Rubriek

Eetweetjes

Rubriek

De vraag wordt wel eens vaker gesteld, kunt u beter in de middag of avond warm eten? Misschien dat u er zelfs wel eens over na gedacht heeft om uw eetpatroon om te gooien. Maar waar is het nu eigenlijk echt beter? Wij vertellen u graag de voor en nadelen.

Kunt u beter in de middag of avond warm eten?

Vroeger was het eigenlijk heel normaal. Om 1 uur ’s middags zat u aan de stamppot of aardappels met vlees, een broodje kaas of cracker met ei en avocado dat was niet gebruikelijk.

Zo is het steeds ongebruikelijker geworden dat u met lunchtijd een warme maaltijd nuttigt in plaats van die boterham met kaas. In de avond krijgt u de vitamines toch wel binnen. Maar is dit wel echt zo? Warm eten tussen de middag is namelijk een stuk beter dan u denkt.

Voedzaam en minder stress

Het is geen verrassing dat een warme maaltijd voedzamer is dan een boterham. Dit komt omdat het over het algemeen vaak vis, vlees, kaas of iets van groente bevat, producten waar uw lichaam goede (voeding)stoffen uithaalt. Tegelijkertijd kan een warme maaltijd ook zorgen voor minder stress. Over het algemeen neemt u uitgebreider de tijd om een warme maaltijd te eten. Door het nemen van deze echte lunchpauze bent u in de loop van de dag productiever en creatiever.

Nadelen van warm eten

Allereest is het pas echt gezonder om in de middag warm te eten als u in de avond ook voor een gevarieerde (gezonde) maaltijd kiest. Zodra u in de middag voor een warme maaltijd kiest maar in de avond nog die boterham met kaas eet bent u net zo (on)gezond bezig als iemand die de maaltijden niet omwisselt.

Een nadeel van het warm eten is dat u in de middag meer kans heeft op een afterlunchdip (dip na het eten). Uw  lichaam moet namelijk harder werken om de warme maaltijd te verteren. Dit kan zorgen voor extra vermoeidheid, maar deze vermoeidheid kan weer verholpen worden door een kleine wandeling.

 

In Nederland waren eieren in februari 2023 gemiddeld 26,3 procent duurder dan een jaar eerder. De prijs van eieren nam de afgelopen maanden flink toe. Ook in de rest van de wereld moeten consumenten meer betalen voor eieren. De hogere prijs van eieren zorgde er ook voor dat de exportwaarde toenam. Dat meldt het CBS.
De prijs van eieren begin 2023 is historisch hoog. Dat komt vooral door de sterk gestegen kosten van kippenvoer. Maar ook is het aanbod van eieren kleiner door de vogelgriep, wat ook weer de prijs raakt. De gehele boodschappenmand nam in prijs toe, maar minder snel dan eieren. In februari 2023 waren voedingsmiddelen 18,4 procent duurder dan een jaar eerder.
Prijsontwikkeling eieren

Eieren gemiddeld 31 procent duurder in Europa

In de Europese Unie waren eieren in februari 2023 gemiddeld 31,1 procent duurder dan in februari vorig jaar. Maar er zijn grote verschillen tussen landen. In Tsjechië waren eieren ruim 95 procent duurder en in Hongarije en Slowakije bedroeg de prijsstijging bijna 80 procent. Op Cyprus nam de prijs van eieren een stuk minder hard toe, met minder dan 14 procent. In Europa, maar buiten de EU, was de prijsstijging van eieren het kleinst in Noorwegen (8,2 procent).

Prijsontwikkeling eieren

Amerikanen betalen ook fors meer voor eieren

Ook in de Verenigde Staten is de prijs van eieren het afgelopen jaar fors gestegen. In februari 2023 betaalden Amerikanen 55,4 procent meer voor eieren dan een jaar eerder. De prijs van ál het thuis geconsumeerde eten en drinken steeg een stuk minder hard (10,2 procent). Afgelopen jaar werden de Verenigde Staten getroffen door de grootste uitbraak van de vogelgriep tot nu toe.

Meer eieren uit Oekraïne

Nederland importeerde het afgelopen jaar voor 7 miljoen euro aan eieren uit Oekraïne, goed voor 1,4 procent van de Nederlandse eierimport. Voor mei 2022 kwamen er nagenoeg geen eieren uit Oekraïne naar ons land. Inmiddels is Nederland de derde bestemming van Oekraïense eieren binnen Europa, 18 procent van de uitgevoerde eieren komt hierheen.
bestemming
De meeste eieren importeert Nederland echter uit EU-landen. In 2022 importeerde Nederland voor 334 miljoen euro aan eieren uit buurlanden Duitsland en België.
invoer-en-uitvoerwaarde

Nederlandse eierexport goed voor bijna 1,5 miljard euro

Nederland exporteert veel meer eieren dan het importeert. In 2022 voerde Nederland voor bijna 1,5 miljard euro aan eieren uit. Het grootste deel (bijna drie kwart) bleef binnen de EU. Met een waarde van ruim 700 miljoen euro was Duitsland de grootste importeur van Nederlandse eieren.

In 2022 werd voor bijna 29 procent meer aan eieren uitgevoerd dan in 2021. Dat de exportwaarde zoveel toenam komt door de historisch hoge prijs van eieren.

Gemak dient de mens. Een zakje voorgesneden groente is ideaal wanneer u niet veel tijd heeft om te koken. In een zakje groentje uit het vers vak zit veel variatie. In de supermarkt is er ruime keuze in groente pakketten zo zijn er Italiaanse groente, Oosterse groente, Hollandse groente en Mexicaanse groenten te verkrijgen. Maar zijn deze groente pakketten net zo gezond als verse groente? U leest het hier.

Meer of minder vitamines in voorgesneden groente

Tijdens het snijden van groente kan het voorkomen dat er vitamines verloren gaan. De producten worden niet alleen voorgesneden in een fabriek maar natuurlijk ook verpakt. Wanneer de gesneden groente zuurstofarm worden verpakt zal het verlies aan vitamine beperkt blijven. Het verschil in vitamine tussen verse en voorgesneden groente is steeds kleiner door dat fabrieken steeds beter inspelen op het behoud van vitamine en de producten zo snel mogelijk goed verpakken.

Zijn voorgesneden groente minder gezond?

Verse groente blijven langer goed dan de al gesneden variant. Groente die al  is gesneden zal sneller bederven. Op de vraag of voorgesneden groente minder gezond zijn dan verse groente is het antwoord: nee. In veel gevallen is het aantal voedingsstoffen gelijk. Nadeel is dus dat de gesneden groente sneller zal  bederven. Een ander groot nadeel is dat de groente pakketten een stuk duurder zijn dan de verse producten. Gemak is fijn maar er hangt ook een prijs kaartje aan.

Groente van het seizoen

Zeker seizoen groente zijn vaak een stuk goedkoper in aanschaf. Heeft u tijd om groente te snijden? Dan bent u goedkoper uit en dat is in deze tijd zeker een voordeel. Door te werken met een weekmenu kunt goed indelen welke groente u gaat gebruiken en wat u nodig heeft. Qua voedingsstoffen maakt het geen verschil maar voor uw portemonnee is er natuurlijk wel een voordeel. Wat heeft uw voorkeur? Waarom maakt u liever gebruik van een voorgesneden pakket of verse groente?

Eten uit verveling, we doen het allemaal. Voor het menselijk brein is eten namelijk een krachtige stimulansen. Wanneer u eet komt er een gelukshormoon vrij en probeert u een vervelend gevoel niet te ervaren. De keuze voor ongezond eten wordt hierbij alleen maar verstrekt. Niet al het eten is namelijk even bevredigend.

Voedzame snacks zoals komkommer, wortel of appel zijn vaak niet voldoende. Wanneer u gaat emotie-eten of eten uit verveling is er vaker behoefte aan calorierijk, suikerrijk en vetrijk eten, dat energie oplevert. De geur of smaak van een koekje zorgt er namelijk voor dat het beloningssysteem in uw brein actief wordt. Hierbij komen hormonen waaronder dopamine vrij waardoor u zich tevreden en beloond voelt. Wanneer u chips eet zal dit dus ook voor een fijner gevoel zorgen dan het eten van een appel.

3 tips tegen verveling

In de koudere periode is het meer dan verleidelijk om te eten zodat u iets aan het doen bent, terwijl het in deze periode juist heel belangrijk is om een gezonde leefstijl aan te houden. Het is namelijk beter voor uw immuunsysteem. We geven u daarom ook graag 3 tips om vervelingseten tegen te gaan.

1. Drink water
Zorg ervoor dat u dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht drinkt. Producten zoals koffie, thee en melk vallen hier ook onder. Wanneer uw lichaam goed gehydrateerd is zal het ook minder snel een hongerprikkel geven.

Drink water en kijk hoe u zich een half uur later voelt. Het water drinken helpt niet tegen lekkere trek maar zal wel het hongergevoel verminderen.

2. Blijf actief
Wanneer u meer beweegt, heeft u automatisch minder tijd om tussendoor te snacken. Tevens zorgt het er niet alleen voor dat u minder tijd heeft om eten, maar zal het de aandacht van het vervelingseten ook wegnemen.

De ochtend starten met een wandeling, zal het daarom ook makkelijker maken om daarna een koekje bij uw kopje koffie of thee te laten liggen.

3. Wordt bewust van uw eten
Eten is een belangrijke factor, hier mag u dan ook best wat extra aandacht aan besteden. Eten op de bank, tijdens het tv kijken, werken of terwijl u in bed ligt geeft het risico dat u zicht niet bewust bent van wat u precies eet. Hierdoor zal u sneller meer eten wanneer u weer honger krijgt.

Eet wanneer mogelijk daarom ook altijd aan tafel en zorg ervoor dat u zich hierbij op het eten concentreert. Zet uw telefoon of de televisie dan ook uit.

Gelukkig is reizen naar het buitenland weer mogelijk. Dus veel mensen hebben de plannen weer uit de kast getrokken en hebben de reis naar het buitenland al geboekt of ze zijn druk met het uitzoeken van de mogelijkheden. Nogmaals het is natuurlijk heerlijk om in de zomervakantie weer lekker naar het buitenland te gaan, maar er zijn ook altijd een paar zaken waar u op moet letten. Waaronder de do en dont’s qua eten. Het is natuurlijk niet erg dat uw vakantiebestemming er andere gewoontes op na houdt voor wat betreft eet voorkeuren en tijden, maar zorg er wel voor dat u veilig en gezond eet. Wij hebben voor u wat punten waar u op kunt letten wanneer u gaat eten in het buitenland.

Eet geen rauwe producten

In sommige landen, ook voor sommige gerechten in Nederland, geldt dat ze vaak rauw gegeten worden. Dit kan natuurlijk heel erg lekker zijn, maar het betekent ook dat eventuele bacteriën niet verdwijnen door verhitting. Het kans dat u samen met een lekker maaltijd bacteriën binnenkrijgt is dan groot. Denk bijvoorbeeld aan rauw vlees, rauwe vis, maar ook rauwe kiemgroente of schaal en schelpdieren. Deze producten kunt u prima eten, maar wel nadat ze op een verwarmde temperatuur bereid zijn en dus niet meer rauw zijn. Dan kunt u deze gerechten ook eten in het buitenland.

Kies voor voorverpakt eten

Het is natuurlijk heerlijk om bijvoorbeeld in Aziatische landen een hapje langs de weg te nuttigen bij een foodtruck of een lokale inwoner die eten achter op zijn scooter bereidt. Het kan lekker en natuurlijk ook ongevaarlijke zijn, maar wanneer het eten niet verpakt is dan kunt u niet achterhalen hoe lang het eten al open en blood ligt. Valt het nog wel binnen de houdbaarheidsdatum. Ook kan het zijn dat de producten een langere tijd buiten de koelkast bewaard zijn. Zeker in warme landen is het product dan een op en top aantrekker van bacteriën. Wanneer het product voorverpakt is en bij koude producten ook nog gekoeld bewaard zijn dan kunt u naar hartelust gaan genieten.

Kraanwater wel of niet drinken

Het gaat in het buitenland vaak niet alleen om voedsel, maar ook bij drinken is het goed om van te voren wat zaken te onderzoeken. Bijvoorbeeld bij kraanwater. In Nederland is het heel normaal dat wij uit de kraan drinken. In het buitenland is dit echter niet overal het geval. Bij onze buurlanden zoals: België, Duitsland en Frankrijk is het drinken van kraanwater geen probleem. In Spanje bijvoorbeeld wordt het juist aangeraden om flessen water te kopen. Dit om dat er chloor aan het kraanwater wordt toegevoegd. Dit is voor schoonmaken en dergelijke geen probleem, maar voor consumptie niet geschikt. In andere landen wat verder weg kan het ook zijn dat de riolering waar het water doorheen gaat niet schoon genoeg is. Dit betekent dat het water dat uit de kraan komt vaak ook weer bacteriën bevat die er voor kunnen zorgen dat we misselijk en aan de diarree raken. Twijfelt u of het kraanwater wel te drinken is, neem dan geen risico en koop voor de zekerheid flessen water.

Lunchpakketjes

Gaat u op uw vakantiebestemming ook op excursie? Dan is het ook verstandig om in uw hotel al vast een lunchpakketje klaar te maken. De hotels waar u verblijft voldoen vaak wel aan bepaalde hygiene standaarden en hier kunt u dan met een gerust hart eten meenemen voor de lunch. Wanneer u dit niet doet dan is het afwachten waar u terecht komt en wat u daar kunt eten. Wilt u deze zorgen voorkomen? Zorg dan voor een eigen lunchpakket.

Leer de cultuur kennen van uw vakantiebestemming, maar wees voorzichtig met eten en drinken.

Wanneer mensen op dieet gaan of erg letten op gezonde voeding wordt er vaak Avocado gebruikt. Waarom zien we dit als iets gezonds en welke voordelen heeft het dan? Misschien is het ook voor u tijd om de avocado vaker in huis te halen.

Avocado werkt Cholesterolverlagend

In avocado’s zitten veel vetten en voornamelijk oliezuur. Dit is een onverzadigd vet dat het cholesterol gehalte in het bloed zal verlagen. Een te hoog cholesterol kan leiden tot hart en vaat ziekten maar de onverzadigde vetten die ook in vette vis, noten of olie kunnen daarbij helpen.

Zorgt voor minder eetlust

Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat dit vaak in diëten gebruikt wordt. Een avocado wordt namelijk langzaam opgenomen waardoor u langer een vol gevoel heeft. Hierdoor is de kans groter dat de zak chips of koekjes langer in de kast blijven liggen.

Minder kans op depressie door avocado

In avocado’s zit foliumzuur dat helpt bij het aanmaken van hormonen die u goed laten voelen. Ze maken serotine, dopamine en norepinefrine aan. Deze helpen bij het energiebalans, eetlust, kwaliteit van uw nachtrust en de manier waarop pijnprikkels ervaren wordt.

Goed voor uw darmen en beschermt tegen ziektes

Doordat uw goed voor uw darmen zorgt zult u minder kans hebben op verschillende ziektes. In Avocado’s zitten ook veel vezels dat uw darmflora gezond houdt. Het risico op hartziektes worden verlaagd, bloedsuikerspiegel blijft stabiel, bevorderd de stoelgang en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.

Iedereen houdt af en toe van een beetje kaneel al moet het niet te overheersend zijn. Heerlijk voor in de appeltaart maar ook in kruidenmengsels kan kaneel goed passen. Wat zijn eigenlijk de gezondheidsvoordelen van kaneel?

Wat is kaneel

Al kent iedereen kaneel weten veel mensen niet waar het vandaan komt of wat het precies is. Het komt eigenlijk uit Sri Lanka en wordt wereldwijd gebruikt in verschillende gerechten. Maar ook staat het over de hele wereld bekend dat er veel gezondheidsvoordelen van kaneel zijn. Kaneel is eigenlijk een opgerolde binnenste bast van een kaneelboom. De rest van de bast wordt vermalen tot de kaneelpoeder die wellicht wat bekender is.

Kaneel remt schimmels en bacteriën

Kaneel bestaat voor het grootste gedeelte uit kaneelaldehyde dit geeft dan ook de smaak en geur hieraan. Het remt echter ook belangrijke schimmels en bacteriën en gaat de groei hiervan dus tegen. Vaak wordt er dan ook een kaneelolie gebruik om schimmelziektes tegen te gaan.

Werkt ontstekingsremmend

Het zit ook vol met polyfenolen wat een antioxidant is dat het lichaam beschermd tegen infecties en ontstekingen. Het helpt dan ook beschadigde cellen te herstellen en zal dit proces ook versnellen. Bij jeuk kan kaneel ook nog eens verlichting bieden.

Slechte adem

Door bacteriën in onze mond kunnen we een slecht ruikende adem hebben. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer u gorgelt met water, honing en kaneel u de slechte bacteriën uit uw mond houdt. Zo zal er dus ook geen vervelende geur meer komen. Probeer dus elke ochtend te starten met gorgelen zodat u een frisse adem blijft houden.

Heeft u al kaneel in huis of is het tijd voor een lekker recept met kaneel hierin? Te veel is natuurlijk ook niet goed maar het is zeker lekker voor extra smaak en natuurlijk voor uw gezondheid.

Brandnetels zijn door heel Europa te vinden. In Nederland wordt de brandnetel vooral als onkruid gezien. Wanneer u lekker in een park rondloopt in de zomer en met een brandnetel in aanraking komt krijgt u vaak die vervelende jeuk. Toch hebben brandnetels een hele gezonde werking en is het een van de bekendste eetbare planten.

De reinigende werking van de brandnetel

Brandnetel is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en silicium. Een getrokken thee kan van goede invloed zijn voor uw lever, nieren en botten. De mineralen in de brandnetel staan er ook om bekend om een goede spijsvertering te geven en bloedzuiverend te werken. De vitamine C in een plantje is bijna net zoveel als spinazie, een echte krachtpatser dus.

Wat kun je maken brandnetels?

Het meest bekende recept is de thee. Het beste wast u de netels met lauw water en laat ze daarna drogen. Van de gedoogde bladeren kunt u vervolgens de thee trekken. De geur die vrijkomt bij het koken van de bladeren is vergelijkbaar met spinazie. Op een warme dag kan het ook heerlijk zijn om de toppen van de plant in een waterfles te doen. U kunt de toppen laten trekken in het water zodat u de hele dag een gezond drankje tot uw beschikking heeft. De toppen kunt u ook gebruiken in eigen gemaakte groentesoep. Brandnetelsoep heeft een gezonde werking en is snel klaar.

Misschien heeft u brandnetels in uw tuin staan of is er een plek in de buurt waar ze wild groeien. Wanneer u wat toppen en bladeren wilt plukken denk dan wel aan uw huid. Bescherm uw huid goed met kleding en trek dikke handschoenen aan want hoewel de brandnetel een hele gezonde werking heeft is de jeuk die de bultjes veroorzaken geen leuke bijkomstigheid. Zelf al eens een receptje gemaakt met brandnetels? Laat het ons weten.

In de supermarkt is er altijd genoeg honing te verkrijgen echter kan dit heel anders smaken als de gene uit de buurt. Daarnaast heeft lokale honing ook andere voordelen die u misschien nog niet kent.

Gemengd honing of delicatesse

Wanneer u de honing lokaal koopt dan heeft zal dit een hele andere smaak hebben. Dit is erg afhankelijk van de bloemen die dan bloeien en de timing van de imker. Wanneer worden de honingkamers geplaatst en wanneer weg gehaald. De honing die u in de winkels koopt is weer totaal anders. Zo vindt u vaak op een etiket dat het honing bevat van EU als niet EU. Het wordt zo gemengd dat de smaak op een gemiddelde zit en dus ook niet tegen kan vallen wanneer u dit in de winkel koopt. De smaak is dus minder puur en neutraler als bij die uit uw eigen buurt.

Steun lokale bestuivers

Bijen zijn heel erg belangrijk voor de natuur. Zo zorgen ze voor bestuiving voor groente en fruit en en in elke omgeving zijn ze dus van belang. Niet alleen voor het groente en fruit wat in de winkels ligt maar ook voor de plantjes die u in uw eigen tuin heeft staan is het belangrijk dat er bijen zijn.

Kleine voetafdruk

Wanneer u alles haalt uit de supermarkt moet alles verplaatst worden naar een locatie waar het weer gemengd wordt. Daarna wordt het naar de verschillende landen geëxporteerd. Er is dus veel vervoer nodig om dat ene potje honing bij u thuis te krijgen. Wanneer u iets uit de buurt haalt is er bijna geen transport nodig of komt u er zelfs met de fiets langs dan kan dit een groot verschil hebben op uw voetafdruk.

Honing goed voor allergieën

Vooral wanneer u last heeft van hooikoorts kan honing uit de buurt veel verschil maken. Er zitten namelijk pollen en bacteriën die bij u in de buurt leven. Dit zal dan ook helpen bij het opbouwen van uw weerstand waardoor u ook de allergische reactie verminderd kan worden. Wilt u hooikoorts tegen gaan dan is het wel belangrijk dat u regelmatig deze honing eet.

Zelf vraagt u het misschien ook wel eens af maar weet u nog steeds het antwoordt niet op deze vraag. Vers groente en fruit smaakt toch vaak anders als ingevroren producten. Vaak wordt er toch gekozen voor diepvries producten omdat dit toch wel makkelijk is. Ze kunnen lang bewaard worden zijn vaak al voor gesneden en ook in de seizoenen wanneer ze vers niet te krijgen zijn kunt u ze wel uit de diepvries halen.

Diepvries fruit

Bij Fruit klopt het zeker dat diepvries fruit meer vitamine bevat als vers fruit. Na het plukken worden ze namlijk direct ingevroren waardoor ze hun vitamines blijven behouden. Bij vers fruit zal na het plukken de voedingswaarde afnemen. Diepvries fruit moet u echter niet zo eten, ze zijn dan vaak erg zacht en kunnen wat waterig zijn. Gebruikt u dit voor een saus of een lekkere jam dan is dit natuurlijk prima.

Ingevroren groente

Net als bij fruit worden ook groente direct na het plukken in gevroren. Ze behouden net als verse groente ongeveer 40% van het oorspronkelijke gehalte. Met Groente a la crème kan dit anders zijn omdat hier ook nog extra vet aan toegevoegd is. Het is echter wel anders wanneer groente of fruit uit een blik of pot komen. Deze bevatten vaak maar 15% van het oorspronkelijke aantal vitamines en mineralen. De groente hoeven vaak minder lang gekookt te worden waardoor ze in dat stadium minder voedingsstoffen verliezen.

U mag dus gerust groente of fruit uit de diepvries mee nemen want het is net zo gezond als dat u het vers haalt. Vaak is dit ook goedkoper mocht u wat willen besparen.

Pin It