Menu
Voedselallergie

Hoe kunt u omgaan met een voedselallergie

Voedselallergie

Heeft u een voedselallergie of vermoed u dat u een voedselallergie heeft? Het leven met een voedselallergie hoeft geen beperkingen op te leveren toch moet u wel vaak rekening houden met uw eigen recepten of uit eten gaan. Hoe kunt u omgaan met een voedselallergie?

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie maakt het lichaam antistoffen aan voor bepaalde eiwitten die in voedingsmiddelen zit. U krijgt klachten die veroorzaakt worden als reactie op uw afweersysteem. De symptomen van een voedselallergie zijn per persoon verschillend. Meestal krijgt u direct een reactie of binnen een paar uur naar het eten van het voedingsmiddel. Klachten kunnen bestaan uit huidklachten, oogklachten, last van de luchtwegen, maag/darmklachten of hartklachten.

Heeft u een allergie?

Wanneer u het vermoeden heeft dat u elke keer na het eten van bepaald voedsel klachten krijgt kan het zijn dat u allergisch bent. De allergie moet vastgesteld worden door een arts. Een arts zal door middel van een allergie test naar boven halen voor welke voedingsmiddelen u allergisch bent. Wanneer het om bijzondere dingen gaat is het vaak gemakkelijk deze ingrediënten te vermijden. Een noten allergie of een allergie voor gluten is vaak wat lastiger te vermijden omdat veel gerechten hiermee worden bereid. Aanvullende medicijnen kunnen dan een oplossing zijn.

Hoe kunt u omgaan met een voedselallergie

Wanneer u precies weet waarvoor u allergisch bent kunt u een dieet volgen. U kunt zelf of in samenspraak met een diëtist recepten samenstellen. Door bepaalde gerechten te schrappen kan het zijn dat u te weinig voedingsstoffen binnen krijgt die natuurlijk wel belangrijk zijn. Mocht uw allergie zo erg zijn dat u ernstig ziek kunt worden bij het eten van een bepaald voedingsmiddel dan zijn aanvullende medicijnen nodig. Maak uw allergie kenbaar in uw omgeving. Gaat u uit eten? Meld vooraf aan de keuken dat u een allergie heeft. Tegenwoordig zijn chefs heel bedreven in het maken van een alternatief gerecht voor diverse voedsel allergieën.

Heeft u zelf een voedselallergie? Laat ons weten hoe u hier mee omgaat.