Rubriek

Sportvoeding

Rubriek

Doordat er een versoepeling is gekomen in de corona maatregelen zijn veel mensen weer gaan sporten. Dit kunnen beginnende sporters zijn, maar ook ervaren sporters die al jarenlang een sport beoefenen. Als je sport, is het nog belangrijker dat je voedingspatroon zo optimaal mogelijk is. Tijdens en na het sporten verbruik je namelijk nog meer voedingsstoffen dan een ongetraind persoon. Daarnaast maak je tijdens het sporten schadelijke afvalstoffen aan. Er zijn tal van andere redenen waarom mensen sportsupplementen gebruiken voor het versterken van het immuunsysteem. Dit systeem raakt namelijk snel verzwakt bij sporters.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een afweersysteem dat bestaat uit verschillende organen, stoffen en specialistische immuuncellen die allemaal een eigen functie hebben. Dit systeem helpt je lichaam te beschermen tegen parasieten, virussen, bacteriën en andere pathogenen. Vooral in deze tijden is er een grotere vraag naar manieren om het immuunsysteem te versterken. Vrij logisch, omdat we onzeker zijn over wat er gaat gebeuren in de toekomst. Maar dat betekent niet dat we overhaast van alles moeten gebruiken of consumeren om ons afweersysteem te versterken.

Het immuunsysteem verbeter je niet alleen met supplementen

Het verbeteren van je immuunsysteem is een complexe bezigheid waarbij verschillende factoren te pas komen. Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld het hebben van een goede nachtrust, een goede hygiëne, hydratatie, voldoende beweging en stress verminderen en voorkomen. Wat ook belangrijk is, is het hebben van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Hiermee voorzie je jouw lichaam van nodige voedingsstoffen. Als toevoeging op het voedingspatroon worden sportsupplementen gebruikt. Sportsupplementen zijn niet alleen voor het opbouwen van spiermassa of voor meer energie. Ze kunnen ook het immuunsysteem versterken, en dit is voor sporters extra belangrijk. Na het sporten is je immuunsysteem namelijk extra verzwakt.

Sportsupplementen voor het immuunsysteem

Welke sportsupplementen je zou moeten nemen voor jouw immuunsysteem verschilt per persoon en per doelstelling. Vraag dus altijd even extra advies bij een expert op het gebied van supplementen. Er zijn echter enkele supplementen die altijd gebruikt kunnen worden als aanvulling op het voedingspatroon. Deze kunnen voor of na een training of wedstrijd gebruikt worden. Welke supplementen het nemen waard zijn? Elke vitamine of mineraal kan als sportsupplement gebruikt worden om het immuunsysteem te versterken. Daarnaast zijn er nog een aantal extracten, aminozuren en vetzuren die erg populair zijn als sportsupplement. De top drie bestaat uit een combinatie van deze supplementen.

Top drie supplementen voor het immuunsysteem

● Vitamine C
● Vitamine D
● Omega 3 vetzuren

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant dat je uit voeding kunt halen. Er zijn aanwijzingen dat vitamine C helpt bij het verminderen van de duratie en de ernst van een verkoudheid [1]. Daarnaast helpt dit antioxidant om een teveel aan vrije radicalen weg te vangen. Dit zijn schadelijke stoffen die kunnen zorgen voor oxidatieve stress, wat weer in verband wordt gebracht met verschillende welvaartsziektes. Als je veel te maken hebt met vrije radicalen, bijvoorbeeld door veel te zonnen, roken of sporten, dan is het aanbevolen om een beetje extra vitamine C toe te voegen aan je voedingspatroon. Vooral voor beginnende sporters is het belangrijk om vrije radicalen weg te vangen. Zij hebben nog niet de bescherming capaciteit om de verhoogde oxidatieve stress op te vangen.

Vitamine D

Vitamine D is een vitamine die je lichaam zelf aanmaakt met behulp van de zon (en in mindere mate voeding). Tijdens de zomermaanden komt ons huid in aanraking met de sterke UV-B stralen van de zon, waarna de aanmaak van vitamine D begint.

Maar wat maakt Vitamine D zo belangrijk voor het immuunsysteem? Uit enkele onderzoeken blijkt dat vitamine D verschillende aangeboren en adaptieve immuunsysteem processen regelt [2]. De belangrijkste manier waarop vitamine D dit doet, is door peptides aan te maken die tegen microben en virussen werken. Deze worden ook wel lichamelijke antibiotica genoemd, welke aangemaakt worden binnen het lichaam. Ook zijn er verbanden ontdekt tussen een tekort aan vitamine D en een verslechterde immuunsysteem. Geniet dus van het zonlicht in de zomermaanden en supplementeer daarnaast bij in de andere seizoenen.

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn een verzamelnaam voor verschillende groepen vetzuren die je o.a. kunt vinden in vis. Eerst werd gedacht dat omega 3 vetzuren het immuunsysteem zouden versterken doordat het een ontstekingsremmend effect had. Echter, blijkt ook dat de vetzuren EPA en DHA je immuunsysteem op een andere manier versterken. Zo zou het een de activiteit van witte bloedcellen genaamd B-cellen versterken, welke op hun beurt bacteriën en virussen bestrijden [3]. Ook blijkt er een verband te zijn tussen omega 3 consumptie en andere positieve effecten voor je immuniteit [4].

Gebruik van andere supplementen

Naast de bovenstaande sportsupplementen zijn er ook nog een waslijst aan andere supplementen die gebruikt kunnen worden voor het immuunsysteem. Probiotica voor je darmgezondheid en microbioom. Kanttekening: onderzoek eerst welke bacteriestammen je nodig hebt, voordat je begint met suppletie van dit product. Het microbioom moet altijd in balans blijven. Verder kun je nog gebruik maken van enkele antioxidanten en micro-mineralen die gunstig zijn voor het immuunsysteem. Voorbeelden hiervan zijn astaxanthine, zink en selenium.

Bronvermelding

[1] Vitamin C for preventing and treating the common cold, R M Douglas, 2004
[2] Vitamin D and the Immune System, Cynthia Aranow, 2013
[3] Long chain omega-3 fatty acid immunomodulation and the potential for adverse health outcomes, Jenifer I. Fenton, 2013
[4] Journal of Leukocyte Biology, JLB editorial board, 2020

Wanneer we gaan sporten hebben we soms extra energie nodig om de training perfect te laten verlopen. Het kan ook zijn dat u meer spieropbouw zou willen en voeding kan hier ook een handje bij helpen. Door op uw eten te letten voor dat u  gaat sporten kan dit uw work-out dus beter maken.

Eet niet vlak voor het sporten

U kunt beter niet te veel eten voordat u gaat sporten. Om het eten te kunnen verteren moet er constant bloed naar de maag en darmen worden gepompt. Wanneer u gaat sporten heeft de rest van het lichaam ook bloed toevoer nodig waardoor dit in de knel kan komen. De maag en darmen zullen minder bloed krijgen waardoor u last van uw maag kunt krijgen. U kunt beter een kleine portie of een lichte maaltijd eten voor het sporten.

Wat kunt u eten voor het sproten?

Het is uiteraard belangrijk om er wat tijd tussen te laten maar er zijn een aantal dingen dat goed is om te eten voor het sporten

 • Havermout
  Havermout geeft geleidelijk zijn energie af en kan zo ervoor zorgen dat u tijdens de workout voldoende energie behoudt.
 • Banaan of appel
  Heeft u even een energie boost nodig dan kan dit fruit helpen. Ze geven snel energie af en u verbrandt dit tijdens het sporten vrij snel.
 • Griekse Yoghurt
  In Yoghurt zit veel proteïne wat er voor zorgt dat spieren sneller herstellen. Dit wordt dan ook vooral gegeten bij krachttrainingen zodat de spieren snel weer sterk zijn.
 • Cafeïne
  Een kopje koffie of groende thee geeft u een enorme boost. Dit zullen uw sportprestaties verbeteren en zo kunt u meer uit uw training halen.
 • Gekookt eitje
  Ei zit vol met eiwitten, vitamines en mineralen. Dit wordt gebruikt op spieropbouw te stimuleren dus wanneer u met gewichten bezig bent is dit een goede optie om te eten voor het sporten.

Wat kun je beter niet eten?

Als u lekker wilt gaan sporten is het goed om ook een aantal dingen te mijden. ZO kunt u beter pitten en gekruid eten vermijden. Dit geldt ook voor romige sauzen an koolzuurhoudende dranken. Dit kan namelijk zorgen voor maagzuur tijdens het sporten en daar zitten we allemaal niet op te wachten.

Door voeding kunt u uw sportsessie dus flink verbeteren.

Als je fanatiek bent in je sport, hoeft niemand je te vertellen hoe belangrijk goede voeding is. Jij wilt optimaal presteren en alles uit jezelf halen wat in je zit. Een gezonde afwisseling tussen rust en activiteit, voldoende slaap en een regelmatig leefpatroon helpen je hierbij. Een uitgebalanceerd dieet zorgt ervoor dat je lichaam die voedingsstoffen ontvangt waar het ook echt behoefte aan heeft. Er zijn echter situaties waarbij je ondersteuning kunt gebruiken van supplementen als aanvulling op je dagelijkse voeding. Een goed supplement geeft je lichaam net dat beetje extra waardoor je in staat bent tot echte topprestaties. Als je hard traint maar je het gevoel hebt dat je niet zwaarder wordt, is een weight gainer misschien iets voor jou. Dit zijn calorierijke shakes die sporters helpt om in gewicht aan te komen. Mammoth Mass is zo’n weight gainer die helpt om de gewenste sportprestatie neer te zetten.

Wat zit er in Mammoth Mass?

Je lichaam heeft proteïnen of eiwitten nodig voor spieropbouw en diverse essentiële lichaamsfuncties. Niet alle eiwitten uit je dagelijkse voeding hebben de ideale samenstelling. Mammoth Mass bevat een uitgebalanceerde concentratie eiwitten, optimaal samengesteld voor spieren die langere tijd in topconditie moeten zijn. Mammoth Mass bevat per dosering ongeveer 30 gram hoogwaardige eiwitten, die bovendien snel door je lichaam worden opgenomen. Naast proteïnen bevat Mammoth Mass ook snel opneembare koolhydraten en hoogwaardige vetten. Beide stoffen zijn essentieel om zowel snelle en krachtige prestaties te leveren, maar zijn ook nodig als je duursporten bedrijft.

Hoe gebruik je Mammoth Mass?

Gebruik Mammoth Mass als hoogwaardige aanvulling op je dagelijkse gezonde voeding. Het wordt geleverd als een poeder in diverse aangename smaken, waarmee je een shake kunt maken. Je kunt het drinken voordat je gaat sporten, maar ook na afloop van een intensieve trainingssessie. Drink je het vooraf, dan ben je ervan verzekerd dat je lichaam alles heeft om op een nog hoger niveau te presteren. Drink je het ook achteraf, dan levert Mammoth Mass je de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor herstel en verdere spieropbouw.

Gebruik tijdens revalidatie

Een ongeluk zit in een klein hoekje en elke fanatieke sporter maakt wel eens een periode mee waarin hij geblesseerd raakt. Als je snel en gezond wilt herstellen van blessureleed, kan Mammoth Mass ervoor zorgen dat je herstelproces voorspoediger en verantwoord gaat. Kookhydraten en vetten zorgen voor een goede en snel beschikbare energievoorraad. De proteïnen helpen je bij het herstel van je spiermassa en spiervolume.

Verantwoord gebruiken in je trainingsprogramma

Mammoth Mass is een zogenaamde weight gainer van zeer hoge kwaliteit. Niet voor niets is het door een deskundige jury al drie jaar op rij uitgeroepen tot de beste weight gainer op de Canadese markt. Als je het op een verantwoorde manier wilt gebruiken in je trainingsprogramma, is het goed om in kaart te brengen waar je lichaam behoefte aan heeft en je dosering daarop af te stemmen. Tijdens je trainingsprogramma kan deze behoefte veranderen. Door je gebruik hiermee in overeenstemming te brengen, maak je op de beste manier gebruik van je supplement.

Als je een actief leven hebt en je sport veel, dan ken je waarschijnlijk het belang van goede voeding. Alles wat we nodig hebben, kunnen we in principe uit goede en gevarieerde voeding halen. Er zijn echter een aantal situaties waarbij we de ondersteuning van voedingssupplementen nodig kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een revalidatieproces na een ongeluk. Of een herstelperiode na een sportblessure. Ook als je bezig bent met een intensief opbouwschema om nóg beter te kunnen presteren, kan het verstandig en effectief zijn om je dagelijkse voeding te ondersteunen met voedingssupplementen van de hoogste kwaliteit.

Wat is de functie van creatine? 

Creatine is een lichaamseigen stof met een belangrijke rol in de energiehuishouding van je cellen. Je lichaam maakt het zelf aan en haalt het uit voedsel. Van nature komt deze stof uitsluitend voor in dierlijk voedsel, met name vlees. De naam creatine is afkomstig uit het Grieks en verwijst naar het Griekse woord voor vlees, ‘kreas’. Sporters kunnen de positieve effecten van creatine goed gebruiken. Zeker als je een sport beoefent waarbij korte krachtexplosies belangrijk zijn, heeft je lichaam extra behoefte aan creatine.

Ik ben vegetariër of veganist

Omdat creatine alleen voorkomt in dierlijk voedsel, moeten vegetarische of veganistische sporters extra opletten. Ook al maakt je lichaam deze stof zelf aan, tijdens trainingsprogramma’s, sportieve prestaties en wedstrijden kan dit onvoldoende zijn. Dan is het zeker verstandig om je voedsel met een creatinesupplement aan te vullen.

Hoeveel creatine heb ik nodig?

Je lichaam is in staat tot het leveren van topprestaties bij een dagelijkse inname van 3 gram creatine. Met onze creatine supplementen is deze hoeveelheid zonder moeite te bereiken. Door zijn rol in de energiehuishouding zal je merken dat je beter presteert, krachtige explosies langer volhoudt en ook sneller herstelt van de normale vermoeidheidsverschijnselen die optreden na een sportieve inspanning op hoog niveau. Er zijn ook mensen die merken dat het een positieve invloed heeft op hun mentale alertheid. Echter, er bestaat een gevaar op overdosering. Langdurige overdosering kan klachten aan je lever en nieren veroorzaken. Dit is een supplement waarbij het zeer belangrijk is om je echt goed te houden aan de dagelijkse hoeveelheid. Omdat extra dosering ervoor kan zorgen dat je eigen lichaam minder creatinemoleculen aanmaakt, is het zaak om een periode van extra inname af te wisselen met periodes waarbij je geen supplementen inneemt.

De kwaliteit van Body Supplies

Ben je geïnteresseerd geraakt in supplementen met creatine?  Body Supplies levert uitsluitend creatinesupplementen van de allerhoogste zuiverheid en kwaliteit. Onze specialisten zijn je ook graag van dienst bij eventuele vragen over dit en andere van onze supplementen.

Als je wekelijks veel sport dan weet je dat je goed op je voeding moet letten. Wie sportief echt wil presteren, kent het belang van een uitgebalanceerd dieet, voldoende rust en een regelmatige manier van leven. Het maakt niet uit of je al sportend in een opbouwfase zit, bezig bent met een revalidatieproces of op de top van je kunnen zit en nog net even de lat hoger wilt leggen. Je voedingspatroon is in alle gevallen cruciaal. Hoe actiever je bent, hoe belangrijker de correcte samenstelling van je voeding. Onder normale omstandigheden kunnen we alle belangrijke bouwstoffen en vitaminen uit ons voedsel halen, mits we gevarieerd eten. Onder speciale omstandigheden is het verstandig om met voedingssupplementen onze lichamen extra te ondersteunen. Een belangrijk supplement hiervoor is BCAA.

Wat is BCAA?

De afkorting BCAA is Engels en staat voor Branched Chain Amino Acids. Amino Acids, oftewel aminozuren, zijn de bouwstenen van proteïnen of eiwitten. Gevarieerd voedsel bevat in principe alle aminozuren die we nodig hebben. Een groot deel van de aminozuren kunnen we bovendien zelf maken uit andere aminozuren of andere bouwstoffen. Er zijn echter ook een aantal aminozuren die we niet zelf kunnen aanmaken. Deze aminozuren moeten in ons voedsel zitten, willen we geen tekorten oplopen en gebreken ervaren. Cruciale aminozuren zijn bijvoorbeeld valine, leucine en isoleucine. Deze essentiële aminozuren behoren tot de groep BCAA.

BCAA van Body Supplies

Deze drie essentiële aminozuren vormen ongeveer 70% van je totale spiereiwit. Het is daarom niet alleen van belang dat je voldoende BCAA tot je neemt, maar ook in de juiste verhouding. Body Supplies heeft een aantal supplementen met BCAA op voorraad die de correcte verhouding bevatten en je de garantie geven dat je altijd voldoende essentiële bouwstoffen tot je neemt. Je zult merken dat je na een inspanning sneller herstelt, dat je spiermassa sneller toeneemt en dat je je daarnaast ook gezonder voelt. Met BCAA presteert je lichaam gewoon beter en kun je sneller je sportieve doelen behalen. Body Supplies levert BCAA in vloeibare vorm of als poeder, waarmee je een overheerlijke eiwitshake kunt maken. Bij het ontwikkelen van onze preparaten is er veel aandacht besteed aan een gemakkelijke verwerking en een uitstekende smaak, zodat je de BCAA supplementen prettig inneemt. Neem een kijkje op onze website en zoek naar een passend preparaat.

Biotine is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. Het draagt niet voor niets de naam ‘bios’, hetgeen ‘leven’ betekent. Het activeert namelijk de natuurlijke energie in het lichaam. Daarnaast is het goed voor je stofwisseling, huid, haren en nagels. Dit is slechts een greep uit de vele voordelen van biotine. Ervaar zelf de kracht van biotine door een aantal supplementen aan te schaffen. Het is een aanwinst voor iedereen die graag sport en gezond wil leven!

Biotine in etenswaren

Een andere naam voor biotine is ‘Vitamine B8’. Het onder het vitamine B-complex en is terug te vinden in diverse etenswaren. Onder andere eieren, pinda’s, noten, bloemkool, zalm, bananen en wortelen bevatten biotine. Ook via melk en lever kom je aan deze noodzakelijke vitamine. Een tekort aan vitamine B8 kan zorgen voor allerlei lichamelijke problemen, zoals bloedarmoede en huidafwijkingen. Ook loop je een verhoogde kans op depressies.

Waarom extra biotine perfect is voor de wintermaanden?

Door te koken en het bewaren van etenswaren wordt het biotine gehalte in voedsel verminderd. Zodoende kan het handig zijn om deze vitamine zelf nog aan te schaffen. Je kunt gelukkig nooit een te veel aan vitamine B8 krijgen, want dat plas je gewoon weer uit. Met name in de wintermaanden is het een goed idee om extra biotine binnen te krijgen. In deze periode krijgen onze haren namelijk veel te verduren. Veel mensen krijgen te maken met meer haarverlies dan gewoonlijk. Door het innemen van vitamine B8 verminder je het verlies van je mooie haarlokken. Ook personen die hun haar veel borstelen en verven ontdekken steeds vaker de kracht van biotine. Ze ervaren veel minder haarproblemen en gebruiken de vitamine dan ook graag!

Betere stofwisseling en sterkere nagels

Biotine heeft niet alleen een positief effect op het haar. Het draagt ook bij aan een goede stofwisseling in je lichaam, waar je meteen de voordelen van ervaart. De vitamine zorgt namelijk voor een minder kwetsbare huid en voorkomt slappe nagels. Daardoor heb je minder vaak last van een rode en geïrriteerde huid. Dit komt onder andere door het feit dat biotine een aantal hydraterende eigenschappen bevat. Vrij snel na het innemen van deze vitamine merk je dat je huid er stralend uit gaat zien! Heb je daarnaast last van broze nagels die snel kapotgaan? Ook dan komt biotine goed van pas. Met voldoende vitamine B8 in je lichaam heb je nauwelijks last meer van dit probleem, wel zo fijn!

Het gebruik van Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Zonder eiwitten is het leven voor ons onmogelijk. Een volwassen mens heeft dagelijks ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Ons voedsel is over het algemeen eiwitrijk genoeg om deze dagelijkse hoeveelheid met gemak te halen. Toch kan het voorkomen dat je een grotere eiwitbehoefte hebt. Dit geldt met name voor zwangere vrouwen, kinderen, die nog in de groei zijn, en mensen die intensief aan sport doen. In die gevallen kan je lichaam extra ondersteuning gebruiken.

Balans is ook van belang

Niet elk aminozuur is hetzelfde. De meeste kunnen we zelf maken uit de bestanddelen van eiwitrijk voedsel. Maar er zijn er een aantal die voor ons lichaam essentieel zijn, omdat we geen mogelijkheid hebben ze zelf te maken. Deze essentiële bouwstoffen moeten dus onderdeel van onze voeding zijn. Een aminozuurgebrek bij de essentiële zuren kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Niet elke eiwitrijke voedingsbron heeft de juiste concentratie en balans aan essentiële aminozuren. Zeker mensen met een vegetarische of veganistische levenswijze moeten erg op hun voedsel letten, willen ze de juiste hoeveelheden van alle essentiële bouwstoffen binnenkrijgen.

Extra aminozuurbehoefte bij intensieve sport

Krachtsporters en duursporters hebben een natuurlijke en hogere behoefte aan eiwitrijk voedsel. Ook sporters die in een revalidatietraject zitten, kunnen extra eiwitten in hun voedsel gebruiken. Door hun voeding aan te vullen met eiwitpreparaten of aminozuurpreparaten, kunnen ze zekerheid verkrijgen. Aminozuurpreparaten mag je zien als een vaak noodzakelijke aanvulling van je dagelijkse voeding. De aanvulling heeft grote voordelen. Niet alleen krijg je alle essentiële bouwstoffen in voldoende mate binnen. Je zult ook merken dat revalidatie veel sneller verloopt en dat de hersteltijd na een intensieve sportieve prestatie stukken korter wordt. Je natuurlijke herstelvermogen werkt niet zomaar. Het kan pas optimaal presteren als het de juiste bouwstoffen tot zijn beschikking heeft.

Aanvullende voeding

Afhankelijk van je aminozuurbehoefte kun je deze ook aanvullen met supplementen in pilvorm, vloeibare vorm of poedervorm. Supplementen in poedervorm zijn gemakkelijk te doseren en toe te voegen aan een gezonde milkshake. Met natuurlijke smaakstoffen smaken ze bovendien uitstekend. Bepaal samen met je sportarts wat voor jou het best mogelijke supplement is.

Sporten is gezond. Dat is een ding dat zeker is. Maar zorg dat je naast het sporten ook voldoende rust inbouwt en je niet te extreem van start gaat!

Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de inspanning. Dit kun je enerzijds doen  door bijvoorbeeld na het sporten even goed te rekken en te strekken, maar ook even lekker relaxen in een warm bad kan je spieren goed doen. Geef je spieren rust en warmte.

Anderzijds kan ook voeding een belangrijke rol spelen in het herstel van je lichaam en spieren na een intensieve training. De laatste jaren winnen eiwitrepen aan populariteit. Heel begrijpelijk, want ze bevatten niet alleen flink veel eiwitten, ze zijn ook nog eens heel handig om mee te nemen. Een Mars of Snickers bevat veel suiker, nauwelijks vezels en nauwelijks eiwit. Een eiwitreep is dus een perfect alternatief. Niet alleen erg lekker, maar ook nog eens boordevol proteïne en andere voedingsstoffen.

Is de reden van sporten dat je graan een beetje wilt afvallen. Ook dit kun je weer ondersteunen met de juiste voeding.  Wil jij gezond afvallen en toch kunnen genieten van een heerlijk tussendoortje met chocolade? Terwijl je lichaam profiteert van een flinke portie eiwitten, vezels en voedingsstoffen uit amandelen en cacao? Dan moet je de natuurlijke eiwitrepen van Shakeplus echt eens proberen.

Shakeplus eiwitrepen zijn vrij van toegevoegde suikers en bevatten geen kunstmatige toevoegingen. En dat proef je! Eén reep geeft evenveel eiwit als twee hele eieren. En evenveel vezels als 3 sneetjes volkorenbrood. Suikerarm en slechts 160kcal. Dus wél de voedingsstoffen, niet de overtollige calorieën.

Belangrijk is dat je alles met mate doet. Dus bouw het sporten rustig op, ga niet gelijk aan een crash dieet en geef je lichaam voldoende tijd en rust om aan je nieuwe levensstijl te wennen.

Wanneer u veel sport is het belangrijk dat u voldoende proteïne (eiwitten) binnen krijgt. Dit is de reden dat veel mensen die veel sporten en dan met name die krachttraining doen aan de proteïne shakes zitten.

Vaak wordt er gedacht dat alleen bodybuilders of gewoon jongens die veel naar de sportschool gaan zo breed zijn, omdat ze aan de proteïne shakes zitten. Dit is een misverstand. Deze shakes zorgen alleen maar voor het herstellen van uw spieren en het ondersteunen van de spieropbouw. Zo kunnen uw spieren sneller weer trainen en wordt de kans op blessures verminderd.

Wat doet proteïne voor uw spieren?
Tegenwoordig worden shakes ook door mensen gebruikt om af te vallen. Eiwitten kunnen heel goed helpen bij het het afvallen. Als u gewoon door minder eten gaat afvallen verliest u vaak ook gezonde spieren. Het doel van afvallen is vet verliezen en geen spieren. Wanneer u alleen spieren verliest blijft er nog vet over en ziet u er minder strak uit. Hoe meer spieren u heeft hoe hoger uw vetverbranding is. Spieren verbranden zelfs calorieën wanneer u alleen maar op de bank zit.

Eiwitten
Eiwitten (proteïnen) zijn de bouwstenen van onze spieren. Als u af gaat vallen en geen extra eiwitten neemt dan kiest uw lichaam om als eerste spiermassa als brandstof en laat het u vet dus gewoon met rust. Wanneer u voldoende eiwitten neemt beschermen ze uw spieren tegen afbraak en wordt uw vet als brandstof gebruikt in plaatst van uw spieren.

Eiwitten uit gewoon eten
U kunt natuurlijk proberen uw eiwitten te halen uit voedsel zoals: biefstuk, kipfilet, visfilet, tonijn, rosbief ect. Dit zijn allerlei goede eiwit bronnen, maar doe hoeveelheid die u echt nodig heeft is heel moeilijk uit uw eten te halen. Dan heb ik het niet eens over de hoeveelheid maar over de prijs. Wanneer u meer sport heeft u ook meer eiwitten nodig.

Hoeveel moet u binnen krijgen?
De standaard rekensom die gebruikt wordt om in ieder geval de minimumhoeveelheid proteïne voor een persoon te berekenen is door het lichaamsgewicht in kilo’s te vermenigvuldigen met 0,8. De uitkomst is de hoeveelheid grammen een persoon per dag minimaal binnen zou moeten krijgen. Wanneer u sport is dit dus wel iets meer.

Wanneer u een half uurtje naar de sportschool gaat heeft u geen sportdrankje nodig. Water drinken is dan voldoende. Maar wanneer u een fanatieke sport(st)er bent kunnen sportdrankjes wel nut hebben!

Voor mensen die langer dan een half uur sporten is water nog steeds goed, alleen verdunt het bloed wanneer u teveel water inneemt. Ook verhoogt het de urineproductie. Een sportdrank is daarom geschikter voor intensieve sporten, zoals bijvoorbeeld een (halve) marathon.

Sportdrankjes bevatten meer zout en minder suiker dan frisdrank. Omdat ze minder geconcentreerd zijn worden ze makkelijker door de darmwand opgenomen in het bloed. Het suiker- en zoutgehalte van het bloed wordt wordt sneller aangevuld en de vochtopname verloopt sneller. In tegenstelling tot frisdranken krijg je bij sportdrankjes niet dat opgeblazen gevoel.

Suiker is de grootste energieleverancier van de spieren. Wanneer u zich langer dan één uur inspant, zorgt dat voor een suikertekort. Sportdranken helpen niet alleen tegen uitdrogen, ze vullen ook de suikervoorraad in de spieren weer aan.  Tijdens het sporten verliest u gemiddeld een liter vocht en een hoop zouten. Het is dus noodzakelijk dat u tijdens het sporten drinkt!  Bij inspanningen van een half uur (of korter) is het risico op uitdroging erg klein, u kunt dan gerust na afloop drinken. Een tekort aan vocht zorgt dat de spieren slechter functioneren. U heet kans op krampen en gaat er minder door presteren.

Pin It