Rubriek

Nachtrust

Rubriek

Wat is nou precies het verschil tussen een katoenen en een zijden kussensloop? Gaat het om voorkeur of zit er echt een verschil in deze 2 stoffen en de voordelen ervan? Dat gaan we even uitleggen!

Waarschijnlijk slaap je al je hele leven om een katoenen kussensloop, maar wist je ook dat je katoenen kussensloop een broeinest van bacteriën is? Ja, that’s right. Er zit na 3 dagen meer bacteriën op een katoenen kussensloop dat op een toiletbril. En daar slaap je dan op met je huid, vind je het gek dat dit acne en onzuiverheden kan veroorzaken?

Een zijden kussensloop, behandeld met zilverionen, is 99.7% antibacterieel en elimineert alle bacteriën die onzuiverheden veroorzaken. Als dit je nog niet heeft overtuigt gaan we nog even verder met het uitleggen van dit essentieel verschil.

Katoen is de meest absorberende stof van allemaal, dit betekent dus ook dat het alle vocht van je huid onttrekt en dus ook je skincare producten die je erop smeert. Dan werkt niet zo lekker mee als je producten daardoor niet volledig z’n werking kunnen doen. Een zijden kussensloop stoot vocht af, omdat zijde van nature vocht afstotend is. Dit draagt bij aan het vochtgehalte van je huid en zorgt dat je natuurlijke oliën op peil blijven.

Een zijden kussensloop, wel van 22-momme (de hoogste kwaliteit), is zo fijn geweven dat het super zacht voor de huid is. Hierdoor is er ook geen frictie tussen het zijden kussensloop en de huid wat de vorming van fijne lijntjes en rimpels verminderd. De zachtheid van het zijden kussensloop verminderd ook irritatie en roodheid van de huid. Een katoenen kussensloop daarentegen, is een stuk harder voor de huid doordat het minder zacht en fijn geweven is. Hierdoor ontstaat er aardige frictie met de huid en kan dit voor irritant, rimpels en slaapkreukels zorgen.

Als je jouw huid wilt herstellen tijdens je slaap raden wij het zeker aan om de switch te maken naar een zijden kussensloop. Wil je de kwaliteit van je slaap nog verbeteren? Kan een zijden slaapmasker hier ook bij helpen. Dit houdt namelijk licht tegen, waardoor je dieper kan slapen. Ook heeft een zijden slaapmasker een verkoelend effect en vermindert gezwollen ogen in de ochtend.

Wellicht zal de eerste nacht op een zijden kussensloop slapen even wennen zijn, maar je zult al heel snel niet meer zonder kunnen als je de zachtheid hebt ervaren!

 

De een zweert erbij en de ander moet er niet aan denken. Slapen met sokken aan in bed heeft zo zijn voor en zijn nadelen. Bij koude nachten is het fijn om met warme voeten in bed te liggen maar na een kwartiertje kan het ook té warm worden. Waarom wel of niet met sokken aan slapen.

De voordelen van slapen met sokken

Op onze slaapkamers kan het koud zijn. Vaak staat de verwarming op de slaap kamer niet aan en is het bed koud wanneer u er met uw pyjama instapt. Wanneer u uw sokken aanlaat in bed valt u waarschijnlijk sneller in slaap. Door sokken te dragen in bed geeft u een signaal af naar uw hersenen dat het tijd is om te slapen. Door koude voeten kunt u lang wakker blijven liggen. Wanneer u lichaam lekker warm is valt u sneller in slaap.

De nadelen van het slapen met sokken aan in bed

Voor veel mensen is het een gewoonte om sokken uit te doen in bed. Wanneer u het van nature snel warm heeft is het slapen met warme voeten al helemaal geen optie want het is dan al snel te warm in bed. Ook kan het slapen met sokken aan nadelen hebben. Zo zijn niet alle sokken geschikt voor nachtje slapen. Sokken die te strak zitten kunnen uw voeten afknellen en de bloedsomloop belemmeren. Wanneer u het te warm heeft liggen infecties en vieze geurtjes op de loer. Uw voeten moeten ook ademen door altijd iets om uw voeten te dragen krijgen ze geen tijd om te luchten.

Wat heeft uw voorkeur?

Eigenlijk is het slapen met sokken een persoonlijke voorkeur. Voor mensen die slecht in slaap komen en het heel snel koud hebben is het dragen van sokken tijdens het slapen een groot voordeel. Met sokken aan slapen is geen oplossing voor langdurige slaap problemen maar het kan u wel helpen. Het kan ook juist heel lekker zijn om met blote voeten in bed te liggen. Uw lichaam warmt vanzelf en u loopt niet het risico om halverwege de nacht wakker te worden met zweetvoeten. Wat is uw voorkeur met of zonder sokken slapen in bed?

Een goede nachtrust is belangrijk. Zeker wanneer je een drukke periode tegemoet gaat waarin je veel stress ervaart. Je wil natuurlijk niet geprikkeld en geïrriteerd reageren, helemaal niet op de werkvloer. Wanneer je een goede nachtrust hebt ben je overdag productiever en maak je minder fouten. Ook heeft een goede nachtrust invloed op je ziektepercentage. In deze blog geven wij je vijf tips om te zorgen voor een betere nachtrust.

Maak je klaar

Wanneer je naar bed gaat is het belangrijk om je relaxed klaar te maken zonder enige vorm van stress. Zo kan je voordat je gaat slapen een warme douche nemen, ontspanning en ademhalingsoefeningen uitvoeren of een boek lezen. Wanneer je de tijd neemt voordat je gaat slapen merk je dat je makkelijker in slaap komt en ook met minder informatie je bed ingaat.

Voordat je gaat slapen

Voordat je gaat slapen is het goed om een routine vast te stellen. Zo is het handig om op een vast tijdstip naar bed te gaan om voor regelmaat te zorgen, geen cafeïne meer te drinken voordat je gaat slapen en om schermen van je laptop, mobiel en televisie een uur voor bedtijd uit te zetten en weg te leggen. 

Slapen door de nacht heen

Als je meerdere keren in de nacht wakker wordt dan heb je last van doorslaapproblemen. Dit probleem kan ontstaan doordat je veel nadenkt en je zorgen maakt, vaak gebruik moet maken van het toilet of dat je last hebt van dromen of nachtmerries. Wanneer je deze problemen ervaart is het goed om te letten op hoeveel uur je per nacht slaapt. Zorg dat je niet meer dan negen uur per nacht slaapt en kijk niet naar de wekker als je niet kan slapen. Als het echt niet lukt om in slaap te komen, pak dan wat te drinken en probeer wat te lezen uit een boek.  

Wakker liggen

Wanneer de uren voorbijvliegen, maar in slaap vallen lukt niet, dan is dat erg vervelend. De vraag is dan:  hoe val je snel in slaap? Wanneer het slapen toch niet lukt kijk dan of de temperatuur in de kamer comfortabel is. Dit is erg bepalend voor je nachtrust. Frisse lucht is erg belangrijk in combinatie met de juiste temperatuur. De juiste temperatuur om te slapen ligt tussen de 17 en de 21 graden. Daarnaast helpt het om je kamer zo donker mogelijk te maken om in slaap te komen. Ook kan je kijken om middelen te gebruiken zoals melatonine of Droomsap. 

Overdag

Wanneer je wil werken aan een betere nachtrust is het goed om rekening te houden met de zaken die je overdag uitvoert. Zo is het belangrijk om voldoende daglicht te krijgen en minimaal tien minuten per dag buiten te zijn. Hierdoor maak je het stofje melatonine aan die je in de avond helpt om makkelijker in slaap te komen. Daarnaast helpt voldoende beweging overdag ook bij een goede nachtrust. Wat kan jij nog veranderen in jouw routine?

Slapen is natuurlijk erg belangrijk. Niet iedereen heeft evenveel slaapuren nodig, maar zonder slaap kan niemand. Bent u een gemakkelijke slaper of kost het u toch wat meer moeite om in slaap te komen of te blijven? Dan zijn er wel een aantal tips waar u op kunt letten.

Zorg voor een schoon en fris bed!

Dit bevordert niet alleen de slaap, maar is voor ons allemaal natuurlijk gezond. Schone en frisse lakens zorgen voor schone lucht. Deze lucht ademt u de gehele nacht in. De volgende vraag is dan wel hoe vaak moet u het bed verschonen om er voor te zorgen dat alles fris blijft. Dagelijks zou natuurlijk  perfect zijn, maar is dit is niet nodig. Gelukkig maar, want het is best nog een hele klus om een 2-persoonsbed te verschonen. Afhalen, wassen en weer opnieuw opmaken. Het perfecte schema is om het bed en dan met name de hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrek wekelijks te verversen. De molton en het dekbed zelf en kunnen ook prima om de 2 weken verschoont worden. Mocht u te lang wachten met het bed verschonen ontstaan er bacteriën in het bed. Deze kunnen weer zorgen voor eczeem, puistjes en mee-eters. Mocht u al last hebben van huidproblemen dan kunnen deze ook weer verergeren. Probeer u aan dit schema te houden voor uw eigen nachtrust en gezondheid.

Drink geen koffie voor het slapen gaan

Bent u een slechter slaper dan is het verstandig om zaken als cafeïne te laten staan in de avonduren. Cafeïne is veel terug te vinden in koffie zorgt er voor dat u meer adrenaline aanmaakt een hormoon dat juist energie geeft in plaats van slaperig maakt. Wanneer u lastig wakker wordt dan is koffie wel een goede manier om ’s ochtends wakker te worden. Maar om in slaap te vallen kunt u het beter links laten liggen. Cafeïne blijft ongeveer 4 tot 6 uur in uw bloed. Dus in de middag een kopje koffie is geen probleem, maar in de avond beter niet. U kunt wel altijd nog kiezen voor Cafeïne vrije koffie.

Sporten is goed maar niet te laat

Sporten is goed voor de gezondheid. Dit is natuurlijk ook echt zo, maar ook sport zorgt net als koffie voor meer energie. Het is een goede manier om uw hoofd leeg te maken. Maar om vol met energie te gaan slapen is geen goede optie. Plan daarom uw sportmoment bijvoorbeeld aan het begin van de dag. U kunt dan de hele dag nog profiteren van de energieboost. Mocht dit niet passen in de tijdsplanning dan kunt het sporten het beste aan het einde van de middag begin avond plannen. Zo kunt u wel uw hoofd leegmaken, maar heeft u ook nog even tijd om voor het slapen tot rust te komen. Een sportvorm die wel goed werkt voor het slapen gaan is yoga. Hiermee komt lichaam en geest tot rust.

Slaap lekker!

Ben jij ook helemaal klaar met dat gesnurk in de slaapkamer? Maak daar dan resoluut een einde aan met een anti snurk bitje en slaap weer net zo lekker als voorheen.

Oorzaak van snurken

Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Echter is de meest voorkomende een blokkade van de luchtwegen in de keel. Dit komt doordat tijdens het slapen de spieren zich ontspannen en dus verslappen. Hierdoor kan de onderkaak naar onderen zakken en kan nekmassa de luchtweg onder druk zetten (zeker bij overgewicht). Dit alles zorgt ervoor dat de lucht niet langer vrijuit kan stromen. De lucht wordt afgekneld en dit veroorzaakt trillingen. Deze trillingen zijn wat het irritante snurkgeluid veroorzaakt.

Naast de blokkade van de luchtweg in de keel kan snurken ook een nasale oorzaak hebben. Dit kan komen door een verstopte neus, een scheef neustussenschot, dichtklappende neusvleugels of een te nauwe doorgang in de neusgaten. 

De blokkades in de keel zijn in het overgrote gedeelte van de gevallen de boosdoener. In de overige gevallen is het een nasale blokkade. Ten laatste is een combinatie van beide nog mogelijk.

Oplossingen tegen snurken

De oplossing die het vaakste effect heeft is het anti snurk bitje. De officiële benaming voor een anti snurk bitje is mandibulaire repositie-apparatuur (MRA). Het anti snurk bitje is uitgebreid onderzocht en wordt door KNO-artsen aangeraden als behandeling tegen snurken. 

Uit onderzoek van het NCBI is bleek het anti snurk bitje voor meer dan 90% van de deelnemers een effectief middel tegen snurken. Ook na een jaar bleek 86% van de deelnemers het anti snurk bitje nog steeds te gebruiken. De uitgebreide onderzoeksresultaten kun je hier lezen (rapportage in het Engels).

Het anti snurk bitje zorgt ervoor dat tijdens het slapen je onderkaak niet naar beneden zakt. Hierdoor blijft de luchtweg vrij en is het snurken verholpen.

Je staat niet alleen

Volgens het slaapcentrum Slingeland snurken maar liefst 1 op de 5 mannen en bij vrouwen 1 op 10. Je bent dus niet de enige en je hoeft je ook nergens voor te schamen. Maar het is wel belangrijk om een einde te maken aan dat vervelende gesnurk. Niet alleen voor jezelf (mensen die snurken, slapen vaak minder diep en worden minder uitgerust wakker), maar zeker voor degene naast je. Kortom, maak een einde aan dat vervelende gesnurk en bestel vandaag nog jouw anti snurk bitje. 

Bij een gezonde levensstijl hoort gezonde voeding, genoeg beweging en voldoende slaap. Hoewel je bij die eerste twee vaak nog een bewuste keuze kunt maken om je eraan te houden, is dat bij slaap meestal wel anders. De één valt als een blok in slaap en de ander ligt uren te woelen voordat hij eindelijk indommelt. Externe factoren spelen uiteraard een rol, maar iedereen verschilt en helaas zijn er ook van nature slechte slapers. Hoewel het belang van slaap tegenwoordig steeds meer aandacht krijgt, mag het zo nu en dan nog wel wat meer in de picture staan. Het belang van slaap wordt namelijk nog steeds onderschat. Het zorgt voor goede energie, minder stress en het is een groot onderdeel voor een goede gezondheid. 

Waarom is goed slapen zo belangrijk?

Een vraag waar je waarschijnlijk niet elke dag bij stilstaat is: ‘waarom slapen we eigenlijk?’. Slaap is nodig om van alle fysieke en mentale inspanning waaraan je gedurende de dag wordt blootgesteld te kunnen herstellen. Tijdens je slaap herstellen je spieren, wordt je energie weer aangevuld en kunnen je hersenen verwerken wat ze die dag hebben doorstaan. Daarmee heb je ook direct het antwoord te pakken op de vraag waarom goed slapen zo belangrijk is. Krijg je niet voldoende slaap of slaap je niet rustig dan krijgt je lichaam dus niet de kans om zich te herstellen. Niet alleen de hoeveelheid slaap is belangrijk, maar ook de kwaliteit van je slaap. 

Hoe verbeter je je slaap?

Je kunt je slaap verbeteren door overdag voldoende beweging te krijgen en ook frisse lucht. Ga dus iedere dag in ieder geval een blokje om lopen. Sowieso is actief zijn gedurende de dag belangrijk voor het verbeteren van je slaap. Daarnaast helpen natuurlijk een goed bed en een donkere kamer ook mee in het verbeteren van je slaap. 

Je slaap verbeteren met CBD olie

Een middel dat veel mensen gebruiken om hun nachtrust te verbeteren is CBD olie. CBD is een stof afkomstig van de cannabisplant. Het is geen psycho actief bestanddeel, dus je wordt er niet high van en het werkt ook niet verslavend. Slecht slapen wordt vooral veroorzaakt door een onrustig hoofd. Je piekert veel, overdenkt alles wat er die dag is gebeurd en kan je hoofd maar niet tot rust manen. CBD olie zorgt ervoor dat je lichaam en geest tot rust komen, wat weer tot gevolg kan hebben dat je beter slaapt. De meest voorkomende manier om CBD in te nemen is door middel van een olie. CBD olie is in verschillende sterktes verkrijgbaar. Zo kun je CBD olie 10% kopen. Dat betekent dat deze olie 10% CBD bevat. Je kunt onder andere ook kiezen uit 2,5% en 5%. Zeker wanneer je CBD olie voor het eerst gaat gebruiken, kun je het beste beginnen met een zo laag mogelijk percentage. Zo kun je eerst kijken hoe jij erop reageert en of het wat voor je is. Daarna kun je het eventueel langzaam opbouwen naar een hogere dosis.  

Een slaaproutine opbouwen

Het opbouwen van een routine kan je bij veel zaken in het leven helpen om het beter vol te houden. Dat geldt ook voor slaap. Zeker wanneer je slecht slaapt vanwege spanning en stress is het inzetten van een routine een effectief middel. Zo went je lichaam uiteindelijk aan alle stappen die jij inzet richting de nachtrust en wordt het uiteindelijk makkelijker om in slaap te vallen. Begin hier ongeveer anderhalf á twee uur van tevoren mee. Belangrijk is om al zoveel mogelijk tot rust te komen voordat je naar bed gaat. Dat betekent dat je zo weinig mogelijk prikkels moet binnenkrijgen om je hersenen alvast wat rust te gunnen. Dus geen gewelddadige films kijken vlak voor het slapen gaan, geen intensieve gesprekken voeren of urenlang scrollen door je telefoon. Probeer de schermtijd te beperken en al even voor dat je richting bed gaat helemaal geen schermen meer te gebruiken. Liever lees je nog even een boek, maak het jezelf comfortabel en breng je lichaam in ruststand. Er zijn ook speciale yoga routines die je kunt doen om te ontspannen of probeer een meditatie. Drink weinig of het liefst geen alcohol en ga zo veel mogelijk op een vaste tijd iedere avond slapen. Door deze routine een tijdje vol te houden merk je snel resultaat. Heb je dit alles al geprobeerd en lukt het maar niet om beter te slapen, neem dan eens contact op met je huisarts. 

Ben je op zoek naar een nieuw bed? Of ga je pas samenwonen en wil je voor het eerst een bed aanschaffen? Dan zal je al snel merken hoe groot het aanbod is. Op zich is dat natuurlijk positief, maar veel keuzevrijheid kan ook keuzestress met zich meebrengen. In dit artikel zullen we je drie tips verklappen, zodat ook jij het beste bed kunt kopen in uw beddenwinkel.

Tip 1: Bepaal de gewenste grootte

Het klinkt misschien een beetje banaal, maar wanneer je in de beddenwinkel staat, dan zal je ook de gewenste grootte van bed moeten gaan bepalen. En geloof me, het ene bed is het andere niet… Uiteraard zal iedereen vooraf wel al hebben gezien of hij op zoek is naar een één- of een tweepersoonsbed. Dat lijkt me vrij logisch. Toch kan je bij een tweepersoonsbed ook nog eens kiezen tussen verschillende groottes.

Een bed met een ligvlak van zo’n 140 centimeter is ongeveer het kleinste bed voor twee personen. Omwille van de beperkte ruimte, wordt dit type bed in de volksmond ook een “twijfelaar” genoemd. Het is namelijk niet zeker of het een om een groot eenpersoonsbed gaat, of om een klein tweepersoonsbed. Het kan wel ideaal zijn voor mensen die slechts een beperkte ruimte hebben in de slaapkamer.

Het standaardformaat is 160 centimeter. Doordat de meesten zo’n bed in huis hebben, zijn dit vaak vrij goedkope bedden. Zeker wanneer je gaat kijken naar accessoires, zullen deze een stuk goedkoper zijn dan de accessoires voor afwijkende maten. In de volksmond wordt dit formaat benoemd als het “Queen size bed”.

Tot slot heb je ook nog het “King size bed”. Dit zijn bedden die een nog grotere breedte hebben dan 160 centimeter. Meestal wordt er gesproken over 180 centimeter als de ideale breedte van een king size. 

Daarnaast bestaan er ook nog zeer afwijkende maten, maar die kun je niet zomaar in de beddenwinkel vinden. Bedden die nog groter zijn, of die een tussenmaat hebben, moeten speciaal op maat worden gemaakt. Dat is uiteraard mogelijk, maar het prijskaartje van zo’n bed is niet min.

Tip 2: Een vlak of elektrisch verstelbaar bed?

Veel mensen die in de winkel toekomen, hebben geen idee of ze op zoek zijn naar een standaard bed, of een elektrisch verstelbaar bed. Daardoor kiezen ze soms een onderstel dat helemaal niet geschikt is voor het type bed dat ze wensen. Zodra de verkoper extra uitleg komt geven, merken ze al snel dat het dit bed niet zal kunnen worden. 

Vandaar moet je vooraf al eens goed nadenken over welk type bed je precies in huis wilt halen. Een standaard bed, ook wel vlak bed genoemd,  kent iedereen. Je kunt er eigenlijk alleen maar op neerliggen, vandaar ook de naam “vlak”. 

Een elektrisch verstelbaar bed daarentegen biedt veel meer comfort en gebruiksgemak. Het is voorzien van een speciale lattenbodem, die via een controller kan worden versteld. Op die manier kan je het schoudergedeelte licht omhoog kantelen, zodat je meer in een zithouding terechtkomt. Dit is ideaal voor wie ‘s avonds nog graag een boek leest, voor het slapengaan. Ook bijvoorbeeld om nog wat televisie te kijken is dit nuttig. Je hoeft je nek namelijk niet meer zo sterk te kantelen.

Een elektrisch verstelbaar bed is doorgaans wel wat duurder dan een gewoon vlak bed. Dit komt natuurlijk door de motoren die meegeleverd moeten worden. Houd daar steeds rekening mee tijdens het bepalen van je budget.

Tip 3: Goed slapen, doe je op een goede matras

Heb je het bed gekozen? Dan zou je kunnen denken dat het grootste werk erop zit, toch? Helaas is dat niet het geval. Het grootste werk moet dan eigenlijk nog komen. Nog belangrijker dan de keuze van het bed zelf, is de keuze van de matras. We liggen namelijk een groot deel van onze dag in bed. Het is dan ook heel belangrijk dat jouw lichaam goed wordt ondersteund, gedurende de hele nacht.

Uiteraard moet het formaat van jouw matras aansluiten bij de grootte van het onderstel. In de meeste gevallen is dit geen probleem, want matrassenfabrikanten bieden meestal alle standaardformaten aan van een bepaald type matras. Op die manier kun je rustig kiezen dewelke het beste bij je past.

Conclusie

Als je goed voorbereid naar de beddenwinkel trekt, dan is er niets aan. Met onze drie bovenstaande tips vind je vast en zeker het beste bed voor jou. Kijk steeds goed naar de beschrijving, of vraag een verkoper om extra info. Veel shopplezier!

Een goede nachtrust behalen is om verschillende redenen erg belangrijk. Je zult dan ook al snel de vervelende gevolgen merken als je een keer een nacht minder slaapt. Als dit een langere periode zo is, dan wordt het alsmaar erger. Daarom proberen we zoveel mogelijk te slapen. Uiteraard is het niet alleen belangrijk om veel te slapen, maar ook om goed te slapen. Iedere keer wakker worden tussendoor is natuurlijk ook niet erg prettig. Hoe goed en hoe lang je slaapt heb je voor een groot deel zelf in de hand. Natuurlijk zijn er ook wel factoren van buitenaf waar je geen invloed op hebt, maar over het algemeen ligt het in eerste instantie aan jezelf. Als je slecht slaapt is het belangrijk hier zo snel mogelijk de reden voor te vinden. Zodra je de reden hebt gevonden kan je beginnen aan het vinden van een oplossing. Het is te hopen dat je je slaapproblemen snel hebt opgelost, want niemand vindt het fijn om een slechte nachtrust te hebben.

Een goed bed als basis voor een goede nachtrust

Het hebben van een goed bed is al een belangrijke factor voor een goede nachtrust. Als je je niet prettig voelt in je bed dan zit je al met een flink probleem. Gelukkig zijn er meer dan genoeg bedden die je van dit probleem af kunnen helpen. Denk er bijvoorbeeld eens over na om over te stappen op de Auping bedden. Deze bedden zullen je enorm veel comfort aanbieden en dat is natuurlijk erg prettig voor het halen van een goede nachtrust. Bovendien kunnen de bedden van Auping persoonlijk samengesteld worden. Hierdoor zullen de bedden voldoen aan al jouw eisen en wensen. Je zult merken dat je nog nooit zo lekker geslapen hebt in een bed als je eenmaal een Auping bed hebt geprobeerd. Het aanbod aan Auping bedden is ook nog eens erg groot. De bedden komen in allerlei verschillende soorten, maten, kleuren en noem het allemaal maar op. Zo kan je kiezen voor een ‘normaal’ bed, maar ook boxspring bedden worden aangeboden door Auping. Het is dus maar net waar jij je het meest prettig bij voelt. Ieder bed heeft weer net iets andere specificaties. Uiteraard is het zo dat hoe meer specificaties het bed heeft, hoe meer je er ook voor zult moeten betalen. In principe maakt het niet uit welk Auping bed je kiest, want ze werken allemaal zo goed dat je heerlijk zult slapen. Je slaapproblemen zullen al een stuk minder kans maken om op te spelen als je gebruikmaakt van een Auping bed. Er zit vast wel een bed in het grote aanbod dat jou aanspreekt. Wie weet valt er binnenkort wel zo’n mooi Auping bed bij jou in de slaapkamer te bewonderen.

Wat jij zelf kunt doen tegen slaapapneu

Er zijn helaas ook enkele aandoeningen die je kunnen belemmeren bij het behalen van een goede nachtrust. Een voorbeeld van een dergelijke aandoening is slaapapneu. Deze aandoening zorgt ervoor dat je ademhaling meerdere keren stopt tijdens het slapen. Hierbij haal je minstens tien seconden lang geen adem. Als gevolg van slaapapneu kan je allerlei vervelende klachten krijgen. Deze klachten kunnen je dan weer belemmeren bij je doen en laten in het dagelijkse leven. Dat is natuurlijk erg vervelend en ook absoluut niet waar je op zit te wachten. Als je slaapapneu hebt wil je er dan ook weer zo snel mogelijk van af zien te komen. Er zijn verschillende mogelijkheden die je hebt om van je slaapapneu af te komen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je te laten behandelen tegen slaapapneu. In eerste instantie zijn er ook al een aantal dingen die je zelf kunt doen om slaapapneu tegen te gaan. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan afvallen, als je overgewicht hebt, of proberen geen alcohol te drinken. Zo kom je al een stap dichter bij het kwijtraken van je slaapapneu.

Beter slapen met deze handige trucs

Zoals gezegd heb je zelf heel veel invloed op hoe goed je slaapt. Als je slecht slaapt dan ligt de oorzaak hiervoor waarschijnlijk ook bij je eigen doen en laten. De kans is erg groot dat je iets aan je gedrag kunt veranderen, waardoor je beter gaat slapen. Het kan hierbij gaan om erg uiteenlopende zaken. Denk bijvoorbeeld aan het aanhouden van een vast slaapritme of het uitschakelen van apparaten voordat je gaat slapen. Zoek snel de oorzaak voor je slechte nachtrust en los het probleem eenvoudig zelf weer op.

Slaapapneu komt voor op 1 op de 100 mensen. Het is een aandoening waarbij de ademhaling meerdere malen stopt tijdens het slapen. Deze pauzes duren ten minste 10 seconden. In deze 10 seconden kan het zijn dat de luchtwegen tijdelijk geblokkeerd worden, of dat de ademhalingsspieren geen signaal krijgen om te bewegen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen obstructief slaapapneu en centraal slaapapneu. In beide gevallen is er vaak sprake van verschillende klachten. Vermoeidheid, hoofdpijn en slaperigheid in de ochtend kunnen symptomen zijn van slaapapneu. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je hier zelf tegen kunt doen, zoals afvallen bij overgewicht en het vermijden van alcohol en slaapmiddelen. Lees hier verder meer over slaapapneu en wat je ertegen kunt doen.

Hoe kom je erachter of je slaapapneu hebt?

Aangezien slaapapneu in de slaap gebeurt, kan het lang duren voordat de aandoening vastgesteld wordt. Je merkt ten slotte niet direct zelf dat je ademhaling stokt in je slaap. In veel gevallen merken de partners op dat er sprake is van onregelmatige ademhaling. Vaak gaat dit ook gepaard met luid gesnurk en snakken naar adem. Wanneer dit zich voordoet, is het aan te raden via de huisarts een doorverwijzing te krijgen naar een slaapcentrum. Zo kan je bij een speciale kliniek een slaaponderzoek laten uitvoeren, bijvoorbeeld bij dit slaapcentrum in Amsterdam.

Wat zijn de gevolgen van slaapapneu?

Zoals eerder genoemd, kan slaapapneu voor gebrek aan energie en hoofdpijn zorgen. Door de ademhalingsproblemen, is er minder zuurstof aanwezig in het bloed. Dit zorgt ervoor dat de hersenen en organen minder goed kunnen functioneren. Hierdoor kan je last krijgen van een hoge bloeddruk, vergeetachtigheid, angstige dromen en andere symptomen. Op de lange termijn dit zelfs leiden tot hartritmestoornissen, depressies en herseninfarcten. Het is dus van belang om slaapapneu klachten in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Bovenstaand slaapcentrum in Amsterdam of een ander erkend slaapcentrum in Nederland kan symptomen al tijdig aanpakken zodat klachten niet kunnen verergeren. Zo kan een neusklem of een slaapbitje in sommige gevallen al helpen om apneuklachten te voorkomen.

Manieren om zelf klachten te verminderen

Alhoewel een slaapcentrum jou ook kan ondersteunen, zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om klachten te voorkomen. Wist je dat de helft van de mensen met slaapapneu ook overgewicht heeft? Doordat er meer druk op de luchtwegen komt te liggen, wordt de luchtpijp sneller afgesloten. Met een gezond BMI van onder de 25 kunnen slaapapneu klachten al flink worden verminderd. Slaapapneu komt echter ook voor onder mensen met een gezond gewicht. Door een aantal leefstijlaanpassingen kunnen apneuklachten echter ook al verminderd worden. Niet roken en geen alcohol drinken zorgt ervoor dat de ademhalingsorganen beter kunnen functioneren. Daarnaast helpt het ook als het hoofd hoger ligt dan het torso. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een hoog kussen. Ervaar je daarna nog steeds klachten? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts, en een zogeheten slaaponderzoek laten uitvoeren in een erkende slaapkliniek. 

Snurkt uw partner zo hard dat u zelf niet in slaap kunt vallen? Of krijgt u zelf regelmatig klachten dat u te veel zou snurken? Wellicht helpt het om een anti snurk plant op uw slaapkamer neer te zetten?

Waardoor snurken we?

Het is als eerst belangrijk om te weten waardoor we snurken. Het gebeurt eigenlijk doordat er een blokkade in de luchtstroom is. Dit kan verschillende oorzaken hebben maar in de meeste gevallen komt dit door het verslappen van spieren in de mond en keel. Dit zal naar achterzakken en in de weg zitten van de lucht toestroom. Hierdoor kunnen er trillingen in weefsels ontstaan wat zorgt voor het snurk geluid.

Wat kan een anti snurk plant hier tegen doen?

De plant die u in huis moet halen is de ananas bromelia plant. Door de verschillende positieve werkingen kreeg het vrij snel de stempel dat het helpt tegen snurken. De plant geeft ’s nachts juist zuurstof af terwijl andere planten dan juist zuurstof opnemen. Hierdoor krijgt u zelf ook meer zuurstof binnen en kan het zijn dat het snurken minder wordt of minder hard zal zijn. Door de extra zuurstof zult u ook wat uit geruster wakker worden wat u de volgende nacht weer zal helpen minder te snurken.

De anti snurk plant geeft ook een enzym bromelaïne af. Dit enzym werkt eigenlijk ontstekingsremmend wat dus ook kan zorgen voor een positief effect. Het kan vernauwde lucht wegen of een keel ontsteking helpen verminderen waardoor er meer lucht en zuurstof in uw longen komt.

Pin It