Rubriek

Gokken

Rubriek

Sinds het begin van de coronacrisis zijn we massaal aan het gokken en beleggen geslagen. Uit onderzoek van het AFM blijkt dat maar liefst 2 miljoen huishoudens aan het beleggen zijn en dat de interesse in online gokken ook toeneemt.

Hoe aantrekkelijk geld inzetten met de kans om meer geld te verdienen, dus gokken, ook is; je moet weten dat het van invloed is op je gezondheid en de rest van je dagelijks leven. Wanneer je regelmatig gokt, is de kans groot dat je een gokverslaving ontwikkelt. Daar kleven allerlei vervelende risico’s aan.

Gokverslaving: wat is dat precies?

Om te weten wat de risico’s van gokken zijn, is het goed om eerst te weten wat een gokverslaving precies inhoudt en wanneer er sprake is van een verslaving. Er zijn namelijk genoeg mensen die met beleid kunnen gokken zonder dat hun dagelijks leven in het teken staat van dit ‘spelletje’. In het geval van een gokverslaving ben je lichamelijk en geestelijk afhankelijk van het ‘moeten gokken’. Bij zo’n verslaving is het moeilijk om te stoppen en komt het regelmatig voor dat je al je geld op dat moment moet stoppen in het gokspel.

Bij een gokverslaving beland je regelmatig in een soort roes waar je niet eenvoudig uit kunt komen. Het probleem hierbij is dat het allang niet meer om winnen gaat, maar om de kick die je krijgt van het gokken zelf. Daardoor wordt er een deel in je hersenen geprikkeld waardoor je die roes krijgt waar je je voor heel even goed door gaat voelen. Merk je bij jezelf dat je niet meer kunt stoppen met gokken en dat je geen controle hebt over je keuzes en vervolgens tóch gaat gokken? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent.

Waarom gokken zo verslavend is

Wat zo opvallend is aan gokken is dat niet iedereen gevoelig is om eraan verslaafd te raken. Dit hangt onder andere af van een aantal persoonlijke en maatschappelijke factoren. Zo zien de specialisten van verslavingsinstelling Hervitas bijvoorbeeld vaak dat mensen met een laag zelfbeeld of andere problemen gevoeliger voor gokken zijn dan mensen die dit niet hebben. Mensen die eenzaam zijn of die niet goed weten hoe ze met spanning in of uit het dagelijks leven om moeten gaan, worden sneller verslaafd aan gokken. Dat maakt gokken dus een soort vlucht.

Die roes waar we het eerder over hadden, zorgt ervoor dat ze hun dagelijkse problemen voor heel even vergeten. Natuurlijk helpt het ook dat je constant een (niet heel realistisch) vooruitzicht hebt op winst waarbij je grote geldbedragen kunt winnen. Maar: dat is niet de belangrijkste reden waarom gokken zo verslavend is. De grootste reden is de constante spanning waardoor je hersenen geluksstofjes aanmaken. Des te langer je bezig bent, des te meer tijd en prikkels je nodig hebt om die stofjes te voelen waardoor je maar door blijft gaan.

Grootste risico van gokken: geldproblemen

Ben je eenmaal verslaafd aan gokken dan is er geen gemakkelijke weg terug. Het grootste risico is dat je in de financiële problemen raakt. Des te meer geld je vergokt des te meer geld je nodig hebt om weer in die roes te komen en om weer die kick te krijgen. Daarom krijgen veel mensen die gokverslaafd zijn schulden waar ze maar moeilijk uit kunnen komen. Om uiteindelijk toch aan geld te komen, kiezen sommige mensen voor het criminele pad waar maar moeilijk uit te komen is.

Gokken zorgt voor sociale problemen

Daarnaast krijgen veel gokverslaafden te maken met sociale problemen omdat ze al hun tijd steken in gokken. Ze verwaarlozen vrienden en familie tot het moment dat ze niet meer terug kunnen en die vrienden en familie niets meer met ze te maken willen hebben. In het begin merk je daar misschien nog niet zoveel van, maar naarmate je langer gokt is de kans op sociale breuken enorm groot. Daar ga je ook geestelijk en zelfs lichamelijk last van krijgen.

Psychische en lichamelijke problemen door gokken

Door al die problemen met geld, sociale contacten en de drang naar het krijgen van een roes ga je automatisch minder goed in je vel zitten. Je geestelijke gezondheid wordt enorm aangetast. Ook dit zul je niet direct merken, maar pas na verloop van tijd wanneer je al wat langer aan het gokken bent. Je voelt je energieloos, down en je hebt geen zin om dingen te ondernemen. Hierbij kun je zelfs lichamelijke klachten krijgen omdat je minder goed voor jezelf kan zorgen. Bij een gokverslaving komen klachten als hoofdpijn, afvallen, zweten en maagpijn vaak voor.

De laatste jaren zijn steeds meer Nederlanders gaan beleggen en gokken. Uit onderzoek blijkt dat aan het einde van 2021 maar liefst 2 miljoen huishoudens in ons land aan het beleggen zijn geslagen.

Bij zowel beleggen als gokken wordt er vaak gesproken over de eventuele gevolgen ervan. Op zo’n manier omgaan met je geld wordt namelijk vaak enorm spannend gevonden. Wat voor invloed heeft zoiets op je brein? In dit artikel lees je meer over hoe gokken, en met in het specifiek verantwoord voetbalwedden, van invloed is op je hersenen.

Gokken zorgt voor de nodige spanning in hersenen en lijf

Als er in ieder geval iets zeker is dan is het wel het feit dat de onvoorspelbaarheid van gokken als heel spannend wordt ervaren. Je hart gaat sneller kloppen, je krijgt het warmer en je wordt helemaal excited. Dat doet wat met je hersenen. Vaak wordt dit gevoel ook wel vergeleken met het gevoel wanneer je drugs of alcohol hebt gehad. In je brein wordt er namelijk niet zo heel veel onderscheid gemaakt. 

De spanning zorgt ervoor dat je brein een bepaald geluksstofje, namelijk dopamine, aanmaakt. Deze stof geeft je een fijn gevoel en kan ertoe leiden dat je alsmaar meer van dat gevoel wil voelen. Dat is een van de dingen wat gokken met je doet. Logischerwijs kan dit gevoel ervoor zorgen dat je verslaafd wordt aan gokken. Gelukkig is niet iedereen gevoelig voor verslavingen, maar de scheidingslijn is voor velen wel erg dun.

Hersenen worden actiever door gokken

Deze geluksstofjes komen niet zomaar vrij. Door het gokken op voetbal of iets anders worden bepaalde delen in je hersenen geactiveerd, namelijk de prefrontale cortex en het ventrale striatum. Je prefrontale cortex staat in directe verbinding met het limbisch systeem. Dat systeem is verantwoordelijk voor de verwerking van je geheugen en emoties. In combinatie met de activatie van het ventrale striatum zorgen je hersenen ervoor dat die stofjes vrijkomen en dat je alerter en actiever bent. 

Wat interessant is om te weten, is dat deze stofjes bij beginnende gokkers of bij recreatieve voetbalgokkers vrijkomen op het moment van winst. Professionals of mensen die verslaafd zijn, voelen dergelijke geluksgevoelens al wanneer ze denken dat ze winst aan het maken zijn. Dat is dus in de minuten vlak voordat ze gaan winnen. Hun hersenen zijn al meer ontwikkeld in het ervaren van dit geluksgevoel. Dit betekent ook dat je je hersenen als het ware kunt trainen. Des te meer je gokt, des te langer het duurt voordat dat gevoel ontstaat. Daarom wil een verslaafde vaak ook verder gaan op het moment dat dat eigenlijk niet slim is.

Je komt in een soort flow door gokken

Wetenschappelijk gezien is dat niet heel gek. Door het gokken en de drang naar dat fijne gevoel dat je soms krijgt bij het maken van winst kun je in een soort flow raken. In die flow ervaar je alleen maar de zoektocht naar dat fijne gevoel en kun je zelfs chagrijnig of boos worden wanneer je dat gevoel niet ervaart. Je voelt een soort drang naar dopamine. Die drang wordt alleen maar vervuld door nog vaker te gokken met als resultaat dat je verslaafd aan gokken wordt. Een gokverslaving kun je door verschillende aspecten bepalen, waaronder:

  • Snel en gemakkelijk verhogen van de inzet
  • Je hebt het gevoel dat je moet blijven gokken
  • Heb je een spel verloren? Dan wil je meteen verder spelen
  • Je bent snel geïrriteerd of zelfs boos
  • Al het geld dat je hebt, wil je in gokken of voetbalwedden stoppen
  • Je krijgt verstoorde relaties met de mensen om je heen
  • Slapen wordt lastiger, omdat je zo bezig bent met gokken
  • Je krijgt financiële problemen die je het liefste negeert.

Verandert gokken of voetbalwedden het brein?

Het is nog onduidelijk of voetbalwedden of gokken het brein daadwerkelijk kan veranderen. Feit is wel dat het voor een bepaalde tijd van invloed is op hoe je hersenen werken. Je hersenen reageren met de aanmaak van dopamine op de constante staat van spanning en emoties. Vervolgens duurt het steeds langer voordat je dat fijne gevoel voelt naarmate je meer gaat gokken. Op die manier put je als het ware je hersenen en de aanmaak van de geluksstofjes een beetje uit.

Één ding wat wel vaststaat, is in ieder geval dat het brein van een gokker er na enkele jaren anders uitziet dan de hersenen van iemand die niet gokt, blijkt uit deze longread van NPOkennis. Hierbij is echter niet duidelijk in hoeverre dat brein van de gokker al anders was voordat hij of zij begon met wedden of gokken. Er moeten jarenlange studies worden gedaan om hier enig bewijs van aan te kunnen tonen. Voor iedereen die interesse heeft in gokken of voetbalwedden geldt: zorg ervoor dat je altijd bezig bent met verantwoord voetbalwedden om zo én meer geld te kunnen verdienen én je lichamelijk en geestelijk goed te blijven voelen.

Online gokken is spannend. Als we iets spannend vinden, verkrampen onze spieren en nemen we een ongezonde houding aan. Daarom is het belangrijk om oefeningen te doen tijdens het computeren of het online gokken. Tot slot is er ook een oefening voor wie al handklachten heeft.

Met de voeten trappen

Om deze oefening uit te voeren, kan men gewoon blijven zitten. Deze oefening is tijdens het spelen uit te voeren. Plaats de beide voeten op de grond en sla ze snel op en neer. Het lijkt dan net alsof er ter plaatse gelopen wordt. Begin traag en drijf de snelheid op. De hartslag zal stijgen en daarna zullen ook de beenspieren wat pijnlijk worden. Toch is dit een goede oefening om de beenspieren te trainen.

Deze oefening maakt wel een beetje herrie, maar is de moeite waard. Dankzij deze oefening gaat de conditie een stukje vooruit, zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen.

In de ‘bidpositie’ zitten

Deze oefening kan prima tijdens een potje online Blackjack uitgevoerd worden: de bidpositie. Zit rechtop en plaats de voeten naast elkaar op de grond. Breng daarna de handen samen, alsof men moet bidden. Druk de beide handen zo hard mogelijk tegen elkaar. Geef niet op en houd dit ongeveer 10 tot 30 seconden vol. Langer is ook een goed idee. Laat daarna helemaal los. Herhaal dit een aantal keren, zonder de aandacht voor het spel te verliezen.

De schouders strekken

Als we naar een scherm kijken, zitten we gebogen voor het scherm. Dit is funest voor de spieren en pezen in onze schouders. Daarom is het een goed idee om de schouders te strekken. Haal de schouders omhoog en houd ze daar vast. Doe dit enkele seconden. Laat daarna weer los en herhaal deze oefening vijftien keer.

Deze oefening kan ook uitgevoerd worden door de schouderbladen achteruit te drukken, totdat ze elkaar bijna raken. Houd de schouderbladen daar een paar seconden. Daarna kunnen de schouderbladen weer los. Voer deze oefening een aantal keren uit.

Elleboog naar de knie

Tussen de spellen door kan deze oefening worden uitgevoerd. Het is geen optie om door te blijven spelen terwijl deze oefening wordt uitgevoerd. Dit is een wat uitgebreidere oefening.

Ga rechtop in de stoel zitten en plaats de handen aan de zijkant van het hoofd. Breng de elleboog naar de tegenovergestelde knie. Breng de linkerelleboog bijvoorbeeld naar de rechterknie, terwijl deze omhoog wordt gebracht. Bewaar de positie even en ga dan weer recht zitten. Voer de oefening nogmaals uit, maar dan in de tegengestelde positie.

Houd er rekening mee dat deze oefening in kleine stappen uitgevoerd moet worden. Maak geen grote bewegingen met de armen en benen.

De polsen draaien

Het blijven typen in de chat van het casino, of het aanklikken van kaarten met de muis: we gebruiken de polsen meer dan gewenst. Dat levert vroeg of laat klachten op. Probeer daarom deze oefening eens.

Laat de armen hangen langs het lichaam of op schoot. Maak met de handen en polsen daarna een cirkelbeweging. Doe dit eerst de ene kant op, en daarna de andere kant. Met deze oefening wordt de bloedsomloop en de soepelheid in de polsen verbeterd.

Vuist maken

Wie al last heeft van een pijnlijke hand door een overdaad aan computeren of met de smartphone bezig zijn, kan het best een vuist maken. Ga hiervoor rechtop staan of zitten.

Steun bij voorkeur met de onderarm op tafel. Er kan ook een stoelleuning gebruikt worden. Neem nu een zachte bal in de pijnlijke hand. Probeer afwisselend krachtig in het balletje te knijpen en daarna weer te ontspannen. Doe dit tien keer achter elkaar. Dit noemen we een sessie.

Voer deze sessie twee keer per dag uit. Denk erom dat de oefening begint met gespreide vingers.

Op deze manier blijf je in elk geval fit tijdens het gokken.

Een gokje wagen lijkt onschuldig. Het kan een vorm van ontspanning zijn. Toch kan het behoorlijk uit de hand lopen. Waar online gokken kan beginnen met het spelen met een paar euro, kan het eindigen in duizenden euro’s schuld en een gokverslaving. Online gokken is dan ook niet voor niets verboden. Hoe zit het met de gevaren van online gokken?

Het gebrek aan controle

Een probleem dat gokverslaving in de hand werkt, is het gebrek aan controle. Deze controle is tweeledig: controle vanuit de overheid en controle vanuit  de gokker zelf. De controle vanuit de overheid zou geregeld moeten zijn: gokken is alleen toegestaan in een door de Nederlandse overheid aangewezen casino. Toch heeft de overheid geen totaaloverzicht over gokkers.

Wie gokt er? Voor hoeveel geld wordt er gegokt? En wie grijpt in als het tot een verslaving komt? Feitelijk zijn er geen instanties die dat controleren en die gokkers voor grote fouten kunnen behoeden. Het is een eigen verantwoordelijkheid. Hoewel het voor online casino’s gemakkelijk zou zijn om bij te houden hoeveel er al is ingezet, wordt er geen stop op het spel ingebouwd.

Dat houdt in dat spelers hun hele inkomen kunnen vergokken. Vanaf het moment dat de speler niet meer helder kan nadenken en een constante drang om te winnen heeft, is de persoonlijke controle zoek. We spreken dan stilaan van een gokverslaving. Het is dan te laat om een verslaving te voorkomen, maar niet te laat om een verslaving te genezen.

(Online) gokken werkt verslavend

Online is de drempel om te spelen lager dan in het echt, beschrijft het verslavingsinstituut Jellinek. Er hoeven geen echte kaarten geschud worden en je speelt met gemak online op meerdere spellen. Je kunt als speler altijd (letterlijk 24/7) toegang krijgen tot het online spel en je wordt verwend met casino bonussen. In het echt wordt je aan de deur geconfronteerd met mensen die zouden kunnen vinden dat je je wel erg vaak in het casino begeeft. Online is dat niet zo. Daardoor is er gebrek aan sociale controle en moet je sterk in de schoenen staan om een online casino te ontlopen.

Hoe weet je nu of je verslaafd bent aan online gokken? Jellinek omschrijft dat als: “Steeds vaker spelen, om steeds meer geld, zonder het nog leuk te vinden.” Het gokken is niet meer ontspannend, maar een verplichting. Daardoor liegt de speler steeds vaker en wordt er geld geleend. De speler wordt somber en daardoor wordt er nog meer gegokt. De speler zit in een neerwaartse spiraal en is verslaafd.

Het verhaal van Donny: zelfmoord door gokschulden

Een voorbeeld van wat er met gokverslaafden kan gebeuren, is het trieste verhaal van Donny, dat werd verteld bij EenVandaag. Op 17 januari wordt Donny naar het ziekenhuis gebracht, nadat hij met zijn auto het kanaal is ingereden. Hij overlijdt in het ziekenhuis en zijn familie blijft vertwijfeld achter. Waarom reed hij bewust het kanaal in?

Zijn moeder en schoonzus besluiten Donny’s telefoon te doorzoeken. Daaruit blijkt dan al snel dat hij een serieus probleem had: er stond een gokschuld van 70.000 euro open. In twee jaar tijd zette hij meer dan 270.000 euro in op een online gokwebsite, voornamelijk op sportwedstrijden.

Volgens zijn familie hebben zij al die tijd niet doorgehad dat hij gokverslaafd was. Uit documenten van Unibet blijkt dan ook dat Donny’s verslaving geleidelijk werd opgebouwd. Hij gokte in het begin met slechts vijf euro. Aan het eind gokte hij met wel tweeduizend euro. Hij zegde zijn baan op om fulltime te gokken en daar ging het mis. Wekelijks zette hij zo 30.000 euro in en verloor keer op keer. Het leverde hem grote schulden op. Uiteindelijk zag Donny geen andere uitweg meer dan zelfmoord te plegen.

Hulp vinden bij een gokverslaving of gokschulden

Wie denkt zelf gokverslaafd te zijn, doet er goed aan hulp te zoeken. De stap naar professionele hulp kan te groot zijn. Daarom is het zaak eerst aan bekenden zoals vrienden en familie te vertellen dat het gokken een probleem is geworden. Vertel met hoeveel geld er gespeeld wordt en wat de verliezen zijn. Vrienden en familie kunnen dan aan de bel trekken bij professionele organisaties.

Professionele organisaties die helpen bij online gokverslavingen zijn ondermeer het instituut Jellinek, Brijder en de Yes We Can Clinics. Jellinek biedt ook een online zelfhulpprogramma. Toch is het de moeite waard om te vermelden dat een persoonlijk programma de voorkeur heeft.

Wie toch liever wil chatten over zijn of haar problemen, kan dit doen via zogenaamde chatservices. Het Trimbos-instituut heeft bijvoorbeeld een online chat, waaraan verschillende instellingen gekoppeld zijn.

 

Gokverslavenden zijn bereid veel tijd op te offeren die ze normaal besteden aan andere zaken, wat leidt tot zwaarlijvigheid en algemene slechte fysieke en mentale fitheid. Het blokkeren van online gokken kan je beste gok zijn om je gezondheid te herstellen.

Gok jij je goede gezondheid weg?
Naarmate men op volwassen leeftijd groeit, komt sportparticipatie minder vaak voor. Naarmate je ouder wordt, hebben mensen de neiging zich meer bezig te houden met andere dingen, zoals een baan hebben of hun opleiding afmaken. Alleen in die vrije tijd kunnen mensen proactieve activiteiten zoeken die welzijn en lichamelijke gezondheid bevorderen. Helaas wordt fysieke fitheid een karwei zoals vele andere activiteiten in het leven: hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is om je ertoe te zetten. Met het gemak van het internet tegenwoordig, en het bestaan van de TV en mobiel, is een lui alternatief makkelijk tot hobby verworden. Hierdoor neemt het aantal verslaafden ook toe. Denk aan tv verslaafden, drankverslaafden en spelletjesverslaafden. Onder die laatste categorie vallen ook de gokverslaafden. Een verslaving met nog verregaandere consequenties dan alleen extreem geldverlies.

Gokverslaving en Fysieke consequenties
Door de toegankelijkheid van online gokken kunnen mensen gokken wanneer ze maar willen. Bovendien leiden het lokmiddel en de verslavende aard van gokken doorgaans tot goksessies die soms tot twaalf opeenvolgende uren duren. Meestal gaan deze ‘sessies’ gepaard met andere activiteiten waarvan is aangetoond dat ze worden geassocieerd met gezondheidswaarschuwingen zoals alcoholische dranken en sigaretten. Hoeveel gezonder zou iemand zijn als hij de computer zou verlaten en 20 minuten naar buiten zou lopen?

Gezond verstand zou ertoe leiden dat men afleidt dat online gokken de toewijzing aan lichaamsbeweging vermindert. Dit kan onder meer resulteren in een verhoogde body mass index (BMI). Lange termijn kan een verhoogde BMI kan leiden tot de ontwikkeling van bepaalde ziekten, waaronder hart- en vaatziekten. Studies hebben aangetoond dat een verlaging van het lichaamsgewicht helpt om de BMI binnen een normaal bereik te houden en de symptomen die gepaard gaan met vele kwalen kan vertragen.

Hoe zit het met de geestelijke gezondheid?
De achtbaan geassocieerd met online gokken zal grote schade aanrichten aan de geestelijke gezondheid. De goede sessie, waarbij een enkele sessie kan bestaan ​​uit verhoogde adrenaline geassocieerd met een winnende pot, zorgt ervoor dat de verslaafde op zoek gaat naar dezelfde of een nog grotere prikkel. Om hetzelfde gevoel te kunnen ervaren. En dus worden soms de inzetten verhoogd, of wordt er in de volgende sessie net zo lang doorgespeeld totdat er weer zo’n winst wordt behaald. Je raadt het al, vaak blijft die uit en heeft de speler zichzelf kapot gespeeld. Dit ‘doorgaan’ tot het einde is een typisch kenmerk van gokverslaving . Het komt omdat de persoon in kwestie zichzelf niet meer weet af te remmen. Vergelijk het met iemand die verslaafd is aan Chips. De bodemzucht is 1 op 1 te vergelijken met het ‘opspelen’ van je casinofiches.

Deze slechte, enkele “sessie” kan ook bezaaid zijn met extreem negatieve financiële schommelingen die gevoelens van verdriet en spijt veroorzaken. Gokken kan een persoon schijnbaar succesvol maken in vele aspecten van het leven, maar zich tegelijkertijd onvoldoende voelen.

Wie ben ik?
De meeste online pokerspelers en casinospelers hebben de neiging om meerdere identiteiten te creëren. Het is moeilijk om de twee te scheiden, en overlapping doet zich voor. De verwoesting die gepaard gaat met een slechte “sessie” kan ertoe leiden dat mensen even niet meer naar hun werk kunnen komen. De achtbaanrit lijkt ook van invloed te zijn op persoonlijke relaties. Relatieproblemen in combinatie met financiële tegenspoed (ook typisch voor online gokkers) is een recept voor rampen.

Dus wat nu?
Doe een stap achteruit en kijk naar jezelf in de spiegel. Beweeg jezelf naar een tijdstip in het verleden voordat je online gokte. En keer dan terug naar het heden. Stel jezelf deze vragen: Ben je nu gelukkiger? Heb je nu meer energie? Vind je jezelf nu leuker? Als een van deze vragen met een “NEE” wordt beantwoord, is het misschien tijd voor verandering. Hier is mijn laatste suggestie over dit onderwerp, stel jezelf deze vragen terwijl je een mooie wandeling maakt naar buiten. Je voelt je beter!

Hulp
Uiteraard is een wandeling voor echte verslaafden niet de oplossing. Zij moeten hulp zoeken bij daarvoor bestemde instanties. Een bekende afkick kliniek voor gokverslaving is Jellinek. Hun praktijk vind je op het internet. Maar de eerste stap is om het probleem vooral ook kenbaar te maken bij je naasten. Hoe moeilijk dat ook is. Want een probleem als dit alleen oplossen is vaak echt teveel gevraagd.

Vandaag de dag is het niet alleen meer mogelijk om bij fysieke casino’s te gokken, maar is ook spelen bij een online casino zeker mogelijk. Het voordeel voor de mensheid is daarbij dat de bereikbaarheid van casinospellen toegenomen is. Er zijn immers tientallen Nederlandse casino sites die spellen aanbieden om prijzen op te winnen. De mogelijkheid om te gokken is voor veel mensen heel verleidelijk en dat brengt logischerwijs ook de nodige risico’s met zich mee. Gokverslavingen komen dan ook vaak voor en de ellende die een mens daarvan kan hebben is vaak niet meer te overzien.

Verslaafd aan online gokken

Als je verslaafd raakt aan online gokken brengt dit een aantal zaken met zich mee. Om te beginnen is het vaak zo dat spelers te ver gaan met hun budget. Er wordt meer geld gespeeld als dat er gemist kan worden, wat het financiële plaatje thuis in gevaar brengt. Verder is het zo dat er vaak ook crimineel gedrag ontstaat bij spelers die verslaafd zijn aan gokken, omdat zij er alles aan doen om aan geld te komen waar mee in kan worden gezet. Mensen die online gokken en verslaafd zijn hebben bovendien vaak een niet al te best humeur en kunnen moeilijk stoppen. Een belangrijke tip die je dan ook zou kunnen volgen om niet verslaafd te worden is om vooraf te bepalen welk bedrag je maximaal wilt gebruiken en hoe lang je aan een casinosessie gaat spelen. Zo beperk je het risico op grote verliezen en een verslaving, zodat je langer plezier kan hebben van je eigen geld.

Tips om van een verslaving af te komen

Ben je bij een online casino gaan spelen en ook verslaafd geworden aan gokken? Dan is het van belang om zo snel mogelijk van je verslaving af te komen. Onderstaand daarom een aantal tips die je kunt volgen om van een verslaving af te geraken.

  • Laat je saldo bij een casino uitbetalen
  • Sluit vervolgens je account voor een bepaalde periode
  • Ook geheel je account laten blokkeren is een mogelijkheid
  • Neem contact op met een gokverslavingsinstantie als AGOG
  • Erken dat je verslaafd bent en laat je helpen zolang als nodig is

Zoals je kunt zien in ons artikel is het helemaal geen pretje om gokverslaafd te worden. Houdt goed rekening met het feit dat dit bovendien niet alleen invloed zal hebben op je zelf. Ook je omgeving zal er last van hebben als je verslaafd bent. Ongemerkt uit je namelijk ander gedrag en de financiële gevolgen van een verslaving kunnen ook al snel bij een gezin merkbaar worden. Mocht je eventueel bij een online casino gaan gokken, dan is het zeker raadzaam om op een verstandige manier met je geld inzetten te plaatsen.

Mocht je kiezen voor een online casino? Ga dan bij een betrouwbaar online casino gokken. Deze houden je speelgedrag in de gaten en zullen ingrijpen als je verdacht speelgedrag vertoont.

Hoe kan ik veilig online gokken?

Ergens in het leven van de volwassen Nederlander komt er een dag dat men eens een gokje wilt wagen in een online casino. Voor veel spelers is het een perfecte manier om spanning en sensatie te beleven of om eens tot rust te komen, voor iedere speler is het anders. Het gemak van een online casino is wat veel mensen aantrekt, je hoeft de deur niet uit of in de auto te stappen, men kan gerust een wijntje of twee drinken zonder een taxi naar huis te moeten pakken; gokken kan tegenwoordig vanuit het comfort van je eigen woonkamer. Maar wat nou als recreatie verandert in een ongewenste verslaving? Dan is de lol van af en toe een tango dansen met het geluk er snel vanaf. Niet alleen voor de speler zelf is gevaarlijk om het gokgedrag niet in de hand te hebben, voor de naaste familieleden en vrienden kan een gokverslaving ook zeer belastend zijn.

Wat zijn de symptomen van een gokverslaving?

Het herkennen en erkennen van een gokverslaving is de eerste stap van aanpak. De persoon in kwestie moet zich openstellen voor het feit dat hij of zij een probleem heeft en geholpen moet worden. Vaak is het niet direct aan de buitenkant te zien of een persoon aan een gokverslaving lijdt, in de meeste gevallen gebeurt het gokken achter gesloten deuren. Maar wanneer familie en vrienden zich bewust zijn van de symptomen die op een verslaving kunnen duiden, kan men sneller te hulp schieten. Symptomen kunnen zich voordoen in fysieke en mentale signalen.

Fysieke signalen van een gokverslaving:

Wanneer een persoon worstelt met een gokverslaving zal dat ook aan de buitenkant te zien zijn. Het verspelen van te veel geld en in de problemen komen qua financiële situatie weegt zwaar op de persoon in kwestie. Dit kan men merken aan:

  • Slapeloosheid, gepaard met wallen onder de ogen.
  • Bleke huid
  • Gewichtsverlies en verlies in eetlust door stress
  • Gewichtstoename en toename in eetlust door stress
  • Acne en verslechterde conditie van de huid ten gevolge van stress en slechte levensstijl.

Mentale signalen van een gokverslaving:

Naast de fysieke symptomen zijn er zeker ook mentale lasten waar de verslaafde persoon mee te kampen krijgt. Helaas is het moeilijker voor de naaste omgeving van de verslaafde om dit op te merken. Vaak veroorzaakt een gokverslaving extreme vormen van angst en paniekaanvallen bij de verslaafde, omdat ze geen controle meer hebben over hun impulsieve drang om te gokken. Andere symptomen kunnen zich voordoen in:

  • Depressie, een hopeloos gevoel en angst (in extreme gevallen negatieve gedachten over het beëindigen van zijn of haar leven).
  • Woede-uitbarstingen of een gevoel van onmacht.
  • Pleinvrees of niet meer uit huis willen komen
  • Verminderde behoefte aan sociale bezigheden.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik veilig gok?

In alle gevallen is het belangrijk dat spelers zich vertrouwd en beschermd voelen wanneer ze een online casino naar keuze betreden. Wanneer spelers nog niet zeker zijn van welk online casino bij hen past, kunnen ze altijd de hulp raadplegen van gespecialiseerde websites die casino’s vergelijken met elkaar. Deze websites zijn compleet uitgerust met recensies die de voor- en nadelen van casino’s benoemen, de soorten bonussen, de licenties waar het casino over beschikt en de klantenservice die elke speler vriendelijk te woord staat. Wanneer je als speler besluit om je aan te melden bij een casino dat bij jou in de smaak valt dan kan je als speler op enkele dingen letten die je gerust doen stellen.

Elk legitiem en veilig casino is in het bezit van een licentie die alleen afgegeven wordt door één van deze instanties: Malta Gaming Authority (MGA), UK Gambling Commission, Curacao Egaming en de Kansspel Commissie. Wanneer je het symbool van deze instanties op een online casino ziet dan kun je er zeker van zijn dat het online casino haar zaakjes op orde heeft. Daarnaast hebben spelers ook zelf de kans om hun speelervaring aan te passen naar hun wensen. Zo kunnen gokkers vaak hun inzetlimiet, stortingslimiet en verlieslimiet instellen om ervoor te zorgen dat ze niet over hun eigen grenzen gaan. Spelers zijn dus tegenwoordig in goede handen bij online casino’s.

Mocht je het vermoeden hebben dat een vriend of familielid worstelt met een gokverslaving, aarzel dan niet om direct in te grijpen en een hulplijn raad te plegen.

Pin It