Rubriek

Aandoening

Rubriek

Haaruitval, iedere Nederlander heeft er weleens last van. Aangezien dit probleem vaak maar korter tijd aanhoudt, ondernemen de meeste mensen geen actie. Helaas kan haaruitval ook lange tijd aanhouden. Als dit bij jou het geval is, wil je hier ongetwijfeld iets aan doen. Als je niets doet kunnen er na verloop van tijd namelijk kale plekken op jouw hoofd ontstaan. Dit ziet er niet mooi uit en bovendien kunnen kale plekken jou een onzeker gevoel bezorgen. Om dit te voorkomen, vertellen wij je in deze tekst hoe je haaruitval voorkomt.

Verminder stress
Ervaar je de laatste tijd veel stress door drukte op het werk of problemen thuis? Dan kan dit ervoor zorgen dat jouw haren uitvallen. Stress is namelijk een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval. Als je stress ervaart, maakt jouw lichaam meer cortisol en adrenaline aan dan gebruikelijk. Veel mensen denken dat dit niet erg is, maar toch kunnen er problemen ontstaan. Wanneer er een overschot aan cortisol en adrenaline in jouw lichaam aanwezig is, worden eiwitten in de haren aangetast. Daarnaast hoopt melkzuur op. Dit komt de kwaliteit van jouw haar niet ten goede. Jouw haren worden namelijk alsmaar zwakker, waardoor ze vaak al voor het einde van hun groeicyclus uitvallen.

Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je minder stress ervaart. Helaas weten veel mensen niet hoe zij dit doen. Ontspanning is in dit geval het toverwoord. Als jij je regelmatig ontspant, komt jouw lichaam namelijk tot rust. Hierdoor ervaar je zeer waarschijnlijk minder stress. Ontspan jij je met enige regelmaat? Dan merk je waarschijnlijk snel genoeg dat er minder haren uitvallen.

Eet gezond
Haaruitval wordt niet altijd veroorzaakt door stress. Jouw eetpatroon kan hier namelijk ook aan ten grondslag liggen. Voor de groei en kwaliteit van jouw haren zijn vitamines van belang. Vitamine B is bijvoorbeeld goed voor jouw haar. Zorg er daarom voor dat je hier voldoende van binnenkrijgt. Dit geldt eveneens voor vitamine C. Pas overigens op met vitamine A. Als je hier te veel van binnenkrijgt, kan dit namelijk haaruitval tot gevolg hebben. Naast vitamines is het ook belangrijk dat je producten eet waar voldoende ijzer en zink in zit. Dit helpt namelijk ook om haaruitval te voorkomen.

Drink voldoende
Krijgt jouw lichaam onvoldoende vocht binnen? Dan kan dit ook haaruitval tot gevolg hebben. Als je structureel te weinig drinkt, heeft dit (grote) gevolgen voor jouw haar. Water is namelijk essentieel voor de opbouw van haren. Wanneer je niet genoeg drinkt, gaat de kwaliteit van jouw haren achteruit. In het ergste geval kan dit zelfs voor haaruitval zorgen. Daarom raden wij jou aan om minimaal acht glazen water per dag te drinken. In dat geval verklein je de kans op haaruitval.

Kies voor een haarimplantatie
Met behulp van bovenstaande manieren kun je haaruitval voorkomen. Toch biedt dit niet voor iedereen uitkomst. Heb je al van alles geprobeerd, maar blijven jouw haren uitvallen? Kies dan voor een haarimplantatie. Dit is vooral aan te raden wanneer er sprake is van erfelijke haaruitval. Het probleem wordt in dat geval veroorzaakt door het DHT-hormoon.

Voor een haarimplantatie richt jij je tot een professionele haarkliniek. Hier kun je vaak uit diverse behandelingen kiezen. Een FUE haartransplantatie is de nieuwste manier van haar transplanteren. Bij deze techniek worden haarwortels een voor een uit jouw hoofdhuid weggenomen. Doordat er slechts kleine wondjes ontstaan, is hechten niet nodig. Dit is bij een FUT haartransplantatie wel het geval. Kies je voor deze techniek? Dan wordt er namelijk een stripje huid weggenomen uit de haarkrans van jouw achterhoofd. De wond is dusdanig groot dat er gehecht moet worden.

Heeft u ook wel eens momenten waarop u meer zweet als anders? Zweten is iets heel natuurlijks maar wanneer is dit te veel? Zijn er tips om van overmatig zweten af te komen of wat kan helpen?

Zweten is normaal

Het is natuurlijk eerst belangrijk om te weten dat iedereen zweet. Het is iets heel normaals en zeker niet iets om u voor te schamen maar wanneer doen wet dit? Wanneer we het warm hebben of wanneer we gesport hebben gaan we zweten om ons lichaam af te koelen. De zweetkliertjes op onze huid zorgt voor het zweet wat eigenlijk helemaal niet ruikt, door bacteriën op onze huid kan het wel gaan stinken. Heeft u veel stress of spanning ook dan kan er meer gezweet worden maar dan vooral in de handpalmen in onder de oksels.

Overmatig zweten door medische oorzaak

Heeft u medicijnen of heeft u een aandoening waardoor u misschien meer zweet als anders? Sommige medicijnen kunnen namelijk als bijwerking ‘meer zweten’ hebben. Maar ook overgewicht, zenuwziekte, hart en vaatziekte maar ook bij een angststoornis. Natuurlijk moeten we niet onze hormonen vergeten, bij een zwangerschap of wanneer iemand in de overgang is kan iemand ook overmatig zweten.

Zweten zonder medische oorzaak

Het kan natuurlijk ook zijn dat u helemaal geen medische klachten heeft. Zit het in de familie en hebben ook familieleden hier last van, dan kunt u er vaak vrij weinig aan veranderen. Er zijn wel tips om de geur tegen te gaan of om proberen de zweet momenten te vermijden.

Hoe kunt u overmatig zweten verminderen?

 • Draag luchtige en wijde kleding
 • Was regelmatig zonder al te veel zeep en droog u goed af
 • Draag kleding met een printje om zweten vlekken minder op te laten vallen
 • Gebruik deodorant met aluminiumzout om zweten tijdelijk te verminderen
 • Probeer kleding van katoen, wol of linnen te dragen dat vocht opneemt

Sommige mensen hebben last van hyperventilatie. Wat houdt dit eigenlijk in en wat kunt u doen om dit voor te zijn? Het kan ook zijn dat u uw adem moeilijk kan bedwingen wanneer u in een koud bad springt, hoe kunt u dit onder controle houden?

Hoe werkt het lichaam?

We ademen allemaal om zuurstof binnen te krijgen. Dit wordt opgenomen in de rode bloedcellen die het brengen naar plaatsen in ons lichaam waar dit nodig is. Zuurstof is namelijk nodig bij verbranding wanneer we bijvoorbeeld sporten maar ook bij het wandelen of fietsen. Het koolzuur dat dan vrij komt wordt weer vervoerd via de rode bloedvaten en wordt dan weer uit geademd.

Wat gebeurt er tijdens een hyperventilatie?

Wanneer u een hyperventilatie heeft ademt u in een rustige situatie al te veel of te snel. U ademt op de verkeerde manier waardoor u meer koolzuurgas uit ademt waarbij het zuurstofniveau gelijk blijft. Hierdoor kunnen andere klachten ontstaan.

Waardoor krijgt u een hyperventilatie

In de meeste gevallen zal spanning of angst zorgen voor een aanval. Vaak zult u langzaamaan steeds sneller gaan ademen dus u kunt er voor zorgen dat u dit voor bent. Vaak kan het ook komen door plots in aanraking te komen met ijskoud water. Er zijn ook bepaalde ziektes die dit kunnen veroorzaken en neem in dit geval ook contact op met uw arts.

Wat kunt u er tegen doen?

Voelt u een hyperventilatie aan komen probeer dan in eerste instantie de stress factor weg te halen. Wat ook kan helpen is om 3 seconden in te ademen en 6 seconden uit te ademen. Zo kunt u het wat onder controle houden. Het helpt ook om in een plastic zakje te ademen, zo ademt u het koolzuurgas die u uitgeademd  heeft weer opnieuw in. Doordat het te kort een koolzuurgas weer aangevuld worden kunnen klachten verdwijnen. Blijf ook regelmatig bewegen door bijvoorbeeld te fietsen, wandelen of zwemmen. Dit is niet alleen een vorm van inspanning maar zal ook de ademhaling positief beïnvloeden.

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van migraine en er zijn ongeveer 70 duizend migraine aanvallen per dag. Er zijn dus veel mensen die wel iets te maken hebben met migraine. Wellicht heeft u het zelf of is er iemand in de familie de wel eens af moet zeggen wegens een migraine aanval. Wat kunt u doen om deze hoofdpijn te verlichten?

Wat is migraine

Migraine is eigenlijk hele hevige hoofdpijn. Dit begint vaak erg plotseling en zit vaak maar aan een kant van uw hooft. Deze pijn kan erg bonzend of stekend zijn waarbij u graag in uw bed gaat liggen. Door inspanning wordt de pijn vaak alleen maar erger. Het kan zijn dat u ook andere klachten ervaart zoals misselijk zijn, diarree en niet tegen fel licht of hard geluid kunnen.

Wat helpt als een aanval heeft?

Neem direct rust en duik gelijk het bed weer in. Als u toch door werkt of iets gaat ondernemen wordt het alleen maar erger. Neem ook direct uw medicijnen in als dit kan zo kunt u rust nemen zodat de medicijn kunnen werken. Wat een migraine aanval kan veroorzaken is stress of te weinig slaap. Ga dus na of dit een van de oorzaken bij u kan zijn en pak dit aan zodat u minder vaak een aanvallen heeft.

Plat liggen

Sommige mensen voelen wel eens migraine aankomen doordat ze vlekjes zien of als geluid en licht al erg gevoelig kan zijn. Ga dan direct plat liggen het liefst in een donkere ruimte. Het is dan goed om wel een raam open te zetten zodat u voldoende frisse lucht heeft dan kan erger voor komen en frisse lucht zal altijd wat verlichting geven.

Zonder koffie

Het beste is toch om koffie, tabak en alcohol te vermijden. Dit zal het alleen maar verergeren op migraine waardoor u dus meer pijn kunt ervaren. Het kan dus ook komen door andere dranken waar cafeïne in zit zoals thee, cola en redbull. Het beste is om overmatig gebruik hiervan ook te vermijden in uw dagelijkse ritme dit kan er ook voor zorgen dat u een aanval voorkomt.

Na de feestdagen zal het verschil wellicht wat groter zijn dat sommige mensen kunnen eten wat ze willen terwijl de ander hier veel last van heeft. U zult altijd zien dat wij de gene zijn die sneller aankomen terwijl u andere alles ziet eten en maar niet aankomt. Dit kan soms erg frustrerend zijn maar soms kunnen we er ook niets aan doen.

Trage stofwisseling

Hoe onze stofwisseling werkt heeft alles te maken met onze rustmetabolisme. Dit proces vindt eigenlijk ongemerkt plaats in uw lichaam en hier hebben we ook geen invloed op. Denk hierbij aan het verteren van eten of het kloppen van het hart. Hier is allemaal energie voor nodig, wanneer u een snelle stofwisseling heeft zal u ook sneller energie verbruiken.
Hoe jonger we zijn hoe hoger de stofwisseling is. Als u ook meer spieren heeft kan dit ook zorgen voor een hogere stofwisseling, bij mannen is dit dan vaak ook wat hoger.

Actief leven

Mensen die zeggen een snelle stofwisseling te hebben zijn vaak ook wat actiever. Door actiever te zijn wordt er natuurlijk ook meer verbrand en er worden meer spieren opgebouwd. Een snelle stofwisseling hangt natuurlijk ook samen met lengte, leeftijd, gewicht en geslacht. Het zou dus wel kunnen helpen om meer spieren op de bouwen zodat uw lichaam meer energie zal verbruiken.

Tips om uw stofwisseling een handje te helpen

 • Zorg er voor dat u de hele dag door kleine maaltijden heeft zodat uw maag en dus ook stofwisseling op gang blijft
 • Sla het ontbijt niet over
 • Blijf wel voldoende eten om de stofwisseling te versnellen

Helaas is er dus weinig wat we kunnen doen om de stofwisseling te versnellen maar het kan wel verklaren waar om het bij de een sneller is als bij de ander.

Niet iedereen heeft er last van maar sommige mensen kunnen hun benen niet stil houden. De benen kriebelen zo dat ze gewoon moeten bewegen en niet stil kunnen zitten. Het zal verder geen problemen geven maar wanneer u even stil zit kan dit wel behoorlijk irritant zijn. Als u langer in de auto, bus of trein moet zitten blijft het toch lastig om lange tijd te zitten.

Meer bewegen

Het is belangrijk om de energie uit uw benen te krijgen. Het is dus goed om extra te gaan sporten of een groter rondje te lopen met uw hond. Wanneer uw benen namelijk moet zijn zullen ze ook minder gaan wiebelen. Heeft u net het avond eten op en zit u nog voor de tv dan zult het aanvoelen komen het kriebelende gevoel in de benen. Juist dan moet u er even uit om de energie uit uw benen te krijgen.

Rustig slapen

Bij het stil zitten of stil liggen zult u juist meer wiebel benen ervaren. Het is verstandig om ongeveer 2 uur voordat u naar bed gaat niet meer te eten. Eten zorg namelijk voor meer energie waardoor uw benen meer zullen gaan wiebelen. Ga dan ook naar bed wanneer u moe bent ga niet eerst nog een boek lezen of tv kijken. Gun uw benen ook wat rust en wanneer u echt moe bent kunnen ze ook beter ontspannen.

Ontspannen

De spieren in uw benen vinden het wat lastiger om zich te ontspannen. U kunt ze hier bij helpen door bijvoorbeeld een heerlijk warm bad te nemen. De spieren zullen hierdoor makkelijker ontspannen en zullen minder wiebelen. Het lekker masseren kan ook zorgen voor meer ontspannen benen. Kijk dan ook wat voor u werkt want dit is natuurlijk bij iedereen anders.

Wat kunt u beter  vermijden?

Roken, alcohol en koffie kunnen ook voor rusteloosheid zorgen. Het is verstandiger om te stoppen met roken en ook het alcohol verbruik te verminderen. Uiteraard kan dit nog wel maar liever niet dagelijks en te veel. De cafeïne die in koffie zit kan ook voor wiebel  benen zorgen. Wanneer u bezig bent zult u er niet zo veel van merken maar in de avond kunt u dit beter overslaan omdat u hier ’s nachts last van kunt hebben.

Zorg voor ontspannen en rustige benen met deze tips.

Als we ouder worden zullen langzaam steeds meer last hebben van onze gewrichten. De meest mensen hebben erg last van de knieën omdat dit natuurlijk ook het gewricht is dat het meeste gebruikt wordt. Met fietsen met wandelen maar ook rondom huis zult u uw knieën belasten. U kunt u de pijn in uw knieën verlichten?

Blijf op gewicht

Wellicht probeert u al een langere tijd wat gewicht kwijt te raken maar lukt dit nog niet helemaal. Het is toch een goed idee om hier wat fanatieker mee bezig te zijn. Het kan namelijk ook verlichting geven voor de pijn in uw knieën. Ze worden dan namelijk minder belast en het zal uw knieën minder zwaar belasten. Wanneer u veel overgewicht heeft kan het zelfs gebeuren dat de pijn volledig zal verdwijnen.

Zacht slapen

Tijdens het slapen zult u wellicht veel bewegen en rollen en als u op uw zij ligt zullen ook uw knieën tegen elkaar aan komen. Het kan fijn zijn om een kussen tussen uw benen te legen zodat uw knieën lekker zacht liggen en het minder pijn zal veroorzaken. Er zijn ook speciale kussens die u aan uw been kunt maken zodat het kussen niet zal verplaatsen in uw slaap.

Blijf bewegen

Wanneer de pijn nog niet zo erg is is het belangrijk om te blijven bewegen. Zo houdt u alles soepel en dit zal juist ook helpen tegen verdere slijtage ook al klinkt dit tegenstrijdig. Door juist te bewegen zal het uw knie beschermen tegen artrose en andere knie problemen.

Masseer uw knie

Het is ook goed om af en toe uw knie te masseren en goed los te maken. U kunt hiervoor een verwarmende gel gebruiken die het ook wat soepeler maakt. Het bevorderd de bloedsomloop en zorgt dat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. U kunt dit ook goed met olijfolie of kokosolie inmasseren voor extra pijnbestrijding.

Blijf in beweging ook als u last heeft van uw knie, met deze tips kunt u ook nog eens zorgen voor minder pijn in uw knieën.

Dat een botox behandeling een probaat middel is in de strijd tegen de onvermijdelijke rimpels waar we allemaal mee te maken krijgen, wist je natuurlijk al. Het is tegenwoordig al heel vanzelfsprekend dat je daar van tijd tot tijd een prikje botox voor gaat halen. 

Maar wist je ook dat botox aanvankelijk werd gebruikt om ongewenste spierspasmen tegen te gaan? In dit artikel vertel ik je meer over de medische toepassingsmogelijkheden van botox.

De werking van een botox behandeling

Tijdens een botox behandeling wordt je met hele dunne naaldjes geïnjecteerd met een bepaalde hoeveelheid botuline toxine, dat is de officiële naam van botox. De botox zorgt er vervolgens voor dat in het behandelde gebied de spieren zich ontspannen. Daarom werkt het ook zo goed tegen mimische rimpels. 

Maar ook diverse medische aandoeningen die direct of indirect te maken hebben met het disfunctioneren van spieren, kunnen met botox worden behandeld. 

Voorbeelden daarvan zijn: 

 • Hyperhidrosis, beter bekend als overmatig zweten. Deze aandoening resulteert in bijvoorbeeld klotsende oksels en zweethanden of voeten in een dusdanige mate dat je het niet kunt camoufleren. Deze aandoening zorgt vaak voor grote, met name sociale problemen. 
 • Tandenknarsen. Ongemerkt ’s nachts met de tanden en kiezen knarsen, kan niet alleen zorgen voor slapeloze nachten van de partner, maar kan ook schade aan het gebit toebrengen.
 • Chronische migraine. Voor mensen die lijden aan chronische migraine en dus vaak tot wel 15 dagen of meer per maand migraine hebben, kan een botox behandeling een uitkomst zijn. De migraine verdwijnt daardoor helaas niet, maar het aantal aanvallen per maand wordt er zeker door gereduceerd.
 • Blaasdisfunctie. Een mooi woord voor urine incontinentie veroorzaakt door een overactieve blaas. Met een botox behandeling zullen deze klachten zeker afnemen. 
 • Oogproblemen zoals blepharospasme, het krampachtig samentrekken van de spieren rond de ogen en strabismus, een vorm van scheelzien, kunnen ook met een botox behandeling verholpen worden. 
 • Spasticiteit. Bepaalde neurologische aandoeningen, zoals een hersenverlamming kunnen zorgen voor zeer pijnlijke onwillekeurige spierspanningen waardoor de ledematen richting het lichaam kunnen samentrekken. Deze spastische samentrekkingen komen het vaakst in de armen en handen voor.

Hoe lang werkt een botox behandeling?

Tja, behalve allemaal voordelen, kleeft er ook een nadeel aan een botox behandeling. Dat is dat een botox behandeling na een periode van 6 – 8 maanden is uitgewerkt. De medische klachten die ermee werden bestreden, komen dan in de meeste gevallen weer terug.

Het goede nieuws is dat een behandeling met botuline toxine over het algemeen geen nadelige bijwerkingen heeft en dus zonder problemen weer herhaald kan worden. Het is hierbij wel van groot belang dat de behandeling door een specialist wordt uitgevoerd. 

Wordt een medische botox behandeling vergoed?

Hoewel de kosten die een botox behandeling met zich meebrengt door bijna iedereen wel te dragen zijn, is het toch fijn als de verzekering deze geheel, of gedeeltelijk vergoedt.

De verzekering vergoedt niet in alle gevallen een medisch noodzakelijk botox behandeling. 

Dat hangt af van een aantal factoren:

 • Hoe je bent verzekerd en bij welke verzekeraar. Niet alle behandelingen zitten namelijk in het basispakket;
 • Of je een verwijsbrief hebt van je huisarts of van een behandelend specialist;
 • Om welke medische aandoening het gaat;
 • Of er alternatieve, goedkopere behandelingen voor de aandoening zijn;
 • Of je de behandeling uit laat voeren door een kliniek die een contract heeft met jouw verzekeraar.

Je ziet, aan de vergoeding voor een botox behandeling kunnen nogal wat haken en ogen zitten. Neem daarom altijd het zekere voor het onzekere en neem voordat je ergens een afspraak maakt altijd even contact op met jouw zorgverzekeraar. Zij kunnen je vertellen of je in aanmerking komt voor een vergoeding en aan welke voor voorwaarden je dan moet voldoen.

Sommige hebben er nooit last van terwijl andere geregeld naar de manicure of pedicure gaan om dit te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om ingegroeide nagels de voorkomen of te verhelpen maar hoe pakt u dit nou aan en waar moet u beginnen?

Hoe kunnen nagels ingroeien?

Nagels hebben eigenlijk een beschermende rol. Ze houden namelijk bacteriën buiten en het vormt dus eigenlijk een beschermend laagje. Het is belangrijk om ze goed te verzorgen en regelmatig knippen hoort daar dan ook bij. Wanneer u uw nagels op een verkeerde manier knipt kunnen nagels in groeien. Het dragen van strakke schoenen of schoenen met spitse neuzen kunnen het alleen maar pijnlijker maken. Het kan veel pijn en roodheid veroorzaken rond de vingers en tenen door de druk van de nagel.

Wat is de beste manier om uw nagels te knippen?

Het beste is om nagels te knippen wanneer ze wat zachter zijn. Dus na het douchen of neem vooraf een voetenbad. Het is daarbij ook goed om ze te weken met lavendel, eucalyptus of badedas dit is gelijk een goede verzorging voor uw voeden en nagels. Verwijder al het overtollige huid vooral bij de hoekjes van de nagels. Knip de nagels daarna recht en niet te kort.

Een ingegroeide nagel zelf behandelen?

Wanneer u geen tijd heeft om uw ingegroeide nagel te behandelen kunt u ook zelf aan de slag. Het is dan ook belangrijk dat de nagel en huid zacht is wanneer u dit doet dus ga in ieder geval 15 minuten weken in een voetenbad met warm water. Het belangrijkste wat u nodig heeft is een pincet en watten. U kunt met de pincet achter de ingegroeide nagel komen en deze onder uw huid vandaan halen. U kunt de watten er dan achter leggen zodat deze niet weer gelijk tegen de huid aan komt. Knip de watten af zodat u hier geen last van heeft en knip ook de nagel iets korter. Wanneer u de watten laat zitten kan de nagel weer even goed groeien zonder dat het in de huid kan prikken.

Ingegroeide nagels zijn dus makkelijker te voorkomen dan u denkt.

Als u last heeft van een slechte adem kan dit soms erg vervelend zijn. Naast het feit dat andere mensen het ruiken kan het ook schaamte met zich meebrengen. Wellicht houdt u uw hand voor uw mond als u met iemand praat of houdt u meer afstand dan normaal. Er zijn echter een paar tipt die kunnen helpen om van een slechte adem af te komen.

Wat veroorzaakt een slechte adem?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat de slechte adem veroorzaakt. Dan kunt u ook iets doen om dit tegen te gaan en zult u minder last hebben van nare luchtjes.

 • Slechte mondhygiëne
 • Ontsteking in de mond (mondslijmvliesontsteking of tandvleesontsteking)
 • Roken
 • Alcoholgebruik
 • Regelmatig gebruik van knoflook, uien of sommige specerijen
 • Volgen van een streng dieet

Wat kunt u doen om een slechte adem tegen te gaan?

Afhankelijk van waar uw slechte adem vandaan komt kunt u wat dingen doen om het te verbeteren. Zorg daarbij voor een goede mondhygiëne en poets regelmatig uw tanden. Het gebruiken van een elektrische tandenborstel kan daarbij helpen. Door regelmatig te poetsen en uw gebit te onderhouden zullen er ook minder snel ontstekingen optreden wat nare luchtjes kan voorkomen. Als u een regelmatige drinker bent en veel rookt is het verstandig om deze dingen ook wat te minderen ze zorgen namelijk ook voor bacteriën in uw mond wat de nare luchtjes veroorzaakt. Let ook op wat u eet, door een dieet of doordat u gewoon veel knoflook eet kan dit invloed hebben op uw adem.

Huismiddeltjes die u kunnen helpen bij een slechte adem

U zult standaard wel een aantal middelen thuis hebben liggen die uw slechte adem kunnen verhelpen. Er zijn een aantal trucjes die u eens uit kunt proberen.

 • Groene en zwarte thee
  De thee bestrijd bacteriën die de slechte geur in uw mond veroorzaakt. Door ’s ochtends thee te drinken zult u ook later op de dag hier nog profijt van hebben.
 • Water
  Door water wordt uw mond gehydrateerd en dit helpt ook bij de aanmaak van speeksel. Door voldoende water te drinken zult u bacteriën en etensresten in uw mond wegspoelen.
 • Appelazijn
  Het heeft een desinfecterende werking. Door één keer per dag appelazijn met water te spoelen in uw mond zullen de bacteriën verdwijnen
 • Citrusvruchten
  Door het citroenzuur dat in citrusvruchten zit wordt de speekselproductie gestimuleerd. De micro-organismen die slechte mondgeur veroorzaken worden daardoor geëlimineerd.
 • Avocado’s
  Door het eten van avocado’s worden schadelijke bacteriën in uw maag gedood. Het helpt het verteringsproces en verminderd de kans op een slechte adem.
 • Baking soda
  Door een klein beetje baking soda op uw tandenborstel te doen zal de zuurgraad in uw mond veranderen. Het zorgt ervoor dat het voor bacteriën een ongunstige omgeving wordt waardoor ze zullen verdwijnen.

Houd uw mond en uw adem gezond en fris!

Pin It