Rubriek

Wielersport

Rubriek

Staat er al een lange tijd een E-bike op uw verlanglijstje? Wilt u uw oude graag vervangen of wilt u uw eerste E-bike kopen? Wat moet u weten en hoe zoekt u de beste uit?

E-bike kopen, wat wilt u besteden?

Het is natuurlijk eerst belangrijk om te weten hoe veel u wilt besteden aan een nieuwe fiets. De fietsen beginnen vaak rond de 1200 maar wanneer u al eens een e-bike heeft gehad zult u vaak meer eisen hebben. Check even wat uw wensen zijn en of dit binnen uw budget past of dat u hiervoor uw budget wat op wilt rekken.

Rotatiesensor of kracht verdubbellaar

Hoe wilt u eigenlijk fietsen? Natuurlijk blijft fietsen het zelfde maar hoe u ondersteuning krijgt kan wel verschillen. Zo kunt u ondersteuning krijgen door de snelheid waarmee u de betalen rond trapt. Het kan ook zijn dat u iets meer kracht moet gebruiken en dat de e-bike deze kracht eigenlijk zal verdubbelen.

Waar zit de accu

Ook de accu kan een groot verschil maken bij een e-bike. Niet alleen door hoe krachtig deze is of hoe ver u hiermee kunt fietsen maar waar de accu precies zit. Heeft u een minder goede evenwicht of komt u lastiger bij de grond dan kan een accu bij de bagage drager wat lastig zijn. Zit dit in het frame dan is het vaker lager bij de grond en zult u het evenwicht beter kunnen bewaren.

E-bike kopen met veel kilometers

Hoe groot wilt u dat uw accu is. Gebruikt u het voor kleine stukken of wilt u juist verder kunnen fietsen. Een e-bike kopen doet u niet zo maar, daarbij wordt er dus ook gekeken naar de accu inhoud. Gebruikt u de fiets enkel om naar de supermarkt te gaan of gaat u geregeld  met vriendinnen op pad met de fiets?

Gaat u geregeld een dagje fietsen met uw e-bike? Dan weet u vaak wel hoe lang uw accu mee gaat en hoe ver u hiermee kunt fietsen. Heeft u de e-bike nog niet zo lang of fiets u vaak alleen korte afstanden. Vaak weet u dan niet wat de actieradius is bij uw fiets.

Wat is een actieradius?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat de actieradius is. Het is eigenlijk de afstand die u met een volle accu af kunt leggen. Hoe groter en sterker de accu hoe verder u hiermee kunt fietsen. Zo kunt u ook inschatten of u de hele weg met een volle accu kunt fietsen of dat u dit beter halverwege ergens op kunt laden.

Hoeveel kilometer gaat uw accu mee?

De meeste accu’s van een e-bike hebben tussen de 200 tot 600 WH (wattuur). Het beste kunt u ongeveer aanhouden dat u met 100 Wh 12 tot 14 kilometer kunt fietsen. Dit met een gemiddeld tempo en zonder al te veel inspanningen. Bij sommige accu geven ze aan dat ze tot we 200 kilometer kunnen ondersteunen, denk er echter wel aan dat dit vaak is bij een laag tempo en zo min mogelijke ondersteuning. Fietst u vaak korte afstanden of maakt u geregeld een stop om ergens koffie te drinken dan heeft u dus een kleinere accu nodig. Gaat u toch vaak langer op uit dan kunt u beter dus een accu kiezen met meer Wh en met dus een grotere actieradius.

Hoe kan de actieradius beïnvloed worden?

Het is helaas niet zo dat u altijd de zelfde afstand af kunt leggen met een e-bike. Zo kan het weer veel invloed hebben door bijvoorbeeld veel wind of een hoge of lage temperatuur waardoor de accu sneller leeg loopt. Weerstand kan er ook voor zorgen dat uw accu harder moet werken. Heeft u zachte banden of is er een slecht wegdek, dit kan allemaal invloed hebben op de actieradius. Natuurlijk heeft het ook te maken met hoe hard u zelf mee fietst. Houdt u er van om lekker rustig te fietsen zonder al te veel te trappen dan zal de accu sneller leeg gaan dan wanneer u wel graag mee wilt fietsen.

Met het mooie weer ziet u overal wielrenners. Net als hardlopen is wielrennen een sport die overal gedaan kan worden. Samen fietsen of alleen op pad, de mogelijkheden voor een sportief rondje zijn eindeloos. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken met wielrennen. Op de racefiets bent u niet alleen heel snel maar ook kwetsbaar in het verkeer. Ik geef u hierbij 3 tips om veilig te wielrennen.

Ken de regels en signalen tijden het wielrennen

Wanneer u veel alleen fietst zult u er niet aan gewend zijn andere te informeren over tegemoet komend verkeer of een stoplicht. Gaat u met iemand of meerdere sporters fietsen dan is het handig om de meest voorkomende signalen te kennen. Roep ’tegen’ bij tegemoet komend verkeer, ‘stop’ wanneer jullie moeten stoppen bij een kruispunt, ‘vrij’ wanneer een kruispunt vrij is voor overgang en ‘pas op’ bij gevaarlijke obstakels in de weg zoals kuilen of drempels. Praat duidelijk en op een harde toon zodat iedereen kan horen wat er aan de hand is.

Stoppen bij een stoplicht

Zit u net lekker in uw tempo, komt er een rood stoplicht op uw route. Hoe verleidelijk het ook is om door rood te fietsen, doe dit niet! Vanwege uw vaak hoge snelheid ziet u verkeer niet aankomen en andersom zien automobilisten u ook niet. Heeft u echt zo veel haast om door rood te fietsen of kunt u even wachten? Stop altijd bij een rood stoplicht en probeer uiteraard niet om te vallen. U kunt het in en uit klikken van uw schoenen thuis oefenen zodat u op een veilige manier een voetje aan de grond kunt zetten bij een stoplicht.

Controleer uw materiaal

Materiaal pech kunt u niet altijd voorkomen maar u kunt wel uw racefiets regelmatig controleren of door een fietsenmaker laten nakijken. Zijn de banden nog goed? Is de ketting nog goed gespannen? Regelmatige checks van uw materiaal voorkomen verrassingen onderweg. Een kapotte band kan altijd gebeuren met fietsen, een klein plaksetje voor onderweg is geen overbodige luxe.

U bent kwetsbaar op de fiets en met de snelheden die op een racefiets gehaald kunnen worden moet u goed oppassen. Draag een goede helm, houdt u aan de verkeersregels en vergeet vooral niet te genieten van uw omgeving.

Als we jong zijn, is de fiets nog zo gewoon. Even naar de winkel of naar het college en twijfelen doen we niet. Nu vele jaren later zijn er ook kinderen en nemen we de auto wel. Het klopt natuurlijk dat het er warmer en droger is, maar dan misloop je wel de vele gezondheidsvoordelen van dat fietsen. Met een goed fietsstoeltje zit je kindje bovendien ook gewoon veilig. En als ze groter zijn, fietsen ze toch gewoon met je mee! Hieronder overlopen we nog even de vele gezondheidsvoordelen die je gegarandeerd zullen overtuigen.

Kleiner risico op hart- en vaatziekten

Door te fietsen komt je hartritme wat hoger te liggen. Je hart moet wat sneller slaan om het bloed ook sneller doorheen je aderen en lichaam te laten stromen. Hierdoor worden vieze afvalstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd en verspreiden de goede voedingsstoffen zich naar waar ze thuishoren. De voordelen daarvan zijn nog steeds voelbaar wanneer je later die dag in de zetel neerploft. Honderdvijftig minuten fietsen per week volstaat al om het risico op hart- en vaatziektes op deze manier gevoelig te doen dalen. Alleen al door van maandag tot en met vrijdag van en naar de schoolpoort te fietsen, zou dat moeten lukken.

Minder stress en een verbeterd afweersysteem

Al dat regelmatig fietsen is niet alleen goed om hart- en vaatziekten te voorkomen, maar er zijn ook andere voordelen aan verbonden. Tijdens het fietsen komen er bijvoorbeeld endorfines vrij, waardoor je je lekker goed voelt. In de tussentijd neemt het cortisolgehalte af. Dit is het hormoon dat je een stressgevoel bezorgt. Het is een verademing ten opzichte van al die stressbuien in de auto.

Daarnaast word je blootgesteld aan zonlicht, waardoor je lekker vitamine D aanmaakt. Ook dit heeft veel voordelen, want het is een onmisbaar element in de spieropbouw en de opbouw van je afweersysteem. Vergeet natuurlijk wel geen zonnebrandolie te gebruiken om andere probleempjes te voorkomen, maar dat geldt eigenlijk altijd als je buitenkomt.

Betere nachtrust

Uit onderzoek blijkt dat elke dag een halfuurtje fietsen er voor zorgt dat je beter slaapt. Zo zou je sneller de slaap vatten en tot een uur langer doorslapen. Mensen die het bovendien moeilijker hebben om hun natuurlijk slaapritme te vinden, bijvoorbeeld omdat ze tijdens de werkweek nachtwerk uitvoeren, halen er nog meer voordeel uit. Deze gezondheidsvoordelen gaan overigens ook een stukje samen met de afname van cortisol in het lichaam: minder cortisol betekent sowieso al een betere nachtrust.

Krachtvoer voor je hersenen

Krachtvoer voor je hersenen

Voorts draagt fietsen bij aan het zogenaamde breineffect, maar dat is iets wat ook andere bewegingsvormen natuurlijk al doen. Zo zorgt bewegen ervoor dat de bloedtoevoer naar de hersenen beter verloopt, wat logischer is als je hart wat sneller gaat kloppen. Het gevolg is dat er meer zuurstof naar je hersenen gaat, waardoor er dan weer meer proteïnen worden geproduceerd en je hersenen makkelijker banen leggen die noodzakelijk zijn om dingen te begrijpen of verbanden te leggen. Verwacht nu niet dat je vanuit het niets de loop-kwantumzwaartekrachttheorie wetenschappelijk gaat kunnen onderbouwen, maar op lange termijn loop je wel minder risico op de ziekte van Alzheimer en dat is toch ook al mooi meegenomen.

Geen zorgen, want iedereen kan het

Dat is inderdaad het grote voordeel van fietsen. Het is niet iets zoals paalwerpen of krav maga waar je jaren op moet oefenen en dat je voortdurend moet onderhouden. Eenmaal je kan fietsen, kan je het voor het leven. En als je wat ondersteuning kan gebruiken, kan je toch gewoon een elektrische fiets kopen? Er is echt geen enkele reden waarom jij niet vaker de fiets zou gebruiken.

In de zomer is het natuurlijk heerlijk om er met de fiets op uit te gaan maar ook in de herfst of winter kunt u mooi fietsen in eigen omgeving. Het is dan wel belangrijk om uw fiets goed te onderhouden zodat deze ook mooi blijft na de koudere periode. Maar hoe maakt u uw fiets nou klaar voor de herfst en winter. Ik heb een checklist voor u samen gesteld waardoor u veilig de weg op kan.

Houdt uw fiets schoon en droog

Het is erg belangrijk om de fiets natuurlijk schoon te houden, spoel de fiets na het fietsen geregeld af of haal er een doekje overheen. Zo blijft het frame mooi en zal ook de kleur niet vervagen. Heeft het een klein beetje geregend tijdens het fietsen of heeft u de fiets net afgespoeld dan is het ook belangrijk om de fiets weer droog te maken. Door vocht kunnen sommige plekken sneller roesten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. In het najaar en winter is het vaak ook erg vochtig buiten dus om de fiets op droge plek te zetten is een betere optie.

Goede verlichting

Wanneer het steeds minder lang licht blijft is het ook erg belangrijk omGri uw verlichting nog eens goed na te kijken. Doen de lampen het nog wel goed moeten er nieuwe batterijen in of gaat de lamp niet meer automatisch aan in het donker? Om veilig de weg op te kunnen is goede verlichting natuurlijk onmisbaar.

Grip op uw banden

Met alle blaadjes op de weg of op een gladde weg is grip op uw banden noodzakelijk. Heeft u de banden er al lang op liggen en verliezen ze steeds meer grip? Zorg dan voor nieuwe banden of breng de fiets naar de fietsenmaker. Het geeft toch een veiliger gevoel als met oude gladde banden. In de winter zijn wat dikker banden ook altijd iets prettiger als hele smalle bandjes.

Verlaag uw zadel

Een goede hoogte van het zadel is belangrijk voor het fietscomfort. Als u uw fiets op een prettige hoogte heeft staan kan het soms meer zekerheid geven om uw zadel lager te zetten. Wanneer het glad is kunt u zo makkelijker bij de grond. Glijd uw fiets toch een keer weg dan kunt u snel met uw voeten bij de grond komen. Als de gladheid voorbij is kunt u het zadel weer op gewenste hoogte zetten.

Veilig de weg op ook in de herfst en winter.

Wilt u ook graag lekker kunnen fietsen zonder last van uw billen te krijgen? Een hele dag er op uit zal minder fijn zijn als u als snel zadelpijn krijgt en de fietsroutes zullen steeds minder leuk en korter worden. Het is natuurlijk niet de bedoelen dat het plezier tijdens het fietsen weggenomen wordt door pijn. Het wordt dus hoogtijd om hier iets aan te veranderen!

Zachter zitten

Veel mensen denken dat zadelpijn komt door de hardheid van het zadel. Sommige mensen stappen over op een ander zachter zadel maar ook dan kan de pijn optreden. Er zijn zelfs speciale wollen hoezen die heerlijk zacht en ook warm zitten. Echter is dit niet de oorzaak van de pijn dus dit is niet de goede stap om er vanaf te komen. Als u het juiste zadel heeft en wilt u graag nog meer comfort hebben kunt u er uiteraard nog voor kiezen.

Zit botje

Het is erg belangrijk om te weten waar uw zit botjes zitten. Bij dames staan deze vaak iets verder uit elkaar als bij de heren. De zit botjes moeten op het zadel zitten, vallen ze op het randje of net daarbuiten heeft u dus een groter zadel nodig. Doordat de botjes er naast vallen ontstaat er dus zadel pijn. Zorg dus voor een zadel die breed genoeg is.

Afstand meten

Wilt u weten hoe ver de botjes uit elkaar staan? Het is dan goed om naar het oude zadel te kijken om te zien hoe breed dit is of hoeveel verschil er in zit. Er is ook een handige truc om te zien waar uw zit botjes zitten dan kunt u ook handig meten hoe ver ze uit elkaar staan. Gebruik hiervoor een stuk karton en ga hier op zitten op een harde en gladde ondergrond zoals een tafel of kruk. Zit in de houding waarin u normaal ook fietst en blijf ongeveer 5 minuten zitten. Daarna kunt u een krijtje plat op het karton leggen om zo de afdruk extra zichtbaar te maken. U zult dan 2 donkere wat diepere plekjes zien dat zijn de zit botjes zo kunt u makkelijk met een liniaal meten hoe breed uw zadel moet zijn.

Meer zit plezier tijdens het fietsen zonder zadelpijn.

Dat fietsen gezond is, is niets nieuws. Door de komst van de elektrische fiets wordt het gezondheids element soms nog wel eens in twijfel getrokken, maar is dit terecht? het antwoord is nee! Ook fietsen op een e-bike is hartstikke gezond! Wil je weten waarom? Je leest het in deze blog!

Een elektrische fiets vs. een gewone fiets

Als allereerst is het goed om te weten wat het verschil is tussen een gewone fiets en de elektrische fietsen. Een elektrische fiets is op het oog gewoon een normale fiets. Deze is alleen te herkennen aan de accu onder de bagagedrager of in het frame. Ook de motor in het midden van het frame of in het voor- of achterwiel in combinatie met het display aan het stuur zijn elementen waaraan je een elektrische fiets kunt herkennen. Het grote voordeel van deze elementen ten opzichte van een normale e-bike, is dat deze samen zorgen voor trapondersteuning. Deze ondersteuning ontvang je tijdens het fietsen, waardoor je een constant duwtje in de rug krijgt. Lange afstanden, bruggen of tegenwind zijn op een e-bike dus makkelijk te trotseren!

De gezondheidsvoordelen van buiten zijn

De trapondersteuning is het element dat voor de discussie over de gezondheidsvoordelen van elektrisch fietsen heeft gezorgd. Echter kan met zekerheid gezegd worden dat fietsen op een e-bike, ook met trapondersteuning ingeschakeld, gezond is. Met zo’n fiets begeef je je net als op een gewone fiets namelijk in de buitenlucht en dat kent een heleboel voordelen. In de buitenlucht, zeker in een natuurrijk gebied, kun je je hoofd helemaal leegmaken. Alle drukte van de dag en werkstress kun je even van je af laten glijden. Fietsen is dan ook een prima middel om je hoofd leeg te maken na een drukke dag.

Ook is fietsen op een e-bike een prima manier om je dag te beginnen. Frisse lucht zorgt er namelijk voor dat je hersenen in een hogere versnelling gaan werken, waardoor je na een fietstocht scherp van geest bent. Door bijvoorbeeld naar je werk te fietsen op een e-bike werk je niet alleen aan je conditie, maar zorg je er ook voor dat je goed aan je werkdag begint. Naast het feit dat je met een e-bike aan je conditie werkt doordat je nog altijd zelf moet trappen en doordat je langere afstanden aflegt, heeft fietsen ook effect op de lengte en kwaliteit van je slaap. Zo is gebleken dat 20 tot 30 minuten fietsen er al voor kan zorgen dat je twee keer sneller in slaap valt.

Wil jij de gezondheidsvoordelen van een e-bike zelf ook eens uitproberen? Vraag dan geheel vrijblijvend de gratis brochure van Stella aan!

Tegenwoordig hebben veel mensen een E-bike. Als er tegenwind staat is het geen probleem met een E-bike en ook heuvels vormen geen obstakel meer. Als u van gewoon fietsten snel moe wordt of als dit te zwaar wordt doet u er verstandig aan om over te stappen naar een E-bike. Er zijn verschillende soorten accu’s bij E-bikes. Wat is nou eigenlijk de beste keuze of wat werkt voor u?

Accu onder de bagagedrager

Vaak vinden we een accu onder de bagagedrager terug. Het zit hier niet in de weg en de accu kan er makkelijk in geschoven worden. Het gewicht van een accu is ongeveer 6 kilo, de motor aan het voorwiel zorgt er voor dat de fiets toch in balans blijft. Sommige mensen hebben geen prettig gevoel om de E-bike onbewaakt ergens neer te zetten. De accu is makkelijk te verbergen door een fietstas, zo valt het een stuk minder op en kunt u uw fiets gerust ergens neer zetten. Er is wel een nadeel aan dit soort accu’s, de accu ligt namelijk aardig hoog ten opzichte van de fiets. Het zwaartepunt komt daardoor hoger te liggen en dat kan invloed hebben op de stabiliteit.

Accu in het frame

De accu is mooi weg gewerkt in het frame soms onder de stang bij het zadel of tussen het zadel en het stuur in. Het zwaartepunt ligt dus laag waardoor u makkelijk in evenwicht kunt blijven. Doordat de accu in het midden ligt zit vaak de motor bij het achterwiel, zo voelt het alsof u een zetje in de rug krijgt. Sommige accu’s kunnen er makkelijk uitgehaald worden maar er zijn ook fietsen waarbij de accu er vast in zit. Als u in de schuur een plekje heeft waar u de fiets op kunt laden is dit geen probleem. Doordat de accu er soms vast in zit is het extra veilig tegen diefstal.

Tips voor het opladen van uw E-bike

  • Leg de accu niet in de zon of bij de verwarming
  • Laad de accu op als u in de buurt bent en niet wanneer u slaapt of boodschappen gaat doen
  • Is de accu vol? Haal de oplader direct uit het stopcontact anders wordt de accu lui
  • Zorg voor een veilige plek zonder brandbare spullen en rookmelder in de buurt

Extra accu

Houdt u ervan om vaak een stevige fietstocht te maken? Het is natuurlijk het beste voor de accu om deze zo ver mogelijk leeg te maken en dan volledig op te laden. Is de accu nog aan het opladen maar wilt u alweer op de fiets stappen is een tweede accu ideaal. U kunt zo zuinig zijn op beide accu’s en ze kunnen afgewisseld worden. Als u een weekendje weg gaat en veel wilt gaan fietsen is dit ook handig dan kunt u gelijk weer door. Houdt er wel rekening mee dat u een goed tweede accu haalt. Er worden veel accu’s verkocht ook zonder gekeurd te zijn, zorg er voor dat u gelijk als u de E-bike koopt een tweede accu mee neemt. Dan weet u zeker dat dit van de zelfde kwaliteit is.

Fietsen met een E-bike blijft een genot met één van beide accu’s.

De cijfers liegen er niet om: volgens onderzoek van de Volksgezondheid en Zorg had meer dan 50% van de volwassen Nederlanders (boven de 18 jaar) matig of ernstig overgewicht, waarvan 15% obesitas heeft. Naast het feit dat het ongezond is om veel te zwaar te zijn, voel je je ook lekkerder in je vel wanneer je wat kilo’s afvalt. Gelukkig zijn er een aantal manieren die ook nog eens leuk zijn om te beginnen met afvallen zonder dat je verschillende diëten hoeft te proberen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om op de fiets te stappen? Regelmatig recreatief fietsen of wielrennen is goed voor je lijf en heerlijk voor je mind. In dit artikel vertellen we je meer over fietsen, hoe je ermee begint en wat de voordelen van fietsen zijn.

Hoe begin ik met fietsen?
Mensen die beginnen met meer bewegen, trekken vaak in eerste instantie de hardloopschoenen aan. Dat is begrijpelijk, omdat hardlopen heel toegankelijk is. Wanneer je echter flink wat kilo’s te zwaar bent, kan hardlopen in het begin een aanslag op je lijf zijn. Zonder conditie is een stuk rennen bijna niet te doen, in tegenstelling tot een stuk fietsen. Bij fietsen bepaal je zelf je snelheid, als je maar vooruit komt. Hierdoor is fietsen ook ontzettend toegankelijk. 

Je kunt beginnen op een gewone fiets of je scoort een goede racefiets waarmee je langere routes kunt afleggen. Zorg in ieder geval voor kwaliteit: fietsen met goede racefietsonderdelen helpen je in ieder geval gemakkelijker, veiliger en lichter fietsen. Denk hierbij aan kwalitatieve remmen, een goede helm en nieuwe banden. Better safe than sorry. Weet je nog niet zeker of fietsen iets voor jou is? Misschien is er iemand in je kennissenkring waarvan je een racefiets kunt lenen om te kijken of het fietsen bevalt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om eerst op een recreatieve fiets te fietsen.

Fietsen zorgt voor verbranding van vet
Heb je eenmaal een goede fiets met de juiste gear dan kan het fietsen beginnen. Of je nu recreatief fietst of uren gaat wielrennen; omdat fietsen een vorm van cardio is, zal je lijf hard gaan werken om vet te verbranden. Zorg er hierbij voor dat je een aantal keer per week minstens een half uur fietst om hier daadwerkelijk vet door te verbranden en van af te vallen. Veel mensen denken dat je direct heel hard moet gaan fietsen. Dat hoeft helemaal niet; het fietsen van lange afstanden op een gemiddeld tempo helpt ook al heel goed bij het verbranden van vet. 

Betere doorbloeding door fietsen
Bewegen op de fiets helpt daarnaast bij aan een betere doorbloeding van het lichaam. Merk je dat je weinig energie hebt of dat je het snel koud hebt? In dat geval kan fietsen helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie, waardoor je je uiteindelijk energieker en gezonder voelt. Hoe beter de doorbloeding is, des te minder afvalstoffen er in je lichaam blijven zitten. Hierdoor is de kans op het dichtslibben van bloedvaten en hart- en vaatziekten veel kleiner en zul je je lekkerder in je vel voelen. 

Opbouw van spieren door fietsen
Omdat je bezig bent met het constant trainen van bepaalde spiergroepen zul je zien dat je meer spieren krijgt naarmate je langer fietst. Vooral de spieren in je benen zul je zien groeien: het is niet voor niets zo dat professionele wielrenners altijd flinke gespierde benen hebben en in verhouding dunne armen. Je zult zien dat wanneer je eenmaal begint met fietsen je in eerste instantie vet verbrandt en af zult vallen om vervolgens spieren op te bouwen. Fietsen zorgt er dus voor dat je je lichaam sterker maakt. 

Fietsen zorgt voor minder stress
Nog een goede reden om op de fiets te stappen: fietsen vermindert je stress, net als andere vormen van sport. Omdat je door te bewegen, in dit geval dus fieten, ervoor zorgt dat je lichaam en geest de kans krijgen om te ontspannen (ook al werken je benen bij het fietsen) wordt de aanwezige stress in je lijf verminderd. Daarnaast zorgt meer bewegen sowieso al voor minder stress. Door meer te bewegen word je fitter en door fitter te zijn voel je je geestelijk gezien ook vaak beter. Kortom: fietsen zorgt voor veel minder stress in je dagelijks leven. 

Geen tekort meer aan vitamine D door fietsen
Een ander fijn voordeel van fietsen is dat je geen tekort (meer) hebt aan vitamine D omdat je zoveel buiten bent. Fiets je elke dag of om de dag dan krijg je voldoende frisse lucht en zonnestralen ‘binnen’ als vitamineboost voor je lijf. Die buitenlucht is sowieso goed voor je lichaam: fietsen in weer en wind draagt bij aan je weerstand. Even lekker uitwaaien op de fiets is net zo lekker als wanneer je besluit om een middagje te gaan wandelen. Het enige verschil is dat je op de fiets met een beetje wind wel aardig moet trappen.

Heb je een weekje geen zin om te sporten? Of ben je sowieso niet zo’n sportief type, en heb je nog nooit een sportschool van binnen gezien? Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je niet aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid beweging komt. Er zijn tal van makkelijke maatregelen die zelfs mensen die niet van sporten houden aan het bewegen krijgen.

Je hebt er niks voor nodig

De makkelijkste manier om meer te bewegen? Wat vaker lopen. Dat klinkt heel simpel, en dat is het eigenlijk ook. Om te lopen hoef je niks te kopen, je benen en voeten heb je tenslotte cadeau gekregen. Met een half uurtje per dag stevig doorstappen ben je al ontzettend goed bezig als het gaat om het krijgen van genoeg beweging.

Heb je daar de tijd niet voor? Kijk dan eens of je dingen die je nu niet lopend doet, wel lopend kan gaan doen. Woon je heel dichtbij je werk, op minder dan pakweg 10 minuten rijden met de auto? Waarom ga je niet eens lopen naar je werk! Dan kom je niet alleen aan je beweging, je komt ook met een flinke stoot energie je kantoor binnen gewandeld. Is dit voor jou qua afstand geen optie? Dan kun je natuurlijk ook in je lunchpauze eens lekker gaan wandelen. Combineer je dit met het nemen van de trap in plaats van de lift en regelmatig een wandelingetje over de afdeling, dan breng je in ieder geval niet je hele werkdag zittend door.

De fiets: ook een goed idee

In beweging komen

Woon je te ver van je werk vandaan om te lopen? Dan is fietsen misschien wel een optie. Zeker als je met de auto vaak in de file staat of veel tijd kwijt bent met het zoeken naar een parkeerplaats, is de fiets een prima alternatief.

Misschien biedt het bedrijf waar je werkt wel een fietsplan werk aan. Op deze manier hoef je zelf niet eens een fiets te hebben om met deze gezonde gewoonte te beginnen. Via je werkgever kun je dan namelijk een fiets leasen, en voor minder dan 5 euro in de maand al op een hele goede fiets naar je werk trappen. Woon je net iets te ver weg om te fietsen, of zie je nu al op tegen dagen met tegenwind? Je kunt op deze manier ook een e-bike leasen. Op die manier leg je met gemak en met meer snelheid grotere afstanden af, terwijl je toch meer beweging krijgt dan in de auto.

Pin It