Rubriek

Baby’s

Rubriek

Wanneer u een pasgeboren baby heeft blijft het natuurlijk allemaal erg spannende al helemaal als dit uw eerste kindje is. Er moet erg goed gezorgd worden voor een baby, heeft hij het niet te warm of te koud of ligt de baby wel goed? Als u een baby naar bed brengt zijn er veel dingen om het zo comfortabel te maken.

Wat is de wiegendood?

Kinderen tussen de 0 en 2 jaar kunnen soms onverwacht overlijden terwijl ze verder gezond leken. Het kan komen door veel verschillende factoren wat hierin mee speelt maar een duidelijke oorzaak is er nog niet. Per maand sterft er een baby aan de wiegendood en dat blijft er nog steeds een te veel. Met een aantal tips zijn er al veel levens gered dus tijd om ze eens goed door te lezen.

Slapen op hun rug

Vroeger werden er veel kinderen op hun buik in slaap gebracht maar dat wordt sinds 1987 al afgeraden. Het aantal wiegendood gevallen is sindsdien flink afgenomen. Door kinderen op hun buik te laten slapen kunnen ze te weinig zuurstof krijgen doordat hun mond en neus tegen het matras aangedrukt zit. Op hun buik hebben ze ook meer mobiliteit waardoor ze zicht met hun benen of armen af kunnen zetten. Daardoor kunnen ze ook tegen knuffels of kussens aan komen te liggen waardoor ze te weinig zuurstof krijgen. Het kan ook te warm worden voor de baby een groot oppervlakte komt tegen het matras aan waardoor het erg warm kan worden. Als ze op hun rug liggen kunnen ze hun warmte meer kwijt via hun armen en benen.

Een eigen bedje

Wanneer de baby net geboren is wilt u deze natuurlijk dicht in de buurt houden. Veel mensen vinden het fijn om de baby bij hun in bed te leggen of in een wiegje naast het bed. Een eigen bed of wiegje voor de baby is het beste. Bij ouders in bed kan de baby makkelijk om rollen, in de kussens en dekens knel komen te zitten. Wanneer we slapen rollen we en draaien we ook onbewust, we kunnen tegen de baby aanliggen of hij kan zelfs uit bed vallen. Het kan ook snel te warm worden door de dekens dus een goed geventileerde kamers en niet te veel dekens is het beste om warmte af te voeren.

Minder kans op wiegendood door borstvoeding

Het beste is om uw baby de eerste drie maanden borstvoeding te geven. Er zijn veel positieve effecten aan het geven van borstvoeding.

 • Er zitten veel antilichamen in de moedermelk
 • Door het zuigen worden de spieren in de mond en kaak verbeterd
 • Ze gebruiken ook meer nekspieren waardoor ze sneller hun hoofd zouden kunnen draaien
 • De wekdrempel wordt lager waardoor baby’s sneller wakker worden

Het is dus verstandig om op voorhand goed na te denken over de slaapplek van de baby en of dit wel veilig genoeg is.

Als je lekker naar buiten met je baby op stap wilt dan gebruik je doorgaans een kinderwagen of een buggy. Toch zijn deze wagens niet altijd even handig, bijvoorbeeld als je een kleine achterbak hebt of wanneer je ergens gaat wandelen en dat is slecht bereikbaar met een kinderwagen door bijvoorbeeld een trap. Een ergonomische draagzak baby is hiervoor een perfecte oplossing. Een draagzak is makkelijk in gebruik en vouw je zo op in de auto. Bovendien draagt je je kleintje heerlijk tegen je aan wat voor je baby heel geborgen voelt. En wie wil zijn kleintje nu niet lekker dicht bij zich dragen, zo heerlijk binnen ‘kusjes-bereik’.

Comfort en veiligheid

Wanneer je met de ergonomische draagzak baby op stap gaat is comfort en veiligheid het meest belangrijk. Een goede kwaliteit draagzak of draagdoeken voldoet hieraan en levert bovendien de leukste en hipste designs. Het belangrijkste waar je op moet letten als je een draagzak aanschaft is of deze voldoet aan de benodigde veiligheidsvoorwaarden zodat je baby veilig in de draagzak zit. Een ergonomische draagzak baby zorgt ervoor dat het hoofdje van de baby goed ondersteund wordt, zodat je baby in de draagzak veilig een dutje kan doen. Je baby mag niet onderuitzakken en het moet onmogelijk zijn om uit de draagzak of draagdoek te vallen. Een ergonomische draagzak baby moet op alle fronten qua veiligheid getest zijn, zodat je kindje zich onder geen beding kan bezeren.

De ergonomische vormgeving

Een goed ergonomisch ontwerp betekent dat de beentjes en de heupjes van je baby een goede ondersteuning hebben. En verder is de draagzak voorzien van een ondersteunend kussentje voor het nekje en het hoofdje van je baby. Zo zijn lange afstanden wandelen met de ergonomische draagzak baby geen enkel probleem meer. Jouw kleintje zit heerlijk comfortabel tegen je aan en jij kan ondertussen je dingen doen en genieten van de omgeving. Je ziet jezelf vast al heerlijk wandelen in het zonnetje met je baby. Met de ergonomische draagzak baby kun je zo van huis. Doordat de draagzak in verschillende ontwerpen en designs te krijgen is, is er vast iets te krijgen in jouw smaak. Van modern en kleurrijk tot simpel en strak, er is veel te krijgen van de diverse merken, kleuren en designs.

Een ergonomische perfecte draagzak baby

Omdat je al vroeg een draagzak en draagdoek kunt gebruiken, kan je je baby al vanaf de geboorte lekker bij je dragen. Een ergonomische draagzak baby is hiervoor uitermate geschikt. Er zijn ook draagdoeken te krijgen die je ook de mogelijkheid bieden om direct vanaf de geboorte je baby te dragen. Een draagdoek moet nog geknoopt worden terwijl een draagzak al gevormd is. Kies je voor een ergonomisch baby draagzak, dan kan je door de verkleiner zorgen dat ook de allerkleinsten in de draagzak mee naar buiten kunnen.

Kies ook voor een ergonomische draagzak baby of een draagdoek en zorg ervoor dat je je baby overal veilig mee naar toe kunt nemen. Je kleintje zit heerlijk comfortabel in de draagzak waardoor jij langere wandelingen kunt maken.

Heeft u genoeg van het kopen van nieuwe luiers? Dan hebben wij de oplossing voor u, wasbare luiers! Deze luiers zijn zodanig ontwikkeld dat ze gewassen en hergebruikt kunnen worden. De luiers zijn geschikt voor verschillende leeftijden.

Met deze wasbare luiers heeft u altijd een schone luier in huis!

De systemen

De wasbare luiers kunt u volgens Billenboetiek indelen in 3 systemen. Deze systemen zijn als volgt ingedeeld:

 1. Het 2-delige systeem. Deze luier bestaat uit 2 onderdelen, namelijk een absorberende basisluier en een waterproef overbroekje. Deze combinatie zorgt ervoor dat de luier geheel waterdicht en betrouwbaar is. Het voordeel van een 2-delig systeem is dat deze luiers geschikt zijn voor verschillende typen kinderen, doordat u de luier exacter om kan doen bij uw kinderen. Het is dus een luier die mee kan gaan in de groei van uw kinderen.
 2. Het alles in 1 systeem. Bij dit systeem zit zowel het waterproef gedeelte als het absorberende gedeelte in 1 luier. Het voordeel bij deze luier is dat de luiers gemakkelijk om te doen zijn bij de kinderen. Deze luiers zijn daarom bij uitstek geschikt wanneer uw kind naar de kinderopvang gaat.
 3. Het inleg systeem. Bij dit systeem is de luier voorzien van een waterafstotend broekje en een absorberende inlegger. Het voordeel bij dit systeem is dat het betaalbaar en eenvoudig te gebruiken is.

Waarom een wasbare luier?

Als u aan een wasbare luier denkt, denkt u waarschijnlijk gelijk aan dat de behoeften van uw kind ook in de wasmachine gaan. Dit is echter niet zo! Door de inlegdoekjes welke u in de luiers kan doen, haalt u de behoeften van het kind uit de luier en kunt u de luier zo in de wasmachine gooien. Aan de wasbare luiers zitten ook veel voordelen, namelijk:

 • Het is goedkoper, want u hoeft niet dagelijks of wekelijks meer luiers bij de supermarkt te halen.
 • Het is beter voor het milieu, omdat u luiers hergebruikt in plaats van elke keer weggegooid worden.
 • De luiers zijn beter voor de kinderhuid.
 • U kunt de diverse luiers met elkaar combineren, waardoor de luiers een leukere uitstraling hebben.

Bent u al overtuigd van alle voordelen van deze wasbare luier?

Ondanks de hype voor borstvoeding, kiest ongeveer 50% van de moeders ervoor om flesvoeding te geven aan hun baby. Dat aantal loopt verder op naarmate de baby ouder wordt, bijvoorbeeld omdat er problemen zijn. Sommige moeders zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor borstontsteking, andere moeders produceren gewoon niet genoeg melk voor hun kindje. Wat de reden ook is dat je kiest voor flesvoeding, het is een prima keuze. Flesvoeding is namelijk niet slechter of minder gezond dan borstvoeding. Wil jij beginnen met flesvoeding? Lees dan deze 6 tips om het goed te doen.

Tip 1: Stuwing voorkomen

Bij het starten met flesvoeding krijg je vaak last van stuwing. Je borsten denken dat je borstvoeding geeft en blijven dus gewoon melk produceren. Om dit te voorkomen kun je een speciale thee van Earth Mama gebruiken: ‘organic No More Milk Tea’. Deze thee remt op een natuurlijke manier de aanmaak van melk en zorgt zo voor minder stuwing.

Tip 2: Rustig overstappen

Als je al borstvoeding geeft, is het vaak fijn om rustig over te stappen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje. Tenslotte moeten ook de darmpjes van je kind wel even wennen aan de overstap. Wees ook niet verbaasd dat de ontlasting van je baby veranderd door de andere voeding.

Tip 3: Koop een goede fles

Veel problemen met flesvoeding worden veroorzaakt door een verkeerde fles. De beste fles is de Dr Browns fles, die is voorzien van een speciaal luchtventiel. Dat voorkomt belletjes in de melk en zorgt dat de fles niet vacuüm trekt. Het gevolg is dat je baby veel minder snel last krijgt van darmkrampjes, dit is ook uit onderzoek gebleken. Een Dr Browns Fles kopen is een goede stap voor een gemakkelijke overgang naar flesvoeding.

Tip 4: Kies een vast merk flesvoeding

Het is verstandig om een bepaald merk flesvoeding te kiezen en daar dan bij te blijven. Onderling zijn er niet veel verschillen qua voedingswaarde, maar wel qua samenstelling. Je baby kan daardoor wat last krijgen van zijn darmpjes als je regelmatig wisselt. Het is beter om een vaste voeding te kiezen en je baby daaraan te laten wennen.

Tip 5: Wat als je baby steeds honger heeft?

Borstvoeding kun je in principe onbeperkt geven, maar flesvoeding niet. Je moet je houden aan de daarvoor geldende richtlijnen, anders kan het slecht zijn voor je baby. Wat moet je doen als je baby steeds honger heeft? Je kunt bij kleine baby’s overstappen op voeding die speciaal voor hongerige baby’s is gemaakt. Bij grotere baby’s kun je een of twee voedingen vervangen door pap, die vult namelijk beter.

Tip 6: Steriliseren, hoe zit dat ook alweer?

Je moet flessen de eerste drie maanden steriliseren voordat je er melk in doet om je baby te voeden. Sommige flessenwarmers steriliseren automatisch. Maar de meeste moeders koken een pan met water en dompelen daar de onderdelen van de fles een poosje in onder. Daardoor gaan de bacteriën dood. Na drie maanden heeft je baby genoeg weerstand opgebouwd en is dat niet meer zo vaak nodig.

Flesvoeding is de laatste jaren iets waar steeds meer mensen op tegen zijn. Toch is daar geen duidelijke reden voor. Het is dezelfde hype die ook in de voedingsindustrie speelt en waarin iedereen wordt gestimuleerd ‘terug te gaan naar de natuur’. Inderdaad is borstvoeding ook een natuurlijke voeding voor baby’s, maar dat neemt niet weg dat flesvoeding een prima alternatief is. Als je weer moet gaan werken, kan het stoppen met borstvoeding geven zelfs noodzakelijk zijn. En met deze zes handige tips ben jij er helemaal klaar voor!

Alle weetjes voor (aanstaande) moeders in 1 app: GezondGroeien

De nieuwe mobiele app ‘GezondGroeien – weetjes voor mama’ van het Voedingscentrum biedt (aanstaande) moeders altijd en overal betrouwbare informatie. Ze vinden er antwoorden over gezonde voeding tijdens de zwangerschap en voor hun kind.

De app staat boordevol interessante weetjes en handige tips die zijn afgestemd op de leeftijd van het kind. Moeders kunnen de groei en ontwikkeling van hun kind in de buik en de eerste jaren daarna volgen.

Recepten, check- en verlanglijsten
In de app staan verder leuke recepten voor oefenhapjes, maaltijden, hapjes tussendoor en toetjes, zodat ouders altijd iets lekkers kunnen maken. Met de handige checklist kunnen ze zich goed voorbereiden op de komst van hun baby. En met een verlanglijstje delen ze al hun wensen met hun vrienden.

Download de app
De app is gratis beschikbaar in de iPhone-store: https://itunes.apple.com/nl/app/gezondgroeien/id691899553?mt=8. De Android-versie van de app verschijnt in oktober. De al bestaande Facebook-app is ook vernieuwd en te vinden via apps.facebook.com/gezondgroeien. Al meer dan 10.000 moeders gebruikten deze app.

Uit een onderzoek van de Pacific Lutheran University is gebleken dat baby’s al veel eerder hun moedertaal kunnen herkennen dan voorheen gedacht werd. In de baarmoeder leren ze al de geluiden onderscheiden tussen hun eigen taal en een vreemde taal. Voordat dit onderzoek werd gepubliceerd, was de consensus dat baby’s klinkers en medeklinkers leren herkennen na hun geboorte.

Het onderzoek werd op twee locaties uitgevoerd, in Tacoma, Washington in de Verenigde Staten en in Stockholm in Zweden. De 40 baby’s die meededen aan het onderzoek, hoorden zowel Engelse als Zweedse klinkers. Door middel van een speen die aan een computer was gekoppeld, konden onderzoekers meten wat de reacties waren op de twee talen; het langer en korter sabbelen aan de speen liet zien dat baby’s al in de baarmoeder de verschillen tussen twee talen kunnen horen. In beide landen sabbelden de baby’s langer op hun speen bij het horen van de vreemde taal, wat bewijs is dat ze aandachtig luisterden en dus de nieuwe taal probeerden te leren.

Sinds ouders en kinderopvang de aanbevelingen over veilig slapen toepassen, is het aantal gevallen van wiegendood sterk gedaald. Omdat wiegendood vooral tijdens de eerste opvangdagen voorkomt, wil Kind en Gezin in België extra aandacht besteden aan het wennen aan de opvang. Zo kan de overgang van thuis naar de opvang geleidelijk verlopen en ervaart de baby minder stress. Hierdoor kan het risico op wiegendood verlagen.

Samen met het wennen, zijn ook andere preventiemaatregelen belangrijk.
•    Kies een veilig kinderbed en veilig bedmateriaal.
•    Leg een baby altijd op zijn rug te slapen.
•    Rook niet in de omgeving van een baby en tijdens de zwangerschap.
•    Blijf in de buurt en hou een oogje in het zeil als de baby slaapt.
•    Let erop dat het kind het niet te warm krijgt.
•    Geef geen geneesmiddelen zonder advies van arts of apotheker.
•    Zorg voor rust en regelmaat.

 

Kraanwater is geschikt
In tegenstelling tot wat vaak geschreven wordt in voorlichtingsboekjes en websites over baby’s, kun je in Nederland voor de bereiding van babyvoeding gewoon vers kraanwater gebruiken. Stromend koud kraanwater is namelijk vers en veilig voor flesvoeding. Laat de kraan altijd eerst even lopen, voor je het water gebruikt, en gebruik geen warm water. Alleen wanneer je loden leidingen in huis hebt, wordt gebruik van kraanwater in babyvoeding afgeraden.

Consumentenorganisatie: meer dan de helft van de merken niet geschikt
In Belgie controleerde het blad Test-Aankoop in 2008 48 merken niet-bruisend bronwater. Volgens de consumentenorganisatie was meer dan de helft van de merken niet geschikt voor baby’s en zwangere vrouwen. Dat ontkracht meteen de stelling dat baby’s en zwangere vrouwen bronwater mogen drinken.

Lage concentraties mineralen
Alleen bronwater met een specifieke samenstelling is geschikt voor baby’s en zwangere vrouwen. Spa is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor baby’s vanwege de lage concentraties mineralen. “Leidingwater is ook geschikt voor baby’s, behalve wanneer de baby een zwakke spijsvertering heeft,” zegt Marc Buysse. “Dan zal de arts een mineraalarm flessenwater voorschrijven. Maar lang niet alle soorten flessenwater zijn geschikt voor baby’s. Sommige mineraal- en bronwaters hebben hoge concentraties mineralen, die ongeschikt zijn voor baby’s. Dergelijke hoge concentraties zal je nooit aantreffen in leidingwater, omdat onze normen veel strenger zijn.”

Loden leidingen
In oude huizen tref je soms nog loden leidingen aan. Als poedermelk wordt aangemaakt met water uit een loden waterleiding, krijgt de baby lood binnen. De Gezondheidsraad adviseert daarom bronwater te gebruiken voor flesvoeding in plaats van kraanwater uit loden waterleidingen. De baby loopt geen risico bij borstvoeding. Ook niet als de moeder water drinkt uit loden waterleidingen. Raadpleeg bij twijfel een loodgieter.

Bron: WeTapWater

20% van de ouders consulteren een arts over reflux-klachten bij hun baby’s

In België wordt aan meer dan 15% van alle zuigelingen minstens eenmalig zuurremmende medicatie voorgeschreven, terwijl er geen enkele studie is die aantoont dat dit werkt tegen reflux. Daarenboven maken die medicijnen kinderen vatbaarder voor luchtweg en gastrointestinale infecties. Prof. dr. Yvan Vandenplas besliste om mee te werken aan het boek ‘S.O.S. Reflux’ van Caroline Bouckenaere omdat dit de gelegenheid was om aan een breed publiek uit te leggen dat reflux veel meer over ‘functionele stoornissen’ en ‘comfortproblemen’ gaat, dan over orgaanpathologie of ziek zijn. Bovendien krijgen ouders nog vaak af te rekenen met onbegrip uit de omgeving als ze een ‘huilbaby’ met reflux
hebben.


Overmedicalisering en onbegrip
Een baby krijgen is een gebeurtenis waar toekomstige ouders gedurende 9 maand vol blijdschap en positieve verwachtingen naar uitkijken. Een erg zoete ervaring dus. Maar bij heel wat baby’s komt maagzuur voor leed zorgen. Ouders die te maken krijgen met een huilbaby zijn uiteraardvaak ongerust.

Reflux, en dus maagzuur, wordt vaak als oorzaak aangeduid als een baby lastig is en veel huilt. Vermits een baby om de 6 uur eet, is dit vrijwel altijd voedingsgebonden. Heel veel baby’s geven ook voeding terug. Meer dan 1 baby op 2 doet dit minstens één keer per dag, en meer dan 20% van de baby’s doen dit meer dan viermaal per dag. Ongeveer 20% van alle ouders raadplegen een arts omwille van dat frequent voeding teruggeven. Daarnaast moeten ouders vaak nog afrekenen met vooroordelen en onbegrip uit de omgeving.

Vanuit de eigen ervaring dat reflux pijn doet (‘zuurbranden’), denken artsen soms te snel dat voeding teruggeven samen gaat met reflux van zuur (wat pijn doet) waardoor de baby veel huilt. Wereldwijd wordt er bijgevolg vaak zuurremmende medicatie voorgeschreven aan ‘baby’s die veel huilen en voeding teruggeven’. Ondanks het feit dat er meerdere kwaliteitsvolle studies zijn die aantonen dat proton pomp inhibitoren (PPI) in deze indicatie niet efficiënt zijn, blijven artsen nog te vaak deze medicatie voorschrijven. In België komen PPI op de vierde plaats van de meest voorgeschreven medicatie aan zuigelingen. Aan meer dan 15% van alle Belgische zuigelingen wordt minstens eenmalig een PPI voorgeschreven, terwijl er geen enkele studie is die aantoont dat dit tot een positief resultaat leidt. Daar komt nog bij dat er de laatste jaren heel wat literatuur is die aantoont dat kinderen die zuurremmers krijgen meer vatbaar zijn voor luchtweg en gastro-intestinale infecties.
‘S.O.S. Reflux’ als hefboom voor sensibilisering
De 3 zonen van Caroline Bouckenaere, mama en kinesitherapeute, hadden alle drie ontzettend veel last van reflux. Haar omgeving nam haar klachten aanvankelijk niet au sérieux. Na de zoetzure jaren heeft ze haar persoonlijk verhaal te boek gesteld. Ze beschrijft erin gevoelens die wellicht herkenbaar zijn voor iedere ouder van een refluxbaby. Bezorgdheid, onzekerheid, hoop, vermoeidheid en zich niet begrepen voelen zijn hier maar enkele voorbeelden van.

Voor het medisch-wetenschappelijk hoofdstuk kon Caroline Bouckenaere rekenen op de medewerking van kindergastro-enteroloog en refluxspecialist prof. dr. Yvan Vandenplas, diensthoofd van het Kinderziekenhuis van het UZ Brussel. Het boek bood hem de gelegenheid het gebruik van medicatie bij reflux toe te lichten, en te focussen op behandelingen waarvan zowel efficiëntie als veiligheid werd aangetoond: aangepaste ingedikte voeding en houdingstherapie zijn naast geruststelling belangrijke aspecten van de behandeling. Het doel van het boek is aan het brede publiek uit te leggen waarom er zoveel baby’s zijn die voeding teruggeven, en die daarbij of (meestal) onafhankelijk daarvan ook veel huilen. Prof. dr. Y. Vandenplas: “Het initiatief van Caroline schiep de gelegenheid om voor een breed publiek uit te leggen dat het veel meer over ‘functionele stoornissen’ en ‘comfortproblemen’ gaat, dan over orgaanpathologie of ziek zijn.”

In een beknopte vorm en in een toegankelijke taal worden in het boek gradaties, symptomen, mogelijke oorzaken, gevolgen, risico’s en behandelingen van reflux omschreven. Tenslotte zorgen de tips en tricks ervoor dat een vermoeiende refluxperiode wat vlotter kan worden overbrugd.

Het boek ‘S.O.S. Reflux’ werd uitgegeven door Linkeroever Uitgevers. Voor meer informatie over het boek kan u contact opnemen met Sophie Verbist: sverbist@linkeroeveruitgevers.be – tel. 03 210 30 75.
Het UZ Brussel is een universitair referentieziekenhuis op de campus Jette met ook een belangrijke locoregionale ziekenhuisfunctie in de Noordrand van Brussel, en het enige Nederlandstalige ziekenhuis in het Brussels gewest. Het telt 721 bedden en ongeveer 3 400 medewerkers. Het biedt het volledige gamma van specialistische zorg aan en telt daarnaast internationaal gereputeerde excellentiecentra. Als universitair ziekenhuis staat het naast zorg ook in voor onderwijs en onderzoek. Info over het UZ Brussel op www.uzbrussel.be.

In Nederland worden jaarlijks bijna 200.000 kinderen geboren. Circa 8% van deze kinderen, ongeveer 15.000 kinderen per jaar, wordt te vroeg geboren. Sommigen van hen worden extreem vroeg geboren, maar veruit de meeste kinderen (ruim 80% van alle te vroeg geborenen) worden 4 tot 8 weken te vroeg geboren. Van deze ‘matig prematuur’ geboren kinderen is bekend dat zij een hogere kans hebben op ziekte en overlijden in het eerste levensjaar. Een studie onder 1500 kinderen laat nu zien dat deze kinderen op 4-jarige leeftijd ook meer gedrags- en emotionele problemen vertonen dan op tijd geboren kinderen. Onderzoeker Marieke Potijk van de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG publiceert vandaag haar resultaten in het tijdschrift Archives of Disease in Childhood. 

Sinds enkele jaren is bekend dat matig prematuur geboren kinderen vaker achter blijven in groei en ontwikkeling. De studie van Potijk en haar collega-onderzoekers brengt deze ontwikkelingsproblemen voor het eerst in kaart bij een grote groep 4-jarige kinderen.

Gedragsproblemen

De resultaten van de studie laten zien dat matig prematuur geboren kinderen 70% meer kans hadden op externaliserende problemen, zoals aandachtsproblemen en agressief gedrag. Het risico op internaliserende problemen bleek echter groter: matig prematuur geboren kinderen hadden 2,5 keer meer kans op problemen als emotioneel reactief, angstig, teruggetrokken en somatiserend gedrag. Somatiserend gedrag uit zich in het ontwikkelen van lichamelijke klachten zoals buikpijn of hoofdpijn, waarvoor geen ziekteoorzaken te vinden zijn.

Verschil tussen jongens en meisjes

Bij de te vroeg geboren jongens kwamen externaliserende problemen meer voor en bij de meisjes internaliserende problemen. Het is bekend dat gedragsproblemen een negatieve invloed kunnen hebben op schoolprestaties en sociale ontwikkeling. Om probleemgedrag op schoolleeftijd en in de tienerjaren te voorkomen, zouden al op jonge leeftijd preventieve maatregelen genomen moeten worden.

Lollypop en Pinkeltje

Dit onderzoek vergeleek de resultaten van 995 matig prematuur en 577 op tijd geboren kinderen en maakt deel uit van de grote studie Lollypop (Longitudinal Preterm Outcome Project). In Nederland staat deze studie ook bekend als ‘Pinkeltje’. De Lollypop studie bevat gegevens van 13 consultatiebureaus in geheel Nederland en is gericht op het volgen van de groei, ontwikkeling en gezondheid van met name de matig prematuur geboren kinderen.

Pin It