Rubriek

Werk

Rubriek

Gezond en zorgeloos ouder worden, willen we allemaal. Ook financieel. Hoeveel pensioen je gaat krijgen is voor veel mensen niet helemaal duidelijk. Mensen vragen zich vaak af hoeveel ze inmiddels hebben opgebouwd en wat dat betekent voor de toekomst. De vraag is dan natuurlijk ook hoe het pensioen in Nederland precies is geregeld. Het pensioen is voor jonge mensen een heel abstract concept, dat nog heel ver weg is. Maar je merkt dat zodra je de 50 gepasseerd bent, het ineens een belangrijk onderwerp is waar veel over gesproken wordt. Het is toch verstandig om ook als je jong bent, je toch al bezig te houden met later en dus met je pensioen. Ook later wil je graag je leventje kunnen voorzetten met een vergelijkbaar levensniveau. Hoeveel pensioen krijg ik, is dus voor alle leeftijdsgroepen interessant.

Wat heb ik nodig?

Als je nog aan het begin van je carrière staat is het lastig om te zeggen hoeveel je later nodig hebt. Je bestedingspatroon past nog bij het inkomen van een jong iemand. Waarschijnlijk met een huurhuis of net je eerste koopwoning. Als je wat verder bent geklommen op de maatschappelijke ladder zullen automatisch je kosten omhoog gaan en heb je ook meer nodig. Je koophuis wil je dan graag afbetaald hebben als je met pensioen bent. Als jouw uitgaven meevallen dan hoef je ook minder te sparen voor een goed pensioen. Hoeveel pensioen krijg ik, is dus echt per persoon verschillend en met name hoeveel je nodig gaat hebben.

Hoeveel pensioen krijg ik van de overheid

Hoeveel pensioen krijg ik van de overheid?

Jouw pensioen is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Ten eerste bouw je een deel op via je werkgever(s) en het andere deel is de AOW uitkering. Iedereen heeft recht op deze AOW uitkering. Deze uitkering wordt maandelijks uitgekeerd door de overheid en is voor iedereen hetzelfde. Je hebt recht op een volledige AOW uitkering als je minimaal vijftig jaar in Nederland hebt gewerkt en/of gewoond. Als jij ooit de keuzen hebt gemaakt om langere periode in het buitenland te gaan wonen, heeft dat invloed op de hoogte van je AOW. Maar ook als je vaak van baan wisselt met tussenpauzes is dat van invloed op je pensioen. Er kan zelfs een pensioen-gat ontstaan.

Hoeveel pensioen krijg ik van mijn werkgever?

Het pensioengedeelte dat je opbouwt via je werkgevers ontstaat doordat je in loondienst werkt. Niet iedere werkgever voorziet in een pensioenregeling, dus check dat bij je werkgever of dat in jouw geval zo is. Bouw je via je werkgever pensioen op dan betaalt deze iedere maand een pensioenpremie voor jou aan een pensioenfonds. Je betaalt dan zelf ook een gedeelte. Je kunt op je salarisstrook precies zien hoeveel dit is.

Zelf pensioen opbouwen

Hoeveel pensioen krijg ik als zzp’er hangt helemaal van jezelf af. Je moet hiervoor zelf gaan sparen om later de AOW aan te kunnen vullen. Zo hebben veel banken en verzekeringsmaatschappijen speciale pensioenproducten, die ervoor zorgen dat je belastingvrij geld apart kunt zetten. Je kunt ook zelf kijken naar bepaalde spaarproducten of beleggingsrekeningen om zelf te sparen. Let hierbij wel op renteschommelingen en koersverlies. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige manier om zelf je pensioen te kunnen berekenen, zoals de pensioenchecker, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

 

Coaching wordt al lang erkend als een uitstekende tool voor persoonlijke groei, maar kan ook worden gebruikt om teams effectiever te laten samenwerken. In dit artikel hebben we enkele manieren op een rijtje gezet waarop coaching de teamontwikkeling ten goede kan komen, en tips om het op de werkplek te implementeren.

4 Voordelen van coaching op de werkvloer

Hoewel er tal van bedrijven zijn die de voordelen van coaching reeds hebben ervaren op de werkvloer, zijn er nog altijd veel ondernemers die zich afvragen hoe coaching kan bijdragen aan teamontwikkeling en daarmee bedrijfsgroei. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste voordelen van coaching uiteengezet:

  1. Verbeterde communicatie
   Coaches vergemakkelijken effectieve communicatie tussen teamleden, helpen hen te leren luisteren, vertrouwen op te bouwen en elkaar beter te begrijpen.
  2. Beter delen van kennis
   Met een coach die gesprekken faciliteert en individuen helpt hun ervaringen te verwoorden, kan kennis gemakkelijker worden gedeeld tussen teamleden
  3. Dieper begrip
   Een coach kan een veilige ruimte creëren waar iedereen wordt gehoord, zodat teamleden meer begrip krijgen voor verschillende perspectieven, waardoor samenwerking en probleemoplossend vermogen toenemen.
  4. Verbeterd moreel en motivatie
   Met duidelijke doelen en positieve bekrachtiging door coaches zullen zowel de individuele prestaties als het collectieve moreel en de motivatie aanzienlijk worden gestimuleerd.

4 Tips voor coaching implementeren op de werkvloer

Nu je een beter begrip hebt gekregen van de mogelijke voordelen die coaching kan helpen verwezenlijken, is het net zo belangrijk om te begrijpen hoe je gezonde persoonlijke en professionele groei met behulp van een coach uiteindelijk voor elkaar kan krijgen. De volgende tips kunnen de basis vormen voor de implementatie van coaching op de werkvloer.

 1.  Begin klein
  Begin met het introduceren van coachingtechnieken op kleine schaal – bijvoorbeeld door korte wekelijkse check-ins met teamleden te houden of door maandelijkse één-op-één-sessies op te zetten met elk lid van het team.
 2. Stel meetbare doelen
  Zorg ervoor dat alle doelen die tussen de coach en de medewerkers zijn gesteld, meetbaar zijn, zodat ze de voortgang in de loop van de tijd duidelijk kunnen volgen.
 3. Empower werknemers
  Zorg ervoor dat werknemers zich bevoegd voelen om beslissingen te nemen op basis van wat ze hebben geleerd van coachingsessies – ze moeten vertrouwen hebben in hun capaciteiten nadat ze zijn gecoacht.
 4. Vier successen
  Tot slot, vier successen onderweg – wanneer individuele of collectieve doelen zijn bereikt, beloon deze prestatie dan met beloningen of erkenning binnen de organisatie om de motivatie hoog te houden!

In het tweede kwartaal van 2022 vond 50 procent van alle werknemers in de zorg en welzijn hun werkdruk (veel) te hoog. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent. Met 61 procent was de ervaren werkdruk in het tweede kwartaal van 2022 het hoogst bij werknemers in de kinderopvang. Dat meldt het CBS aan de hand van recent onderzoek naar de werkdruk en arbeidstevredenheid van werknemers in zorg en welzijn.
Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt uit de werknemersenquête die sinds 2019 jaarlijks in het tweede en vierde kwartaal wordt uitgevoerd voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt, Zorg en Welzijn.

Ook in de jeugdzorg (55 procent) en de huisartsenzorg en gezondheidscentra (54 procent) was het percentage werknemers dat een te hoge werkdruk ervaart duidelijk hoger dan gemiddeld. In de branches overige zorg en welzijn (37 procent) en sociaal werk (41 procent) was dat juist lager.

werkdruk zorg

Werkdruk gestegen

De ervaren werkdruk was in het tweede kwartaal van 2022 hoger dan bij de vorige metingen. In het vierde kwartaal van 2021 vond 44 procent de werkdruk (veel) te hoog, in het tweede kwartaal van 2021 was dat 42 procent. De ervaren werkdruk nam in 2019 ook toe, maar was in het vierde kwartaal van 2020 weer lager. Daarna was er weer een stijging. De mate waarin de ervaren werkdruk in het vierde kwartaal van 2020 afnam verschilt overigens wel naar beroepsgroep. Vanwege het begin van de coronapandemie vond in het tweede kwartaal 2020 geen meting plaats.
Tussen het vierde kwartaal van 2020 en het tweede kwartaal van 2022 nam de ervaren werkdruk onder werknemers relatief sterk toe in de branches kinderopvang en huisartsenzorg en gezondheidscentra.

Werkdruk zorg

Werknemers in ziekenhuizen hebben het vaakst stressvol werk

Naast de ervaren werkdruk is ook gemeten in welke mate werknemers een combinatie van hoge taakeisen en lage autonomie ervaren, ook wel aangeduid als ‘stressvol werk’. Bij hoge taakeisen gaat het om werktempo en de hoeveelheid en intensiteit van het werk. Autonomie gaat over de mogelijkheden om zelf te kunnen meebeslissen over de wijze waarop het werk wordt uitgevoerd.

Gemiddeld in de zorg en welzijn had 29 procent stressvol werk, volgens de laatste meting van deze gegevens in het vierde kwartaal van 2021. Bij werknemers in de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg (39 procent) en in de huisartsenzorg en gezondheidscentra (38 procent) was dit het hoogst. Werknemers in deze branches hebben zowel bovengemiddeld hoge taakeisen als een lage autonomie. In het sociaal werk was het aandeel met stressvol werk met 12 procent het laagst. Vooral het aandeel met een lage autonomie was in deze branche relatief klein.

Stressvol werk in de zorg

Uit het artikel Werkdruk en arbeidstevredenheid in de zorg blijkt dat het hebben van stressvol werk in de zorg en welzijn samenhangt met de emotionele belasting: werknemers die hun werk als emotioneel zwaar ervaren geven vaker aan stressvol werk te hebben. Ook de steun van de leidinggevende en de organisatie speelt een rol: werknemers in de zorg en welzijn die steun ervaren hebben juist minder vaak stressvol werk.

Zorgwerknemers hebben relatief vaak stressvol werk

Op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uitgevoerd door CBS en TNO, kan de werkdruk in de zorg worden vergeleken met andere bedrijfstakken. Volgens dit onderzoek, met een wat andere vraagstelling dan de hierboven gebruikte werknemersenquête, had 26 procent van de zorgwerknemers in 2021 te maken met stressvol werk. Dat is ruim boven het gemiddelde van alle werknemers (18 procent). Het was ook iets meer dan in het onderwijs (25 procent), maar minder dan in de horeca (30 procent).

Stressvol werk

Bronnen

Dat te veel zitten niet goed voor ons is weten de meesten mensen. Maar wat kunt u doen tijdens uw werkdag om uw spieren soepel te houden. Zeker wanneer u een zittend beroep heeft zijn deze beweeg tips tijdens uw werkdag goed toe te passen.

Neem vaker de trap

Probeer de lift te vermijden en pak vaker de trap. Probeer u zelf uit te dagen en pak de trap. Verbeter uw uithoudingsvermogen door iedere dag extra te bewegen. Met de trein naar het werk? Laat de roltrap op het station ook links liggen en ga voor extra beweging.

Geen aandacht aan uw nek, rug en schouders

Een uur intensief achter de PC werken kan er voor zorgen dat uw spieren in uw nek, rug en schouders verkrampen. Probeer uw spieren regelmatig even te ontspannen door uw schouder zover mogelijk omhoog te trekken. Masseer uw stijve nek en schouders ligt. Tijdens deze oefeningen kunt u het beste ook even van uw scherm weg kijken zo geeft u uw ogen ook gelijk de nodige rust.

Beweeg tips tijdens uw werkdag

Beschikt u al over een zit/sta bureau? Wissel zittend en staand werken met elkaar af. Neem een telefoongesprek staand aan en zorg voor een actieve houding. Tijdens het bellen kunt u uw spieren flink strekken. Tijdens de pauzes is het belangrijk uw werkplek te verlaten en een stukje te gaan wandelen. Kom in beweging en maak uw geest even leeg. Heeft een collega hulp nodig? Loop er naar toe, zo bent u gelijk weer even in beweging.

Door regelmatig uw lichaam te laten ontspannen zullen uw spieren aan het einde van de dag minder stijf zijn. Zorg goed voor uw lichaam, ook tijdens uw werkdag.

Wil je graag de dure reis bekostigen die al jaren plant? Of je versleten bankstel vervangen? Dan is extra inkomen natuurlijk altijd fijn. Maar hoe zorg je voor wat extra geld in het laatje? Dat is makkelijker dan je misschien denkt. Met deze tips kun je makkelijk extra verdienen naast je baan. 

Je oude kleding verkopen

Waarschijnlijk ligt ook jouw kledingkast vol met kleding die nog prima is, maar die je nooit meer draagt. Erg zonde. Iemand anders is er blij mee en jij kunt makkelijk wat extra’s verdienen. Ruim je kledingkast eens uit en maak een selectie van alles dat weg kan. Hang ieder kledingstuk op, maak er mooie foto’s van en verkoop het online. Er zijn verschillende platformen waar je je tweedehands kleding kunt aanbieden. Doordat je je kleding een tweede leven geeft, ben je ook duurzaam bezig en dat is goed voor het milieu. 

Je auto verhuren

Heb je een auto, maar staat hij vaak stil voor de deur, dan kun je makkelijk geld verdienen door je auto te verhuren. Via diverse platforms kun je je auto verhuren aan mensen die zelf geen auto hebben, maar er af en toe een nodig hebben. Zo verdien je eenvoudig de kosten voor de verzekering, de wegenbelasting en het onderhoud terug. Ook het verhuren van je auto is een duurzame manier van extra geld verdienen.

Een webshop beginnen

Een andere manier om extra inkomen te verdienen is door een webshop te beginnen. Beginnen met een webshop kun je makkelijk in je vrije tijd doen. Kies een goede niche. Het liefst een waar je veel vanaf weet. Je kunt producten inkopen of zelf maken. Een webshop beginnen is een leuke uitdaging. Wie weet je heb je al snel je eerste klanten en kun je een leuk zakcentje bijverdienen. 

Je auto laten bestickeren

Wist je dat je je auto kunt laten bestickeren voor geld? Het kan echt! Het wordt reclame rijden genoemd. Het werkt eenvoudig. Je meldt je auto aan een geeft aan waar je naartoe rijdt. Hoe meer je in drukke gebieden zoals de randstad rijdt, hoe meer geld je ermee kan verdienen. De bedragen die je per maand kunt verdienen liggen tussen de 50 en de 200 euro per maand.

Beleggen

Je kunt met grote en met kleine bedragen beleggen. Met kleine bedragen kun je kleine winsten maken, maar over een langere periode kunnen je winsten prima doorgroeien door het rendement op rendement effect. Bij beleggen is het belangrijk om vol te houden. Je krijgt altijd te maken met ups en downs, maar over de langere termijn groeien aandelenkoersen, zo wijst de geschiedenis uit.

Je huis verhuren

Heb je een interessant huis voor toeristen? Bijvoorbeeld dichtbij een grote stad en toeristische plekken? Door zelf lekker een weekendje weg te gaan en in die periode je huis te verhuren kun je makkelijk je weekendje terugverdienen. Heb je een kamer over in je huis, dan kun je natuurlijk ook alleen een kamer verhuren. 

Je foto’s verkopen

Is fotografie je hobby en maak je graag mooie foto’s met een goede camera? Dan kun je deze foto’s eenvoudig verkopen. Voor iedere keer dat iemand de foto download krijg je een paar cent. Als je mooie en bruikbare foto’s maakt, dan kun je met fotografie goed verdienen. Als je foto’s in de smaak vallen kun je zomaar een paar honderd euro per maand verdienen.

Doe mee aan onderzoeken

Een leuke manier om mee te doen aan onderzoeken zijn via focusgroepen. In een focusgroep zit je met meerdere mensen bij elkaar en stelt een gespreksleider vragen. Het gesprek wordt opgenomen en er worden aantekeningen gemaakt. De verdiensten lopen uiteen bij deze vorm van onderzoek. Afhankelijk van het belang van het onderzoek verdien je er ongeveer 25 tot 200 euro mee.

Het testen van websites

Ook als website tester kun je op een eenvoudige manier wat extra’s verdienen. De werkzaamheden zijn verschillend bij het testen van websites. Soms moet je de layout goed bekijken en je mening geven. Soms moet je een bepaalde handeling verrichten en testen en soms moet je een uitgebreide analyse maken. De verdiensten liggen niet erg hoog, zo tussen de 5 en 20 euro per test.

Intelligente lichtbron ontzorgt en ondersteunt zorgpersoneel

De bewoners van zorgrésidence de Wiardi Hoeve in Velp hebben een primeur: als eersten in Nederland mochten zij de slimme Nobi-lampen testen in hun appartement. Dankzij de zelflerende lampen, die beschikken over valdetectie, kunnen de medewerkers van de kleinschalige Gelderse zorginstelling onmiddellijk hulp bieden na een valincident. Daarnaast biedt de lamp inzicht in de leefpatronen van de bewoners en helpt hij zo ongelukken in de toekomst voorkomen. Dat bespaart het drukbezette zorgpersoneel tijd en stelt hen in staat nog betere zorg op maat te bieden.

De lampen van Nobi bieden gemoedsrust aan de ouderen, hun zorgverleners en hun naasten. Zij zijn voorzien van sensoren die middels artificiële intelligentie (AI) niet alleen valincidenten detecteren, maar ook onregelmatigheden bij de bewoner kunnen opmerken. Esther Kempenaar, mede-eigenaar van de Wiardi Hoeve vertelt: “Er is bijvoorbeeld een bewoonster die ’s nachts regelmatig uit bed glijdt. De slimme lamp maakt nu een melding van de val en helpt ons bovendien om een patroon waar te nemen. Haar slaapritme wordt namelijk bijgehouden waardoor we kunnen zien of ze op een specifiek tijdstip valt en daarnaar kunnen handelen. Zodoende hebben wij onze zorg aangepast, waardoor zij inmiddels rustiger slaapt.” Dankzij de slimme lampen neemt de gemoedsrust toe van bewoners, familie én zorgmedewerkers omdat zij zeker weten dat een val altijd waargenomen wordt en dit tijdig ingrijpen mogelijk maakt.

Niet onnodig storen

Het zorgpersoneel biedt momenteel zorg aan tien bewoners van de Wiardi Hoeve. Er zijn 22 lampen opgehangen. De vooruitstrevende techniek van de Nobi-lampen maken het niet alleen prettiger voor het personeel van de Wiardi Hoeve, maar ook voor de bewoners. Kempenaar: “Wij storen onze bewoners liever niet onnodig. Voorheen gebeurde het wel eens dat ons personeel tijdens een ronde poolshoogte kwam nemen terwijl dat niet altijd nodig was. De intelligente lampen waarschuwen ons waardoor wij snel en adequaat zorg kunnen verlenen. Hierdoor is het vaak niet nodig om de nachtrust te verstoren.” Bijkomend voordeel is dat de slimme lampen zorgmedewerkers ondersteunen waardoor zij hun kostbare tijd beter in kunnen zetten voor bewoners.

Roeland Pelgrims, medeoprichter en CEO van Nobi benadrukt zijn missie om kwalitatieve levensjaren van ouderen veilig te stellen: “Bij zware valincidenten telt elke minuut. Hoe sneller mensen worden geholpen, des te meer waardige, kwalitatieve levensjaren we kunnen winnen. Zo weten we uit onderzoek van kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL dat elke 4 minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp worden binnengebracht. Dat zijn 300 behandelingen per dag en in de periode 2010-2019 is het percentage ernstig letsel na een valongeval bij senioren gestegen met 11 procent.”

Monitor voor eenzaamheid

Waar de slimme technologie van Nobi nu nog hoofdzakelijk wordt ingezet op valdetectie en preventie zal de slimme lamp de komende tijd ook worden toegepast als een volwaardig lifestyle monitoring systeem. “Zo kan de lamp, indien gewenst, op termijn ook bijhouden hoe vaak een bewoner bezoek krijgt en kan hij het zorgpersoneel bijvoorbeeld vroegtijdig een seintje geven als iemand mogelijk vereenzaamt”, aldus Pelgrims. “Het wordt ook mogelijk om gedragsverandering te detecteren, wanneer iemand bijvoorbeeld plots slechter ter been is, of cognitieve achteruitgang vertoont.” Ook een slimme weegschaal en een slimme bloeddrukmeter zullen zorgpersoneel ontlasten.

Het in 2018 opgerichte bedrijf zet in op de verdere uitbouw van lange termijn samenwerkingen met woonzorgcentra, aanleunwoningen en ziekenhuizen. Midden volgend jaar zal Nobi ook beschikbaar zijn voor ouderen thuis. Wiardi Hoeve en Nobi streven naar een hernieuwde, toekomstgerichte ouderenzorg waar het geluk van mensen centraal staat. De stevige uitdagingen die de vergrijzing van de bevolking met zich meebrengt zijn volgens hen geen excuus. Samen breken zij een lans door individuele zorg, positieve gezondheid en preventie centraal te plaatsen.

Over Nobi

Nobi is een startup die in 2018 werd opgericht in Antwerpen. Hoofdrolspeler bij de Belgische onderneming is de AI-gedreven slimme lamp die door middel van valdetectie, -preventie en lifestyle monitoring waakt over de veiligheid van ouderen. Vandaag is Nobi actief in professionele zorginstellingen, woonzorgcentra en aanleunwoningen. Daar dragen de lampen bij aan nog gerichtere ouderenzorg en ontlasten ze drukbezette zorgmedewerkers van repetitieve taken waardoor hun schaarse tijd kan gaan naar die taken die echt het verschil maken in het leven en geluk van ouderen. In de loop van 2023 zullen de slimme lampen ook beschikbaar zijn voor ouderen thuis. Nobi ontving in 2021 tweemaal de Henry van de Velde Award in de categorieën Business Innovation en Consumer en won tevens een German Design Award. Er werken meer dan 30 medewerkers bij de scale-up verspreid over de wereld, waaronder in België, Nederland en de Verenigde Staten. Ook heeft Nobi een internationale adviesraad met specialisten in ouderenzorg, geneeskunde en smart home technologie.

Over de Wiardi Hoeve

De Wiardi Hoeve is eind 2021 gestart door de initiatiefnemers Esther Kempenaar en Linda Lesscher. Om te kunnen wonen op de Wiardi Hoeve is er een indicatie nodig vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Dit betekent dat de mensen die er wonen een permanente zorgvraag hebben zoals bijvoorbeeld geheugenproblemen of dementie. Ook mensen met somatische (lichamelijke) problemen na bijvoorbeeld een herseninfarct zijn welkom. De Wiardi Hoeve beschikt over tien hoogwaardige appartementen, waar zorg 24 uur per dag aanwezig is. Er is bovendien een vrijstaande studio voor palliatief/terminale zorg waar mensen in hun laatste levensfase 24 uur per dag kunnen doorbrengen met diegenen die hen het meest dierbaar zijn. Meer informatie is te vinden op: Wiardihoeve.nl.

Als je een bedrijf hebt met personeelsleden, dan wil je natuurlijk dat zij hun werkzaamheden zo goed als mogelijk uitvoeren. Dit is namelijk belangrijk voor de voortgang voor je bedrijf. Natuurlijk werken mensen om hiervoor een salaris te ontvangen en dat is dan ook een manier waarop je goed kan zijn voor je werknemers, door hen naar waarde te betalen. Maar naast een goed salaris kan je jouw bedrijf ook een leuke en goede werkplek voor hen maken, dit heeft namelijk een hoop verschillende soorten voordelen voor hen maar ook voor jouw bedrijf. Wil je meer weten over hoe jij kan zorgen voor een goede werkomgeving en het beste voor jouw personeel? Lees hieronder dan snel verder voor meer informatie.

Waarom wil je als werkgever goed zijn voor je personeel?

Natuurlijk is een salaris de grootste motivatie voor mensen om te werken, het is dan ook niet gek want met dit geld kunnen zij voldoen aan hun levensbehoeften. Maar salaris is natuurlijk niet altijd de enige doorslaggevende factor bij het kiezen van een baan, de sfeer en hoe het bedrijf voor de werknemer is speelt ook erg mee. Als jij goed zorgt voor je personeel, dan zijn zij vaak meer tevreden over hun werk. Dit zorgt dan ook voor meer loyaliteit naar het bedrijf en als mensen met plezier naar het werk gaan dan voeren zij het werk ook beter uit.

Een fijne werkomgeving creëren

Natuurlijk is een fijne werkplek van belang als je wilt dat de werknemers van je bedrijf hun taken goed uitvoeren. Een mooi kantoor waar fijn gewerkt kan worden is dan ook iets waar veel mensen naar kijken wanneer ze op zoek gaan naar een baan, het kantoor zou een inspirerende plek moeten zijn.

Wat kan je doen voor je personeel?

Naast het hebben van een mooie en fijne werkplek kan je natuurlijk nog veel meer doen om het voor werknemers aantrekkelijk te maken om bij jouw bedrijf te komen werken. Zo is vitaliteit op de werkvloer niet alleen belangrijk, maar het maakt het werk ook leuk. Ga eens sporten met alle medewerkers, dit is goed voor hun gezondheid en het zorgt ook voor een betere band onder het team. Ook kan je loopbaanbegeleiding aanbieden aan je werknemers zodat je hen kan helpen om zich optimaal te ontwikkelen. Dit is natuurlijk goed voor hen, maar ook voor je bedrijf.

Gezond werken begint met aandacht voor je lichaam. Als je veel achter een computer werkt, lijkt het alsof je lichaam weinig te lijden heeft, maar dat is niet helemaal weer. Juist omdat je lang in dezelfde houding zit, kun je lichamelijke klachten ontwikkelen. De belangrijkste ingrepen om dat te voorkomen zijn inmiddels welbekend: een ergonomische bureaustoel met verstelbare lendensteun kan ervoor zorgen dat je in de juiste houding zit en een zit-stabureau zorgt ervoor dat je niet de hele dag hoeft te zitten. Maar ergonomisch werken zit ook in de details. We geven een aantal tips voor zaken om op te letten.

Beeldscherm

De juiste zithouding wordt niet alleen bepaald door een verstelbare ergonomische bureaustoel en een verstelbaar bureaublad. Om te voorkomen dat je je nek de hele dag een verkeerde houding moet aanhouden, is het van belang dat het beeldscherm recht voor je staat. Daarnaast is het van belang voor je nek en schouders om de bovenrand van je beeldscherm op ooghoogte te hebben.

Computermuis

Ook je computermuis speelt een rol. Het is van belang dat je muis niet te dik is. Dan gaat je hand namelijk naar achteren staan, wat vooral voor slecht is voor je pols. Mensen met kleine handen kunnen hier ook bij een slankere muis last van hebben. In dat geval kan een polssteun uitkomst bieden.

Toetsenbord

De ideale positionering van je toetsenbord is 8 tot 10 centimeter van de rand van het bureaublad. Zo kunnen je armen namelijk nog ondersteund worden door het bureaublad, wat beter is voor je schouders. Een alternatief is een bureaustoel met armleuningen waarop je je armen kunt laten rusten.

Gezond werken achter de computer zit ook in details

20-20-20-regel

Bovenstaande tips hebben allemaal te maken met de inrichting van je werkplek. Maar gedrag is ook een belangrijke factor. Bijvoorbeeld om je ogen te ontzien. Die hebben het immer bijzonder zwaar als je lang achter elkaar naar een beeldscherm tuurt. Omdat je ogen de hele tijd moet focussen, raakt je oogspier vermoeid. Dat zorgt ervoor dat je gaandeweg moeite krijgt met scherp zien. Om je ogen tussendoor rust te geven kun je de 20-20-20-regel toepassen: iedere 20 minuten kijk je 20 seconden lang naar een punt op 20 voet (6 meter) van je vandaan. Zo kunnen je ogen even ontspannen.

Wees goed voor je lichaam en neem deze tips serieus. En zorg uiteraard ook voor die ergonomische bureaustoel en een bureaublad op de juiste hoogte!

Drukwerk is nodig om gericht te kunnen adverteren. Het is handig om vooraf te bepalen welk soort drukwerk je nodig hebt voordat je een campagne start. Drukwerk is vooral gezond omdat je met minder stress meer mensen kan bereiken. Wil je weten welk drukwerk bij je past? Lees snel verder.

Duurzaam verzenden

Verzend je veel producten? Dan zijn verzendzakken met logo erg handig. Hiermee laat jij zien van welk bedrijf het pakketje komt. Je kan ook makkelijk je duurzame doelstellingen waarmaken want verzendzakken zijn ook te verkrijgen van duurzaam materiaal. Erg handig dus als je de impact wil verlagen op het milieu. Duurzame materialen zijn ook beter voor de gezondheid omdat ze minder schadelijke stoffen bevatten.

Administratie 

Moet er nog snel administratie uitgevoerd worden? Dan zijn papieren doordruksets ideaal. Met deze sets kan jij en je klant snel de factuur rondkrijgen waarbij ieder een kopie heeft. Doordruksets bij de hand hebben zorgt er dus voor dat je snel zonder stress snel je administratie kan regelen.

Promotie

Promotie

Promotie kan je op verschillende manieren oppakken. Je kan bijvoorbeeld met flyers werken, maar ook met posters. Flyers en posters zijn ook met duurzame papiersoorten te verkrijgen. Op deze manier kan jij zonder veel zorgen je promotie regelen. Dit komt omdat je veel opties hebt en weinig zorgen.

Stuur een kaartje

Kaartjes sturen naar je personeel is leuk en goed. Hiermee laat je zien dat je betrokken bent met ze. Doordat ze zich gewaardeerd worden wordt de productiviteit verhoogd. Wil je meer productiviteit? Denk ook eens aan je personeel.

Spoedbezorging

Je kan ook drukwerk met spoed bezorgen. Hiermee voorkom je een hoop stress en gezeur. De ontvanger is blij en jij bent blij. Kijk welke aanbieders snel kunnen bezorgen tegen welke prijs en maak afwegingen. Op deze manier kan jij een hoop stress voorkomen.

Visitekaartjes

Visitekaartjes zijn erg handig omdat de ontvanger gelijk je bedrijfsnaam hebt met contactgegevens. Op deze manier kan de ontvanger vragen stellen waar nodig.

Of je nu thuis of op kantoor werkt: een werkdag gaat gepaard met ontzettend veel prikkels. Waar de ene persoon dit geen enkel probleem vindt, zorgt dit bij de ander voor knallende koppijn aan het einde (of gedurende) de werkdag. Als je hoogsensitief bent, herken je je hoogstwaarschijnlijk in het tweede scenario. In dit artikel deelt assertiviteitsexpert Björn Deusings tips over hoe je tijdens een werkdag om kunt gaan met hoogsensitiviteit.

 1. Houd bij wanneer je overprikkeld raakt

Het is essentieel om te ontdekken in welke situaties je overprikkeld raakt. Dit kun je doen door situaties op te schrijven. Schrijf zo concreet mogelijk op wat er in die situatie gebeurde en wat je het meest vermoeide. Op deze manier krijg je een duidelijk(er) inzicht in waar je tegenaan loopt. Het helpt je tevens deze situaties in de toekomst op voorhand al te herkennen.

 • Bepaal jouw ‘energievreters’ en ‘energiegevers’

Om je energielevel op peil te houden, is het belangrijk dat je inzicht hebt in welke taken je energie kosten welke je energie geven. Schrijf ook dit op. Bij voorkeur maak je een lijstje waarbij je probeert om tegenover iedere ‘energievreter’ een ‘energiegever’ te plaatsen. Probeer tijdens een werkdag dergelijke taken met elkaar af te wisselen.

 • Geef het aan als het je teveel wordt

Bedenk dat anderen niet altijd door hebben als het jou teveel wordt. Als je weet wat bij jou voor overprikkeling zorgt, kun je dat op voorhand aan anderen aangeven. Indien de situatie zich dan alsnog voordoet, kun je anderen daar eenvoudig op wijzen. Jij moet hierin zelf proactief je grenzen aangeven. Bovendien zullen anderen je dan ook beter begrijpen en zich sneller naar jouw vraag schikken.

 • Zoek naar preventieve oplossingen

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je onnodige prikkels tijdens een werkdag zoveel mogelijk buitensluit. Zo kun je gaan werken in een aparte ruimte als je je moet concentreren, je telefoon op stil zetten of een noise cancelling koptelefoon gebruiken. Ook kun je een assertiviteitstraining volgen om nog meer praktische inzichten te verkrijgen.

Pin It