Rubriek

Chirurgie

Rubriek

Wanneer u veel last heeft van ontstoken amandelen kan het soms verstandig zijn deze te laten verwijderen. Amandelen knippen komt veel voor bij kinderen maar toch krijgen ook volwassenen er mee te maken. Lange perioden van een verstopte neus, keelpijn, snurken en door de neus praten kunnen indicaties zijn van ontstekingen. Wanner u steeds vaker last krijgt van ontstoken amandelen kunt u ze laten verwijderen.

Wat zijn amandelen

Ons lichaam beschikt over een Lymfkliersysteem. Het lymfkliersysteem bestrijd infecties in ons ons lichaam. Ook in onze mond zit lymfklierweefsel, de overgang van mond en neus naar de keel bevat een ring van weefsel waar zoveel mogelijk infecties onschadelijk worden gemaakt. Amandelen bevinden zich in de neuskeelholte, in de keel en achter op de tong.

Wanneer kun u amandelen laten verwijderen

Wanneer u last heeft van chronische ontstekingen of er een acute ontsteking optreed kunt u in overleg met een dokter ze laten verwijderen. Vaak is er sprake van een langere periode van ontstekingen, verhoging in de lichaamstemperatuur, verminderde eetlust. Wanneer medicijnen niet voldoende helpen of steeds vaker nodig zijn om de ontstekingen terug te dringen kan het verwijderen de enige oplossing zijn.

Knippen of verwijderen

Bij kinderen tot 10 jaar worden amandelen geknipt. Bij ouderen kinderen en volwassenen worden ze verwijderd. De ingreep vindt plaats onder gehele narcose. De ingreep is een dag opname wat in veel gevallen betekent dat u na de operatie weer op dezelfde dag naar huis mag.

Complicaties

Na de operatie heeft u kans op nabloedingen ook kan smaakveranderingen optreden. Met pijnstilling en veel rust heeft u een goed herstel. Bij complicaties is het altijd verstandig te overleggen met uw arts. Geen operatie is zonder risico. Wanneer u veel last heeft van ontstoken amandelen kan het toch een verademing zijn om een operatie te ondergaan.

Heeft u zelf een nieuwe nier nodig of zit u er aan te denken om zelf een nier te doneren. Hoe werkt het precies en wat moet u hierover weten? Geeft u een donornier of wilt u er graag een krijgen?

Bent u geschikt?

Wanneer u een nier wilt doneren kan dit niet zomaar. Het moet wel een goede match zijn u kunt namelijk niet aan iedereen een nier geven. Vaak wordt er eerst binnen de familie gekeken vaak is hier de beste match te vinden. Het is natuurlijk ook zelf belangrijk om de voor en na delen af te wegen. Zo kunt u natuurlijk wel iemand redden of het leven van hem of haar beter maken. Zelf moet u de operatie ondergaan, herstellen en u moet natuurlijk leven met 1 nier, wat normaal geen probleem zou moeten zijn.

Hoe werkt de donatie?

Wanneer het tijd is voor de operatie worden jullie vaak beide op de zelfde dag geopereerd. In de meeste gevallen zal dit in het zelfde ziekenhuis zijn, wanneer u doneert aan een onbekend iemand kan dit ook een ander ziekenhuis zijn. Voor de operatie moet u vaak wel een nachtje blijven in het ziekenhuis. De ontvanger die blijft vaak iets langer vaak kunnen ze na 3 tot 5 dagen zien af alles goed aanslaat en of het echt zijn werk doet.

Hoe lang gaat een donornier mee?

Wanneer u een donornier heeft kan deze vaak erg lang mee gaan. Het kan echter zijn dat het steeds iets minder goed werkt. Wanneer u een nier heeft ontvangen van iemand die overleden is kan de werking na 5 jaar rond de 68% zitten terwijl dit in het eerste jaar nog 86% is. Wanneer u een nier heeft ontvangen van iemand die nog leeft dan werkt de nier vaak wat beter. Na 5 jaar zal dit nog ongeveer voor 84% werken.

Wanneer u veel last krijgt van uw heup en het goed bewegen hiervan kunt u een heupprothese overwegen. In eerste instantie wordt gekeken naar andere oplossingen maar wanneer dit niet zal helpen zullen ze een heupprothese voorstellen. Hoe gaat dit precies en wat moet u hierover weten?

Waarom een Heupprothese?

In de meeste gevallen zullen wat oudere mensen een heupprothese krijgen. Dit komt vaak door heupslijtage en kan veel pijn veroorzaken in de lies, billen en bovenbenen. De gewrichten worden stijver en dit maakt het er niet makkelijker op. Dit zal dan ook vaak een combinatie zijn met artrose. Een heupprothese zorgt voor vermindering van pijn en u krijgt hierdoor meer bewegingsvrijheid in de dagelijkse dingen.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Het klinkt als een flinke ingreep maar de operatie duur bij elkaar ongeveer 1 tot 1,5 uur. U zult daarbij geheel of regionaal verdooft worden, u zult daarbij op uw zij liggen zodat ze goed bij het gewricht kunnen komen. Ze zullen de heup kop en kom van elkaar halen om zo alles goed te bekijken en de geïrriteerde delen weg te halen. Ze zullen een kunstmatige kome en steel met heup kop plaatsen waardoor u alles weer soepel kunt bewegen.

Na de operatie

Wanneer u de operatie heeft gehad kunt u de zelfde of de volgende dag vaak al oefenen met het lopen en bewegen hiervan. Het zal een beetje vreemd zijn om direct te gaan lopen maar dit is juist goed om het in beweging te houden. Na een aantal dagen mag u dan ook naar huis en zult u thuis verder herstellen. Het is daarbij belangrijk om thuis wat dingen aan te passen. Zo is een lange schoenlepel handig en een rollator zal u in het begin helpen bij het lopen. Na een tijdjes zult u deze niet meer nodig hebben. Een toiletverhoger of een handgreep bij het bed kunnen het ook allemaal een stuk makkelijker maken.

Van deze operatie zult u een stuk sneller herstellen als u vooraf denkt.

AMT Medical ontvangt 10 miljoen euro om ELANA™-innovatie op de markt te zetten.

Het bedrijf Advanced Medical Technologies (AMT) ontvangt 10 miljoen euro van regionaal ontwikkelfonds Oost NL, NextGen Ventures, Utrecht Holdings en aan subsidies om de nieuwe ELANA HEART-technologie verder te ontwikkelen. Met deze technologie is het niet meer nodig om bij een bypassoperatie de borstkas open te snijden en een hart-long machine aan te sluiten. De patiënt heeft een veel korter herstel en kan na een paar dagen alweer naar huis. Naar verwachting worden later dit jaar de eerste patiënten behandeld.

Jaarlijks ondergaan in Europa 250.000 mensen een bypassoperatie, omdat een kransslagader is dichtgeslibd. Die kransslagaders voorzien het hart van zuurstof en voedingsstoffen. Als zo’n ader verstopt zit, kan dit tot een hartinfarct leiden. De oplossing is een omleiding van de bloedtoevoer. Een andere slagader wordt dan aangesloten op het vernauwde vat, vlak na de opstopping. Hiervoor zaagt een arts de borstkas open en sluit het lichaam aan op een hart-longmachine, zodat het hart stilgezet kan worden. Op een kloppend hart kunnen bloedvaten van drie millimeter doorsnede niet aan elkaar worden gehecht. Het is een operatie die een halve dag duurt en waarvan de patiënt maandenlang moet herstellen.

Opereren zonder hechtingen

AMT Medical wil hier verandering in brengen en ontwikkelde daarvoor de ELANA HEART-technologie. Hiermee kan een chirurg in alle rust een omleiding aanleggen en testen op lekkage, voordat hij de bloedstroom door de bypass laat lopen. Pas als de aansluiting is gemaakt, stanst een speciale laser via een dunne katheter een gat in het bloedvat. Een speciaal instrument, de Octopus®, houdt het kloppende hart stabiel tijdens de operatie.

De chirurg kan met een speciale clip het omleidende vat vastmaken op het ontvangende vat, zonder dat daar hechtingen voor nodig zijn. Tussen de ribben door kun je namelijk niet secuur hechten.

Doordat de borstkas niet open hoeft, heeft de patiënt een kortere hersteltijd, is er minder kans op complicaties en zullen de zorgkosten afnemen. Hierdoor is de operatie minder ingrijpend en komen ook patiënten die te zwak zijn voor de huidige bypassoperatie, ervoor in aanmerking.

De techniek is gebaseerd op de ELANA BRAIN-technologie, jaren geleden bedacht door oud-neurochirurg prof. Cees Tulleken van het UMC. Hiermee konden chirurgen een bypass maken bij patiënten bij wie een bloedvat in de hersenen op springen staat. Die techniek werd wereldwijd standaard gebruikt. Inmiddels worden stents (klein buisje van gaas) gebruikt in de neuro-chirurgie.

Investering in coronatijden

De ELANA HEART-innovatie is inmiddels succesvol in varkens getest. De volgende stap is een klinische studie in het Charité Universitätsmedizin Berlin en in het Sint-Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Daar zullen de eerste patiënten worden behandeld. Voor deze vervolgstudie was nog financiering nodig en dat is er nu, dankzij regionaal ontwikkelfonds Oost NL, NextGen Ventures en Utrecht Holdings (van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht).

“In deze COVID-19 periode ben ik blij met de investering voor een nieuwe coronaire bypass procedure. In mijn ogen hebben we hier te maken met een kansrijk innovatief product, met enorm veel potentie om de minimaal invasieve bypass drastisch te verbeteren en te vereenvoudigen. Ik wens AMT Medical veel succes met deze financiering”, aldus Viktor Mattousch, senior investment manager Life Sciences bij Oost NL.

“We zijn zeer verheugd met het vertrouwen in onze innovatie. Nu kunnen wij de belangrijke stap zetten naar de behandeling van de eerste patiënten met een bypass operatie. Wij hebben vertrouwen in de procedure aangezien ons team de ELANA BRAIN-technologie al eerder wereldwijd op de markt heeft gezet”, zegt Rutger Tulleken, CEO van AMT Medical.

Bron: AMT- medical

Na de maag komt eerst de dunne darm en daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint zit ook een dood lopend stukje darm, dit is de dikke darm. Het is vaak 2 tot 10 centimeter lang en heeft eigenlijk geen functie in ons lichaam. Het gebeurt vaak dat de blinde darm ontstoken is daarom wordt de blinde darm in zijn geheel verwijderd. Wanneer u geen last heeft van de blinde darm kan deze dan ook blijven zitten.

Diagnose vaststellen

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een blinde darm ontsteking. Wanneer u naar de huisarts gaat zal er eerst gekeken moeten worden naar de klachten en of het dan ook om een blindedarmontsteking gaat. Het gaat meestal gepaard met buikpijn rechtsonder in de buik maar het kan ook zorgen voor misselijkheid, temperatuurverhoging. De arts zou het ook op een andere manier kunnen controleren, wanneer de buik rechts onder ingedrukt wordt en er bij het loslaten meer pijn ontstaat dan gaat het om een blindedarmontsteking.

Behandeling

Wanneer er vastgesteld wordt dat u een blindedarmontsteking heeft is de beste oplossing een operatie. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden afhankelijk van de ernst van de ontsteking maar dit zal met de arts overlegd worden.

  • Kijkoperatie
    Tijdens de kijkoperatie wordt er een klein gaatje gemaakt in de buikwand. Hierdoor kan een kleine camera en andere instrumenten in de buik komen om de blinde darm te kunnen verwijderen.
  • Klassieke operatie
    Bij de klassieke operatie wordt er een sneetje gemaakt in de buikwand. Het is dus een open operatie waarbij het makkelijker is om de blindedarm te verwijderen. Vaak wordt voor deze operatie gekozen wanneer de patiënt al meerder buikoperaties heeft gehad.

Het herstel

Het kan per persoon verschillen hoe het herstel verloopt, het is ook erg afhankelijk van hoe erg de ontsteking is geweest. Wanneer u thuis bent kan dit enkele dagen tot weken duren. Verzorg daarbij de wond goed enkel met water zonder zeep en vervang daarbij vaak de pleister bij de wond.

Wanneer u uw blinde darm nog heeft kan deze gewoon blijven zitten of er moet een ontsteking optreden. 1 op de 15 mensen krijgt een blindedarmontsteking dus er is ook grote kans dat u hier geen last van zult krijgen. Dit gebeurt anders ook vaak op een wat jonge leeftijd, bij kinderen of jongere maar het zou ook later op kunnen treden. Heeft u geen last of is de blindedarm al verwijderd? U hoeft zich dan geen zorgen te maken.

Wanneer het niet lukt om af te vallen kan dit erg frustrerend zijn. U doet zo uw best om het gewicht kwijt te raken maar als dit na verschillende diëten niet lukt kan dit erg vervelend zijn. U beweegt wat meer als dat u deed en probeert op uw voeding te letten. Het kan echter zijn dat uw maag al zo opgerekt is dan u gewoon altijd honger heeft of meer honger dat dat zou moeten.

Wat is een maagverkleining?

Een maagverkleining kan op verschillende manieren. Het is bedoeld om de maag kleiner te maken en zo de eetlust te verminderen en kleinere porties binnen te krijgen. Zo kunt u af vallen zonder honger te hebben. Dit zijn de verschillende vormen van een maag verkleining:

  • Gastric Bypass: De maag wordt hierbij verkleind en een gedeelte van het spijsverteringskanaal wordt omgeleid
  • Gastric Sleeve: Er wordt een groot deel van uw maag verwijderd. De in en uitgang blijven verder het zelfde alleen zal de maag aanzienlijk kleiner zijn
  • Maagband: Er wordt een soort siliconenbandje rond de maag geplaatst via een kijk operatie. Zo wordt de maag verdeeld in een kleine voormaag en een grotere rest maag. U krijgt hierdoor sneller het gevoel dat u vol zit

Wanneer komt u in aanmerking voor een maag verkleining?

Niet iedereen kan zomaar een maagverkleining ondergaan. Het wordt naar verschillende dingen gekeken en aan de hand daarvan wordt er besloten of u in aanmerking komt of niet. In sommige gevallen zal het zelfs vergoed worden door de zorgverzekeraar omdat het veel positieve effecten heeft op uw gezondheid.

  • BMI: Body mass index hoger dan 40
  • Leeftijd: Een maag verkleining is mogelijk tussen de 18 en 65 jaar
  • Gezondheid: U moet verder wel gezond zijn om de operatie te ondergaan. U moet bijvoorbeeld geen probleem met hart of longen hebben.
  • Aanpassen: Een maag verkleining is voor de rest van uw leven dus u moet zich volledig aan kunnen passen nu voor nu maar dus altijd

Gezondheidsvoordelen

Wanneer iemand obesitas heeft kan dit voor veel gezondheidsproblemen zorgen. Als ze het gewicht verliezen zal dit alleen maar positieve effecten hebben op de gezondheid. Zo kan het helpen bij:

  • Verhoogd cholesterol
  • Hart en vaatziekten
  • Suikerziekte
  • Slaapapneu
  • Artrose
  • Onvruchtbaarheid

Als u obesitas heeft kan een maagverkleining een verstandige keuze zijn. Overleg met uw dokter en arts wat voor u de beste optie is en verdiep u eens in dit onderwerp. Kom meer te weten over de voordelen en de dingen die u aan moet passen in het dagelijkse leven.

Door coronacrisis meer tijd voor invullen keuze op donorregister.nl

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft zijn keuze al ingevuld. Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het register. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. Vanaf begin september stuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld.

Van alle ingevulde keuzes gaat het bij ruim de helft (53%) om toestemming voor het doneren van organen en weefsels met of zonder uitsluiting van specifieke organen en weefsels. Van alle personen die hun keuze hebben ingevuld geeft circa 36% aan geen donor te willen worden. Een kleine groep (11%) laat deze keuze over aan familie of een andere bekende. Tussen 28 mei en 28 juni vulden bijna 200.000 personen hun keuze in.

Brieven van het Donorregister
Volwassenen die nog een keuze moeten invullen in het Donorregister, ontvangen een brief met de vraag dit alsnog te toen. Het gaat om bijna 7 miljoen brieven. Daarom gebeurt dit stap voor stap. Inwoners van Noord-Holland ontvangen in september en oktober de brief. Wie zes weken na ontvangst van de eerste brief niets invult, krijgt een tweede brief. Wie ook dan binnen zes weken geen actie onderneemt, komt met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister te staan en ontvangt hier een brief over. Je kunt je keuze altijd veranderen. Bekijk hier de planning van de brieven.
‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de nabestaanden.

Campagne en materialen
Om iedereen in Nederland te informeren over de nieuwe donorwet en de brieven die hierover worden verstuurd, start deze zomer de campagne met onder andere tv- en radiospotjes. Daarnaast is er een nieuwe voorlichtingsfolder en geldt vanaf 1 juli een aangepast formulier voor mensen die hun keuze liever op papier invullen.

Sommige mensen hebben afstaande oren ook wel flaporen genoemd. Sommige hebben er geen last van en de haren vallen er mooi over heen. Afhankelijk van de grote van de oren kan het bij sommige mensen meer storend zijn. Ongeveer 5% van de Nederlanders hebben flaporen en dit kan vaak voor onzekerheid zorgen.

Wat zijn flaporen?

Een flapoor is eigenlijk een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Het is vaak zo dat de spier rond het oor net iets anders is aangehecht en het oor dus niet langs het hoofd blijft. Als het oor meer dan 2 centimeter van het hoofd afstaat wordt het pas een flapoor genoemd. Meestal is dit direct na de geboorte zichtbaar maar door de groei kan ook zijn dat het later pas opvalt. Vaak is het erfelijk maar het kan ook spontaan ontstaan.

Krijg je last van flaporen?

Medisch gezien kunt u geen last krijgen van afstaande oren. U kunt er gewoon goed mee horen en alles doen wat de rest ook kan. Echter kunt u wel mentaal klachten krijgen, door bijvoorbeeld pestgedrag of onzekerheid. Sommige mensen vinden hun oren niet mooi en kunnen hier veel mentale klachten van krijgen. Door het te verhelpen staat u sterker in uw schoenen en zullen er geen onzekerheden meer zijn over uw oren.

Hoe zet u alles in gang?

Wanneer u af wilt van uw flaporen zult u een aantal stappen doorlopen. Ik zal u het proces in grote lijnen uitleggen zodat u weet waar u aan toe bent.

  • Stap 1: Bezoek de huisarts
    U kunt naar uw huisarts stappen om de voor- en nadelen met u te bespreken en u zult dan eventueel een doorverwijzing mee krijgen.
  • Stap 2: Plannen
    Als u bij de specialist terecht gekomen bent zullen ze kijken wat voor uw oren de beste aanpak is en hoe en wanneer ze het gaan doen.
  • Stap 3: De operatie
    De operatie kan gedaan worden met een plaatselijke verdoving maar het is ook mogelijk om dit in een korte narcose te doen. De ingreep duurt iets minder dan een uur voor beide oren. Er wordt wat kraakbeen uit het oor gehaald waardoor de vorm weer normaal wordt.
  • Stap 4: Na de operatie
    Als u net geopereerd bent draagt u verband. Dit zal de eerste 2 a 3 dagen zijn afhankelijk van hoe het aanvoelt. Daarna mag u weer douchen en haren wassen.
  • Stap 5: Haarband
    Als het verband er af is zult u een soort haarband krijgen die u 2 weken moet dragen. De eerste week zal dit dag en nacht zijn en de tweede week is het alleen maar ’s nachts nodig.
  • Stap 6: Litteken
    Het litteken zal na de operatie wat gevoelig blijven. Zo zult u het eerst jaar wellicht iets pijnlijke oren kunnen krijgen door temperatuurwisselingen.

Nu u weet hoe het proces in zijn werk gaat bij flaporen kunt u met de juiste informatie het proces in gang zetten of iemand anders adviseren.

Een menselijk lichaam heeft gemiddeld 25 moedervlekken. Een moedervlek is een bruine ophoping van kleurstof in de huid. Iedereen heeft moedervlekken en ze zijn dan ook heel normaal. In sommige gevallen is het nodig een moedervlek te laten onderzoeken bijvoorbeeld bij onregelmatige vormen, onscherpe begrenzing, verandering van vorm of jeuk. Een moedervlek kan soms huidkanker worden dus vertrouwd u het plekje niet raadpleeg dan een huisarts.

Moedervlekken chirurgisch verwijderen

U kunt zowel goedaardige als kwaadaardige moedervlekken laten verwijderen. Wanneer u om medische redenen een moedervlek moet laten verwijderen gaat dit altijd via een arts. Wilt u een moedervlek om cosmetische redenen verwijderen dan kan dit ook maar worden deze bij een verzekering waarschijnlijk niet of slechts deels vergoed. Een cosmetische reden om een moedervlek te laten verwijderen kan zijn omdat hij op een onhandige plek zit of omdat je hem niet mooi vindt.

Voor het verwijderen van een moedervlek krijgt u een plaatselijke verdoving. De chirurg zal voor de behandeling laten zien hoeveel er uit de huid wordt gesneden. Na het verwijderen van de moedervlek zal de chirurg de wond hechten en afplakken. Bij een medische verwijdering zal de moedervlek worden opgestuurd naar een laboratorium om te laten onderzoeken of deze goed- of kwaadaardig is. Het kan nodig zijn om nog een keer terug te komen naar de arts om de hechtingen te laten verwijderen. U houdt in veel gevallen een litteken over aan de verwijdering van een moedervlek. De chirurg zal proberen het litteken zoveel mogelijk met de huidlijnen te laten mee lopen om het zo goed mogelijk te verbergen.

Twijfelt u aan moedervlekken omdat ze van vorm veranderen? Raadpleeg dan altijd een arts. Heeft u een moedervlek op een plek waar u zich er aan stoort? Dan is een verwijdering om cosmetische redenen altijd een mogelijkheid. Informeer van te voren bij uw verzekering wat wel en niet vergoed wordt zodat er geen verrassingen achteraf zijn.

Heeft u er nog niet bij stilgestaan of bent u er nog niet uit of u uw organen wilt doneren na overlijden. U komt bij het lezen van dit artikel alles te weten over het doneren van organen en de verschillende mogelijkheden hierin.

Uw arts bekijkt de registratie

Als iemand komt te overlijden kan het zijn dat diegene donor kan worden. Een arts is dan verplicht de keuze in het donorregister te bekijken. Alleen artsen en bepaalde medewerkers kunnen in dit donorregister kijken. Hiervoor zijn strenge regels en afspraken. Uw gegevens zijn hier dan ook veilig. Als u uw keuze veranderd is dit binnen 4 weken te zien. Als u uw keuze uit het donorregister heeft laten verwijderen is dit niet meer te zien in het systeem.

Gesprek met de familie

Als een arts in het donorregister gekeken heeft gaan ze in gesprek met de familie. Ze mogen nooit zomaar opereren zonder contact te hebben gehad met familie. Onder familie verstaan ze partner, ouders, kinderen en broers en zussen. Er wordt een gesprek gehouden waarbij alles uitgelegd wordt en waarbij zowel doktoren alsook familie alle vragen kunnen stellen. U kunt in uw gegevens ook één persoon aangeven die een beslissing moet maken over de orgaandonatie. De arts kan dan met de juiste persoon contact opnemen en nagaan of de persoon donor is of niet. Het gebeurt wel eens dat mensen geen familie hebben. Ze moeten dan altijd wel contact met iemand hebben die een grote rol in hun leven heeft gehad. Dit kan bijvoorbeeld een vriend zijn of een mantelzorger. Als de arts geen contact kan krijgen met iemand dan gaat de donatie niet door.

Doneren

Als er uit het donorregister blijkt dat u donor bent en als er een gesprek is geweest met de familie kunnen ze het proces in gang zetten. Zo moet de arts nog extra onderzoeken doen of alles inderdaad wel gezond is en of er een goede match is voor het orgaan of weefsel. Als het om organen gaat blijft de persoon aan de beademing om alle organen gezond te houden. Als alles gelukt is zullen ze het lichaam klaar maken voor de operatie. Het is dan tijd voor familie om afscheid te nemen. Na de operatie zorgen de artsen er voor dat alles er netjes uitziet en kan de familie een begrafenis of crematie regelen. Ongeveer 6 weken na het doneren van het orgaan krijgt de familie bericht of het gelukt is en ontvangen ze meer gegevens over de ontvanger.

Wat kunt u doneren?

  • Organen:
    Het is mogelijk om organen te doneren, dit kan alleen wanneer iemand in het ziekenhuis komt te overlijden. Het is mogelijk om lever, hart, longen, alvleesklier, dunne darm en nieren te doneren.
  • Weefsel: 
    Bij weefsel maakt het niet uit of iemand in het ziekenhuis of thuis komt te overlijden. Het weefsel dat gedoneerd kan worden is oog weefsel, hartkleppen, grote bloedvaten, huid, bot- kraakbeen- en peesweefsel.

Uw keuze

Misschien heeft u uw keuze al wel gemaakt maar mocht u nog twijfelen dan heeft u nu meer inzicht in het doneren. Maak uw keuze kenbaar op donorregister zo weet iedereen wat uw keuze is of wie ze hiervoor moeten contacten. Uw familie weet misschien niet wat u ingevuld heeft maar het is ook voor hun erg prettig om te weten wat u zou willen.

Pin It