Rubriek

Online gezondheidsvoordelen

Rubriek

Gezondheidsapps helpen je bij het verbeteren van je gezondheid en zorgen voor een gezondere leefstijl. Deze gezondheidsapp zijn eenvoudig te downloaden op elke type smartphone, zelfs op een iPhone refurbished. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld een een refurbished iPhone Xs. Er zijn momenteel veel verschillende soorten gezondheidsapps te verkrijgen die elk passen bij een bepaald probleem die jij wilt tackelen. Wil je gezonder eten? Dan heb je een app nodig die bijhoudt hoeveel je eet en hoeveel calorieën je binnen krijgt. Zoek je naar wat meer beweging? Dan is een app die bijhoudt hoeveel je beweegt erg handig. In dit artikel focussen we ons op de top 3 gezondheidsapps.

Nummer 1: MyFitnessPal

Vind je het erg lastig om af te vallen? Dan is MyFitnessPal de perfecte oplossing voor jouw probleem. Wanneer je deze app voor het eerst gebruikt, dien je eerst aan te geven wat het doel is dat je wilt bereiken. Daarna geef je aan hoeveel je beweegt, wat je gewicht is en hoelang je bent. Deze app geeft dan aan hoeveel calorieën je binnen mag krijgen per dag, met je huidige leefstijl. Alles wat je drinkt en eet dien je aan te geven, om zo een goed overzicht te kunnen behouden over wat je allemaal binnen krijgt. Ook als je hebt gesport, kun je dit aangeven in de app. De app haalt dan de verbrande calorieën van het totaalaantal calorieën dat je hebt binnen gekregen die dag af.

Nummer 2: Runtastic

Met de Runtastic app zorg jij ervoor dat je overzicht houdt over de mate waarin je beweegt. Deze gezondheidsapp houdt bij wanneer hebt gefietst, gewandeld en hebt hardgelopen en meet de afstand die jij hebt afgelegd tijdens de beweging die je hebt gehad. Daarnaast houdt de app bij hoeveel calorieën je hebt verband.

Heb je geen motivatie meer? Geen probleem, de app heeft ook een cheer functie. Dit houdt in dat de app je aanmoedigt wanneer je er even doorheen zit.

Nummer 3: Sleep Better

Niets is vervelender dan ’s nachts vaak worden of nog moe zijn wanneer je wakker wordt. Wil je hiervan af komen? Dan is het handig om de app Sleep Better te downloaden op je smartphone. Wil je deze app zo optimaal mogelijk gebruiken, dan dien je elke dag je leefpatroon aan te geven. Je geeft de app informatie over wat je gedurende de dag gedaan hebt, zoals hoeveel je gegeten hebt, of je op je smartphone hebt gezeten voor het slapen of dat je bijvoorbeeld alcohol hebt gedronken. Deze app combineert dan al deze factoren zodat er een ideaal slaapplan gecreëerd kan worden.

De app registreert hoe je slaapt en herkent je rem-fases. Hiervoor dien je je smartphone op je bed, naast je kussen te leggen. Doordat Sleep Better je slaappatroon herkent, is de app instaat om een slimme wekker te zetten. Dit houdt in dat de app een wekker zet om het moment dat jij niet in een diepe slaap zit, zodat je uitgerust wakker wordt.

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19. De wet regelt de wettelijke grondslag voor het gebruik van de CoronaMelder-app. Ook staat er een antimisbruikbepaling in de wet om te waarborgen dat gebruik van de app altijd op basis van vrijwilligheid gebeurt. Nu na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet zal CoronaMelder zaterdag 10 oktober landelijk worden geïntroduceerd. Op die dag start ook een landelijke campagne om de app onder de aandacht te brengen.

Minister Hugo de Jonge: “Mooi dat het gebruik van CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd. We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten.”

De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD en stelt mensen in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan. De app beschermt de privacy doordat er geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker wordt opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt voor het kunnen plaatsnemen op zijn terras.

Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Veel mensen kunnen zich moeilijk herinneren met wie ze bijvoorbeeld allemaal in hetzelfde restaurant hebben gezeten. De app herinnert die contacten wel en waarschuwt daardoor meer mensen. Door op deze manier meer mensen sneller te berichten dat ze risico kunnen lopen, kunnen zij maatregelen nemen en voorkomen dat het virus onbewust op anderen wordt overgedragen.

De app is de afgelopen weken in 5 regio’s getest. Alleen in deze regio’s kun je via de app anderen waarschuwen als je corona blijkt te hebben. Vanaf aanstaande zaterdag kan dat overal in Nederland.

De app is sinds de start van de praktijktest ruim 1,3 miljoen keer gedownload.

Wil je meer weten over de werking van de app of wat je moet doen bij een melding vanuit de app? Bezoek dan de website www.coronamelder.nl.

Bron: Rijksoverheid.nl

Op een mobiel of tablet kunt u veel apps installeren. Er is tegenwoordig een breed aanbod in gezondheid apps. Een gezondheid app kunt u gebruiken om grip te houden op uw gezondheid maar ook als steuntje in de rug om een goed voedingspatroon vast te houden of toch wel een rondje te gaan wandelen. Ik heb voor u 3 apps op een rijtje gezet die kunt gebruiken om uw gezondheid op pijl te houden.

Stappenteller – dagelijks uw doel behalen

Op heel veel smartphones zit vaak al een standaard stappenteller. Een leuk appje om te zien hoeveel stappen u dagelijks zet. Een stappenteller kun u helemaal naar wens in stellen. Zet doelen voor u zelf, wilt u bijvoorbeeld minimaal 5,000 of 10,000 stappen halen? Kijk aan in de middag hoeveel stappen u nog moet zetten om uw doel te halen en probeer met een extra rondje wandelen het stappendoel te behalen. Wees realistisch met het zetten van uw doel want het moet wel haalbaar zijn. Een week lang elke dag uw stappendoel behaald? Dan kunt u het doel rustig wat hoger zetten.

Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum

Wilt u afvallen, aankomen of juist meer inzicht krijgen in uw voedingspatroon? Het Voedingscentrum heeft app ontwikkeld waar u uw eetpatroon kunt bijhouden en bijschaven. Door het bij houden van een voedingsdagboek krijgt u een goed beeld of u voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. De app kan u helpen met het behalen van doelen en een gezond voedingspatroon. De app is gratis. Eten volgens de schijf van 5, laat u adviseren door het Voedingscentrum.

Max geheugentrainer

Train uw geheugen door middel van oefeningen. De app heeft verschillende mini spellen om uw brein op een leuke manier fit te houden. De spelletjes worden gegeven op verschillende niveaus en is daarmee voor iedereen toegankelijk.

Kom in actie en gebruik een leuke gezondheid app om uw gezondheid op pijl te houden. Welke gezondheid app gebruikt u vaak? Laat het ons weten.

Er is op het moment erg veel discussie over een toekomstige corona app. Het is nu nog onbekend hoe de app er uit gaat zien of wat dit kan betekenen voor onze privacy. Er zijn dus veel vraagtekens rondom de app en er wordt dan ook naar uw mening gevraagd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Om wat voor app gaat het?

Er zijn 3 verschillenden vormen voor de app mogelijk. Het gaat dan in ieder geval om 2 apps. 1 App die laat zien of u bij een besmet persoon in de buurt bent geweest en 1 waarbij u contact met de dokter kunt houden. Ze zijn ook aan het kijken voor een app in de laatste categorie maar het kan zijn dat deze later komt. Er zijn 750 voorstellen gedaan waar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar gaat kijken en er 5 uit gaat halen. Met behulp van bedrijven, virus-experts en IT-, privacy- en veiligheidsdeskundigen zullen ze de apps gaan selecteren. Deze zullen ze aan het publiek presenteren zodat iedereen mee kan denken.

 1. Bron- en contactopsporing
  Deze apps zullen bij houden met wie u in contact geweest bent. Mocht u ziek worden kunt u het in de app aangeven en krijgen de mensen die bij u in de buurt zijn geweest een melding. Als u zelf bij iemand in de buurt bent geweest die later besmet lijkt te zijn krijgt u ook een melding en weet u dat het verstandig is om 2 weken in quarantaine te gaan.
 2. Zelfmonitoring en begeleiding op afstand
  Krijgt u klachten maar weet u niet zo goed wat u moet doen of hoe ze u het beste kunnen helpen op afstand? Deze app is er om de huisartsen te helpen, ze kunnen makkelijk contact met u hebben via de app en u kunt daar uw klachten aangeven en uitleggen.
 3. Transitiestrategie en het bestrijdingsbeleid
  Als we langzaam weer terug gaan naar het ‘normale leven’ of de 1,5 meter samenleving kunnen we deze app gebruiken. Zo kan het bijvoorbeeld laten zien of het druk is in een winkel of dat er al een rij staat. Zo weet u of het verstandig is om er naar toe te gaan of dat u beter even kunt wachten tot dat het wat rustiger is.

Wat vindt u hiervan?

Wij willen graag weten hoe u er over denkt, gaat u wel of niet deze app downloaden? Op de Facebook pagina van Vijftigplus.nl vindt u een poll waar u uw mening in kunt vullen, dit kan tot 21 april. Op dit moment geeft 46% aan wel een app te willen en 54% wil liever geen app. Dit weekend zal er ook een appathon gehouden worden om een aantal apps te testen en te verbeteren. Daarna zal er een keuze gemaakt worden voor een app ja of nee en eventueel welke.

Zowel bedrijven als overheden moeten alles op alles zetten om de gebruikte persoonsgegevens op de juiste manier (volgens de AVG) te beveiligen. Op deze manier kunnen datalekken voorkomen worden en kan iedereen veilig gebruik blijven maken van het internet. Maar het achterlaten van persoonlijke gegevens op bijvoorbeeld medische websites blijft risico’s met zich meebrengen. Je hebt namelijk nauwelijks controle over de informatie die online ingevoerd wordt – en dit kan ook jaren later nog vervelende gevolgen hebben.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om de controle in eigen handen te houden en op een veilige manier om te gaan met medische websites. We geven je dan ook graag vijf praktische tips.

 1. Gebruik een VPN

Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat je eigen IP-adres niet meer zichtbaar is en dat je niet alleen anoniem maar ook beveiligd gebruik kunt maken van het internet. Niemand in het wifi netwerk dat jij gebruikt kan jouw verzonden en ontvangen data inzien. Een VPN-verbinding zorgt er namelijk voor dat jouw ip adres voor de buitenwereld verandert wordt. Op die manier kun je lastig gevolgd worden en wordt het voor instellingen zoals je internet provider onmogelijk om inzicht te krijgen in de websites die je bezoekt; en de data die je verstuurd.

 1. Let op het SSL-certificaat

SSL staat voor Secure Sockets Layer: een beveiligde laag tussen een server en internet browser. Dankzij de SSL worden gegevens beveiligd en kun jij zonder zorgen gebruik maken van het internet. In veel gevallen wordt er een beveiligde sleutel aan het SSL certificaat gekoppeld: je kunt deze herkennen aan het slotje dat voor de url in de browser verschijnt. Dit slotje bevestigd het feit dat je gebruik maakt van een beveiligde verbinding. Zie je dit slotje niet verschijnen? Ben dan behoedzaam met het invoeren van persoonlijke gegevens.

 1. Zorg voor sterke inloggegevens

Hoewel het erg makkelijk kan zijn om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken is dit niet aan te raden. Zodra een hacker je wachtwoord te weten komt, heeft deze direct toegang tot al je accounts. Gebruik liever een goede wachtwoordmanager om verschillende wachtwoorden te gebruiken en deze vervolgens op te slaan zodat je ze niet vergeet. Zo’n wachtwoordmanager zorgt er niet alleen voor dat al je wachtwoorden op een veilige manier opgeslagen zijn, maar ook dat ieder wachtwoord sterk genoeg is en niet zomaar gehackt kan worden. Zorg er daarnaast voor dat je jouw inloggegevens nooit opschrijft of naar jezelf mailt.

 1. Ben voorzichtig met openbare netwerken

Er worden op maar genoeg locaties gratis openbare wifi-netwerken aangeboden. Hartstikke fijn natuurlijk, maar deze netwerken zijn niet altijd even goed beveiligd. Hackers kunnen zichzelf zonder enige moeite toegang verschaffen tot deze netwerken en hierdoor alle data relatief gemakkelijk inzien, opvangen en gebruiken. Probeer websites met belangrijke persoonlijke gegevens zoals bijvoorbeeld medische websites dus altijd vanaf een beveiligd netwerk te openen. Wil je toch gebruik maken van een openbaar netwerk? Schakel dan je VPN-verbinding in zodat je toch de nodige anonimiteit en beveiliging ontvangt. Je data wordt op deze manier versleuteld waardoor een eventuele hacker er niets aan heeft.

 1. Stel tweestapsverificatie in

Veel medische websites bieden je de mogelijkheid tot een tweestapsverificatie bij het inloggen: een extra beveiligingslaag die de kans op een hack verkleint. Deze dubbele beveiliging komt op verschillende manieren voor. De meest voorkomende variant van tweestapsverificatie is authenticatie middels een toegangscode. Zodra jij in probeert te loggen wordt er een toegangscode naar één van je apparaten verstuurd (je smartphone bijvoorbeeld) welke je vervolgens in moet voeren om toegang te krijgen tot je account. Op deze manier hebben hackers minder kans om toegang tot jouw gegevens te krijgen!

Een goede nachtrust is bepalend voor de rest van de dag en heeft een grote invloed op je gezondheid; de diepe slaap één van de belangrijkste fasen zijnde. Maar hoe zorg je er nu voor dat je voldoende, kwaliteit slaap hebt? Er zijn een aantal handige apps die je helpen om je diepe slaap te verbeteren. En deze zetten we natuurlijk graag voor je op een rijtje. En als je dan toch bezig bent, ga dan meteen even sim only vergelijken. Zo weet je zeker dat je genoeg data hebt om je slaap app wakker te houden! Het Sim Only internet van Simyo kun je jouw databundel bijvoorbeeld zo opstellen dat je nooit tekort komt én nooit teveel betaald.

 1. Sleep As Android

Deze app is alleen geschikt voor Android telefoons, maar ideaal om onregelmatige slaappatronen te verbeteren. Het volgt je slaapcyclus terwijl je slaapt en brengt alle gegevens samen in een grafiek. Daarnaast kun je ook allerlei slaapgeluiden uitkiezen om makkelijker in slaap te komen en een slimme wekker instellen die jou wakker maakt op het juiste moment in je slaapfase. Ook snurken en praten in je slaap kan gedetecteerd worden, en de app is helemaal gratis.

 1. Sleep Cycle

Een andere gratis app voor de Android telefoons is Sleep Cycle. Net als Sleep As Android analyseert deze app je slaappatronen en maakt deze je met aangename deuntjes wakker in je lichtste slaapfase. De basisfuncties van deze app zijn gratis, maar de overige functies (het afspelen van snurkgeluiden bijvoorbeeld) zijn een betaalde mogelijkheid.

 1. Runtastic Sleep Better

Deze app heeft dezelfde functies als Sleep As Android en Sleep Cycle, maar biedt je nog wat meer mogelijkheden. Zo heeft de app een ingebouwd slaapdagboek, en kun je ook je cafeïne, alcoholinname en meer tracken om op deze manier precies te weten te komen welke oorzaken een specifiek slaappatroon hebben. Je kunt zelfs de maanstanden volgen om te kijken of dit invloed heeft op je slaapcyclus! Net als de overige apps is ook deze app gratis, maar zijn sommige functies alleen beschikbaar in een betaalde variant.

 1. PrimeNap Slaap Tracker

De PrimeNap Slaap Tracker registreert je slaappatronen en brengt deze samen in overzichtelijke grafieken. Ook hier heb je mogelijkheden tot het bijhouden van een slaapdagboek, een droomjournaal en allerlei slaapgeluiden. De collectie geluiden in deze app geven je alles wat je nodig hebt om makkelijker in slaap te komen.

Al jaren zijn we met z’n allen bezig om met techniek problemen op te lossen. Zo is het boeken van een hotel erg eenvoudig en kun je met een elektrische fiets op je 80e nog fietsen. Ook op het gebied van gezondheid probeert men met techniek oplossingen te bieden. Dit noemen we e-health maar wat is dit eigenlijk precies?

Toepassingen

E-health is een concept wat niet alleen kan helpen bij je eigen gezondheid maar ook in de gezondheidszorg. Zo kan er zorg op afstand worden geboden waardoor artsen meer mensen op een dag kunnen helpen. Daarnaast biedt de zorg op afstand ook mogelijkheden om niet in een zorginstelling terecht te komen.

Jouw gezondheid en e-health

Voor jezelf kan e-health voornamelijk via de telefoon ingezet worden om oplossingen te bieden. Dit wordt gedaan door apps die je informatie bieden over bepaalde onderwerpen of apps die je helpen met het stimuleren om gezond te leven. Onderstaand vind je een aantal gratis apps die je hulp kunnen bieden.

Staying Alive

Deze app is ontworpen door het Rode Kruis en geeft je aan waar in de buurt een Automatische Externe Defibrillator (AED) is. Mocht er een ongeval bij je in de buurt zijn dan kun je meteen opzoeken waar je deze kunt vinden voor het geval dat het nodig is om te reanimeren.

SleepBetter

De nachtrust wordt door veel mensen onderschat. Een goede nachtrust zorgt voor minder stress, minder ziektes en dus automatisch voor een betere gezondheid. Ben je een nachtbraker dan kan deze app je helpen bij het slaapritme wat je hebt. Na het een tijdje te gebruiken geeft de app inzicht in je slaapgedrag waardoor het hierop in kan spelen door middel van wekkers.

Moet ik naar de dokter?

Wanneer je lichamelijke klachten hebt is het soms moeilijk om hiervan de ernst te bepalen, moet je naar de dokter, de spoedeisende hulp of gewoon even uitzieken? Deze app helpt je met het bepalen van de klacht en geeft aan wat je hier het beste mee kunt doen. Dit wordt simpelweg gedaan door vragen te stellen die een dokter ook aan je stelt.

Vergoeding zorgverzekering

Naast de gratis apps zijn er ook andere technologieën die daadwerkelijk je gezondheid in de gaten houden. Deze zijn vaak niet gratis en niet iedere zorgverzekeraar biedt hier vergoedingen voor aan. Daarom is het verstandig om je zorgverzekering te vergelijken en te kijken of deze e-health vergoeden.

Ben jij opzoek naar de juiste zorgverzekering? Om de beste prijs/kwaliteitsverhouding te vinden kun je jouw zorgverzekering vergelijken op Poliswijzer.nl.

Echt gezond blijven

Uiteraard is de beste remedie om zo min mogelijk klachten te krijgen goed blijven bewegen. Fit leven is alleen niet altijd even gemakkelijk. Daarom is het fijn als je dit met fitness apparaten ook thuis zou kunnen doen. Bekijk wat de mogelijkheden voor jou zijn en probeer zo fit mogelijk te blijven!

Let beter op je gezondheid met deze apps!

Gezondheid is voor iedereen belangrijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel apps die de gezondheid van een mens bevorderen. Ontdek een aantal apps die jou kunnen helpen om je gezondheid te verbeteren! Pak je Samsung toestel bij de hand en downloaden maar!

My Pill

Speciaal voor de vrouwen! De meeste vrouwen zitten aan de pil. Maar die willen vrouwen ook nog wel eens vergeten. Dat kan er voor zorgen dat de pil niet meer veilig is, of dat je in het ergste geval ongewild zwanger raakt. De app My Pill zorgt ervoor dat je jouw pil nooit meer vergeet. Dit doet de app door herinneringen te sturen en blijft sturen totdat je je pil hebt genomen. Daarnaast staat er ook een planner in: deze houdt bijvoorbeeld bij wanneer je nieuwe strips moet halen. Daarnaast zitten er nog meerdere fijne functies op, bijvoorbeeld zes maanden voorspelling van strips! Je weet nu altijd wanneer je weer ongesteld wordt. Deze app geldt ook voor vrouwen die gebruik maken van een anticonceptiering of menstruatiepleisters.

Quit buddy

De Quit Buddy helpt je met stoppen met roken. Je kunt fijne statistieken bijhouden en je krijgt elke dag een motivatiebericht. Met de Pro versie wordt je zelfs nog meer geholpen! Het zal je gezondheid aanzienlijk doen verbeteren.

Fitbit

De Fitbit is een ware trend in fit-land. Niet alleen is het super motiverend, ook is het praktisch en mooi aan je arm. Een Fitbit is een horloge samen met een app. De fitbit is gesynchroniseerd met je telefoon. Hierdoor kun je je horloge ook als smartwatch gebruiken: het geeft een melding wanneer je een berichtje/mail/telefoontje krijgt en het houdt ook nog eens ál je stappen bij. Zo probeer je jezelf elke dag weer te overtreffen. En je hoeft het allemaal niet alleen te doen: je kunt ook een groep maken met je vrienden en challenges uitvoeren. Probeer telkens weer eerste te worden!

Groente- en fruitkalender

Wanneer je in de supermarkt staat is het niet altijd duidelijk welke groente en/of fruit een verantwoorde keuze is. Deze app geeft je inzicht in klimaatbelasting van groente en fruit. Eet je bijvoorbeeld asperges in de winter? Liever niet! Asperges in de winter zijn namelijk behoorlijk milieubelastend. Kies dus bewust, dat is bevorderlijk voor de gezondheid van iedereen.

Van welke app had jij nog niet gehoord en welke wil je nu graag gaan gebruiken? Laat het weten in de comments!

Vervolgafspraken in het ziekenhuis kosten vaak onnodig veel tijd voor de patiënt. Obesitas Centrum Máxima van Máxima Medisch Centrum is daarom gestart met webcamconsulten. Een face-to-face gesprek met de arts, maar dan via smartphone of tablet. Dit biedt grote voordelen, met name voor de vele patiënten buiten de regio die behandeld worden in  Obesitas Centrum Máxima.

Met het webcamconsult bouwt MMC toekomstgericht aan virtuele zorg. Bariatrisch chirurg Wouter Leclercq is enthousiast over deze ontwikkeling: “Na een aantal testgesprekken heb ik al verschillende patiënten gesproken via een webcamconsult. En met groot succes; iedereen was erg tevreden.” Ook zorgverzekeraars zijn overtuigd van de voordelen. De vervanging van een fysiek herhaalconsult door een digitaal consult wordt volledig vergoed.

Servicegericht
Webcamconsulten zijn geschikt voor vervolgconsulten waarbij geen lichamelijk onderzoek nodig is. Denk bijvoorbeeld aan medicatiebegeleiding, uitslagen bespreken, vragen stellen over de diagnose of behandeling en controle. Zo bespaart de patiënt heel wat tijd en moeite. Vrij nemen op het werk of opvang regelen voor de kinderen is niet nodig en parkeren is geen probleem. Het webcamconsult is een grote stap in de dienstverlening aan de patiënt. “Patiënten van Obesitas Centrum Maxima moeten geregeld terugkomen naar het ziekenhuis. Zij worden intensief door ons begeleid in het behandeltraject, zowel voor als na de operatie”, aldus Leclercq. Eerder werden al mogelijkheden als een telefonisch consult en direct contact via een online coachingsprogramma aangeboden. Hier wordt het webcamconsult nu aan toegevoegd. “Het persoonlijk contact via beeld maakt het eenvoudiger om met de patiënten te communiceren. Bovendien hoeven zij nu niet op en neer voor een korte controleafspraak.”

Webconsult bij orthopedie
Ook kinderorthopeed Florens van Douveren is aan de slag gegaan met het webcamconsult: “Ons verzorgingsgebied is enorm gegroeid, doordat er in Nederland maar weinig kinderorthopeden zijn. Als een patiënt ver weg woont, is terugkomen voor een vervolgafspraak erg omslachtig. Daarom is het webcamconsult ideaal voor ons.” Eerder vonden deze consulten al wel eens telefonisch plaats, maar beeld voegt veel toe. “Het maakt het persoonlijker, geïnteresseerder, je kunt gegevens laten zien en de wond in beeld brengen. Mijn jonge patiënten zijn erg enthousiast: ze vinden het ‘supervet’, ‘chill’ en ‘cool’.”

Verbinding maken
Na het inloggen via een speciale app is de patiënt slechts een kwartier aan het consult kwijt. De applicatie stuurt een afspraakmail naar de patiënt met daarin een link waarmee eenmalig ingelogd kan worden. Daarnaast is de verbinding streng beveiligd. Al met al is webcamconsult een groot succes. Van Douveren: “In de toekomst hopen we dat ook huisartsen in kunnen bellen op het webcamspreekuur. Hiermee kunnen we de afstand tussen huisartsen en ziekenhuizen verkleinen, de relatie versterken en kennis delen.” Verschillende andere medisch specialisten in MMC zijn ook enthousiast over het webcamconsult. Naar verwachting wordt de dienst, die bijdraagt aan het innovatieve karakter van MMC, binnenkort dan ook verder uitgerold.

Tegenwoordig hebben 10 miljoen Nederlanders een smartphone. Dit aantal zal volgens de verwachtingen van GfK de komende jaren steeds meer toenemen. Maar waarvoor gebruiken we onze smartphone nou eigenlijk? Uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center blijkt dat 80% van de smartphonegebruikers hun telefoon veelal gebruikt om te communiceren met anderen, 77% voor entertainment en 74% als agenda of herinnering. Daarnaast gebruikt de helft van de smartphonebezitters zijn of haar telefoon regelmatig om informatie op te zoeken.

Informatie opzoeken op je smartphone kan via het internet maar ook met behulp van applicaties. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een app die je kan helpen. Denk aan de health apps 30 Day Ab Challenge, Runkeeper en 7 min Workout App. Maar ook minder bekende apps kunnen jou een handje helpen. Hieronder noemen we 4 handige apps voor je iPhone 6 of Androidtoestel waar je waarschijnlijk nog nooit aan hebt gedacht.

Tekenbeet
De tekenbeet app laat je een tekenbeet herkennen door zelfgemaakte foto’s te vergelijken met foto’s van daadwerkelijke beten. Daarnaast bevat de app informatie over teken, het controleren op en verwijderen van teken en bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Super handig nu de zomer er weer aan komt en je waarschijnlijk weer vaker naar buiten gaat.

Hooikoorts
De Mediq Hooikoorts App geeft tips hoe je het beste met hooikoorts om kunt gaan. Je kunt jouw klachten opslaan waardoor je eenvoudig een persoonlijk overzicht krijgt. Het beste aan deze app is toch wel het pollenoverzicht. Hier zie je precies welke pollen bij jou in de buurt actief zijn en welke plaatsen je dus beter kunt ontwijken!

ZwangerschAppassistent
Dagelijks een tip van een verloskundige, kraamzorgmedewerker of zwangere vrouw ontvangen? Download dan deze app. Je kunt hier ook een persoonlijk dagboek bijhouden met foto’s, herinneringen en mijlpalen. Er zit zelfs een weeëntimer op! Ideaal, zo’n persoonlijke coach.

Sleep Cycle alarm clock
Deze slaapmeter voor je iPhone houdt jouw hele nachtritme in de gaten. Zo meet het wanneer je licht slaapt en wanneer je in je REM-slaap bent. Daarnaast houdt het je bewegingen en hartslag bij. Aan de hand van de verzamelde gegevens kiest het de optimale tijd om je wakker te maken. Zo’n slimme wekker hebben we nog nooit gehad.

Pin It