Rubriek

Botten en spieren

Rubriek

U bent lekker bezig met sporten en ineens schiet het u in de kuit. Een pijnlijke scherpe pijn, vaak zo heftig dat u ook niet meer verder kunt lopen.  Hoe ontstaat een zweepslag in de kuit en hoe kunt u de klachten verhelpen?

Wat is een zweepslag en hoe ontstaat het

Een zweepslag komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Vaak ontstaat een zweepslag wanneer u kort veel kracht zet. Dit kan tijdens het sporten zijn maar het kan ook voorkomen wanneer u stil staat. Wanneer u een berg of heuvel op fietst en kracht zet op de pedalen kan het ook in uw kuit schieten. Een zweepslag is een scheurtje in uw spier, meestal scheuren er ook meerdere bloedvaatjes. Een zweepslag komt vaker voor bij mensen van 40 jaar of ouder. Heeft u al eens een zweepslag gehad? Dan loopt u de kans vaker een spierscheurtje op te lopen.

Hoe komt u er weer vanaf?

Een Zweepslag is zeker de eerste dagen zeer pijnlijk maar het gaat uiteindelijk vaak vanzelf wel weer over. Probeer na dat het in uw kuit geschoten is direct uw been hoog te leggen. Koel uw kuit langdurig om verdere zwelling te voorkomen. Na een aantal dagen gaat u weer rustig proberen te lopen. Probeer elke dg iets meer te doen, zonder dat het extreem pijn doen. Indien u “door de pijn heen loopt” kan de scheur in uw spier groter worden en dat moet natuurlijk ten allen tijde voorkomen worden. Om het herstel te bevorderen kunt u naar een fysiotherapeut gaan. U krijg vaak ook speciale oefeningen mee voor thuis om uw kuit sneller te laten herstellen.

Hoe snel kunt u genezen van een zweepslag?

Hoe snel de genezing is afhankelijk van de grote van het scheurtje in de spier. Een scheurtje kan met 2 weken al genezen zijn maar bij een grote scheur kan het ook 12 weken duren. Na genezing moet u rustig uw sportprogramma weer opbouwen om de kuit weer sterker te maken.

Het voorjaar en de zomer zijn de momenten om lekker van de tuin te genieten. Lange avonden en lekker weer zorgen er voor dat u tot ’s avonds laat in de tuin kunt zitten met een drankje en een hapje. Om echt te genieten van de tuin is het wel fijn als alles op orde is en u niet uitkijkt op onkruid en een groen terras. Dus tijd om te tuinieren om straks echt te kunnen genieten.

Onkruid verwijderen zonder rugpijn

Wanneer het weer mooi en warm weer is, gecombineerd met regen dan is dit het ideale klimaat voor onkruid om zich verder door te tuin te verspreiden. Het is belangrijk om het onkruid regelmatig te verwijderen en dan ook met de gehele wortel. Dit kan natuurlijk op de knieën, maar na een dag tuinieren zult u ervaren dat de rug hier minder blij van wordt. Met de juiste tools is het ook mogelijk om het onkruid staand te verwijderen. Dit kan door een onkruidsteker te gebruiken. U prikt de onkruidsteker om het onkruid heen. U kunt de hendel dan overhalen en het onkruid wordt dan met wortel en al verwijderd. Doordat de wortel ook uit de grond is komt het onkruid niet op dezelfde plek terug. Het gewenste resultaat zonder uw rug te belasten.

Geen onbegroeide plekken in de tuin

Rug vriendelijk tuinieren is natuurlijk fijn, maar u kunt er ook voor zorgen dat er zo weinig mogelijk onkruid komt. Dan hoeft deze ook niet verwijderd te worden. Een tip hiervoor is om zo weinig mogelijk onbegroeide plekken in de tuin te hebben. Een onbegroeide plek betekent namelijk een paradijs voor onkruid. Wanneer de plekken met goede planten begroeid zijn dan heeft het onkruid hier geen kans.

Gebruik een spade of hark

Er is divers gereedschap dat u in de tuin kunt gebruiken. Om het bukken tot een minimum te beperken raden wij aan om gereedschap te gebruiken waar u bij kunt blijven staan. Dus een spade of hark met een lange steel, zodat u niet hoeft te bukken om de grond uit te graven of los te harken. Ook het aanvegen van het terras kan makkelijk met een grote bezem. Veeg alles bij elkaar en dan hoeft u aan het einde het alleen nog op te vegen met een stoffer en blik. Ook deze bestaat er in een staande versie.

Geniet van tuinieren, maar denk ook aan uw rug. Wanneer de tuin weer aan kant is dan kunt u plaats nemen met een heerlijk glas wijn en genieten van de zomeravonden.

1 op de 9 mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Deze chronische ziekte heeft een grote impact op het leven van patiënten. De Santeon ziekenhuizen, het Maasstad Ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente en het St. Antonius Ziekenhuis, werken via het Samen Beter programma aan het verbeteren van de zorg voor reumapatiënten. De verkregen inzichten geven inspiratie tot (digitale) vernieuwing. Real-life data verzamelen, uitkomsten met elkaar bespreken én met lokale multidisciplinaire verbeterteams verbetering in gang zetten, wordt nog niet veel toegepast binnen de reumazorg. Om de ontwikkeling van de reumazorg in een stroomversnelling te brengen, delen de ziekenhuizen hun kennis in een publicatie en tijdens het webinar ‘Op weg naar gepersonaliseerde reumazorg’, op 23 november aaanstaande.

“Ik hoop dat onze aanpak en resultaten andere ziekenhuizen, nationaal en internationaal, inspireert om op een zelfde structurele en real-life data gedreven manier met hun werkwijzen en uitkomsten aan de slag te gaan.” Angelique Weel – Koenders, medisch leider en reumatoloog in het Maasstad Ziekenhuis

Voorspelmodel voor het gepersonaliseerd afbouwen van reumamedicatie

Zij gebruiken vaak langdurig een combinatie van medicijnen die veel bijwerkingen kunnen geven en bovendien erg kostbaar zijn voor de maatschappij. Het afbouwen van medicatie is echter complex, en hangt af van veel factoren, die per patiënt kunnen variëren. Daarom werken de Santeon ziekenhuizen aan een voorspelmodel voor het gepersonaliseerd afbouwen van deze medicatie. Uniek aan het model is dat deze is gebaseerd op real-life uitkomsten van bijna 12% van de Nederlandse reumapatiënten.

“Om de uitkomsten van reumazorg inzichtelijk te maken gebruiken we real-life data. Dit houdt in dat de conclusies uit onze analyses betrekking hebben op de dagelijkse praktijkvariatie en daardoor direct in de praktijk toepasbaar zijn. Voor patiënten is dat waardevol omdat zij zich hierdoor kunnen vergelijken met andere reumapatiënten, bijvoorbeeld ten aanzien van het ziektebeloop. Bovendien houdt het ons als reumatologen scherp ten aanzien van het leren op groepsniveau en in gebruik bij de individuele patiëntenzorg.” Anna Jamnitski, medisch leider en reumatoloog in het St. Antonius Ziekenhuis

PROMs-dashboards voor gepersonaliseerde reumazorg

Door de chronische aard van de ziekte reuma is het belangrijk dat zorgprofessionals en patiënten goed zicht hebben op het ziektebeloop. Om dit inzicht (bekeken vanuit het perspectief van de patiënt) te vergroten, zetten de ziekenhuizen actief in op het uitvragen van onderwerpen die voor patiënten het belangrijkst zijn via vragenlijsten (PROMs, Patient Reported Outcome Measures). Ook sturen zij steeds meer op het optimaal benutten ervan in de spreek- en huiskamer. Zo werken de Santeon ziekenhuizen met PROMs-dashboards, waarin de uitkomsten van de vragenlijsten visueel zijn weergegeven. De dashboards geven de patiënt en zorgverlener in één oogopslag inzicht in de actuele situatie, opvallende uitkomsten en historische patronen. Hierdoor zijn de ziekenhuizen in staat om steeds meer gepersonaliseerde zorg te leveren. Ook geeft het patiënten handvatten om mee te beslissen over hun eigen zorgtraject.

“Voor reumapatiënten is het belangrijk om controle te krijgen over hun ziekte. Via het online patiëntenportaal kunnen patiënten het beloop van hun ziekte volgen in relatie tot de uitkomsten van de vragenlijsten. Dat geeft hen heldere inzichten, wat ten goede komt aan het gesprek in de spreekkamer en het onder controle krijgen van de ziekte.” Marjan Ghiti, medisch leider en reumatoloog in het Medisch Spectrum Twente

Transparantie voor betere reumazorg

Het doel van de samenwerking binnen Santeon is om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Door het transparant maken van de medische en patiënt relevante uitkomsten, wil Santeon ook het bredere zorgveld inspireren aan de slag te gaan met uitkomstinformatie. De resultaten van het Santeon verbeterprogramma zijn gebundeld in de publicatie Samen Beter Inflammatoire Artritis. Voor geïnteresseerde zorgprofessionals organiseert Santeon daarnaast op 23 november a.s. het webinar ‘Op weg naar gepersonaliseerde reumazorg’, waar zij haar inzichten uit het verbeterprogramma vanuit verschillende perspectieven belicht. Meer informatie over het webinar vindt u hier.

Transparant verbeteren

De Santeon ziekenhuizen vinden het belangrijk transparant te zijn over de uitkomsten van zorg. Hierbij leggen zij de focus op zaken die er echt toe doen voor patiënten. Vanaf 2018 deelde Santeon de resultaten van de zorg rondom borstkanker, heupartrose, CVA en prostaatkanker, geboortezorg en nu ook reuma. Inmiddels werken de Santeon ziekenhuizen op 15 verschillende aandoeningen in verbetertrajecten samen.

Het Samen Beter Reuma rapport is hier te lezen en downloaden.

Foto: Santeon Samen Beter Reuma

Jicht is een vorm van reuma dat wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Jicht kan pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen veroorzaken. Hoe herkend u Jicht en wat is het behandelplan?

Wat is Jicht

Urinezuur is een afvalproduct van uw lichaam. Bij Jicht verloopt de stofwisseling van het lichaam niet goed waar er urinezuur in het lichaam terecht komt. Wanneer u teveel urinezuur in uw lichaam heeft kunnen er uraatkristallen ontstaan en neerslaan in of rond uw gewrichten. Uw lichaam wil de kristallen zo snel mogelijk opruimen wat weer kan leiden tot plotselinge gewrichtsontstekingen. Een plotselinge aanval van ontstekingen wordt ook wel een Jichtaanval genoemd.

Wat zijn de oorzaken

Teveel eten en veel alcohol drinken kan een jichtaanval uitlokken. De oorzaak van een aanval is terug te vinden in de nieren. De nieren houden uraat vast waardoor de stofwisseling niet meer goed verloopt. Een aantal oorzaken van jicht zijn: Het teveel eten van voeding met veel uraat/purine. Slikken van bepaalde medicijnen zoals plaspillen en overgewicht.  Wanneer de nieren minder goed werken, vaak bij oudere mensen kunnen klachten van jicht ontstaan, de klachten ontstaan vaak in de gewrichten die aangetast zijn door artrose.

Symptomen

Jicht komt vaak pas na een eerste aanval aan het licht. De symptomen zijn: Pijnlijke, gezwollen, rood en warme gewrichten. Bewegen is pijnlijk. Krampen, rillingen, misselijkheid, sterke plasdrang en mogelijk koorts. De klachten houden vaak een paar dagen aan. Door een aanval heeft u verhoogde ontstekingswaarden in uw bloed. Wanneer u met uw huisarts bent geweest zal er vaak een bloedonderzoek worden gedaan. Na het bloedprikken kan er ook nog een gewrichtspunctie worden gedaan om te kijken of het vocht in uw gewricht urinezuur bevat.

Behandeling

Een arts zal met u een behandelplan maken. De behandeling kan bestaan uit het gebruik van medicijnen die helpen tegen: Ontstekingen of het urinezuurgehalte in uw lichaam verlagen. Met ontstekingsremmers kan een eerste aanval vaak teruggedrongen worden. Wanneer er vaker aanvallen zijn wordt u vaak doorverwezen naar een reumaspecialist voor een uitgebreid behandelplan.

Het hebben van gewrichtsproblemen kan je dagelijks leven flink beïnvloeden. Van gewrichtspijn tot het beperken van je bewegingsvrijheid; als je last hebt van je gewrichten is dat erg vermoeiend. Wanneer je erg veel pijn of ongemak ervaart ga je natuurlijk naar de huisarts of laat je er een fysiotherapeut naar kijken. Wel kun je er in de tussentijd voor zorgen dat je klachten niet verergeren. In dit artikel lees je een aantal manieren om dit voor elkaar te krijgen.

Juiste houding

Gewrichtsproblemen kunnen onder andere ontstaan door een verkeerde houding. Let daarom goed op of je met jouw houding niet bepaalde gewrichten of lichaamsdelen overbelast. Als je hier moeite mee hebt kun je overwegen om ergonomische meubelen aan te schaffen. Daarnaast zou je, om je houding gedurende de dag te corrigeren, kunnen overwegen om bijvoorbeeld een rugbrace aan te schaffen en deze te dragen. Op die manier corrigeer je je houding en zorg je ervoor dat je gewrichten niet te veel te verduren hebben.

Hulpmiddelen

Het is sowieso aan te raden om hulpmiddelen aan te schaffen die je kunnen helpen je gewrichten minder te belasten. Je kunt dan ook denken aan schouderbraces, polsbraces of corrigerende kousen. Daarnaast zijn er nog balanskussens die je kunt gebruiken om tijdens je werk in beweging te blijven zodat je wervels en gewrichten soepel blijven. Bij nek-, rug- en schouderklachten kun je ook onderzoeken of je het prettig vindt om een kussen aan te schaffen dat zich vormt om de contouren van je nek en hoofd. Ook in dit geval worden je gewrichten en wervels minder belast.

Juiste voeding

Veel mensen vergeten dat een juiste voeding een erg positieve invloed kan hebben op de staat van je gewrichten. Hoe meer eiwitten je binnenkrijgt, hoe sterker je spieren, weefsels en botten worden. Zo halen ook je gewrichten veel voedingsstoffen uit producten met eiwitten. Van deze eiwitten zullen je gewrichten sterker worden en vervolgens beter tegen een stootje kunnen. Eet daarom voldoende vlees, eieren, noten en zaden.

Afvallen

Het is een beetje in lijn met een juiste voeding: afvallen. Wanneer je ervoor zorgt dat je niet te zwaar bent zorg je er ook voor dat je gewrichten minder hoeven te dragen. Eet dus niet alleen gezond, maar probeer daarnaast genoeg lichaamsbeweging te krijgen. Denk dan aan zwemmen, hardlopen of fietsen. Wees niet bang om je gewrichten te overbelasten tijdens het bewegen; het zorgt er juist voor dat ze soepel blijven. Je moet het natuurlijk ook weer niet forceren; je voelt zelf wel aan wanneer het goed zit of niet.

Spieropbouw

Naast lichaamsbeweging is het ook een goed idee om meer spiermassa te ontwikkelen. Doordat je meer spieren kweekt zorg je ervoor dat je gewrichten minder belast worden, omdat het gewicht van je lichaam wordt opgevangen door deze spieren. Daarbij zul je merken dat ontwikkelde spieren bijdragen aan een goede houding en je lichaam sterker maken.

Let er wel op dat je bij veel pijn of ongemak een professional naar je klachten laat kijken.  

Het kan zijn dat u wel eens vaker een peesontsteking heeft gehad. Waarschijnlijk spant u zich dan te veel in of heeft u te hard gesport. Maar wat is het precies en wat kunt u doen om hier sneller vanaf te komen?

Wat is een peesontsteking?

Een pees is eigenlijk het verbindende stukje van van bot naar de spier. Als een spier te veel gebruikt wordt kan de pees overbelast raken waardoor er kleine scheurtjes ontstaan in de pees. Dit kan door veel inspanning maar ook door langdurige inspannen door bijvoorbeeld de hele dag met een zwart tas rond te lopen.

Hoe te behandelen?

Het belangrijkst is eigenlijk om rust te houden wanneer u een pees ontsteking heeft. Meestal is het een combinatie van rust en medicijnen waardoor het sneller beter gaat. Een paracetamol kan dan zeker de pijn verlichten echter zal ibuprofen de ontsteking ook helpen aanpakken. Ga dus niet te snel weer sporten en doe ook rondom huis niet te veel. Uiteraard zal het steeds iets beter voelen maar blijf in het beging nog wat voorzichtig met sporten.

Wat kunt u preventief doen?

Het beste is natuurlijk om een peesontsteking voor te zijn. Het is daarom belangrijk om bij het sporten een warming up en cooling down te doen. Zo kunnen de spieren en pezen langzaam op warmen en afkoelen en zal de doorbloeding al wat beter worden. Zo worden de afvalstoffen in uw spieren ook goed afgevoerd. Het is ook belangrijk om goede sportuitrusting te hebben. Bijvoorbeeld goed passende schoenen die een goede vering hebben tijdens het hardlopen. Heeft u wel eens vaker een peesontsteking gehad dan kunt u er ook voor kiezen om een brace te dragen. Ze belemmeren uw beweging nauwelijks maar zullen helpen tegen ontstekingen.

In Nederland zijn er maar liefst 2 miljoen mensen met een reumatische aandoening. Door de vergrijzing kan dit aantal alleen maar meer worden maar hoe kunnen we zorgen dat we hier zo min mogelijk last van hebben? Deze tips zullen de reuma klachten verlichten.

Wat is Reuma?

Er zijn meer dan 200 verschillende vormen van reuma. De volgende klachten kunnen ontstaan bij Reuma.

  • Dik en warm worden van gewrichten
  • Langdurig pijn in gewrichten en/of spieren
  • Pijn en stijf voelen na stil gezeten of gelegen te hebben
  • Herkent u deze klachten maar bent u er zelf nog niet helemaal achter of het reuma is. Ga naar de huisarts om dit te onderzoeken, zodra u weet of u reuma heeft of welke vorm kunt u ook de pijn bestrijden.

Reuma klachten verminderen

Wanneer u reuma heeft is het natuurlijk het belangrijks om deze klachten zo veel mogelijk te verminderen. Zo heeft u er in uw dagelijkse leven minder last van en kan het veel verlichting geven van de pijn.

  • Drink minimaal 8 tot 10 glazen water per dag. Zo kunnen de afvalstoffen beter afgevoerd worden wat verlichting kan geven.
  • Probeer de oorzaak van stress na te gaan en verlaag deze. Stress kan bijdragen aan de klachten die u door Reuma ervaart.
  • Overbelast uw spieren en gewrichten zo min mogelijk. Na veel inspanning zult u merken dat het meer pijn doet als anders. Wanneer u dit voor bent kan dit pijn voor een paar dagen schelen.
  • Warmte kan de pijn verlichten. Draag bij koud weer dus sneller handschoenen of ga overwinteren in Spanje.
  • Er zijn ook hulpmiddelen die het leven makkelijker kunnen maken. Zo zijn er hulpmiddelen om een tube uit te kunnen knijpen of zijn er handvat verdikkers voor bestek dat het prettiger maakt.

Blijf in beweging

Veel mensen met reuma zijn bang om te beweging. Wellicht doet het wat pijn of bent u bang het juist overbelasten waardoor u daarna meer klachten ervaart. Het is juist goed om in beweging te blijven en het kan er zelfs voor zorgen dat het pijn verlichten. Het beweging is namelijk erg belangrijk voor de bloedsomloop en zorgt er voor dat elk deel in uw lichaam goed doorbloed wordt. Af en toe een wandeling maken of een stukje fietsen kan u dus juist goed doen. Blijf dus ook met reuma in beweging.

Het kost veel tijd en energie om je spiermassa op te bouwen, maar dat geldt ook voor het onderhouden ervan. De spiergroepen in je lichaam hebben aandacht nodig om de spiermassa op hetzelfde peil te houden of verder te laten groeien. Naast de fysieke inspanning is het daarbij ook van belang om de focus op het inwendige proces van je lichaam te leggen. Het gebruik van magnesium bisglycinaat is daarvoor bijvoorbeeld een probaat middel. Zo zijn er meerdere manieren om de spiermassa te behouden.

1. Magnesium bisglycinaat
Magnesium is een belangrijk mineraal dat bekend staat om sterke botten en soepele spieren te behouden. Bovendien zorgt magnesium ervoor dat er sprake is van activatie van het natuurlijke energieproces. Als extra voordeel zorgt het voor vermindering van vermoeidheid en behoud je een heldere geest. Magnesium bisglycinaat is een specifieke magnesiumverbinding die organisch gebonden is en de mineralen omzeilt die normaal gesproken de opname van magnesium belemmeren.

2. Voldoende eten en slapen
Heb je spiermassa opgebouwd en niet meer aan krachttraining doet dan blijft de spiermassa gedurende twee tot drie weken op hetzelfde niveau. Het hangt daarbij wel af van de omvang van de spiermassa net als van je leeftijd hoelang het behouden blijft. Bovendien is het dan belangrijk om voldoende te eten en voldoende nachtrust te hebben. Het is in ieder geval nodig om eiwitten te eten. Denk daarbij per dag aan 1,6 gram eiwit per kilo van je eigen gewicht. Ook is het van belang dat je spijsverteringsstelsel optimaal werkt en daar kunnen probiotica capsules bij helpen. Verder is een nachtrust van zeven tot negen uur doorgaans aan te raden.

3. Een derde van trainingsvolume aanhouden
Het is om je spiermassa op langere termijn te behouden van belang om wel aan krachttraining te doen. Daarbij kan je voor het behoud van spiermassa ongeveer uitgaan van een belasting van een derde van het trainingsvolume om spieren op te bouwen. Het is dus niet zo dat je dezelfde trainingsbelasting hoeft aan te houden. Het is wel van je leeftijd afhankelijk in welke mate je moet trainen. Ben je ouder dan 35 jaar dan moet je wat meer dan een derde van de oorspronkelijke trainingsarbeid besteden aan trainen om de spiermassa te behouden. Verder geldt dat je er rekening mee dient te houden om dan wel dezelfde intensiteit te hanteren. Denk daarbij aan de combinatie van het gewicht en de inspanning die je levert.

Het oplopen van letselschade is voor niemand fijn. Met letselschade wordt de lichamelijke of geestelijke schade die men oploopt bij een ongeval. Dit kan zowel materiële als immateriële schade zijn. Men spreekt over het algemeen van letselschade als een andere partij dan jijzelf de schade heeft toegebracht. In veel gevallen kun je dan ook een vergoeding krijgen voor de opgelopen letselschade. In deze blog vertellen we je hoe je het beste kunt handelen als je zelf letselschade hebt opgelopen.

Documentatie

De documentatie rondom de letselschade is enorm belangrijk als je een schadevergoeding probeert te krijgen. Deze documentatie kan bestaan uit je eigen documentatie van het moment, maar ook uit documentatie die opgesteld is door derden. Als er ooggetuigen aanwezig waren bij het ongeluk dat plaatsvond, dan dien je als slachtoffer de contactgegevens van deze ooggetuigen te noteren. Zo kun je na afloop en tijdens het proces contact opnemen met de derden. Deze kunnen vervolgens een ooggetuigenverklaring afleggen om zo het verhaal vanuit diverse perspectieven te kunnen bevestigen. Wat betreft jouw eigen documentatie is het handig om je bevindingen altijd te noteren. Door zo veel mogelijk details van het moment op te schrijven, zul je de situatie ook zo compleet en kloppend mogelijk kunnen reproduceren. 

Hulp bij letselschade

Als je letselschade hebt opgelopen dan is het verstandig om een letselschade advocaat in de arm te nemen. Dit komt voornamelijk door de ervaring die de letselschade advocaat heeft in dit vakgebied. Als je een schadeclaim wilt ontvangen, dan zal dit waarschijnlijk de eerste keer zijn dat je dit proces dient te doorlopen. Voor de beste letselschade advocaat zal het een routineklus zijn. De letselschade advocaat weet precies hoe je het proces dient te doorlopen om de kans op een schadevergoeding te maximaliseren. Het grootste nadeel dat komt kijken bij het inschakelen van een letselschade advocaat is dat deze in eerste instantie behoorlijk wat geld zal kosten. Dit geld kun je er op de lange termijn echter gemakkelijk uit halen. Het zal je echter in eerste instantie wel flink wat geld kosten om gebruik te kunnen maken van de diensten van de letselschade advocaat.

Wanneer we ouder worden worden onze botten steeds minder sterk. Veel oudere brekend dan ook iets wanneer ze vallen wat voor veel ongemakken kan zorgen. Hoe zorgt u er nou eigenlijk voor dat de botten sterk blijven? Deze tips zullen zorgen dat ze sterker blijven.

Beweeg regelmatig

Door regelmatig te bewegen word de aanmaakt van botweefsel gestimuleerd. U hoeft daarbij niet fanatiek te bewegen of te sporten maar een wandeling of tennissen kan al genoeg zijn als u dit maar dagelijks doet. Een half uurtje per dag is dan al voldoende dus even in de tuin aan de slag gaan of traplopen. Deze dingen zullen allemaal zorgen dat uw botten sterker worden.

Sterke botten door calcium

Wat zorgt voor sterke botten is calcium ofwel kalk. Het is belangrijk dat u hier voldoende van binnen krijgt door bijvoorbeeld zuivel te eten of drinken. Calcium zit namelijk in zuivelproducten zoals melk en kaar maar ook in soja, en havermelk zit calcium. Ons lichaam verbruikt ook calcium zo ook ons hartspier. Wanneer we te weinig calcium binnenkrijgen zal dit uit de botten gehaald worden en waardoor ze dus minder sterk worden. Genoeg calcium binnen krijgen is dus een belangrijk onderdeel voor sterke botten.

Vitamine D

Deze vitamine D heeft zelf geen invloed op de sterkte van uw botten. Echter is dit een belangrijk onderdeel waardoor uw lichaam calcium op kan nemen. Heeft u te weinig vitamine D dan zal uw lichaam ook te weinig calcium hebben. Normaal wordt vitamine D aangemaakt door zonlicht echter zal een oudere huid dit niet goed op kunnen nemen. Het is daarom belangrijk om extra vitamine D te slikken zodat u geen te kort zult krijgen.

Pin It