Rubriek

Gezondheid

Rubriek

Kun jij niet een paar uurtjes zonder je telefoon? Dan is de kans aanwezig dat je een telefoonverslaving hebt. Hoewel het leuk is om tijd te spenderen op je telefoon, is het niet bevorderlijk om dit veel uur per dag te doen. Een telefoonverslaving kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Benieuwd hoe je van een telefoonverslaving af kunt komen? Wij geven tips!

Schakel meldingen uit

Een goede tip die jou erbij kan helpen om van je telefoonverslaving af te komen, is om meldingen uit te schakelen. Als je dit doet, word je namelijk ook niet telkens afgeleid. Als je een berichtje binnenkrijgt, grijp je tenslotte toch weer sneller naar die telefoon. Zet je meldingen daarom vaker uit, zodat je hier niet steeds mee geconfronteerd wordt.

Laat je smartphone vaker thuis

Hoe moeilijk het misschien ook is als je jouw smartphone heel belangrijk vindt, het is een goede tip om je smartphone vaker thuis te laten. Je telefoon kan best een keer thuisblijven, zeker als je iets leuks gaat ondernemen met bijvoorbeeld vrienden, familie of collega’s. Telkens op je telefoon zitten is tenslotte ook niet gezellig! Bovendien helpt het je erbij om minder afhankelijk te worden van je toestel.

Kies voor prepaid

Heb je een nieuwe telefoon nodig? Dan kan het een idee zijn om te kiezen voor prepaid in plaats van een abonnement met telefoon of sim only. Met prepaid ben je namelijk afhankelijk van een tegoed. Als dit op is, is het op. Dan kun je wel weer opwaarderen, maar als je jouw telefoongebruik wilt verminderen is dit niet slim om te doen. Mocht je een nieuwe telefoon kopen, is het bovendien handig om te kijken naar een smartphone die eSIM ondersteunt. Dit is een digitale simkaart, waardoor jij geen gebruik meer hoeft te maken van een plastic kaartje en dus helemaal met de tijd meegaat.

Door voor prepaid te kiezen, voorkom je dat je onbeperkt of veel kunt bellen, internetten en sms’en. Als je een beperkt tegoed op je prepaidkaart hebt, weet je wanneer je door je tegoed heen bent. En dit is een goede waarschuwing. Door voor een Prepaid simkaart te kiezen houd je dus beter overzicht, wat jou erbij kan helpen om sneller af te kicken van je smartphone.

Zoek afleiding

Wat je ook nog zou kunnen doen om je smartphonegebruik te verminderen, is afleiding zoeken. Probeer iets te verzinnen om niet telkens aan je telefoon te denken. Ga een boek lezen, kijk een serie of spreek af met vrienden of familie.

Deze tips kunnen jou op weg helpen met het afkicken van je telefoon. Houd dit dus zeker in gedachten, want hiermee kun je al een eind komen!

Slapen is natuurlijk erg belangrijk. Niet iedereen heeft evenveel slaapuren nodig, maar zonder slaap kan niemand. Bent u een gemakkelijke slaper of kost het u toch wat meer moeite om in slaap te komen of te blijven? Dan zijn er wel een aantal tips waar u op kunt letten.

Zorg voor een schoon en fris bed!

Dit bevordert niet alleen de slaap, maar is voor ons allemaal natuurlijk gezond. Schone en frisse lakens zorgen voor schone lucht. Deze lucht ademt u de gehele nacht in. De volgende vraag is dan wel hoe vaak moet u het bed verschonen om er voor te zorgen dat alles fris blijft. Dagelijks zou natuurlijk  perfect zijn, maar is dit is niet nodig. Gelukkig maar, want het is best nog een hele klus om een 2-persoonsbed te verschonen. Afhalen, wassen en weer opnieuw opmaken. Het perfecte schema is om het bed en dan met name de hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrek wekelijks te verversen. De molton en het dekbed zelf en kunnen ook prima om de 2 weken verschoont worden. Mocht u te lang wachten met het bed verschonen ontstaan er bacteriën in het bed. Deze kunnen weer zorgen voor eczeem, puistjes en mee-eters. Mocht u al last hebben van huidproblemen dan kunnen deze ook weer verergeren. Probeer u aan dit schema te houden voor uw eigen nachtrust en gezondheid.

Drink geen koffie voor het slapen gaan

Bent u een slechter slaper dan is het verstandig om zaken als cafeïne te laten staan in de avonduren. Cafeïne is veel terug te vinden in koffie zorgt er voor dat u meer adrenaline aanmaakt een hormoon dat juist energie geeft in plaats van slaperig maakt. Wanneer u lastig wakker wordt dan is koffie wel een goede manier om ’s ochtends wakker te worden. Maar om in slaap te vallen kunt u het beter links laten liggen. Cafeïne blijft ongeveer 4 tot 6 uur in uw bloed. Dus in de middag een kopje koffie is geen probleem, maar in de avond beter niet. U kunt wel altijd nog kiezen voor Cafeïne vrije koffie.

Sporten is goed maar niet te laat

Sporten is goed voor de gezondheid. Dit is natuurlijk ook echt zo, maar ook sport zorgt net als koffie voor meer energie. Het is een goede manier om uw hoofd leeg te maken. Maar om vol met energie te gaan slapen is geen goede optie. Plan daarom uw sportmoment bijvoorbeeld aan het begin van de dag. U kunt dan de hele dag nog profiteren van de energieboost. Mocht dit niet passen in de tijdsplanning dan kunt het sporten het beste aan het einde van de middag begin avond plannen. Zo kunt u wel uw hoofd leegmaken, maar heeft u ook nog even tijd om voor het slapen tot rust te komen. Een sportvorm die wel goed werkt voor het slapen gaan is yoga. Hiermee komt lichaam en geest tot rust.

Slaap lekker!

COVID-19 heeft belangrijke veranderingen in ons dagelijks leven teweeggebracht, met als één van de belangrijkste: de onmiddellijke overgang van kantoor naar thuiswerken voor miljoenen mensen in Nederland. Het is moeilijk de voordelen van thuiswerken tegen te spreken, maar terwijl je thuis bent kunnen de grenzen tussen thuis- en werkleven vervagen, waardoor het moeilijk wordt de twee van elkaar te onderscheiden. Daardoor heb je misschien nooit echt het gevoel dat je in één van beide omgevingen bent. Wanneer je de onzekerheden van een wereldwijde gezondheidsepidemie combineert met een plotseling gebrek aan sociale verbondenheid en de verantwoordelijkheid om overdag voor kinderen te zorgen, heb je de formule voor een burn-out.

Het langdurig ervaren van grote hoeveelheden stress kan leiden tot een burn-out

Burn-out symptomen zijn gevoelens van vermoeidheid, toenemende mentale onthechting, ongunstige gevoelens ten opzichte van je werk en verminderde professionele effectiviteit. Tenminste, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, die de ziekte vorig jaar als een “beroepsfenomeen” classificeerde. Een burn-out kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid.

Hieronder volgen enkele maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je een burn-out krijgt tijdens het thuiswerken. Het begint bij burn out symptomen herkennen. Ook een paniekaanval herkennen kan handig zijn.

Neem af en toe een pauze

Acht uur achter elkaar doorwerken lijkt misschien minder moeilijk wanneer je niet omringd bent door de afleidingen van de werkplek, maar het kan je psychisch en emotioneel vermoeid achterlaten. Geloof niet dat je verplicht moet zijn om aan je bureau gekluisterd te blijven, alleen maar omdat je thuis bent. Overweeg om overdag regelmatig pauzes te nemen en in plaats van door de sociale media te scrollen, gewoon buiten een wandeling te maken.

Houd je schema consequent

Twee minuten uit bed komen voor je moet inloggen, is misschien verleidelijk. Wanneer je jezelf voorstelt dat je je klaarmaakt voor een werkdag op kantoor, zorg je ervoor dat je in een productievere gemoedstoestand komt.

Maak een strategie voor wat je gedurende de dag zult doen en wanneer je het zult volbrengen. Zelfs wanneer afleidingen niet te vermijden zijn, communiceer dan met je baas over het moment dat je denkt ingelogd te zijn.

Maak een to-do lijst voor de volgende dag, terwijl je je presentatie aan het afronden bent. Programma’s voor tijdbeheer en andere online productiviteitsmiddelen kunnen je helpen je deadlines te halen, terwijl opbergbakken je kunnen helpen bij het opruimen van je fysieke werkruimte.

Bereid je werkomgeving voor

Het maakt niet uit of je thuis werkt of in een hoekje in de keuken, het is goed om een plek voor je werk aan te wijzen dat vrij is van afleiding. Doe moeite om een plek te kiezen die verschilt van de plaatsen waar jij jouw vrije tijd doorbrengt.

Doe aan lichaamsbeweging

Doe aan lichaamsbeweging

Het maken van een wandeling om de hoek of een fietstochtje, kan je helpen om in de loop van de dag gemotiveerd te blijven. In het geval dat je niet in staat bent er veel tijd aan te besteden, kunnen korte momenten van lichaamsbeweging net zo nuttig zijn. Voor de koudere maanden kunnen virtuele trainingsalternatieven, zoals apps en online video’s, een geweldig alternatief vormen voor het sporten in de sportschool.

Wil je gezonder gaan leven, maar weet je niet goed hoe? Geen zorgen, wij helpen je graag op weg. In deze blog vind je allerlei handige tips en trucs om gezond te leven. Daarnaast vertellen we je over de laatste hulpmiddelen die er zijn om gezondheid te ondersteunen. Denk aan smartwatches die fitness-gegevens bijhouden of superfoods zoals moringa. Lees snel verder en kom meer te weten over een gezond leven!

Een sport smartwatch als coach

Slimme sporthorloges en superfoods kunnen je helpen een gezondere levensstijl te krijgen. Maar misschien heb je zelf nog geen smartwatch? Dan is het goed om te weten sporthorloge nou het beste is. Om daarachter te komen is het allereerst belangrijk om te achterhalen wat je wensen zijn.  Ben je vooral op zoek naar een apparaat dat de tijd bijhoudt? Dan is het niet nodig om veel geld uit te geven aan een smartwatch. Een goedkope sporthorloge kan al genoeg zijn. Maar wil je ook je fitness-gegevens kunnen bijhouden? Dan is het aan te raden om een smartwatch met ingebouwde hartslagmeter en stappenteller te kopen. Dit soort smartwatches zijn wat duurder, maar geven je wel veel meer inzicht in je activiteiten. Zo kun je gemakkelijk zien of je voldoende beweegt en of je hardloopsessies vooruitgang boeken.

Een smartwatch is dus eigenlijk net als een persoonlijke coach. Het apparaat motiveert je om gezond te leven en geeft je inzicht in je activiteiten. Zo weet je precies wat je moet doen om fitter te worden of af te vallen. Wil je meer weten over smartwatches? Op deze website vind je een uitgebreide sporthorloge koopgids.

Superfoods voor meer energie

Gezond leven betekent niet alleen bewegen, maar ook goed eten. Superfoods zijn voedingsmiddelen die extra gezond zijn. Denk aan producten die rijk zijn aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Superfoods kunnen je helpen om meer energie te krijgen, beter te slapen en sneller af te vallen. Een van de bekendste superfoods is spirulina. Spirulina is een blauwgroene alg die rijk is aan ijzer, vitamine B12 en antioxidanten. Deze stoffen zijn belangrijk voor je energieniveau, weerstand en spieropbouw. Spirulina is verkrijgbaar in poedervorm en is eenvoudig toe te voegen aan smoothies of shakes. Een ander superfood dat steeds populairder wordt, is moringa.  Moringa is een boom die in tropische gebieden groeit. De bladeren van de moringa-boom zijn rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. Vitamine C is belangrijk voor je weerstand, calcium voor je botten en ijzer voor je bloed. Moringa is verkrijgbaar in poedervorm of als capsule.

Deze superfoods zijn dus een goede aanvulling op je dagelijkse voeding. Ze helpen je om meer energie te krijgen en je weerstand te verbeteren. Wil je meer weten over superfoods? Op Yambahealth.com vind je een uitgebreide lijst met superfoods en hun gezondheidsvoordelen.

De juiste mindset

Met wat hulpmiddelen alleen kom je er natuurlijk niet. Een juiste mindset is natuurlijk ook erg belangrijk. Het is belangrijk dat je gemotiveerd bent en weet waarom je wilt gaan afvallen of fitter worden. Als je een doel hebt, zul je ook makkelijker doorzetten. Wanneer je begint met sporten of gezonder gaan eten, is het normaal dat je niet meteen resultaten ziet. Het is belangrijk om hierdoor niet ontmoedigd te raken, maar door te blijven gaan. Je lichaam moet wennen aan de veranderingen en het duurt dan ook even voordat je resultaten gaat zien.

Als je eenmaal weet waarom je wilt gaan afvallen of fitter worden, is het tijd om een plan te maken. Begin bijvoorbeeld met een aantal kleine stappen. Ga bijvoorbeeld elke dag een halfuur wandelen of fietsen in plaats van de bus te pakken. Op deze manier maak je gezond leven gemakkelijker en ben je minder snel geneigd om terug te vallen in oude gewoontes.

Een andere tip is om een work-out buddy te vinden. Als je iemand hebt die je kan motiveren en helpen, zul je makkelijker doorzetten. Een work-out buddy kan je ook helpen om nieuwe workout routines te leren en gemotiveerd te blijven.

Conclusie

We hopen dat je wat hebt opgestoken van deze blog en dat je nu weet hoe je gezonder kan gaan leven. Doe vooral rustig aan en probeer een paar van onze tips uit. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan weten in de comments!

Bent u een echte koffieliefhebber of kiest u ’s morgens toch eerder voor een kopje thee? Deels heeft dit natuurlijk met smaak te maken. De één lust zelfs geen koffie. De ander drinkt wel thee, maar dan met een paar grote scheppen suiker. Maar naast waar uw smaakvoorkeur naar uitgaat is het ook belangrijk om te weten of de ene drank nou gezonder is dan de andere drank. Wij hebben wat voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet. 

Van beide dranken kunnen we wel zeggen dat ze niet ongezond zijn. Mits ze maar in bepaalde maten worden gedronken. Beide dranken bestaan uit water en hebben geen toegevoegde suikers. Toch kan er gezegd worden dan thee (bepaalde soorten) toch gezonder zijn dan koffie.

Cafeïne

In een kop thee zit ongeveer 3 keer zo weinig cafeïne in een kop koffie. Er wordt natuurlijk vaak gezegd ik start de dag met een kop koffie om even lekker wakker te worden, maar een kop thee levert wel zeker dubbel zoveel energie op. Het verbetert ook je fysieke performance met 11%. De cafeïne dip die mensen soms ervaren wanneer ze een langere tijd geen koffie hebben gedronken treedt ook veel minder vaak op bij het drinken van thee.

Bloeddruk

We voelen ons vaak fitter door het drinken van koffie, maar dit is niet perse gezonder. Koffie schakelt namelijk onze moeheid-receptoren uit. Daarnaast verhoogd het drinken van koffie ook onze bloeddruk. Dit kan weer een gevoel van stress opleveren. Thee daarentegen heeft dit juist niet. Vooral de variant groene thee is veel gezonder. Tevens kan thee zorgen voor meer focus tijdens uw werk of het uitvoeren van een opdracht. Dit komt dat er in thee het bestandsdeel L-Theanine zit. Dit werkt juist rustgevend. Dit kan daardoor juist ook voor meer overzicht zorgen. Doordat u rustiger tegen dingen aan kunt kijken zonder al te veel stress ziet u beter wat er nog moet gebeuren. Bij een stressgevoel wordt dit sneller over het hoofd gezien.

Hydraterend

Zowel koffie alsook thee bestaat dus grotendeels uit water. Dit zorgt er wel voor dat het hydraterend is. Het is goed om 2 liter water per dag te drinken. Het beste is natuurlijk kraanwater, maar met zowel thee alsook koffie komt u een heel eind. Soms wordt er gezegd dat thee zelfs nog beter is, omdat u dan ook antioxidanten binnenkrijgt. Iets dat u met kraanwater niet binnenkrijgt.

Het is dus wel duidelijk dat thee beter is dan koffie, maar nogmaals koffie is niet ongezond. Zorg wel dat u alles met mate drinkt. Ook kunt u nog kiezen voor een cafeïnevrije koffie variant. Dit is nog gezonder en dit zorgt er ’s nachts ook voor dat u niet wakker ligt van de laatste kopjes koffie die u in de avond nog gedronken heeft.

We zien het misschien vaker op het nieuws voorbij komen dan ons lief is, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar wat moet je doen als je een fietser door een auto wordt geschept of dat iemand opeens neervalt? Met een BHV certificaat kun jij hulp bieden in dit soort situaties. 

BHV certificaat 

Een BHV certificaat staat voor burgerhulpverlener en dit kun je halen door middel van een BHV cursus te volgen. Dit kan je zowel bij een overkoepelende organisatie als op locatie worden gegeven. Wel is het belangrijk voor het behoud van je certificaat dat je jaarlijks een herhalingscursus doet. Dit zodat je altijd de juiste zorg kunt bieden en je de juiste handelingen maakt en kennis hebt in een geval van nood. Hierdoor verspil je geen kostbare tijd. Als je in het bezit bent van een BHV certificaat ben je ook wettelijk verplicht om de hulp te bieden als die nodig dient te zijn.

Inhoud van de cursus

Een BHV cursus is een tweedaagse cursus waarbij je alle stappen bij het bieden van eerste hulp doorloopt. Daarnaast kun je verschillende cursussen doen voor specialistische kennis, zodat je nog meer hulp kunt bieden. In etappes doorloop je de stappen van het leren reanimeren van mensen tot aan het plakken van wonden. Daarnaast leer je ook hoe mensen bij een brand het beste uit een gebouw kunnen komen. Je leert snel te handelen bij spoed en neemt de leiding in deze situaties. 

Bedrijfsleven

Door middel van de wet is een bedrijf wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat er voldoende werknemers in het pand zijn met een BHV certificaat. In de wet is het niet opgenomen hoeveel het er minimaal moeten zijn en ligt ook aan de grote van het bedrijf en de risicospreiding hiervan. Ook moet het bedrijf ervoor zorgen dat er genoeg middelen in het pand aanwezig zijn om de hulp te bieden die nodig dient te zijn in noodsituaties, denk aan een verbanddoos met de benodigde spullen hierin. Ook dient in deze situatie contact te worden opgenomen met de hulpdiensten. 

Wanneer je in bezit bent van een BHV certificaat, ben jij degene die hulp biedt in een spoedsituatie voordat de hulpdiensten aanwezig zijn. Door middel van een BHV cursus leer je welke handelingen er gedaan moeten worden en neem je de leiding totdat de hulpdiensten aanwezig zijn. Ook zijn bedrijven verplicht om genoeg BHV’ers in het pand te hebben en is dit in de wet opgenomen. 

Wil je nu een PCR test laten doen? Of zoek je een corona test om te reizen? Dit moet je weten voor een PCR test laten doen.

Wanneer je een PCR test wilt laten doen, dan kan dit zijn omdat je in contact geweest bent met iemand die corona heeft, omdat je symptomen hebt, of omdat je op reis gaat. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom iemand een PCR test laat doen. Wanneer je bijvoorbeeld een PCR test Amsterdam zoekt, dan is het goed om een aantal dingen vooraf te weten. Daarover gaat dit artikel.

1. Niet iedere PCR test is hetzelfde

Gaat de PCR test je om een certificaat om te kunnen reizen te krijgen? Bekijk dan van tevoren of de PCR test die je laat doen je ook dit certificaat geeft. Voor landen binnen de Europese Unie is het mogelijk om met je Europese corona QR code te reizen, maar voor landen buiten de EU is dit niet zo. Hoe dan ook is controleren wat de vereisten zijn voor het land van bestemming een must. Zie je dat een PCR test verplicht is, een kortere quarantaine periode biedt of toegang tot bepaalde dingen? Laat dan de PCR test in Amsterdam doen vlak voordat je gaat vliegen. Je kiest dan een spoed test.

2. Spoed coronatest, hoe snel is dat?

Bij een spoed coronatest kun je al binnen 30 minuten je uitslag krijgen. Over het algemeen heb je keuze uit drie testen. De eerste is een goedkope PCR test, deze heeft een wachttijd van 24 uur op de uitslag. De tweede is een corona spoedtest. Zoals bij de Covid spoedtest in Amsterdam krijg je, indien je voor 12:00 deze test laat doen, de uitslag al rond 01:30 s ‘nachts. Tot slot is er de PCR NAAT test, welke een uitslag in 30 minuten geeft.

3. Check waar de test beoordeeld wordt

Belangrijk bij een Covid test laten doen, is dat deze beoordeeld wordt door een RIVM gevalideerd laboratorium. Alleen dan weet je zeker dat de uitslag ook echt betrouwbaar is. Met zowel de normale PCR test als de spoed Covid test wordt de beoordeling in een laboratorium gedaan. Met de spoedtest kom je echter vooraan in de rij waardoor je de uitslag sneller hebt. De kwaliteit is echter hetzelfde.

Wacht niet langer, laat een PCR test doen

Welk van de redenen voor een PCR test ook van toepassing zijn, laat je PCR test in Amsterdam bij een betrouwbaar test-station doen.

Iedereen heeft zijn eigen dagelijkse routine. De een vindt het veel fijner om in de avond te douchen, de ander gaat liever in de ochtend onder het water staan. Wat zijn de voor en nadelen voor het douchen in de ochtend en in de avond?

De voordelen van in de avond douchen

Fris en schoon het bed in. Na een dag werken is het natuurlijk heerlijk om de dag af te sluiten met een warme douche en vervolgens heerlijk het bed in te stappen. Zeker wanneer u een droge huid heeft is het fijn om in de avond de douche te nemen. Uw huid kan gedurende de nacht voldoende herstellen. Sporten in de avond is ook een goede reden om in de avond te douchen. In de ochtend en in de avond douchen is geen goed idee dus bedenk goed wat uw dagplanning is om zo de douche op het juiste moment in te plannen. In de ochtend al weer vroeg plannen? Door in de avond te douchen kan de wekker toch net even wat later gezet worden.

En de voordelen van de ochtend?

Kunt u moeilijk wakker worden? Een verfrissende douche helpt u om scherp te worden. Begin fris aan de dag door direct een douche te nemen. Heeft u last van een vette huid? Dan kunt u het beste in de ochtend douchen. ’s Nachts maakt uw huis meer talg aan waardoor het na het slapen vettig kan aanvoelen. Van nacht zweten hebben veel mensen last, niets is lekkerder dan je in de ochtend weer opfrissen voor een energieke dag. Breng uw bloedomloop op gang en start de dag helemaal fris en fruitig.

Iedereen zal zijn eigen redenen hebben om in de ochtend of juist in de avond te douchen. Eigenlijk is er geen fout of goed antwoord. Plan voor u zelf in wanneer u gaat douchen, douche niet te vaak en ook niet te heet, zo houdt u uw huid in top conditie.

Te veel zitten is slecht voor ons. Laten wij als Nederlanders nu eens kampioen in zitten zijn. Een groot deel van de Nederlanders zit 8,5 uur op een dag. Tijd om meer in de benen te komen. Wat kunt u doen om minder te zitten op een dag en waarom is veel zitten slecht voor ons?

Waarom is te veel zitten slecht voor onze gezondheid?

Dat te veel zitten niet gezond is voor ons lichaam is al langer bekend. Vooral werkenden mensen hebben door een zittend beroep last van fysieke klachten. Een stijve rug en nek komt helaas veel voor. Maar langdurig zitten kan zelfs nog meer negatieve impact hebben op ons lichaam. Zo kunt u diabetes type 2 en obesitas ontwikkelen. Door een slechte houding kunt u scheefgroei krijgen, iets wat ook weer een hoop andere klachten met zich mee brengt. In de avond een uurtje sporten weegt zelfs niet op tegen de nadelen van een dag zittend doorbrengen.

Wat kunt u doen om vaker te staan op een dag?

U kunt elk half uur 2 minuten bewegen is goed voor u. Maar nu is dit natuurlijk op een dag wel erg moeilijk om aan te houden. Probeer in ieder geval uw langdurige zit momenten te onderbreken. Wissel zitten af met staan. Door even te bewegen komt u lichaam uit de slaapmodus en gaat uw metabolisme weer aan de slag.

Handige tips

Zitten kunt u niet voorkomen maar u kunt u zelf wel uitdagen om meer te bewegen. Gebruik bijvoorbeeld een stappenteller, stel voor u zelf een doel en daag familie of vrienden uit. Probeer zo veel mogelijk de trap te nemen in plaats van een roltrap of lift. Even bellen met een bekende? Blijf staan en loop rondjes door de woonkamer. Probeer op uw werk regelmatig weg te lopen van uw bureau voor een overleg, kopje koffie of een printje halen van de printer. Een stabureau is ook een middel om vaker te gaan staan op een dag, bespreek dit met uw werkgever.

Steeds meer mensen krijgen door de vele uren dat zij achter een bureau moeten werken, last van hun nek. Dat kan hen heel erg beperken want een aanhoudende pijn in de nek, kost veel energie en de concentratie gaat wordt ook veel minder. Als jij ook merkt dat je forse nekklachten hebt, kan het zijn dat je last hebt van een nekhernia. Dit is een vervelende aandoening, maar het goede nieuws is dat de klachten automatisch kunnen verdwijnen of dat je een heel effectieve ingreep kunt ondergaan zodat je ook snel van je klachten af kunt komen.

Wat moet je doen als je een nekhernia hebt?

Als je denkt dat je een nekhernia hebt, dan is het belangrijk om even langs je huisarts te gaan. Deze kan namelijk vaststellen of er inderdaad sprake is van een nekhernia. Is dit het geval, dan kun je doorgestuurd worden naar een fysiotherapeut. Deze kan een behandeling hernia voor je samenstellen. Doorgaans krijg je dan oefeningen die je thuis kunt doen. Het kan ook zijn dat de klachten vanzelf verdwijnen. Heb je pech, dan blijven de klachten langer dan zes weken aanhouden. Je kunt dan een operatie ondergaan om het probleem in je nekwervels aan te pakken. Dergelijke operaties worden honderden keer peer jaar in Nederland uitgevoerd en zijn vaak meteen succesvol.

Welke nekhernia behandeling is het meest effectief? 

Wie een nekhernia heeft, heeft een probleem in de nekwervels. Deze wervels zijn namelijk verzwakt en daardoor gaan uitstulpen. De pijn die hierbij gevoeld wordt, komt voort uit de uitstulping die tegen een zenuw aandrukt. Dat kan een felle pijn veroorzaken en het kan ook een doof gevoel in je hand veroorzaken. Ga je naar je huisarts, dan zal deze bekijken wat de juiste nekhernia behandeling is. Soms is het voldoende om enkel de basisoefeningen te doen, soms is dus een medische ingreep nodig. Doe je kantoorwerk, dan is het belangrijk om te kijken of je op de juiste stoel en aan het juiste bureau zit te werken. Een goede werkhouding kan namelijk veel klachten oplossen.

Wat kun je zelf doen om een hernia te voorkomen?

De oorzaken van een hernia zijn niet altijd eenduidig. Je kunt om vele redenen een nekhernia oplopen. Toch is het altijd goed om te zorgen dat je niet te lang in dezelfde houding blijft werken. Ook is het aan te raden om voldoende te sporten zodat je lichaam voldoende beweging krijgt. Overleg even met je huisarts of je fysiotherapeut wat voor jou het beste is. Zij kunnen je namelijk gerichte tips geven om je klachten te bestrijden of om ze te voorkomen.

Pin It