Rubriek

Kwaaltjes

Rubriek

Schaamte, verdriet en vaak ‘s nachts wakker om de ouders te roepen voor hulp. De meeste kinderen die vanaf 7 jaar nog steeds bedplassen, zien vaak zelf ook in dat ze hier zo snel mogelijk vanaf willen en zijn dan ook op jonge leeftijd al gemotiveerd. Wanneer kindjes regelmatig in hun bed plassen, dan kan een plaswekker hiervoor de uitkomst bieden. Tezamen met een plasbroekje en een sensor kan dit zorgen voor droge nachten. Hoe dit precies in z’n werk gaat? In dit artikel lees je meer over het gebruik van de plaswekker.

Wekreflex vanuit hersenen

De meeste kinderen worden overdag vaker en sneller zindelijk dan ‘s nachts omdat er overdag meer bewustzijn plaatsvindt. Het is namelijk van belang dat de hersenen een signaal afgeven van een volle blaas en dit vervolgens omzetten in een wekreflex. Wanneer dit niet op tijd wordt herkend, dan zal het kindje in bed plassen. Het kan zo zijn dat je kind een kleine blaas heeft of veel urine aanmaakt. Kortom, een vervelende situatie waarin een plaswekker bij kan helpen. Ondanks dat een plaswekker geen wondermiddel is, kun je wel een plaswekker kopen als hulpmiddel voor een effectieve training. Je kunt deze wekker inzetten samen met een beloningssysteem. Wanneer het kindje droog blijft in de nacht, kun je dit aanvinken in de kalender. Zo zijn er nog talloze andere opties om samen met je kindje een oplossing te vinden voor dit probleem. 

Gebruik van plaswekker

Gebruik van plaswekker

Zoals je hierboven al kort hebt kunnen lezen, kan een plaswekker dus helpen bij zindelijkheidstraining. Om hiermee te starten kun je eerst samen met je kind de wekker klaarzetten. Vertel hierbij wat de bedoeling is en vertel dat er een wekker af zal gaan om jou te waarschuwen dat je moet stoppen met plassen. Het is daarbij belangrijk dat de wekker wordt uitgezet, het incontinentie ondergoed wordt uitgetrokken en met een droog broekje de wekker weer wordt aangezet. Het kan nieuw, eng en verdrietig zijn en daarom goed om er de eerste paar keren je kindje hierin te ondersteunen.

Resultaten na aantal weken

Het is bij ieder kind verschillend hoelang het duurt voordat ze uit zichzelf wakker worden bij een volle blaas. Dit gebeurt vaak na een paar weken, maar er kan ook een langere tijd overheen gaan. Vaak wanneer een kindje twee weken achter elkaar droog slaapt, dan kun je het eens proberen zonder plaswekker. Het is daarbij goed om de plaswekker niet meteen weg te doen, want het kan altijd voorkomen dat je kindje toch weer in bed plast. Dit is helemaal oké, want je kindje doet dit niet expres. Blijf positief en moedig je kindje aan om droog te blijven. Is je kindje al 4 weken droog, 2 weken met plaswekker en 2 zonder? Dan is je kindje (hoogstwaarschijnlijk) van het bedplassen af. Missie geslaagd!

Wandelen was nog nooit zo populair als het afgelopen jaar. Door corona zijn veel meer mensen gaan wandelen, in de eigen omgeving of in een natuurgebied. Nu de natuur weer lekker groen is en vol op in bloei staat is de kans op een tekenbeet ook weer aanwezig. Heeft u lekker gewandeld in het bos, langs begroeide paadjes of in hoog gras dan is het verstandig om na uw wandeling uw lichaam te controleren op een tekenbeet. Wanneer u gebeten bent door een teek is het handig om te weten hoe nu te handelen.

Hoe herken je een Tekenbeet

Een teek ziet er uit als een klein donker/zwart spinnetje. Een teek zoekt vaak een warm plekje op het lichaam. Onder de oksel, in de knieholte, onder het randje van uw onderbroek of in de nek zijn populaire plekjes voor een teek. Een teek bijt zich vast in de huid. Wanneer de teek zich vol zuigt met bloed wordt hij groter en blijft hij goed vast zitten in de huid. De plek kan gaan jeuken. Het is belangrijk om de teek op de juiste manier te verwijderen om te voorkomen dat zijn hoofd in uw lichaam blijft zitten.

Het verwijderen van een Teek

Een teek moet zo snel mogelijk verwijdert worden. Wanneer de teek zich nog niet goed heeft vastgebeten kunt u hem gemakkelijk verwijderen met plakblad of een kleefpleister. Is de teek al groter geworden en zit hij goed vast in de huid? Dan kunt u deze alleen nog verwijderen door middel van een pincet of tekentang. Zorg dat er geen delen van de teek achterblijven in uw huid, dit kan vervelende ontstekingen met zich mee brengen. Noteer de plek op uw lichaam en de datum van de tekenbeet, dit kan in uw agenda of op de kalender. Mocht er na verloop van tijd een rode vlek op de plek ontstaan waar de teek u heeft gebeten dan kunt u het beste zo snel mogelijk een afspraak maken bij de huisarts. Ook bij griepklachten na een tekenbeet kunt u het beste een huisarts om advies vragen.

Teken kunnen de ziekte van Lyme met zich mee dragen. Door alert te zijn na een bezoekje aan de natuur en de teek snel te verwijderen verminderd u de kans om Lyme op te lopen. Niet alle teken brengen het Lyme virus over dus het is niet altijd zo dat u van een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt. Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer u op pad gaat is het dragen van lange en dichte kleding de beste oplossing. Op plekken waar uw huid niet bedekt is kunt u zich insmeren met Deet (let op Deet is vrij agressief op de huid. Het is niet verstandig uw hele lichaam hier mee in te smeren). Dichte schoenen en uw broek in de sokken is een goede tip. Vermijd hoog struikgewas en blijf op de paden.

Heeft u erg last van uw voeten of trek het helemaal door tot uw rug? Het hebben van verkeerde schoenen is vaak de grootste oorzaak waarbij ze vaak beschikken over een slechte zool. Het dempt wellicht niet goed genoeg of is de schoen niet goed gevormd naar uw voet? Wat moet u weten over het dragen van inleg zooltjes?

Zooltjes kopen? Wat moet u weten?

Wanner u uit wilt proberen of een zooltje klachten kan verminderen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de hak in een soort kuiltje zit, zo wordt de druk van de hak namelijk goed verdeeld over de hele hak. Let daarbij ook op dat er onder de hak een extra dempend laagje zit dat goed de schokken op kan vangen. Wanneer uw voeten wat door gezakt zijn kunt u ook kiezen voor een zooltje die een lichte verhoging heeft. Vindt u de zooltjes niet fijn lopen? Wanneer u ineens hele dagen met deze zooltjes gaat lopen zullen uw voeten ook wat krampachtig aanvoelen. Geeft uw voeten ook tijd om aan het zooltje te wennen en bouw langzaam op met het langer dragen van zooltjes. Na een tijdje zult u pas merken of het echt werkt en of het lekker zit. Gaat u weer terug naar geen zooltje dan pas zult u het verschil merken.

Goede schoenen

Wat dan weer een nadeel is aan de zooltjes is dat het niet in elke schoen past. Zo zijn er schoenen waarbij de zool uitneembaar is zodat u ze er een stuk makkelijker in kunt leggen. Heeft het geen uitneembare zool dat zit de schoen vaak te strak. Wat vaak ook kan helpen bij pijn in de voeten is om te kiezen voor een stevige hak/ achterkant. Het randje aan uw hiel is namelijk niet altijd stevige en wanneer deze goed zijn vorm kan behouden kan het ook uw voetpijn verlichten.

Hoe vervelend is het als u vaak een windje moet laten of deze niet in kunt houden. In deze tijden zult u er misschien wat minder last van hebben maar het kan toch vervelend zijn wanneer u toch bezoek heeft. Welke dingen zorgen voor winderigheid en wat kunt u doen om dit te verminderen?

Lucht inslikken

Bij iedere keer dat u slikt komt er ook lucht naar binnen. Dit is echter heel weinig en in de meeste gevallen boer je deze lucht uit. Het kan echter zijn dat er veel meer lucht naar binnen komt die u niet uit kunt boeren. Zo kunnen de volgende dingen zorgen voor het meer slikken van lucht.

 • Kauwgom kauwen
 • Drinken door een rietje
 • Slecht zittend kunstgebit
 • Koolzuurhoudende dranken
 • Lucht bevattende producten zoals brood

Gasvorming in de dikke darm

Bacteriën in de darm zorgen er voor dat voeding verteerd wordt. Bij dit proces komen er gassen vrij die dus voor windjes kunnen zorgen. Dit gebeurt veel bij Lightproducten, uien, peulvruchten en koolsoorten wilt u minder last hebben van uw winderigheid dan kunt u beter deze producten met mindere mate eten.

Verstopping

Het klinkt vreemd maar ook obstipatie kan zorgen voor meer winderigheid. In eerste instantie zal de lucht uw lichaam niet kunnen verlaten door de blokkade. Echter zal de lucht steeds meer druk uitoefenen en wanneer de lucht ontsnapt zal dit ook ook duidelijk hoorbaar zijn. Verhelp dus eerst de verstopping waarschijnlijk zal dan ook de winderigheid minder worden.

Venkelthee en rauwe producten

Heeft u er nog steeds last van na het letten op bovenstaande oorzaken? Het kan helpen om venkel thee te gaan drinken hierdoor zal de winderigheid verminderen. Het kan ook zijn dat u uw groente veel rauw eet zoals bij salades. Gooi de groente eerst even in de pan dan zullen uw dunne darmen dit beter kunnen verteren zodat er in de dikke darmen geen gassen meer kunnen ontstaan.

Wordt u ’s ochtends wakker met een ontstoken oog? Soms merkt u dit nog niet gelijk tot dat u in de spiegel kijkt en u ziet dat een van uw ogen dik zijn. Hoe komt dit nou eigenlijk en hoe kunt u er voor zorgen dat dit zo snel mogelijk weg is zodat u fris en fruitig de deur uit kunt.

Wat is een oogontsteking?

Een ontsteking aan de ogen komt meestal door een virus in enkele gevallen een bacterie. Het bindvlies is dan ontstoken, dit is het doorzichte slijmvlies laagje dat aan de buitenkant van het oog zit. De verschijnselen van een oogontsteking zijn:

 • Oogwit is rood
 • Traanoog
 • Binnenkant van de oogleden zijn rood
 • Oogleden kunnen aan elkaar plakken vooral wanneer u net wakker wordt
 • Huid rondom het ook kan dik zijn
 • Jeukende ogen

Wat kunt u doen bij een ontstoken oog

Heeft u zelf een ontstoken oog dan zijn er wel een aantal dingen waarop u kunt letten om dit sneller de verhelpen. ZO kunt u regelmatig het slijm bij het oog weghalen met een wattenschijfje met wat kraanwater. Let er wel op dat u richting uw neus strijkt zodat alles uit uw oog komt. Is de zon wat feller of wilt u rust aan uw ogen hebben dan is het gebruiken van een zonnebril ook erg fijn. Het is ook tijd om eens een dagje geen make up te dragen.

Beide ogen

Heeft u een oogontsteking dan is de kans groot dat ook uw andere oog hier last van krijgt. Raak uw ogen dan ook zo min mogelijk aan en probeer niet te wrijven. Was regelmatig uw handen als u aan uw ogen heeft gezeten. Wrijf dan ook niet met een handoek in beide ogen maar gebruik voor uw ontstoken oog een speciaal washandje.

Vermoeidheid is normaal zoals deze maar weggaat zodra je hebt gerust. Steeds meer mensen ervaren dat vermoeidheid niet overgaat door rust te pakken. Ze wijzen hun volle agenda aan als schuldige voor de vermoeidheidsklachten. Maar die volle agenda is maar één factor die bijdraagt aan het energiegebrek. Vermoeidheid wordt vaak veroorzaakt door een opeenstapeling van zaken die verkeerd gaan. Er is dan ook veel aan vermoeidheid te doen wat we in dit artikel zullen bespreken.

Oorzaken

Vermoeidheid kent vele oorzaken en kan een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Veel mensen komen met vermoeidheidsklachten bij de huisarts en het is tegelijkertijd één van de dingen waarvan het lastig is om de oorzaak te achterhalen. Om je een idee te geven; vermoeidheid kan veroorzaakt worden door:

 • Een slechte nachtrust
 • Slechte voeding
 • Een ongezonde leefstijl
 • Stress
 • Een medisch probleem

Deze oorzaken kan je nog verder opdelen. Zo kan een slechte nachtrust worden veroorzaakt door een slecht bioritme, medicijnen, te veel koffie of stress. Veel voorkomende medische problemen die vermoeidheid kunnen veroorzaken zijn bloedarmoede, een traag werkende schildklier, diabetes of een depressie.

Om een goede aanpak van vermoeidheidsklachten is het goed om de oorzaak te achterhalen. Dit kan je doen aan de hand van een vermoeidheid test. Hier vindt je een goede test die gratis is.

Bij veel mensen wordt vermoeidheid veroorzaakt door de openstapeling van die niet optimaal gaan. Zo krijg je niet perse klachten als je slechte voeding eet maar als dit in combinatie met onvoldoende beweging en een volle agenda is wel. Met onderstaande tips kan je op verschillende vlakken voor verbetering zorgen, zodat je meer energie zult hebben.

Tip 1: eet gezond

Voedsel geeft ons lichaam energie. Wat dat betreft zit het bij de meeste mensen wel goed. Het typische westerse dieet bevat veel koolhydraten. We eten veel brood, pasta, aardappelen en rijst. Allemaal rijk aan koolhydraten. Koolhydraten zijn de voorkeursbrandstof van het lichaam. Ze worden omgezet in glucose waarna ze als brandstof dienen.

Maar voeding is meer dan calorieën. Voeding moet ons lichaam ook voorzien van vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Bepaalde vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn namelijk nodig voor de glucosestofwisseling. Het is daarom belangrijk om voeding te eten die echt voed; geen lege calorieën dus.

Onbewerkte voeding voed ons lichaam het beste. Hierin zitten alle voedingsstoffen zoals de natuur deze bedoelt heeft. Denk bij onbewerkte voeding aan groente, fruit, noten, volkoren granen, vis, zee- en schelpdieren en eieren.

Het voordeel van onbewerkte voeding is dat deze langzame koolhydraten bevatten. Deze worden langzaam omgezet in glucose. Hierdoor verloopt de afgifte van glucose geleidelijk en heb je langer energie.

Ben je moe dan heb je vaak juist de neiging om snelle koolhydraten en suikers te eten. Een koek of een reep bijvoorbeeld. Dit geeft snel energie maar toch kan je dit beter niet doen. Door de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel is veel insuline nodig. Dit zorgt er dan voor dat de bloedsuikerspiegel weer snel zal dalen. De bloedglucose schiet dan te ver naar beneden door waardoor je in een energiedip komt. Voor een goed gevoel van energie hou je de bloedsuikerspiegel het beste zo stabiel mogelijk en voorkom je de pieken in de bloedsuikerspiegel.

Tip 2: verminder stress

Stress is een grote energievreter. Stress kan allerlei oorzaken hebben. Deze kunnen in de werksfeer leggen. Denk daarbij aan een hoge werkdruk maar ook aan zaken zoals geen ruimte voor zelfontplooiing of dagelijks moeten dealen met ontevreden klanten. De oorzaak van stress kan ook in de privésfeer liggen, door relatie- of financiële problemen bijvoorbeeld.

Wat de oorzaak van je stress ook is, het is belangrijk dat je hier iets mee doet. Zoek naar oplossingen voor je stressgevers. Het zal niet mogelijk zijn om stress volledig uit je leven te verbannen maar waar je wel invloed op hebt is hoe je met stress omgaat. Wat ook helpt is om hulp te zoeken. Het geeft al meer ruimte als je begrepen wordt. Zorg altijd voor wat ontspanning in je leven om de stress te compenseren. Zo kan je gaan mediteren of aan yoga gaan doen. Maar ook een stevige wandeling of een half uurtje hardlopen doen wonderen om je hoofd weer leeg te maken.

Tip 3: zorg voor een goede nachtrust

Bij sommige lukt het niet om te slapen en anderen nemen niet voldoende tijd om te slapen. Een goede nachtrust bestaat uit minimaal 7 uur slaap. Plan je dag en avond zo in dat je daadwerkelijk 7 uur kunt slapen. Lukt het slapen niet dan is het goed om dit aan te pakken. Zo kan het helpen om geen blauw licht te hebben voordat je gaat slapen. Zet daarom een uur voordat je gaat slapen de tv uit en gebruik geen smartphone of tablet meer en ga een boek lezen. Drink na 14 uur geen koffie meer. Cafeïne kan wel 8 tot 10 uur in het bloed blijven en remt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.

Tip 4: ga sporten

 Als je vermoeid thuis komt is sporten misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch is juist heel goed tegen vermoeidheid. Door te gaan sporten vergroot je de capaciteit van hart en longen. Deze kunnen hierdoor meer zuurstof naar de cellen transporteren waardoor je meer energie krijgt.

Door te sporten verhoog je tevens je spiermassa. Hierdoor kunnen je spieren meer glycogeen (de vorm waarin koolhydraten worden opgeslagen) opslaan.

Door te sporten verbeter je tevens je insulinegevoeligheid. Hierdoor kan je meer glucose uit je bloed opnemen wat meer energie geeft.

Tip 5: eet ontstekingsremmende voeding

Inflammatie (laaggradige ontstekingen) vreet energie. Het wordt veroorzaakt door een slecht dieet en stress. Om inflammatie te verminderen eet je het beste voeding wat rijk is aan antioxidanten en vitaminen. Groenten en fruit zijn goede leveranciers van deze voedingsstoffen. Ook omega 3 vetzuren helpen inflammatie te verminderen. Vette vissoorten, avocado, spruitjes, boerenkool, walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn goede leveranciers van omega 3 vetzuren.

In de periode van juni en juli zijn de meeste teken actief en zullen er een stuk meer mensen wellicht gebeten worden door een teek. Niet alleen mensen hebben hier last van maar ook uw huisdieren kunnen er met een thuis komen. Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten om zo een tekenbeet te voorkomen.

Ga goed gekleed het bos in

Teken zijn vooral te vinden in dichte begroeiingen en in struikgewas. Wanneer u dus een dagje wilt windelen in de bossen of over paden komt met hoog gras moet u zich goed aan kleden. De teken stappen namelijk over van gras of struiken op uw kleren. Ze zitten niet in bomen dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Het is wel belangrijk om goede kleren aan te trekken voor extra bescherming. Dit kunt u doen:

 • Blijf op de paden
 • Draag dichte schoenen, lange broek en lange mouwen. Wanneer het kan kunt u uw broekspijp in uw sokken stoppen
 • Draag licht gekleurde kleren hier op kunt u een teek beter zien
 • Gebruik DEET voor onbedekte delen van uw huid
 • Controleer uw zelf na de wandeling, denk daarbij ook aan oksels, achter de oren of bij de bilnaad

Wat moet u doen als u een tekenbeet heeft?

Kriebelende insecten die kunnen bijten en steken zijn nooit fijn. Wanneer u gestoken bent door een wesp is de wesp alleen weer weg gevlogen. Bij een teek is dat echter niet zo de teek zet zich op uw huid en zal pas los laten wanneer ze vol zitten. Het is niet de bedoeling om hierop te wachten dus verwijder de teek zo snel mogelijk. De teek kunt u verwijderen met een pincet of met een tekentang en zorg dat u het wondje hierna goed ontsmet. Heeft de teek er langer dan 24 uur gezeten is het belangrijk om naar de huisarts te gaan, dit kleine beestje kan namelijk vervelende ziektes met zich mee dragen.

Kom nog meer te weten over de teek.

Het kan soms erg vervelend zijn als u ineens een bloedneus heeft. Bij sommige mensen kan het erg gevoelig zijn door een weersverandering of u stoot ergens met uw neus tegen aan. Het kan soms erg veel schrik opleveren door de hoeveelheid bloed dat hier vanaf komt. Uw zorgen zullen een stuk minder zijn als u weet hoe u een bloedneus kunt stoppen.

Wat veroorzaakt een bloedneus?

Een neusbloeding wordt veroorzaakt door een aderlijke bloeding in het neusslijmvlies. Bij kinderen en jongvolwassenen is het een bloeding vooraan waarbij het bloed uit de neus komt. Bij oudere kan het ook zijn dat de bloeding achter in zit, hiervan is niets te zien maar u kunt een bloederige smaak in de mond krijgen doordat het in uw keel komt. Ongeveer 75% van de bloedneuzen ontstaan door een onduidelijke oorzaak dit kan weersverandering zijn, hard niezen of neus peuteren. Bij ongeveer 25% heeft het een duidelijke oorzaak zoals een bal tegen de neus of een elleboogstoot krijgen tijdens een potje voetbal.

Zo kunt u een bloedneus stoppen

 1. Laat de persoon licht voorovergebogen zitten en adem door de mond
 2. Wanneer er geen mogelijke breuk is kunt u het beste een keer goed de neus snuiten om stolsels te verwijderen
 3. Knijp de neus 10 minuten dicht op het zachte gedeelte net na het botje in de neus
 4. Mocht het bloeden niet stoppen kunt u nog eens 10 minuten de neus dichtknijpen

Wanneer het bloeden niet stopt kunt u een huisarts inschakelen

 • Wanneer de bloedneus niet stopt
 • Als er bloedverdunnende medicijnen wordt gebruikt
 • Bij regelmatige bloedneuzen

Bloedneus voorkomen

Als u een stoot tegen de neus aan krijgt kan dit niet voorkomen worden. Wanneer u vaak spontaan een bloedneus krijgt zijn er echter een aantal tips waardoor u minder snel en vaak een bloedneus krijgt. Dit kan een hoop gedoe voorkomen en is alleen maar goed voor de neus. Zo kan u sneller een bloedneus krijgen door droge lucht, dit gebeurt vaak in de winter. Leg daarom een nat handdoekje over de verwarming of gebruik een luchtbevochtiger. U kunt uw neus ook goed verzorgen door een beschermend laagje aan te brengen door middel van een neusspray. Voorkom een hoge bloeddruk door gezond te eten. Door de hoge druk kan het zijn dat een bloedvaatje sneller gaat knappen, door de druk te verlagen zal dit minder snel gebeuren.

Dit keer geen paniek bij een bloedneus maar handel direct met de juiste stappen.

De seizoenswisseling staat alweer voor de deur. Hoewel we op dit moment nog van een mooie nazomer genieten, moeten we er toch rekening mee houden dat de herfst op de loer ligt. De dagen worden alweer korter, de nachten worden langzaam kouder en straks vallen de bladeren van de bomen en vormen deze een prachtig kleurenpalet op straat. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Maar naast deze charmes, hebben de seizoenswisselingen ook andere invloeden op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Hoofdpijn en migraine
Er zijn verschillende onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat veranderende luchtdruk effecten heeft op mensen. Mensen bestaan voor 70% uit water en het menselijk lichaam bevat veel holtes. Wanneer je verkouden bent en de luchtdruk daalt, kun je daardoor bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn of migraine, of kunnen je oren dichtklappen en je klieren opzetten. Migraine is ook erg weergevoelig, waardoor je bij extreme warmte of extreme kou veel last kunt krijgen van migraine. Mensen die vaak last hebben van migraine zullen beamen dat je dan niet in staat bent om je dagelijkse bezigheiden uit te voeren.

Weergevoeligheid
Je kunt als mens bewust of onbewust weergevoelig zijn. Weergevoeligheid heeft vaak invloed op je lichamelijke of geestelijke gesteldheid. Dit kan een kleine invloed zijn, waardoor je er geen last van ervaart, maar deze invloed kan ook dermate groot zijn dat je er een slecht humeur door krijgt of pijnklachten ervaart. Je kunt hierdoor voor langere tijd uit de running zijn, zowel thuis als op je werk. Als ondernemer een AOV afsluiten zorgt er in ieder geval voor dat mogelijke financiële problemen door arbeidsongeschiktheid je geestelijke gesteldheid niet nog verder kleuren. Als werknemer in loondienst heb je een zorg minder: via je werkgever ben je automatisch verzekerd voor (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.

Winterdepressie
Een bekende term, met misschien een minder bekende oorzaak. Veel mensen kunnen bij de verandering van zomer naar winter last krijgen van een winterdepressie. Doordat de zon minder aanwezig is dan in de zomer, word je automatisch minder blootgesteld aan melatonine en maakt je lichaam minder vitamine D aan. Hierdoor kun je in de winter last krijgen van een depressie.

Reuma
Wanneer de luchtdruk daalt, zet vloeistof uit. Dat gebeurt ook met vloeistoffen in onze gewrichten, waardoor de ontstekingen bij bijvoorbeeld reumapatiënten een hogere druk te verwerken krijgen. Hierdoor kun je als reumapatiënt meer pijn ervaren bij veranderende weersomstandigheden, waardoor de dagelijkse bezigheden soms moeilijk uit te voeren zijn.

Hooikoorts
Hoewel de verwachting is dat hooikoorts echt iets is wat in de lente thuishoort, kan hooikoorts ook in het najaar voor veel klachten zorgen. Mensen die regelmatig last hebben van hooikoorts kunnen hiervoor een speciaal weerbericht raadplegen om te zien hoeveel pollen er in de lucht hangen.

Jezelf beschermen
Van bovenstaande ziektes of kwalen wist je misschien niet dat deze afhankelijk zijn van het weer. Wat wel veelal bekend is, is dat griep en verkoudheid regelmatig voorkomen rond aanstaande seizoenswisseling. Helaas is het ook haast onmogelijk om je hiertegen goed te beschermen. Een goede nachtrust en regelmatig je handen wassen kan ervoor zorgen dat je minder vatbaar bent voor virussen, maar helaas kun je tegen de invloeden van luchtdruk niets doen. Het enige wat je dan kunt doen is je beschermen tegen de mogelijke financiële risico’s waarmee een ziektebed gepaard kan gaan.

Iedereen heeft wel eens keelpijn. Dit komt vooral voor wanneer u verkouden bent en u het er echt niet bij kan hebben… Daarom heb ik hier een paar tips die uw keelpijn kan verzachten.

 • U kunt altijd ijskoud water drinken of een waterijsje eten. Dit verzacht de pijn. Bij sommige mensen schijnt gorgelen ook goed te helpen.
 • Geef uw stem rust. Praat zo min mogelijk maar ga niet fluisteren.
 • Thee met honing. Warm water (niet heet) en honing zijn 2 producten die uw keel verzacht.
 • Keel snoepjes en drop kunnen uw keel voor een korte tijd verzachten.
 • Als de pijn echt niet verdraagbaar is kunt u pijnstillers zoals paracetamol innemen. Dit vermindert altijd de pijn.
 • Als laatst is het verstandig om genoeg thee of water te drinken. Door uw keel vochtig te houden is de pijn ook al een stuk minder.
Pin It