Rubriek

Dieet

Rubriek

Nu de kerstdagen weer voorbij zijn en het nieuwe jaar er weer aankomt is het ook tijd om de goede voornemens vast op te schrijven. Op veel lijstjes staat vaak een paar kilootjes afvallen. Zeker nu sinterklaas en de kerstdagen erop zitten gaan mensen zich oriënteren in verschillende diëten. Dat lang niet elk dieet werkt is bekent maar welke diëten kunt u beter vermijden.

Crash diëten

Een crashdieet is het voorbeeld om in een hele korte tijd heel veel af te vallen. Het dieet is gebaseerd op een hele lage calorie inname. Wanneer u begint met een crashdieet zult u snel veel afvallen wat een goed gevoel kan geven. Een crashdieet kan heel gevaarlijk zijn voor uw lichaam. Doordat u te weinig voedingstoffen binnen krijgt gaat u zich steeds slechter voelen. Een crashdieet kan uw hele hormoonbalans, metabolisme en humeur in de war schoppen. Gaat u weer normaal eten dan zitten die verloren kilo’s er vaak snel weer aan. Een crashdieet is geen oplossing op de lange termijn.

Het gebruik van maaltijdvervangers

In plaats van een boterham een proteïne reep. Of in plaats van uw lunch een maaltijdshake. Maaltijdvervangers zijn er in vele soorten en maten. In het begin zult u net als bij het crashdieet veel af vallen. Wanneer u de maaltijd vervangers weer gaat vervangen voor normale voeding kunt u ook bij dit dieet weer snel aan komen waardoor u het bekende jojo effect gaat krijgen. Een dieet met shakes en repen zijn geen blijven oplossing waardoor ook dit dieet geen aanrader is.

Het uitsluiten van een bepaalde voedselgroep

Koolhydraten, suikers of gluten kunnen worden vermeden. Sommige diëten sturen er op aan om 1 productgroep helemaal uit uw voeding te halen. Het is niet alleen heel vermoeiend om uw maaltijd elke keer weer af te stellen op dit dieet, het wordt ook een beetje eentonig. Het uitsluitend van 1 voedselgroep helpt niet en kan op den duur ook schade brengen aan uw lichaam. Het lichaam heeft bouwstoffen nodig en die worden nu eenmaal uit voeding gehaald.

Welke diëten werken dan wel?

Hier kan eigenlijk niemand antwoord op geven. Ieder persoon is uniek wat betekent dat niet voor iedereen het zelfde dieet het gewenste resultaat oplevert. Eet voldoende groente en fruit en beweeg regelmatig blijft de basis regel voor een gezond leven. De combinatie voeding en bewegen is wellicht wel het beste dieet dat er is. Wees niet te streng voor u zelf en ga voor het resultaat op de lange termijn.

Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht hebben veel mensen goede voornemens gemaakt. Een van de meest voorkomende goede voornemens is afvallen. Veel Nederlanders zouden het fijn vinden om een paar kilo’s kwijt te zijn. 

Dat doe je door te beginnen met gezond afvallen. Vergeet crashdiëten en shakes wanneer je blijvend wat minder gewicht wilt hebben. Met dat soort diëten val je weliswaar binnen no time veel af, maar heb je het voordat je het doorhebt er zo weer bij op wanneer je weer wat normaler gaat eten. Daarom is gezond afvallen veel belangrijker én beter voor je lichaam en geest. In dit artikel lees je enkele tips waarmee je direct kunt beginnen.

Normaal en lekker eten terwijl je afvalt met YellowFit boek

Veel mensen denken dat ze ineens heel weinig mogen eten of niks lekkers meer mogen wanneer ze op dieet zijn. Dat is, gelukkig, niet helemaal waar. Het draait allemaal om balans in een gezond dieet. Je kunt gerust nog normaal en lekker eten wanneer je af wilt vallen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de menu’s in het YellowFit boek. Dit boek bewijst dat je heel lekker en divers kunt koken zonder dat je koolhydraten of brood hoeft te laten staan. Wel eet je bij dit soort recepten veel minder calorieën en dat is de reden waarom je af gaat vallen. Het grote voordeel van dit soort boeken is dat de menu’s voor ieder soort persoon zijn gemaakt: voor sporters en niet-sporters en voor makkelijke en moeilijke eters.

Neem kleinere porties van wat je lekker vindt

Wanneer je door het YellowFit boek bladert, zul je zien dat je kleinere porties gaat eten dan je misschien gewend bent. Dat betekent niet dat je direct honger zult hebben, omdat je alsnog voldoende binnen gaat krijgen. Buiten bepaalde menu’s om is dat sowieso een handige tip om mee te nemen wanneer je gezond wilt afvallen. Eet liever meerdere kleinere porties op een dag dan een paar keer heel veel. Het kan zijn dat je hier aan het begin even aan moet wennen en dat je een hongergevoel hebt. Naarmate je dit volhoudt merk je vanzelf dat je uiteindelijk minder trek krijgt en langer op kleinere porties kunt doorgaan. Zonder dat je het merkt in je voeding val je alsnog af. Ideaal!

Heb geen haast en neem de tijd

Ben je net een weekje bezig met gezond afvallen en heb je het idee dat je nog niet veel merkt aan je lijf? Geen zorgen: je lichaam moet wennen aan een nieuw ritme. De kans is groot dat je na een week al iets bent afgevallen, maar het kan ook zomaar zo zijn dat dit nog niet het geval is. Geef in ieder geval niet meteen op, maar heb geduld. In het kader van gezond afvallen is het heel belangrijk om geen haast te hebben. Snel afvallen en gezond afvallen gaan namelijk niet goed samen. Daarom is het van groot belang om strenge crashdiëten te vermijden en te gaan voor een dieet dat weliswaar wat langer duurt, maar wel een beter effect heeft op je lijf.

Houd altijd bij wat je eet

Wat ook heel succesvol werkt in het kader van gezond afvallen, is bijhouden wat je eet. Dit mag op papier, via een app of via de notities in je telefoon – wat voor jou het beste werkt. Een aanrader is om een app te gebruiken waarbij je precies ziet wat je gegeten hebt aan eiwitten, koolhydraten en vetten. Op basis daarvan leer je uiteindelijk een beetje wat wel of niet goed voor je is en heb je een duidelijk overzicht van wat je al gegeten hebt die dag. Wat veel mensen niet doorhebben, is dat afvallen begint bij bewustwording. Door iedere dag bij te houden wat je eet en drinkt, word je bewuster van wat je binnen krijgt.

Beweeg iedere dag voldoende

Tot slot is het goed om te weten dat bewegen loont. Je hoeft echt niet drie keer per week naar de sportschool te gaan wanneer je daar niet van houdt. Het is al goed om iedere dag een uurtje buiten te wandelen of te fietsen of om vanuit huis een yogales te doen. Hoe jij het beste beweegt, vul je helemaal zelf in. De één vindt het prettig om regelmatig te hardlopen terwijl de ander het liever anders aanpakt. Bouw het bewegen in ieder geval rustig op en kijk wat voor jou het beste werkt. Dat in combinatie met een YellowFit boek, bijhouden wat je eet én het eten van kleinere porties zorgt er gegarandeerd voor dat je wat kilo’s kwijtraakt.

Is het tijd om wat af te vallen of gewoon om wat gezonder te eten? Een suikerarm of suikervrij dieet is dan een goede keuze voor een gezonder leven. Wat houdt het precies is en waar moet u op letten als u dit dieet gaat volgen?

Wat is een suikervrij dieet?

Dit dieet is niet 100% suikervrij en dat is ook helemaal niet nodig. Ons lichaam heeft namelijk wel suiker nodig om energie te krijgen. Het belangrijkst is dat de geraffineerde suikers worden vermeden. Deze suikers worden gewonnen uit mais, suikerbiet en suikerriet echter zijn alle voedingsstoffen hier uit gehaald. Tijdens het dieet worden dus vooral natuurlijke suikers waar dus nog wel voedingsstoffen in zitten. Er wordt dan vooral veel groente en fruit binnen dit dieet gegeten.

Waarom suikervrij?

Dit dieet is eigenlijk ook heel goed voor uw gezondheid. Wanneer u te veel suiker binnen krijgt kan de bloedsuikerspiegel namelijk erg gaan schommelen. Er zit dan te veel glucose in uw bloed dat niet verbrand wordt en wordt opgeslagen als lichaamsvet. Dit kan niet alleen zorgen voor overgewicht maar ook voor andere klachten.

 • Vermoeidheid
 • Lage weerstand
 • Behoefte aan suiker
 • Depressie
 • Huidproblemen
 • Slaapproblemen

Hoe begint u aan een suikervrij dieet?

Als eerste is belangrijk om de producten met een hoog suiker gehalte in uw huis te verwijderen. Haal dus snoep, chips, koekjes, frisdrank, kant en klaar maaltijden, sauzen en vooral ook de verpakte tussendoortjes uit de supermarkt. Het is dan beter ook om wit door bruin brood te vervangen of witte pasta naar volkoren pasta. Probeer ook de geraffineerde suikers van uw boodschappenlijstje te halen, ze hebben verschillende benamingen waar u ze aan kunt herkennen.

 • Suiker
 • Kandij
 • Glucosestroop
 • Siroop
 • Dextrose
 • HFCS
 • Fructose
 • Melasse
 • Maltodextrine
 • Karamel
 • Sacharose
 • Sucrose

Overstappen naar natuurlijke voeding

Heeft u alle suikers in uw huis verwijderd dan is het tijd om de juiste voeding in huis te halen. Daarbij zijn koolhydraten, eiwitten en vetten belangrijk om op te letten.
De koolhydraten met natuurlijke suikers vindt u in Groente, fruit, peulvruchten, quinoa, bruine rijs, zilvervliesrijst.
Eiwitten zijn vooral te vinden in vlees, vette vis, zuivel, noten, zaden, eieren.
Natuurlijk vetten zijn, olijfolie, kokosolie, avocado, vette vis, noten en zaden.

Gebruik als tussendoortjes dan ook gezonde maar ook lekkere dingen. Zo kunt u een handje vol ongezouten noten pakken en ook snackgroente zijn erg gezond. Heeft u zin in iets anders dan kunt u ook een klein stukje pure chocola pakken van minimaal 75% cacao.

Misschien heb je de wel eens gehoord van een proteïne dieet volgen en dacht je: “ja hoor, daar gaan we weer, het zoveelste dieet…” . Niet verwonderlijk want er komen bijna dagelijks nieuwe crash diëten op de markt. Een proteïne dieet volgen is echter anders. Een proteïne dieet wordt ook wel het eiwit dieet genoemd. Het idee erachter is dat je minder koolhydraten en meer eiwitten tot je neemt. Het gevolg is da je sneller en langer verzadigd bent en daardoor afvalt. In deze blog gaan we je meer over een proteïne dieet vertellen.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten, ook wel proteïne genaamd zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Naast vetten en koolhydraten hebben we voldoende eiwitten nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Je spieren, cellen en DNA bestaan namelijk voor een groot deel uit eiwitten. Doordat eiwitten langzaam verwerkt worden door ons lichaam, zijn ze ideaal om te gebruiken als brandstof. Door het gebruik van eiwitten blijft je bloedsuikerspiegel constant en hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel. Dit is natuurlijk ideaal als je besluit om te gaan afvallen.

Waarom een proteïne dieet volgen?

Verschillende studies hebben uitgewezen dat het volgen van een proteïne dieet zeer effectief is. Door het eten van eiwitrijk voedsel vul je je maag maar krijg je veel minder calorieën binnen dan bij het eten van bijvoorbeeld koolhydraatrijk voedsel. Doordat je de slechte koolhydraten weg laat of vervangt door eiwitten, is het dieet heel goed vol te houden. Daarnaast mag je bij een proteïne dieet heel veel dingen wél eten en heb je dus geen last van een hongergevoel zoals bij een crash dieet wel het geval is. Zelfs pannenkoeken, omeletten en snacks staan op het menu!

Hoe werkt een proteïne dieet?

Hoe werkt een proteïne dieet

Het proteïne dieet wordt soms ook wel het “Erica Terpstra dieet” genoemd. Zij viel 40 kilo af met het dieet. Het proteïne dieet bestaat uit verschillende fases. Dit zorgt ervoor dat je het behaalde streefgewicht ook daadwerkelijk vast houdt als je dieet klaar is. Tijdens fase 1 stop je met de inname van koolhydraten en suikers. Deze vervang je door proteïne en groenten. Dat zal soms best even afzien zijn maar doordat het lichaam hierdoor op zoek gaat naar andere energieleveranciers zoals je vetreserves, ga je in deze fase al vrij snel resultaat zien.

In de tweede fase van het proteïne dieet mag je alweer voorzichtig wat toegestane groenten en mager vlees gaan toevoegen aan het dieet. In de derde fase werk je toe naar een nieuwe en gezonde levensstijl waar je weer wat extra koolhydraten toe mag laten binnen je eetpatroon. Je leert jouw lichaam nu de koolhydraten op een juiste manier te verwerken zodat ze niet worden omgezet in vetten. In fase 4 heb je je streefgewicht bereikt en weet je hoeveel koolhydraten jouw lichaam dagelijks kan verdragen zonder dat je aankomt.

Aan de slag met het proteïne dieet

We hopen dat we met deze blog wat meer duidelijkheid hebben kunnen scheppen over het Proteïne dieet. Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen eiwitten dus helpen om af te vallen en op gewicht te blijven. Het jojo effect is met dit dieet verleden tijd en in afzienbare tijd pas jij weer in je kleding. Een goed vooruitzicht toch?!

Bent u aan het diëten en merkt u dat u vaak honger heeft? Of heeft wel vaker last van een hongergevoel? Hoe kunt u er voor zorgen dat u minder honger krijgt zonder gelijk de kast los te trekken. Zodra u deze tips heeft gelezen weet u waar u op moet letten om minder trek te hebben.

Zorg dat u genoeg eet

Natuurlijk klinkt het voor zich maar wanneer u aan het lijnen bent of wanneer u gestrest bent u eet u toch te weinig. Wellicht neemt u er ook niet de tijd voor omdat u erg druk met andere dingen bent wat natuurlijk het honger gevoel kan verklaren. Wanneer u probeert af te vallen proberen mensen vaak zo min mogelijk te eten. Let er wel op dat u genoeg groente en fruit eet, dit is veel gezonder en bevatten natuurlijk minder calorieën. Laat dan dus de bak chips staan en ga voor groente en fruit. Let er dus op dat u voldoende gezonde voedingsstoffen naar binnen krijgt.

Drink water

Wanneer u honger heeft kunt u ook goed een glas water drinken. Soms wordt honger ook verward met het hebben van dorst dus drink eerst een glas water. Het water zal dan ook een wat meer vol gevoel geven zodat u minder honger zult ervaren.

Blijf bezig

Wanneer u honger heeft zal dit vaak zijn wanneer u lekker op de bank zit en u niets te doen heeft. Dan pas zult u merken dat u misschien wat trek heeft. Wanneer u afgeleid bent of iets te doen heeft zult u dit honger gevoel veel minder merken en is uw gedacht hier ook vanaf. In plaatst van tv kijken kunt u dus gaan wandelen, zo bent u afgeleid en komt u toe aan uw dagelijkse beweging.

Eet van een kleiner bord

Meestal vullen we ons bord voor ongeveer 70%. Wanneer u dus een kleiner bord pakt zult u dus automatisch minder eten als wanneer u een groot bord pakt. Eigenlijk houd u uw hersenen een beetje voor de gek want door van een klein bord te eten heeft u minder honger. Als u ineens veel minder op schept om een groot bord dan zal uw lichaam denken dat ze te weinig binnen hebben gekregen.

Of de sportscholen nu gesloten zijn, je het te druk hebt of er een andere reden is: het kan soms moeilijk zijn om aan voldoende beweging toe te komen. Hoewel je daarvan kunt balen, kun je gelukkig wel wat betreft je voeding gezonde keuzes maken om fit te blijven. We delen onze tips!

De juiste porties eten

Als je bang bent om aan te komen tijdens de periode dat je weinig aan beweging toekomt, is het slim om je porties onder controle te houden. Over het algemeen heb je namelijk minder eten nodig als je ook minder beweegt. Daarom kan het goed zijn voor je gezondheid om wat kleinere porties te eten. Let er natuurlijk wel op dat je niet te weinig gaat eten: dat is vaak ook weer niet zozeer nodig. Wel kan het een optie zijn om (tijdelijk) een dieet te volgen, dat past bij een levensstijl met minimale beweging. Zo is het keto dieet een optie, of vasten zoals bij intermittent fasting. Het is wel verstandig om je hier vooraf goed over in te lezen.

Gezonde ingrediënten eten

Gezonde ingrediënten eten

Om je fit te blijven voelen, ook als je aan weinig beweging toekomt, is het belangrijk om gezond te eten. Probeer dus niet te vaak te grijpen naar ongezonde maaltijden, zoals fastfood of zoetigheid – hoe groot de verleiding ook is. Uiteindelijk voel je je vaak alleen maar beter als je gezond eet. Zorg daarom bijvoorbeeld dat je alleen gezonde ingrediënten in huis hebt: als je snacks buiten de deur laat, is het veel eenvoudiger om dit niet te eten. Je hebt het simpelweg niet binnen handbereik! Toch zin om te snacken? Een gezonde snack is ook voldoenend, zoals wat noten of snoepgroenten.

Kook met pure ingrediënten

Je doet er goed aan om zoveel mogelijk te koken met pure ingrediënten. Dit houdt in dat je producten uit zakjes laat staan: hier zitten toch al gauw stoffen in die niet per se goed zijn voor je gezondheid. Kook ook liever zelf dan dat je je eten laat bezorgen. Zo weet je immers precies wat je erin stopt. Als je het bij pure ingrediënten houdt, kies je voor de juiste weg. Dat voelt goed!

Gevarieerd eten

Het is niet alleen belangrijk om gezond te eten, maar ook om gevarieerd te eten. Probeer dit toe te passen bij alle maaltijden die je eet op een dag. Varieer dus niet alleen met je avondeten, maar ook met je ontbijt en lunch. Het werkt goed om wat verschillende gerechten te kiezen en deze steeds te rouleren. Ook kan het helpen om met het seizoen mee te eten, om een gevarieerd eetpatroon aan te houden. Zo krijg je steeds weer verschillende voedingsstoffen binnen, die de belangrijke bouwstenen vormen om je fit te voelen!

Wat weet de Nederlander van de ziekte obesitas?

Onder het motto #VETLASTIG wordt de komende weken een bewustwordingscampagne gehouden over obesitas. Op vetlastig.nl kan iedere Nederlander met of zonder obesitas meedoen aan een enquête en kennisquiz. Dr. Mariëtte Boon, arts en specialist in vetstofwisseling, is mede initiatiefnemer. In twee korte video’s roepen Hannelore Zwitserlood, voice over en bekend van radio en tv, en Mariëtte Boon iedereen op om hun kennis te testen en mee te doen.

Net als in het TV programma ‘De slimste mens’ kunnen deelnemers op vetlastig.nl in verschillende rondes hun kennis testen over obesitas, met name over de rol van vetten, en de oorzaken en gevolgen van obesitas. Mythes, feiten en fabels kun je testen in stellingen en korte video’s gepresenteerd door Mariëtte Boon, Hannelore Zwitserlood, Floor van der Steen (ervaringsdeskundige), en dr. Eline van der Valk (internist in opleiding Erasmus MC). Voor mensen met obesitas zijn er aanvullende vragen, waarin ze hun mening kunnen geven over bijvoorbeeld het beeld dat anderen hebben van obesitas, of vooroordelen en/of beperkingen die ze ervaren in het dagelijks leven.

image

Dr. Mariëtte Boon, specialist in vetstofwisseling
(onderzoeker en internist in opleiding aan het Leids Universitair Medisch Centrum):

“Door meer kennis over ons lichaamsvet kunnen we overgewicht en obesitas beter bestrijden. Deze enquête is een geweldig initiatief om het Nederlands publiek hier meer bewust van te maken. Ook geven de resultaten van deze enquête ons duidelijkheid waar mensen met obesitas mee geholpen zijn.”

De eerste uitkomsten van #VETLASTIG worden bekend gemaakt op 4 maart 2021, Wereld Obesitas Dag. Dan presenteert Mariëtte Boon een overzicht van de kennis van de Nederlander over obesitas. Met de inzichten kunnen we een volgende stap maken met andere deskundigen om mensen met obesitas te helpen meer begrip te krijgen en de stap te zetten naar een betere gezondheid.

VETLASTIG wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Over Gewicht, Vital10 en Goodlife Pharma, en is bedoeld voor mensen vanaf 16 jaar en ouder.

Meer weten over de ziekte obesitas en #VETLASTIG? Ga naar vetlastig.nl.

Bron: Vetlastig.nl

Veel mensen hebben elk jaar afvallen al goede voornemen. Staat dit altijd op het lijstje maar lukt het niet om dit vol te houden. Deze tips zullen u helpen om het beter vol te houden waardoor u het hele jaar tevreden zal zijn over uw lichaam.

Afvallen door eetwissels

Wat kan helpen om u een klein stapje in de goede richting te brengen is om eetwissels te maken. U kunt nog steeds even veel eten waarbij u een gezondere keuze maakt. Op deze manier gooit u niet uw hele ritme om maar zult u langzaam aan toch afvallen. Maak bijvoorbeeld eens de volgende eetwissels:

 • Van Energydrink naar Koffie
 • Van Chocopasta naar 100% pindakaas
 • Van Chips naar ongezouten noten
 • Van Wit naar volkoren brood
 • Van Croissant naar Mueslibol

Neem kleinere porties

Wat ook goed kan helpen is om de porties aan te passen en kleine te maken. Misschien eet u onbewust eigenlijk wel te veel en te grote porties. Bij het afvallen helpt het natuurlijk ook om kleinere porties te eten. Eet dan eens van een kleiner bordt zo zult u automatisch minder opschepper zonder dat u dit eigenlijk merkt. Heeft u een groter bordt dan zal hier altijd meer op komen liggen als u eigenlijk nodig heeft.

Heb een realistisch doel om af te vallen

Natuurlijk is het belangrijk om wel een haalbaar doel voor ogen te hebben. Pak dit dan ook niet te extreem aan en ga ook niet heel streng lijnen daarna zult u vaak weer aan komen. Door uw levensstijl een klein beetje aan te passen zult u afvallen en dit ook vol kunnen houden. Af en toe wat lekker moet ook gewoon kunnen maar wel met mate natuurlijk.

Blijf in beweging

Het is nu wat lastiger want we kunnen niet veel doen in deze tijd maar het is goed om lekker in beweging te blijven. Wanneer u een hond heeft is dit wat makkelijker maar probeer af en toe een blokje om te lopen. U hoeft niet intensief te sporten want ook dit wordt lastig vol gehouden. Maar een avondje bank hangen waar vaak wat lekker bij komt kijken kunt u makkelijk inwisselen voor een stukje lopen.

U hoeft niet gelijk streng te gaan lijnen maar door hier een klein beetje op te letten kunt u samen kleine stapjes maken.

De meeste mensen willen graag nog wat gewicht verliezen maar weten niet waar ze moeten beginnen of kunnen juist de laatst kilo’s er niet af krijgen. Er zijn een aantal kleine tips die kunnen helpen om wat af te vallen. Het zal u toch een zetje in de rug geven en het zijn maar kleine veranderingen die u hiervoor hoeft te maken.

Drink veel water

Als u graag wat wilt afvallen is het goed om veel water te drinken. Sla de frisdrank en andere sapjes over en vervang dit door water. Wat dan ook erg goed kan helpen is om water te drinken als u lekkere trek heeft of voordat uw gaat eten. U krijgt hierdoor namelijk sneller een vol gevoel. Voor dat u dus aan het avond eten gaat beginnen kunt u dus het beste eerst 2 glazen water drinken.

Eet van een kleiner bord

Het klink een beetje vreemd maar dit kan een groot effect hebben. Dit is ook meer een psychologische truc om u te helpen bij het afvallen. Wanneer u een groot bord heeft zult u automatisch ook meer op scheppen. Pakt u eens een kleiner bordt dan schept u minder op maar lijkt het alsof het heel wat is omdat het hele bord vol ligt. Pak dus een kleiner bord of kleiner kommetje en zorg er dan uiteraard voor dat u 1x opschept.

Schrijf op wat u eet

Misschien weet u al lang wat u elke dag eet maar het is toch anders om het op te schrijven. Zo kunt u ook de calorieën er bij zetten, na de hele dag bij houden kunt u zien op hoeveel calorieën u per dag komt. U zult ineens ook minder snacken want die ene reep chocola of zak chips zal in eens veel calorieën aan de dag toevoegen.

Beloon u zelf

Wilt u elke maand 5 kilo verliezen of wilt u gewoon op een goede manier bij uw doel komen. Wanneer u een beloning er tegenover zet zult u meer uw best doen. Ga bijvoorbeeld een keer naar de bioscoop, koop die ene jurk die u al zou graag zou willen of laat u even verwennen tijdens een gezichtsbehandeling. Deze beloningen zullen u helpen bij het behalen van uw doel op een leuke manier.

Overgewicht kan er voor zorgen dat u zicht niet fijn voelt in uw vel en dat kan u ook erg onzeker maken. Naast het mentale gedeelte zijn er echter veel andere gevolgen voor uw gezondheid. Wat kan het voor uw lichaam doen en is het niet eens tijd om toch iets af te gaan vallen voor uw eigen gezondheid?

Verminderde longfunctie

Door het overgewicht kan er meer druk op uw longen komen te staan. Het kan zijn dat u sneller buiten adem bent of een benauwd gevoel zult ervaren. Dit kan ook met zich mee brengen dat u gaat snurken of dat u slaapapneu krijgt. Als het extra gewicht drukt namelijk op uw longen waardoor ze minder goed kunnen presteren.

Verhoogd Cholesterol

Wanneer u niet zo veel beweegt en kiest voor slechte voeding zal uw cholesterolwaarden niet zo goed zijn. Door een verhoogd cholesterol kunt u ook problemen krijgen met hart en bloedvaten dat is iets dat we juist willen mijden. U doet er juist goed aan om meer te bewegen en gezonder te eten, zo verlaagd u uw cholesterol en voorkomt u hart en vaat problemen.

Diabetes

Wanneer u overgewicht heeft zult u ook verhoogde kan hebben op diabetes. U lichaam heeft namelijk suikers nodig en om bij deze suikers te kunnen komen is er insuline nodig. De vetcellen zijn minder gevoelig voor insuline dit is vooral bij de buikstreek het meeste. Als u hier al een tijdje last van heeft zal uw lichaam uiteindelijk ook minder insuline aanmaken waardoor u diabetes krijgt.

Slijtage van gewrichten

Wanneer u een wat langere tijd overgewicht heeft zult u ook last van uw gewrichten krijgen. Dit is vaak te merken aan uw knieën en enkels door het extra gewicht komt hier meer druk op te staan en zullen ze sneller slijten. Het bewegen wordt dan ook een stuk lastiger dus afvallen zal dan alleen maar moeilijker worden. Simpel weg een wandeling kan dan al pijnlijk en te veel zijn.

U kunt beter tijdig realiseren dat het zo niet langer meer kan. Met een kleine verandering kan het al veel doen voor uw gezondheid!

Pin It