Rubriek

Gezondheid

Rubriek

Wat hebben schoenen en gezondheid met elkaar te maken? Nou, veel meer dan je denkt! In deze blog gaan we dieper in op de relatie tussen schoenen en onze gezondheid. We zullen je laten zien waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan het kiezen van de juiste schoenen.

1. Goed voor je mentale gezondheid (dat weten alle vrouwen)

Voor veel vrouwen is het dragen van mooie, comfortabele schoenen een bron van vreugde en zelfvertrouwen. Het hebben -lees: kopen- van de perfecte paar schoenen kan onze stemming en ons gevoel van eigenwaarde enorm verbeteren. Of het nu gaat om een elegant paar hakken of casual sneakers, de juiste schoenen kunnen ons helpen om ons beter te voelen over onszelf. Daarom is er geen betere manier om je humeur een boost te geven dan door jezelf te verwennen met een paar  nieuwe schoenen.

2. Goed voor je voeten

Naast het mentale aspect zijn goede schoenen ook essentieel voor onze voetgezondheid. Het dragen van slecht passende of oncomfortabele schoenen kan leiden tot verschillende problemen zoals blaren, eeltknobbels, ingegroeide teennagels en zelfs ernstigere aandoeningen zoals platvoeten of hielspoor. Het is daarom belangrijk om schoenen te kiezen die goed passen, voldoende ondersteuning bieden en gemaakt zijn van ademend materiaal.

3. Goed voor je houding

Een goede houding is cruciaal voor het behoud van een gezond lichaam. Slechte schoenen kunnen leiden tot een slechte houding, wat op zijn beurt kan resulteren in rug-, nek- en schouderklachten. Schoenen met een goede pasvorm en voldoende ondersteuning kunnen helpen om deze problemen te voorkomen. Daarnaast kunnen speciale orthopedische schoenen worden aanbevolen voor mensen met specifieke voetproblemen of aandoeningen.

4. Stimuleert om meer te bewegen

Op goede schoenen kun je veel langer lopen. Dus als je gaat wandelen op schoeisel dat niet lekker zit of onvoldoende steun biedt, zal je het al snel voor gezien houden. Omgekeerd is dat natuurlijk ook het geval. Ook sporten gaat veel beter wanneer je een geschikt paar schoenen kiest. Al bij 5000 stappen per dag wordt je gezondheid beter en je levensverwachting hoger. Je schoeisel is eigenlijk de basis. Op die manier kunnen goede schoenen dus heel veel bijdragen aan je gezondheid, doordat je simpelweg meer beweegt. Dat is goed voor je botten, spieren, bloedsomloop én je mentale gezondheid, omdat je lichaam dan de volgende fijne stofjes aanmaakt:

Endorfine: natuurlijke pijnstiller, antistress hormoon en geeft een positief en opgewekt gevoel.

Adrenaline: een stresshormoon dat je scherp maakt en je bloeddruk verhoogt en glucose en zuurstof worden sneller opgenomen. Kortom, onmisbaar om goed te presteren.

Serotonine: hét gelukshormoon dat je zelfvertrouwen en humeur een boost geeft. Neutraliseert cortisol (het slechte stofje dat wordt veroorzaakt door stress)

Dopamine: het genotshormoon dat je focus versterkt en een gevoel van welbehagen geeft.

Brain derived neurotrophic factor: BDNF, zoals het kortweg genoemd wordt, is minder bekend. Ons lichaam maakt dit aan om de hersenen en het lichaam te beschermen bij hoge inspanning of stress. Het verbetert je geheugen en concentratievermogen en geeft je humeur een boost.

Je ziet dus dat als je investeert in goede schoenen om meer te bewegen dit een enorme impact heeft op zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid! (Meteen een goede reden om weer te winkelen)

Waar let je op bij de aanschaf?

Het is echter wel belangrijk om te zorgen dat je goede schoenen koopt die geschikt zijn voor de gelegenheid. Je gaat uiteraard niet op sneakers naar een gala en je gaat niet hardlopen op pumps. Naast het feit dat je dus schoenen kiest die passend zijn voor de gelegenheid, zijn bij elk type schoen een aantal punten waar je op kunt letten. Als je op zoek bent naar nieuwe schoenen, zijn de volgende factoren belangrijk om rekening mee te houden:

 • Pasvorm: Zorg ervoor dat de schoenen goed passen en voldoende ruimte bieden voor je tenen om te bewegen. Let ook op de breedte van het voetbed. Als dit te smal is, zal je snel pijnlijke voeten krijgen.
 • Ondersteuning: Kies schoenen die voldoende ondersteuning bieden aan je voetenboog en hiel. Let erop dat het materiaal bij de hiel stevig is.
 • Materiaal: Kies voor ademend materiaal zoals leer of mesh, dit helpt bij het voorkomen van zweetvoeten.
 • Activiteit: Houd rekening met het doel van de schoenen. Hardloopschoenen hebben bijvoorbeeld andere eigenschappen nodig dan werkschoenen.

Dus, de volgende keer dat je op zoek bent naar een nieuw paar schoenen, vergeet dan niet om niet alleen naar het uiterlijk te kijken, maar ook naar de gezondheidsvoordelen die ze kunnen bieden. Onderhoud ze door ze in te spuiten met een geschikte spray, ze schoon te maken indien nodig en door regelmatig de zolen van je schoenen checken. Lat er eventueel nieuwe onder zetten als ze versleten zijn om onnodige druk op je voeten te voorkomen.

Kies verstandig en investeer in je gezondheid!

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het kan dat u zo snel een blauwe plek krijgt en uw partner, familie of vrienden niet? Het krijgen van blauwe plekken kan variëren van persoon tot persoon, en is afhankelijk van verschillende factoren. In deze blog leest u waarom de een sneller blauwe plekken krijgt dan de ander.

Waarom de een sneller blauwe plekken krijgt dan de ander

1. Dunne of gevoelige huid
Als u een dunne huid heeft, kunnen de bloedvaten dichter bij het oppervlak liggen, waardoor ze gemakkelijker beschadigd raken en resulteren in blauwe plekken.

2. Erfelijkheid
De neiging om snel blauwe plekken te krijgen kan ook erfelijk zijn. Als er geschiedenis is van blauwe plekken in uw familie, is de kans groter dat u zelf ook gevoeliger bent voor het ontwikkelen ervan.

3. Medicatiegebruik
Sommige medicijnen, zoals bloedverdunners, kunnen ervoor zorgen dat bloedplaatjes minder effectief werken, wat kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor blauwe plekken.

4. Ouderdom
Naarmate we ouder worden, verliezen onze huid en onderliggende weefsels geleidelijk aan elasticiteit en worden ze kwetsbaarder. Dit kan resulteren in een grotere gevoeligheid voor blauwe plekken, zelfs bij lichte stoten of druk.

5. Trauma of letsel
Uiteraard kan directe impact, stoten of vallen ook blauwe plekken veroorzaken, zelfs bij mensen die normaal gesproken niet snel blauwe plekken krijgen.

Ondanks dat er verschillende reden zijn waarom u gemakkelijk blauwe plekken kunt krijgen,  is het aangeraden om een arts te bezoeken wanneer u zich zorgen maakt over de frequentie of ernst van uw blauwe plekken.

Blauwe plek zitten soms op de meest vreemde plekken op uw lichaam. Hoe een blauwe plek er is gekomen kunt u zich niet altijd herinneren. Blauwe plekken kunnen pijnlijk zijn en er soms ook heel lang zitten. De een heeft na een klein stootje al een plek, de ander krijgt ze bijna nooit. Waarom krijgt u blauwe plekken?

Wat is een blauwe plek

Een blauwe plek is een plaatselijke bloeduitstorting. Een gewone blauwe plek is gemakkelijk te herkennen. Een gewone blauwe plek kan ontstaan door ergens tegen aan te stoten. Met je arm tegen de deur aan botsen. Met je been tegen de punt van een tafel aanlopen. Een kleine botsing kan een bloedvaatje beschadigen waardoor er een beurse plek ontstaat. Een gewone blauwe plek is niet ernstig en gaat vanzelf weer weg. Bij veel mensen kleuren de plekken van blauw naar paars naar geel voor dat ze helemaal weg zijn. Naast onschuldige blauwe plekken kunnen er ook plekken zijn als gevolg van een aandoening. Een Purpura is een verkleuring op de huid die een symptoom is van een onderliggende ziekte van de bloedvaten of de bloedplaatjes. Een Pupura is te herkennen aan een de paars- of bruinrode verkleuringen van de hui, deze kun je vaak niet wegdrukken. Bij twijfel van de blauwe plek kunt u het beste contact opnemen met een specialist om dit te onderzoeken.

Waarom krijgen sommige mensen sneller blauwe plekken dan anderen?

Niet iedereen krijgt even snel een blauw plek als een ander. Het krijgen van verkleurdingen op uw huid heeft te maken met verschillende factoren. Uw huidkleur en pigmentatie bijvoorbeeld. Bij mensen met een lichte huid zal een blauw plek veel meer opvallen ook bij een dunnere huid kunnen blauwe plekken veel sneller opvallen. Onze leeftijd is ook een belangrijke factor. Wanneer we ouder worden verliest onze huid en onderliggende weefsels hun elasticiteit waardoor onzes bloedvaten kwetsbaarder worden en sneller kunnen beschadigen.

Blauwe plekken voorkomen of behandelen?

Het voorkomen van een blauwe plek kan lastig zijn. Toch kunt u wel het risico op een verkleurde plek beperken. Probeer uw huid en bloedvaten in top conditie te houden door een gezond dieet die rijk is aan vitamine c en k. Heeft u zich hard gestoten? Koel onmiddellijk de plek zodat een zwelling wordt voorkomen. Een verkleurde plek kunt u eventueel behandelen met Arnica zal, deze helpt de bloedstroom te verminderen het genezingsproces te versnellen. Krijgt u veel blauwe plekken zonder reden? Dan kan het een medische aandoening zijn, raadpleeg hiervoor altijd een arts.

Wat de oorzaak is van de ziekte van Parkinson? Eén definitief antwoord is er (nog) niet. Wat we wel weten is dat dopamine producerende cellen in de hersenen langzaam afsterven. Deze cellen sterven af in het gebied in je hersenen dat de substantia nigra heet. Dit veroorzaakt zowel motorische- als niet-motorische symptomen kenmerkend voor de ziekte van Parkinson.

Verschillende mogelijke oorzaken ziekte van Parkinson

Het afsterven van de cellen in je hersenen bij parkinson, wordt mogelijk veroorzaakt door een combinatie van genetische- en omgevingsfactoren. Deze worden hieronder kort toegelicht:

1. Erfelijkheid

De ziekte komt in bepaalde families vaker voor dan in anderen. Volgens het Radboudumc heeft 10 tot 15 procent van de mensen met de ziekte van Parkinson een eerstegraads familielid met de ziekte. Daarnaast hebben bepaalde mensen, door een mutatie in specifieke genen, een grotere kans om de ziekte te krijgen.

2. Omgevingsfactoren

Er zijn aanwijzingen dat parkinson ontstaat door een combinatie van erfelijkheid en invloeden van buitenaf. Parkinson wordt in verschillende onderzoeken gelinkt aan virussen, bacteriën en giftige stoffen als landbouwbestrijdingsmiddelen. Deze omgevingsfactoren hebben mogelijk invloed op het afsterven van de cellen in je hersenen.

3. Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Onderzoekers zien ook een verband tussen niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en parkinson. Beschadiging van je hersenen als gevolg van een hersenschudding of een hersenontsteking, zorgt dat bepaalde cellen in je hersenen afsterven.

4. Stofwisseling

Als laatst zien onderzoekers een link tussen eiwitstofwisseling en de ziekte van Parkinson. Met eiwitstofwisseling bedoelen we de biochemische processen die zorgen voor de vorming en afbraak van eiwitten in je lichaam. Het eiwit alfa-synucleïne (aSN), dat verantwoordelijk is voor het verzenden van prikkels tussen je hersencellen, kan zich opstapelen en afsterven. Dit kan zorgen voor de symptomen waarmee de ziekte van Parkinson gepaard gaat.

Meer onderzoek naar parkinson nodig

Er heerst nog veel onduidelijkheid over mogelijke oorzaken van de ziekte van Parkinson. Om meer te weten te komen over de ziekte wordt er veel onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken, eventuele behandelingen en medicatie. Wil je meer lezen over de mogelijke oorzaken van parkinson? Of ben je op zoek naar meer informatie over leven met de ziekte? Ga dan naar Verder met Parkinson.

Heb je wel eens gehoord van podotherapie, maar weet je niet precies wat het inhoudt? Of heb je last van bepaalde pijnen in je bewegingsapparaat en ben je op zoek naar een oplossing. We vertellen je in dit artikel meer over de wereld van podotherapie en ontdekken we samen hoe deze behandelmethode jou kan helpen om pijnvrij te bewegen.

Wat is podotherapie?

Podotherapie is een specialisme dat zich richt op het onderzoeken, behandelen en voorkomen van klachten die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voeten of het looppatroon. Ook klachten of afwijkingen aan de nagels en de huid van de voet vallen onder podotherapie. Als je denkt aan hoeveel stappen je op een dag zet, is het niet verwonderlijk dat er soms klachten kunnen ontstaan. Een podotherapeut is dé specialist die je helpt om deze klachten te begrijpen en te behandelen.

Hoe verbanden worden gelegd: voeten en je bewegingsapparaat

Misschien vraag je je af hoe een probleem in je voeten kan leiden tot pijn in andere delen van je lichaam. Het antwoord is simpel: alles in je lichaam is met elkaar verbonden. Een afwijking in je voetstand kan bijvoorbeeld leiden tot knie-, heup- of rugklachten. Als je loopt, vangt je voet de eerste schok op. Een verkeerde stand of functie van de voet kan dus resulteren in een verkeerde belasting van andere gewrichten.

Hoe verbanden worden gelegd voeten en je bewegingsapparaat

Hoe podotherapie klachten verminderen of verhelpen

Als je bij een podotherapeut aanklopt, wordt er eerst een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Dit bestaat vaak uit:

 • Anamnese: Hierbij wordt jouw medische geschiedenis en de aard van je klachten besproken.
 • Lichamelijk onderzoek: Hierbij wordt gekeken naar de stand van je voeten, knieën, heupen en rug. Ook wordt je looppatroon geanalyseerd.
 • Podotherapeutische zool: Een van de meest voorkomende behandelmethoden is het aanmeten van een podotherapeutische zool. Deze zool corrigeert de stand van je voet, waardoor ook de belasting op andere gewrichten kan verbeteren.
 • Schoenadvies: Soms kan een simpele aanpassing in je schoenkeuze al een wereld van verschil maken. De podotherapeut kan je hierin adviseren.

Waarom een podotherapeut raadplegen?

Wachten met het behandelen van klachten kan leiden tot chronische problemen. Als je voelt dat er iets niet klopt, is het altijd raadzaam om dit te laten onderzoeken. Een podotherapeut kan je niet alleen helpen om de oorzaak van je klachten te vinden, maar kan je ook advies geven over preventieve maatregelen. Denk hierbij aan oefeningen, schoenkeuze of tips voor je dagelijkse activiteiten.

De verbinding tussen podotherapie en algehele gezondheid

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat podotherapie niet alleen invloed heeft op het bewegingsapparaat. Je voeten zijn een reflectie van je algehele gezondheid. Problemen in je voeten kunnen tekenen zijn van andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes, reumatoïde artritis of vaataandoeningen.

De eerste stap naar een pijnvrije toekomst

Podotherapie is een essentieel specialisme dat zich richt op het welzijn van jouw voeten en daarmee het gehele bewegingsapparaat. Het kan een oplossing bieden voor diverse klachten, van je voeten tot je rug. Heb je pijn of discomfort? Overweeg dan zeker om de expertise van een podotherapeut in te schakelen. Het kan de eerste stap zijn naar een pijnvrije toekomst.

De discussie en meningen over de gezondheidseffecten van alcohol bestaan al heel lang. Sommige mensen beweren dat één glaasje alcohol per dag voordelen heeft voor de gezondheid andere waarschuwen voor de risico’s. Wat zijn nu de voordelen en nadelen van een glas alcohol? Is één glaasje alcohol nu wel of niet gezond voor de gezondheid?

Wat zijn de voordelen van een glaasje alcohol

Alcohol kan in sociale situaties ontspanning bevorderen en sociale binding vergemakkelijken. Veel mensen praten gemakkelijker wanneer ze een drankje op hebben. Uiteraard is het belangrijk om bewust om te gaan met alcoholgebruik want teveel alcohol kan u juist loslippig maken. Matig alcoholgebruik kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Zo bevat rode wijn bijvoorbeeld Antioxidanten zoals reveratrol die het hart-en vaatstel kunnen beschermen. Toch zijn er veel onderzoeken die aangeven dat het niet bewezen kan worden dat alcohol echt een positief effect kunnen geven aan uw gezondheid.

Wat zijn de nadelen

Elk glaasje alcohol brengt ook een risico met zich mee. Zo kan alcohol zorgen voor leverziekte, verslavingen en zelfs kanker. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig drinker korter leven. Uw lichaam moet hard werken om alcohol af te breken. Veel mensen kunnen het niet bij 1 glaasje laten waardoor overmatig alcohol gebruik op de loer ligt. Het meest gezond is natuurlijk om helemaal geen alcohol te drinken of het bij maximaal 1 glas per dag te houden.

De discussie of 1 glaasje alcohol nu wel of niet gezond is voor uw gezondheid blijft waarschijnlijk altijd bestaan. Er zijn altijd voorstanders en tegenstanders. Ga bewust met alcohol om en matig uw gebruik. Ook uw sociale gezondheid is belangrijk en dat kan ook geassocieerd worden met een drankje. Het mooie is dat er tegenwoordig ook heel veel alternatieven zijn met alcoholvrije drankjes of drankjes met een laag alcohol percentage.

De temperaturen stijgen, de luchtige kleding gaat aan. De zomer brengt een positief gevoel met zich mee maar uw lichaam moet met deze temperaturen hard werken. Heeft u wel eens last van gewichtstoename op warme dagen? Het kan zijn dat uw lichaam vocht vast houdt. Waarom houdt uw lichaam vocht vast en wat kunt u er zelf tegen doen?

Waarom houden we in de zomer meer vocht vast

Zoals gezegd moet uw lichaam bij warm weer hard werken. Uw lichaam moet zichzelf koelen. Bij warm weer gaan uw bloedvaten meer openstaan wat er voor kan zorgen dat er vocht zich kan ophopen. Na een dagje wandelen last van dikke enkels of voeten? Het vocht heeft zich verzameld en moet afgevoerd worden.

Dit kunt u doen wanneer uw lichaam te veel vocht vasthoudt

Blijf bewegen. Niet iedereen heeft zin om te bewegen bij warm weer. Het is belangrijk dat u uw lichaam wel in beweging houdt. Door een goede doorbloeding zal het vocht sneller uit uw lichaam gaan. Pas uw trainingen aan en ga niet op het heetst van de dag een rondje wandelen maar probeer wel zodra het afkoelt aan beweging te doen.

Veel drinken om vocht af te voeren

Het klinkt natuurlijk heel tegen strijdig om vloeistoffen te drinken terwijl u juist af wil van het te veel aan vocht in uw lichaam. Voldoende water drinken is heel belangrijk. Wanneer u te weinig water binnen krijgt gaat uw lichaam automatisch in spaarstand en gaat vloeistoffen opslaan, iets wat u juist wil voorkomen. Zorg dat u altijd drinken bij de hand heeft en blijf ook op warme dagen goed door drinken.

Pas op met zout

Tijdens de hitte passen we automatisch ons eetpatroon aan. Wie heeft er nu zin in een goede stamppot met 30 graden? Toch kunt u niet alleen leven op zomerse salades. Uw lichaam heeft zout nodig. Te weinig vloeistoffen in uw lichaam kan ook voor de spaarstand zorgen. Minder vocht kan leiden tot diarree en braken en iedereen kent het gevoel van een beetje flauw zijn wel.

Let goed op uw zelf tijdens het warme weer en probeer met bewegen, goede voeding en water uw lichaam in balans te houden op de warme dagen.

In ons drukke leven is stress iets waar velen van ons regelmatig mee te maken hebben. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke ingrediënten die ons kunnen helpen stress te verlagen en ons welzijn te bevorderen. In dit blog artikel zullen we 5 stress verlagende natuurlijke ingrediënten bespreken. Natuurlijk ingrediënten kunnen ons helpen te ontspannen en tot rust te komen.

Kamille kan helpen stress te verlagen

Kamille is al eeuwenlang bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Een kopje kamillethee voor het slapengaan kan helpen om uw geest te ontspannen en een goede nachtrust te bevorderen. Kamille kan ook in de vorm van etherische olie worden gebruikt in een diffuser of toegevoegd aan een warm bad voor een rustgevend effect.

Lavendel

Lavendel heeft een heerlijke geur die stress en angst kan verminderen. U kunt etherische lavendelolie gebruiken in een diffuser om een rustgevende omgeving te creëren of een paar druppels op uw kussen aanbrengen om u te helpen ontspannen en beter te slapen. De geur Lavendel komt u in veel producten tegen en ruikt ook nog eens heerlijk.

Groene thee drinken om te ontspannen

Groene thee bevat een aminozuur genaamd L-theanine, dat bekend staat om zijn ontspannende effecten. Het drinken van groene thee kan u helpen kalmeren en uw concentratie te verbeteren. Probeer dagelijks een paar kopjes groene thee te drinken om uw stressniveaus te verlagen.

Ashwagandha gebruiken om uw stress te verlagen

Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt om de stressrespons van het lichaam te reguleren. Het kan helpen om uw zenuwstelsel in balans te brengen en uw energieniveaus te ondersteunen. Ashwagandha is verkrijgbaar in poedervorm en kan worden toegevoegd aan smoothies of warme dranken.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren, die voornamelijk voorkomen in vette vis zoals zalm en sardines, hebben bewezen stress en angst te verminderen. Deze essentiële vetzuren kunnen ontstekingsreacties in het lichaam verminderen en de hersenfunctie ondersteunen. Als u geen vis eet, kunt u ook omega-3 supplementen nemen, zoals visoliecapsules.

Het toevoegen van deze ingrediënten aan de dagelijkse routine kan een waardevolle bijdrage leveren aan het verminderen van stress.

In de hedendaagse drukke wereld kan het vinden van evenwicht tussen uw persoonlijke en professionele leven een uitdaging zijn.  Het streven naar zowel succes op het werk en als het genieten van uw persoonlijk leven kunnen soms moeilijker lijken dan gedacht. In deze blog gaan we dieper in op enkele van deze methoden die u kunnen helpen bij het balanceren van uw persoonlijke en professionele leven.

Het balanceren van uw persoonlijke en professionele leven

Een van de eerste stappen bij het bereiken van evenwicht is het stellen van duidelijke prioriteiten. Analyseer uw waarden en doelen in het leven, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Identificeer wat echt belangrijk voor u is en stel hier uw prioriteiten op af. Door je energie te richten op de essentiële aspecten van uw leven, kunt u een betere balans creëren.

 1. Stel grenzen: Het stellen van grenzen is belangrijk om uw persoonlijke en professionele leven in evenwicht te houden. Leer ‘nee’ zeggen wanneer dat echt nodig heeft en vermijd hierdoor dat het teveel wordt. Stel realistische verwachtingen, zowel voor uzelf als voor anderen. Het respecteren van uw eigen grenzen stelt u in staat om tijd en energie te besteden aan zowel uw persoonlijke als professionele verplichtingen.
 2. Beheer uw tijd effectief: Tijdbeheer is een cruciaal element bij het bereiken van evenwicht. Identificeer uw prioriteiten. Wees ook bewust van hoe u uw tijd buiten het werk besteedt en zorg voor voldoende rust, ontspanning en zelfzorg. Efficiënt tijdbeheer stelt u in staat om voldoende aandacht te besteden aan zowel uw professionele als persoonlijke verplichtingen.
 3. Oefen zelfzorg: Zelfzorg is van essentieel belang bij het vinden van balans. Neem de tijd om voor uzelf te zorgen en uw eigen behoeften te vervullen. Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en gezonde voeding. Reserveer tijd voor activiteiten waar u van geniet, zoals hobby’s, sporten of tijd doorbrengen met dierbaren.01

Is vapen slechter dan roken? Het zijn twee verschillende manieren om nicotine in te nemen. Roken is het inhaleren van tabaksrook, terwijl vapen het inhaleren van een damp van een vloeistof die nicotine bevat is. Het is belangrijk om te begrijpen dat beide vormen van nicotine-inname negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, maar er zijn wel verschillen tussen de twee.

1. Is vapen slechter dan roken?

Tabaksrook bevat veel meer schadelijke stoffen dan de damp die vrijkomt tijdens het vapen. Tabaksrook bevat kankerverwekkende stoffen, terwijl de damp bij het vapen meestal alleen nicotine, smaakstoffen en propyleenglycol of glycerol bevat. Dit betekent dat vapen inderdaad minder schadelijk is dan roken, maar het is beide ongezond.

2. Kan vapen helpen om te stoppen met roken?

Nicotine is verslavend en het stoppen met roken kan erg moeilijk zijn. Vapen kan een minder schadelijk alternatief zijn en kan sommige rokers helpen om hun nicotineverslaving te beheersen of te verminderen. Er zijn echter wel een aantal risico’s verbonden aan vapen, zoals de mogelijkheid dat het ook verslavend kan zijn en dat het kan leiden tot een verdere afhankelijkheid van nicotine.

3. Hebben beide negatieve gevolgen voor de gezondheid?

Beide vormen hebben negatieve gevolgen voor de gezondheid. Beide vormen van nicotine-inname verhogen het risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, longziekten en kanker. Het is dus nog steeds niet veilig.

Is het ook schadelijk voor de mensen om u heen?

Het is belangrijk om te onthouden dat beide niet alleen schadelijk zijn voor uw eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de mensen om u heen. Ze kunnen beide leiden tot passief roken en dampen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor anderen. Daarom is het belangrijk om te stoppen of helemaal niet te beginnen.

Als we de keuze moeten maken tussen roken of vapen, dan is vapen minder schadelijk dan roken, maar het is nog steeds niet veilig. Het beste is om beide niet te doen. Als u rookt of dampt, is het belangrijk om te proberen te stoppen en om ondersteuning te zoeken om u te helpen slagen. Het belangrijkste is om uw gezondheid en die van anderen te beschermen.

Gaat u binnenkort stoppen met roken/vapen? Bekijk dan onze tips op: senioren.nl/stoppen-met-roken/

Pin It