Rubriek

Gezonde voeding

Rubriek

Gaat u een dagje op pad, maar wilt u onderweg wel lekker gezond eten? Dan hebben wij een lijstje gemaakt van groente en fruitsoorten die u gemakkelijk mee kunt nemen. Het is belangrijk dat de groente en fruit tegen een stootje kunnen en dat ze ook lekker zijn om rauw te eten. Vul uw tassen maar en geniet van een gezonde trip.

Handige groentesnacks

Zoals aangegeven is het fijn dat de groente die u meeneemt ook tegen een stootje kan. Het zou zonde zijn dat u uw snack uit de tas haalt en dat er niets meer van over is. Ook de supermarkten en de groenteboeren spelen hier op in met handige groentesnacks. Dit zijn groentes die al in een klein formaat gekweekt zijn. Hierdoor kunnen ze enerzijds makkelijk in de tas en anderzijds zijn ze ook in hapklaar formaat. Handig wanneer u bijvoorbeeld op de fiets zit. Voorbeelden van groentesnacks zijn: worteltjes, radijsjes, cherrytomaatjes en kleine komkommertjes. Mocht u zelf deze groente al in de koelkast hebben liggen in een groter formaat kunt u ze zelf natuurlijk ook in kleinere stukken snijden en in een goed afsluitbaar bakje meenemen.

Eet gezond, eet fruit

Bent u meer een fruitliefhebber dan een groenteliefhebber? Dan kunt u natuurlijk ook uit tal van fruitsoorten kiezen. Wanneer u op pad gaat dan is het makkelijker om een fruitsoort met een wat hardere schil te kiezen. Deze beschadigen minder snel in de tas. U kunt hierbij denken aan een appel. Ook zachtere fruitsoorten kunnen natuurlijk mee op pad, maar dan is het weer aan te raden om ze in een hard bakje mee te nemen. Een banaan hoort bijvoorbeeld bij 1 van de gezondste stukken fruit en mag eigenlijk niet ontbreken in de schijf van vijf.

Kiest u voor groente of fruit?

Voor een uitje is het natuurlijk niet zo heel belangrijk of u kiest voor groente of fruit. In dat geval kunt u gewoon kiezen wat u het lekkerst vindt of wat er voor handen is. Goed om te weten is dat het niet zo is dat u bij gewone maaltijden groente voor fruit kan vervangen of andersom. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Deze zijn allemaal belangrijk voor een gezond voedingspatroon. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.

Eet u te lang geen of te weinig groente en fruit dan kan dit op den duur ook voor ziektes zorgen. Dus blijf gezond en eet voldoende groente en fruit.

We houden allemaal van lekker eten. Gelukkig verschillen onze smaken hier wel in. De een is een echte visliefhebber. De ander is toch meer fan van een goed stuk vlees. Natuurlijk zijn er ook nog mensen die dit liever links laten liggen en kiezen voor vegetarische gerechten. Helaas zijn er ook mensen die te kampen hebben met een voedselallergie en hierdoor niet alles kunnen eten wat ze lekker vinden. Maar hoe herkent u dat u een voedsel allergie heeft en kunt u hier ook iets aan doen?

De symptomen van een voedselallergie

Helaas zijn er veel verschillende symptomen of klachten die u kunt ervaren die te maken hebben met een voedselallergie. Ook niet iedereen heeft in dezelfde mate last van deze symptomen. Hierbij noemen wij een aantal symptomen die u kunt ervaren wanneer u overgevoelig bent voor bepaald soort voedsel of ingrediënten in het voedsel:

 • Klachten aan mond en neus. Dit kan een branderig gevoel zijn, maar bijvoorbeeld ook jeuk of een loopneus.
 • Klachten aan de darmen of buik. Het kan hier gaan om buikpijn, misselijkheid, braken of diarree.
 • Klachten aan de huid: Hierbij kunt u denken aan vlekjes, jeukbultjes of verdikkingen in of onder de huid.

Heb ik last van een voedselallergie?

Zoals aangegeven duiden bovenstaande symptomen niet altijd op een voedselallergie, maar kan het ook een eenmalige klacht zijn. Wanneer het wel om een voedselallergie gaat dan kunt u dit laten vaststellen door bij de huidarts een test te laten doen. Dit kan een bloed- of huidtest zijn. Hiermee kan worden aangetoond of u overgevoelig bent of allergische antistoffen heeft. Door deze test kan vrij nauwkeurig worden aangegeven voor welke stoffen u allergisch bent.

Wanneer is vastgesteld dat u een voedselallergie heeft en voor welke stoffen en ingrediënten u allergisch bent dan kunt u er voor zorgen dat u alleen zaken eet waar deze stoffen niet in zitten. Op deze manier voorkomt u dat uw klachten aangewakkerd worden. Het is vaak wel een uitzoek werk om te zien welk product over welke ingrediënten beschikt, maar na wat studie komt u hier zeker achter en kunt u weer volop genieten van het eten.

Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieën

Er zijn dus tal van verschillende allergieën. Sommige mensen zijn maar voor 1 stof allergisch en de andere kan niet tegen meerdere stoffen of juist tegen een bepaalde combinatie van stoffen. 2 allergieën die veel voorkomen zowel bij jongere als ook bij oudere mensen zijn de koemelkallergie en de notenallergie. Bij een koemelkallergie geeft het afweersysteem een reactie op bepaalde eiwitten. Deze allergie komt bij baby’s en bij kinderen wel vaker voor, maar ook zeker volwassenen kunnen hier last van hebben.

Laat u testen bij twijfel en zorg dat het eten weer een leuke bezigheid wordt.

Duurzaamheid en milieu-impact zijn twee onderwerpen die een steeds grotere rol spelen bij de keuzes die we maken in de supermarkt. Door je vleesinname te verminderen profiteer je niet alleen van de gezondheidseffecten van plantaardig voedsel, maar draag je hiernaast bij aan het verminderen van de milieu-impact. Erwten zijn een mooie vervolgstap binnen de plantaardige revolutie! Maar waarom is dit zo, en welke voordelen hebben erwten precies? Wij leggen het je uit!

Erwten zijn het beste eiwit

Ons lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Eiwit is een van de belangrijkste hiervan. De inname van eiwitten draagt bij aan het groeien, ontwikkelen en herstellen van ons lichaam. Superbelangrijk dus! Groene erwten behoren tot de peulvruchten en zitten net als alle andere peulvruchten bomvol eiwitten.

Gezond voor jou

Wellicht ben je al helemaal overtuigd van de gezondheidsvoordelen van de erwt – maar er is nog veel meer! Door de grote verscheidenheid aan vezels zijn groene erwten namelijk ook goed voor de spijsvertering. Deze vezels voeden de goede bacteriën in de darmen en verkleinen de risico’s op ernstige ziektes. Daarbij wekt deze plant minder allergische reacties op bij mensen – terwijl soja juist in de top van de allergenenlijst staat. Het eten van erwten is dus een goede keuze als het gaat om de gezondheid van je lichaam!

Gezond voor de aarde

Naast de gezondheidsvoordelen, heeft het consumeren van erwten ook een positief effect op het milieu. Bij het gebruik van erwten wordt er namelijk minder van de aarde gevraagd dan bij andere veelgebruikte voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld de sojaboon. De erwt is een nuttig plantje omdat het stikstof vastlegt in de grond, en op deze manier de bodem verrijkt en de groei van andere planten ondersteunt. Ook groeit dit plantje makkelijk in koudere klimaten, waardoor het omkappen van bomen of regenwoud vaak niet hoeft. Bij sojaproductie is dit een groot probleem. Door ontbossing verlies je biodiversiteit, worden dieren uit hun leefomgeving gejaagd en worden lokale boerderijen soms zelfs onteigend.

Betere plek om erwten te laten groeien

Naast de milieuvoordelen die erwten hebben is het waterverbruik en de verontreiniging van grondwater door kunstmest ook een belangrijke motivatie om soja te vervangen voor erwten. Meatless Farm leidt als een van de eerste deze transformatie en stapt volledig over op erwten. De
erwten van Meatless Farm groeien in Canada, waar van nature genoeg regenval is tijdens de groeimaanden. Zo is er maar weinig irrigatie nodig in vergelijking met de sojaproductie in bijvoorbeeld Brazilië. Daarbij hoeven er geen bomen te worden gekapt en kan het gebruik van
kunstmest drastisch worden verlaagd, omdat de kans op uitspoeling door te veel irrigatie wordt beperkt. Zo heeft de plant de tijd om de voedingsstoffen op te nemen, en komt de beperkte hoeveelheid aan kunstmest die er wordt gebruikt zo min mogelijk in de natuur terecht.

Eerste transformatie naar erwten producten

Meatless Farm is zojuist volledig overgestapt naar deze power proteïne. Het bedrijf staat namelijk voor een beter voedingssysteem op plantaardige, vegan producten die zo veel mogelijk glutenvrij, laag in verzadigd vet en puur natuur zijn. Uit onderzoek door een onafhankelijke organisatie naar de levenscyclus van de productie binnen Meatless Farm (van kiem tot eindproduct) bleek dat het gebruik van erwten een mooie volgende stap kon zijn in hun plantaardige revolutie. Meatless Farm besloot om deze reden soja uit al hun producten te verwijderen. Door soja te vervangen voor erwt hebben alle producten van Meatless Farm een Nutriscore A of B. De nieuwe plantaardige producten van Meatless Farm, van burgers tot schnitzels, zijn dus gezonder voor de aarde en gezonder voor jou!

We zitten inmiddels halverwege februari waarbij veel mensen hun goede voornemens van 1 januari al weer laten varen. Toch gaan we langzaam weer richting het voorjaar waarbij de jurkjes en T-shirtjes weer in het zicht komen. Om u fit te voelen geef ik u tips voor gezonde snacks als tussendoortje. Deze tussendoortjes zijn een goede vervanging voor de vaak ongezonde snacks. Neem ze mee tijdens een wandelrondje of maak ze klaar voor een avondje televisie.

Wat zijn gezonde zoete snacks

Snacks zijn niet per se altijd slecht, ze zijn onderdeel van uw dagelijkse voeding. Te veel snacks met te veel toegevoegde suikers kunnen op den duur wel voor problemen zorgen. Eigenlijk is natuurlijk alles met te ervoor minder goed voor uw lichaam. Gezonde snacks zijn een prima oplossing voor de traditionele tussendoortjes. Ze zijn vaak lager in vetten en bevatten ook nog eens een stuk minder suiker.

Tips voor gezonde zoete snacks

Bent u niet van het bakken of moet een snack juist in een handomdraai gemaakt zijn? De traditionele fruitsalade is populairder dan ooit. Haal uw favoriete fruit in huis en snij deze in blokjes, mix alles door elkaar en u heeft een heerlijke fruitsalade. Groot voordeel: u kunt de fruitsalade voor meerdere dagen maken. Deel de salade op in porties zodat u elke dag een bakje uit de koelkast kunt pakken. In de supermarkt heeft u ze vast wel eens zien liggen, eierkoeken. Eierkoeken zijn zoet maar ook nog eens laag in calorieën, een favoriete snack voor de fitte mensen onder ons. Met een kleine twist maakt u de eierkoeken nog aangenamer, smeer de bovenkant van de eierkoek in met een klein laagje boter en bestrooi deze met verse aardbeien, heerlijk voor de warme dagen. Een bakje kwark met vers fruit of noten blijft ook een aanrader en is ook weer binnen een handomdraai gemaakt.

Zelf snacks bakken

Staat u graag in de keuken? Maak een keer een eigen bananenbrood. Op het internet zijn er veel recepten te vinden voor deze powerfood, lees echter goed de ingrediënten lijst door en zorg ervoor dat het brood niet te vol komt te zitten met suikers. Bananen geven het boord, wat eigenlijk meer op cake lijkt al een heerlijke zoete smaak. Toch al lekker aan de bak? Maak ook eens eigen havermoutkoekjes. Door dadels te gebruiken in plaats van suiker zijn de koekjes een stuk gezonder en mag u er gerust nog eentje pakken.

U kent het wel, een drukke dag gehad en in de avond ook weer afspraken waardoor het koken van een maaltijd er bij in kan schieten. Een snelle hap van de snackbar is een veel genomen alternatief maar vaak ook erg ongezond. Supermarkten bieden tegenwoordig ook een grote variatie aan kant en klaar maaltijden. Hoe gezond zijn kant en klaar maaltijden en is dit een goed alternatief wanneer u geen tijd of zin heeft om te koken.

Stomen, opwarmen of een salade

Kant en klaar maaltijden hebben jaren lang een slecht imago gehad. In de maaltijden zat vaak veel zout en veel te weinig groente. In supermarkten is het aanbod de afgelopen jaren extreem gegroeid. De verpakkingen geven vaak op het label aan gezond en voedzaam te zijn maar is dit ook zo? Iedere maaltijd is anders en eerlijk is eerlijk u kijkt ook naar hoe een maaltijd eruit ziet. Wanneer het voor het oog gezond lijkt bent u ook eerder geneigd de maaltijd te kopen.

Waar moet u op letten bij het kopen van een maaltijd?

Het is belangrijk om te kijken naar de portie grote en naar het aantal calorieën wat er in de maaltijd zit. Een portie avond eten zal tussen de 500 en 700 calorieën moeten zitten. Het is ook belangrijk om te kijken wat er in de maaltijd zit, wat is de ingrediënten lijst. Kies een maaltijd met minimaal 150 gram groente. Over het algemeen wordt er in de maaltijden veel gebruik gemaakt van witte rijst en pasta, dit is eigenlijk de minder gezonde variant dan de volkoren pasta. Een maaltijd salade kan er dan heel gezond uit zien maar kan in de praktijk te weinig groente en te veel koolhydraten bevatten. Een stamppot kan dan de betere keuze zijn.

Kant en klaar maaltijden de gezonde keuze?

Of een kant en klaar maaltijd echt een gezonde keuze is ligt erg aan uw keuze. Het aanbod is groot en door u er goed in te verdiepen kunt u een goede afweging maken. Het is helemaal niet erg om af en toe voor kant en klaar maaltijd te kiezen. Zelf koken blijft natuurlijk wel het gezonds.

Elke cel waaruit je bent opgebouwd bevat eiwitten. Je lichaam haalt deze stoffen uit het voedsel dat je eet en gebruikt ze voor het onderhoud en de opbouw van je huid, botten en spieren. Het is dus belangrijk — vooral als je veel sport — dat je bij elke maaltijd voldoende eiwitten binnenkrijgt. Maar hoe doe je dat?

Een korte biologieles geeft meer inzicht. De eiwitten die je eet, breekt je lichaam af tot 21 aminozuren. Deze zijn allemaal even belangrijk voor de goede werking van je lichaam. Er zijn twaalf niet-essentiële en negen essentiële aminozuren. De niet-essentiële aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken indien nodig. De essentiële aminozuren daarentegen krijg je enkel binnen door regelmatig eiwitten te consumeren.

Oorspronkelijk was de mens een omnivoor, een alleseter. We verorberden dus zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten worden ook wel complete eiwitten genoemd. Ze bevatten namelijk alle essentiële aminozuren. Plantaardige eiwitten zijn meestal niet compleet: ze missen één of meer van de essentiële aminozuren. Daarom is het voor vegetariërs en veganisten extra belangrijk om gevarieerd te eten. Alleen zo kunnen zij het hele scala aan essentiële aminozuren opnemen.

Dierlijke eiwitbronnen

Als je op zoek bent naar gezonde dierlijke eiwitten, zijn er twee vuistregels. Eén: kies voor mager. twee: eet zo weinig mogelijk rood en verwerkt vlees. Dergelijk vlees is namelijk in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker.

Kies dus voor dierlijke eiwitbronnen met weinig verzadigd vet, die onbewerkt zijn of die rijk zijn aan onverzadigde vetten en omega 3. Lekker gezond voor het hart! Hier een paar goede voorbeelden:

 • Wit vlees zoals kip of kalkoen
 • Mager rundvlees zoals entrecote of mager rundergehakt
 • Varkenshaasje
 • Vette vis zoals tonijn, zalm, forel, makreel en haring
 • Eieren
 • Melkproducten zoals hüttenkäse, magere Griekse yoghurt, kwark en melk
Plantaardige eiwitbronnen

Plantaardige eiwitbronnen

Plantaardige eiwitten vind je vooral in bonen, linzen, erwten, noten, zaden en granen. Weet je nog dat we zeiden dat plantaardige eiwitten niet compleet zijn? Nou er is goed nieuws, er zijn namelijk een aantal uitzonderingen. De volgende plantaardige voedingsproducten bevatten alle negen essentiële aminozuren en zijn dus ideaal om toe te voegen aan je voedingspatroon:

 • Quinoa
  Dit oeroude graan is perfect als rijstvervanger en in pap.
 • Tofu
  Dit sojaproduct is lekker in asiatische kost zoals curry of wokgerechten.
 • Boekweit
  Gepelde boekweitkorrels zijn heerlijk in pap en boekweitmeel geeft een diepe nootachtige smaak aan je pannenkoeken.
 • Spirulina
  Dir poeder op basis van blauwgroene algen kan je toevoegen aan je smoothies, soepen en salades.
 • Hennepzaad
  Hennepzaad heeft een nootachtige smaak. Je kan het over je yoghurt of salade strooien, aan je smoothies toevoegen of in je zelfgemaakte energierepen verwerken.
 • Chiazaad
  Chiazaad kan vloeistof absorberen en daardoor een gel-achtige massa vormen. Het is dan ook ideaal om pudding of jam mee te maken of als eivervanger in gebak te gebruiken.
 • Edelgist
  Edelgist is een gedeactiveerde gist die in de vorm van gele vlokken of poeder wordt verkocht. Het geeft een kaasachtige smaak aan je pasta of aardappelpuree en kan ook gebruikt worden om je soepen of sauzen wat dikker te maken.

Tot slot zijn er een aantal plantaardige voedingscombinaties die alle negen essentiële aminozuren bevatten. Denk aan rijst met bonen, pita met hummus en volkoren brood met pindakaas.

Wanneer mensen op dieet gaan of erg letten op gezonde voeding wordt er vaak Avocado gebruikt. Waarom zien we dit als iets gezonds en welke voordelen heeft het dan? Misschien is het ook voor u tijd om de avocado vaker in huis te halen.

Avocado werkt Cholesterolverlagend

In avocado’s zitten veel vetten en voornamelijk oliezuur. Dit is een onverzadigd vet dat het cholesterol gehalte in het bloed zal verlagen. Een te hoog cholesterol kan leiden tot hart en vaat ziekten maar de onverzadigde vetten die ook in vette vis, noten of olie kunnen daarbij helpen.

Zorgt voor minder eetlust

Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat dit vaak in diëten gebruikt wordt. Een avocado wordt namelijk langzaam opgenomen waardoor u langer een vol gevoel heeft. Hierdoor is de kans groter dat de zak chips of koekjes langer in de kast blijven liggen.

Minder kans op depressie door avocado

In avocado’s zit foliumzuur dat helpt bij het aanmaken van hormonen die u goed laten voelen. Ze maken serotine, dopamine en norepinefrine aan. Deze helpen bij het energiebalans, eetlust, kwaliteit van uw nachtrust en de manier waarop pijnprikkels ervaren wordt.

Goed voor uw darmen en beschermt tegen ziektes

Doordat uw goed voor uw darmen zorgt zult u minder kans hebben op verschillende ziektes. In Avocado’s zitten ook veel vezels dat uw darmflora gezond houdt. Het risico op hartziektes worden verlaagd, bloedsuikerspiegel blijft stabiel, bevorderd de stoelgang en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.

Het najaar is in volle gang, de dagen worden korter en kouder. Dat betekent ook dat onze weerstand afneemt, des te belangrijker dus om iedere dag genoeg fruit te eten. Zo krijg je voldoende vitamines binnen om de koude dagen gezond door te komen! Hier vind je 5 tips om dit najaar op gemakkelijke én leuke wijze voldoende fruit te eten.

Tip 1: Weet wat je nodig hebt

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit is 200 gram, dat is ongeveer 2 stuks fruit. Fruit is namelijk goed voor je gezondheid: het bevat veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Bedenk dus aan het einde van elke dag even of je al 2 stuks fruit hebt gegeten. Zo niet, eet dan ‘s avonds op de bank nog een mandarijn of sinaasappel of neem een lekker bakje yoghurt met kiwi of peer.

Tip 2: Maak het jezelf gemakkelijk

Heb je geen tijd (of zin) om fruit te schillen en te snijden? Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor voorgesneden stukjes fruit. Ga bijvoorbeeld voor een kant-en-klare fruitbowl van Albert Heijn. De verpakking van deze fruitbowl is optimaal afgestemd op het fruit. Met zo min mogelijk plastic wordt een zo lang mogelijke houdbaarheid gerealiseerd met behoud van kwaliteit én smaak. De fruitbowl van Albert Heijn bevat maar liefst 550 gram ananas, cantaloupe en watermeloen. Met deze fruitbowl heb je dus ruim 5 porties fruit in huis!

Tip 3: Koppel fruit eten aan een gewoonte

Sport je elke ochtend? Of loop je elke middag na de lunch een rondje buiten? Koppel deze gewoontes dan aan het eten van fruit. Eet bijvoorbeeld na het sporten een bakje kwark met perzik of bessen of eet tijdens je dagelijkse wandelingetje een banaan. Zo maak je van fruit eten een (lekkere) gewoonte!

Tip 4: Verwerk fruit in meerdere eetmomenten

>Vers fruit past bij elk eetmoment! Doe ’s ochtends bijvoorbeeld stukjes appel door je havermout, vul de lunch aan met een bakje druiven en eindig de dag met een toetje van stukjes meloen en ananas. Albert Heijn maakt dit extra gemakkelijk met de fruitbowl waar al dit fruit voorgesneden in zit. Zo sta je niet de hele dag fruit te snijden en maak je het makkelijk en leuk om fruit te verwerken in meerdere maaltijden op de dag. Een extra tip: de fruitbowl met verse meloen, ananas, appel & druif is ook perfect voor een fruitpunch deze kerst!

Tip 5: Verwerk fruit in gerechten waar je het niet verwacht

Maak deze koude maanden een beetje tropischer door fruit te verwerken in gerechten waar je het niet verwacht. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan wraps met vega kip en ananas, een curry met mango of geroosterde druiven met burrata? Combinaties waar je niet zo snel aan denkt, maar die wel heel lekker zijn. Zo maak je het eten van fruit leuker, makkelijker en verrassend!

De laatste jaren is het aantal mensen dat meer aandacht besteedt aan de gezondheid groeiende. Hierbij is er automatisch ook meer aandacht voor hoe je een gezond voedingspatroon kunt hanteren. Als gevolg daarvan is er eveneens sprake van een groeiende belangstelling voor het af en toe van binnenuit reinigen van het lichaam. Dit kun je bij uitstek doen met een zogeheten detox sapkuur. Zo’n sapkuur houdt in dat je een aantal dagen alleen sappen tot je neemt die van verse, rauwe groenten en fruit zijn gemaakt. Welke voordelen deze kuur met zich meebrengt lees je in het vervolg van dit artikel.

Algehele gezondheidsvoordelen

Een detox sapkuur levert een aantal specifieke voordelen op. Op die voordelen gaan we hieronder dieper in. Los daarvan brengen detox sapkuren allerlei algehele gezondheidsvoordelen met zich mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een betere bloedsomloop, een betere huidkwaliteit en een beter functioneren van tal van organen.

Bestrijding overgewicht

De meeste mensen die besluiten een detox sapkuur te volgen doen dit vermoedelijk om hun overgewicht aan te pakken. Een sapkuur van een aantal dagen is namelijk, als je het tenminste consequent naleeft, bijna een garantie voor het kwijtraken van enkele overtollige kilo’s. Dit komt doordat je tijdens een detox sapkuur in principe weinig tot geen koolhydraten, vetten en calorieën binnenkrijgt. Je lichaam zal dan ook al snel reserves moeten aanspreken.

Kwaaltjes en ontstekingen verhelpen

Een ander belangrijk voordeel van een detox sapkuur is dat je je lichaam hiermee van binnenuit reinigt, ontgift en als het ware reset. Dit ontgiften verdient hierbij extra attentie. Veel mensen kampen namelijk bijna voortdurend met kleine ontstekingen in met name de darmen. Deze ontstekingen zijn doorgaans niet echt schadelijk, maar zorgen wel voor een onplezierig, opgeblazen en soms pijnlijk gevoel.

Je lichaam bestrijdt deze ontstekingen vaak niet actief, omdat de vertering van voedsel altijd een hogere prioriteit heeft. Geef je je lichaam dus bijvoorbeeld een zeer gezonde 5-daagse sapkuur, dan zal het eindelijk tijd vinden om deze ontstekingen te bestrijden. Na een dag of drie zul je dan ook je merken dat het pijnlijke en opgeblazen gevoel in de buik verdwenen is.

Platte buik

Als gevolg van het hierboven beschreven voordeel zul je eindelijk weer over die platte buik beschikken die je in potentie eigenlijk gewoon altijd kunt hebben. Het opgeblazen aspect zal dan dus verdwenen zijn. Door dit feit bestaat de kans dat je weer met meer zelfvertrouwen jezelf kunt tonen.

Een structureel gezonder eetpatroon

Veel mensen die een detox sapkuur hebben gevolgd geven aan verrast te zijn door het fitte en vitale gevoel dat ze ondervonden na deze kuur. Tegelijkertijd zet dit je natuurlijk ook wel aan het denken. Als je je namelijk vóór de kuur vaak lusteloos en vermoeid voelde, dan weet je dat je voedingspatroon daar een belangrijk aandeel in had. Bij menigeen vormt een detox sapkuur dan ook het startpunt van een structureel gezonder eetpatroon. Dat levert vervolgens weer een fitter gevoel en een kleinere kans op de ontwikkeling van allerlei ziektes op de lange termijn op.

Al moeten sommige mensen er niet aan denken is het eten van orgaanvlees toch erg gezond. Het is voor de meeste echter lastig om het te bereiden omdat ze niet weten wat ze er mee moeten doen.

Nieren

Het eten van nieren is erg gezond doordat er veel vitamine B12 in zit maar ook ijzer, selenium en fosfor. Vaak worden er gekozen voor lams nieren en kalf nieren echter zitten er in lams nieren meer voedingsstoffen. Het is belangrijk dat alle witte delen van de nier verwijderd zijn om een nare smaak te voorkomen. Het is ook belangrijk dat ze niet bevroren geweest zijn. Wanneer dit wel het geval is zal er veel bloed uitkomen het beste is om ze kort te bakken en ze even te laten rusten. Ze zijn ook goed de verwerken in gehaktbrood maar ook in een curry.

Hart

Dit orgaanvlees komt het meest in de buurt bij het vlees dat we gewend zijn. Het is rijk aan collageen, zink en Q10 wat belangrijke voedingsstoffen zijn voor ons lichaam. Ze zijn goed te verwerken in gehaktballen of te gebruiken als soepvlees. Wanneer u gewend bent aan deze structuur kunt u ze ook prima mee roerbakken.

Lever

Vooral lever zit bomvol met gezonde vitamines en mineralen. Het heeft daarom ook een wat andere smaak net als het meeste ander orgaanvlees. Vaak worden ze in een badje met melk of yoghurt gedaan om deze sterke smaak wat milder te maken. Er zijn verschillende soorten lever zoals kippenlever, kabeljauwlever en runderlever echter is de laatst het sterkst van smaak. Vaak wordt er paté van gemaakt worden ze licht opgebakken.

Tong

Al is tong minder goed te vinden kan het juist erg lekker zijn. Dit is orgaanvlees dat achter lang moet koken. Doe het in een bouillon met ui, knoflook, laurier en natuurlijk genoeg zout en peper. Na een tijdje kunt u het buitenste laagje vel verwijderen en kunt u het vlees snijden. Het lijkt ook weer een beetje paté achtig en is goed te combineren met een zuurtjes als augurk.

Pin It