Rubriek

Zorgverzekering

Rubriek

In Nederland ben je tot je 18e verzekerd voor zorg zonder dat je hier geld voor hoeft te betalen. Nadat je volgens de wet volwassen bent, moet je dus zelf betalen voor je zorgverzekering, al kunnen je ouders dit ook voor je doen als ze lief zijn. Vaak zul je toch echt zelf opdraaien voor deze kosten en het is dan logisch dat je de tarieven zo laag mogelijk wilt houden. Besparen op de zorgverzekering is als student dan ook zeker mogelijk, waarover je hieronder meer leest. 

Hoe kun je als student besparen op je zorgverzekering? 

Als je zo weinig mogelijk geld wil overmaken naar je zorgverzekeraar raden we allereerst aan om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo weet je precies welke polis voor jou het voordeligst is, al is het ook belangrijk om naar de voorwaarden te kijken. Nog meer besparen op je zorgpolis kun je als student doen met deze tips:

  • Vraag een zorgtoeslag aan, wat alleen kan als je een laag inkomen hebt.
  • Ga voor een zorgverzekeraar die je premies geeft omdat je een student bent.
  • Kies voor een studentenzorgverzekering, waarover later meer. 
  • Bepaal of je daadwerkelijk aanvullende verzekeringen hebt.
  • Verhoog je eigen risico zodat de maandelijkse premies lager uitvallen. 

Wat is een studentenzorgverzekering?

Net noemden we het al even: de studenten zorgverzekering. Niet alle Nederlandse verzekeraars bieden zo’n polis aan, maar gelukkig zijn er wel een paar maatschappijen waarbij je een speciale zorgverzekering voor studenten af kunt sluiten, VinkVink is hier een voorbeeld van. Deze zorgverzekeraar biedt dan bijvoorbeeld aanvullende pakketten aan voor scholieren. Daarnaast kun je in sommige gevallen korting krijgen als student door een verzekering via een collectiviteit af te sluiten. Onder de naam ‘Studenten Goed Verzekerd’ zijn de Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg bijvoorbeeld een zorgcollectief begonnen. 

Is een studentenzorgverzekering geschikt voor mij? 

Je moet zelf bepalen of zo’n studentenzorgverzekering daadwerkelijk geschikt voor je is. Dit hangt helemaal af van je eigen zorgwensen, een ander kan dus niet bepalen of je zo’n polis af zou moeten sluiten. Voordat je op zoek gaat naar een zorgpolis moet je dus bepalen wat je behoeften en wensen zijn. Vervolgens ga je tijdens het vergelijken controleren of een studentenverzekering voldoet aan deze lijst. Als dit niet het geval is, zul je toch echt een polis af moeten sluiten die niet specifiek bedoeld is voor studenten.

Ieder jaar heb je de mogelijkheid je zorgverzekering aan te passen. Bij het kiezen van een zorgverzekering zul je moeten kijken naar twee zaken, namelijk: je basisverzekering en je aanvullende verzekering. Mocht je je verzekering willen aanpassen, kun je overwegen de dekking van je aanvullende verzekering te verhogen of te verlagen. Je kunt ook overstappen naar een andere zorgverzekering en/ of zorgverzekeraar. Op deze manier kun je je polis  wijzigen en krijg je een nieuwe basisverzekering en aanvullende verzekering. Veranderingen brengen in je zorgverzekering kun je doen tussen 12 november en 31 december. Vanaf het nieuwe jaar, dus 1 januari, start je nieuwe zorgverzekering. Om erachter te komen of je je zorgverzekering zou moeten aanpassen voor het nieuwe jaar, lees hier snel verder.

Wanneer zul je je zorgverzekering moeten aanpassen?

Redenen om je zorgverzekering aan te passen, heeft vaak te maken met verwachte veranderingen in je levensfase. Bijvoorbeeld wanneer je een kinderwens hebt, wanneer je gaat scheiden, kinderen zult adopteren, gaat samenwonen of trouwen, je partner is overleden of je gaat verhuizen. Je kunt er dan voor kiezen de dekking van de aanvullende verzekering te verhogen of verlagen.

Kan je ook tussentijds je zorgverzekering aanpassen?

Het is niet zo dat je maar één kans krijg je zorgverzekering van 2023 aan te passen. In uitzonderlijke situaties kun je je zorgverzekering aanpassen of zelfs overstappen, namelijk:

  • wanneer de verzekerde 18 jaar wordt: zodra je 18 jaar wordt, ben je premieplichtig. Dit is het ook het moment wanneer je ervoor kunt kiezen zelf een verzekering af te sluiten. Hier heb je je ouders of verzorgers niet meer voor nodig.
  • na een echtscheiding: wanneer je partner en jij ervoor kiezen te scheiden, heb je als verzekeringnemer het recht de verzekering op te zeggen. Omdat het in Nederland verplicht is aangesloten te zijn aan een basisverzekering, wordt je ook de mogelijkheid geboden een nieuwe verzekering af te sluiten.
  • als je bent medeverzekerd: als je zelf geen zorgverzekering op je naam hebt staan en bij een ander als medeverzekerde geregistreerd staat, kun je als meeverzekerde ervoor kiezen tussentijds een nieuwe verzekering af te sluiten. Vanaf dit moment wordt je dan zelf de verzekerde en ben geen medeverzekerde meer.

Kortom, in de periode tussen 12 november en 31 december kun je je zorgverzekering aanpassen. Dit doe je meestal wanneer je in een andere levensfase start. In uitzonderlijke situaties heb je de mogelijkheid je verzekering tussentijds aan te passen.

 

Een ziektekostenverzekering, die heeft iedereen nodig. Iedereen wordt in zijn of haar leven met medische kosten geconfronteerd, en vrijwel altijd komen deze onverwachts. Om te voorkomen dat mensen zorg vermijden doordat zij de rekeningen die hierbij horen niet kunnen betalen, of dat zorgverleners hun kosten niet vergoed krijgen doordat patiënten niet (kunnen) betalen, is besloten dat iedereen verplicht een basisverzekering af moet sluiten. Maar is het nodig om je daarnaast nog aanvullend te laten verzekeren? De keuze is helemaal aan jou.

Wat zit er eigenlijk in die basisverzekering?

Om te weten of een aanvullende verzekering noodzakelijk is, is het goed om eerst eens te kijken wat er nu eigenlijk in dat verplichte basispakket zit. Alhoewel dat op het eerste gezicht een aardige lijst lijkt, zijn er toch veel dingen die je kunt missen. Wat wel altijd wordt vergoed is zorg van de huisarts. Hier kun je altijd terecht, en je hoeft nooit bang te zijn voor een rekening achteraf. Ook een bezoekje aan of opname in een ziekenhuis wordt in principe vergoed, al kun je hier wel (net als bij veel andere zorg) te maken krijgen met een eigen risico. De eerste kosten die je ieder jaar maakt betaal je hierdoor zelf.

Het basispakket is er gekomen om ervoor te zorgen dat iedereen minimaal verzekerd is tegen de meest basic zorg, de zorg die je nodig hebt om zo gezond mogelijk te blijven. De dekking ervan wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld, en is dus bij iedere verzekeraar gelijk, al kan de keuzevrijheid die je krijgt op het gebied van zorgverleners per verzekering wat verschillen. 

En wat zit er allemaal niet in?

Nu je weet wat er allemaal in het verplichte basispakket zit, kun je het gevoel krijgen dat dat wel genoeg is om goed verzekerd te zijn. Toch zijn er, als je er even over nadenkt, best veel kosten die niet vanuit dit pakket worden vergoed.

Kijk maar eens naar tandartskosten. Voor kinderen tot 18 jaar, die gratis via hun ouders mee zijn verzekerd, geldt dat de kosten worden vergoed. Maar daarboven? Dat zit helaas niet in de verzekering! Wil je als volwassene dus geen rekening van de tandarts ontvangen, is een aanvullende verzekering zeker nodig.

Dat geldt ook voor kosten die je kunt maken bij een fysiotherapeut. Enkele uitzonderingen daargelaten, worden deze ook niet vergoed vanuit het basispakket. De kosten kunnen als je meerdere behandelingen ondergaat flink oplopen, dus ook hier is een aanvullende verzekering best voor aan te raden. Verplicht is het niet, ervoor kiezen om zelf je rekeningen te betalen wanneer je verzekeraar ze niet vergoedt mag altijd. En maak je weinig kosten, dan kun je op die manier goedkoper uit zijn. Valt er echter toch een keer een gepeperde rekening op de mat, en die komen altijd onverwacht, kan dat echter hard aankomen. Maak je keuze dus verstandig, en kijk wat voor jou het beste is.

Wanneer u zorg nodig heeft krijgt u veel kosten vergoed vanuit uw zorgverzekering. Nu het jaar opnieuw begonnen is staan alle tellers weer op nul en moet u vaak eerst weer uw eigen risico betalen. Naast het eigen risico kunt u ook te maken met een eigen bijdrage, wat is het verschil.

Verplicht eigen risico

Iedere Nederlander vanaf 18 jaar is verplicht tot het afsluiten van een basis zorgverzekering. Bij elke basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van € 385,-. Wanneer u zorg nodig heeft uit de basisverzekering betaalt u eerst uw risico en zijn de overige kosten voor uw zorgverzekeraar. Het verplichte eigen risico betaalt u elkaar jaar indien u zorg uit de basis verzekering nodig heeft. Op 01 januari gaat de teller weer op 0 en moet u weer opnieuw eerst die € 385,- betalen. Verwacht u weinig tot geen zorg nodig te hebben? Dan kunt u er voor kiezen uw vrijwillige risico te verhogen. U betaalt dan minder zorgpremie per maand maar betaalt bij een eerste rekening wel meer eigen risico.

Eigen bijdrage

Naast het verplichte eigen risico kunt u bij een rekening ook te maken krijgen met een eigen bijdrage. Een eigen bijdrage kan ook in rekening worden gebracht wanneer u uw verplichte risico al volledig betaald heeft. Indien u bijvoorbeeld een bril nodig heeft dekt de verzekeraar vanuit de basis verzekering een bepaald bedrag. Is de rekening hoger dan het bedrag dat vergoed wordt dan dient u het overige deel als eigen bijdrage zelf bij te betalen.

Eerst uw eigen risico of eigen bedragen betalen

Heeft u zorg nodig gehad waarbij u een eigen bijdrage dient te betalen? U betaald eerst het bedrag van de eigen bijdrage vervolgens vallen de overige kosten onder het verplicht eigen risico, heeft u uw eigen risico volledig betaald? Dan is het bedrag wat overblijft voor de zorgverzekeraar.

Aan het einde van het jaar sluiten veel mensen over van zorgverzekeraar. Het is goed om van te voren in te schatten welke zorg u verwacht nodig te hebben en hierop de verzekeraars te vergelijken.

De dagen worden donkerder, korter en kouder het einde van het jaar komt weer in zicht. Net als black Friday, sinterklaas en kerst is komt ook de deadline voor het overstappen van uw zorgverzekering weer in zicht. Overstappen van zorgverzekering kan tot 31 december. Is het overstappen met uw zorgverzekering zinvol?

Waarom overstappen van zorgverzekering

Misschien bent u juist heel tevreden over uw huidige zorgverzekering waarom zou u dan overstappen? De voornaamste reden van overstappen is het besparen van geld. Toch moet u geen appels met peren vergelijken en is het belangrijk om vooraf een lijstje te maken welke zorg voor u belangrijk is. Niemand kan in de toekomst kijken toch moet u een inschatting gaan maken van de zorg die u verwacht nodig te hebben. Denk aan uw tandverzorging, medicijnen, fysio of thuiszorg. Elke verzekering heeft zijn eigen polis en dekkingsvoorwaarden waardoor het soms interessant kan zijn om over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij.

Tips bij het overstappen

Ik geef u een aantal tips waar u op moet letten bij het overstappen met uw zorgverzekering. Zoals ik eerder al aangaf moet u geen appels met peren gaan vergelijke. Maak eerst een lijstje welke zorg voor u belangrijk is. Wacht tot alle tarieven en polisvoorwaarden van de verzekeringsmaatschappijen bekend zijn. U kunt pas een duidelijk vergelijk maken zodra de nieuw voorwaarden bekend zijn. Controleer goed of de zorgverzekeraar die er het beste voor u uitkomt ook afspraken heeft met ziekenhuizen bij u in de buurt. Let goed op cadeautjes, cashbacks of andere extra’s die uw verzekering goedkoper kunnen maken.

Basis verzekeringen en aanvullende pakketten

Bekijk goed in de aanvullende pakketten wat er precies extra is verzekerd en wat u hiervoor vergoed krijgt. Verwacht u volgend jaar fysio nodig te hebben? Vergelijk bij de verzekeraars hoeveel behandelingen in het basispakket zitten en wat een aanvullend verzekering eventueel kost. Door bij meerdere verzekeraars de vergelijking te maken kunt u de goedkoopste en beste optie voor u kiezen. Er zijn natuurlijk heel veel verzekeraars van budget tot exclusief het schiet alle kanten op. Vindt u het fijn om rekeningen per post te krijgen of een verzekeraar telefonisch te kunnen contacten? Kies dan een verzekeraar die deze opties blijft aanbieden. Bel een keer om te controleren hoe snel u aan de beurt bent.

Het opzeggen van huidige verzekering

Wanneer u besluit uw verzekering om te zetten naar een andere verzekeraar zou uw nieuwe verzekeringsmaatschappij uw huidige verzekering opzeggen. U heeft u werk al gedaan door een goede vergelijking te maken. Er gaat best wat tijd zitten in het vergelijken van een verzekering maar vaak loont dit zich wel doordat u minder premie gaat betalen over een heel jaar. Een vergelijking kunt u het beste online maken. Er bestaan vele websites die handige vergelijkingstools aanbieden. Plan wat tijd in en zoek goed uit wat voor u en uw portemonnee belangrijk is.

Het einde van het jaar komt weer in zicht en dat betekent dat we ons langzamerhand weer bezig mogen gaan houden met onze zorgverzekering. Dit doet natuurlijk lang niet iedere Nederlander, maar dit is wel iets waar iedere Nederlander zich mee bezig zou moeten houden. Het is immers over het algemeen goedkoper om ieder jaar over te stappen, dus je bent een dief van je eigen portemonnee als je dit niet doet! Omdat een steeds groter wordend deel van Nederland zich dit realiseert verwacht men ook dit jaar weer een recordaantal overstappers. Om deze overstappers een beetje op weg te helpen geven we je in deze blog enkele tips waar je op dient te letten tijdens het overstappen van zorgverzekering.

Eigen risico

Het eigen risico is de eigen bijdrage die je dient af te staan als je gebruik maakt van de zorg. Dit is de eigen bijdrage die komt kijken naast het bedrag dat je iedere maand afstaat aan jouw zorgverzekeraar. Het is belangrijk om goed na te denken over de hoogte van het eigen risico. Wanneer jij namelijk gemiddeld bijna nooit gebruik maakt van jouw eigen risico, dan kun je tijdens het zorgverzekering overstappen net zo goed kiezen voor een hoger eigen risico. Met een hoger eigen risico betaal je namelijk een lager maandbedrag voor je zorgverzekering. Je vrij besteedbare maandelijkse budget gaat hiermee dus omhoog! Let er hierbij wel op dat mocht je toch iets overkomen, je wel een hoger bedrag dient af te staan voor de zorg die je geniet.

‘Behulpzame’ sites

Om de mogelijkheden van verschillende zorgverzekeraars te bekijken gebruikt men over het algemeen vergelijkingssites. Je dient hier echter ontzettend oplettend in te zijn. Het grootste deel van de vergelijkingssites is namelijk niet volledig onafhankelijk. Zo zie je in Nederland enkele vergelijkingssites die in beheer zijn van een of meerdere zorgverzekeraars. Het resultaat uit jouw vergelijking kan dan ook zomaar niet het best aansluitende resultaat zijn voor jouw vergelijking. Als je er zeker van wilt zijn dat je niet teveel betaalt voor jouw zorgverzekering, dan kun je een externe partij je laten helpen bij het vinden van jouw perfecte zorgverzekering. Een partij als dyme is gemaakt om geld te besparen en als je deze partij inschakelt weet je dan ook zeker dat ze er alles aan zullen doen om jou de goedkoopste optie voor te schotelen.

Bijna iedereen is wel een bij fysiotherapie geweest. Misschien heeft u in uw jongere jaren een sport blessure gehad of bent u een keer geopereerd waarna u ook gebruik heeft gemaakt van de Fysio. Wanneer kunt u gebruik maken van de Fysio en hoe zit het met de vergoedingen vanuit de zorgverzekering? U leest het hier.

Wat is Fysiotherapie

Een Fysiotherapeut helpt bij klachten rondom het bewegen. Wanneer u pijn heeft in spieren of gewrichten, een verkeerde houding heeft of een blessure hebt kan de fysio u helpen de klachten te verminderen. Een fysiotherapeut geeft advies en oefeningen om uw lichamelijke klachten aan te pakken. Op locatie kan een fysio gebruik maken van diverse apparaten maar vaak geven ze ook voor thuis de nodige oefeningen mee zodat u zelf aan de slag kunt de pijn aan te pakken. Om klachten te verlichten kun ook bij de fysio terecht voor een massage.

Wanneer naar de Fysio?

Bij aanhoudende lichamelijke klachten of na een operatie kunt u terecht bij de Fysio. Een beweeg of behandel programma bij een chronische ziekte kunnen in veel gevallen ook door een Fysio samengesteld worden. Veel praktijken werken nauw samen met huisartsen en ziekenhuizen zodat u na een operatie aan de heup of knie de juiste behandelingen krijgt om weer te bewegen.

Vergoeding van de zorgverzekering

Wanneer u meerdere malen per jaar gebruik maakt van fysiotherapie is het interessant zorgverzekeringen te vergelijken. Het kan interessant zijn om een extra aanvullende verzekering af te sluiten om meer behandelingen per jaar vergoed te krijgen. Leg de verzekeringen en vergoedingen goed naast elkaar en maak uw afweging. Een lange behandelperiode bij de fysio kan aardig in de kosten lopen.

Steeds meer Nederlanders kiezen vandaag de dag voor een aanvullende zorgverzekering, blijkt uit onderzoek van het business intelligence centrum van Nederland: Vektis. Er is in 2021 een opvallende stijging te zien in het aantal Nederlanders dat voor een extra of aanvullende zorgverzekering heeft gekozen. 84,9% van de mensen in Nederland beschikt sindsdien over zo’n aanvullende verzekering. Dat jaar ervoor, in 2020, was dat 83,2% van de Nederlanders. Waarom dat opvallend te noemen is? Simpel: de afgelopen jaren daalde het aantal mensen met een aanvullende zorgpolis alleen maar.

Waarom kiezen mensen voor aanvullend pakket?

Volgens Vektis speelt corona een grote rol bij deze toename. In het afgelopen jaar is er alsmaar meer aandacht gekomen voor de zorg. De meeste mensen hebben dagelijks het nieuws omtrent corona en de invloed daarvan op de zorg gevolgd. Een ander deel heeft gezien wat het virus met iemand kan doen. Zo heeft een groot deel van de mensen die besmet is geweest last van long COVID, ook na milde klachten. Misschien heb je nadat je ziek bent geweest hulp van een fysiotherapeut nodig. Dergelijke diensten worden vaak niet vergoed in een standaard basisverzekering.

Daarom kan een aanvullende zorgverzekering handig zijn, zodat je geen extreem hoge kosten hebt op het moment dat je corona hebt of hebt gehad. Door te beginnen met je zorgpremie berekenen krijg je inzicht in wat je nodig denkt te hebben en wat je daarvoor moet betalen. Let hierbij op een aantal voorwaarden: fysiotherapie wordt bijvoorbeeld alleen vergoed wanneer je uiterlijk binnen vier maanden na het acute ziektestadium een verwijzing hebt gekregen. Vervolgens moet er binnen één maand een behandeling zijn begonnen. Volgens het onderzoek zijn voornamelijk pakketten met fysiotherapie en extra mondzorg populair onder de Nederlanders.

Long COVID ook na milde klachten bij Nederlanders

Voor veel Nederlanders zijn de berichten omtrent long COVID een goede reden om een aanvullende zorgpremie te nemen. Dat is niet heel vreemd: uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat ruim 95% van 1741 deelnemers aangaf last te hebben van langdurige klachten na besmet te zijn geweest met het coronavirus. Zij gaven aan tijdens de besmetting milde klachten te hebben. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat slechts 5% van de zieken opgenomen is in het ziekenhuis. Op het eerste gezicht is dat geen hoog aantal, maar wanneer je kijkt hoeveel mensen op langere termijn nog klachten ervaren, is het logisch te noemen dat menig Nederlander het zorgpakket uitbreidt.

Naast het aanpassen van de huidige zorgverzekering hebben 1,7 miljoen Nederlanders per 2021 de overstap gemaakt naar een nieuwe zorgverzekeraar. Dat is bijna 10% van de mensen in Nederland met een verzekering. 6,5% van de Nederlanders is naar een andere risicodrager overgestapt (bijvoorbeeld van Zilveren Kruis naar Menzis). Dat zijn ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders. Zij hebben met behulp van zorgverzekering vergelijken een beter pakket kunnen scoren. Het aantal overstappers is niet veranderd in vergelijking met het jaar ervoor; dat aantal is vrijwel gelijk gebleven. Alleen de inhoud van het zorgpakket is aanzienlijk veranderd.

Collectieve zorgverzekering minder populair in 2021

Jaren geleden was een zorgpremie afnemen bij een collectieve zorgverzekering populair onder de Nederlanders. Dat komt omdat er eigenlijk altijd een aardige korting te krijgen was op jaarbasis. Die korting is nog steeds te verkrijgen, maar de verwachting is wel dat dat voordeel geheel gaat verdwijnen. Volgens Minister voor Medische Zorg Tamara van Ark is die korting er vanaf 2023 mogelijk niet meer. Zij stelt dat het niet helemaal eerlijk is dat er op deze manier korting wordt gegeven, omdat niet iedereen in Nederland gebruik kan maken van die korting. Zij vindt het redelijker dat iedereen kan beginnen met zorgverzekeringen vergelijken op basis van prijs en inhoud zonder enige vorm van korting.

Over die collectieve zorgverzekering gesproken: in 2020 had 63,5% van de Nederlanders een collectieve zorgverzekering. In 2021 zijn dat er 61,6% – een behoorlijk verschil in één jaar tijd. Dat dit aantal minder wordt, is te wijten aan het alsmaar duurder worden van dit soort collectieve verzekeringen ten opzichte van een individuele zorgverzekering. In 2021 ben je gemiddeld € 36 meer kwijt wanneer je kiest voor een collectieve zorgverzekering. In 2020 was dat ‘slechts’ € 20, terwijl je er in 2019 met € 12 op vooruit ging. Kijken we naar 2016 dan profiteerde je van € 41 korting in vergelijking met een individuele verzekering. Kortom: een eigen zorgverzekering is anno 2021 goedkoper dan een collectieve verzekering en een aanvullende zorgpremie kan financieel gezien helpen in tijden van een pandemie.

Woon en/of werk je in Nederland en ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je volgens de wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor richt jij je tot een zorgverzekeraar. Als je zo’n verzekering afsluit, betaal je iedere maand premie. Dit bedrag kan behoorlijk hoog uitvallen. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op jouw zorgverzekering. Wij zetten hier 4 tips op een rijtje.

1. Kies enkel voor de basisverzekering

Hierboven haalden we al aan dat iedereen in Nederland zich vanaf 18 jaar verplicht moet verzekeren voor zorg. Hiervoor sluit je een basisverzekering af bij een zorgverzekeraar. Deze verzekering dekt onder andere de kosten van een bezoek aan de huisarts. Naast de basisverzekering kun jij je ook nog aanvullend verzekeren. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering afsluiten voor de tandarts en fysiotherapie. Wil je minder zorgverzekering premie betalen? Kies dan alleen voor een basisverzekering. De premie valt dan lager uit dan wanneer jij je daarnaast aanvullend verzekert.

2. Verhoog jouw eigen risico

Verhoog jouw eigen risico

Heb je een slecht gebit? Of kom je regelmatig bij de fysiotherapeut? Dan kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Gelukkig betekent dit niet dat je niet kunt besparen op jouw zorgverzekering. Nee, want je kunt jouw eigen risico namelijk verhogen. Het eigen risico is bij iedere zorgverzekeraar standaard 385 euro. Je kunt dit verhogen met stapjes van 100 euro, tot een maximum van 885 euro. Kies je voor een hoger eigen risico? Dan betaal je minder premie. Besef je wel dat dit ook risico’s met zich meebrengt. Als je jouw eigen risico verhoogt, draai je immers op voor een groter deel van de kosten die niet vergoed worden door jouw basisverzekering.

3. Betaal premie per jaar

Als je een zorgverzekering afsluit, krijg je te maken met premie. De meeste mensen betalen maandelijks premie aan de zorgverzekeraar waarbij zij een verzekering afsluiten. Dit is een optie, maar je kunt er ook voor kiezen om in één keer de premie voor het hele jaar te betalen. Waarom je dit zou doen? Omdat een zorgverzekeraar jou dan korting geeft. Jouw zorgverzekering wordt hier onderaan de streep goedkoper van. Heb je het geld om jouw premie in één keer te betalen? Dan kan het financieel interessant zijn om dit te doen.

4. Betaal premie per jaar

Aan het einde van ieder jaar mag je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Wil je besparen op jouw zorgverzekering? Dan doe je er vaak goed aan om over te stappen. In dat geval ben je namelijk altijd verzekerd van de laagste premie. Voordat je overstapt, raden wij jou aan om zorgverzekeringen te vergelijken. Op deze manier weet je binnen de kortste keren bij welke verzekeraar je de laagste premie betaalt. Vergelijken kan tegenwoordig makkelijk en snel via een vergelijkingssite.

Het is weer tijd voor uw belastingaangifte. Had u in 2020 zorgkosten die u niet vergoed kreeg van uw zorgverzekeraar? Dan zijn deze mogelijk aftrekbaar. Ga na of u aan de voorwaarden voor aftrek van zorgkosten voldoet en vul de gegevens aan in uw belastingaangifte.

Had u in 2020 zorgkosten die niet vergoed werden door de zorgverzekeraar? En vielen deze kosten niet onder uw verplicht of vrijwillig eigen risico en uw eigen bijdrage? Dan kunt u mogelijk zorgkosten aftrekken in uw belastingaangifte. U hoeft dan minder belasting te betalen of u krijgt geld terug.

Drempelbedrag

De online aangifte van de Belastingdienst berekent automatisch vanaf welk bedrag u de zorgkosten kunt aftrekken. Dit drempelbedrag hoeft u niet zelf uit te rekenen. De zorgkosten die boven de drempel uitkomen, mag u aftrekken. Hoe lager uw inkomen, hoe lager de drempel. Bijvoorbeeld: bij een jaarinkomen van 36.000 euro is het drempelbedrag 594 euro. Doet u aangifte samen met een fiscale partner? Dan kunt u zorgkosten aftrekken van uzelf en uw fiscale partner. In dat geval wordt de drempel bepaald op basis van uw gezamenlijk inkomen.

Wel aftrekbaar

Zorgkosten die u niet vergoed krijgt en die aan de voorwaarden voldoen, mag u aftrekken in uw belastingaangifte. U mag alleen kosten aftrekken die u echt gemaakt hebt en u moet de kosten kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met rekeningen, de overzichten van uw zorgverzekeraar of uw bankafschriften.

Drie voorbeelden

Extra fysiotherapie: u hebt een aanvullende verzekering en krijgt een aantal behandelingen fysiotherapie vergoed. Maar u hebt meer behandelingen nodig. Die betaalt u zelf. De kosten voor de fysiotherapie die u niet vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering, mag u aftrekken in uw belastingaangifte.
Medicijngebruik: medicijnen, ook homeopathische medicijnen, zijn aftrekbaar. Maar alleen als de medicijnen zijn voorgeschreven door een erkende arts. Als u een wettelijke eigen bijdrage moet betalen, is die niet aftrekbaar. Voedingssupplementen zijn niet aftrekbaar, behalve als ze zijn voorgeschreven voor een medische behandeling.
Tandarts: kosten voor de tandarts zijn aftrekbaar. Veel mensen hebben een tandartsverzekering die jaarlijks tot een bepaald maximumbedrag vergoedt. De tandartskosten boven uw maximale vergoeding, kunt u aftrekken. Let op, hebt u een aanvullende tandartsverzekering en krijgt u de betreffende behandeling vergoed? Dan kunt u deze kosten niet aftrekken.

Hoge zorgkosten? Doe aangifte

Als u veel niet-vergoede zorgkosten hebt, kunt u misschien geld terugkrijgen van de Belastingdienst. U moet dan wel aangifte doen. Hebt u geen aangiftebrief van de Belastingdienst gekregen? Ga naar Mijn Belastingdienst, vul de online aangifte in en kijk of uw zorgkosten boven het drempelbedrag komen. In de aangifte wordt dit drempelbedrag automatisch voor u uitgerekend. Nadat u uw aangifte helemaal hebt ingevuld, ziet u meteen of u geld terugkrijgt of moet betalen. Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl/zorgkosten of lees de uitleg in de online aangifte.

Hulp bij de belastingaangifte

Wilt u hulp bij het invullen van uw aangifte? Dat kan! Op belastingdienst.nl/hulp vindt u de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij een bibliotheek bij u in de buurt. De Belastingdienst helpt u ook graag. Of vraag uw ouderenbond of patiëntenvereniging om u te helpen.

Bron: Belastingdienst 

Pin It