Rubriek

Hardlopen

Rubriek

Hardlopen is een sport die eigenlijk altijd en overal kan worden gedaan. Of u nu elke week zelf een rondje gaat rennen of aansluit bij een loopgroepje hardlopen is een populaire sport. Loopt u naast de trainingsloopjes ook wel eens een wedstrijdje? Wist u dat uw snelheid naarmate u ouder wordt achteruit gaat? Hoe ouder we worden hoe langzamer we gaan lopen, waarom is dit? Lees meer in deze blog.

Uw uithoudingsvermogen en spiermassa wordt minder

Wanneer u ouder wordt daalt uw maximale hartslag. Wanneer uw hartslag lager is wordt de zuurstofopname minder en zal uw uithoudingsvermogen dalen. Het is natuurlijk niet zo dat van de een op de andere dag uw conditie achteruit gaat. Wanneer u blijft trainen en blessurevrij blijft kunt u heel lang uw conditie op het gewenste pijl houden. Vanaf uw 30ste zal uw snelheid en kracht geleidelijk aan afnemen. Uw explosiviteit wordt langzaam minder en uw spiermassa neemt af. Oudere hardlopers kiezen dan ook vaker voor een marathon in plaats van een sprint omdat duurlopen beter vol te houden zijn.

Hoeveel langzamer wordt uw met hardlopen?

Zoals eerder aangegeven zal vanaf uw 30ste uw snelheid en kracht afnemen. Door te blijven trainen zult u in het begin geen verschil merken. U wordt niet meer sneller maar ook niet langzamer. Vanaf uw 40ste zal u ieder jaar gemiddeld 1 procent trager worden en vanaf uw 70ste zal dit ongeveer 2x zo snel gaan. Wanneer u door een blessure niet kunt trainen zal het op latere leeftijd moeilijker worden om het oude niveau weer te halen.
Wees lief voor uw lichaam
Wanneer uw spiermassa afneemt waardoor u ook minder energie verbruikt. Uw eetpatroon kunt u aanpassen om zo uw stofwisseling te stimuleren en uw vetverbranding aan te zetten. Zorg voor stevige botten en sterke spieren. Eiwitten en vitamines kunnen helpen uw lichaam in top conditie te houden. Uw lichaam zal na een stevige training er langer over doen om te herstellen. Door goed met uw lichaam om te gaan zult u langer op het gewenste niveau kunnen blijven hardlopen.

Geniet van het hardlopen

Wanneer de prestaties achteruit gaan kunt u nog steeds genieten van een rondje hardlopen. Bewegen is gezond, niet alleen voor uw lichaam maar ook voor uw mentale gezondheid. Spreek af met uw hardloop maatje, schroef indien nodig het tempo terug en geniet van het sporten.

Hardlopen. Heel veel mensen doen het. De redenen hiervoor zijn simpel: het is goed voor je conditie, je bent lekker buiten én je hoeft er niet voor naar een sportschool. Je loopt hard wanneer jij dat wil, waar jij dat wil. De een rent al een rondje in de vroege ochtend, de ander loopt de avondzon tegemoet. Maar hardlopen is wel iets wat je moet leren en opbouwen.

Maak een hardloopplan

Er zijn verschillende apps waarmee je kan hardlopen, want je moet hardlopen opbouwen. Je kan niet zomaar de deur uit rennen. In het begin loop je bijvoorbeeld één minuut hard en dan zal je vijf minuten wandelen. Dit bouw je langzaam op, zodat je iedere keer een stukje langer hardloopt. Je kan via een dergelijke app je hardloopschema opbouwen, maar dit kun je ook doen met een hardloopcoach. Dit laatste is overigens aan te raden, want naast het opbouwen van het hardlopen, kan een coach je meteen leren hoe je moet hardlopen.

Hardlooptechniek

Het ziet er soms heel simpel uit; want hardlopen is toch niets minder dan wandelen, maar dan snel? Ja, misschien wel, maar als je verkeerd hardloopt, dan kun je jezelf langdurig blesseren. Zo moet je je voeten goed neerzetten en niet te hard neer komen op de grond, want anders krijg je verschillende klappen in je enkel-, knie- en heupgewrichten waar je dus last van kan krijgen. Begin je met hardlopen? Doe dit dan onder begeleiding. Hierdoor leer je hardlopen opbouwen en veel blessureleed voorkomen. Bovendien is het hartstikke gezellig en helpt het om je doelen te behalen.

Hardlopen begint bij goede schoenen

Iedere sneaker is anders. Er zijn sneakers die je draagt als casual schoen, sneakers voor tennis, basketbal en om hard te lopen. Naargelang het soort sport worden sportschoenen dusdanig gefabriceerd dat ze je makkelijker laten draaien (bij tennis bijvoorbeeld), springen (basketbal) of lopen. Goede hardloopschoenen zijn een must als je gaat hardlopen. Een hardloopschoen vangt dankzij het voetbed namelijk schokken op die anders in je enkel, knie of heup terecht komen. Daarnaast helpt de ergonomische vorm bij het afrollen van de voet. Iets wat heel belangrijk is als je gaat hardlopen. Ook helpt de zool je bij iedere afzet vooruit, zodat je sneller en soepeler hardloopt. Hardloopschoenen zijn daarnaast zo licht mogelijk van gewicht, zodat je het lopen langer volhoudt.

Kleding is ook belangrijk

Tijdens het hardlopen is het aan te raden om speciale hardloopkleding te dragen. Een (lange) sportbroek of hardlooplegging en een shirt dat niet te veel om je heen wappert zorgen voor voldoende bewegingsvrijheid en vangen je transpiratievocht goed op. Op koude dagen draag je een jack of armstukken en lange sokken om je benen warm te houden. Voor hardlopers zijn er zelfs handschoenen, speciale petten die goed blijven zitten en armbanden voor je mobiele telefoon te koop. Zo wordt hardlopen een stuk beter en kun je op warme zomerse dagen en op koele winteravonden gewoon lekker trainen.

Doelen behalen

Als je de juiste hardlooptechniek hebt aangeleerd en je bent het hardlopen aan het opbouwen, dan zal je merken dat je bepaalde doelen zou willen halen. Door heel Nederland heen wordt het hele jaar door van alles aan hardloopactiviteiten georganiseerd. Zo zijn er marathons om aan mee te doen, maar ook veel evenementen met kortere afstanden, zoals een tien kilometer. Als je net begint met hardlopen, dan is een marathon nog veel te ver. Maar die eerste tien kilometer is zeker haalbaar. Stel jezelf doelen om naar toe te werken. Hoe snel wil je bijvoorbeeld vijf kilometer lopen? En kan je dat een paar weken later al sneller? Daag jezelf uit om mooie toertochten te kunnen rennen, over het strand of door het bos, en werk zo naar die doelen toe. Ook deze kun je samen met een coach en een goed hardloopplan bereiken. Dan loop je niet alleen maar hard als training, maar ook om persoonlijke doelen te behalen. Daar wordt het hardlopen alleen maar leuker van.

Routes in NederlandWanneer je iedere dag hetzelfde rondje rent, dan kan dat gaan vervelen en je zin in het hardlopen doen verminderen. Verras jezelf daarom geregeld met een nieuwe route door de buurt. En in het land. Natuurmonumenten en de ANWB bieden bijvoorbeeld bijzondere hardlooproutes door de Nederlandse natuur. Misschien kun je er wel eerst heen fietsen of ga je met de auto om vervolgens na je warming up de Kaapse bossen en Trailrun Zuid-Kennemerland te ontdekken. Hiermee maak je hardlopen iedere keer uitdagend en leuk.

Ben jij net begonnen met hardlopen of wil jij gaan beginnen met hardlopen? Dan zijn er een aantal dingen die jij moet weten. Hardlopen is een van de blessuregevoeligste sporten, waardoor het belangrijk is om op deze punten te letten.

Tip 1: Koop goede schoenen

Voor hardlopen kan je natuurlijk een hartstikke leuke en hippe outfit aanschaffen. Echter het belangrijkste blijven de hardloopschoenen. Je ziet sommige mensen wel eens op Vans of Allstars hardlopen. Dit moet je echt niet doen. Deze schoenen zijn niet gemaakt om op hard te lopen. Tijdens het hardlopen komt er een grote belasting op jouw voet als jij land op de grond. Sommige mensen beweren dat je geen speciale hardloopschoenen hoeft, omdat we vroeger ook op blote voeten renden. Dit deden we vroeger inderdaad, maar in alle jaren ertussen zijn wij niet meer gewend om dit te doen. Goede hardloopschoenen moeten demping geven, blaren en blessures voorkomen en comfortabel zijn. Daarnaast moeten ze passen bij jouw pronatie en lichaamsgewicht. Pronatie is de kantelbeweging die jouw voet maakt voordat je land. Mensen die zwaarder zijn hebben andere hardloopschoenen nodig, omdat er nog meer belasting op hun voet komt door het hardlopen. Voor een goed advies kan je het beste naar een speciale sportschoenenwinkel gaan.

Tip 2: Bouw jouw training op

Bouw jouw training op

Net als bij het leren lopen moet je hardlopen ook opbouwen. Als jij te snel van stapel loopt is de kans op blessures erg groot. Je kunt het beste beginnen met interval training. Hierbij wissel je eerst wandelen met joggen af. Na een tijdje wissel je joggen met rennen af. De duur van het rennen kan je dan steeds verlengen. Met een hardloophorloge kan jij goed je progressie bijhouden. Zo kan je onder andere zien welke hartslag jij hebt tijdens het rennen. Als jouw hartslag lager wordt dan voorheen bij dezelfde intensiteit betekent dit dat jouw conditie verbeterd. Het beste hardloophorloge is Garmin Forerunner 945 sporthorloge. Dit horloge heeft een hartslagmeter en helpt je met het maken van trainingsschema’s.

Tip 3: Houd je aan je grenzen

Ook niet onbelangrijk is dat jij je aan je grenzen houdt. Bouw het rustig op en ga eerst een paar keer per week hardlopen en niet meteen elke dag. Wees ook niet te moeilijk en bij slecht weer kies je voor een loopband.

Niet te vergeten is een goede playlist ook belangrijk voor het hardlopen!

Bent u al een tijdje lekker aan het hardlopen maar blijft het aantal kilometers altijd op het zelfde steken? Tijd om uw trainingen uit te breiden en toe te trainen naar een langere afstand. Het weer is eindelijk weer lekker in Nederland dus een goed moment om uw trainingsrondje uit te breiden. Tips voor het trainen van een lange afstand hardlopen.

Plan en varieer uw route

Misschien heeft u wel een favoriet hardloop rondje die u een aantal keren in de week loopt. Doordat het rondje voor u zo bekend is weet u precies hoe ver het nog is. Zeker als u uw kilometers wil uitbreiden is het een aanrader om een nieuwe route uit te zoeken. Via een route planner kunt u een route plannen vanaf uw huis of vanaf een ander punt. Even met de fiets naar het andere startpunt fietsen en u heeft uw warming-up al gehad. Loop verschillende rondjes om het leuk te houden. Ontdek nieuwe paadjes en door dat u bezig bent met het lopen van een nieuwe route heeft u helemaal geen tijd om aan de kilometers te denken.

Een lange afstand hardlopen met leuk gezelschap

Een rondje van 10 kilometer alleen lopen kan saai zijn. Door te lopen in een groep of met een ander sportmaatje maakt u het lopen eens stuk leuker. Door met uw sportmaatje lekker te praten ligt de focus niet meer op de afstand maar juist op het sociale praatje en ongemerkt loopt u de kilometers weg. Denkt u ik kan niet praten tijdens het hardlopen? Dat is gelijk de volgende tip.

Pas uw tempo aan

Een duurloop hoeft geen persoonlijk record te zijn. Door te focussen op lekker lopen, praten en laag te blijven in uw hartslag bent u er toe in staat verder te lopen dan u altijd al deed. Duurlopen hoeven niet snel dus pas uw tempo aan en geniet van de omgeving in plaats van de tijd op de klok.

Loopt u altijd een rondje van 5 kilometer? Ga dan niet proberen de volgende keer 8 kilometer te lopen. Uw lichaam moet wennen aan een langere tijd van inspanning. Verhoog uw rondje met maximaal 10 procent per week om blessures te voorkomen.

Hardlopen is een sport die bijna altijd en overal gedaan kan worden. Tijdens corona zijn steeds meer mensen gaan hardlopen en geven ze aan dat ze dit ook willen blijven doen. Misschien bent u net begonnen of loopt u al een tijdje maar ontbreekt het nog aan goede schoenen. Net als wandelschoenen bij het wandelen is het bij hardlopen ook heel belangrijk dat u over het juiste paar schoenen beschikt.

Voorkom blessures tijdens het hardlopen

Uw knieën, enkels en voeten hebben het zwaar te verduren tijdens een rondje hardlopen. Met uw voeten vangt u bij elke stap uw totale lichaamsgewicht op. Door de juiste hardloopschoenen te dragen kan de impact van de klap verkleind worden en kan de schoen uw voeten, enkels en knieën een goede ondersteuning bieden. Bij beginnen hardlopers liggen blessures sneller op de loer dan bij ervaren lopers. U bent enthousiast en loopt misschien wel te snel of te veel achter elkaar waardoor uw lichaam begint te protesteren. Goede schoenen kunnen niet alle blessures voorkomen maar door een goede demping in uw schoen te hebben kunt u de kans op blessures wel verminderen.

Waar moet je op letten bij het kopen van hardloopschoenen

Hardloopschoenen zijn in heel veel winkels of online te koop. U kunt schoenen kopen bij een budgetwinkel of een hardloopspeciaalzaak, maar waar moet u eigenlijk op letten bij het kopen van goede schoenen? Maak voor u zelf eerst een overzichtje waarvoor u de schoenen nodig heeft. Hoeveel kilometer gaat u lopen in de week? Loopt u vooral op asfalt wegen of op veel op bospaden? Ook uw gewicht en het afwikkelen van uw voet speelt een belangrijke rol in het aanschaffen van de juiste schoen. Ik raad u aan om voor goede schoenen naar een speciaalzaak te gaan. Laat uw voeten opmeten en probeer verschillende merken en pasvormen. In veel speciaalzaken maken ze een analyse aan de hand van een kort filmpje. U past schoenen rent een klein stukje waardoor de specialisten kunnen zien hoe u reageert op een bepaalde schoen. Blijken de schoenen bij thuiskomst toch niet naar wenst te zijn dan kunt u in veel gevallen weer terug naar de winkel om ze te ruilen.

Goede hardloopschoenen zijn niet goedkoop. Zeker wanneer hardlopen uw nieuwe hobby is geworden en u hier lang meer door wenst te gaan zijn hardloopschoenen een goede investering. Veel loop plezier gewenst!

Hardlopen is één van de meest populaire sporten in Nederland. Logisch, want hardlopen is gezond en lekker laagdrempelig. Je doet je sportkleding aan, stapt de deur uit en je bent klaar om te gaan. Om het meeste profijt te trekken van het hardlopen, delen wij graag wat tips om je te helpen het gezond te houden.

Als er ’te’ voor staat, is het niet goed

Te weinig bewegen is niet bevorderlijk voor je gezondheid, maar teveel ook zeker niet. Hardlopen verlaagt het risico op depressies, overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Als je wekelijks meer dan 2,4 uur per week hardloopt, gaan de gezondheidsvoordelen echter achteruit. Je zorgt namelijk voor een te hoge lichamelijke stressbelasting. Als je echt enthousiast bent over hardlopen, kan het dus zijn dat je jezelf enigszins moet indammen. Anders is de kans groot dat je al snel blessures oploopt aan je kuiten, knieën en/of enkels. Doe je hardlopen alleen omdat het ‘moet’? Dan kunnen we je gerust stellen. Twee a drie keer hardlopen in de week is voldoende!

Bouw het langzaam op

Zoals met alle sporten moet je de intensiteit langzaam opbouwen. Je kunt er zelfs voor kiezen om een hardloopcursus te volgen, zodat je de juiste technieken en warming-upoefeningen leert, te horen krijgt hoe je het beste je schema kunt opbouwen en oefent hoe je moet ademhalen. Als je hardlopen aan het opbouwen bent, kan het bovendien handig zijn om een hardloopapp te downloaden. Hierin kun je je vorderingen opslaan en je kunt vaak een route plannen. Zo voorkom je dat een route plots toch langer is dan je dacht. Wil je je gegevens goed bijhouden? Ga dan voor een app die je tijd en route bijhoudt. Hier is vaak wel navigatie voor nodig, dus regel een goedkoop sim only abonnement om je dataverkeer buitenshuis betaalbaar te houden. Je kunt sim only vergelijken om jezelf van de beste bundel voor de mooiste prijs te garanderen.

Goede hardloopschoenen zijn belangrijk

Is hardlopen een bevlieging of ga je er serieus mee aan de slag? Als je van plan bent wekelijks te gaan hardlopen, doe dit dan niet op je oude schoenen. Om overbelasting aan voeten en knieën te voorkomen, heb je echt goed schoeisel nodig. Bovendien moeten de hardloopschoenen afgestemd zijn op jouw behoeften. Heb je overgewicht of buigen je voeten wat naar binnen (overproneren)? Dan moet je hier rekening mee houden wanneer je schoeisel koopt. Daarom kun je het beste een expert om hulp vragen in een speciaalzaak. Sommige zaken hebben een loopband, waardoor er een loopanalyse kan worden uitgevoerd. Op deze manier krijg je zeker de juiste schoenen aan je voeten!

Heb jij voor jezelf de keuze gemaakt om te beginnen met hardlopen? Dat is een goede, gezonde keuze waarvoor je wel wat zaken moet aanschaffen in het belang van je lichaam. Tegelijkertijd is het momenteel ook winter en heb je daar ook rekening mee te houden. We zetten een aantal zaken op een rijtje die je nodig hebt als je gaat beginnen met hardlopen in de winter.

Goed trainingspak

Het is winter, en dat betekent dat het behoorlijk fris is buiten. Je spieren kunnen het daar moeilijk mee hebben, wat de kans op blessures groter maakt. Dat kun je voorkomen door een goede warming up te doen, maar ook door je goed in te pakken. Uiteraard ga je niet hardlopen in een dikke trui. Een goed trainingspak kopen hiervoor is een verstandige keuze. Kies een trainingspak dat je voldoende bewegingsruimte geeft, maar dik genoeg is om je warm te houden.

Thermische onderkleding

Alleen een trainingspak kan onvoldoende zijn om je lichaam warm te houden in de winter. Daarom is het verstandig om ook thermische onderkleding aan te schaffen. Een thermisch ondershirt houdt je lichaam goed warm en voert je transpiratievocht af. Een thermisch ondershirt in combinatie met een goed trainingspak en een deugdelijke warming up voorkomt dat je te ver afkoelt tijdens het hardlopen buiten.

Hardlopen in de winter

Goede hardloopschoenen

Onderschat niet het belang van deugdelijke hardloopschoenen. Misschien heb je nog wel oude sportschoenen die je zelf goed genoeg acht, maar laat ons je waarschuwen voor de gevolgen. Hardlopen is namelijk behoorlijk heftig voor je gewrichten. Het is daarom erg belangrijk dat de klappen goed opgevangen worden, zodat je gewrichten zo veel mogelijk gespaard blijven. Schoenen met goede demping zijn daarom erg belangrijk. Heb je er overigens last van dat je voet landt op de buitenkant van de hiel en vervolgens te veel naar binnen kantelt of juist te weinig? Dan heb je anti-pronatie schoenen nodig om dit te corrigeren en je gewrichten te beschermen. Hier bestaat ruime keuze in. Trek geld uit voor goede schoenen in het belang van je eigen lichaam.

Nekwarmer

Het probleem van een trainingspak is dat het niet je nek en hals beschermt. Toch is dat een kwetsbaar deel van je lichaam wat behoorlijk blootgesteld wordt aan de kou. Daarom is het verstandig om ook een nekwarmer aan te schaffen en te dragen tijdens het hardlopen. Een nekwarmer is ook gemaakt van thermische stof en voert dus ook je transpiratievocht af. Ook is een nekwarmer vaak lang genoeg om ook je mond en neus en soms zelfs ook de oren mee te bedekken.

Uiteraard kun je er nog een muts en handschoenen bij aantrekken. Dikke sportsokken kunnen ook prettig zij bij koude omstandigheden. Nu ben je helemaal ingepakt en klaar om te gaan hardlopen in de winterse kou!

Tijdens de corona crisis was het hardlopen een van de sproten die u nog individueel kon beoefenen. Veel mensen hebben online of in een sportwinkel nieuwe schoenen aangeschaft en zijn gestart met hardlopen. Hardlopers zie je overal in parken, wijken en bij mooi en slecht weer. Bent u zelf ook tijdens de corona crisis begonnen met hardlopen en wilt u dit graag vol blijven houden? Ik geeft u hierbij een aantal tips om het hardlopen ook na de corona crisis vol te houden.

Let niet op uw tempo en afstand

Laat de afstand en uw tempo los. Zorg dat u tijdens uw rondje een tempo vindt dat u goed kunt volhouden. De regel is zorg dat u kunt blijven praten. Bent u volledig buiten adem dan gaat u te hard. Door u zelf bij elk rondje te veel in te spannen zal de lol van het hardlopen er snel af zijn. Maak u niet druk om de gelopen afstand. Met een goed tempo kan het maar zo zijn dat u na een aantal weken een stukje verder kunt lopen en nog steeds op een prettige manier terug denkt aan het rondje.

Wandelen is toegestaan

Zeker wanneer u net bent begonnen met hardlopen is het toegestaan af en toe even te wandelen. Niemand kan bij zijn of haar eerste ronde direct 5 kilometer harlopen, en dat hoeft ook niet. Kies een leuk rondje en pak een goed tempo, lukt het niet om te blijven rennen dan kunt u een stukje gaan wandelen. Met het wandelen haalt u uw hartslag weer naar beneden waardoor u vervolgens weer een stukje kunt gaan rennen. Zeker in het begin is het helemaal niet verkeerd om tijdens uw rondje een aantal wandelpauzes in te lassen.

Zet uw hardlopen dagen in de agenda

Wilt u wekelijks 3x hardlopen? Zet de data, tijd en eventueel afstand in uw agenda. Wanneer u van te voren geen duidelijk plan heeft zijn er vaak veel andere klusjes die u ook in de tijd van het hardlopen kunt doen. Ik ga nu maar boodschappen dan doe ik morgen dat rondje hardlopen wel. Uitstel = afstel en voor u het weet hebt u een week geen rondje gelopen. Door vooraf tijd in te plannen kunt u uw wekelijkse routine volhouden en wordt het hardlopen onderdeel van uw weekplanning.

Train voor een doel en niet elke dag

Zeker aan het begin van uw hardloop carrière kunt u zo gemotiveerd zijn dat u wel elke dag wilt hardlopen. Elke dag hardlopen is niet vol te houden en ook niet goed voor uw lichaam. Hou het leuk en realistisch. Door er steeds meer routine in te krijgen blijft het hardlopen leuk. In tijden van corona zijn hardloopwedstrijden niet toegestaan maar u kunt zich wel inschrijven voor een virtuele wedstrijd. Is er over 2 maanden bij voorbeeld een 5 km virtual run dan kunt u daar naar toe trainen. Schrijf u ruim van te voren in, om cirkel de datum in uw agenda en maak een trainingsplan. Met een virtuele wedstrijd dient u uw tijden zelf doorgeven door middel van een hardloop app of horloge. Met een doel in het vizier is trainen nog belangrijker en blijft u gemotiveerd. Na uw eerste wedstrijdje wilt misschien de volgende keer wel een snellere tijd of misschien al verder kunnen lopen. Zoek een volgend doel en blijf gemotiveerd.

Hardlopen kan iedereen en kan overal gedaan worden. Het hardlopen volhouden is voor een beginnende loper de uitdaging. Misschien ziet u uw buurman of buurvrouw ook wel eens de deur uitlopen voor een rondje, ga de volgende keer samen. Wanneer u met iemand of een groepje loopt vergeet u de tijd en afstand en bent u weer terug voor u het weet. Er zijn overal wel hardloopgroepjes waar u zich bij aan kunt sluiten. Hardlopen kan ook het gevoel van vrijheid geven dus alleen lopen is ook zeker geen straf. Haal uw schoenen weer uit de kast en begin met hardlopen en deze keer gaat u het zeker volhouden.

“Wanneer het voorjaar wordt, kan ik weer gaan hardlopen”. Waarom wachten? Ook in de herfst en in de winter kun je heerlijk genieten van een fris hardlooprondje. Veel hardlopers raken een stuk minder gemotiveerd wanneer het regent, het sneller donker wordt en de temperaturen dalen. Begrijpelijk, maar het is ontzettend zonde om je harde werk van de zomer tijdens de wintermaanden te laten verslonzen. Vooral als je in het voorjaar meedoet aan hardloopwedstrijden, is het van groot belang dat je in de winterperiode blijft trainen. Tot slot maakt een winterse hardloopronde je niet alleen fysiek sterker, ook mentaal geeft dit je een boost. Er is meer doorzettingsvermogen vereist en de frisse / koude lucht is erg goed voor je hersenen.

Oordopjes in een stevig Huawei Mate 20 Pro hoesje om je telefoon en gaan! In de zomer werkt dat inderdaad zo makkelijk, maar in de winter zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden…

Trainingsschema

Een trainingsschema in de winter ziet er anders uit dan een trainingsschema in de zomer. Zo is het voor je mentale training belangrijk om daadwerkelijk een schema aan te houden in de winter, in plaats van te gaan op het moment dat het goed uitkomt. Zo komt het doorzettingsvermogen in je pas echt goed naar boven. Wissel je buitentrainingen af met je binnentrainingen en laat het soort training bepalen door de weersomstandigheden. Als het miezert, kun je jouw geplande hardlooprit gewoon uitvoeren. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn waterproof telefoonhoesjes of sportarmbanden. Bij extreme gladheid, hagel of bliksem vervang je de buitentraining door een net zo effectieve binnentraining.

Maak bij het ontwikkelen van je trainingsschema ook een ‘slecht weer training’ voor binnen die je kunt doen wanneer het niet verantwoord is om buiten te gaan lopen. Zorg ervoor dat deze trainingsschema’s al klaarliggen, zodat je bij slecht weer alsnog op het geplande tijdstip aan de slag kunt en niet eerst nog je work-out in elkaar moet zetten.

Outfit

Het is belangrijk om te investeren in goede hardloopkleding voor ieder weertype. Al denk je na 5 minuten hardlopen misschien dat je prima je jasje uit kunt trekken: het blijft nat en regenachtig weer waardoor je snel kou kunt vatten.

Hardlopen in de ochtend

Verschillende studies tonen aan dat mensen die in de ochtend trainen over het algemeen succesvoller zijn dan mensen die in de avond trainen. Reden genoeg om je work-outs naar de ochtend te verplaatsen. De tweede reden voor een ochtend work-out is vooral praktisch ingestoken: in de ochtend spelen onverwachte gebeurtenissen een veel minder grote rol dan in de avond. Een vergadering die uitloopt, het avondeten is een stuk later klaar dan gepland, je staat eindeloos in de file of bent gewoon gesloopt na een lange en intensieve dag. In de ochtend heb je veel minder kans op onverwachte gebeurtenissen en kun je je makkelijker aan je schema houden.

Natuurlijk heb je ’s ochtends nog steeds even weinig zin in het hardlopen als de avond ervoor. Door ’s avonds alvast je hardloopkleding en hoesje met sportieve foto klaar te leggen, word je er ’s ochtends direct aan herinnerd en voel je je sneller schuldig als je besluit om niet te gaan. Daarnaast kun je jezelf bij terugkomst belonen met een extra lekker ontbijtje, zodat je ook daar nieuwe motivatie uit kunt halen.

Binnen of buiten hardlopen? Het blijft een lastige afweging voor veel hardlopers en trainers. Er zit een groot verschil tussen beide opties. Zo is rennen op de loopband vaak makkelijker dan rennen op asfalt, waardoor veel lopers ervaren dat ze buiten minder snelle tijden neerzetten dan binnen op de loopband. Natuurlijk kent het in de natuur rennen ook weer vele voordelen, waardoor de keuze nog steeds niet snel gemaakt is. Maar waarom moet je kiezen? Ontdek hoe je met de juiste balans voldoening en plezier uit zowel binnen als buiten hardlopen kunt halen!

De voordelen van hardlopen op de loopband

Geen verkeer
Je hoeft niet te letten op auto’s, scooters, bussen, fietsers of andere hardlopers. Maak je hoofd lekker leeg en focus je even op niets anders dan je benen. Ideaal, zo’n loopband sessie! Ben je van plan om wel naar buiten te gaan? Doe dit dan ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het verkeer is dan minimaal waardoor je hetzelfde effect ervaart als op de loopband.

Losgaan op muziek
Eindeloos genieten van je favoriete tunes? Het kan! Tijdens het hardlopen op de loopband hoef je je namelijk even nergens druk om te maken. Geen verkeer om je heen, geen stoplichten, stoepranden of andere obstakels. Just you and your music!

Intervallen
De loopband is een super relaxte manier om intervallen te oefenen. Het apparaat beschikt over een interval optie, waardoor je er zelf eigenlijk niet op hoeft te letten. Het enige dat je hoeft te doen is meegaan met het tempo van de loopband. Eén van de grootse voordelen van een loopband is dat je niet zomaar ineens kan stilstaan, daar moet je de band daadwerkelijk voor stoppen. Tijdens het piekmoment zal je dus ondanks je vermoeidheid toch doorgaan en hierdoor sneller je goals behalen.

Fitness in hotel
Heb je zelf thuis geen mogelijkheden om te sporten dan zijn er natuurlijk tal van plekken waar je binnen kunt sporten. Natuurlijk de sportschool, maar ook veel hotels beschikken over een fitnessruimte. Uit onderzoek is gebleken dat sporten op reis voor veel mensen steeds belangrijker wordt. Gezondheid behoort tot de top 10 reisbehoeften van de zakelijke reiziger. Veel reizigers kiezen dan ook voor een fitness in het hotel, om zo na een drukke dag nog even energie op te doen en het hoofd leeg te maken tijdens het sporten.

De voordelen van buiten hardlopen

Frisse lucht
Een van de grootste voordelen van buiten hardlopen: een grote dosis frisse lucht. De buitenlucht brengt vele voordelen met zich mee. Je stimuleert hiermee je humeur en hersenen, krijgt voldoende zonlicht en houdt het langer vol dan met de deo- en zweetlucht in de sportschool. Ren je vooral in de avond? Zorg dan voor een fel telefoonhoesje, zodat je opvalt tussen het verkeer.

Obstacle run
De loopband beschikt over een vlakke ondergrond, waardoor je zonder na te denken rustig kunt doorrennen. Buiten is dat anders. Je komt verschillende obstakels tegen zoals hobbels, bochten, stoepranden, stenen en takken. Met een sport armband kun je deze obstakels eenvoudig vermijden zonder dat je telefoon je in de weg zit. Op deze manier train je je focus, balans en snelheid allemaal tegelijk tijdens je hardlooprondje.

Op zoek naar je eigen tempo
Zoals de loopband een continu tempo voor jou bepaalt, bepaal je dit tijdens je buitenrondje zelf. Buiten ben jij de baas, iedere seconde van je hardloopsessie. Vergeet de nummertjes van de loopband en ren af en toe wat harder en zachter tot je je ideale tempo gevonden hebt. Tip: Herinner jezelf iedere dag aan jouw goals door een motiverende quote te plaatsen op jouw iPhone 8 hoesje. Enjoy your run!

Pin It