Rubriek

Handicap

Rubriek

Wanneer u met een rolstoel op pad gaat om een lekker stukje te wandelen is het goed om met wat zaken rekening te houden. Veel parken in Nederland zijn voor rolstoelgebruikers steeds toegankelijker geworden. Misschien zit u zelf in een rolstoel of gaat u wandelen met iemand die in een rolstoel zit met deze tips gaat u veilig op pad.

Voorbereidingen voor een uitje

Wanneer u vaker met een rolstoel op pad bent geweest zult u precies weten welke handelingen u moet volgen om goed voorbereid weg te gaan. Niets is zo vervelend dan materiaalpech midden in in een park of natuurgebied. Voor dat u vertrekt is het goed de banden te controleren. Hoe harder de banden hoe gemakkelijker het is de stoel voort te duwen. De persoon in de stoel zit veel stil, bij koude dagen is het goed om extra kleding of een dekentje mee te nemen. Check wel altijd of er geen kledingstukken of dekentjes in de spaken terecht kunnen komen. Bestudeer vooraf de route die u wilt gaan wandelen. Probeer zand en grindpaden te vermijden.

Tips voor het wandelen met een rolstoel

U gaat een stuk wandelen en zult de rolstoel duwen. Probeer dicht achter de stoel te lopen, hierdoor zal het duwen lichter zijn en is het een stuk beter voor uw rug. Obstakels in de weg zoals hobbels, kuilen of hoge stoepranden vormen een uitdaging. De persoon die in de rolstoel zit ziet een obstakel als eerste aankomen. Help elkaar door tijdig kenbaar te maken wat er op de route ligt zodat jullie samen op een veilige manier de rolstoel over de obstakels kunnen duwen of trekken. Praat onderweg met elkaar en maak samen oog contact. Bij mooie plekjes kunt u even stoppen, staat er een bankje dan kunt u gezellig naast elkaar gaan zitten en even een praatje maken.

Het is voor mensen in een rolstoel heerlijk om even de natuur in te gaan. Door van te voren goed voorbereid te zijn op de route is er heel veel mogelijk. Bent u niet zeker van de route? Ga dan eerst op verkenning uit voor dat u iemand die rolstoel behoevend is mee neemt. Op internet zijn er veel routes te vinden en wordt er vaak aangegeven of de route rolstoel toegankelijk is.

Voor veel mensen is het vanzelf sprekend om even iets uit de koelkast te pakken of de krant op te halen bij de deurmat. Niet iedereen kan deze simpele dingen net zo makkelijk doen als u. Door het hebben van een hulphond kan het leven een stuk aangenamer worden en kunnen veel nare situaties voorkomen worden. Kom meer te weten over de hulphond!

Verschillende soorten hulphond

Nu is een hulphond een ruimbegrip en zijn er verschillende honden die elk ander mensen kunnen helpen.

  • ADL-Hulphond
    Deze honden helpen bij Activiteiten en het Dagelijkse Leven bij mensen met een Fysieke beperking. Ze kunnen deuren openen en sluiten kleding uittrekken maar ook voorwerpen aangeven.
  • PTSS-Hulphond
    Er zijn ongeveer driehonderdduizend mensen met een posttraumatische stressstoornis. De hond kan de opbouw van stress herkennen en kan er voor zorgen dat mensen weer rustig worden wanneer ze een nare gebeurtenis herbeleven. De hond voelt eerder gevoelens aan als het baasje waardoor de hond woede of verdriet voor kan zijn.
  • Epilepsie-Hulphond
    Mensen die epilepsie hebben zijn soms bang om de deur uit te gaan. De hulphond helpt erbij om de deur weer uit te kunnen en een gevoel van veiligheid te creëren. Zo kunnen ze handelen als er een aanval is en kunnen soms vooraf waarschuwen als er een aanval gaat komen.

Wordt gastgezin

Het is mogelijk om Hulphond te helpen door u aan te melden als gastgezin. U kunt dan bijvoorbeeld helpen met het opvoeden van een pup, deze zal later opgeleid worden tot hulphond. Het is ook mogelijk om opvang gastgezin te worden als iemand tijdelijk niet kan zorgen voor de hond komt de hond bij jou. Dit kan voor een paar dagen zijn maar ook voor een paar weken als het baasje er klaar voor is kan de hond weer terug gebracht worden.

Van pup tot pensioen

Als een pup op zijn karakter en eigenschappen goedgekeurd is om een hulphond te worden gaan ze naar het gast gezin. Daar worden ze gesocialiseerd en na ongeveer 1 jaar worden er ongeveer 70 dingen aangeleerd waarbij ze mensen kunnen helpen. Er wordt een passende baasje gezocht die ze kunnen helpen en waar ze veel liefde van zullen krijgen. Als ze ongeveer 10 jaar zijn kunnen ze lekker met pensioen bij hun baasje of in de omgeving om te genieten van hun oude dag. Er wordt dus goed gezorgd voor de hulphonden en ze krijgen veel liefde en aandacht.

Het is een probleem waar iedere mindervalide persoon wel mee te maken heeft gehad: het vinden van een huurwoning. Dat is soms nog erg lastig, al is het maar omdat het overgrote deel van alle huizen helemaal niet aangepast is op de behoeften en benodigdheden van iemand die mindervalide. Gelukkig is het door de opkomst van het internet allemaal nét wat makkelijker geworden om een geschikte woning te vinden, maar daarvoor moet je wel weten waar je het beste kunt zoeken. In deze blog leggen we je uit waar je het beste een huurwoning met genoeg faciliteiten kunt vinden.

Allereerst is het een goed plan om te kijken in welke gemeente je wil wonen, en in wat voor prijsklasse je huurwoning moet vallen. Vooral als je een goedkopere woning wil huren kan het zijn dat je voorrang krijgt op een bepaalde woonruimte. Daarvoor kun je het beste even naar de gemeente gaan – die weten precies wat voor regels en voorwaarden zij daarover hebben. Bovendien zijn dit vaak woningen waar je een huisvestingsvergunning voor nodig hebt. In tegenstelling tot de meeste andere mensen, hoeven mindervaliden voor zo’n vergunning niet aan bepaalde eisen te voldoen (zoals dat je al eerder in de gemeente woonde of dat je er nu werkt of studeert).

Voorrang krijgen op een woning

Als je een lager inkomen hebt en in aanmerking wil komen voor voorrang bij het toewijzen van een woning, kom je al gauw terecht bij een sociale huurwoning. Daarvoor moet je je over het algemeen inschrijven bij een woningcorporatie of woningbouwvereniging. Je kunt bij zo’n vereniging vragen naar de mogelijkheden voor mindervaliden. Vaak staat er op de site van zo’n vereniging expliciet bij iedere woning vermeld op welke verdieping die zich bevindt en of die geschikt is voor mindervaliden.  Schrijf je het liefste zo snel mogelijk in als je weet dat je naar een bepaalde stad wilt en een goede vereniging hebt gevonden. Hoewel er soms ook wel huurders geselecteerd worden met een lotingsysteem of door de woning aan te bieden aan de eerste reageerder, wordt er vaak ook met wachtlijsten gewerkt. Het is daarbij niet ongewoon dat je maanden of jarenlang wacht op een woning.

Particulier huren

Mocht je geen goede vereniging gevonden hebben of geen zin hebben om lang op een wachtlijst te staan, dan kun je ook nog altijd een huurwoning in de vrije sector zoeken. Als je een duurdere huurwoning wil, bijvoorbeeld omdat je een groter gezin hebt, is de vrije sector meestal de enige optie. Gelukkig vind je op de vrije sector meer woningen, en meer verschillende soorten woningen.  Op de sites van de meeste woningbouwverenigingen staan ook wel een aantal woningen in de vrije sector, maar je kunt ook gewoon rondkijken op de meeste grote woningverhuursites van Nederland. Nadat je daar je toekomstige woonplaats en prijsklasse van voorkeur ingevuld hebt, vind je meestal ergens een balk waar je je zoekopdracht kunt verfijnen. Op veel sites vind je daar ook een kopje zoals toegankelijkheid, waar je kunt kiezen voor een huurwoning die speciaal gebouwd of aangepast is voor mindervaliden. Als je daar je voorkeur aangeeft, zie je meteen alle woningen die geschikt voor je zijn binnen je aangegeven zoekgebied.

Woningen die speciaal bedoeld zijn voor mindervaliden zijn dan wel in de minderheid, met wat zoekwerk op het internet is het nu een stuk makkelijker om een woning te vinden dan even geleden. Met deze tips wordt het vinden van een geschikte woning hopelijk een stuk minder stressvol. Veel succes met het vinden van jouw perfecte huurwoning!

 

Na een onderzoek van de Trouw onder 25 werkgevers is gebleken dat veel bedrijven denken in de toekomst in de problemen te komen als ze verplicht worden om een deel van de vacatures in te vullen met werknemers met een handicap.

Het plan van staatssecretaris Jette Klijnsma houdt in dat bedrijven waar meer dan 25 werknemers werken, een deel van minstens 5% door arbeidsgehandicapten moet invullen. Voldoen ze niet aan deze quota, dan krijgen ze per werknemer 5000 euro boete. Ook een probleem is het feit dat bedrijven niet weten hoeveel gehandicapten zij al in dienst hebben omdat zij werknemers niet mogen registreren aan de hand van hun handicap. Na schatting is zo’n 1% van de werkende beroepsbevolking gehandicapt.

Pin It