Rubriek

Gezonde voeding

Rubriek

Het mag geen geheim zijn, maar alcohol is slecht voor je lichaam. Het kan daarom ook symptomen veroorzaken als black-outs, overgeven, misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast verandert alcohol ook je perspectief op de werkelijkheid, je reactievermogen en je redelijkheid. Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Daarom drinken we graag een glaasje meer na een break up, na een andere tragische gebeurtenis of juist tijdens feestdagen. ‘Even lekker ontspannen’, wordt er vaak gezegd. Maar hoe meer alcohol, hoe groter dit verdovende effect. Daarom is het vast geen verrassing voor je dat alcoholvrije dranken gezonder zijn voor lichaam en geest dan alcoholhoudende dranken. We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van de alcoholvrije dranken. Een heerlijke mocktail kan net zo feestelijk zijn, al dan niet feestelijk ogen als een drankje met alcohol. En hoe feestelijk is het nu eigenlijk, om (te veel) alcohol te drinken? 

Alcohol in het lichaam

Alcohol is wat ze noemen een ‘psychotrope’  of een  ‘psychoactieve stof’. Dit zijn stoffen die een werking hebben op bepaalde processen in de hersenen en daarmee de werking ervan beïnvloeden. En dat heeft vervolgens weer invloed op de emoties, de beleving, de waarneming en het gedrag. Autorijden na het nuttigen van alcohol is dan ook verboden in Nederland. En terecht, je reactievermogen wordt zwaar beïnvloed, en je vormt vaak zonder dat je het zelf door hebt, een gevaar voor anderen. Alcohol heeft effect op alle hersenfuncties, van de motoriek tot de zintuigen. Zeker na de eerste paar glazen lijk je wat ‘losser’ te worden. Je voelt je vrijer, ongefilterd en minder geremd. Maar alcohol heeft heftige invloed op je vitale functies, en je kan zelfs zo veel alcohol drinken dat het ernstige gevolgen heeft voor je gezondheid. 

Alternatieven voor alcohol

Wellicht blijven we het toch massaal drinken omdat we denken dat er nog niet genoeg alcoholvrije alternatieven op de markt zijn. Het tegendeel is waar, maar misschien zijn mensen er nog niet zo bekend mee. Daar komt gelukkig steeds meer verandering in. En als je drinkt voor de smaak, kan alcoholvrij bier net zo lekker zijn als een alcoholhoudend biertje.

We dagen je graag uit om eens over te stappen op alcoholvrije dranken. Gezonder voor lichaam en geest, leuker voor de omgeving, en net zo gezellig. Laten we eerlijk zijn, het scheelt vaak een hele hoop gedoe, geen alcohol drinken. En het is ook nog eens beter voor je lichaam. 

Bij een borrelplank denk je misschien niet meteen aan gezond, maar dat kan wél! Met deze Mediterraanse borrelplank vol met groente geniet je zonder schuldgevoel. De heerlijke aubergine involtini met ricotta en de zelfgemaakte tzatziki stelen de show én zijn ook nog eens budget-proof. Net als de rest van deze borrelplank!

Ingrediënten

voor 1 borrelplank

  • 2 puntpaprika’s, in de breedte in plakjes gesneden
  • 4 volkoren pita’s
  • 1 komkommer, in de lengte in reepjes gesneden
  • 250 g mini cherrytomaten
  • 120 g olijven
  • 50 g granaatappelpitjes
  • olijfolie
  • zout en peper

Voor de aubergine involtini

  • 6 middelgrove tomaten, in blokjes
  • 2 aubergines, in de lengte in dunne plakken gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 100 g ricotta
  • 5 g basilicum, fijngesneden

voor de tzatziki

  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ½ komkommer, geraspt
  • ½ citroen, het sap
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 5 g munt, fijngesneden
  • 5 g dille, fijngesneden
  • 1 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

  1. Begin met de aubergine involtini. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een scheut olijfolie in een grilpan of gril en gril hierin de aubergineplakken totdat hier grilstrepen op ontstaan. Keer de plakken om zodat er aan beide zijden grilstrepen ontstaan.
  2. Verhit ondertussen wat olijfolie in een hapjespan op middelhoge temperatuur en fruit hierin de ui in 6 minuten glazig. Voeg dan de knoflook, tomatenblokjes en basilicum toe en bak deze nog 5 minuten mee totdat er een saus ontstaat.
  3. Leg de aubergineplakken languit op een bord en leg een schepje ricotta aan het uiteinde. Rol de aubergine rolletjes dan op en zet ze rechtop in een ovenschaal. Verdeel hier de tomatensaus overheen en bak de aubergine involtini in 15 minuten in de voorverwamde oven totdat de ricotta goudbruin is geworden.
  4. Meng alle ingrediënten voor de tzatziki in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  5. Bereid de pita’s volgens de instructies op de verpakking. Snijd iedere pita in 6 puntjes.
  6. Verdeel de aubergine involtini over een (paar) schaal(tjes) en zet deze op de borrelplank. Doe de tzatziki in een bakje, zet deze op de borrelplank en strooi hier wat granaatappelpitjes overheen. Verdeel de komkommerreepjes, mini cherrytomaten, paprika en pita’s over de borrelplank. Doe de olijven en granaatappelpitjes in een bakje en zet deze op de serveerplank.

Recept- en fotocredits: Growers United

Afvallen is in Nederland tegenwoordig een heuse hype. Veel mensen zijn bezig met een dieet en wil graag een paar kilo’s kwijtraken. Ze worstelen met het verlies van gewicht en vrezen het jo-jo effect. Als je het over afvallen hebt dan is dit een moeilijk iets. Het is namelijk moeilijk vol te houden en je moet er veel energie insteken. Maar er zijn vandaag de dag genoeg manieren om je een handje mee te helpen om af te vallen, zoals bijvoorbeeld het slikken van een afslankpil. Ze zijn erg populair en worden veel verkocht. Het kan daarom best lastig zijn om geschikte afslankpillen te vinden.

Wat zijn afslankpillen precies?

Je hebt afslankpillen in een grote variatie aan soorten en maten. Maar allemaal werken ze op één manier en dat is het ondersteunen van je lichaam bij het proces van afslanken. Deze pillen hoef je niet te zien als wonderpillen, want dat zijn ze niet. Je zult er niet binnen een paar dagen kilo’s mee afslanken. Echter zorgen afslankpillen wel dat het gewichtsverlies een stuk makkelijker wordt en dat je je dieet een stuk makkelijker kunt volhouden. De pillen dragen op verschillende manieren mee aan het afslankproces.

Welke soorten afslankpillen zijn te koop op de markt?

Tegenwoordig zijn er diverse soorten afslankpillen te koop op de Nederlandse markt. Elke afslankpil draagt op z’n eigen manier bij aan afslanken. Het verschil zit hem in de ingrediënten van het supplement. Ingrediënten kunnen een aantal functies hebben. Zo bevatten veel afslankpillen vetblokkers. Vetblokkers zijn stoffen waarbij het vet in je dieet niet of nauwelijks worden opgenomen in je lichaam. Thermogenen zorgen ervoor dat je vetverbranding een tandje hoger gaat werken. De temperatuur van je lichaam wordt verhoogd en je lichaam gaat meer energie gebruiken. Daardoor wordt er dus meer verbrand en wordt het afvallen je een stuk makkelijker gemaakt.

Veel mensen hebben daarnaast met een dieet een hongergevoel. Daarom bevatten veel afslankpillen eetlustremmers. Deze stoffen onderdrukken je hongergevoel zodat je het dieet makkelijker kunt volgen. Stimulerende stoffen in afslankpillen zorgen ervoor dat je minder vermoeid bent en dat je meer energie krijgt. En sommige afslankpillen bevatten laxeermiddelen. Deze stoffen stimuleren de stoelgang en zodoende kun je snel een aantal kilo’s kwijtraken.

Is het echt zo dat afslankpillen werken?

Het is duidelijk dat afslankpillen kunnen helpen bij gezond afvallen. Zie het als een steuntje in de rug en een stukje extra hulpmiddel. Afslankpillen kunnen je diverse op diverse vlakken aangenamer maken. Verwacht overigens niet dat je met afslankpillen binnen een paar dagen kilo’s gaat kwijtraken, want dat doet het niet. Het is geen wonderpil en je moet er zelf voor zorgen dat je een dieet gaat volgen en dat je meer gaat bewegen.

Wanneer zie je resultaat bij het nemen van afslankpillen?

Zoals gezegd is een afslankpil geen wonderpil. Het biedt een stukje ondersteuning, maar kilo’s zullen niet snel verdwijnen. Daarom zal het enige tijd duren voordat je resultaat gaat merken. De ingrediënten van afslankpillen werken ondersteunend en je zult pas na een aantal weken echt verschil gaan zien. Hoe snel precies is afhankelijk van de bouw van je lichaam, het startgewicht en hoeveel moeite je ervoor doet. Aan te raden is om afslankpillen sowieso een aantal maanden te slikken en zo zul je optimaal kunnen profiteren van je aankoop.

Op zaterdag haring eten op de markt? Uw boodschappen combineren met een bezoekje aan de visboer? In veel dorpen en steden is op vaste dagen de visboer op de markt te vinden. Een lekkerbekje voor thuis en tijdens het wacht vast een heerlijke haring eten. Een bezoekje aan de visboer is vaste prik. Maar eet u de haring met of zonder uitjes en hoe gezond is haring eigenlijk?

Haring eten met of zonder uitjes

In juni vindt traditioneel vlaggetjes dag plaats, tijdens deze dag wordt de komst van de nieuwe haring gevierd. Hollands nieuwe is vol van smaak en heeft eigenlijk helemaal geen ui nodig om lekker te smaken. Toch wordt haring traditioneel vaak met een uitje of broodje gegeten. Bij verse haring kunt u de uitjes eigenlijk wel achterwege laten want ui is ooit aan de haring toegevoegd om de bedorven smaak te maskeren. haring is een delicatesse en verse haring heeft de uit eigenlijk niet nodig. Tegenwoordig worden de haringen natuurlijk veel beter bereid en wordt de smaak en versheid bij visboeren goed behouden. Proef de echte smaak van de vis en laat de ui achterwege.

Hoe gezond is haring happen?

Haring is gezonde vette vis. Omega 3 helpt vetzuur beschermt tegen hart- en vaatziekten én ondersteunt het functioneren van de hersenen. Af en toe een haring van de visboer is dus zeker een gezonde toevoeging aan uw dieet. Net als bij alles is te veel vette vis natuurlijk niet goed maar af en toe heeft het eten van haring zeker gezondheidsvoordelen.

Geniet van de heerlijke en unieke smaak van haring en laat de uitjes achterwege bij uw volgende bezoekje aan de markt.

Is jouw zomervakantie ook alweer achter de rug? Het normale dagelijkse leven is weer begonnen en dat betekent dat de tas voor naar kantoor of school wordt klaargezet. Natuurlijk met een lunchtrommel erin, want een goede lunch geeft je de energie die je tijdens de werkdag nodig hebt. Hoe zorg je er nu voor dat je ’s ochtends niet te vroeg op hoeft te staan, maar toch een lunch meeneemt die wat spannender is dan twee boterhammen met kaas? Hier vind je een aantal tips om je kleurrijke lunchtrommel (of die van de kids) op een verrassende en smaakvolle manier te vullen!

1. Verwerk fruit en groente op een leuke manier

Dat fruit en groente gezond zijn weet iedereen, maar twee stuks fruit en 250 gram groente eten per dag kan soms nog best lastig zijn. Jij hebt vast weleens een bruine banaan in je tas
gevonden omdat je ‘m door de drukte op het werk vergeten was. Een goede manier om zonder moeite meer groente en fruit binnen te krijgen, is door ze te verwerken in je lunchgerechten. Maak bijvoorbeeld een lunch met wraps die deels uit groente bestaan en vul ze met hummus, komkommer en tomaat. Of maak ’s ochtends een fruitsmoothie en neem deze mee naar kantoor in een goed-afsluitbare beker. Gooi er in de blender eventueel een handje spinazie doorheen, lekker gezond en je proeft er niets van! Een andere tip is om groente en fruit voor jezelf zo aantrekkelijk mogelijk te maken, dus niet als losse stuks maar in een (fruit)salade. Pimp die salade vol sla en groente dan met je favoriete ingrediënten zoals feta, mozzarella of stukjes (vega) kip of probeer eens een panzanella salade met Looye Honingtomaten zoals hieronder. Een andere tip is om fruitspiesjes te maken met verschillende soorten fruit afgewisseld. Zo wordt gezond eten geen straf, maar een feestje!

2. Zorg voor afwisseling

Bij een verrassende lunch is afwisseling key! En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Wissel tijdens de week bijvoorbeeld af tussen volkoren crackers, maiswafels en boterhammen. Zo’n kleine verandering kan er al voor zorgen dat je lunch niet saai wordt. Ook kun je bij het beleg afwisselen met verschillende smaken om de lunch spannend te houden. Denk aan combinaties van zoet en hartig, zoals pindakaas met honing of appelstroop. Maak je boterham met kaas wat interessanter door er plakjes augurk of wat mosterd op te doen. Of maak spannende combinaties zoals pindakaas met komkommer en sriracha. Echt heel lekker!

3. Zorg voor tussendoortjes vol smaak

Een tussendoortje meenemen naar het werk is een must – het geeft je net dat beetje extra energie als je in een dipje zit. Tussendoortjes zijn er in de supermarkt in overvloed, zoals proteïne bars en fruitrepen, maar vaak bevatten deze veel suiker en/of zoetstoffen. Het is daarom veel gezonder (en leuker!) om tussendoortjes zelf te maken. Maak bijvoorbeeld zelf mueslirepen door granen en noten in de oven te roosteren. Of bak gezonde muffins zoals cupcakes met Looye Honingtomaten die je meeneemt. Maak in het weekend een hele batch, vries een groot deel in, en je hebt de komende weken een lekker tussendoortje. Dé tip bij het gebruiken van natuurlijke ingrediënten en geen suiker en zoetstoffen, is om ingrediënten te kiezen die veel smaak hebben. Pimp je rauwkost tussen de middag bijvoorbeeld met wat Looye Honingtomaten, dat zijn echte zoete smaakbommetjes. Of doe wat stukjes gedroogd fruit door je muffins, zoals abrikozen of appel. Gedroogd hebben deze fruitsoorten extra veel smaak! Wedden dat je collega’s jaloers zullen zijn op je zelfgemaakte tussendoortjes?

Credits: Looye Kwekers

De avocado is niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. In diverse gerechten, diëten en voedingsschema wordt de groente veelvuldig opgenomen. De afgelopen jaren is de populariteit van de groene vruchtgroente flink toegenomen. Waarom is een avocado zo gezond?

Vetgehalte in de avocado

Avocado is een groente die veel vet bevat. Groentes staan juist bekend om hun lage vetpercentage, de vruchtgroentes zijn hier een uitzondering op. De vruchtgroente bestaat voor 30% uit vet, voornamelijk oliezuur. Oliezuur is onverzadigd vet en dit verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Het vet in de vruchtgroenten zijn dus goede vetten omdat ze de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Maar pas op de kleine krachtpatser bevat veel vet en levert dus ook veel calorieën. Vet blijft vet dus u doet er goed aan om niet meer dan een halve avocado per dag te eten.

Veel voedingsstoffen

In een de vruchtgroente zitten veel voedingsstoffen. Zo zit een avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Kalium, magnesium, vitamine A,B1,B2,B6, C,E en foliumzuur zitten ook allemaal in de groene groente, een echte krachtpatser dus als het om vitamines gaat.

Welke avocado is rijp om te eten

Avocado’s zijn het hele jaar door te koop in de supermarkt en bij de groenteboer. Hoe weet u of de vruchtgroenterijp is? Druk licht met uw vinger rond de steelaanzet, is deze zacht dan is de avocado rijp. Wanneer u de vrucht open maakt moet deze geel/groen en lekker romig zijn. de vruchten houden niet van kou, bewaar ze niet in de koelkast maar wel op een koele en droge plek.

Dat de groene vruchtgroente een blijvertje is in het groentesap is inmiddels wel duidelijk. De groente die rijk is aan oliezuur geeft veel gezondheidsvoordelen en is daarom in veel voedingsschema’s terug te vinden. Ga niet overdrijven met het consumeren van de vrucht maar hou het bij maximaal een halve avocado per dag om optimaal te genieten van het gezondheidsvoordeel van deze heerlijke groente.

Gezond eten willen we het liefst allemaal, elke dag. Toch heb je door je drukke leven niet altijd tijd of zin om ‘s avonds nog lang in de keuken te staan. Je grijpt weer naar de ongezonde snacks of een snelle, niet hele voedzame maaltijd. Of erger nog, je bestelt maar weer een pizza of loopt even snel naar de snackbar om de hoek. Voor af en toe is dat natuurlijk prima, maar wordt dit teveel een routine dan kom je op den duur heel wat noodzakelijke voedingsstoffen tekort. Gezond eten is belangrijk voor een fit en sterk lichaam. Heb je geen privé kok in huis, dan moet je toch echt zelf aan de slag. Hoe kun je nu elke dag gezond eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan? Lees snel verder voor onze tips.

Planning is alles

Wanneer je niet teveel tijd in de keuken wilt doorbrengen dan is een goede planning alles. Maak in het weekend alvast een schema voor wat je elke dag gaat eten. Dat scheelt je heel wat kopzorgen doordeweeks, je hoeft dan niet elke dag opnieuw te bedenken wat je moet gaan klaarmaken. In het weekend kun je vaak nog wel de tijd vrijmaken om even in de keuken te staan. Je hebt dan niet een lange werkdag achter de rug. Bereid daarom het eten alvast voor, zover dat kan of kook meerdere porties van een gerecht (dat kost meestal niet meer tijd). Porties die je over hebt stop je in bakjes in de vriezer. Bijkomend voordeel van het van tevoren klaar maken van je maaltijden is dat je ook nog eens minder eten weggooit. Je bepaalt namelijk heel nauwkeurig wat je de komende dagen gaat eten en maakt zo nooit te veel klaar. 

Doe weekboodschappen

Bespaar jezelf veel tijd doordeweeks en doe je boodschappen in één keer. Kies een vast moment in de week, dit hoeft natuurlijk niet persé in het weekend te zijn en haal alles in huis wat je nodig hebt. Voor verse producten zoals fruit en groente kom je dan een paar dagen laten nog een keer terug, zodat ze ook vers blijven.

Ga voor snel en simpel

Is het je niet gelukt weekboodschappen te doen of je maaltijden voor te bereiden in het weekend? Zorg er dan voor dat je altijd gezonde basisproducten in huis hebt zoals volkoren pasta en couscous,  zilvervliesrijst, (zoete) aardappels en bijvoorbeeld tofu. In de vriezer kun je zakken groente kwijt. In de voorraadkast nog wat flessen tomatensaus en je hebt altijd een basis in huis om een gezonde maaltijd in elkaar te flansen. Het hoeft niet een hoogstaand driegangenmenu te zijn, als je maar voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt en de maaltijd lekker vullend is. 

Laat je maaltijden bezorgen

Ben je altijd druk en heb je na een lange werkdag geen tijd of zin om te koken? Dan kun je heel eenvoudig gezond eten bestellen. Een complete maaltijd die je alleen nog maar thuis hoeft op te warmen. Hoe handig is dat? Je kunt er ook voor kiezen om losse boodschappen te laten bezorgen, maar een hele kant-en-klare maaltijd is nog veel makkelijker én sneller. Bij kant-en-klaar denk je wellicht niet direct aan een gezonde maaltijd. Gelukkig zijn daar tegenwoordig hele goede opties voor. Je hoeft niet te koken en daarnaast eet je ook nog eens gezond. Het beste van twee werelden. 

Focus op groente

Wil je elke avond een gezonde maaltijd op tafel zetten, leg dan de focus op groente. Hiermee kun je alle kanten op. Je kunt ze namelijk wokken, stomen of koken. Ook gegrilde groenten of lekker uit de oven zijn ze altijd goed. Serveer daarnaast wat pasta of aardappels en je hebt binnen no-time een verse maaltijd klaar. Ook tijdens de lunch kun je eenvoudig meer groente verwerken. Beleg je boterham met hummus, tomaat en komkommer of maak een salade klaar.

Het is de tijd waard

Natuurlijk ben je vaak druk en heb je geen zin meer op naar de supermarkt te gaan en vervolgens nog te koken. Maar wil je ondanks dat wel gezond eten, dan moet je er toch een bepaalde tijd in investeren. Bovendien, gezond koken hoeft heus niet altijd lang te duren. Maak gebruik van handige tools zoals een keukenmachine voor een verse pastasaus of kies voor veel ovengerechten en laat de oven het werk voor je doen. Heb jij ondertussen weer tijd voor andere klusjes die nog nodig gedaan moeten worden.

Waar eerder ieder huishouden wel over een frituurpan beschikte heeft deze nu plaats gemaakt voor de Airfryer. In een Airfryer bakt u niet meer in frituurvet maar door middel van hete lucht. Is het eten dat in de Airfyer gemaakt wordt ook daadwerkelijk gezonder dan uit de frituurpan?

Heteluchtoven

De fryer kan eigenlijk gezien worden als een kleine heteluchtoven. Veel combimagnetrons beschikken over een hete lucht functie. Door dat u uw eten niet in het vet laat zakken voelt een hete lucht bereiding als de betere keuze maar is dit ook zo? Patat blijft natuurlijk een snack of patat, een kroket of een frikadel nu in de frituur of in de airfyer wordt gebakken, het blijft een ongezonde keuze. Toch kan een fryer er wel voor zorgen dat u iets minder calorieën binnen krijgt dan bij het frituren.

Maaltijden bereiden in de Airfryer

Een airfryer kan zeker wel zorgen voor gezond eten. Bij het bakken van kip of vis kunt u zelf een beetje olie toevoegen. Wanneer u vis frituurt zal het heel vet worden terwijl u in de airfyer hier geen last van heeft. Probeer uw eten in de kleine hete luchtoven op maximaal 180 graden te bereiden. Door op een lage temperatuur te bakken zal er minder acrylamide ontstaan. Een hoge inname van de stof acrylamide kan schadelijk zijn voor mensen. Vooral bij gefrituurde aardappelproducten zit veel acrylamide. Door te bakken in een fryer op een lage stand zal er minder acrylamide in het product zitten.

Nooit meer frituren

Of de Airfyer echt zoveel gezonder is dan de frituurpan zijn de meningen verdeeld. Een snack uit de fryer kan iets gezonder zijn dan uit de frituurpan maar levert nauwelijks voordelen op. Maaltijden bereiden in de Airfyer is prima, zeker omdat u normaal gesproken dit ook zou kunnen doen in een heteluchtoven. Een Airfryer kan een mooie toevoeging zijn voor u keukenapparatuur maar hoeft niet direct uw frituurpan te vervangen.

We zitten nu midden in de zomer. Genieten van de zon, lekker lang buiten zitten en eten op een terrasje. Dat klinkt u vast als muziek in de oren, maar wat kunt u in de zomer nu het beste eten wanneer het warm weer is. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet.

Zorg voor voldoende vocht

Wanneer het warm weer is dan hebben we meer vocht nodig. Door de warmte zweten we meer en kan het lichaam bij te weinig vocht zelfs uitdrogingsverschijnselen vertonen. Niet gezond en het kan ook een onprettig gevoel geven. Voldoende water drinken is daarom belangrijk, maar u kunt ook vocht uit voedsel halen. U kunt hierbij denken aan watermeloen. De naam zegt het al. Watermeloen bestaat uit veel water / vocht en kan uw vochttekort dan ook aanvullen.

Ook veel groente bestaat voor 95% uit vocht. Groente eten is sowieso gezond, maar kan ook weer bijdragen aan een goede vochthuishouding. Voorbeelden van groente die veel vocht bevatten zijn onder andere: sla, radijsjes en komkommers. Buiten het feit dat het goed is voor het vocht bevatten ze ook vaak vitaminen en geeft het een lekker fris gevoel wanneer het gegeten wordt.

BBQ op het terras

Wanneer de weerman mooi weer voorspelt dan staan we met zijn alle bij de slager voor een paar lekkere stukjes vlees en rennen we naar de bakker voor een stokbrood. Een BBQ is natuurlijk lekker en ook gezellig om met vrienden te doen, maar vlees en vooral te veel vlees is niet aan te raden tijdens warme dagen. Door de vele dierlijke eiwitten heeft het lichaam veel moeite deze te verteren. Het lichaam gebruikt veel energie en warmt daardoor ook op. Iets wat we niet willen wanneer het buiten ook al warm is.

Alcohol

Wat voor een BBQ geldt is ook zo voor alcohol. We schenken graag een glaasje vol met wijn of we drinken een lekkere cocktail in de avondzon, maar alcohol is juist vocht afdrijvend. Dus ook niet ideaal wanneer u het vochtniveau goed wilt houden.

Fruit goed voor de huid

Eerder in dit artikel hadden we het al over voldoende groente en fruit eten voor het vocht, maar veel fruitsoorten zijn ook rijk aan vitamine C en dat is weer erg goed voor de huid. Zeker wanneer u veel uren in de zon doorbrengt is het goed om de huid te verzorgen. Dus neem na het diner een lekkere bak met aardbeien en vul uw vitamine C aan.

Geniet van de zomer en eet gezond.

Gaat u een dagje op pad, maar wilt u onderweg wel lekker gezond eten? Dan hebben wij een lijstje gemaakt van groente en fruitsoorten die u gemakkelijk mee kunt nemen. Het is belangrijk dat de groente en fruit tegen een stootje kunnen en dat ze ook lekker zijn om rauw te eten. Vul uw tassen maar en geniet van een gezonde trip.

Handige groentesnacks

Zoals aangegeven is het fijn dat de groente die u meeneemt ook tegen een stootje kan. Het zou zonde zijn dat u uw snack uit de tas haalt en dat er niets meer van over is. Ook de supermarkten en de groenteboeren spelen hier op in met handige groentesnacks. Dit zijn groentes die al in een klein formaat gekweekt zijn. Hierdoor kunnen ze enerzijds makkelijk in de tas en anderzijds zijn ze ook in hapklaar formaat. Handig wanneer u bijvoorbeeld op de fiets zit. Voorbeelden van groentesnacks zijn: worteltjes, radijsjes, cherrytomaatjes en kleine komkommertjes. Mocht u zelf deze groente al in de koelkast hebben liggen in een groter formaat kunt u ze zelf natuurlijk ook in kleinere stukken snijden en in een goed afsluitbaar bakje meenemen.

Eet gezond, eet fruit

Bent u meer een fruitliefhebber dan een groenteliefhebber? Dan kunt u natuurlijk ook uit tal van fruitsoorten kiezen. Wanneer u op pad gaat dan is het makkelijker om een fruitsoort met een wat hardere schil te kiezen. Deze beschadigen minder snel in de tas. U kunt hierbij denken aan een appel. Ook zachtere fruitsoorten kunnen natuurlijk mee op pad, maar dan is het weer aan te raden om ze in een hard bakje mee te nemen. Een banaan hoort bijvoorbeeld bij 1 van de gezondste stukken fruit en mag eigenlijk niet ontbreken in de schijf van vijf.

Kiest u voor groente of fruit?

Voor een uitje is het natuurlijk niet zo heel belangrijk of u kiest voor groente of fruit. In dat geval kunt u gewoon kiezen wat u het lekkerst vindt of wat er voor handen is. Goed om te weten is dat het niet zo is dat u bij gewone maaltijden groente voor fruit kan vervangen of andersom. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Deze zijn allemaal belangrijk voor een gezond voedingspatroon. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.

Eet u te lang geen of te weinig groente en fruit dan kan dit op den duur ook voor ziektes zorgen. Dus blijf gezond en eet voldoende groente en fruit.

Pin It