Rubriek

Gebit

Rubriek

Een beetje angst voor de tandarts hebben is helemaal niet gek. Er zullen weinig mensen zijn die genieten van iemand die met allerlei metalen onderdelen in je mond friemelt, terwijl je in een ongemakkelijk stoel recht in een lamp kijkt.

Maar waar de meeste mensen het zien als een simpel ‘moetje’ dat ook snel weer voorbij is, kunnen sommige mensen nachtenlang niet slapen voorafgaand aan een bezoek aan hun tandarts. De angst voor de tandarts kan voor die mensen (zo’n 12% van de Nederlanders) verlammend werken en ervoor zorgen dat ze geen afspraak durven te maken, met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er oplossingen.

Leer ontspannen

Het klinkt misschien gek, maar je kunt jezelf leren ontspannen. Door bijvoorbeeld elke dag even te mediteren, of simpelweg een paar keer rustig in en uit te ademen. Als je elke dag wat ontspanningsoefeningen doet kun je jezelf trainen om rustiger te zijn in spannende situaties, zoals een bezoek aan de tandarts.

Denk anders over de tandarts

Omdat je bang bent zullen jouw gedachten over het naderende bezoek aan de tandarts vooral negatief zijn. In je hoofd maak je die gedachten steeds een beetje erger waardoor je ‘s nachts als je niet kunt slapen alleen maar ligt te denken aan de akelige pijn die de tandarts jou waarschijnlijk aan gaat doen. Maar als je het nou eens anders gaat bekijken? Je gaat natuurlijk niet naar de tandarts om je expres te laten pijnigen. Je gaat naar de tandarts omdat dat beter is voor je gezondheid. Door een halfjaarlijkse controle te laten doen houdt je je gebit in goede staat. Je wast je haar, je knipt je nagels, je eet gezond, je drinkt genoeg. Het zijn allemaal doodnormale zaken die je doet om jezelf gezond en fit te houden. Als je jezelf voorhoudt dat een tandartscontrole ook in dit rijtje thuishoort, dan lijkt het ineens een stuk minder eng om er naartoe te gaan.

Zoek een tandarts in de buurt

Het is fijn als je tandarts in de buurt zit. Zo kun je snel even naar binnen hoppen en hoef je niet langer met je bezoek bezig te zijn dan nodig. Woon je in Eindhoven, dan zoek je een tandarts in die plaats, en woon je in Best dan zoek je een tandarts in Best. Hoe minder lang de reistijd, hoe minder tijd je hebt om jezelf op te winden over het bezoekje.

Zorg voor afleiding

Een andere truc om je zenuwen bij de tandarts onder controle te houden is het zoeken van afleiding. Neem je telefoon mee naar een behandeling en luister in de wachtkamer en op de tandartsstoel naar je favoriete podcast of playlist. Voordat je het weet mag je alweer naar huis.

Overleg met de tandarts

Als je echt heel erg bang bent voor de tandarts dan is het belangrijk om dit even aan te geven. De tandarts kan er dan rekening mee houden en bijvoorbeeld iets meer de tijd nemen om uit te leggen wat hij allemaal doet tijdens een behandeling. Als jij weet wat er in je mond gebeurd, dan schrik je minder snel en zul je een stuk kalmer in de stoel zitten.

Ontspannen in de stoel

Ontspannen in de stoel

Een bezoek aan de tandarts kan heel erg eng zijn, maar bedenk dat je er zit voor je eigen gezondheid. Kies voor een tandarts in de buurt waar jij je goed bij voelt en vertel van tevoren dat je bang bent. De tandarts zal de tijd nemen om je gerust te stellen zodat je ontspannen achterover kunt leunen terwijl je luistert naar je favoriete muziek. Nu is een bezoekje aan de tandarts nog steeds geen feest, maar neemt de angst je leven niet meer over. 

Een mooie witte glimlach, wie wil dat nou niet? Er zijn genoeg manieren om je tanden wit te houden of witter te maken. Je moet er wel goed op letten welke producten je gebruikt. Als je de verkeerde producten gebruikt, kan je je tanden beschadigen.

Tip 1: Dagelijkse verzorging

Je tanden dagelijks goed verzorgen, is ontzettend belangrijk. Je moet je tanden 3 keer per dag poetsen en 1 keer per dag flossen. Hiermee voorkom je tandplak en gaatjes. Poets minimaal 2 minuten lang je tanden. Wat veel mensen vergeten is het tandvlees te poetsen. Het poetsen van tandvlees voorkomt vervelende ontstekingen. Een tandenborstel komt niet bij alle plekken in je gebit en daarom moet je ook dagelijks flossen. Flossen zorgt ervoor dat de restjes tussen je tanden worden weggehaald.

Tip 2: Dagelijkse gewoontes weglaten

Sommige dagelijkse gewoontes kunnen schadelijk voor het gebit zijn. Een van die gewoontes is koffie drinken. Koffie is echt een no-go voor je tanden. Roken is een andere dagelijkse gewoonte die je beter kan laten als je mooie tanden wilt houden. Nicotine verhoogt het risico op ontstekingen in het tandvlees en het tast de kleur van je gebit aan.

Tip 3: Bezoek je tandarts regelmatig

Het beste voor je gebit is om je tandarts jaarlijks te bezoeken. Tijdens een jaarlijkse controle verwijdert de tandarts tandsteen, controleert hij je gebit op gaatjes en controleert hij de conditie van je tandvlees. Verder kan de tandarts je vertellen of je je tanden wel goed poetst, of je wel de juiste tandpasta voor je gebit gebruikt en of je goed je tanden flost.

Tip 4: Tanden bleken

Je tanden bleken kan op twee verschillende manieren: zelf tanden bleken of het door een professional laten doen. Als je het zelf doet, zorg er dan voor dat je de juiste middelen gebruikt. Als je niet de juiste middelen gebruikt dan kan het bleken alleen maar meer schade aan je tanden veroorzaken. Middelen die je gebruikt om zelf je tanden te bleken, moeten zijn goedgekeurd voordat ze op de markt komen.

Tip 5: Voeding 

Een aantal voedingsproducten kunnen goed zijn voor je gebit. Een voorbeeld daarvan is calciumrijke voeding. Calcium zorgt ervoor dat je tanden en kiezen goed blijven en dat het gebit beter bestand is tegen gaatjes. Calciumrijke voedingsproducten zijn bijvoorbeeld amandelen, witte bonen, sinaasappels of broccoli. Sommige kruiden kunnen ook helpen je gebit gezond te houden. Bepaalde kruiden, zoals basilicum, kurkuma, salie of kruidnagel bestrijden namelijk bacteriën op je tanden en in je tandvlees. 

Samengevat zijn er verschillende manieren om te zorgen dat jouw tanden mooi en wit blijven. 

Al vanaf jongs af aan leren we dat we minimaal 2x per dag 2 minuten moeten tandenpoetsen. Naast het poetsen van uw gebit wordt er ook steeds meer geadviseerd om te flossen en te stoken. Eten en drinken is een aanslag op uw gebit toch zijn er ook nog een aantal andere gewoonten die onze tanden verpesten. Een aantal gewoonten die uw tanden verpesten op een rijtje.

Kauwen op ijs, potloden en pennen

Kauwen op ijs kan grote temperatuur verschillen geven in uw mond. Uw tanden kunnen door het grote verschil in temperatuur barsten of afbreken. Het kauwen op potloden en pennen is een gewoonte die mensen vaak ontwikkelen bij stress. Gedachteloos kauwen op voorwerpen kan uw gebit op den duur ernstige schade geven.

Knarsen met uw tanden

Onbewust kunt u in uw slaap tandenknarsen. Tandenknarsen is niet iets waar u direct wat aan kunt doen. Door een speciaal plaatje die u bij de tandarts kunt laten maken zal de slijtage op uw gebit sterk afnemen. U moet het plaatje elke nacht dragen om uw gebit te beschermen.

Gebruik van tandenstokers of ragers

Aanvullend op uw poetsbeurt wordt het gebruik van tandenstokers of ragers geadviseerd. Het is belangrijk dat u het extra hulpmiddel goed gebruikt. Stokers kunnen afbrekers en ragers kunnen flink pijn doen bij verkeerd gebruik. Laat u adviseren door uw tandarts of mondhygiënist voor optimaal gebruik van de extra hulpmiddelen.

Uw tanden gebruiken als gereedschap

Flessen open maken, zakjes scheuren of nagelbijten. Uw tanden zijn er niet voor gemaakt om als gereedschap in te zetten. Wees zuinig op uw gebit en gebruik flessenopeners, nagelscharen of een schaar om u te helpen verpakkingen op te maken.

Uw glimlach en uw tanden bepalen een groot deel van uw uiterlijk. Het kan voorkomen dat sommige tanden niet meer te redden zijn en getrokken moeten worden. Tanden of kiezen missen is lastig en kan er soms vervelend uit zien. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om uw gebit weer volledig te maken. Tand implantaten zijn een oplossing om een missende tand op te vullen maar waarom zou u hier voor kiezen?

Waarom tand implantaten?

Tand implantaten worden ingezet om ontbrekende tanden te vervangen. Het voordeel is dat een implantaat alleen het probleem gebied aanpakt. U hoeft niet gelijk een heel vervangend gebit waardoor de ingreep een stuk kleiner is. Implantaten gaan lang mee en zien eruit als een echte tand waardoor het in veel gevallen andere mensen helemaal niet opvalt dat het niet uw eigen tand of kies is. Implantaten worden zo gemaakt dat ze uw echte tanden kunnen vervangen, het voordeel hiervan is dat uw kaak en bot niet gaat veranderen en daardoor de rest van het gebit ook geen kans krijgt om te verplaatsen.

Hoe worden tand implantaten geplaatst?

Een tand implantaat is een veel voorkomende behandeling bij tandartspraktijken. Het kan ook voorkomen dat uw tandarts u doorverwijst naar de kaakchirurg. Een kaakchirurg kan bij ingewikkelde behandelingen of moeilijk bereikbare plekken net wat meer doen. Wanneer uw tand of kies is getrokken moet het bot en het tandvlees eerst goed helen. Een implantaat is een kunstwortel die er uit ziet als een soort schroef. Deze schroef wordt in uw kaak geboord op de plek waar de originele wortels hebben gezeten. Na het plaatsen van de implantaat moet u eerst goed herstellen. Het herstellen van het plaatsen van de implantaat kan 12 weken duren. Na de herstel periode moet de kroon op de implantaat worden geplaatst. De kroon is de uiteindelijke tand die voor de buitenwereld zichtbaar is.

De voor en nadelen

De voordelen van een tand implantaat zijn: het ziet er natuurlijk uit, de implantaat blijft goed op zijn plek zitten waardoor u normaal kunt eten, het is een veilige behandelmethode. Uiteraard heeft elk voordeel zijn nadeel. De nadelen zijn: Er moet voldoende kaakbot zijn om de implantaat te kunnen plaatsen, uw kaak moet goed herstellen voordat de kroon geplaatst kan worden, u zult dus enkele weken met een onvolledig gebit rondlopen en de kosten die een behandeling met zich mee brengen. Het plaatsen van een implantaat is niet goedkoop en wordt bij bijna geen verzekering uit het basispakket vergoed. Laat u van te voren goed informeren over de kosten en vraag uw verzekering welk gedeelte er vergoed wordt zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Als u naar de tandarts gaat kan het zijn dat u naar de mondhygiënist wordt gestuurd. Vaak weten we niet eens wat een mondhygiënist doet maar omdat we een gezond gebit willen behouden gaan we toch. Wat wordt er precies gedaan en waarom is het belangrijk om hier toch naar toe te gaan?

Heeft u last van bloedend tandvlees?

Als u uw tanden poetst of een tandenstokers gebruikt kan het zijn dat uw tandvlees gaat bloeden. Het kan dan zijn dat het tandvlees ontstoken is of dat de conditie hiervan gewoon niet goed is. Wanneer u naar de mondhygiënist gaat dan zal uw tandvlees conditie sterk verbeteren. Vaak krijgt u ook handige tips mee hoe u dit thuis kunt verbeteren.

Het verwijderen van tandplak en tandsteen

Tandplak en tandsteen kunnen veel schade veroorzaken aan uw tanden en tandvlees. U kunt dit niet zelf weg halen maar u kunt het wel voorkomen. Door naar de mondhygiënist te gaan zal het tandplak of tandsteen verwijderd worden en wellicht is er nog een extra bezoekje nodig om dit beter te behandelen.

Stralende lach door mondhygiënist

Bent u zelf niet helemaal tevreden met hoe uw gebit er uit ziet? U kunt dan ook zelf een afspraak maken bij de mondhygiënist om bijvoorbeeld uw gele gebit witter te maken. het kan ook zijn dat u een polijstvulling wilt hebben zodat uw tanden weer glas worden. Een gezonder gebit ziet er ook altijd mooier uit dus het zal uw gebit dan ook langer mooi houden.

Sla uw bezoekje aan de mondhygiënist dus niet over maar zorg dat u een stralende lag blijft houden.

Een goede mondverzorging is enorm belangrijk voor de waarde van uw eigen leven. Uw mond is een van de belangrijkste middelen wat u definieert als mens zijnde. U communiceert, hebt lief en neemt voeding in en ademt in en uit. Uw mond is er heel uw leven lang, dus zorg er dan even goed voor als de rest van uw lichaam.

Welke mondproblemen ontstaan bij een slechte mondverzorging?

Tandplak is een van de grootste vijanden van de mond. Het lijkt heel onschuldig, tot het zich omzet tot tandbederf. In tandplak is namelijk een hoog gehalte aan bacteriën aanwezig. Hierdoor kan tandbederf, ofwel een gaatje ontstaan. De zenuwen en bloedvaten in uw gebit kunnen ook getroffen worden door gaatjes.

Niet alleen de staat van uw tanden gaat er flink op achteruit, ook uw gehele mond is de klos! Een grote aanwezigheid van tandplak, kan ervoor zorgen dat u ontstoken tandvlees krijgt. Dit kan omslaan naar ernstig ontstoken tandvlees. Hierdoor is de kans aanwezig dat uw gebit stukje bij beetje loslaat. Verder zijn een droge mond en een slechte adem ook niet uitgesloten. Dit zijn situaties die u natuurlijk het liefst tegengaat.

Welke mondproblemen ontstaan bij een slechte mondverzorging

Interdentale ragers zijn de nieuwe norm voor een verbeterde mondverzorging

Mondproblemen zijn beter te voorkomen door de juiste tools te gebruiken. Een van de belangrijkste tools is zonder twijfel een interdentale rager. Een interdentale rager is een klein borsteltje die u tussen de pockets van de tanden plaatst. Door de rager tussen de pockets te bewegen, haalt u tandplak en etensresten effectief weg.

Interprox ragers voor alle interdentale ruimtes

We verdelen het gebit in twee gedeeltes wanneer het gaat om interdentale reiniging. De voorzijde van het gebit en de achterste kiezen. Beide gebieden kunt u het beste dagelijks reinigen met Interprox ragers. Interprox heeft speciaal hiervoor ragers ontwikkeld, namelijk de Interprox Plus rager en de Interprox Premium rager.

Interprox Plus rager

De Interprox Plus rager is een interdentale rager met een hoek van 90 graden. Doordat de Interprox rager een hoek heeft, kunt u de achterste kiezen een stuk makkelijker ontdoen van tandplak en etensresten.

Interprox Premium rager

De Interprox Premium rager is een Interprox rager met een korte handgreep en een recht borsteltje. Doordat de rager compleet recht is, is hij gemakkelijk te gebruiken aan de voorzijde van het gebit.

Wilt u een volledig geslaagde mondverzorging? Maak dan gebruik van beide soorten Interprox ragers. Zo weet u zeker dat alle oppervlakken in de mond ontdaan heeft van tandplak.

Veel mensen krijgen een beugel wanneer ze jong zijn en nog op school zitten. Zo hebben ze wanneer ze ouder zijn een prachtig strak gebit. wellicht heeft u vroeger besloten om geen beugel te nemen maar zijn de tanden daarna nog schuiner gaan staan. Misschien schaamt u zich nu voor uw lach en houdt u uw hand voor uw mond wanneer u praat. Een beugel kan dan toch zorgen voor meer zelf vertrouwen al helemaal wanneer de beugel er weer uit is en u een strak gebit heeft.

Waarom is het nu het juiste moment?

Sommige mensen vinden het nemen van een beugel wat ongemakkelijk en voelen zich er niet altijd prettig bij. Mensen gaan toch kijken en vrienden en familie moeten er toch aan wennen om u met een beugel te zien. Het grote voordeel op het moment is dat er in de winkels en openbare ruimtes mondkapjes gedragen moet worden. In de lokale supermarkt of ergens anders in de buurt zullen mensen de beugel dus niet zien en zult u zich wellicht wat makkelijk op uw gemak voelen.

Hoe lang moet u deze beugel dragen?

Het is erg afhankelijk van hoe scheef uw tanden staan en hoe de gezondheid in uw mond is. Gemiddeld zijn mensen negen tot achttien maanden bezig met een beugel. In sommige gevallen zou het ook iets sneller kunnen als het bijvoorbeeld gaat om maar 1 tand die erg scheef staat. Bij het zetten en aanpassen van de beugel zijn orthodontisten er vaak iets langer mee bezig omdat een volwassen gebit toch iets ingewikkelder is als bij kinderen.

Welk eten kunt u beter mijden als u een beugel heeft?

Bij een beugel kunt u de meeste dingen wel gewoon blijven eten alleen soms is het iets minder handig. Zo is het beter om plakkerige dingen te vermijden ze blijven vaak aan de beugel hangen en zijn lastig weg te halen. Denk daarbij aan toffee, ontbijtkoek of andere plakkerige snoepjes. Het is ook beter om niet al te harde dingen te eten. Harde snoepjes of rouwe wortel of appel kunt u ook beter even overslaan. Door dat ze hard zijn en het gebit veel kracht moet zetten kan het zijn dat de beugel daardoor kapot gaat. Het is bij een beugel ook goed om de tanden vaker en grondiger te poetsen. Door de beugel kunnen bacteriën zich sneller ophopen wat weer voor gaatjes kan zorgen. Heeft u een beugel dan is het extra belangrijk om de tanden goed te poetsen.

Is het dragen van een beugel pijnlijk?

Het kan ook weer per persoon verschillen maar in het begin kan het wellicht wat pijnlijker zijn. De draadjes worden namelijk aangetrokken zodat de tanden de juiste kant op draaien. Dit kan voor een pijnlijk gevoel zorgen maar meestal is dit na een week al weer weg omdat de tanden dan al wat mee gedraaid zijn. U zult altijd vaker terug moeten om het draadjes weer verder aan te trekken en elke keer kan het dan iets pijnlijker zijn.

Als u er over na denkt om een beugel te nemen kunt u beter direct in actie komen.

Wanneer u bij de tandarts komt wordt er vaak geadviseerd om uw tanden goed schoon te maken door gebruik van een rager, vlosdraad of een tandenstoker. Er zijn dus echter 3 verschillende opties om uw tanden schoon te houden. Maakt dit nog verschil en waarvoor moet u dan kiezen?

Waarom ragers, flosdraad of stokers gebruiken?

Een tandarts zal vaak adviseren om een van deze dingen te gebruiken om de tanden goed schoon te houden. Het is namelijk zo dat 40% van het tandplak tussen de tanden zit waar een tandenborstel onmogelijk bij kan komen. De rest van het tandplak kunt u goed bij houden door uw tanden te poetsen maar bij de rest zult u anders nooit bij komen. Heeft u een gaatje, dan zal dit in de meeste gevallen ook tussen de tanden zitten.

Wat is het verschil tussen de 3?

Het belangrijkste is eigenlijk om te kijken naar de ruimte die u tussen uw tanden heeft. De een heeft wellicht bijna geen ruimte terwijl het bij een andere veel ruimer is. Zo kunt u te tandenstoker gebruiken wanneer u veel ruimte er tussen heeft en het vlosdraad bij weinig ruimte. Het gebruik van vlosdraad wordt in de meeste gevallen afgeraden. Ze hebben een andere manier van gebruiken en het is met het vlosdraad wat lastiger om het tandplak goed te verwijderen. Krijgt u er toch een rager tussen dan kunt u deze beter gebruiken.

De beste optie is de rager

Terwijl er 3 opties zijn zal in de meeste gevallen de rager het beste zijn werk doen. Het vlosdraad is wat lastiger in gebruik en het lukt vaak niet om op de juiste plekken te komen. De tandenstoker is dan weer zo recht en minder buigzaam waardoor niet alle plekjes geraakt kunnen worden. Het grote voordeel van de ragers is dat deze mee beweegt en zich aanpast aan uw gebit. Er zijn hiervoor ook verschillende diktes te krijgen dus voor kleine ruimtes tussen de tanden tot brede ragers voor bij de kiezen.

De volgende keer zult u minder last hebben van gaatjes bij de tandarts.

Wilt u graag een stralende witte lach hebben? Het is natuurlijk belangrijk om uw tanden tweemaal daags te poetsen maar er zijn ook andere dingen waardoor ze nog witter en schoner zullen worden. Ik heb een aantal tips voor u op een rijtje gezet zodat u langer mooie witte tanden heeft.

Bakpoeder

In de meeste tandpasta zit al bakpoeder verwerkt. Het is namelijk een natuurlijke witmaker voor mooie tanden. Wanneer u graag wittere tanden zou willen kunt u uw tanden ook poetsen met enkel bakpoeder en een beetje water. U zult na een aantal keer merken dat de tanden een stuk lichter zijn.

Eet aardbeien en appels

In appels maar ook aardbeien zit appelzuur dat de tanden op een natuurlijke manier witter maakt. Houd dit echter niet te veel tegen uw tanden aan want door de suikers kan het glazuur weer beschadigen. Door ze gewoon te eten zult u al snel een mooi wit gebit hebben.

Vermeid koffie, balsamico en rode wijn

Er zijn een aantal producten waardoor er juist wat vlekjes kunnen ontstaan op uw tanden. De donkere kleur van koffie en balsamicoazijn maken uw tanden alleen maar grauwer terwijl dit niet de bedoeling is. Hetzelfde geldt voor rode wijn zelf uit de kleren is het er lastig uit te krijgen.

Je bent wat je eet

Hoe meer weet voedsel u eet hoe witter de tanden. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan rijst, vis of kip, doordat ze een lichte kleur hebben kunnen ze de kleur van de tanden niet aan tasten. Veel kleur in eten kunt u daardoor beter mijden bijvoorbeeld bieten of wortels.

Zout water

Dit is niet bepaald lekker maar het werkt wel. Door met lauw zout water te spoelen verwijderd u te bacteriën in uw mond en bevorderd het de witte kleur van uw tanden. Zorg dat het zout opgelost is in het warme water en laat het door de mond spoelen.

Knapperig eten

Het beste is natuurlijk om vaak uw tanden te poetsen maar wanneer dit niet kan kunt u de maaltijd afsluiten met iets knapperig. Door bijvoorbeeld een appel, selderij, komkommer of popcorn te eten worden de tanden geschuurd en bacteriën verwijderd. Sluit dus eens af met een komkommersalade of kies in de avond voor popcorn in plaatst van chips.

Houd uw tanden mooi wit en sterk!

Als u last heeft van een slechte adem kan dit soms erg vervelend zijn. Naast het feit dat andere mensen het ruiken kan het ook schaamte met zich meebrengen. Wellicht houdt u uw hand voor uw mond als u met iemand praat of houdt u meer afstand dan normaal. Er zijn echter een paar tipt die kunnen helpen om van een slechte adem af te komen.

Wat veroorzaakt een slechte adem?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat de slechte adem veroorzaakt. Dan kunt u ook iets doen om dit tegen te gaan en zult u minder last hebben van nare luchtjes.

 • Slechte mondhygiëne
 • Ontsteking in de mond (mondslijmvliesontsteking of tandvleesontsteking)
 • Roken
 • Alcoholgebruik
 • Regelmatig gebruik van knoflook, uien of sommige specerijen
 • Volgen van een streng dieet

Wat kunt u doen om een slechte adem tegen te gaan?

Afhankelijk van waar uw slechte adem vandaan komt kunt u wat dingen doen om het te verbeteren. Zorg daarbij voor een goede mondhygiëne en poets regelmatig uw tanden. Het gebruiken van een elektrische tandenborstel kan daarbij helpen. Door regelmatig te poetsen en uw gebit te onderhouden zullen er ook minder snel ontstekingen optreden wat nare luchtjes kan voorkomen. Als u een regelmatige drinker bent en veel rookt is het verstandig om deze dingen ook wat te minderen ze zorgen namelijk ook voor bacteriën in uw mond wat de nare luchtjes veroorzaakt. Let ook op wat u eet, door een dieet of doordat u gewoon veel knoflook eet kan dit invloed hebben op uw adem.

Huismiddeltjes die u kunnen helpen bij een slechte adem

U zult standaard wel een aantal middelen thuis hebben liggen die uw slechte adem kunnen verhelpen. Er zijn een aantal trucjes die u eens uit kunt proberen.

 • Groene en zwarte thee
  De thee bestrijd bacteriën die de slechte geur in uw mond veroorzaakt. Door ’s ochtends thee te drinken zult u ook later op de dag hier nog profijt van hebben.
 • Water
  Door water wordt uw mond gehydrateerd en dit helpt ook bij de aanmaak van speeksel. Door voldoende water te drinken zult u bacteriën en etensresten in uw mond wegspoelen.
 • Appelazijn
  Het heeft een desinfecterende werking. Door één keer per dag appelazijn met water te spoelen in uw mond zullen de bacteriën verdwijnen
 • Citrusvruchten
  Door het citroenzuur dat in citrusvruchten zit wordt de speekselproductie gestimuleerd. De micro-organismen die slechte mondgeur veroorzaken worden daardoor geëlimineerd.
 • Avocado’s
  Door het eten van avocado’s worden schadelijke bacteriën in uw maag gedood. Het helpt het verteringsproces en verminderd de kans op een slechte adem.
 • Baking soda
  Door een klein beetje baking soda op uw tandenborstel te doen zal de zuurgraad in uw mond veranderen. Het zorgt ervoor dat het voor bacteriën een ongunstige omgeving wordt waardoor ze zullen verdwijnen.

Houd uw mond en uw adem gezond en fris!

Pin It