Rubriek

Onderzoek

Rubriek

Een goede nachtrust is heel erg belangrijk. Enerzijds voor uw energieniveau, maar ook uw gezondheid kan last hebben van een slechte nachtrust. Er zijn tal van redenen waarom u slecht slaapt. Eén van de redenen kan zijn dat u ’s nachts ligt te piekeren en dat al deze gedachten u uit uw slaap houden. 

Wij hebben een paar tips voor een goede nachtrust voor u op een rijtje gezet. Zo ligt u ’s nachts niet wakker.

Tips voor een goede nachtrust – Stop met piekeren

U wel zult denken: ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat is natuurlijk ook zo, maar het zo werkt het wel. Probeer zaken waar u zich zorgen over maakt overdag op te lossen. Stel telefoontjes niet uit tot morgen of volgende week. Dit zorgt er dan juist voor dat u hier ’s nachts over gaat nadenken en dat deze gedachten u uit de slaap houdt. Door de koe bij de horens te vatten en direct de zaken op te pakken waar u zich druk over maakt zorgen voor een ontspannen hoofd voor de nacht.

Leg een boekje op uw nachtkastje

Mocht u ’s nachts ineens wakker worden met bepaalde gedachten in uw hoofd. Of met zaken die u niet moet vergeten. Dan is het goed om een boekje naast uw bed te hebben liggen. U hoeft dan niet de hele nacht moeite te doen om die punten te onthouden. U schrijft ze op en u kunt ze dan voor de nacht loslaten. De gedachten kunnen even worden geparkeerd en u hoeft hier dan niet meer over te piekeren.

Ontspan voor het slapen gaan

Zorg dat u voor dat u gaat slapen niet te druk bent met bijvoorbeeld werkzaamheden of het kijken van een spannende film. Dit kan de hersenactiviteit verhogen en zorgen dat u moeilijk in slaap komt. Beter is het om te ontspannen met bijvoorbeeld een kop thee en yoga oefening. Ook sporten kan u rust bezorgen. Ook hier is het wel belangrijk om een goede cooling down te doen, om uw hartslag weer naar een rustig niveau te brengen.

Niet piekeren over het slapen zelf

Wanneer u wakker ligt kan dit zoals aangegeven dus tal van oorzaken hebben, maar soms is het ook goed om te accepteren dat even niet kunt slapen. Wanneer u wakker bent en u probeert uit alle macht weer te gaan slapen kan dit ook weer stress opleveren. Dit bemoeilijkt het slapen ook weer. Probeer u er even bij nee te leggen, pak een boek of zet een kop warme melk. Probeer de rust te pakken en u zult verbaast zijn hoe snel u weer in slaap valt.

Slaap lekker!

We willen allemaal zo lang mogelijk gezond blijven maar toch blijft er veel kans op Alzheimer. Er zijn een aantal voedingsproducten die toch kunnen helpen bij het uitstellen of misschien wel helemaal voorkomen van Alzheimer. Wat doet Zeewier eigenlijk tegen Alzheimer?

Onderzoek naar Zeewier

In China wordt er al veel onderzoek gedaan naar de werking van zeewier. Uit eindelijk zijn ze ook in Nederland onderzoek gaan doen voor de werking bij Alzheimer. Een kenmerk is namelijk een verstoord cholesterolhuishouden in de hersenen. Die speciale zeewier soort heeft veel plantsterolen dat erg belangrijk kan zijn maar ook andere stofjes kunnen hier groot effecht bij hebben. Zo is er bij het eten van plantsterolen geen resultaat maar bij het eten van dit zeewiersoort wel degelijk resultaat.

Hoeveel is er nodig

Nu is het onderzoek nog niet zo ver dat we het zelf al kunnen gebruiken. Voor iemand met een gemiddeld gewicht is er namelijk 8 kilo zeewier per dag nodig. Dit is natuurlijk niet haalbaar maar waarvoor dan dit onderzoek? Alsnog kan het onderzoek heel belangrijk zijn voor Dementie. Wanneer ze weten waardoor zeewier zo goed werkt kunnen er namelijk supplementen ontwikkeld worden. Dit proces kan echter heel lang duren voordat dit zo ver is.

Alzheimer onderzoek

De hoop is natuurlijk niet gevestigd op alleen dit onderzoek. In Nederland zijn er meerdere onderzoeken naar dementie en Alzheimer. Daarnaast lopen er natuurlijk ook onderzoeken in het buitenland. Er wordt dan ook gekeken naar de andere onderzoeken wat er uit gekomen is en of er wellicht toch verder onderzoek naar gedaan moet worden. Zo is dit onderzoek dus opgestart door een ander chinees onderzoek naar de werking van zeewier zelf.

AMSTERDAM – Start-up Ancora Health start in samenwerking met TNO, stichting ‘Je Leefstijl Als Medicijn’ en Healthy Ageing Network Noord Nederland een geavanceerd programma dat Type 2 diabetes (T2D) bij de kern aanpakt. Mensen met diabetes worden uitgenodigd hun interesse in het programma kenbaar te maken via deze link. Het programma genaamd ‘Ancora Diabetes2Doorbreken’ gaat deze zomer van start.

In Nederland heeft meer dan een miljoen mensen diabetes. Jaarlijks komen hier 50.000 personen bij en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren blijft stijgen. In 90 procent van de gevallen gaat het om Type 2 diabetes. Behandeling hiervan is veelal gericht op symptoombestrijding en het onder controle krijgen van het glucosegehalte in het bloed. Voeding en beweging zijn echter essentieel voor een goede gezondheid en vormen daarmee ook de bron voor het aanpakken van deze ziekte.

Het is bekend dat bepaalde voeding beter of slechter is en dat voldoende beweging bevorderlijk is voor de gezondheid. Toch weten veel mensen niet goed welke stappen genomen moeten worden om de meest gezonde versie van zichzelf te worden. Ook beginnen mensen er soms niet aan omdat ze het veranderproces niet overzien. Ontwikkelingen in e-health bieden hierin een uitkomst, ook in de bestrijding van T2D. Want met relatief eenvoudige aanpassingen in je leefstijl is het al mogelijk om de regie over de eigen gezondheid te nemen.

Type 2 diabetes vormt, samen met de complicaties die kunnen voortkomen uit deze ziekte, een grote uitdaging voor ons zorgsysteem en de gezondheidseconomie. Bestrijding van diabetes is veelal gericht op symptomen en het op normaal peil houden van glucosegehaltes in het bloed. Hierbij is een patiënt afhankelijk van doktersadvies. Aandacht voor de oorzaak blijft doorgaans achterwege, waardoor oplossingen zoals leefstijlveranderingen, en eigen verantwoordelijkheid niet voldoende worden benut. Ancora Health en TNO streven ernaar hierin verandering te brengen door de aandacht te richten op de oorzaak van diabetes.

Het digitale platform van Ancora Health biedt, in samenwerking met TNO, op basis van wetenschappelijke informatie in combinatie met gezondheidsevaluaties, DNA analyse en leefstijlsuggesties, een onderbouwde aanpak in de strijd tegen diabetes. Deelnemers aan het programma ontvangen een gepersonaliseerd plan, dat helpt om op een gerichte en laagdrempelige manier aan de eigen gezondheid te werken. Zo stelt technologie van TNO Ancora Health in staat om door een ‘Diabetypering aanpak’ een specifieker beeld te krijgen van elk individu: welke organen zijn betrokken in het ziektebeeld, en wat zijn de gevolgen voor het lichaam. Op deze manier krijgt elk persoon een op maat gemaakt plan, waarbij medicatie geleidelijk kan worden verminderd.

Gepersonaliseerd dashboard

Alle gegevens komen samen in een gepersonaliseerd dashboard, dat via een eenvoudige app is in te zien. Het dashboard geeft dagelijks adviezen met betrekking tot onder andere voeding en beweging en maakt direct contact mogelijk met artsen en coaches gespecialiseerd in preventieve zorg en leefstijl. Dr. Suzan Wopereis, Principal Scientist bij TNO: “Type 2 diabetes is een systeem ziekte waarbij verschillende processen en organen betrokken zijn die van invloed zijn op het ziektebeeld. De betrokkenheid van deze processen en organen in diabetes type 2 kunnen verschillen tussen mensen met diabetes, waardoor personen verschillend reageren op leefstijlbehandeling. Het is belangrijk dat in het kiezen van de beste leefstijlbehandeing rekening wordt gehouden met deze biologische verschillen. Het introduceren van een systematische aanpak bij het behandelen van T2D vraagt niet alleen een gecoördineerde aanpak maar ook om een verandering in de gezondheidseconomie. Samen met Ancora Health gaan we ervoor om diabetes voorgoed de wereld uit te helpen.”

Opgeschaald naar duizenden deelnemers per jaar

Er is ruimte voor honderden personen om deze zomer deel te nemen aan het Ancora Diabetes2Doorbreken programma. Het programma wordt later opgeschaald naar duizenden deelnemers per jaar. Tijdens het programma wordt onder meer persoonlijk onderzoek verricht naar leefstijl, wordt gedragsanalyse toegepast en DNA afgenomen. De uitkomst hiervan wordt gecombineerd met de van TNO gelicenseerde diagnostiek en leefstijl algoritmes voor persoonlijke voeding en beweging. De uitkomst van deze onderzoeken resulteert in persoonlijk advies om de leefstijl op een positieve manier te beïnvloeden en aldus T2D te verminderen. Ancora Health staat in contact met zorgverleners in deze strijd tegen diabetes. Lees hier meer informatie over het programma.

Verandering in Nederland en daarbuiten

Peter van Dijken, (Managing Director Healthy Living TNO): “Diabetes zorg ondergaat momenteel een transitie. We verwachten dat Ancora Health hierin een vooruitstrevende rol kan spelen. We zijn er ook trots op dat zij TNO kennis aanwendt om een betrouwbaar en schaalbaar programma op te leveren waarin de remissie van T2D centraal staat. We hopen dat dit een verandering in Nederland en daarbuiten teweeg kan brengen.”
Sridhar Kumaraswamy, CEO van Ancora Health, vult hierop aan: “Door alle data die Ancora verzamelt, kunnen we elke patiënt een gepersonaliseerd programma aanbieden. Net als de glucosetolerantietest de bron van insuline resistentie onderscheidt, identificeren we door andere metingen de belangrijkste levensstijl factoren waarop patiënten ondersteuning krijgen van onze leefstijl coaches. Door middel van DNA analyse identificeren we ook de mensen die a priori meer vatbaar zijn voor diabetes. Hierdoor verwachten we meer inzicht te krijgen in de remissiecijfers. Het helpt ons daarbij de intensiteit te kalibreren van de interventie gedurende het programma en de onderhoudsperioden daarna. Dit alles komt samen op een digitaal therapeutisch platform. We zoeken honderden deelnemers voor ons programma om kosteloos deel te nemen. We weten dat zorgverzekeraars ook voorstander zijn van schaalbare e-health platforms en zijn momenteel met hen in gesprek om te betalen voor deelname aan ons programma.”

Over Ancora Health

Ancora Health is Groningse start-up gericht op preventieve gezondheidszorg waarbij je leefstijl als medicijn functioneert. Het bedrijf beschikt over twee hypermoderne studio’s in Amsterdam en Eindhoven. Ancora stelt mensen in staat om hun gezondheid vorm te geven door middel van diepgaande inzichten in hun lichaam en geest op basis van een wetenschappelijke gezondheidscheck, gebaseerd op een holistische analyse van meer dan 1.000 datapunten uit metingen, en testen van DNA, urine, bloed, longcapaciteit, hartfunctie etc. De initiatiefnemers waren jarenlang werkzaam voor Philips en binnen de gezondheidssector, alvorens ze hun eigen visie en droom realiseerden.

Meer informatie is hier te vinden

Foto: Van Houten PR & Communicatie

Het Catharina Ziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een succesvol zorgpad ontwikkeld voor patiënten met het neurogeen thoracic outlet syndroom (NTOS). Patiënten met NTOS hebben uiteenlopende klachten van de nek, schouder, arm en/of hand die worden veroorzaakt door beknelling van de zenuwbundel in de schouderregio.

Door de complexiteit van de diagnose, onduidelijke naamgeving en kwalitatief matig wetenschappelijk onderzoek, wordt dit ziektebeeld door veel artsen niet erkend of herkend. In het Catharina Ziekenhuis is enkele jaren geleden een zorgpad opgesteld waar op een effectieve en efficiënte manier kan worden vastgesteld of een patiënt NTOS heeft of niet.

Van loket naar loket

“Patiënten met NTOS die bij ons komen zijn vaak jarenlang met hevige pijn van loket naar loket gestuurd. Vanwege de onbekendheid en complexiteit van het ziektebeeld werd de juiste diagnose vaak niet gesteld. Voor patiënten vaak erg frustrerend!”, zegt Niels Pesser, onderzoeker binnen het TOS-centrum. “Een paar jaar geleden hebben we met een team van vaatchirurgen, neurologen, fysiotherapeuten, radiologen, pijn-anesthesisten en orthopeden een nieuw zorgpad ontwikkeld, en wat blijkt: met succes!”, zegt neuroloog dr. Bart van Nuenen van het Catharina Ziekenhuis. Onderzoek onder 856 patiënten die de diagnose NTOS kregen, laat zien dat onze aanpak helpt om tot een passende behandeling te komen.

Bij 39% van de patiënten met NTOS bleek gespecialiseerde fysiotherapie een goede behandeling te zijn en was een operatie niet nodig. Bij de resterende 61% van de patiënten werd een operatie, een zogenaamde thoracic outlet decompressie, uitgevoerd.

Kwaliteit van leven

In totaal werden 274 patiënten gevolgd waarbij deze operatie is uitgevoerd om de functie van de arm en de kwaliteit van leven te meten. Deze resultaten werden vergeleken met de situatie vóór de operatie. Er werd een significante verbetering van de armfunctie en kwaliteit van leven gezien na de operatie. In totaal had 72% van de patiënten geen of minimale restklachten. De resultaten worden gepubliceerd in het medisch wetenschappelijk tijdschrift EJVES, het hoogst gewaardeerde tijdschrift voor vaatchirurgie.

Lovend over resultaten

Deze uitkomsten zijn een eerste stap naar een volledig wetenschappelijk bewezen zorgpad voor NTOS patiënten. De verwachting is dat deze studie bijdraagt aan het erkennen en herkennen van NTOS als ziektebeeld. Daarbij wordt de vergelijking van resultaten uit andere ziekenhuizen beter mogelijk door de toepassing van het zorgpad uit het Catharina Ziekenhuis. In een reactie op het artikel blijkt dat artsen uit andere –buitenlandse- ziekenhuizen lovend zijn over de resultaten en mogelijkheden. Er wordt gesteld dat het artikel een ’benchmark’ is voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek en een manier laat zien om tot goede diagnostiek en behandeling te komen van de vaak niet erkende of herkende groep NTOS patiënten.*

Patiënten met klachten die kunnen wijzen op NTOS kunnen na analyse door een neuroloog in de eigen regio worden doorverwezen naar het gespecialiseerde TOS- team in het Catharina Ziekenhuis.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Ben je al meerdere malen bij de huisarts of fysiotherapeut geweest omdat je lichamelijke klachten hebt? Dan hoop je hier ongetwijfeld snel weer van af te zijn. Ondanks dat een arts of fysio over specifieke kennis beschikt, slagen zij er niet altijd in de oorzaak van de pijn te achterhalen. Als hen dit niet lukt, is de kans groot dat zij een MRI-scan adviseren. Ben je niet bekend met zo’n scan? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over een MRI-scan.

Hoe wordt een MRI-scan uitgevoerd?

Een MRI-scan kun je uitsluitend ondergaan bij een medisch specialist. Dit komt doordat zo’n scan uitgevoerd wordt met behulp van een speciaal apparaat. Als je wordt doorverwezen door een (huis)arts, is de kans groot dat je naar een ziekenhuis of kliniek in de buurt moet. De meeste ziekenhuizen beschikken namelijk over een apparaat om een MRI-scan mee uit te voeren.

Bij een MRI-scan neem je plaats op een soort bed. Zodra je ligt, schuift dit bed het apparaat in. Doordat het apparaat een ronde opening heeft, heeft het wel wat weg van een tunnel. Hoe ver je in de tunnel komt te liggen, hangt af van het deel van jouw lichaam dat gescand moet worden. Gaat het om de knie of enkel? Dan blijf je vaak met jouw hoofd buiten het apparaat liggen. Als jouw hoofd, nek of hals gescand wordt, lig je volledig in het apparaat.

Wat kan er in kaart gebracht worden met een MRI-scan?

Als een (huis)arts vermoedt dat je een bot gebroken hebt, laat hij voor de zekerheid een röntgenfoto maken. Op zo’n foto is een botbreuk doorgaans goed te zien. Helaas is dit niet altijd het geval. Ook afwijkingen aan spieren en/of gewrichten, bloedvaten en zenuwen zijn op een röntgenfoto meestal niet te zien. Om de oorzaak van het probleem te achterhalen, kun je een MRI-scan ondergaan. Zo’n scan brengt dergelijke problemen vrijwel vaak aan het licht. Je kunt ook een mri scan hersenen ondergaan. Hiermee krijg je duidelijkheid over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of je kan juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

Verwijzing is niet nodig voor een MRI-scan

Loop je met klachten en wil je niet naar  de huisarts of fysiotherapeut, maar houden de lichamelijke klachten aan? Of kom je niet verder? Dan raak je hier mogelijk behoorlijk gefrustreerd door. Logisch, want je wilt een keer uitsluitsel hebben, zodat je weet waar je aan toe bent. Als een (huis)arts of fysio een MRI-scan niet nodig acht, betekent dit niet dat je zo’n scan niet kunt ondergaan. Je kunt namelijk kiezen voor een MRI scan zonder verwijzing. In dat geval heb je geen verwijzing van een huisarts, fysiotherapeut of andere medisch specialist nodig om een MRI-scan te ondergaan. Je plant dan zelf een afspraak in.

Het Catharina Ziekenhuis is begonnen met het toedienen van een halfjaarlijks infuus aan een specifieke patiëntengroep van vrouwen na de overgang met borstkanker. Uit recent onderzoek blijkt dat zo’n infuus met botversterkende middelen de kans op uitzaaiingen in de botten en de kans op botbreuken verkleint. Ook wordt het ontstaan van broze botten (osteoporose) voorkomen.

Het halfjaarlijks infuus zorgt er eveneens voor dat de botten van deze patiënten met borstkanker na behandelingen sterker blijven. “Het preventief gezond houden van de botten is enorm belangrijk”, zegt oncoloog-internist dr. Birgit Vriens van het Catharina Kanker Instituut. “We geven daarom altijd al advies over voeding en leefstijl.”
Behandeling thuis

Patiënten hoeven niet naar het ziekenhuis te komen voor het infuus: drie jaar lang komt om de zes maanden een verpleegkundige thuis de behandeling geven. Daarnaast krijgen patiënten dagelijks een combinatie van calcium met vitamine D. Voor elke infuus wordt bloed geprikt om te beoordelen of het volgende infuus door kan gaan.

Belangrijke voorwaarde voor het infuus met het botversterkend middel is een gezond gebit. “Een van de bijwerkingen is kaaknecrose. Als je al een slechte gebit hebt, is de kans aanwezig dat tanden uitvallen. Patiënten met een slecht gebit krijgen de behandeling dan ook niet,” aldus verpleegkundig specialist Oncologie Angelie van den Bosch. Zij schreef mee aan het protocol over deze behandeling. Inmiddels is het protocol landelijk opgenomen in de handreiking ‘Botgezondheid’.

Het Catharina Ziekenhuis is het meest uitgebreide centrum voor de behandeling van borstkanker in de regio. “Daarom kan deze aanvullende behandeling eenvoudig geïntegreerd worden”, zegt Van den Bosch. “We gaan ook kijken of we het in kunnen zetten voor de behandeling van prostaatkanker.”

Bron: Catharina Ziekenhuis

In Zuidoost-Brabant zijn naar schatting 2000 mensen met een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol, die nog niet worden behandeld voor die aandoening. Zij lopen een grote kans om op jonge leeftijd een hartinfarct en/of vaatproblemen te krijgen. Het Hart- en Vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis opent vandaag een regionaal expertisecentrum om de opsporing en de behandeling van deze mensen te intensiveren.

“In Zuidoost-Brabant hebben we 20 tot 34 procent van de mensen met Familiaire Hypercholesterolemie, kortweg FH, in beeld”, zegt Daan van den Bersselaar, als verpleegkundig specialist betrokken bij het nieuwe expertisecentrum. “Dat betekent concreet dat in deze regio ruim 2000 mensen met FH nog niet gediagnosticeerd zijn. Uit onderzoek blijkt 26% van deze mensen zonder medicatie voor hun veertigste een hartinfarct te krijgen en komt 7% te overlijden voor hun veertigste, dus het is zaak om die groep snel op te sporen.” Snelle opsporing van FH via de huisarts en vroegtijdige behandeling, vaak al vanaf de kinderleeftijd, voorkomt vroegtijdige hart- en vaatziekten.

Afwijkend DNA

FH is een sluipmoordenaar. Mensen met FH die gezond eten en voldoende bewegen hebben vaak toch een hoog cholesterol. De oorsprong van het verhoogde cholesterol is dan een erfelijke aanleg. “Families met FH kenmerken zich vaak door het jong overlijden van familieleden als gevolg van hart- en vaatziekten,” aldus van Den Bersselaar. Mensen met FH hebben een afwijking in hun DNA. Daardoor wordt cholesterol onvoldoende uit het bloed gehaald. “Bij sommige mensen met FH zie je ook uiterlijke kenmerken als gele vetophoping rondom de ogen, of knobbels op de pezen. Al deze signalen kunnen duiden op FH en zijn reden om verder onderzoek te doen.”

Om hart- en vaatziekten bij mensen met FH te voorkomen, zijn de specialisten van het Hart- en Vaatcentrum van het  Catharina Ziekenhuis op zoek naar families met FH, of families waarin hoge cholesterolwaarden voorkomen en familieleden al op jonge leeftijd hart- en vaatziekten kregen. Door actieve opsporing in het ziekenhuis en het vergroten van de alertheid bij huisartsen, hopen de artsen iedereen met FH te vinden en preventief te beschermen.

Wanneer reageren?

Komt FH voor in uw familie? Of hebben vele familieleden een ernstig verhoogd cholesterol? Of komen in uw familie hart- en vaatziekten op jonge leeftijd  voor? Voor mannen geldt onder de 55 jaar en vrouwen onder de 60 jaar. Overleg dan met uw huisarts of neem contact op met de behandelaren van het regionaal expertisecentrum in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Dat kan telefonisch via: 040 – 239 59 00.

LEEFH

Het regionaal expertisecentrum is aangesloten bij de stichting LEEFH. LEEFH coördineert landelijk de opsporing van en de zorg voor families met FH. Voor meer informatie: leefh.nl. Het regionaal expertisecentrum in het Hart- en Vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis bestaat uit verpleegkundig specialist Daan van den Bersselaar, internist dr. Eveline Besselaar-Niemantsverdriet en kinderarts Angelique Roeleveld-Versteegh.

Bron: Catharina ziekenhuis

Is het mogelijk om teruggekeerde endeldarmkanker beter te behandelen met extra chemotherapie voorafgaand aan een operatie? KWF investeert ruim 2 ton in een onderzoek van het Catharina Ziekenhuis om deze vraag te beantwoorden.

“Uit onderzoek is al gebleken dat opnieuw voorbehandelen bij teruggekeerde endeldarmkanker veilig en efficiënt is. In deze studie gaan we nog een stapje verder en willen we aantonen dat door extra chemotherapie toe te voegen, de zorg voor patiënten met teruggekeerde endeldarmkanker nog verder verbetert”, aldus chirurg dr. Pim Burger van het Catharina Ziekenhuis. De subsidie van KWF komt bovenop een grote subsidie van ZonMw die het ziekenhuis in april heeft ontvangen voor onderzoek naar complexe endeldarmkanker.

Elk jaar krijgen ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose endeldarmkanker. Deze vorm van kanker is vaak goed te behandelen en wordt meestal door het bevolkingsonderzoek vroegtijdig ontdekt. Na de eerste behandeling komt endeldarmkanker bij 5 tot 10 procent van de patiënten terug. Om de patiënt de beste kans te bieden is het van belang dat de vervolgbehandeling van deze patiëntengroep plaatsvindt in gespecialiseerde centra.

Gespecialiseerd centrum

“In Nederland is een klein aantal gespecialiseerde ziekenhuizen die patiënten met complexe endeldarmkanker behandelt, waaronder het Catharina Ziekenhuis. Er is een grote variëteit tussen de patiënten onderling. Dat vraagt om maatwerk. Dat kan alleen maar plaatsvinden in centra waar voldoende ervaring aanwezig is om deze vergevorderde tumoren optimaal te kunnen behandelen. Daarnaast zorgt die ervaring ervoor dat we ook beter weten wie wel en wie geen baat heeft bij een bepaalde behandeling; zo kunnen we zorgen dat patiënten bij wie een operatie niet zal helpen een grote, belastende operatie bespaard blijft”, legt chirurg dr. Pim Burger uit. Hij is blij met de subsidie van KWF. “We kunnen met deze subsidie het onderzoek nog verder uitbreiden. En zo verbeteren we de zorg voor patiënten met complexe endeldarmkanker in heel Nederland. En daar doen we het voor.”

Extra chemotherapie

Hoewel het tegenwoordig door onder andere het bevolkingsonderzoek steeds vaker lukt om endeldarmkanker goed te behandelen, keert de ziekte bij sommige patiënten toch terug. “Dat gebeurt in Nederland bij ruim 300 patiënten per jaar. Uit onderzoek blijkt nu dat het veilig en beter is om patiënten met een teruggekeerde tumor nog een keer voorafgaand aan de operatie te bestralen, ook als zij al voor de oorspronkelijke tumor bestraling hebben gekregen. In dit onderzoek gaan we bekijken of extra chemotherapie ervoor zorgt dat de tumor bij nog meer patiënten in zijn geheel kan worden verwijderd”, benadrukt Burger.

Samenwerking

In deze studie wordt samengewerkt met 8 Nederlandse ziekenhuizen die zijn gespecialiseerd in de behandeling van teruggekeerde endeldarmkanker en met nog eens 18 ziekenhuizen die de voorbehandeling met chemotherapie en bestraling kunnen bieden. Ook in het buitenland doen nog eens 8 ziekenhuizen mee. Door de komende jaren een vergelijkende studie te doen bij 364 patiënten, hopen de onderzoekers vast te stellen of de extra chemotherapie de genezingskansen vergroot, met behoud van kwaliteit van leven. Het project gaat in 2021 van start, in cofinanciering met ZonMw.

Bron: Catharina ziekenhuis

Recent onderzoek van Amsterdam UMC toont aan dat virus nog schadelijker is dan eerder werd gedacht

De Hersenstichting is een crowdfundactie gestart om het urgente onderzoek naar hersenschade door het coronavirus te financieren. Het virus kan tijdens én na de infectie op verschillende manieren ernstige schade toebrengen aan de hersenen. Schade waar de patiënt direct en op langere termijn de negatieve gevolgen van ondervindt. De Hersenstichting roept iedereen op een bijdrage te leveren aan het onderzoek. Tot nog toe is er gezamenlijk al bijna 265.000 euro opgehaald. Er echter nog ruim 60.000 euro nodig.

“Corona is primair een longziekte, maar heeft grote gevolgen voor de hersenen, ”zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. “Afgelopen week bleek uit het onderzoek van het Amsterdam UMC dat het virus ervoor kan zorgen dat het immuunsysteem in de hersenen op hol slaat. En dat is niet het enige. Sommige mensen krijgen zuurstoftekort in het bloed en daarmee ook in de hersenen. Verder kan het virus een hersenontsteking veroorzaken of de bloedstolling ontregelen. Een bloedstolsel kan een herseninfarct veroorzaken. Ook het lange verblijf op de intensive care is erg schadelijk voor de hersenen. Veel patiënten houden er blijvende cognitieve klachten aan over, zoals minder aandacht en concentratie, problemen met herinneren en met plannen.”

Schade behandelen, beperken of zelfs voorkomen

Bij sommigen zijn de gevolgen na het coronavirus blijvend. Waarom en hoe dit precies in de hersenen werkt, is helaas nog onbekend. Prof. Caroline van Heugten, verbonden aan Maastricht University: “Het onderzoek van het Amsterdam UMC werd uitgevoerd bij coronapatiënten die overleden waren. Het is daarom juist nu zo belangrijk om ook de mogelijke hersenschade te onderzoeken bij coronapatiënten die het virus hebben overleefd. Als we weten wie welke klachten krijgt en waarom, kunnen we hersenschade bij coronapatiënten beter behandelen, beperken of zelfs voorkomen. Daarom moet er nu onderzoek naar gedaan worden, zodat nieuwe patiënten de juiste behandeling kunnen krijgen.”

De onderzoekers prof. Caroline van Heugten en dr. Janneke Horn, verbonden aan Amsterdam UMC, zullen het onderzoek leiden zodra het bedrag van 325.000 euro binnen is. Tot nu toe is er al 265.000 euro opgehaald, maar is er nog ruim 60.000 euro nodig. “Hoe meer mensen doneren, hoe sneller de onderzoekers kunnen starten met het onderzoek. Ieders hulp is dus hard nodig”, aldus Heimens Visser.

Meer weten over de crowdfundactie en de gevolgen van het coronavirus op de hersenen? Kijk op steunonderzoek hersenstichting.

Over de Hersenstichting

1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Nu en in de toekomst. We zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg.

Bron: hersenstichting

De interventieradiologen van het Catharina Ziekenhuis hebben als eerste in Nederland een nieuwe techniek gebruikt voor het plaatsen van een stent in een vernauwde halsslagader. “Groot voordeel van deze nieuwe techniek is dat de kans op een beroerte aanzienlijk afneemt tijdens de behandeling. Een ontwikkeling die een dotterbehandeling in de halsslagader voor de patiënt nog veiliger maakt”, benadrukt interventieradioloog Menno Krietemeijer.

In het Catharina Ziekenhuis worden halsslagadervernauwingen in de meeste gevallen behandeld met een operatie via de hals (endarterectomie), maar in bijzondere gevallen kunnen deze vernauwingen ook worden gedotterd. “We schuiven dan via de lies een stent in de vernauwing, waardoor de slagader weer wordt doorbloed. Het voordeel van dotteren is dat het een minder zware ingreep is dan de operatie via de hals”, legt Krietemeijer uit, “een risico tijdens het dotteren en het plaatsen van de stent is dat stukjes plaque los kunnen schieten naar de hersenen (embolie). Bij de nieuwe techniek maken we gebruik van een speciale katheter die dit risico aanzienlijk vermindert.”

Speciale katheter

Ook deze speciale katheter wordt ingebracht via de lies. Twee ballonnetjes aan deze katheter zorgen ervoor dat de bloedstroom tijdens het plaatsen van de stent, tijdelijk ‘omgeleid’ wordt. “Door de bloedstroom tijdelijk ‘om te leiden’, vermindert dit het risico dat een stukje plaque kan doorschieten naar de hersenen met alle gevolgen van dien. Het ballonnetje sluit tijdelijk die route naar de hersenen als het ware af”, aldus Krietemeijer. “Deze behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving, de patiënt is gewoon wakker. Dat maakt deze behandeling ook veel minder ingrijpend. Een operatie gebeurt altijd onder volledige narcose.”

Bloed naar hersenen

De halsslagaders zijn de slagaders die het bloed naar de hersenen transporteren. De linker en rechterhalsslagader ontspringen vlak boven het hart uit de grote lichaamsslagader (aorta). Ze lopen vóór in de hals, langs het strottenhoofd en splitsen zich beiden vlak onder de kaak in een tak voor het aangezicht en een tak voor de hersenen. De twee halsslagaders voorzien samen het grootste deel van de hersenen van bloed. Door slagaderverkalking ofwel artherosclerose kan er een vaatvernauwing in de halsslagader ontstaan. Dit wordt ook wel carotis stenose genoemd.

In het Catharina Ziekenhuis nu drie interventieradiologen die gebruik maken van deze nieuwe techniek. Dit zijn interventieradiologen Lonneke Yo, Joris Hendriks en Menno Krietemeijer. De gebruikte techniek is van medisch technologiebedrijf Medtronic.

Bron: Catharina ziekenhuis

Pin It