Rubriek

Watersport

Rubriek

Zoekt u een leuke activiteit of sport om op het water te doen? Ga eens het water op om te suppen! Hoe werkt dit eigenlijk en lukt het u om er goed op te blijven staan?

Begin op rustig water

Het is natuurlijk niet handig wanneer u gelijk in zee wilt met een supboard. Hier zijn wat meer golfen en wind waar u veel last van kunt hebben. Begin dan ook eens op een rustig klein meertje of recreatieplas. Hier kunt u ook makkelijk het water in lopen en vast wat oefenen. Wanneer u evenwicht verliest kunt u er makkelijk op komen en valt u niet gelijk in het diepe.

Suppen op uw knieën

Als u gaat suppen is het misschien makkelijk om op uw knieën te beginnen. Verliest u uw evenwicht dan kunt u makkelijk weer gaan zitten. Zo leer u ook omgaan met de paddel die u op de juiste manier moet gebruiken om de goede kan op te gaan.

Staan op een sup

Bent u al gewend aan het suppen op uw knieën dan is het tijd om eens te gaan staan. Ga niet staan zoals op een surfboard maar sta met je lichaam richting de punt van het board. Zo heeft u ook meer kracht om u vooruit te paddelen. Als u staat ga dan niet gelijk paddlen maar blijf even staan en voel hoe uw evenwicht moet zijn. Als u dan gaat beginnen kunt u het beste wat door uw kniën gaan om zo de klappen iets op te kunnen vangen.

Heb plezier!

Het hoeft natuurlijk niet allemaal zo serieus, het is ook belangrijk om plezier te maken. Gaat u met meerder voor het eerst suppen dan ziet u er regelmatig een in het water vallen of probeer elkaar uit te testen en te motiveren. Dit maakt het allemaal een stuk leuker maar ook uitdagender.

Vergeet u op een zonnige dag ook niet in te smeren voor dat u als een kreeft van het water komt.

Vissen is al een oeroude sport. Waarbij vissen eerder een noodzaak was om aan voedsel te komen is het tegenwoordig een sport geworden om niet alleen zoveel mogelijk vissen te vangen maar ook de meest bijzondere of zeldzame exemplaren. Van jong tot oud iedereen kan vissen. Door af en toe langs de waterkant te gaan zitten bent u lekker buiten en werkt u aan uw (mentale) gezondheid. 3 redenen om te gaan vissen.

Vissen is gezond

Veel mensen denken dat het alleen maar gaat om een stoeltje neer te zetten en uw hengel uit te gooien om vervolgens uren te wachten tot er een vis wordt gevangen. Niets is minder waar vissen kan ook heel gezond zijn. Het zoeken naar het juiste plekje waardoor soms flinke wandelingen maakt. Meerdere hengels in het water gooien zodat u beide in de gaten moet houden. Het bijvoeren voor het lokken van de vis en de constante spanning of er al iets aan de haak zit. Genietend van de buitenlucht kan een hengeltje uitgooien ook zeker een toevoeging zijn aan een gezonde levensstijl.

Sociale contacten

Fanatieke vissers gaan misschien het liefst alleen op pad toch is niet zo leuk dan met je maatje een ochtendje erop te gaan. Door samen met uw kinderen of kleinkinderen te gaan vissen kunt u een goede band opbouwen. Wanneer jullie langs de kant zitten zijn er vaak ook genoeg mensen die langslopen, interesse tonen en een praatje maken over de zojuist gevangen vis. Ook al gaat u misschien alleen op pad er is vaak voldoende aanspraak vanuit de omgeving. Wanneer het sociale aspect u minder aanspreekt kunt u een plekje zoeken waar u wat meer in de luwte zit.

Ontspanning en rust

We worden allemaal steeds drukker of we maken ons steeds drukker. Door af en toe even een momentje voor u zelf te nemen komt u weer even tot rust. Langs het water kunt u uw gedachten even laten varen en weer tot u zelf komen.

Er gelden natuurlijk wel wat regels om te gaan vissen. U mag niet zomaar overal uw hengel in het water gooien. Wanneer u wilt beginnen met vissen is het goed om vooraf de regels goed door te nemen en de juiste vergunningen aan te vragen.

Iedereen kan tegenwoordig wel zwemmen maar synchroonzwemmen is eigenlijk totaal iets anders. Dit is niet iets dat tijdens zwemles even geleerd kan worden. Er zijn speciale technieken die gebruikt moeten worden en dat kost veel tijd om dit onder de knie te krijgen.

Wat is Synchroon zwemmen?

Het is eigenlijk ballet in het water. Er worden bepaalde oefening uitgevoerd waarbij er gefocust wordt op het tegelijkertijd en synchroon uitvoeren van deze oefeningen. Lenigheid en veel longinhoud is van belang om deze oefeningen uit te voeren maar dit kan natuurlijk ook getraind en geoefend worden.

Wat zijn de verschillende technieken?

Om deze oefeningen uit te kunnen voeren zijn er dus speciale technieken nodig. Wanneer u nog niet bekend bent met synchroon zwemmen dan zullen deze technieken u nog niets zeggen, ik heb hiervoor een goede uitleg.

Watertrappen
Dit watertrappen lijkt op het gene wat we kennen echter wordt het iets anders uitgevoerd. Ze zitten in een zittende positie waarbij ze met twee benen trappelen in cirkels. Hierdoor blijven ze hoog uit het water en hebben ze de armen vrij om hier figuren mee te maken.

Wrikken
Dit is het zelfde idee als watertrappen echter dan met de armen. Het water wordt weg geduwd waardoor ze hun benen uit het water en in de lucht kunnen doen.

Liften
Met het synchroon zwemmen wordt er ook gelift. Dit maakt het allemaal een stukje lastiger natuurlijk. De gene die gelift wordt is in het midden, de rest er om heen gaat in een watertrappen waardoor iemand hoger uit het water kan komen. Dit is echter maar voor korte tijd omdat het watertrappen vaak niet constant vol gehouden kan worden dit vergt veel kracht.

Verschillende figuren
Er zijn honderden figuren mogelijk met het synchroon zwemen. Het is mooi om dit goed over te laten lopen en de oefeningen goed af te maken. Ze kunnen ze onder water, boven water of drijvend op het water uitgevoerd worden. Tijdens een wedstrijd worden er punten gegeven voor de uitvoering maar ook voor de creativiteit.

Het is dus een stuk lastiger om te gaan Synchroon zwemmen met de verschillende technieken.

Naast dat sporten en bewegen goed is voor het lichaam brengt zwemmen nog een aantal andere voordelen met zich mee. Waarom zou u moeten gaan zwemmen en wat is hier nou zo goed aan? Ik laat u weten wat de voordelen zijn.

Train uw hele lichaam

Zwemmen is één van de weinige sporten waar u echt het hele lichaam traint. Bij hardlopen of bijvoorbeeld roeien is er maar een groep spieren die u traint. Bij zwemmen kunt u dus alle spieren versterken en trainen. Het zal ook nog eens uw conditie snel verbeteren. Door het onderwater zwemen krijgt u een grotere longinhoud waardoor u ineens een veel betere conditie krijgt.

Lichtgewicht

In het water weegt u 90% minder. Als u normaal snel last krijgt van gewrichten of heeft u net een blessure gehad is het dus heel goed om eerst te beginnen met zwemmen. U belast uw lichaam niet zo erg en toch kunt u even lekker sporten. Ook als u dus wat ouder bent is zwemen de ideale sport om te gaan doen. De juiste zwemkleding is ook belangrijk voor uw work-out.

Tegendruk

Spieren worden sterker door oefeningen in het water dan op het land. Het water geeft meer tegendruk dan de lucht dus zo kan een simpele oefening op het droge een stuk zwaarder zijn. Uw spieren moeten dus extra hardt werken en dit zorgt voor betere en sterkere spieren.

Wat kunt u doen in het water

Met het zwemmen wordt vaak bedoelt het baantjes trekken. Het gebruik van verschillende slagen en een afstand afleggen in het zwembad. Er zijn echter verschillende sporten of activiteiten in het water waardoor u ook eens wat afwisseling kunt krijgen.

  • Aqua Fitness
    Lekker bewegen in het water met leuke muziek. De instructeur staat aan de kant en doet de oefeningen voor soms gaat het het gewoon om lekker bewegen en soms worden de spieren extra gestimuleerd.
  • Synchroonzwemmen
    Deze sierlijke watersport is voor iedereen geschikt. Het belangrijkste is om het tegelijkertijd met de rest te doen en om als groep in balans te blijven. Voer de verschillende oefeningen uit en u krijgt prachtige figuren.
  • Waterpolo
    Als u een fanatieke sporter bent is waterpolo een goede invulling. U zult het op nemen tegen een ander team en u moet zo veel mogelijk goals zien te maken. Uw uithoudingsvermogen en spierkrachten worden hier extra op de proef gesteld.

Zwemmen in een therapie voor lichaam en geest

Het zwemmen van baantjes kan ook een therapeutisch werking hebben. Het is dan helemaal ontspannen en tot u zelf komen. Door het water voelt u zicht heel licht en kunt u optimaal ontspannen en tegelijkertijd sporten.

De meeste mensen weten wel dat zwemmen goed voor je lichaam is. Daarbij zwemmen veel mensen ook omdat het erg ontspannend werkt. Het is bovendien een zeer effectieve manier om aan je conditie én gezondheid te werken. Hieronder zetten we de voordellen van zwemmen voor je gezondheid op een rijtje.

1. Geen last van blessures met zwemmen
Met hardlopen en andere sporten heb je helaas soms te maken met blessures. Het voordeel van zwemmen is dat blessures nagenoeg niet voorkomen. En dat is vrij simpel, omdat je in het water gewoon niet zo gauw een enkel verstuikt of je gewrichten overbelast.

2. Ontspannen gevoel tijdens en na zwemmen
Net zoals veel hardlopers, ervaren zwemmers ook een ontspannen gevoel tijdens het zwemmen. Je maakt je hoofd tijdens het zwemmen helemaal leeg en je let goed op je ademhaling. De meeste mensen kennen ook wel dat rozige gevoel na het zwemmen en een warme (of juiste koude) douche.

3. Zwemmen is voor veel mensen betaalbaar
Baantjes trekken in een zwembad is vaak goedkoper dan een abonnement op een dure sportschool of andere sport. Daarbij hoef je geen dure sportkleding en schoenen aan te schaffen. Het enige wat je nodig hebt is een handdoek, slippers en prettig zittende badkleding.

4. Door zwemmen kan je gewicht verliezen
Wil je afvallen? Dan kan zwemmen je daarbij helpen. Houd er wel rekening mee dat zwemmen een duursport is, net zoals fietsen en hardlopen. Het duurt bij deze sporten wat langer voordat de vetbranding start. Om wel gewicht te verliezen door te zwemmen, raden wij je aan om minimaal 3 keer per week een uur te zwemmen.

Soms is er geen zwembad in de buurt, of kan je niet tijdens de openingstijden van het zwembad terecht wegens je werk of huishouden. In dat geval kan een eigen zwembad in de tuin of woning een alternatief bieden. Zwembaden voor particulieren zijn er in veel diverse soorten en maten, en tegenwoordig ook al voor ieder budget. Het voordeel is dat je de deur niet meer uit hoeft en je altijd kan zwemmen, wanneer het jou uitkomt.

Wil jij een mooi, strak en gezond lichaam? Dan is zwemmen misschien wel wat voor jou. Zeker wanneer je niet zo’n fan bent van de sportschool of hardlopen. Misschien heb je last van je gewrichten of een blessure waardoor andere sporten onmogelijk zijn? Ook dan is zwemmen een ideaal alternatief. Hieronder leggen wij je uit waarom zwemmen zo fijn is en hoe jij er een mooi en gezond lichaam door kan krijgen.

Door het zwemmen van baantjes kan je al 500 tot 750 calorieën per uur verbranden. Dit hangt natuurlijk wel af van de snelheid waarmee je zwemt. Combineer je wekelijks zwemmen met gezond eten, dan zal je snel resultaat boeken. Een voordeel van zwemmen is dat je al je spieren gebruikt. Je traint dus je complete lichaam! Als je drie keer per week 1 uur zwemt, zal je snel resultaat merken.

Voordelen van zwemmen
Andere voordelen van zwemmen zijn dat je naast een mooi lichaam ook meer conditie en weerstand zal opbouwen. Daarbij zien vele zwemmers deze sport niet alleen als een inspanning, maar ook als ontspanning. Zwemmen kan namelijk ook stress verminderen. Iedereen kent het wel: na een uurtje zwemmen en een warme douche voel je je heerlijk rozig en ontspannen.

Wil je beginnen met zwemmen? Zoek dan een zwembad bij jou in de buurt en plan drie avonden per week om een uurtje te gaan zwemmen. Probeer tijdens het zwemmen diverse zwemstijlen uit. Denk aan de schoolslag, rugslag, vlinderslag en borstcrawl. Misschien is je trendy bikini niet erg praktisch en comfortabel? Schaf dan een badpak of bikini aan waar je je goed in voelt en die bedoeld is om echt in te ‘zwemmen’.

Een zwembad in je eigen tuin of woning
Wil je het nog effectiever aanpakken? Denk dan eens na over de mogelijkheid van een zwembad in huis of in de tuin. Hierin kan je wanneer het jou uitkomt, in alle privacy baantjes trekken. Een andere optie is een zwemspa. Dit is een klein bad met een verstelbare tegenstroom ingebouwd. Door hier tegenin te zwemmen train je effectief je gehele lichaam.

The post Een mooi lichaam door te zwemmen appeared first on Beautygeheim.nl.

Zwemmen is heel goed voor u. In het kort kunnen we zeggen dat zwemmen uw conditie verbetert, zorgt voor soepele spieren, ontspannend werkt en goed voor hart en longen is.
Maar wat is de rede dat zwemmen zo gezond is?

Zwemmen is goed voor uw lichaam en geest. En de meeste vinden het ook nog eens heerlijk om te doen. De kunst is om gewoon te vergeten dat je ’moet’ zwemmen omdat dit zo gezond is. Laat dit gaan en u zult er van gaan genieten.

Hart en longen
Door net zo als bij alle andere sporten je afstanden en snelheid op te bouwen train je je ademcapaciteit. Doordat deze steeds groter wordt, zou u steeds grotere afstanden kunnen zwemmen. Ook traint u uw hartfrequentie waardoor u langer kunt bewegen en er steeds meer plezier aan zult beleven!

Conditie
Hoe vaker u gaat zwemmen, hoe meer u zult merken dat uw conditie beter wordt. U zult sneller gaan zwemmen en de spierpijn van het herstellen zou afnemen. Hiervoor moet u natuurlijk wel baantjes zwemmen en niet gewoon in het water blijven liggen.

Soepele spieren en ontspanning
Voor stijve spieren is zwemmen een echte aanrader. In het water zullen uw spieren en gewrichten zich ontspannen, waardoor uw lichaam soepeler aanvoelt. Tijdens het zwemmen worden uw spieren op een niet belastende manier belast. De kans op blessures is hierdoor heel klein.

Heeft u een drukke dag gehad? Ga dan ’s avonds heerlijk even zwemmen! Zwemmen werkt zeer ontspannend. Na een paar baantjes zwemmen zult u zich al veel meer ontspannen voelen.

Dit lijken mij genoeg reden om eens lekker een paar baantjes te gaan zwemmen!

Oké, zin in zwemmen kan al snel afnemen wanneer u zich bedenkt dat u uw tas moet pakken, badpak meenemen of van tevoren aantrekken, douchespullen verzamelen, eventuele kinderen op sleeptouw meenemen,  kaartje kopen, en na het zwemmen uw haren drogen, afdrogen, weer aankleden..

Al gauw zinkt uw goede zin in uw schoenen en besluit u niet meer te  gaan. Maar u kunt toch beter even door de zure appel heen bijten!

Met zwemmen beweegt u uw hele lichaam. Uw armen, benen, buik, rug, voeten, hoofd en uw knieën.
Het voordeel van water is dat alles makkelijker verloopt. In het water is uw hele lichaam is actief zonder enige overbelasting!

Alleen maar   baantjes trekken is saai. Om het zwemmen vol te houden kunt u het beste variëren. Ga eens rugzwemmen! Erg gezond voor uw rug en nek en deze mogen ook eens getraind worden. Of spring eens in het warmwaterbad met jaccuzi en waterstralen. 

 Na een uurtje zwemmen bent u misschien moe maar heerlijk ontspannen!

Pin It