Rubriek

Sportvoeding

Rubriek

Voeding vormt de brandstof van je lichaam. Het heeft ontzettend veel invloed op hoe je je voelt en hoe je presteert. Niet verrassend dus dat voeding je sportprestatie kan ‘maken of breken’. In dit artikel lees je daarom wat je het beste kunt eten voor- en na het sporten.

2 tot 3 uur vóór de sportsessie

Eet een gezonde, complete maaltijd. Zo’n maaltijd bestaat uit een gezonde verhouding tussen verschillende macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Met name eiwitten leveren een belangrijke bijdrage aan de spieropbouw. Zorg er tevens voor dat je voldoende drinkt, bij voorkeur zo’n halve liter. Zo zorg je ervoor dat je lichaam voldoende energie- en vochtvoorraad heeft voor jouw sportsessie.

1 tot 2 uur vóór de sportsessie

Eet een kleine maaltijd of een licht verteerbaar tussendoortje. Grote maaltijden of tussendoortjes die grote hoeveelheden vetten, eiwitten of vezels bevatten, kun je het beste vermijden. Deze kan je lichaam namelijk niet meer op tijd verwerken. Dit kan maag- en darmklachten als gevolg hebben, maar ook onnodig energie van je lichaam vragen tijdens de sportsessie.

Tijdens de sportsessie

Bij een sportsessie met een maximale tijd van anderhalf uur, is voornamelijk vocht belangrijk. Je hebt grofweg 500 milliliter vocht nodig per uur. Drink water of zogenaamd ‘Active Water’, een sportdrank met weinig suikers. Deze kun je kopen bij vrijwel iedere sportvoeding webshop. Als je langer dan anderhalf uur aaneengesloten sport, kan het verstandig zijn iets kleins te eten. Hiervoor zijn energierepen of energiegels aan te raden. Deze houden je energievoorraad op peil.

Binnen 1 tot 2 uur na de sportsessie

Je wilt natuurlijk dat je sportsessie zoveel mogelijk lichamelijke voordelen oplevert. Om dit te verwezenlijken, is het belangrijk om snel na je training een gezonde maaltijd te nuttigen. Zo’n maaltijd bestaat bij voorkeur uit koolhydraten, een flinke portie eiwitten en gezonde vetten. Deze zorgen namelijk voor het beste herstel van je spieren en gewrichten. Ook is het belangrijk om goed te drinken om je vochtvoorraad weer aan te vullen. Het liefst alcohol-, cafeïne- en suikervrije dranken.

Als u gaat sporten heeft u natuurlijk genoeg energie nodig. Echter wordt gezegd dat vlak voor het sporten het ook niet goed is om wat te eten. Sporten en eten gaat dit wel samen of wanneer kunt u dit het beste doen?

Eet u voor het sporten?

Het is zeker mogelijk om voor het sporten nog te eten echter wordt er wel geadviseerd om hier 2 tot 3 uur tussen te laten zitten. Zo kan het lichaam eerst alle vitamines en mineralen goed opnemen voordat ze gebruikt worden. Heeft u geen tijd om zo ver voor het sporten wat te eten of komt dit niet helemaal uit. U zou dan voor het sporten ook wat kunnen eten maar hou dit dan wel op een kleine maaltijd. Wanneer u gaat sporten hebben de spieren zuurstofrijk bloed nodig terwijl de maag nog alles aan het verteren is. Deze twee gaan niet goed samen waardoor er vaak maagklachten kunnen ontstaan.

Tijdens het sporten?

Wanneer u aan het sporten bent dan zullen niet veel mensen wat hoeven te eten of drinken. Vaak sporten we maar 1 of 1,5 uur waarbij we helemaal geen extra energie of voeding nodig hebben. Wanneer we echt een lange afstand gaan hardlopen of een langere tijd gaan sporten dan kunnen we dit zeker gebruiken. Probeer het dus eens met energie repen en neem vooral ook wat te drinken mee.

Na het sporten

Vul ook na het sporten uw energie voorraad weer aan. Ook hier zou ik ongeveer 1 tot 2 uur tussen laten zitten. Zorg dat u weer voldoende voedingstoffen binnen krijgt om ook de verdere dag genoeg energie te hebben. Het is ook belangrijk om dan voldoende te drinken om zo uw vocht aan te vullen. Dit zal u ook helpen bij het afvoeren van afvalstoffen uit uw spieren waardoor u minder spierpijn zult hebben.

Ook in de sportschool, het domein van de proteïneshake, maakt vegan een opmars. Inmiddels biedt 85% van de webshops voor sportvoeding en -supplementen vegan eiwitten of zelfs een hele vegan-lijn aan. De grote toename in populariteit houdt verband met zowel maatschappelijke trends als met de voordelen van vegan producten op de eigen gezondheid.

Uit onderzoek van XXL Nutrition, dat tientallen webshops voor sportvoeding en -supplementen analyseerde, blijkt dat ongeveer 85% vegan eiwitten in het assortiment heeft. Nog eens 69% van de webshops die vegan eiwitten verkoopt (dus 59% van het totaal), biedt een breed assortiment aan vegan sportsupplementen, zoals repen en andere tussendoortjes.

Exponentiële groei

Niet alleen het assortiment, maar ook de verkoop van vegan sportsupplementen groeit exponentieel. “In 2021 hebben wij de verkoop van vegan producten met 225% zien stijgen, vergeleken met het jaar ervoor”, aldus Jordy Holthuijsen, marketing manager bij XXL Nutrition, een van de grootste Nederlandse webshops voor sportsupplementen. Holthuijsen verwacht bovendien dat de vegan categorie de komende jaren blijft groeien, zowel qua assortiment als omzet. “Niet geheel verrassend, aangezien de consument tegenwoordig bewuster met voeding bezig is en meer oog heeft voor het duurzame aspect hiervan.”

Populariteit in contrast met aantal veganisten

Hoewel slechts 1% van de Nederlandse bevolking veganist is, groeit de populariteit van vegan sportvoeding en supplementen enorm. Het brede en veelzijdige aanbod vegan producten kan mogelijk worden verklaard door de algemene trend om gezonder te eten, met een kleinere klimaatimpact. “Het gebruik van veganistische eiwitten garandeert het welzijn van dieren en is duurzamer dan van conventionele eiwitten.”, aldus Holthuijsen.

Een andere factor in de toenemende populariteit van vegan eiwitten zijn de voordelige producteigenschappen voor de eigen gezondheid. “Vegan eiwitten zijn, in tegenstelling tot traditionele eiwitten zoals wei en caseïne, namelijk wél geschikt voor mensen met allergieën en intoleranties en bevatten daarnaast minder vetten, meer vezels en geen geur-, kleur- en smaakstoffen”. Hierdoor maken Nederlanders steeds vaker een vegetarische, of veganistische, keuze.

Over XXL Nutrition

XXL Nutrition is een van de grootste webshops voor sportvoeding en -supplementen. Het in Deurne gevestigde bedrijf kende de laatste jaren een sterke groei. De producten zijn zowel in de eigen webshop, als in verschillende supermarkten en via flitsbezorger Gorillas verkrijgbaar.

Voor sommige mensen is het niet moeilijk om af te vallen, maar juist om aan te komen. Vooral het verkrijgen van meer spiermassa lijkt dan een haast onhaalbaar doel. In zulke gevallen is het belangrijk om goed op de voeding te letten en eventueel aan te vullen met supplementen. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van weight gainers, een shake bomvol calorieën. Je kunt dus met het innemen van weight gainers eenvoudig veel eiwitten en aminozuren, vitamines, mineralen en koolhydraten binnenkrijgen. Ze worden vaak gebruikt door sporters die met krachttraining of bodybuilding bezig zijn.

Hulp bij moeite met spiermassa opbouwen

Er zijn verschillende lichaamstypes, namelijk ectomorph, mesomorph en endomorph. Ecto’s hebben over het algemeen een snelle stofwisseling. Kun jij eten wat je wilt, maar kom je gewoonweg niet aan? Dan is er een grote kans dat je dit lichaamstype hebt. Zelfs met veel krachttraining kan het zomaar voorkomen dat je geen spiermassa opbouwt. In zulke gevallen kunnen weight gainers je wellicht helpen. Het kan namelijk lastig zijn om via voeding zo veel eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen dat het effect heeft op jouw lichaam. Met weight gainers wordt de opname van deze voedingsstoffen een stuk makkelijker en sneller.

De werking van weight gainers

De werking van weight gainers

Een weight gainer wordt wel een aankomshake genoemd worden. Een shake waar je dus van aankomt. Het zijn namelijk shakes die bomvol koolhydraten en eiwitten zitten. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen die ervoor kunnen zorgen dat je meer effect uit je trainingen haalt, waardoor spieropbouw mogelijk wordt. De voedingsstoffen werken op de volgende manieren:

Koolhydraten

Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose, wat daarna weer verandert in glycogeen. Glycogeen is de brandstof voor je spieren en organen. Hierdoor is het binnenkrijgen van koolhydraten een belangrijke bron van energie. Je hebt deze voedingsstoffen dan ook hard nodig wanneer je veel gaat trainen om meer spiermassa te verkrijgen.

Eiwitten

Om de opbouw van spiermassa zo effectief mogelijk te laten verlopen, heeft je lichaam veel eiwitten nodig. Eiwitten zijn namelijk de bouwstoffen voor verschillende weefsels, waaronder je spieren. Door de inname van eiwitten kun je dus beter spieren opbouwen, maar zorg je ook voor het behoud van spiermassa en een beter herstel na het trainen.

Waar moet je op letten?

Wanneer je van plan bent om weight gainers te gaan gebruiken, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te kiezen voor een goede shake. Deze moet natuurlijk voldoende koolhydraten en eiwitten bevatten. Over het algemeen zitten in deze shakes zo’n 350 tot 600 calorieën. Let echter wel op het totale aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt en ga op zoek naar de juiste hoeveelheid voor jouw lichaamsbouw. Wanneer je veel te veel calorieën binnen gaat krijgen, kan je vetpercentage namelijk snel gaan toenemen.

Nadelen weight gainers

Er kunnen ook wat nadelen zitten aan het gebruik van weight gainers. Ten eerste kun je er allergisch zijn, bijvoorbeeld voor een lactose intolerantie. Daardoor kun je last van je maag en darmen krijgen. Verder moet je er rekening mee houden dat je weight gainers met mate moet gebruiken omdat je er enorm snel van aan komt. Als je onvoldoende traint, kan het omgezet worden in vet. En als laatste kunnen ze je slaapritme verstoren. Weight gainers bevatten cafeïne, dus als je daar gevoelig voor bent, is het verstandig een andere variant zonder cafeïne te kiezen.

Sporten is gezond. Dit weten we allemaal. De een is hier alleen iets fanatieker in dan de ander. Zeker nu we allemaal te maken hebben met de geldende Corona maatregelen en de sportscholen grotendeels gesloten moeten blijven. Maar probeer er wel voor te zorgen dat u dagelijks aan beweging toekomt. Dit hoeft niet te betekenen dat je een marathon moet lopen, maar een half uurtje flink wandelen of even wat spieroefeningen doen zorgt al voor gezonde adrenaline.

Een goede mindset

Wat betekent het woord mindset eigenlijk? Het is de denkstijl van onszelf die bepaalt hoe u naar uzelf en naar uw kwaliteiten en uw vaardigheden kijkt. Wanneer deze mindset positief is dan zult u minder onzeker zijn over uzelf en over uw prestaties. Een positieve mindset kan er ook voor zorgen dat u zich makkelijker tot beweging of zelfs sport kunt zetten. U wilt het positieve zelfbeeld behouden en u wil dit bereiken door actief bezig te zijn.

Een negatieve mindset kan hetzelfde effect hebben. Wanneer u niet tevreden bent over uzelf dan kan dit een reden zijn om te gaan sporten om toch een paar kilootjes kwijt te raken en zo met een positievere blik in de spiegel kijkt. Ook kan dit een mentale boost geven.

Sport en Beweging

Zoals aangegeven is beweging en ook sport belangrijk om ons lichaam en ook onze geest in Shape te houden. Ondanks dat het bezoek aan een sportschool nu lastig is zijn er tal van manieren om ook nu sport te beoefenen. Zo kunt u een intensieve wandeling maken in het bos of wanneer u meer ervaren bent een rondje gaan hardlopen.

Ook thuis zijn er voldoende middelen om spieroefeningen te doen. Ook wanneer u geen gewichten of apparaten in huis heeft. Pak uit de koelkast bijvoorbeeld twee flessen frisdrank en gebruik deze om uw armen te trainen. Liever bezig met buikspieroefeningen. Zet uw voeten onder de kast, ga op de grond liggen en doe zijn 3 sessie van 10 sit-ups.

Gaat u wat intensieve sporten dan kunt u er voor kiezen om een Pre Workout supplement te nemen. Een Pre Workout is vaak een mix van verschillende koolhydraten in poedervorm. U mengt dit poeder met water, wat een zoet drinkbaar supplement creëert.

Door deze drank te nuttigen voor de workout, krijgt uw lichaam een spurt aan koolhydraten die direct in het lichaam kunnen worden opgenomen. Uw lichaam kan een grotere prestatie leveren en door de koolhydraten herstelt uw lichaam ook sneller.

Eiwitshake

Eiwitten

Een andere belangrijke stof tijdens uw workout is eiwit. Eiwitshakes zijn dan ook één van de bekendste supplementen voor een goede workout. Een Whey proteïn, of wei-eiwit in het Nederlands, is een van de twee soorten eiwit die er in de supplementen zitten. Ze zorgen voor spieropbouw en passen in een gevarieerd dieet. Zorg wel dat u ook andere stoffen als vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Noot: Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl. Buiten bereik van kinderen bewaren
.

Ben je veganist? Dan is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Eigenlijk is vitamine B12 het enige supplement dat veganisten nodig hebben. Echter, wanneer een dieet weinig variatie bevat, kan het zijn dat er een tekort is aan eiwitten. In dat geval zijn ook eiwitsupplementen noodzakelijk om gezond te blijven en spiermassa te behouden.

Handig om te weten over vegan proteïne poeders

Helaas bestaan er veel fabels over veganisten en eiwitten. Het klopt inderdaad dat veel veganistische eiwitten minder voedingsstoffen bevatten dan dierlijke eiwitten, omdat dierlijke eiwitten meer essentiële aminozuren bevatten. Maar ook niet iedere veganist heeft een eiwitsupplement nodig. Ben je sporter en veganist? Dan worden vegan protein poeders vaak aanbevolen. Wanneer je intensief traint, heb je namelijk meer eiwitten nodig. Daarnaast worden de eiwitsupplementen veelal gebruikt als aanvulling op vegan diëten die eentonig of onevenwichtig zijn. Meestal worden plantaardige eiwit supplementen gemaakt van eiwitten uit rijst, soja, of erwten. In eiwit uit erwten zitten veel vertakte aminozuren, dit is goed voor de ontwikkeling van de spiermassa.

De beste vegan proteïne poeders in Nederland

Maar wat zijn nou de beste vegan proteïne poeders op de Nederlandse markt? We hebben een selectie voor je gemaakt, zodat het wellicht makkelijker wordt om een keuze te maken.

Vegan erwten eiwitpoeder

Ben je sporter en vind je het ontwikkelen van spiermassa belangrijk? Dan is het plantaardige eiwitpoeder van Fit Green Protein iets voor jou. Deze is gemaakt van erwten eiwit en bevat veel aminozuren, zodat je op een verantwoorde manier kunt werken aan gezond lichaam.

Vegan eiwitpoeder voor vrouwen

De vegan proteine poeder van Women’s Best is de perfecte ondersteuning van zowel je dieet als je training. Dit eiwitpoeder zorgt ervoor dat je na een training goed kunt herstellen, helpt bij het ontwikkelen van spiermassa, en zorgt ervoor dat je dieet goed in balans blijft.

Vegan soja proteïne poeder

Soja heeft het hoogste eiwitgehalte van alle vegan eiwitpoeders die er bestaan. De soja proteïne poeder van Purasana Vegan bestaat dan ook voor 90% uit eiwitten. Dit eiwitpoeder bevat veel aminozuren, heeft een laag vetgehalte, en heeft veel L-Glutamine voor een goede spieropbouw

Nu iedereen al aan hun goede voornemens begonnen zijn zullen veel mensen ook fanatieker gaan sporten. Wat moeten we eigenlijk weten over het sporten in combinatie met eten. Moet dit er voor af erna of wat is nou eigenlijk het beste voor uw lichaam. 

Maag en darmklachten

Veel mensen hebben tijdens het sporten klachten in maag en darmen. Vaak verschilt dit per sport wat voor klachten u heeft. Zo zijn er klachten in de bovenste spijsverteringsorganen, dit is bijvoorbeeld, maagzuur, opgeblazen gevoel of pijn op de borst. Zo zullen wielrenners hier sneller last van hebben omdat hun bovenlichaam voorovergebogen is. Het kan ook zijn dat u meer last heeft van de onderste spijsverteringsorganen wat bijvoorbeeld weer meer voorkomt bij hardlopers omdat ze meer trillingen van hun benen ervaren. Deze klachten kunnen bestaan uit krampen en diarree. Uit onderzoek is gebleken dat vet, eiwitten en hoge fructoseconcentraties ( in bijvoorbeeld sportdrank) en verwerken van het eten vertraagd. Maar ook het te weinig drinken kan maag en darmklachten verergeren.

Sporten op een lege maag

Veel mensen denken dat wanneer ze sporten op een lege maag ze sneller af zullen vallen of meer vet verbranden. U loopt echter eerder het risico dat u eerder zal stoppen met sporten omdat uw spieren geen energie meer hebben. Het gebeurt wel eens dat mensen flauw vallen omdat ze te weinig energie hebben dit is natuurlijk het laatste wat we willen.

Eten en drinken voor het sporten

Op een volle maag sporten is ook niet goed en u zult dan ook meer maag en darm klachten ervaren. Het is wel goed om een maaltijd tot 2 of 3 uur ervoor te eten met natuurlijk ook voldoende water. Wilt u lekker vroeg in de ochtend sporten eet dan wel vooraf iets maar het liefst iets kleins zonder te veel vet, eiwit of vezels.

Tips voor een kleine maaltijd

  • Schaaltje yoghurt met fruit
  • Volkoren knäckebröd met 30+ kaas
  • Volkoren boterham met pindakaas (100% noten)
  • Snackgroente

Doordat er een versoepeling is gekomen in de corona maatregelen zijn veel mensen weer gaan sporten. Dit kunnen beginnende sporters zijn, maar ook ervaren sporters die al jarenlang een sport beoefenen. Als je sport, is het nog belangrijker dat je voedingspatroon zo optimaal mogelijk is. Tijdens en na het sporten verbruik je namelijk nog meer voedingsstoffen dan een ongetraind persoon. Daarnaast maak je tijdens het sporten schadelijke afvalstoffen aan. Er zijn tal van andere redenen waarom mensen sportsupplementen gebruiken voor het versterken van het immuunsysteem. Dit systeem raakt namelijk snel verzwakt bij sporters.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een afweersysteem dat bestaat uit verschillende organen, stoffen en specialistische immuuncellen die allemaal een eigen functie hebben. Dit systeem helpt je lichaam te beschermen tegen parasieten, virussen, bacteriën en andere pathogenen. Vooral in deze tijden is er een grotere vraag naar manieren om het immuunsysteem te versterken. Vrij logisch, omdat we onzeker zijn over wat er gaat gebeuren in de toekomst. Maar dat betekent niet dat we overhaast van alles moeten gebruiken of consumeren om ons afweersysteem te versterken.

Het immuunsysteem verbeter je niet alleen met supplementen

Het verbeteren van je immuunsysteem is een complexe bezigheid waarbij verschillende factoren te pas komen. Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld het hebben van een goede nachtrust, een goede hygiëne, hydratatie, voldoende beweging en stress verminderen en voorkomen. Wat ook belangrijk is, is het hebben van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Hiermee voorzie je jouw lichaam van nodige voedingsstoffen. Als toevoeging op het voedingspatroon worden sportsupplementen gebruikt. Sportsupplementen zijn niet alleen voor het opbouwen van spiermassa of voor meer energie. Ze kunnen ook het immuunsysteem versterken, en dit is voor sporters extra belangrijk. Na het sporten is je immuunsysteem namelijk extra verzwakt.

Sportsupplementen voor het immuunsysteem

Welke sportsupplementen je zou moeten nemen voor jouw immuunsysteem verschilt per persoon en per doelstelling. Vraag dus altijd even extra advies bij een expert op het gebied van supplementen. Er zijn echter enkele supplementen die altijd gebruikt kunnen worden als aanvulling op het voedingspatroon. Deze kunnen voor of na een training of wedstrijd gebruikt worden. Welke supplementen het nemen waard zijn? Elke vitamine of mineraal kan als sportsupplement gebruikt worden om het immuunsysteem te versterken. Daarnaast zijn er nog een aantal extracten, aminozuren en vetzuren die erg populair zijn als sportsupplement. De top drie bestaat uit een combinatie van deze supplementen.

Top drie supplementen voor het immuunsysteem

● Vitamine C
● Vitamine D
● Omega 3 vetzuren

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant dat je uit voeding kunt halen. Er zijn aanwijzingen dat vitamine C helpt bij het verminderen van de duratie en de ernst van een verkoudheid [1]. Daarnaast helpt dit antioxidant om een teveel aan vrije radicalen weg te vangen. Dit zijn schadelijke stoffen die kunnen zorgen voor oxidatieve stress, wat weer in verband wordt gebracht met verschillende welvaartsziektes. Als je veel te maken hebt met vrije radicalen, bijvoorbeeld door veel te zonnen, roken of sporten, dan is het aanbevolen om een beetje extra vitamine C toe te voegen aan je voedingspatroon. Vooral voor beginnende sporters is het belangrijk om vrije radicalen weg te vangen. Zij hebben nog niet de bescherming capaciteit om de verhoogde oxidatieve stress op te vangen.

Vitamine D

Vitamine D is een vitamine die je lichaam zelf aanmaakt met behulp van de zon (en in mindere mate voeding). Tijdens de zomermaanden komt ons huid in aanraking met de sterke UV-B stralen van de zon, waarna de aanmaak van vitamine D begint.

Maar wat maakt Vitamine D zo belangrijk voor het immuunsysteem? Uit enkele onderzoeken blijkt dat vitamine D verschillende aangeboren en adaptieve immuunsysteem processen regelt [2]. De belangrijkste manier waarop vitamine D dit doet, is door peptides aan te maken die tegen microben en virussen werken. Deze worden ook wel lichamelijke antibiotica genoemd, welke aangemaakt worden binnen het lichaam. Ook zijn er verbanden ontdekt tussen een tekort aan vitamine D en een verslechterde immuunsysteem. Geniet dus van het zonlicht in de zomermaanden en supplementeer daarnaast bij in de andere seizoenen.

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn een verzamelnaam voor verschillende groepen vetzuren die je o.a. kunt vinden in vis. Eerst werd gedacht dat omega 3 vetzuren het immuunsysteem zouden versterken doordat het een ontstekingsremmend effect had. Echter, blijkt ook dat de vetzuren EPA en DHA je immuunsysteem op een andere manier versterken. Zo zou het een de activiteit van witte bloedcellen genaamd B-cellen versterken, welke op hun beurt bacteriën en virussen bestrijden [3]. Ook blijkt er een verband te zijn tussen omega 3 consumptie en andere positieve effecten voor je immuniteit [4].

Gebruik van andere supplementen

Naast de bovenstaande sportsupplementen zijn er ook nog een waslijst aan andere supplementen die gebruikt kunnen worden voor het immuunsysteem. Probiotica voor je darmgezondheid en microbioom. Kanttekening: onderzoek eerst welke bacteriestammen je nodig hebt, voordat je begint met suppletie van dit product. Het microbioom moet altijd in balans blijven. Verder kun je nog gebruik maken van enkele antioxidanten en micro-mineralen die gunstig zijn voor het immuunsysteem. Voorbeelden hiervan zijn astaxanthine, zink en selenium.

Bronvermelding

[1] Vitamin C for preventing and treating the common cold, R M Douglas, 2004
[2] Vitamin D and the Immune System, Cynthia Aranow, 2013
[3] Long chain omega-3 fatty acid immunomodulation and the potential for adverse health outcomes, Jenifer I. Fenton, 2013
[4] Journal of Leukocyte Biology, JLB editorial board, 2020

Wanneer we gaan sporten hebben we soms extra energie nodig om de training perfect te laten verlopen. Het kan ook zijn dat u meer spieropbouw zou willen en voeding kan hier ook een handje bij helpen. Door op uw eten te letten voor dat u  gaat sporten kan dit uw work-out dus beter maken.

Eet niet vlak voor het sporten

U kunt beter niet te veel eten voordat u gaat sporten. Om het eten te kunnen verteren moet er constant bloed naar de maag en darmen worden gepompt. Wanneer u gaat sporten heeft de rest van het lichaam ook bloed toevoer nodig waardoor dit in de knel kan komen. De maag en darmen zullen minder bloed krijgen waardoor u last van uw maag kunt krijgen. U kunt beter een kleine portie of een lichte maaltijd eten voor het sporten.

Wat kunt u eten voor het sproten?

Het is uiteraard belangrijk om er wat tijd tussen te laten maar er zijn een aantal dingen dat goed is om te eten voor het sporten

  • Havermout
    Havermout geeft geleidelijk zijn energie af en kan zo ervoor zorgen dat u tijdens de workout voldoende energie behoudt.
  • Banaan of appel
    Heeft u even een energie boost nodig dan kan dit fruit helpen. Ze geven snel energie af en u verbrandt dit tijdens het sporten vrij snel.
  • Griekse Yoghurt
    In Yoghurt zit veel proteïne wat er voor zorgt dat spieren sneller herstellen. Dit wordt dan ook vooral gegeten bij krachttrainingen zodat de spieren snel weer sterk zijn.
  • Cafeïne
    Een kopje koffie of groende thee geeft u een enorme boost. Dit zullen uw sportprestaties verbeteren en zo kunt u meer uit uw training halen.
  • Gekookt eitje
    Ei zit vol met eiwitten, vitamines en mineralen. Dit wordt gebruikt op spieropbouw te stimuleren dus wanneer u met gewichten bezig bent is dit een goede optie om te eten voor het sporten.

Wat kun je beter niet eten?

Als u lekker wilt gaan sporten is het goed om ook een aantal dingen te mijden. ZO kunt u beter pitten en gekruid eten vermijden. Dit geldt ook voor romige sauzen an koolzuurhoudende dranken. Dit kan namelijk zorgen voor maagzuur tijdens het sporten en daar zitten we allemaal niet op te wachten.

Door voeding kunt u uw sportsessie dus flink verbeteren.

Als je fanatiek bent in je sport, hoeft niemand je te vertellen hoe belangrijk goede voeding is. Jij wilt optimaal presteren en alles uit jezelf halen wat in je zit. Een gezonde afwisseling tussen rust en activiteit, voldoende slaap en een regelmatig leefpatroon helpen je hierbij. Een uitgebalanceerd dieet zorgt ervoor dat je lichaam die voedingsstoffen ontvangt waar het ook echt behoefte aan heeft. Er zijn echter situaties waarbij je ondersteuning kunt gebruiken van supplementen als aanvulling op je dagelijkse voeding. Een goed supplement geeft je lichaam net dat beetje extra waardoor je in staat bent tot echte topprestaties. Als je hard traint maar je het gevoel hebt dat je niet zwaarder wordt, is een weight gainer misschien iets voor jou. Dit zijn calorierijke shakes die sporters helpt om in gewicht aan te komen. Mammoth Mass is zo’n weight gainer die helpt om de gewenste sportprestatie neer te zetten.

Wat zit er in Mammoth Mass?

Je lichaam heeft proteïnen of eiwitten nodig voor spieropbouw en diverse essentiële lichaamsfuncties. Niet alle eiwitten uit je dagelijkse voeding hebben de ideale samenstelling. Mammoth Mass bevat een uitgebalanceerde concentratie eiwitten, optimaal samengesteld voor spieren die langere tijd in topconditie moeten zijn. Mammoth Mass bevat per dosering ongeveer 30 gram hoogwaardige eiwitten, die bovendien snel door je lichaam worden opgenomen. Naast proteïnen bevat Mammoth Mass ook snel opneembare koolhydraten en hoogwaardige vetten. Beide stoffen zijn essentieel om zowel snelle en krachtige prestaties te leveren, maar zijn ook nodig als je duursporten bedrijft.

Hoe gebruik je Mammoth Mass?

Gebruik Mammoth Mass als hoogwaardige aanvulling op je dagelijkse gezonde voeding. Het wordt geleverd als een poeder in diverse aangename smaken, waarmee je een shake kunt maken. Je kunt het drinken voordat je gaat sporten, maar ook na afloop van een intensieve trainingssessie. Drink je het vooraf, dan ben je ervan verzekerd dat je lichaam alles heeft om op een nog hoger niveau te presteren. Drink je het ook achteraf, dan levert Mammoth Mass je de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor herstel en verdere spieropbouw.

Gebruik tijdens revalidatie

Een ongeluk zit in een klein hoekje en elke fanatieke sporter maakt wel eens een periode mee waarin hij geblesseerd raakt. Als je snel en gezond wilt herstellen van blessureleed, kan Mammoth Mass ervoor zorgen dat je herstelproces voorspoediger en verantwoord gaat. Kookhydraten en vetten zorgen voor een goede en snel beschikbare energievoorraad. De proteïnen helpen je bij het herstel van je spiermassa en spiervolume.

Verantwoord gebruiken in je trainingsprogramma

Mammoth Mass is een zogenaamde weight gainer van zeer hoge kwaliteit. Niet voor niets is het door een deskundige jury al drie jaar op rij uitgeroepen tot de beste weight gainer op de Canadese markt. Als je het op een verantwoorde manier wilt gebruiken in je trainingsprogramma, is het goed om in kaart te brengen waar je lichaam behoefte aan heeft en je dosering daarop af te stemmen. Tijdens je trainingsprogramma kan deze behoefte veranderen. Door je gebruik hiermee in overeenstemming te brengen, maak je op de beste manier gebruik van je supplement.

Pin It