Rubriek

Gezondheid

Rubriek

Make Sense Campagne 2021 brengt persoonlijke verhalen van hoofd-halskanker patiënten rondom het thema ‘3 weken klachten. Dat gaat wel over. Dacht ik.’

Utrecht, 20 september 2021 – Hoofd-halskanker gaat aan veel mensen voorbij. Zo niet, dan is een tijdige behandeling cruciaal om de ziekte te overleven. De overlevingskansen dalen van 90 procent naar 50 procent. Helaas komt een late diagnose veel voor. Dit heeft te maken met de onbekendheid van de ziekte en de symptomen. De symptomen lijken sterk op die van verkoudheidsklachten en worden daarom gemakkelijk weggewuifd. De jaarlijkse Europese Make Sense Campagne wil daar verandering in brengen. De week van 20-24 september wordt aandacht gevraagd voor hoofd-halskanker met persoonlijke verhalen in het thema: ‘3 weken klachten. Dat gaat wel over. Dacht ik.’

Cabaretier Martijn Koning is dit jaar het boegbeeld van de campagne. Hij maakte van dichtbij mee hoe ingrijpend hoofd-halskanker is en wat het met iemand doet. Bij zijn vader begon de ziekte met kleine klachten en, verdrietig genoeg, is hij recent overleden. Martijn roept iedereen op om naar de huisarts te gaan als de klachten, die lijken op verkoudheidsklachten, langer dan drie weken aanhouden.

Vanuit eigen ervaring kunnen Bianca, Marjolein en Paul alleen maar beamen dat een tijdige diagnose van levensbelang is. Alle drie dachten zij dat de klachten vanzelf weer over zouden gaan. In de Make Sense Campagne 2021 vertellen zij hun persoonlijke verhaal via portretvideo’s.

Risicofactor HPV

Met circa 3.000 nieuwe patiënten per jaar, staat hoofd-halskanker in de top 10 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Naast roken en alcohol is ook het humaan papillomavirus (HPV) een risicofactor voor het krijgen van hoofd-halskanker. Recente Amerikaanse studies laten zien dat HPV-gerelateerde keelkanker zelfs vaker lijkt voor te komen dan HPV-gerelateerde baarmoederhalskanker, waar het om bekend staat.

De klachten van hoofd-halskanker lijken op verkoudheidsklachten. Als mensen na drie weken nog steeds last hebben van een pijnlijke tong, niet genezende zweertjes, rode of witte vlekjes in de mond, keelpijn, aanhoudende heesheid, pijn en/of problemen met slikken, een zwelling in de hals of bloederige afscheiding uit de neus wordt een controle door een (huis)arts geadviseerd.

Dr. Simone Eerenstein, Hoofd-hals chirurg namens de Nederlandse Werkgroep Hoofd-hals Tumoren: “De diagnose hoofd-halskanker slaat vaak in als een bom. Het heeft grote impact op iemands leven. Bijvoorbeeld praktische beperkingen in spraak of slikken, maar ook emotioneel. Er breekt een tijd aan met behandelingen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de slagingskans. Ik kan daarom niet vaak genoeg benadrukken om naar de huisarts te gaan bij klachten die langer dan drie weken aanhouden.”

Make Sense Campagne

De Make Sense Campagne is een initiatief van de Europese Vereniging voor Hoofd-halskanker (EHNS: European Head and Neck Society) in samenwerking met Patiëntenvereniging HOOFD-HALS (PVHH), de Nederlandse Werkgroep voor Hoofd-Hals Tumoren (NWHHT) en de Paramedische Werkgroep voor Hoofd-Hals Tumoren (PWHHT) en het IKNL.

Deze campagne wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van: MSD, Merck, , Bristol-Myers Squibb, Atos, MDS

Het hebben van gewrichtsproblemen kan je dagelijks leven flink beïnvloeden. Van gewrichtspijn tot het beperken van je bewegingsvrijheid; als je last hebt van je gewrichten is dat erg vermoeiend. Wanneer je erg veel pijn of ongemak ervaart ga je natuurlijk naar de huisarts of laat je er een fysiotherapeut naar kijken. Wel kun je er in de tussentijd voor zorgen dat je klachten niet verergeren. In dit artikel lees je een aantal manieren om dit voor elkaar te krijgen.

Juiste houding

Gewrichtsproblemen kunnen onder andere ontstaan door een verkeerde houding. Let daarom goed op of je met jouw houding niet bepaalde gewrichten of lichaamsdelen overbelast. Als je hier moeite mee hebt kun je overwegen om ergonomische meubelen aan te schaffen. Daarnaast zou je, om je houding gedurende de dag te corrigeren, kunnen overwegen om bijvoorbeeld een rugbrace aan te schaffen en deze te dragen. Op die manier corrigeer je je houding en zorg je ervoor dat je gewrichten niet te veel te verduren hebben.

Hulpmiddelen

Het is sowieso aan te raden om hulpmiddelen aan te schaffen die je kunnen helpen je gewrichten minder te belasten. Je kunt dan ook denken aan schouderbraces, polsbraces of corrigerende kousen. Daarnaast zijn er nog balanskussens die je kunt gebruiken om tijdens je werk in beweging te blijven zodat je wervels en gewrichten soepel blijven. Bij nek-, rug- en schouderklachten kun je ook onderzoeken of je het prettig vindt om een kussen aan te schaffen dat zich vormt om de contouren van je nek en hoofd. Ook in dit geval worden je gewrichten en wervels minder belast.

Juiste voeding

Veel mensen vergeten dat een juiste voeding een erg positieve invloed kan hebben op de staat van je gewrichten. Hoe meer eiwitten je binnenkrijgt, hoe sterker je spieren, weefsels en botten worden. Zo halen ook je gewrichten veel voedingsstoffen uit producten met eiwitten. Van deze eiwitten zullen je gewrichten sterker worden en vervolgens beter tegen een stootje kunnen. Eet daarom voldoende vlees, eieren, noten en zaden.

Afvallen

Het is een beetje in lijn met een juiste voeding: afvallen. Wanneer je ervoor zorgt dat je niet te zwaar bent zorg je er ook voor dat je gewrichten minder hoeven te dragen. Eet dus niet alleen gezond, maar probeer daarnaast genoeg lichaamsbeweging te krijgen. Denk dan aan zwemmen, hardlopen of fietsen. Wees niet bang om je gewrichten te overbelasten tijdens het bewegen; het zorgt er juist voor dat ze soepel blijven. Je moet het natuurlijk ook weer niet forceren; je voelt zelf wel aan wanneer het goed zit of niet.

Spieropbouw

Naast lichaamsbeweging is het ook een goed idee om meer spiermassa te ontwikkelen. Doordat je meer spieren kweekt zorg je ervoor dat je gewrichten minder belast worden, omdat het gewicht van je lichaam wordt opgevangen door deze spieren. Daarbij zul je merken dat ontwikkelde spieren bijdragen aan een goede houding en je lichaam sterker maken.

Let er wel op dat je bij veel pijn of ongemak een professional naar je klachten laat kijken.  

Donderdag 16 september was het Nationale Plasdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de plasklachten die 3,5 miljoen Nederlanders dagelijks ervaren. Dit is belangrijk, omdat het nog steeds een taboe is om hierover te praten. Dr. Vrooman, uroloog bij Rijnstate, topklinisch ziekenhuis in Arnhem, ontmoet dagelijks mannen met plasklachten in zijn spreekkamer. Hij heeft vijf tips om de klachten te verminderen en daardoor beter te slapen.

Drie op de tien mannen boven de 50 jaar hebben last van plasklachten door een goedaardige prostaatvergroting. Veelvoorkomende klachten hiervan zijn hevige aandrang om te plassen en een zwakke of onderbroken urinestraal. Ook ‘s nachts moeten zij meerdere keren naar het toilet. “Vaak hebben de klachten grote impact op hun dagelijks leven”, vertelt uroloog dr. Vrooman van Rijnstate. “Ze gaan niet graag meer de deur uit en slapen slecht. Ook schamen ze zich vaak voor hun klachten. Met de volgende vijf tips kunnen zij hun plasklachten verminderen.”

 1. Drink voldoende Als je vaak hevige aandrang hebt om te plassen, ben je geneigd minder te drinken. Toch is het belangrijk om genoeg te blijven drinken, geconcentreerde urine prikkelt de blaas meer. Dr. Vrooman: “Drink niet te veel tegelijk, maar verspreid de aanbevolen twee liter water over de dag. Overmatig drinken leidt tot vaker plassen en dat kan ‘s nachts problemen geven. Als je vaak ‘s nachts moet plassen kan het helpen om ruim 2 uur voordat je gaat slapen, niet meer te drinken.”
 2. Vermijd dranken die de urinewegen irriteren Het is bij plasklachten verstandig om alcohol en cafeïne zoveel mogelijk te vermijden. Alcohol zorgt voor veel extra urine-aanmaak waardoor je er s’ nachts vaker uit moet. Cafeïne heeft ook een effect op de blaas waardoor je sneller moet plassen. “Bovendien zorgen alcohol en cafeïne ervoor dat je lichter slaapt, waardoor je ’s nachts de aandrang nog eerder voelt.” Ook kunstmatige zoetstoffen en dranken met prik en/of veel suiker kunnen plasklachten verergeren.
 3. Let op wat én hoeveel je eet Ook eetgedrag heeft invloed. “Voorkom overgewicht!” zegt dr. Vrooman. Wát je eet heeft ook effect op je plasklachten. “Eet meer groente en minder dierlijke eiwitten. Probeer pittige specerijen en kruiden te vermijden. Die prikkelen de blaas, waardoor de klachten erger worden.”
 4. Blijf bewegen Het is belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Dr. Vrooman: “Je hoeft geen marathons te rennen, maar uit onderzoek blijkt dat gematigd bewegen de klachten van een goedaardige prostaatvergroting kan verminderen of voorkomen. Denk aan wandelen, zwemmen, maar bijvoorbeeld ook tuinieren. Wielrennen kan door het langdurig zitten op een smal zadel de prostaat irriteren. Een speciaal zadel met een uitsparing voor de prostaat biedt dan uitkomst.”
 5. Stop met roken (of begin er niet aan) Dat roken slecht voor je is weten we, maar dat het ook plasklachten kan veroorzaken en kan verergeren weten we niet allemaal. Roken kan het blaasslijmvlies irriteren, waardoor je last krijgt.

Bespreek plasklachten tijdig met huisarts of uroloog
Hoewel de tips helpen om plasklachten te verminderen, adviseert Vrooman wel om aanhoudende plasklachten door een vergrote prostaat tijdig te bespreken met je huisarts of uroloog. “Veel mannen blijven lang met hun klachten rondlopen. Bijvoorbeeld omdat ze zich schamen of bang zijn voor een operatie en de gevolgen daarvan. Terwijl er echt goede behandelmethodes zijn en vroeg ingrijpen veel problemen kan voorkomen”. Zo zijn wij in Rijnstate recent gestart met de UroLift-behandeling. Een behandeling die bij een nog beperkte prostaatvergroting veel effect heeft. Het unieke aan deze methode is dat het geen invloed heeft op de zaadlozing of het krijgen van een erectie. Er hoeft niet in het prostaatweefsel gesneden te worden en het weefsel hoeft ook niet verhit of verwijderd te worden. Hierdoor mogen patiënten gelijk naar huis en herstellen ze snel. De patiënten ervaren snelle en blijvende verlichting van de klachten na de behandeling. Het is verstandig om je klachten tijdig met de huisarts en uroloog te bespreken om te kijken welke behandelmethode het beste bij je klachten past.”

Bron: HvdM
Foto: Urolift

Schaamte, verdriet en vaak ‘s nachts wakker om de ouders te roepen voor hulp. De meeste kinderen die vanaf 7 jaar nog steeds bedplassen, zien vaak zelf ook in dat ze hier zo snel mogelijk vanaf willen en zijn dan ook op jonge leeftijd al gemotiveerd. Wanneer kindjes regelmatig in hun bed plassen, dan kan een plaswekker hiervoor de uitkomst bieden. Tezamen met een plasbroekje en een sensor kan dit zorgen voor droge nachten. Hoe dit precies in z’n werk gaat? In dit artikel lees je meer over het gebruik van de plaswekker.

Wekreflex vanuit hersenen

De meeste kinderen worden overdag vaker en sneller zindelijk dan ‘s nachts omdat er overdag meer bewustzijn plaatsvindt. Het is namelijk van belang dat de hersenen een signaal afgeven van een volle blaas en dit vervolgens omzetten in een wekreflex. Wanneer dit niet op tijd wordt herkend, dan zal het kindje in bed plassen. Het kan zo zijn dat je kind een kleine blaas heeft of veel urine aanmaakt. Kortom, een vervelende situatie waarin een plaswekker bij kan helpen. Ondanks dat een plaswekker geen wondermiddel is, kun je wel een plaswekker kopen als hulpmiddel voor een effectieve training. Je kunt deze wekker inzetten samen met een beloningssysteem. Wanneer het kindje droog blijft in de nacht, kun je dit aanvinken in de kalender. Zo zijn er nog talloze andere opties om samen met je kindje een oplossing te vinden voor dit probleem. 

Gebruik van plaswekker

Gebruik van plaswekker

Zoals je hierboven al kort hebt kunnen lezen, kan een plaswekker dus helpen bij zindelijkheidstraining. Om hiermee te starten kun je eerst samen met je kind de wekker klaarzetten. Vertel hierbij wat de bedoeling is en vertel dat er een wekker af zal gaan om jou te waarschuwen dat je moet stoppen met plassen. Het is daarbij belangrijk dat de wekker wordt uitgezet, het incontinentie ondergoed wordt uitgetrokken en met een droog broekje de wekker weer wordt aangezet. Het kan nieuw, eng en verdrietig zijn en daarom goed om er de eerste paar keren je kindje hierin te ondersteunen.

Resultaten na aantal weken

Het is bij ieder kind verschillend hoelang het duurt voordat ze uit zichzelf wakker worden bij een volle blaas. Dit gebeurt vaak na een paar weken, maar er kan ook een langere tijd overheen gaan. Vaak wanneer een kindje twee weken achter elkaar droog slaapt, dan kun je het eens proberen zonder plaswekker. Het is daarbij goed om de plaswekker niet meteen weg te doen, want het kan altijd voorkomen dat je kindje toch weer in bed plast. Dit is helemaal oké, want je kindje doet dit niet expres. Blijf positief en moedig je kindje aan om droog te blijven. Is je kindje al 4 weken droog, 2 weken met plaswekker en 2 zonder? Dan is je kindje (hoogstwaarschijnlijk) van het bedplassen af. Missie geslaagd!

een andere kijk op eenzaamheid

Vier miljoen Nederlanders gaan gebukt onder eenzaamheid, waarvan 1 miljoen in ernstige mate. Je eenzaam voelen is iets van alle leeftijden, maar het komt wel vaker voor onder ouderen. Eenzaamheid is een zeurend en knagend gevoel dat niet verdwijnt door het bezoek van een vriend of vriendin, kind of kleinkind.

Wat maakt mensen eenzaam, welke soorten eenzaamheid bestaan er en wat doet het met je gezondheid? Hoe kunnen we als maatschappij dichter tot elkaar komen om eenzame mensen te helpen en wat kan de politiek hierin betekenen?

In Hunkeren naar verbinding beschouwt Joan van Baarle eenzaamheid vanuit de existentiële, emotionele en sociale kant. Bij extentiële eenzaamheid heerst het intense gevoel nergens bij te horen, geen verbinding te kunnen maken. Emotionele eenzaamheid uit zich bij mensen die een groot verlies hebben geleden en van sociale eenzaamheid spreken we als er te weinig (diepgaande) sociale relaties zijn.

In haar persoonlijke verhaal, dat als een rode draad door het boek loopt, komt Van Baarle achter haar eigen soort eenzaamheid. Het boek is gelardeerd met openhartige interviews met 65-plussers die vertellen hoe zij al dan niet met hun eenzaamheid hebben leren omgaan.

Hunkeren naar verbinding biedt ook oplossingen tegen eenzaamheid. Joan van Baarle gaat hierover in gesprek met onder meer: hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, filosoof Miriam Guensberg, hoogleraar Empowerment van Kwetsbare Ouderen Anja Machielsen en cultureel antropoloog Ad Borsboom – die onderzoek deed naar de rol van ouderen bij de Aboriginals in Australië

De overheid roept dat er beter voor onze ouderen moet worden gezorgd, om zo eenzaamheid te verdrijven. Helaas richt zij zich alleen op voorkomen van sociaal isolement en worden emotionele en existentiële eenzaamheid buiten beschouwing gelaten. Goedbedoelde oplossingen hebben daardoor onvoldoende effect. Want deze laatste twee vormen los je niet op met een gezellig praatje of wandeling.

Joan van Baarle

Joan van Baarle (1946) schreef eerder het boek Gevangen in geluid (2017), over de lijdensweg die haar dochter aflegde vanwege haar zeer ernstige vorm van tinnitus. Van Baarle studeerde politicologie en had verschillende leidinggevende functies bij de opvang van asielzoekers en mishandelde vrouwen.

Door in de intermezzi over haar eigen eenzaamheid te schrijven wil ze anderen aansporen om over hun eenzaamheid te praten. Hunkeren naar verbinding is een boek voor 65-plussers die zich eenzaam voelen of mogelijk met eenzaamheid te maken krijgen, voor hun omgeving en voor mensen, die nadenken over de invulling van de tijd na hun pensionering. Maar ook voor alle mensen die nog geen 65 zijn, maar wel met deze groep mensen te maken hebben zoals hulpverleners, artsen, mantelzorgers en vrijwilligers.

Hunkeren naar verbinding verschijnt op 1 oktober 2021 tijdens de week van de eenzaamheid.

Foto: Marjo van Lijssel

Wanneer u met een rolstoel op pad gaat om een lekker stukje te wandelen is het goed om met wat zaken rekening te houden. Veel parken in Nederland zijn voor rolstoelgebruikers steeds toegankelijker geworden. Misschien zit u zelf in een rolstoel of gaat u wandelen met iemand die in een rolstoel zit met deze tips gaat u veilig op pad.

Voorbereidingen voor een uitje

Wanneer u vaker met een rolstoel op pad bent geweest zult u precies weten welke handelingen u moet volgen om goed voorbereid weg te gaan. Niets is zo vervelend dan materiaalpech midden in in een park of natuurgebied. Voor dat u vertrekt is het goed de banden te controleren. Hoe harder de banden hoe gemakkelijker het is de stoel voort te duwen. De persoon in de stoel zit veel stil, bij koude dagen is het goed om extra kleding of een dekentje mee te nemen. Check wel altijd of er geen kledingstukken of dekentjes in de spaken terecht kunnen komen. Bestudeer vooraf de route die u wilt gaan wandelen. Probeer zand en grindpaden te vermijden.

Tips voor het wandelen met een rolstoel

U gaat een stuk wandelen en zult de rolstoel duwen. Probeer dicht achter de stoel te lopen, hierdoor zal het duwen lichter zijn en is het een stuk beter voor uw rug. Obstakels in de weg zoals hobbels, kuilen of hoge stoepranden vormen een uitdaging. De persoon die in de rolstoel zit ziet een obstakel als eerste aankomen. Help elkaar door tijdig kenbaar te maken wat er op de route ligt zodat jullie samen op een veilige manier de rolstoel over de obstakels kunnen duwen of trekken. Praat onderweg met elkaar en maak samen oog contact. Bij mooie plekjes kunt u even stoppen, staat er een bankje dan kunt u gezellig naast elkaar gaan zitten en even een praatje maken.

Het is voor mensen in een rolstoel heerlijk om even de natuur in te gaan. Door van te voren goed voorbereid te zijn op de route is er heel veel mogelijk. Bent u niet zeker van de route? Ga dan eerst op verkenning uit voor dat u iemand die rolstoel behoevend is mee neemt. Op internet zijn er veel routes te vinden en wordt er vaak aangegeven of de route rolstoel toegankelijk is.

Het is erg populair en er doen ontzettend veel mensen aan mee. Wat? Stoptober! Ook wij schrijven hier graag een blog over. De afgelopen tijd is er via social media, tv en radio ontzettend hard gewerkt om zo veel mogelijk mensen zich te laten aanmelden voor Stoptober. 28 dagen lang niet roken. Oftewel, stoppen met roken. Waarom 28 dagen? Uit onderzoek is gebleken dat na 28 dagen niet roken, de kans 5 keer groter is dat men niet meer begint met roken.

Voordelen stoppen met roken

Stoppen met roken heeft meerdere voordelen. Na 24 uur lang niet roken gaat u vrijer ademen en begint u zich steeds fitter te voelen. Daarna verbeteren uw smaak- en reukorganen zich. Uw huid wordt weer mooier en de kans op allerlei aandoeningen en ziekten worden minder.

Stoptober

De rokers worden volop gemotiveerd om te stoppen met roken. Er zijn verschillende radioprogramma’s die aandacht besteden aan dit prachtige initiatief. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het KWF, Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, GGD GHOR Nederland, de Hartstichting, het Trimbos-instituut en het Longfond hebben zich samen sterk gemaakt voor dit initiatief. Ook zij staan alle (stoppende) rokers van Nederland bij.

Tips om te stoppen met roken

 • Plan het goed. Wanneer precies gaat u stoppen met  roken?
 • Verwijder alle spullen in huis die te maken hebben met roken
 • Zorg dat u hulp kunt krijgen van vrienden/familie of een coach.
 • Drink water. Dit houdt u bezig en vermindert de trek in een sigaret.
 • Zorg voor genoeg afleiding. Zolang u elke keer afgeleid bent, vermindert de behoefte aan nicotine vanzelf.

Doet u ook mee aan Stoptober? Wij wensen u ontzettend veel succes! Op naar een gezond(er) leven.

Snurkt uw partner zo hard dat u zelf niet in slaap kunt vallen? Of krijgt u zelf regelmatig klachten dat u te veel zou snurken? Wellicht helpt het om een anti snurk plant op uw slaapkamer neer te zetten?

Waardoor snurken we?

Het is als eerst belangrijk om te weten waardoor we snurken. Het gebeurt eigenlijk doordat er een blokkade in de luchtstroom is. Dit kan verschillende oorzaken hebben maar in de meeste gevallen komt dit door het verslappen van spieren in de mond en keel. Dit zal naar achterzakken en in de weg zitten van de lucht toestroom. Hierdoor kunnen er trillingen in weefsels ontstaan wat zorgt voor het snurk geluid.

Wat kan een anti snurk plant hier tegen doen?

De plant die u in huis moet halen is de ananas bromelia plant. Door de verschillende positieve werkingen kreeg het vrij snel de stempel dat het helpt tegen snurken. De plant geeft ’s nachts juist zuurstof af terwijl andere planten dan juist zuurstof opnemen. Hierdoor krijgt u zelf ook meer zuurstof binnen en kan het zijn dat het snurken minder wordt of minder hard zal zijn. Door de extra zuurstof zult u ook wat uit geruster wakker worden wat u de volgende nacht weer zal helpen minder te snurken.

De anti snurk plant geeft ook een enzym bromelaïne af. Dit enzym werkt eigenlijk ontstekingsremmend wat dus ook kan zorgen voor een positief effect. Het kan vernauwde lucht wegen of een keel ontsteking helpen verminderen waardoor er meer lucht en zuurstof in uw longen komt.

Van de Nederlanders van 18 jaar of ouder met matig overgewicht was in 2018-2020 ruim de helft tevreden met hun gewicht. Van de volwassenen met ernstig overgewicht was dat een kwart. Ten opzichte van 2015-2017 steeg het deel van de volwassenen met ernstig overgewicht dat aangeeft hier tevreden mee te zijn. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, dit aandeel is vanaf 2015 onveranderd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de enquête Sociale samenhang en welzijn worden vragen gesteld over tevredenheid met het gewicht. Mensen van 18 jaar of ouder met ernstig overgewicht zijn het minst tevreden over hun gewicht (26 procent). Van de mensen met matig overgewicht zegt 54 procent tevreden te zijn met hun gewicht, van degenen met een normaal gewicht is dat 85 procent.

tevreden met gewicht

Vaker tevreden met ernstig overgewicht

Het deel van de volwassenen met ernstig overgewicht dat aangaf tevreden te zijn met hun gewicht, nam toe van 22 procent in 2015-2017 tot 26 procent in 2018-2020.

ontwikkeling-tevredenhei

Twee derde Nederlanders tevreden met gewicht

In de periode 2018-2020 was 66 procent van de volwassen Nederlanders tevreden met zijn of haar gewicht, 12 procent was ontevreden, en 23 procent was niet tevreden maar ook niet ontevreden. Mannen zijn vaker tevreden met hun gewicht (69 procent) dan vrouwen (62 procent).
Ouderen zijn naar verhouding het vaakst tevreden met hun gewicht: 79 procent van de 75-plussers, tegen 60 procent van de 45- tot 55-jarigen. Ook jongeren (18 tot 25 jaar) tonen zich relatief vaak tevreden met hun gewicht (69 procent).

Tevredenheid met gewicht

Helft Nederlanders heeft overgewicht

Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders van 20 jaar of ouder in 2020 overgewicht had: 37 procent had matig overgewicht en 14 procent ernstig overgewicht. In de jaren 80 had ongeveer een derde overgewicht, daarna nam dit toe tot ongeveer halverwege de jaren ‘10. In de onderzochte periode 2015-2020 was het percentage Nederlanders met overgewicht nagenoeg stabiel.
Mannen hebben vaker dan vrouwen te maken met overgewicht: 54 tegen 48 procent, maar vrouwen hebben vaker ernstig overgewicht (16 procent, tegen 13 procent van de mannen).

Overgewicht

Bronnen

Weet u wat Cellulite is of heeft u er misschien zelf last van? Het wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd door de structuur hier op lijkt. Wat is het precies en kunt u hier iets tegen doen?

Wat is cellulite?

Het ontstaat eigenlijk doordat het aantal vetcellen in de onderhuidse bindweefsel toeneemt. Hierdoor worden bloedvaten vernauwd en kan het vocht, vet en afvalstoffen moeilijker afgevoerd worden. Hierdoor verhardt het bindweefsel en zal er een bobbelige huid ontstaan. In de meeste gevallen komt dit voor in onze benen en billen en soms bij de buik of bovenarmen.

Er zijn verschillende mate cellulite. Bij de lichte variant ziet u eigenlijk niets maar wanneer u de huid samenknijpt ziet u bobbeltjes. Bij middelmatige cellulite ziet u bobbeltjes wanneer u de spier al aanspant. Heeft u er toch meer last van dan zult u het zo al zien zonder iets in te spannen.

Waardoor ontstaat het?

In dit geval zijn er veel oorzaken waar we zelf niet zo veel aan kunnen veranderen. Het is echter wel handig om te weten waar het vandaan komt.

 • Hormoon oestrogeen, vrouwen hebben er dus veel meer last van als mannen
 • Erfelijk bepaald, wanneer meer mensen binnen de familie het hebben is de kans groot dat u er ook sneller last van heeft.
 • Overgewicht, het zal de kans verhogen op cellulite echter kan het ook wanneer u geen overgewicht heeft
 • Eetpatroon, het eten van veel vet en zout en te weinig vitamine en vezels kunnen leiden tot meer cellulite
 • Bewegen en sporten, door voldoende te bewegen zorgt u voor een goede bloedcirculatie en reduceert u het vetpercentage

Wat kunt u wel doen om het tegen te gaan?

 • Gezond en gevarieerd eten
  Het ontstaat dus eigenlijk door onze vetcellen dus wanneer we gezond eten zullen we ook minder vetcellen hebben wat het kan helpen besttijden. Zo kunt u afwisselend en gevarieerd eten met voldoende groente, fruit, noten en volkoren producten.
 • Drink voldoende water
  Door een goed vochthuishouden in uw lichaam kunnen afvalstoffen beter afgevoerd worden. De doorbloeding zal hierdoor ook verbeteren dus het is dus belangrijk om altijd voldoende water bij de hand te hebben.
 • Sporten
  Om de doorbloeding te stimuleren is het ook goed om voldoende te bewegen of te sporten. Hierdoor zal er dus ook meer doorbloeding zijn in uw billen en benen waardoor vocht en afvalstoffen afgevoerd worden. Dit proces kan dus langzaam de cellulite afbreken.
 • Masseren
  Wat ook goed kan helpen is om af en toe de delen waar cellulite zit te masseren. Door het stevig te masseren zal het onderhuidse bindweefsel regelmatiger verdelen waardoor de bultjes wat minder worden.
Pin It