Rubriek

Gebit

Rubriek

Als u naar de tandarts gaat kan het zijn dat u naar de mondhygiënist wordt gestuurd. Vaak weten we niet eens wat een mondhygiënist doet maar omdat we een gezond gebit willen behouden gaan we toch. Wat wordt er precies gedaan en waarom is het belangrijk om hier toch naar toe te gaan?

Heeft u last van bloedend tandvlees?

Als u uw tanden poetst of een tandenstokers gebruikt kan het zijn dat uw tandvlees gaat bloeden. Het kan dan zijn dat het tandvlees ontstoken is of dat de conditie hiervan gewoon niet goed is. Wanneer u naar de mondhygiënist gaat dan zal uw tandvlees conditie sterk verbeteren. Vaak krijgt u ook handige tips mee hoe u dit thuis kunt verbeteren.

Het verwijderen van tandplak en tandsteen

Tandplak en tandsteen kunnen veel schade veroorzaken aan uw tanden en tandvlees. U kunt dit niet zelf weg halen maar u kunt het wel voorkomen. Door naar de mondhygiënist te gaan zal het tandplak of tandsteen verwijderd worden en wellicht is er nog een extra bezoekje nodig om dit beter te behandelen.

Stralende lach door mondhygiënist

Bent u zelf niet helemaal tevreden met hoe uw gebit er uit ziet? U kunt dan ook zelf een afspraak maken bij de mondhygiënist om bijvoorbeeld uw gele gebit witter te maken. het kan ook zijn dat u een polijstvulling wilt hebben zodat uw tanden weer glas worden. Een gezonder gebit ziet er ook altijd mooier uit dus het zal uw gebit dan ook langer mooi houden.

Sla uw bezoekje aan de mondhygiënist dus niet over maar zorg dat u een stralende lag blijft houden.

Een goede mondverzorging is enorm belangrijk voor de waarde van uw eigen leven. Uw mond is een van de belangrijkste middelen wat u definieert als mens zijnde. U communiceert, hebt lief en neemt voeding in en ademt in en uit. Uw mond is er heel uw leven lang, dus zorg er dan even goed voor als de rest van uw lichaam.

Welke mondproblemen ontstaan bij een slechte mondverzorging?

Tandplak is een van de grootste vijanden van de mond. Het lijkt heel onschuldig, tot het zich omzet tot tandbederf. In tandplak is namelijk een hoog gehalte aan bacteriën aanwezig. Hierdoor kan tandbederf, ofwel een gaatje ontstaan. De zenuwen en bloedvaten in uw gebit kunnen ook getroffen worden door gaatjes.

Niet alleen de staat van uw tanden gaat er flink op achteruit, ook uw gehele mond is de klos! Een grote aanwezigheid van tandplak, kan ervoor zorgen dat u ontstoken tandvlees krijgt. Dit kan omslaan naar ernstig ontstoken tandvlees. Hierdoor is de kans aanwezig dat uw gebit stukje bij beetje loslaat. Verder zijn een droge mond en een slechte adem ook niet uitgesloten. Dit zijn situaties die u natuurlijk het liefst tegengaat.

Welke mondproblemen ontstaan bij een slechte mondverzorging

Interdentale ragers zijn de nieuwe norm voor een verbeterde mondverzorging

Mondproblemen zijn beter te voorkomen door de juiste tools te gebruiken. Een van de belangrijkste tools is zonder twijfel een interdentale rager. Een interdentale rager is een klein borsteltje die u tussen de pockets van de tanden plaatst. Door de rager tussen de pockets te bewegen, haalt u tandplak en etensresten effectief weg.

Interprox ragers voor alle interdentale ruimtes

We verdelen het gebit in twee gedeeltes wanneer het gaat om interdentale reiniging. De voorzijde van het gebit en de achterste kiezen. Beide gebieden kunt u het beste dagelijks reinigen met Interprox ragers. Interprox heeft speciaal hiervoor ragers ontwikkeld, namelijk de Interprox Plus rager en de Interprox Premium rager.

Interprox Plus rager

De Interprox Plus rager is een interdentale rager met een hoek van 90 graden. Doordat de Interprox rager een hoek heeft, kunt u de achterste kiezen een stuk makkelijker ontdoen van tandplak en etensresten.

Interprox Premium rager

De Interprox Premium rager is een Interprox rager met een korte handgreep en een recht borsteltje. Doordat de rager compleet recht is, is hij gemakkelijk te gebruiken aan de voorzijde van het gebit.

Wilt u een volledig geslaagde mondverzorging? Maak dan gebruik van beide soorten Interprox ragers. Zo weet u zeker dat alle oppervlakken in de mond ontdaan heeft van tandplak.

Veel mensen krijgen een beugel wanneer ze jong zijn en nog op school zitten. Zo hebben ze wanneer ze ouder zijn een prachtig strak gebit. wellicht heeft u vroeger besloten om geen beugel te nemen maar zijn de tanden daarna nog schuiner gaan staan. Misschien schaamt u zich nu voor uw lach en houdt u uw hand voor uw mond wanneer u praat. Een beugel kan dan toch zorgen voor meer zelf vertrouwen al helemaal wanneer de beugel er weer uit is en u een strak gebit heeft.

Waarom is het nu het juiste moment?

Sommige mensen vinden het nemen van een beugel wat ongemakkelijk en voelen zich er niet altijd prettig bij. Mensen gaan toch kijken en vrienden en familie moeten er toch aan wennen om u met een beugel te zien. Het grote voordeel op het moment is dat er in de winkels en openbare ruimtes mondkapjes gedragen moet worden. In de lokale supermarkt of ergens anders in de buurt zullen mensen de beugel dus niet zien en zult u zich wellicht wat makkelijk op uw gemak voelen.

Hoe lang moet u deze beugel dragen?

Het is erg afhankelijk van hoe scheef uw tanden staan en hoe de gezondheid in uw mond is. Gemiddeld zijn mensen negen tot achttien maanden bezig met een beugel. In sommige gevallen zou het ook iets sneller kunnen als het bijvoorbeeld gaat om maar 1 tand die erg scheef staat. Bij het zetten en aanpassen van de beugel zijn orthodontisten er vaak iets langer mee bezig omdat een volwassen gebit toch iets ingewikkelder is als bij kinderen.

Welk eten kunt u beter mijden als u een beugel heeft?

Bij een beugel kunt u de meeste dingen wel gewoon blijven eten alleen soms is het iets minder handig. Zo is het beter om plakkerige dingen te vermijden ze blijven vaak aan de beugel hangen en zijn lastig weg te halen. Denk daarbij aan toffee, ontbijtkoek of andere plakkerige snoepjes. Het is ook beter om niet al te harde dingen te eten. Harde snoepjes of rouwe wortel of appel kunt u ook beter even overslaan. Door dat ze hard zijn en het gebit veel kracht moet zetten kan het zijn dat de beugel daardoor kapot gaat. Het is bij een beugel ook goed om de tanden vaker en grondiger te poetsen. Door de beugel kunnen bacteriën zich sneller ophopen wat weer voor gaatjes kan zorgen. Heeft u een beugel dan is het extra belangrijk om de tanden goed te poetsen.

Is het dragen van een beugel pijnlijk?

Het kan ook weer per persoon verschillen maar in het begin kan het wellicht wat pijnlijker zijn. De draadjes worden namelijk aangetrokken zodat de tanden de juiste kant op draaien. Dit kan voor een pijnlijk gevoel zorgen maar meestal is dit na een week al weer weg omdat de tanden dan al wat mee gedraaid zijn. U zult altijd vaker terug moeten om het draadjes weer verder aan te trekken en elke keer kan het dan iets pijnlijker zijn.

Als u er over na denkt om een beugel te nemen kunt u beter direct in actie komen.

Wanneer u bij de tandarts komt wordt er vaak geadviseerd om uw tanden goed schoon te maken door gebruik van een rager, vlosdraad of een tandenstoker. Er zijn dus echter 3 verschillende opties om uw tanden schoon te houden. Maakt dit nog verschil en waarvoor moet u dan kiezen?

Waarom ragers, flosdraad of stokers gebruiken?

Een tandarts zal vaak adviseren om een van deze dingen te gebruiken om de tanden goed schoon te houden. Het is namelijk zo dat 40% van het tandplak tussen de tanden zit waar een tandenborstel onmogelijk bij kan komen. De rest van het tandplak kunt u goed bij houden door uw tanden te poetsen maar bij de rest zult u anders nooit bij komen. Heeft u een gaatje, dan zal dit in de meeste gevallen ook tussen de tanden zitten.

Wat is het verschil tussen de 3?

Het belangrijkste is eigenlijk om te kijken naar de ruimte die u tussen uw tanden heeft. De een heeft wellicht bijna geen ruimte terwijl het bij een andere veel ruimer is. Zo kunt u te tandenstoker gebruiken wanneer u veel ruimte er tussen heeft en het vlosdraad bij weinig ruimte. Het gebruik van vlosdraad wordt in de meeste gevallen afgeraden. Ze hebben een andere manier van gebruiken en het is met het vlosdraad wat lastiger om het tandplak goed te verwijderen. Krijgt u er toch een rager tussen dan kunt u deze beter gebruiken.

De beste optie is de rager

Terwijl er 3 opties zijn zal in de meeste gevallen de rager het beste zijn werk doen. Het vlosdraad is wat lastiger in gebruik en het lukt vaak niet om op de juiste plekken te komen. De tandenstoker is dan weer zo recht en minder buigzaam waardoor niet alle plekjes geraakt kunnen worden. Het grote voordeel van de ragers is dat deze mee beweegt en zich aanpast aan uw gebit. Er zijn hiervoor ook verschillende diktes te krijgen dus voor kleine ruimtes tussen de tanden tot brede ragers voor bij de kiezen.

De volgende keer zult u minder last hebben van gaatjes bij de tandarts.

Wilt u graag een stralende witte lach hebben? Het is natuurlijk belangrijk om uw tanden tweemaal daags te poetsen maar er zijn ook andere dingen waardoor ze nog witter en schoner zullen worden. Ik heb een aantal tips voor u op een rijtje gezet zodat u langer mooie witte tanden heeft.

Bakpoeder

In de meeste tandpasta zit al bakpoeder verwerkt. Het is namelijk een natuurlijke witmaker voor mooie tanden. Wanneer u graag wittere tanden zou willen kunt u uw tanden ook poetsen met enkel bakpoeder en een beetje water. U zult na een aantal keer merken dat de tanden een stuk lichter zijn.

Eet aardbeien en appels

In appels maar ook aardbeien zit appelzuur dat de tanden op een natuurlijke manier witter maakt. Houd dit echter niet te veel tegen uw tanden aan want door de suikers kan het glazuur weer beschadigen. Door ze gewoon te eten zult u al snel een mooi wit gebit hebben.

Vermeid koffie, balsamico en rode wijn

Er zijn een aantal producten waardoor er juist wat vlekjes kunnen ontstaan op uw tanden. De donkere kleur van koffie en balsamicoazijn maken uw tanden alleen maar grauwer terwijl dit niet de bedoeling is. Hetzelfde geldt voor rode wijn zelf uit de kleren is het er lastig uit te krijgen.

Je bent wat je eet

Hoe meer weet voedsel u eet hoe witter de tanden. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan rijst, vis of kip, doordat ze een lichte kleur hebben kunnen ze de kleur van de tanden niet aan tasten. Veel kleur in eten kunt u daardoor beter mijden bijvoorbeeld bieten of wortels.

Zout water

Dit is niet bepaald lekker maar het werkt wel. Door met lauw zout water te spoelen verwijderd u te bacteriën in uw mond en bevorderd het de witte kleur van uw tanden. Zorg dat het zout opgelost is in het warme water en laat het door de mond spoelen.

Knapperig eten

Het beste is natuurlijk om vaak uw tanden te poetsen maar wanneer dit niet kan kunt u de maaltijd afsluiten met iets knapperig. Door bijvoorbeeld een appel, selderij, komkommer of popcorn te eten worden de tanden geschuurd en bacteriën verwijderd. Sluit dus eens af met een komkommersalade of kies in de avond voor popcorn in plaatst van chips.

Houd uw tanden mooi wit en sterk!

Als u last heeft van een slechte adem kan dit soms erg vervelend zijn. Naast het feit dat andere mensen het ruiken kan het ook schaamte met zich meebrengen. Wellicht houdt u uw hand voor uw mond als u met iemand praat of houdt u meer afstand dan normaal. Er zijn echter een paar tipt die kunnen helpen om van een slechte adem af te komen.

Wat veroorzaakt een slechte adem?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat de slechte adem veroorzaakt. Dan kunt u ook iets doen om dit tegen te gaan en zult u minder last hebben van nare luchtjes.

 • Slechte mondhygiëne
 • Ontsteking in de mond (mondslijmvliesontsteking of tandvleesontsteking)
 • Roken
 • Alcoholgebruik
 • Regelmatig gebruik van knoflook, uien of sommige specerijen
 • Volgen van een streng dieet

Wat kunt u doen om een slechte adem tegen te gaan?

Afhankelijk van waar uw slechte adem vandaan komt kunt u wat dingen doen om het te verbeteren. Zorg daarbij voor een goede mondhygiëne en poets regelmatig uw tanden. Het gebruiken van een elektrische tandenborstel kan daarbij helpen. Door regelmatig te poetsen en uw gebit te onderhouden zullen er ook minder snel ontstekingen optreden wat nare luchtjes kan voorkomen. Als u een regelmatige drinker bent en veel rookt is het verstandig om deze dingen ook wat te minderen ze zorgen namelijk ook voor bacteriën in uw mond wat de nare luchtjes veroorzaakt. Let ook op wat u eet, door een dieet of doordat u gewoon veel knoflook eet kan dit invloed hebben op uw adem.

Huismiddeltjes die u kunnen helpen bij een slechte adem

U zult standaard wel een aantal middelen thuis hebben liggen die uw slechte adem kunnen verhelpen. Er zijn een aantal trucjes die u eens uit kunt proberen.

 • Groene en zwarte thee
  De thee bestrijd bacteriën die de slechte geur in uw mond veroorzaakt. Door ’s ochtends thee te drinken zult u ook later op de dag hier nog profijt van hebben.
 • Water
  Door water wordt uw mond gehydrateerd en dit helpt ook bij de aanmaak van speeksel. Door voldoende water te drinken zult u bacteriën en etensresten in uw mond wegspoelen.
 • Appelazijn
  Het heeft een desinfecterende werking. Door één keer per dag appelazijn met water te spoelen in uw mond zullen de bacteriën verdwijnen
 • Citrusvruchten
  Door het citroenzuur dat in citrusvruchten zit wordt de speekselproductie gestimuleerd. De micro-organismen die slechte mondgeur veroorzaken worden daardoor geëlimineerd.
 • Avocado’s
  Door het eten van avocado’s worden schadelijke bacteriën in uw maag gedood. Het helpt het verteringsproces en verminderd de kans op een slechte adem.
 • Baking soda
  Door een klein beetje baking soda op uw tandenborstel te doen zal de zuurgraad in uw mond veranderen. Het zorgt ervoor dat het voor bacteriën een ongunstige omgeving wordt waardoor ze zullen verdwijnen.

Houd uw mond en uw adem gezond en fris!

Naar de tandarts tijdens de Corona crisis?

Heeft u binnenkort een tandartscontrole op de planning staan of moet u een gaatje laten vullen? Er zijn allemaal voorwaarde rondom het corona virus maar is een bezoek aan de tandarts nog wel toegestaan? Misschien heeft u er zelf al aan gedacht om de afspraak te verzetten, dit is zeker een goed idee.

Alleen spoedgevallen

Er moet in het dagelijkse leven de afstand van 1,5 meter gehanteerd worden, dit is bij de tandarts niet mogelijk. Contactberoepen mogen tot 6 april niet uitgeoefend worden, wegens maatschappelijke reden is er besloten dat zij allen mogelijk handelen bij spoedeisende klachten.
Bij een controle wordt er dan ook contact op genomen om deze afspraak te verzetten.

Waarmee mag je wel naar de tandarts?

Onder een spoedgeval verstaan ze het last krijgen van plotselinge pijn of zwellingen of als je door een ongeval een tand breekt of verliest. Als je vulling los zit of als er een stuk tand afbreekt is dit natuurlijk erg vervelend. Het is helaas geen spoedgeval maar er kan uiteraard met de tandarts overlegd worden wat u het beste kunt doen.

Bron: Allesoverhetgebit

Of het nu door genen of angst voor de tandarts komt: niet iedereen is gezegend met een gezonde mond. Gelukkig weet een specialist met haast elk gebit wel raad. Dus waar je ook mee worstelt, met een passende zorgverzekering is een flitsende glimlach betaalbaar en binnen handbereik.

Gaatje of ontsteking

Voor één of meerdere gaatjes kun je meestal bij je tandarts terecht. Vaak wordt het probleem verholpen door de bacteriën uit de gaatjes te boren. Dat voorkomt ook verdere complicaties. Bij ontstoken tandvlees kan de tandarts je tips geven voor het onderhouden, poetsen en verzorgen van je tanden.

Tip: Tandheelkundige zorg wordt bijna nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Sluit daarom tijdig een passende tandverzekering af zodat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan en met een gerust hart de tandartspraktijk binnenwandelt.

Ontbrekende tand(en)

Als je een rottende tand of kies hebt of als de zenuw ernstig ontstoken is, moet deze meestal getrokken worden om te voorkomen dat de hele mondgezondheid eronder lijdt. Een tandtechnicus vervangt de ontbrekende tanden door kronen, bruggen of een andere soort implantaten. Doordat de kleur en vorm van de implantaten goed aansluit op de rest van je tanden, zie of voel je het verschil nauwelijks.

 Tandbeschadiging en -verkleuring

Bij een gebroken, beschadigde of ernstig verkleurde tand kunnen facings en kronen een uitkomst bieden. De tandarts schuift de facing als een soort ‘kapje’ over de tand. Voor kiezen worden kronen gebruikt. In bepaalde gevallen van tandverkleuring kan de tandarts voorstellen om met een professionele bleekbehandeling de tanden meerdere tinten op te lichten.

Tips voor een gezonder gebit

Tips voor een gezonder gebit

Smoor gebitsproblemen in de kiem met de volgende tips:

 Poets je tanden twee keer per dag en het liefst elektrisch. Doe dit aandachtig en twee minuten lang.

 • Gebruik tandpasta met fluoride om gaatjes te voorkomen.
 • Gebruik ook dagelijks tandenstokers of ragers om de ruimte tussen je tanden te reinigen.
 • Bloedend tandvlees? Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies en poetsinstructies.
 • Ga tweemaal per jaar op controle bij de tandarts en mondhygiënist – ook als je geen klachten hebt. Zo ben je er op tijd bij in het geval van gaatjes, ontstoken tandvlees of andere beginnende gebitsproblemen en kunnen grote ingrepen worden voorkomen.
 • Voorkom tandverkleuring door – waar mogelijk – rode wijn, koffie, thee en sigaretten te laten staan.

 

We willen allemaal wel zo’n woest aantrekkelijke, stralende witte glimlach. Tanden zijn helaas erg gevoelig voor invloeden van buitenaf, dus liggen gele tanden snel op de loer. Wil jij wittere tanden in 2020? Met deze 7 tips gaat dat lukken.

1.Stop met roken

Een nieuw jaar markeert goede voornemens, waar stoppen met roken er vaak een van is. Laat dat nu net een van de slechtste dingen voor je gebit zijn. De nicotine en andere slechte stoffen zorgen ervoor dat je tanden verkleuren. Het kan niet alleen voor gele of bruine tanden zorgen, maar ook bijvoorbeeld ontstekingen en mondkanker veroorzaken. Hoe langer je rookt, hoe meer je tanden verkleuren. Stoppen met roken heeft nog tig andere voordelen, dus misschien is dit wel een mooi moment om er een punt achter te zetten.

2.Goed poetsen

Het ligt voor de hand, maar goed poetsen is essentieel voor wittere tanden. Poets het liefst twee à drie keer per dag, vaker is niet nodig (en kan zelfs slecht zijn). Zorg ervoor dat elke poetsbeurt minstens twee minuten duurt, alleen dan kun je je tanden echt goed schoonmaken. Let op: poets nooit meteen na het eten, want dan heb je kans dat je de beschermlaag van je tanden wegpoetst. Wacht altijd minstens een uur.

Het is niet alleen belangrijk hoe vaak en hoe lang je poetst, maar ook hoe. Met een elektrische tandenborstel heb je meteen de goede poetsbeweging te pakken. Bovendien komt het op plekken waar een normale tandenborstel niet komt en verklein je de kans op te hard poetsen. Een elektrische tandenborstel is misschien iets duurder dan de normale variant, maar het is het geld absoluut waard. Naast je tanden moet je ook altijd je tong mee poetsen, want daar zijn de meeste bacteriën te vinden. Poets zowel vooraan als achter op de tong. Hier bestaan speciale tongschrapers voor, maar een tandenborstel voldoet ook prima.

3.Gebruik flosdraad en/of tandenstokers

Hoe goed je ook poetst, je hebt altijd kans dat er restjes tussen je tanden blijven zitten. Door te flossen kom je bij plekken waar een tandenborstel niet bij kan. Gebruik daarvoor flosdraad en/of tandenstokers. Probeer er een gewoonte van te maken om dit dagelijks te doen, het liefst ’s avonds na het tanden poetsen.

4.Ga regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist

Sla jij een tandartsbezoek ook regelmatig over? Het is misschien niet altijd even plezierig en het kan soms onnodig lijken, maar het is echt het beste voor je tanden om elk halfjaar naar de tandarts te gaan. De kans op problemen wordt zo veel kleiner. De tandarts controleert je gebit én maakt het grondig schoon, zodat je tanden en tandvlees gezond blijven.

Ga daarnaast ook regelmatig naar de mondhygiënist om je te wapenen tegen tandplak en tandsteen. Een mondhygiënist kan je bovendien adviseren op het gebied van wittere tanden.

5.Let op wat je eet en drinkt

Als je wittere tanden wilt, kun je je voedingspatroon hierop aanpassen. En dan gaat het vooral om dingen laten staan. Koffie, rode wijn, frisdrank en snoepgoed zorgen er allemaal voor dat je tanden verkleuren. Wil je toch graag frisdrank drinken? Gebruik dan een rietje.

Gelukkig bestaat er ook voeding die je tanden witter maakt. Voor een stralende witte glimlach eet je knapperige groenten, aardbeien, appels, kaas, noten melk of yoghurt. Als je graag thee drinkt, kies dan voor groene thee en laat de suikerklontjes staan.

6.Drink water na iedere maaltijd

Heb je toch gezondigd en genoten van een van de eerdere genoemde ‘verboden’ etens- of drinkwaren? Drink dan een glaasje water. Het is sowieso goed om na elke maaltijd water te drinken. Zo spoel je de etensresten weg, waardoor er minder bacteriën in je mond blijven zitten en je tanden minder snel worden aangetast. Een glaasje water is bovendien voor je algemene gezondheid altijd een goed idee.

7.Laat je tanden bleken

Als je denkt dat er echt geen hoop meer is om op natuurlijke wijze wittere tanden te krijgen, kun je je tanden laten bleken. Het resultaat blijf je zo’n twee jaar zien, afhankelijk van wat je eet, drinkt en of je rookt.

Je kunt zowel thuis aan de slag gaan met een tandenbleekset of het bleken door de tandarts of een specialist laten doen. Laat je vooraf goed informeren, want sommige bleekbehandelingen beschadigen je tanden juist.

Vraag jij jezelf af wat de beste manier is om je gebit te verzorgen? Het antwoord is heel simpel. Ga voor het gemak van het tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel.

Van een tandenborstel wordt snel gedacht, dat hij simpelweg de vuiltjes van het gebit verwijderd. Na een poetsbeurt hou je natuurlijk een lekker frisse smaak over. Een elektrische tandenborstel doet veel meer dan dat!

Voorkom gebits-of tandvleesproblemen met een elektrische tandenborstel

Iedereen is wel een beetje eigenwijs. In sommige situaties is dit niet erg. Wanneer het over de gezondheid van de mond gaat, kun je maar beter luisteren naar de professionals. Je tandarts zal het vast weleens gezegd hebben: ’Poets twee keer per dag, minimaal twee minuten lang met een elektrische tandenborstel.’’

Negeer de goede adviezen niet. Het gaat hier niet om een verkoperspraatje. In vele opzichten voorkom je een hoop problemen. Hou je tandartsbezoek bij een controle of wat tandsteen dat verwijderd wordt. Ga de grote ingrepen uit de weg. Simpelweg door dagelijks elektrisch tanden te poetsen.

Soorten problemen ontstaan door slecht tandenpoetsen

Wanneer wij het over gebits-of tandvleesproblemen hebben, komen er redelijk wat voorwerpen voorbij. Door je tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel kan dit makkelijk voorkomen worden. Hieronder enkele voorbeelden:

 1. Cariës – goed kunnen bereiken van de ruimtes tussen de kiezen en tanden
 2. Tandplak – verwijderen van nieuwe en oude vuiligheden
 3. Tandsteen – wegpoetsen van tandplak, zo kan tandsteen ook niet ontstaan
 4. Gingivitis – veroorzaakt door bacteriën in tandplak

Poetskracht voor o.a. tandplakverwijdering

Er zijn verschillende manieren om tandplak te verwijderen. Een elektrische tandenborstel is hiervoor de perfecte tool. Dit komt door de poetskracht die de motor heeft. Het gaat om de pulsaties, oscillaties en rotaties.

Een sonische tandenborstel heeft een lange opzetborstel en trilt en poetst tandplak weg in een zijwaartse beweging. Dit noemen we pulsaties. Een roterende-oscillerende tandenborstel heeft (vaak) een ronde opzetborstel. De borstelharen draaien alle kanten op in een ronde beweging.

Je kunt het eigenlijk zo zien: een handtandenborstel kan het werk niet doen,

dat een elektrische tandenborstel doet. Het is altijd een vooruitgang voor je gebit als je kiest voor het tandenpoetsen met een elektrische borstel.

Gepaste opzetborstels voor speciale verzorging

Ieder gebit is anders. Daarom is er voor iedereen een andere mondverzorging nodig. Bij het gebruik van een elektrische tandenborstel is er heel veel keus als het gaat om opzetborstels. Iedere opzetborstel heeft ook een andere functie. Zo bestaan er opzetborstels voor de volgende soorten mondverzorging:

 • Dagelijkste tandplakverwijdering
 • Tandvleesverzorging
 • Flossen van de tanden
 • Polijsten van het gebit
 • Gevoelige tanden
 • Beugels, kronen en implantaten
 • Kinder-opzetborstel

Elektrische tandenborstel helpt je bij het beter poetsen

Een elektrische tandenborstel is een slim apparaat. Vrijwel iedere tandenborstel heeft een timer. Deze timer zorgt ervoor dat je minimaal 2 minuten poetst. Dit is de tijd die een tandarts aanraadt. Je gebit zal er een stuk meer op vooruit gaan.

Sommige elektrische tandenborstels hebben ook een Bluetooth functie. Deze functie zorgt ervoor dat er verbinding kan worden gemaakt met een smartphone. Philips Sonicare en Oral-B hebben beide een App. De App stuurt  aan tijdens het poetsen en adviseert hoe het poetsen eventueel verbeterd kan worden. De poetsgegevens worden ook opgeslagen. Handig om even terug te kijken.

Advies van dé tandenborstelexpert

Iedereen heeft weleens last van keuzestress. Het uitkiezen van een elektrische tandenborstel kan te vergelijken zijn met een supermarkt binnenlopen en 100 soortgelijke producten te zien. Jij staat dan vast ook lang voor de schappen en gaat dan alsnog navraag doen.

Neem contact op met Tandenborstel.com om de juiste elektrische tandenborstel te kiezen. Ben je niet zeker welke opzetborstels je het beste kunt gebruiken? Dan kun je hier ook zeker naar vragen. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in verschillende mondverzorgingsproducten. Jouw mondverzorging zal weer tiptop zijn!

Pin It