Rubriek

Zorgverzekering

Rubriek

Bijna iedereen is wel een bij fysiotherapie geweest. Misschien heeft u in uw jongere jaren een sport blessure gehad of bent u een keer geopereerd waarna u ook gebruik heeft gemaakt van de Fysio. Wanneer kunt u gebruik maken van de Fysio en hoe zit het met de vergoedingen vanuit de zorgverzekering? U leest het hier.

Wat is Fysiotherapie

Een Fysiotherapeut helpt bij klachten rondom het bewegen. Wanneer u pijn heeft in spieren of gewrichten, een verkeerde houding heeft of een blessure hebt kan de fysio u helpen de klachten te verminderen. Een fysiotherapeut geeft advies en oefeningen om uw lichamelijke klachten aan te pakken. Op locatie kan een fysio gebruik maken van diverse apparaten maar vaak geven ze ook voor thuis de nodige oefeningen mee zodat u zelf aan de slag kunt de pijn aan te pakken. Om klachten te verlichten kun ook bij de fysio terecht voor een massage.

Wanneer naar de Fysio?

Bij aanhoudende lichamelijke klachten of na een operatie kunt u terecht bij de Fysio. Een beweeg of behandel programma bij een chronische ziekte kunnen in veel gevallen ook door een Fysio samengesteld worden. Veel praktijken werken nauw samen met huisartsen en ziekenhuizen zodat u na een operatie aan de heup of knie de juiste behandelingen krijgt om weer te bewegen.

Vergoeding van de zorgverzekering

Wanneer u meerdere malen per jaar gebruik maakt van fysiotherapie is het interessant zorgverzekeringen te vergelijken. Het kan interessant zijn om een extra aanvullende verzekering af te sluiten om meer behandelingen per jaar vergoed te krijgen. Leg de verzekeringen en vergoedingen goed naast elkaar en maak uw afweging. Een lange behandelperiode bij de fysio kan aardig in de kosten lopen.

Steeds meer Nederlanders kiezen vandaag de dag voor een aanvullende zorgverzekering, blijkt uit onderzoek van het business intelligence centrum van Nederland: Vektis. Er is in 2021 een opvallende stijging te zien in het aantal Nederlanders dat voor een extra of aanvullende zorgverzekering heeft gekozen. 84,9% van de mensen in Nederland beschikt sindsdien over zo’n aanvullende verzekering. Dat jaar ervoor, in 2020, was dat 83,2% van de Nederlanders. Waarom dat opvallend te noemen is? Simpel: de afgelopen jaren daalde het aantal mensen met een aanvullende zorgpolis alleen maar.

Waarom kiezen mensen voor aanvullend pakket?

Volgens Vektis speelt corona een grote rol bij deze toename. In het afgelopen jaar is er alsmaar meer aandacht gekomen voor de zorg. De meeste mensen hebben dagelijks het nieuws omtrent corona en de invloed daarvan op de zorg gevolgd. Een ander deel heeft gezien wat het virus met iemand kan doen. Zo heeft een groot deel van de mensen die besmet is geweest last van long COVID, ook na milde klachten. Misschien heb je nadat je ziek bent geweest hulp van een fysiotherapeut nodig. Dergelijke diensten worden vaak niet vergoed in een standaard basisverzekering.

Daarom kan een aanvullende zorgverzekering handig zijn, zodat je geen extreem hoge kosten hebt op het moment dat je corona hebt of hebt gehad. Door te beginnen met je zorgpremie berekenen krijg je inzicht in wat je nodig denkt te hebben en wat je daarvoor moet betalen. Let hierbij op een aantal voorwaarden: fysiotherapie wordt bijvoorbeeld alleen vergoed wanneer je uiterlijk binnen vier maanden na het acute ziektestadium een verwijzing hebt gekregen. Vervolgens moet er binnen één maand een behandeling zijn begonnen. Volgens het onderzoek zijn voornamelijk pakketten met fysiotherapie en extra mondzorg populair onder de Nederlanders.

Long COVID ook na milde klachten bij Nederlanders

Voor veel Nederlanders zijn de berichten omtrent long COVID een goede reden om een aanvullende zorgpremie te nemen. Dat is niet heel vreemd: uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat ruim 95% van 1741 deelnemers aangaf last te hebben van langdurige klachten na besmet te zijn geweest met het coronavirus. Zij gaven aan tijdens de besmetting milde klachten te hebben. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat slechts 5% van de zieken opgenomen is in het ziekenhuis. Op het eerste gezicht is dat geen hoog aantal, maar wanneer je kijkt hoeveel mensen op langere termijn nog klachten ervaren, is het logisch te noemen dat menig Nederlander het zorgpakket uitbreidt.

Naast het aanpassen van de huidige zorgverzekering hebben 1,7 miljoen Nederlanders per 2021 de overstap gemaakt naar een nieuwe zorgverzekeraar. Dat is bijna 10% van de mensen in Nederland met een verzekering. 6,5% van de Nederlanders is naar een andere risicodrager overgestapt (bijvoorbeeld van Zilveren Kruis naar Menzis). Dat zijn ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders. Zij hebben met behulp van zorgverzekering vergelijken een beter pakket kunnen scoren. Het aantal overstappers is niet veranderd in vergelijking met het jaar ervoor; dat aantal is vrijwel gelijk gebleven. Alleen de inhoud van het zorgpakket is aanzienlijk veranderd.

Collectieve zorgverzekering minder populair in 2021

Jaren geleden was een zorgpremie afnemen bij een collectieve zorgverzekering populair onder de Nederlanders. Dat komt omdat er eigenlijk altijd een aardige korting te krijgen was op jaarbasis. Die korting is nog steeds te verkrijgen, maar de verwachting is wel dat dat voordeel geheel gaat verdwijnen. Volgens Minister voor Medische Zorg Tamara van Ark is die korting er vanaf 2023 mogelijk niet meer. Zij stelt dat het niet helemaal eerlijk is dat er op deze manier korting wordt gegeven, omdat niet iedereen in Nederland gebruik kan maken van die korting. Zij vindt het redelijker dat iedereen kan beginnen met zorgverzekeringen vergelijken op basis van prijs en inhoud zonder enige vorm van korting.

Over die collectieve zorgverzekering gesproken: in 2020 had 63,5% van de Nederlanders een collectieve zorgverzekering. In 2021 zijn dat er 61,6% – een behoorlijk verschil in één jaar tijd. Dat dit aantal minder wordt, is te wijten aan het alsmaar duurder worden van dit soort collectieve verzekeringen ten opzichte van een individuele zorgverzekering. In 2021 ben je gemiddeld € 36 meer kwijt wanneer je kiest voor een collectieve zorgverzekering. In 2020 was dat ‘slechts’ € 20, terwijl je er in 2019 met € 12 op vooruit ging. Kijken we naar 2016 dan profiteerde je van € 41 korting in vergelijking met een individuele verzekering. Kortom: een eigen zorgverzekering is anno 2021 goedkoper dan een collectieve verzekering en een aanvullende zorgpremie kan financieel gezien helpen in tijden van een pandemie.

Woon en/of werk je in Nederland en ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je volgens de wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor richt jij je tot een zorgverzekeraar. Als je zo’n verzekering afsluit, betaal je iedere maand premie. Dit bedrag kan behoorlijk hoog uitvallen. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op jouw zorgverzekering. Wij zetten hier 4 tips op een rijtje.

1. Kies enkel voor de basisverzekering

Hierboven haalden we al aan dat iedereen in Nederland zich vanaf 18 jaar verplicht moet verzekeren voor zorg. Hiervoor sluit je een basisverzekering af bij een zorgverzekeraar. Deze verzekering dekt onder andere de kosten van een bezoek aan de huisarts. Naast de basisverzekering kun jij je ook nog aanvullend verzekeren. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering afsluiten voor de tandarts en fysiotherapie. Wil je minder zorgverzekering premie betalen? Kies dan alleen voor een basisverzekering. De premie valt dan lager uit dan wanneer jij je daarnaast aanvullend verzekert.

2. Verhoog jouw eigen risico

Verhoog jouw eigen risico

Heb je een slecht gebit? Of kom je regelmatig bij de fysiotherapeut? Dan kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Gelukkig betekent dit niet dat je niet kunt besparen op jouw zorgverzekering. Nee, want je kunt jouw eigen risico namelijk verhogen. Het eigen risico is bij iedere zorgverzekeraar standaard 385 euro. Je kunt dit verhogen met stapjes van 100 euro, tot een maximum van 885 euro. Kies je voor een hoger eigen risico? Dan betaal je minder premie. Besef je wel dat dit ook risico’s met zich meebrengt. Als je jouw eigen risico verhoogt, draai je immers op voor een groter deel van de kosten die niet vergoed worden door jouw basisverzekering.

3. Betaal premie per jaar

Als je een zorgverzekering afsluit, krijg je te maken met premie. De meeste mensen betalen maandelijks premie aan de zorgverzekeraar waarbij zij een verzekering afsluiten. Dit is een optie, maar je kunt er ook voor kiezen om in één keer de premie voor het hele jaar te betalen. Waarom je dit zou doen? Omdat een zorgverzekeraar jou dan korting geeft. Jouw zorgverzekering wordt hier onderaan de streep goedkoper van. Heb je het geld om jouw premie in één keer te betalen? Dan kan het financieel interessant zijn om dit te doen.

4. Betaal premie per jaar

Aan het einde van ieder jaar mag je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Wil je besparen op jouw zorgverzekering? Dan doe je er vaak goed aan om over te stappen. In dat geval ben je namelijk altijd verzekerd van de laagste premie. Voordat je overstapt, raden wij jou aan om zorgverzekeringen te vergelijken. Op deze manier weet je binnen de kortste keren bij welke verzekeraar je de laagste premie betaalt. Vergelijken kan tegenwoordig makkelijk en snel via een vergelijkingssite.

Het is weer tijd voor uw belastingaangifte. Had u in 2020 zorgkosten die u niet vergoed kreeg van uw zorgverzekeraar? Dan zijn deze mogelijk aftrekbaar. Ga na of u aan de voorwaarden voor aftrek van zorgkosten voldoet en vul de gegevens aan in uw belastingaangifte.

Had u in 2020 zorgkosten die niet vergoed werden door de zorgverzekeraar? En vielen deze kosten niet onder uw verplicht of vrijwillig eigen risico en uw eigen bijdrage? Dan kunt u mogelijk zorgkosten aftrekken in uw belastingaangifte. U hoeft dan minder belasting te betalen of u krijgt geld terug.

Drempelbedrag

De online aangifte van de Belastingdienst berekent automatisch vanaf welk bedrag u de zorgkosten kunt aftrekken. Dit drempelbedrag hoeft u niet zelf uit te rekenen. De zorgkosten die boven de drempel uitkomen, mag u aftrekken. Hoe lager uw inkomen, hoe lager de drempel. Bijvoorbeeld: bij een jaarinkomen van 36.000 euro is het drempelbedrag 594 euro. Doet u aangifte samen met een fiscale partner? Dan kunt u zorgkosten aftrekken van uzelf en uw fiscale partner. In dat geval wordt de drempel bepaald op basis van uw gezamenlijk inkomen.

Wel aftrekbaar

Zorgkosten die u niet vergoed krijgt en die aan de voorwaarden voldoen, mag u aftrekken in uw belastingaangifte. U mag alleen kosten aftrekken die u echt gemaakt hebt en u moet de kosten kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met rekeningen, de overzichten van uw zorgverzekeraar of uw bankafschriften.

Drie voorbeelden

Extra fysiotherapie: u hebt een aanvullende verzekering en krijgt een aantal behandelingen fysiotherapie vergoed. Maar u hebt meer behandelingen nodig. Die betaalt u zelf. De kosten voor de fysiotherapie die u niet vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering, mag u aftrekken in uw belastingaangifte.
Medicijngebruik: medicijnen, ook homeopathische medicijnen, zijn aftrekbaar. Maar alleen als de medicijnen zijn voorgeschreven door een erkende arts. Als u een wettelijke eigen bijdrage moet betalen, is die niet aftrekbaar. Voedingssupplementen zijn niet aftrekbaar, behalve als ze zijn voorgeschreven voor een medische behandeling.
Tandarts: kosten voor de tandarts zijn aftrekbaar. Veel mensen hebben een tandartsverzekering die jaarlijks tot een bepaald maximumbedrag vergoedt. De tandartskosten boven uw maximale vergoeding, kunt u aftrekken. Let op, hebt u een aanvullende tandartsverzekering en krijgt u de betreffende behandeling vergoed? Dan kunt u deze kosten niet aftrekken.

Hoge zorgkosten? Doe aangifte

Als u veel niet-vergoede zorgkosten hebt, kunt u misschien geld terugkrijgen van de Belastingdienst. U moet dan wel aangifte doen. Hebt u geen aangiftebrief van de Belastingdienst gekregen? Ga naar Mijn Belastingdienst, vul de online aangifte in en kijk of uw zorgkosten boven het drempelbedrag komen. In de aangifte wordt dit drempelbedrag automatisch voor u uitgerekend. Nadat u uw aangifte helemaal hebt ingevuld, ziet u meteen of u geld terugkrijgt of moet betalen. Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl/zorgkosten of lees de uitleg in de online aangifte.

Hulp bij de belastingaangifte

Wilt u hulp bij het invullen van uw aangifte? Dat kan! Op belastingdienst.nl/hulp vindt u de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij een bibliotheek bij u in de buurt. De Belastingdienst helpt u ook graag. Of vraag uw ouderenbond of patiëntenvereniging om u te helpen.

Bron: Belastingdienst 

Een groot deel van de mensen in ons land zit financieel krap bij kas. Dit kan resulteren in een betalingsachterstand. Om te voorkomen dat je al op jonge leeftijd diep in de schulden komt, is het verstandig naar jouw uitgaven te kijken. Zo zijn er vast en zeker dingen waarop je kunt besparen. Neem bijvoorbeeld jouw zorgverzekering. Om jou een handje te helpen, zetten we hieronder 3 tips op een rijtje om een goedkope zorgverzekering te vinden.

1. Zijn aanvullende verzekeringen echt nodig?
Iedere Nederlander vanaf 18 jaar is verplicht om ten minste een basisverzekering af te sluiten. Met deze verzekering verzeker jij jezelf voor bijvoorbeeld een bezoekje aan de huisarts. Ook medicijnen die jouw dokter je voorschrijft, worden vaak (gedeeltelijk) vergoed. Veel jongvolwassenen krijgen daarnaast te maken met andere zorgkosten. Denk bijvoorbeeld aan een controle bij de tandarts of een behandeling bij de fysiotherapeut.

Fysiotherapie en tandzorg maken geen deel uit van de basisverzekering. Je moet je aanvullend verzekeren wil je deze kosten vergoed krijgen. Door aanvullende verzekeringen stijgt jouw zorgpremie. Hier zit je vast niet op te wachten. Vraag je daarom altijd af of aanvullende verzekeringen echt nodig zijn. Ga je bijvoorbeeld nooit naar de fysio? Dan is het overbodig om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Door kritisch naar jouw zorgverzekering te kijken, slaag je er ongetwijfeld in om een goedkope zorgverzekering samen te stellen.

2. Vergelijk zorgverkeringen met elkaar
Weet je inmiddels waarvoor jij je wilt verzekeren? Dan begint jouw zoektocht naar een goedkope zorgverzekering. Veel jongeren nemen hier niet de tijd voor. Toch kost zorgverzekeringen vergelijken tegenwoordig niet veel tijd meer. Want je kunt je namelijk tot een vergelijkingssite richten. Vul hier simpelweg in waar jouw zorgverzekering aan moet voldoen en de site doet de rest. Je krijgt binnen een paar tellen een overzicht met de kosten per zorgverzekering. Door verzekeringen te vergelijken is het vinden van een goedkope zorgverzekering een fluitje van een cent.

3. Verhoog het vrijwillig eigen risico
De meeste mensen sluiten een zorgverzekering af op basis van een vergelijking. Zij denken in dat geval de goedkoopste zorgverzekering gevonden te hebben. Toch kun je jouw premie vaak nog verder verlagen. De kans is namelijk aanwezig dat de vergelijkingssite het verplichte eigen risico van 385 euro als uitgangspunt heeft genomen. Als dit het geval is, kan je maandelijks (flink) besparen op jouw zorgverzekering.

Naast het verplichte eigen risico kennen we namelijk ook nog vrijwillig eigen risico. Dit kun je op 0 euro laten staan, maar ook verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hierdoor kan jouw eigen risico maximaal op 885 euro uitkomen, 385 euro verplicht en 500 euro vrijwillig. Waarom je jouw eigen risico verhoogt? Omdat jouw zorgpremie hierdoor daalt en dat scheelt in de vaste lasten. Het verhogen van jouw eigen risico heeft overigens ook een nadeel. Als je zorg nodig hebt die niet vergoed wordt door jouw verzekeraar, draai je zelf op voor een groter deel van de kosten. Bepaal daarom goed of je dit het risico waard vindt alvorens je jouw eigen risico verhoogt.

Dit is een samenwerking met Zilveren Kruis

Het einde van 2020 nadert en dat betekent dat we collectief weer mogen overstappen van zorgverzekering voor het jaar 2021. Het overstappen is voor veel mensen een moment van verandering en anticipatie op het komende jaar. Een belangrijk onderdeel van de zorgverzekering is het eigen risico. Naast de verschillende keuzes op het gebied van wat je wél en juist niet wilt verzekeren, is het eigen risico van enorme invloed op de maandelijks te betalen premie. Het kostenverschil tussen het hoogste en het laagste eigen risico kan tot wel dertig euro per maand oplopen. Dit is meer dan 300 euro op jaarbasis. Het is dus verstandig om je goed in te lezen in het eigen risico voordat je hier een beslissing over maakt! In deze blog vertellen we je meer over het eigen risico.

Waarom een eigen risico

Het wettelijke eigen risico is in het leven geroepen om de zorgverzekeringen voor iedereen betaalbaar te houden. Door gebruik te maken van een wettelijk minimum eigen risico van 385 euro, is de maandelijkse premie op de zorgverzekering stukken lager. Op deze manier betalen we allemaal mee aan het collectief goedkoper houden van de zorgverzekering. Ditzelfde geldt overigens voor het eigen risico op alle verzekeringen!

Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico van de zorgverzekering is zoals gezegd minimaal 385 euro. Als je een zorgverzekering hebt met een eigen risico van 385 euro, dan weet je dat je nooit meer dan 385 euro hoeft te betalen als je gebruik maakt van de zorgverzekering. Dit geldt overigens enkel voor de zaken die onder de basisverzekering vallen. Het eigen risico geldt in de meeste gevallen niet voor aanvullende verzekeringen. Het maximale eigen risico is 885 euro. Als je het komende jaar een goedkope zorgverzekering 2021 wilt, dan kun je kiezen voor dit hoge eigen risico. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit wel op je eigen risico! Als er komend jaar iets ernstigs gebeurt en dit hoge zorgkosten met zich meebrengt, zul je deze tot 885 euro zelf moeten betalen. Om voor jezelf te bepalen welk eigen risico en welke verzekering het beste bij jou passen is het verstandig om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken op VergelijkdeZorgverzekeringen.nl!

De corona crisis raakt de Nederlandse samenleving hard. Ondernemers hebben het zwaar, mensen komen op straat te staan doordat bedrijven failliet zijn gegaan, enzovoorts. Niet alleen de horeca heeft te maken met een verlies aan omzet, ook in de zorg ziet men de inkomsten teruglopen. Waar dat niet direct geldt voor ziekenhuizen, is dat wel het geval bij bijvoorbeeld tandartsen, fysiotherapeuten, enzovoorts. De misgelopen omzet wordt grotendeels gecompenseerd vanuit de Nederlandse schatkist. Dit betekent echter niet, dat we de gevolgen van de corona crisis hiermee niet zullen merken. Ergens moet de schatkist worden aangevuld. Experts verwachten dan ook dat de corona crisis effect zal hebben op de zorgpremie van 2021. 

Zorgverzekering zal duurder worden in het komende jaar

Deze experts verwachten dat de premie voor de zorgverzekering zal stijgen in het komende jaar. Een hogere premie maakt dat een deel van de kosten voor het laten voortbestaan van verschillende zorginstellingen vergoed kan worden. Overigens zijn zorginstellingen en verzekeraars niet alleen afhankelijk van de inkomsten uit de zorgpremie. Ook inkomensafhankelijke bijdragen en bijvoorbeeld betaalde belastingen dekken de zorgkosten voor Nederlandse burgers. Daarbij betalen Nederlanders jaarlijks een verplicht eigen risico, wanneer zij medische zorg nodig hebben. 

Lagere premie door vrijwillig eigen risico

Een hogere premie voor de zorgverzekering in 2021 heeft gevolgen voor de koopkracht van consumenten. Waar hun inkomen gelijk blijft of nauwelijks stijgt, nemen de vaste lasten door deze verhoging toe. Dit betekent dat het besteedbaar inkomen en daarmee de koopkracht van burgers verlaagd wordt. Dit kun je opvangen door voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Het vrijwillig eigen risico wordt bij het verplichte eigen risico opgeteld. In ruil voor een hogere eigen risico biedt de verzekeraar je een korting aan op de premie voor je zorgverzekering. Zeker wanneer je zelden medische zorg nodig hebt, kan dit het overwegen waard zijn. 

Zorgverzekeringen vergelijken belangrijk eind 2020

Voorkom onnodig hoge medische kosten in 2020! Je zorgverzekering vergelijken bij verschillende verzekeraars is hierbij een belangrijke stap. Aan het eind van 2020 heeft iedere burger de mogelijkheid over te stappen naar een andere verzekeraar. Gebruik een online tool om de verzekeringen bij verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Let hierbij op de premie, de dekking en eventuele extra’s. Het is niet ongebruikelijk dat je een kleinigheidje krijgt, wanneer je een nieuwe klant bent bij een verzekeraar. Daarbij is overstappen tegenwoordig heel eenvoudig. Doe het wel op tijd, je aanvraag moet voor het nieuwe jaar verwerkt zijn. 

Urineverlies is een lastig probleem. Veel Nederlanders krijgen ermee te maken. En boven de 75 jaar is zelfs rond 20% van alle ouderen incontinent. Een vervelend probleem, want het is niet fris en ook onaangenaam voor jezelf. Ook kan het soms tot psychische klachten leiden. En dan is er natuurlijk ook nog de financiële kant. Want incontinentieluiers of andere materialen kosten natuurlijk geld. En wat vergoed de zorgverzekering daarvan precies? Lastig, want de regels veranderen elk jaar en worden steeds ondoorzichtiger. In deze blog zetten we alles even voor je op een rij.

Incontinentiemateriaal zelf kopen

Het klinkt misschien niet logisch, maar veel mensen kopen hun incontinentiemateriaal vaak gewoon zelf. Wanneer je dit laat vergoeden door je zorgverzekeraar, dan zitten daar namelijk wat nadelen aan. Zo mag je niet zelf het merk en soort incontinentiemateriaal uitzoeken. En ook de hoeveelheid wordt door de zorgverzekeraar bepaald. Dit wordt berekend aan de hand van het advies van de huisarts. Ten slotte krijg je zo ook geen eigen risico in rekening gebracht. Het is handig om van te voren even te berekenen wat je kwijt bent met en zonder vergoeding. Soms scheelt dit namelijk maar heel weinig. En dan is het vaak prettiger om zelf je eigen materiaal uit te zoeken.

Vergoeding van de zorgverzekeraar

Elke zorgverzekeraar heeft andere voorwaarden inzake incontinentiemateriaal. Bereken eerst hoeveel je op jaarbasis moet betalen aan incontinentiemateriaal. Bepaal daarna of je dit eventueel zelf wilt betalen of niet. Vervolgens zoek je via de vergelijkingssites online naar de zorgverzekering met de beste vergoeding. Houd er rekening mee dat je wel eerst je eigen risico van 385 euro moet betalen. Soms is het na het doorrekenen van alle kosten beter om het materiaal zelf te betalen.

Worden alle kosten vergoed?

Dit hangt ook weer af van de zorgverzekeraar en welke materialen je nodig hebt. Allereerst moet de huisarts een doorverwijzing opstellen om de materialen vergoed te krijgen. Ze worden ook niet in alle gevallen vergoed (denk bijvoorbeeld aan kortdurende incontinentie). In principe worden alle kosten voor 100% vergoed. Gebruik je hele dure incontinentieluiers, dan moet je soms een deel bijbetalen. Ook vallen sommige hulpmiddelen zoals een plaswekker, weer onder de aanvullende verzekering.

Incontinentie

Wat wordt wel en niet vergoed?

Wat er precies wordt vergoed, kun je vinden in de Zorgverzekeringswet. Wegwerpluiers, luierbroekjes, netbroekjes, wasbare luiers, anaaltampons of anaalpluggen worden allemaal vergoed. Overige producten zoals bijvoorbeeld plaswekkers, worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Andere producten zoals beschermende producten voor de huid, middelen tegen geurtjes, beschermende kleding of onderleggers voor op bed worden niet vergoed.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je gaat allereerst naar de huisarts en die bepaalt of er wel of geen materialen vergoed worden. Daarna ga je naar de apotheek. Vaak wordt het incontinentiemateriaal geleverd door Benudirect of Pluripharm. Zij regelen alles met de zorgverzekering. In een intakegesprek wordt de juiste soort en hoeveelheid materialen vastgesteld. Dit wordt vastgelegd in een online dossier. Dit kun je zelf eventueel ook inzien. Hier worden alle gegevens in vastgelegd.

Het einde van het jaar is per definitie een drukke periode. Het is ook een periode waarin je voor het maken van een belangrijke keuze staat. Elk jaar weer. Je moet namelijk voor 31 december kiezen van welke zorgverzekeraar je komend jaar gebruik gaat maken. Doe je dit niet, dan blijf je automatisch bij je huidige zorgverzekeraar. Dat kan voordelig zijn, maar dat weet je niet van tevoren. Bovendien heb je dan helemaal niet gekeken of je dekking wijzigt of je premie stijgt. Met andere woorden: het is verstandig om ervoor te zorgen dat je voor 31 december een geïnformeerde en weloverwogen keuze maakt. Maar hoe kun je dit doen?

Waar moet een goede zorgverzekering aan voldoen?

Voor veel mensen is bepalen wat een goede zorgverzekering is, gebaseerd op een relatief eenvoudige formule: de best mogelijke dekking en voorwaarden tegen de laagst mogelijke prijs. Zo eenvoudig als dit op papier lijkt, is het in de praktijk echter zelden. Globaal gezien kun je zeggen dat hoe beter of completer een zorgverzekering is, des te duurder deze ook zal zijn. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Kiezen voor een duurdere zorgverzekering betekent niet automatisch dat deze ook beter bij je past. Daarom is vergelijken het verstandigste dat je kunt doen.

Bepaal voor jezelf waar je behoefte aan hebt

Soms is het zeer eenvoudig om te bepalen waar je behoefte aan hebt. Wanneer je behoefte hebt aan vaste zorg, bijvoorbeeld. Wanneer je doorlopend bepaalde behandelingen krijgt of medicijnen gebruikt, weet je dat je moet kiezen voor een verzekering die deze vergoedt. Maar hoe zit dat wanneer je geen vaste behoeften hebt op zorggebied?

In die gevallen kun je kijken naar wensen en waarschijnlijkheden. Heb jij het gevoel dat je adequaat verzekerd bent met een basispolis en bereid om eventuele financiële risico’s te dragen wanneer je behoefte hebt aan zorg die buiten je dekking valt? Dan is het vrij eenvoudig. Maar misschien heb je wel bepaalde wensen. Misschien wil je komend jaar eindelijk die nieuwe bril aanschaffen, of gebruik maken van zorg die niet in het basispakket aanwezig is. Probeer voor jezelf op een rijtje te zetten wat naast noodzakelijk ook wenselijk is. Zo zul je eenvoudiger kunnen kiezen.

Een goed voorbeeld: studenten

Een goed voorbeeld waarbij het loont om echt te vergelijken, zijn studenten. Studenten hebben namelijk vaak andere behoeften dan oudere volwassenen. Op het gebied van anticonceptie bijvoorbeeld. Maar ook speelt bij studenten het financiële plaatje vaak een grotere rol. Als student heb je het waarschijnlijk niet breed, waardoor het kiezen van een voordelige verzekering vaak het belangrijkste is. Hier kun je de beste studenten zorgverzekering vinden.

De populairste aanvulling: tandzorg

Zorgverzekering tandzorg

Wanneer je een ongeluk krijgt en je gebit schade oploopt, zal dit natuurlijk altijd vergoed worden door de verzekering. Maar vrijwillige ingrepen aan het gebit en periodieke controles door de tandarts worden dit niet. Daarom is tandzorg de meest gekozen aanvullende module bovenop de basisverzekering. Wat de beste tandarts zorgverzekering is, kun je hier ontdekken.

De deadline nadert

Maak tijd vrij om je goed voor te bereiden en goed te vergelijken. Nu heb je nog alle tijd, maar de deadline nadert. Zorg ervoor dat je tijdig een goed besluit kunt nemen.

De ziektekostenverzekering biedt snelle, particuliere gezondheidszorg voor je en je gezin wanneer je die het hardst nodig heeft, maar is die ook voor je geschikt? Vergelijk zorgverzekeringen en kies het juiste pakket.

Het vinden van een goedkope ziektekostenverzekering is eenvoudig door online te vergelijken. Een ziektekostenverzekering, ook wel bekend als particuliere ziektekostenverzekering, stelt je in staat om tegen een vergoeding een medische behandeling te krijgen. Maar waarom zou je particuliere gezondheidszorg vergelijken?

Lees onze gids om meer te weten te komen over de voor- en nadelen van een zorgverzekering vergelijken, en of het goed voor je zou kunnen zijn.

Wat moet je controleren voordat je een ziektekostenverzekering afsluit?

Voordat je zorgverzekeraars met elkaar vergelijkt, is het belangrijk de volgende gegevens te controleren:

  • De hoogte van het eigen risico op de polis (het bedrag dat je zou betalen voor een schadegeval)
  • In welke ziekenhuizen je behandeld kunt worden….
  • De soorten vergoedingen voor patiënten die worden gedekt
  • Het soort extra voordelen dat kan worden opgenomen
  • Of bepaalde ziekten en behandelingen niet gedekt zijn

Er zijn meestal twee soorten beleid:

  1. a) een moratorium op het afsluiten van verzekeringen, dat je niet dekt voor bestaande ziekten of gezondheidsproblemen die je de afgelopen 5 jaar hebt gehad. Als je echter geen symptomen hebt, geen medisch advies inwint en geen behandeling of medicatie hebt voor deze reeds bestaande aandoeningen, kunnen ze in de toekomst weer gedekt worden. Deze periode is meestal 2 jaar symptoom-, advies-, behandelings- en medicatievrij
  2. b) volledige medische verzekering, waarbij je een medische vragenlijst invult en de verzekeraar je voor aanvang van je polis een definitief antwoord zal geven op de vraag wat er gedekt is.

De meeste verzekeraars dekken je alleen voor nieuwe aandoeningen en behandelingen die op korte termijn kunnen worden uitgevoerd. Dit heeft tot gevolg dat langdurige ziekten of reguliere zorg gedurende een lange periode, zoals bij een standaard zwangerschap of cosmetische behandelingen, minder vaak gedekt zijn.

Als je wel een aantal specifieke aandachtspunten heeft met betrekking tot je toekomstige gezondheid, informeer dan bij de verzekeraar of je al dan niet gedekt bent en tot welk niveau.

Pin It