Rubriek

Botten en spieren

Rubriek

Het oplopen van letselschade is voor niemand fijn. Met letselschade wordt de lichamelijke of geestelijke schade die men oploopt bij een ongeval. Dit kan zowel materiële als immateriële schade zijn. Men spreekt over het algemeen van letselschade als een andere partij dan jijzelf de schade heeft toegebracht. In veel gevallen kun je dan ook een vergoeding krijgen voor de opgelopen letselschade. In deze blog vertellen we je hoe je het beste kunt handelen als je zelf letselschade hebt opgelopen.

Documentatie

De documentatie rondom de letselschade is enorm belangrijk als je een schadevergoeding probeert te krijgen. Deze documentatie kan bestaan uit je eigen documentatie van het moment, maar ook uit documentatie die opgesteld is door derden. Als er ooggetuigen aanwezig waren bij het ongeluk dat plaatsvond, dan dien je als slachtoffer de contactgegevens van deze ooggetuigen te noteren. Zo kun je na afloop en tijdens het proces contact opnemen met de derden. Deze kunnen vervolgens een ooggetuigenverklaring afleggen om zo het verhaal vanuit diverse perspectieven te kunnen bevestigen. Wat betreft jouw eigen documentatie is het handig om je bevindingen altijd te noteren. Door zo veel mogelijk details van het moment op te schrijven, zul je de situatie ook zo compleet en kloppend mogelijk kunnen reproduceren. 

Hulp bij letselschade

Als je letselschade hebt opgelopen dan is het verstandig om een letselschade advocaat in de arm te nemen. Dit komt voornamelijk door de ervaring die de letselschade advocaat heeft in dit vakgebied. Als je een schadeclaim wilt ontvangen, dan zal dit waarschijnlijk de eerste keer zijn dat je dit proces dient te doorlopen. Voor de beste letselschade advocaat zal het een routineklus zijn. De letselschade advocaat weet precies hoe je het proces dient te doorlopen om de kans op een schadevergoeding te maximaliseren. Het grootste nadeel dat komt kijken bij het inschakelen van een letselschade advocaat is dat deze in eerste instantie behoorlijk wat geld zal kosten. Dit geld kun je er op de lange termijn echter gemakkelijk uit halen. Het zal je echter in eerste instantie wel flink wat geld kosten om gebruik te kunnen maken van de diensten van de letselschade advocaat.

Wanneer we ouder worden worden onze botten steeds minder sterk. Veel oudere brekend dan ook iets wanneer ze vallen wat voor veel ongemakken kan zorgen. Hoe zorgt u er nou eigenlijk voor dat de botten sterk blijven? Deze tips zullen zorgen dat ze sterker blijven.

Beweeg regelmatig

Door regelmatig te bewegen word de aanmaakt van botweefsel gestimuleerd. U hoeft daarbij niet fanatiek te bewegen of te sporten maar een wandeling of tennissen kan al genoeg zijn als u dit maar dagelijks doet. Een half uurtje per dag is dan al voldoende dus even in de tuin aan de slag gaan of traplopen. Deze dingen zullen allemaal zorgen dat uw botten sterker worden.

Sterke botten door calcium

Wat zorgt voor sterke botten is calcium ofwel kalk. Het is belangrijk dat u hier voldoende van binnen krijgt door bijvoorbeeld zuivel te eten of drinken. Calcium zit namelijk in zuivelproducten zoals melk en kaar maar ook in soja, en havermelk zit calcium. Ons lichaam verbruikt ook calcium zo ook ons hartspier. Wanneer we te weinig calcium binnenkrijgen zal dit uit de botten gehaald worden en waardoor ze dus minder sterk worden. Genoeg calcium binnen krijgen is dus een belangrijk onderdeel voor sterke botten.

Vitamine D

Deze vitamine D heeft zelf geen invloed op de sterkte van uw botten. Echter is dit een belangrijk onderdeel waardoor uw lichaam calcium op kan nemen. Heeft u te weinig vitamine D dan zal uw lichaam ook te weinig calcium hebben. Normaal wordt vitamine D aangemaakt door zonlicht echter zal een oudere huid dit niet goed op kunnen nemen. Het is daarom belangrijk om extra vitamine D te slikken zodat u geen te kort zult krijgen.

Het Catharina Ziekenhuis is begonnen met het toedienen van een halfjaarlijks infuus aan een specifieke patiëntengroep van vrouwen na de overgang met borstkanker. Uit recent onderzoek blijkt dat zo’n infuus met botversterkende middelen de kans op uitzaaiingen in de botten en de kans op botbreuken verkleint. Ook wordt het ontstaan van broze botten (osteoporose) voorkomen.

Het halfjaarlijks infuus zorgt er eveneens voor dat de botten van deze patiënten met borstkanker na behandelingen sterker blijven. “Het preventief gezond houden van de botten is enorm belangrijk”, zegt oncoloog-internist dr. Birgit Vriens van het Catharina Kanker Instituut. “We geven daarom altijd al advies over voeding en leefstijl.”
Behandeling thuis

Patiënten hoeven niet naar het ziekenhuis te komen voor het infuus: drie jaar lang komt om de zes maanden een verpleegkundige thuis de behandeling geven. Daarnaast krijgen patiënten dagelijks een combinatie van calcium met vitamine D. Voor elke infuus wordt bloed geprikt om te beoordelen of het volgende infuus door kan gaan.

Belangrijke voorwaarde voor het infuus met het botversterkend middel is een gezond gebit. “Een van de bijwerkingen is kaaknecrose. Als je al een slechte gebit hebt, is de kans aanwezig dat tanden uitvallen. Patiënten met een slecht gebit krijgen de behandeling dan ook niet,” aldus verpleegkundig specialist Oncologie Angelie van den Bosch. Zij schreef mee aan het protocol over deze behandeling. Inmiddels is het protocol landelijk opgenomen in de handreiking ‘Botgezondheid’.

Het Catharina Ziekenhuis is het meest uitgebreide centrum voor de behandeling van borstkanker in de regio. “Daarom kan deze aanvullende behandeling eenvoudig geïntegreerd worden”, zegt Van den Bosch. “We gaan ook kijken of we het in kunnen zetten voor de behandeling van prostaatkanker.”

Bron: Catharina Ziekenhuis

Een botbreuk is al vervelend genoeg en dit moet altijd in het ziekenhuis goed gezet worden. Als we denken dat alles weer goed staat moeten we nog eens 6 tot 8 weken in het gips tot dat alles hersteld is. We kunnen alles echter een handje helpen zodat de breuk  zich sneller kan herstellen. We kunnen als het gips er af is sneller de dingen doen de we graag weer willen doen.

Eet zuivel producten

We weten van vroeger al dat veel melk drinken goed is voor de botten. In melk maar ook andere zuivel producten zit veel calcium dat een belangrijke bouwstof is voor botten. Zo kunt u dagelijk de dag beginnen met een glas melk of een bakje yoghurt. Het is ook te vinden in andere producten zoals groene groente, noten en zaden. Wanneer u zuivel producenten normaal gesproken niet lekker vindt is het goed om toch 3/4 keer op een dag iets van zuivel te pakken. Dit kan al een plakje kaas zijn of een klein beetje yoghurt.

Bewegen is gezond

Het is belangrijk om altijd voldoende te bewegen als u iets gebroken heeft kan dit een stuk lastiger worden. Bespreek met de verpleegkundige wat wel kan of wat de beste oplossing hiervoor is. Bewegen is in alle opzichten goed voor het lichaam. Probeer dus nog te blijven wandelen of pas wat dingen aan zodat u nog wel aan uw beweging toe komt. Een goede doorbloeding is dan ook belangrijk om de botten goed te laten genezen.

Minder of niet roken

Door te roken kan dit een negatief effect hebben op de genezing van het bot. Het kan ook zijn dat het de genezing vertraagd en dat u wellicht langer in het gips moet blijven. Het is verstandig om te stoppen met roken of het anders te beperken.

U kunt het herstel van de botten dus toch een handje helpen ook al zit het in het gips.

Leefstijl onmisbaar ingrediënt voor verbetering dagelijks leven met reuma

In Nederland is er nog te weinig aandacht voor leefstijlprogramma’s voor chronisch zieken, terwijl internationaal steeds meer duidelijk wordt dat het aanpassen van de levensstijl een positief effect kan hebben op de ziektelast van allerlei aandoeningen. ReumaNederland is ervan overtuigd dat een gezonde leefstijl ook helpt voor mensen met reuma en werkt daarom samen met Voeding Leeft aan een leefstijlbehandeling voor de meer dan 2 miljoen mensen in Nederland met een reumatische aandoening. ErasmusMC is betrokken bij het wetenschappelijke kader van de leefstijlbehandeling.

Vier pijlers centraal in leefstijlprogramma reuma

De laatste (internationale)wetenschappelijke inzichten en recente studies over voeding, leefstijl en verschillende vormen van reuma worden in het leefstijlprogramma meegenomen. Het voedingspatroon heeft als basis het Mediterrane dieet.

Het leefstijlprogramma dat naast voeding bestaat uit de pijlers beweging, ontspanning en slaap moet in 2021 starten. De komende maanden wordt het programma samen met ervaringsdeskundigen, onderzoekers en zorgverleners ontwikkeld. Deelnemers krijgen door het programma handvatten aangereikt krijgen om een nieuwe, gezonde leefstijl te implementeren die een positief effect heeft op bijvoorbeeld de vermoeidheid die veel mensen met reuma ervaren.

Verankering in zorgverzekering essentieel

Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen ReumaNederland: “Leefstijlprogramma’s moeten een serieuze plek krijgen binnen de zorgverzekering. Het is van groot belang dat er ook bij politiek en zorgverzekeraars veel meer aandacht komt voor wat levensstijl kan betekenen voor de verbetering van het dagelijks leven van mensen met reuma. Veel mensen met reuma geven aan dat als ze goed in hun vel zitten, ze minder last hebben van de aandoening en beter kunnen meedoen in het dagelijks leven. Ons ultieme doel is dan ook om dit leefstijlprogramma vergoed te krijgen voor alle mensen met reuma.”

Martijn van Beek, directeur Voeding Leeft: “Deze samenwerking is bijzonder en uniek. We gaan ervoor om als eerste een bewezen effectieve leefstijlbehandeling voor mensen met reuma in het basispakket te krijgen. Om de kwaliteit van leven voor mensen met reuma te vergroten met een leefstijlbehandeling naast of misschien wel in plaats van medicatie. Oftewel betere zorg, tegen lagere zorgkosten; dat is onze missie.”

Het programma wordt mede gefinancierd door de Noaber Foundation.

Over Voeding Leeft

Voeding Leeft is een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het ontwikkelen en exploiteren van leefstijlprogramma’s samen met wetenschappers, artsen en andere professionals. Vanuit de visie dat elk individu gezondheidswinst kan behalen door zich een gezonde leefstijl eigen te maken. Naast het verhogen van de levenskwaliteit van mensen met een chronische ziekte, vloeit daar ook een ander doel uit voort: het verminderen van maatschappelijke zorgkosten. Voeding Leeft is de ontwikkelaar van het succesvolle programma Keer Diabetes2 Om waarbij al duizenden mensen hun diabetes hebben omgekeerd en dat vergoed wordt door VGZ en Menzis. Ook zijn zij de grondleggers van de programma’s Eet voor Reuma, Anders Eten bij MS en IBD-Eet je mee?

Bron: ReumaNederland

In het verleden werd ter bevordering van het bewegingsapparaat het supplement glucosamine veel vaker gebruikt dan groenlipmossel. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid, blijkt uit eigen onderzoek van Bewegenzonderpijn.com onder 7260 vrouwelijke respondenten van boven de 50 die te kampen hebben met artrose. Uit de resultaten kan opgemaakt worden dat groenlipmossel terrein wint bij vrouwen boven de 50 ten opzichte van traditionele behandelingen met glucosamine. Waar in het verleden glucosamine vaker werd gebruikt, is op dit moment groenlipmossel populairder.

Artrose bij vrouwen van 50 jaar en ouder

De kans dat je als vrouw gediagnosticeerd wordt met artrose is een stuk groter dan als man. In 2019 werd bij 1.467.200 Nederlanders de diagnose artrose gesteld, waarvan 513.900 mannen en 953.300 vrouwen. Artrose is een reumatische aandoening aan de gewrichten. Het begint vaak bij een ontsteking in het kraakbeen, wat vervolgens kan leiden tot kraakbeenslijtage. Dit kan leiden tot stijfheid, zwellingen en pijn rondom de gewrichten.

Groenlipmossel wint terrein ten opzichte van Glucosamine

In het verleden maakte 38,2 procent van de respondenten gebruik van glucosamine supplementen, terwijl maar 18,7 procent van de respondenten gebruik maakte van het gezondheidssupplement groenlipmossel. Op de vraag welke supplementen de respondenten op dit moment gebruiken wordt een ander antwoord gegeven. Op dit moment maakt slechts 14,7 procent van de respondenten gebruik van glucosamine supplementen, ten opzichte van 20,1 procent van de respondenten die groenlipmossel als gezondheidssupplement voor de gewrichten gebruiken. Uit de resultaten kan opgemaakt worden dat groenlipmossel terrein wint bij vrouwen boven de 50 ten opzichte van traditionele behandelingen met glucosamine. Waar in het verleden glucosamine vaker gebruikt, is op dit moment groenlipmossel populairder bij vrouwen van 50 jaar en ouder die last hebben van artrose.

Bekijk het volledige onderzoek met alle resultaten

Over bewegenzonderpijn.com

Bewegen zonder pijn is een online platform voor iedereen die soepel wilt blijven bewegen.
Op de website vind je informatie over problemen die kunnen ontstaan in het
bewegingsapparaat en hoe je dit met oefeningen, natuurlijke supplementen en voeding kunt
verminderen. Er wordt op de website ook veel aandacht besteed aan artrose, omdat
gewrichtsproblemen vaak ontstaan bij slijtage.

Bron: Bewegen zonder pijn

Bewegen is voor de meer dan 2 miljoen Nederlanders met reuma niet altijd even makkelijk, maar wel heel belangrijk. ReumaNederland en Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) geloven in de kracht van wandelen voor mensen met reuma. Om zoveel mogelijk van hen de voordelen van wandelen te laten ervaren, slaan ReumaNederland en KWBN de handen ineen met een vijfjarig samenwerkingsconvenant.

Reuma: bewegen is moeilijk, maar zo belangrijk

Jan-Willem Förch (algemeen directeur ReumaNederland): “Juist als je een vorm van reuma hebt, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Het maakt spieren sterk en gewrichten soepel. Wandelen is voor mensen met reuma bij uitstek een activiteit die we willen aanmoedigen. Het kan in je eigen tempo en vorm. Door de samenwerking met KWBN hopen we mensen met reuma in beweging te brengen en een gezonde leefstijl te stimuleren. Om dit doel te bereiken gaan KWBN en ReumaNederland wandelen in al haar verschijningsvormen bij mensen met reuma onder de aandacht brengen.”

Wandelprogramma op maat

Paul Sanders (directeur-bestuurder KWBN) vervolgt: “Bewegen is onmisbaar in een gezonde leefstijl. Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid wandelen toegankelijk te maken voor iedereen. Daarom ontwikkelden wij drie jaar geleden het beweegprogramma FitStap. Hiermee brengen we mensen in drie maanden weer in beweging én laten we ze de voordelen en het plezier van wandelen ervaren. Een programma dat ook uitermate geschikt is voor mensen met reuma. Dankzij de kennis van ReumaNederland kunnen wij het programma inhoudelijk voor hen aanpassen. Daarnaast zorgen we dat de FitStap-coaches een bijscholing krijgen om mensen met reuma zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Zo krijgen zij echt een wandelprogramma op maat.”

Actie tijdens Avond4daagse – Home Edition

De samenwerking tussen KWBN en ReumaNederland moet zorgen voor meer bewustwording over reuma. Dit doen ReumaNederland en KWBN o.a. door een actie tijdens de Avond4daagse voor basisschoolleerlingen. Förch: “Wij willen dat zoveel mogelijk mensen met reuma mee kunnen blijven doen in de maatschappij. Dat geldt natuurlijk ook voor kinderen met reuma. Kunnen blijven bewegen is voor alle mensen met reuma essentieel. Maar voor velen van hen is zoiets als een Avond4daagse lopen niet vanzelfsprekend. Dat verhaal willen we vertellen aan alle kinderen die dit jaar tussen begin juni en eind augustus meedoen met de speciale Avond4daagse – Home Edition. Daarnaast bieden we hun de mogelijkheid om een speciale sponsoractie te koppelen aan hun eigen Avond4daagse. Zo lopen ze de kilometers niet alleen voor zichzelf, maar ook voor een kind met reuma. Ook bieden we ouders de gelegenheid bij de inschrijving €1 te doneren. Zo hopen we geld op te halen waarmee we wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen kunnen financieren.”

Over Reuma Nederland

Een betere kwaliteit van leven voor de meer dan 2 miljoen mensen met reuma, dat is het doel van ReumaNederland. Aan dat doel werkt ReumaNederland samen met mensen met reuma, artsen en onderzoekers, en daarvoor brengt ReumaNederland politiek, zorg en bedrijfsleven in beweging. ReumaNederland gaat voor de beste kennis en oplossingen. Met betrouwbare informatie, belangenbehartiging en financiering van wetenschappelijk onderzoek.

Over Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

KWBN staat voor wandelen in Nederland in al zijn verschijningsvormen. Het is de missie van KWBN om zoveel mogelijk mensen aan het wandelen te krijgen en te houden. Dit vanuit de overtuiging dat wandelen iedereen vooruithelpt, dat wandelen hoort bij een gezonde leefstijl én dat wandelen mensen met elkaar verbindt. KWBN weet wat er speelt in de wandelwereld en ondersteunt iedereen die iets met wandelen doet of wil doen, rechtstreeks en via verschillende programma’s en platforms. KWBN ontplooit, ondersteunt en verbindt initiatieven. Speciaal voor de wandelaar is er de community wandel.nl met meer dan 1 miljoen gebruikers. KWBN heeft bijna 60.000 leden en de aangesloten organisatoren bieden ruim 1.500 wandelevenementen aan. Wandelen brengt je verder!

Bron: Reuma Nederland

Osteoporose is een vorm van reuma waarbij de stevigheid van het bot afneemt. De botten veranderen ook van structuur waardoor er sneller botbreuken kunnen ontstaan. Deze aandoening komt vaak voor bij mensen boven de 50 jaar en vooral vrouwen na de overgang hebben een verhoogd risico. Zo hebben 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 8 mannen osteoporose.

Het ontstaan van osteoporose

Het bot is een levend weefsel waarbij er elke keer nieuw weefsel wordt aangemaakt en oud weefsel wordt afgebroken. Osteoporose ontstaat als er meer botweefsel afgebroken wordt dan dat er aangemaakt wordt. Bij ouder worden is het normaal de dat botten iets brozer worden, alleen bij te veel botafbraak is er sprake van osteoporose. In sommige gevallen is er ook een verhoogd risico als u:

 • Veel rookt
 • Veel drinkt
 • Een te kort heeft aan vitamine D
 • Weinig lichaamsbeweging heeft
 • Nooit eerder iets heeft gebroken en u bent ouder dan 60 jaar
 • Een laag lichaamsgewicht heeft

Wervelbreuk

Als u osteoporose heeft bestaat de kans dat een rugwervel in elkaar zakt. Er kan daardoor hevige pijn ontstaan die langzaam weer wegtrekt. Het kan ook zijn dat u er eerst geen last van heeft en dat de pijn later komt. Als een wervel in elkaar is gezakt is de kans groot dat meerder wervels in gaan zakken. U kunt hierdoor krom gaan lopen en last hebben van uw rug wanneer u beweegt. Een ingezakte wervel is helaas niet te herstellen.

Hoe kunt u de klachten verminderen of voorkomen?

Als u osteoporose heeft zult u dit niet merken tot dat u iets breekt of wellicht iets kleiner wordt. Osteoporose kan niet verholpen worden maar er zijn wel een aantal dingen die u kunt doen om de conditie te verbeten. Het is daarbij belangrijk om op uw voeding te letten, u moet er voor zorgen dat u veel calcium en vitamine D binnen krijgt. Calcium (kalk) zorgt er voor dat het bot sterk wordt, het is daarom extra belangrijk om rekening te houden met uw voeding. Het is mogelijk om hierbij de hulp van een diëtiste in te schakelen om een juist voedingsschema te maken. U moet ook blijven bewegen ga bijvoorbeeld wandelen of traplopen. U heeft hiervoor stevige botten nodig en het bevorderd de aanmaak van botweefsel.

Als u een bot breekt kunt u na laten kijken of u osteoporose heeft zodat u op tijd klachten zou kunnen verminderen.

Het Reumafonds online in actie

In de maand maart en begin april kunnen ze helaas niet langs de deur komen om te collecteren. Online gaat dit allemaal door omdat zij uw steun hard nodig hebben. U kunt de collectebus makkelijk rond laten gaan door bijvoorbeeld de mail door te sturen of dit te delen op social media. Zo kunnen hun onderzoeken door blijven gaan voor medicatie en behandelmethodes.

Wat is reuma eigenlijk?

Alle botten, gewrichten, spieren en pezen werken met elkaar samen om soepel te bewegen. Reuma is een aandoening op een van deze onderdelen dat niet veroorzaakt is door een ongeval. Op elke leeftijd kun je reuma krijgen zelfs bij kinderen is het mogelijk. 1 op de 9 mensen heeft last van reuma, bij elkaar zijn dit bijna 2 miljoen mensen in Nederland. Reuma kent veel verschillende vormen daardoor is het lastig om voor iedereen een passende medicijn te krijgen en moet er veel onderzoek gedaan worden.

Vormen van Reuma:

 • artrose
  Aandoening in het kraakbeen of slijtage van het kraakbeen
 • osteoporose
  Afname van bot sterkte en wijzigen van botstructuur
 • auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
  Ontsteking in de gewrichten doordat eigen gezonde cellen aangevallen worden
 • jicht
  Hoge urinezuurspiegel doordat de stofwisseling niet goed werkt

  1. weke delen-reuma
   Aandoening in de pezen, spieren of slijmbeurzen

  Omgaan met klachten

  Als je zelf reuma hebt is het soms erg lastig om hiermee om te gaan. Er moeten vaak verschillende aanpassingen gedaan worden om het leven weer wat aangenamer te maken. Denk daarbij aan de medicijnen het het doen van dagelijkse oefeningen of het leven in een aangename temperatuur. Daarnaast is het belangrijk om wel te blijven bewegen om de gewrichten zo soepel mogelijk te houden zodat uw klachten niet erger worden.

  Help het reumafonds

  Er zijn veel manieren om het reumafonds te kunnen helpen. Zoals eerder aangegeven kunt u een digitale collecte bus opstarten. U kunt ook helpen door bijvoorbeeld mee te doen aan een volgende collecte actie of start zelf een actie op om geld bij elkaar de krijgen. Op de site van Reumanederland vindt u de verschillende actie’s die u kunt doen om te helpen.

  Wat kunt u zélf doen bij het ontbreken van vaccin tegen Covid-19?

  Het spookbeeld dat het Covid-19 virus zich razendsnel verspreidt, is helaas realiteit geworden. Aangezien er nog geen vaccin tegen de Coronagriep is, proberen overheden vooral de verspreiding van dit agressieve virus te remmen. Dat gaat gepaard met een flink pakket ingrijpende maatregelen. Eén van de acties die u zelf kunt ondernemen, is om uw immuniteitssysteem in de hoogste versnelling te zetten. Daarmee kunt u proberen uw risico op de Coronagriep enigszins te beperken. Hoewel de effectiviteit tegen Covid-19 absoluut niet aangetoond is, kunt u één of meerdere van deze natuurlijke immuun-boosters altijd eens proberen. Zeker als u ouder bent, minder weerstand hebt of last van aandoeningen aan de luchtwegen hebt. Dan is het extra belangrijk om in deze onzekere tijden het afweersysteem van uw lichaam te versterken.

  Wat doet het Corona-virus?

  Wie besmet is met het Corona-virus krijgt vooral te maken met klachten aan de luchtwegen. Wanneer het virus eenmaal is binnengedrongen, hecht het zich aan de wanden van de luchtwegen en veroorzaakt daar ontstekingen. Als reactie daarop dirigeert het immuunsysteem grote hoeveelheden afweercellen naar de luchtwegen in een poging om het virus uit te schakelen. De meeste mensen krijgen milde verschijnselen die lijken op een normale griep. Het gaat hier echter om een nieuw virus, dat nog niet door ons afweersysteem wordt herkend. Daardoor kan het Covid-19 virus zich vrij eenvoudig verder uitbreiden in de luchtwegen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een flinke longontsteking.

  Curcumine: veelbelovende immuun-booster

  Volgens professor Chairul Anwar Nidom van de Airlangga Universiteit in Oost-Java kan empon-empon de immuniteit tegen deze griep verhogen. Na deze mededeling ontstond een massale paniekrun op deze kruidenmix voor het maken van een kruidendrankje. Hoofdbestanddeel is Curcumine die de overproductie van immuumcellen in de longen tegen gaat.
  “Hoewel deze afweercellen de ontstekingen proberen te bestrijden, zorgen ze er ook voor dat het lichaam opwarmt. Deze reactie veroorzaakt hevige koorts,” zegt hij. Dit traditionele drankje bleek in het verleden de symptomen van de volgelgriep te kunnen verlichten. De universiteit gaat nu onderzoeken of de curcumine in empon-empon vergelijkbare effecten heeft op het Corona-virus.
  Het is al bekend dat Curcumine de immuniteit verhoogd en een ontstekingsremmend effect heeft. Het is echter wel zo, dat dit extract uit de wortel van de Kurkuma-plant heel slecht door het lichaam wordt opgenomen. Die opname verbetert sterk als de Curcumine is vermengd met de etherische oliën uit de Kurkumawortel zelf. Bovendien blijven de weerstandsverhogende en ontstekingsremmende curcuminoïden dan tot 8 uur in het bloed. Daardoor kunnen de deze stoffen langer hun werk doen.

  Heeft kokosolie potentie om Covid-19 te bestrijden?

  Op de Filipijnen start binnenkort een studie naar koksolie als mogelijke behandeling tegen het Corona-virus. Dat gebeurt onder leiding van dr. Jaime Montoya, directeur van de Philippine Council on Health Research. Hij heeft al eerder aangetoond dat laurinezuur en monolaurine in kokosolie over antivirale eigenschappen beschikken. Deze klinische studie wordt in samenwerking met de Universiteit van Singapore uitgevoerd. Binnenkort worden Corona-patiënten behandeld met kokosolie, alleen laurinezuur of alleen monolaurine. De resultaten worden vergeleken met een controlegroep die alleen de standaardzorg krijgt.

  Astaxanthine: weerstandsverhoger voor ouderen

  Vitamine C en E staan bekend als antioxidanten. Ze beschermen de cellen van uw lichaam tegen veroudering en uiteenlopende welvaartsklachten. Daarnaast versterken ze het immuunsysteem. Astaxanthine is een natuurlijke antioxidant die 6000 keer krachtiger is dan vitamine C en E. Dit is een donkerrode kleurstof uit bloedregenalgen dat een belangrijke voedingsbron is van zalm, forel, garnalen, kreeft en flamingo’s. Daardoor krijgen ze die karakteristieke roze kleur. Bij het klimmen van de jaren wordt het afweersysteem steeds minder krachtig. Vooral voor ouderen kan een besmetting met Covid-19 dan ook dramatische gevolgen hebben. Deze zeer ‘superantioxidant’ helpt dan ook om een verzwakt immuunsysteem te versterken. Astaxanthine is verkrijgbaar in twee varianten. De goedkopere versies zijn chemisch, omdat ze worden vervaardigd uit aardolie. Uiteraard kiest u voor de duurdere en natuurlijke variant die de pure pigmentstof uit bloedregenalgen bevat.

  Groenlipmossel helpt mogelijk bij ontstekingen luchtwegen

  Steeds meer mensen met artrose en andere reumatische klachten gebruiken tegenwoordig vloeibare groenlipmossel. Dit weekdier – dat alleen in de zuivere wateren rond Nieuw-Zeeland kan overleven – helpt bij het verminderen van pijn, zwelling en stijfheid. De ontstekingsremmede werking van groenlipmossel blijft echter niet beperkt tot de gewrichten. Een Russisch onderzoek uit 2002 aan de Pavlov Medical University in Sint-Petersburg heeft aangetoond dat de bijzondere samenstelling Omega 3-vetzuren en furaanvetzuren ook werkzaam kan zijn bij ontstekingen van de luchtwegen. Dit is in 2006 ook in Nieuw-Zeeland onderzocht bij de uitbraak van de vogelgriep. De bestanddelen in groenlipmossel zouden mogelijk een remmend effect hebben op ontstekingsbevorderende stoffen die vrij komen in de luchtwegen na een besmetting met een griepvirus.

  Naschrift

  Hoewel er wereldwijd wordt gespeurd naar een vaccin tegen het Covid-19 virus, kan het nog minimaal een jaar duren voordat er één is gevonden. Dus ook de natuurlijke ingrediënten die we in dit artikel noemen, hebben geen bewezen effect tegen dit nieuwe griepvirus. Ze beschikken echter wel over de eigenschappen om immuniteit te verhogen en ontstekingen te remmen. Deze natuurlijke ingrediënten kunnen bijdragen aan het versterken van uw immuunsysteem, zodat de gevolgen van dit agressieve griepvirus mogelijk beperkt kunnen worden.

  Bron: Bewegenzonderpijn
  Emelyanov, A. et al. (2002) Treatment of asthma with lipid extract of New Zealand green-lipped mussel: a randomised clinical trial. European Respiratory Journal 20: 596-600.

  Pin It