Rubriek

Gezondheid

Rubriek

Coronacijfers van vandaag

Helaas zijn er vandaag toch weer iets meer positief geteste mensen gemeld door het RIVM. Het aantal staat vandaag op 6.422. Dit is dus wel iets hoger dan de score van 11 mei, maar is wel lager dan het gemiddelde van de afgelopen 7 dagen. Ook het aantal nieuw opgenomen patiënten in de ziekenhuizen is weer gestegen. Op 11 mei werden er 265 nieuwe opnames gemeld. Het aantal gezette prikken staat vandaag op ruim 6,7 miljoen en zal volgende week de 7 miljoen voorbij gaan. In de afgelopen 24 uur zijn er ruim 120.000 prikken gezet.

Stap 2 volgens IC-baas dichterbij

Volgens Kuipers zijn het aantal nieuw ziekenhuisopnames de afgelopen dagen ruim een kwart lager dan in de piek van deze nieuwe golf. Dit zou betekenen dat we boven de genoemde daling van 20% zitten. Kuipers baseert zich op cijfers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS). Wanneer deze daling aanhoudt dan kan het kabinet maandag 17 mei besluiten om de versoepelingen, die voor 19 mei op de planning staan, door te laten gaan. Op deze manier komt het normalere leven weer een heel klein beetje dichterbij.

Bekijk al het coronanieuws bij het RIVM.

De voorjaar is voor veel mensen misschien wel het fijnste moment van het jaar: de winter zit erop en alles gaat bloeien en groeien. De huidige coronacrisis kan daarbij wat roet in het eten gooien. Merk je dat je mentaal iets minder lekker gaat en daardoor minder uit het voorjaar haalt? Lees dan snel deze tips door en geniet alsnog van alles wat de wereld te bieden heeft; op een veilige manier natuurlijk.

Andere lente dan normaal

De vogeltjes die fluiten, bloemen die ontpoppen en parken die weer (soms iets te) vol stromen bij een paar flinke zonnestralen. De lente is daar! Hoewel moeder natuur iets minder gezind is dan vorig jaar, biedt de lente alsnog voor veel mensen veel lichtpuntjes. Die dikke winterjas kan eindelijk de kast in en vooral de dagen die veel langer zijn, doen ons goed. Jammer genoeg raast het coronavirus nog steeds door onze samenleving wat verschillende beperkingen met zich meebrengt. Even gezellig met hele vriendengroepen samenkomen, zit er dit voorjaar helaas nog niet in. Ook uitbundig uit eten is vooralsnog niet voor grote groepen weggelegd. Toch zijn er nog zat dingen waarmee jij alles uit deze lente kunt halen.

Geniet van de natuur

Geniet van de natuur

Het grootste pluspunt aan de lente is natuurlijk het zachtere weer dat het over het algemeen met zich meebrengt. De vrieskou ligt achter ons en de zon doet steeds meer zijn best. Pak deze momenten dan ook. Werk je veel thuis? Kijk eens of je ook op het balkon kunt werken. Duik in je pauze niet achter de televisie, maar ga erop uit. Neem een klapstoel mee en een goed boek. Installeer jezelf onder een bloeiende boom en snuif die natuur op. Ook kan het heerlijk zijn om een weekend te gaan kamperen. Gewoon, in eigen land. Als deze crisis ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat ons land zoveel meer te bieden heeft dan we ons eerder beseften. Word wakker van de vogeltjes die de dag tegemoet fluiten en leef buiten; we zitten allemaal al zolang binnen per slot van rekening!

Ga naar buiten

Is jouw tuin of balkon er al helemaal klaar voor? Goed zo! Geef jouw buitenplekken iets meer aandacht, zodat je ook sneller lekker buiten kunt gaan zitten. Pak die vitamines en laad jezelf op. Daarbij is het extra leuk om met nieuwe dingen te beginnen. Zo zijn er wel honderden gezelschapsspelletjes die je gezellig na werktijd met elkaar kunt doen, of ontdek een nieuwe hobby. Altijd al willen schilderen? Bestel een doek, wat verf en een set kwasten en ga los! Alles kan, alles mag.  

Lenteschoonmaak

Lockdown of niet: een lenteschoonmaak kan nooit kwaad! Zie het als een frisse nieuwe start, helemaal nu je zoveel thuis bent. Trek alle kasten leeg, haal alles overhoop en bekijk wat je allemaal wel en juist niet wilt bewaren. Draag je die ene broek of dat fleurige jurkje écht nog wel eens? Of ligt ‘ie al stiekem enkele jaren in je kast te verstoffen? Weg ermee! Vergeet daarbij ook de keuken niet: die la vol met kruiden gebruik je vast niet allemaal, of wel soms? 

Denk aan je lijf

Zodra je alles op orde hebt, is het ook goed om naar jezelf te kijken. Merk je dat je overwegend veel moe bent of het lastig vindt om je dagelijkse hoeveelheid vitamines binnen te krijgen? Kijk dan eens of je wat hulp in huis kunt halen, zoals liposomale voedingssupplementen. Vitamine B12, vitamine C of vitamine D3: vitamines kopen kan online met enkele muisklikken.

Hopelijk kun je met deze tips snel aan de slag en nog gauw alles uit dit voorjaar halen. Veel plezier!

Momenteel worden er al 1,5 miljoen vaccinaties per week gezet. De GGD’s bereiden zich voor om vanaf eind mei het aantal vaccinaties te verhogen naar 2 miljoen per week. Hugo de Jonge wil dat Nederlanders zo snel mogelijk de eerste vaccinatie kunnen halen en met de onzekerheden van AstraZeneca komt 1 juli steeds sneller in zicht, tijd om het tempo iets op te voeren.

Nieuwe dosis vaccins

In de komende weken worden grote leveringen verwacht van van de corona vaccins Pfizer en Janssen. Groot voordeel van het Janssen vaccin is dat deze maar 1 dosis nodig heeft.

Ziekenhuizen helpen mee met het zetten van vaccinaties

Doordat er grote dosis vaccins worden verwacht gaan ziekenhuizen helpen met het zetten van de prikken. Ziekenhuizen zullen ongeveer een half miljoen prikken per week voor hun rekening nemen. De ziekenhuizen zullen ingezet worden wanneer er een overschot aan vaccins is. Er zal per week worden bekeken hoe veel de ziekenhuizen worden ingezet voor het vaccineren.

Wanneer alle prognoses kloppen is het nog steeds haalbaar om iedereen voor 1 juli het eerste vaccin te kunnen geven

Vrijgeven patent

De Verenigde Staten willen dat het patent op de coronavaccins wordt vrijgegeven. Zo wilt president Biden andere leden van de Wereldhandelsorganisatie overhalen om dit voorstel te steunen. Het voorstel is afkomstig van ontwikkelingslanden binnen de WTO, zij pleiten al langer voor het vrijgeven van het patent.

Maar wat gaat dit dan betekenen? Indien het patent wordt vrijgegeven, kunnen andere bedrijven bestaande coronavaccins namaken zonder daarvoor een boete te krijgen. Het voordeel hiervan is dat inwoners van deze ontwikkelingslanden sneller gevaccineerd kunnen worden. Hiermee wordt de kans op verschillende mutanten ook verkleind. Vooral India en Zuid-Afrika maken zich hard voor het vrijgeven van het patent. Deze twee landen zijn hard getroffen door het virus.

De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zwitserland, Noorwegen en Brazilië zijn tot nu toe tegen het voorstel. Momenteel is het nog onduidelijk of zij hun standpunt zullen aanpassen na aanleiding van de koerswijziging van de VS.  De VS was namelijk eerder ook geen voorstander maar nu wel.

Wat is uw mening over het vrijgeven van het patent? Bent u voor of tegen?

Misschien kennen we niet allemaal trombose maar kennen we een andere naam hiervan of een aandoening. Zo weet u wellicht wel meer van een longembolie, trombosebeen of een herseninfarct, dit kan allemaal komen door trombose.

Wat is trombose

Door trombose raken de bloedvaten verstopt door een bloedstolsel. Het kan zijn dat deze bloedstolsels aderen afsluit, dit gebeurt vaak in de benen wat we een Trombosebeen noemen. Het kan ook zijn dat een bloedstolsel ineens losschiet en in uw long terecht komt, dit is een longembolie. Deze bloedstolsel komen eigenlijk doordat de stolling en antistolling in het lichaam uit balans is. Normaal moet het bloed bijvoorbeeld stollen bij een wondje om deze te kunnen helen. Bij trombose zullen er dus bloedstolsel ontstaan terwijl er geen wondje is waar dit nodig is.

Waardoor ontstaat trombose?

Er zijn een aantal factoren waardoor u sneller trombose kunt krijgen als anders.

 • Langdurig stil zitten door ziekte of bijvoorbeeld tijdens een lange vliegtuig. De doorbloeding is daardoor mindergoed waardoor deze bloedstolsels kunnen ontstaan.
 • Bij gebruik van anticonceptiepil en bij zwangerschap
 • Wanneer u een erfelijke afwijking in het bloed heeft
 • Doordat u een operatie heeft gehad
 • Door veel en langdurige te roken
 • Wanneer u arm of been niet heeft kunnen gebruiken zoals tijdens een botbreuk

Hoe kunt u het herkennen?

Het is lastig om trombose vast te stellen omdat het op voorhand niet zichtbaar is. Wel kunt u een trombosebeen of arm herkennen of een longembolie. Wanneer u een trombosearm of been heeft dan kan het zijn dat dit plotseling gaat zwellen en kan de huid rood of blauwachtig worden. Het been of de arm kan zwaar aanvoelen met krampachtige of stekende pijn. Bij een longembolie zult u kortademig worden en kan dit erg plotsoptreden. Daarbij kunt u ook pijn tussen uw schouderbladen hebben en niet goed kunnen liggen.

Hoe wordt het behandeld?

Wanneer er vast gesteld is dat u trombose is het doel eigenlijk om een longembolie te voorkomen en een trombosebeen te verminderen. Hiervoor zullen ze vaak een antistollingsmiddel gebruiken dat het stolsel niet direct oplost maar wel de risico’s kan beperken.

Zorg voor gezonde bloedvaten

Om er voor te zorgen dat u geen trombose krijgt is het belangrijk dat u gezonde bloedvaten heeft. Het speelt natuurlijk samen met veel meer andere factoren maar het hebben van gezonde bloedvaten zal de kans hierop zeker verminderen. Zorg bijvoorbeeld dat u gaat stoppen met roken, gezond eet en natuurlijk ook voldoende beweegt.

Heeft u de laatste tijd ineens vaker hoofdpijn of bent u erg moe? Het kan zijn dat dit symptomen zijn van stress maar weet u dit uit elkaar te halen? Stress herkennen is erg belangrijk er zijn veel nadelen voor uw gezondheid bij stress.

Welke klachten kunnen er ontstaan door stress?

Merkt u zelf nog niet zo dat u veel stress ervaart? Uw lichaam geeft dan al signalen af die u duidelijk kunnen maken dat het om stress gaat. Stress herkennen begint dus bij het na gaan van deze klachten. Het kan zijn dat u last heeft van een of meerdere klachten.

 • Moe en weinig energie hebben
 • Sneller emotioneel zijn dit kan boos, geïrriteerd zijn of sneller huilen
 • Vergeetachtig
 • Hoofdpijn
 • Problemen met slapen
 • Nek en rugklachten
 • Zich somber voelen

Grijp op tijd in

Herkent u toch een van bovenstaande klachten maar had u nog niet eerder opgemerkt dat het door stress komt? Loop dan even na of er toch niet iets speelt dan voor stress kan zorgen. Heeft u misschien een andere functie gekregen wat meer stress met zich mee brengt of speelt er iets in de familie af waar u niet lekker door kunt slapen? Loop dus na vanaf wanneer u ongeveer deze klachten ervaart en of er rond deze tijd een verandering is geweest.

Hoe kunt u beter omgaan met stress

Het is erg belangrijk om te zoeken naar een manier om minder stress te krijgen. Wanneer u er met iemand over praat kan het veel opluchting geven en zal het de stress ook verlichten. Wat in de meeste gevallen ook erg belangrijk is is om overzicht te houden. In geval van werk financiën of zijn er gewoon veel dingen die nog moeten gebeuren. Maak eens een lijstje en probeer dit duidelijk op een rij te zetten. Probeer ook voldoende ontspanning op te zoeken door te gaan sporten, een warm bad te nemen of door een boek te lezen.

Mensen met psychische problemen, een (licht)verstandelijke handicap of een verslaving kunnen meestal niet zelfstandig wonen. Er kan in dat geval gekozen worden voor hulp aan huis, maar dit is niet altijd toereikend. Is hulp aan huis voor jou niet voldoende? Dan biedt beschermd wonen mogelijk uitkomst. De kans is groot dat je weleens gehoord hebt van deze woonvorm. Toch weet lang niet iedereen precies wat het is. Daarom vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten over beschermd wonen.

Waar kun je beschermd wonen?

Op het gebied van beschermd wonen zijn er in Nederland tegenwoordig talloze mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij een GGZ-instellingen of het Regionaal Instituut Beschermd Wonen (RIBW). Daarnaast zijn er nog tal van andere woonvormen voor mensen met psychische problemen,  een (licht)verstandelijke beperking of een verslaving. Een zorgboerderij is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast kunnen cliënten ondergebracht worden in een woongroep van een zorgorganisatie in een stad, maar ook op het platteland.

Voordelen van beschermd wonen

Beschermd wonen in een wlz instelling brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Allereerst krijgen cliënten hier ambulante begeleiding. Deze kunnen zij 24 uur per dag, zeven dagen per week, oproepen. Waar een begeleider een cliënt mee helpt, hangt af van de zorgvraag en -indicatie. Er kan bijvoorbeeld geholpen worden met schoonmaken, eten bereiden en administratie, maar ook met het opstarten en afsluiten van de dag.

Een tweede voordeel is dat beschermd wonen een grote mate van zelfstandigheid beidt. Zo krijgt een cliënt een woning met eigen voorzieningen toegewezen, zoals een keuken, badkamer en toilet.
Op deze manier is een cliënt in grote mate zelf verantwoordelijk. Zo moet hij zelf bijvoorbeeld zijn eten bereiden. Doordat beschermd wonen een grote mate van zelfstandigheid biedt, krijgt een cliënt het idee het idee dat hij of zij op zichzelf woont.

Beschermd wonen aanvragen

Het is niet zo dat iedereen met een psychisch probleem of een (licht)verstandelijke bepekring in aanmerking komt voor beschermd wonen. De persoon in kwestie moet namelijk in zeker mate zelfstandig zijn. Daarom moet je altijd eerst een aanvraag indienen. Dit kan onder meer bij een zorginstelling Zwolle. Medewerkers van deze instelling kijken eerst, samen met de aanvrager, hoe stabiel en zelfstandig iemand is. Aan de hand hiervan wordt bepaald welke begeleiding nodig is.

Als het om iemand van boven de 18 jaar gaat, moet er eerst contact worden gezocht met de gemeente of het Zorgkantoor. Zij vallen namelijk onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz). De gemeente of het Zorgkantoor kent de indicatie ‘beschermd wonen’ toe. Als deze indicatie is toegekend, kan een cliënt aangemeld worden bij een zorginstelling voor beschermd wonen.

De gezondheid van mensen heeft de afgelopen decennia steeds meer aandacht gekregen. Niet gek, want in veel westerse landen kampt intussen de helft van de bevolking met overgewicht en ontwikkelen steeds meer mensen psychische problemen door onder andere stress. Het afgelopen jaar is er door de coronapandemie extra veel aandacht gekomen voor dit onderwerp. Zonder te willen generaliseren, is wel gebleken dat een gezonde levensstijl de kans op (ernstige) klachten of zelfs overlijden aan COVID-19 verkleint. Hieronder vind je drie handige apps die je helpen je fysieke en mentale gezondheid te onderhouden.

Is je smartphone wel geschikt voor de apps?

Voordat er wordt ingegaan op de apps, is het wel goed hier wat algemene informatie over te geven. Het overgrote deel van de mensen gebruikt tegenwoordig een smartphone. Maar niet iedere app kan zomaar op iedere smartphone gebruikt worden. Veel apps verzamelen namelijk data. Maar in veel gevallen krijgen oudere smartphones geen beveiligingsupdates meer, en is die data dus niet beveiligd. Apps werken dan ook mogelijk niet, of niet goed.

Is je smartphone ouder dan twee jaar? Dan wordt aangeraden deze te vervangen voor een nieuw model voordat je gezondheidsapps gaat gebruiken. Met een nieuwer model weet je zeker dat je nog lange tijd updates ontvangt, en dat apps goed werken. Grote kans dat je hierbij een Samsung gaat overwegen. Als marktleider op de smartphonemarkt biedt Samsung zowel prima instap- als premiummodellen. De Samsung Galaxy A52 ontving bijvoorbeeld van de Consumentenbond onlangs nog het predicaat ‘Beste Koop’.

Deze apps helpen je fysieke en mentale gezondheid te onderhouden

1. 7-Minute Workout

1. 7-Minute Workout

Nu tijdens de lockdown zijn de sportscholen gesloten en is in groepsverband sporten niet toegestaan. Dit is echter geen reden om maar op de bank te blijven hangen. De app 7-Minute Workout helpt je actiever te worden als je het zelf lastig vindt om oefeningen te verzinnen. De korte workouts kun je gewoon zelf thuis doen. Het gaat hier overigens om HIIT-workouts, korte oefeningen van 30 seconden die snel achter elkaar worden uitgevoerd. Deze vorm van training wordt zowel toegepast om de conditie te verbeteren of om af te vallen.

2. Mijn Eetmeter

Een goede gezondheid krijg je niet alleen door veel te bewegen. Het is ook belangrijk te letten op wat je eet. Een app die je hier goed bij kan helpen is de app Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Deze app zonder commercieel belang geeft je inzicht in je eetpatroon en in de hoeveelheid energie en voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Wil je een totaalbeeld krijgen over je eet- en beweegpatroon dan kun je aangeven hoeveel je beweegt. Zo kom je te weten of je fysieke inspanningen de norm voor beweging halen.

3. VGZ Mindfulness app

De VGZ Mindfulness app is speciaal gericht op de huidige crisis waar we inzitten. De verzekeraar probeert zo mensen te ondersteunen die het mentaal lastig hebben. De app is voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen klant zijn bij VGZ. De vernieuwde app geeft diverse oefeningen om beter om te gaan met stress. Hierbij gaat het overigens niet alleen om mindfulness, maar wordt ook aandacht besteed aan yoga, ademhaling en ontspanning. Er worden vijf programma’s aangeboden die twee weken duren, maar je kunt ook voor losse oefeningen kiezen.

Gezond leven: het was al belangrijk, maar nu in tijden van corona helemaal!

Het Catharina Ziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een succesvol zorgpad ontwikkeld voor patiënten met het neurogeen thoracic outlet syndroom (NTOS). Patiënten met NTOS hebben uiteenlopende klachten van de nek, schouder, arm en/of hand die worden veroorzaakt door beknelling van de zenuwbundel in de schouderregio.

Door de complexiteit van de diagnose, onduidelijke naamgeving en kwalitatief matig wetenschappelijk onderzoek, wordt dit ziektebeeld door veel artsen niet erkend of herkend. In het Catharina Ziekenhuis is enkele jaren geleden een zorgpad opgesteld waar op een effectieve en efficiënte manier kan worden vastgesteld of een patiënt NTOS heeft of niet.

Van loket naar loket

“Patiënten met NTOS die bij ons komen zijn vaak jarenlang met hevige pijn van loket naar loket gestuurd. Vanwege de onbekendheid en complexiteit van het ziektebeeld werd de juiste diagnose vaak niet gesteld. Voor patiënten vaak erg frustrerend!”, zegt Niels Pesser, onderzoeker binnen het TOS-centrum. “Een paar jaar geleden hebben we met een team van vaatchirurgen, neurologen, fysiotherapeuten, radiologen, pijn-anesthesisten en orthopeden een nieuw zorgpad ontwikkeld, en wat blijkt: met succes!”, zegt neuroloog dr. Bart van Nuenen van het Catharina Ziekenhuis. Onderzoek onder 856 patiënten die de diagnose NTOS kregen, laat zien dat onze aanpak helpt om tot een passende behandeling te komen.

Bij 39% van de patiënten met NTOS bleek gespecialiseerde fysiotherapie een goede behandeling te zijn en was een operatie niet nodig. Bij de resterende 61% van de patiënten werd een operatie, een zogenaamde thoracic outlet decompressie, uitgevoerd.

Kwaliteit van leven

In totaal werden 274 patiënten gevolgd waarbij deze operatie is uitgevoerd om de functie van de arm en de kwaliteit van leven te meten. Deze resultaten werden vergeleken met de situatie vóór de operatie. Er werd een significante verbetering van de armfunctie en kwaliteit van leven gezien na de operatie. In totaal had 72% van de patiënten geen of minimale restklachten. De resultaten worden gepubliceerd in het medisch wetenschappelijk tijdschrift EJVES, het hoogst gewaardeerde tijdschrift voor vaatchirurgie.

Lovend over resultaten

Deze uitkomsten zijn een eerste stap naar een volledig wetenschappelijk bewezen zorgpad voor NTOS patiënten. De verwachting is dat deze studie bijdraagt aan het erkennen en herkennen van NTOS als ziektebeeld. Daarbij wordt de vergelijking van resultaten uit andere ziekenhuizen beter mogelijk door de toepassing van het zorgpad uit het Catharina Ziekenhuis. In een reactie op het artikel blijkt dat artsen uit andere –buitenlandse- ziekenhuizen lovend zijn over de resultaten en mogelijkheden. Er wordt gesteld dat het artikel een ’benchmark’ is voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek en een manier laat zien om tot goede diagnostiek en behandeling te komen van de vaak niet erkende of herkende groep NTOS patiënten.*

Patiënten met klachten die kunnen wijzen op NTOS kunnen na analyse door een neuroloog in de eigen regio worden doorverwezen naar het gespecialiseerde TOS- team in het Catharina Ziekenhuis.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Borstkanker komt het vaakst voor bij vrouwen en wordt dan ook als een echte vrouwenziekte gezien. Het is zeldzaam maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. In Nederland komt borstkanker bij mannen vooral voor bij 60 plussers en is er in veel gevallen sprake van een erfelijke aanleg. Niet iedereen is er van op de hoogte dat mannen ook borstkaker kunnen krijgen terwijl het juist heel belangrijk is dat dit tijdig wordt geconstateerd.

Symptomen bij mannen

De symptomen zijn vergelijkbaar met borstkanker bij vrouwen. Bij veel mannen is het eerst kenbare het knobbeltje in de borst. Het is voor mensen zelf maar ook voor zorgverleners soms lastig om tot de diagnose borstkanker te komen. Veel mannen denken er zelf niet aan en omdat het zeldzaam is kan het voor hulpverleners ook lastig zijn. Ook bij mannen is het heel belangrijk dat op tijd de juiste diagnose en behandeling wordt ingezet. Mannen beschikken over minder borstweefsel waardoor de kanker zich sneller dan bij vrouwen in het lichaam kan verspreiden.

Behandeling borstkanker bij mannen

Bij verandering in het weefsel rondom de borst is het raadzaam zo snel mogelijk naar een arts te gaan en u zelf te laten controleren. Een zwelling kan ook goedaardig zijn maar beter neemt u het zekere voor het onzekere. Wanneer u de diagnose borstkanker krijgt zal er samen met uw behandeldarts een behandelplan gemaakt worden. Het behandelplan is afhankelijk van de vorm en het stadium waarin de kanker zich bevindt. Borstamputatie, borstsparende operatie, bestraling en chemotherapie worden ook bij mannen toegepast.

Mannen die verandering merken in hun borstweefsel of een knobbeltje voelen doen er goed aan zo snel mogelijk zichzelf te laten nakijken bij een arts. Hoe eerder deze zeldzame ziekte wordt herkend hoe effectiever de behandelingen zijn. Net als bij vrouwen krijgen ook mannen na borstkanker periodieke controles, deze kunnen in het ziekenhuis of bij een huisarts plaatsvinden.

Pin It