Rubriek

Eetweetjes

Rubriek

Gelukkig is reizen naar het buitenland weer mogelijk. Dus veel mensen hebben de plannen weer uit de kast getrokken en hebben de reis naar het buitenland al geboekt of ze zijn druk met het uitzoeken van de mogelijkheden. Nogmaals het is natuurlijk heerlijk om in de zomervakantie weer lekker naar het buitenland te gaan, maar er zijn ook altijd een paar zaken waar u op moet letten. Waaronder de do en dont’s qua eten. Het is natuurlijk niet erg dat uw vakantiebestemming er andere gewoontes op na houdt voor wat betreft eet voorkeuren en tijden, maar zorg er wel voor dat u veilig en gezond eet. Wij hebben voor u wat punten waar u op kunt letten wanneer u gaat eten in het buitenland.

Eet geen rauwe producten

In sommige landen, ook voor sommige gerechten in Nederland, geldt dat ze vaak rauw gegeten worden. Dit kan natuurlijk heel erg lekker zijn, maar het betekent ook dat eventuele bacteriën niet verdwijnen door verhitting. Het kans dat u samen met een lekker maaltijd bacteriën binnenkrijgt is dan groot. Denk bijvoorbeeld aan rauw vlees, rauwe vis, maar ook rauwe kiemgroente of schaal en schelpdieren. Deze producten kunt u prima eten, maar wel nadat ze op een verwarmde temperatuur bereid zijn en dus niet meer rauw zijn. Dan kunt u deze gerechten ook eten in het buitenland.

Kies voor voorverpakt eten

Het is natuurlijk heerlijk om bijvoorbeeld in Aziatische landen een hapje langs de weg te nuttigen bij een foodtruck of een lokale inwoner die eten achter op zijn scooter bereidt. Het kan lekker en natuurlijk ook ongevaarlijke zijn, maar wanneer het eten niet verpakt is dan kunt u niet achterhalen hoe lang het eten al open en blood ligt. Valt het nog wel binnen de houdbaarheidsdatum. Ook kan het zijn dat de producten een langere tijd buiten de koelkast bewaard zijn. Zeker in warme landen is het product dan een op en top aantrekker van bacteriën. Wanneer het product voorverpakt is en bij koude producten ook nog gekoeld bewaard zijn dan kunt u naar hartelust gaan genieten.

Kraanwater wel of niet drinken

Het gaat in het buitenland vaak niet alleen om voedsel, maar ook bij drinken is het goed om van te voren wat zaken te onderzoeken. Bijvoorbeeld bij kraanwater. In Nederland is het heel normaal dat wij uit de kraan drinken. In het buitenland is dit echter niet overal het geval. Bij onze buurlanden zoals: België, Duitsland en Frankrijk is het drinken van kraanwater geen probleem. In Spanje bijvoorbeeld wordt het juist aangeraden om flessen water te kopen. Dit om dat er chloor aan het kraanwater wordt toegevoegd. Dit is voor schoonmaken en dergelijke geen probleem, maar voor consumptie niet geschikt. In andere landen wat verder weg kan het ook zijn dat de riolering waar het water doorheen gaat niet schoon genoeg is. Dit betekent dat het water dat uit de kraan komt vaak ook weer bacteriën bevat die er voor kunnen zorgen dat we misselijk en aan de diarree raken. Twijfelt u of het kraanwater wel te drinken is, neem dan geen risico en koop voor de zekerheid flessen water.

Lunchpakketjes

Gaat u op uw vakantiebestemming ook op excursie? Dan is het ook verstandig om in uw hotel al vast een lunchpakketje klaar te maken. De hotels waar u verblijft voldoen vaak wel aan bepaalde hygiene standaarden en hier kunt u dan met een gerust hart eten meenemen voor de lunch. Wanneer u dit niet doet dan is het afwachten waar u terecht komt en wat u daar kunt eten. Wilt u deze zorgen voorkomen? Zorg dan voor een eigen lunchpakket.

Leer de cultuur kennen van uw vakantiebestemming, maar wees voorzichtig met eten en drinken.

Wanneer mensen op dieet gaan of erg letten op gezonde voeding wordt er vaak Avocado gebruikt. Waarom zien we dit als iets gezonds en welke voordelen heeft het dan? Misschien is het ook voor u tijd om de avocado vaker in huis te halen.

Avocado werkt Cholesterolverlagend

In avocado’s zitten veel vetten en voornamelijk oliezuur. Dit is een onverzadigd vet dat het cholesterol gehalte in het bloed zal verlagen. Een te hoog cholesterol kan leiden tot hart en vaat ziekten maar de onverzadigde vetten die ook in vette vis, noten of olie kunnen daarbij helpen.

Zorgt voor minder eetlust

Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat dit vaak in diëten gebruikt wordt. Een avocado wordt namelijk langzaam opgenomen waardoor u langer een vol gevoel heeft. Hierdoor is de kans groter dat de zak chips of koekjes langer in de kast blijven liggen.

Minder kans op depressie door avocado

In avocado’s zit foliumzuur dat helpt bij het aanmaken van hormonen die u goed laten voelen. Ze maken serotine, dopamine en norepinefrine aan. Deze helpen bij het energiebalans, eetlust, kwaliteit van uw nachtrust en de manier waarop pijnprikkels ervaren wordt.

Goed voor uw darmen en beschermt tegen ziektes

Doordat uw goed voor uw darmen zorgt zult u minder kans hebben op verschillende ziektes. In Avocado’s zitten ook veel vezels dat uw darmflora gezond houdt. Het risico op hartziektes worden verlaagd, bloedsuikerspiegel blijft stabiel, bevorderd de stoelgang en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.

Iedereen houdt af en toe van een beetje kaneel al moet het niet te overheersend zijn. Heerlijk voor in de appeltaart maar ook in kruidenmengsels kan kaneel goed passen. Wat zijn eigenlijk de gezondheidsvoordelen van kaneel?

Wat is kaneel

Al kent iedereen kaneel weten veel mensen niet waar het vandaan komt of wat het precies is. Het komt eigenlijk uit Sri Lanka en wordt wereldwijd gebruikt in verschillende gerechten. Maar ook staat het over de hele wereld bekend dat er veel gezondheidsvoordelen van kaneel zijn. Kaneel is eigenlijk een opgerolde binnenste bast van een kaneelboom. De rest van de bast wordt vermalen tot de kaneelpoeder die wellicht wat bekender is.

Kaneel remt schimmels en bacteriën

Kaneel bestaat voor het grootste gedeelte uit kaneelaldehyde dit geeft dan ook de smaak en geur hieraan. Het remt echter ook belangrijke schimmels en bacteriën en gaat de groei hiervan dus tegen. Vaak wordt er dan ook een kaneelolie gebruik om schimmelziektes tegen te gaan.

Werkt ontstekingsremmend

Het zit ook vol met polyfenolen wat een antioxidant is dat het lichaam beschermd tegen infecties en ontstekingen. Het helpt dan ook beschadigde cellen te herstellen en zal dit proces ook versnellen. Bij jeuk kan kaneel ook nog eens verlichting bieden.

Slechte adem

Door bacteriën in onze mond kunnen we een slecht ruikende adem hebben. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer u gorgelt met water, honing en kaneel u de slechte bacteriën uit uw mond houdt. Zo zal er dus ook geen vervelende geur meer komen. Probeer dus elke ochtend te starten met gorgelen zodat u een frisse adem blijft houden.

Heeft u al kaneel in huis of is het tijd voor een lekker recept met kaneel hierin? Te veel is natuurlijk ook niet goed maar het is zeker lekker voor extra smaak en natuurlijk voor uw gezondheid.

Brandnetels zijn door heel Europa te vinden. In Nederland wordt de brandnetel vooral als onkruid gezien. Wanneer u lekker in een park rondloopt in de zomer en met een brandnetel in aanraking komt krijgt u vaak die vervelende jeuk. Toch hebben brandnetels een hele gezonde werking en is het een van de bekendste eetbare planten.

De reinigende werking van de brandnetel

Brandnetel is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en silicium. Een getrokken thee kan van goede invloed zijn voor uw lever, nieren en botten. De mineralen in de brandnetel staan er ook om bekend om een goede spijsvertering te geven en bloedzuiverend te werken. De vitamine C in een plantje is bijna net zoveel als spinazie, een echte krachtpatser dus.

Wat kun je maken brandnetels?

Het meest bekende recept is de thee. Het beste wast u de netels met lauw water en laat ze daarna drogen. Van de gedoogde bladeren kunt u vervolgens de thee trekken. De geur die vrijkomt bij het koken van de bladeren is vergelijkbaar met spinazie. Op een warme dag kan het ook heerlijk zijn om de toppen van de plant in een waterfles te doen. U kunt de toppen laten trekken in het water zodat u de hele dag een gezond drankje tot uw beschikking heeft. De toppen kunt u ook gebruiken in eigen gemaakte groentesoep. Brandnetelsoep heeft een gezonde werking en is snel klaar.

Misschien heeft u brandnetels in uw tuin staan of is er een plek in de buurt waar ze wild groeien. Wanneer u wat toppen en bladeren wilt plukken denk dan wel aan uw huid. Bescherm uw huid goed met kleding en trek dikke handschoenen aan want hoewel de brandnetel een hele gezonde werking heeft is de jeuk die de bultjes veroorzaken geen leuke bijkomstigheid. Zelf al eens een receptje gemaakt met brandnetels? Laat het ons weten.

In de supermarkt is er altijd genoeg honing te verkrijgen echter kan dit heel anders smaken als de gene uit de buurt. Daarnaast heeft lokale honing ook andere voordelen die u misschien nog niet kent.

Gemengd honing of delicatesse

Wanneer u de honing lokaal koopt dan heeft zal dit een hele andere smaak hebben. Dit is erg afhankelijk van de bloemen die dan bloeien en de timing van de imker. Wanneer worden de honingkamers geplaatst en wanneer weg gehaald. De honing die u in de winkels koopt is weer totaal anders. Zo vindt u vaak op een etiket dat het honing bevat van EU als niet EU. Het wordt zo gemengd dat de smaak op een gemiddelde zit en dus ook niet tegen kan vallen wanneer u dit in de winkel koopt. De smaak is dus minder puur en neutraler als bij die uit uw eigen buurt.

Steun lokale bestuivers

Bijen zijn heel erg belangrijk voor de natuur. Zo zorgen ze voor bestuiving voor groente en fruit en en in elke omgeving zijn ze dus van belang. Niet alleen voor het groente en fruit wat in de winkels ligt maar ook voor de plantjes die u in uw eigen tuin heeft staan is het belangrijk dat er bijen zijn.

Kleine voetafdruk

Wanneer u alles haalt uit de supermarkt moet alles verplaatst worden naar een locatie waar het weer gemengd wordt. Daarna wordt het naar de verschillende landen geëxporteerd. Er is dus veel vervoer nodig om dat ene potje honing bij u thuis te krijgen. Wanneer u iets uit de buurt haalt is er bijna geen transport nodig of komt u er zelfs met de fiets langs dan kan dit een groot verschil hebben op uw voetafdruk.

Honing goed voor allergieën

Vooral wanneer u last heeft van hooikoorts kan honing uit de buurt veel verschil maken. Er zitten namelijk pollen en bacteriën die bij u in de buurt leven. Dit zal dan ook helpen bij het opbouwen van uw weerstand waardoor u ook de allergische reactie verminderd kan worden. Wilt u hooikoorts tegen gaan dan is het wel belangrijk dat u regelmatig deze honing eet.

Zelf vraagt u het misschien ook wel eens af maar weet u nog steeds het antwoordt niet op deze vraag. Vers groente en fruit smaakt toch vaak anders als ingevroren producten. Vaak wordt er toch gekozen voor diepvries producten omdat dit toch wel makkelijk is. Ze kunnen lang bewaard worden zijn vaak al voor gesneden en ook in de seizoenen wanneer ze vers niet te krijgen zijn kunt u ze wel uit de diepvries halen.

Diepvries fruit

Bij Fruit klopt het zeker dat diepvries fruit meer vitamine bevat als vers fruit. Na het plukken worden ze namlijk direct ingevroren waardoor ze hun vitamines blijven behouden. Bij vers fruit zal na het plukken de voedingswaarde afnemen. Diepvries fruit moet u echter niet zo eten, ze zijn dan vaak erg zacht en kunnen wat waterig zijn. Gebruikt u dit voor een saus of een lekkere jam dan is dit natuurlijk prima.

Ingevroren groente

Net als bij fruit worden ook groente direct na het plukken in gevroren. Ze behouden net als verse groente ongeveer 40% van het oorspronkelijke gehalte. Met Groente a la crème kan dit anders zijn omdat hier ook nog extra vet aan toegevoegd is. Het is echter wel anders wanneer groente of fruit uit een blik of pot komen. Deze bevatten vaak maar 15% van het oorspronkelijke aantal vitamines en mineralen. De groente hoeven vaak minder lang gekookt te worden waardoor ze in dat stadium minder voedingsstoffen verliezen.

U mag dus gerust groente of fruit uit de diepvries mee nemen want het is net zo gezond als dat u het vers haalt. Vaak is dit ook goedkoper mocht u wat willen besparen.

Ongeveer 20% van de Nederlanders heeft wel eens last van brandend maagzuur. De een misschien vaker als de andere maar wanneer u dit heeft kan dit erg vervelend zijn. Vaak heeft het te maken met de dingen die u eet en komt het bij veel mensen ook meer voor tijdens feestdagen of verjaardagen.

Wat is brandend maagzuur?

Iedereen heeft maagzuur, dit is een lichaamssap met een hoge zuurgraad. Dit is nodig in de maag om bacteriën in voedsel te doden en helpt bij de spijsvertering. Wanneer er te veel maagzuur aanwezig is zal dit voor irritatie zorgen en dus een zuur branderig gevoel.

Voorkom verstoppingen

Wanneer we last hebben van een verstopping (obstipatie) kan dit voor meer druk zorgen op de maag daardoor kan het maagzuur omhoogkomen waardoor er irritatie ontstaat. Het helpt daarbij om vezelrijk te eten en voldoende te drinken en te bewegen.

Goed lichaamsgewicht

Door overgewicht kan de druk op de buik en maag ook verhoogd worden. Door overgewicht kunnen er veel verschillende klachten ontstaan en brandend maagzuur is hier dus een van door op een gezond gewicht te blijven zal er minder druk op de maag komen te staan.

Vermijd Vette maaltijden

Het kan natuurlijk ook aan het eten liggen dat u last krijgt van brandend maagzuur. Door zware en vette maaltijden te eten kan er meer maagzuur ontstaan. Het heeft namelijk veel meer tijd nodig in uw maag om verwerkt te worden.

Te strakke kleding

Doordat uw kleding te strak is rond uw maag zal ook brandend maag zuur kunnen ontstaan. Wanneer we te veel eten wordt ook nog wel een een knop van de broek los gemaakt. Dit is omdat er dan veel druk op de maag komt te staan waar er eigenlijk geen ruimte meer is. Door dus ruimte kleding te dragen rond uw buik zal brandend maagzuur weg blijven.

Geniet van heerlijke maaltijden zonder achteraf last te hebben van brandend maagzuur.

Ze zeggen altijd dat we onze groente op moeten eten want dit is goed voor onze gezondheid. Nu hebben wortels bijzonder goed effect op uw ogen dus haal zo nu en dan wortels in huis. Waardoor komt het nou precies dat juist wortels dit effect hebben en andere groente niet?

Vitamine A

Wat we nodig hebben om onze ogen gezond te houden is vitamine A. Dit wordt aangemaakt door het stofje Bètacao wat veel in wortels zitten. Door wortels te eten zult u dus meer vitamine A aanmaken en dit zal voor goed gezonde ogen zorgen.

Nachtblindheid

Als u een te korte heeft aan vitamine A zult u dit als eerst merken aan u zicht. Nachtblindheid kan dan optreden en dat is het eerste eten om dit te korte aan te kunnen pakken. Het zal dan helpen om meer wortels te eten of extra supplementen te slikken. Wanneer u er op tijd bij bent kunt u het zicht namelijk nog verbeteren. Wanneer u langere tijd nachtblind bent dan zal het hoornvlies al beschadigd zijn en zal het meer eten van wortels niet meer helpen.

Meer kans op vitamine A te kort

Bij veel vitamines en mineralen zal er niet zo snel een te kort op treden. De meeste mensen eten erg gevarieerd waardoor we voldoende vitamine van alles binnen krijgen. Vitamina A is echter de vitamine die wereldwijd het meest tekort komt. Wortels af en toe in huis halen is dan ook erg belangrijk, houdt u normaal niet zo van wortel? Die ze dan in de soep zodat er een minder sterke wortelsmaak is.

Andere manier voor gezonde ogen?

Niet alleen wortels helpen bij veel vitamine A maar hier zal wel het meeste in zitten. In andere oranje vruchten zitten ook Bètacaroteen zoals mango en pompoen. Het is ook in vlees te vinden en als u een extra boost nodig heeft is het ook goed om te kiezen voor lever. Echter bevatten wortels nog steeds de meeste Bètacaroteen voor veel vitamine A aanmaak.

Zorg voor gezonde ogen met heerlijke wortels.

De meeste vinden water überhaupt niet lekker laat staan lauw water. Toch is lauw water veel beter voor de gezondheid dan koud water. Wat zijn nou de voordelen hiervan en is dit echt de moeite waard? Lees waarom het toch beter is om de dag te starten met een glas lauw of warm water.

Betere spijsvertering

Als u de dag begint met een glas warm of lauw water kunt u het lichaam reinigen. Water zal dan ook het spijsverteringstelsel op gang helpen hierdoor zal het dan ook beter verwerkt worden.

Waar mensen soms een glas koud water na de maaltijd nemen eigenlijk helemaal niet goed. De Vetten en oliën die in het eten zitten kunnen dan gaan stollen waardoor het verwerken alleen maar lastiger gaat. Dit glas water is dan ook beter te vervangen voor iets warms.

Helpen afvallen

Door een glas warm water te drinken op een lege maag zult u sneller af vallen. Het klinkt te mooi om waar te zijn maar het helpt echt. Door warm water te drinken stijgt de lichaamstemperatuur en versnelt het metabolisme. Wanneer dit allemaal gebeurt word ook de vet verbranding gestimuleerd. Het helpt dus ook de spijsvertering op gang en het is erg goed voor maag en darmen. Wellicht heeft u niet zo snel het gewenste effect na een keer een glas warm water drinken dus neem dit mee in uw dagelijks ritueel.

Behoud een jonge huid

Als schadelijke stoffen zicht ophopen in het lichaam zal het vatbaar worden voor ziektes en veroudering. Door warm water te drinken zal het lichaam ook wat meer kunnen ontgiften waardoor ophopingen verminderd worden. Het zal dan ook de huidelasticiteit verbeteren waardoor uw huid egaal en jong blijft.

pH-waarde in balans

Een goed begin van de dag zorgt er voor dat u de rest van de dag goed kunt functioneren. Begin je de dag gelijk met een boterham met vette worst of een grote bak koffie? De pH-waarde zal dan uit balans raken waardoor er meer ophopingen van gifstoffen in het lichaam komt. Dit is natuurlijk niet de juiste manier om de dag te beginnen. Als u de dag begint met warm water zal dit de pH-waarde weer in balans brengen. Het is altijd wel goed om even te wachten tussen het water drinken en uw ontbijt. Zo kan uw maag even opstarten voordat u uw ontbijtje naar binnen werkt.

Het beste krijgt u wanneer u citroen of citroensap toevoegt aan het warme water.

Iedereen weet dat voldoende fruit eten erg belangrijk is voor uw gezondheid. Kiwi’s hebben echter nog andere belangrijke functies die kunnen helpen bij bepaalde symptomen. Het kan dus erg goed zijn om dagelijks een kiwi te pakken in plaats van een ander stuk fruit.

Een kiwi zit vol voedingsstoffen en vitamine C. Er zit ongeveer 3x zo veel vitamine C in als een sinaasappel. Het is daarom ook erg goed om het immuunsysteem een boost te geven. Het kan er dus voor zorgen dat u minder snel verkouden bent of dat de griep minder heftig zal zijn als anders.

Te hoge bloeddruk verlagen

Door kiwi’s te eten kunt u uw bloeddruk wat meer onder controle houden. We horen steeds vaker dat mensen last hebben van een te hoge bloeddruk wat uiteindelijk veel schade kan geven. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer u 3 kiwi’s op een dag eet dat de bloeddruk omlaag gebracht kan worden. Eet u op lange termijn elke dag een kiwi dan kan het risico verlagen op aandoeningen aan hart en bloedvaten.

De kiwi zorgt er ook voor dat er minder bloedstollingen zijn in het lichaam. Er is minder vet in het bloed aanwezig die normaal gesproken voor ophopingen zorgen.

Astma klachten verminderen

Door de hoge hoeveelheid vitamine C en antioxidanten die de kiwi’s bevatten kan het mensen met astma helpen. Het kan zijn dat elk lichaam hier anders op reageert maar het is zeker het proberen waard. Vaak krijgen de mensen toch wat meer lucht dan anders waardoor het prettiger wordt om met astma om te kunnen gaan.

Houdt scherp zicht

Naarmate we ouder worden zal vaak ook het zicht toch iets minder worden. Er zijn ook verschillende oogaandoeningen die het zicht kunnen verminderen. Door dagelijks 3 stuks fruit te eten zal de helpen om uw gezichtsvermogen te behouden. De kiwi heeft hier ook een erg positief effect op de hoge hoeveelheid ZE axanthine en luteïne.

Een kiwi per dag kan al een heel verschil geven, neem dit dus mee in uw dagelijkse routine.

Pin It