Rubriek

Aandoening

Rubriek

Nieuwe campagne ParkinsonNL laat vele gezichten van de ziekte zien

In Nederland worden elke dag al meer dan 63.500 mensen met parkinson geconfronteerd met de gevolgen van hun ziekte. Het daadwerkelijke aantal mensen met parkinson ligt nog veel hoger omdat het gemiddeld maar liefst 7 jaar duurt voordat de diagnose gesteld wordt. En de ziekte kan iedereen treffen. De jongste patiënt met parkinson is 13 jaar!

Hoewel je aan Parkinson niet meteen dood gaat, pakt de ziekte wel elke dag een stukje van het leven af. Des te bewonderenswaardiger dat veel mensen met parkinson niet bij de pakken neerzitten maar er alles aan doen om zo lang mogelijk midden in het leven te staan. In de nieuwe campagne van ParkinsonNL krijgen deze mensen een gezicht. Zij zijn letterlijk en figuurlijk zelf niet te stoppen. Maar hun ziekte wel. In de campagnevideo’s kun je zien met welke passie en vanuit welke levenslust zij er alles aan doen om zoveel mogelijk uit het leven te halen

Kim (37) stond middenin het leven met 4 kinderen, een drukke baan en een rijk en actief sociaal leven. Multitasken was haar specialiteit. Nu kan ze vaak nog maar één ding tegelijk. ‘De kinderen opvoeden, met vriendinnen afspreken en een drukke baan. Het ging me probleemloos af. Maar door parkinson heb ik daar de energie en de concentratie niet meer voor. Ik heb moeten leren doseren waardoor ik wel in staat ben om er het voor mij maximale uit kan halen.’

Erik (60) moet door parkinson zijn passie, op hoog niveau trompet spelen, opgeven. ‘Ik speelde professioneel muziek. Maar mijn vingers doen niet meer wat ik wil. Dat komt door parkinson. Het orkest verlaten deed pijn. Maar muziek blijft mijn leven, dus speel ik door. Al is het maar een paar minuten per dag.’

Floor (79) is haar automatische piloot kwijt en moet bij alles even nadenken. Maar opgeven; dat nooit! ‘Ik heb bijvoorbeeld ook veel contact met twee andere mensen met parkinson. Samen zijn we op ontdekkingstocht naar wat wel en niet werkt. We noemen ons de drie musketiers en zijn een soort van detectives. Daar kunnen we echt helemaal in opgaan! Maar zo komen we er natuurlijk ook wel achter waar we écht mee geholpen zijn.’

Ook neuroloog Bas Bloem is als ambassadeur van ParkinsonNl verbonden aan de campagne. Hij is net als veel van zijn patiënten zelf niet te stoppen en werkt er elke dag keihard aan om de ziekte wel een halt toe te roepen. ‘Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Ook in Nederland neemt de ziekte sterk toe en het treft ook steeds meer jonge mensen. Hoog tijd dus dat de ziekte de  aandacht krijgt die het verdient en de financiële ondersteuning om nu echt de ziekte te gaan stoppen.’

Met het geld dat via de campagne opgehaald wordt zal ParkinsonNL wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van de ziekte steunen, en worden projecten gefinancierd die ervoor moeten zorgen dat de juiste diagnose veel eerder
gesteld kan worden. Ga naar www.parkinson.nl/niettestoppen voor meer informatie.

Bron: ParkinsonNL

 

Heeft u ook wel eens momenten waarop u meer zweet als anders? Zweten is iets heel natuurlijks maar wanneer is dit te veel? Zijn er tips om van overmatig zweten af te komen of wat kan helpen?

Zweten is normaal

Het is natuurlijk eerst belangrijk om te weten dat iedereen zweet. Het is iets heel normaals en zeker niet iets om u voor te schamen maar wanneer doen wet dit? Wanneer we het warm hebben of wanneer we gesport hebben gaan we zweten om ons lichaam af te koelen. De zweetkliertjes op onze huid zorgt voor het zweet wat eigenlijk helemaal niet ruikt, door bacteriën op onze huid kan het wel gaan stinken. Heeft u veel stress of spanning ook dan kan er meer gezweet worden maar dan vooral in de handpalmen in onder de oksels.

Overmatig zweten door medische oorzaak

Heeft u medicijnen of heeft u een aandoening waardoor u misschien meer zweet als anders? Sommige medicijnen kunnen namelijk als bijwerking ‘meer zweten’ hebben. Maar ook overgewicht, zenuwziekte, hart en vaatziekte maar ook bij een angststoornis. Natuurlijk moeten we niet onze hormonen vergeten, bij een zwangerschap of wanneer iemand in de overgang is kan iemand ook overmatig zweten.

Zweten zonder medische oorzaak

Het kan natuurlijk ook zijn dat u helemaal geen medische klachten heeft. Zit het in de familie en hebben ook familieleden hier last van, dan kunt u er vaak vrij weinig aan veranderen. Er zijn wel tips om de geur tegen te gaan of om proberen de zweet momenten te vermijden.

Hoe kunt u overmatig zweten verminderen?

 • Draag luchtige en wijde kleding
 • Was regelmatig zonder al te veel zeep en droog u goed af
 • Draag kleding met een printje om zweten vlekken minder op te laten vallen
 • Gebruik deodorant met aluminiumzout om zweten tijdelijk te verminderen
 • Probeer kleding van katoen, wol of linnen te dragen dat vocht opneemt

Nekklachten komen veel voor en kunnen voor behoorlijk veel hinder zorgen. We gebruiken immers bij vrijwel iedere beweging ons hoofd en dus ook onze nek. In dit artikel lees je hoe nekpijn ontstaat en hoe het verholpen kan worden.

Hoe ontstaat nekpijn?

De meeste nekklachten ontstaan door een verkeerde (werk)houding, maar ook tijdens het sporten kan er chronische pijn in de nek ontstaan. Op dergelijke momenten worden de nekspieren maximaal aangespannen en stijgt de druk op de nek. Daardoor ontstaat pijn.

De meest voorkomende oorzaken

 • Stijve (acute) nek: De bekendste nekklacht. Bij een stijve nek is de nek geblokkeerd in één richting en staat deze vaak scheef doordat een klein schijfje kraakbeen tussen een facetgewricht klem komt te zitten. Dit is pijnlijk, maar doorgaans niet ernstig.
 • Cervicogene hoofdpijn: Deze hoofdpijn over de achterzijde van het hoofd wordt veroorzaakt door een stijve nek. Vaak zijn de nekspieren zo ver opgespannen waardoor er klachten ontstaan. Stress, vermoeidheid en lange tijd in dezelfde (werk)houding zitten zijn vaak de veroorzakers.
 • Whiplash (zweepslag): Bij een whiplash treden er plotseling nekklachten op. Het hoofd beweegt onverwacht naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in de nek plots te ver uitrekken. Vaak gebeurt dit door een ongeluk. De klachten die ontstaan zijn pijn in de nek, hoofdpijn, concentratieproblemen, duizeligheid en misselijkheid.
 • Artrose: Artrose is de slijtage van de nekwervels. Het is een veelvoorkomende klacht waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten langzaam achteruit gaat. Door deze slijtage van de nekwervels wordt het bewegen van de nek sterk bemoeilijkt.
 • Nekhernia:. Door onbekende oorzaak kan een uitstulping van een tussenwervelschijven in de nek ontstaan. Dit heet een hernia. Deze hernia kan op een zenuwbaan drukken en deze irriteren.

Wat te doen bij aanhoudende nekpijn?

Ook al doet de nek pijn, het is belangrijk om de nek altijd te blijven bewegen om stijfheid en ernstigere klachten te voorkomen. Warmte kan de klachten verlichten. Bij aanhoudende klachten kun je samen met fysiotherapie Almere bekijken hoe de nekpijn verholpen of vermindert kunnen worden.

Maagzweer is een klein wondje in de wand van maag. Bij een zweer krijgt u vaak pijn boven in uw buik. Hoe kunt u een zweer in uw maag voorkomen, wat zijn de klachten en wat is de behandeling? Lees hier meer over maagzweer.

Wat is maagzweer

Zoals hierboven aangegeven is maagzweer een klein wondje in de wand van de maag. Een wondje zit niet alleen in de maag zelf maar kan ook in het eerste stukje van de dunne darm of 12-vingerige darm zitten. Ook wanneer het wondje in de darmen zit noemen we dit nog steeds maagzweer. Mannen krijgen 2x zo vaak last van maagzweer dan vrouwen.

Wat zijn de symptomen

Bij maagzweer krijgt u te maken met buikpijn. ’s nachts of na het eten kan de pijn in de buik erger worden. Naast buikpijn zijn er ook nog andere symptomen om rekening mee te houden: brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, het opboeren van eten en drinken en het gevoel van snel vol zit. In sommige gevallen kan het ook zijn dat u moet overgeven en hierbij kan dan ook wat bloed zitten.

Wat zijn de oorzaken

In veel gevallen krijg u een een zweer door een maagbacterie. Naast een bacterie kan een zweer ook komen van het gebruik van bepaalde medicijnen. Het nuttigen van alcohol en roken kan hebben ook invloed op het ontstaan van het wondje in uw maag. Bij verdenking van een zweer zal er een maagonderzoek nodig zijn waarbij er verschillende plekjes (biopten) worden afgenomen om te detecteren wat de oorzaak is van uw ontsteking.

Behandeling van een maagzweer

Maagzweer kan worden behandeld door het gebruik van medicijnen. Naast het gebruik van medicijnen is soms een aanpassing in uw leefstijl ook aan te raden. Zo kunt u beter stoppen met roken en uw eetpatroon aanpassen. Eet vezelrijke en gevarieerde voeding volgens de schijf van 5. verminder het gebruik van alcohol en koffie en kauw uw eten goed.

Haaruitval, iedere Nederlander heeft er weleens last van. Aangezien dit probleem vaak maar korter tijd aanhoudt, ondernemen de meeste mensen geen actie. Helaas kan haaruitval ook lange tijd aanhouden. Als dit bij jou het geval is, wil je hier ongetwijfeld iets aan doen. Als je niets doet kunnen er na verloop van tijd namelijk kale plekken op jouw hoofd ontstaan. Dit ziet er niet mooi uit en bovendien kunnen kale plekken jou een onzeker gevoel bezorgen. Om dit te voorkomen, vertellen wij je in deze tekst hoe je haaruitval voorkomt.

Verminder stress
Ervaar je de laatste tijd veel stress door drukte op het werk of problemen thuis? Dan kan dit ervoor zorgen dat jouw haren uitvallen. Stress is namelijk een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval. Als je stress ervaart, maakt jouw lichaam meer cortisol en adrenaline aan dan gebruikelijk. Veel mensen denken dat dit niet erg is, maar toch kunnen er problemen ontstaan. Wanneer er een overschot aan cortisol en adrenaline in jouw lichaam aanwezig is, worden eiwitten in de haren aangetast. Daarnaast hoopt melkzuur op. Dit komt de kwaliteit van jouw haar niet ten goede. Jouw haren worden namelijk alsmaar zwakker, waardoor ze vaak al voor het einde van hun groeicyclus uitvallen.

Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je minder stress ervaart. Helaas weten veel mensen niet hoe zij dit doen. Ontspanning is in dit geval het toverwoord. Als jij je regelmatig ontspant, komt jouw lichaam namelijk tot rust. Hierdoor ervaar je zeer waarschijnlijk minder stress. Ontspan jij je met enige regelmaat? Dan merk je waarschijnlijk snel genoeg dat er minder haren uitvallen.

Eet gezond
Haaruitval wordt niet altijd veroorzaakt door stress. Jouw eetpatroon kan hier namelijk ook aan ten grondslag liggen. Voor de groei en kwaliteit van jouw haren zijn vitamines van belang. Vitamine B is bijvoorbeeld goed voor jouw haar. Zorg er daarom voor dat je hier voldoende van binnenkrijgt. Dit geldt eveneens voor vitamine C. Pas overigens op met vitamine A. Als je hier te veel van binnenkrijgt, kan dit namelijk haaruitval tot gevolg hebben. Naast vitamines is het ook belangrijk dat je producten eet waar voldoende ijzer en zink in zit. Dit helpt namelijk ook om haaruitval te voorkomen.

Drink voldoende
Krijgt jouw lichaam onvoldoende vocht binnen? Dan kan dit ook haaruitval tot gevolg hebben. Als je structureel te weinig drinkt, heeft dit (grote) gevolgen voor jouw haar. Water is namelijk essentieel voor de opbouw van haren. Wanneer je niet genoeg drinkt, gaat de kwaliteit van jouw haren achteruit. In het ergste geval kan dit zelfs voor haaruitval zorgen. Daarom raden wij jou aan om minimaal acht glazen water per dag te drinken. In dat geval verklein je de kans op haaruitval.

Kies voor een haarimplantatie
Met behulp van bovenstaande manieren kun je haaruitval voorkomen. Toch biedt dit niet voor iedereen uitkomst. Heb je al van alles geprobeerd, maar blijven jouw haren uitvallen? Kies dan voor een haarimplantatie. Dit is vooral aan te raden wanneer er sprake is van erfelijke haaruitval. Het probleem wordt in dat geval veroorzaakt door het DHT-hormoon.

Voor een haarimplantatie richt jij je tot een professionele haarkliniek. Hier kun je vaak uit diverse behandelingen kiezen. Een FUE haartransplantatie is de nieuwste manier van haar transplanteren. Bij deze techniek worden haarwortels een voor een uit jouw hoofdhuid weggenomen. Doordat er slechts kleine wondjes ontstaan, is hechten niet nodig. Dit is bij een FUT haartransplantatie wel het geval. Kies je voor deze techniek? Dan wordt er namelijk een stripje huid weggenomen uit de haarkrans van jouw achterhoofd. De wond is dusdanig groot dat er gehecht moet worden.

Sommige mensen hebben last van hyperventilatie. Wat houdt dit eigenlijk in en wat kunt u doen om dit voor te zijn? Het kan ook zijn dat u uw adem moeilijk kan bedwingen wanneer u in een koud bad springt, hoe kunt u dit onder controle houden?

Hoe werkt het lichaam?

We ademen allemaal om zuurstof binnen te krijgen. Dit wordt opgenomen in de rode bloedcellen die het brengen naar plaatsen in ons lichaam waar dit nodig is. Zuurstof is namelijk nodig bij verbranding wanneer we bijvoorbeeld sporten maar ook bij het wandelen of fietsen. Het koolzuur dat dan vrij komt wordt weer vervoerd via de rode bloedvaten en wordt dan weer uit geademd.

Wat gebeurt er tijdens een hyperventilatie?

Wanneer u een hyperventilatie heeft ademt u in een rustige situatie al te veel of te snel. U ademt op de verkeerde manier waardoor u meer koolzuurgas uit ademt waarbij het zuurstofniveau gelijk blijft. Hierdoor kunnen andere klachten ontstaan.

Waardoor krijgt u een hyperventilatie

In de meeste gevallen zal spanning of angst zorgen voor een aanval. Vaak zult u langzaamaan steeds sneller gaan ademen dus u kunt er voor zorgen dat u dit voor bent. Vaak kan het ook komen door plots in aanraking te komen met ijskoud water. Er zijn ook bepaalde ziektes die dit kunnen veroorzaken en neem in dit geval ook contact op met uw arts.

Wat kunt u er tegen doen?

Voelt u een hyperventilatie aan komen probeer dan in eerste instantie de stress factor weg te halen. Wat ook kan helpen is om 3 seconden in te ademen en 6 seconden uit te ademen. Zo kunt u het wat onder controle houden. Het helpt ook om in een plastic zakje te ademen, zo ademt u het koolzuurgas die u uitgeademd  heeft weer opnieuw in. Doordat het te kort een koolzuurgas weer aangevuld worden kunnen klachten verdwijnen. Blijf ook regelmatig bewegen door bijvoorbeeld te fietsen, wandelen of zwemmen. Dit is niet alleen een vorm van inspanning maar zal ook de ademhaling positief beïnvloeden.

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van migraine en er zijn ongeveer 70 duizend migraine aanvallen per dag. Er zijn dus veel mensen die wel iets te maken hebben met migraine. Wellicht heeft u het zelf of is er iemand in de familie de wel eens af moet zeggen wegens een migraine aanval. Wat kunt u doen om deze hoofdpijn te verlichten?

Wat is migraine

Migraine is eigenlijk hele hevige hoofdpijn. Dit begint vaak erg plotseling en zit vaak maar aan een kant van uw hooft. Deze pijn kan erg bonzend of stekend zijn waarbij u graag in uw bed gaat liggen. Door inspanning wordt de pijn vaak alleen maar erger. Het kan zijn dat u ook andere klachten ervaart zoals misselijk zijn, diarree en niet tegen fel licht of hard geluid kunnen.

Wat helpt als een aanval heeft?

Neem direct rust en duik gelijk het bed weer in. Als u toch door werkt of iets gaat ondernemen wordt het alleen maar erger. Neem ook direct uw medicijnen in als dit kan zo kunt u rust nemen zodat de medicijn kunnen werken. Wat een migraine aanval kan veroorzaken is stress of te weinig slaap. Ga dus na of dit een van de oorzaken bij u kan zijn en pak dit aan zodat u minder vaak een aanvallen heeft.

Plat liggen

Sommige mensen voelen wel eens migraine aankomen doordat ze vlekjes zien of als geluid en licht al erg gevoelig kan zijn. Ga dan direct plat liggen het liefst in een donkere ruimte. Het is dan goed om wel een raam open te zetten zodat u voldoende frisse lucht heeft dan kan erger voor komen en frisse lucht zal altijd wat verlichting geven.

Zonder koffie

Het beste is toch om koffie, tabak en alcohol te vermijden. Dit zal het alleen maar verergeren op migraine waardoor u dus meer pijn kunt ervaren. Het kan dus ook komen door andere dranken waar cafeïne in zit zoals thee, cola en redbull. Het beste is om overmatig gebruik hiervan ook te vermijden in uw dagelijkse ritme dit kan er ook voor zorgen dat u een aanval voorkomt.

Na de feestdagen zal het verschil wellicht wat groter zijn dat sommige mensen kunnen eten wat ze willen terwijl de ander hier veel last van heeft. U zult altijd zien dat wij de gene zijn die sneller aankomen terwijl u andere alles ziet eten en maar niet aankomt. Dit kan soms erg frustrerend zijn maar soms kunnen we er ook niets aan doen.

Trage stofwisseling

Hoe onze stofwisseling werkt heeft alles te maken met onze rustmetabolisme. Dit proces vindt eigenlijk ongemerkt plaats in uw lichaam en hier hebben we ook geen invloed op. Denk hierbij aan het verteren van eten of het kloppen van het hart. Hier is allemaal energie voor nodig, wanneer u een snelle stofwisseling heeft zal u ook sneller energie verbruiken.
Hoe jonger we zijn hoe hoger de stofwisseling is. Als u ook meer spieren heeft kan dit ook zorgen voor een hogere stofwisseling, bij mannen is dit dan vaak ook wat hoger.

Actief leven

Mensen die zeggen een snelle stofwisseling te hebben zijn vaak ook wat actiever. Door actiever te zijn wordt er natuurlijk ook meer verbrand en er worden meer spieren opgebouwd. Een snelle stofwisseling hangt natuurlijk ook samen met lengte, leeftijd, gewicht en geslacht. Het zou dus wel kunnen helpen om meer spieren op de bouwen zodat uw lichaam meer energie zal verbruiken.

Tips om uw stofwisseling een handje te helpen

 • Zorg er voor dat u de hele dag door kleine maaltijden heeft zodat uw maag en dus ook stofwisseling op gang blijft
 • Sla het ontbijt niet over
 • Blijf wel voldoende eten om de stofwisseling te versnellen

Helaas is er dus weinig wat we kunnen doen om de stofwisseling te versnellen maar het kan wel verklaren waar om het bij de een sneller is als bij de ander.

Niet iedereen heeft er last van maar sommige mensen kunnen hun benen niet stil houden. De benen kriebelen zo dat ze gewoon moeten bewegen en niet stil kunnen zitten. Het zal verder geen problemen geven maar wanneer u even stil zit kan dit wel behoorlijk irritant zijn. Als u langer in de auto, bus of trein moet zitten blijft het toch lastig om lange tijd te zitten.

Meer bewegen

Het is belangrijk om de energie uit uw benen te krijgen. Het is dus goed om extra te gaan sporten of een groter rondje te lopen met uw hond. Wanneer uw benen namelijk moet zijn zullen ze ook minder gaan wiebelen. Heeft u net het avond eten op en zit u nog voor de tv dan zult het aanvoelen komen het kriebelende gevoel in de benen. Juist dan moet u er even uit om de energie uit uw benen te krijgen.

Rustig slapen

Bij het stil zitten of stil liggen zult u juist meer wiebel benen ervaren. Het is verstandig om ongeveer 2 uur voordat u naar bed gaat niet meer te eten. Eten zorg namelijk voor meer energie waardoor uw benen meer zullen gaan wiebelen. Ga dan ook naar bed wanneer u moe bent ga niet eerst nog een boek lezen of tv kijken. Gun uw benen ook wat rust en wanneer u echt moe bent kunnen ze ook beter ontspannen.

Ontspannen

De spieren in uw benen vinden het wat lastiger om zich te ontspannen. U kunt ze hier bij helpen door bijvoorbeeld een heerlijk warm bad te nemen. De spieren zullen hierdoor makkelijker ontspannen en zullen minder wiebelen. Het lekker masseren kan ook zorgen voor meer ontspannen benen. Kijk dan ook wat voor u werkt want dit is natuurlijk bij iedereen anders.

Wat kunt u beter  vermijden?

Roken, alcohol en koffie kunnen ook voor rusteloosheid zorgen. Het is verstandiger om te stoppen met roken en ook het alcohol verbruik te verminderen. Uiteraard kan dit nog wel maar liever niet dagelijks en te veel. De cafeïne die in koffie zit kan ook voor wiebel  benen zorgen. Wanneer u bezig bent zult u er niet zo veel van merken maar in de avond kunt u dit beter overslaan omdat u hier ’s nachts last van kunt hebben.

Zorg voor ontspannen en rustige benen met deze tips.

Als we ouder worden zullen langzaam steeds meer last hebben van onze gewrichten. De meest mensen hebben erg last van de knieën omdat dit natuurlijk ook het gewricht is dat het meeste gebruikt wordt. Met fietsen met wandelen maar ook rondom huis zult u uw knieën belasten. U kunt u de pijn in uw knieën verlichten?

Blijf op gewicht

Wellicht probeert u al een langere tijd wat gewicht kwijt te raken maar lukt dit nog niet helemaal. Het is toch een goed idee om hier wat fanatieker mee bezig te zijn. Het kan namelijk ook verlichting geven voor de pijn in uw knieën. Ze worden dan namelijk minder belast en het zal uw knieën minder zwaar belasten. Wanneer u veel overgewicht heeft kan het zelfs gebeuren dat de pijn volledig zal verdwijnen.

Zacht slapen

Tijdens het slapen zult u wellicht veel bewegen en rollen en als u op uw zij ligt zullen ook uw knieën tegen elkaar aan komen. Het kan fijn zijn om een kussen tussen uw benen te legen zodat uw knieën lekker zacht liggen en het minder pijn zal veroorzaken. Er zijn ook speciale kussens die u aan uw been kunt maken zodat het kussen niet zal verplaatsen in uw slaap.

Blijf bewegen

Wanneer de pijn nog niet zo erg is is het belangrijk om te blijven bewegen. Zo houdt u alles soepel en dit zal juist ook helpen tegen verdere slijtage ook al klinkt dit tegenstrijdig. Door juist te bewegen zal het uw knie beschermen tegen artrose en andere knie problemen.

Masseer uw knie

Het is ook goed om af en toe uw knie te masseren en goed los te maken. U kunt hiervoor een verwarmende gel gebruiken die het ook wat soepeler maakt. Het bevorderd de bloedsomloop en zorgt dat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. U kunt dit ook goed met olijfolie of kokosolie inmasseren voor extra pijnbestrijding.

Blijf in beweging ook als u last heeft van uw knie, met deze tips kunt u ook nog eens zorgen voor minder pijn in uw knieën.

Pin It