Rubriek

Overlijden

Rubriek

Afscheid nemen is al moeilijk genoeg. U moet daarnaast natuurlijk zorgen voor een waardig afscheid en u moet ook kiezen voor een juiste grafsteen. Voor een grafsteen zijn er verschillende materialen waar u uit kunt kiezen. Als u vooraf weet wat de mogelijkheden zijn zal deze keuze makkelijker te maken zijn.

Meest gekozen natuursteen

Voor een grafsteen wordt vaak gekozen voor een natuursteen. Ze zijn in verschillende kleuren en structuren te verkrijgen. Ze kunnen ook op verschillende manieren gepolijst worden zodat er een kleur verschil ontstaat.

Natuurlijke ruwe steen

Deze stenen zijn onbewerkt en hebben een robuuste uitstraling. Ze kunnen bewerkt worden door polijstwerk of hakwerk maar ze kunnen ook zo geplaatst worden met een mooie tekst. Elke ruwe steen is uniek en de steen moet ook bij de persoon passen. Als er een juiste steen gevonden is kan het eventueel verder bijgewerkt worden.

Duurzaam RVS

Roestvast staal wordt vaak geplaatst in combinatie met natuursteen of glas. Vaak wordt er uit het RVS iets uit gesneden maar het kan ook gebruikt worden om een symbool of afbeelding te plaatsen.

Glas

Tegenwoordig is glas in verschillende kleuren te verkrijgen en kan er zelfs een afbeelding op geplaatst worden. Er zijn ook mogelijkheden voor een uniek grafmonument door bijvoorbeeld glasblazen of buigen.

Teakhout

Een houten grafmonument geeft een natuurlijke uitstraling. Ze kunnen het hout behandelen zodat het mooi blijft of kies voor onbehandeld hout zodat u een mooie vergrijsde kleur krijgt. Belettering kan ook op hout gezandstraald worden of kies voor het ambachtelijk gutsen van belettering.

Bruine roestkleur van cortenstaal

Het staal heeft een mooie bruin roestkleur en wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt. Het geeft een natuurlijke uitstraling door dat het roest verschillende kleuren heeft en mooi overloopt. Te teksten kunnen hier ook uitgesneden worden door middel van een waterstraal.

Wat wilt u?

Het is altijd erg lastig om voor iemand anders dingen te regelen voor een begrafenis. U weet misschien niet wat diegene gewild zou hebben en waarschijnlijk zit u vaak te dubben of u de juiste keuze maakt. Het is voor u zelf ook verstandig om hier over na te denken en dit ergens op te schijven. Zo maakt u het hebben van verlies voor iemand anders iets dragelijker omdat zij weten hoe u uw grafsteen zou willen.

Het rouwen om verlies is een heel persoonlijk en hierdoor ook een uniek proces. Dit maakt dat iedereen zijn of haar rouwproces op een eigen manier doorgaat. Hoewel er geen ‘goede’ of ‘slechte’ manier is om te rouwen, zijn er wel een aantal tips die je wellicht kunnen helpen om dit proces zo goed mogelijk te doorlopen.

1. Praat erover

Het kan ontzettend fijn zijn om met anderen te praten over jouw gevoelens en het verlies. Of dit nu een vriend of een familielid is, of zelfs een groep gelijkgestemden die op dit moment ook een rouwproces doorgaan. Heb je het erg zwaar, dan zou je zelfs de hulp van een gespecialiseerde psycholoog in kunnen schakelen. Hoe meer je jouw gevoelens kunt uiten en delen, hoe makkelijker je ze waarschijnlijk zal kunnen verwerken.

Rouwproces

2. Zorg voor rust

Het rouwproces kan ontzettend veel energie kosten, en het is belangrijk om jezelf de nodige rust te geven. Maak het jezelf gedurende dit proces zo makkelijk mogelijk. Je kunt het rouwboeket bestellen en laten bezorgen zodat je de deur even niet uit hoeft, en kunt andere zaken uitbesteden aan andere betrokkenen. Hoewel er vaak veel geregeld moet worden is het belangrijk om aan je eigen welzijn en gezondheid te blijven denken. Neem genoeg rust en neem de tijd om te ontspannen.

3. Neem de tijd

Er zit geen vast tijdsbestek verbonden aan een rouwproces, en dat maakt dat je jezelf alle tijd kunt en mag geven die jij nodig hebt. Het is normaal dat je niet direct weet hoe je om moet gaan met het verlies, en je mag jezelf alle tijd geven om hier je eigen weg in te vinden. Hoewel het verlies blijvend kan zijn vind je vanzelf je weg om met dit verlies om te gaan.

4. Ga naar buiten

Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je alleen maar binnen onder een dekentje op de bank wilt liggen, is het toch belangrijk om er regelmatig even uit te gaan. Blijf in contact met vrienden en familie en maak af en toe even een korte wandeling of ga een eindje fietsen.

5. Houd rekening met de fases

Rouwverwerking is voor iedereen anders maar komt over het algemeen in een aantal herkenbare fases: ontkenning, boosheid, vechten, depressie en acceptatie. Het kan erg fijn zijn om hier wat meer over te lezen zodat je je eigen situatie wat beter leert begrijpen.

 

Uitvaart

Een onderwerp dat mensen het liefst zo lang mogelijk vermijden is de uitvaart. Wat gebeurt er met mij als ik er niet meer ben? Wil ik een begrafenis of wil ik een crematie worden? Dit is belangrijk om al op tijd geregeld te hebben.

Wat zijn een begrafenis en een crematie?

Het meest voor de hand liggende antwoord op deze vraag is natuurlijk dat bij een begrafenis een lichaam in een kist begraven wordt en bij een crematie een lichaam wordt verbrand tot as. Maar er komt natuurlijk meer kijken bij deze twee dingen. Denk aan dingen zoals

Begrafenis

Het bijwonen van een begrafenis is nooit een plezierige gebeurtenis. Ondanks dat is het wel belangrijk om een goed geregelde begrafenis te hebben voor een overleden persoon zodat er met respect afscheid genomen kan worden. Een begrafenis is een elegante manier van afscheid nemen waar veel emoties aan te pas komen. Na de begrafenis is het fijn om ervoor te zorgen dat er een mooie grafsteen staat bij de kist zodat als de nabestaande de overledene gaan herdenken of een bezoekje brengen er iets moois is om naar te kijken.

Crematie

Net zoals een begrafenis is een crematie nooit een plezierige gebeurtenis. Wel is het belangrijk om alles goed geregeld te hebben zodat er zonder zorgen afscheid afgenomen kan worden van de overledene. De crematie zelf brengt veel emoties met zich mee. Na de crematie kan er worden gekozen om de overgebleven as zelf te bewaren of het bij het uitvaartcentrum. Bij het zelf bewaren kun jij bijvoorbeeld de as in kettinkjes te bewaren zodat de na bestaande de overledene bij zich te dragen.

Wat kost een begrafenis of een crematie?

Dit hangt natuurlijk af van de keuzes die er gemaakt worden omtrent de begrafenis of crematie. Gaat de keuze naar een luxe en uitgebreide uitvaart of blijft het bij een simpele uitvaart. Hier zijn een aantal mogelijkheden die bij een uitvaart komen:

  Begrafenis Crematie
Basiskosten €2.000-€3.000 €2.000-€3.000
Uitvaartdienst €250-€300 €250-€300
Kist €300-€800 €300-€800
Bloemen €50-€250 €50-€250
Catering €250-€700 €250-€700
Kaarten €150-€250 €150-€250
Begraven/Cremeren €2.500-€7.500 €2.500-€7.000
Totaal €5.500-€11.000 €5.000-€8.000

 

Zoals te zien is hierboven is er de mogelijkheid om een begrafenis en een crematie zo simpel mogelijk of zo uitgebreid mogelijk te maken. Door alle opties die er zijn kunnen de prijzen snel oplopen maar kan er dus ook rekening worden gehouden met een kleiner budget. Beide uitvaart manieren hebben zo hun voordelen en is het dus belangrijk om te overwegen welke methode het meest aantrekkelijk is.

Het zijn de minder leuke zaken om over na te denken maar een uitvaartverzekering is wel iets waarmee u de nabestaanden tijdens hun rouwperiode van financiële ongemakken kunt weerhouden. Tijdens het regelen van een uitvaart is het namelijk nooit leuk om ruzie binnen een familie te krijgen over geld.

Van te voren regelen
Een mooi afscheid doet recht aan het leven dat iemand heeft geleid. Iedere uitvaart is anders en persoonlijke wensen staan centraal. Daarbij helpt het als u ten tijde van leven nadenkt over uw wensen. U kunt dit vastleggen in de uitvaartcodicil. Ook scheelt het voor de nabestaanden als het financieel allemaal geregeld is, bijvoorbeeld via een uitvaartverzekering. Wilt u een uitvaartverzekering? Dan  kunt u uw uitvaartverzekering vergelijken op bijvoorbeeld www.uitvaartverzekeringen.net.

Polischeck
Heeft u al een uitvaartverzekering en wilt u weten of u goed bent verzekerd? Dan kunt u dit laten checken door een uitvaartinstantie. In praktijk komen deze namelijk vaak polissen tegen met een te lage dekking, vooral bij polissen die een tijdje terug zijn afgesloten. Ook zijn er polissen waarbij de keuze voor een specifieke uitvaartonderneming financiële gevolgen heeft voor de uitkering. Dit geldt vooral bij oude natura pakket polissen van onder andere Dela, Yarden en Monuta.

Uitkering polis uitvaartverzekering
Wanneer de overledene een uitvaartverzekering had, dan moet deze polis ingediend worden bij de betreffende maatschappij met een akte van overlijden en een verzoek tot uitkering. Veel maatschappijen zijn in de loop der jaren verdwenen of overgenomen. De uitkering blijft echter altijd 100 jaar geldig. Als nabestaande hoeft u dat niet allemaal zelf te doen. Een uitvaartinstantie stuurt de eventuele polissen kosteloos voor u op en controleren de uitkering. Meestal wordt er direct aan de nabestaanden uitgekeerd. Sommige uitvaartverzekeringen keren uit in natura. Dat betekent dat zij alleen op vertoon van de nota van de uitvaart uitkeren aan de uitvaartondernemer. In dat geval wordt het bedrag verrekend met de rekening van de uitvaart.

Uitkering levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering
Bij een levens- of overlijdensrisicoverzekering is het belangrijk te weten wie de premie heeft betaald. Als de verzekering is afgesloten op het leven van de overledene (heeft deze persoon de premie altijd zelf betaald?), dan is de uitkering met successierecht belast. Heeft de begunstigde (degene die op het leven van de overledene de verzekering had afgesloten) de premie betaald, dan is dat niet het geval. De verzekeringsmaatschappij kan u hierover meer informatie geven.

Na het overlijden zal de laatste verzorging van het lichaam plaatsvinden, dit wordt ook wel ‘afleggen’ genoemd. U bepaalt zelf hoe en door wie dit afleggen wordt gedaan. Vroeger waren er vaak geen nabestaanden bij deze laatste verzorging aanwezig, maar tegenwoordig zijn nabestaanden hier vaak juist wel bij betrokken. Niet gek, want een liefdevolle laatste verzorging en laatste aanrakingen kunnen een heel positief effect hebben op de rouwverwerking. Maar wat komt er allemaal kijken bij het verzorgen van het lichaam? Wij geven hier antwoord op de meest gestelde vragen. 

Waar vindt de verzorging plaats?

De laatste verzorgende handelingen zullen in de meeste gevallen in bed plaatsvinden. Dit kan thuis, in het ziekenhuis, verzorgingshuis of uitvaartcentrum. De overledene wordt uitgekleed, gewassen en weer mooi aangekleed en cosmetisch verzorgd. Zoals al eerder aangegeven hebben de nabestaanden zelf de keus in wie wat op zich neemt in dit proces. U kunt het verzorgen door een uitvaartverzorger laten doen, maar zij kunnen dit ook samen met u doen of u doet het geheel zelf.

Hoe snel moet deze verzorging plaatsvinden?

Het lichaam koelt langzaam af en daarbij hoort dat het ook langzaam zal verstijven, we noemen dit lijkstijfheid. Moet je daarom opschieten met het verzorgen en omkleden? Door de armen voorzichtig en met beleid te bewegen, kan de verstijving enigszins worden opgeheven. Dat gezegd hebbende, moet er niet te lang gewacht worden met de verzorging, want hoe langer u wacht, hoe moeilijker het wordt om een overledene weer goed uit- en aan te kleden. Het is raadzaam dat het lichaam helemaal goed ligt voordat de echte lijkstijfheid intreedt.

Wassen en verzorgen

In bijna alle godsdiensten ter wereld is het wassen en weer aankleden van een overledene een belangrijk ritueel dat met aandacht wordt uitgevoerd. Zorg er in ieder geval voor dat alles klaar ligt: schone kleding, water en zeep, verzorgingsproducten, handdoek en denk bijvoorbeeld ook aan schoon beddengoed. Bedenk wat verder nodig is: wilt u nog scheren? Haren wassen? Make-up aanbrengen? Wat betreft praktische zaken is het goed om te weten dat lichaamsholtes altijd worden gedicht voor het vrijkomen van vocht: mond- en neusholtes en incontinentiemateriaal in onderkleding. 

Favoriete kleding

Het afleggen en aankleden is natuurlijk moeilijk, maar als u dit rustig, respectvol en met beleid doet kan dit ook heel mooi zijn. Het is gebruikelijk om overledenen aan te kleden in kleding die voor hen gebruikelijk was: een favoriet kledingstuk, of heel netjes, of juist gewoon comfortabel. Is het afleggingsproces afgerond? Dan zal het lichaam gekoeld worden in een koelruimte of op een koelplaat. Zo is de overledene klaar voor opbaring en voor een waardig afscheid.  

Of je nou kerngezond bent, vaak last hebt van gezondheidskwaaltjes of helaas ernstig ziek bent, het is ieder mens aan te raden om op tijd bezig te zijn met wat je laatste wensen zijn. Het is dan ook voor zowel jong als oud verstandig om op tijd een uitvaartverzekering af te sluiten. Het hebben van een uitvaartverzekering heeft namelijk veel voordelen. Wij zetten de vijf belangrijkste redenen om een uitvaartverzekering af te sluiten voor je op een rij.

1. Het zekere voor het onzekere
Allereerst heeft het hebben van een uitvaartverzekering het voordeel dat je zekerheid hebt. Als je op tijd een uitvaartverzekering afsluit, ben je er namelijk zeker van dat dit in ieder geval goed is geregeld. Die zekerheid geeft veel rust, en je weet waar je aan toe bent doordat je zelf in de hand hebt hoe jij je uitvaart geregeld wilt hebben.

2. De financiën
Ten tweede is het fijn om de financiën op orde te hebben en zwart op wit te hebben staan hoe de financiën exact geregeld worden na het moment van overlijden. Door middel van het afsluiten van een uitvaartverzekering zorg je er namelijk voor dat de kosten voor je uitvaart gedekt worden.

3. De nabestaanden
Doordat je alles voor de uitvaart vastlegt, zorg je er ook voor dat je de nabestaanden een hoop zorgen bespaart. Zij hoeven na het moment van overlijden namelijk niet ineens in actie te komen om de uitvaart te regelen en te financieren: dit is bovendien al geregeld. Ook bespaart dit de nabestaanden een hoop financiële zorgen. Doordat je zelf maandelijks een premie betaalt om de uitvaart te kunnen financieren, hoeven de nabestaanden hier niet onverwachts voor op te draaien.

4. Wensen en behoeften
Daarnaast is een groot voordeel van het afsluiten van een uitvaartverzekering dat je zelf de touwtjes in handen hebt en zelf kunt vastleggen hoe jij je laatste afscheid wilt hebben. Van begrafenis tot crematie en van de hapjes tot de muziek: jij kunt zelf bepalen hoe jij je uitvaart graag wil hebben. Als je dit op tijd doet, staan jouw wensen en behoeften centraal en weet je zeker dat je laatste afscheid zal gaan zoals jij had gewild.

5. Jonge vrouwen
Dat het verstandig is om om jonge leeftijd na te denken over dit soort dingen, is een feit. Maar vooral voor jonge vrouwen is het gunstig om op tijd een uitvaartverzekering af te sluiten. Bij een zwangerschap van een vrouw kan het helaas weleens voorkomen dat de baby dood geboren wordt. Als de vrouw in dit geval al een uitvaartverzekering heeft, zit zij niet onverwachts met hoge kosten voor de uitvaart van het kind.

Zou je graag een uitvaartverzekering willen afsluiten of ben je op zoek naar meer informatie? Dan is het verstandig om de verschillende mogelijkheden en uitvaartverzekeringen te vergelijken, bijvoorbeeld via Overstappen.nl. Op Overstappen.nl kun je de premies, dekkingen en opties overzichtelijk naast elkaar zetten. Zo weet je zeker dat je een uitvaartverzekering kiest die bij jouw perfecte plaatje past.

We staan er liever niet bij stil, maar helaas krijgen we vroeg of laat allemaal te maken met de dood. Om hier goed mee om te gaan is het toch belangrijk dit onderwerp bespreekbaar te maken en wanneer mogelijk eventuele wensen van een dierbare door te nemen. Zo wordt het zodra uw dierbare komt te overlijden iets makkelijker om het afscheid op de juiste manier te regelen en hierbij rekening kunnen houden met de wensen van de overledenen.

Het blijft natuurlijk altijd heel moeilijk om afscheid te nemen van een dierbare, maar er zijn wel verschillende mogelijkheden om herinneringen levend te houden en het gevoel te hebben dat jouw dierbare toch nog een beetje bij je is.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de as van de overledene te laten verwerken in een assieraadAssieraden zoals een ashanger of asring, zijn gedenksieraden waar je een beetje as, stukje stof of een haarlokje van  jouw dierbare in kunt doen. Zo heb je een mooi tastbaar aandenken aan een overledene, voor een fijne steun.

Gedenksieraden zijn ‘gewone’ sieraden die echter kunnen worden voorzien van een aandenken aan een overleden dierbare. Er wordt slechts een symbolische hoeveelheid as aan het gedenksieraad toegevoegd. Echter kan dit toch zorgen dat het sieraad een fijne steun wordt. Een klein deel van de dierbare kan namelijk ‘dichtbij’ blijven na een overlijden.

Gedenksieraden zijn er in verschillende materialen, zo kunt u kiezen voor zilveren, rvs of gouden assieraden.

Mocht u persoonlijk advies willen over de sieraden of de mogelijkheden dan is dat natuurlijk mogelijk.

Zou je willen weten wanneer jouw leven hier op aarde eindigt? Deze vraag heeft vast wel eens in je hoofd gespeeld, maar tot op heden was het zo dat het antwoord er toch nooit kwam. Tot nu. Aan de Universiteit van Adelaide in Australië is er door wetenschappers een systeem ontwikkeld die door middel van kunstmatige intelligentie kan voorspellen wat de levensduur van een patiënt is. Er wordt door middel van een analyse van de medische beeldvorming van de borst aangegeven of je binnen 5 jaar sterft. Bij 48 patiënten kon dit in 69 procent van de gevallen goed worden aangegeven.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie maakt al een tijdje naam in de medische wereld. Door kunstmatige intelligentie kunnen er enorme analyses gemaakt worden van grote datasets. Daarnaast kunnen zowel patronen als afwijkingen goed worden onderscheiden. Tot op heden was kunstmatige intelligentie niet gelinkt aan medische beelden, maar door deze koppeling kan de toekomst van de patiënt voorspeld worden. De hoofdonderzoeker aan de Universiteit van Adelaide, Dr. Luke Oakden-Rayner, zegt dan ook dat het voorspellen van de toekomst nuttig kan zijn, omdat de behandelingen dan veel doelgerichter zullen zijn.

‘Deep learning’

De techniek die door de wetenschappers is gebruikt heeft te maken met ‘deep learning’. Dit is een techniek waarbij computers leren wat ze zien en hoe ze wat ze zien kunnen analyseren. Het nog relatief kleine onderzoek dat hiermee tot op heden is gedaan heeft al wel laten zien dat complexe verschijnselen van verschillende ziektes goed herkend worden door de computer. Door deze ontdekking kan het zijn dat in de toekomst een dergelijk onderzoek niet meer door een mens wordt gedaan, maar door de computer. Mensen hebben hier namelijk een zeer uitgebreide training voor nodig.

Iets wat de mens niet kan

Er kleeft ook een nadeel aan de ontdekking. Het is voor de onderzoeker niet duidelijk waar de computer haar bevindingen op baseerde. Het is dus iets wat de mens niet kan. Er wordt niet een diagnose gesteld, maar er wordt door middel van systemen een voorspelling gedaan. Ook al is het iets wat de mens niet kan, het onderzoek opent wel nieuwe mogelijkheden voor het opsporen van ernstige ziektes.

Voorspellen van hartaanvallen

De onderzoekers zijn nog lang niet klaar met deze techniek. Ze willen de techniek ook toepassen op andere medische aandoeningen, zoals hartaanvallen. Het onderzoek wordt nog uitgebreid en er zullen beelden van duizenden mensen door het systeem bekeken gaan worden.

 

Het liefst worden we allemaal 100 jaar, maar natuurlijk is niet alleen leeftijd belangrijk, maar ook de kwaliteit van leven. Wij hebben een top 5 voor u aan tips die u kunnen helpen met het gezonder oud worden.

  1. Zorg dat u dagelijks voldoende water drinkt. Dit geldt eigenlijk voor iedereen! Vocht zorgt ervoor dat afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd en onze organen vitaal blijven.
  2. Beweeg minimaal 30 minuten per dag. Naast de juiste hoeveelheid vocht is ook beweging een belangrijk puntje om gezond te blijven. U hoeft hier niet gelijk te denken aan hardlopen of andere sportieve activiteiten, maar lekker een stukje fietsje of wandelen op een rustig tempo is ook prima. Mocht u minder goed ter been zijn dan kunt u zelfs dagelijks in uw stoel diverse oefeningen doen om uw lichaam toch in beweging te houden.
  3. Spreek regelmatig af met vrienden want sociaal contact is erg belangrijk. Het is niet alleen leuk, maar zorgt er ook voor dat we  niet eenzaam worden en we een positieve kijk op het leven houden.
  4. Zorg voor gevarieerde voeding. Het is natuurlijk erg lekker om te variëren in gerechten, maar ook voor onze gezondheid doet het wonderen. Door gevarieerd te eten zorgen we er voor dat we u de juiste bouwstoffen binnenkrijgt en ook dit draagt weer bij aan het gezond ouder worden. Let bij voeding ook op de bereiding, zo kan voedsel bij koken bijvoorbeeld heel gezond zijn, maar frituurt u ditzelfde voedsel dan kan het weer minder gezond zijn.
  5. Neem een hond! Een hond combineert eigenlijk de voordelen van punt 2 en 3. Door een hond in huis bent u nooit meer alleen en de hond zorgt er ook nog voor dat u een aantal keer per dag even een wandeling moet maken om de hond uit te laten. Tot slot zou het ook nog zorgen voor een verlaging van de bloeddruk!

De tips zijn geen garantie dat u 100 jaar of ouder wordt, maar ze zullen er wel voor zorgen dat u zich zo lang mogelijk fit en vitaal blijft voelen. Maar helaas is het wel een feit dat ook met deze tips we uiteindelijk zullen overlijden aan ouderdom of een andere kwaal. Een waardig afscheid is dan natuurlijk belangrijk. Een afscheid dat bij u past, maar ook betaalbaar is. op de volgende link treft u informatie over een waardige en goedkope begrafenis.

 

Het overlijden van een dierbare beleeft iedereen op een andere manier. En daarmee kan het rouwproces ook anders zijn. Met deze 5 tips kan jouw verlies draaglijker gemaakt worden:

1. Het is belangrijk dat je zelf goed kunt aangeven wat je wel en wat je niet wilt. Het kan voor de omgeving namelijk lastig zijn om dit goed in te schatten. Sommige mensen hebben in hun rouwverwerkingsproces behoefte om over het verlies te praten en andere mensen willen juist graag met rust gelaten worden om het verlies een plekje te geven.

2. Rituelen kunnen helpen om het verlies een betekenis te geven. Kies een ritueel dat bij jou past. Misschien vind je het fijn om een kaarsje te branden, een foto neer te zetten, de verjaardag op een passende manier te herdenken of één keer in de maand het graf te bezoeken.

3. Zorg ervoor dat je de ruimte en de tijd hebt om te rouwen. Een rouwproces kent verschillende stadia en is niet ineens over. In de eerste periode heb je misschien de behoefte om de deur niet uit te komen. Dit verandert gaandeweg. Als je bij het laatste stadium bent aangekomen, voel je dat je het overlijden van de dierbare een beetje bent gaan aanvaarden. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt.

4. Het kan helpen om lotgenoten op te zoeken. Niet iedereen in jouw directe omgeving zal de specifieke situatie zelf hebben meegemaakt waarin jij je bevindt. Ervaringen uitwisselen met lotgenoten kan voor steun zorgen, omdat zij je begrijpen. Zij hebben doorgemaakt waar jij nu mee worstelt en kunnen je vertellen hoe zij hun rouwproces beleefden.

5. De uitvaart maakt een belangrijk deel uit van jouw rouwproces. Jij en je dierbaren hebben wellicht wensen over hoe de uitvaart eruit zou komen te zien. Dit afscheid wil je je natuurlijk graag op een mooie manier herinneren en op de dag zelf zonder zorgen beleven. Bij bedrijven als uitvaartcompact.nl kun je een uitvaartpakket samenstellen dat bij je past tegen scherpe tarieven. Mede dankzij de jarenlange ervaring van uitvaartcompact.nl kun je rekenen op een professionele en respectvolle dienstverlening.

Pin It