Rubriek

Langer Thuis Wonen

Rubriek

Hulpmiddelen om de veiligheid in de badkamer te verhogen

Veiligheid in de badkamer is erg belangrijk. Als oudere neemt je mobiliteit met de jaren steeds meer af, waardoor het van belang is om hulpmiddelen zoals een
douchekruk in de badkamer te installeren. Zo kun je veilig douchen zonder de kans te hebben om te vallen. In dit artikel geven wij je tips omtrent hulpmiddelen die de veiligheid in de badkamer kunnen verhogen. Lees snel verder voor onze tips.

Maak gebruik van een douchestoel

Wanneer je niet goed meer onder de douche kunt staan, is het zeker aan te raden om een douchestoel te gebruiken. Het is zeer veilig om zittend te douchen. Zo kun je je volledig op het douchen focussen, wat zorgt voor een ontspannen gevoel. Ook is de kans veel kleiner dat je uit zal glijden. Vooral wanneer je moeite hebt met het bewaren van je evenwicht, kan een douchestoel of douchekruk zorgen voor meer zelfvertrouwen tijdens het douchen. Je kunt kiezen voor douchestoelen met of zonder armleuning en kunt ook voor een douchestoel met rugleuning kiezen, verstelbare douchestoelen, enzovoort. De basisfunctie blijft hetzelfde en dat is ervoor zorgen dat je veilig van de douche gebruik kunt maken.

Plaats een toiletverhoger op het toilet

Net als een sta op stoel zorgt een toiletverhoger ervoor dat je makkelijker kunt zitten en weer opstaan. Een toiletverhoger is dan ook een aanrader als je het lastig vindt om zelfstandig te zitten en weer op te staan. Je kunt toiletverhogers in diverse hoogtes bestellen. Wanneer de afstand tussen de vloer en de zitting van de wc groter is, is het eenvoudiger om te gaan zitten en dus ook weer zelfstandig op te staan.

Installeer wandbeugels op de muren

Het is ook aan te raden om wandbeugels op de muren te installeren. Wandbeugels zorgen ervoor dat je extra steun hebt in bad of in de douchecabine. Je kunt je eenvoudig vasthouden aan een wandbeugel, waardoor je je een stuk veiliger zal voelen tijdens het douchen. Wandbeugels zijn in diverse vormen en maten verkrijgbaar. Zo zijn er wandbeugels die je met schroeven op de muur kunt bevestigen, maar ook wandbeugels die te bevestigen zijn via zuignappen. Met een wandbeugel profiteer je altijd van net even wat extra steun.

Plaats antislipstrips op de vloer

Het is ook een goede optie om antisliptegels in de badkamervloer te leggen. Echter is dit vaak wat aan de prijs, waardoor het ook mogelijk is om je huidige badkamertegels van antislipstrips of antislipspray te voorzien. Met beide opties is het mogelijk je badkamer antislip te maken en te zorgen voor meer veiligheid. De strips zijn eenvoudig aan te brengen in gladde ruimtes, zoals de douchecabine en het bad, alsmede de badkamervloer.

Wil je ook een veilige badkamer? Ga dan meteen aan de slag met onze tips.

Je huis is nog steeds mooi maar toch. Je keuken wordt al wat ouder en de badkamer is ook niet meer wat het is geweest. Tijd voor een upgrade! Maar hoe betaal je dat dan?

Ook wanneer je geen enorme spaarpot hebt is het mogelijk om je dromen te verwezenlijken.

Het loont om te kijken naar de voordelen van een persoonlijke lening om de verbouwing van je huis of bijvoorbeeld een nieuwe auto te kunnen betalen.

Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening kenmerkt zich door een vaste looptijd en een vast rentepercentage. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je in totaal kwijt bent. En heb je tussentijds geld over? Dan kun je bijna altijd boetevrij aflossen. Voor de verbouwing van je huis is het zelfs mogelijk om een deel van de rente af te trekken (zolang het maar gebruikt wordt om je huis te verbeteren)

Vaak kiezen mensen ervoor om naar hun bank te gaan om zo’n lening af te sluiten omdat zij de bank al kennen. Zij staan er alleen niet bij stil dat de rentepercentages eigenlijk best hoog zijn in vergelijking met online aanbieders. Het verschil zit hem in de hoge kosten die banken kwijt zijn aan adviseurs en dure kantoorpanden.

Voor leningen loont het daarom ook om online te vergelijken. Zo kom je erachter dat je veel geld kunt besparen wanneer je een persoonlijke lening bij een online aanbieder afsluit. Zij hebben het voordeel dat zij met meerdere kredietverstrekkers werken en geen dure kantoorpanden en adviseurs hebben. Op die manier ben je een stuk minder voor je lening kwijt!

Wanneer we ouder worden en we te maken krijgen met bepaalde gebreken is het soms lastig om in ons bestaande huis te blijven wonen. Wel kunnen we het moment van verhuizen uitstellen door aanpassingen te maken in onze bestaande woning. Welke aanpassingen noodzakelijk zijn is natuurlijk afhankelijk van de soort gebreken die u ervaart.

Een van de veel voorkomende gebreken die we ervaren wanneer we ouder worden is dat we slechter te been worden en traplopen vaak een erg lastig wordt. Een optie zou zijn om een slaapplek op de begane grond te creëren, maar in veel huizen is daar geen plaats voor. Een andere optie zou dan een traplift kunnen zijn.

Vaak is dit ook een kostbare optie, maar er zijn wel mogelijkheden waardoor dit wel een betaalbare optie kan worden. Zo kunt u bij de WMO een subsidie op een traplift aanvragen voor het installeren van een traplift. De regels en vergoedingen kunnen hiervoor per gemeente verschillen. Mocht u in aanmerking willen komen voor een subsidie is het verstandig om bij uw eigen gemeente navraag te doen wat de mogelijkheden zijn. Doordat hier een aanvraagprocedure aan vooraf gaat kan het zijn dat de wachttijd behoorlijk oploopt voordat u de traplift daadwerkelijk in huis heeft.

Een optie om de wachttijd te verkorten kan zijn om een aanvraag te doen voor een tweedehands traplift. Veel gemeenten ervaren het hergebruik van hulpmiddelen als iets positiefs en dit kan een positieve uitwerking hebben op uw subsidie-aanvraag.

Mocht uw aanvraag toch worden afgewezen dan kunt u er ook nog voor kiezen om zelf een tweedehands traplift aan te schaffen. De kosten voor deze lift zijn aanzienlijk lager dan van een nieuw exemplaar. Soms kan dit wel tot 50% schelen op de prijs die u betaalt voor een nieuwe traplift.

Voor u zijn er verder geen risico’s aan verbonden. De traplift wordt volledig ingemeten en geïnstalleerd en ook ontvangt u een garantie op uw traplift. Doordat het om bestaande trapliften gaat is er ook weinig leveringstijd. Soms kan de traplift al binnen 24 uur worden geleverd.

Tot slot is de keuze voor een tweedehands traplift ook nog eens een milieubewuste keuze. Door hergebruik van de materialen wordt het milieu minder belast.

Een betaalbare manier om langer thuis te blijven wonen!

 

 

Niet alleen ouderen zelf willen langer thuiswonen. Ook de overheid stimuleert dit steeds meer. Het aantal 75-plussers dat alleen woont is de afgelopen jaren enorm toegenomen, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek.

‘Tussen 1971 en 2015 is deze groep bijna 4,7 keer zo groot geworden, zodat er nu ruim een half miljoen alleenstaande 75-plussers zijn. De verwachting is dat de omvang van deze groep hard door stijgt tot bijna 1,3 miljoen personen in 2052,’ zo lezen we in de ‘Huishoudensprognose: jongeren en ouderen langer thuis’.

Om er voor te zorgen dat ouderen ook gezond en veilig langer thuis kunnen blijven wonen is het belangrijk dat de nodige maatregelen worden genomen. Welke maatregelen dit zijn is natuurlijk afhankelijke van de conditie van de plusser. Vaak is het in het begin van het ouder worden voldoende om er voor te zorgen dat er wat meer sociale controle is. Dus het wat vaker een bezoekje brengen, om te kijken of alles goed gaat is dan meestal voldoende.

Ontstaan de eerste onhebbelijkheden, zoals wat slechter zicht of gehoor is dit ook nog eenvoudig op te lossen door een opticien of audicien te bezoeken voor een bril of hoortoestel. Gemiddeld worden er per jaar zo’n 150.000 gehoorapparaten aangeschaft en zelfs 6 op de 10 mensen hebben een bril. Een eenvoudig manier om deze kleine probleempjes op te lossen. Vaak kunnen een bril of een hoortoestel met vergoeding worden gekocht.

Worden de problemen wat groter dan moet er gekeken worden naar wat ingrijpendere oplossingen, zoals bijvoorbeeld een aangepaste badkamer, het verwijderen van drempels in huis of wellicht zelfs het aanschaffen van een traplift.

Wanneer er hartproblemen ontstaan dan is het ook aan te raden om bijvoorbeeld een AED aan te schaffen. Het inzetten van een AED kan de kans op overleving bij een hartstilstand namelijk met 23% vergroten. Er zijn diverse types AED apparaten. U kunt deze bestellen via procardio.nl

Op deze manier kunnen we niet alleen langer thuiswonen, maar dit thuiswonen ook zo aangenaam mogelijk maken.

Een trend die al een aantal jaar gaande is, is dat ouderen liever langer thuis blijven wonen. Dit is niet alleen vanuit deze doelgroep zelf vaak gewenst, maar ook de overheid stimuleert dit door allerlei regelingen in het leven te roepen die bijvoorbeeld het aanpassen van een badkamer of het aanschaffen van een traplift mogelijk maken.

Je huis is immers je thuis en dit wil je niet zo maar achter je laten. Daar zijn al je spulletjes en herinneringen van dierbaren. Je weet er in het donker de weg en je voelt je er veilig. Toch moeten veel ouderen en mindervaliden die prima voor zichzelf kunnen zorgen hun thuishaven omruilen voor een zorgflat of een andere woning, omdat ze wat slechter ter been zijn. Dat is niet altijd even eenvoudig – in verband met wachtlijsten – terwijl je met een paar simpele aanpassingen toch gewoon in je huis kunt blijven wonen.

Bovenverdieping
Een huis met een trap kan een uitdaging vormen als je slecht ter been bent, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een traplift brengt je eenvoudig naar boven en weer naar beneden, zonder problemen. Er zijn zelfs liftjes die een bocht om kunnen. Je kunt ze aanschaffen via een thuiszorgwinkel of een speciale shop voor hulpmiddelen in huis en laten installeren, bijvoorbeeld 123trapliften. Zij plaatsen uitsluitend trapliften van de merken Thyssen-Krupp en Otolift, dit zorgt ervoor dat de monteurs zich uitsluitend hoeven te bekwamen in de werking en technische specificaties van deze merken. Hierdoor blijft de kwaliteit hoog en de servicebehoefte laag  gebruikte trapliften van 123Trapliften zijn bij inkoop geselecteerd op technische staat en maatvoering. Dus u hoeft zich geen zorgen te maken over de kwaliteit en de prijs is stukken lager dan bij een nieuwe traplift. Ook heb je gewoon garantie op de traplift.

Ook de WMO of de blijverslening van de overheid zijn in te zetten bij de aankoop van een traplift, waardoor het voor veel mensen haalbaar is een traplift aan te schaffen. 

Dag drempels
Als je minder goed ter been bent kunnen drempels in de woning aardige obstakels vormen. Kies er dan eens voor om deze te verwijderen, zodat er een gelijke vloer ontstaat. Makkelijk als je met een rollator loopt of je zo nu en dan in een rolstoel moet voortbewegen. Ook is het aan te raden om voor vloerbedekking te kiezen in plaats van plavuizen of laminaat. Vloerbedekking geeft namelijk meer grip als je loopt.

Hulpmiddelen in de badkamer
Heb je wat meer moeite om uit bad te stappen of om de douche te verlaten, omdat je bang bent om uit te glijden, dan kun je dit vergemakkelijken met speciale handvatten in en om de douche, het bad en zelfs het toilet. Deze geven houvast en zekerheid. Gebruik verder ook antislipmatjes, een badmat met antislip op de achterkant en desnoods een speciale douchestoel (hiervoor kun je ook een plastic tuinstoel gebruiken).

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je beperkingen begint te bemerken. Het wordt wat lastiger om klusjes in en rondom huis op te pakken, en botten en spieren beginnen steeds stroever te worden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat iedereen zomaar in een verzorgingstehuis wilt gaan wonen. In veel gevallen wordt het langer thuis wonen dan ook steeds aantrekkelijker. Met de vooruitgang in de techniek en andere slimme oplossingen, wordt het langer thuis wonen steeds beter te doen. Hoe je verantwoord langer thuis kunt wonen, lees je hier.

Maak een checklist

Door een checklist te maken van alle zaken die in, en rondom de woning opgepakt moeten worden, kun je zeker zijn dat je verantwoord thuis kunt blijven wonen. Organisaties zoals langerthuisinhuis.nl bieden deze checklist online aan. Op deze manier heb je direct een overzicht van welke zaken nog opgepakt moeten worden om de woning veilig, makkelijk en aangenaam te maken.

Drempelverlagingen

Op deze checklist kun je allerlei zaken tegenkomen, waaronder drempelverlagingen. Ook wanneer je nog geen last hebt zijn drempelverlagingen een welkome aanvulling in de woning. Of het nu om die artrose knie gaat, of om de kleinkinderen die regelmatig op bezoek komen; verhogingen en drempels in de woning vragen om val en stoot partijen. Het verlagen van de drempels in en rondom de woning kan hier oplossing bieden. Zo kun je verantwoord thuis blijven wonen en kunnen kleinkinderen naar hartenlust rennen en spelen.

Slimme beveiliging

Verantwoord thuis wonen betekent veilig thuis wonen. Een goed beveiligingssysteem is dan ook essentieel om op latere leeftijd verantwoord thuis te kunnen wonen. Veiligheid in huis heeft nu eenmaal prioriteit. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel slimme oplossingen waaronder een slim beveiligingssysteem. Dit systeem wordt aangesloten op een centraal punt via welke je het met app of tablet kunt besturen, en in kunt zien. Zo kun je op afstand de sirene af laten gaan, de buitenverlichting vanuit binnen aan zetten of zelfs de rolluiken op afstand dicht doen.

Slimme verlichting

Ook de verlichting speelt hier een grote rol. Niet alleen verhoogt een slim verlichtingssysteem de veiligheid in en rondom de woning, het geeft je ook nog eens veel ruimte voor gemak en ontspanning. Door alle lampen in de woning aan te sluiten op hetzelfde slimme systeem, kun je alles vanuit 1 centraal punt (app of afstandsbediening) besturen. Zet de verlichting in huis aan, pas de kleuren aan of zet de verlichting automatisch uit.

Met de toenemende vergrijzing in Nederland wordt ook de zorg steeds duurder. Ouderen moeten steeds vaker kiezen tussen langer thuis blijven wonen of opgenomen worden in een verzorgingstehuis. Vanuit de overheid wordt gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen om de zorgkosten te kunnen beperken. Maar ook ouderen willen vaak het liefst zo lang mogelijk thuis in hun eigen omgeving blijven wonen.

Ondersteuning vanuit de overheid
De taak om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen ligt nu bij de gemeente. Indien het moeilijker wordt om thuis te blijven wonen zijn er twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is verhuizen naar een aangepaste woning. Het voordeel hiervan is dat er geen grote verbouwingen gedaan hoeven te worden en dat de kosten beperkt blijven. Het nadeel is dat de perso(o)n(en) in kwestie alsnog uit hun vertrouwde omgeving moeten verhuizen. De tweede optie, en vaak de meest gewenste, is het huis aanpassen aan de zorg die nodig is. Voor sommige ouderen is dit soms moeilijk te bekostigen. Om die reden heeft de overheid de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in het leven geroepen. De gemeente helpt in dat geval met advies en eventueel een bijdrage in de kosten van de benodigde aanpassingen. Naast de Wmo kan de zorgbehoevende soms ook een beroep doen op het persoonsgebonden budget (pgb). Met het pgb kan iemand zelf zijn of haar benodigde zorg inkopen of huren. Voor iedereen is de behoefte aan zorg anders.

Bereikbaarheid van verdiepingen
Op latere leeftijd krijgen ouderen steeds vaker last van hun spieren en gewichten en hebben zij een grotere kans op botbreuken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om zelfstandig de trap op en af te komen. Een goede oplossing voor dit probleem is een traplift. Met een traplift kunt u zich zelfstandig tussen de verschillende verdiepingen bewegen. Een traplift kan een flinke investering zijn, maar het zorgt er wel voor dat een ingrijpende verbouwing achterwege kan blijven. Het is ook mogelijk om een tweedehands traplift aan te schaffen. Dit kan een flinke besparing opleveren ten opzichte van een nieuwe traplift. Mocht u maar een korte periode een traplift nodig hebben, omdat u bijvoorbeeld moet herstellen van een botbreuk, kunt u ook een traplift huren. U betaalt in veel gevallen alleen voor de rail (of een startbedrag) en daarna een maandelijks bedrag.

Veilig gebruik maken van de badkamer
De badkamer brengt vaak problemen voor mensen die slecht ter been zijn of zorgbehoevend zijn. De badkamer is vaak glad en om in de douche en/of bad te komen moet vaak over een flinke opstap gestapt worden. Een kleine aanpassing hiervoor is de grijpbeugel. Mocht dit niet voldoende zijn, kan een instapdouche of -bad een oplossing zijn.

Mobiliteit in en rondom het huis
Als u slecht ter been bent en gebruikmaakt van een rollator of rolstoel is het verstandig om de drempels in de woning te laten verwijderen. Ook zijn er aangepaste bedden die het gemakkelijker maken om in en uit bed te komen. Niet alleen voor mensen met een beperkte mobiliteit zijn er hulpmiddelen. Voor slechthorenden zijn er verschillende oplossingen zoals een bel die een lichtflits geeft.

Zoals met alle verbouwingen kan je het met de renovatie van een badkamer net zo duur maken als je wilt. Voordat je begint is het echter wel zo fijn dat je een om-en-nabij prijs in je hoofd hebt. Dat kan je doen aan de hand van de soort en kwaliteit spullen die je ervoor gebruikt. Neem bijvoorbeeld de badkuip. Je kan er een bad van enkele honderden, maar ook een van 2.000 euro inzetten. Een en ander is volledig afhankelijk van de beschikbare ruimte, je smaak en natuurlijk je budget.

De eenvoudige badkamer

Wanneer je niet de mogelijkheden hebt om veel geld uit te geven aan de badkamerrenovatie, houd je deze het beste simpel. Afhankelijk van je voorkeur kies je voor een inloopdouche, douchecabine of een bad/douchecombinatie, van Megadump, in een eenvoudige stijl. Daar waar budget badkamerelementen vaak wit zijn, pas je daar ook je wanddecoratie en vloertegels op aan. We noemen het even bewust wanddecoratie, want het is vandaag de dag helemaal niet meer vanzelfsprekend dat je altijd de badkamermuren voorziet van tegels. Steenstrips of watervast pleisterwerk zijn ook helemaal niet zo duur in aanschaf. Afhankelijk van in hoeverre je de badkamerrenovatie wilt doorvoeren, dien je rekening houden met een bedrag dat ligt tussen de 3.000 en 5.000 euro, uitgaande van badkamer van ongeveer 9 m2.

De badkamer waar het net iets meer mag zijn

Je hecht waarde aan een goede kwaliteit en een tijdloze uitstraling. Het design van de badkuip en de wastafel hoeft niet per se de laatste badkamertrend te vertegenwoordigen, als het maar geen materiaal is waar binnen een paar jaar de putjes in het glazuur verschijnen. Misschien wil je dubbele wasbakken verzonken in een meubel en geïntegreerd ledlicht, van bijvoorbeeld Nostalux.nl, in de spiegelwand. Voor eenzelfde formaat badkamer als hierboven genoemd, houd je dan het best rekening met een renovatiebedrag van rond de 7.000 euro.

Je eigen wellness

Je wilt alleen het beste van het beste. Van een extra brede of lange badkuip tot spiegelverwarming en warm water uit je wc-douche. Raamdecoratie die aansluit bij de glazen douchewand met druppeldessin of een terugkomend motiefje heeft uit het mozaïek op de vloer. Afhankelijk van je smaak en de stijl begint het kostenplaatje van een badkamerrenovatie als deze met een prijs van minimaal 10.000 euro. Deze prijsindicatie is eveneens gebaseerd op een badkamer van rond de 9 m2.

De hierboven genoemde bedragen zijn opgebouwd uit materiaal-, arbeids- en afvoerkosten. In deze berekeningen zijn geen elementen opgenomen als Turkse stoombaden, spabaden of vloerverwarming.

Ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Ook de overheid simuleert en wil dit. Met de vergrijzing en meer thuisblijvers is de markt van woningaanpassingen volop in ontwikkeling. Wordt u minder mobiel, dan kunt u maar beter zijn voorbereid. Wij hebben een aantal veelvoorkomende aanpassingen voor u op een rijt gezet:

Badkamer

De badkamer is één van de gevaarlijkste plekken in huis. Ongelukken komen door gladheid of opstapjes in de badkamer. Simpele oplossingen als een antislipvloer, douchestoel en handgrepen maken de badkamer al een stuk veiliger. Soms zijn echter ingrijpender oplossingen nodig. In veel oudere woningen staat nog een bad waar ook in gedoucht wordt. De hoge instap is voor veel ouderen niet meer te doen. De hele badkamer verbouwen is een flinke investering, daarom zijn er handige bedrijven die uw bad in één dag vervangen voor een praktische inloopdouche.

Trap

Een andere plek in huis die hinderlijk wordt is de trap. De meeste woningen bestaan immers uit twee of meer verdiepingen. De trap wordt dan een obstakel. Soms kan de slaap- of badkamer beneden worden verplaatst. Vaak is dit niet mogelijk. De meest voorkomende oplossing is een traplift. Dit is meestal goedkoper dan een verbouwing in huis. Maar wat kost een traplift? Dat is afhankelijk van een rechte trap of een trap met bochten. Ook kunt u kiezen tussen een nieuwe of tweedehands traplift. Kopen of huren. Voor vrijwel elke trap is een geschikte traplift te vinden.

Keuken

Tenslotte is de keuken een van de belangrijkste plekken in huis. Daar wordt immers het eten bereid en de vaat gedaan. Een keuken is vrij robuust en past zich niet aan uw veranderende mobiliteit aan. Kastjes en aanrechtblad zitten te hoog of te laag. En wie houdt bij aanschaf rekening met voldoende ruimte voor een rollator of rolstoel? Een flexibele keuken kan uitkomst bieden. Van het aanrechtblad tot de keukenkastjes, alles wat u nodig heeft wordt bereikbaar. Lees hier meer over een aangepaste keuken.

Huishoudelijke hulpmiddelen

Naast grote aanpassingen kunt u tientallen aanpassingen doen om het woongenot te vergroten. Dit noemen we ‘domotica’. Steeds meer slimme dingen worden ontwikkeld om meer vrijheid te krijgen in huis: verlichting met aanwezigheidsdetectie; automatische gordijnen; op afstand openende deuren etc. Huizen en inboedel worden steeds slimmer gemaakt, zodat u langer thuis kunt blijven wonen. Lees ook ‘langer zelfstandig met domotica’.

De wereld verandert en woningen veranderen mee. De ontwikkelingen om uw omgeving aan te passen zijn bijna niet bij te houden. Hulpmiddelen worden steeds slimmer. Huizen worden steeds slimmer. Bereid u voor en blijf zoeken naar hulpmiddelen die helpen om langer thuis te kunnen wonen.

Pin It