Rubriek

Allergieën

Rubriek

De tijd van het jaar is weer aangebroken om de kerstboom op te tuigen. Een kerstboom in huis geeft altijd een hoop gezelligheid. Gezellige lampjes en mooie kerstballen geven een warm gevoel aan uw woonkamer. De echte kerstboom is bij veel huishoudens weer populair. De vaak niet symmetrische boom geeft een heerlijke dennengeur af en geeft het echte kerstgevoel. Maar hoe gezond is een echte kerstboom in huis? Misschien kiest u naar het lezen van deze blog toch voor een kunst kerstboom.

De gezondheid nadelen van een echte kerstboom in huis

Last van plottelingen hoestbuien, benauwdheden of een flinke snot neus? Veel symptomen lijken op een griepje maar is uw net opgetuigde kerstboom niet de boosdoener? Mensen met hooikoorts kunnen reageren op een echte kerstboom. Niezen en een vol hoofd zijn niets iets waar u hele dagen op zit te wachten. Echte kerstbomen kunnen schimmels met zich mee dragen of deze ontwikkelen doordat ze lange tijd in de woonkamer staan. Schimmels en pollen kunnen flinke klachten geven. Is dit de eerste keer dat u een echte boom in huis heeft gehaald en merkt u direct verschil in uw gezondheid? Dan kan het maar zo zijn dat u gevoelig bent voor de kerstboom.

Huiduitslag

Griepverschijnselen zijn natuurlijk heel vervelend maar van een echte kerstboom kunt u ook nog eens huiduitslag krijgen. De hars van de naalden aan de kerstboom kunnen een allergische reactie geven op uw huid. Bent u allergisch voor de hars van bomen? Raak de kerstboom dan niet aan en gebruik tijdens het optuigen van de boom beschermde kleding.

Waarom een echte kerstboom in huis halen?

Pollen en schimmels willen we liever niet in ons huis. Toch wint de echte kerstboom wel aan populariteit in ons land. Waarom zou u toch kiezen voor een echte kerstboom? Een echte kerstboom in huis geeft een heerlijke geur. Door dat iedere boom anders is heeft u altijd een uniek exemplaar te pakken. Hoe leuk is het om uw eigen kerstboom uit te zoeken?

Succes met de keuze dit jaar.

Een huisstofmijt kan allergische reacties veroorzaken zoals een verstopte neus, tranende en rode ogen, niezen, jeuk en benauwdheid. Klachten die te maken hebben met een allergie kunnen het gehele jaar door voorkomen. Wat is Huisstofmijt en wat kunt u er tegen doen? Lees het hier.

Wat is Huisstofmijt

De Huisstofmijt is zo klein dat u deze niet kunt zien. Onder de microscoop lijkt het een spinachtig klein diertje dat in uw huis stof leeft. In ieder huis zit huisstofmijt. Ook al is uw huis nog zo schoon de mijt is onderdeel van uw huishouden. Ze leven in uw matrassen, kussens, gordijnen en tapijten. Het beestje eet huidschilfers van mensen en dieren. Dit klinkt allemaal heel eng maar u hoeft zich er geen zorgen over te maken. Alleen wanneer u allergisch bent  kunt u last hebben van hun aanwezigheid. Een huisarts kan vaak aan de symptomen herkennen of er een allergie is.

Wat kunt u er tegen doen?

Huisstofmijt houdt van vocht en stof. Zorg er voor dat in huis zo min mogelijk vocht en stof te vinden is. In de slaapkamer brengt u veel tijd door, dit is een goede plek om te beginnen met wat kleine aanpassingen om de klachten te verminderen. Zorg voor frisse lucht in uw slaapkamer en lucht de kamer regelmatig goed door. Sla na het slapen uw beddengoed open zodat de lakens goed kunnen luchten. Zet bij koud en vochtig weer de verwarming aan om het vocht af te voeren.

Maak uw huis zo veel mogelijk stofvrij

Stofzuig regelmatig uw vloerbedekking en vloerkleden. Dweil gladde vloeren regelmatig om het opliggende stof te verwijderen. Vergeet uw beddengoed, en overgordijnen niet te wassen. Het regelmatig wassen van uw bedden goed en gordijnen geeft de huisstofmijt geen kans om zich te nestelen. Probeer wat materialen in huis te vervangen voor wat minder stof aantrekkelijk materiaal.

Heeft u zelf een allergie voor honden haren of iemand in de familie? Veel mensen willen graag een hond hebben maar als ze er achter komen dat ze een hondenallergie hebben blijft deze wens vaak uit. Er zijn echter rassen die u ook met een allergie kunt nemen zonder hier last van te hebben. Staat u ook te springen om een hond in huis te halen?

Wat is een hondenallergie?

Het verschilt per persoon hoe hevig de allergie is. Sommige hebben er last van als ze maar ook een klein beetje in de buurt komen terwijl de ander hier pas last van heeft als de hond hun likt. De allergie kan komen door huid, speeksel en urine van de hond. Huidschilvers kan zich door het hele huis verspreiden en wanneer de hond kwijlt of wanneer u de hond een koekje geeft en er speeksel op uw hand komt kan de allergische reactie al ontstaan.

Neem een poedel

Een poedel verliest 5 tot 7 keer zo langzaam huidschilvers en haren waardoor de er minder allergische reactie ontstaat. Een groot voordeel is ook nog dat ze in verschillende maten komen. Heeft u een groot huis dan kan een grote poedel natuurlijk goed maar in een appartement kunt u misschien beter kiezen voor de wat kleinere poedel.

Actieve Schnauzer

Net als de poedel verliezen ze ongeveer 5 tot 7 keer zo langzaam huidschilvers en haren. Deze hond is zeer geschikt wanneer u wat activer bent. Gaat u vaak wandelen en bent u veel buiten dan is de Schnauzer een goede keuze. Ze kunnen ook goed tegen verschillende weersomstandigheden waardoor sneeuw of regen geen probleem is voor hun vacht.

Chinese Crested

Deze wat kale hond heeft natuurlijk weinig haar om te verliezen. Zijn lijfje is zo goed als kaal en een zijn koppie en zijn staart zijn nog wel wat haren te vinden. Dit ras is dan ook erg populair voor mensen met een hondenallergie omdat ze bijna geen haar hebben en de rest bijna niet verliezen.

Verwelkomt u binnen korte een van deze hondenrassen?

Schijnt de zon lekker en wilt u hier graag van genieten? Wanneer u een lichte huid heeft, blond of rood haar en lichte ogen dan is de kans groter dat u last krijgt van zonneallergie. Wat is het precies en wat kunt u doen om dit tegen te gaan?

Wat gebeurt er bij een zonneallergie?

Al u last heeft van zonneallergie dan zal uw huid overgevoelig reageren op UV straling. Dit kan komen door de zon maar ook de door de zonnebank. Het kan gebreuren dat u er nooit last van heeft gehad en dat u ineens last krijgt van de zon. Onderstaande verschijnselen ziet u bij de allergie.

 • Rode plekjes, bultjes of blaasjes
 • Jeukende plekken
 • Ontstaan na enkele uren tot dagen nadat u in de zon bent geweest.
 • Plekjes ontstaan op de huid wat ook in de zon is geweest

Wat kunt u doen tegen zonneallergie?

Heeft u toch te lang in de zon gezeten en komen er blaasjes en krijgt u jeuk? Er zijn natuurlijk dingen die u kunt doen om dit te verlichten. Het is niet gevaarlijk en is vaak binnen enkele dagen weer weg. Wel kunt u de huisarts raadplegen voor bijvoorbeeld een verkoelende crème of iets dat helpt tegen de jeuk.

Hoe kunt u het voorkomen?

Weet u van vorige zomer al dat u een zonneallergie heeft dan kunt u op voorhand al maatregelen nemen. Deze tips zullen voorkomen dat u last krijgt van de zon.

 • Laat uw huid langzaam wennen aan de zon, ga niet bij de eerste keer zon flink in de zon zitten
 • Smeer voldoende met zonnebrand en smeer dit regelmatig in, zo ook na het zwemmen of als u zweet
 • Blijf liever uit de zon tussen 11:00 en 15:00
 • Bedek uw huid met kleding, draag een hoed of pet. Een parasol beschermd niet genoeg
 • Blijf in beweging, wanneer u stilzit heeft de zon een groter effect

en huisdier geeft gezelligheid in huis. ’s Avonds lekker knuffelen op de bank met uw hond of kat. Veel van ons zullen dit herkennen en zouden echt niet meer zonder een dierenvriend in huis kunnen. Maar wat wanneer je allergisch bent voor honden of katten? Geen zorgen er bestaan rassen waarbij de allergie niet opspeelt.

Veel huishoudens hebben een gezelschapsdier

Er zijn in Nederland zo’n 4 miljoen huishoudens die 1 of meer gezelschapsdieren hebben. In de top 5 van huisdieren staan natuurlijk de hond en de kat. We hebben maar liefst 2,6 miljoen huiskatten in ons land.

Zoals aangegeven is het wel wat lastiger wanneer je een allergie hebt voor katten, maar ook dan zijn er mogelijkheden. Wij hebben de rassen waarbij de meeste mensen geen last hebben van hun allergie op een rijtje gezet.

Kattenrassen voor mensen met een allergie

Wanneer mensen allergische zijn voor katten kan dit liggen aan de huidschilfers van de kat, de haren, maar veel mensen zijn vaak ook allergisch voor het speeksel van de kat. Een kaal ras kan dan uitkomst bieden, maar er zijn ook nog andere rassen die geschikt zijn:

 1. De Sphynx
 2. De Devon Rex
 3. De Cornish Rex
 4. De Siberische kat
 5. De Peterbald
 6. De LaPerm
 7. De Bengaalse kat

Bij de kortharige katten zoals de Bengaalse kat zorgt de dichte ondervacht voor minder schilfers en doordat dit kattenras zich veel wast slikken zij een groot deel van de haren in en verspreiden ze zich niet door de kamer.

De Siberische kat is geen voorbeeld van een kat met weinig haar, maar zij verspreiden heel weinig van het eiwit waarvoor de mensen allergisch zijn.

Overleg eventueel met uw huisarts welk type kat het best bij u zou passen en de kans op allergie het kleinst is. Dan kunt u wellicht binnenkort ook lekker kroelen met uw kat!

Bijen en wespen zijn in deze periode van het jaar erg actief en kunnen soms voor veel overlast zorgen. Ze zorgen natuurlijk ook goed voor de planten en het bestuiven hiervan maar ze kunnen ons ook tot last zijn. Wanneer u een bijen of wespen nest in uw tuin heeft kunnen er behoorlijk wat in de buurt zijn en wanneer u niet oplet kunnen ze u ook nog steken. Wespen en bijen steken alleen wanneer ze zich bedreigt voelen vaak is dit wanneer u de wesp of bij niet gezien heeft en hem in het nauw drijft.

Wat is de allergie?

Bijna 4% van de Nederlandse bevolking is allergisch voor het gif van een bij of wesp. Wanneer u gestoken wordt door een wesp, bij of hommel kan er een bultje ontstaan die rood, jeukend of soms wat pijnlijk kan zijn. Na een paar dagen is deze plek in de meeste gevallen weg en is er niets aan de hand. Wanneer u allergisch bent voor wespen dan kan dit heel anders gaan. Bij 70% zullen de klachten binnen een kwartier optreden en zullen de klachten een stuk ernstiger zijn. Waarschijnlijk wordt de plaats heel dik en zal er een flinke rode plek ontstaan. Wanneer u in uw gezicht op in uw nek gestoken bent kan het voor benauwdheid zorgen en kunt u zelfs komen te overlijden.

Verschillende graden

Wanneer u allergische bent voor een steek van een insect kan dit in verschillende graden komen. Zo kunt u allergisch zijn en iets meer klachten ervaren als andere mensen maar er zijn ook extreme vormen waarbij u direct naar de huisarts dient  te gaan.

 • Graad 1: Jeuk, roodheid en bultjes over het lichaam en een wat onrustig gevoel
 • Graad 2: Zwelling in het gezicht zoals lippen, ogen en oren maar ook handen, voeten of geslachtsdelen kunnen opzwellen. Misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en licht in het hoofd zijn
 • Graad 3: Onduidelijk praten, moeite met slikken en kortademigheid
 • Graad 4: Lage bloeddruk, urine laten lopen, bewusteloos raken, blauwe neus, lippen vingers of tenen krijgen

Hoe kunt een wespen steek voorkomen?

Het best is natuurlijk om uit de buurt van deze insecten te blijven. Zo zijn er een aantal dingen waar u op kunt letten die u beter zou kunnen mijden.

 • Blijf uit de buurt van plekken met veel bloemen of ga er het liefst zo ver mogelijk uit de buurt zitten.
 • Vermijd vuilnisbakken
 • Wilt u buiten eten? Vermijd dan het liefst zoete dingen en laat geen etensresten liggen
 • Blijf altijd opletten wanneer u in de tuin bezig bent en verplaats niet zomer grote takken
 • Trek altijd schoenen aan als u naar buiten gaat wespen en bijen zitten vaak ook op de grond
 • Vermijd parfum en andere luchtjes
 • Gebruik DEET wanneer er veel insecten in de buurt zijn.

Wat moet u doen wanneer u toch gestoken wordt?

Het eerst wat u moet doen is kijken of de angel er nog in zit. Wanneer de angel er nog inzit dient u deze zo snel mogelijk te verwijderen. Het kan namelijk zijn dat het gif nog steeds in uw huid kan komen. Maak dan ook een vegende beweging om de angel de verwijderen. Haal de angel er ook niet uit met twee vingers of met een pincet anders dan spuit u het overig gif ook in de huid. Het helpt ook altijd om op deze plek te zuigen om zo een deel van het gif te kunnen verwijderen. Heeft u geen ernstige allergie dan kunt u het beste de plek koelen zo voorkomt u dat het gif door het hele lichaam verspreid wordt. Heeft u vaak ernstige klachten dan is er grote kans dat u een adrenaline auto-injector heeft. Deze dient u zo snel mogelijk toe te dienen en zoek daarbij de dichtstbijzijnde huisarts op of bel 112.

Weet u niet of u allergisch bent? U kunt zich ook laten testen dan komt u niet voor verrassingen te staan wanneer u gestoken wordt. Ga altijd goed voorbereid op pad en blijf uit de buurt van deze vervelende beestjes.

De eerste zonnestralen van het jaar, de bomen en de rest van de natuur in bloei… Het is lente! Voor velen een moment waar ze de natte en koude winter naar uit hebben gekeken. Maar voor een aantal ook het minst favoriete seizoen. De reden? Hooikoorts. Een naar kwaaltje waar gelukkig wel wat aan te doen is. Veel dingen kun je zelf doen en soms kun je via je zorgverzekering hulp krijgen. Benieuwd? We zetten onze 5 tips tegen hooikoorts voor je op een rij.

Wat is hooikoorts?

Voor we met de tips beginnen, is het handig om te weten wat hooikoorts precies is. Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel (pollen) van bomen, grassen en planten. Daarom is het in de lente vaak zo erg, omdat dan de natuur weer groeit en bloeit. De pollen irriteren je ogen, neus en mond. Daardoor zijn veel voorkomende symptomen vaak: tranende ogen, droge keel, veel niezen en een snotterige neus. Bij extreme klachten kan zelfs koorts voorkomen, hoofdpijn of benauwdheid.

Wat kun je tegen hooikoorts doen?

Wat kun je tegen hooikoorts doen

Er zijn een aantal praktische dingen die je zelf kunt doen om je klachten bij hooikoorts te verminderen.

 1. Maak regelmatig schoon. Een open deur misschien, maar je huis schoonhouden helpt enorm. Een goede stofzuiger is bijvoorbeeld aan te raden. Eentje met filter voor allergieën zorgt ervoor dat de meeste pollen in de stofzuiger verdwijnen. Houd jij van je was buiten ophangen? Sla dat in het hooikoorts seizoen maar even over. Anders blijven de pollen in je wasgoed kleven.
 1. Vermijd de pollen zoveel mogelijk. Er bestaat een pollenradar! Dat is een ware uitkomst voor iedereen met hooikoorts. Check voor je naar buiten gaat hoe het met de pollen bij jou in de buurt is. Bij code rood is het verstandiger om even binnen te blijven. Moet je toch naar buiten? Ga dan alleen voor het noodzakelijke en sla die lange wandeling maar even over. Trotseer je wel de buitenwereld? Dan is een zonnebril een absolute must! Het liefst zo’n hele grote. Dan ga je én met de mode mee én je beschermt je ogen voor de pollen in de lucht.
 1. Medische hulp bij hooikoorts. Soms kom je er met de huis, tuin en keuken middeltjes nog steeds niet vanaf. Vraag dan advies van je huisarts. Er bestaan verschillende medicijnen tegen hooikoorts. Van druppels tot spray en pilletjes. Zorg van je huisarts wordt vergoed uit je zorgverzekering. Schrijft je arts medicijnen voor? Dan kan het soms zijn dat je een eigen risico moet betalen. Goed om dit van te voren even te checken bij je zorgverzekeraar.
 1. Vitamines. Ben je niet zo van de medicijnen? Dan kunnen goede vitamines ook nog wel eens helpen. Slik bijvoorbeeld extra vitamine C. Bijenpollen en kamille helpen bij sommige mensen ook. Houd je wel van die natuurlijke oplossing? Mensen hebben ook baat bij honing van een lokale imker. In honing zit namelijk een kleine hoeveelheid pollen. Als je hier iedere dag een klein beetje van neemt, bijvoorbeeld in de thee, went je lichaam er aan en ervaar je minder klachten.
 1. Heb je überhaupt geen zin in klachten? Dan schijnt acupunctuur nog wel eens te helpen. Maar dit werkt alleen preventief. Je moet er dus mee beginnen voordat het hooikoortsseizoen begint. Wil je dat eens proberen? Kijk dan ook eens of je recht hebt op een vergoeding uit je zorgverzekering. Vaak moet je hier wel aanvullend voor verzekerd zijn.

Hopelijk heb je wat aan onze tips tegen hooikoorts!

In de maanden mei, juni, juli en augustus krijgt heel Nederland te maken met de eikenprocessierups. Niet de rups zelf maar vooral de brandharen kunnen voor veel overlast zorgen. Jeuk, bultjes en uitslag wat kunt u er aan doen?

3 Preventie tips

 1. Ga beschermd de natuur in. Trek luchtige kleding en zorg er voor dat armen en benen bedekt zijn. Ga niet in de buurt van een boom zitten met een nest
 2. Bent u in een gebied geweest met eikenprocessierupsen? Was uw kleding op een hoge temperatuur en laat uw kleding niet buiten drogen
 3. Reinig u huid na dat u buiten bent geweest. Trek andere kleding aan en was uw huid met lauw water

3 Behandel tips

 1. Probeer bij jeuk niet te krabben of wrijven. Door te krabben of wrijven kunnen de haren zich verder verspreiden of dieper in de huid gaan zitten waardoor de jeuk alleen maar erger worden
 2. Iedereen heeft wel een rolletje plakband in huis. Ga met plakband over uw huid en probeer zo de haartjes te verwijderen. Spoel na het gebruik van plakband uw huid af met lauw water
 3. Met een verzachtende crème kunt u de jeuk bestrijden. Gebruik een crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus

Wanneer de uitslag niet minder wordt of u een allergische reactie heeft op de rups raadpleeg dan altijd een huisarts. Een huisarts kan u een zalf voorschrijven of indien nodig een pilletje. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan bestrijden.

Woont u in een gebied met veel eikenprocessierupsen vermijd zoveel mogelijk de bomen waar de nesten in zitten. De nesten worden door gemeenten steeds meer bestreden maar zorg dat u zelf ook op uw hoede bent.

Vele mensen hebben last van hooikoorts. Het is de tijd van het jaar want alles begint te bloeien, maar dus ook te kriebelen. Wat werkt nou tegen hooikoorts en worden de klachten daardoor ook minder? Er zijn verschillende middelen die u kunt gebruiken. Wat bij de één goed werkt kan bij de ander juist minder goed zijn werk doen. Ik heb een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

Wat is hooikoorts?

Stuifmeel ook wel pollen genoemd is de oorzaak van deze allergie. Het kan komen door grassen, planten of bomen. Wanneer u hier last van heeft kan erg verschillen door de soort allergie die u heeft. Heeft u vooral last van de boompollen dan zult u de meeste klachten tussen maart en eind mei ervaren. Bij graspollen is dit heel anders omdat ze ook in een andere periode groeien, in dit geval zult u tussen mei en augustus meer klachten ervaren.

Hooikoorts klachten

Door de allergie zult u verschillende klachten ervaren soms een combinatie hiervan. De ene keer zijn de klachten ook heftiger dan de andere keer. Dit kan komen doordat er soms meer pollen in de lucht zitten dan op een andere dag. De klachten wanneer u hiermee in aanmerking komt kunnen erg verschillen:

 • Jeukende ogen
 • Tranende ogen
 • Niezen
 • Jeuk aan de neus
 • Benauwd
 • Moeheid
 • Koortsig gevoel
 • Droge keel of kriebelhoest

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen die de hooikoorts klachten verminderen. Afhankelijk van de klachten die u heeft kunt u kiezen uit een aantal opties:

 • Tabletten
  Er zijn verschillende tabletten die klachten van hooikoorts kunnen verminderen. Zo werken ze tegen een jeukende en pijnlijke keel en tegen het hoesten. Het werkt wel iets minder snel dus het beste is het om dit in de ochtend in te nemen. Het nadeel hiervan is dat u hier wellicht wel wat moe van kunt worden.
 • Neusspray
  Als u een neusspray gebruikt zorgt dit eigenlijk voor een bescherm laagje waardoor stuifmeel niet bij de huid kan komen en dus minder klachten zal veroorzaken. Het helpt dus bij een kriebelende neus, niesen en een verstopte neus.
 • Oogdruppels
  Als u de meeste klachten ervaart bij uw ogen kunt u kiezen voor deze druppels. Het werkt tegen jeuk, pijnlijke of branderige ogen en tranende ogen. Zo kunt u makkelijker iets buiten de deur ondernemen.

Simpele tips

Er zijn ook een aantal simpele dingen die u kunt doen om het allemaal iets aangenamer te maken.

 1. Draag buiten een zonnebril
  Door een zonnebril te dragen kan er minder stuifmeel in uw ogen komen.
 2. Hang de was binnen
  met mooi weer is het makkelijk om kleren buiten te laten drogen. Als u deze kleren gaat dragen bent u dus al in aanraking met stuifmeel geweest zonder dat u buiten bent geweest.
 3. Houdt ramen en deuren dicht of gebruik horren
  Door alles dicht te houden kunt u binnen zitten zonder klachten te ervaren. Er zijn ook horren die de pollen tegenhouden waardoor u toch kun genieten van de frisse lucht.
 4. Pollenradar
  Er is zelfs een speciale site en app waarmee u kunt zien hoeveel pollen er in de lucht zitten. Zo kunt u zelf afwegen of u binnen blijft of dat u het aantal pollen aan kunt.
 5. Houd rekening met vakanties
  Heeft u erg veel last van hooikoortsklachten kunt u ook uw vakantie een beetje aanpassen. Aan zee en in de bergen zijn er namelijk minder pollen dan in het binnenland.
 6. Eet lokale honing
  Als u elke dag een beetje honing eet uit de buurt kan dit helpen tegen hooikoortsklachten. Hier moet u wel vroeg mee beginnen, zo kan het lichaam wennen aan de stoffen en zal u waarschijnlijk minder heftig reageren op pollen in de lucht.

Op vele manieren kunt u uw hooikoorts klachten dus verlichten.

Gember thee wordt veel gebruikt vanwege zijn medicinale werking. Gember is heel goed voor je gezondheid.

Al eeuwen gebruiken allerlei culturen op allerlei manieren gember als medicijn.

15 van de vele voordelen die gember je geeft  ( in de vorm van thee is het makkelijk te consumeren.)

 1. Helpt als je last hebt van reisziekte & misselijkheid
 2. Goed voor je stoelgang en help een prikkelbare darm te ontspannen
 3. Verhelpen van een opgeblazen buik
 4. Bevorderen van de bloedcirculatie
 5. Helpt je lichaam ontgiften
 6. Aanmaak van speeksel en daarmee betere vertering van eiwitten en dus betere opname van voedingsstoffen
 7. Je hebt minder honger, minder zin om te snaaien , helpt dus bij afvallen
 8. Minder last van migraine
 9. Gember is een natuurlijke bloedverdunner (niet aan te raden in combinatie met aspirine of andere bloedverdunners)
 10. verlicht vermoeide spieren
 11. help bij bloedsuikerspiegel, kopje gember thee om 4 uur is beter dan een kopje soep !
 12. maagzuur neutraliseerd door gember
 13. verhoogd je sexualiteit werkt lustopwekkend bij zowel mannen als vrouwen
 14. helpt tegen ontstekingen als reuma en werkt ook pijnstillend
 15. verbetert je doorbloeding waardoor je meer energie hebt

Meer over gember lees je op de blog van deKruidenbaron.nl

 

Pin It