Rubriek

Dieet

Rubriek

Veel mensen hebben elk jaar afvallen al goede voornemen. Staat dit altijd op het lijstje maar lukt het niet om dit vol te houden. Deze tips zullen u helpen om het beter vol te houden waardoor u het hele jaar tevreden zal zijn over uw lichaam.

Afvallen door eetwissels

Wat kan helpen om u een klein stapje in de goede richting te brengen is om eetwissels te maken. U kunt nog steeds even veel eten waarbij u een gezondere keuze maakt. Op deze manier gooit u niet uw hele ritme om maar zult u langzaam aan toch afvallen. Maak bijvoorbeeld eens de volgende eetwissels:

 • Van Energydrink naar Koffie
 • Van Chocopasta naar 100% pindakaas
 • Van Chips naar ongezouten noten
 • Van Wit naar volkoren brood
 • Van Croissant naar Mueslibol

Neem kleinere porties

Wat ook goed kan helpen is om de porties aan te passen en kleine te maken. Misschien eet u onbewust eigenlijk wel te veel en te grote porties. Bij het afvallen helpt het natuurlijk ook om kleinere porties te eten. Eet dan eens van een kleiner bordt zo zult u automatisch minder opschepper zonder dat u dit eigenlijk merkt. Heeft u een groter bordt dan zal hier altijd meer op komen liggen als u eigenlijk nodig heeft.

Heb een realistisch doel om af te vallen

Natuurlijk is het belangrijk om wel een haalbaar doel voor ogen te hebben. Pak dit dan ook niet te extreem aan en ga ook niet heel streng lijnen daarna zult u vaak weer aan komen. Door uw levensstijl een klein beetje aan te passen zult u afvallen en dit ook vol kunnen houden. Af en toe wat lekker moet ook gewoon kunnen maar wel met mate natuurlijk.

Blijf in beweging

Het is nu wat lastiger want we kunnen niet veel doen in deze tijd maar het is goed om lekker in beweging te blijven. Wanneer u een hond heeft is dit wat makkelijker maar probeer af en toe een blokje om te lopen. U hoeft niet intensief te sporten want ook dit wordt lastig vol gehouden. Maar een avondje bank hangen waar vaak wat lekker bij komt kijken kunt u makkelijk inwisselen voor een stukje lopen.

U hoeft niet gelijk streng te gaan lijnen maar door hier een klein beetje op te letten kunt u samen kleine stapjes maken.

De meeste mensen willen graag nog wat gewicht verliezen maar weten niet waar ze moeten beginnen of kunnen juist de laatst kilo’s er niet af krijgen. Er zijn een aantal kleine tips die kunnen helpen om wat af te vallen. Het zal u toch een zetje in de rug geven en het zijn maar kleine veranderingen die u hiervoor hoeft te maken.

Drink veel water

Als u graag wat wilt afvallen is het goed om veel water te drinken. Sla de frisdrank en andere sapjes over en vervang dit door water. Wat dan ook erg goed kan helpen is om water te drinken als u lekkere trek heeft of voordat uw gaat eten. U krijgt hierdoor namelijk sneller een vol gevoel. Voor dat u dus aan het avond eten gaat beginnen kunt u dus het beste eerst 2 glazen water drinken.

Eet van een kleiner bord

Het klink een beetje vreemd maar dit kan een groot effect hebben. Dit is ook meer een psychologische truc om u te helpen bij het afvallen. Wanneer u een groot bord heeft zult u automatisch ook meer op scheppen. Pakt u eens een kleiner bordt dan schept u minder op maar lijkt het alsof het heel wat is omdat het hele bord vol ligt. Pak dus een kleiner bord of kleiner kommetje en zorg er dan uiteraard voor dat u 1x opschept.

Schrijf op wat u eet

Misschien weet u al lang wat u elke dag eet maar het is toch anders om het op te schrijven. Zo kunt u ook de calorieën er bij zetten, na de hele dag bij houden kunt u zien op hoeveel calorieën u per dag komt. U zult ineens ook minder snacken want die ene reep chocola of zak chips zal in eens veel calorieën aan de dag toevoegen.

Beloon u zelf

Wilt u elke maand 5 kilo verliezen of wilt u gewoon op een goede manier bij uw doel komen. Wanneer u een beloning er tegenover zet zult u meer uw best doen. Ga bijvoorbeeld een keer naar de bioscoop, koop die ene jurk die u al zou graag zou willen of laat u even verwennen tijdens een gezichtsbehandeling. Deze beloningen zullen u helpen bij het behalen van uw doel op een leuke manier.

Niet elk dagboek helpt natuurlijk bij het afvallen en bewegen maar door een eet en beweeg dagboek bij te houden zult u ineens nieuwe inzichten krijgen. Het is dus goed om elke dat alles op te schrijven wat u eet en hoe veel u beweegt. Maar hoe helpt dit in bij het afvallen?

Herken je valkuilen

Wanneer u alles opschrijf wat u op een dag gegeten heeft zult u vanzelf uw valkuilen ontdekken. Heeft u toch weer een zakje chips open getrokken merkt u dat u tussen door te veel snacks eet? Met een dagboek geeft dit een ander inzicht in uw eetgewoontes. U zult merken dat u hierdoor automatisch wat dingen aan gaat passen en uw gewoontes hier op aan gaat passen. Vervang het zakje chips eens door wat fruit of probeer het toch te weerstaan.

Maak een speciaal boekje hiervoor waar u alles in kunt zetten. Tegen bijvoorbeeld ook de schijf van 5 in het boekje noteer hoeveel calorieën er in producten zit die u vaker gebruikt. Zo kunt u ook een tabel maken met uw gewicht en BMI er in.

Bewegen is gezond

Niet alleen een eetdagboek helpt maar ook een beweegdagboek. Wanneer u op kantoor werkt kan het zijn dat u een stuk minder beweegt als zou moeten, zit u daarna ook nog een op de bank tv te kijken komt u niet zo veel in beweging. Plan uw momentjes van bewegen in en ga bijvoorbeeld een ochtend wandeling maken of ga er nog even op uit na het eten. Door de combinatie te maken van het eten op het eten en te bewegen zult u merken dat u makkelijker af kunt vallen. U leefpatroon veranderd waardoor het makkelijker wordt om dit vol te houden.

Afvallen en gezonder leven door simpel weg een dagboek aan te schaffen.

Wellicht heeft u er wel eens van gehoord het halfvasten dieet ook wel het intermittent fasting genoemd. Wat weten we eigenlijk over dit dieet en werkt dit net zo goed als een ander soort dieet? Ik leg u alles uit zodat u kunt beginnen met het dieet of een juiste beslissing kunt maken voor een ander soort dieet.

Wat is een halfvasten dieet?

Halfvasten is eigenlijk geen dieet maar het bepaald wanneer en hoe lang u kunt eten. Het schrijft dus niet voor wat u eet maar wanneer. Er zijn dus tijden waar op u kunt eten en de overige tijd zult u vasten. Tijdens het vasten mag u niets eten maar het drinken van water, koffie of thee mag wel. Een van de bekendste halfvasten schema’s is het 16/8 schema. Hierbij kunt u 8 uur op een dag eten en de overige 16 uur zult u vasten. Het vasten is dan ook tijdens het slapen dus 16 uur klinkt langer dan het eigenlijk is. De tijden hiervoor zou u zelf in kunnen delen, zo wordt vaak de tijd van 10:00 tot 18:00 aangehouden. Het zou ook later kunnen aan bijvoorbeeld 12:00 tot 20:00 dat is net wat u zelf het prettigst vindt. Door te halfvasten zult u afvallen maar dit heeft ook andere positieve effecten op uw gezondheid, zo kan veroudering vertraagt worden en verbeterd het ook de insuline gevoeligheid.

Niet iedereen geloofd in het halfvasten omdat het bots met andere uitspraken maar niet alles is waar.

Heeft u een honger gevoel tijden het halfvasten?

Waarschijnlijk zult u de eerste paar dagen laste hebben van veel honger. Dit komt echter doordat uw voedingspatroon ineens doorbroken wordt en uw lichaam moet zich hier eerst op aanpassen. Als u dit iets langer doet traint u uw lichaam er ook een beetje op en zal het honger gevoel minder worden.

5/2 schema

Het 5/2 schema wordt ook steeds populairder daarbij vast u eigenlijk 2 dagen waarbij u per dag maximaal 500 calorieën binnen krijgt. Wanneer u deze calorieën binnen krijgt mag u eigenlijk zelf bepalen. Om honger gevoel tegen te gaan wordt er vaak gekozen voor veel groente of fruit, hier zitten niet zo veel calorieën in waardoor u hier iets meer van zou kunnen eten. Wat ook erg populair is zijn heldere soepen, salades en gebakken of gekookte eieren.

U zou een tijdje het halfvasten kunnen proberen, wellicht dat dit voor u werkt. Wanneer het niet werkt kunt u er ook makkelijk weer mee stoppen maar uiteraard moet het lichaam hier weer even aan wennen.

Wellicht heeft u het al eens geprobeerd, in korte tijd veel afvallen? Dit werkt niet altijd even goed maar soms kunt u wel het benodigde resultaat behalen dat u zou willen. Wanneer werkt het wel en wanneer niet? Ik leg u uit wanneer dit een goede optie is of wanneer u met dit dieet zou kunnen beginnen.

Wat is een crash dieet?

Normaal gesproken hebben mannen ongeveer 2500 calorieën nodig en bij vrouwen is dit ongeveer 2000 calorieën per dag. We spreken van een crash dieet wanneer u minder dan 1300 calorieën binnen krijgt. Waar mensen normaal maanden bezig zijn om af te vallen is dit bij een crash dieet in dagen. Een crash dieet is erg streng want als u er overheen gaat zult u niet het gewenst effect hebben. Het is dus belangrijk om u aan de regels te houden, dit is gelukkig voor maar een korte tijd.

Waarom beginnen met een crash dieet?

Misschien bent u al heel lang van plan om af te vallen maar bent u er simpelweg nog niet mee begonnen. Wilt u voor de zomer flink wat afvallen? Staat er een trouwerij op de planning waar u er goed uit wilt zien? Een crash dieet kan een goede optie zijn als u in korte tijd wat kilo’s kwijt zou willen. Het is belangrijk dat u het dieet goed kunt volgen en u zich ook aan kunt houden. Het beperkt ineens zo veel eten en voedingsmiddelen, het kan dan ook zijn dat u een honger gevoel krijgt. U zult zien dat u in een korte tijd veel afvalt en toch weer in dat ene jurkje past. Het kan zijn dat u van dit crash dieet wat nieuwe eetgewoontes mee krijgt wat u ook op gewicht houdt of u gezonder laten leven.

Wat zijn de risico’s van een crash dieet?

 • Te kort aan voedingsstoffen
  Een crash dieet is bedoeld om een kort tijd te volgen. Het kan zijn dat wanneer u dit te lang doet of niet let op voedingsstoffen dat u deze te kort komt. Het is belangrijk om voldoende eiwitten, vezels, calcium en ijzer binnen te krijgen. U kunt zorgen dat u daarnaast ook supplementen gebruikt maar het beste is om ook gewoon tijdig te stoppen met het dieet.
 • Doel niet haalbaar
  Wanneer u op een crash dieet gaat zult u vast een streefgewicht hebben. In de meeste gevallen is dit een onrealistisch beeld. Wees hiervoor niet te streng op uzelf en leg het streefgewicht niet te ver weg. Wanneer u dit gewicht niet haalt zult u langer door blijven gaan of zult u hiervan balen. U moet hiervoor wel de goede mindset hebben en u moet een voldaan gevoel krijgen wanneer het gelukt is.
 • Honger gevoel
  Tijdens dit dieet zult u wel last krijgen van een honger gevoel. Normaal gesproken zorgen koolhydraten hiervoor maar omdat u deze overslaat zal het honger gevoel langer blijven.
 • Jojo effect
  Wanneer u klaar bent met het dieet zult u terug gaan naar uw oude voedingspatroon. De kans is dan groot dat u dan weer aan zult komen en op uw oude gewicht terecht komt. U krijgt hierdoor eigenlijk een jojo effect.

Een aantal bekende Crash dieten

 • Koolsoep dieet
  Wanneer u van kool houd kan dit de oplossing zijn. Met dit dieet mag u zoveel koolsoep eten als u wilt. U zou hierdoor meer dan 4 kilo per week verliezen.
 • Ziekenhuis dieet
  Dit dieet was ooit bedoelt om zwaarlijvige patiënten in korte tijd af te laten vallen zodat ze geopereerd konden worden. U heeft 3 vaste eetmomenten maar de porties zullen een stuk kleiner zijn.
 • Kippensoep dieet
  Dit werkt ongeveer hetzelfde als het koolsoep dieet. U kunt hier de dag goed beginnen met keuze uit 5 ontbijtopties. De rest van de dag kunt u onbeperkt kippensoep eten. Het ontbijt zorgt ervoor dat u zelf ook voldoening krijgt en dat u wat afwisseling heeft op de kippensoep.

Maak zelf de afweging of een crash dieet bij u past of dat u beter kunt kiezen voor een ander dieet.

Wilt u graag een aantal kilo’s kwijt maar kunt u de zoete dingen niet laten staan? Een fruitdieet is de beste oplossing, fruit is lekker zoet maar is caloriearm waardoor u uw doel kunt behalen. Kom meer te weten over dit dieet en wie weet volgt u dit zelf binnenkort.

Effectief afvallen van fruit

Tijdens het fruitdieet eet je alleen maar fruit dus geen andere voedingsstoffen. Het wordt vaak ook gezien als een detox dieet, u reinigt hiermee uw lichaam. Door fruit te eten zal het lichaam gifstoffen en vet goed kunnen afvoeren en zult u het opgeslagen vocht in uw lichaam kwijtraken. Veel mensen denken dat fruit niet altijd goed is omdat er suikers in zitten. De suikers die in fruit zitten zijn echter natuurlijk en zijn verpakt in vezels en water. Deze suikers hebben dus geen nadelig effect op uw lichaam. In fruit zitten veel vitamines, vezels en mineralen om uw lijf gezond te houden. U zult in korte tijd veel afvallen maar u houdt een verzadigd gevoel omdat u zoveel fruit mag eten.

Hoe werkt het precies?

Een fruitdieet is niet iets dat u voor een lange tijd aan kunt houden. Meestal wordt het 1 week aangehouden en zult u het daarna langzaam weer opbouwen. Als u het langer dan 1 week aanhoudt kan het zijn dat uw lichaam andere voedingstoffen te kort komt. Binnen 1 week zult u hier geen last van hebben. Stel vooraf een doel en een tijdspad hoe lang u het dieet vol wilt houden. Zo kunt u niet stiekem het dieet een dag minder. U heeft alles al uitgedacht. Bedenkt ook van te voren wat u wilt eten als ontbijt, lunch en avondeten. Dit voorkomt eigenlijk dat u voor de kast staat en trek krijgt in andere dingen.

Naast het eten van fruit is het ook belangrijk om minstens 2 liter water of thee te drinken. Na een week kunt u het langzaam weer op gaan bouwen door bijvoorbeeld groentes toe te voegen, yoghurt te eten en begin daarbij met wat mager vlees. Als u direct terug gaat naar uw oude eetgewoontes zult u merken dat de kilo’s er weer bij komen. Het is mogelijk om dit dieet nog eens te herhalen als dit de vorige keer goed gegaan is en u nog wat gewicht kwijt wilt.

Voorbeeld van een fruitdieet

Als u niet goed weet hoe u moet beginnen vindt u onderstaand een aantal voorbeelden van wat u kunt eten op een dag. Gedroogde vruchten mogen dus ook maar zijn vaak wat harder. Deze zou u vooraf in wat water kunnen weken.

Dag 1

 • 1 ananas
 • 3 kiwi’s
 • 300 gram aardbeien
 • 2 peren

Dag 2

 • 2 appels
 • 200 gram druiven
 • Halve meloen
 • 1 sinaasappel
 • 1 kiwi

Dag 3

 • 1 papaja
 • 100 gram gedroogde vruchten
 • 3 kiwi’s
 • Sinaasappel
 • Peer
 • Appel
 • Tien abrikozen of drie perziken

Extra dingen waar u op kunt letten

Het is belangrijk om altijd vers en rijp fruit te eten. Als het fruit niet rijp is zal het lichaam het lastiger vinden om het te verteren en zal het ook niet alle voedingstoffen opnemen. Het beste is ook om vlak voor gebruik de vruchten pas te snijden Het kan zijn dat het fruit anders bruin wordt of zijn smaak verliest. Watermeloen en druiven kunnen het beste apart gegeten worden op deze manier kunnen ze beter verteerd worden.

Doordat het lichaam ineens heel veel fruit binnen krijgt kan het zijn dat uw maag wat van slag raakt. Door thee te drinken zal dit wat verzacht worden en zult u hier geen last meer van hebben. Houdt ook rekening met wanneer u dit dieet volgt. In de winter zijn niet alle fruitsoorten verkrijgbaar waardoor het wat eentonig kan worden. In de zomer zal er meer seizoensfruit zijn maar ook zullen er dan meer tropische vruchten zijn om een goede afwisseling te kunnen maken.

Een aantal feitjes over fruit

 • Als u kiest voor een appel in plaats van brood kan dit 200 calorieën schelen.
 • Fruit werkt beter tegen trek dan vet eten. Doordat fruit veel vezels bevat heeft u sneller een verzadigd gevoel, bij vet eten duurt het altijd even voordat u een vol gevoel krijgt daardoor eet u snel te veel.
 • Fruit helpt u op gewicht te blijven. Iets lekkers is vaak makkelijk te vervangen door fruit. Bij een ingewikkeld dieet kan dit lastig vol te houden zijn.

Kunt u niet zonder?

Vindt u het lekker om de dag te beginnen met wat brood en wilt u graag een goed avondmaal hebben? Het kan natuurlijk zijn dat u dit dieet niet een hele week vol kunt houden. Als u veel sport heeft u ook meer voedingstoffen nodig en dan kan een volledig fruitdieet niet. Het is dan mogelijk om af en toe een fruit dag te houden. Als u veel sport kunt u bijvoorbeeld 2 dagen fruit eten dan 1 normale dag om zo aan de voedingstoffen te komen, dit zou u dan kunnen herhalen. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld één keer in de twee weken een fruitdag te houden. Zo zult u niet zo snel dingen missen en kunt u uw lichaam reinigen en uw lichaam op gewicht houden.

Veganistisch eten wordt vaak niet gezien als een dieet, maar meer als een levenswijze. Meestal kiezen mensen ervoor om veganistisch te worden om zo dierenleed tegen te gaan. Hoe steekt dit eigenlijk in elkaar wat mag wel en wat mag niet?

Wat is veganisme?

Alle veganisten zullen dierlijke producten vermijden. Dit gaat dus om vlees en vis maar bijvoorbeeld ook om melk en eieren. Dit wordt gedaan om minder dieren te laten lijden, vaak staan ze in een klein hok strak tegen elkaar aan wat helemaal niet nodig is. Mensen kunnen makkelijk leven zonder dierlijke producten. Vaak staan melkkoeien wel in een wei maar ook dan kost het heel veel grondstof om melk te produceren. Door niet meer plantaardig te eten is er dus minder grondstof nodig en houden we meer van de wereld over.

Vitamine te kort

In dierlijke producten zitten veel eiwitten, ijzers, vitamines B1, B2, B12 en calcium. Al deze stoffen heeft het lichaam nodig om zijn werkt te kunnen doen. Als u dus overgaat op een veganistisch dieet zult u deze vitamines te korte komen en moet u er op letten dat u extra vitamines binnen krijgt. U kunt er zelf voor zorgen dat u voldoende vitamines binnen krijgt.

 • Eiwit, ijzer, vitamine B1 en B2
  Deze stoffen kunt u aan vullen met peulvruchten zoals bonen en linzen, tofu en tempé, noten pinda’s, pitten en zaden.
 • Calcium
  Vooral in zuivel zoals kaas en melk is calcium te vinden. Als u geen zuivel meer gebruikt kunt u dit aanvullen door plantaardige alternatieven te nemen zoals sojadrank of alternatieve yoghurt of toetjes.
 • Vitamine B12
  Van nature zit vitamine B12 alleen in dierlijke producten. Het is mogelijk om B12 supplementen in te nemen of te kiezen voor B12 verrijkte producten. In sojadrank of vegetarische producten kan dit toegevoegd zijn maar kijk daarvoor goed op de etiketten.

Schadelijke E-nummers

Inmiddels zijn we er achter dat E-nummers best schadelijk kunnen zijn. Deze E-nummers hebben vaak ook een dierlijke oorsprong. Zo wordt de rode kleurstof E120 en het glansmiddel schellak E904 gewonnen uit luizen. Verschillende smaakversterkers zoals guanylzuur E626 en inosinezuur E630 worden uit vlees of sardientjes gewonnen.

Voordelen voor uw gezondheid

Als veganist eet u geen bewerkte en houdbaar-gemaakte producten zo vermijdt u dan ook schadelijke E-nummers. Wetenschappers zijn er achter dat door een veganistisch voedingspatroon u de kans verkleint op prostaat-,borst- en darmkanker. Uiteraard moet het stukje vlees vervangen worden door iets anders, hiervoor komt vaak onbewerkte groente of fruit in de plaats. Doordat veganisten meer gezonde stoffen eten zullen ze minder snel ziek worden en heeft het ook een beschermende werking tegen kanker. Het wordt eigenlijk nog beter voor vegetariërs en veganisten, observatiestudies tonen namelijk aan dat deze mensen 75% minder kans hebben op een hoge bloeddruk. De kans dat ze overlijden aan een hartziekte is ook 42% kleiner dan bij andere mensen.

Statement

Het veganistische dieet wordt vaak gevolgd om een statement te maken en de natuur en het milieu te beschermen. Waar helpt het dan voor en wat gebeurt er als u dit dieet volgt?

 • Dieren
  Door niet bij te dragen aan het diergebruik worden het aantal dieren dat opgesloten, uitgebuit en gefokt wordt drastisch beperkt. In één jaar kan iemand het verschil maken voor tientallen dieren.
 • Zorg voor natuur
  Ongeveer 18% van alle uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en CO2 wordt veroorzaakt door de veehouderij. Ze zijn daarmee de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde. Het zorgt ook nog eens voor bodemverontreiniging, lucht- en watervervuiling en aantasting van de biodiversiteit door het kappen van regenwouden. Kiest u voor een plantaardig eetpatroon dan zorgt dit dus ook voor een schonere en leefbare planeet.
 • Meer voedsel
  Op het moment wordt 70% van de landbouwgrond gebruikt voor eten voor de veeteelt zoals maïs en soja. Als er minder vlees gegeten wordt is kan er meer landbouwgrond gebruikt worden voor onze eigen consumptie. Er is bovendien ook nog eens 7 kilo veevoer nodig om 1 kilo vlees te produceren. De landbouwgrond kan dus veel beter gebruikt worden voor eigen consumptie.

Recepten

Nu kan het wat lastig zijn om te beginnen en is het wellicht wat lastiger om een lekker recept te vinden. Door creatieve oplossingen kunnen we nog steeds heel veel eten. Zo is er een vegan kaas en kunnen we gewoon taart eten door dierlijke producten te vervangen door natuurlijke producten. Er zijn ook vele recepten waar u inspiratie op kunt doen waardoor u alsnog heerlijk kunt eten.

Gezonder leven

Door over te stappen naar veganistisch of door hier bewust over na te denken kunt u vele veranderingen maken. Niet alleen zorgt u voor een gezond lichaam maar ook laat u minder dieren lijden en maakt u de wereld een stukje schoner. 

Een sapjes kuur wordt vaak gedaan om het lichaam te detoxen oftewel ontgiften. Aan de producten dat we nu vaak eten zijn vaak E nummers toegevoegd en anders stoffen dat we helemaal niet nodig hebben. Om je lichaam een handje te helpen bij het verwerken van deze stoffen wordt het gekozen voor een sapjeskuur.

Wat doet een sapjeskuur

Het belangrijkste aan deze kuur is dat het lichaam gereinigd wordt. Dit wordt vooral gedaan door biologisch producten door bijvoorbeeld groentesap te drinken. Doordat het als tot sap gemaakt is kan het lichaam het makkelijk verwerken en beter ontgiften. De meeste mensen doen de sapkuur eens in de zoveel tijd om het lichaam een boost te geven en het te ondersteunen bij het ontgiften. Door deze kuur te volgen zul je ook merken dat je in korte tijd flink wat afvalt.

Het reinigen van darmen, lever en nieren

Alle filters in het lichaam worden met deze sapjeskuur gereinigd. De darmen, lever en nieren zijn eigenlijk altijd aan het werk. Het is goed om deze organen af en toe rust te geven zodat ze hun ‘filter’ kunnen reinigen en daarna beter hun werk kunnen doen. Deze organen zorgen voor het afvoeren van de gifstoffen en het is daarom belangrijk om ze tijdens de kuur te ondersteunen.

Mind Reset

Deze kuur is voor de meeste even een reset voor het lichaam en geest. Als je deze kuur volhoud geeft het echt een voldoening en het is dan ook een boost voor de geest. Als je een nieuwe periode in gaat of als je juist iets achter je wilt laten is het goed om aan deze kuur te beginnen. Het geeft ook inzicht in je oude eetpatroon en maakt je er bewust van wat voor ongezonds we normaal eigenlijk aten. Na de kuur is het dan ook makkelijker om gezondere keuzes te maken en te kiezen voor meer natuurlijke producten.

Voor wie is detoxen geschikt?

De sapjeskuur is voor elke volwassen aan te raden eens in de zoveel tijd. Voor mensen met gezondheidsklachten kan het ook erg goed werken al is hier nooit onderzoek aan gedaan. De mensen met de volgende klachten ervaren aanzienlijke verbetering na de kuur:
– Allergieklachten
– Verteringsklachten
– Pijnlijke gewrichten of spieren
– Slapeloosheid
– Hoofdpijn en migraine
– Futloosheid

In sommige gevallen kun je de sapjeskuur beter niet volgen.
– Zwangerschap
– Hart en vaatziekten of diabetes
– Schildklierproblemen
– Ondergewicht ervaart

Wat moet je mijden tijdens de kuur?

Tijdens de kuur gaat het voornamelijk om natuurlijke en biologische producten. De bewerkte etenswaren waar veel suikers in zitten worden daarbij gemeden. Het volgende moet je in de meeste gevallen mijden tijdens de kuur.

 • Vlees
  Het vlees kost heel veel moeite om het lichaam om af te breken. In enkele gevallen zou iets van vis wel kunnen maar het is beter om dit ook te schappen.
 • Alcohol
  Iedereen houdt vaak wel van een wijntje of biertje. Om het lichaam te kunnen ontgiften moet dit echter gemeden worden.
 • Vast voedsel
  De maaltijden worden vervangen voor een groente sap dus vast voedsel moet u even laten staan. Wil je de kuur iets minder streng volgen zou je wel wat vast voesdel toe kunnen voegen.
 • Zuivel
  Melk en kaas horen ook niet thuis in een detox-kuur. Yoghurt zou af en toe wel mogen, wilt u het goed doen moet u dit er echter ook uit laten.

Hoe ziet een sapjes dieet er uit?

Meestal duurt een een sapjes dieet 3 tot 5 dagen. In de ochtend wordt vaak gekozen voor een lichter sapjes met vooral fruit. Als lunch en in de avond wordt er vaak gekozen voor een groene sap. Hier zitten meer voedingstoffen en groente in zoals spinazie of sla. Daarnaast wordt er naast de sapjes ook veel water gedronken of bijvoorbeeld groene thee of gember thee. Er zijn verschillende mogelijkheden voor sappen en hier zijn ook verschillende recepten voor.

Dagelijks menu voor de sapkuur

 • Wakker worden met een glas lauw water
 • Ontbijt: Geel sapje
  – 2 appels, 3 wortels en een klein stukje gember
 • Lunch: Blauw sapje
  – halve citroen, 1 wortel, 2 rode bieten, 3 stengels bleekselderij, basilicum
 • Tussentijds: Groen of blauw sapje
 • Avond eten: Groen sapje
  – 1 komkommer, 2 stengels bleekselderij, 3 handjes boerenkool, stukje gember, handje peterselie
 • Dessert: rood sapje
  2 appels, 2 perziken, handjes vol blauwe bessen, eetlepel kaneel.

Start met het reinigen van je lichaam

Je hebt maar een lichaam dus je moet er voor zorgen dat je het wel gezond houdt. Door af en toe je lichaam te detoxen help je je lichaam om de gifstoffen kwijt te kunnen. Geeft je lichaam en geest een extra boost en vol je fit na de ze kuur. Je zult ook merken dat je een mooie huid en glanzend haar zult krijgen na een kuur.

Wilt u ook wat extra kilootjes kwijt raken?

Volg dan het vernieuwde en een van de bekendste koolhydraat arme dieet. Tijdens het dieet zal je het aantal koolhydraten binnen je levensstijl verminderen. Daardoor kan vet worden verbrand en zult u dit gewicht verliezen. Na het behalen van uw streefgewicht kunt u de koolhydraat arme leefstijl in mindere maten aanhouden om op het gewenste gewicht te blijven.

Hoe werkt dit dieet?

Koolhydraten is een van de belangrijkste bronnen van energie voor het lichaam. Door elke dag Koolhydraten te eten heb je de hele dag voldoende energie. De Koolhydraten die je na een dag overhoud worden echter omgezet in vet. Het lichaam verbruikt als eerst de koolhydraten voordat het aan zijn reserve voorraad vet begint. Door de innamen van Koolhydraten te beperken zal het lichaam het vet moeten verbruiken om energie te krijgen. Zo kun je de nodige kilo’s kwijt raken.

Stappen plan van Atkins

 • Begin fase: 
  In de begin fase is het allemaal wat strenger omdat je dan natuurlijk zo veel mogelijk gewichtsverlies wilt hebben. Ze beperken dan ook de Koolhydraat inname naar 20 gram op een dag. Het eten bestaat dan voornamelijk uit groente omdat daar heel weinig koolhydraten inzitten bijvoorbeeld paprika, champignons, Komkommer, broccoli en bloemkool. Er zijn ook producten waar helemaal geen koolhydraten inzitten zoals in ei, zalm, kip, rund en varken.
 • Blijven afvallen:
  In deze fase is het wat minder streng als de eerste en je kan het wat meer aanpassen naar wat voor jou werkt. Het begint namelijk met een innamen van 25 gram koolhydraten. Na elke week komt hier dan 5 gram bij op tot dat je merkt dat je niet of bijna niets meer afvalt. Je kan het dieet dan het beste uitbreiden met vruchten, noten maar ook kaas.
 • Bijna je doel bereikt:
  Als je de tweede fase van het dieet door bent kunt je naar de derde fase. Er wordt dan gezocht naar de perfecte balans om de laatste kilo’s kwijt te raken en om op dit gewicht te blijven. Als u in de 2e fase bent geëindigd op 40 gram koolhydraten kunt u er nu 10 gram bij doen net zolang tot dat je niets meer afvalt en niet aankomt. Het is dan voor je zelf even zoeken hoeveel je in mag nemen. Dit kan per persoon erg verschillen en is ook sterk afhankelijk van hoeveel je beweegt.
 • Blijf op gewicht:
  De laatst fase is dan ook wel erg logisch. U bent er nu waarschijnlijk uit hoeveel Koolhydraten je in mag nemen en dit kun je dan ook vasthouden. Het is dus niet een tijdelijk dieet maar u heeft een nieuwe leefstijl ontwikkeld. Als u er achter gekomen bent dat u meer Koolhydraten mag gebruiken kun je meer eet wissels maken met bijvoorbeeld wortels, bonen maar ook rijst.

Gezonde leefstijl

Bent u niet alleen op zoek naar een manier om af te vallen maar juist ook om weer helemaal gezond te leven. Dan kunt u ook kiezen voor dit dieet. U hoeft hierbij niet of bijna niets af te vallen maar u kunt het wel volgend om de juiste en gezonde producten te eten. In de supermarkt is het pakken van iets waar veel suiker is erg makkelijk maar als u dit aanhoudt wordt het een stuk makkelijker. Na verloop van tijd zal het honger gevoel ook minder worden en wordt het volgen van het dieet een stuk makkelijker.

Kun je het dieet volgen als je diabetes hebt?

Het Atkins dieet heeft veel voordelen voor mensen met diabetes. Door af te vallen zorg je voor een gunstig effect op de regulering van de bloedsuikerspiegels. Het is echter wel belangrijk om dit dieet te volgen onder begeleiding van een goede diëtist om complicaties te voorkomen. Door bijvoorbeeld het meer innemen van eiwitten kan er voor zorgen dat de werking van nieren achteruit gaat. Houdt dit dan ook nauwlettend in de gaten met de begeleider.

Waarom kies je voor dit dieet?

Nu je een beetje een idee hebt hoe dit dieet er uit ziet kun je bepalen of dit dieet bij je past of niet. Er zijn verschillende studies gedaan die aantonen dat koolhydraat arme diëten de best manier is om gewicht te verliezen. De diëten die de calorieën beperken hebben veel minder effect. Wat voor jezelf vaak wel fijn is is dat het dieet strakke regels heeft die je kunt volgen. Er is niets onduidelijk over wat wel of niet mag en zo weet je ook welke producten je kan gebruiken bij het koken. Er is dus geen vergissing over mogelijk en het is makkelijk om binnen deze richtlijnen te blijven.

Voordelen van het Dieet

 • Je vetreserves worden sneller verbruikt waardoor je op een natuurlijke manier gewicht verliest.
 • Het dieet verbrand het vet rondom de organen en buikstreek. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaartziekten en diabetes af.
 • Door het dieet kun je het cholesterol gehalte laten zaken.
 • Je bloeddruk gaat omlaag.
 • Je raakt sneller verzadigd door door het eten van eiwitten en vetten. Hierdoor zal je minder snel een hongergevoel ervaren.

Nadelen van het Atkins dieet

 • Een groot gedeelte ervaart het jojo-effect en vindt enkel fase 1 zinvol om snel af te vallen in korte tijd.
 • Je krijgt afkickverschijnselen omdat je ineens geen suiker meer binnen krijgt. Door direct de koolhydraten toevoer te stoppen heeft je lichaam opeens veel behoefte aan suiker.
 • Het kan zijn dat je in fase 1 extra vitamine in moet nemen omdat je ze dan te kort komt.
 • Als je denk dat je afvalt kan het zijn dat je enkel vocht verliest en dus eigenlijk helemaal geen vet verbrand.
 • Je moet altijd alles bij houden om dit dieet te kunnen volgen.
 • De bijbehorende producten kunnen soms erg duur zijn.

Volg het atkins dieet

Als u er klaar voor bent om dit dieet te volgen kunt u zicht houden aan de volgende drie regels om het allemaal iets makkelijker te maken.
1 Eiwitten mogen onbeperkt gegeten worden, zoals eieren, boter en vlees.
2 Groente, fruit en zuivelproducten kunnen in mindere maten eten en drinken als voorheen.
3 Er kan nog steeds brood, pasta, rijst en aardappelen gegeten worden maar dan een stuk minder.

Volg het Atkins dieet als dit bij u past om succesvol af te vallen.

Veel mensen hopen een aantal overtollige kilo’s te kunnen kwijtraken in de komende periode. De vraag is dan alleen wat de beste manier is om dat te doen. Zeker ook omdat je hier vaak veel verschillende verhalen over hoort. Het is dus vooral zaak om zelf eens op zoek te gaan naar de antwoorden. In werkelijkheid is het eigenlijk heel simpel. Er zijn twee elementen die hierin een rol spelen. Enerzijds moet je voldoende sporten. Anderzijds moet je het juiste dieet volgen. Doe je dit, dan kan je zeker goed afvallen.

De rol van sporten

In de eerste plaats is het van belang om aan lichaamsbeweging te gaan doen. De rol van sporten is eigenlijk heel simpel. Om af te vallen moet je calorieën verbranden. De enige manier om te zorgen dat je meer gaat verbranden op een dag, is door te zorgen dat je meer gaat doen. Sporten is dan de manier. Een sportschool zoals Basic-Fit biedt je alle mogelijkheden om aan de slag te gaan. Je kunt dan sporten op alle mogelijke manieren. Zo leg je een goede basis. Er is echter wel nog een tweede element hierin.

Zorgen voor goede voeding

Diëten is de tweede factor van belang. Het afvallen is niets anders dan een negatieve balans vinden. Calorieën die je inneemt verminder je met de calorieën die eruit gaan. Kom je op een negatief saldo, dan is dat een goede zaak. Wanneer er meer uitgaat, dan er in je lichaam komt, dan zal je afvallen. Calorieën innemen gaat via voeding. Zorg dus dat je niet te veel eet. Zorg vooral ook dat je gezond eet. De calorieën die wel binnenkomen moeten zo gezond als mogelijk zijn. Dit is net zo belangrijk als goed aan het sporten slaan.

Extra factor om mee te wegen

Er is nog een extra factor die een rol kan spelen. Al is dat vooral een ondersteunende factor op het sporten en diëten. Het is ook zaak om voldoende te rusten. Ook in je rust kan je veel verbranden. Wanneer je rust, krijgt je lichaam bovendien de kans om te herstellen. Dat doet het mede door juist dan de voedingsstoffen die je hebt binnengekregen op te nemen. Op die manier is alles dus met elkaar verbonden, vooral op het moment dat je in rust bent. Zorg dus voor een goede balans tussen de factoren.

Pin It