Rubriek

Groente en fruit

Rubriek

De winkels liggen er vol van. Kleine voorverpakte zakjes fruit. Ook in de kiosk, kantines en kleine to go winkeltjes zijn de zakjes fruit te vinden. We moeten met elkaar gezonder eten en een zakje fruit in plaats van een ham/kaas croissantje lijkt de beste keuze maar is dit ook zo?

Voorverpakt fruit

Een hele meloen snijden of een klein bakje voorgesneden meloen kopen? Voorgesneden fruit kopen is makkelijk, de portie is direct goed en u hoeft niet gelijk een hele meloen binnen een paar dagen op te eten. Natuurlijk is het een stukje gemakzucht maar is een voorgesneden meloen net zo gezond als een grote meloen die u zelf moet aansnijden?

Gesneden en voorverpakt fruit is minder langer houdbaar dan de grote variant met schil. Omdat het fruit al gesneden is worden stukjes appel in een luchtdichte verpakking aangeboden. Toch zal naar een tijdje ook het fruit in de luchtdichte verpakking vergaan. Zolang het fruit niet rot heeft het voorverpakte en gesneden fruit dezelfde vitamine als de grote variant. Een zakje fruit kopen is dus zeker een gezonde optie in de supermarkt. Of al die voorverpakte fruit met vele plastic verpakkingen een goede keuze is voor het milieu is een andere vraag.

Zijn voorverpakte zakjes fruit gezond?

Het antwoord op deze vraag is ja. In bijna alle gevallen bevatten de pakjes fruit net zoveel vitamine als de grote variant. U kunt uw kinderen of kleinkinderen dus met gerust had een gesneden pakje mango of meloen geven. Een dagje naar het park of de dierentuin? Snij van te voren uw fruit en neem deze mee in luchtdichte bakjes of sprint bij haast naar de supermarkt om de kant en klare zakjes in huis te halen.

Iedereen kent wel de fruitmand, er liggen verschillende soorten fruit op zodat u zelf kunt kiezen waar u zin in heeft. Eigenlijk is het bewaren van verschillende soorten fruit helemaal niet goed. Hoe komt dit en hoe kunt u ze dan wel bewaren?

Rijpen door Ethyleengas

Wanneer fruit aan het rijpen is komen er Ethyleengassen vrij. Het verschilt per vrucht hoe veel gas er vrijkomt en hoe rijper het fruit hoe meer gas er vrij komt. Dit gas kan er voor zorgen dat ander fruit nog sneller zal rijpen. Hierdoor is er dus meer kans op een rotte appel in de fruitschaal.

Welk fruit kan wel in de fruitmand?

Er zijn enkele fruitsoorten die wel bij elkaar in de fruitmand kunnen liggen. Dit zijn de ananas, bessen en kersen ze zijn bijna niet gevoelig voor de ethyleengassen. Deze fruitsoorten geven veel ethyleen af en zijn er ook erg vatbaar voor: appels, peren, bananen, abrikozen, kiwi’s, mango’s , pruimen, perziken en meloen. Deze fruitsoorten houdt u liever apart. Er zijn nog twee uitzonderingen hierop. Zo geven druiven en watermeloenen weinig ethyleen af maar nemen ze wel goed op. U kunt ze daardoor dus niet met ander fruit bewaren maar deze twee fruitsoorten gaan wel samen.

Gebruik Ethyleen

Waar we dus normaal ethyleen willen vermijden omdat het hierdoor sneller gaat rijpen kunt u dit ook slim gebruiken. Wilt u geen harde perzik of ananas dan kunt u ze dus ook bij elkaar neer leggen. Het fruit zal zo sneller rijpen en dus zoet en sappig zijn. Het kan ook goed werken om dit in een papieren zak te doen zo komt het fruit meer in aanraking met Ethyleen.

Zelf vraagt u het misschien ook wel eens af maar weet u nog steeds het antwoordt niet op deze vraag. Vers groente en fruit smaakt toch vaak anders als ingevroren producten. Vaak wordt er toch gekozen voor diepvries producten omdat dit toch wel makkelijk is. Ze kunnen lang bewaard worden zijn vaak al voor gesneden en ook in de seizoenen wanneer ze vers niet te krijgen zijn kunt u ze wel uit de diepvries halen.

Diepvries fruit

Bij Fruit klopt het zeker dat diepvries fruit meer vitamine bevat als vers fruit. Na het plukken worden ze namlijk direct ingevroren waardoor ze hun vitamines blijven behouden. Bij vers fruit zal na het plukken de voedingswaarde afnemen. Diepvries fruit moet u echter niet zo eten, ze zijn dan vaak erg zacht en kunnen wat waterig zijn. Gebruikt u dit voor een saus of een lekkere jam dan is dit natuurlijk prima.

Ingevroren groente

Net als bij fruit worden ook groente direct na het plukken in gevroren. Ze behouden net als verse groente ongeveer 40% van het oorspronkelijke gehalte. Met Groente a la crème kan dit anders zijn omdat hier ook nog extra vet aan toegevoegd is. Het is echter wel anders wanneer groente of fruit uit een blik of pot komen. Deze bevatten vaak maar 15% van het oorspronkelijke aantal vitamines en mineralen. De groente hoeven vaak minder lang gekookt te worden waardoor ze in dat stadium minder voedingsstoffen verliezen.

U mag dus gerust groente of fruit uit de diepvries mee nemen want het is net zo gezond als dat u het vers haalt. Vaak is dit ook goedkoper mocht u wat willen besparen.

Wanneer mensen op dieet gaan of erg letten op gezonde voeding wordt er vaak Avocado gebruikt. Waarom zien we dit als iets gezonds en welke voordelen heeft het dan? Misschien is het ook voor u tijd om de avocado vaker in huis te halen.

Avocado werkt Cholesterolverlagend

In avocado’s zitten veel vetten en voornamelijk oliezuur. Dit is een onverzadigd vet dat het cholesterol gehalte in het bloed zal verlagen. Een te hoog cholesterol kan leiden tot hart en vaat ziekten maar de onverzadigde vetten die ook in vette vis, noten of olie kunnen daarbij helpen.

Zorgt voor minder eetlust

Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat dit vaak in diëten gebruikt wordt. Een avocado wordt namelijk langzaam opgenomen waardoor u langer een vol gevoel heeft. Hierdoor is de kans groter dat de zak chips of koekjes langer in de kast blijven liggen.

Minder kans op depressie

In avocado’s zit foliumzuur dat helpt bij het aanmaken van hormonen die u goed laten voelen. Ze maken serotine, dopamine en norepinefrine aan. Deze helpen bij het energiebalans, eetlust, kwaliteit van uw nachtrust en de manier waarop pijnprikkels ervaren wordt.

Goed voor uw darmen en beschermt tegen ziektes

Doordat uw goed voor uw darmen zorgt zult u minder kans hebben op verschillende ziektes. In Avocado’s zitten ook veel vezels dat uw darmflora gezond houdt. Het risico op hartziektes worden verlaagd, bloedsuikerspiegel blijft stabiel, bevorderd de stoelgang en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.

Ze zeggen altijd dat we onze groente op moeten eten want dit is goed voor onze gezondheid. Nu hebben wortels bijzonder goed effect op uw ogen dus haal zo nu en dan wortels in huis. Waardoor komt het nou precies dat juist wortels dit effect hebben en andere groente niet?

Vitamine A

Wat we nodig hebben om onze ogen gezond te houden is vitamine A. Dit wordt aangemaakt door het stofje Bètacao wat veel in wortels zitten. Door wortels te eten zult u dus meer vitamine A aanmaken en dit zal voor goed gezonde ogen zorgen.

Nachtblindheid

Als u een te korte heeft aan vitamine A zult u dit als eerst merken aan u zicht. Nachtblindheid kan dan optreden en dat is het eerste eten om dit te korte aan te kunnen pakken. Het zal dan helpen om meer wortels te eten of extra supplementen te slikken. Wanneer u er op tijd bij bent kunt u het zicht namelijk nog verbeteren. Wanneer u langere tijd nachtblind bent dan zal het hoornvlies al beschadigd zijn en zal het meer eten van wortels niet meer helpen.

Meer kans op vitamine A te kort

Bij veel vitamines en mineralen zal er niet zo snel een te kort op treden. De meeste mensen eten erg gevarieerd waardoor we voldoende vitamine van alles binnen krijgen. Vitamina A is echter de vitamine die wereldwijd het meest tekort komt. Wortels af en toe in huis halen is dan ook erg belangrijk, houdt u normaal niet zo van wortel? Die ze dan in de soep zodat er een minder sterke wortelsmaak is.

Andere manier voor gezonde ogen?

Niet alleen wortels helpen bij veel vitamine A maar hier zal wel het meeste in zitten. In andere oranje vruchten zitten ook Bètacaroteen zoals mango en pompoen. Het is ook in vlees te vinden en als u een extra boost nodig heeft is het ook goed om te kiezen voor lever. Echter bevatten wortels nog steeds de meeste Bètacaroteen voor veel vitamine A aanmaak.

Zorg voor gezonde ogen met heerlijke wortels.

Iedereen weet dat voldoende fruit eten erg belangrijk is voor uw gezondheid. Kiwi’s hebben echter nog andere belangrijke functies die kunnen helpen bij bepaalde symptomen. Het kan dus erg goed zijn om dagelijks een kiwi te pakken in plaats van een ander stuk fruit.

Een kiwi zit vol voedingsstoffen en vitamine C. Er zit ongeveer 3x zo veel vitamine C in als een sinaasappel. Het is daarom ook erg goed om het immuunsysteem een boost te geven. Het kan er dus voor zorgen dat u minder snel verkouden bent of dat de griep minder heftig zal zijn als anders.

Te hoge bloeddruk verlagen

Door kiwi’s te eten kunt u uw bloeddruk wat meer onder controle houden. We horen steeds vaker dat mensen last hebben van een te hoge bloeddruk wat uiteindelijk veel schade kan geven. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer u 3 kiwi’s op een dag eet dat de bloeddruk omlaag gebracht kan worden. Eet u op lange termijn elke dag een kiwi dan kan het risico verlagen op aandoeningen aan hart en bloedvaten.

De kiwi zorgt er ook voor dat er minder bloedstollingen zijn in het lichaam. Er is minder vet in het bloed aanwezig die normaal gesproken voor ophopingen zorgen.

Astma klachten verminderen

Door de hoge hoeveelheid vitamine C en antioxidanten die de kiwi’s bevatten kan het mensen met astma helpen. Het kan zijn dat elk lichaam hier anders op reageert maar het is zeker het proberen waard. Vaak krijgen de mensen toch wat meer lucht dan anders waardoor het prettiger wordt om met astma om te kunnen gaan.

Houdt scherp zicht

Naarmate we ouder worden zal vaak ook het zicht toch iets minder worden. Er zijn ook verschillende oogaandoeningen die het zicht kunnen verminderen. Door dagelijks 3 stuks fruit te eten zal de helpen om uw gezichtsvermogen te behouden. De kiwi heeft hier ook een erg positief effect op de hoge hoeveelheid ZE axanthine en luteïne.

Een kiwi per dag kan al een heel verschil geven, neem dit dus mee in uw dagelijkse routine.

Beweeg voldoende en eet gezond, deze tips vliegen ook u waarschijnlijk vaak om de oren. Bij gezond eten hoort natuurlijk ook het eten van groente. Misschien eet u dagelijks al veel groente of wilt u juist wat meer groente eten maar weet u niet precies hoe. Ik geef u graag een aantal tips om meer groente te gaan eten.

Maak een concreet plan

Wat gaat u wanneer eten? Maak voor elke week een maaltijd plan. Beschrijf per dag wat u tijdens het ontbijt, de lunch en het avond eten wilt eten. Scan eerst de aanbiedingen bij de plaatselijke supermarkt of groenteboer zodat u weet welke groente er in de aanbieding zijn. Het doornemen van de aanbiedingen scheelt niet alleen in de portemonnee maar kan ook inspiratie geven voor uw maaltijdplan. Door vooraf te weten welke groente u nodig heeft kunt u ze vers in huis halen en zult u ze ook echt dezelfde week moeten opeten anders gaat het kapot, zonde natuurlijk!

Groente als tussendoortje

Een avondje borrelen op z’n tijd hoort er ook bij. De tafel staat vol met allerlei lekkernijen. Ook tijdens het borrelen of als tussendoortje tijdens uw werkdag kunt u extra groente binnen krijgen.  Snacktomaatjes, komkommer, wortel en paprika zet u in een handomdraai op tafel. Tijdens uw werkdag kunt u een extra bakje meenemen met gesneden groente, heerlijk om in de pauzes op te eten en zo heeft u toch weer wat extra groente binnen per dag. En met dit warme weer heerlijk zo’n koel tussendoortje.

Maak uw favoriete gerecht met extra groente

Voor veel mensen zijn er een aantal gerechten die wekelijks terugkeren op het menu. Durf te experimenteren met uw gerechten. Voeg extra groente toe aan uw aardappelgerecht of vervang een deel van het vlees voor een 2e groente naar keuze. Ga voor courgette spaghetti of maak een saus zelf van gepureerde groente. Kleine aanpassingen in uw gerechten zullen er toe leiden dat u automatisch meer groente gaat eten.

Groentes zijn gezond. Ontdek nieuwe groente en gerechten en u zult zien dat u ongemerkt steeds meer groente binnenkrijgt.

Wilt u graag een aantal kilo’s kwijt maar kunt u de zoete dingen niet laten staan? Een fruitdieet is de beste oplossing, fruit is lekker zoet maar is caloriearm waardoor u uw doel kunt behalen. Kom meer te weten over dit dieet en wie weet volgt u dit zelf binnenkort.

Effectief afvallen van fruit

Tijdens het fruitdieet eet je alleen maar fruit dus geen andere voedingsstoffen. Het wordt vaak ook gezien als een detox dieet, u reinigt hiermee uw lichaam. Door fruit te eten zal het lichaam gifstoffen en vet goed kunnen afvoeren en zult u het opgeslagen vocht in uw lichaam kwijtraken. Veel mensen denken dat fruit niet altijd goed is omdat er suikers in zitten. De suikers die in fruit zitten zijn echter natuurlijk en zijn verpakt in vezels en water. Deze suikers hebben dus geen nadelig effect op uw lichaam. In fruit zitten veel vitamines, vezels en mineralen om uw lijf gezond te houden. U zult in korte tijd veel afvallen maar u houdt een verzadigd gevoel omdat u zoveel fruit mag eten.

Hoe werkt het precies?

Een fruitdieet is niet iets dat u voor een lange tijd aan kunt houden. Meestal wordt het 1 week aangehouden en zult u het daarna langzaam weer opbouwen. Als u het langer dan 1 week aanhoudt kan het zijn dat uw lichaam andere voedingstoffen te kort komt. Binnen 1 week zult u hier geen last van hebben. Stel vooraf een doel en een tijdspad hoe lang u het dieet vol wilt houden. Zo kunt u niet stiekem het dieet een dag minder. U heeft alles al uitgedacht. Bedenkt ook van te voren wat u wilt eten als ontbijt, lunch en avondeten. Dit voorkomt eigenlijk dat u voor de kast staat en trek krijgt in andere dingen.

Naast het eten van fruit is het ook belangrijk om minstens 2 liter water of thee te drinken. Na een week kunt u het langzaam weer op gaan bouwen door bijvoorbeeld groentes toe te voegen, yoghurt te eten en begin daarbij met wat mager vlees. Als u direct terug gaat naar uw oude eetgewoontes zult u merken dat de kilo’s er weer bij komen. Het is mogelijk om dit dieet nog eens te herhalen als dit de vorige keer goed gegaan is en u nog wat gewicht kwijt wilt.

Voorbeeld van een fruitdieet

Als u niet goed weet hoe u moet beginnen vindt u onderstaand een aantal voorbeelden van wat u kunt eten op een dag. Gedroogde vruchten mogen dus ook maar zijn vaak wat harder. Deze zou u vooraf in wat water kunnen weken.

Dag 1

 • 1 ananas
 • 3 kiwi’s
 • 300 gram aardbeien
 • 2 peren

Dag 2

 • 2 appels
 • 200 gram druiven
 • Halve meloen
 • 1 sinaasappel
 • 1 kiwi

Dag 3

 • 1 papaja
 • 100 gram gedroogde vruchten
 • 3 kiwi’s
 • Sinaasappel
 • Peer
 • Appel
 • Tien abrikozen of drie perziken

Extra dingen waar u op kunt letten

Het is belangrijk om altijd vers en rijp fruit te eten. Als het fruit niet rijp is zal het lichaam het lastiger vinden om het te verteren en zal het ook niet alle voedingstoffen opnemen. Het beste is ook om vlak voor gebruik de vruchten pas te snijden Het kan zijn dat het fruit anders bruin wordt of zijn smaak verliest. Watermeloen en druiven kunnen het beste apart gegeten worden op deze manier kunnen ze beter verteerd worden.

Doordat het lichaam ineens heel veel fruit binnen krijgt kan het zijn dat uw maag wat van slag raakt. Door thee te drinken zal dit wat verzacht worden en zult u hier geen last meer van hebben. Houdt ook rekening met wanneer u dit dieet volgt. In de winter zijn niet alle fruitsoorten verkrijgbaar waardoor het wat eentonig kan worden. In de zomer zal er meer seizoensfruit zijn maar ook zullen er dan meer tropische vruchten zijn om een goede afwisseling te kunnen maken.

Een aantal feitjes over fruit

 • Als u kiest voor een appel in plaats van brood kan dit 200 calorieën schelen.
 • Fruit werkt beter tegen trek dan vet eten. Doordat fruit veel vezels bevat heeft u sneller een verzadigd gevoel, bij vet eten duurt het altijd even voordat u een vol gevoel krijgt daardoor eet u snel te veel.
 • Fruit helpt u op gewicht te blijven. Iets lekkers is vaak makkelijk te vervangen door fruit. Bij een ingewikkeld dieet kan dit lastig vol te houden zijn.

Kunt u niet zonder?

Vindt u het lekker om de dag te beginnen met wat brood en wilt u graag een goed avondmaal hebben? Het kan natuurlijk zijn dat u dit dieet niet een hele week vol kunt houden. Als u veel sport heeft u ook meer voedingstoffen nodig en dan kan een volledig fruitdieet niet. Het is dan mogelijk om af en toe een fruit dag te houden. Als u veel sport kunt u bijvoorbeeld 2 dagen fruit eten dan 1 normale dag om zo aan de voedingstoffen te komen, dit zou u dan kunnen herhalen. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld één keer in de twee weken een fruitdag te houden. Zo zult u niet zo snel dingen missen en kunt u uw lichaam reinigen en uw lichaam op gewicht houden.

Sinds een aantal jaren is de zoete aardappel niet meer weg te denken uit de supermarkten en onze voorraadkasten. Iedereen is natuurlijk bekend met de gewone Hollandse aardappel, maar de zoete aardappel overstijgt deze de laatste tijd zonder twijfel. Eigenlijk is de zoete aardappel helemaal geen aardappel, maar een groente. Een knolgewas wel te verstaan. Toch lijkt de zoete aardappel erg op de reguliere aardappel. Alleen is deze een stuk zoeter van smaak. Dat maakt de zoete aardappel dan ook erg geliefd voor allerlei gerechten. Daarnaast is de zoete aardappel ook een stuk gezonder dan de gewone aardappel.

Gezondheidsvoordelen van de zoete aardappel

Zoete aardappel is veel gezonder om te eten dan de gewone aardappel. Zoete aardappel bevat namelijk veel meer vitaminen dan een gewone aardappel. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B6, die bijdraagt aan een goede werking van het hart. Of kalium, die een hoge bloeddruk tegengaat. Daarnaast zijn er onderzoeken die beweren dat zoete aardappel de groei van kankercellen tegen kan gaan. Ook kan het extract in zoete aardappel de weerstand versterken. Wie mooi wilt zijn, kan ook zoete aardappel eten. De betacaroteen die in deze knol zit is namelijk zowel goed voor een stralende huid als gezond en glanzend haar. Weg met al die dure schoonheidsproducten dus, maar gewoon een gerecht met zoete aardappel eten.

Wil je meer weten over B vitamine? Lees dan ons artikel ‘Welke vitamine B’s zijn er en wat doen ze?

Zoete aardappel bereiden als aardappelalternatief

Zoals eerder gezegd, lijkt de zoete aardappel qua textuur erg op de bekende aardappel. Het is dan ook niet gek om af en toe de gewone aardappel te vervangen door zoete aardappel. Zo kun je zoete aardappel op verschillende manieren bereiden. Ook kan je gemakkelijk lekkere snacks maken van deze bataat.” Wat dacht je van zoete aardappel frietjes met een beetje paprikapoeder, zout en peper uit de oven? Je snijdt de zoete aardappel simpelweg in staafjes van één centimeter en legt die een uur in een voorverwarmde oven op 150 graden. Daarna sprenkel je er wat geraspte kaas overheen en laat je ze nog een paar minuten in de oven zitten. Dit is een heerlijk borrelhapje waar weinig calorieën in te vinden zijn. Door wat magere yoghurt met bieslook (en eventueel een klein schepje Zaanse mayonaise) te combineren heb je ook nog een mager sausje erbij!

Zoete aardappel wordt ook vaak gebruikt in een stamppot. Bijvoorbeeld een heerlijke boerenkoolstamppot. Neem 600 gram boerenkool en 600 gram zoete aardappelen. Kook de boerenkool en bereid de zoete aardappel. Stamp deze met fijngesneden sjalotjes, knoflook en een scheutje melk. Afmaken met heerlijke draaipeper en je hebt een bord vol smakelijke en gezonde Hollandse kost.

Zoete aardappel klaarmaken als soep

Het is ook heerlijk om zoete aardappel klaar te maken alsof het een soep is. Voeg bijvoorbeeld eens wat zoete aardappel toe aan een groentesoep ter variatie. Of mix de zoete aardappel voor een romige, gebonden soep. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wanneer het aardbeien seizoen is aangebroken gaan wij Nederlanders massaal aardbeien eten. Dit omdat ze zo ongelofelijk lekker zijn en het is een makkelijk, snel en gezond tussendoortje.

Maar hoe gezond zijn aardbeien?
Een aardbei is erg gezond vanwege zijn hoge vitamine C gehalte. Ook zit er veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer in.

Ook zitten er een aardbeien heel weinig calorieën. Met 100 gram aan aardbeien krijgt u maar 25 calorieën binnen. Dit maakt een aardbei dus heel geschikt om te eten wanneer u op dieet bent. Ze geven u een vol gevoel en zo grijpt u minder snel naar ongezonde tussendoortjes.

Hersenen
Uit een onderzoek blijkt dat bepaalde stoffen in aardbeien het geheugen bevorderen. Ook wordt gezegd dat aardbeien goed zijn voor het concentratievermogen en andere cognitieve functies van de hersenen.

Uv-straling
Aardbeien schijnen u te helpen tegen uv-straling. Tijden een onderzoek werden huidcellen blootgesteld aan fel zonlicht en er overleefden meer cellen met aardbeienextract, dan zonder. Maar vergeet als nog uw zonnenbrand niet!

Kanker
Aardbeien bevatten veel antioxidanten. Deze stoffen stellen het lichaam in staat kankerverwekkende stoffen weg te vangen. Het is raadzaam om regelmatig aardbeien te eten, om zo het risico op diverse soorten kanker te verminderen.

Botten
Voor sterke botten heeft ook onder andere vitamine C en magnesium nodig. En laat deze nou net heel veel in aardbeien zitten.

Pin It