Rubriek

Medicijnen en vaccinaties

Rubriek

Met alle berichtgeving over COVID-19 zouden we bijna vergeten dat er ook nog diverse andere ziekteverwekkers bestaan die voor problemen kunnen zorgen. Pneumokokken zijn daarvan een goed voorbeeld. Dit zijn bacteriën, die ieder mens bij zich kan dragen. Ze bevinden zich in de neus- en keelholte en hoeven niet per se tot ziekteverschijnselen te leiden. Mensen met een goed immuunsysteem hebben er over het algemeen niet veel last van. Ben je echter meer vatbaar voor ziektes, dan luidt het advies van het RIVM om  een prik te halen.

Overdracht

Aangezien iedereen pneumokokken bij zich kan dragen, loopt potentieel ook iedereen risico om de pneumokokkenziekte op te lopen. Door niezen en hoesten komen de bacteriën namelijk in de lucht terecht en kunnen ze door een ander worden ingeademd. Er bestaan meer dan negentig verschillende soorten pneumokokken en als je hierdoor ziek wordt, leidt dat tot symptomen als koorts en veel hoesten. Ben je ouder dan zestig, dan kan het verergeren tot een longontsteking. Ook een neus-bijholte-ontsteking komt vaak voor, met name bij jonge kinderen. Hetzelfde geldt voor een oorontsteking.

Voorkomen

Omdat de bacteriën door iedereen meegedragen kunnen worden, zonder dat men daarvan zelf op de hoogte is, valt besmetting nauwelijks te voorkomen. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat de bacteriën weinig schade in het lichaam kunnen aanrichten. Dat doe je in de eerste instantie door gezond te leven (gezond eten, beweging, niet roken), zodat de natuurlijke weerstand goed is. Voor iedereen boven de zestig jaar wordt de pneumokokkenprik aanbevolen, net als voor iedereen die behoort tot een medische risicogroep. Het staat overigens iedereen vrij om zelf een vaccinatie te halen, maar wie dat op eigen initiatief doet, draait ook zelf voor de kosten op. Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar of die kosten gedekt worden. Goed om te weten is dat de vaccinatie gedurende 5 jaar bescherming biedt tegen de typen die in het vaccin zitten.

Optimale bescherming

Een vaccinatie tegen het COVID-19-virus is specifiek bedoeld om de kans op besmetting met dat virus te verlagen en de eventuele gevolgen van een besmetting te beperken. Die vaccinatie beschermt dus niet tegen pneumokokken, hiervoor is een aparte vaccinatie noodzakelijk. Landelijk is geregeld dat iedereen tussen zestig en tachtig jaar in de komende jaren een oproep voor deze pneumokokkenprik ontvangt. Vaccinatie van mensen boven de tachtig jaar heeft weinig zin. Bij deze mensen is het immuunsysteem namelijk in veel gevallen zodanig verzwakt dat de vaccinatie nauwelijks invloed heeft op het voorkomen van ziekte door bacteriën.

 Prikwijzer.nl is een initiatief van MSD Nederland.

Iedereen gebruikt wel paracetamol maar wat weten we hier eigenlijk over? Wanneer we hoofdpijn hebben of iets anders wat pijn doet wordt er vaak paracetamol gebruik echter kan de een beter tegen pijn als de ander. Daarom gebruik de een misschien ook meer als de ander maar wat voor effect heeft dit eigenlijk op ons lichaam?

Wat weten we over paracetamol?

Wanneer we pijn hebben wordt er snel gegrepen naar de paracetamol. Het werkt koorts verlagende en helpt tegen hoofdpijn, migraine, spierpijn, gewrichtspijn, keelpijn, oorpijn, menstruatie klachten en artrose. Vaak wordt het ook gebruikt wanneer we griep hebben of last hebben van verkoudheid. De meeste tabletten werken al binnen een half uur en een zetpil meeste binnen 1 uur. Voor volwassenen geldt dat er maximaal 4 gram per dag ingenomen mag worden de meeste tabletten bestaan uit 500mg of 1g dus dit is makkelijk bij te houden. Ze raden aan om een periode van minimaal 4 uur tussen de tweede innamen te zitten.

Waar moeten we op letten?

Gebruik paracetamol maximaal 15 dagen per maand, doet u dit langer dan kan het zijn dat dat u juist hoofdpijn krijgt. Stop ook direct als de pijn verdwenen is of te verdragen is, langer gebruik is dus niet nodig. Houdt de pijn langer als 5 dagen aan neem dan contact op met uw huisarts.

Wat moet u weten over langdurig gebruik

Wanneer u te veel paracetamol inneemt kan er een overdosis zijn of wanneer u langere periode regelmatig paracetamol gebruikt kan er langdurige schade ontstaan. Zorg dat er voldoende pauzes zitten tussen de innames bijvoorbeeld bij Kies of hoofdpijn. Wanneer u een lange tijd veel paracetamol gebruikt kan dit zorgen voor leverbeschadiging wat kan zorgen voor een gele kleur van het oogwit en huid. Nier schade kan ok ontstaan waardoor u bloed kunt plassen, vocht vast kunt houden en koorts krijgen. Wat misschien wat minder vaak voorkomt is een bloedafwijking wat kan zorgen voor onverklaarbare blauwe plekken, vermoeidheid, keelpijn en koorts.

Geneesmiddelen, we gaan er prat op dat ze er zijn als we ze nodig hebben. Maar er zit natuurlijk een hele logistiek en zorgketen achter om ervoor te zorgen dat mensen de juiste medicijnen kunnen krijgen. We verzamelden vijf weetjes over geneesmiddelen.

Zorgverzekeraar bepaalt

Wel eens bij de apotheek gestaan en opeens een andere verpakking gekregen dan je gewend was? Dat komt omdat de zorgverzekeraar bepaald welke medicijnen je vergoed krijgt, en dat zijn doorgaans de goedkoopste. Zo kan het gebeuren dat je opeens een alternatief voorgeschoteld krijgt. De apotheker ziet er echter wel op toe dat het daadwerkelijk om dezelfde werkbare stof gaat als je voorgeschreven hebt gekregen.

Tekort is niet ongewoon

Hoewel het heel gewoon lijkt dat je ‘gewoon’ je voorgeschreven medicijnen kunt krijgen, is het helemaal niet ongebruikelijk dat er een tekort aan bepaalde medicijnen ontstaat. Dat kan zijn omdat een fabrikant niet in staat is om voldoende te produceren of een fabriek zelfs is stilgelegd. Of omdat de fabrikant in discussie is over de vergoeding van het geneesmiddel in kwestie. In 2017 zijn er zelfs 1109 medicijnen tijdelijk niet leverbaar geweest.

Transport van medicijnen

Pharma logistics, oftewel het vervoer van geneesmiddelen, is een vak op zich. Verschillende medicijnen moeten op een bepaalde temperatuur bewaard blijft, ook tijdens het transport. Daarom moet medicijnen transport aan strenge eisen voldoen en is het bijvoorbeeld om soms ook nodig om alarmen in te stellen om te voorkomen dat er tijdens het transport ongewenst overschrijdingen plaatsvinden die de kwaliteit van de lading ten nadele kunnen beïnvloeden.

Contact tussen huisartsen en apothekers

Contact tussen huisartsen en apothekers

Dacht je dat het enige contact tussen huisartsen en apothekers het doorsturen van recepten was? Dat is niet zo. Huisartsen en apothekers komen zes keer per jaar samen om te praten over de zorg en hoe het verbeterd kan worden. Zo werkt men dus nauw samen aan een zo goed mogelijke begeleiding bij het medicijngebruik van patiënten.

Website over rijden met medicijngebruik

Lees je altijd de bijsluiter van je geneesmiddelen? Bij sommige geneesmiddelen is het zo dat je rijvaardigheid aangetast kan worden wanneer je ze gebruikt. Om te weten of dit ook voor jouw medicijn geldt, kun je de bijsluiter er op napluizen, maar je kunt het ook gewoon opzoeken op de website rijveiligmetmedicijnen.nl opzoeken.

Er gaat dus achter het daadwerkelijk krijgen van je medicijnen nog een hele wereld schuil die gesmeerd moet blijven functioneren. Zelf heb jij ‘slechts’ de verantwoordelijkheid om de informatie in de bijsluiter in acht te nemen en natuurlijk je medicijnen op tijd in te nemen.

Slikt u elke dag medicijnen? Het kan dan zijn dat u bij warm weer hier extra op moet letten. Maar wat is belangrijk om te weten en wat moet u doen bij extreem warm weer? Gaan medicijnen en hitte eigenlijk wel samen? Deze tips zullen u hierbij helpen maar het is ook goed om contact met de huisarts op te nemen.

Medicijnen invloed op temperatuur

Ons lichaam is gemiddeld 37 graden en bij warm weer probeert het dan ook verkoeling te zoeken. Het lichaam kan dit op twee verschillende manieren doen. Door te zweten kan het lichaam afkoelen hierdoor krijgt uw lichaam verkoeling door de wind die er langs komt. Het lichaam kan er ook voor kiezen om uw bloedvaten te verwijden zodat het er meer verkoeling via het bloed komt. Wanneer u medicijnen heeft voor bloeddruk voor ontlasting of bij een hersen aandoening moet u hier dus extra opletten. Gebruikt u medicijnen voor hart of bloeddruk kan het bij hitte zijn dat ze het vocht minder goed vast houden en dus zorgen voor uitdroging. Bij ontlastingen problemen worden er vaak plaspillen of laxeermiddel gebruikt, hierdoor wordt ook vocht uit uw lichaam verdreven. Bij medicijnen voor een hersenaandoening zoals Parkinson kan het zorgen dat u minder zweet en dus minder warmte kwijt kunt.

Gebruikt u medicijnen voor een van de bovenstaande aandoeningen dan kunt u het beste uw huisarts informeren.

Medicijnen en hitte hoe bewaard u ze

Check natuurlijk ook wat er op het doosje staat, hier staat een advies bij hoe u het medicijn kunt bewaren. In de meeste gevallen is het goed om ze droog te bewaren bij een temperatuur onder de 25. Daarbij is een vochtige plek zoals de badkamer eigenlijk nooit goed dus zoek een ander plekje uit. Enkele medicijnen kunnen ook in de koelkast bewaard worden maar in sommige gevallen kan dit ook te koud zijn. controleer het bewaar advies zodat u weet wat u het beste kunt doen. Sommige vloeistoffen worden ook in de koelkast bewaard zoals oogdruppels deze kunt u het beste 5 minuten voor gebruik uit de koelkast halen voor prettiger gebruik.

Tips bij hitte

Als u medicijnen gebruikt is het dus extra belangrijk om voldoende water te drinken. Zoek dan ook af en toe de koelt op door binnen te zitten met een ventilator of ga op een schaduwrijke plek zitten. Let er ook op of u zweet of niet, doet u dit niet houdt u dan rustig en blijf lekker in de schaduw zitten. Door medicijnen kan het zijn dat u warmte lastiger kwijt kunt dus probeer hier ook aan te denken.

Veel mensen die dagelijks klachten ervaren als gewrichtspijn of angst gebruiken cannabis om deze klachten te verlichten. In veel gevallen is het zelfs zo dat de pijn die mensen ervaren, met cannabis voor enkele uren volledig weg kan trekken. Daarom is het ook niet zo gek dat veel mensen dagelijks medicinale wiet gebruiken. Je kan het voor enorm veel dingen gebruiken en is voor veel mensen een geschikte oplossing.

Rustgevende kenmerken

Veel mensen die onrust, stress en negatieve gedachten ervaren, kunnen erg veel hebben aan het medicinaal gebruiken van cannabis. De juiste soorten cannabis hebben namelijk rustgevende en ontspannende kenmerken en zorgen ervoor dat je volledig tot rust kan komen. Ook voor bijvoorbeeld mensen met slaapproblemen is cannabis om deze reden ideaal. Waar deze mensen eerst nog nachtenlang niet konden slapen, kunnen ze na het eerste keer gebruiken van medicinale wiet de hele nacht doorslapen. Mensen die bijvoorbeeld tijdens hun werkdag veel bewegen en hierdoor veel last hebben van hun gewrichten, hebben ook veel baat bij het gebruiken van cannabis. Zij kunnen na het gebruik hiervan hun dag door, zonder ook maar ergens last van te hebben. Ook voor bijvoorbeeld migraine en andere soorten hoofdpijn werkt cannabis super.

Het gebruik van medicinale wiet

Veel mensen die medicinaal wiet gebruiken, groeien thuis enkele plantjes. Dit wordt dan ook gedoogd door de wet en je mag tot vijf planten in huis hebben. Het is niet toegestaan, maar ook niet strafbaar en dus kun je dit thuis gewoon kweken. Mensen die medicinaal gebruik maken van cannabis vinden het vaak fijn om zelf hun wiet te kweken, omdat je dan precies weet wat je groeit en wat ermee gebeurt. Wil je dit ook doen? Dat kan. Schaf wietzaadjes aan, plant ze, zorg er goed voor en met een beetje geluk heb je enkele weken later je eigen cannabis. Op https://www.royalqueenseeds.nl/ bijvoorbeeld vind je veel soorten zaadjes van goede kwaliteit.

Ook maken veel mensen gebruik van CBD-olie oftewel wietolie. Dit is een olie waar de werkzame stoffen, de cannabidoïden, inzitten en de THC vrijwel volledig weggehaald is. Dat betekent dat je er dus niet high van wordt, maar je wel de positieve kanten van cannabis ervaart. Dit is ideaal en doordat er geen THC in zit, is dit legaal in Nederland en gewoon in de winkel te verkrijgen. Ook is het haast niet mogelijk om een overdosis van dit middel te nemen en kun je het goed doseren. Bovendien is het voor iedereen geschikt: jong en oud, en zelfs voor dieren is het in kleine doseringen geschikt.

Wanneer jij of je partner erectieproblematiek ondervindt, kan dit vervelende situaties veroorzaken. Het taboe bespreekbaar maken is de eerste stap, maar helpt dit onvoldoende, dan dient de erectiepil veelal als een goed alternatief. Maar wanneer zet je de stap om een erectiepil te nemen en wat zijn de gevolgen van dit hulpmiddel?

Hoe ontstaat erectieproblematiek?

Erectieproblematiek kan verschillende oorzaken hebben. Veelal begint de problematiek echter bij een zekere mate van onzekerheid, maar kan de problematiek ook ontstaan door fysieke problematiek en/of een gebrek aan seksuele spanning tussen jou en je bedpartner. Ervaar je erectieproblematiek, dan uit dit zich geregeld door middel van een vicieuze cirkel, die eruit kan zien, zoals hieronder aangegeven:

  • Faalangst zorgt ervoor dat je afgeleid raakt van je lichamelijke sensaties en minder makkelijk opgewonden wordt. Je bent dan teveel bezig in je hoofd: gaat het dit keer wel goed, wat zal mijn partner van mij vinden, is er iets mis met mij?
  • Je krijgt minder zin om te vrijen, omdat je denkt dat het toch wel niet zal lukken.
  • Als je partner onhandig reageert op een erectieprobleem, word je nog onzekerder.
  • De druk om de presteren wordt dan zo groot (‘als het nu maar wel lukt, het moet lukken!’) dat je je niet kunt overgeven aan je opwinding.

Hoe werkt de erectiepil?

Erectiepillen zorgen ervoor dat een erectie voor een langere tijd stand houdt en dat deze wat steviger is. Ze zorgen ervoor dat er meer bloed naar de penis kan stromen en dat het minder gemakkelijk weer weg stroomt. Hierdoor helpen ze bij opwinding de erectie te versterken en deze makkelijker in stand te houden. Wat belangrijk is om te beseffen, is dat een erectiepil zonder seksuele opwinding niet werkt. De pil zorgt er alleen voor dat de erectie blijft, maar zorgt er dus niet voor dat deze ontstaat.

Aanrader: Libido Forte

Libido Forte is een van de bekendste en meest krachtige erectiepillen die er is. Het merk Libido Forte wordt dan ook veel verkocht in Europa en wordt al jaren gebruikt door duizenden mensen. Een erectiepil kopen, zoals die van Libido Forte, bieden dus een grote kans van slagen. In Azië wordt Libido Forte al heel lang gebruikt als hulpmiddel voor de man om een erectie te krijgen. Door deze stimulans wordt ook meer lustgevoel opgewekt. Libidoforte is een capsule van gelatine met daarin een mengsel van droge kruidenextracten. Dit betekent dat dit product uitsluitend ingrediënten op natuurlijke basis bevat.

Wanneer we hoofdpijn hebben of last van de knie hebben is het makkelijk om een paracetamol of ibuprofen in te nemen. Wanneer de pijn maar niet weg gaat of wanneer deze snel terug komt nemen we vaak meerdere pijnstillers in op een dag. Op de verpakking staat altijd hoeveel u maximaal op een dag in mag nemen maar wat gebeurt er eigenlijk als we te veel in nemen?

Waarvoor kunnen we paracetamol en ibuprofen gebruiken?

Het is soms er onduidelijk waar we welke pijnstiller voor kunnen gebruiken. Ik heb het voor u op een rij gezet om uw pijn beter aan te kunnen pakken. Als u andere medicijnen gebruik, zwanger bent of veel alcohol drink moet u eerst de bijsluiter lezen, het kan dan anders werken waarbij u een andere dosis nodig heeft.

Wanneer gebruiken we paracetamol?

  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Keelpijn
  • Oorpijn
  • Migraine
  • Menstruatieklachten

Of beter Ibuprofen?

  • Gewrichtspijn
  • Griep
  • Verkoudheid

Slecht voor maag en lever

Bij te veel innemen van pijnstillers kan dit schadelijk zijn voor lever en maag. Bij veel en regelmatig gebruik kunnen er maagzweren ontstaan en zelfs bloedingen. De lever heeft het ook niet erg makkelijk, op den duur kan er leverschade ontstaan en het is lastig om dit terug te draaien. Het is dus belangrijk om de bijsluiter te lezen om te zien hoeveel u maximaal per dag in mag nemen.

Hoofdpijn door pijnstillers

Het klinkt een beetje gek maar door regelmatig gebruik van paracetamol kan de hoofdpijn alleen maar erger worden. Wanneer mensen hoofdpijn hebben nemen ze snel een paracetamol, is deze snel weer uitgewerkt en nemen ze de volgende. Zo kan de hoofdpijn juist aangewakkerd worden of kan het juist alleen maar erger worden. Gebruik het dus verstandig anders helpt het niet meer tegen pijn en krijgt u er alleen maar meer pijn.

Gebruik pijnstillers op een verstandige manier en neem op de juiste momenten een pijnstiller.

 

We hebben allemaal wel eens last van pijn, maar sommigen kampen er structureel mee. Vaak wordt er dan naar pijnstillende middelen gegrepen om voor verlichting zorgen. Een aantal middelen zijn dan ook vrij verkrijgbaar. Maar waar dienen die verschillende middelen nu precies voor, en wanneer moet je ermee oppassen? We bespreken een aantal gangbare vormen van pijnbestrijding.

Paracetamol

Neem maar een paracetamolletje, hoe vaak heb je dat niet gehoord in je leven? Het is dan ook de meest gebruikte pijnstiller te wereld. Het wordt dan ook als een relatief veilige pijnstiller beschouwd. Toch moet je paracetamol met mate gebruiken. Te veel paracetamol heeft namelijk nadelige gevolgen voor de lever. Naast pijnstillend werkt paracetamol ook koortsverlagend, waardoor het een gunstig effect kan hebben bij een verkoudheid. Ook heeft paracetamol een ontstekingsremmende werking, maar in mindere mate dan de andere eerdergenoemde functies. Hoewel niet volledig zeker is waarom paracetamol werkt, is de theorie dat het enzymen beïnvloedt die betrokken zijn bij ontstekingsreacties en zenuwbanen beïnvloedt in de gewaarwording van pijn. Naast de eerder genoemde verkoudheid, kan paracetamol voor verlichting zorgen bij artrose, bijholteontstekingen, griep, keelpijn, koorts, menstruatiepijn, migraine en spierpijn. Paracetamol mag niet gebruikt worden bij kinderen onder de zes jaar, tenzij het door middel van zetpillen is die voorgeschreven worden door de huisarts. Mensen met een overgevoelige lever moeten oppassen met paracetamol. Bij zwangerschap zijn geen problemen bij gebruik bekend, maar bij borstvoeding komt de paracetamol wel in de moedermelk terecht, dus moet het gebruik beperkt worden. Doorgaans werkt paracetamol al binnen 15 tot 30 minuten en is het 4 tot 6 uur werkzaam.

Paracetamol met codeïne

Je kunt in de winkel ook paracetamol met codeïne kopen. Is dit dan een soort superparacetamol? Het is een combinatie van paracetamol met cafeïne, dat de opname van paracetamol zou versterken. Hiermee wordt het pijnstillende effect in geringe mate vergroot. Of het verschil waarneembaar is, is maar de vraag. Het is denkbaar dat in enige mate het placebo-effect hierop van toepassing is. Wanneer met mate gebruikt kan het echter weinig kwaad.

Pijnbestrijding

Ibuprofen

Meer dan paracetamol heeft ibuprofen een ontstekingsremmende werking. Omdat het de ontsteking zelf tegengaat, neemt ook de pijn die de ontsteking veroorzaakt af. Ibuprofen is in het bijzonder nuttig bij acute pijn door bijvoorbeeld kiespijn, reuma of kwetsuren. Maar ook bij hoofdpijn, spierpijn, spit en menstruatiepijn kan het verlichting geven. In mindere mate helpt het bij pijn en koorts door griep en verkoudheid. Paracetamol is daar meer geschikt voor. Wel is het belangrijk om te weten dat ibuprofen het eiwit remt dat voor opbouw van maagslijmvlies zorgt, waardoor gebruik van ibuprofen voor maagklachten kan zorgen. Ook kan het ophoping van zout in de nieren als gevolg hebben. Gebruik van ibuprofen tijdens zwangerschap wordt afgeraden, maar vanaf de zevende maand mag het helemaal niet meer. Ook tijdens borstvoeding is het gebruik ervan onverstandig. Ibuprofen werkt doorgaans na 30 tot 60 minuten en de werking duurt zo’n 8 uur.

Cannabis

Ook cannabis is de laatste jaren een geaccepteerd middel om pijn te verminderen. Het kan helpen om spierkramp en spasticiteit te verminderen, evenals bepaalde soorten zenuwpijn. Ook vermindert het druk in het oog. Daarnaast helpt cannabis tegen misselijkheid stimuleert het de eetlust. Het wordt steeds vaker ingezet tegen misselijkheid en braken bij chemotherapie en verlies van eetlust, bijvoorbeeld in de laatste levensfase. Maar ook bij glaucoom en tics zoals bij het syndroom van Gilles de la Tourette kunnen patiënten er profijt van ondervinden. Het wordt soms ook ingezet bij epilepsie, maar of het daarbij echt werkt is nog niet bewezen. Een logische bijwerking van het gebruik van cannabis is het ‘high-gevoel’, duizeligheid en verwardheid. Deze bijwerkingen verdwijnen binnen enkele uren. Gebruik cannabis niet als je eerder een psychose hebt gehad. Een veilige bron om aan cannabis te komen is Zamnesia.

Diclofenac

Hoewel diclofenac voorgeschreven kan worden door een arts, is het in lagere doseringen ook bij de drogist verkrijgbaar. Diclofenac werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is een goed middel om te gebruiken bij jicht, gewrichtspijn, de ziekte van Bechterew, reumatoïde artritis, koliekpijn, menstruatieklachten en bij griep. Wel heeft diclofenac veel wisselwerkingen met andere medicijnen, waardoor het verstandig is om je eerst te laten infomeren door je apotheker, ook als je het zonder recept hebt gekocht. Bij zwangerschap is het gebruik onverstandig, zeker in de laatste drie maanden van de zwangerschap. Diclofenac kan voor maag- en darmzweren en bloedingen zorgen. Gebruik het daarom niet als je eerder zulke klachten hebt ervaren of wanneer je bloedverdunners gebruikt. Het is verstandig om een maagbeschermer te slikken bij het gebruik van diclofenac. Diclofenac werkt vanaf 1 uur na inname en blijft zo’n 6 uur werken.

Pijnstillers, slaapmiddelen en kalmeringstabletten zijn middelen die effectief kunnen zijn tijdens symptoombestrijding. Ze verminderen pijn, zorgen eindelijk voor een goede nachtrust en maken je algemene gemoedstoestand nét iets rustiger. Geen nadelen, toch? Nou – dus wel…

Symptoombestrijdende medicijnen lossen de bron van het problemen niet op. Ze bestrijden slechts tijdelijk een symptoom, terwijl de oorzaak onaangetast blijft. Overmatig gebruik van dergelijke medicijnen kan zo een medicatie verslaving in de hand werken.

Wat is een medicijnverslaving?

Artsen en doktoren geven veelal pijnstillers mee aan patiënten, zodat ze thuis verder uit kunnen zieken. Dat kan in principe geen kwaad, tenzij de patiënt in kwestie er simpelweg niet meer vanaf kan blijven. Een toenemend probleem, want volgens de cijfers telt Nederland ruim een half miljoen medicijnverslaafden.

Sporadisch gebruik van een pijnstiller resulteert niet direct in een medicijnverslaving. Maar overmatige consumptie van dergelijke middelen kan wél zorgen voor een mate van onafhankelijkheid: het gevoel niet langer zonder te kunnen.

Waaraan herken ik een (beginnende) medicijnverslaving?

Een medicijnverslaving is te herkennen aan twee soorten symptomen. De ene categorie omvat de geestelijke symptomen. Een algehele afwezigheid, bijvoorbeeld. Of een doorlopende, sombere stemming die neigt naar een depressie. Patiënten lijken versuft te zijn – veroorzaakt door de gevoelsmatige afhankelijkheid van een specifiek middel.

De tweede categorie bestaat uit lichamelijke klachten. Een medicijnverslaving uit zich lichamelijk op verschillende wijze, bijvoorbeeld door misselijkheid, hevige transpiratie en zelfs pijn in de spieren. Daarbij moet worden opgemerkt dat middel A een andere uitwerking heeft dan middel B. Het resultaat van het overmatig gebruik van slaapmiddelen ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan het effect van te veel kalmeringstabletten.

Wat kan ik doen aan een medicijnverslaving

Wat kan ik doen aan een medicijnverslaving?

Denk je zelf te maken te hebben met een beginnende verslaving? Of ken je iemand in je omgeving die met dergelijke problemen te maken heeft? Dan helpt het om hierover in gesprek te gaan met een kennis of partner. Professionele hulp zoeken kan natuurlijk ook. Behandeling van medicijnverslaving verloopt meestal via online consulten, zo kun je de adviezen van je behandelaar direct in je dagelijks leven toepassen.

Meer informatie over de symptomen en (online)behandelingen van medicijnverslaving vind je op de informatiepagina van Trubendorffer.

Het pneumokokken vaccin werd in 2018 al geadviseerd voor mensen tussen de 60 en 80 jaar. Eens in de 5 jaar zouden ze deze vaccinatie aanbieden en kan samen met de griepprik gehaald worden. Naar aanleiding van het coronavirus hebben ze opnieuw gekeken naar het vaccin en de noodzaak hiervan.

Wat zijn pneumokokken

De pneumokokkenziekte is een verzamelnaam voor verschillende ziekten die veroorzaakt worden door een bacterie. In de meeste gevallen zal dit gaan om een oor- en longontsteking maar het kan ook bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Ouderen en kleine kinderen zijn hier het meest gevoelig voor. Van de ouderen die in het ziekenhuis opgenomen worden door de pneumokokkenziekte overlijdt 15%. Bij mensen die de pneumokkokenziekte gehad hebben is de kans op overlijden ook verhoogd. Elk jaar worden ongeveer 10.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen door de ziekte. Er zijn geen opvallende patiënten met corona en de pneumokokkenziekte maar door het vaccin opnieuw te introduceren zal de ziekenhuisopnamen hierdoor wel verminderen.

Voor wie is het vaccin?

In 2018 is het geïntroduceerd voor mensen tussen de 60 en 80 jaar. Ze geven nu prioriteit aan mensen tussen de 70 en 79 jaar. Zij zullen hier het meest vatbaar voor zijn en zullen voorrang krijgen op dit vaccin. Door deze mensen het vaccin te geven wordt de meest kwetsbare groep die vaak ernstig ziek wordt bespaard. Het zal dan ook zorgen voor minder ziekenhuis opname en minder lasten in de zorg. Als u in aanmerking komt kunt u dus voorrang krijgen op dit vaccin.

Medische risicogroep

Er is ook een vaccin voor mensen in de risicogroep, dit is voor mensen met een ernstig verstoorde afweer. Zij kunnen ook het vaccin halen om zo zichzelf te beschermen. Er is echter een groep bij gekomen die voor dit vaccin in aanmerking komt. Mensen die het coronavirus hebben gehad en die daardoor longschade opgelopen hebben komen ook in aanmerking. Ze zijn hierdoor extra vatbaar geworden voor de ziekte en kunnen hierdoor een extra ziekenhuis opnamen voorkomen.

Het vaccin

In het vaccin zitten 23 verschillende soorten pneumokokken verwerkt en zal hier tegen beschermen. Dit zijn de belangrijkste en de meest voorkomende pneumokokken. Er is ook een extra vaccin die nog eens tegen 13 extra soorten werkt. In totaal zijn er 90 verschillende soorten dus de kans bestaat dat u het alsnog krijgt. De kans wordt door het vaccin een stuk kleiner omdat dit werkt tegen de grootste groep die in Nederland voorkomt.

Lees het hele bericht over deze vaccinatie bij het RIVM.

Pin It