Rubriek

Kwaaltjes

Rubriek

Tijdens een gezellig avondje met vrienden of familie neemt u een lekker glaasje wijn. U kletst gezellig met uw gezelschap en ondertussen neemt u nog een wijntje. Voor dat u het weet is de avond al weer voorbij en gaan u en uw gezelschap weer richting huis. Na deze gezellige avond wordt u de volgende ochtend wakker met flinke hoofdpijn, maar hoe kan het dat u na zo’n gezellige avond met een paar wijntjes zo’n hoofdpijn heeft. Lees hieronder waarom u hoofdpijn krijgt van wijn drinken.

Heeft de hoeveelheid wijn invloed op uw hoofdpijn?

De hoeveelheid wijn die u heeft gedronken heeft zeker invloed op de hoofdpijn die u kunt krijgen. Hoe meer wijn u heeft gedronken des te groter de kans dat u meer hoofdpijn krijgt. Uit onderzoek blijkt dat de hoofd oorzaak van hoofdpijn naar wijn de alcohol is. Alcohol haalt het vocht uit uw lichaam, dit is dan ook de reden waarom u zo vaak naar het toilet moet als u alcohol heeft gedronken. Doordat de alcohol het vocht uit uw lichaam wegdrijft zorgt dat ervoor dat uw hersenen uitdrogen. Dit is dan ook de reden dat u hoofdpijn krijgt. Wanneer de hersenen te weinig vocht hebben kunt u hoofdpijn krijgen. Dit vocht wordt langzaam weggedreven waardoor het dus kan zijn dat u naar een paar uurtjes of de volgende dag pas last heeft van hoofdpijn. Een glas water tussendoor kan dus helpen om de hoofdpijn van later te verminderen.

Kwaliteitswijn

Naast de hoeveelheid wijn is de kwaliteit van de wijn ook een factor die meespeelt. Bij een goedkopere wijn is het altijd nog maar de vraag wat voor extra toevoegingen zij hebben toegevoegd aan de wijn, om deze zo goedkoop te maken. Bij een wijn van hogere kwaliteit zijn er vaak minder extra onnodige ingrediënten toegevoegd. Deze wijn zijn vaak gemaakt van meer natuurlijke ingrediënten en kunnen ervoor zorgen dat u minder snel hoofdpijn krijgt. De kwaliteit van de wijn kan dus ook de reden zijn waarom u hoofdpijn krijgt van wijn drinken.

Een paar wijntjes maar toch hoofdpijn

U heeft een kwaliteitswijn gedronken en maar één of twee glaasjes genuttigd, maar toch heeft u hoofdpijn. Dan kan het zijn dat u gevoelig bent voor sulfiet. Sulfiet is een middel dat wordt gebruikt om de wijn langer houdbaar en stabieler te houden. Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor sulfiet dan andere. Mocht u na één of twee wijntjes al snel hoofdpijn krijgen, kijk dan het etiket van de wijnfles na. Hier staat vaak op beschreven of er sulfiet in de wijn zit of niet. Mocht er inderdaad sulfiet in de wijn verwerkt zitten, koop dan een keer een sulfiet vrije wijn en kijk of dat verschil voor u maakt.

Blauwe plek zitten soms op de meest vreemde plekken op uw lichaam. Hoe een blauwe plek er is gekomen kunt u zich niet altijd herinneren. Blauwe plekken kunnen pijnlijk zijn en er soms ook heel lang zitten. De een heeft na een klein stootje al een plek, de ander krijgt ze bijna nooit. Waarom krijgt u blauwe plekken?

Wat is een blauwe plek

Een blauwe plek is een plaatselijke bloeduitstorting. Een gewone blauwe plek is gemakkelijk te herkennen. Een gewone blauwe plek kan ontstaan door ergens tegen aan te stoten. Met je arm tegen de deur aan botsen. Met je been tegen de punt van een tafel aanlopen. Een kleine botsing kan een bloedvaatje beschadigen waardoor er een beurse plek ontstaat. Een gewone blauwe plek is niet ernstig en gaat vanzelf weer weg. Bij veel mensen kleuren de plekken van blauw naar paars naar geel voor dat ze helemaal weg zijn. Naast onschuldige blauwe plekken kunnen er ook plekken zijn als gevolg van een aandoening. Een Purpura is een verkleuring op de huid die een symptoom is van een onderliggende ziekte van de bloedvaten of de bloedplaatjes. Een Pupura is te herkennen aan een de paars- of bruinrode verkleuringen van de hui, deze kun je vaak niet wegdrukken. Bij twijfel van de blauwe plek kunt u het beste contact opnemen met een specialist om dit te onderzoeken.

Waarom krijgen sommige mensen sneller blauwe plekken dan anderen?

Niet iedereen krijgt even snel een blauw plek als een ander. Het krijgen van verkleurdingen op uw huid heeft te maken met verschillende factoren. Uw huidkleur en pigmentatie bijvoorbeeld. Bij mensen met een lichte huid zal een blauw plek veel meer opvallen ook bij een dunnere huid kunnen blauwe plekken veel sneller opvallen. Onze leeftijd is ook een belangrijke factor. Wanneer we ouder worden verliest onze huid en onderliggende weefsels hun elasticiteit waardoor onzes bloedvaten kwetsbaarder worden en sneller kunnen beschadigen.

Blauwe plekken voorkomen of behandelen?

Het voorkomen van een blauwe plek kan lastig zijn. Toch kunt u wel het risico op een verkleurde plek beperken. Probeer uw huid en bloedvaten in top conditie te houden door een gezond dieet die rijk is aan vitamine c en k. Heeft u zich hard gestoten? Koel onmiddellijk de plek zodat een zwelling wordt voorkomen. Een verkleurde plek kunt u eventueel behandelen met Arnica zal, deze helpt de bloedstroom te verminderen het genezingsproces te versnellen. Krijgt u veel blauwe plekken zonder reden? Dan kan het een medische aandoening zijn, raadpleeg hiervoor altijd een arts.

De lente staat voor de deur en is zelfs al een beetje begonnen. Wat is het heerlijk om na een winter vol bewolking en regen weer lekker naar buiten te kunnen en te genieten van de zon. Hoewel de temperaturen nu natuurlijk nog niet heel hoog zijn, kan dat er over een paar weken al weer heel anders uitzien. Krijgen we weer zo’n tropisch warme zomer als 2 jaar geleden? De warmte en zon doen veel mensen goed. Al is niet iedereen daar wellicht even blij mee. Hogere temperaturen brengen ook weer nadelen met zich mee. We krijgen namelijk weer sneller last van zweetvoeten en de daarbij behorende geur. Maar er zijn nog meer vervelende kwaaltjes die komen kijken bij hoge temperaturen. Waar moet je op letten en wat kun je er tegen doen? 

Zweetvoeten en nare luchtjes

Warm weer betekent automatisch ook meer zweten. En meer zweten betekent dan vaak weer vervelende luchtjes. Overmatig zweten heeft niet altijd te maken met warmte, maar speelt er wel degelijk een rol bij. Nu de zon weer meer schijnt, gaan we ook weer meer naar buiten. Wanneer je niet goed ademende schoenen draagt, kan dat zorgen voor zweetvoeten. Zeker bij warmte voelen de bacteriën die zweetvoeten veroorzaken zich thuis. En laten die bacteriën nou net zorgen voor de onaangename geur. Niet de ideale combinatie dus. Maar wat te doen tegen voetengeur? De juiste schoenen kunnen hierbij al een grote rol spelen. Wanneer de warmte niet weg kan, blijven de bacteriën lekker zitten. Goede ademende schoenen zijn dus van belang. Bovendien moet je de schoenen regelmatig laten luchten en is het verstandig om je schoeisel zo veel mogelijk af te wisselen, zodat ze weer kunnen ´herstellen´. Was je voeten regelmatig en houdt ze schoon en vooral droog. 

Slechte nachtrust 

Slapen in de hitte is een probleem. Normaal gesproken daalt de temperatuur ‘s avonds flink, maar tijdens een hittegolf kan de warmte ‘s nachts in de slaapkamer blijven hangen, soms tot wel 25 of 30 graden. Het blijft dan zo warm dat het niet meer afkoelt. Iedereen herkent het dan ook vast wel dat je van de hitte niet mee weet hoe je moet slapen. Alles op je huid voelt al te warm en de lakens voelen plakkerig op je lijf. Geen ideale slaapomstandigheden. En dat terwijl slaap zo ontzettend belangrijk voor je is. Je lijf krijgt op deze manier dan ook geen kans om zich te herstellen. De enige manier om de temperatuur in huis echt goed af te koelen is door middel van een airco. Maar een airco is prijzig en dus niet voor iedereen weggelegd. Hoe zorg je ervoor dat je de hitte zoveel mogelijk buiten houdt? Houd overdag alle ramen deuren gesloten. Laat gordijnen het liefst ook dicht en maak gebruik van een zonnescherm als je dat hebt. Zodra de zon weg is, zet je alles weer open zodat je huis kan doorluchten. Verder is het soms overleven en is het fijn om bijvoorbeeld een nat washandje te gebruiken om af te koelen. 

Weinig concentratie

Dat warmte een slechte nachtrust tot gevolg heeft is dus wel duidelijk. Maar door het slaaptekort heb je ook meer moeite om je te concentreren. Houdt daar dus rekening mee wanneer je bijvoorbeeld het werk bent. Zorg voor een zo koel mogelijke plek en neem wat vaker pauze dan dat je normaal gesproken zou doen. Je lichaam moet bijkomen van de prestatie die hij aan het leveren is. Het belangrijkste is om gedurende de dag goed gehydrateerd te blijven. Dit doe je door voldoende water te drinken. Door de warmte verlies je veel vocht en dat moet je weer aanvullen. Houd dus de hele dag je waterfles gevuld en in de aanslag. 

Zwetend op je werk

Hoewel we de laatste 2 jaar natuurlijk voornamelijk thuis hebben gewerkt, zal dat het komende jaar misschien wel weer heel anders worden. Thuis werken in de hitte is ook absoluut geen pretje, maar dan hoef je in ieder geval geen rekening te houden met collega’s om je heen en hoef je niet bang te zijn dat andere mensen last hebben van jouw geur. Hoe kom je een dag op kantoor door zonder alleen maar bezig te zijn met de warmte? Kies in ieder geval voor de juiste soort kleding. Kies voor ademende stoffen zoals linnen of katoen. Onder een overhemd kun je bijvoorbeeld een shirt dragen dat snel droogt. Er bestaan zelfs speciale anti-zweet t-shirts met speciale pads in de oksel, om zweten en geurtjes te voorkomen.

Het klinkt natuurlijk mooi en aardig, maar een oplossing vinden voor chronische rugpijn doe je niet zomaar. Vaak ligt de oorzaak diep en is die, als hij al te behandelen is, lastig weg te krijgen. Maar toch zijn er dingen die je kunt proberen en die wellicht jouw rugpijn enorm kunnen verlichten. Ben je naar de huisarts geweest maar is er nog weinig verandering in gekomen? De volgende dingen kun je proberen en helpen ook jou wellicht met de vervelende rugklachten waar je dagelijks mee kampt.

Massages tegen spierpijn en gewrichtspijn

Iets wat veel mensen doen tegen spier- en gewrichtspijn is het nemen van massages en behandelingen. Dit kan enorm verlichtend zijn, en is ook iets wat topsporters erg vaak doen om ervoor te zorgen dat zij er weer tegenaan kunnen na een zware training of wedstrijd. Zorg er altijd voor dat als je een massage plant, je terecht kunt bij een plek waar zij verstand hebben van rugklachten en dat zij weten waar ze mee bezig zijn. Neem je ‘zomaar’ een massage bij iemand, kan het zijn dat hij of zij niet goed let op de soort behandeling die jij nodig hebt in combinatie met je chronische rugpijn. Doe hier online dus goed onderzoek naar of vraag het na bij je huisarts. Dit soort massages kunnen ook helpen met bijvoorbeeld hielspoor wegmasseren of het tegengaan van extreme hoofdpijn.

Sporten en fysiotherapie

Het klinkt tegenstrijdig, maar vaak kan het uitoefenen van een sport of fysiotherapie erg helpen bij flinke rugklachten. Natuurlijk zijn er dingen die beter zijn dan andere, maar juist dingen waar je je rug traint zonder hem te veel te belasten kunnen je erg goed helpen. Dingen waarmee je je rugspieren traint zijn erg waardevol. Ook dit is slim om na te vragen bij je huisarts. Wellicht kan hij of zij je doorsturen naar een plek waar je fysiotherapie kan volgen onder begeleiding van een expert.

Zoek een chiropractor op

Mensen zijn vaak bang om naar een chiropractor te gaan, hoe verleidelijk het ook wel niet kan klinken. Een chiropractor doet meer dan alleen het kraken van je gewrichten. Het kan namelijk allerlei kwaaltjes oplossen als je je gewrichten eens in de zoveel tijd laat kraken. Mensen met bijvoorbeeld migraine, kaakklachten, nekklachten of rugklachten kunnen hier enorm veel baat bij hebben. Eigenlijk is het voor iedereen een goed idee om dit een keer te laten doen en te kijken of je er een positieve ervaring bij hebt. Zo niet? Dan hoef je het nooit nog een keer te doen, maar het is het proberen zeker waard.

Wordt u ’s ochtends wakker met een ontstoken oog? Soms merkt u dit nog niet gelijk tot dat u in de spiegel kijkt en u ziet dat een van uw ogen dik zijn. Hoe komt dit nou eigenlijk en hoe kunt u er voor zorgen dat dit zo snel mogelijk weg is zodat u fris en fruitig de deur uit kunt.

Wat is een oogontsteking?

Een ontsteking aan de ogen komt meestal door een virus in enkele gevallen een bacterie. Het bindvlies is dan ontstoken, dit is het doorzichte slijmvlies laagje dat aan de buitenkant van het oog zit. De verschijnselen van een oogontsteking zijn:

  • Oogwit is rood
  • Traanoog
  • Binnenkant van de oogleden zijn rood
  • Oogleden kunnen aan elkaar plakken vooral wanneer u net wakker wordt
  • Huid rondom het ook kan dik zijn
  • Jeukende ogen

Wat kunt u doen bij een ontstoken oog

Heeft u zelf een ontstoken oog dan zijn er wel een aantal dingen waarop u kunt letten om dit sneller de verhelpen. ZO kunt u regelmatig het slijm bij het oog weghalen met een wattenschijfje met wat kraanwater. Let er wel op dat u richting uw neus strijkt zodat alles uit uw oog komt. Is de zon wat feller of wilt u rust aan uw ogen hebben dan is het gebruiken van een zonnebril ook erg fijn. Het is ook tijd om eens een dagje geen make up te dragen.

Beide ogen

Heeft u een oogontsteking dan is de kans groot dat ook uw andere oog hier last van krijgt. Raak uw ogen dan ook zo min mogelijk aan en probeer niet te wrijven. Was regelmatig uw handen als u aan uw ogen heeft gezeten. Wrijf dan ook niet met een handoek in beide ogen maar gebruik voor uw ontstoken oog een speciaal washandje.

Urineverlies komt stiekem vaker voor dan mensen denken. Helaas schamen veel mensen zich hiervoor. In dit artikel vertellen we je meer over wat urineverlies nou eigenlijk is, hoe urineverlies ontstaat en daarnaast bieden we je, handige tips aan om het urineverlies te verminderen. 

Wat houdt urineverlies in?

Urineverlies, ook wel incontinentie genoemd, is een aandoening, waarbij het urine niet kan worden opgehouden. De sluitspieren van de blaas werken niet meer goed waardoor er geen controle is over het verlies. Dit kan van kleine druppels tot de gehele inhoud van de blaas zijn. Er is geen specifieke leeftijd waarbij het urineverlies voorkomt, dit kan namelijk bij elke leeftijd voorkomen. Ook kunnen zowel mannen als vrouwen hier last van krijgen. Er zijn al veel producten op de markt gebracht die kunnen helpen bij urineverlies. Een voorbeeld hiervan is Tena. Tena heeft producten voor zowel mannen als vrouwen op de markt gebracht en geeft veel informatie over het onderwerp.

De oorzaak van urineverlies

Een oorzaak kan zijn dat je bekkenbodemspieren verzwakken. Het kan zijn dat deze spieren altijd al minder sterk waren, maar het kan ook zijn dat dit komt naarmate je ouder wordt. In het laatste geval worden de spieren minder gebruikt, waardoor de sterkte van de spieren worden afgezwakt. Daarnaast kan het ook ontstaan tijdens de overgang of na de bevalling. Dit hoeven echter niet de enige redenen te zijn. Hier nog een aantal oorzaken opgesomd:

  • Overgewicht
  • Roken
  • Te strakke kleding
  • Bij bepaalde sporten. Dit zijn vooral de sporten waar je veel moet springen op een harde ondergrond.

Soorten urineverlies

Er zijn verschillende soorten urineverlies/incontinentie. Dit kan handig zijn om te weten, zodat het zoeken naar het nodige product eenvoudiger is. De meest voorkomende soorten incontinentie zijn hier op een rijtje gezet:

  • Stressincontinentie of inspanningsincontinentie
  • Zwangerschapsincontinentie
  • Aandrangincontinentie ook wel urge-incontinentie genoemd
  • Overloopincontinentie
  • Functionele incontinentie

Tips die het urineverlies kunnen verminderen

Mocht je last ervaren van urineverlies, weet dan dat er meerdere personen zijn met deze aandoening en dat er een aantal hulpmiddelen/tips zijn om het te verminderen. De meest bekende is het incontinentiemateriaal. Dit is makkelijk te vinden en biedt goede bescherming tegen het urineverlies. Daarnaast is het goed om:

  • De bekkenbodemspieren goed te trainen
  • Om gezond te eten en goed te blijven drinken
  • Een gezond gewicht te behouden
  • Blaastraining te volgen
  • Te zorgen voor een goede houding op het toilet

Kortom er zijn verschillende mogelijkheden te bieden die je kunnen helpen bij het verminderen van het urineverlies. Bij twijfel over urineverlies of wat voor soort je mogelijk hebt, raden wij je aan om contact op te nemen met je huisarts.

Donderdag 16 september was het Nationale Plasdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de plasklachten die 3,5 miljoen Nederlanders dagelijks ervaren. Dit is belangrijk, omdat het nog steeds een taboe is om hierover te praten. Dr. Vrooman, uroloog bij Rijnstate, topklinisch ziekenhuis in Arnhem, ontmoet dagelijks mannen met plasklachten in zijn spreekkamer. Hij heeft vijf tips om de klachten te verminderen en daardoor beter te slapen.

Drie op de tien mannen boven de 50 jaar hebben last van plasklachten door een goedaardige prostaatvergroting. Veelvoorkomende klachten hiervan zijn hevige aandrang om te plassen en een zwakke of onderbroken urinestraal. Ook ‘s nachts moeten zij meerdere keren naar het toilet. “Vaak hebben de klachten grote impact op hun dagelijks leven”, vertelt uroloog dr. Vrooman van Rijnstate. “Ze gaan niet graag meer de deur uit en slapen slecht. Ook schamen ze zich vaak voor hun klachten. Met de volgende vijf tips kunnen zij hun plasklachten verminderen.”

  1. Drink voldoende Als je vaak hevige aandrang hebt om te plassen, ben je geneigd minder te drinken. Toch is het belangrijk om genoeg te blijven drinken, geconcentreerde urine prikkelt de blaas meer. Dr. Vrooman: “Drink niet te veel tegelijk, maar verspreid de aanbevolen twee liter water over de dag. Overmatig drinken leidt tot vaker plassen en dat kan ‘s nachts problemen geven. Als je vaak ‘s nachts moet plassen kan het helpen om ruim 2 uur voordat je gaat slapen, niet meer te drinken.”
  2. Vermijd dranken die de urinewegen irriteren Het is bij plasklachten verstandig om alcohol en cafeïne zoveel mogelijk te vermijden. Alcohol zorgt voor veel extra urine-aanmaak waardoor je er s’ nachts vaker uit moet. Cafeïne heeft ook een effect op de blaas waardoor je sneller moet plassen. “Bovendien zorgen alcohol en cafeïne ervoor dat je lichter slaapt, waardoor je ’s nachts de aandrang nog eerder voelt.” Ook kunstmatige zoetstoffen en dranken met prik en/of veel suiker kunnen plasklachten verergeren.
  3. Let op wat én hoeveel je eet Ook eetgedrag heeft invloed. “Voorkom overgewicht!” zegt dr. Vrooman. Wát je eet heeft ook effect op je plasklachten. “Eet meer groente en minder dierlijke eiwitten. Probeer pittige specerijen en kruiden te vermijden. Die prikkelen de blaas, waardoor de klachten erger worden.”
  4. Blijf bewegen Het is belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Dr. Vrooman: “Je hoeft geen marathons te rennen, maar uit onderzoek blijkt dat gematigd bewegen de klachten van een goedaardige prostaatvergroting kan verminderen of voorkomen. Denk aan wandelen, zwemmen, maar bijvoorbeeld ook tuinieren. Wielrennen kan door het langdurig zitten op een smal zadel de prostaat irriteren. Een speciaal zadel met een uitsparing voor de prostaat biedt dan uitkomst.”
  5. Stop met roken (of begin er niet aan) Dat roken slecht voor je is weten we, maar dat het ook plasklachten kan veroorzaken en kan verergeren weten we niet allemaal. Roken kan het blaasslijmvlies irriteren, waardoor je last krijgt.

Bespreek plasklachten tijdig met huisarts of uroloog
Hoewel de tips helpen om plasklachten te verminderen, adviseert Vrooman wel om aanhoudende plasklachten door een vergrote prostaat tijdig te bespreken met je huisarts of uroloog. “Veel mannen blijven lang met hun klachten rondlopen. Bijvoorbeeld omdat ze zich schamen of bang zijn voor een operatie en de gevolgen daarvan. Terwijl er echt goede behandelmethodes zijn en vroeg ingrijpen veel problemen kan voorkomen”. Zo zijn wij in Rijnstate recent gestart met de UroLift-behandeling. Een behandeling die bij een nog beperkte prostaatvergroting veel effect heeft. Het unieke aan deze methode is dat het geen invloed heeft op de zaadlozing of het krijgen van een erectie. Er hoeft niet in het prostaatweefsel gesneden te worden en het weefsel hoeft ook niet verhit of verwijderd te worden. Hierdoor mogen patiënten gelijk naar huis en herstellen ze snel. De patiënten ervaren snelle en blijvende verlichting van de klachten na de behandeling. Het is verstandig om je klachten tijdig met de huisarts en uroloog te bespreken om te kijken welke behandelmethode het beste bij je klachten past.”

Bron: HvdM
Foto: Urolift

Schaamte, verdriet en vaak ‘s nachts wakker om de ouders te roepen voor hulp. De meeste kinderen die vanaf 7 jaar nog steeds bedplassen, zien vaak zelf ook in dat ze hier zo snel mogelijk vanaf willen en zijn dan ook op jonge leeftijd al gemotiveerd. Wanneer kindjes regelmatig in hun bed plassen, dan kan een plaswekker hiervoor de uitkomst bieden. Tezamen met een plasbroekje kan dit zorgen voor droge nachten. Hoe dit precies in z’n werk gaat? In dit artikel lees je meer over het gebruik van de plaswekker.

Wekreflex vanuit hersenen

De meeste kinderen worden overdag vaker en sneller zindelijk dan ‘s nachts omdat er overdag meer bewustzijn plaatsvindt. Het is namelijk van belang dat de hersenen een signaal afgeven van een volle blaas en dit vervolgens omzetten in een wekreflex. Wanneer dit niet op tijd wordt herkend, dan zal het kindje in bed plassen. Het kan zo zijn dat je kind een kleine blaas heeft of veel urine aanmaakt. Kortom, een vervelende situatie waar een plaswekker bij kan helpen. Ondanks dat een plaswekker geen wondermiddel is, kun je wel een plaswekker kopen als hulpmiddel voor een effectieve training. Je kunt deze wekker inzetten samen met een beloningssysteem. Wanneer het kindje droog blijft in de nacht, kun je dit aanvinken in de kalender. Zo zijn er nog talloze andere opties om samen met je kindje een oplossing te vinden voor dit probleem. 

Gebruik van plaswekker

Gebruik van plaswekker

Zoals je hierboven al kort hebt kunnen lezen, kan een plaswekker dus helpen bij zindelijkheidstraining. Om hiermee te starten kun je eerst samen met je kind de wekker klaarzetten. Vertel hierbij wat de bedoeling is en vertel dat er een wekker af zal gaan om jou te waarschuwen dat je moet stoppen met plassen. Het is daarbij belangrijk dat de wekker wordt uitgezet, het ondergoed wordt uitgetrokken en met een droog broekje de wekker weer wordt aangezet. Naast een plaswekker kan je ook kiezen voor een plasbroekje. Een plas- of sensorbroekje signaleert de eerste druppels urine, waardoor het plaswekker alarm af gaat. Het kan nieuw, eng en verdrietig zijn en daarom goed om er de eerste paar keren je kindje hierin te ondersteunen.

Resultaten na aantal weken

Het is bij ieder kind verschillend hoelang het duurt voordat ze uit zichzelf wakker worden bij een volle blaas. Dit gebeurt vaak na een paar weken, maar er kan ook een langere tijd overheen gaan. Vaak wanneer een kindje twee weken achter elkaar droog slaapt, dan kun je het eens proberen zonder plaswekker. Het is daarbij goed om de plaswekker niet meteen weg te doen, want het kan altijd voorkomen dat je kindje toch weer in bed plast. Dit is helemaal oké, want je kindje doet dit niet expres. Blijf positief en moedig je kindje aan om droog te blijven. Is je kindje al 4 weken droog, 2 weken met plaswekker en 2 zonder? Dan is je kindje (hoogstwaarschijnlijk) van het bedplassen af. Missie geslaagd!

Wandelen was nog nooit zo populair als het afgelopen jaar. Door corona zijn veel meer mensen gaan wandelen, in de eigen omgeving of in een natuurgebied. Nu de natuur weer lekker groen is en vol op in bloei staat is de kans op een tekenbeet ook weer aanwezig. Heeft u lekker gewandeld in het bos, langs begroeide paadjes of in hoog gras dan is het verstandig om na uw wandeling uw lichaam te controleren op een tekenbeet. Wanneer u gebeten bent door een teek is het handig om te weten hoe nu te handelen.

Hoe herken je een Tekenbeet

Een teek ziet er uit als een klein donker/zwart spinnetje. Een teek zoekt vaak een warm plekje op het lichaam. Onder de oksel, in de knieholte, onder het randje van uw onderbroek of in de nek zijn populaire plekjes voor een teek. Een teek bijt zich vast in de huid. Wanneer de teek zich vol zuigt met bloed wordt hij groter en blijft hij goed vast zitten in de huid. De plek kan gaan jeuken. Het is belangrijk om de teek op de juiste manier te verwijderen om te voorkomen dat zijn hoofd in uw lichaam blijft zitten.

Het verwijderen van een Teek

Een teek moet zo snel mogelijk verwijdert worden. Wanneer de teek zich nog niet goed heeft vastgebeten kunt u hem gemakkelijk verwijderen met plakblad of een kleefpleister. Is de teek al groter geworden en zit hij goed vast in de huid? Dan kunt u deze alleen nog verwijderen door middel van een pincet of tekentang. Zorg dat er geen delen van de teek achterblijven in uw huid, dit kan vervelende ontstekingen met zich mee brengen. Noteer de plek op uw lichaam en de datum van de tekenbeet, dit kan in uw agenda of op de kalender. Mocht er na verloop van tijd een rode vlek op de plek ontstaan waar de teek u heeft gebeten dan kunt u het beste zo snel mogelijk een afspraak maken bij de huisarts. Ook bij griepklachten na een tekenbeet kunt u het beste een huisarts om advies vragen.

Teken kunnen de ziekte van Lyme met zich mee dragen. Door alert te zijn na een bezoekje aan de natuur en de teek snel te verwijderen verminderd u de kans om Lyme op te lopen. Niet alle teken brengen het Lyme virus over dus het is niet altijd zo dat u van een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt. Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer u op pad gaat is het dragen van lange en dichte kleding de beste oplossing. Op plekken waar uw huid niet bedekt is kunt u zich insmeren met Deet (let op Deet is vrij agressief op de huid. Het is niet verstandig uw hele lichaam hier mee in te smeren). Dichte schoenen en uw broek in de sokken is een goede tip. Vermijd hoog struikgewas en blijf op de paden.

Heeft u erg last van uw voeten of trek het helemaal door tot uw rug? Het hebben van verkeerde schoenen is vaak de grootste oorzaak waarbij ze vaak beschikken over een slechte zool. Het dempt wellicht niet goed genoeg of is de schoen niet goed gevormd naar uw voet? Wat moet u weten over het dragen van inleg zooltjes?

Zooltjes kopen? Wat moet u weten?

Wanner u uit wilt proberen of een zooltje klachten kan verminderen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de hak in een soort kuiltje zit, zo wordt de druk van de hak namelijk goed verdeeld over de hele hak. Let daarbij ook op dat er onder de hak een extra dempend laagje zit dat goed de schokken op kan vangen. Wanneer uw voeten wat door gezakt zijn kunt u ook kiezen voor een zooltje die een lichte verhoging heeft. Vindt u de zooltjes niet fijn lopen? Wanneer u ineens hele dagen met deze zooltjes gaat lopen zullen uw voeten ook wat krampachtig aanvoelen. Geeft uw voeten ook tijd om aan het zooltje te wennen en bouw langzaam op met het langer dragen van zooltjes. Na een tijdje zult u pas merken of het echt werkt en of het lekker zit. Gaat u weer terug naar geen zooltje dan pas zult u het verschil merken.

Goede schoenen

Wat dan weer een nadeel is aan de zooltjes is dat het niet in elke schoen past. Zo zijn er schoenen waarbij de zool uitneembaar is zodat u ze er een stuk makkelijker in kunt leggen. Heeft het geen uitneembare zool dat zit de schoen vaak te strak. Wat vaak ook kan helpen bij pijn in de voeten is om te kiezen voor een stevige hak/ achterkant. Het randje aan uw hiel is namelijk niet altijd stevige en wanneer deze goed zijn vorm kan behouden kan het ook uw voetpijn verlichten.

Pin It