Rubriek

Gezonde voeding

Rubriek

Is jouw zomervakantie ook alweer achter de rug? Het normale dagelijkse leven is weer begonnen en dat betekent dat de tas voor naar kantoor of school wordt klaargezet. Natuurlijk met een lunchtrommel erin, want een goede lunch geeft je de energie die je tijdens de werkdag nodig hebt. Hoe zorg je er nu voor dat je ’s ochtends niet te vroeg op hoeft te staan, maar toch een lunch meeneemt die wat spannender is dan twee boterhammen met kaas? Hier vind je een aantal tips om je kleurrijke lunchtrommel (of die van de kids) op een verrassende en smaakvolle manier te vullen!

1. Verwerk fruit en groente op een leuke manier

Dat fruit en groente gezond zijn weet iedereen, maar twee stuks fruit en 250 gram groente eten per dag kan soms nog best lastig zijn. Jij hebt vast weleens een bruine banaan in je tas
gevonden omdat je ‘m door de drukte op het werk vergeten was. Een goede manier om zonder moeite meer groente en fruit binnen te krijgen, is door ze te verwerken in je lunchgerechten. Maak bijvoorbeeld een lunch met wraps die deels uit groente bestaan en vul ze met hummus, komkommer en tomaat. Of maak ’s ochtends een fruitsmoothie en neem deze mee naar kantoor in een goed-afsluitbare beker. Gooi er in de blender eventueel een handje spinazie doorheen, lekker gezond en je proeft er niets van! Een andere tip is om groente en fruit voor jezelf zo aantrekkelijk mogelijk te maken, dus niet als losse stuks maar in een (fruit)salade. Pimp die salade vol sla en groente dan met je favoriete ingrediënten zoals feta, mozzarella of stukjes (vega) kip of probeer eens een panzanella salade met Looye Honingtomaten zoals hieronder. Een andere tip is om fruitspiesjes te maken met verschillende soorten fruit afgewisseld. Zo wordt gezond eten geen straf, maar een feestje!

2. Zorg voor afwisseling

Bij een verrassende lunch is afwisseling key! En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Wissel tijdens de week bijvoorbeeld af tussen volkoren crackers, maiswafels en boterhammen. Zo’n kleine verandering kan er al voor zorgen dat je lunch niet saai wordt. Ook kun je bij het beleg afwisselen met verschillende smaken om de lunch spannend te houden. Denk aan combinaties van zoet en hartig, zoals pindakaas met honing of appelstroop. Maak je boterham met kaas wat interessanter door er plakjes augurk of wat mosterd op te doen. Of maak spannende combinaties zoals pindakaas met komkommer en sriracha. Echt heel lekker!

3. Zorg voor tussendoortjes vol smaak

Een tussendoortje meenemen naar het werk is een must – het geeft je net dat beetje extra energie als je in een dipje zit. Tussendoortjes zijn er in de supermarkt in overvloed, zoals proteïne bars en fruitrepen, maar vaak bevatten deze veel suiker en/of zoetstoffen. Het is daarom veel gezonder (en leuker!) om tussendoortjes zelf te maken. Maak bijvoorbeeld zelf mueslirepen door granen en noten in de oven te roosteren. Of bak gezonde muffins zoals cupcakes met Looye Honingtomaten die je meeneemt. Maak in het weekend een hele batch, vries een groot deel in, en je hebt de komende weken een lekker tussendoortje. Dé tip bij het gebruiken van natuurlijke ingrediënten en geen suiker en zoetstoffen, is om ingrediënten te kiezen die veel smaak hebben. Pimp je rauwkost tussen de middag bijvoorbeeld met wat Looye Honingtomaten, dat zijn echte zoete smaakbommetjes. Of doe wat stukjes gedroogd fruit door je muffins, zoals abrikozen of appel. Gedroogd hebben deze fruitsoorten extra veel smaak! Wedden dat je collega’s jaloers zullen zijn op je zelfgemaakte tussendoortjes?

Credits: Looye Kwekers

De avocado is niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. In diverse gerechten, diëten en voedingsschema wordt de groente veelvuldig opgenomen. De afgelopen jaren is de populariteit van de groene vruchtgroente flink toegenomen. Waarom is een avocado zo gezond?

Vetgehalte in de avocado

Avocado is een groente die veel vet bevat. Groentes staan juist bekend om hun lage vetpercentage, de vruchtgroentes zijn hier een uitzondering op. De vruchtgroente bestaat voor 30% uit vet, voornamelijk oliezuur. Oliezuur is onverzadigd vet en dit verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Het vet in de vruchtgroenten zijn dus goede vetten omdat ze de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Maar pas op de kleine krachtpatser bevat veel vet en levert dus ook veel calorieën. Vet blijft vet dus u doet er goed aan om niet meer dan een halve avocado per dag te eten.

Veel voedingsstoffen

In een de vruchtgroente zitten veel voedingsstoffen. Zo zit een avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Kalium, magnesium, vitamine A,B1,B2,B6, C,E en foliumzuur zitten ook allemaal in de groene groente, een echte krachtpatser dus als het om vitamines gaat.

Welke avocado is rijp om te eten

Avocado’s zijn het hele jaar door te koop in de supermarkt en bij de groenteboer. Hoe weet u of de vruchtgroenterijp is? Druk licht met uw vinger rond de steelaanzet, is deze zacht dan is de avocado rijp. Wanneer u de vrucht open maakt moet deze geel/groen en lekker romig zijn. de vruchten houden niet van kou, bewaar ze niet in de koelkast maar wel op een koele en droge plek.

Dat de groene vruchtgroente een blijvertje is in het groentesap is inmiddels wel duidelijk. De groente die rijk is aan oliezuur geeft veel gezondheidsvoordelen en is daarom in veel voedingsschema’s terug te vinden. Ga niet overdrijven met het consumeren van de vrucht maar hou het bij maximaal een halve avocado per dag om optimaal te genieten van het gezondheidsvoordeel van deze heerlijke groente.

Gezond eten willen we het liefst allemaal, elke dag. Toch heb je door je drukke leven niet altijd tijd of zin om ‘s avonds nog lang in de keuken te staan. Je grijpt weer naar de ongezonde snacks of een snelle, niet hele voedzame maaltijd. Of erger nog, je bestelt maar weer een pizza of loopt even snel naar de snackbar om de hoek. Voor af en toe is dat natuurlijk prima, maar wordt dit teveel een routine dan kom je op den duur heel wat noodzakelijke voedingsstoffen tekort. Gezond eten is belangrijk voor een fit en sterk lichaam. Heb je geen privé kok in huis, dan moet je toch echt zelf aan de slag. Hoe kun je nu elke dag gezond eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan? Lees snel verder voor onze tips.

Planning is alles

Wanneer je niet teveel tijd in de keuken wilt doorbrengen dan is een goede planning alles. Maak in het weekend alvast een schema voor wat je elke dag gaat eten. Dat scheelt je heel wat kopzorgen doordeweeks, je hoeft dan niet elke dag opnieuw te bedenken wat je moet gaan klaarmaken. In het weekend kun je vaak nog wel de tijd vrijmaken om even in de keuken te staan. Je hebt dan niet een lange werkdag achter de rug. Bereid daarom het eten alvast voor, zover dat kan of kook meerdere porties van een gerecht (dat kost meestal niet meer tijd). Porties die je over hebt stop je in bakjes in de vriezer. Bijkomend voordeel van het van tevoren klaar maken van je maaltijden is dat je ook nog eens minder eten weggooit. Je bepaalt namelijk heel nauwkeurig wat je de komende dagen gaat eten en maakt zo nooit te veel klaar. 

Doe weekboodschappen

Bespaar jezelf veel tijd doordeweeks en doe je boodschappen in één keer. Kies een vast moment in de week, dit hoeft natuurlijk niet persé in het weekend te zijn en haal alles in huis wat je nodig hebt. Voor verse producten zoals fruit en groente kom je dan een paar dagen laten nog een keer terug, zodat ze ook vers blijven.

Ga voor snel en simpel

Is het je niet gelukt weekboodschappen te doen of je maaltijden voor te bereiden in het weekend? Zorg er dan voor dat je altijd gezonde basisproducten in huis hebt zoals volkoren pasta en couscous,  zilvervliesrijst, (zoete) aardappels en bijvoorbeeld tofu. In de vriezer kun je zakken groente kwijt. In de voorraadkast nog wat flessen tomatensaus en je hebt altijd een basis in huis om een gezonde maaltijd in elkaar te flansen. Het hoeft niet een hoogstaand driegangenmenu te zijn, als je maar voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt en de maaltijd lekker vullend is. 

Laat je maaltijden bezorgen

Ben je altijd druk en heb je na een lange werkdag geen tijd of zin om te koken? Dan kun je heel eenvoudig gezond eten bestellen. Een complete maaltijd die je alleen nog maar thuis hoeft op te warmen. Hoe handig is dat? Je kunt er ook voor kiezen om losse boodschappen te laten bezorgen, maar een hele kant-en-klare maaltijd is nog veel makkelijker én sneller. Bij kant-en-klaar denk je wellicht niet direct aan een gezonde maaltijd. Gelukkig zijn daar tegenwoordig hele goede opties voor. Je hoeft niet te koken en daarnaast eet je ook nog eens gezond. Het beste van twee werelden. 

Focus op groente

Wil je elke avond een gezonde maaltijd op tafel zetten, leg dan de focus op groente. Hiermee kun je alle kanten op. Je kunt ze namelijk wokken, stomen of koken. Ook gegrilde groenten of lekker uit de oven zijn ze altijd goed. Serveer daarnaast wat pasta of aardappels en je hebt binnen no-time een verse maaltijd klaar. Ook tijdens de lunch kun je eenvoudig meer groente verwerken. Beleg je boterham met hummus, tomaat en komkommer of maak een salade klaar.

Het is de tijd waard

Natuurlijk ben je vaak druk en heb je geen zin meer op naar de supermarkt te gaan en vervolgens nog te koken. Maar wil je ondanks dat wel gezond eten, dan moet je er toch een bepaalde tijd in investeren. Bovendien, gezond koken hoeft heus niet altijd lang te duren. Maak gebruik van handige tools zoals een keukenmachine voor een verse pastasaus of kies voor veel ovengerechten en laat de oven het werk voor je doen. Heb jij ondertussen weer tijd voor andere klusjes die nog nodig gedaan moeten worden.

Waar eerder ieder huishouden wel over een frituurpan beschikte heeft deze nu plaats gemaakt voor de Airfryer. In een Airfryer bakt u niet meer in frituurvet maar door middel van hete lucht. Is het eten dat in de Airfyer gemaakt wordt ook daadwerkelijk gezonder dan uit de frituurpan?

Heteluchtoven

De fryer kan eigenlijk gezien worden als een kleine heteluchtoven. Veel combimagnetrons beschikken over een hete lucht functie. Door dat u uw eten niet in het vet laat zakken voelt een hete lucht bereiding als de betere keuze maar is dit ook zo? Patat blijft natuurlijk een snack of patat, een kroket of een frikadel nu in de frituur of in de airfyer wordt gebakken, het blijft een ongezonde keuze. Toch kan een fryer er wel voor zorgen dat u iets minder calorieën binnen krijgt dan bij het frituren.

Maaltijden bereiden in de Airfryer

Een airfryer kan zeker wel zorgen voor gezond eten. Bij het bakken van kip of vis kunt u zelf een beetje olie toevoegen. Wanneer u vis frituurt zal het heel vet worden terwijl u in de airfyer hier geen last van heeft. Probeer uw eten in de kleine hete luchtoven op maximaal 180 graden te bereiden. Door op een lage temperatuur te bakken zal er minder acrylamide ontstaan. Een hoge inname van de stof acrylamide kan schadelijk zijn voor mensen. Vooral bij gefrituurde aardappelproducten zit veel acrylamide. Door te bakken in een fryer op een lage stand zal er minder acrylamide in het product zitten.

Nooit meer frituren

Of de Airfyer echt zoveel gezonder is dan de frituurpan zijn de meningen verdeeld. Een snack uit de fryer kan iets gezonder zijn dan uit de frituurpan maar levert nauwelijks voordelen op. Maaltijden bereiden in de Airfyer is prima, zeker omdat u normaal gesproken dit ook zou kunnen doen in een heteluchtoven. Een Airfryer kan een mooie toevoeging zijn voor u keukenapparatuur maar hoeft niet direct uw frituurpan te vervangen.

We zitten nu midden in de zomer. Genieten van de zon, lekker lang buiten zitten en eten op een terrasje. Dat klinkt u vast als muziek in de oren, maar wat kunt u in de zomer nu het beste eten wanneer het warm weer is. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet.

Zorg voor voldoende vocht

Wanneer het warm weer is dan hebben we meer vocht nodig. Door de warmte zweten we meer en kan het lichaam bij te weinig vocht zelfs uitdrogingsverschijnselen vertonen. Niet gezond en het kan ook een onprettig gevoel geven. Voldoende water drinken is daarom belangrijk, maar u kunt ook vocht uit voedsel halen. U kunt hierbij denken aan watermeloen. De naam zegt het al. Watermeloen bestaat uit veel water / vocht en kan uw vochttekort dan ook aanvullen.

Ook veel groente bestaat voor 95% uit vocht. Groente eten is sowieso gezond, maar kan ook weer bijdragen aan een goede vochthuishouding. Voorbeelden van groente die veel vocht bevatten zijn onder andere: sla, radijsjes en komkommers. Buiten het feit dat het goed is voor het vocht bevatten ze ook vaak vitaminen en geeft het een lekker fris gevoel wanneer het gegeten wordt.

BBQ op het terras

Wanneer de weerman mooi weer voorspelt dan staan we met zijn alle bij de slager voor een paar lekkere stukjes vlees en rennen we naar de bakker voor een stokbrood. Een BBQ is natuurlijk lekker en ook gezellig om met vrienden te doen, maar vlees en vooral te veel vlees is niet aan te raden tijdens warme dagen. Door de vele dierlijke eiwitten heeft het lichaam veel moeite deze te verteren. Het lichaam gebruikt veel energie en warmt daardoor ook op. Iets wat we niet willen wanneer het buiten ook al warm is.

Alcohol

Wat voor een BBQ geldt is ook zo voor alcohol. We schenken graag een glaasje vol met wijn of we drinken een lekkere cocktail in de avondzon, maar alcohol is juist vocht afdrijvend. Dus ook niet ideaal wanneer u het vochtniveau goed wilt houden.

Fruit goed voor de huid

Eerder in dit artikel hadden we het al over voldoende groente en fruit eten voor het vocht, maar veel fruitsoorten zijn ook rijk aan vitamine C en dat is weer erg goed voor de huid. Zeker wanneer u veel uren in de zon doorbrengt is het goed om de huid te verzorgen. Dus neem na het diner een lekkere bak met aardbeien en vul uw vitamine C aan.

Geniet van de zomer en eet gezond.

Gaat u een dagje op pad, maar wilt u onderweg wel lekker gezond eten? Dan hebben wij een lijstje gemaakt van groente en fruitsoorten die u gemakkelijk mee kunt nemen. Het is belangrijk dat de groente en fruit tegen een stootje kunnen en dat ze ook lekker zijn om rauw te eten. Vul uw tassen maar en geniet van een gezonde trip.

Handige groentesnacks

Zoals aangegeven is het fijn dat de groente die u meeneemt ook tegen een stootje kan. Het zou zonde zijn dat u uw snack uit de tas haalt en dat er niets meer van over is. Ook de supermarkten en de groenteboeren spelen hier op in met handige groentesnacks. Dit zijn groentes die al in een klein formaat gekweekt zijn. Hierdoor kunnen ze enerzijds makkelijk in de tas en anderzijds zijn ze ook in hapklaar formaat. Handig wanneer u bijvoorbeeld op de fiets zit. Voorbeelden van groentesnacks zijn: worteltjes, radijsjes, cherrytomaatjes en kleine komkommertjes. Mocht u zelf deze groente al in de koelkast hebben liggen in een groter formaat kunt u ze zelf natuurlijk ook in kleinere stukken snijden en in een goed afsluitbaar bakje meenemen.

Eet gezond, eet fruit

Bent u meer een fruitliefhebber dan een groenteliefhebber? Dan kunt u natuurlijk ook uit tal van fruitsoorten kiezen. Wanneer u op pad gaat dan is het makkelijker om een fruitsoort met een wat hardere schil te kiezen. Deze beschadigen minder snel in de tas. U kunt hierbij denken aan een appel. Ook zachtere fruitsoorten kunnen natuurlijk mee op pad, maar dan is het weer aan te raden om ze in een hard bakje mee te nemen. Een banaan hoort bijvoorbeeld bij 1 van de gezondste stukken fruit en mag eigenlijk niet ontbreken in de schijf van vijf.

Kiest u voor groente of fruit?

Voor een uitje is het natuurlijk niet zo heel belangrijk of u kiest voor groente of fruit. In dat geval kunt u gewoon kiezen wat u het lekkerst vindt of wat er voor handen is. Goed om te weten is dat het niet zo is dat u bij gewone maaltijden groente voor fruit kan vervangen of andersom. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Deze zijn allemaal belangrijk voor een gezond voedingspatroon. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.

Eet u te lang geen of te weinig groente en fruit dan kan dit op den duur ook voor ziektes zorgen. Dus blijf gezond en eet voldoende groente en fruit.

We houden allemaal van lekker eten. Gelukkig verschillen onze smaken hier wel in. De een is een echte visliefhebber. De ander is toch meer fan van een goed stuk vlees. Natuurlijk zijn er ook nog mensen die dit liever links laten liggen en kiezen voor vegetarische gerechten. Helaas zijn er ook mensen die te kampen hebben met een voedselallergie en hierdoor niet alles kunnen eten wat ze lekker vinden. Maar hoe herkent u dat u een voedsel allergie heeft en kunt u hier ook iets aan doen?

De symptomen van een voedselallergie

Helaas zijn er veel verschillende symptomen of klachten die u kunt ervaren die te maken hebben met een voedselallergie. Ook niet iedereen heeft in dezelfde mate last van deze symptomen. Hierbij noemen wij een aantal symptomen die u kunt ervaren wanneer u overgevoelig bent voor bepaald soort voedsel of ingrediënten in het voedsel:

  • Klachten aan mond en neus. Dit kan een branderig gevoel zijn, maar bijvoorbeeld ook jeuk of een loopneus.
  • Klachten aan de darmen of buik. Het kan hier gaan om buikpijn, misselijkheid, braken of diarree.
  • Klachten aan de huid: Hierbij kunt u denken aan vlekjes, jeukbultjes of verdikkingen in of onder de huid.

Heb ik last van een voedselallergie?

Zoals aangegeven duiden bovenstaande symptomen niet altijd op een voedselallergie, maar kan het ook een eenmalige klacht zijn. Wanneer het wel om een voedselallergie gaat dan kunt u dit laten vaststellen door bij de huidarts een test te laten doen. Dit kan een bloed- of huidtest zijn. Hiermee kan worden aangetoond of u overgevoelig bent of allergische antistoffen heeft. Door deze test kan vrij nauwkeurig worden aangegeven voor welke stoffen u allergisch bent.

Wanneer is vastgesteld dat u een voedselallergie heeft en voor welke stoffen en ingrediënten u allergisch bent dan kunt u er voor zorgen dat u alleen zaken eet waar deze stoffen niet in zitten. Op deze manier voorkomt u dat uw klachten aangewakkerd worden. Het is vaak wel een uitzoek werk om te zien welk product over welke ingrediënten beschikt, maar na wat studie komt u hier zeker achter en kunt u weer volop genieten van het eten.

Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieën

Er zijn dus tal van verschillende allergieën. Sommige mensen zijn maar voor 1 stof allergisch en de andere kan niet tegen meerdere stoffen of juist tegen een bepaalde combinatie van stoffen. 2 allergieën die veel voorkomen zowel bij jongere als ook bij oudere mensen zijn de koemelkallergie en de notenallergie. Bij een koemelkallergie geeft het afweersysteem een reactie op bepaalde eiwitten. Deze allergie komt bij baby’s en bij kinderen wel vaker voor, maar ook zeker volwassenen kunnen hier last van hebben.

Laat u testen bij twijfel en zorg dat het eten weer een leuke bezigheid wordt.

Duurzaamheid en milieu-impact zijn twee onderwerpen die een steeds grotere rol spelen bij de keuzes die we maken in de supermarkt. Door je vleesinname te verminderen profiteer je niet alleen van de gezondheidseffecten van plantaardig voedsel, maar draag je hiernaast bij aan het verminderen van de milieu-impact. Erwten zijn een mooie vervolgstap binnen de plantaardige revolutie! Maar waarom is dit zo, en welke voordelen hebben erwten precies? Wij leggen het je uit!

Erwten zijn het beste eiwit

Ons lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Eiwit is een van de belangrijkste hiervan. De inname van eiwitten draagt bij aan het groeien, ontwikkelen en herstellen van ons lichaam. Superbelangrijk dus! Groene erwten behoren tot de peulvruchten en zitten net als alle andere peulvruchten bomvol eiwitten.

Gezond voor jou

Wellicht ben je al helemaal overtuigd van de gezondheidsvoordelen van de erwt – maar er is nog veel meer! Door de grote verscheidenheid aan vezels zijn groene erwten namelijk ook goed voor de spijsvertering. Deze vezels voeden de goede bacteriën in de darmen en verkleinen de risico’s op ernstige ziektes. Daarbij wekt deze plant minder allergische reacties op bij mensen – terwijl soja juist in de top van de allergenenlijst staat. Het eten van erwten is dus een goede keuze als het gaat om de gezondheid van je lichaam!

Gezond voor de aarde

Naast de gezondheidsvoordelen, heeft het consumeren van erwten ook een positief effect op het milieu. Bij het gebruik van erwten wordt er namelijk minder van de aarde gevraagd dan bij andere veelgebruikte voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld de sojaboon. De erwt is een nuttig plantje omdat het stikstof vastlegt in de grond, en op deze manier de bodem verrijkt en de groei van andere planten ondersteunt. Ook groeit dit plantje makkelijk in koudere klimaten, waardoor het omkappen van bomen of regenwoud vaak niet hoeft. Bij sojaproductie is dit een groot probleem. Door ontbossing verlies je biodiversiteit, worden dieren uit hun leefomgeving gejaagd en worden lokale boerderijen soms zelfs onteigend.

Betere plek om erwten te laten groeien

Naast de milieuvoordelen die erwten hebben is het waterverbruik en de verontreiniging van grondwater door kunstmest ook een belangrijke motivatie om soja te vervangen voor erwten. Meatless Farm leidt als een van de eerste deze transformatie en stapt volledig over op erwten. De
erwten van Meatless Farm groeien in Canada, waar van nature genoeg regenval is tijdens de groeimaanden. Zo is er maar weinig irrigatie nodig in vergelijking met de sojaproductie in bijvoorbeeld Brazilië. Daarbij hoeven er geen bomen te worden gekapt en kan het gebruik van
kunstmest drastisch worden verlaagd, omdat de kans op uitspoeling door te veel irrigatie wordt beperkt. Zo heeft de plant de tijd om de voedingsstoffen op te nemen, en komt de beperkte hoeveelheid aan kunstmest die er wordt gebruikt zo min mogelijk in de natuur terecht.

Eerste transformatie naar erwten producten

Meatless Farm is zojuist volledig overgestapt naar deze power proteïne. Het bedrijf staat namelijk voor een beter voedingssysteem op plantaardige, vegan producten die zo veel mogelijk glutenvrij, laag in verzadigd vet en puur natuur zijn. Uit onderzoek door een onafhankelijke organisatie naar de levenscyclus van de productie binnen Meatless Farm (van kiem tot eindproduct) bleek dat het gebruik van erwten een mooie volgende stap kon zijn in hun plantaardige revolutie. Meatless Farm besloot om deze reden soja uit al hun producten te verwijderen. Door soja te vervangen voor erwt hebben alle producten van Meatless Farm een Nutriscore A of B. De nieuwe plantaardige producten van Meatless Farm, van burgers tot schnitzels, zijn dus gezonder voor de aarde en gezonder voor jou!

We zitten inmiddels halverwege februari waarbij veel mensen hun goede voornemens van 1 januari al weer laten varen. Toch gaan we langzaam weer richting het voorjaar waarbij de jurkjes en T-shirtjes weer in het zicht komen. Om u fit te voelen geef ik u tips voor gezonde snacks als tussendoortje. Deze tussendoortjes zijn een goede vervanging voor de vaak ongezonde snacks. Neem ze mee tijdens een wandelrondje of maak ze klaar voor een avondje televisie.

Wat zijn gezonde zoete snacks

Snacks zijn niet per se altijd slecht, ze zijn onderdeel van uw dagelijkse voeding. Te veel snacks met te veel toegevoegde suikers kunnen op den duur wel voor problemen zorgen. Eigenlijk is natuurlijk alles met te ervoor minder goed voor uw lichaam. Gezonde snacks zijn een prima oplossing voor de traditionele tussendoortjes. Ze zijn vaak lager in vetten en bevatten ook nog eens een stuk minder suiker.

Tips voor gezonde zoete snacks

Bent u niet van het bakken of moet een snack juist in een handomdraai gemaakt zijn? De traditionele fruitsalade is populairder dan ooit. Haal uw favoriete fruit in huis en snij deze in blokjes, mix alles door elkaar en u heeft een heerlijke fruitsalade. Groot voordeel: u kunt de fruitsalade voor meerdere dagen maken. Deel de salade op in porties zodat u elke dag een bakje uit de koelkast kunt pakken. In de supermarkt heeft u ze vast wel eens zien liggen, eierkoeken. Eierkoeken zijn zoet maar ook nog eens laag in calorieën, een favoriete snack voor de fitte mensen onder ons. Met een kleine twist maakt u de eierkoeken nog aangenamer, smeer de bovenkant van de eierkoek in met een klein laagje boter en bestrooi deze met verse aardbeien, heerlijk voor de warme dagen. Een bakje kwark met vers fruit of noten blijft ook een aanrader en is ook weer binnen een handomdraai gemaakt.

Zelf snacks bakken

Staat u graag in de keuken? Maak een keer een eigen bananenbrood. Op het internet zijn er veel recepten te vinden voor deze powerfood, lees echter goed de ingrediënten lijst door en zorg ervoor dat het brood niet te vol komt te zitten met suikers. Bananen geven het boord, wat eigenlijk meer op cake lijkt al een heerlijke zoete smaak. Toch al lekker aan de bak? Maak ook eens eigen havermoutkoekjes. Door dadels te gebruiken in plaats van suiker zijn de koekjes een stuk gezonder en mag u er gerust nog eentje pakken.

U kent het wel, een drukke dag gehad en in de avond ook weer afspraken waardoor het koken van een maaltijd er bij in kan schieten. Een snelle hap van de snackbar is een veel genomen alternatief maar vaak ook erg ongezond. Supermarkten bieden tegenwoordig ook een grote variatie aan kant en klaar maaltijden. Hoe gezond zijn kant en klaar maaltijden en is dit een goed alternatief wanneer u geen tijd of zin heeft om te koken.

Stomen, opwarmen of een salade

Kant en klaar maaltijden hebben jaren lang een slecht imago gehad. In de maaltijden zat vaak veel zout en veel te weinig groente. In supermarkten is het aanbod de afgelopen jaren extreem gegroeid. De verpakkingen geven vaak op het label aan gezond en voedzaam te zijn maar is dit ook zo? Iedere maaltijd is anders en eerlijk is eerlijk u kijkt ook naar hoe een maaltijd eruit ziet. Wanneer het voor het oog gezond lijkt bent u ook eerder geneigd de maaltijd te kopen.

Waar moet u op letten bij het kopen van een maaltijd?

Het is belangrijk om te kijken naar de portie grote en naar het aantal calorieën wat er in de maaltijd zit. Een portie avond eten zal tussen de 500 en 700 calorieën moeten zitten. Het is ook belangrijk om te kijken wat er in de maaltijd zit, wat is de ingrediënten lijst. Kies een maaltijd met minimaal 150 gram groente. Over het algemeen wordt er in de maaltijden veel gebruik gemaakt van witte rijst en pasta, dit is eigenlijk de minder gezonde variant dan de volkoren pasta. Een maaltijd salade kan er dan heel gezond uit zien maar kan in de praktijk te weinig groente en te veel koolhydraten bevatten. Een stamppot kan dan de betere keuze zijn.

Kant en klaar maaltijden de gezonde keuze?

Of een kant en klaar maaltijd echt een gezonde keuze is ligt erg aan uw keuze. Het aanbod is groot en door u er goed in te verdiepen kunt u een goede afweging maken. Het is helemaal niet erg om af en toe voor kant en klaar maaltijd te kiezen. Zelf koken blijft natuurlijk wel het gezonds.

Pin It