dat je muis niet te dik is. Dan gaat je hand namelijk naar achteren staan, wat vooral voor slecht is voor je pols. Mensen met kleine handen kunnen hier ook bij een slankere muis last van hebben. In dat geval kan een polssteun uitkomst bieden.

Toetsenbord

De ideale positionering van je toetsenbord is 8 tot 10 centimeter van de rand van het bureaublad. Zo kunnen je armen namelijk nog ondersteund worden door het bureaublad, wat beter is voor je schouders. Een alternatief is een bureaustoel met armleuningen waarop je je armen kunt laten rusten.

Gezond werken achter de computer zit ook in details

20-20-20-regel

Bovenstaande tips hebben allemaal te maken met de inrichting van je werkplek. Maar gedrag is ook een belangrijke factor. Bijvoorbeeld om je ogen te ontzien. Die hebben het immer bijzonder zwaar als je lang achter elkaar naar een beeldscherm tuurt. Omdat je ogen de hele tijd moet focussen, raakt je oogspier vermoeid. Dat zorgt ervoor dat je gaandeweg moeite krijgt met scherp zien. Om je ogen tussendoor rust te geven kun je de 20-20-20-regel toepassen: iedere 20 minuten kijk je 20 seconden lang naar een punt op 20 voet (6 meter) van je vandaan. Zo kunnen je ogen even ontspannen.

Wees goed voor je lichaam en neem deze tips serieus. En zorg uiteraard ook voor die ergonomische bureaustoel en een bureaublad op de juiste hoogte!

Zit u vaak een hele dag voor de tv of op de bank of werkt u geregeld waarbij u ook veel zit? Dit is helemaal niet goed voor onze gezondheid maar waarom eigenlijk niet?

Waarom lang zitten slecht is

Door dat we te veel zitten zal de doorbloeding minder goed zijn en is de kans groter op diabetes type 2, hart en vaatziekten, obesitas en bepaalde vormen van kanker. De stofwisseling komt ook bijna tot stilstand wat dus effect heeft op het hele lichaam. Wanneer u ineens veel meer zit kunt u hier direct klachten van ervaren door spieren, pezen en gewrichten. Er komt dan ook meer druk op de ruggengraat te staan wat voor veel rug, nek en schouderklachten kan zorgen. Het is eigenlijk ook een van de slechtste houdingen voor onze onderrug die dan ineens onder druk komt te staan.

Hoe lang zitten we precies

De gemiddelde Nederlander zit ongeveer 8.7 uur per dag terwijl dit bij kantoor medewerkers wel 12 uur kan zijn per dag. We zitten natuurlijk voor de tv, tijdens het eten, in de auto dus er zijn toch veel momenten zittend. Dit gemiddelde was in 2014 nog 6,8 uur per dag dat dus een heel stuk lager lag. Dit gemiddelde blijft dus al een lange tijd stijgen wat helemaal niet goed voor ons is. Wanneer u denkt het te compenseren door juist meer te sporten heeft het mis, dit zal eigenlijk geen verschil maken al is sporten zelf natuurlijk wel gezond.

Kunnen we meer bewegen?

Het is belangrijk om elk half uur even 2 minuten te staan of even te bewegen. Wanneer u aan tafel zit met de krant kunt u dus even opstaan om koffie te pakken. Probeer vaker de fiets te pakken in plaatst van de auto, zo blijft u meer in beweging en zit u niet in de auto. Er zijn ook horloges die laten weten wanneer u even in beweging moet komen. Krijgt u deze melding pak dan toch dat ene dingetje dat u nodig heeft van boven of ga even een rondje lopen.

Zitten op uw werk

Wanneer u een kantoor baan heeft of ander zittend werk is het natuurlijk lastiger om minder lang te zitten. Vraagt een collega of u nog een kopje koffie wilt, heel aardig natuurlijk maar haal deze zelf even. Pak niet elke keer de lift maar neem juist vaker de trap. Er zijn ook sta tafels waarbij u dus staand maar ook zittend uw werk kunt doen. In enkele gevallen is er zelfs een optie om fietsend aan het bureau te zitten.

Heb jij een baan waarbij je de hele dag achter je bureau zit? Of juist een baan waarbij je de hele tijd in beweging bent? En ruil jij je zoete tussendoortjes liever in voor een gezonde snack? Een gezonde snack kan net zo lekker zijn! Lees daarom hieronder onze tips om je ongezonde snack in te ruilen voor een gezonde variant.

Smoothies

Een smoothie is misschien wel één van de gezondste drankjes die je kunt drinken. Dit drankje zit namelijk boordevol vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Een smoothie hoeft niet perse alleen gemaakt te worden met fruit, groenten smaken net zo goed! Met zo’n smoothie zorg jij ervoor dat je veel belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Naast dat het heel gezond is, is het ook nog eens heel eenvoudig te maken! Je hoeft het namelijk alleen maar in de blender te gooien en blenden, eenvoudig toch? En heb je al eens de Nachtmann glazen gezien? Deze zijn perfect voor het serveren van een smoothie!  Of serveer een heerlijke verse jus d’orange in een van de prachtige Leonardo glazen.

Groentes

Groentes

Ik hoor je denken, groentes? Ja groentes. Net als dat twee stuks fruit per dag gezond is, is het ook gezond om twee ons groenten per dag te eten. En dan denk je misschien, hoe krijg ik dat binnen? Wist je dat het ook heerlijk is om bij je lunch of als tussendoortje gewoon een paar stukjes groenten te nemen? Denk hierbij aan stukjes komkommer, paprika of wortel. Je kan bijvoorbeeld ook een lekkere salade maken voor tussen de middag. Een keer wat anders dan altijd en immer de bruine boterham.

Water

Wist je dat je ongeveer anderhalf tot twee liter vocht moet drinken per dag? Dan hoeft dit natuurlijk niet alleen maar water te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook een kop thee zonder suiker drinken om vocht binnen te krijgen. Maar als je kan kiezen, is toch water het beste om te drinken. Water helpt namelijk je spijsverteringstelsel. Doordat het je lichaam helpt de voedingsstoffen in de darmen op te nemen en de voedings- en afvalstoffen in het lichaam te transporteren. Maar hoe krijg je nou die twee liter binnen? Neem altijd een fles mee! Zet hem bijvoorbeeld op je bureau neer en wen jezelf aan af en toe een slok te nemen. Ook kun je een lekker smaakje aan je water toevoegen door er bijvoorbeeld verse munt en citroen in te stoppen. Laat dit een nacht intrekken en geniet de dag erna van een heerlijk verfrissend drankje! Maar zoals eerder gezegd is thee zonder suiker en melk ook goed. Een soep, bouillon of yoghurt kun je ook meetellen als vocht. Met deze tips zorg jij dat je genoeg vocht binnen krijgt!

Door de maatregelen rondom het Corona Virus werken vele van ons al maanden vanuit huis. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk dat u ook thuis voor een fijne werkplek zorgt! Bent u ook nog op zoek naar manieren om uw werkplek te verbeteren? Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Zorg voor een apart kantoor in huis

Wanneer u voldoende ruimte in huis heeft dan is het ten zeerste aan te raden om, bijvoorbeeld een ongebruikte slaapkamer, om te bouwen tot kantoor. Dit zorgt er enerzijds voor dat u op een wat rustigere plek in huis kunt zitten. Anderzijds zorgt een apart kantoor er ook voor dat u ’s avonds na werktijd uw kantoor kunt afsluiten en u van uw vrije avond in de woonkamer kunt genieten. Op deze manier kunt u uw dag op kantoor afsluiten en is de verleiding om ’s avonds nog even snel die ene mail te beantwoorden kleiner. U houdt zo ook thuis werk en privé gescheiden.

Een ergonomische werkplek

Vele van ons hebben gemiddeld een werkdag van 8 uur. Bij een zittend beroep achter de pc is het dan ook van belang dat  de werkplek thuis ook ergonomisch is. Ga niet aan de keukentafel zitten, maar zorg voor een bureau op de goede hoogte en voor een bureaustoel die verstelbaar is. Deze twee zaken zorgen ervoor dat u ook thuis kunt werken met een goede zithouding. In het begin lijkt het prima te gaan op een krukje achter het bureau van de kinderen, maar na weken of zelfs maanden thuiswerken zult u ervaren dat de rugklachten niet zomaar zijn ontstaan. Beschikt u thuis niet over een goed bureau en een goede bureaustoel? Overleg dan met uw werkgever of u uw bureau en bureaustoel van kantoor mee kunt nemen naar huis. U zult ervaren dat u door een goede zit en werkplek veel energieker bent en dus beter kunt werken.

Goede verlichting ook overdag

Verlichting is ook erg belangrijk op uw werkplek. Vaak denken we dat een werkplek met daglicht voldoende is, maar vaak is daglicht alleen niet voldoende. Ongemerkt moet u zich toch meer inspannen en focussen om de hele dag naar het beeldscherm te kijken. Wanneer u over goede werkverlichting beschikt zult u meer ontspannen naar uw beeldscherm kijken. Door u minder in te hoeven spannen is dit ook weer beter voor uw ogen en mentale gesteldheid. U kunt kiezen voor een goede verlichting aan het plafond eventueel nog aangevuld met een goede bureaulamp die u ook qua scherpte van het licht kunt instellen.

Een fijne en goede werkplek thuis zorgt voor een comfortabele en productieve werkdag!

Gezond werken en de ergonomische werkplek zijn aan de orde van de dag. Of je nu thuis of op kantoor werkt. Iedere werkomgeving heeft een passende inrichting nodig. Het startpunt is veelal de bureautafel en bureaustoel. Echter zijn accessoires ook een belangrijk onderdeel van de werkplek en gehele werkomgeving. Wij helpen jou op weg met een ergonomische werkplek, lees snel verder.

Waarom is ergonomie belangrijk?
Een goede zit- en werkhouding is belangrijk. Veelal wordt er bij een ergonomische werkplek gedacht aan het bureau en de bureaustoel. Echter gaat het verder dan dit. Denk ook eens aan een ergonomisch toetsenbord of een ergonomische muis. Het is slim om ergonomische producten te gebruiken als je regelmatig op kantoor of thuis achter de computer werkt. De werkplekaccessoires kunnen er juist voor zorgen dat je langdurig plezierig, comfortabel en gezond blijft werken.

Ergonomische werken; onze tips

Ruil de bank in voor een comfortabele werkplek met de juiste benodigdheden. Voorkom en verminder klachten zoals rug, arm en nekklachten. En wees productiever dan ooit dankzij de juiste werkplekoplossingen. Ga jouw werkplek ergonomisch inrichten en start met een goede basis. Ruil die voorovergebogen houding in voor een actieve zithouding. Schaf een verstelbare bureautafel aan of zorg voor voldoende grote tafel. Koop een verstelbare bureaustoel. En ga vervolgens verder met de apparatuur. Kies voor een desktop of plaats de laptop in een laptophouder. Stel de juiste kijkafstand, kijkhoogte en kijkhoek in door een losse monitor, een toetsenbord en muis te plaatsen. De juiste ergonomische producten helpen bij het comfortabel werken. En zorg tot slot ook voor voldoende beweging. Het afwisselen tussen zitten, staan en lopen zijn essentieel bij ergonomisch werken.

Wat is een ergonomisch toetsenbord?
Een ergonomisch toetsenbord zorgt voor een natuurlijk positie van de handen, polsen en onderarm. Je kunt het beste ergonomische toetsenbord langdurig gebruiken terwijl het comfortabele blijft werken.  Kies voor een klein smal toetsenbord zodat je armen en schouders in één lijn blijven. Of kies voor ga voor de gebogen toetsenborden die opgedeeld zijn in een linker en rechtergedeelte. Veelal bevatten de gebogen toetsenborden ook een touchpad voor een optimale bediening.

Wat is een ergonomische muis?
De ergonomische muis is speciaal ontworpen om de hand, pols, arm en schouder in zijn natuurlijke houding te zetten. Een ergonomische muis of verticale muis kan pols- en handklachten daardoor voorkomen of verminderen. Het is dan ook zeker de moeite waard om hiernaar te kijken. Een ergonomische muis geeft betere ondersteuning, zorgt voor een natuurlijke houding, is gemakkelijk in gebruik en zeer geschikt voor langdurig comfortabel werken.

Wat is beeldscherm ergonomie?
Een beeldscherm op kantoor moet aan hele andere zaken voldoen dan een monitor voor de thuiswerkplek. De juiste kijkhoogte en kijkhoek zijn cruciaal. Een ergonomische monitor kan in hoogte versteld worden zodat deze op ooghoogte staat. Tevens kun je ze draaien of kantelen om de kijkhoek te veranderen. Of gebruik een monitorstandaard om de goede kijkhoogte te creëren. Denk bij de aankoop aan de beeldkwaliteit, het kijkgemak en de ergonomie.
Met welke ergonomische producten jij ook werkt, er is altijd een passende werkoplossing.

De werkplek verandert continu. Werken doe je, thuis, op kantoor, op locatie of onderweg. Gezondheid en productiviteit zijn veel besproken items als het over de werkplek gaat. De werkplek verandert maar we brengen veel tijd achter schermen door. Ergonomie zorgt niet alleen voor gezond werken maar ook voor een blije medewerker.  Waar moet ik beginnen? Wij helpen jou op weg met een ergonomische werkplek, lees snel verder.

Waarom is ergonomie belangrijk?
Een goede zit- en werkhouding is belangrijk. Zitten is ongezond en kan zelfs schadelijk voor de gezondheid zijn wanneer je te veel uren op een dag zittend doorbrengt. Dit blijkt uit vele wetenschappelijke studies. Kijk daarom is kritisch naar je eigen werkplek en of je een ergonomische werkhouding aanneemt. Natuurlijk wil je klachten voorkomen of verminderen. Ergonomisch en gezond werken voorkomt en vermindert namelijk rug, arm en nekklachten. Maar het kan ook jouw productiviteit, focus en concentratie verhogen. Wij brengen hele dagen zittend door; op de bureaustoel, op de bank of in de auto. Een goede zithouding en afwisselen van zitten, staan en lopen zijn dan echt cruciaal. Die gezonde, actieve werkhouding is wat een ergonomie zo belangrijk maakt.

Het type werkplek

Er zijn diverse soorten werkplekken. Veelal wordt er veel aandacht besteedt aan ergonomie op kantoor of aan een ergonomische werkplek thuis. Echter zijn de flexplek, mobiele werkplek of vergaderplek ook werkomgevingen waar ergonomie van belang is.

Ga voor een complete werkplek
Vaak denken mensen dat een ergonomische werkplek bestaat uit een goede bureautafel en een passende bureaustoel. Het gaat veel verder dan dit alleen. Denk dus ook aan de tips m.b.t. een goede aansluiting, accessoires, en verlichting.

Ergonomische werken; onze 7 tips
Een ergonomische werkplek is ontzettend belangrijk. Voorkom en verminder klachten zoals rug, arm en nekklachten. Ruil de eettafel in voor een comfortabele werkplek met de juiste benodigdheden. Wij geven de tips om een jouw werkplek ergonomisch in te richten zodat jij comfortabel kunt werken. 1. Een goed afgestelde bureautafel
Kies voor een in hoogte verstelbaar bureau of een zit-sta bureau. Een ergonomisch verstelbaar bureau maakt de juiste afstelling bij jouw lichaam mogelijk.

2. Een verstelbare stoel
Kies voor een ergonomische bureaustoel die diverse verstelmogelijkheden heeft en zich daardoor aanpast aan jouw lichaam.

3. Beeldscherm, toetsenbord en muis
Stel de juiste kijkafstand, kijkhoogte en kijkhoek in door een losse monitor, een toetsenbord en muis te plaatsen.

4. Een goede aansluiting
Gebruik verlengsnoeren en een kabelgoot om alles veilig aan te sluiten.

5. Opbergruimte
Een geordende werkplek verbeter jouw prestaties en productiviteit. Ruim jouw kantoorbenodigdheden op in ladeblokken of roldeurkasten.

6. Voldoende licht
 De verlichting is een belangrijk onderdeel van de werkplek en gehele werkomgeving. Denk aan hoeveelheid daglicht en gebruik lampen om dit aan te vullen.

7. Persoonlijk en passend
Zorg dat je de werkomgeving bekijkt en keuzes maakt afhankelijk van de beschikbare ruimte, afmetingen en budget.

Ga voor een werkplekadvies
Het is soms lastig om zelf in te schatten of je een gezonde werkhouding aanneemt. Het kan voor iedere medewerker prettig zijn om een werkplekonderzoek te laten plaatsvinden. Zo kun je de optimale werkplek creëren door middel van de een goede basis gecombineerd met accessoires. Werk functioneler, productiever en comfortabeler dan ooit op een ergonomische werkplek.

Nu het er naar uit ziet dat we toch langer thuis moeten werken als gedacht is het tijd om uw werkt plek te verbeteren. Waarschijnlijk heeft u nu een nood plekje waar u minder comfortabel kunt werken als dat u op werk zit. Er zijn een hoop dingen waar u op moet letten om een goede werk plek te creëren.

Zorg voor goed licht

Om goed te kunnen werken heeft u voldoende natuurlijk licht nodig. Ga dus niet op een donker zolderkamertje aan de slag maar zoek een ruimte op met voldoende daglicht. Houd er rekening mee dat er geen direct licht op uw scherm schijnt dit kan zorgen voor geknepen ogen. Als u te veel licht krijgt van achter uw scherm kunt u ook geknepen ogen krijgen, kijk dus goed waar het licht binnen komt en hoe u hiervoor het beste kunt gaan zitten.

Schone en vochtige lucht

Het kan zijn dat de lucht in huis erg droog is. Hierdoor kunt u prikkende ogen krijgen maar ook hoofdpijn en een droge keel. Het is dus van belang om de lucht wat vochtig te houden, er wordt aangeraden om een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% te hebben. Door een bakje water bij de verwarming te plaatsen kan dit al voldoende zijn. Planten zullen ook bijdragen aan een schone maar ook vochtige lucht. Ze reinigen de lucht en door het vocht dat ze bij zich dragen of nog in de grond zit zal de luchtvochtigheid ook wat hoger zijn.

Opgeruimde werkomgeving

Het klinkt erg simpel maar een opgeruimde werkomgeving kan voor veel rust zorgen. Ruim uw bureau goed op om voor zo min mogelijk afleiding te zorgen. Ruim dus na elke werkdag alles netjes op om zo de volgende dag fris te kunnen beginnen.

Goed zitten

Om goed te kunnen werken is het ook belangrijk om lekker te zitten zodat u na een dag werken geen last een van uw rug of nek. Zorg dat het scherm waar u naar kijkt op oog hoogte is zodat u niet naar beneden hoeft te kijken. Wat ook goed kan helpen is alles voor u leggen. Moet u iets over nemen van een papiertje, leg dit dan niet naast u maar direct voor u zodat u niet de hele tijd opzij kijkt of hangt. Zorg ook dat de muis dicht bij ligt en het liefst in een rechte lijn voor uw schouder, als het te ver opzij ligt kunt u last van uw schouder krijgen. U hoeft niet alleen lekker te zitten want het is ook goed om af en toe even te staan en in beweging te blijven.

Thuis kunt u dus ook lekker werken met deze tips.

Pin It