Menu
Voedselallergie

Heeft u een glutenallergie?

Veel mensen hebben last van een glutenallergie, in Nederland is dit ongeveer 1 op de 100 mensen. Veel mensen weten echter niet dat ze het hebben en herkennen de signalen hiervan niet. Maar wat zijn dan de signale en hoe kunt u er mee omgaan?

Wat is een glutenallergie?

Het wordt ook wel Coeliakie genoemd. Normaal zitten er in de darmen darmvlokken, deze zorgen er voor dat al het voedsel opgenomen worden in het lichaam. Wanneer iemand Coeliakie heeft dan worden de darmvlokken afgebroken als ze in aanraking met gluten komen. Zo worden de voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten minder goed opgenomen. Deze allergie is vaak erfelijk bepaald, wanneer uw ouders, broers of zussen het hebben dan heeft u 10% kans dat u dit ook heeft. Bij het 2e levensjaar is het vaak al merkbaar maar het kan ook pas beginnen op volwassen leeftijd.

Symptomen van Coeliakie

  • Afwijkend ontlastingspatroon
  • Braken
  • Opgezette buik
  • Winderig
  • Slaperig
  • Gebrek aan eetlust
  • Lusteloosheid
  • Bloedarmoede

Waar zit gluten in?

Wanneer u deze allergie heeft of denkt deze allergie te hebben is het belangrijk om gluten te mijden. Gluten zit vooral in granen zoals tarwe, roggen, spelt en haver. U moet dus ook letten op andere producten waar granen in wordt gebruikt. Zo moet u ook letten op brood, koekjes, pasta, meel maar het kan ook in drop of kant en klare soep zitten. Lees goed de verpakking want hier vindt u vaak of het glutenvrij is of niet.

Glutenallergie steeds bekender

Waar we vroeger niet zo veel hoorde over deze allergie is er steeds meer erkenning. Steeds meer mensen zien in dat ze zelf ook een gluten intolerantie hebben en kunnen hun eetpatroon hier op aanpassen. Er zijn dan ook steeds meer producten die glutenvrij aangeboden worden. Vaak is er in de supermarkt ook een speciaal stukje waarbij er glutenvrije koekjes, cakes en tussendoortjes liggen. Dat maakt het boodschappen doen ook een stuk makkelijker. Door een tijdje over te stappen op glutenvrij kunt u er achter komen of u het ook heeft. Als u het zeker wilt weten kunt u dit ook bij de arts laten testen.

Nu u weet waar de klachten vandaan komen kunt u makkelijker de keuze maken of minder gluten te eten of helemaal gluten vrij te gaan.