Rubriek

Gezonde voeding

Rubriek

Heeft u er wel eens aan gedacht om uw eigen groentetuin aan te leggen? Wat u vooral nodig heeft is voldoende water, zon en een beetje ruimte. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest gemakkelijk te kweken gezonde groenten? Lees snel verder en ontdek met welke groente u het beste kunt starten.

Gemakkelijk te kweken gezonde groenten

Het is goed om te weten dat planten veel licht, lucht en grond nodig hebben om goed te kunnen groeien. Tegelijkertijd is het verstandig om ieder seizoen op verschillende plaatsen de groenten te kweken. Het verplaatsen van de groenten bevordert de vruchtbaarheid en structuur van de bodem. Sommige planten hebben namelijk een negatieve invloed op de grond waar de groenten groeien, andere planten kunnen deze negatieve invloed weer wegnemen. Door het afwisselen en verplaatsen zorgt u voor evenwicht in uw moestuin.

Doperwten

Een gemakkelijke groenten om te kweken zijn doperwten. Doperwten kunnen namelijk goed tegen iets kouder weer, ideaal voor het Nederlandse klimaat. Tegelijkertijd kunt u gerust wat eerder beginnen met zaaien, denk hierbij aan midden februari tot midden april. Wanneer u eerder begint met zaaien kunt u rond juni of juli oogsten. Het is wel van belang dat de doperwten op een zonnige en niet kletsnatte plek worden geoogst, dan kunnen de zaden namelijk gaan rotten.

(Sprouting) Broccoli

Wanneer u broccoli gaat zaaien is het goed om rekening te houden met de periode en het seizoen. Zo zijn er zowel zomer- als wintervarianten en is er gewone en sprouting broccoli. Om het u zelf gemakkelijker te maken kunt u het beste eerst beginnen met sprouting broccoli. Deze soort is minder lastig om te kweken, geeft een grote oogst en groeit sneller.

De wintervariant van broccoli zaait u  in de zomer en de zomer (sprouting) brocolli zaait u in de lente.

Komkommer

Wanneer u begint met komkommers zaaien heeft u twee mogelijkheden. Wilt u graag buiten beginnen dan is dit pas mogelijk vanaf halverwege mei, zodra er geen kans is op eventuele nachtvorst. Wilt u toch iets eerder beginnen dan kan dit binnen uiteraard wel gewoon. U kunt dan gerust rond halverwege april de zaden voorzaaien.

Ons lichaam bestaat uit maar liefst 70 tot 75% water. Wanneer dit percentage al 2% daalt kan ons lichaam hier veel overlast van krijgen en zal het lichaam uitdrogen. Door water te drinken zorgt u echter voor meer goede dingen in ons lichaam.

Goede werking van organen

Zoals gezegd bevat ons lichaam dus heel veel water. Dit zit niet alleen in ons bloed maar is ook te vinden in onze organen. Onze hart, hersenen, longen, spieren, lever en botten hebben allemaal water nodig. Wanneer u te weinig water drinkt zal de functie hiervan dus verminderen. Tijdens het sporten, werken of bij de dagelijkse dingen hebben we natuurlijk optimaal gebruik hiervan nodig.

Meer energie door water drinken

We kunnen lange tijd zonder eten maar zonder water drinken houden we dit niet lang vol. Wanneer we 2% minder water hebben kan onze energie met maar liefst 20% dalen. We hebben het ook nodig om energie op te nemen. Zo kan ons lichaam alleen voedingsstoffen opnemen als we voldoende water in ons hebben.

Goede doorbloeding

In ons bloed is natuurlijk ook een groot deel water te vinden. Hoe meer water u drink hoe soepeler het bloed door uw lichaam stroomt. Het kan zijn dat u hierdoor anders ook hoofdpijn krijgt of u zich vermoeid zult voelen. Door in de ochtend te beginnen met een aantal glazen water zult u de doorbloeding bevorderen en zult u ook sneller op gang komen.

Water ontgift

Wanneer we sporten of bewegen komen er eigenlijk gifstoffen vrij in ons lichaam. Er is water voor nodig om deze gifstoffen goed af te kunnen voeren. Hierdoor zult u minder snel spierpijn krijgen maar ook is het nog eens goed voor onze huid. Na een flinke sportsessie is water drinken dus erg belangrijk. Daarom bevelen ze dit ook aan na een massage doordat ook dan gifstoffen vrij komen uit onze spieren.

Drinkt u gemiddeld al 2 liter water op een dag?

Wellicht staat u er in de ochtend mee op, of drinkt u een paar kopjes gedurende de dag. Nee, we hebben het niet over koffie maar over thee. Er wordt vaker gezegd dat u beter thee kunt drinken dan koffie, maar is thee eigenlijk wel zo gezond? We vertellen u graag wat de meest gezonde theesoorten zijn.

De meest gezonde theesoorten

Van nature bevatten de blaadjes van een theeplant cafeïne, net zoals koffie. De hoeveel cafeïne varieert alleen per theesoort, en zelf dan kan de thee nog heel gezond zijn. Over het algemeen zit er in zwarte thee de meeste cafeïne, daarna groene thee en als laatste witte thee.

Ondanks deze categorieën zijn er binnen zowel de zwarte, groene als witte thee veel verschillende theesoorten. Het kan dus ook zomaar eens zijn dat u een zwarte theesoort drink die minder cafeïne bevat dan een groene theesoort. De hoeveelheid cafeïne in thee hangt namelijk onder andere af van de grofheid van de theeblaadjes en de hoeveelheid, hoe sterk het is gezet, tempratuur van het water en de grote van de kop of mok.

Zwarte thee

Onder de zwarte thee vallen bekende soorten zoals Earl Grey en English breakfast. Voor het maken van de thee worden de bladeren volledig blootgesteld aan zuurstof en verandert onder andere de kleur. Wanneer u zwarte thee drinkt kan het helpen bij concentratieproblemen. De cafeïne in de theesoort zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar uw hersenen verhoogt.

Uiteraard blijft er cafeïne in de theesoort zitten. Het is dan ook het beste om de inname niet te overdrijven. Maar het is altijd nog beter dan koffie.

Groene thee

Deze theesoort is een van de gezondste soorten van allemaal. Niet alleen bevat het ontstekingsremmende eigenschappen die bacteriën tegengaan, maar zorgen de vele antioxidanten ook voor het verlagen van stress en vermoeidheid. De kleur van groene thee ontstaat doordat de blaadjes worden verhit en niet worden blootgesteld aan zuurstof.

Nog een leuk weetje. Groene thee kan de vetverbranding stimuleren.

Witte thee

Witte thee is een theesoort die over het algemeen weinig cafeïne bevat en het minst bewerkt is. Zo zit witte thee vol antioxidanten die het immuunsysteem versterken en beschermen tegen ontsteking. Tevens is het een theesoort die net als groene thee het afvalproces een beetje makkelijker kan maken en is het goed voor uw botten.

Overige theesoorten

Niet alleen zwarte, groene en witte thee hebben voordelen. Zo bevat Kamillethee kalmerende eigenschappen die uw zenuwstel tot rust brengen waardoor u gemakkelijker in slaap kunt vallen. Tevens is het goed tegen menstruatie krampen en migraine.

Drinkt u wel eens gemberthee? Dan kunt u dit ook wel het wondermiddeltje tegen kwalen noemen. Deze theesoorten is namelijk goed tegen bijvoorbeeld: hoofd-en spierpijn, de bloedcirculatie, onrustige spieren of maag en het afvallen.

 

Vraagt u zich wel eens af hoe gezond het fruit is dat u eet? Fruit is belangrijk voor een gezond voedingspatroon, maar welk fruit is gezond? Fruit levert veel vezels, vitamines en mineralen. Daarbuiten bevat het veel water waardoor het ook nog eens hydraterend is. Maar met een tal van fruitsoorten die ook nog eens verschillende eigenschappen hebben, kunt u zich wellicht afvragen welke er dan eigenlijk bovenuit steken.

Is fruit eigenlijk wel zo gezond?

Zoals eerder benoemend is fruit een belangrijke  bron voor uw gezonde voedingspatroon. Ondanks de gezonde stoffen is het wel goed om te onthouden dat fruit ook veel suikers bevat, genaamd fructose. Teveel fructose is lastig te verteren. Dit betekent niet dat u geen fruit mag eten of dat fruit ongezond is. U kan dagelijks gerust een variatie van 2 tot 3 stukken eten.

Het meest gezonde fruit

Wanneer u naar alle fruitsoorten kijkt behoren tropische citrusvruchten toch tot het meeste gezonde fruit. Dit komt omdat veel tropische fruitsoorten rijk zijn aan antioxidanten. Deze stof  spelen een balgrijke rol voor uw lichaam.

Veel genuttigde fruitsoorten

Banaan 
Deze bekende en veel gegeten fruitsoort in een bron van energie. Het eten van een banaan kan ook wel gezien worden als brandstof voor uw lichaam. Het suikergehalte en aanwezige kalium zorgt voor een goede vochtbalans en samentrekking van uw spieren. Niet te vergeten bevat een banaan ook veel vezels en tryptofaan, het laatste zal er voor zorgen dat u serotonine aanmaakt. Ook wel bekent van het gelukshormoon.

Appels
Gelukkig mag u appels ook tussen het rijtje gezondste fruitsoorten voegen. Een appel zit namelijk vol vitamine B, C en K, vezels en Kalium. Tevens kunnen de antioxidanten in een appel het risico op sommige ziektes verlagen.

Het minst gezonde fruit

Eigenlijk bestaat er van nature niet zoiets als fruit dat ongezond is. Hierbij moet u natuurlijk niet denken aan de giftige niet eetbare soorten, maar die rekenen we niet mee. U kunt met een gerust hart een gezonde mix nuttigen van alle eetbare soorten fruit. Mocht u toch opletten doe dit dan bij de volgende fruitsoorten:

Gedroogd Fruit
Allereerst is het niet gelijk ongezond om gedroogd fruit te eten. De concentratie aan suiker is alleen hoger omdat het ontdaan is van al het water. Eet het dan ook met mate

Druiven
Ook voor deze fruitsoort geldt, het is niet ongezond. Druiven zijn juist supergezond alleen rijk aan suikers. Daarom geldt ook hiervoor eet druiven met mate.

Het mag geen geheim zijn, maar alcohol is slecht voor je lichaam. Het kan daarom ook symptomen veroorzaken als black-outs, overgeven, misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast verandert alcohol ook je perspectief op de werkelijkheid, je reactievermogen en je redelijkheid. Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Daarom drinken we graag een glaasje meer na een break up, na een andere tragische gebeurtenis of juist tijdens feestdagen. ‘Even lekker ontspannen’, wordt er vaak gezegd. Maar hoe meer alcohol, hoe groter dit verdovende effect. Daarom is het vast geen verrassing voor je dat alcoholvrije dranken gezonder zijn voor lichaam en geest dan alcoholhoudende dranken. We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van de alcoholvrije dranken. Een heerlijke mocktail kan net zo feestelijk zijn, al dan niet feestelijk ogen als een drankje met alcohol. En hoe feestelijk is het nu eigenlijk, om (te veel) alcohol te drinken? 

Alcohol in het lichaam

Alcohol is wat ze noemen een ‘psychotrope’  of een  ‘psychoactieve stof’. Dit zijn stoffen die een werking hebben op bepaalde processen in de hersenen en daarmee de werking ervan beïnvloeden. En dat heeft vervolgens weer invloed op de emoties, de beleving, de waarneming en het gedrag. Autorijden na het nuttigen van alcohol is dan ook verboden in Nederland. En terecht, je reactievermogen wordt zwaar beïnvloed, en je vormt vaak zonder dat je het zelf door hebt, een gevaar voor anderen. Alcohol heeft effect op alle hersenfuncties, van de motoriek tot de zintuigen. Zeker na de eerste paar glazen lijk je wat ‘losser’ te worden. Je voelt je vrijer, ongefilterd en minder geremd. Maar alcohol heeft heftige invloed op je vitale functies, en je kan zelfs zo veel alcohol drinken dat het ernstige gevolgen heeft voor je gezondheid. 

Alternatieven voor alcohol

Wellicht blijven we het toch massaal drinken omdat we denken dat er nog niet genoeg alcoholvrije alternatieven op de markt zijn. Het tegendeel is waar, maar misschien zijn mensen er nog niet zo bekend mee. Daar komt gelukkig steeds meer verandering in. En als je drinkt voor de smaak, kan alcoholvrij bier net zo lekker zijn als een alcoholhoudend biertje.

We dagen je graag uit om eens over te stappen op alcoholvrije dranken. Gezonder voor lichaam en geest, leuker voor de omgeving, en net zo gezellig. Laten we eerlijk zijn, het scheelt vaak een hele hoop gedoe, geen alcohol drinken. En het is ook nog eens beter voor je lichaam. 

Bij een borrelplank denk je misschien niet meteen aan gezond, maar dat kan wél! Met deze Mediterraanse borrelplank vol met groente geniet je zonder schuldgevoel. De heerlijke aubergine involtini met ricotta en de zelfgemaakte tzatziki stelen de show én zijn ook nog eens budget-proof. Net als de rest van deze borrelplank!

Ingrediënten

voor 1 borrelplank

 • 2 puntpaprika’s, in de breedte in plakjes gesneden
 • 4 volkoren pita’s
 • 1 komkommer, in de lengte in reepjes gesneden
 • 250 g mini cherrytomaten
 • 120 g olijven
 • 50 g granaatappelpitjes
 • olijfolie
 • zout en peper

Voor de aubergine involtini

 • 6 middelgrove tomaten, in blokjes
 • 2 aubergines, in de lengte in dunne plakken gesneden
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 100 g ricotta
 • 5 g basilicum, fijngesneden

voor de tzatziki

 • 1 teentje knoflook, geperst
 • ½ komkommer, geraspt
 • ½ citroen, het sap
 • 250 ml Griekse yoghurt
 • 5 g munt, fijngesneden
 • 5 g dille, fijngesneden
 • 1 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

 1. Begin met de aubergine involtini. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een scheut olijfolie in een grilpan of gril en gril hierin de aubergineplakken totdat hier grilstrepen op ontstaan. Keer de plakken om zodat er aan beide zijden grilstrepen ontstaan.
 2. Verhit ondertussen wat olijfolie in een hapjespan op middelhoge temperatuur en fruit hierin de ui in 6 minuten glazig. Voeg dan de knoflook, tomatenblokjes en basilicum toe en bak deze nog 5 minuten mee totdat er een saus ontstaat.
 3. Leg de aubergineplakken languit op een bord en leg een schepje ricotta aan het uiteinde. Rol de aubergine rolletjes dan op en zet ze rechtop in een ovenschaal. Verdeel hier de tomatensaus overheen en bak de aubergine involtini in 15 minuten in de voorverwamde oven totdat de ricotta goudbruin is geworden.
 4. Meng alle ingrediënten voor de tzatziki in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper.
 5. Bereid de pita’s volgens de instructies op de verpakking. Snijd iedere pita in 6 puntjes.
 6. Verdeel de aubergine involtini over een (paar) schaal(tjes) en zet deze op de borrelplank. Doe de tzatziki in een bakje, zet deze op de borrelplank en strooi hier wat granaatappelpitjes overheen. Verdeel de komkommerreepjes, mini cherrytomaten, paprika en pita’s over de borrelplank. Doe de olijven en granaatappelpitjes in een bakje en zet deze op de serveerplank.

Recept- en fotocredits: Growers United

Afvallen is in Nederland tegenwoordig een heuse hype. Veel mensen zijn bezig met een dieet en wil graag een paar kilo’s kwijtraken. Ze worstelen met het verlies van gewicht en vrezen het jo-jo effect. Als je het over afvallen hebt dan is dit een moeilijk iets. Het is namelijk moeilijk vol te houden en je moet er veel energie insteken. Maar er zijn vandaag de dag genoeg manieren om je een handje mee te helpen om af te vallen, zoals bijvoorbeeld het slikken van een afslankpil. Ze zijn erg populair en worden veel verkocht. Het kan daarom best lastig zijn om geschikte afslankpillen te vinden.

Wat zijn afslankpillen precies?

Je hebt afslankpillen in een grote variatie aan soorten en maten. Maar allemaal werken ze op één manier en dat is het ondersteunen van je lichaam bij het proces van afslanken. Deze pillen hoef je niet te zien als wonderpillen, want dat zijn ze niet. Je zult er niet binnen een paar dagen kilo’s mee afslanken. Echter zorgen afslankpillen wel dat het gewichtsverlies een stuk makkelijker wordt en dat je je dieet een stuk makkelijker kunt volhouden. De pillen dragen op verschillende manieren mee aan het afslankproces.

Welke soorten afslankpillen zijn te koop op de markt?

Tegenwoordig zijn er diverse soorten afslankpillen te koop op de Nederlandse markt. Elke afslankpil draagt op z’n eigen manier bij aan afslanken. Het verschil zit hem in de ingrediënten van het supplement. Ingrediënten kunnen een aantal functies hebben. Zo bevatten veel afslankpillen vetblokkers. Vetblokkers zijn stoffen waarbij het vet in je dieet niet of nauwelijks worden opgenomen in je lichaam. Thermogenen zorgen ervoor dat je vetverbranding een tandje hoger gaat werken. De temperatuur van je lichaam wordt verhoogd en je lichaam gaat meer energie gebruiken. Daardoor wordt er dus meer verbrand en wordt het afvallen je een stuk makkelijker gemaakt.

Veel mensen hebben daarnaast met een dieet een hongergevoel. Daarom bevatten veel afslankpillen eetlustremmers. Deze stoffen onderdrukken je hongergevoel zodat je het dieet makkelijker kunt volgen. Stimulerende stoffen in afslankpillen zorgen ervoor dat je minder vermoeid bent en dat je meer energie krijgt. En sommige afslankpillen bevatten laxeermiddelen. Deze stoffen stimuleren de stoelgang en zodoende kun je snel een aantal kilo’s kwijtraken.

Is het echt zo dat afslankpillen werken?

Het is duidelijk dat afslankpillen kunnen helpen bij gezond afvallen. Zie het als een steuntje in de rug en een stukje extra hulpmiddel. Afslankpillen kunnen je diverse op diverse vlakken aangenamer maken. Verwacht overigens niet dat je met afslankpillen binnen een paar dagen kilo’s gaat kwijtraken, want dat doet het niet. Het is geen wonderpil en je moet er zelf voor zorgen dat je een dieet gaat volgen en dat je meer gaat bewegen.

Wanneer zie je resultaat bij het nemen van afslankpillen?

Zoals gezegd is een afslankpil geen wonderpil. Het biedt een stukje ondersteuning, maar kilo’s zullen niet snel verdwijnen. Daarom zal het enige tijd duren voordat je resultaat gaat merken. De ingrediënten van afslankpillen werken ondersteunend en je zult pas na een aantal weken echt verschil gaan zien. Hoe snel precies is afhankelijk van de bouw van je lichaam, het startgewicht en hoeveel moeite je ervoor doet. Aan te raden is om afslankpillen sowieso een aantal maanden te slikken en zo zul je optimaal kunnen profiteren van je aankoop.

Op zaterdag haring eten op de markt? Uw boodschappen combineren met een bezoekje aan de visboer? In veel dorpen en steden is op vaste dagen de visboer op de markt te vinden. Een lekkerbekje voor thuis en tijdens het wacht vast een heerlijke haring eten. Een bezoekje aan de visboer is vaste prik. Maar eet u de haring met of zonder uitjes en hoe gezond is haring eigenlijk?

Haring eten met of zonder uitjes

In juni vindt traditioneel vlaggetjes dag plaats, tijdens deze dag wordt de komst van de nieuwe haring gevierd. Hollands nieuwe is vol van smaak en heeft eigenlijk helemaal geen ui nodig om lekker te smaken. Toch wordt haring traditioneel vaak met een uitje of broodje gegeten. Bij verse haring kunt u de uitjes eigenlijk wel achterwege laten want ui is ooit aan de haring toegevoegd om de bedorven smaak te maskeren. haring is een delicatesse en verse haring heeft de uit eigenlijk niet nodig. Tegenwoordig worden de haringen natuurlijk veel beter bereid en wordt de smaak en versheid bij visboeren goed behouden. Proef de echte smaak van de vis en laat de ui achterwege.

Hoe gezond is haring happen?

Haring is gezonde vette vis. Omega 3 helpt vetzuur beschermt tegen hart- en vaatziekten én ondersteunt het functioneren van de hersenen. Af en toe een haring van de visboer is dus zeker een gezonde toevoeging aan uw dieet. Net als bij alles is te veel vette vis natuurlijk niet goed maar af en toe heeft het eten van haring zeker gezondheidsvoordelen.

Geniet van de heerlijke en unieke smaak van haring en laat de uitjes achterwege bij uw volgende bezoekje aan de markt.

Is jouw zomervakantie ook alweer achter de rug? Het normale dagelijkse leven is weer begonnen en dat betekent dat de tas voor naar kantoor of school wordt klaargezet. Natuurlijk met een lunchtrommel erin, want een goede lunch geeft je de energie die je tijdens de werkdag nodig hebt. Hoe zorg je er nu voor dat je ’s ochtends niet te vroeg op hoeft te staan, maar toch een lunch meeneemt die wat spannender is dan twee boterhammen met kaas? Hier vind je een aantal tips om je kleurrijke lunchtrommel (of die van de kids) op een verrassende en smaakvolle manier te vullen!

1. Verwerk fruit en groente op een leuke manier

Dat fruit en groente gezond zijn weet iedereen, maar twee stuks fruit en 250 gram groente eten per dag kan soms nog best lastig zijn. Jij hebt vast weleens een bruine banaan in je tas
gevonden omdat je ‘m door de drukte op het werk vergeten was. Een goede manier om zonder moeite meer groente en fruit binnen te krijgen, is door ze te verwerken in je lunchgerechten. Maak bijvoorbeeld een lunch met wraps die deels uit groente bestaan en vul ze met hummus, komkommer en tomaat. Of maak ’s ochtends een fruitsmoothie en neem deze mee naar kantoor in een goed-afsluitbare beker. Gooi er in de blender eventueel een handje spinazie doorheen, lekker gezond en je proeft er niets van! Een andere tip is om groente en fruit voor jezelf zo aantrekkelijk mogelijk te maken, dus niet als losse stuks maar in een (fruit)salade. Pimp die salade vol sla en groente dan met je favoriete ingrediënten zoals feta, mozzarella of stukjes (vega) kip of probeer eens een panzanella salade met Looye Honingtomaten zoals hieronder. Een andere tip is om fruitspiesjes te maken met verschillende soorten fruit afgewisseld. Zo wordt gezond eten geen straf, maar een feestje!

2. Zorg voor afwisseling

Bij een verrassende lunch is afwisseling key! En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Wissel tijdens de week bijvoorbeeld af tussen volkoren crackers, maiswafels en boterhammen. Zo’n kleine verandering kan er al voor zorgen dat je lunch niet saai wordt. Ook kun je bij het beleg afwisselen met verschillende smaken om de lunch spannend te houden. Denk aan combinaties van zoet en hartig, zoals pindakaas met honing of appelstroop. Maak je boterham met kaas wat interessanter door er plakjes augurk of wat mosterd op te doen. Of maak spannende combinaties zoals pindakaas met komkommer en sriracha. Echt heel lekker!

3. Zorg voor tussendoortjes vol smaak

Een tussendoortje meenemen naar het werk is een must – het geeft je net dat beetje extra energie als je in een dipje zit. Tussendoortjes zijn er in de supermarkt in overvloed, zoals proteïne bars en fruitrepen, maar vaak bevatten deze veel suiker en/of zoetstoffen. Het is daarom veel gezonder (en leuker!) om tussendoortjes zelf te maken. Maak bijvoorbeeld zelf mueslirepen door granen en noten in de oven te roosteren. Of bak gezonde muffins zoals cupcakes met Looye Honingtomaten die je meeneemt. Maak in het weekend een hele batch, vries een groot deel in, en je hebt de komende weken een lekker tussendoortje. Dé tip bij het gebruiken van natuurlijke ingrediënten en geen suiker en zoetstoffen, is om ingrediënten te kiezen die veel smaak hebben. Pimp je rauwkost tussen de middag bijvoorbeeld met wat Looye Honingtomaten, dat zijn echte zoete smaakbommetjes. Of doe wat stukjes gedroogd fruit door je muffins, zoals abrikozen of appel. Gedroogd hebben deze fruitsoorten extra veel smaak! Wedden dat je collega’s jaloers zullen zijn op je zelfgemaakte tussendoortjes?

Credits: Looye Kwekers

De avocado is niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. In diverse gerechten, diëten en voedingsschema wordt de groente veelvuldig opgenomen. De afgelopen jaren is de populariteit van de groene vruchtgroente flink toegenomen. Waarom is een avocado zo gezond?

Vetgehalte in de avocado

Avocado is een groente die veel vet bevat. Groentes staan juist bekend om hun lage vetpercentage, de vruchtgroentes zijn hier een uitzondering op. De vruchtgroente bestaat voor 30% uit vet, voornamelijk oliezuur. Oliezuur is onverzadigd vet en dit verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Het vet in de vruchtgroenten zijn dus goede vetten omdat ze de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Maar pas op de kleine krachtpatser bevat veel vet en levert dus ook veel calorieën. Vet blijft vet dus u doet er goed aan om niet meer dan een halve avocado per dag te eten.

Veel voedingsstoffen

In een de vruchtgroente zitten veel voedingsstoffen. Zo zit een avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Kalium, magnesium, vitamine A,B1,B2,B6, C,E en foliumzuur zitten ook allemaal in de groene groente, een echte krachtpatser dus als het om vitamines gaat.

Welke avocado is rijp om te eten

Avocado’s zijn het hele jaar door te koop in de supermarkt en bij de groenteboer. Hoe weet u of de vruchtgroenterijp is? Druk licht met uw vinger rond de steelaanzet, is deze zacht dan is de avocado rijp. Wanneer u de vrucht open maakt moet deze geel/groen en lekker romig zijn. de vruchten houden niet van kou, bewaar ze niet in de koelkast maar wel op een koele en droge plek.

Dat de groene vruchtgroente een blijvertje is in het groentesap is inmiddels wel duidelijk. De groente die rijk is aan oliezuur geeft veel gezondheidsvoordelen en is daarom in veel voedingsschema’s terug te vinden. Ga niet overdrijven met het consumeren van de vrucht maar hou het bij maximaal een halve avocado per dag om optimaal te genieten van het gezondheidsvoordeel van deze heerlijke groente.

Pin It