Rubriek

Stress

Rubriek

Bent u toe aan vakantie na veel drukte op uw werkt? Vaak wordt gezegd dat we door vakantie of het op vakantie gaan we minder stress zullen ervaren maar hoever klopt dit?

Vrijetijdsziekte

Sommige mensen hebben er elke vakantie weer last van ‘de vrijetijdsziekte’. Zo kunnen mensen vaak aan het begin van hun vakantie erg slecht slapen, hebben een slecht humeur of zelfs koorts. Vaak hangt het samen met een lage weerstand en het hebben van stress of een hoge werkdruk.

Bron van geluk

Het helpt vaak niet tegen stress al zult u er in uw vakantie niet zo zeer last van hebben. Vaak als u uw dagelijkse leven en ritme oppakt zal de werkdruk weer terug zijn. U Zult weer in aanraking komen met andere stress factoren. Wel wordt een vakantie gezien als echt geluksmomentje waarbij u geen stress ervaart om er zo nieuwe energie uit te halen. We worden ook altijd gelukkiger van speciale gebeurtenissen en nieuwe ervaringen als de aankoop van bepaalde producten. Het is daarom beter om u zelf eens te verwennen met een lang weekend weg als met die dure tas die u zo graag wilt hebben.

Minder stress door Mentale veerkracht

De positieve ervaringen die u opdoet helpt u wel veerkrachtiger te zijn tegen de stress. Hoe veel stress u voor of na de vakantie heeft is vaak het zelfde maar na de vakantie. Het kan wel zijn dat u er na de vakantie beter mee om gaat. Tijdens de vakantie heeft u alle tijd voor u zelf en heeft u ook zelf de controle tijdens uw dagelijkse leven is dit vaak anders maar kunt u dit wel meer oppakken. Maak op uw vrije dag dus ook meer tijd vrij om zelf iets te doen in plaatst van voor andere.

We hebben allemaal wel eens stress momenten. Bij spannende of dreigende situaties kunt u in de stress schieten. Af en toe een beetje stress is helemaal niet erg maar wanneer u langdurig gespannen bent kan dit wel van invloed zijn op uw lichaam. Wat doet stress met uw lichaam en wat kunt u doen om stress te verminderen?

Acuut of chronisch

Acute stress krijgt u vaak bij bedreigende situaties. Wanneer bijvoorbeeld in de auto zit en er opeens een fietser voor u langs schiet moet u snel reageren. Uw hersenen reageren direct door verschillende hormonen aan te maken. Uw lichaam reageert met een verhoogde hartslag en bloeddruk en uw ademhaling wordt een stuk sneller. Er komt adrenaline vrij waardoor opeens hyper in de auto zit. Vaak zakt acute stress snel weer af wanneer de dreigende situatie voorbij is. Chronische stress werkt net wat anders in uw lichaam. Chronische stress komt vaak voort uit een emotionele situatie, het overlijden van een dierbare, het verbreken van een relatie of het behalen van deadlines op uw werk. Uw lichaam kan niet herstellen van de stress waardoor u last kan krijgen van serieuze fysieke problemen.

Wat doet langdurige stress met uw lichaam

Wanneer u langdurig last heeft van stress heeft dit fysieke gevolgen. Uw geheugen kan achteruit gaan en u krijg een slechte nachtrust. Een goede nachtrust is juist belangrijk voor het hestel van uw lichaam maar door het piekeren kunt u niet slapen. Hoe langer de slapeloosheid doorgaat hoe verder uw lichaam aftakelt. Uw lichaam en spieren raken naar een langdurige periode van stress vermoeid en u kunt nek en rug klachten ontwikkelen. Door een verhoogde bloeddruk moet uw hart sneller kloppen, op lange termijn kan dit ook voor extra vermoeidheid zorgen.

Ontspannen

Ontspannen om stress te verminderen is erg belangrijk. Zeker bij chronische stress moet u op tijd proberen te ontspannen, hoe moeilijk dit soms ook is. Door te bewegen, te praten, meditatie of het luistern naar muziek kunt een moment van ontspanning vinden. Voor veel mensen kan het lastig zijn om op tijd op de rem trappen. Door chronische stress kunt u overspannen raken of een burn-out ontwikkelen. Zeker in de huidige maatschappij waarin alles sneller en beter moet leggen we ons zelf som te veel druk op. Wees lief voor u zelf en voor uw lichaam en pak dagelijks een moment van rust.

Heeft u de laatste tijd ineens vaker hoofdpijn of bent u erg moe? Het kan zijn dat dit symptomen zijn van stress maar weet u dit uit elkaar te halen? Stress herkennen is erg belangrijk er zijn veel nadelen voor uw gezondheid bij stress.

Welke klachten kunnen er ontstaan door stress?

Merkt u zelf nog niet zo dat u veel stress ervaart? Uw lichaam geeft dan al signalen af die u duidelijk kunnen maken dat het om stress gaat. Stress herkennen begint dus bij het na gaan van deze klachten. Het kan zijn dat u last heeft van een of meerdere klachten.

  • Moe en weinig energie hebben
  • Sneller emotioneel zijn dit kan boos, geïrriteerd zijn of sneller huilen
  • Vergeetachtig
  • Hoofdpijn
  • Problemen met slapen
  • Nek en rugklachten
  • Zich somber voelen

Grijp op tijd in

Herkent u toch een van bovenstaande klachten maar had u nog niet eerder opgemerkt dat het door stress komt? Loop dan even na of er toch niet iets speelt dan voor stress kan zorgen. Heeft u misschien een andere functie gekregen wat meer stress met zich mee brengt of speelt er iets in de familie af waar u niet lekker door kunt slapen? Loop dus na vanaf wanneer u ongeveer deze klachten ervaart en of er rond deze tijd een verandering is geweest.

Hoe kunt u beter omgaan met stress

Het is erg belangrijk om te zoeken naar een manier om minder stress te krijgen. Wanneer u er met iemand over praat kan het veel opluchting geven en zal het de stress ook verlichten. Wat in de meeste gevallen ook erg belangrijk is is om overzicht te houden. In geval van werk financiën of zijn er gewoon veel dingen die nog moeten gebeuren. Maak eens een lijstje en probeer dit duidelijk op een rij te zetten. Probeer ook voldoende ontspanning op te zoeken door te gaan sporten, een warm bad te nemen of door een boek te lezen.

We hebben in het nieuwe jaar toch allemaal goede voornemens. Pak een probleem aan waar u al lang mee zit om zo meer tevreden te zijn of u zelf. Bij veel mensen staat afvallen hoog boven aan het lijstje terwijl stress daar ook een grote oorzaak van is. Pak dan ook eerst uw stressfactoren aan voordat u andere goede voornemens aanpakt.

Waar komt stress vandaan?

Bij iedereen is de reden van stress altijd wat anders. Terwijl de een fluitend naar werk gaat heeft de ander wellicht moeite om alle taken op tijd te volbrengen. Niet alleen door werk maar ook privé kan veel stress ontstaan door een slechte relatie of meningsverschillen waar jullie niet uit komen. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

  1. Druk maken om de hoeveelheid geld om rond te komen
  2. Te veel van zichzelf eisen
  3. Onvoldoende nachtrust
  4. Geen tijd voor hobby’s en overige activiteiten
  5. Te hoge werkdruk

De eerste stap om stress aan te pakken

Wat goed kan helpen is om eerst even naar de positieve punten te kijken. Waar wordt u nou echt vrolijk van en wat geeft u energie. Bedenk ook wat uw positieve eigenschappen zijn en waar dit kan ook uw valkuil zijn. Wellicht zorgt u graag voor andere maar heeft u daardoor geen tijd voor uw zelf of kunt u lastig ‘nee’ zeggen. Ga ook na in uw dagritme wat u nou het meeste energie kost en waarover u zich nou echt het meeste zorgen maakt. Wat in eerst instantie al goed kan helpen is om dit ook op te schrijven. Houdt ook bij waarover u zich druk maakt. Dit kan elke dag net wat anders zijn en elke dag zijn er andere factoren. Door alles op te schrijven krijgt u hier beter inzicht in.

Denk aan oplossingen

Nu u meer inzicht heeft op uw stress factoren is het tijd om deze aan te pakken. Is er veel stress in uw relatie bespreek dit dan met uw partner en geef ook aan dat dit voor veel stress zorg bij u. Waarschijnlijk zal uw partner het dan beter begrijpen. Ervaart u het juist op uw werk, wellicht is het tijd om een stapje terug te gaan of misschien zijn er wel andere functies in het bedrijf die beter bij uw passen en voor minder stress zorgen.

Pas uw ritme aan

Door kleine dingen aan te passen kan de stress ook al verminderen. Zo kunt u wat eerder naar bed gaan om een goede nachtrust te krijgen dat stress zal verminderen. Het gezond eten en fit blijven zal ook een verschil geven. Wanneer u eenmaal op de bank zit komt er een zakchips bij en zult u zich minder prettig voelen. Door dit juist niet te doen zult u op langere termijn meer resultaat krijgen. Het mijden van alcohol zal ook erg goed doen. Probeer de problemen dus niet voor korte termijn aan te pakken maar denk juist aan het lange termijn.

Zorg dit jaar dus voor een lager stress niveau en voor een fijner leven.

Misschien herkent u het wel, is er meer stress in uw leven dan zult u meer zin hebben in chocola? Is dit wellicht een goed excuus of is er echte een reden waarom we zin in chocola krijgen. Chocola eten kan af en en toe geen kwaad maar of het helpt tegen stress leest u verder in dit bericht.

Meer cortisol door stress

Wanneer u veel stress ervaart zal uw lichaam meer cortisol aanmaken. Dit stofje helpt om stressvolle periodes te door staan en het geeft u dan ook meer adrenaline. Hierdoor kunt u sneller handelen en dit kan in sommige situaties helpen om zaken sneller af te kunnen handelen. Doordat het lichaam langere tijd meer adrenaline aanmaakt zal er ook meer behoefte zijn aan suiker. De voorkeur gaat dan uit naar snelle suikers dat in chocola zit maar ook koekjes doen het goed.

Pure chocola

Uit onderzoek is gebleken dat pure chocola ook echt tegen de stress zelf werkt. Dit is dus alleen bij pure chocolade en dan ook het liefst een reep met meer dan 70%. Hoe hoger de cacao concentratie hoe hogere impact het heeft op geheugen, weerstand en uw stemming. U kunt af en toe dus gerust een reep chocola te voor zijn halen.

Geluksgevoel

Door stress voelt u zich vaak ook minder gelukkig en minder vrolijk. Door deze reden kunt u ook meer zin hebben in stress. In chocola zitten ook stofjes die u gelukkiger kunnen laten voelen en is ook een bron van magnesium. Magnesium kan ook zorgen voor een rustgevende werking vaak wordt er ook extra magnesium in genomen wanneer iemand slecht slaapt. Het kan dus al helpen met een stukje chocola om te zorgen voor meer rust.

Het kan af en toe geen kwaad om een reep chocola in huis te halen om stress tegen te gaan en te zorgen voor meer rust.

Stress hoeft niet schadelijk te zijn, het houdt ons scherp in situaties waar gevaar dreigt. Ook kan stress onze concentratie tijdelijk verbeteren, waarmee ons prestatievermogen groeit. Niet iedere vorm van stress draagt echter bij aan ons kunnen. Onderscheid wordt gemaakt tussen een gezonde stress respons en een zogenaamde toxische stress respons. Het verschil hierbij zit in het feit, dat een toxische stress respons veel langer aanhoudt dan een gezonde reactie op een dreigend gevaar. Deze toxische stress is ook nadat het gevaar geweken is nog te merken.

In dit artikel lees je meer over de werking van toxische, chronische stress. Hoe werkt dit en hoe los je het op? Het is belangrijk om de tekenen van chronische stress niet te negeren. Door de bron van de stress aan te pakken, zal je beter in je vel zitten en je gelukkiger voelen.

Het ontstaan van stress in ons lichaam

De hele dag door werken er radertjes in onze hersenen. Ook wanneer we slapen! Deze radertjes proberen een mogelijke dreiging te detecteren en je vervolgens te waarschuwen. Denk aan een situatie, waarbij je plotseling wakker schrikt van een hevige knal in de omgeving van je woning. Het moment van wakker schrikken wordt veroorzaakt door de HPA-as, wat staat voor Hypothalamic-Pituitary-Adrenal. Je komt in een adrenaline rush, waarbij je eerste reactie is: overleven.

Zodra de situatie nader beoordeeld is en het gevaar geweken lijkt te zijn, neemt het gevoel van plotseling stress af. De adrenaline die door je lichaam stroomt leidt er vaak nog wel toe, dat je enige tijd wakker blijft liggen. Dit komt overigens niet alleen door de adrenaline, maar ook doordat er cortisol wordt aangemaakt. Dit verhoogt de suikerspiegel, waardoor je plotseling meer energie hebt.

Van gezonde stress naar chronische stress   

De stap van gezonde stress, zoals dat reeds beschreven werd, naar toxische of chronische stress is relatief simpel: het lichaam keert niet terug naar de rusttoestand, maar blijft alert. Als gevolg hiervan blijft het lichaam werken om die alertheid mogelijk te maken. Iets wat uiteindelijk leidt tot uitputting. Het resulteert in vermoeidheid, je bent mogelijk sneller prikkelbaar en het is lastig om je emoties onder controle te houden.

Chronische stress kan verschillende oorzaken hebben. Een harde knal is daar normaliter geen voorbeeld van. Wel kunnen gebeurtenissen uit het verleden, bijvoorbeeld uit je kindertijd, het voortdurende gevoel van stress veroorzaken. Tot het moment dat deze gebeurtenissen verwerkt zijn, zal de stress aanhouden. Ook financiële problemen kunnen voor een voortdurend gevoel van stress zorgen.

Leer gebeurtenissen op te zoeken en te accepteren

Het verwerken van gebeurtenissen uit het heden en verleden begint bij een stukje acceptatie. Gebeurtenissen uit het verleden kunnen niet meer veranderd worden. De strijd met de wil om zaken te veranderen win je niet. Door deze gebeurtenissen te leren accepteren, krijgt je lichaam de rust die het als gevolg van de chronische stress nodig heeft. Tegelijkertijd draagt het accepteren van de bron van deze stressgevoelens bij aan het afnemen hiervan. Je zal lekkerder in je vel zitten en daarbij energieker aan een nieuwe dag beginnen.

Niet altijd is direct duidelijk waar zich de bron van de chronische stress bevindt. Vaak ligt er voor de daadwerkelijke bron een dekmantel. Denk aan een gevoel van onzekerheid, wat voor stress kan zorgen. Die onzekerheid is mogelijk echter niet de oorzaak van de chronische stress die je ervaart. Vaak komt iets als onzekerheid voort uit bijvoorbeeld een pesterij in de kindertijd. Door te zoeken naar de oorzaak achter de oorzaak die als dekmantel dient, kun je starten met het stukje acceptatie. Mocht je dit erg lastig vinden, dan kan een psycholoog hulp bieden.

Tips om chronische stress los te laten

Nu je weet hoe chronische stress werkt en waar dit vandaan kan komen, is het zaak om dit los te leren laten. Een leven met chronische stress is niet prettig! Onderstaand vind je vijf handige tips, die je kunnen helpen om te herstellen van een gevoel van chronische stress.

Tip 1: zorg dat je voldoende beweegt

Beweging is een belangrijke vorm van ontspanning. Door dagelijks bij de lunch een half uurtje te wandelen, krijg je frisse lucht binnen, neemt je lichaam vitamines op en heb je de mogelijkheid om de zinnen even te verzetten. Ook een uurtje joggen aan het eind van de werkdag of bijvoorbeeld een ronde fietsen kan helpen.

Tip 2: bereik je innerlijke rust

Zorg voor een innerlijke rust, door bijvoorbeeld ademhalings- en ontspanningsoefeningen uit te voeren. Op internet vind je talloze voorbeelden van dergelijke oefeningen. Vaak heb je aan een stapeltje handdoeken of bijvoorbeeld een yogamat voldoende. Het helpt je los te raken van de stressgevoelens.

Tip 3: volg een online cursus 

Vergelijkbaar met het uitvoeren van oefeningen om tot een volledige innerlijke rust te komen, kan ook het volgen van een cursus over het loslaten van chronische stress interessant zijn. Dit kan tegenwoordig online!

Samen voor een gezonde zorgsector. Zeker nu.

Werkgevers in de zorg en zorgprofessionals kunnen vanaf vandaag terecht op het Platform Stress de Baas. Het platform helpt werkgevers bij goed werkgeverschap. Het geeft inzicht in de totale mentale gezondheid van hun eigen organisatie. Ook biedt het een menukaart met informatie om zorgprofessionals mentaal te ondersteunen of door te verwijzen als dat nodig is. Zorgprofessionals zelf kunnen er terecht voor o.a. een gratis online test. Daardoor krijgen ze meteen inzicht in hun eigen mentale gezondheid en een overzicht van mogelijkheden om die te vergroten.

Stichting IZZ, ledenorganisatie PGGM&CO en PFZW starten het Platform Stress de Baas. Een informatieplatform met specialistische kennis om zorgprofessionals te helpen mentaal gezond te blijven op het gebied van stress, burn-out en psychische klachten. Het platform biedt werkgevers in de zorg én zorgprofessionals informatie en hulpmiddelen die mentale gezondheid in de sector vergroten. Juist in deze tijd is dat extra belangrijk. Het platform is voorzien van specifieke en specialistische kennis over werken onder stressvolle omstandigheden. IZZ, PGGM&CO en PFZW werken hiervoor samen met Defensie (de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ) en het Defensie programma Duurzaam Gezond Inzetbaar (DGI) en ARQ IVP (expert bij ingrijpende gebeurtenissen).

Stichting IZZ, PGGM&CO en PFZW staan voor een gezonde zorgsector. Ze werken daarom samen om de mentale gezondheid van zorgprofessionals te vergroten. Met het Platform Stress de Baas bieden IZZ, PGGM&CO en PFZW de zorgsector hiervoor de juiste handvatten.

voor werkgevers in de zorg

voor zorgprofessionals

Bron: IZZ

8 tips om stress te verminderen

Eén op de drie Nederlanders ervaart meer stress sinds de uitbraak van het coronavirus. Een beetje stress is niet erg maar hevige of langdurende stress is minder gezond. Stress is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het hangt samen met slagaderverkalking en met een ongezondere leefstijl. Er is daarentegen veel mogelijk om stress in deze tijd te verminderen. De Hartstichting geeft adviezen om stress aan te pakken.
De coronacrisis is een trigger voor stress. Uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos blijkt, dat een op de drie mensen meer stress ervaart sinds de uitbraak van het coronavirus. Bij jongeren is dit bijna de helft.
Onzekerheden over gezondheid en financiën veroorzaken stress en zetten ons in de overlevingsstand. “In stressvolle periodes leef je vaak minder gezond. Je gaat bijvoorbeeld minder bewegen, ongezonder eten, drinkt meer alcohol of begint weer met roken. Een ongezonde leefstijl verhoogt de kans op hart- en vaatziekten,” zegt Nienke van der Putten, medisch adviseur bij de Hartstichting. 
Stress herkennen
Mensen moeten alert zijn als ze een aantal van de symptomen van stress herkennen.

Bij het horen van het woord netwerken schieten vele mensen gelijk in de stress. Ondanks dat we mogelijk weten dat het één van de beste manieren is om professionele contacten te leggen, kan het idee van het in gesprek raken met onbekenden voor velen een onplezierig vooruitzicht zijn. Graag delen we een aantal tips om stressvrij te netwerken.

De sleutel tot succesvol netwerken zonder spanning is voorbereiding. Door te zorgen dat je goed voorbereid bent op wat mogelijk gaat komen, kun je een deel van de zenuwen wegnemen. Het regelen van visitekaartjes is één van de eerste punten in de voorbereiding om te organiseren. Visitekaartjes zijn zeer nuttig om tijdens een evenement aan gesprekspartners te geven zodat ze je contactgegevens altijd bij de hand hebben. Je kunt deze handig en snel bij een online printer zoals Drukzo ontwerpen en laten afdrukken.

Wat wil je bereiken met netwerken

Ook is het goed om vooraf te bepalen wat je wilt bereiken met het bezoeken van een evenement. Met de grote hoeveelheid netwerkevenementen die gedurende het jaar plaatsvinden, kun je er elke maand een bijwonen als je dat zou willen. Het is de kunst om een ​​bijeenkomst te kiezen waar je baat bij hebt – en dat betekent een doel hebben. Het bijwonen van een lokale ontbijtgroep kan nuttig zijn als je andere professionals in dezelfde branch wilt ontmoeten om ervaringen uit te wisselen. Als je jouw kennis over een bepaald onderwerp wilt vergroten is het bezoeken van een lezing misschien de beste keuze. En als je potentiële klanten wilt leren kennen, kun je bijvoorbeeld zelf als bedrijf aan een beurs deelnemen.

Bereid gespreksonderwerpen voor

Het klikt misschien als iets wat mensen doen die een blind date hebben, maar door gespreksonderwerpen voor te bereiden, zorg je dat je altijd een opening hebt om met mensen in gesprek te raken. Als kleine zelfstandige die dezelfde evenementen bijwoont als grote corporations, kan het gemakkelijk zijn om je als een kleine vis in een grote vijver te voelen. Door voorbereid te komen, zorg je dat je positief en zelfverzekerd overkomt. En is het makkelijker om op mensen af te stappen om een praatje aan te knopen.

Probeer te geven en te krijgen

Tijdens netwerken is je belangrijkste doel waarschijnlijk om je bedrijf en wat je dagelijks doet bekend te maken – met de algemene hoop om nieuwe klanten binnen te halen. Dat gezegd hebbende, focus je niet alleen op krijgen, maar probeer waar mogelijk ook te geven. Bij netwerken gaat het erom contact te leggen met relevante mensen, maar is het ook belangrijk om mensen in contact te brengen met anderen. Zo creër je een positieve herkenning voor jouw organisatie als mensen de naam van het bedrijf horen. Andere deelnemers en bedrijven zullen je zeker herinneren als je erin slaagt hen te helpen. En mogelijk biedt dit opties voor samenwerkingen in de toekomst. Bekijk vooraf de deelnemerslijst en de bijdrage die jij kunt leveren om mensen met elkaar in contact te brengen.

Hoewel netwerken voor sommigen misschien als makkelijk wordt gezien, kan het voor anderen een zenuwslopend iets zijn. Door de stress vooraf te verkleinen, kunnen netwerkevenementen leuk en lonend zijn. Bovenstaande punten helpen je met een goede voorbereiding en kunnen bij het succesvol leggen van contacten.

 

Stress we hebben het allemaal, een beetje is goed om iets te bereiken, maar van teveel kan je ook echt helemaal gek worden.

Als eerst laten we een kleine lijst zien, van hoe iedereen zijn stress onder controle houdt:

  • 48% luistert naar muziek.
  • 43% trainen of lopen.
  • 42% gaat online.
  • 40% kijkt TV of films.
  • 39% leest.

Zelf gebruik ik ook een paar van deze manieren.

Toch zijn er betere manieren, 68% van de mensen zegt namelijk dat naar een gezondheids-psycholoog gaan erg effectief is.

Maar dit is echt niet de enige optie:

Neem een massage
Dit helpt namelijk bij het verminderen van de stress-hormonen. En als pluspunt verhoogd het de “feel-good” stoffen in je hersenen.

Mediteer
Door meditatie wordt de dagelijkse stress met 39% verminderd.

Lachen is gezond!
Lachen verminderd de sterkte van het stress gevoel. En is gelijk ook het beste medicijn. Waarom? Het verhoogd namelijk de stof, endorfine (temperen de pijn en zorgen voor een gevoel van plezier). Ook verzacht het de spanning in je lichaam. En verminderd de sterkte van je stress reactie.

Maar hoe stop je meer humor in je dag?

Hang strip verhaaltjes op, wees in staat om over jezelf te laten lachen en/ of besteed tijd met grappige mensen.

Ga bewegen
Ja, sporten is ook een goeie manier, het vermindert de hoeveelheid van stresshormonen, leidt je voor dat moment af, zodat je even niet meer aan al je zorgen hoeft te denken en ook hierbij komen de “feel-good” stoffen vrij. En als extraatje het verbeterd je zelfbeeld.

Geniet van de goeie dingen
Genieten – de tijd nemen om bewust te worden van dingen, of om gewoon van de goeie momenten te genieten – helpt ons om de stress te verminderen

Uit een studie blijkt dat mensen die hierin goed zijn, minder problemen hebben met hun werk en privé leven.

Geef meer, minder stress
Als je het gevoel hebt dat je nooit genoeg tijd hebt, probeer dan eens vrijwilligers werk. Volgens studies blijkt dat als je tijd weggeeft je het gevoel krijgt dat je juist meer tijd hebt.

Plus, 78% van de mensen die het laatste jaar vrijwilligerswerk gedaan hebben, zeggen dat het hun stress verminderd heeft.

Pin It