Menu
Dieet / Voedselallergie

Wat is een lactose intolerantie en hoe ga je hiermee om?

lactose intolerantie

Het hebben van een lactose intolerantie kan een vervelende ervaring zijn. Daarom is het handig om te weten wat een lactose intolerantie eigenlijk inhoudt. En misschien zelfs wel beter, hoe je met deze intolerantie om kunt gaan. Of wanneer je last hebt van klachten na het eten van bepaalde producten, wil je graag uitsluiten waar dit aan licht. Als je weet waar je een intolerantie voor hebt, kun je hier mee leren leven. Daarom gaan we in deze blog in op de lactose intolerantie.

Wat is een lactose intolerantie?

Een lactose intolerantie komt voor in de dunne darm. De oorzaak van deze intolerantie is een tekort aan het lactase-enzym, welke de stof lactose moet verteren. Lactose is een stof die voorkomt in zuivelproducten en wordt ook wel melksuiker genoemd. Wanneer lactose in de dunne darm terecht komt, wordt deze normaalgesproken verteerd door het lactase-enzym. Dit enzym zet namelijk de lactose om in glucose en galactose. En aangezien dit enzym niet voldoende aanwezig is bij een lactose intolerantie, kan de lactose niet verteerd worden. 

Waar kun je een lactose intolerantie aan herkennen?

Om uit te kunnen sluiten of je inderdaad last hebt van een lactose intolerantie, moet je wel weten welke symptomen hierbij horen. Een lactose intolerantie is te herkennen aan de volgende klachten: buikpijn, opgeblazen gevoel, verstopping, diarree, darmkrampen en winderigheid. Wanneer deze klachten voordoen na het consumeren van een product wat lactose bevat, is er een grote kans dat het een lactose intolerantie is. Maar het kan natuurlijk ook een andere intolerantie zijn, maar een lactose intolerantie is wel een veel voorkomende intolerantie.

Wat kun je doen tegen een lactose intolerantie?

Als het gaat om een lactose intolerantie kun je niets doen, om de intolerantie volledig te laten verdwijnen. Maar er zijn wel manieren om er mee om te kunnen gaan. Zo kun je een dieet aanhouden welke een lactosevrij dieet is, hier zijn speciale diëten voor opgesteld welke je erbij kunnen helpen. Maar aan de andere kant wil je er soms ook geen rekening mee hoeven te houden, voor als je bijvoorbeeld met vrienden uit eten gaat.

In dit geval is er wel een hulpmiddel welke helpt bij het verteren van lactose. Dit zijn namelijk lactase supplementen die het tekort aan het lactase-enzym opvullen. Deze supplementen zijn ontwikkeld door Intoleran Digestive Experts. Zo kun je tijdens een etentje zorgeloos genieten van alle gerechten. De lactase supplementen zijn te verkrijgen in verschillende vormen, zo kun je het als capsules, als tabletten of als druppels nemen.