Rubriek

Senioren

Rubriek

Wanneer u minder mobiel wordt kan een scootmobiel een goede oplossing zijn om toch op uw bestemmingen te komen. We zien steeds meer mensen op een scootmobiel in het straatbeeld. Een mobiel is een comfortabel elektrisch vervoermiddel. Met een scootmobiel kunt u gemakkelijk kleine afstanden afleggen. Zo kunt u boodschappen halen, op bezoek gaan bij een vriend voor een kopje koffie of sport kijken bij uw favoriete club. Met de aanschaf van het comfortabele elektrische karretje behoudt u uw vrijheid om te gaan waar u maar wilt. Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een scootmobiel.

Het aantal wielen

Een scootmobiel is in verschillende varianten te verkrijgen. Zo kunt u kiezen voor een scootmobiel met 3 wielen of met 4 wielen. De driewielers zijn het meest wendbaar. De driewielers hebben een kleine draaicirkel en zijn daarom in kleine ruimten ook heel handig. Het grote nadeel van de driewieler is dat ze minder stabiel zijn en daardoor vaker omvallen. De vierwieler is zeker voor lange stukken een stuk stabieler in het verkeer. Doordat de vierwielers groter zijn hebben ze een grote draaicirkel dit is in bijvoorbeeld supermarkten niet altijd even handig.

Snelheid en maximale afstand

In iedere scootmobiel zit een accu. De accu is bepalend voor de snelheid van de mobiel en ook de maximale afstand. Gebruikt u uw mobiel voornamelijk voor kleine afstandjes dan is een een grote accu niet nodig. Probeer van te voren in de schatten waar u de mobiel voor gaat gebruiken en welke afstanden u denkt af te leggen. Aan de hand van uw wensen kan de beste scootmobiel gekozen worden.

Een comfortabele Scootmobiel

Een scootmobiel aanschaffen doet u waarschijnlijk maar 1 keer. Wat is voor u belangrijk? Wilt u graag een verstelbare stoel? Uw voeten languit kunnen neerzetten of een stoel waarin u heerlijk weg zakt? Probeer verschillende modellen uit om zo tot de ideale mobiel te komen. Comfort is belangrijk want bij een wat langer ritje wilt u geen last krijgen van uw rug.

Er zijn veel aanbieders die advies aan huis geven. Bespreek uw wensen en probeer wat modellen uit om zo tot de beste keuze te komen.

Veiligheid is van groot belang voor iedereen, maar voor senioren kan het in veel gevallen nog belangrijker zijn. Vaak hebben zij meer moeite met bewegen en hebben zij ook een grotere kans op ongevallen in huis. Daarom is het belangrijk om te weten hoe zij zich veilig kunnen voelen in hun eigen huis. 

Een manier om senioren meer veiligheid te bieden, is door het installeren van een alarm. Dit kan zowel een inbraakalarm zijn als een persoonlijk alarm voor noodgevallen. Een inbraakalarm zorgt er bijvoorbeeld voor dat senioren zich veiliger voelen als zij alleen thuis zijn, omdat zij weten dat er direct hulp geboden wordt als er iemand ongeoorloofd hun huis binnenkomt.

Een persoonlijk senioren alarm is daarentegen speciaal ontworpen voor senioren die bijvoorbeeld in geval van val onwel worden of in andere noodgevallen snel hulp nodig hebben. Dit alarm kan men dragen als een polsbandje of hanger, en kan eenvoudig geactiveerd worden door op een knop te drukken. Hierdoor krijgen de senioren snel hulp, zonder dat zij zelf hulpdiensten moeten bellen. Een goede optie voor een polsband of hanger is de armband of clip van Nederlandse Senioren Alarmering. Daar zitten verschillende functies op, zoals locatie- en valdetectie. Daarnaast kunnen naasten gemakkelijk gebruik maken van een app waarmee ze niet alleen meldingen kunnen ontvangen in geval van val, maar ook de locatie kunnen opvragen van de alarm drager. 

Daarnaast zijn er ook andere technologische oplossingen, zoals een videobeveiligingssysteem of een slimme deurbel, die senioren kunnen helpen zich veiliger te voelen in hun eigen huis. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de deur openen voor bezoekers of hulpdiensten zonder dat zij zelf de deur hoeven openen. 

Om even een samenvatting te geven van het artikel: senioren hebben vaak meer behoefte aan veiligheid in hun eigen huis. Een alarm is een effectieve manier om hen hierbij te helpen. Of het nu gaat om een inbraakalarm of een persoonlijk alarm, het geeft senioren het gevoel dat zij beschermd worden en dat er snel hulp beschikbaar is in geval van nood.

Je wilt vertrouwen op jouw hoortoestel. Logisch dat je er zuinig op bent. Maar wat nu als het door een ongelukje beschadigt? Of als je het kwijtraakt? 

1. Is een gehoorapparaat verzekering echt nodig?

Een gehoorapparaat kan de oplossing zijn voor gehoorproblemen of gehoorverlies. Het is een waardevolle investering voor je gezondheid. Afhankelijk van jouw gehoorconditie bepaalt een audicien of audioloog welk type hoortoestel nodig is. Hoortoestellen en geluidsmaskers behoren tot de categorie toestellen en vallen gedeeltelijk onder de basisverzekering.

Maar wist je dat als je toestel kapot of verloren is, je de komende 5 jaar geen nieuwe vergoeding krijgt?  Als het tussentijd vervangen moet worden, bijvoorbeeld omdat het kapot is of gestolen wordt, dan vergoedt de zorgverzekering dit niet. Pas als jouw gehoor verandert of als je andere indicaties krijgt van de audicien dat jouw huidige hoortoestel niet meer voldoet, vergoedt de zorgverzekeraar een tijdelijke vervanging. Het is daarom belangrijk om een hoortoestelverzekering af te sluiten tegen schade, verlies en diefstal.

2. Verzekeren via je inboedelverzekering

Je kan bij de woonverzekering terecht voor schade aan jouw hoortoestel. Een standaard inboedelverzekering dekt water-, brand- en diefstalschade. Echter wanneer jouw hoortoestel beschadigd is doordat het is omgestoten door een glas water of is gevallen, krijg je alleen vergoeding zodra je een allriskdekking hebt afgesloten.

Een tweede criteria is dat de inboedelverzekering alleen geldt voor schade die in jouw eigen woning ontstaat. Dus ga je wandelen of een dagje uit, dan is je hoortoestel niet standaard verzekerd. Hierbij is de vuistregel, dat hetgeen wat je wilt verzekeren makkelijk verplaatsbaar moet zijn. Denk hierbij aan je meubilair en sieraden. Een gehoorapparaat kan je gemakkelijk meenemen en zit daarmee niet vast aan een huis. Daarom valt een gehoorapparaat onder de inboedelverzekering.

3. Hoe te handelen bij diefstal van jouw gehoorapparaat

Het is belangrijk dat wanneer je het hoortoestel verliest of het gestolen wordt, je verplicht aangifte moet doen bij de politie. Anders kan je de schade op je inboedel- of reisverzekering niet claimen. Nadat er aangifte is gedaan bij de politie, is het van belang om contact op te nemen met jouw verzekeringsmaatschappij en een schadeformulier in te vullen.

4. Waarom alsnog een aparte gehoorapparaat verzekering?

Een gehoorapparaat neem je overal mee naar toe. Zodra je jouw huis verlaat wordt schade aan je hoortoestel echter niet meer verzekerd door je inboedelverzekering. Dan dien je hiervoor een aparte buitenshuis dekking af te sluiten.

Of je kiest ervoor om meteen bij de aankoop van je hoortoestel een verzekering te nemen in het hoor centrum zelf. Bij de meeste audiciens kun je bij de aanschaf van je hoortoestel meteen een verzekering afsluiten. Met deze verzekering ben je overal verzekerd voor verlies, onherstelbare schade en diefstal van je gehoorapparaat. Maar het geeft je ook meer voordelen qua service en onderhoud, en extra korting op batterijen, reinigingsproducten en hoor hulpmiddelen. De premiekosten voor een verzekering gehoorapparaat bij een audicien liggen ongeveer tussen de €39,- en €69,- euro voor de periode van 1 jaar.

Hoorde je dat vroeger wel eens? Doe het licht aan, anders beschadig je jouw ogen. Uit onderzoek blijkt dat een goede verlichting zeker helpend voor je ogen is. Er is de laatste jaren ook een toename in het aantal jongeren te zien die oog klachten ontwikkelen. Naast dat we veel meer schermtijd hebben als onze ouders, is ook de afwezigheid van goed licht een oorzaak. Hierbij 3 tips om in huis de verlichting op orde te krijgen.

Kies voor verlichting welke dimbaar is

Je kent het vast: kom je op de kamer van je puber en zit deze in het donker te gamen. Intensief kijkend naar het beeldscherm van de TV. Het helpt als je een railspot of andere soort verlichting plaatst welke dimbaar is. Je kunt de intensiteit van het licht zo goed regelen. Ook kun je het licht feller of juist zachter zetten.

Iedere ruimte in huis is wel gebaat bij licht die naar voorkeur te dimmen is. Als de verlichting ook nog eens energiezuinig werkt? Dan is de keuze snel gemaakt! Want geld overhouden in onze portemonnee en werken aan de beste gezondheid, dat willen we allemaal.

Koop een lampje bij het bed

Koop een lampje bij het bed

Nog even lezen voor het slapengaan. Voor veel mensen een ideale manier om de dagelijkse beslommeringen achter zicht te laten. En het helpt je ook om beter in slaap te komen. Een bedlampje helpt je om je boek goed te lezen. Als je partner al slaapt, kun je het lampje naar je toedraaien zodat de ander niet gestoord wordt.

Dat een lamp op de slaapkamer helemaal niet duur hoeft te zijn, bewijst Budgetlight wel. Een voordelige prijs geeft je ogen zo beter licht. Wat ook helpt voor je gezondheid is om wakker te worden met een paar stretch oefeningen. Sta je vroeg op? Dan is dit zelfde lampje een uitkomst. Niemand heeft er last van en jij kunt toch goed alles zien.

Investeer in goede verlichting op je werkkamer

Nog even die offerte afwerken. Of de teksten van je website nog nalopen. Het gaat vaak tot diep in de nacht door, als je een eigen bedrijf hebt. Ook voor degene die aan het studeren zijn of een hobby hebben kan het laat worden. De juiste verlichting in je werkkamer ondersteunt je ogen. Het maakt ook je werk een stuk eenvoudiger.

Je hoeft niet ingespannen te turen en al je spullen zie je in één oogopslag. Je kunt kiezen voor spotjes in de werkkamer als je van een moderne inrichting houdt. Deze kun je inbouwen voor een strak effect. De spotjes zijn ook met LED verlichting verkrijgbaar. Het grote voordeel aan LED is dat deze een lange levensduur heeft. Zo bespaar je niet alleen op de aanschaf maar ook op je energierekening.

Het is onvermijdelijk. Iedereen wordt ouder en daardoor zullen de meeste mensen moeite krijgen met bewegen. Dit betekent dat het dan lastig wordt om je zelfstandig te verplaatsen in jouw woning. Als je een woning zonder verschillende verdiepingen, dan is dat mooi meegenomen. Maar wat nou als je een woning hebt met een trap en je kan je niet verplaatsen naar boven? In dat geval kan je ervoor kiezen om een traplift aan te schaffen. Wil je meer informatie over een traplift? Lees dan verder.

Wat is een traplift?

Het is als eerste wel handig om te weten wat een traplift is. Een trapliften worden soms ook stoelliften genoemd. Je kan het zien als een heel belangrijk hulpmiddel. Dit middel wordt gebruikt door mensen die zich lastig kunnen verplaatsen op een trap. De traplift houdt in dat er een stoel is en dat deze vast zit aan een rail. Als je naar boven of naar beneden wilt, kan je op de stoel gaan zitten en dan kan je je verplaatsen. Het is goed om te weten dat een traplift bedoeld is voor het vervoer van één persoon. 

Geschikte huizen

Is jouw huis geschikt voor een traplift? Waarschijnlijk is dat wel het geval. Over het algemeen zal een traplift in elk huis kunnen worden geïnstalleerd. Het is van belang dat de trap niet te smal is. Dit kan namelijk voor problemen zorgen. Verder maakt het helemaal niets uit of je een rechte trap hebt of een trap met bochten hebt. Er is voor elke soort trap wel een geschikte soort traplift verkrijgbaar. Informeer hier naar als je zelf niet weet of jouw trap in aanmerking komt voor een traplift. Een adviseur kan daar meer over vertellen. 

Veiligheid boven alles

Op het moment dat je op zoek gaat naar een traplift, is het heel belangrijk dat je let op de veiligheid van de traplift. Het is belangrijk dat je een veilig gevoel hebt als je gebruikmaakt van de traplift. Bij trapliften kopen is het van belang dat er een veiligheidsgordel aanwezig is. De veiligheidsgordel moet je altijd om doen als je de traplift gebruikt. Verder is het handig als de traplift armleuningen heeft. Je kan je dan namelijk vasthouden aan de armleuningen als je nog net wat extra ondersteuning wil. 

Fijnste voordelen 

Trapliften zijn niet voor niets steeds populairder aan het worden. Trapliften kennen namelijk allerlei handige voordelen die benoemd moeten worden. Ten eerste is het natuurlijk een groot voordeel dat je onafhankelijk blijft. Ten tweede kan je door die onafhankelijkheid ook in jouw eigen vertrouwde woning blijven wonen. Ten derde is een traplift hartstikke veilig, dus wees niet bang dat je valt.

Praktische gids geeft eenzaamheid bij ouderen een gezicht en helpt professionals bij het ontwikkelen van succesvolle campagnes

Jaarlijks worden er honderden projecten en campagnes bedacht om eenzame ouderen te bereiken. Vaak treffen deze nauwelijks doel omdat ze, onbedoeld, over de hoofden van de mensen gaan. Communicatiestrateeg Alet Klarenbeek biedt met haar boek ‘Ik ben niet eenzaam’ een praktische gids voor professionals die effectiever willen communiceren en hun doelgroep daadwerkelijk willen bereiken en betrekken.

‘Ik ben niet eenzaam’ geeft uiteenlopende en herkenbare voorbeelden, inspirerende cases en onverwachte dwarsverbanden die ouderen én hun gevoelens een gezicht geven. Het boek maakt duidelijk dat het niet om het thema eenzaamheid gaat, maar om eenzame mensen.

Eenzaamheid is een lastig onderwerp

In het boek worden de vele facetten van eenzaamheid belicht. Eenzaamheid is niet van iemands gezicht af te lezen, het kent meerdere gedaantes en is vaak bedekt met een laag schaamte. Dat maakt het ook moeilijk om deze doelgroep te bereiken. Daarom geeft de auteur ook praktische tips voor het uitwerken van een succesvolle campagne: hoe schrijf je sterke teksten, waar moet de vormgeving aan voldoen en wat zijn goede communicatiemiddelen?

Diversiteit en inclusie

In ‘Ik ben niet eenzaam’ is ook uitgebreid aandacht voor migrantenouderen en lhbtiqa+-ouderen. Deze kwetsbare groepen kunnen ieder een heel specifieke soort eenzaamheid ervaren. De auteur schetst de achtergronden, geeft inzichten en concrete tips om deze ouderen te bereiken.

Over de Auteur

Alet Klarenbeek is communicatiestrateeg, programmamaker en specialist op het gebied van ouderencommunicatie. Ze werkt voor de overheid, cultuursector en maatschappelijke organisaties. Als oprichter van ouderenplatform UP! staat ze dagelijks in contact met ouderen. De afgelopen jaren is ze actief binnen het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid, onder andere als samensteller van de landelijke HOE DAN?-werkconferenties van het ministerie van VWS. Alet biedt met dit boek een heldere handleiding om ouderen te bereiken en projecten (nog) succesvoller te maken, zodat alle inspanning en uitgaven niet voor niets zijn geweest.

Bron: AletKlarenbeek.nl

Het is niet altijd gemakkelijk als je werkzaam bent in de zorgsector. Wat dat betreft kan NurseStation, het platform voor zorgverleners je erg veel bieden. Sterker nog; je kunt zelf bijdragen aan dit platform door heel gemakkelijk jouw eigen ervaringen en emoties te delen.

Werken in de zorg is dankbaar maar geestelijk ook best zwaar werk

Werken in de zorg is zeer dankbaar werk. Het is echter ook een baan waarin je te maken krijgt met de meest intieme momenten van mensen. Er is liefde, verdriet, opluchting en ook onbegrip. Dat doet iets met jou als verzorgende en je hebt niet altijd de gelegenheid om iets met jouw eigen gevoelens en vragen te doen. Precies daarvoor is dit platform opgericht. Het platform is overigens bedoeld voor mensen die te boek staan als professionals in de zorg, Het kan dan gaan om verpleegkundigen en verzorgenden die ervaring hebben in het ziekenhuis, de gehandicaptenzorg, GGZ, de thuis- en ouderenzorg en hospices. Zeer breed dus.

NurseStation is het platform voor mensen die in de zorg actief zijn

Werken in de zorg maakt indruk. Het kan je aan het denken zetten. Op het platform vertellen mensen die in de zorg werken hun verhalen. Zo leer je al snel dat je niet de enige bent die met bepaalde gevoelens te maken krijgt. Wat dat betreft kun je best stellen dat NurseStation zorgt voor mensen die in de zorg actief zijn.

Je kunt zelf ook ervaringen en herinneringen delen op het platform

Er is van alles te lezen en leren op het platform voor zorgverleners. Mensen delen er hun ervaringen en herinneringen, en die hebben vaak raakvlakken met de zaken waarmee jij te maken krijgt tijdens jouw werk. Er is aandacht voor het leven naast het werk in de zorg en je kunt de vakkennis vergroten door vragen te stellen over vakkennis. Ook kun je op het platform terecht voor zaken als loopbaanadvies en je vindt er zaken die je motiveren en vooral ook amuseren. Er is sprake van een eigen community. Dat wil zeggen dat je ook actief deel kunt nemen en jouw eigen verhalen en herinneringen met andere mensen in de zorg kunt delen. Het is goed om zaken van je af te schrijven en te delen en om je als verzorgende te blijven ontwikkelen. Dat kan dus allemaal via het platform; een must voor iedereen die in deze sector actief is.

Hulpmiddelen om de veiligheid in de badkamer te verhogen

Veiligheid in de badkamer is erg belangrijk. Als oudere neemt je mobiliteit met de jaren steeds meer af, waardoor het van belang is om hulpmiddelen zoals een
douchekruk in de badkamer te installeren. Zo kun je veilig douchen zonder de kans te hebben om te vallen. In dit artikel geven wij je tips omtrent hulpmiddelen die de veiligheid in de badkamer kunnen verhogen. Lees snel verder voor onze tips.

Maak gebruik van een douchestoel

Wanneer je niet goed meer onder de douche kunt staan, is het zeker aan te raden om een douchestoel te gebruiken. Het is zeer veilig om zittend te douchen. Zo kun je je volledig op het douchen focussen, wat zorgt voor een ontspannen gevoel. Ook is de kans veel kleiner dat je uit zal glijden. Vooral wanneer je moeite hebt met het bewaren van je evenwicht, kan een douchestoel of douchekruk zorgen voor meer zelfvertrouwen tijdens het douchen. Je kunt kiezen voor douchestoelen met of zonder armleuning en kunt ook voor een douchestoel met rugleuning kiezen, verstelbare douchestoelen, enzovoort. De basisfunctie blijft hetzelfde en dat is ervoor zorgen dat je veilig van de douche gebruik kunt maken.

Plaats een toiletverhoger op het toilet

Net als een sta op stoel zorgt een toiletverhoger ervoor dat je makkelijker kunt zitten en weer opstaan. Een toiletverhoger is dan ook een aanrader als je het lastig vindt om zelfstandig te zitten en weer op te staan. Je kunt toiletverhogers in diverse hoogtes bestellen. Wanneer de afstand tussen de vloer en de zitting van de wc groter is, is het eenvoudiger om te gaan zitten en dus ook weer zelfstandig op te staan.

Installeer wandbeugels op de muren

Het is ook aan te raden om wandbeugels op de muren te installeren. Wandbeugels zorgen ervoor dat je extra steun hebt in bad of in de douchecabine. Je kunt je eenvoudig vasthouden aan een wandbeugel, waardoor je je een stuk veiliger zal voelen tijdens het douchen. Wandbeugels zijn in diverse vormen en maten verkrijgbaar. Zo zijn er wandbeugels die je met schroeven op de muur kunt bevestigen, maar ook wandbeugels die te bevestigen zijn via zuignappen. Met een wandbeugel profiteer je altijd van net even wat extra steun.

Plaats antislipstrips op de vloer

Het is ook een goede optie om antisliptegels in de badkamervloer te leggen. Echter is dit vaak wat aan de prijs, waardoor het ook mogelijk is om je huidige badkamertegels van antislipstrips of antislipspray te voorzien. Met beide opties is het mogelijk je badkamer antislip te maken en te zorgen voor meer veiligheid. De strips zijn eenvoudig aan te brengen in gladde ruimtes, zoals de douchecabine en het bad, alsmede de badkamervloer.

Wil je ook een veilige badkamer? Ga dan meteen aan de slag met onze tips.

Er is geen werkveld waarin communicatie niet belangrijk is. In de zorg is dit dan ook zeker het geval. Zo dient er zowel met de patiënten gecommuniceerd te worden als met andere zorginstellingen, maar ook onderling tussen doktoren. Omdat het in dit geval om de gezondheid van mensen gaat is het ontzettend belangrijk dat deze communicatie op de juiste manier verloopt. Een verkeerd gelopen communicatie uiting kan namelijk resulteren in een fout omtrent de medicatie of de zorg die iemand nodig heeft. Dit dient uiteraard te alle tijde voorkomen te worden. Omdat dit zo belangrijk is geven we je in deze blog twee tips die de communicatie binnen jouw zorginstelling kunnen verbeteren!

Online communicatie

Het grootste voordeel van online communicatie binnen een zorginstelling is de directheid van de communicatie. Het grootste nadeel van online communicatie ten opzichte van offline communicatie is dat je het stukje lichaamstaal bij de online communicatie mist. De boodschap dient dan ook extra duidelijk te zijn. Zo duidelijk dat deze zonder de toevoeging van lichaamstaal goed te begrijpen dient te zijn. Dit geldt zowel voor de interne als externe online communicatie. We raden iedere zorginstelling het overigens aan om hierin te werken met één online systeem. Een systeem zoals het systeem van dbf kan jou namelijk helpen met het verwerken, uitvoeren en documenteren van de communicatie. Je weet namelijk maar nooit wanneer je een gesprek weer in wilt zien of terug moet lezen!

Offline communicatie

Het grootste nadeel van offline communicatie ten opzichte van online communicatie is dat je ergens fysiek aanwezig moet zijn om de boodschap over te brengen. Toch is offline communicatie binnen een zorginstelling enorm belangrijk. Je kunt namelijk middels emotie en lichaamstaal een (pijnlijke) boodschap bijvoorbeeld verzachten. Het is dan ook belangrijk dat de skills wat betreft de offline communicatie op peil worden gehouden. Dit kun je doen door middel van trainingen voor het personeel. In de trainingen leert het personeel hoe ze op de beste manier met klanten en/of patiënten kunnen communiceren. We raden het  iedere zorginstelling dan ook aan om deze trainingen met regelmaat in te plannen!

Een traumahelikopter is een vervoersmiddel dat snel kan worden ingezet en patiënten snel kan vervoeren. Een traumahelikopter wordt niet zomaar ingezet.  Er zijn een aantal criteria voor het inzetten van de helikopter. Benieuwd wanneer een traumahelikopter wordt ingezet? U leest het hier.

Criteria voor het inzetten van een traumahelikopter

De belangrijkste reden om een traumahelikopter in te zetten is om een arts en een verpleegkundige zo snel mogelijk te vervoeren naar de plaats waar spoedeisende hulp nodig. Een traumahelikopter is geen vervanging voor een ambulance maar een aanvulling. De Traumaheli wordt ingezet wanneer de volgende criteria van toepassing zijn:

  • Meerdere ernstige slachtoffers
  • Ernstig ongeluk
  • Verkeersongeluk met hoge snelheid
  • Val van hoogte
  • Schiet of steek wonden
  • Verbranding
  • Verdrinking en onderkoeling
  • Reanimatie kind

Mobiel Medisch Team

De bemanning van de traumaheli heet het mobiel Medisch team, afgekort MMT. Het MMT wordt op 2 manieren ingezet. 1 op basis van een melding die een centralist binnenkrijgt via de meldkamer. Bij een 112-oproep kan de centralist bepalen of het MMT ook wordt ingezet. 2 wanneer het incident op locatie ernstiger lijkt dan in eerste instantie werd verwacht. Op verzoek van het ambulancepersoneel kan de centralist als nog de traumaheli inzetten.

Luchtvaartwetgeving

Het ziekenhuis of helitraumacentrum is verantwoordelijk voor het juiste gebruik van de helikopter. De medische staf zal de noodzaak van het inzetten van de helikopter bepalen. Zowel voor vluchten met medische urgentie als medische noodzaken moet de helikopter de vliegvoorschriften vanuit de luchtvaartwetgeving toepassing. De vliegvoorschriften gaan over het veilig vliegen en het per locatie voorkomen van hinder.

De Traumaheli kan samen met de ambulance snel ter plaatse zijn. Ter plaatse wordt bepaald of een patiënt met de helikopter of de ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis wordt vervoerd.

Pin It