Rubriek

Vrouw

Rubriek

Elke vrouw komt in de overgang, het is echter de vraag wanneer dit is en hoe lang dit duurt. Wat gebeurt er eigenlijk in de overgang en zijn er dingen die we kunnen doen om de klachten te verminderen?

Wat is de overgang?

De overgang begint voor de meeste vrouwen tussen hun 45 en 55 jaar maar er kunnen natuurlijk enkele uitzonderingen zijn. Het oestrogeen niveau zal dan dalen waardoor de eicelproductie terug loopt. De Menstruatie zal daardoor eerst onregelmatig worden en uiteindelijk helemaal weg blijven. Per persoon kan het verschillen hoe snel dit proces verloopt, vaak ligt dit tussen de 6 en 10 jaar.

Wat zijn de overgangsverschijnselen?

Waar de meeste vrouwen last van hebben zijn de opvliegers. U krijg het opeens heel erg warm waarbij uw gezicht en hals erg rood kunnen worden. Vaak gaat dit ook gepaard met het hevig zweten wat ook nachtzweten kan veroorzaken. Dit is vaak na korte tijd weer over maar wanneer u in de winkel staat of visite heeft kan dit erg ongemakkelijk zijn. Waar u ook last van kunt hebben is een branderig gevoel tijdens het vrijen door een dunner wordend slijmvlies. Stemmingswisselingen zult u zelf wellicht minder snel merken echter de mensen om uw heen kunnen merken dat u ineens een korter lontje heeft.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk om een goede conditie te hebben en gezond te eten. Doordat menstruaties wellicht vaker of heviger zijn is een goede levensstijl belangrijk. Zo kunt u er op letten dat u voldoende ijzers binnen krijgt en kunt u tijd vrij maken om in ieder geval 30 minuten actief te zijn. Een goede nachtrust is ook van belang dus probeer tijdig naar bed te gaan.

Er zijn ook een aantal adviezen die u kunt gebruiken. Wat bijvoorbeeld kan helpen is om meerdere laagjes kleding aan te trekken. Zo kunt u bij een opvlieger makkelijk een sjaal af doen of een vest uit trekken. U zou ook beter alcohol en warme dranken kunnen mijden deze kunnen opvliegers uitlokken.

Iedere vrouw gaat door de overgang dus leer omgaan met de overgangsverschijnselen.

Verloskundigen belangrijk bij signaleren problemen

Vrij veel zwangere vrouwen kampen met angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. Aan dit probleem wordt (te) weinig aandacht geschonken, ook omdat zwangere vrouwen vaak het idee hebben die gevoelens ‘erbij horen’. Verloskundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het bespreekbaar en behandelbaar maken van het probleem. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het vakblad Journal of Women’s Health.

Ongeveer 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. Die gevoelens gaan soms gepaard met een minder optimale ontwikkeling van de zwangere vrouw en haar kind. Vrouwen met zulke angstige of sombere gevoelens hebben bijvoorbeeld een verhoogde kans op vroeggeboorte en postnatale depressie. De kinderen lopen iets meer risico op een lager geboortegewicht en een achterblijvende psychomotore en gedragsontwikkeling in de kinderperiode.

Weinig hulpvragen

Carolina de Weerth, hoogleraar Psychobiologie van de vroege ontwikkeling aan het Radboudumc, heeft met collega’s onderzoek gedaan naar deze gevoelens bij bijna 1500 zwangere Nederlandse vrouwen, meestal in het tweede semester van hun zwangerschap. “Hoewel we weten dat ongeveer twintig procent van de zwangere vrouwen last heeft van dergelijke gevoelens, zien we relatief weinig vragen om hulp of behandeling. We hebben onderzocht hoe dat komt, welke drempels er zijn – zowel bij de zwangere vrouw als bij de verloskundige – om die problemen te signaleren en te behandelen.”

Niét natuurlijk

Ook in het Nederlandse onderzoek had ongeveer een vijfde van de zwangere vrouwen last van angstige en sombere gevoelens. Onderzoeker Pamela Browne, eerste auteur van het artikel Prenatal Anxiety and Depression in Journal of Women’s Health: “Slechts vijftien procent van deze vrouwen wordt hiervoor behandeld, meestal met psychotherapie. Kijken we naar de lage graad van behandeling, dan valt op dat de meeste vrouwen die negatieve gevoelens zien als een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap, iets dat er nou eenmaal bij hoort. Met dit onjuiste beeld in gedachte zullen vrouwen ook minder snel om hulp vragen.”

Rol verloskundigen

Het onderzoek maakt ook duidelijk hoe belangrijk de rol van de verloskundigen bij dit probleem is. De Weerth: “Er wordt weinig hulp gevraagd, maar áls het tot een hulpvraag of behandeling komt, dan blijken zwangere vrouwen in de meeste gevallen te zijn doorverwezen door de verloskundige. Zwangere vrouwen praten ook vaak pas over hun problemen als verloskundigen er expliciet naar vragen. Op die manier wordt de drempel om het bespreekbaar te maken een stuk lager. Sterker nog, vragen verloskundigen niet expliciet naar gevoelens van angst en depressie, dan vinden zwangere vrouwen het vaak moeilijk om het onderwerp zelf ter sprake te brengen.”

Standaard screenen?

Hoewel veel zwangere vrouwen dus gevoelens van angst en depressie hebben, blijken die problemen nog maar weinig besproken en behandeld te worden. Verloskundigen spelen een essentiële rol om de problematiek beter op de agenda te krijgen. De Weerth: “Mogelijk kan een standaard screening als onderdeel van het werk daartoe een aanzet geven.”

Bron: Radboud UMC

Ben je in verwachting? Van harte gefeliciteerd! Nu is het moment om je met een zwangerschapskalender goed voor te bereiden op de komende periode. Het is logisch dat je nog niet alles weet over zwangerschap en de ontwikkeling van je baby. Gelukkig is er de zwangerschapskalender om je een handje te helpen. Welke informatie kun je daar zoal in vinden?

Wat is een zwangerschapskalender?
Een zwangerschap is een ontzettend fijne, maar ook spannende periode. Het lichaam van een vrouw verandert en dat brengt soms bepaalde bijwerkingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid en vermoeidheid. Gelukkig heeft niet iedereen daar last van, want elke vrouw is anders.In een zwangerschapskalender staat de ontwikkeling van de baby iedere week beschreven. Ook vind je als moeder een beschrijving van alle veranderingen die plaatsvinden in je lichaam.

Wat is een trimester?
In een zwangerschapskalender kom je regelmatig de term ‘trimester’ tegen. Als het goed is ben je na negen maanden helemaal klaar voor de baby. Een zwangerschap is onderverdeeld in drie verschillende fases die ‘trimesters’ worden genoemd:

 • Eerste trimester: week 1 tot het einde van week 12
 • Tweede trimester: week 13 tot het einde van week 26
 • Derde trimester: week 27 tot het einde van de zwangerschap

Wanneer ben je uitgerekend?
Na het aankondigen van je zwangerschap is de eerste vraag die veel mensen stellen: ‘wanneer ben je uitgerekend?’. Tijdens je eerste prenatale bezoek zal de verloskundige of gynaecoloog je helpen bij het bepalen van de verwachte bevallingsdatum. Je verwachte bevaldatum is 40 weken vanaf de eerste dag van uw laatste menstruatie.

Uitgerekende datum is slechts een schatting
Onthoud dat de uitgerekende datum slechts een schatting is. De meeste baby’s worden geboren tussen 38 en 42 weken vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie van hun moeder. Slechts een klein percentage van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op hun uitgerekende datum.

Gezond leven: hier moet je rekening mee houden
Er is veel om rekening mee te houden als je in blijde verwachting bent. Het is belangrijk om zo vitaal mogelijk te blijven omdat je lichaam zo verandert én omdat er natuurlijk een baby in de buik groeit. Hou met de volgende zaken rekening als je zwanger bent of wanneer je probeert om zwanger te worden:

 • Gezond eten.
 • Prenatale zorg.
 • Omgaan met zwangerschapsproblemen, zoals bepaalde kwalen.
 • Beslissingen die je moet nemen over werk en geboorte. Wanneer ga je bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof en wanneer begin je na de bevalling eventueel weer met werken?
 • Wat te doen als een zwangerschap misgaat?

Bereid je gezond voor op je zwangerschap
Misschien ben je nog niet in verwachting, maar wil je dat wel graag. In dat geval is het alvast slim om prenatale vitaminen in te nemen. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip bij de baby. Calcium en ijzer zijn belangrijke voedingsstoffen die goed zijn voor jouw gezondheid en de ontwikkeling van de baby.

Neem vitamines
Prenatale vitaminen zijn bij de meeste drogisterijen verkrijgbaar. Soms krijg je ze op recept van je huisarts. Maakt de inname ervan je misselijk? Vervelend! Probeer ze ’s avonds of bij een licht tussendoortje in te nemen. Zuigen op harde snoepjes of kauwgom wil ook nog wel eens helpen.

Blijf zo lang mogelijk actief
Een zwangerschap heeft veel impact op je gezondheid. Actief blijven is belangrijk voor je algemene welzijn. Je houdt er je gewicht mee onder controle, het vermindert stress en verbetert de bloedsomloop. Ook helpt het je om beter te slapen. Neem een zwangerschapsgymnastiekles of loop minstens vijftien tot twintig minuten per dag in een rustig tempo. Kies bij warme temperaturen voor schaduwrijke gebieden of loop een rondje binnenshuis

Welke activiteiten zijn geschikt voor zwangere vrouwen?
Pilates, yoga, zwemmen en wandelen zijn ook geweldige activiteiten voor de meeste zwangere vrouwen. Neem echter eerst contact op met je arts voordat u met een trainingsprogramma begint. Probeer iedere week minstens dertig minuten aan lichaamsbeweging te doen. Luister altijd naar je lichaam en overdrijf niet.

Vermijd tabak, alcohol en oplosmiddelen
Vermijd tijdens de zwangerschap tabak, alcohol, illegale drugs en oplosmiddelen zoals verfverdunners en nagellakverwijderaar vermijden. Daarmee verklein je de kans op een miskraam en/of afwijkingen bij de baby. Roken is echt heel erg slecht voor de ontwikkeling van je kindje. Het vermindert de zuurstoftoevoer naar de baby en is gekoppeld aan vroeggeboorte en andere complicaties. Een zwangerschap is een bijzondere periode waar je zoveel mogelijk van moet genieten. En het is prachtig om in een zwangerschapskalender te zien hoe je kleintje groeit!

Valt het u op dat u de laatste tijd minder zin heeft in seks dan voorheen? Dit kan duiden op een verlaagd libido en dit kan in relaties voor veel problemen zorgen. De vrouw zal vaker geen zin hebben in seks als een man. In het begin van een relatie zal de libido een stuk hoger liggen dan later in de relatie. Wilt u graag meer zin krijgen in Seks, er zijn een aantal tips die hierbij zullen helpen.

Leef stress vrij

Wellicht is dit voor veel mensen onmogelijk maar het is goed om te letten op uw stress en dit te verlagen. Stress kan vrij komen bij een plotselinge gebeurtenis zoals een overval, het lichaam zal dan alle onnodige lichaamsfuncties uitzetten waaronder ook de zin in seks. Tegenwoordig wordt er echter veel meer stress ervaren waardoor het langdurig de zin in seks uit kan zetten. Probeer zo veel mogelijk stress factoren te bannen of zorg er voor dat u een goede manier heeft om dit aan te pakken. Zonder stress zult u een stuk rustiger worden en zal de seksdrive terug komen.

Minder Roken

Het stofje nicotine wat in sigaretten zit kan zorgen voor een laag libido. Het verminderd namelijk de doorbloeding in de intieme delen waardoor er minder zin is in seks. Door te stoppen met roken of in ieder geval minder te roken.

Zorg voor minder afleiding

Wanneer er op de slaapkamer een tv staat Zult u maar liefst de helft minder sekt hebben. Staat er bij u op de slaapkamer een TV dan is het goed om deze toch de deur uit te doen. Dit geldt ook voor telefoons die naast het bed liggen. Zorg dus dat u afleiding weg haalt in de slaapkamer.

Blijf fit

Wanneer u fit bent en lekker in uw vel zit zult u ook meer zin in seks hebben. U voelt zich dan waarschijnlijk ook meer aantrekkelijk en dat is te merken. Slaat u normaal wel eens de sport school over? Voor uw seksdrive is het misschien toch wel goed om wel te gaan.

Er is dus een manier op uw libido omhoog te krijgen met een aantal kleine tips.

Er zijn momenten in een langdurige relatie dat de twijfel toeslaat, wil ik nog wel verder met hem of haar? Een moeilijke vraag waarin veel aspecten afgewogen moeten worden om tot een juiste beslissing te komen. Zet u alles op alles om bij elkaar te blijven of is het beter elkaar wat ruimte te geven en een andere weg in te slaan? Een relatie verbreken doet u niet zo maar en gaat gepaard met veel emotie. Maak geen overhaaste beslissingen en overweeg of u de relatie nog een kans wilt geven. Ik heb een aantal vragen voor u op een rijtje gezet om uzelf af te vragen of de relatie nog een toekomst heeft of dat het beter is om deze te verbreken.

 1. Waarom wilt u de relatie verbreken
  De gedachten om een relatie te verbreken schiet niet in één keer te binnen. Voor dat de vraag gesteld wordt is er vaak een langere periode waarin u meerdere malen twijfelt aan de relatie. Soms zijn het kleine dingen soms zijn het grote gebeurtenissen wat de relatie aan het wankelen brengt. Zet de redenen waarom u denkt aan de relatie te verbreken op een rijtje en leg deze weg. Pak na een tijdje het lijstje er nog eens bij, is deze groter of juist kleiner geworden en bent u nog steeds van mening dat deze redenen er toe leiden dat u de relatie wilt verbreken? Praat er over met uw partner, misschien is hij/zij zich er niet van bewust dat bepaalde gewoontes voor u een struikelblok zijn en wie weet zijn er met een paar kleine aanpassingen geen redenen meer over om te twijfelen aan uw relatie. Geef elkaar een kans en de ruimte om te groeien in een relatie en vecht voor die tweede kans. Zijn er dingen gebeurt die voor u het vertrouwen hebben beschaamd en kunt u hier niet verder mee leven dan wordt het tijd om in te zien dat de relatie geen toekomst meer heeft.
 2. Wat kan ik doen om de relatie te verbeteren
  De schuld van het stuklopen van een relatie ligt nooit bij 1 persoon. Twijfelt u omdat er misschien ongemerkt veranderingen in de relatie zijn geslopen? Stel uzelf ook altijd de vraag: wat kan ik doen om de veranderingen weer terug te zetten in de relatie? Praten is ook hierbij natuurlijk van belang. Vraag aan uw partner waar hij/zij verbeteringen ziet en doe beide water bij de wijn om de relatie weer een stuk leuker te maken. Komt u er samen niet uit en leid het praten tot een ruzie omdat u beide van mening bent niet te willen veranderen dan kunt u zichzelf afvragen of dit nog wel een relatie is waar u voor wilt vechten.
 3. Waarom ben ik bij mijn partner
  Zeker bij lange relaties waar het ritme van de dag de passie heeft overgenomen ligt sleur op de loer. Het is altijd goed om even terug te gaan naar het begin van uw relatie. Waarom was u zo aangetrokken tot uw partner en wat deed u voor een leuke dingen om bij elkaar te zijn. In het begin van de relatie leuke dates gehad? Blaas deze weer nieuwe leven in. Bezoek het restaurantje waar u ging eten of ga naar de plek waar voor het eerst oogcontact werd gemaakt. Val opnieuw voor uw partner en spreek samen momenten af wanneer het alleen om u samen draait. Trek een mooie outfit aan en neem tijd voor elkaar. Laat de passie weer terugkomen in de relatie en weet waarom u bij uw partner bent.

De vraag of u een relatie moet verbreken gaat altijd gepaard met veel antwoorden. Praat erover met uw partner maar ook met mensen in uw directie omgeving. Behoefte aan professionele hulp? Voel geen schaamte en laat iemand u helpen. Door te praten over uw gevoelens krijgt u nieuwe inzichten en kan de afweging voor het verbreken van de relatie beter worden afgewogen. Wees eerlijk naar uzelf en uw partner want een ongelukkige relatie waarin u beide vast zit heeft geen toekomst. 

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen, de vaderschapstest. Waarbij je vroeger moest wachten tot het kindje geboren was, kun je al een lange tijd zelfs tijdens de zwangerschap laten testen wie de vader is. Je kunt hiervoor kiezen als je bijvoorbeeld zeker wilt weten wie de vader is van je ongeboren kindje. Dankzij een niet-invasieve testmethode is dit zelfs mogelijk zonder verhoogd risico op miskraam. Waar dit voorheen gebeurde via biopsie of vruchtwaterpunctie, kan dit tegenwoordig door bloed af te nemen bij de moeder en wangslijm bij de vader. Het grote voordeel hiervan? Je kunt in een vroeg stadium en zonder risico nagaan hoe de verwantschappen liggen. Superfijn! Hoe dit in zijn werk gaat, lees je hieronder!

Invasieve en niet-invasieve DNA-test

Je hebt twee soorten manieren om een vaderschapstest uit te voeren. Hierbij kun je kiezen voor een traditionele manier, namelijk een biopsie of punctie bij de moeder. Dit gebeurt bij een gynaecoloog in het ziekenhuis. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor de nieuwe niet-invasieve vaderschapstest. Het grote voordeel hieraan is dat dit gaat via bloedafname bij de moeder en dit kan al bij een huisarts of verloskundige. De vader hoeft hierbij alleen maar wangslijm af te nemen. Ideaal!

Vader zwangerschapstest

Invasief

Als we kijken naar de traditionele invasieve manier, zijn er verschillende opties. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen biopsie en vruchtwaterpunctie. Een biopsie is mogelijk in de eerste fase van de zwangerschap vanaf 11 tot 15 weken. Hierbij wordt er een stukje weefsel uit het lichaam verwijderd ter onderzoek met de bedoeling om een diagnose vast te stellen. Een vruchtwaterpunctie gaat net even wat anders. Met behulp van een echo wordt er gecontroleerd waar de placenta ligt en wordt er vaginaal een buisje ingebracht waarmee de vlokken opgezogen. Een punctie kan vaak tussen de 16 en 22 weken en er is ongeveer 2% kans op een miskraam via deze manier.

Niet-invasief

Zoals er al eerder is benoemd, is de niet-invasieve een geheel nieuwe methode om tijdens de zwangerschap het vaderschap te onderzoeken. Dit kan al vanaf 9 weken. Daarnaast is er geen risico tot miskraam bij als gevolg van een biopsie of vruchtwaterpunctie. Dit is natuurlijk een super goede innovatie op het gebied van vaderschapstesten. Een vaderschapstest tijdens zwangerschap kan ook volledig anoniem worden uitgevoerd als je kiest voor de niet-invasieve methode. Je hebt hier namelijk de keuze of je het in het medisch dossier wilt hebben of niet. Het enige nadeel is dat de kosten hoger liggen dan die van de traditionele manier die meer risico’s meebrengt. De keuze is aan jou!

Het is eindelijk zover, je bent zwanger. Een belangrijk onderdeel bij het krijgen van kinderen is het uitzoeken van de kinderwagen. Er zijn talloze soorten en maten kinderwagens beschikbaar, maar welke kies je? Wat is een goede wagen voor zowel jou als voor je kindje? Waar moet je op letten bij het uitzoeken van de optimale kinderwagen? Dit is natuurlijk allereerst afhankelijk van je eigen smaak en wensen maar er zijn altijd zaken om rekening mee te houden. We bespreken hier onder een aantal aandachtspunten.

Ontspannen liggen

Allereerst is het natuurlijk van belang dat je kiest voor een ergonomische kinderwagen. Dat betekent dat de kinderwagen veilig, doeltreffend en comfortabel is.
De meeste tijd zal jouw baby namelijk onderweg in de kinderwagen liggen, waardoor het aandachtspunt moet zijn dat hij of zij lekker en ontspannen en uiteraard ook veilig ligt. Jouw kindje moet geen voorkeurshouding gaan ontwikkelen. Zo is de Babyzen YOYO een perfect ontworpen ergonomische kinderwagen waarin jouw kind in de juiste houding zit en ligt, hetgeen zorgt voor de beste ontwikkeling van de spieren en gewrichten.

Handzaam in gebruik

Naast dat de ergonomische kinderwagen fijn en prettig moet zijn voor het kind is het ook een essentieel dat de kinderwagen voor de vader of moeder prettig is in het gebruik.  Zo is het fijn als de ergonomische wandelwagen licht en klein is, waardoor je deze eenvoudig opgeklapt en gemakkelijk overal mee naartoe neemt. De Babyzen YoYo is een ideale wandelwagen en uitermate geschikt om mee te nemen in het vliegtuig, vanwege de handzaamheid.

Handzaam in besturing

Naast de vereiste dat de ergonomische kinderwagen klein opgeborgen moet kunnen worden is het ook fijn als je deze met één hand kunt besturen. Zo houd je de andere hand vrij voor bijvoorbeeld het vasthouden van je andere kind, het opnemen van je telefoon of het dragen van een paraplu. Een goede kinderwagen moet schokbestendig en makkelijk te manoeuvreren zijn. Bovendien is deze uitgerust met een boodschappenmand of handige tas.

Op maat

De ergonomische kinderwagen is in veel verschillende kleuren te verkrijgen, waardoor je de kinderwagen naar eigen wens kunt bestellen. Door de ergonomische houding van het kind, de in hoogte verstelbare duwstang, die met één hand geduwd kan worden en de compactheid van de wagen wanneer deze opgevouwen wordt is de Babyzen YOYO de meest ideale ergonomische kinderwagen van dit moment. Zeker voor de vakanties zowel met de auto als met het vliegtuig is de kinderwagen prettig om mee te nemen.

Niet alle vrouwen worden geboren met de typische ronde vormen die een vrouwelijke uitstraling geven. Ieder mens is anders, en zo ook iedere lichaamsbouw. Kleine borsten kan bij vrouwen voor veel onzekerheid zorgen. Het gevoel ‘twee ruggen’ te hebben of BH’s en bikini’s op te moeten vullen met wat ‘extra’s’ is niet aangenaam. Een borstvergroting kan deze onzekerheid wegnemen.

Open over borstvergroting

Het aantal borstvergrotingen dat jaarlijks genomen wordt groeit. Steeds meer vrouwen schakelen dan ook de hulp in van specialisten zoals de ABC Clinic. Er wordt vaak al jaren nagedacht over het nemen van een borstvergroting, zonder dat er daadwerkelijk stappen ondernomen worden. Het feit dat er steeds meer borstvergrotingen genomen worden, en hier steeds opener over gesproken wordt, maakt de stap een stuk makkelijker te nemen. Collega’s, vriendinnen en zelfs familieleden praten openlijk over de verandering die een borstvergroting in hun leven teweeg heeft gebracht. En dit maakt het hebben van een borstvergroting een stuk aantrekkelijker voor degenen die al jaren getwijfeld hebben.

Toenemende plastisch chirurgie

Het is ook niet alleen de borstvergroting die opener besproken wordt. Kleine plastische ingrepen zoals een neuscorrectie, het gebruik van botox of het opvullen van lippen worden steeds normaler. Zonder schaamte wordt er dan ook gesproken over getatoeëerde wenkbrauwen, opgevulde lippen en andere plastische ingrepen. We zien het op tv, we horen het van kennissen en we lezen het in de tijdschriften; waarom zouden we zelf de stap niet nemen?

Onzekerheid wegnemen

Voor veel vrouwen neemt deze stap uiteindelijk veel onzekerheid weg. Een gevoel van schaamte waar ze al jaren mee rondlopen, wordt met een kleine operatie omgezet tot een gevoel van trots. Eindelijk kunnen deze vrouwen vol zelfvertrouwen in de spiegel kijken; en laten we eerlijk zijn, waarom ook niet?! De ronde vormen staan centraal voor het vrouwelijke ‘zijn’. Van Marilyn Monroe tot Madonna; ieder modebeeld heeft deze ronde vormen, deze mooie billen en deze volle, ronde borsten. Nu is het misschien niet altijd mogelijk om alles te hebben, maar als je jezelf met een borstvergroting meer vrouwelijk kan voelen, waarom zou je het dan laten?

Vergoeding zorgverzekering

Daarnaast worden steeds meer borstvergrotingen vergoedt door de zorgverzekering. Na een afspraak met de dokter en eventueel zelfs een psycholoog, wordt er een voorschrift gemaakt met een borstvergroting als advies. Dit professionele advies zorgt ervoor dat de zorgverzekering vaak een vergoeding klaar heeft voor deze plastische ingreep. Zo wordt een borstvergroting niet alleen bespreekbaar, maar ook financieel bereikbaar.

Gefeliciteerd je bent zwanger! Dat is natuurlijk heel mooi nieuws, maar helaas kan een zwangerschap ook wat minder fijne kwaaltjes met zich meebrengen. Zo heeft een groot deel van ze zwangere vrouwen in de eerste periode van de zwangerschap last van ochtend misselijkheid, maar ook vocht vasthouden is een veel voorkomend probleem. Zeker met het weer van de afgelopen tijd.

Er zijn wel een aantal tips die je kunt proberen om iets minder last te hebben van deze zwangerschapskwalen. Tegen ochtendmisselijkheid kun je in de ochtend een gewoon glas cola drinken. De cola maakt een soort filmpje in je maag, waardoor je minder snel een misselijk gevoel hebt.

Al iets eten voordat je je bed uitgaat. Hierdoor kan je maag zich rustig vullen, waardoor je misselijkheid kan afnemen. Bij inspanning kan dit juist erger worden. Dus vandaar dat het verstandig is het te eten in bed. Zaken die goed helpen zijn bijvoorbeeld een bakje vla, of een banaan. Je kunt er ook voor kiezen om een maaltijdshake te nemen. Alles in 1 shake! Makkelijk en voedzaam en je weet zeker dat je de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zeker wanneer je te misselijk bent om gewoon te eten.

Heb je ook last van opgezette benen en vocht vasthouden? Dan is het belangrijk om regelmatig te bewegen en juist voldoende water te drinken. Dit zorgt er voor dat de vochthuishouding op peil blijft. Mocht dit niet helpen dan kun je er ook voor kiezen om compressiekousen te dragen. Door de graduele compressie verminderen compressiekousen je klachten. Denk aan zware vermoeide benen, dikke enkels, spataderen, oedeem of trombose.

Wellicht dat deze tips helpen om je klachten te verminderen, waardoor je lekker van je zwangerschap kunt genieten!

De pil is een veelgebruikt anticonceptiemiddel. Maar kun je hem eigenlijk beter zelf betalen of meeverzekeren? De beste keuze lijkt misschien om anticonceptie mee te verzekeren bij je zorgverzekering. Je krijgt de pil dan namelijk in de meeste gevallen helemaal vergoed. Maar vaak ben je uiteindelijk toch duurder uit. Klinkt gek? Nee hoor, we leggen het graag uit.

Bereken wat je pil kost
Om te weten wat voor jou de slimste keuze is, moet je eerst weten wat je pil kost. Er zijn meerdere merken en varianten van de pil, waardoor de prijs verschilt. Wat jij er per jaar aan kwijt bent, hangt dus af van welke soort je gebruikt. Gelukkig zijn de meeste varianten niet zo duur en betaal je vaak niet meer dan 50 euro per jaar.

Bijvoorbeeld
Gebruik je een standaard merk en microgram pil? Bijvoorbeeld Microgynon 30? Dan betaal je € 11,46 per doosje. Als je altijd een stopweek neemt, komt dit neer op € 45,84 per jaar.

Aanvullende verzekering nodig?
Een aanvullende verzekering is niet voor iedereen van belang. Tot en met je 21ste  krijg je de kosten voor anticonceptie namelijk uit de basisverzekering vergoed. Dat klinkt goed, maar vanaf je 18de betaal je hier ook je eigen risico over. Dat betekent dat je (als je je eigen risico niet opmaakt) de pil eigenlijk helemaal zelf betaalt. Lees meer over het eigen risico op de website van de Rijksoverheid.

Pas vanaf je 21ste kun je overwegen een aanvullende verzekering voor anticonceptie af te sluiten. Vanaf dat moment vergoedt de basisverzekering niets meer en moet je het zelf betalen. Of een aanvullende verzekering iets voor jou is, hangt af van de kosten die je normaal voor de pil maakt.

Of toch beter zelf betalen?
De goedkoopste aanvullende verzekering voor anticonceptie kost 66 euro per jaar en de gemiddelde prijs voor de pil ligt rond de 45 euro per jaar. Als je deze verzekering alléén voor anticonceptie afsluit, betaal je dus 21 euro meer aan premie dan wat de verzekering vergoedt. Maar als je de aanvullende verzekering ook gebruikt voor bijvoorbeeld fysiotherapie, kan het wel voordelig zijn.

Wat kan ik doen?
Stap 1: Bereken wat je per jaar kwijt bent aan de pil.

Stap 2: Bereken wat een aanvullende verzekering per jaar kost en zet dit naast de kosten van de pil. Wat is goedkoper?

Stap 3: Bekijk of je meer vergoedingen nodig hebt uit de aanvullende verzekering, zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of medische hulp in het buitenland

Stap 4: Geen andere vergoedingen nodig? Dan kun je waarschijnlijk beter geen aanvullende verzekering afsluiten.

Stap 5: Gebruik je ook andere vergoedingen? Tel dit bij elkaar op en bekijk of het totaalbedrag lager is dan wat je kwijt zou zijn als je alle kosten zelf betaalt.

Pin It