Rubriek

Duurzaam

Rubriek

Duurzaam eten is goed voor het milieu en voor uw gezondheid. Het eten van duurzaam voedsel heeft niet alleen maar voordelen. Zo moet u bewust omgaan met wat u eet en hoeveel u eet. Daarnaast kan het eten van duurzaam voedsel extra kosten met zich mee brengen. Wilt u meer betalen voor duurzaam voedsel?

Wat is duurzaam eten?

Bij duurzaam eten houden we rekening met mens, dier en het milieu. Dat klinkt ingewikkeld maar dat hoeft het niet te zijn. Bij duurzame producten wordt er bij de productie gebruik gemaakt van natuurlijke bronnen en worden er zo min mogelijk verontreinigende stoffen gebruikt. De CO2 uitstoot wordt zo laag mogelijk gehouden om ons milieu te beschermen. Mensen en dieren die betrokken zijn van de productie van een duurzaam product worden zo goed mogelijk behandeld. Naast het verbouwen en maken van duurzaam voedsel kunt u zelf ook uw steentje bijdragen om slim om te gaan met uw voedsel. Denk aan minder eten verspillen, het eten van lokale producten en minderen in vlees en zuivel.

Waarom zijn duurzame producten duurder?

Het eten van duurzame kan duurder zijn. Groente en fruit groeien langzamer, dieren hebben meer ruimte nodig en de kippen leggen minder eieren. Enkele voorbeelden waardoor duurzaam voedsel over het algemeen duurder is dan regulier voedsel. Toch valt er met duurzaam eten ook een hoop te winnen zo is het goed voor mens, dier en milieu. Of dit het prijsverschil waard is bepaald u natuurlijk helemaal zelf maar door af en toe bewust te zijn van wat u koopt en hoe een product tot stand is gekomen kunt u goede keuzes maken.

Tips voor duurzaam eten

Kook op maat en ga verspilling tegen, dit scheelt uiteindelijk ook in uw portemonnee. Vervang vlees af en toe voor noten en peulvruchten. Eet een dag vegetarisch of kies een goede vleesvervanger voor uw gerecht. Drink kraanwater en bewaar sappen, frisdrank en alcohol voor speciale gelegenheden. Kies voor seizoen producten. Producten die geïmporteerd moeten worden kosten meer geld en zijn meer belastend voor het milieu.

Wilt u meer betalen voor duurzaam eten of bent u al bewust bezig met uw voedsel inname? Laat het ons weten en deel uw tips voor een duurzame maaltijd.

Je hebt vast al eens gehoord dat de overstap naar een plantaardig(er) eetpatroon een positieve invloed heeft op het milieu. Zo zorgt plantaardige voeding voor minder ontbossing, watergebruik en CO2-uitstoot. Je kan met jouw individuele keuzes dus echt een verschil maken!

Grote impact

Het grootste voordeel van plantaardige voeding is dat er minder veevoer nodig is. Zo is voor 1 kilo vlees al 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Om dit veevoer te maken, is er veel water, energie en land nodig. Eten we allemaal meer peulvruchten, noten, paddenstoelen, granen en zeewier, dan is de impact op het milieu veel kleiner. Zo is de CO2-uitstoot 1 kilo per kilo bonen, terwijl dat voor 1 kilo rundergehakt 19,4 kilo is. Dat is dus bijna 20 keer zoveel! Door meer plantaardig te eten beschermen we de biodiversiteit, ademen we schonere lucht en gaan we het stijgen van de zeespiegel tegen.

Klimaatwinst

Door plantaardiger te eten besparen we meer water en belasten we het milieu minder. En dat betaalt zich uit in klimaatwinst: om dichterbij de klimaatdoelstellingen van Nederland te komen, moeten we naar 50% plantaardige en 50% dierlijke eiwitten. Nu ligt deze verdeling nog op 30-70, dus er is nog veel winst te behalen!

Maak het verschil!

Een meer plantaardig dieet is minstens zo effectief als elektrisch rijden, minder met het vliegtuig of duurzame energie afnemen. En hoe leuk is het dat jij door lekker te eten al een steentje bij kan dragen? Dit vraagt geen investering, en je hoeft geen concessies te doen in gemak of smaak. Voor elk dierlijk product bestaat er namelijk een plantaardige keuze die minstens net zo lekker is! Zo draag jij op een makkelijke én lekkere manier bij aan een toekomstbestendig voedselpatroon.

Wat vaker plantaardig

Plantaardig eten heeft dus een ontzettend positieve invloed op het milieu! Het zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen (die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering). Wist je dat als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, je 750 liter aan water (dat is meer dan 10 douchebeurten) en 587 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot (een autorit naar Parijs) bespaart? In je eentje kun je dus al een groot verschil maken. Op zokanhetook.nu vind je tips en receptinspiratie zodat je meteen aan de slag kan!

Wilt u ook graag wat meer op het milieu letten? Het is dan belangrijk om geen of zo min mogelijk voedselverspilling te hebben. Hoe kunt u dit het beste aanpakken en wat is nou efficiënt?

Check de houdbaarheidsdatum

Veel dingen worden ook gewoon weg gegooid omdat ze simpel weg te lang in de kast of koelkast hebben gestaan. Gaat u vanavond koken check dan welke groente er minder goed uitzien of welk als eerst op zouden moeten maken. Er is vast een heerlijk recept dat u hiermee kunt maken. Niet alleen in de supermarkt zetten ze de oudste datum vooraan maar dit moet u eigenlijk ook in uw kast doen. Heeft u een gedeelte waar u pakken drinken, blikjes of uw crackers neer zet. Zet dan ook het geen wat u als laatst gekocht heeft helemaal achteraan. Dat blijf dat eenzame product niet jaren achter in de kast staan.

Minder voedselverspilling door te plannen

Het is ook belangrijk om te weten wat u precies wilt eten aankomende week. Zo kunt u een grote zak spinazie halen die u voor verschillende maaltijden kunt gebruiken. Heeft u pas spinazie gegeten en wilt u dit maar een keer gebruiken kunt u dus beter een kleine verpakking halen. Door dit te plannen kunt u eigenlijk nooit te veel halen. Het zal dan ook veel voedselverspilling schelen.

Kook voor meerdere dagen

Ligt de koelkast nog vol met diverse groente die niet lang meer goed blijven. Kook dan een grote portie zodat u het ook de volgende dag zou kunnen eten. Natuurlijk kunt u dit ook invriezen zodat u het de andere keer weer kunt eten.

Goede basisvoorraad voor lekkere restjes zonder voedselverspilling

Om de restjes op de kunnen maken is het ook handig om een goede voorraad in huis te halen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat deze voorraad lang houdbaar is. Kies voor tomatensaus, pasta, gedroogde kruiden of bonen in blik. Zo kunt u van elk restje weer wat lekkers maken.

Haalt u geregeld verse kruiden in de winkel of koopt u wel eens gedroogde kruiden in een potje. Het is natuurlijk veel beter om ze zelf te verbouwen, zo veel heeft u niet nodig voor een duurzame kruidentuin. Wat kunt u het beste zelf kweken?

Frisse munt in uw duurzame kruidentuin

Wanneer u nog niet zo veel thuis bent in het tuinieren en het hebben van een kruidentuin is munt een goed begin. Deze plant kan er wel tegen wanneer u te weinig of te veel water geeft. Let er wel op dat als u het in de volle grond zet dat u dit al gouw door de hele tuin tegen komt. Kies daarom bij munt beter voor een goede pot. Wanneer u ook van thee houdt heeft u op deze manier ook verse munt thee.

Kruidige bieslook

Er zijn veel mensen die wel houden van wat bieslook. Heerlijk om een gerecht mee af te maken of juist voor bij de kruidenboter. Het geeft toch wat extra pit aan het eten.

Duurzame kruidentuin met dille

Wilt u toch nog wat kruiden maar bent u aan de late kant? Dan is dille een goed idee om nog te gaan zaaien, ze hebben ongeveer 2 weken nodig om te ontkiemen. Ze groeien dan vaak ook een stuk sneller en zijn erg lekker bij vis of in een salade.

Sterke rozemarijn

Wat ook erg goed is in uw duurzame kruidentuin is rozemarijn. Wanneer u deze wat langer heeft staan kan het flink uitgroeien tot een mooie struik. Lekker wat rozemarijn bij de aardappels of maak zelf gedroogde rozemarijn. Bewaar een oud potje waar u de gedroogde kruiden in kunt doen dus ook bij minder weer heeft u uw eigen kruiden.

De Dierenbescherming organiseert alweer voor de 8ste keer de beter leven week. Het is een bewustwordingscampagne in samen werking met supermarkten en producen. Ze zorgen dat het beter leven keurmerk te vinden is op verschillen product verpakkingen zoals vlees, zuivel en eieren.

Koken met sterren

Normaal zult u er misschien niet zo op letten maar u eet vaker dierlijke producten dan u denkt. Zo heeft u wellicht ham of kaas of brood of begint u de dag met een glas melk of een kom Yoghurt. Tijdens het avond eten staat er ook nog eens vlees op tafel maar dit kan dus ook met sterren. Hoe meer sterren er op de verpakking staat hoe beter de dierenwelzijn is. Staat u in de supermarkt kies dan een product waar sterren opstaan, heeft u meerdere keuzes kies dan het liefst voor een met meer sterren.

Wat betekenen deze sterren nou eigenlijk?

1 ster

Kiest u voor een product waar 1 beter leven ster op staat? Deze dieren krijgen meer ruimte en speel materiaal. De vleeskippen groeien langzamer zodat ze gezond en zonder antibiotica groot worden. Kippen mogen naar buiten in de uitloop en de koeien staan 5 maanden in het jaar in de wei. Ook de varkens hebben meer ruimte

2 sterren

Als u kiest voor 2 sterren dan bent u goed op weg. De welzijn van de dieren is hier al een stuk beter hebben ze hebben meer comfort en minder stress. Alle dieren krijgen nog meer ruimte en mogen ook naar buiten. Voor de varkens is er dit keer ook een overdekte uitloop waar ze de frisse lucht in mogen. Normaal worden bij varken de staart af geknipt omdat ze door verveling in elkaars staart bijten. Dit is nu niet meer nodig omdat ze meer nodig omdat ze voldoende afleiding hebben.

3 sterren

Dit zijn de hoogste sterren en is dan ook de beste keuze. Ze hebben hier meer keuze vrijheid om naar buiten te gaan en ze kunnen kiezen voor rust of kunnen juist spelen. De vleeskoe loopt maar liefst 7 maanden buiten en ook de kalfjes mogen hier langer bij de moeder blijven.

Helaas is voor de consument de prijs een grote afweging tijden het boodschappen doen. Wordt u dus bewust van de dierenwelzijn en koop dus ook op de beterleven sterren.

Probeert u af en toe ook vegetarisch te eten en een beetje te denken aan dier en natuur? Als u een echte vleeseter bent kan het wat lastig zijn om deze stap te zetten. Door het vlees te vervangen voor iets anders kunt u nog steeds genieten van een heerlijke maaltijd. Kook iets lekkers vol van smaak en u zult het stukje vlees niet snel missen.

Paddenstoelen met de juiste structuur

Als je gaat overstappen naar vegetarisch avondeten kun je hierin heel goed paddenstoelen verwerken. Ze lijken qua structuur ook een beetje op vlees dus u kunt van een recept een stukje vlees vaak vervangen voor paddenstoelen. Om de rijke smaak te behouden is het belangrijk dat u de champignons niet afspoelt, de champignon zuigt zich vol water en de heerlijke smaak gaat weg. Bak ze bijvoorbeeld in de pan zonder boter of olie en de heerlijke smaak en geur komt vrij.

Peulvruchten

Door peulvruchten te gebruiken in plaats van vlees blijf je wel een stevige maaltijd houden. Er zijn verschillende bonen dit u kunt gebruiken en toe kunt voegen aan het recept. Er zijn zelfs recepten waarbij u met bonen een heerlijke burger kunt maken. Daarnaast is het ook nog eens heel gezond door de eiwitten, vitamine B, ijzer en calcium

Vleesvervangers

Als u vaak aardappels, groente en vlees eet zal het een beetje vreemd zijn om ineens een stukje vlees weg te laten. De maaltijd is niet meer compleet en u zult het stukje vlees missen. Door in plaats hiervan een vleesvervanger te gebruiken zal dit het plekje opvullen en kunt u nog steeds genieten van een vegetarisch diner. Er zijn verschillende soorten vleesvervangers, één die lijkt op echt vlees maar er zijn ook varianten met veel groente erin.

Noten vol voedingsstoffen

Eet u geregeld vegetarisch dan kunt u ook noten gebruiken. Als u houdt van een stukje vlees is dit misschien een minder goede keuze. U kunt noten toevoegen in een salade maar u kunt ze ook roosteren en in het avond eten verwerken. Door geen vlees te eten zult u misschien wat voedingsstoffen missen deze kunt u allemaal terug vinden in noten zodat u de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Heerlijke recepten

In de meeste recepten zult u één van deze opties tegenkomen. Als u niet vaak vegetarisch kookt kan het zijn dat u niet veel inspiratie heeft voor een recept maar tegenwoordig vindt u veel meer vegetarische recepten op internet. Door deze tips om vlees te vervangen zal het een stuk makkelijker gaan om iets te verzinnen en een andere en lekkere keuze te maken.

Veganistisch eten wordt vaak niet gezien als een dieet, maar meer als een levenswijze. Meestal kiezen mensen ervoor om veganistisch te worden om zo dierenleed tegen te gaan. Hoe steekt dit eigenlijk in elkaar wat mag wel en wat mag niet?

Wat is veganisme?

Alle veganisten zullen dierlijke producten vermijden. Dit gaat dus om vlees en vis maar bijvoorbeeld ook om melk en eieren. Dit wordt gedaan om minder dieren te laten lijden, vaak staan ze in een klein hok strak tegen elkaar aan wat helemaal niet nodig is. Mensen kunnen makkelijk leven zonder dierlijke producten. Vaak staan melkkoeien wel in een wei maar ook dan kost het heel veel grondstof om melk te produceren. Door niet meer plantaardig te eten is er dus minder grondstof nodig en houden we meer van de wereld over.

Vitamine te kort

In dierlijke producten zitten veel eiwitten, ijzers, vitamines B1, B2, B12 en calcium. Al deze stoffen heeft het lichaam nodig om zijn werkt te kunnen doen. Als u dus overgaat op een veganistisch dieet zult u deze vitamines te korte komen en moet u er op letten dat u extra vitamines binnen krijgt. U kunt er zelf voor zorgen dat u voldoende vitamines binnen krijgt.

  • Eiwit, ijzer, vitamine B1 en B2
    Deze stoffen kunt u aan vullen met peulvruchten zoals bonen en linzen, tofu en tempé, noten pinda’s, pitten en zaden.
  • Calcium
    Vooral in zuivel zoals kaas en melk is calcium te vinden. Als u geen zuivel meer gebruikt kunt u dit aanvullen door plantaardige alternatieven te nemen zoals sojadrank of alternatieve yoghurt of toetjes.
  • Vitamine B12
    Van nature zit vitamine B12 alleen in dierlijke producten. Het is mogelijk om B12 supplementen in te nemen of te kiezen voor B12 verrijkte producten. In sojadrank of vegetarische producten kan dit toegevoegd zijn maar kijk daarvoor goed op de etiketten.

Schadelijke E-nummers

Inmiddels zijn we er achter dat E-nummers best schadelijk kunnen zijn. Deze E-nummers hebben vaak ook een dierlijke oorsprong. Zo wordt de rode kleurstof E120 en het glansmiddel schellak E904 gewonnen uit luizen. Verschillende smaakversterkers zoals guanylzuur E626 en inosinezuur E630 worden uit vlees of sardientjes gewonnen.

Voordelen voor uw gezondheid

Als veganist eet u geen bewerkte en houdbaar-gemaakte producten zo vermijdt u dan ook schadelijke E-nummers. Wetenschappers zijn er achter dat door een veganistisch voedingspatroon u de kans verkleint op prostaat-,borst- en darmkanker. Uiteraard moet het stukje vlees vervangen worden door iets anders, hiervoor komt vaak onbewerkte groente of fruit in de plaats. Doordat veganisten meer gezonde stoffen eten zullen ze minder snel ziek worden en heeft het ook een beschermende werking tegen kanker. Het wordt eigenlijk nog beter voor vegetariërs en veganisten, observatiestudies tonen namelijk aan dat deze mensen 75% minder kans hebben op een hoge bloeddruk. De kans dat ze overlijden aan een hartziekte is ook 42% kleiner dan bij andere mensen.

Statement

Het veganistische dieet wordt vaak gevolgd om een statement te maken en de natuur en het milieu te beschermen. Waar helpt het dan voor en wat gebeurt er als u dit dieet volgt?

  • Dieren
    Door niet bij te dragen aan het diergebruik worden het aantal dieren dat opgesloten, uitgebuit en gefokt wordt drastisch beperkt. In één jaar kan iemand het verschil maken voor tientallen dieren.
  • Zorg voor natuur
    Ongeveer 18% van alle uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en CO2 wordt veroorzaakt door de veehouderij. Ze zijn daarmee de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde. Het zorgt ook nog eens voor bodemverontreiniging, lucht- en watervervuiling en aantasting van de biodiversiteit door het kappen van regenwouden. Kiest u voor een plantaardig eetpatroon dan zorgt dit dus ook voor een schonere en leefbare planeet.
  • Meer voedsel
    Op het moment wordt 70% van de landbouwgrond gebruikt voor eten voor de veeteelt zoals maïs en soja. Als er minder vlees gegeten wordt is kan er meer landbouwgrond gebruikt worden voor onze eigen consumptie. Er is bovendien ook nog eens 7 kilo veevoer nodig om 1 kilo vlees te produceren. De landbouwgrond kan dus veel beter gebruikt worden voor eigen consumptie.

Recepten

Nu kan het wat lastig zijn om te beginnen en is het wellicht wat lastiger om een lekker recept te vinden. Door creatieve oplossingen kunnen we nog steeds heel veel eten. Zo is er een vegan kaas en kunnen we gewoon taart eten door dierlijke producten te vervangen door natuurlijke producten. Er zijn ook vele recepten waar u inspiratie op kunt doen waardoor u alsnog heerlijk kunt eten.

Gezonder leven

Door over te stappen naar veganistisch of door hier bewust over na te denken kunt u vele veranderingen maken. Niet alleen zorgt u voor een gezond lichaam maar ook laat u minder dieren lijden en maakt u de wereld een stukje schoner. 

afval
afval

In 2013 verspilt de Nederlander naar schatting 47 kilo goed voedsel. Deze hoeveelheid ligt op vrijwel hetzelfde niveau als in 2010. Toen verspilde de Nederlander gemiddeld 48 kilo goed voedsel. Zuivel, brood en groente gooien mensen het meest weg. Dat blijkt uit een analyse van huishoudelijk afval, uitgevoerd door bureau CREM en begeleid door het Voedingscentrum en Milieu Centraal, in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken.

In de analyse is gekeken naar de hoeveelheid en samenstelling van voedselverliezen in huishoudelijk afval. Ofwel, wat belandt er aan goed voedsel in onze vuilnis- en GFT-bak. Zuivel, brood en groente vormen de top 3. Er valt verder nog veel winst te behalen voor rijst en pasta. Daarvan wordt vaak te veel gekookt; de juiste hoeveelheid is moeilijk in te schatten doordat beide producten bij het koken veel water opnemen. Afwegen loont.

Linda Nijenhuis, projectmanager van Milieu Centraal legt de link tussen verspilling en het milieu: “Brood hoef je niet weg te gooien als je het invriest. Je kunt elke dag uit de vriezer halen wat je nodig hebt en dat ontdooien. Men kan op die manier ook geld besparen. Slim toch? Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook beter voor het milieu: de klimaatbelasting van elke kilo weggegooid voedsel is gelijk aan die van het gebruik van 1,3 liter benzine.”

Corné van Dooren, specialist Duurzaam eten van het Voedingscentrum licht toe: “Mensen kunnen nog veel doen om minder voedsel weg te gooien. De verspilling vindt plaats doordat mensen te veel kopen, het eten niet op de juiste manier bewaren, maar ook doordat Nederlanders soms niet weten hoe ze restjes kunnen gebruiken. Het gaat hierbij om voedsel dat nog goed genoeg is om te eten, zoals gekookte rijst, pasta of aardappelen, melk die net over de datum is maar nog wel drinkbaar, of brood van gisteren. Daar valt nog veel winst te behalen.”

Over de analyse
De analyse is uitgevoerd door CREM. Tijdens de analyse is het restafval en het GFT-afval van huishoudens apart gesorteerd. In 2010 werd dezelfde analyse ook uitgevoerd. Er zijn monsters genomen in verschillende typen wijken in 11 gemeenten, verspreid over Nederland. Per wijk is het afval van 10 huishoudens bekeken. Deze analyse geeft een representatief beeld voor heel Nederland.

Aan de slag
Om consumenten te helpen minder voedsel te verspillen, hebben het Voedingscentrum en Milieu Centraal diverse hulpmiddelen ontwikkeld. Het Voedingscentrum is in 2013 de actie ‘Hoezo50kilo’ gestart. Verslaggeefster Daisy maakt korte video’s met daarin tips om minder te verspillen. Zij nam ook een kijkje bij de afvalsorteeranalyse van CREM.

Milieu Centraal heeft alle cijfers over voedselverspilling door huishoudens in een kort filmpje inzichtelijk gemaakt.

Consumenten die in kleine stapjes minder willen gaan verspillen, kunnen de No Waste Challenge aangaan via de website.

De Weggooitest van Milieu Centraal geeft mensen inzicht in de hoeveelheid goed voedsel die ze weggooien. Geïnteresseerden kunnen de  Weggooitest invullen.

Uit nieuw onderzoek onder consumenten blijkt dat verreweg de meeste Nederlanders wel minder willen verspillen, maar dit in de praktijk lastig vinden. Simpele middelen als ‘een boodschappenlijstje maken’ en ‘thuis de voorraad checken’ worden nog te weinig gebruikt. Ook door te veel te koken en restjes niet meer te gebruiken, gooien Nederlanders onnodig vaak iets weg. Desondanks geeft 80% van de consumenten aan zelf al iets te doen om voedselverspilling te voorkomen.

Corné van Dooren, specialist Duurzaam eten van het Voedingscentrum licht toe: “Een positieve ontwikkeling is dat Nederlanders minder vaak dan in 2011 voedsel direct weggooien na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Zij ruiken er aan en bekijken het product en besluiten dan wat ze er mee doen. Bij producten met een THT-datum is dit de beste manier om te beoordelen of het nog goed is.”

Nederlander onderschat effect van boodschappenlijstje
Uit het consumentenonderzoek onder ruim 2000 Nederlanders, uitgevoerd door bureau GfK in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat er nog veel stappen gezet kunnen worden bij het tegengaan van  voedselverspilling. Consumenten zien ‘gebruik van een boodschappenlijstje’ en ‘eerst je voorraad checken voor het boodschappen doen’, niet als belangrijke manier om zelf thuis verspilling te voorkomen. Terwijl uit eerder onderzoek is gebleken dat dit wel degelijk zorgt voor minder verspilling. Niettemin doet de meerderheid (57%) van de shoppers vaak tot altijd boodschappen met behulp van een boodschappenlijstje; dit is vergelijkbaar met 2011. En geeft bijna de helft van de Nederlanders aan voedselverspilling tegen te gaan door alleen te kopen wat hij nodig heeft.

Helft kookt met ratio
De voornaamste reden voor het weggooien van eten is dat er te veel gekookt wordt: ruim 1 op de 4 mensen die eten heeft weggegooid, geeft dit aan als belangrijkste reden. De helft van de respondenten geeft aan zijn macaroni af te wegen voor hij gaat koken en is dus bewust bezig met de benodigde hoeveelheid. Deze mensen gebruiken een weegschaal, een kopje, een maatbeker of ze gebruiken de streepjes op de verpakking. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de Nederlanders aan zijn gevoel te gebruiken (44%) of zelfs zonder meer het hele pak in de pan te gooien (13%). Jongeren onder de 30 jaar koken vaker op gevoel dan andere leeftijdsgroepen. Corné van Dooren: “Hier valt nog een wereld te winnen, want als je op gevoel kookt, blijkt het in de praktijk vaak te veel.”

Aan de slag
Om consumenten te helpen minder voedsel te verspillen, heeft het Voedingscentrum diverse hulpmiddelen ontwikkeld. In 2013 is de actie ‘Hoezo50kilo’ gestart. Verslaggeefster Daisy deelt via Facebook korte video’s en posts met tips om minder te verspillen. Bijvoorbeeld over het gebruik van een boodschappenlijstje: http://tinyurl.com/mozh4zt

Consumenten die direct aan de slag willen gaan, kunnen de No Waste Challenge doen via:  www.voedingscentrum.nl/minderverspillen

Voedingscentrum – eerlijk over eten

Het Voedingscentrum informeert consumenten over – en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze. Het Voedingscentrum is de autoriteit die aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Het Voedingscentrum stimuleert de industrie tot een meer verantwoord voedselaanbod. Uitgangspunt daarbij is om ‘de gezonde keuze de gemakkelijke keuze’ te maken. Bij het realiseren van onze missie zoeken we de medewerking van lokale professionals en andere relevante partijen. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Eindelijk onbekommerd en biologisch genieten ondanks glutenallergie

VEGHEL – Udea, de marktleider op het gebied van biologische levensmiddelen,
introduceert Lieke is Vrij: het eerste voedingsmerk dat zowel glutenvrij als biologisch is.
Met Lieke is Vrij wil Udea mensen met een glutenallergie de vrijheid geven om onbekommerd
te kunnen genieten van een brede keuze voedingsproducten die smaakvol, betaalbaar én
biologisch zijn. Zo is het gehele assortiment niet alleen vrij van gluten, maar ook vrij van
kunstmatige E-nummers. De Lieke is Vrij productlijn zal uit zo’n 80 producten bestaan en is
goedgekeurd door de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Wie is Lieke
De naam Lieke betekent ‘ombekommerde’, vandaar niet alleen de naamkeuze, maar ook de vrolijke uitstraling van het merk. Lieke is Vrij wil mensen met een glutenallergie de vrijheid geven om iedere dag zorgeloos te genieten. Naast de glutenvrije samenstelling van de producten is een groot voordeel dat alle producten bereid zijn op basis van maïszetmeel én dat ze volledig biologisch zijn. Dit betekent dat het gehele Lieke is Vrij assortiment vrij is van kunstmatige E-nummers, zoals toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen. En wie ´biologisch´ en ´glutenvrij´ bij elkaar optelt denkt misschien aan een hogere prijs, maar de Lieke is Vrij producten bevinden zich op eenzelfde prijsniveau als de bestaande glutenvrije producten.

Totaalassortiment 80 producten
Lieke is Vrij lanceert als eerste haar Koek en Gebak assortiment, dat uit 14 verschillende koeken en cakes bestaat. Het nieuwe merk geeft mensen met een glutenallergie de vrijheid om uit een groot en gevarieerd aanbod te kiezen, wat het dagelijkse dieet zorgelozer maakt. Van pasta’s en koekjes tot ontbijtgranen en diepvriesproducten. Het assortiment glutenvrije en biologische producten zal in februari 2013 uit zo’n 80 producten bestaan. Een opluchting voor de ruim 160.000 mensen(en familieleden) in Nederland die te maken hebben met een glutenallergie.

Zangeres Stevie Ann deelt
Lieke is Vrij is in nauwe samenwerking met voedingsspecialisten, consumenten en de Nederlandse Coeliakie Vereniging ontwikkeld. Inmiddels zijn alle producten gecertificeerd door de NCV, wat op de producten herkenbaar zal zijn door het officiële logo. Zangeres Stevie Ann, die al haar hele leven coeliakie heeft, zal als ambassadeur van Lieke is Vrij optreden. Haar onregelmatige leven vraagt veel aanpassingsvermogen als het gaat om haar dieet, vandaar dat zij vanaf het begin al een enthousiaste fan van Lieke is Vrij is. Zij zal haar ervaringen en tips onder andere via de website www.liekeisvrij.nl delen.

Proeven is geloven
Al voor de officiële lancering kon men via social media kennis maken met Lieke is Vrij. Ook werden consumenten betrokken bij de ontwikkeling en kunnen zij zich via social media opgeven voor het testen van producten. Ter introductie start de ‘niet tevreden, geld terug’ campagne, om te stimuleren dat consumenten de nieuwe producten gaan proberen en proeven. Wie eerst meer wil weten kan op www.liekeisvrij.nl terecht voor achtergrond- en productinformatie, tips, recepten en de community.

Over Lieke is Vrij
Lieke is Vrij is een initiatief van Udea, een groothandel in biologische levensmiddelen.
Veelgestelde vragen over Lieke en coeliakie: liekeisvrij.nl

Pin It