Rubriek

Gezondheid

Rubriek

Wat is nou precies het verschil tussen een katoenen en een zijden kussensloop? Gaat het om voorkeur of zit er echt een verschil in deze 2 stoffen en de voordelen ervan? Dat gaan we even uitleggen!

Waarschijnlijk slaap je al je hele leven om een katoenen kussensloop, maar wist je ook dat je katoenen kussensloop een broeinest van bacteriën is? Ja, that’s right. Er zit na 3 dagen meer bacteriën op een katoenen kussensloop dat op een toiletbril. En daar slaap je dan op met je huid, vind je het gek dat dit acne en onzuiverheden kan veroorzaken?

Een zijden kussensloop, behandeld met zilverionen, is 99.7% antibacterieel en elimineert alle bacteriën die onzuiverheden veroorzaken. Als dit je nog niet heeft overtuigt gaan we nog even verder met het uitleggen van dit essentieel verschil.

Katoen is de meest absorberende stof van allemaal, dit betekent dus ook dat het alle vocht van je huid onttrekt en dus ook je skincare producten die je erop smeert. Dan werkt niet zo lekker mee als je producten daardoor niet volledig z’n werking kunnen doen. Een zijden kussensloop stoot vocht af, omdat zijde van nature vocht afstotend is. Dit draagt bij aan het vochtgehalte van je huid en zorgt dat je natuurlijke oliën op peil blijven.

Een zijden kussensloop, wel van 22-momme (de hoogste kwaliteit), is zo fijn geweven dat het super zacht voor de huid is. Hierdoor is er ook geen frictie tussen het zijden kussensloop en de huid wat de vorming van fijne lijntjes en rimpels verminderd. De zachtheid van het zijden kussensloop verminderd ook irritatie en roodheid van de huid. Een katoenen kussensloop daarentegen, is een stuk harder voor de huid doordat het minder zacht en fijn geweven is. Hierdoor ontstaat er aardige frictie met de huid en kan dit voor irritant, rimpels en slaapkreukels zorgen.

Als je jouw huid wilt herstellen tijdens je slaap raden wij het zeker aan om de switch te maken naar een zijden kussensloop. Wil je de kwaliteit van je slaap nog verbeteren? Kan een zijden slaapmasker hier ook bij helpen. Dit houdt namelijk licht tegen, waardoor je dieper kan slapen. Ook heeft een zijden slaapmasker een verkoelend effect en vermindert gezwollen ogen in de ochtend.

Wellicht zal de eerste nacht op een zijden kussensloop slapen even wennen zijn, maar je zult al heel snel niet meer zonder kunnen als je de zachtheid hebt ervaren!

 

De een zweert erbij en de ander moet er niet aan denken. Slapen met sokken aan in bed heeft zo zijn voor en zijn nadelen. Bij koude nachten is het fijn om met warme voeten in bed te liggen maar na een kwartiertje kan het ook té warm worden. Waarom wel of niet met sokken aan slapen.

De voordelen van slapen met sokken

Op onze slaapkamers kan het koud zijn. Vaak staat de verwarming op de slaap kamer niet aan en is het bed koud wanneer u er met uw pyjama instapt. Wanneer u uw sokken aanlaat in bed valt u waarschijnlijk sneller in slaap. Door sokken te dragen in bed geeft u een signaal af naar uw hersenen dat het tijd is om te slapen. Door koude voeten kunt u lang wakker blijven liggen. Wanneer u lichaam lekker warm is valt u sneller in slaap.

De nadelen van het slapen met sokken aan in bed

Voor veel mensen is het een gewoonte om sokken uit te doen in bed. Wanneer u het van nature snel warm heeft is het slapen met warme voeten al helemaal geen optie want het is dan al snel te warm in bed. Ook kan het slapen met sokken aan nadelen hebben. Zo zijn niet alle sokken geschikt voor nachtje slapen. Sokken die te strak zitten kunnen uw voeten afknellen en de bloedsomloop belemmeren. Wanneer u het te warm heeft liggen infecties en vieze geurtjes op de loer. Uw voeten moeten ook ademen door altijd iets om uw voeten te dragen krijgen ze geen tijd om te luchten.

Wat heeft uw voorkeur?

Eigenlijk is het slapen met sokken een persoonlijke voorkeur. Voor mensen die slecht in slaap komen en het heel snel koud hebben is het dragen van sokken tijdens het slapen een groot voordeel. Met sokken aan slapen is geen oplossing voor langdurige slaap problemen maar het kan u wel helpen. Het kan ook juist heel lekker zijn om met blote voeten in bed te liggen. Uw lichaam warmt vanzelf en u loopt niet het risico om halverwege de nacht wakker te worden met zweetvoeten. Wat is uw voorkeur met of zonder sokken slapen in bed?

Van teveel oorsmeer willen we zo snel mogelijk af. Geelbruine en plakkerige oorsmeer kan vervelend aanvoelen. Wanneer teveel oorsmeer te zien is wordt het tijd om uw horen schoon te maken. Traditioneel maken we onze oren schoon met wattenstaafjes maar of dit de juiste manier is? Ik geef u een aantal tips voor het schoonmaken van uw oren.

Waarom oorsmeer?

Oorsmeer ziet er niet echt fris uit maar het heeft wel een beschermende functie. Oorsmeer beschermt onze gehoorgang tegen uitdroging en vocht vangt het vuil van buitenaf op. De meeste mensen hebben wel eens last van teveel oorsmeer. Uw gehoorgang kan verstopt raken en een vol gevoel geven. Het zelf schoonmaken van uw gehoorgang kan maar heeft u eerder een beschadiging gehad aan uw trommelvlies dan kunt u het beste een bezoekje brengen aan een huisarts of specialist.

Uw oren schoonmaken met een wattenstaafje

Gebruikt u altijd een wattenstaafje? Het gebruik van een wattenstaafje om uw oren schoon te maken is toegestaan wanneer u het uiteinde van het staafje, het witte bolletje, niet te ver in uw oor steekt. Wanneer het bolletje nog zichtbaar is is het veilig om uw oren op deze manier schoon te maken. Veel mensen steken het wattenstaafje echter te ver de gehoorbuis in. Door het wattenstaafje te ver in uw oor te drukken kunt u oorsmeer juist verder uw oor in drukken met alle gevolgen van dien.

Warm water

Zelf u oren reinigen kan het beste tijdens het douchen. Door uw hoofd iets opzij te houden kunt u een kleine waterstraal in uw oor laten lopen. Door het warme water (niet heet) zal uw oorsmeer zacht worden en naar buiten lopen. Super effectief en veilig. Eventueel kunt u ook een klein beetje zoutoplossing gebruiken.

Olie gebruiken voor het schoonmaken van uw oren

Een ander natuurlijk middeltje is het gebruik van olie. Olijf olie heeft bijna iedereen wel in huis. De olie moet u iets verwarmen en daarna lauwwarm in uw oor laten druppelen. Olie zorgt er net als water voor dat uw oorsmeer zacht wordt en naar buiten loopt.

De beste tip is eigenlijk om uw oren met rust te maken. Uw oor reinigt zichzelf en heeft eigenlijk geen hulp nodig. Wanneer uw gehoorbuis echt vol zit kunt u beste een specialist bezoeken om op een verantwoorde manier uw overtollig oorsmeer te laten verwijderen. Niemand wil een gehoorbeschadiging dus weer voorzichtig.

Vind jij de winter ook altijd zo lang duren? En heb je iedere winter last van een winterdepressie net zoals 3 op de 100 (andere) Nederlanders? Misschien is overwinteren in een warm land dan iets voor je.

Met het flexwerken van nu kun je wellicht wel een paar weken tot maanden overbruggen op een tropische bestemming zoals Thailand of Tenerife. Ook wanneer je niet heel lang weg kunt met werk is twee of drie weken weg in het winterseizoen al een echte aanrader. Shop een paar nieuwe dames bikini’s, pak je zonnebrandcrème in en gaan!

1. Zon en vitamine D zorgen voor beter gevoel

Wanneer je bekend bent met het hebben van een winterdip zal het je verbazen hoe goed een zonvakantie in de winter je zal doen. Dat komt onder andere door het vele zonlicht en de vitamine D die je hierbij opvangt. Vitamine D zorgt er onder andere voor dat kalk en fosfaat uit voedsel wordt opgenomen, wat onmisbaar is voor een goede en stevige opbouw van je botten en tanden. Op die manier is het onmisbaar voor een gezond lijf.

Daarnaast is vitamine D een van de belangrijkste bouwstenen voor een goede weerstand. Het ondersteunt je immuunsysteem waardoor je een beter afweersysteem krijgt en minder vatbaar bent voor virussen, ziektes en aandoeningen. Als dat niet een goede reden is om lekker naar het buitenland te gaan terwijl het hier hartstikke koud en donker is, weten wij het ook niet.

2. Buiten het hoogseizoen vakantie vieren

Je over het algemeen een stuk beter voelen door het zonlicht en de vitamine D is natuurlijk al heel mooi meegenomen, maar dat is zeker niet de enige reden om in de winter naar de zon te gaan. Ga je buiten de kerstvakantie om dan ga je buiten het hoogseizoen weg. Dat betekent dat je lekker vakantie kunt vieren wanneer de meeste mensen in Nederland gewoon aan het werk zijn.
Het voordelige daarvan is dat het op je bestemming minder druk is en dat toeristische highlights in meer rust te bekijken zijn. Daarbij zijn vakanties vaak een stuk goedkoper wanneer je in het naseizoen gaat, omdat hotels hun accommodatie nog wel gevuld willen zien. Dat regelen ze door diverse aantrekkelijke deals aan te bieden waardoor jij goedkoper op vakantie kunt.

3. Zonvakanties in de winter zijn warm, maar niet te

Wat veel mensen ook prettig vinden aan een zonvakantie in de winter is dat het in deze periode vaak heerlijk warm is op zonnige bestemmingen, maar dat het nooit niet vol te houden is. Wanneer je wel eens in het hoogseizoen naar Spanje, Gran Canaria of Italië bent geweest, weet je waarschijnlijk als geen ander hoe heet het daar kan worden. Temperaturen van boven de 40 en 45 graden komen er regelmatig voor en dat is zó warm dat je bijna niets kunt ondernemen.

In de winterperiode is het op dergelijke bestemmingen veel minder heet. Je hoeft niet bang te zijn dat het geen lekker weer meer is, want de temperaturen liggen vaker rond de 20 tot 25 graden op zulke plekken in Europa. Ga je naar een winterzonbestemming buiten Europa dan kan het zeker wel warmer worden dan dat. Dat is natuurlijk geen probleem als je daarvan houdt.

4. Minder stress door overwinteren in de zon

Dat je je door een zonvakantie dus lichamelijk beter gaat voelen, omdat vitamine D goed is voor je botten en immuunsysteen is al een prettig voordeel. Maar: wist je dat het ook goed is voor je hoofd? Een ontspannen zonvakantie heeft mentaal gezien ook ontzettend veel voordelen, omdat je even niks moet en alles qua werk en het thuisfront los kunt laten. Je hoeft je niet druk te maken over deadlines, afspraken en het huishouden.

Dit zorgt voor veel minder stress waardoor je je niet alleen mentaal beter voelt, maar je ook beter kunt slapen, je meer energie hebt en je meer zin hebt om dingen te ondernemen. Een nieuwe omgeving werkt sowieso goed en prikkelend, waardoor je nieuwe energie krijgt. Je bent even weg uit de dagelijkse sleur en gaat weer met een volle bak energie terug naar huis.

5. Ultiem genieten van zon, zee en strand

Tot slot moeten we natuurlijk niet vergeten dat overwinteren in een warm land ook vooral erg ontspannend en leuk is. Hoe heerlijk is het om in een seizoen waarin je normaal dikke truien draagt iedere dag een frisse duik in de zee te nemen? Het enige wat je nodig hebt zijn meerdere dames bikini’s (of voor de mannen zwembroeken) om af en toe af te wisselen wanneer je dagelijks gaat zwemmen.

Op dit soort zonnige plekken is de natuur vaak hartstikke mooi én is er genoeg te doen qua activiteiten. Je hoeft je geen moment te vervelen wanneer het strand, het bos of de bergen om de hoek zijn. Dat ultieme genieten wat je doet op zo’n plek vergeten we nog wel eens wanneer we in Nederland onze winters doorbrengen. Ga dus alleen al voor dat gevoel een keer op zonvakantie in de winter.

Volwassenen met een lager inkomen waren in 2020/2021 minder vaak positief over de gezondheid van hun tanden en tandvlees dan mensen met een hoger inkomen. Ook gaven zij minder vaak aan het afgelopen jaar naar de tandarts te zijn geweest. Mensen met een slechte of zeer slechte mondgezondheid die geen aanvullende tandartsverzekering hadden gingen het minst naar de tandarts. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van de Gezondheidsenquêtes van 2020 en 2021.
De meeste volwassenen waren in de periode 2020/2021 positief over de gezondheid van hun tanden en tandvlees71 procent gaf het oordeel goed of zeer goed. 23 procent antwoordde met ‘gaat wel’, 6 procent gaf het oordeel slecht of zeer slecht. Vrouwen zijn wat vaker positief over hun mondgezondheid dan mannen. Mensen met een lager inkomen beoordelen hun mondgezondheid minder vaak als goed of zeer goed dan mensen met een hoger inkomen: 62 procent in de laagste kwintielgroep, tegen 76 procent in de hoogste.

ervaren mondgezondheid

Minder tandartsbezoek door lagere inkomens

Bijna 8 op de 10 volwassenen bezochten in het afgelopen jaar tenminste één keer de tandarts. Iets meer vrouwen dan mannen zeiden dat ze naar de tandarts waren geweest. Van de mensen uit de lagere inkomensgroepen was ongeveer 70 procent bij de tandarts geweest, tegen 87 procent van degenen uit de hoogste inkomensgroep.

Met goede mondgezondheid en verzekering vaker naar tandarts

In 2020/2021 gaf 59 procent aan een aanvullende tandartsverzekering te hebben. Het aandeel met zo’n aanvullende verzekering is onder lagere inkomens 56 procent, tegen 61 procent onder de hogere inkomens. Mensen met een aanvullende tandartsverzekering gaven vaker aan naar de tandarts te zijn geweest dan mensen zonder een dergelijke verzekering, ongeacht de gezondheidstoestand van tanden en tandvlees. Het tandartsbezoek was het hoogst onder volwassenen met een aanvullende verzekering en een goede of zeer goede mondgezondheid (89 procent). Mensen met een (zeer) slechte mondgezondheid zonder aanvullende tandartsverzekering gingen het minst vaak naar de tandarts (35 procent).

Tandartsbezoek

Lagere inkomens minder vaak naar tandarts ongeacht verzekering

Van de mensen met een aanvullende tandartsverzekering gingen degenen met een lager inkomen minder vaak naar de tandarts dan de hogere inkomens: 82 tegen 89 procent. Ook bij de volwassenen zonder een dergelijke verzekering was het aandeel tandartsbezoekers lager onder de lagere inkomens. Daar was het verschil groter: onder de lagere inkomens ging 52 procent in 2020/2021 tenminste eenmaal naar de tandarts, onder de hogere inkomens was dit 73 procent.

Tandartsbezoek

Met kunstgebit minder tandartsbezoek

In 2021 gaven mensen met een geheel of gedeeltelijk kunstgebit minder vaak aan naar de tandarts te zijn geweest dan mensen zonder kunstgebit: 59 procent tegen 84 procent. Volwassenen met een lager inkomen, met een minder goede mondgezondheid en zonder aanvullende tandartsverzekering zeiden vaker een kunstgebit te hebben. Zowel onder volwassenen met als zonder kunstgebit was het tandartsbezoek lager onder degenen die geen aanvullende tandartsverzekering hadden dan onder hen die deze wel hadden.

Hoe komt het CBS aan deze cijfers?

De resultaten zijn afkomstig uit de Gezondheidsenquête van 2020 en 2021. Op basis van een steekproef uit de Basisregistratie Personen (BRP) zijn in een enquête vragen gesteld over onder andere mondgezondheid en tandartsbezoek. Aan volwassen is ook gevraagd hoe ze voor zorg zijn verzekerd.

Bronnen

Een goede nachtrust is belangrijk. Zeker wanneer je een drukke periode tegemoet gaat waarin je veel stress ervaart. Je wil natuurlijk niet geprikkeld en geïrriteerd reageren, helemaal niet op de werkvloer. Wanneer je een goede nachtrust hebt ben je overdag productiever en maak je minder fouten. Ook heeft een goede nachtrust invloed op je ziektepercentage. In deze blog geven wij je vijf tips om te zorgen voor een betere nachtrust.

Maak je klaar

Wanneer je naar bed gaat is het belangrijk om je relaxed klaar te maken zonder enige vorm van stress. Zo kan je voordat je gaat slapen een warme douche nemen, ontspanning en ademhalingsoefeningen uitvoeren of een boek lezen. Wanneer je de tijd neemt voordat je gaat slapen merk je dat je makkelijker in slaap komt en ook met minder informatie je bed ingaat.

Voordat je gaat slapen

Voordat je gaat slapen is het goed om een routine vast te stellen. Zo is het handig om op een vast tijdstip naar bed te gaan om voor regelmaat te zorgen, geen cafeïne meer te drinken voordat je gaat slapen en om schermen van je laptop, mobiel en televisie een uur voor bedtijd uit te zetten en weg te leggen. 

Slapen door de nacht heen

Als je meerdere keren in de nacht wakker wordt dan heb je last van doorslaapproblemen. Dit probleem kan ontstaan doordat je veel nadenkt en je zorgen maakt, vaak gebruik moet maken van het toilet of dat je last hebt van dromen of nachtmerries. Wanneer je deze problemen ervaart is het goed om te letten op hoeveel uur je per nacht slaapt. Zorg dat je niet meer dan negen uur per nacht slaapt en kijk niet naar de wekker als je niet kan slapen. Als het echt niet lukt om in slaap te komen, pak dan wat te drinken en probeer wat te lezen uit een boek.  

Wakker liggen

Wanneer de uren voorbijvliegen, maar in slaap vallen lukt niet, dan is dat erg vervelend. De vraag is dan:  hoe val je snel in slaap? Wanneer het slapen toch niet lukt kijk dan of de temperatuur in de kamer comfortabel is. Dit is erg bepalend voor je nachtrust. Frisse lucht is erg belangrijk in combinatie met de juiste temperatuur. De juiste temperatuur om te slapen ligt tussen de 17 en de 21 graden. Daarnaast helpt het om je kamer zo donker mogelijk te maken om in slaap te komen. Ook kan je kijken om middelen te gebruiken zoals melatonine of Droomsap. 

Overdag

Wanneer je wil werken aan een betere nachtrust is het goed om rekening te houden met de zaken die je overdag uitvoert. Zo is het belangrijk om voldoende daglicht te krijgen en minimaal tien minuten per dag buiten te zijn. Hierdoor maak je het stofje melatonine aan die je in de avond helpt om makkelijker in slaap te komen. Daarnaast helpt voldoende beweging overdag ook bij een goede nachtrust. Wat kan jij nog veranderen in jouw routine?

Dagelijks tandenpoetsen is voor veel Nederlanders de norm. Al vanaf jongs af aan hoort tandenpoetsen bij ons dagelijks ritueel. Slechte tanden staan vaak voor een slechte gezondheid. Niet alleen uw tanden verdienen dagelijks uw aandacht, ook uw tong mag niet vergeten worden. Wat zegt de kleur van onze tong over onze gezondheid? en hoe kunt u u deze het beste reinigen? Lees het hier.

Een gezonde tong

We gebruiken onze tong dagelijks heel erg veel. Om te praten, te proeven en te eten. Een gezonde tong heeft een licht roze kleur. Wanneer u een andere kleur heeft hoeft dit niet gelijk iets te beteken. Het eten van bijvoorbeeld drop of gekleurde snoepjes kan tijdelijk een andere kleur geven.

Een ongezonde kleur

Wanneer u langdurig last heeft van een gekleurde tong kan dit duiden op gezondheidsproblemen. Een zwarte kleur staat vaak gelijk aan slechte gebitverzorging, wit kan duiden op een infectie, Rood is meestal een allergische reactie, grijs kan duiden op eczeem, oranje/geel geeft aan dat er veel bacteriegroei is en blauw kan betekenen dat er te weinig zuurstof in uw bloed zit. Wanneer u vermoed dat uw tong een andere kleur heeft door uw gezondheid dan is het verstandig om dit te bespreken met uw huisarts. Heeft u een donkere kleur dan kunt u eerst beginnen met het reinigen van uw spier om de gezonde roze kleur weer terug te krijgen.

Hoe kunt u uw tong schoonmaken

Begin met bij de basis en poets minimaal 2x per dag 2 minuten uw tanden. Breng een bezoekje aan een mondhygiënist voor het verwijderen van tandsteen. Naast het poetsen van uw tanden kunt u ook wat aandacht aan uw tong geven. Het ruw poetsen met een tandenborstel is niet aan te raden. Door de ruwe haren van de tandenborstel kunt u beschadigingen aanbrengen aan het oppervlakte. Er bestaan speciale reinigers die u het beste kunt gebruiken. Met de reiniger schraapt u van voor naar achter de spier op een verantwoorde manier schoon. Uw mondgezondheid is belangrijk voor uw algemene gezondheid dus maak uw tong ook onderdeel van uw tandenpoets ritueel.

Vaak als je in het ziekenhuis bent vraag je jezelf wel eens af wat nou precies de ervaring is van de dokter die jou behandelt. Dat is natuurlijk terecht, want je plaatst jouw gezondheid in de handen van een onbekend persoon, waar jij de achtergrond niet van weet.

Er is een onderscheid te maken tussen de volgende soorten behandelaars in het ziekenhuis:

Coassistent

Je bent coassistent wanneer je nog bezig bent met de studie geneeskunde, en praktijkervaring aan het opdoen bent in het ziekenhuis. Een coassistent loopt dus als het ware stage en verdiept zich hiermee in een bepaald specialisme. Voorbeelden van specialismen zijn cardiologie of psychiatrie. Je hoeft je geen zorgen als je door een coassistent wordt behandeld. Een coassistent is namelijk niet zelfstandig bevoegd om zonder toezicht van een wel bevoegde beroepsbeoefenaar handelingen te plegen.

AIOS

AIOS staat voor Arts In Opleiding tot Specialist. Na het afronden van de studie geneeskunde ben je basisarts. Als basisarts krijg je de mogelijkheid om je verder te specialiseren tot specialist of bijvoorbeeld huisarts. Als AIOS ben je geregistreerd in het BIG register en handel je dus als basisarts. Vaak is jouw behandelend arts in het ziekenhuis een AIOS.

De AIOS is wel zelfstandig bevoegd om behandelingen uit te voeren, zolang deze behandelingen binnen diens bevoegdheid vallen. De AIOS werkt namelijk wel onder supervisie en moet bij geringe twijfel dit overleggen met zijn of haar opleider.

ANIOS

ANIOS staat voor Arts Niet in Opleiding Tot Specialist. Evenals AIOS is dit vaak jouw behandelend arts in het ziekenhuis. Een ANIOS is ook afgestudeerd en basisarts.

Alleen, in tegenstelling tot de AIOS, is een ANIOS (nog) niet verder aan het specialiseren tot specialist.

Vaak is een ANIOS iemand die nog niet helemaal zeker is van de vervolgstappen in diens carrière. De mogelijkheden na de studie geneeskunde zijn namelijk eindeloos. Om ervaring op te doen en erachter te komen waar diens interesses liggen kan een afgestudeerde aan de slag gaan als ANIOS, om zo in de praktijk erachter te komen in welk specialisme ze zich verder willen ontwikkelen. Er zijn vele mogelijkheden en dus ook ANIOS vacatures beschikbaar om je als ANIOS verder in te verdiepen. Populaire banen om aan de slag mee te gaan voor deze basisartsen zijn bijvoorbeeld als ANIOS cardiologie of ANIOS bedrijfsgeneeskunde.

Net als de AIOS werkt de ANIOS ook onder eindverantwoording van de medisch specialist.

Medisch specialist

De medisch specialist heeft al minstens 12 jaar aan opleiding achter de rug en is gespecialiseerd in een van de 28 medische specialismen. De medisch specialist is dus de eindverantwoordelijke die behandelingen uitvoert in het ziekenhuis. Wél is de medisch specialist bevoegd om taken en behandelingen over te dragen aan de ANIOS of AIOS, of zelfs de coassistent als de behandeling binnen diens bevoegdheid zou vallen.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn we massaal aan het gokken en beleggen geslagen. Uit onderzoek van het AFM blijkt dat maar liefst 2 miljoen huishoudens aan het beleggen zijn en dat de interesse in online gokken ook toeneemt.

Hoe aantrekkelijk geld inzetten met de kans om meer geld te verdienen, dus gokken, ook is; je moet weten dat het van invloed is op je gezondheid en de rest van je dagelijks leven. Wanneer je regelmatig gokt, is de kans groot dat je een gokverslaving ontwikkelt. Daar kleven allerlei vervelende risico’s aan.

Gokverslaving: wat is dat precies?

Om te weten wat de risico’s van gokken zijn, is het goed om eerst te weten wat een gokverslaving precies inhoudt en wanneer er sprake is van een verslaving. Er zijn namelijk genoeg mensen die met beleid kunnen gokken zonder dat hun dagelijks leven in het teken staat van dit ‘spelletje’. In het geval van een gokverslaving ben je lichamelijk en geestelijk afhankelijk van het ‘moeten gokken’. Bij zo’n verslaving is het moeilijk om te stoppen en komt het regelmatig voor dat je al je geld op dat moment moet stoppen in het gokspel.

Bij een gokverslaving beland je regelmatig in een soort roes waar je niet eenvoudig uit kunt komen. Het probleem hierbij is dat het allang niet meer om winnen gaat, maar om de kick die je krijgt van het gokken zelf. Daardoor wordt er een deel in je hersenen geprikkeld waardoor je die roes krijgt waar je je voor heel even goed door gaat voelen. Merk je bij jezelf dat je niet meer kunt stoppen met gokken en dat je geen controle hebt over je keuzes en vervolgens tóch gaat gokken? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent.

Waarom gokken zo verslavend is

Wat zo opvallend is aan gokken is dat niet iedereen gevoelig is om eraan verslaafd te raken. Dit hangt onder andere af van een aantal persoonlijke en maatschappelijke factoren. Zo zien de specialisten van verslavingsinstelling Hervitas bijvoorbeeld vaak dat mensen met een laag zelfbeeld of andere problemen gevoeliger voor gokken zijn dan mensen die dit niet hebben. Mensen die eenzaam zijn of die niet goed weten hoe ze met spanning in of uit het dagelijks leven om moeten gaan, worden sneller verslaafd aan gokken. Dat maakt gokken dus een soort vlucht.

Die roes waar we het eerder over hadden, zorgt ervoor dat ze hun dagelijkse problemen voor heel even vergeten. Natuurlijk helpt het ook dat je constant een (niet heel realistisch) vooruitzicht hebt op winst waarbij je grote geldbedragen kunt winnen. Maar: dat is niet de belangrijkste reden waarom gokken zo verslavend is. De grootste reden is de constante spanning waardoor je hersenen geluksstofjes aanmaken. Des te langer je bezig bent, des te meer tijd en prikkels je nodig hebt om die stofjes te voelen waardoor je maar door blijft gaan.

Grootste risico van gokken: geldproblemen

Ben je eenmaal verslaafd aan gokken dan is er geen gemakkelijke weg terug. Het grootste risico is dat je in de financiële problemen raakt. Des te meer geld je vergokt des te meer geld je nodig hebt om weer in die roes te komen en om weer die kick te krijgen. Daarom krijgen veel mensen die gokverslaafd zijn schulden waar ze maar moeilijk uit kunnen komen. Om uiteindelijk toch aan geld te komen, kiezen sommige mensen voor het criminele pad waar maar moeilijk uit te komen is.

Gokken zorgt voor sociale problemen

Daarnaast krijgen veel gokverslaafden te maken met sociale problemen omdat ze al hun tijd steken in gokken. Ze verwaarlozen vrienden en familie tot het moment dat ze niet meer terug kunnen en die vrienden en familie niets meer met ze te maken willen hebben. In het begin merk je daar misschien nog niet zoveel van, maar naarmate je langer gokt is de kans op sociale breuken enorm groot. Daar ga je ook geestelijk en zelfs lichamelijk last van krijgen.

Psychische en lichamelijke problemen door gokken

Door al die problemen met geld, sociale contacten en de drang naar het krijgen van een roes ga je automatisch minder goed in je vel zitten. Je geestelijke gezondheid wordt enorm aangetast. Ook dit zul je niet direct merken, maar pas na verloop van tijd wanneer je al wat langer aan het gokken bent. Je voelt je energieloos, down en je hebt geen zin om dingen te ondernemen. Hierbij kun je zelfs lichamelijke klachten krijgen omdat je minder goed voor jezelf kan zorgen. Bij een gokverslaving komen klachten als hoofdpijn, afvallen, zweten en maagpijn vaak voor.

Wanneer het buiten koud wordt kunt u last krijgen van winterhanden. In de winter kan het weer snel omslaan en kan de temperatuur flink zakken. Weerschommelingen, kou en gure wind zijn ideale omstandigheden voor jeuk en verkleuringen aan uw handen. Wat kunt u doen tegen winterhanden?

Wat zijn winterhanden?

Winterhanden ontstaan dus door het koude weer. Wanneer uw handen en vingers flink zijn afgekoeld en u binnen ze lekker tegen de verwarming houdt kunt u last van uw handen krijgen. Bij winterhanden gaan uw handen en vingers tintelen tijdens het opwarmen. Uw handen kunnen opzwellen, jeuken verkleuren. Wanneer u gaat krabben kunnen er blaasjes of kloven ontstaan. Uw handen kunnen ook nog eens flink pijn doen.

Hoe ontstaan winterhanden?

Door de kou kunnen bloedvaten in uw handen en vingers tijdelijk vernauwen. Wanneer het bloed niet goed kan doorstromen ontstaat er een te kort aan zuurstof, dit veroorzaakt de verkleuringen en de jeuk. Winterhanden zijn erfelijk en komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat kunt u er tegen doen?

De symptomen gaan eigenlijk altijd vanzelf weer over. Toch kunt u door te krabben wondjes overhouden die er natuurlijk even over doen om te helen. Om het herstel proces van uw handen te helpen hierbij enkele tips: Bescherm u zelf goed tegen de koud, draag handschoenen, kleed u zelf aan in laagjes zodat u goed beschermt bent tegen kou, blijf bewegen, zorg voor een aangename temperatuur in huis of op het werk zodat u warm blijft, probeer niet te krabben aan uw huid en stop met roken omdat roken zorg voor minder bloed in uw huid. Er is geen medicijn tegen winterhanden. Smeren met crèmes en vaseline zal vooral de jeuk verminderen.

Naast winterhanden kunt u ook last hebben van wintertenen. De verschijnselen zijn veelal hetzelfde. Zorg extra goed voor u zelf in de winter en blijf lekker warm ook wanneer de temperaturen onder het vriespunt zakken.

Pin It