Rubriek

Gezonde voeding

Rubriek

Hoewel we allemaal een gezond eetpatroon willen hebben en het liefst elke dag genoeg groente en fruit tot ons willen nemen, schiet het er nog wel eens bij in en grijpen we soms naar kant-en-klaar maaltijden of gebruiken we pakjes en zakjes. Daardoor is het lastig om voldoende vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt dit aanvullen door bijvoorbeeld een multivitamine te gebruiken, maar je kunt deze belangrijke bouwstoffen ook binnenkrijgen door gebruik te maken van superfoods. De term superfood bestaat al een tijdje, maar hoor je misschien wat minder vaak dan een aantal jaar geleden. Toch zijn superfoods nog steeds populair en kan het een hele goede aanvulling of basis zijn om een gezonde levensstijl vol te houden. 

Wat zijn superfoods

Maar wat zijn superfoods dan precies? Superfoods is een term die gebruikt wordt voor een verzameling van voedingsmiddelen die rijk zijn aan een hele hoge concentratie van goede voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, enzymen, aminozuren, gezonde vetten etcetera. Superfoods zijn 100 procent natuurlijk en bevatten geen andere rare ingrediënten of toevoegingen. Het komt eigenlijk direct uit de natuur en is dus een heel puur product. Daarom is het ook zo goed om superfood toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon. 

Wat kunnen superfoods voor je betekenen?

Je kunt superfoods gemakkelijk integreren in je dagelijks leven. Je kunt poeders bijvoorbeeld door een smoothie gebruiken, je kunt er sap van maken of een lekkere fruitbowl. Verschillende soorten bessen, noten en zaden zijn lekker om bijvoorbeeld door je ontbijt te doen. Wat fruit, yoghurt, kwark of een plantaardig alternatief aangevuld met superfoods maakt een hele goede degelijke start van je dag. Omdat onze huidige voeding vaak niet meer het aantal belangrijke bouwstoffen bevat dat we nodig hebben, kunnen superfoods een goede aanvulling zijn om eventuele tekorten aan te vullen. Zonder meteen te grijpen naar allerlei verschillende vitaminepillen, waarvan je niet precies weet wat er nu precies in zit, of je tekorten proberen aan te vullen met 8 verschillende potjes, is het veel gemakkelijker om dit te doen met superfoods. Dat gezegd hebbende is het belangrijk te vermelden dat superfoods alleen nooit voldoende is tot een gezond en goed uitgebalanceerd eetpatroon. Het is altijd een aanvulling op de rest. Dat betekent dat je altijd alsnog genoeg groente, fruit, koolhydraten enzovoort moet eten om alle goede bouwstoffen binnen te krijgen om je fit en gezond te voelen. 

Welke superfoods zijn er?

De term superfood is eigenlijk een marketingterm, die bedacht is om aan te duiden dat deze producten goed zijn voor je gezondheid en een hele hoge dosis van goede stoffen bevatten. Wat dan precies onder die term superfood valt is lastig te zeggen. Producten die populair zijn onder de naam superfood zijn bijvoorbeeld gojibessen, lijnzaad. chiazaad en tarwegras. Maar er zijn ook nog minder bekende producten zoals bijvoorbeeld spirulina en chlorella. Dit zijn respectievelijk een zoutwater- en een zoetwateralg. Al zijn ze wel wat verschillend, in veel dingen lijken ze wat op elkaar en dragen ze bij aan meer energie en hebben ze een ontgiftende werking. Daarnaast zijn er andere producten waarbij je misschien niet direct aan de term superfoods denkt, maar die het wel degelijk zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gember en knoflook. Dit zijn eigenlijk hele normale, dagelijks gebruikte producten met een bijzondere werking. Wist je namelijk dat gember een ontstekingsremmende werking heeft? Het helpt ook bij maagklachten en gewichtsverlies. Daarnaast is het goed tegen misselijkheid, dus wordt het ook vaak aangeraden aan zwangere vrouwen die last hebben van (lichte) misselijkheid. Knoflook geeft je immuunsysteem een goede boost en kan zelfs je bloeddruk verlagen. Zo zijn er nog veel meer producten die gewoon heel goed voor je zijn en ook nog eens heel lekker.

Hoe kom je aan superfoods?

Veel producten zijn tegenwoordig gewoon te verkrijgen in de winkel. Denk hierbij aan de (tegenwoordig) meer algemeen bekende producten zoals gojibessen, hennep- en chiazaad en bijvoorbeeld gember, kurkuma en knoflook. Voor andere producten moet je soms iets beter zoeken in de natuurwinkel of natuurlijk online. Op het internet is gelukkig heel veel te vinden, zodat je altijd die superfood producten in huis kunt halen die je wilt. Op de website Spiruella word je geïnspireerd tot een gezonde levensstijl én kun je terecht voor allerlei soorten superfoods en natuurvoeding. Zo kun je gemakkelijk alle gezonde producten die je nodig hebt, in één keer in huis halen.

De winkels liggen er vol van. Kleine voorverpakte zakjes fruit. Ook in de kiosk, kantines en kleine to go winkeltjes zijn de zakjes fruit te vinden. We moeten met elkaar gezonder eten en een zakje fruit in plaats van een ham/kaas croissantje lijkt de beste keuze maar is dit ook zo?

Voorverpakt fruit

Een hele meloen snijden of een klein bakje voorgesneden meloen kopen? Voorgesneden fruit kopen is makkelijk, de portie is direct goed en u hoeft niet gelijk een hele meloen binnen een paar dagen op te eten. Natuurlijk is het een stukje gemakzucht maar is een voorgesneden meloen net zo gezond als een grote meloen die u zelf moet aansnijden?

Gesneden en voorverpakt fruit is minder langer houdbaar dan de grote variant met schil. Omdat het fruit al gesneden is worden stukjes appel in een luchtdichte verpakking aangeboden. Toch zal naar een tijdje ook het fruit in de luchtdichte verpakking vergaan. Zolang het fruit niet rot heeft het voorverpakte en gesneden fruit dezelfde vitamine als de grote variant. Een zakje fruit kopen is dus zeker een gezonde optie in de supermarkt. Of al die voorverpakte fruit met vele plastic verpakkingen een goede keuze is voor het milieu is een andere vraag.

Zijn voorverpakte zakjes fruit gezond?

Het antwoord op deze vraag is ja. In bijna alle gevallen bevatten de pakjes fruit net zoveel vitamine als de grote variant. U kunt uw kinderen of kleinkinderen dus met gerust had een gesneden pakje mango of meloen geven. Een dagje naar het park of de dierentuin? Snij van te voren uw fruit en neem deze mee in luchtdichte bakjes of sprint bij haast naar de supermarkt om de kant en klare zakjes in huis te halen.

Aubergines zijn super veelzijdig en hebben een vrolijke paarse kleur. Daarmee maken ze van ieder gerecht een feestje op je bord! Daarnaast is de aubergine laag in koolhydraten en calorieën en bevat het veel vitamines, mineralen en vezels. Het is daarmee de ideale groente om eens vaker toe te voegen aan je gerecht. Het past goed in een gezonde levensstijl, ook als je vegan, koolhydraatarm of glutenvrij eet!

  1. De aubergine is Koolhydraatarm

De aubergine bevat net zoals veel andere groenten weinig koolhydraten, namelijk zo’n 7,5 gram per 100 gram. Het is daarmee een perfecte toevoeging in koolhydraatarme gerechten als alternatief voor pasta (25 gram koolhydraten) en rijst (28 gram). Door aubergine te gebruiken als alternatief krijg je ook nog eens een groot deel van je dagelijkse portie groente binnen! Het gewicht van één aubergine is namelijk al gelijk aan de dagelijkse portie groente (250 gram).

  1. Aubergine is Laag in calorieën

Nu de zomer in zicht is, zetten we graag lichte maaltijden op tafel. Aubergines zijn daar een ideaal ingrediënt voor, omdat ze slechts 20 calorieën per 100 gram bevatten. Maak bijvoorbeeld een lekker gezonde salade met mozzarella, gedroogde tomaatjes en plakken gegrilde aubergine. Ideaal als bijgerecht of als maaltijdsalade op een zonnige dag

  1. Vol vitamines en mineralen

Aubergines bevatten vitamines en mineralen die belangrijk zijn om lekker in je vel te zitten. Zo bevatten ze onder andere vitamine C, magnesium, foliumzuur en mangaan. Dit laatste mineraal is bijvoorbeeld onmisbaar voor onze energiestofwisseling. Fun fact: de aubergine bevat ook veel antioxidanten, die vooral te vinden zijn in de schil. Daar heeft de aubergine z’n mooie dieppaarse kleur aan te danken!

  1. Vezelrijk

Aubergines zijn heel vezelrijk. Ze bevatten wel 12,5 gram vezels per 100 kcal! En dat is veel, want bij 3 gram vezels per 100 kcal is een product al vezelrijk te noemen. Door deze vezels ben je eerder verzadigd en hoef je ’s avonds niet meer te snacken. Ook neem je andere voedingsstoffen beter op en draagt het bij aan een gezonde darmflora. Een win-win-win situatie dus!

  1. Ideaal in glutenvrije en vegan gerechten

Eet je (graag) glutenvrij? Met aubergine maak je van veel gerechten een glutenvrije variant! Zo kun je aubergineplakken in een lasagne gebruiken in plaats van lasagnebladen, zoals in de bekende Italiaanse ovenschotel melanzane parmigiane. Ook is de aubergine heel geschikt voor op de grill, door z’n goede stevige structuur. Ideaal voor bijvoorbeeld een vega(n) barbecue!

Gezonde chocolade, bestaat dat eigenlijk wel? Dat we ervan kunnen genieten is een feit. Dat je je er beter door kunt voelen als je niet goed in je vel zit, ervaren sommigen ook. Chocolade kan endorfine los maken en je kunt er zelfs opgewonden van raken. Allemaal positieve zaken. Maar in hoeverre kunnen we er nu echt van spreken dat chocolade gezond is voor je lichaam?

Flavonoïden

De belangrijkste positieve gezondheidseffecten heeft chocolade te danken aan de antioxidanten die in cacao zitten. De belangrijkste antioxidanten in chocolade in het kader van de gezondheid zijn flavonoïden. Deze hebben een gunstig effect op het hart en de bloedvaten en kunnen helpen om diabetes te voorkomen. Je zou dus kunnen zeggen dat hoe meer cacao er in chocolade zit, hoe gezonder het is. Dat betekent dat pure chocolade in principe het gezondst is op het gebied van antioxidanten. Maar het is ook zo dat bij het verwerken van cacao tot chocolade er ook veel flavonoïden kunnen verdwijnen, dus de manier waarop de chocolade bereid is speelt een rol, net als de kwaliteit van de cacao. Wat wel met zekerheid gezegd kan worden, is dat het positieve effect van cacao niet van toepassing is op witte chocolade, omdat daar geen cacao in zit.

Rauwe chocolade versus chocoladerepen

Hoe rauwer de chocolade is, des te meer flavonoïden er in zit. Bij rauwe chocolade zijn de cacaobonen verhit op een temperatuur van maximaal 46 graden, waardoor de meeste flavonoïden in de cacao behouden blijven. Verder worden geen zaken als suikers toegevoegd aan rauw chocolade. Wanneer chocolade verwerkt wordt tot een chocoladereep, worden de cacaobonen op zeer hoge temperaturen verhit, waardoor een groot gedeelte van de flavonoïden verloren gaat. Dan worden er worden suikers en vetten toegevoegd, wat sterk bijdraagt aan het ongezonde karakter van een chocoladereep.

Rauwe chocolade versus chocoladerepen

Maar één soort gezonde chocolade

Toch is er naast rauwe chocolade maar één soort chocolade die officieel als ‘gezond’ verkocht mag worden, omdat de voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority) deze als zodanig erkend heeft. Dat gaat om chocolade genaamd Acticao (van het merk Callebaut). Dit zijn chocoladeparels die gemaakt zijn van zeer donkere chocolade. Deze chocolade bevat dan ook veel flavonoïden, waardoor het een positief effect op de bloedsomloop en de bloeddruk.

Voor chocolade geldt zonder meer dat je ervan mag genieten, maar het maar met mate tot je moet nemen. De wetenschap is het erover eens dat je het maar in kleine hoeveelheden moet eten om ongezonde effecten te vermijden. Helaas.

Ons lichaam bestaat uit maar liefst 70 tot 75% water. Wanneer dit percentage al 2% daalt kan ons lichaam hier veel overlast van krijgen en zal het lichaam uitdrogen. Door water te drinken zorgt u echter voor meer goede dingen in ons lichaam.

Goede werking van organen

Zoals gezegd bevat ons lichaam dus heel veel water. Dit zit niet alleen in ons bloed maar is ook te vinden in onze organen. Onze hart, hersenen, longen, spieren, lever en botten hebben allemaal water nodig. Wanneer u te weinig water drinkt zal de functie hiervan dus verminderen. Tijdens het sporten, werken of bij de dagelijkse dingen hebben we natuurlijk optimaal gebruik hiervan nodig.

Meer energie door water drinken

We kunnen lange tijd zonder eten maar zonder water drinken houden we dit niet lang vol. Wanneer we 2% minder water hebben kan onze energie met maar liefst 20% dalen. We hebben het ook nodig om energie op te nemen. Zo kan ons lichaam alleen voedingsstoffen opnemen als we voldoende water in ons hebben.

Goede doorbloeding

In ons bloed is natuurlijk ook een groot deel water te vinden. Hoe meer water u drink hoe soepeler het bloed door uw lichaam stroomt. Het kan zijn dat u hierdoor anders ook hoofdpijn krijgt of u zich vermoeid zult voelen. Door in de ochtend te beginnen met een aantal glazen water zult u de doorbloeding bevorderen en zult u ook sneller op gang komen.

Water ontgift

Wanneer we sporten of bewegen komen er eigenlijk gifstoffen vrij in ons lichaam. Er is water voor nodig om deze gifstoffen goed af te kunnen voeren. Hierdoor zult u minder snel spierpijn krijgen maar ook is het nog eens goed voor onze huid. Na een flinke sportsessie is water drinken dus erg belangrijk. Daarom bevelen ze dit ook aan na een massage doordat ook dan gifstoffen vrij komen uit onze spieren.

Drinkt u gemiddeld al 2 liter water op een dag?

Iedereen kent wel de fruitmand, er liggen verschillende soorten fruit op zodat u zelf kunt kiezen waar u zin in heeft. Eigenlijk is het bewaren van verschillende soorten fruit helemaal niet goed. Hoe komt dit en hoe kunt u ze dan wel bewaren?

Rijpen door Ethyleengas

Wanneer fruit aan het rijpen is komen er Ethyleengassen vrij. Het verschilt per vrucht hoe veel gas er vrijkomt en hoe rijper het fruit hoe meer gas er vrij komt. Dit gas kan er voor zorgen dat ander fruit nog sneller zal rijpen. Hierdoor is er dus meer kans op een rotte appel in de fruitschaal.

Welk fruit kan wel in de fruitmand?

Er zijn enkele fruitsoorten die wel bij elkaar in de fruitmand kunnen liggen. Dit zijn de ananas, bessen en kersen ze zijn bijna niet gevoelig voor de ethyleengassen. Deze fruitsoorten geven veel ethyleen af en zijn er ook erg vatbaar voor: appels, peren, bananen, abrikozen, kiwi’s, mango’s , pruimen, perziken en meloen. Deze fruitsoorten houdt u liever apart. Er zijn nog twee uitzonderingen hierop. Zo geven druiven en watermeloenen weinig ethyleen af maar nemen ze wel goed op. U kunt ze daardoor dus niet met ander fruit bewaren maar deze twee fruitsoorten gaan wel samen.

Gebruik Ethyleen

Waar we dus normaal ethyleen willen vermijden omdat het hierdoor sneller gaat rijpen kunt u dit ook slim gebruiken. Wilt u geen harde perzik of ananas dan kunt u ze dus ook bij elkaar neer leggen. Het fruit zal zo sneller rijpen en dus zoet en sappig zijn. Het kan ook goed werken om dit in een papieren zak te doen zo komt het fruit meer in aanraking met Ethyleen.

Sommige landen ademen wijn. Frankrijk is natuurlijk het schoolvoorbeeld, maar Italië kan zeker niet achterblijven. Want waar in Frankrijk een aantal regio’s zijn zonder noemenswaardige wijnbouw, blijft er in Italië geen regio ongemoeid. Italiaanse wijn is overal.

Van alles

Of je nu fan bent van witte wijn, rode wijn, rosé of mousserend, Italië heeft het allemaal. Uiteraard zijn er de welbekende druivenrassen als Pinot Grigio en Chardonnay, maar het land kent ook een enorm aantal inheemse druivenrassen. Ooit gehoord van druiven als Fiano, Pecorino, Falanghina, Aglianico en Nero d’Avola? Van sommige wijnen zul je de druif wellicht niet kennen, maar de wijn wel. Zo is Chianti wereldberoemd. Een rode wijn die wordt gemaakt van Sangiovese. De bubbel prosecco kennen we allemaal, maar die wordt gemaakt van de druif Glera. In de beroemde Barolo wijnen speelt Nebbiolo de hoofdrol.

Proeven

Wie Italië als wijnland wil ontdekken staat voor nogal een uitdaging, want de hoeveelheid verschillende wijnen is enorm. Het beste is dan ook om het gebied voor gebied aan te pakken. Kijk eerst naar welke wijnen er per regio te vinden zijn en begin daar.

Het noorden

Voor het noordwesten van Italië ga je op zoek naar wijnen uit Piemonte, Valle d’Aosta, Lombardije en Ligurië. Druiven die men hier veel terug kan vinden zijn: Nebbiolo, Vermentino, Barbera, Dolcetto, Arneis, Moscato en Pinot Nero.

In het noordoosten gaat het om de regio’s Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia en Veneto. Deze laatste regio staat bekend om de productie van Prosecco en de vele Pinot Grigio’s. Ook in de andere regio’s wordt Pinot Grigio verbouwd, maar ook Merlot.

Het midden

In het midden van Italië vinden we de regio’s Emilia-Romagna, Toscane, Umbrië, Le Marche, Lazio en de Abruzzen. Gebieden waar we van allerlei druivenrassen vinden. Zo is Toscane beroemd om de wijnen op basis van Sangiovese. Le Marche om de wijnen van Verdicchio. En Umbrië om de Grechetto en Trebbiano.

Het zuiden

In het warmere zuiden vinden we de beroemde regio Puglia, die bekend staat om de wijnen van Primitivo en Negroamaro. Campanië, een echte vulkanische regio, brengt bijzondere wijnen voort. Druivenrassen die daar bekend zijn, zijn Aglianico, Falanghina, Fiano en Greco Bionco.

De eilanden

Uiteraard mogen de eilanden niet overgeslagen worden. Zowel op Sicilië als op Sardinië wordt veel wijn gemaakt. Sicilië staat bekend om uitstekende wijnen van Catratto, Nero d’Avola, Grillo, Inzolia en Nerello Mascalese. Op Sardinië speelt Cannonau een grote rol. Een druif die beter bekend is onder de naam Grenache.

Voel je je allesbehalve energiek, terwijl je juist heel veel te doen hebt? Ben je niet vooruit te branden, terwijl er een deadline in je nek hijgt of een lange dag in het verschiet ligt? Dan ben je vast en zeker op zoek naar manieren om direct wat extra energie te krijgen, zodat je er weer tegenaan kunt. Goed nieuws: die zijn er. Al kun je om dit in de toekomst voorkomen beter wat wijzigingen in je levensstijl doorvoeren.

Op korte termijn: hoe kom ik hier doorheen?

Een dag die maar niet wil eindigen, of een week waarvan je weet dat hij pittig zal gaan worden? En nauwelijks energie genoeg om zelfs maar je ogen open te houden?

We hebben zo’n situatie allemaal wel eens meegemaakt. Zeker wanneer het al de zoveelste pittige dag of week op rij is, of wanneer het gewoon allemaal even tegenzit, kan het voelen alsof je niet eens energie hebt om de dag wakker door te komen, laat staan om alles wat van je verwacht wordt positief af te ronden.

Op dat soort momenten heb je behoefte aan een beetje extra energie. En snel ook. Er zijn gelukkig manieren om die te krijgen, om jezelf weer even een tijdje wakker te houden. Cafeïne is een beproefde methode. Dit stofje, dat uit de koffieplant wordt gewonnen en dus volledig natuurlijk is, zorgt voor een beetje extra energie en scherpte. Cafeïne vind je terug in koffie, maar let wel op dat je niet een cafeïnevrije variant te pakken hebt. Zorg voor een flinke verpakking gemalen koffie, en laat de machine maar pruttelen. Iedere keer als je een wegtrekkertje hebt schenk je jezelf een kopje in. Of sla een voorraad koffiepads in, dan kun je je koffie iedere keer vers zetten. Een prima manier om op de korte termijn je energietekort op te lossen! Let wel op: komt je dag langzaam ten einde, stop dan met de koffie. Anders doe je ’s nachts wellicht geen oog dicht, en wordt de volgende dag nog zwaarder.

Op de lange termijn: zorg voor balans

Wil je dit soort dagen, waarop je koffie nodig hebt om wakker te blijven, in de toekomst liever vermijden? Dan is het goed om eens naar je levensstijl te kijken. Goed en gezond eten is belangrijk, en zorgt ervoor dat je fitter bent. Eet dus voldoende groente en fruit, maar zorg ook dat je genoeg energie uit de rest van je voeding krijgt.

Let verder ook op of je wel genoeg slaap krijgt. Zo niet, ga dan eens een uurtje eerder naar bed. Slaap je onvoldoende, dan is het steeds lastiger om goed te functioneren. Met koffie kun je jezelf dan wakker houden, maar echt fit ga je je nooit voelen. Het is beter om het probleem bij de bron proberen aan te pakken, zodat je je over het algemeen wat uitgeruster en energieker gaat voelen.

Velen van ons houden wel van een glaasje sinas of cola op zijn tijd.  Het drinken van te veel frisdrank is echter niet al te best voor uw gezondheid. Maar waardoor is frisdrank nou zo slecht? En wat zijn de belangrijkste redenen om deze drankjes te vermijden?

Wat valt er onder frisdrank

Het is in eerste instantie belangrijk om te weten wat we onder frisdrank verstaan. Dit is namelijk niet alleen cola, sinas, 7-up, tonic en bitter lemon. Zo valt ook dubbeldrank, ranja, ijsthee, gevitamineerd water en sportdranken onder frisdrank. Officieel valt vruchtensap er niet onder maar hier zit net zo veel suiker in als bij frisdrank.

Meer risico op Diabetes type 2

Het drinken van dranken met veel toegevoegde suikers kan erg schadelijk zijn. Er is een verband met diabetes type 2. Wanneer u elke dag 1 of 2 glazen frisdrank drinkt dan is de kans op diabetes 20% hoger. Dit is dus een groot verschil dat we liever willen vermijden.

Frisdrank kan zorgen voor overgewicht

In dranken zitten heel veel suikers zoals we wel weten. De suikers worden om gezet in calorieën waardoor we aan kunnen komen. Per glas zitten er ongeveer 6,5 suikerklontjes. Als u dat voor 1 week uit gaat rekenen zult u zien dat dit een hele hoop suikers zijn. Wanneer u over stapt op gezonder drinken zonder veel toegevoegde suikers kan dit een hoop schelen qua gewicht.

Geen stralend gebit

De suikers kunnen ook nog eens uw tanden aantasten. Er zullen meer gaatjes ontstaan en het mooie witte beschermlaagje zal er langzaam af gaan. De tanden kunnen slecht tegen de zuren die in de drank zit waardoor u toch wat vaker naar de tandarts zult moeten.

Een glaasje frisdrank op zijn tijd moet natuurlijk blijven kunnen maar probeer het drinken van een glaasje cola af te wisselen met een gezond alternatief. Een glaasje water met bijvoorbeeld een citroentje erin kan net zo lekker zijn en vele malen gezonder voor uw lichaam.

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nieuwe kabinet dringend op om met regelgeving het aanbod van ons eten en drinken gezonder te maken. De hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in alledaagse bewerkte producten zorgt voor alarmerende cijfers en moet snel omlaag. Alleen dan kunnen kinderen in Nederland gezond opgroeien en worden mensen niet meer onnodig ziek. Onder het motto ‘Maak ons eten weer gezond’ is het ‘Team Gezonde Voeding Nu’ een petitie gestart, die wordt ondersteund door tientallen invloedrijke ambassadeurs, zoals voedingswetenschapper Jaap Seidell en de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.

Ongezonde voeding is na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak, met bijna 13.000 doden per jaar. Het nieuwe kabinet moet daarom prioriteit geven aan gezonde voeding, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting, namens de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie: “We willen regelgeving die fabrikanten verplicht de hoeveelheid suiker, zout en ongezonde vetten in producten omlaag te brengen, zodat mensen hier dagelijks minder van binnenkrijgen. Binnenkort wordt aan de onderhandelingstafel een nieuw regeerakkoord in de steigers gezet. Dit is het moment om dit ernstige probleem aan te pakken. Anders verliezen we kostbare tijd, met name voor de jeugd.”

Het is tijd voor gezonde voeding

Uit onderzoek van I & O Research blijkt dat 82% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt. De supermarkt schappen staan echter vol met ongezond eten en drinken. Veel alledaagse bewerkte producten, zoals sauzen, soepen, vleeswaren, voldoen niet aan de Schijf van Vijf en zitten – zonder dat mensen het doorhebben – vol suiker, zout en of ongezond vet. Als consument kan je bijna niet om de ongezonde producten in de schappen heen. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek.

Team Gezonde Voeding Nu

Het is tijd dat eten en drinken gezonder wordt. Dat vinden ook een aantal Nederlanders verenigd in ‘Team Gezonde Voeding Nu’. Zij zijn de petitie gestart, omdat ze dagelijks zien wat ongezonde voeding kan aanrichten. Zoals Wilfred en Lili Genee, die vanuit ‘Vullen of Voeden’ al met verschillende projecten een bewuste leefstijl stimuleren. Zij vinden het belangrijk dat er concrete oplossingen komen. Ook Anita Vreugdenhil (kinderarts maag-darm-leverziekten in Maastricht UMC+) en Petra Lammers (35 jaar, moeder van twee jonge kinderen) maken deel uit van het team.

Sinds haar moeder aan kanker overleed, is Petra een stuk bewuster bezig met voeding. “Ik merk dagelijks hoe lastig het is om gezonde keuzes kunnen maken. Toetjes voor kinderen bevatten vaak nog meer suiker dan toetjes voor volwassenen. Ik heb mij er toevallig in verdiept, maar de meeste mensen doen boodschappen vanuit gewoonte en weten onvoldoende over de hoeveelheid rotzooi die er in de supermarkt te koop is. Ik begrijp niet waarom hier niets aan gedaan wordt.” Kinderarts Anita Vreugdenhil, onderschrijft dit: “Tijdens de coronapandemie zijn veel kinderen nog meer ongezonde producten gaan gebruiken. Overgewicht neemt toe met grote gevolgen voor hun gezondheid, nu en later. Er moet echt nu iets gebeuren om dat tegen te gaan.”

Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell ondersteunt de petitie van ‘Team Gezonde Voeding Nu’ van harte: “Een minder prominente plaats van ongezond eten in onze voedselomgeving geeft meer ruimte voor een gezond voedingspatroon. Gezond eten krijgt te weinig kans in deze samenleving, omdat het niet kan concurreren met het overmatige aanbod van goedkoop en lekker maar minder gezond gemaksvoedsel.”

Een gezond voedingspatroon voor ieder kind

Op dit moment zorgt de voedselomgeving ervoor dat vrijwel niemand volledig gezond eet en drinkt. Nederland telt zo’n 350.000 kinderen die (veel) te zwaar zijn. Ongezonde voeding zorgt daarnaast ook jaarlijks voor 6 miljard euro aan zorgkosten. Als het nieuwe kabinet de voedselomgeving per direct gezonder maakt, kan ieder kind een gezond voedingspatroon ontwikkelen. Daardoor groeit een generatie op die later gezonder zal zijn.

Start petitie

De petitie ‘Maak ons eten weer gezond’ gaat woensdag 19 mei van start en kan t/m 14 juni ondertekend worden via tijdvoorgezondevoeding.nl. De petitie wordt vier weken later, op 15 juni, aan de Tweede Kamer aangeboden.

Foto: Maag Lever Darm Stichting

Pin It