Rubriek

Zorgverzekering

Rubriek

Het is weer tijd voor uw belastingaangifte. Had u in 2020 zorgkosten die u niet vergoed kreeg van uw zorgverzekeraar? Dan zijn deze mogelijk aftrekbaar. Ga na of u aan de voorwaarden voor aftrek van zorgkosten voldoet en vul de gegevens aan in uw belastingaangifte.

Had u in 2020 zorgkosten die niet vergoed werden door de zorgverzekeraar? En vielen deze kosten niet onder uw verplicht of vrijwillig eigen risico en uw eigen bijdrage? Dan kunt u mogelijk zorgkosten aftrekken in uw belastingaangifte. U hoeft dan minder belasting te betalen of u krijgt geld terug.

Drempelbedrag

De online aangifte van de Belastingdienst berekent automatisch vanaf welk bedrag u de zorgkosten kunt aftrekken. Dit drempelbedrag hoeft u niet zelf uit te rekenen. De zorgkosten die boven de drempel uitkomen, mag u aftrekken. Hoe lager uw inkomen, hoe lager de drempel. Bijvoorbeeld: bij een jaarinkomen van 36.000 euro is het drempelbedrag 594 euro. Doet u aangifte samen met een fiscale partner? Dan kunt u zorgkosten aftrekken van uzelf en uw fiscale partner. In dat geval wordt de drempel bepaald op basis van uw gezamenlijk inkomen.

Wel aftrekbaar

Zorgkosten die u niet vergoed krijgt en die aan de voorwaarden voldoen, mag u aftrekken in uw belastingaangifte. U mag alleen kosten aftrekken die u echt gemaakt hebt en u moet de kosten kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met rekeningen, de overzichten van uw zorgverzekeraar of uw bankafschriften.

Drie voorbeelden

Extra fysiotherapie: u hebt een aanvullende verzekering en krijgt een aantal behandelingen fysiotherapie vergoed. Maar u hebt meer behandelingen nodig. Die betaalt u zelf. De kosten voor de fysiotherapie die u niet vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering, mag u aftrekken in uw belastingaangifte.
Medicijngebruik: medicijnen, ook homeopathische medicijnen, zijn aftrekbaar. Maar alleen als de medicijnen zijn voorgeschreven door een erkende arts. Als u een wettelijke eigen bijdrage moet betalen, is die niet aftrekbaar. Voedingssupplementen zijn niet aftrekbaar, behalve als ze zijn voorgeschreven voor een medische behandeling.
Tandarts: kosten voor de tandarts zijn aftrekbaar. Veel mensen hebben een tandartsverzekering die jaarlijks tot een bepaald maximumbedrag vergoedt. De tandartskosten boven uw maximale vergoeding, kunt u aftrekken. Let op, hebt u een aanvullende tandartsverzekering en krijgt u de betreffende behandeling vergoed? Dan kunt u deze kosten niet aftrekken.

Hoge zorgkosten? Doe aangifte

Als u veel niet-vergoede zorgkosten hebt, kunt u misschien geld terugkrijgen van de Belastingdienst. U moet dan wel aangifte doen. Hebt u geen aangiftebrief van de Belastingdienst gekregen? Ga naar Mijn Belastingdienst, vul de online aangifte in en kijk of uw zorgkosten boven het drempelbedrag komen. In de aangifte wordt dit drempelbedrag automatisch voor u uitgerekend. Nadat u uw aangifte helemaal hebt ingevuld, ziet u meteen of u geld terugkrijgt of moet betalen. Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl/zorgkosten of lees de uitleg in de online aangifte.

Hulp bij de belastingaangifte

Wilt u hulp bij het invullen van uw aangifte? Dat kan! Op belastingdienst.nl/hulp vindt u de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij een bibliotheek bij u in de buurt. De Belastingdienst helpt u ook graag. Of vraag uw ouderenbond of patiëntenvereniging om u te helpen.

Bron: Belastingdienst 

Een groot deel van de mensen in ons land zit financieel krap bij kas. Dit kan resulteren in een betalingsachterstand. Om te voorkomen dat je al op jonge leeftijd diep in de schulden komt, is het verstandig naar jouw uitgaven te kijken. Zo zijn er vast en zeker dingen waarop je kunt besparen. Neem bijvoorbeeld jouw zorgverzekering. Om jou een handje te helpen, zetten we hieronder 3 tips op een rijtje om een goedkope zorgverzekering te vinden.

1. Zijn aanvullende verzekeringen echt nodig?
Iedere Nederlander vanaf 18 jaar is verplicht om ten minste een basisverzekering af te sluiten. Met deze verzekering verzeker jij jezelf voor bijvoorbeeld een bezoekje aan de huisarts. Ook medicijnen die jouw dokter je voorschrijft, worden vaak (gedeeltelijk) vergoed. Veel jongvolwassenen krijgen daarnaast te maken met andere zorgkosten. Denk bijvoorbeeld aan een controle bij de tandarts of een behandeling bij de fysiotherapeut.

Fysiotherapie en tandzorg maken geen deel uit van de basisverzekering. Je moet je aanvullend verzekeren wil je deze kosten vergoed krijgen. Door aanvullende verzekeringen stijgt jouw zorgpremie. Hier zit je vast niet op te wachten. Vraag je daarom altijd af of aanvullende verzekeringen echt nodig zijn. Ga je bijvoorbeeld nooit naar de fysio? Dan is het overbodig om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Door kritisch naar jouw zorgverzekering te kijken, slaag je er ongetwijfeld in om een goedkope zorgverzekering samen te stellen.

2. Vergelijk zorgverkeringen met elkaar
Weet je inmiddels waarvoor jij je wilt verzekeren? Dan begint jouw zoektocht naar een goedkope zorgverzekering. Veel jongeren nemen hier niet de tijd voor. Toch kost zorgverzekeringen vergelijken tegenwoordig niet veel tijd meer. Want je kunt je namelijk tot een vergelijkingssite richten. Vul hier simpelweg in waar jouw zorgverzekering aan moet voldoen en de site doet de rest. Je krijgt binnen een paar tellen een overzicht met de kosten per zorgverzekering. Door verzekeringen te vergelijken is het vinden van een goedkope zorgverzekering een fluitje van een cent.

3. Verhoog het vrijwillig eigen risico
De meeste mensen sluiten een zorgverzekering af op basis van een vergelijking. Zij denken in dat geval de goedkoopste zorgverzekering gevonden te hebben. Toch kun je jouw premie vaak nog verder verlagen. De kans is namelijk aanwezig dat de vergelijkingssite het verplichte eigen risico van 385 euro als uitgangspunt heeft genomen. Als dit het geval is, kan je maandelijks (flink) besparen op jouw zorgverzekering.

Naast het verplichte eigen risico kennen we namelijk ook nog vrijwillig eigen risico. Dit kun je op 0 euro laten staan, maar ook verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hierdoor kan jouw eigen risico maximaal op 885 euro uitkomen, 385 euro verplicht en 500 euro vrijwillig. Waarom je jouw eigen risico verhoogt? Omdat jouw zorgpremie hierdoor daalt en dat scheelt in de vaste lasten. Het verhogen van jouw eigen risico heeft overigens ook een nadeel. Als je zorg nodig hebt die niet vergoed wordt door jouw verzekeraar, draai je zelf op voor een groter deel van de kosten. Bepaal daarom goed of je dit het risico waard vindt alvorens je jouw eigen risico verhoogt.

Dit is een samenwerking met Zilveren Kruis

Het einde van 2020 nadert en dat betekent dat we collectief weer mogen overstappen van zorgverzekering voor het jaar 2021. Het overstappen is voor veel mensen een moment van verandering en anticipatie op het komende jaar. Een belangrijk onderdeel van de zorgverzekering is het eigen risico. Naast de verschillende keuzes op het gebied van wat je wél en juist niet wilt verzekeren, is het eigen risico van enorme invloed op de maandelijks te betalen premie. Het kostenverschil tussen het hoogste en het laagste eigen risico kan tot wel dertig euro per maand oplopen. Dit is meer dan 300 euro op jaarbasis. Het is dus verstandig om je goed in te lezen in het eigen risico voordat je hier een beslissing over maakt! In deze blog vertellen we je meer over het eigen risico.

Waarom een eigen risico

Het wettelijke eigen risico is in het leven geroepen om de zorgverzekeringen voor iedereen betaalbaar te houden. Door gebruik te maken van een wettelijk minimum eigen risico van 385 euro, is de maandelijkse premie op de zorgverzekering stukken lager. Op deze manier betalen we allemaal mee aan het collectief goedkoper houden van de zorgverzekering. Ditzelfde geldt overigens voor het eigen risico op alle verzekeringen!

Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico van de zorgverzekering is zoals gezegd minimaal 385 euro. Als je een zorgverzekering hebt met een eigen risico van 385 euro, dan weet je dat je nooit meer dan 385 euro hoeft te betalen als je gebruik maakt van de zorgverzekering. Dit geldt overigens enkel voor de zaken die onder de basisverzekering vallen. Het eigen risico geldt in de meeste gevallen niet voor aanvullende verzekeringen. Het maximale eigen risico is 885 euro. Als je het komende jaar een goedkope zorgverzekering 2021 wilt, dan kun je kiezen voor dit hoge eigen risico. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit wel op je eigen risico! Als er komend jaar iets ernstigs gebeurt en dit hoge zorgkosten met zich meebrengt, zul je deze tot 885 euro zelf moeten betalen. Om voor jezelf te bepalen welk eigen risico en welke verzekering het beste bij jou passen is het verstandig om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken op VergelijkdeZorgverzekeringen.nl!

De corona crisis raakt de Nederlandse samenleving hard. Ondernemers hebben het zwaar, mensen komen op straat te staan doordat bedrijven failliet zijn gegaan, enzovoorts. Niet alleen de horeca heeft te maken met een verlies aan omzet, ook in de zorg ziet men de inkomsten teruglopen. Waar dat niet direct geldt voor ziekenhuizen, is dat wel het geval bij bijvoorbeeld tandartsen, fysiotherapeuten, enzovoorts. De misgelopen omzet wordt grotendeels gecompenseerd vanuit de Nederlandse schatkist. Dit betekent echter niet, dat we de gevolgen van de corona crisis hiermee niet zullen merken. Ergens moet de schatkist worden aangevuld. Experts verwachten dan ook dat de corona crisis effect zal hebben op de zorgpremie van 2021. 

Zorgverzekering zal duurder worden in het komende jaar

Deze experts verwachten dat de premie voor de zorgverzekering zal stijgen in het komende jaar. Een hogere premie maakt dat een deel van de kosten voor het laten voortbestaan van verschillende zorginstellingen vergoed kan worden. Overigens zijn zorginstellingen en verzekeraars niet alleen afhankelijk van de inkomsten uit de zorgpremie. Ook inkomensafhankelijke bijdragen en bijvoorbeeld betaalde belastingen dekken de zorgkosten voor Nederlandse burgers. Daarbij betalen Nederlanders jaarlijks een verplicht eigen risico, wanneer zij medische zorg nodig hebben. 

Lagere premie door vrijwillig eigen risico

Een hogere premie voor de zorgverzekering in 2021 heeft gevolgen voor de koopkracht van consumenten. Waar hun inkomen gelijk blijft of nauwelijks stijgt, nemen de vaste lasten door deze verhoging toe. Dit betekent dat het besteedbaar inkomen en daarmee de koopkracht van burgers verlaagd wordt. Dit kun je opvangen door voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Het vrijwillig eigen risico wordt bij het verplichte eigen risico opgeteld. In ruil voor een hogere eigen risico biedt de verzekeraar je een korting aan op de premie voor je zorgverzekering. Zeker wanneer je zelden medische zorg nodig hebt, kan dit het overwegen waard zijn. 

Zorgverzekeringen vergelijken belangrijk eind 2020

Voorkom onnodig hoge medische kosten in 2020! Je zorgverzekering vergelijken bij verschillende verzekeraars is hierbij een belangrijke stap. Aan het eind van 2020 heeft iedere burger de mogelijkheid over te stappen naar een andere verzekeraar. Gebruik een online tool om de verzekeringen bij verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Let hierbij op de premie, de dekking en eventuele extra’s. Het is niet ongebruikelijk dat je een kleinigheidje krijgt, wanneer je een nieuwe klant bent bij een verzekeraar. Daarbij is overstappen tegenwoordig heel eenvoudig. Doe het wel op tijd, je aanvraag moet voor het nieuwe jaar verwerkt zijn. 

Urineverlies is een lastig probleem. Veel Nederlanders krijgen ermee te maken. En boven de 75 jaar is zelfs rond 20% van alle ouderen incontinent. Een vervelend probleem, want het is niet fris en ook onaangenaam voor jezelf. Ook kan het soms tot psychische klachten leiden. En dan is er natuurlijk ook nog de financiële kant. Want incontinentieluiers of andere materialen kosten natuurlijk geld. En wat vergoed de zorgverzekering daarvan precies? Lastig, want de regels veranderen elk jaar en worden steeds ondoorzichtiger. In deze blog zetten we alles even voor je op een rij.

Incontinentiemateriaal zelf kopen

Het klinkt misschien niet logisch, maar veel mensen kopen hun incontinentiemateriaal vaak gewoon zelf. Wanneer je dit laat vergoeden door je zorgverzekeraar, dan zitten daar namelijk wat nadelen aan. Zo mag je niet zelf het merk en soort incontinentiemateriaal uitzoeken. En ook de hoeveelheid wordt door de zorgverzekeraar bepaald. Dit wordt berekend aan de hand van het advies van de huisarts. Ten slotte krijg je zo ook geen eigen risico in rekening gebracht. Het is handig om van te voren even te berekenen wat je kwijt bent met en zonder vergoeding. Soms scheelt dit namelijk maar heel weinig. En dan is het vaak prettiger om zelf je eigen materiaal uit te zoeken.

Vergoeding van de zorgverzekeraar

Elke zorgverzekeraar heeft andere voorwaarden inzake incontinentiemateriaal. Bereken eerst hoeveel je op jaarbasis moet betalen aan incontinentiemateriaal. Bepaal daarna of je dit eventueel zelf wilt betalen of niet. Vervolgens zoek je via de vergelijkingssites online naar de zorgverzekering met de beste vergoeding. Houd er rekening mee dat je wel eerst je eigen risico van 385 euro moet betalen. Soms is het na het doorrekenen van alle kosten beter om het materiaal zelf te betalen.

Worden alle kosten vergoed?

Dit hangt ook weer af van de zorgverzekeraar en welke materialen je nodig hebt. Allereerst moet de huisarts een doorverwijzing opstellen om de materialen vergoed te krijgen. Ze worden ook niet in alle gevallen vergoed (denk bijvoorbeeld aan kortdurende incontinentie). In principe worden alle kosten voor 100% vergoed. Gebruik je hele dure incontinentieluiers, dan moet je soms een deel bijbetalen. Ook vallen sommige hulpmiddelen zoals een plaswekker, weer onder de aanvullende verzekering.

Incontinentie

Wat wordt wel en niet vergoed?

Wat er precies wordt vergoed, kun je vinden in de Zorgverzekeringswet. Wegwerpluiers, luierbroekjes, netbroekjes, wasbare luiers, anaaltampons of anaalpluggen worden allemaal vergoed. Overige producten zoals bijvoorbeeld plaswekkers, worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Andere producten zoals beschermende producten voor de huid, middelen tegen geurtjes, beschermende kleding of onderleggers voor op bed worden niet vergoed.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je gaat allereerst naar de huisarts en die bepaalt of er wel of geen materialen vergoed worden. Daarna ga je naar de apotheek. Vaak wordt het incontinentiemateriaal geleverd door Benudirect of Pluripharm. Zij regelen alles met de zorgverzekering. In een intakegesprek wordt de juiste soort en hoeveelheid materialen vastgesteld. Dit wordt vastgelegd in een online dossier. Dit kun je zelf eventueel ook inzien. Hier worden alle gegevens in vastgelegd.

Het einde van het jaar is per definitie een drukke periode. Het is ook een periode waarin je voor het maken van een belangrijke keuze staat. Elk jaar weer. Je moet namelijk voor 31 december kiezen van welke zorgverzekeraar je komend jaar gebruik gaat maken. Doe je dit niet, dan blijf je automatisch bij je huidige zorgverzekeraar. Dat kan voordelig zijn, maar dat weet je niet van tevoren. Bovendien heb je dan helemaal niet gekeken of je dekking wijzigt of je premie stijgt. Met andere woorden: het is verstandig om ervoor te zorgen dat je voor 31 december een geïnformeerde en weloverwogen keuze maakt. Maar hoe kun je dit doen?

Waar moet een goede zorgverzekering aan voldoen?

Voor veel mensen is bepalen wat een goede zorgverzekering is, gebaseerd op een relatief eenvoudige formule: de best mogelijke dekking en voorwaarden tegen de laagst mogelijke prijs. Zo eenvoudig als dit op papier lijkt, is het in de praktijk echter zelden. Globaal gezien kun je zeggen dat hoe beter of completer een zorgverzekering is, des te duurder deze ook zal zijn. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Kiezen voor een duurdere zorgverzekering betekent niet automatisch dat deze ook beter bij je past. Daarom is vergelijken het verstandigste dat je kunt doen.

Bepaal voor jezelf waar je behoefte aan hebt

Soms is het zeer eenvoudig om te bepalen waar je behoefte aan hebt. Wanneer je behoefte hebt aan vaste zorg, bijvoorbeeld. Wanneer je doorlopend bepaalde behandelingen krijgt of medicijnen gebruikt, weet je dat je moet kiezen voor een verzekering die deze vergoedt. Maar hoe zit dat wanneer je geen vaste behoeften hebt op zorggebied?

In die gevallen kun je kijken naar wensen en waarschijnlijkheden. Heb jij het gevoel dat je adequaat verzekerd bent met een basispolis en bereid om eventuele financiële risico’s te dragen wanneer je behoefte hebt aan zorg die buiten je dekking valt? Dan is het vrij eenvoudig. Maar misschien heb je wel bepaalde wensen. Misschien wil je komend jaar eindelijk die nieuwe bril aanschaffen, of gebruik maken van zorg die niet in het basispakket aanwezig is. Probeer voor jezelf op een rijtje te zetten wat naast noodzakelijk ook wenselijk is. Zo zul je eenvoudiger kunnen kiezen.

Een goed voorbeeld: studenten

Een goed voorbeeld waarbij het loont om echt te vergelijken, zijn studenten. Studenten hebben namelijk vaak andere behoeften dan oudere volwassenen. Op het gebied van anticonceptie bijvoorbeeld. Maar ook speelt bij studenten het financiële plaatje vaak een grotere rol. Als student heb je het waarschijnlijk niet breed, waardoor het kiezen van een voordelige verzekering vaak het belangrijkste is. Hier kun je de beste studenten zorgverzekering vinden.

De populairste aanvulling: tandzorg

Zorgverzekering tandzorg

Wanneer je een ongeluk krijgt en je gebit schade oploopt, zal dit natuurlijk altijd vergoed worden door de verzekering. Maar vrijwillige ingrepen aan het gebit en periodieke controles door de tandarts worden dit niet. Daarom is tandzorg de meest gekozen aanvullende module bovenop de basisverzekering. Wat de beste tandarts zorgverzekering is, kun je hier ontdekken.

De deadline nadert

Maak tijd vrij om je goed voor te bereiden en goed te vergelijken. Nu heb je nog alle tijd, maar de deadline nadert. Zorg ervoor dat je tijdig een goed besluit kunt nemen.

De ziektekostenverzekering biedt snelle, particuliere gezondheidszorg voor je en je gezin wanneer je die het hardst nodig heeft, maar is die ook voor je geschikt? Vergelijk zorgverzekeringen en kies het juiste pakket.

Het vinden van een goedkope ziektekostenverzekering is eenvoudig door online te vergelijken. Een ziektekostenverzekering, ook wel bekend als particuliere ziektekostenverzekering, stelt je in staat om tegen een vergoeding een medische behandeling te krijgen. Maar waarom zou je particuliere gezondheidszorg vergelijken?

Lees onze gids om meer te weten te komen over de voor- en nadelen van een zorgverzekering vergelijken, en of het goed voor je zou kunnen zijn.

Wat moet je controleren voordat je een ziektekostenverzekering afsluit?

Voordat je zorgverzekeraars met elkaar vergelijkt, is het belangrijk de volgende gegevens te controleren:

 • De hoogte van het eigen risico op de polis (het bedrag dat je zou betalen voor een schadegeval)
 • In welke ziekenhuizen je behandeld kunt worden….
 • De soorten vergoedingen voor patiënten die worden gedekt
 • Het soort extra voordelen dat kan worden opgenomen
 • Of bepaalde ziekten en behandelingen niet gedekt zijn

Er zijn meestal twee soorten beleid:

 1. a) een moratorium op het afsluiten van verzekeringen, dat je niet dekt voor bestaande ziekten of gezondheidsproblemen die je de afgelopen 5 jaar hebt gehad. Als je echter geen symptomen hebt, geen medisch advies inwint en geen behandeling of medicatie hebt voor deze reeds bestaande aandoeningen, kunnen ze in de toekomst weer gedekt worden. Deze periode is meestal 2 jaar symptoom-, advies-, behandelings- en medicatievrij
 2. b) volledige medische verzekering, waarbij je een medische vragenlijst invult en de verzekeraar je voor aanvang van je polis een definitief antwoord zal geven op de vraag wat er gedekt is.

De meeste verzekeraars dekken je alleen voor nieuwe aandoeningen en behandelingen die op korte termijn kunnen worden uitgevoerd. Dit heeft tot gevolg dat langdurige ziekten of reguliere zorg gedurende een lange periode, zoals bij een standaard zwangerschap of cosmetische behandelingen, minder vaak gedekt zijn.

Als je wel een aantal specifieke aandachtspunten heeft met betrekking tot je toekomstige gezondheid, informeer dan bij de verzekeraar of je al dan niet gedekt bent en tot welk niveau.

Iedereen in Nederland heeft een zorgverzekering, maar niet iedereen weet precies wat zijn zorgverzekering precies inhoudt. Een zorgverzekering is een verzekering die jouw kosten voor zorg dekt. In Nederland is de basiszorgverzekering verplicht. Deze verplichting zorgt ervoor dat je een maandelijks bedrag aan een zorgverzekeraar betaalt en niet in financiële problemen komt door spontane ziektekosten. In dit artikel vertel ik meer over deze soort verzekering.

Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten zorgverzekeringen, namelijk de basiszorgverzekering, de aanvullende zorgverzekering en de collectieve zorgverzekering.

Om te beginnen de basiszorgverzekering. Dit is de verplichte zorgverzekering die de meeste zorgkosten vergoed die noodzakelijk zijn, zoals de huisarts en een bezoek aan het ziekenhuis. Dit pakket is verplicht voor iedereen boven de achttien jaar. Kinderen onder de 18 vallen onder de verzekering van hun ouders. Niet alle kosten worden gedekt en je moet altijd eerst het eigen risico betalen voordat de verzekering wat vergoed.

Naast de verplichte basisverzekering heb je de aanvullende zorgverzekering. Dit is voor mensen die meer zorgkosten willen dekken als dat de basiszorgverzekering doet. Voorbeelden hiervan zijn tandartskosten en fysiokosten.

Ten slotte heb je nog een collectieve zorgverzekering. Dit is een zorgverzekering die je met een grote groep mensen afsluit. Doordat meerdere mensen de zorgverzekering afsluiten, is er vaak een bepaalde korting op de premie. Sommige bedrijven geven hun werknemers de optie om een collectieve zorgverzekering af te sluiten.

Zelf een zorgverzekering afsluiten?

Zelf een zorgverzekering afsluiten

Word je bijna 18 of wil je kijken of je een goedkopere zorgpremie kan krijgen? Dan is het belangrijk om een aantal stappen te volgen:

 1. Om te beginnen is het goed om in kaart te hebben welke kosten je gedekt wilt hebben.
 2. Daarna moet je beslissen hoeveel eigen risico je wilt betalen.
 3. Vervolgens is het handig om de zorgverzekeraars te vergelijken op een zorgvergelijker Zo kan je kijken welke zorgverzekering het goedkoopst is voor jou.
 4. Controleer of de zorgverzekeraar samenwerkt met de ziekenhuizen in jouw buurt.
 5. Sluit je aan bij de door jouw gekozen zorgverzekeraar.

Het is dus makkelijk om een zorgverzekeraar te vinden die bij jou past. Ook als je tevreden bent met je huidige verzekering kan het handig zijn om toch zorgverzekeringen te vergelijken, je kan namelijk in veel gevallen een betere dekking krijgen of besparen op je maandelijkse kosten.

Zo tegen het einde van het jaar is het weer zo ver: we krijgen allemaal de mogelijkheid om de zorgverzekeringen te vergelijken en eventueel een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Maar waar let je nu op bij het kiezen van een zorgverzekering en hoe kies je een verzekering die bij je past? We geven je een aantal handige tips.

1. Personaliseer waar mogelijk

Er zijn een aantal verzekeraars die je de mogelijkheid geven om jouw zorgverzekering helemaal naar je eigen wensen in te richten. Deze zorgverzekering  van FBTO geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om allerlei modules toe te voegen aan de basisverzekering. Op deze manier kun jij zelf beslissen wat je wel en wat je niet wilt verzekeren en heb je alle keuzevrijheid. Ga je bijvoorbeeld maar eens per jaar naar de tandarts maar maandelijks naar de fysio? Dan pas je jouw pakket hier gewoon helemaal op aan!

2. Welk eigen risico wil je betalen?

Het verplicht eigen risico bedraagt 385 euro; dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betaald. Hoewel dit eigen risico verplicht is, kun je er vervolgens wel voor kiezen om het op te hogen met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Dit betekent dat je meer zorgkosten zelf betaalt, maar dat je maandelijkse en jaarlijkse premie zomaar eens flink zouden kunnen dalen. Kijk even goed naar je maandelijkse budget en je financiële mogelijkheden om zorg in eerste instantie zelf te betalen. Op basis hiervan kun je makkelijk een keuze maken!

3. Kies voor aanvullende verzekeringen

Kies voor aanvullende verzekeringen

Die modules waar we het eerder al over hadden zijn ontzettend handig: ze geven je namelijk ook de mogelijkheid om jezelf extra te verzekeren waar het nodig is. Ga je bijvoorbeeld regelmatig naar de tandarts en heb je wat problemen, dan kan het verstandig zijn om jezelf aanvullend te verzekeren voor deze kosten.

4. Alleen of samen?

Net als bij veel andere verzekeringen heb je ook bij de zorgverzekering de mogelijkheid om kinderen onder de 18 mee te verzekeren in jouw polis; handig voor al die verkoudheidjes. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om de verzekeringen van het hele gezin bij dezelfde verzekeraar af te sluiten; dit zou zomaar eens tot een mooie pakketkorting kunnen leiden!

5. Verzekeren via een collectief

Kijk ook even of je de mogelijkheid hebt om jezelf te verzekeren via een collectief. Gemeenten, werkgevers en vakbonden bieden vaak mooie collectiviteitskortingen aan waardoor jij jouw zorgverzekering voor een lager bedrag af kunt sluiten.

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen.

Net als ieder jaar verandert er ook in 2020 weer wat aan de zorgverzekering. Maar wat staat je nu eigenlijk te wachten? Hoe hoog is de verwachte zorgpremie en hoe zit het met het eigen risico? We hebben de meest recente updates voor je verzameld!

1. Afsluiten nieuwe zorgverzekering

Je zorgverzekering vergelijken is ook dit jaar weer de moeite waard. Op 12 november 2019 moeten de zorgverzekeraars hun premies voor de verzekeringen bekend gemaakt hebben, en 31 december 2019 is de uiterste datum voor het opzeggen van je huidige zorgverzekering. Je hebt vervolgens tot 31 januari 2020 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Gebruik deze tijd dus om alle mogelijkheden te vergelijken met de hulp van onafhankelijke partijen zoals zum.nl.

2. De zorgpremie

Het bedrag dat jij maandelijks aan je verzekeraar betaalt om verzekerd te zijn wordt ook wel de zorgpremie genoemd. Hoewel de basisverzekering bij de meeste verzekeraars gelijk is, betekent dit niet altijd dat de zorgpremie even hoog is. Daarnaast gaat het kabinet er ook nog eens vanuit dat de zorgpremie gemiddeld met een paar euro per maand zal gaan stijgen. Dit betekent dat de gemiddelde zorgpremie op zo’n €118,50 uit zou komen. Hoe de uiteindelijke premie eruit komt te zien zou je voor 12 november 2019 moeten weten.

3. Het eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat jij zelf aan zorgkosten betaald voordat jouw zorgverzekeraar je een vergoeding aanbiedt. Consulten bij de huisarts en verzekeringen voor kinderen vallen hier niet onder. In 2019 heeft iedere zorgverzekeraar een verplicht eigen risico van €385, en dit zal in 2020 hetzelfde blijven. Dit komt omdat er in het regeerakkoord 2017-2021 aangegeven staat dat het eigen risico gedurende de hele kabinetsperiode hetzelfde blijft.

2020 zorgverzekering

4. De zorgtoeslag

Daarnaast kun je in sommige gevallen zorgtoeslag ontvangen: een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag is geheel afhankelijk van je inkomen. De maximale zorgtoeslag voor 2020 stijgt met €67 voor alleenstaanden en €95 voor meerpersoonshuishoudens. Dit maakt dat de stijging van de zorgtoeslag gelukkig hoger is dan de stijging van de zorgpremie.

5. De collectiviteitskorting

De maximale wettelijke korting die je ontvangt voor een collectieve zorgverzekering zal daarentegen van 10% naar 5% dalen. Wat de exacte premies zijn wordt in november bekend gemaakt.

6. Stoppen met roken

Vanaf 2020 zullen stoppen-met-roken programma’s vrijgesteld worden van het eigen risico wanneer deze bij de gecontracteerde zorgaanbieder gestart worden. Dit geldt alleen voor medicatie en gedragsmatige ondersteuning bij het stoppen met roken.

Pin It