Rubriek

Uiterlijke verzorging

Rubriek

Wordt u ook wel eens wakker met dikke wallen of donkere kringen onder uw ogen? Niets is vervelender dan een vermoeide blik en dikke ogen. Hoe kunt u dit nou eigenlijk voorkomen of wat helpt hier nou tegen?

Wallen of kringen?

De meeste mensen halen wallen en donkere kringen door elkaar. De wallen zijn de zakjes die onder de ogen zitten door te veel vocht, huid of vet. Dit is vaak ook genetisch bepaald, wanneer uw ouders dit hebben is de kans groter dat u ook ze ook zult krijgen. De donkere kringen ontstaan echter door een dunne huid rond de ogen waardoor de blauw paarsige kleur van de aderen

Onvoldoende slaap

Deze oorzaak zal het meest voor de hand liggen maar het gebrek aan slaap kan voor wallen of donkere kringen zorgen. Tijdens de slaap wordt namelijk het vocht afgevoerd, wanneer u minder slaap heeft gebeurt dit dus minder en zult u wallen krijgen. Door langer te slapen zal dit niet in een keer opgelost zijn, hiervoor moet u wel een constante nacht rust hebben dus ongeveer 7 tot 8 uur slaap per nacht.

Drinkvoldoende water

Ons lichaam bestaat uit ongeveer 60% water. Wanneer we te weinig water drinken zal ons lichaam het vocht vasthouden zo komen er ook wallen onder uw ogen omdat ook hier vocht vastgehouden kan worden.

Gezonde voeding

Het is natuurlijk belangrijk om gevarieerd te eten om zo voldoende vitamine en mineralen binnen te krijgen. Ze zorgen namelijk voor een gezonde huid en elasticiteit. Het roken en dringen van alcohol en cafeïne kan ook oorzaken zijn voor donkere kringen en een dunnere huid rond de ogen. Het is dus ook goed om op uw voeding te letten.

Stress

Het hebben van stress kan ook een grote oorzaak zijn. Hierdoor zult u minder nacht rust hebben of slecht slapen. Waarschijnlijk zult u ook makkelijker grijpen naar ongezond eten of alcohol. Stress kan dus een hoop andere dingen met zich mee brengen dat wallen of kringen kan veroorzaken.

Wanneer u bovenstaande oorzaken naloopt en hieraan werkt zult u merken dat u ’s ochtends weer een frisse blik heeft.

Je ziet het steeds vaker: mensen die hun wenkbrauwen net een beetje meer aanzetten door ze bij te tekenen. Veel mensen doen dit en voelen zich hierdoor net een stukje fijner, of dit nou komt door zelfverzekerdheid of gewoon omdat ze het mooi vinden. Soms hebben mensen die dit proberen echter het probleem dat het er nogal nep en onnatuurlijk uit kan zien. Het kost misschien wat oefening, maar met een paar simpele tips lukt het jou ook om jouw wenkbrauwen er erg natuurlijk uit te laten zien!

1: Ga mee met de natuurlijke wenkbrauw

De eerste tip is ook meteen het belangrijkste. Het beste is om jouw wenkbrauw net zo te tekenen als hoe hij natuurlijk loopt. Op die manier krijg je namelijk de meest natuurlijke look en passen ze het beste bij jouw gezicht. Doe je dit niet, maar maak je er een beetje een andere vorm van, dan kan het er al snel onnatuurlijk uitzien. Volg daarom altijd de vorm die je al hebt!

2: Kies de juiste kleur

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende kleuren wenkbrauwpoeder of wenkbrauwpotloden te verkrijgen. Kies een kleur die bij jouw haar past. Gebruik je bijvoorbeeld een compleet andere kleur of tint, eentje die veel donkerder is bijvoorbeeld, dan ziet dit er al snel niet neutraal uit. Je kan ervoor kiezen om ze iets donkerder te maken, maar doe dit dan wel in een tint die past bij jouw haarkleur. Zo ziet het er niet vreemd uit als je de wenkbrauwen bijtekent.

3: Maak geen harde lijnen

Je wil voorkomen dat jouw wenkbrauwen er als een soort dikke lijn uit komt te zien. Dit voorkom je door geen gebruik te maken van dikke lijnen, maar door juist zachte lijnen te zetten. Je kan door de wenkbrauw te tekenen in meerdere zachtere lijnen veel makkelijker die natuurlijke uitstraling krijgen. In plaats van dat je een harde lijn om de wenkbrauw tekent en dit inkleurt, trek je lijnen door de hele wenkbrauw. Zo ziet het er niet zo hard uit en krijg je juist dat mooie, zachte effect.

4: Vind een product dat voor jou werkt

Er zijn verschillende producten voor de wenkbrauwen die je kunt gebruiken. Zo heb je wenkbrauwgel, wenkbrauwpoeder en wenkbrauwpotloden. Er zijn zelfs een soort crèmes die je kan gebruiken om je wenkbrauwen bij te tekenen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Experimenteer hiermee en kijk wat voor jou het fijnst werkt. Alleen zo kom je erachter wat het best bij jou past.

Veel mensen hebben last van nagelbijten en komen er maar niet vanaf. Als er zenuwen zijn of als er veel stress is kan het nagelbijten beginnen maar ook in andere situatie kan dit voor komen. De nagels kunnen nauwelijks groeien of het is er al weer af. Het zijn vaak ook niet alleen de nagels maar ook de velletjes of ander haakjes bij de vingers. Hoe kunt u toch voor mooie lange nagels zorgen?

Speciale nagellak

Nagellak is er niet alleen voor de sier maar er zijn ook andere soorten nagellak die kunnen helpen. Zo is er voor nagelbijters een nagellak met een hele vieze smaak. Wanneer aan de nagels wilt bijten zal dit een stuk minder aangenaam zijn en zult u dit niet zo snel meer doen. Als u echt graag wilt stoppen is het wel belangrijk om dit bij te houden. De nagellak kan er natuurlijk ook af gaan en u zult vaak na 1 keer niet helemaal gestopt zijn. De nagellak die ook kan helpen is een versterkende of verhardende nagellak. De nagels zullen dan minder snel afbreken en zullen minder snel scheuren.

Knip uw nagels

Is het gelukt om even van uw nagels af te blijven en zijn ze iets gegroeid? Verzorg uw nagels goed en knip ze tijdig bij. Door ze kort te houden is er minder nagel om te kunnen bijten. Door ze te knippen zien ze er wel mooi en verzorgt uit. Is het gelukt om een lange tijd niet te nagelbijten wellicht kunt u ze dan iets langer laten groeien maar zodra de drang er weer is om te nagelbijten is het verstandig om ze toch bij te knippen.

Kies voor iets anders

Kan u zicht nog steeds niet inhouden tijdens stress momenten? Het is dan wellicht goed om iets anders te hebben waar u dit zou kunnen uiten. Zo kan het helpen om iets in uw zak te hebben waar u mee kunt friemelen of kies bijvoorbeeld voor Kauwgom. Tijdens de stress momenten kunt u deze dingen er bij pakken om zo van uw nagels af te kunnen blijven.

Krijg ook eens mooie lange nagels en stop met het nagelbijten!

Nu het wat kouder weer is en zult u merken dat niet alleen uw gezicht wat meer verzorging nodig heeft als anders maar ook uw lippen. In de koude lucht droogt uw huid wat uit dus dagelijks een gezicht crème kan goed helpen. Voor uw lippen is er ook verzorging nodig deze huid is zelfs nog wat gevoeliger. Bij beschadigde lippen zult u merken dat praten of eten toch wat minder prettig is. Hoe kunt u dit oplossen?

Waardoor krijgt u droge lippen?

De kou buiten kan zorgen voor extra gevoelige en droge lippen. Vaak is het een combinatie met de kou buiten en de warmte binnen. Het verschil is gewoon te groot waardoor de lippen uit kunnen drogen. De huid van de lippen is erg dun en bevat geen talgklieren. De lippen kunnen zichzelf dan ook niet soepel en vet houden met uitdrogende lucht. Wat veel mensen dan doen is hun lippen likken en vochtig houden, dan kan op korte termijn een fijn gevoel geven maar dit werkt eigenlijk averechts. Door uw lippen te likken wordt de huid alleen maar droger en het zorgt er voor dat er juist meer vocht verdampt uit de lippen. Wanneer u dit vaak doet zal de huid rond uw lippen ook rood en schilferig worden en ziet het er een stuk minder mooi uit.

Drink voldoende water

Wat wel helpt is om genoeg water te drinken. Dit zorgt er namelijk voor dat de huid gehydrateerd blijft en dus ook uw lippen. Waar u standaard al wat droge lippen heeft zult u merken dat wanneer u meer water drinkt uw lippen wat voller en vochtiger zijn. Wat dan ook helpt is om eens bij te houden wat u normaal altijd drinkt, houdt bij wat u op uw werk drinkt en thuis. Waarschijnlijk zult u dan merken dat dit veel te weinig is dus zorg dat u meer gaat drinken. Neem bijvoorbeeld een extra flesje water mee naar uw werk zo weet u precies hoeveel meer u gedronken heeft en wanneer u deze in de buurt zet zult u merken dat u deze toch vaker zult pakken.

Neem lippenbalsem mee

Zelf vindt ik lippenbalsem heerlijk om te gebruiken. Ze maken de lippen lekker zachte en vaak hebben ze een heerlijk ruikende geur. Doe er een in elke handtas, leg er een in de auto of doe er standaard een in uw jaszak. Het is dan wel belangrijk om voor een natuurlijke lippenbalsem te kiezen deze voeden de lippen extra goed.

Check voor allergieën en medicijnen

Droge en beschadigde lippen kunnen ook door een allergie komen. Merkt u dat meer water drinken en lippenbalsem niet helpt wellicht is een allergie de boosdoener. Check ook of er geen gekke dingen in de lippenbalsem zit of dat u wel een natuurlijke lippenbalsem gebruikt. Het gebruik van medicijnen kan ook de oorzaak zijn, bij enkele medicijnen is de bijwerking namelijk droge lippen. Gebruikt u medicijnen checkt dan opnieuw de bijsluiter want wellicht is dit een van de bijwerkingen.

Dat een botox behandeling een probaat middel is in de strijd tegen de onvermijdelijke rimpels waar we allemaal mee te maken krijgen, wist je natuurlijk al. Het is tegenwoordig al heel vanzelfsprekend dat je daar van tijd tot tijd een prikje botox voor gaat halen. 

Maar wist je ook dat botox aanvankelijk werd gebruikt om ongewenste spierspasmen tegen te gaan? In dit artikel vertel ik je meer over de medische toepassingsmogelijkheden van botox.

De werking van een botox behandeling

Tijdens een botox behandeling wordt je met hele dunne naaldjes geïnjecteerd met een bepaalde hoeveelheid botuline toxine, dat is de officiële naam van botox. De botox zorgt er vervolgens voor dat in het behandelde gebied de spieren zich ontspannen. Daarom werkt het ook zo goed tegen mimische rimpels. 

Maar ook diverse medische aandoeningen die direct of indirect te maken hebben met het disfunctioneren van spieren, kunnen met botox worden behandeld. 

Voorbeelden daarvan zijn: 

 • Hyperhidrosis, beter bekend als overmatig zweten. Deze aandoening resulteert in bijvoorbeeld klotsende oksels en zweethanden of voeten in een dusdanige mate dat je het niet kunt camoufleren. Deze aandoening zorgt vaak voor grote, met name sociale problemen. 
 • Tandenknarsen. Ongemerkt ’s nachts met de tanden en kiezen knarsen, kan niet alleen zorgen voor slapeloze nachten van de partner, maar kan ook schade aan het gebit toebrengen.
 • Chronische migraine. Voor mensen die lijden aan chronische migraine en dus vaak tot wel 15 dagen of meer per maand migraine hebben, kan een botox behandeling een uitkomst zijn. De migraine verdwijnt daardoor helaas niet, maar het aantal aanvallen per maand wordt er zeker door gereduceerd.
 • Blaasdisfunctie. Een mooi woord voor urine incontinentie veroorzaakt door een overactieve blaas. Met een botox behandeling zullen deze klachten zeker afnemen. 
 • Oogproblemen zoals blepharospasme, het krampachtig samentrekken van de spieren rond de ogen en strabismus, een vorm van scheelzien, kunnen ook met een botox behandeling verholpen worden. 
 • Spasticiteit. Bepaalde neurologische aandoeningen, zoals een hersenverlamming kunnen zorgen voor zeer pijnlijke onwillekeurige spierspanningen waardoor de ledematen richting het lichaam kunnen samentrekken. Deze spastische samentrekkingen komen het vaakst in de armen en handen voor.

Hoe lang werkt een botox behandeling?

Tja, behalve allemaal voordelen, kleeft er ook een nadeel aan een botox behandeling. Dat is dat een botox behandeling na een periode van 6 – 8 maanden is uitgewerkt. De medische klachten die ermee werden bestreden, komen dan in de meeste gevallen weer terug.

Het goede nieuws is dat een behandeling met botuline toxine over het algemeen geen nadelige bijwerkingen heeft en dus zonder problemen weer herhaald kan worden. Het is hierbij wel van groot belang dat de behandeling door een specialist wordt uitgevoerd. 

Wordt een medische botox behandeling vergoed?

Hoewel de kosten die een botox behandeling met zich meebrengt door bijna iedereen wel te dragen zijn, is het toch fijn als de verzekering deze geheel, of gedeeltelijk vergoedt.

De verzekering vergoedt niet in alle gevallen een medisch noodzakelijk botox behandeling. 

Dat hangt af van een aantal factoren:

 • Hoe je bent verzekerd en bij welke verzekeraar. Niet alle behandelingen zitten namelijk in het basispakket;
 • Of je een verwijsbrief hebt van je huisarts of van een behandelend specialist;
 • Om welke medische aandoening het gaat;
 • Of er alternatieve, goedkopere behandelingen voor de aandoening zijn;
 • Of je de behandeling uit laat voeren door een kliniek die een contract heeft met jouw verzekeraar.

Je ziet, aan de vergoeding voor een botox behandeling kunnen nogal wat haken en ogen zitten. Neem daarom altijd het zekere voor het onzekere en neem voordat je ergens een afspraak maakt altijd even contact op met jouw zorgverzekeraar. Zij kunnen je vertellen of je in aanmerking komt voor een vergoeding en aan welke voor voorwaarden je dan moet voldoen.

Het laten laseren van je ogen is een behandeling waarmee je ervoor kan zorgen dat je geen bril of lenzen meer hoeft te dragen. Deze behandeling krijgt vaak onterecht een stempel dat het heel gevaarlijk is. Uiteraard zitten er wel risico’s aan een ooglaserbehandeling maar die risico’s worden vaak overtrokken door criticasters van ooglaserbehandelingen. Je hoort vaak dat mensen zeggen dat je blind kan worden als je je ogen laat laseren. Door de behandeling zelf zal je niet blind worden, maar bij een ooglaserbehandeling bestaat altijd het risico dat er een infectie op kan treden. Dit in combinatie met het niet opvolgen van medisch advies na de behandeling kan ervoor zorgen dat er permanente schade aan uw oog ontstaat, maar dit is slechts zeldzaam voor gekomen. Het is daarom belangrijk om deze behandeling alleen door een erkende specialist uit te laten voeren en na de behandeling alle medische adviezen op te volgen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Laatjeogenlaseren.nl.

Pijn bij het herstel

Men denkt vaak dat het ogen laseren altijd een pijnlijke behandeling is, maar dit is niet geheel correct. Een ReLEx SMILE behandeling levert na de tijd bijvoorbeeld veel minder problemen op in tegenstelling tot een LASEK of een TransPRK behandeling. Welke ooglaserbehandeling je moet krijgen hangt af van de klachten die je hebt. Voordat je behandeld wordt zal er dus eerst een uitgebreid vooronderzoek plaatsvinden om te kijken welke behandeling je nodig hebt.

Nooit meer een bril op of lenzen nodig zijn?

Helaas is het niet te garanderen dat u nooit meer een bril of lenzen nodig bent. Een ooglaserbehandeling heeft zeker effect voor de meeste zichtafwijkingen, maar in de loop der jaren zullen de meeste mensen alsnog problemen krijgen met het goed kunnen blijven zien van dichtbij. Voor het scherp kunnen zien op verre afstanden is een laserbehandeling wel permanent. Het zal dus moeten blijken of u naarmate u ouder wordt een leesbril nodig heeft. Het is op voorhand moeilijk in te schatten of dit noodzakelijk gaat zijn en de tijd zal het dus leren.

Kan iedereen zijn of haar ogen laten laseren?

Niet iedereen heeft geschikte ogen voor een laserbehandeling. In sommige gevallen is het dus helaas niet mogelijk om een laserbehandeling te ondergaan. Bepaalde aandoeningen zijn een te grote belemmering om een veilige behandeling te garanderen. Bij een verhoogde oogdruk of staar is het bijvoorbeeld niet mogelijk om je te laten behandelen. Andere aandoeningen zijn een slecht reguleerbare suikerziekte en bepaalde hoornvliesproblemen (onder andere keratoconus). Mensen die last hebben van een oogontsteking zijn ook uitgesloten.

Sommige hebben er nooit last van terwijl andere geregeld naar de manicure of pedicure gaan om dit te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om ingegroeide nagels de voorkomen of te verhelpen maar hoe pakt u dit nou aan en waar moet u beginnen?

Hoe kunnen nagels ingroeien?

Nagels hebben eigenlijk een beschermende rol. Ze houden namelijk bacteriën buiten en het vormt dus eigenlijk een beschermend laagje. Het is belangrijk om ze goed te verzorgen en regelmatig knippen hoort daar dan ook bij. Wanneer u uw nagels op een verkeerde manier knipt kunnen nagels in groeien. Het dragen van strakke schoenen of schoenen met spitse neuzen kunnen het alleen maar pijnlijker maken. Het kan veel pijn en roodheid veroorzaken rond de vingers en tenen door de druk van de nagel.

Wat is de beste manier om uw nagels te knippen?

Het beste is om nagels te knippen wanneer ze wat zachter zijn. Dus na het douchen of neem vooraf een voetenbad. Het is daarbij ook goed om ze te weken met lavendel, eucalyptus of badedas dit is gelijk een goede verzorging voor uw voeden en nagels. Verwijder al het overtollige huid vooral bij de hoekjes van de nagels. Knip de nagels daarna recht en niet te kort.

Een ingegroeide nagel zelf behandelen?

Wanneer u geen tijd heeft om uw ingegroeide nagel te behandelen kunt u ook zelf aan de slag. Het is dan ook belangrijk dat de nagel en huid zacht is wanneer u dit doet dus ga in ieder geval 15 minuten weken in een voetenbad met warm water. Het belangrijkste wat u nodig heeft is een pincet en watten. U kunt met de pincet achter de ingegroeide nagel komen en deze onder uw huid vandaan halen. U kunt de watten er dan achter leggen zodat deze niet weer gelijk tegen de huid aan komt. Knip de watten af zodat u hier geen last van heeft en knip ook de nagel iets korter. Wanneer u de watten laat zitten kan de nagel weer even goed groeien zonder dat het in de huid kan prikken.

Ingegroeide nagels zijn dus makkelijker te voorkomen dan u denkt.

In de zomer houden we van felle kleurtjes en op de nagels kan dit dan ook niet ontbreken. Kies voor een mooi rode kleur of match het met uw outfit en kies voor een lichte pastel kleur. Na een paar dagen begint de nagellak vaak af te breken en zult u alles overnieuw moeten doen. Wanneer u van afwisseling houdt is dit geen probleem natuurlijk maar als dit geregeld gebeurt is het niet altijd even prettig.

Verzorg uw handen en nagels

Gebruik geregeld een handcrème voor hand en nagels. Zo blijft alles goed verzorgd en behoud u sterkte nagels. Vijl de nagels ook regelmatig en duw de nagelriemen terug. Door de verzorgde nagels blijft alles langer zitten, het zal dan ook minder snel er uit groeien omdat u de nagelriemen al terug geduwd heeft.

Af en toe naturel

Om verschillende kleuren nagellak te dragen is erg mooi maar niet altijd goed voor de nagels. Er kan geen zuurstof bij komen waardoor de nagel minder sterk en gezond is. Het is af en toe ook eens goed om geen nagellak op te doen om zo uw nagels weer sterk te maken.

Zorg voor laagjes

Het is beter om dunne laagjes aan te brengen als een dikke. Het hecht dan namelijk beter aan de nagel waardoor het langer blijft zitten. Het is ook verstandig om met een basecoat te beginnen en een topcoat te eindigen. Let wel op dat er tussentijds geen belletjes in komen want daardoor kan het sneller af gaan bladeren.

Drogen met koud water

Als u de nagellak net aan heeft gebracht moet het natuurlijk even drogen. Als ze bijna droog zijn kunt u ze even in ijswater houden of onder een koude kraan doen. De nagellak verstijft als het ware en blijven daardoor langer intact.

Gebruik geen aceton

Wanneer het tijd is voor een nieuwe kleurtje moet u eerst de oude er af halen. Dit kan makkelijk met een nagellak remover. In de meeste zit echter aceton dat erg hardnekkig is en wat de nagel kan beschadigen. Gebruik dus een nagellak remover zonder aceton dit staat duidelijk op de verpakking en werk ook nog eens heel fijn.

Binnen de lijntjes

Zit u soms nog te stuntelen om de nagellak op uw nagels te krijgen in plaats van op uw vingers? Door voor het nagel lakken vaseline op de vingers te smeren kunt u de nagellak gemakkelijk weg halen. Zo krijgt u mooie nagels zonder dat er ergens een gekke rand zit en hoeft u niet meer uw vingers nagellak vrij te maken.

Zorg voor mooi verzorgde en gelakt nagels en geniet extra lang van uw favoriete kleurtje.

Beginnen de eerste kraaienpootjes zichtbaar te worden of heeft u hier al veel langer last van? Er zijn een aantal tips die de kraaienpootjes kunnen verminderen. Zorg voor een jeugdige uitstraling en voel u weer goed in uw eigen vel.

Hoe ontstaan kraaienpootjes?

Het worden ook wel lach rimpels genoemd. Dit gedeelte van de huid is verbonden met de mimiek van uw gezicht. Wanneer u lacht maar ook wanneer u fronst zullen deze rimpels zichtbaar worden. De huid verliest naarmate we ouder worden ook meer elasticiteit deze rimpels zullen dan dus steeds zichtbaarder worden. Dit zijn dan ook de eerste rimpels die zichtbaar zullen zijn als we ouder worden.

Zon bescherming

Door de UV-straling die in het zonlicht zit zal de huid sneller gaan verouderen en zullen er dus ook meer rimpels gaan ontstaan. Zorg dat u zich goed insmeert met zonnebrand dus ook in uw gezicht. Een zonnebril kan ook verstandig zijn, het houd het felle licht tegen waardoor u niet met uw ogen zult knijpen. Sommige mensen houden er van om te gaan zonnen maar hierdoor helpt u het verouderingsproces, u doet er verstandig aan om gewoon lekker in de schaduw te blijven zitten.

Huidverzorging

Zorg ook dat uw huid goed gehydrateerd blijft. Door een droge huid kunnen de rimpels ook sneller ontstaan. Smeer uw gezicht dus in met een verzorgende crème en vooral bij uw ogen. De huid rondom de ogen zijn ook extra gevoelig en dun, goede hydratatie kan uw huid weer laten stralen.

Gebruik anti-age producten

Misschien bent u wel zo eigenwijs dat u nog steeds dezelfde producten gebruikt als vroeger. Houd er echter rekening mee dat uw huid ook veranderd en dat ze behoefde hebben aan andere dingen. Zo zitten er in anti-age producten plantaardig cypergras dat de huid verstevigd en zorgt voor minder kraaienpootjes. Hier vindt u ook vaak vitamine E in terug wat de vroegtijdige huidveroudering helpt voorkomen.

Leef gezond

Alles wat u doet kan er voor zorgen dat uw gezondheid en uw huid veranderen. Als u veel fastfood eet of veel drinkt of rookt kan dit dus effect hebben op huid en gezondheid. Door te kiezen voor gezond voedingspatroon en door voldoende water te drinken kan dit een groot verschil maken voor de kraaienpootjes.

Heeft u alles al geprobeerd?

Wanneer u bovenstaande tips allemaal al geprobeerd heeft zou u ook kunnen kiezen voor een fractionele laserbehandeling. De huid wordt dan geprikkeld op collageen en elastine aan te maken waardoor fijne lijntjes zullen verdwijnen. De huid direct bij de ogen kunnen niet behandeld worden maar daaromheen wel.

Nu het mooie weer er weer aankomt is het belangrijk om uw huid goed te beschermen. De zon kan soms erg sterk zijn waardoor het verbranden van de huid erg snel kan gaan. Als u flink verbrandt kunt u hier veel last van krijgen en verbranden is eigenlijk nooit goed voor de huid. Wat kunt u doen om uw huid te beschermen?

Waarom wordt je bruin of rood?

Een gebruinde huid is eigenlijk een teken van het afweermechanisme van de huid. Door het bruin worden zal de huid zich beschermen tegen de schadelijke uv-stralen en zult u dus minder snel verbranden. Een verbrande huid wil dus eigenlijk zeggen dat het afweersysteem de zon nog niet aan kan. Een verbrande huid is niet alleen pijnlijk maar het zorgt ook voor minder elasticiteit en verhoogt het risico op huidkanker.

Zoek de schaduw op

Het is natuurlijk bekend dat de zon zorgt voor een kleurtje of het nou bruin of rood is. Als u snel verbrand is het verstandig om geregeld de schaduw op te zoeken. Wilt u toch graag een mooi bruin kleurtje krijgen is dit geen probleem, in de schaduw wordt u ook bruin. Dan wellicht wel wat minder snel maar dat is juist goed voor de huid. Kies dus bij voorkeur een plekje in de koele schaduw dan in de brandende warme zon.

Draag goede kleding

Het is belangrijk om uw huid ook af en toe rust te gunnen tegen de zon. Draag zo nu en dan ook kleding dat uw schouders of armen bedekt om uw huid even te laten herstellen en rust te gunnen tegen de zon. Deze lichaamsdelen worden zo de volgende keer minder snel rood en behouden hun elasticiteit.

Lekker smeren

Zonnebrand wordt erg veel gebruikt en maar goed ook. Het beschermd de huid tegen de schadelijke uv-stralen en zorgt er voor dat u in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Hoe hoger de factor hoe langer de zonnebrand beschermd, zorg er wel voor dat u zich vaak genoeg insmeert en niet één keer op een dag de zonnebrand pakt. De prijs van de zonnebrand maakt niet uit want ze beschermen allemaal even goed, echter zal de één lekkerder ruiken of makkelijker in gebruik zijn.

Vergeet uw gezicht niet!

De huid van uw gezicht kan soms erg gevoelig zijn. Gebruik bijvoorbeeld een speciaal lippenbalsem die beschermd tegen de zon. Zet een hoed op, dit filtert het zonlicht en houdt veel uv-stralen tegen die anders in uw gezicht komen. Een zonnebril is ook erg fijn om te hebben. U kunt uw ogen even ontspannen en rust geven door een zonnebril. Doordat u niet meer met uw ogen knijpt zal dit ook veel kraaienpoten voorkomen.

Verzorg uw huid ook na het zonnen

Als u een heerlijk dagje op het strand geweest bent of gewoon heeft genoten van de buitenlucht is het belangrijk om uw huid daarna goed te verzorgen. Ze hebben de zon de hele dag kunnen verdragen en hebben dus wat extra verzorging nodig. Ga lekker koud douchen om de warmte uit uw huid te halen en smeer u in met bodylotion of aftersun. Het vocht in uw huidcellen wordt aangevuld en uw huid blijft mooi stralen.

Pin It