Rubriek

Kinderziektes

Rubriek

Merkt u dat uw kind aan de zware kant begint te worden of bent u bang dat hij of zij overgewicht krijgt? Afvallen is voor een kind natuurlijk ook niet goed. Hoe kunt u er toch voor zorgen dat het kind met overgewicht wat gezonder wordt?

Moet een kind afvallen?

Heeft u berekend en is het BMI van uw kind of kleinkind te hoog dan is het verstandig om niet zelf een dieet samen te stellen. In de meeste gevallen is het nog geen probleem. Het kind krijgt namelijk wel de juiste voedingsstoffen binnen en krijgt voldoende beweging. Mocht het kind toch te zwaar worden dan is het belangrijk advies te vragen bij de huisarts of schoolarts. Voor een kind met overgewicht heeft afvallen een negatief effect omdat ze bezig zijn met hun gewicht op een te jonge leeftijd.

Welke kleine dingen kunt u wel doen zonder dieet

Een dieet bij kinderen wordt liever vermeden maar er zijn kleine dingen die al een groot verschil kunnen maken. Voor kinderen kan een dieet op latere leeftijd veel problemen met zich mee brengen. Het is voor een kind natuurlijk ook niet goed om zich druk te maken over hun gewicht. Ze moeten met hele andere dingen bezig zijn zoals spelen in de speeltuin, knutselen of het verzorgen van hun pop.

  • Ga aan tafel eten. Het is niet alleen gezelliger om met zijn alle aan tafel te eten. Er wordt dan vaak minder veel gegeten als wanner jullie achter de tv zitten te eten.
  • Zet de pot met snoep uit zicht en zet fruit op tafel. De verleiding van snoep is niet zo groot en wordt wellicht vervangen voor iets gezonds.
  • Stap over op gezonder drinken. In een pakje appelsap kan wel 5 klontjes suiker zitten terwijl er ook ranja is die veel gezonder zijn.
  • Laat ook de omgeving het weten dat u gezondere keuzes wilt maken. Als opa en oma oppassen of als ze na school met een vriendje mee naar huis gaan zullen ze sneller iets gezonds pakken.

Bijna iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met waterpokken. Misschien heeft u ze zelf wel gehad toen u klein was of hebben kinderen in uw omgeving er last van. Waterpokken is een zeer besmettelijk ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Heeft u als kind het virus niet gehad dan kunt u dit als nog krijgen wanneer u volwassen bent. Voor kinderen zijn de waterpokken vaak onschuldig. Lees hier een aantal belangrijke zaken die u moet weten over de waterpokken.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken zijn zeer besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus. Besmetting gaat vooral via niezen, hoesten of praten. Waterpokken zijn te herkennen aan de rode bultjes of blaasjes die op de huid verschijnen. De pokken kunnen over het hele lichaam zitten ook in de mond of tussen het haar.

Aan welke symptomen kunt u waterpokken herkennen?

Kinderen kunnen al vanaf 2 dagen voor dat de eerste symptomen optreden het virus doorgeven. Meestal worden de kinderen eerst wat hangerig en kunnen ze lichte koorts krijgen. Na 2 dagen verschijnen de eerste blaasjes/bultjes op het lichaam. De blaasjes veroorzaken veel jeuk. De blaasjes zijn ook erg besmettelijk. Zodra de blaasjes indrogen komen er korstjes op het lichaam, wanneer dit is gebeurd zal het kind ook niet meer besmettelijk zijn. Na ongeveer 10 dagen zullen de symptomen verdwijnen.

Symptomen bestrijden

Helaas is er geen medicijn die uw kind sneller kunnen genezen. Het allerbelangrijkste is om de blaasjes niet open te krabben en de wondjes te laten genezen. Knip de nagels van de kinderen kort om zo te voorkomen dat ze er straks littekens aan over houden. Medicijnen zijn er niet maar wel tal van middeltjes die u via een drogist kunt verkrijgen om de jeuk wat minder te laten zijn.

Bijna 95% van de mensen krijgt de waterpokken als kind. Omdat het virus zo besmettelijk is kunt u het bijna niet voorkomen. Voor kinderen zijn de symptomen vrij mild waardoor dit ook de beste tijd is om het virus te krijgen. Voor volwassenen kunnen de waterpokken een grotere bedreiging geven. Bij ernstige symptomen is het altijd wijs om een huisarts in te schakelen

Een ongeluk zit in een klein hoekje zegt het spreekwoord, maar zo is het vaak ook. Je let even niet op en in een ogenblik heeft je kind een heet glas thee omgetrokken of hebben ze zich bezeerd aan de hoek van de tafel of zitten ze met de vingers tussen de deur.

Allemaal ongelukken die gemakkelijk in en rondom het huis kunnen gebeuren en niet zo gemakkelijk zijn te voorkomen. Jaarlijks belanden er zo’n 150.000 kinderen op de eerste hulp na een ongeluk in huis.

Sommige wonden zijn niet zelf te behandelen en is het inderdaad noodzakelijk om de eerste hulp te bezoeken, maar in sommige gevallen kun je zelf al veel doen bij een ernstige wond en dit zorgt er vaak voor dat erger wordt voorkomen.

Wanneer je kind een splinter oploopt dan is deze vaak makkelijk zelf ter verwijderen. Zorg dat je de splinter zo dicht mogelijk bij de huid vastpakt met een pincet en trek deze er rustig uit. Nadat de splinter verwijderd is, is het belangrijk om de wond goed te ontsmetten. Mocht de splinter wat dieper zitten of lastig te pakken te zijn ga dan toch naar de huisarts.

Ook schaafwonden zijn veel voorkomende wonden bij kinderen. Ook bij deze wonden is wondzorg erg belangrijk! Ontsmet de wond of spoel deze uit onder de kraan, zodat zand en kleine steentjes uit de wond worden gespoeld. Daarna eventueel deppen met een zachte washand. Bij schaafwonden is het vaak niet nodig deze verder te verbinden.

Snijwonden zijn vaak al iets ernstiger. Ook hier is schoonspoelen en ontsmetten het allerbelangrijkst. Ook is het goed om deze wond wel te verbinden, zodat het bloeden gestelpt wordt en er geen vuil meer vanaf buitenaf in de wond kan komen. Mocht het een diepere snijwond zijn dan is een bezoek aan de eerste hulp vaak toch noodzakelijk om de snijwond te laten hechten.

Verder kan het bij bovenstaande wonden raadzaam zijn om een Tetanus prik te halen om zo bacteriën van de straat geen kans te geven!

Nogmaals een ongeluk zit in een klein hoekje en voorkomen is altijd beter dan genezen, maar soms is het niet te voorkomen. Raak dan niet in paniek en behandel je kind rustig of bezoek de eerste hulp!

Letselschade bij kinderen, wat nu ?

Letsel bij kinderen is verschrikkelijk en wilt u uiteraard het liefst voorkomen. Maar wat als uw kind toch letselschade heeft, wat dan ?

Uw kind verdiend een gelukkige jeugd, een ongeluk echter zit toch in een klein hoekje.

Denk aan een verkeersongeval, ongeluk op school, brandwonden, gevallen tijdens het paartrijden of de hond van de buren heeft uw kind gebeten.

Soms is de schade groot en heeft het gevolgen voor het vervolg van het leven. Wie draait op voor alle kosten ?

Welke schade krijgt u allemaal vergoed ? Uw kosten zijn vaak veel groter dan u denkt.

Schakel ALTIJD een letselbureau in bijvoorbeeld Palsletselschade.nl

Het komt regelmatig voor dat een kind ergens met zijn vingers tussen zit en heel veel pijn heeft. Dan is het als ouders zijnde natuurlijk heel fijn als u weet wat u moet doen.

Zwelling
Wanneer ene kind ergens tussen heeft gezeten met zijn vinger kan dit gaan opzwellen. Dit een Standaard reactie en niks ernstigs. Koel dit 10 minuten met een koelpack en zorg er voor de vinger de komende tijd zo min mogelijk belast word.

Blauw/ zwarte nagel
Er kan een bloeding onder de nagel ontstaan. Er op na dat dit enorm pijnlijk is kan ook uw nagel uit uw nagelbed worden gedrukt. Wanneer u dit heeft kunt u het best langs de huisarts gaan. deze maakt met behulp van een steriele naald ene gaatje in je nagel en zo kan het bloed er onder weg. Dit verlicht de druk en de nagel zal er in sommige gevallen afvallen.

Wanneer een dokter?
Als u ziet dat de bijvoorbeeld een vinger niet meer recht staat of het kind deze niet goed kan bewegen kunt u naar de dokter gaan om dit na te laten kijken.

Eerst was het probleem dat het aantal kinderen met overwicht toe nam. Nu neemt het aantal kinderen met ondergewicht toe. Dit komt door dat ouders hun kinderen te gezond eten geven.

Ouders hebben de beste bedoelingen en hebben veel over voor hun kind. Alleen wordt er steeds minder gegeten volgens de schijf van 5. Dit betekent dat de voeding moet bestaan uit groente, fruit, aardappelen en granen, aangevuld met vlees, vis of vleesvervangers, melkproducten, gezonde vetten en genoeg water.

Sinds dat superfoods en biologisch eten een enorme trend is, krijgen kinderen hier ook steeds meer van mee. Het is uiteraard goed voor je maar vergeet niet die gewone boterham met kaas super goed is voor uw kind die in de groei zit. Kinderen in de groei hebben de schijf van 5 nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. En een frietje op zijn tijd is helemaal zo erg nog niet.

Utrecht, 27 mei 2014 – Bescherm de ogen van kinderen goed tegen de zon; dat is de boodschap van de nieuwe Oogfonds-campagne ‘Oog voor de kleintjes’. Terwijl 95% van de mensen zich er van bewust is dat Uv-straling schade aan de huid kan opleveren, weet slechts 7% dat dit ook geldt voor de ogen. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht, zeker in de zomer, permanente schade aan de ogen geven. Kinderogen zijn extra kwetsbaar.

Veel ouders beschermen de huid van kinderen met zonnebrandcrème, maar dat hun ogen ook erg kwetsbaar zijn voor de zon weten de meesten niet. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en Uv-straling dan volwassenen. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment. Blootstelling aan overmatige Uv-straling beschadigt het hoornvlies en verhoogt het risico op oogziektes. Net als bij huidkanker, treedt dit effect op na schade over een lange periode.

Onwetendheid

Een goede zonnebril is juist voor kinderen belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral ouders met baby’s moeten extra alert zijn. Het gezicht van een baby dient te allen tijde in de schaduw te blijven, met daarbij het advies om de ogen te beschermen met een zonnebril.

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds, benadrukt dat de meeste ouders onwetend zijn: “Alle ouders willen het beste voor hun kinderen maar bij de meesten is het risico van de zon voor de ogen gewoon niet bekend. Daardoor smeren ze hun kinderen wel goed in, maar lopen ze zonder goede oogbescherming rond. Zo lopen ze permanente schade op aan hun ogen. Dat merk je niet direct, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed of slecht zien. Daarom wil het Oogfonds ouders voorlichten over het belang van een goede zonnebril.”

Grote hoogte

Waar en wanneer is van grote invloed op de mate van schadelijke invloed van Uv-straling. Hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger de straling. In Zuid-Europa, waar veel Nederlandse gezinnen vakantie vieren, is dus extra oplettendheid nodig. Uv-straling is het hoogst in de zomer tussen 12 uur en 15 uur, óók op bewolkte dagen. De straling weerkaatst op zand, water en sneeuw en de intensiteit is op grote hoogte hoger. Daarom wordt op het strand, op het water, maar ook in de bergen aangeraden de ogen extra te beschermen.

Tips

Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril te letten op de volgende punten:

– De zonnebril geeft 100% UV-bescherming (aangeduid als UV 400 of 100% UV filter).
– Het montuur is groot genoeg en sluit goed aan op het gezicht om te voorkomen dat het Uv-licht ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
– De kleur van de glazen bepaalt alleen hoeveel zichtbaar licht wordt doorgelaten en staat los van de Uv-bescherming. Als een zonnebril teveel licht doorlaat, kan dit wel zorgen voor vermoeide, rode en pijnlijke ogen. Advies is lichtabsorptie van minimaal 75%. Kies daarom in de zomer voor een zonnebril met de Europese CE markering 3.

Over het Oogfonds
Het Oogfonds wil de groei van het aantal blinden en slechtzienden in Nederland stoppen. Daarom investeert het Oogfonds in preventieve screening, voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ondersteunt de stichting de volwaardige participatie van blinden en slechtzienden in de samenleving. Het Oogfonds heeft het CBF-keur voor goede doelen. Kijk voor meer informatie en tips over het beschermen van de ogen op www.oogfonds.nl

Amsterdam, 11 februari 2014 – Het is goed om kinderen vanaf 4 maanden kleine hoeveelheden bijvoeding te geven. Eerst met groente en fruit, later ook met andere producten als ei, vis en pinda. Dit staat in een nieuwe voedselrichtlijn voor het voorkomen van allergie bij jonge kinderen, ontwikkeld door VUmc in opdracht van het Ministerie van VWS en ZonMw. Vroeger dacht men dat later beginnen met deze bijvoeding juist allergie zou voorkomen. Het tegendeel blijkt nu waar te zijn.

Deze nieuwe richtlijn heeft ook aandacht voor de preventie van glutenovergevoeligheid (coeliakie). Ook hier geldt dat kleine hoeveelheden granen (bijvoorbeeld stukjes beschuit in een groente of fruithapje) bij voorkeur tijdens de borstvoeding en ook vanaf vier maanden, overgevoeligheid voor granen kan voorkomen. Dat is een stuk eerder dan tot nu toe het geval was.

VU medisch centrum heeft in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de afgelopen jaren samen met jeugdartsen, kinderartsen en huisartsen gewerkt aan een richtlijn voedselovergevoeligheid. Deze richtlijn is ontwikkeld voor de Jeugdgezondheidszorg, die alle kinderen op vaste momenten ziet en zo een unieke setting biedt voor preventie en zorg op maat.

Nieuw is ook dat het consultatiebureau de test voor koemelkallergie kan gaan doen. Dat is voor de ouders veel prettiger want het is dicht bij huis en daarom ook goedkoper. Nu wordt deze test nog in het ziekenhuis door de kinderarts gedaan. De ziektekostenverzekeraars moeten nog met deze verschuiving akkoord gaan. Ook voor hen is dit een besparing.

De richtlijn is te lezen op: www.ncj.nl.

In de afgelopen dertig jaar is het aantal kinderen en jongeren met overgewicht flink gestegen. In Nederland kampt 15 procent van alle jongeren van 2 tot 25 jaar met overgewicht.

Bijna iedereen weet dat we de gevolgen van overgewicht niet moeten onderschatten. Kinderen met overgewicht hebben als volwassene meer kans op hartproblemen. Bovendien is de kans groter dat ze slechter presteren op school. Een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte hebben namelijk een negatieve invloed op de hersenen. Het IQ van kinderen met obesitas is over het algemeen lager dan van gezonde kinderen. Daarnaast hebben zij het probleem zich minder lang te kunnen concentreren.

Hoe komt het… en hoe kom je er vanaf?
Er zijn verschillende oorzaken voor de toename in gewicht. Kinderen blijven steeds meer binnen, buiten spelen wordt hen in sommige gevallen onthouden maar ook is binnen spelen heel normaal geworden. Spelen op een console of tablet is door de vele leuke en steeds realistischere games een favoriete bezigheid geworden. Daarnaast leven we tegenwoordig in een maatschappij waar het sociale leven zich voor een groot deel online afspeelt. Dit en in sommige gevallen zorgen ouders er zelf voor doordat zij denken dat buiten op straat spelen niet meer veilig is. Kinderen bewegen weliswaar minder dan vroeger maar dit is niet de enige reden voor de toename van kinderen met obesitas. Veel ouders geven een slecht voorbeeld als het gaat om eten, er wordt te veel geconsumeerd en dit gedrag nemen kinderen over van hun ouders. De hoeveelheid beweging en een gezond eetpatroon zijn dus belangrijk. Maar hoeveel eten we nu precies per dag? En is dat te veel of precies goed?

Wanneer is een kind te zwaar?
Om te bepalen of een kind te zwaar is, kan de BMI (Body Mass Index) een goede indicatie zijn. Voor ouders die twijfelen of hun kind te kampen heeft met overgewicht, is het handig even een test te doen. Dit kan op internet, er zijn vele tests te vinden zoals bijvoorbeeld van de Hartstichting en het Voedingscentrum, binnen enkele seconden verschijnt het resultaat. Maar de BMI zelf berekenen kan natuurlijk ook met de volgende formule: gewicht / (lengte in m * lengte in m).

Tips
Wat als de BMI te hoog is? Als er geen medische oorzaken zijn, is het zaak dat kinderen met overgewicht gezonder eten en meer bewegen. Een goed begin is het halve werk, drie voedzame maaltijden per dag staan aan de basis van een gezond gewicht.

En verder:

  •  Geef het goede voorbeeld: kinderen doen hun ouders na. Zo leren ze lopen, praten en ook eten. Als ouders niet graag fruit eten, is de kans groot dat een kind het ook niet lekker vindt;
  • Geef gezonde tussendoortjes. Op de site van de Hartstichting worden allerlei suggesties gegeven. Als ouders toch af en toe een koek willen meegeven is het aan te raden het aantal calorieën van verschillende tussendoortjes te vergelijken. Zo bevat een Snickers bijvoorbeeld 305 kcal een Liga Evergreen bevat 77,6 kcal;
  • Maak de school attent op de lesmethode Lekker Fit! van de Hartstichting en vraag eens wat ze doen aan gezonde producten in de schoolkantine, lessen over gezond eten en bewegen;
  • Stimuleer een kind om ten minste vijf dagen per week 60 minuten matig intensief te bewegen. Laat kinderen buiten spelen en naar school lopen of fietsen als dat kan. Een nieuwe kinderfiets kan wonderen doen.
    Tip: om fietsen leuker te maken voor een kind kun je ook denken aan een nieuwe jongensfiets zoals een stoere BMX of crossfiets . Of een leuke meisjesfiets van 18 inch in mooie knalkleuren en vrolijke motieven zoals de prinsessenfiets.
  • Kijk samen naar de plaatselijke sportverenigingen. Er is vast een sport bij die het kind leuk vindt om te doen.

En ‘last but not least’: houd vol! Gezonder leven vereist een verandering van de dagelijkse gewoontes. Dat is best lastig en af en toe lukt het gewoon niet. Geef niet meteen op en ga de volgende dag gewoon weer door met de gezondere leefstijl.

Al veertig jaar lang zet Phonak zich in voor het ondersteunen van kinderen met een gehoorverlies bij het optimaal realiseren van hun mogelijkheden. Een nauwe samenwerking met experts en een toegewijd team, hebben de ontwikkeling van hoortoestellen als Naída en Nios mogelijk gemaakt, waarmee de kwaliteit van leven van miljoenen kinderen over de hele wereld verbeterd is.

Gehoorverlies is de meest voorkomende zintuigelijke beperking bij kinderen. Vandaag de dag zijn er wereldwijd zo’n 170 miljoen kinderen met gehoorverlies die de rest van hun leven ondersteuning nodig hebben. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de toepassing van SoundRecover en Dynamic FM ongeëvenaarde resultaten oplevert in het spraakverstaan in een rumoerige omgeving en over grotere afstand. Twee omstandigheden die voor kinderen met gehoorverlies een grote uitdaging zijn. De robuuste vormgeving en de water- en vuilbestendigheid geven de kinderen een maximale bewegingsvrijheid in het dagelijks leven.

De afgelopen decennia heeft Phonak zich ingezet om kinderen te helpen hun mogelijkheden optimaal te realiseren. Samen met professionals in de hoorzorg, onderzoekers, onderwijzers, kinderen en hun families, heeft Phonak een reeks producten kunnen ontwikkelen speciaal voor deze kinderen. Vernieuwende toepassingen en technologieën zoals SoundRecover en Dynamic FM gecombineerd met een kindvriendelijk ontwerp maken de Phonak hoortoestellen uitermate geschikt voor kinderen van uiteenlopende leeftijden.

Voor een optimale spraak-taalontwikkeling is het belangrijk om alle spraakgeluiden goed te kunnen horen. Als een kind slechthorend is, kan het lastig zijn om de geruststellende, zachte stem van een ouder te verstaan en om te communiceren met vriendjes. Vooral letters in de hoge tonen zoals ‘s’, ‘sj’, ‘t’ en ‘f’ zijn vaak moeilijker te verstaan. SoundRecover verplaatst deze klanken naar een gebied waar ze wel hoorbaar zijn. Uiteenlopende onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen die gebruikmaken van deze techniek een aanzienlijke verbetering laten zien in het herkennen en zelf produceren van spraak. Hierdoor zijn ze beter in staat om te leren en mee te doen met de wereld om hen heen.

De luisteromgeving van een kind verandert voortdurend. Het ene moment zit het nog in de wandelwagen, dan weer achterin de auto en vervolgens aan tafel of speelt het buiten met andere kinderen. Het spraakverstaan van een kind kan significant verminderen als het geluidsniveau verandert of als de spreker zich op enige afstand van het kind bevindt.

De vooraanstaande Dynamic FM-oplossingen van Phonak helpen lawaai, afstand, galm en slechte akoestiek te overbruggen. Een draadloze microfoon zorgt ervoor dat spraakgeluid van de spreker via FM-ontvangers direct wordt overgebracht naar het hoortoestel van het kind. Hierdoor is het mogelijk om ook spraak te verstaan onder lastige omstandigheden.

“Bij Phonak hebben we het ondersteunen van kinderen bij het realiseren van een optimale ontwikkeling altijd hoog in het vaandel gehad. Oplossingen als SoundRecover en Dynamic FM hebben het leven van kinderen met gehoorproblemen over de hele wereld veranderd”, aldus Angela Pelosi, hoofd Pediatrics bij Phonak. “Dat is voor ons de belangrijkste motivatie om onze producten en diensten te blijven verbeteren.”

Pin It