Rubriek

Kinderen

Rubriek

Niet elk kind is te stimuleren om buiten te gaan spelen. Wanner het buiten ook nog eens koud is willen sommige kinderen liever helemaal niet naar buiten. Buitenspelen, ook in de winter, is hartstikke gezond voor uw kinderen maar hoe krijgt u het voor elkaar dat ze meer buiten gaan spelen?

Waarom juist buitenspelen in de winter?

Kinderen bewegen buiten meer. Ook in de winter zijn speeltuinen te bezoeken. Kleed de kinderen lekker warm aan en vergeet ook de handen en oren niet. Door buiten te rennen en klauteren krijgen de kids het vanzelf warm waardoor ze die koude temperatuur snel vergeten zijn. Een potje voetballen met de buurkinderen kan ook in de winter geen kwaad. Gezonde lucht en extra vitamine D geven de kinderen een goede weerstand tijdens het winterseizoen. Na het buitenspelen lekker opwarmen voor de kachel en daarna als een blok slapen om wel vol energie aan de dag te beginnen. Buitenspelen in de winter kent vooral veel voordelen.

Welke activiteiten kunt u ondernemen met de kinderen

Maak een mooi herfsttafel met de mooiste producten uit de natuur. Poppetjes van kastanjes maken of voer zoeken voor de vogeltjes. Bouw hutten en ontdek nieuwe paadjes tijdens een heerlijke winter wandeling. Winterpicknicken met warme chocolade melk, wie wil dit nu niet. Hout verzamelen voor de vuurkorf en daarna lekker opwarmen. Laat de kinderen bewegen.

Niets is leuker dan sneeuw in de winter

Natuurlijk kunnen kinderen niet wachten om naar buiten te gaan met de sneeuw. Kleed ook voor een middag ravotten in de sneeuw uw kinderen goed aan. Sneeuw smelt en maakt de kleding nat. Doordat kinderen uren druk kunnen zijn met het maken van een sneeuwpop, sleetje rijden of een sneeuwballen gevecht merken ze niet eens hoe koud het buiten is.

Geniet van ieder zijn seizoen. Buitenspelen kan altijd.

Al jaren worden kinderen vanaf hun geboorte ingeënt tegen virussen en ziekten. U zult zelf als kind ook de nodige inentingen hebben gehad of in ieder geval aangeboden gekregen. Toch zijn er de afgelopen jaren wel wat veranderingen geweest. Nog even de inentingen voor kinderen op een rijtje wellicht handig om te weten voor uw kleinkinderen.

Vanaf wanneer worden kinderen ingeënt?

De meeste inentingen krijgen de kinderen in de eerste 4 jaar. De prikken worden door artsen of verpleegkundigen van het consultatiebureau gegeven. Wanneer het kind naar de basisschool gaat neemt de schoolarts het over.

Welke vaccinaties op welke leeftijden?

Veel bacteriën en virussen waartegen gevaccineerd wordt komen tegenwoordig bijna niet meer voor in Nederland. Ziektes als Kinkhoest, pneumokokkenziekte en hib-ziekten komen nog wel vaak voor in Nederland en kunnen ook ernstige complicaties veroorzaken bij baby’s, reden om dus al bij 3 maanden te starten met de eerste vaccinaties.

 • 3 maanden
  2 vaccinaties tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte.
  Een kind krijgt een extra vaccinatie bij 2 maanden wanneer de moeder niet gevaccineerd is tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap.
 • 5 maanden
  Met 5 maanden worden de eerste 2 vaccinaties herhaald voor een betere bescherming.
 • 11 maanden
  Op deze leeftijd is het tijd voor de 3de DKTP-Hib-HepB-prik. Ook is nu de laatste vaccinatie tegen pneumokokkenziekte.
 • 14 maanden
  2 vaccinaties staan in de planning. De BMR prik, tegen bof, mazelen en rodehond. De 2de vaccinatie
  Op deze leeftijd krijgt je kind twee vaccinaties. Allereerst de BMR-prik. Deze prik beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. De 2de vaccinatie beschermt tegen de 4 typen meningokok bacteriën: A, C, W en Y. Deze bacteriën zijn de belangrijkste veroorzakers van meningokokkenziekte
 • 4 jaar
  DKTP-prik. De DKTP-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
 • 9 jaar
  De laatste inenting tegen de bof, de mazelen en rodehond, en tegen difterie, tetanus en polio. Deze 2 vaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen deze ziekten.
 • 12/13 jaar
  Het HPV-virus kan bij meisjes en vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken. Baarmoederhalskanker kan voorkomen worden door vaccinatie tegen het HPV-virus. Na 2 prikken ben je voor vele jaren beschermd.
 • 14 jaar
  Jongens en meisjes krijgen een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Een zeldzame, maar ernstige ziekte die tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan leiden. De vaccinatie beschermt minimaal 5 jaar.

Vaccinaties zijn niet verplicht maar worden wel aangemoedigd door de Rijksoverheid. Alle vaccinaties weer op een rijtje.

Merkt u dat uw kind aan de zware kant begint te worden of bent u bang dat hij of zij overgewicht krijgt? Afvallen is voor een kind natuurlijk ook niet goed. Hoe kunt u er toch voor zorgen dat het kind met overgewicht wat gezonder wordt?

Moet een kind afvallen?

Heeft u berekend en is het BMI van uw kind of kleinkind te hoog dan is het verstandig om niet zelf een dieet samen te stellen. In de meeste gevallen is het nog geen probleem. Het kind krijgt namelijk wel de juiste voedingsstoffen binnen en krijgt voldoende beweging. Mocht het kind toch te zwaar worden dan is het belangrijk advies te vragen bij de huisarts of schoolarts. Voor een kind met overgewicht heeft afvallen een negatief effect omdat ze bezig zijn met hun gewicht op een te jonge leeftijd.

Welke kleine dingen kunt u wel doen zonder dieet

Een dieet bij kinderen wordt liever vermeden maar er zijn kleine dingen die al een groot verschil kunnen maken. Voor kinderen kan een dieet op latere leeftijd veel problemen met zich mee brengen. Het is voor een kind natuurlijk ook niet goed om zich druk te maken over hun gewicht. Ze moeten met hele andere dingen bezig zijn zoals spelen in de speeltuin, knutselen of het verzorgen van hun pop.

 • Ga aan tafel eten. Het is niet alleen gezelliger om met zijn alle aan tafel te eten. Er wordt dan vaak minder veel gegeten als wanner jullie achter de tv zitten te eten.
 • Zet de pot met snoep uit zicht en zet fruit op tafel. De verleiding van snoep is niet zo groot en wordt wellicht vervangen voor iets gezonds.
 • Stap over op gezonder drinken. In een pakje appelsap kan wel 5 klontjes suiker zitten terwijl er ook ranja is die veel gezonder zijn.
 • Laat ook de omgeving het weten dat u gezondere keuzes wilt maken. Als opa en oma oppassen of als ze na school met een vriendje mee naar huis gaan zullen ze sneller iets gezonds pakken.

Bijna iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met waterpokken. Misschien heeft u ze zelf wel gehad toen u klein was of hebben kinderen in uw omgeving er last van. Waterpokken is een zeer besmettelijk ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Heeft u als kind het virus niet gehad dan kunt u dit als nog krijgen wanneer u volwassen bent. Voor kinderen zijn de waterpokken vaak onschuldig. Lees hier een aantal belangrijke zaken die u moet weten over de waterpokken.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken zijn zeer besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus. Besmetting gaat vooral via niezen, hoesten of praten. Waterpokken zijn te herkennen aan de rode bultjes of blaasjes die op de huid verschijnen. De pokken kunnen over het hele lichaam zitten ook in de mond of tussen het haar.

Aan welke symptomen kunt u waterpokken herkennen?

Kinderen kunnen al vanaf 2 dagen voor dat de eerste symptomen optreden het virus doorgeven. Meestal worden de kinderen eerst wat hangerig en kunnen ze lichte koorts krijgen. Na 2 dagen verschijnen de eerste blaasjes/bultjes op het lichaam. De blaasjes veroorzaken veel jeuk. De blaasjes zijn ook erg besmettelijk. Zodra de blaasjes indrogen komen er korstjes op het lichaam, wanneer dit is gebeurd zal het kind ook niet meer besmettelijk zijn. Na ongeveer 10 dagen zullen de symptomen verdwijnen.

Symptomen bestrijden

Helaas is er geen medicijn die uw kind sneller kunnen genezen. Het allerbelangrijkste is om de blaasjes niet open te krabben en de wondjes te laten genezen. Knip de nagels van de kinderen kort om zo te voorkomen dat ze er straks littekens aan over houden. Medicijnen zijn er niet maar wel tal van middeltjes die u via een drogist kunt verkrijgen om de jeuk wat minder te laten zijn.

Bijna 95% van de mensen krijgt de waterpokken als kind. Omdat het virus zo besmettelijk is kunt u het bijna niet voorkomen. Voor kinderen zijn de symptomen vrij mild waardoor dit ook de beste tijd is om het virus te krijgen. Voor volwassenen kunnen de waterpokken een grotere bedreiging geven. Bij ernstige symptomen is het altijd wijs om een huisarts in te schakelen

Tegenwoordig zitten kinderen regelmatig achter de iPad, het mobieltje of de computer. Op zich niet erg, ze zullen computervaardigheden immers de rest van hun leven nodig hebben. Te veel achter een schermpje zitten is echter niet goed, en dat is wel vaak het geval. Het gevolg? Kinderen bewegen te weinig.

Hoe groot is het probleem?

Velen luidden in 2018 al de noodklok toen uit cijfers van het CBS bleek dat maar liefst 45 procent van de kinderen in 2017 niet voldoende bewoog. Het ging dan om kids met een leeftijd tussen de vier en twaalf jaar. Sommige ouders gebruiken de iPad als oppas, andere kinderen zijn vergroeid met hun gameconsole. Soms willen kinderen wel buitenspelen, maar zijn er geen speelmaatjes in de buurt. Wat de reden ook is, de ontwikkeling is zorgwekkend. Er komt een generatie aan die op latere leeftijd waarschijnlijk vaak beroep zal moeten doen op zijn/haar zorgverzekering.

Directe gevolgen van te weinig beweging

De directe gevolgen zijn vaak overgewicht, vooral als te weinig beweging wordt gecombineerd met ongezonde voeding. Dit kan bovendien voor darmklachten zorgen, zoals obstipatie, en een verlaagde weerstand. Daarnaast kunnen kinderen somber worden, de concentratie wordt minder en het is ook zeker niet bevorderlijk voor de motoriek. Volgens de richtlijnen moeten kinderen tussen de vier en twaalf jaar dagelijks een uur matig intensief bewegen.

Gevolgen op de lange termijn

Jong geleerd, is oud gedaan. Daarom zal een kind dat te weinig beweegt hier op latere leeftijd waarschijnlijk de problemen van ervaren. Zoals gezegd is te weinig beweging voor kinderen slecht voor de motoriek. Dit is niet iets waar hij of zij enkel als kind last van zal hebben, maar dit kan ook op latere leeftijd een belemmering vormen. Daarnaast vergroot te weinig beweging natuurlijk de kans op hart- en vaatziekten, obesitas en zwakke botten. Beweging is goed voor het aanleren van vaardigheden als samenwerking en het bouwt het zelfvertrouwen op. Een gebrek aan deze kwaliteiten zal een kind ook op latere leeftijd beïnvloeden. Dit soort vaardigheden leert een kind nu eenmaal niet door op de bank te hangen met een iPad.

Hoe motiveer ik mijn kind?

De oplossing is natuurlijk simpel: kinderen moeten meer bewegen. Maar hoe motiveer je je kind om van de bank af te komen? Een lijst opsommen van alle mogelijke gezondheidsrisico’s en een waarschuwing dat je kind later waarschijnlijk aanvullende pakketten nodig heeft op zijn zorgverzekering zal niet werken. Je zult bewegen leuk moeten maken voor je kind. Ga lekker samen fietsen, skeeleren of ga samen met de hond naar het bos. Jonge kinderen zullen waarschijnlijk schoolpleinspelletjes ook erg leuk vinden, zoals ‘schipper mag ik overvaren’, hinkelen, verstoppertje of een balletje trappen.

Het is natuurlijk een fijn gevoel om iets te geven aan iemand waarbij u zeker weet dat hij of zij er erg blij mee is. Tegenwoordig zijn kinderen of klein kinderen dan ook steeds meer verwend door de welvarende economie. Ze krijgen van alles van hun ouders maar ook opa en oma geven veel cadeautjes. Wanneer een van de kinderen jarig is zult u ook merken dat ze eigenlijk alles al hebben wat ze zouden willen.

Hoe herkend u een verwend kind?

Er zijn een aantal punten waar aan u kunt herkennen dat uw kind of kleinkind verwend is. Waarschijnlijk zult u merken dat het kind het moeilijk vind om ‘nee’ te accepteren. Het kan zelfs zijn dat het kind gaat huilen of juist heel boos wordt als hij zijn zin niet krijgt. Wat ze ook lastig vinden is om ‘dank je wel’ te zeggen. Heeft u een keer geen cadeautje mee gebracht of een klein cadeautje zullen ze vaak ook teleurgesteld zijn of ontevreden overkomen. Waarschijnlijk zal hij dan ook erg boos worden in de winkel als hij dat ene zakje snoep niet mag hebben. Van andere zult u dan ook regelmatig horen dat het kind verwend is. Het is dan tijd om dit om te draaien nu het nog kan.

Langzaam veranderen

Van de een op de andere dag uw kind niets meer geven zal niet helpen. Niet alleen u maar ook voor uw kinderen moet u zorgen voor een geleidelijke overgang. Begin met het af en toe nee zeggen tegen kleinde dingen. Het kind zal er vaak niet zo boos of gefrustreerd zijn hierover en wanneer dit toch zo is kunt u het kind beter uit laten huilen of even boos laten zijn. Wanneer u dit langer volhoudt en steeds iets vaker nee blijft zeggen zult u merken dat ze minder snel om dingen vragen en ook steeds blijer zijn wanneer ze wel iets krijgen.

liefde geven

Veel mensen denken ook wel eens dat als we ze iets niet geven dat ze ons niet meer leuk vinden. Dit is echter niet waar, ze houden natuurlijk wel van je ook al wordt er wel eens nee gezegd. Ze zullen het meer accepteren als er nee gezegd worden en vinden het vaak ook geen probleem om hun speelgoed te delen.

U hoeft dus niet altijd ja te zeggen dus voorkom dat uw kind of kleinkind te verwend wordt.

Is je kind binnenkort jarig? Dan is het natuurlijk wel zo leuk om er een spektakel van te maken! Naast het cadeau dat je geeft, zijn er nog meer extra’s om aan te denken. Zo maak je er echt een geweldige dag van: aan alles is gedacht. We zetten onze tips op een rijtje – lees ze allemaal!

Een ballon voor de verjaardag

Ballonnen zorgen altijd voor een lach op het gezicht! Zéker bij een verjaardag. Een eenvoudig gebaar om er meteen een heus feest van te maken in huis. En hoe leuk is het als de ballon op de dag zelf wordt bezorgd, zodat je zoon of dochter ‘m zelf kan uitpakken? Bij Fruitzaam Gifts kun je heel gemakkelijk een ballon versturen, die wordt bezorgd in een flinke doos. Zeker een feestelijke verrassing! Je hebt veel ballonnen om uit te kiezen – zo zit er sowieso iets moois voor jouw kind tussen.

Versier het huis met slingers

Niet alleen een ballon zorgt voor een feestelijk gevoel in huis, ook slingers dragen daar natuurlijk aan bij! Versier de avond van tevoren daarom stiekem de woonkamer met feestslingers, zodat je kind ’s ochtends meteen een waar verjaardagsparadijs binnenstapt. Zo kan de dag niet beter beginnen! En uitpakken mag: verschillende slingers bij elkaar ophangen maakt het effect alleen maar leuker.

Een overheerlijke taart

Een lekkere taart mag wat ons betreft niet ontbreken aan een verjaardagsfeest. Heerlijk, die zoetigheid. Kies de taart uit die je kind het lekkerst vindt – het is immers zijn of haar dag. En omdat het zo’n feestdag is, mag er gewoon een groot stuk worden gegeten. Hoe je het nog spectaculairder kunt maken? Met kaarsjes op de taart, uiteraard met het aantal naar de leeftijd van je kind. Uitblazen maar!

Koekjes of cakejes versieren

Versieren van koekjes of cakejes

Heeft je kind geen zin in taart? Dan zijn er nog meer opties om aan te denken! Cakejes versieren is al jarenlang een populaire keuze. Zo kunnen jullie lekker in de weer zijn met cake, glazuur, hagelslag en stukjes chocolade. Zelf koekjes bakken is ook een hele leuke bezigheid op de verjaardag van je kleine. En dat ruikt toch zó goed, vers uit de oven!

Het favoriete maal van de jarige

We blijven nog even in het thema van eten hangen, want ook het verjaardagsdiner is natuurlijk van belang! Laat je kind zijn of haar lievelingsmaaltje bedenken om die dag te eten. Patat, pizza, pasta, pannenkoeken – grote kans dat het een van de populaire maaltijden die met de letter ‘p’ beginnen wordt. Die zijn nu eenmaal zo feestelijk!

Een feestelijke activiteit

Wat je nog meer kunt doen op de verjaardag van je kind? Een feestelijke activiteit maakt de dag toch wel compleet! Ook hier geldt weer: voer iets uit wat jouw kind het leukst vindt om te doen. Van knutselen tot wandelen in het bos, van een bezoek aan de dierentuin tot shoppen – om maar wat voorbeelden te noemen. Als jij gewoon lekker vrolijk meedoet, is de dag het allerleukst. Laat de wensen van je kind centraal staan: zo wordt het een verjaardagsfeest dat helemaal geslaagd is. Hoera!

Wanneer u een pasgeboren baby heeft blijft het natuurlijk allemaal erg spannende al helemaal als dit uw eerste kindje is. Er moet erg goed gezorgd worden voor een baby, heeft hij het niet te warm of te koud of ligt de baby wel goed? Als u een baby naar bed brengt zijn er veel dingen om het zo comfortabel te maken.

Wat is de wiegendood?

Kinderen tussen de 0 en 2 jaar kunnen soms onverwacht overlijden terwijl ze verder gezond leken. Het kan komen door veel verschillende factoren wat hierin mee speelt maar een duidelijke oorzaak is er nog niet. Per maand sterft er een baby aan de wiegendood en dat blijft er nog steeds een te veel. Met een aantal tips zijn er al veel levens gered dus tijd om ze eens goed door te lezen.

Slapen op hun rug

Vroeger werden er veel kinderen op hun buik in slaap gebracht maar dat wordt sinds 1987 al afgeraden. Het aantal wiegendood gevallen is sindsdien flink afgenomen. Door kinderen op hun buik te laten slapen kunnen ze te weinig zuurstof krijgen doordat hun mond en neus tegen het matras aangedrukt zit. Op hun buik hebben ze ook meer mobiliteit waardoor ze zicht met hun benen of armen af kunnen zetten. Daardoor kunnen ze ook tegen knuffels of kussens aan komen te liggen waardoor ze te weinig zuurstof krijgen. Het kan ook te warm worden voor de baby een groot oppervlakte komt tegen het matras aan waardoor het erg warm kan worden. Als ze op hun rug liggen kunnen ze hun warmte meer kwijt via hun armen en benen.

Een eigen bedje

Wanneer de baby net geboren is wilt u deze natuurlijk dicht in de buurt houden. Veel mensen vinden het fijn om de baby bij hun in bed te leggen of in een wiegje naast het bed. Een eigen bed of wiegje voor de baby is het beste. Bij ouders in bed kan de baby makkelijk om rollen, in de kussens en dekens knel komen te zitten. Wanneer we slapen rollen we en draaien we ook onbewust, we kunnen tegen de baby aanliggen of hij kan zelfs uit bed vallen. Het kan ook snel te warm worden door de dekens dus een goed geventileerde kamers en niet te veel dekens is het beste om warmte af te voeren.

Minder kans op wiegendood door borstvoeding

Het beste is om uw baby de eerste drie maanden borstvoeding te geven. Er zijn veel positieve effecten aan het geven van borstvoeding.

 • Er zitten veel antilichamen in de moedermelk
 • Door het zuigen worden de spieren in de mond en kaak verbeterd
 • Ze gebruiken ook meer nekspieren waardoor ze sneller hun hoofd zouden kunnen draaien
 • De wekdrempel wordt lager waardoor baby’s sneller wakker worden

Het is dus verstandig om op voorhand goed na te denken over de slaapplek van de baby en of dit wel veilig genoeg is.

Als je lekker naar buiten met je baby op stap wilt dan gebruik je doorgaans een kinderwagen of een buggy. Toch zijn deze wagens niet altijd even handig, bijvoorbeeld als je een kleine achterbak hebt of wanneer je ergens gaat wandelen en dat is slecht bereikbaar met een kinderwagen door bijvoorbeeld een trap. Een ergonomische draagzak baby is hiervoor een perfecte oplossing. Een draagzak is makkelijk in gebruik en vouw je zo op in de auto. Bovendien draagt je je kleintje heerlijk tegen je aan wat voor je baby heel geborgen voelt. En wie wil zijn kleintje nu niet lekker dicht bij zich dragen, zo heerlijk binnen ‘kusjes-bereik’.

Comfort en veiligheid

Wanneer je met de ergonomische draagzak baby op stap gaat is comfort en veiligheid het meest belangrijk. Een goede kwaliteit draagzak of draagdoeken voldoet hieraan en levert bovendien de leukste en hipste designs. Het belangrijkste waar je op moet letten als je een draagzak aanschaft is of deze voldoet aan de benodigde veiligheidsvoorwaarden zodat je baby veilig in de draagzak zit. Een ergonomische draagzak baby zorgt ervoor dat het hoofdje van de baby goed ondersteund wordt, zodat je baby in de draagzak veilig een dutje kan doen. Je baby mag niet onderuitzakken en het moet onmogelijk zijn om uit de draagzak of draagdoek te vallen. Een ergonomische draagzak baby moet op alle fronten qua veiligheid getest zijn, zodat je kindje zich onder geen beding kan bezeren.

De ergonomische vormgeving

Een goed ergonomisch ontwerp betekent dat de beentjes en de heupjes van je baby een goede ondersteuning hebben. En verder is de draagzak voorzien van een ondersteunend kussentje voor het nekje en het hoofdje van je baby. Zo zijn lange afstanden wandelen met de ergonomische draagzak baby geen enkel probleem meer. Jouw kleintje zit heerlijk comfortabel tegen je aan en jij kan ondertussen je dingen doen en genieten van de omgeving. Je ziet jezelf vast al heerlijk wandelen in het zonnetje met je baby. Met de ergonomische draagzak baby kun je zo van huis. Doordat de draagzak in verschillende ontwerpen en designs te krijgen is, is er vast iets te krijgen in jouw smaak. Van modern en kleurrijk tot simpel en strak, er is veel te krijgen van de diverse merken, kleuren en designs.

Een ergonomische perfecte draagzak baby

Omdat je al vroeg een draagzak en draagdoek kunt gebruiken, kan je je baby al vanaf de geboorte lekker bij je dragen. Een ergonomische draagzak baby is hiervoor uitermate geschikt. Er zijn ook draagdoeken te krijgen die je ook de mogelijkheid bieden om direct vanaf de geboorte je baby te dragen. Een draagdoek moet nog geknoopt worden terwijl een draagzak al gevormd is. Kies je voor een ergonomisch baby draagzak, dan kan je door de verkleiner zorgen dat ook de allerkleinsten in de draagzak mee naar buiten kunnen.

Kies ook voor een ergonomische draagzak baby of een draagdoek en zorg ervoor dat je je baby overal veilig mee naar toe kunt nemen. Je kleintje zit heerlijk comfortabel in de draagzak waardoor jij langere wandelingen kunt maken.

Een vakantie of gezellig uitje is altijd leuk, maar hoe ga je de autorit ernaar toe overleven? Met een, twee, of misschien wel meerdere ongeduldige kinderen op de achterbank, kan het een hele opgave zijn. Wanneer je een lange autorit met kinderen op de planning hebt, kun je nooit voorbereid genoeg zijn. De ene vermaakt zich uren met een kleurboekje of spelletje, maar dat geldt niet voor iedereen. Met de onderstaande tips kun je de autorit een stuk aangenamer maken voor jou, je partner en de kinderen!

 1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook zeker voor een lange autorit. Om te beginnen is het handig om de route helemaal uit te stippelen. Zorg dat je het juiste adres hebt en alvast invoert in je navigatie. Bekijk de weg en zoek alvast eventuele plekken voor een pauze. Zo hoef je je over deze dingen geen zorgen te maken tijdens de rit zelf. Om het rijden wat comfortabeler te maken kun je een telefoonhouder voor in de auto aanschaffen. Iedereen heeft een goed overzicht van de route en de telefoon blijft stevig zitten. Zorg ook dat je ruim van te voren een inpaklijst hebt met dingen die je nodig hebt tijdens de rit. Denk hierbij aan genoeg eten en drinken, spelletjes, dekentjes voor de kinderen, afsluitbare zakjes voor het geval iemand moet overgeven en schone kleren voor eventuele ongelukjes. Zo kun je met een gerust hart de lange rit starten!

 1. Vermaak voor onderweg

Kinderen kunnen snel hun concentratie verliezen. Zijn ze op het ene moment nog heel blij met een speeltje, dan kunnen ze er op een volgend moment ineens helemaal klaar mee zijn. Zorg voor veel variatie. Denk hierbij een speelgoed, kleurboekjes, knuffels of een tablet voor filmpjes. Een tablet is sowieso een handige uitvinding als je niet te veel spullen wilt meenemen. De kinderen spelen er spelletje op, luisteren muziek of kijken een leuke film. Ben je niet in het bezit van een tablet? Leen dan voor een keer je telefoon uit. Met een paar handige telefoon accessoires is je telefoon in veilige handen en heb je geen overlast van het geluid. Denk hierbij aan een screenprotector, Popsocket voor extra grip of een koptelefoon. Oh ja, vergeet ook niet om een luisterboek te downloaden. De kinderen worden er lekker rustig van en wie weet vallen ze even in slaap. Natuurlijk kun je ook spelletjes spelen zoals: ik zie, ik zie wat jij niet ziet, wie ziet er als eerste een… of ik ga op vakantie en ik neem mee. Hier heb je geen extra bagage voor nodig en iedereen kan meedoen. Tot slot blijven kleine zoethoudertjes altijd werken. Kleine cadeautjes van de HEMA of action doen het altijd goed. Geef aan dat de kinderen op bijvoorbeeld drie bepaalde punten in de reis een klein cadeautje krijgen. Zo zijn ze weer even gefocust op iets nieuws. Zorg wel dat je dezelfde cadeautjes uitkiest of echt zeker weet dat de kinderen onderling geen ruzie krijgen om de cadeautjes. Anders kan de autorit veranderen in een helse reis.

 1. Tussenstops

Als je een lange rit voor de boeg hebt, houd dan genoeg tussenstops. Liever te veel dan te weinig. Kies plekken met speeltoestellen of een groot grasveld. Zo kunnen de kinderen even hun energie kwijt. Lekker rond rennen, tikkertje spelen of schommelen. Ze vermaken zich wel! Stel dat je kinderen het té leuk vinden om te spelen, zorg dan dat je van te voren een tijd afspreekt. Stel bijvoorbeeld de timer op je telefoon in op 30 minuten. Zo is er een duidelijk moment wanneer de tijd voorbij is. Ga ook altijd even naar de wc, ook al zeggen de kinderen dat ze niet moeten. Je kan het maar beter voor zijn, voordat er een ongelukje gebeurt. Op de rustplekken is het erg druk en loopt iedereen door elkaar heen. Zorg daarom altijd voor een goed Motorola Moto G7 hoesje. Door alle drukte kan je telefoon zomaar uit je handen glippen. Dat zou natuurlijk zonde zijn aan de start van een leuke vakantie. Daarnaast hebben de kinderen in deze periode van het jaar je telefoon misschien wel vaker vast dan normaal. Ook dan kun je eventuele schade maar beter voor zijn. Na een pauze van ongeveer een half uur, kun je de reis weer vervolgen. Alle energie is eruit, de plasjes zijn gepleegd en vergeet natuurlijk niet om wat te eten en te drinken. Dit kan natuurlijk ook in de auto, maar even rustig in de buitenlicht genieten van een koffie en een broodje is ook niet verkeerd!

Pin It