Rubriek

Yoga

Rubriek

Yoga klinkt vooral als een hippe sport voor jonge mensen. Jonge mensen op de fiets door de stad met een matje onder de arm ziet er heerlijk sportief uit. Toch is Yoga niet alleen voor jonge mensen of hele fitte mensen. Juist de combinatie oefeningen tussen lichaam en geest maken deze sport ook heel geschikt voor oudere mensen. Misschien heeft u de trend gemist en toch interesse in deze sport? Ik geef u een aantal redenen waarom starten met Yoga op latere leeftijd.

Voordeel van Yoga voor ouderen

Een belangrijk voordeel van regelmatige Yoga oefeningen is dat uw ademhaling beter wordt. Oudere mensen hebben vaak een korte ademhaling. Door de ademoefeningen, die veel aan bod komen leert u dieper in te ademen en uw longcapaciteit te vergroten. Door de longcapaciteit te vergroten komt er meer zuurstof in uw bloed waar u zich gedurende de dag fitter voelt.

Uw spieren worden sterker

Naast het letten op uw ademhaling gaat u ook verschillende houdingen oefenen. Oefening baart kunst. Hoe vaker u een houding herhaald hoe gemakkelijker de houding de volgende keer wordt. Bij Yoga gebruikt u alleen uw eigen lichaamsgewicht. Uw spieren zullen steeds iets sterker worden waardoor uw lichaam ook steeds sterker gaat wordt.

Ontspanning voor lichaam en geest

Heeft u het gevoel dat u altijd druk bent? Met een uurtje Yoga bent u niet alleen lichamelijk lekker bezig maar kunt u ook even helemaal ontspannen. Even uw gedachten ordenen en focussen op uw ademhaling en lichaam. U zult merken dat u rustiger wordt waardoor u veel meer ontspant.

Yoga ook sociaal uitje

Naast dat u lekker bezig bent om uw lichaam fit te houden is Yoga ook een sociaal uitje. Leer nieuwe mensen kennen in uw klasje. Vaak praat u na een uurtje sporten nog even na met wat mensen onder het genot van kopje koffie of thee. De stap naar een nieuwe sport kan lastig zijn maar wanneer u eenmaal gewend bent zult u zien dat u uitkijkt naar het volgende uurtje met het klasje.

Bent u ook een yoga liefhebber? Dan is het nu ook weer tijd om lekker naar buiten te gaan en daar uw yogasessie te doen. Het buiten beoefenen van yoga heeft ook voordelen. Wij hebben de voordelen voor u op een rijtje gezet.  

1. Natuurlijke geluiden zijn rustgevend

Wanneer u naar buiten gaat voor de yoga dan is het aan te raden dit op een rustige en natuurlijke plek te doen. Bijvoorbeeld op een open plek in het bos. Het uitzicht kan natuurlijk al rustgevend werken, maar ook de natuurlijke geluiden van vogels, geruis van wind door de bomen en stromend water hebben een rustgevende werking op het brein. Naast het geluid kan ook de geur van de natuurlijk stress verminderd werken.

2. Lagere hartslag in de buitenlucht

We ventileren natuurlijk thuis ook veel. ’s morgens en ’s avonds even de ramen openzetten, maar het effect van buitenlucht is binnen toch lastig na te bootsen. De buitenlucht en een natuurlijke omgeving zorgt voor minder spierspanning, lagere hartslag en een lagere bloeddruk. Dit effect is vaak al binnen een paar minuten merkbaar. Combineer dit met de juiste ademhaling en je haalt veel energie uit de oefening en de natuur.

3. Zon zorgt voor vitamine D

Vitamine D draagt bij aan een goede gezondheid. De zon is hier een belangrijke bron van. Dus wanneer u tot u zelf komt tijdens de Yoga kan de zon er tegelijkertijd voor zorgen dat er meer vitamine D wordt aangemaakt. Deze vitamine zorgt voor hogere weerstand en sterkere botten. We kunnen dus wel zeggen dat vitamine D onmisbaar is. Het kan botontkalking en osteoporose voorkomen of verminderen. Een kwaal die veel voorkomt bij vrouwen boven de 50 jaar.

4. Het weer is goed voor het immuunsysteem

Het is natuurlijk niet altijd zonnig en lekker weer, maar dit hoeft geen reden te zijn om niet naar buiten te gaan voor de Yoga. Ook andere weertypes kunnen bijdragen aan een beter immuunsysteem. Zo kan een beetje kouder weer of lichte regen er voor zorgen dat je lichaam went aan temperatuurverschillen en zich hier beter op leert aanpassen. Wanneer je immuunsysteem hoger is de kans op het oplopen van een griep ook weer kleiner.

5. Leer de natuur kennen

Het is goed om naast de yoga ook te genieten van de natuur. Wanneer u ’s morgens vroeg naar het bos gaat dan is de kans groot dat u naast een prachtige ochtendzon ook kennis maakt met de diverse diersoorten die leven in het bos. Neem plaats tussen de eekhoorns en herten en maak uw yogasessie nog bijzonderder.

Yoga is een sport die u zowel in de sportschool als thuis kunt beoefenen. Wat als een unieke sport begon is inmiddels niet meer weg te denken in het aanbod van diverse sportcentra. Toch is yoga door de jaren heen wel wat veranderd zo staan niet alleen de traditionele yoga lessen op het programma maar zijn er inmiddels ook andere varianten op de markt. Welke verschillende vormen van Yoga zijn er.

Welke verschillende vormen van Yoga zijn er?

Door de jaren heen zijn er heel veel verschillende yoga varianten ontwikkeld. Ik zet de belangrijkste en bekendste vormen voor u op een rijtje

Hatha
Dit is de meest klassieke yoga vorm die eigenlijk vanaf het begin wordt aangeboden. De nadruk van Hatha ligt op het versterken en soepel maken van uw lichaam. Leer uw lichaam en ademhaling beheersen.

Bikram
Bikram yoga wordt gegeven in een hele warme ruimte waardoor u flink aan het zweten komt. Door de warmte en het zweten raakt uw lichaam veel afvalstoffen kwijt. Vergeet geen flesje water mee te nemen naar een lesje Bikram. Een bekende afgeleide vorm van Bikram yoga is Hot yoga.

Yin
Yin is een hele passieve vorm van Yoga. Alle houdingen doet u op de grond en de poses houdt u voor een lange tijd vast, meestal 5 minuten. Ontspan uw spieren en wordt flexibeler.

Power
Power richt zich op een strak lijf, een goede conditie en meer spiermassa. Een lesje power yoga is uitdagend en pittig.

Welke vorm past het beste bij u?

Dat yoga in zo veel verschillende vormen wordt aangeboden is heel fijn. Misschien wilt u de ene week graag wat meer rust tijdens Yin en de andere week een pittig lesje power. Bedenkt goed wat uw doel is van een les yoga of wat u graag na een half jaar wilt bereiken met uw liggen. De verschillende vormen van yoga kunnen gelukken goed combineert worden waardoor u het voor u zelf ook uitdagend en interessant houdt.

Yoga is een goede sport ook ook thuis te beoefenen. Yoga is al lang niet meer alleen voor de hippe jongeren maar is ook zeer geschikt voor wat oudere mensen. Door regelmatig aan yoga te doen zal het u helpen te ontspannen, houdt het uw lichaam flexibel en maakt het u bewuster van uw ademhaling. Even ontstressen of juist energiek aan de dag beginnen, met deze yoga oefeningen kunt u ook thuis aan de slag.

Opwaartse groet

Een heerlijke oefening om mee te beginnen. Wanneer net net bed komt of begint aan uw yoga momentje is dit een fijne oefeningen om te starten. Ga rechtop staan met de benen iets gespreid. Breng uw handen boven uw hoofd tegen elkaar en strek uw leggen helemaal uit. Let op dat u niet te ver doorbuigt, uw spieren zijn nog koud. Herhaal deze oefening een aantal keren om uw spieren warm te maken.

De holle en bolle rug

Houdt u rugspieren soepel met deze yoga oefening. De kat/koe houding start u door op handen en voeten te gaan zitten. Buig eerst zo ver mogelijk (zolang het prettig voelt) u rug bol en vervolgens hol. Heerhaal de oefeningen een aantal keren voor het gewenste effect en denk aan uw ademhaling.

De zithouding

Ga in een kleermakerszit op uw yoga mat zitten. U kunt bij deze oefening ook gebruik maken van een stoel. Leg uw hand op uw buik onder uw navel. Adem rustig en diep in en vervolgens rustig en lang uit. Schakel uw gedachten uit en focus volledig op uw ademhaling. Het is geen moeilijke oefening maar wel zeer effectief om helemaal te ontspannen en uw gedachten rustig te maken.

Op je tenen lopen

Bij deze oefening kunt u het beste even naast uw matje gaan staan. Ga op uw tenen staan en loop op de plaats. Een goede oefeningen om uw voeten te trainen maar ook uw evenwicht. Mocht u moeite hebben met de balans dan kun u ook een stoel gebruiken en de leuning vast houden voor extra balans.

Yoga helpt te ontspannen

Probeer dagelijks een kwartiertje tot een half uur wat yoga oefeningen te doen. Yoga geeft rust en flexibiliteit en u kunt het gemakkelijk in uw woonkamer of slaapkamer uitvoeren. Het is wel handig om een yoga matje te hebben om zere knieën te voorkomen

Veel mensen beginnen met yoga om hun lichaam weer soepel te krijgen en om weer helemaal fit te worden. Daarnaast heeft yoga nog een andere werking namelijke dat u helemaal zen wordt. Kom meer te weten over yoga als therapie.

Wat zijn de lichamelijke voordelen van Yoga?

Bij yoga worden op een zachtaardige manier de spieren gerekt. U leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. Dit helpt bij het bevochtigen van de gewrichten, spieren, pezen en andere delen van het lichaam. Het helpt ook om uw zenuwstelsel te versterken, de circulatie te verbeteren, spanning los te laten en de flexibiliteit te verhogen. U zult zicht hierdoor ook beter kunnen concentreren en uw ademhaling is onbelemmerd.

Yoga als therapie

Soms kan yoga erg confronterend zijn omdat u uw zelf beter leert kennen. U zult merken dat u bepaalde patronen moet doorbreken en dat lukt dan ook met yoga. U werkt aan het omkeren van onderliggende patronen en uw wordt zich hier ook bewust van. U zult merken dat het lichaam zich daarna pas kan ontspannen en de juiste bewegingen weer toe kan laten. Yoga zorgt ook voor minder stress en heeft een positief effect op uw humeur. Door met yoga te beginnen kunt u een aantal problemen aanpakken zoals slapeloosheid, burn-out, depressie of angst- en paniekaanvallen. Het zal u helpen om anders tegen het dagelijkse leven aan te kijken. Waar u zich normaal druk maakt en energie verspilt leert u hoe u uw energie kunt bewaren. U zult weer in balans komen en bent minder snel boos of verdrietig.

Hoe kunt u beginnen met yoga

Het is natuurlijk mogelijk om mee te doen met yogalessen. U zult hierin begeleiding krijgen en u leert de juiste houding aan te nemen. Vaak wordt u ook wat meer uitgedaagd dan wanneer u dit alleen zou doen. Het is ook mogelijk om dit met een vriend of vriendin te gaan doen u kunt elkaar ondersteunen en verder helpen waar nodig. Het belangrijkst is eigenlijk dat u een yogamat heeft daarop kunt u alle oefeningen uitvoeren zonder last van ellebogen of knieën te krijgen.

Kom geestelijk en lichamelijk weer in balans door de yoga oefeningen.

Yoga is een sport voor iedereen ongeacht leeftijd, geslacht of conditie. Er zijn vele redenen om yoga te beoefenen. Sommigen kiezen voor yoga omdat ze een gezonder leven willen leiden, andere hopen ontspanning en innerlijke rust te vinden terwijl een ander deel alleen slank en fit wil worden en/of wilt blijven.

Je traint je lenigheid en versterkt je spieren
De yoga houdingen zijn gericht op het soepel laten bewegen van de wervelkolom, het vergroten van de beweeglijkheid van het bekken. Na verloop van tijd zullen je spieren, pezen en banden langer en elastischer worden waardoor je beter in je vel zit. Door alle verschillende houdingen wordt elk spier in het lichaam gebruikt, hierdoor neemt je fysieke kracht letterlijk van top tot teen toe!

Je traint je ademhaling en het verminderd stress
De ademhaling is mogelijk de bekendste van allen. Als je aan yoga begint word je bewust gemaakt van verschillende facetten van je lichaam. De belangrijkste en een soort basis is de ademhaling. Bij veel mensen zit het in hun hoofd dat de ademhaling automatisch naar je bovenlichaam gaat. Daarbij gaat de borstkas omhoog. Maar de buikademhaling levert behalve meer zuurstof ook meer contact met het lichaam op. Hoe actiever je wordt met yoga des te meer de buikademhaling geautomatiseerd wordt.

Door bij elke houding diep vanuit je buik adem te halen, neem je meer zuurstof op, hierdoor ontspant je lichaam. Door de bewegingen maakt je lichaam een geluk hormoon (endorfine) aan waardoor je stress level daalt.

Steeds meer mensen ondervinden de positieve uitwerking van yoga. Het is goed voor je lenigheid, je spieren, het verbeteren van je ademhaling en het verminderd stress. Dus waar wacht je nog op?

Yoga, er zijn zo veel verschillende vormen! Die ga ik hier dus ook niet allemaal beschrijven. Wat hieronder wel beschreven gaat worden? De yogatrends van tegenwoordig.

Acro Yoga
Dit is een nogal sociale vorm van yoga. Dit is namelijk duo-yoga. Het is een combinatie van yoga, turnen en acrobatiek. Er zitten nogal wat oefeningen tussen waar u lef voor nodig heeft. Bent u er klaar voor?

Baby Yoga
Dit wordt steeds populairder, de mama & baby yoga! Het heeft zo veel voordelen. Zelf heeft u de beweging die u nodig heeft, daarnaast bent u bezig met uw kind. Dit zorgt voor een hechtere band én het scheelt weer oppaskosten.

Zwangerschaps Yoga
Voor u aan de baby yoga kunt, is er eerst de zwangerschaps yoga. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat yoga erg goed kan zijn tijdens de zwangerschap. Het is een fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling.

Aerial Yoga
Ook wel, yoga met een hangmat. Of nouja, een soort hangmat dan. Deze hangt ongeveer een halve meter boven de grond. Met deze yoga maakt u gebruik van de zwaartekracht en van uw eigen gewicht. Dit is best een uitdagende, maar ook een ontspannende work-out.

Mannen yoga
Ja! Leuk hé? Dit wordt ook steeds populairder. Nog even en dan kunt u gezellig met de man naar yoga!

Kinderyoga lijkt te helpen bij kinderen die last hebben van zogenaamde functionele buikpijn. Sommige kinderen hebben zoveel last van buikpijn, dat ze niet naar school kunnen, terwijl er geen lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Kinderarts Judith Deckers-Kocken deed samen met yogalerares Helen Purperhart een veelbelovende proef met yoga. In april start in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een wetenschappelijk onderzoek bij kinderen met functionele buikpijn om wetenschappelijk bewijs te verzamelen voor de yoga-aanpak. Huisartsen is verzocht kinderen tussen de 8 en 18 jaar die langer dan twee maanden buikpijnklachten hebben zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak, naar het buikpijnspreekuur door te verwijzen.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaan twee studies van start: een onderzoek naar het effect van yoga bij kinderen met functionele buikpijn en een studie naar het effect van probiotica bij bacteriële overgroei, de SIBO-studie. Wanneer een kinderarts of een huisarts een patiënt heeft met chronische buikpijn, is het belangrijk dat de meest voorkomende ziektebeelden worden uitgesloten. Dat betekent dat aanvullend onderzoek wordt verricht naar aandoeningen als glutenallergie en parasitaire darminfecties.  Bij kinderen die worden aangemeld voor het buikpijnspreekuur, wordt een ademtest afgenomen om te kijken of er bacteriële overgroei aanwezig is. Als dat het geval is, wordt uitleg gegeven over de SIBO-studie; als dat niet het geval is, worden ouders en patiënt geïnformeerd over de Yoga-studie.

Buikenyoga is een vorm van kinderyoga, die speciaal ontwikkeld is voor kinderen met functionele buikpijn. Voor buikenyoga zijn een aantal fysieke houdingen uit de Hatha yoga geselecteerd. Buikenyoga leert kinderen met functionele buikpijn de kunst van het ontspannen en loslaten. Kinderen ontdekken wat het effect is van het naar voren en naar achteren buigen in hun lijf. De adem is een belangrijk onderdeel binnen de buikenyoga, omdat spanning, stress en de adem nauw samen hangen. Bij buikpijn houdt een kind vaak onbewust spanning vast door te verkrampen. Dit gaat gecombineerd met het inhouden van de adem. Het inhouden van de adem kan extra spanning geven en de buikpijn erger maken. Bij buikenyoga leert het kind hoe het met behulp van de uitademing spanning los kan laten in een houding. Helen Purperhart geeft sinds 1998 yoga aan kinderen en is gespecialiseerd in buikenyoga.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Veel mensen beoefenen het of zouden het willen doen, maar wat is nou eigenlijk yoga?

Yoga wordt omschreven als een zoektocht naar bewustzijn, kracht en geluk. Voor een persoon die yoga beoefent zijn ontspanning, bewustwording en innerlijke rust de sleutelwoorden. Er zijn over de hele wereld veel verschillende vormen van yoga.

Het is geen religie zoals veel mensen denken, maar het gaat verder dan dat. Yoga maakt je bewust van je ervaringen die weer leiden naar innerlijke waarheid.

Yoga kun je beoefenen als “sport” waarbij je je lichaam in conditie houdt. Maar sommige soorten yoga zijn weer spiritueel en geestelijk.

Benieuwd geworden naar yoga? En zou u het weleens willen ondervinden? Boek dan een yoga arrangement, alleen of samen met een vriendin!

Pin It